//

18-30: Adolescenca in mladi odrasli

Forum je namenjen predvsem mladostnikom od 18 do 30 leta. Tu vam ponujamo prostor, da napišete s kakšnimi problemi se spopadate v vaših letih. Sem spadajo odnosi s starši, partnerji, prijatelji in avtoriteto ter tudi prve zaposlitve, bivanjska tematika in ostali življenjski stresorji.
Moderatorka: Gabrijela Ploj, diplomirana psihologinja
vitaet 

brezvoljni sin

08.03.12 17:31
Lp,upam da mi lahko date kak nasvet glede mojega sina.
Vpisal se je na epf-1.letnik po končani poklicni maturi z namenom da se bo zaposlil pri očetu ki ima podjetje,kasneje bi to tudi prevzel.Z očetom sva ločena 10 let,vendar se dobro razumemo.Z očetom vedno govoriva če so s sinom kakšni problemi.Sin je prvič letos dobil državno štipendijo.Problem z njim je,da ne ve kaj bi rad.Enkrat pravi da se bo prepisal,drugič da bo nadaljeval s tem kar je začel.Ima punco 2 leti,s katero sta non-stop skupaj,ona hodi v 4.letnik.Sploh ne vem če je hodil na predavanja ker nima zapiskov ne knjig.Če mu kaj rečem odvrne,da si bo sposodil in kopiral.Sedaj je bilo izpitno obdobje in ni šel delat niti enega izpita.Ko sva z bivšim to zvedela,sva mu ukinila vso žepnino,ima samo štipendijo-100 eu.Ima tudi svoj avto.Prej je dobil okoli 400 eu z najino žepnino,sedaj jo dobi nazaj ko bo začel delat izpite.Rekel je,da bo delal preko študenta,zato ne bo hodil na predavanja,izpite pa bo probal naret.Vendar jaz tega ne verjamem da bo naredil kaki izpit,tudi štipendijo bo zgubil in zapravil celo leto.Ko pa ga pokliče punca,pa ni ovir da ne šel k njej.Zdi se mi da ga ima čisto pod komando.Tudi ves denar je zapravil za njo.Zdi se mi da je obremnjen z njo,boji se da bi ga pustila če ji ne bi ustregel v vsem,zato tudi šola trpi.
Kaj naj naredim,naj čakam,ali kako naj ukrepam da ne bo prepozno?
zz

Re: brezvoljni sin

09.03.12 00:38
Če res prejema državno štipendijo, se zna zgoditi, da bo ob ponavljanju letnika moral vrniti celoten znesek prejete štipendije. Tako je vsaj zapisano v zakonu o štipendiranju, kolikor se spomnim. Če dobiva kadrovsko je to nekaj drugega.

Mogoče bi bilo konstruktivno, da se vsedete vsi trije z bivšim možem, ter se pogovorite o njegovi prihodnosti. Če ne želi študirati, ga ne silite, jasno pa mora biti, da ne bo živel na račun nekoga, ki ima svoje življenje pošlihtano in ima reden dohodek za katerega DELA.

Sicer pa mi ni ravno jasno kako mu uspe sfolgati s 100€ na mesec? Bencin, vzdrževanje, hrana?

Ima še zadosti časa, da se pripravi na poletno izpitno obdobje, naj proba vsaj tiste izpite naredit.

pa lp! :)

09.03.12 00:53
Živjo,

vitaet zadnje napisano zna kar držati oz. lahko da so se mu prioritete zaradi dekleta malce spremenile, vendar ali je bil (odkar sta 2 leti skupaj) skozi takšen ali se je spremenil šele v zadnjem času oz. kdaj ?
Lahko se pa tudi zgodi, da ga bo pustila, ker ne bo imel nič narejenega - pa bo na istem, kot pa če bi jo skozi zasipal z denarjem. Lahko, da misli status vleči, ta čas pa pač uživati dokler se da - z njo. V osnovi je življenje njegovo, vidva sta izvedla primerno sankcijo za njegovo obnašanje oz. neizpolnitev pričakovanj (ukinitev žepnine), a vaju je on pač "outsmart-al" (vsaj misli, da vaju je). Tako da četudi bi vama kdaj on v prihodnosti očital, da nista naredila nič, da bi ga preusmerila nazaj na (pravi!) tir, vidva lahko navedeta to kar sta storila. Več kot to verjetno ne moreta oz. bolj ko ga bosta dušila, bolj in prej se bo oz. bi se vračal k njej.
Če je že 2 leti z njo, potem ne morem trditi, da je še zaljubljen (ali pa?), ker ta čas se je pa sigurno že "rožnata dioptrija" kaj zamenjala. Pač da bi tako poizkusil razumeti njegovo "neresnost".
Denar, ki ga je zapravil za njo - je bil ta potem od štipendije ? Ker če ste mu ukinili-a žepnino,...
Kakršnekoli ultimate se verjetno ne splača postavljati (recimo študiraj ali pa se odseli !), ker bo okoliščine samo še zaostrilo.

Verjetno pa da res ne ve kaj bi rad, vendar potrebno se je vprašati kaj je sploh njegov predmet skušnjave, to je ključno. Na eni strani ima študij, vendar vprašanje pa je res kaj mu dekle "ponuja". Vsaj verjetno je ona druga stran tehtnice oz. "skušnjava". Žal je pa pač tako, da tako prijatelji kot dekleta/fantje pridejo in gredo - "pildek" (če se humorno izrazim za diplomo, magisterij, itn.) pa ostane. No, razen če greš po poti "nekaterih cvetk", ki so v ospredju zadnje čase glede izobrazbe. :D
Če pa ne more oboje (dekle-fakulteta; če se gre za sistem z dvema ciljema) vzdrževati na enaki ravni ali vsaj približni ravni, potem lahko iz njegovega dejanja oz. nedejanj sklepate, da se je odločil za dekle, čeprav imata vidva drugačna pričakovanja. Odločitev je itak njegova, poskušate ga lahko le razumeti oz. če ga boste razumeli (ker ga trenutno ne), potem ga boste mogoče lahko tudi usmerili nazaj na pravo pot.
Ne moreš biti heker, če ne znaš programirati - žal.

˩Ƥ,
12тнƉИΔƧтяαи∂Δcтιʌɛ

(ɐןsǝ⊥ ɐןoʞıᴎ) ˙nɾıɔɐɹqıʌ ı nɾıɔuǝʌʞǝɹɟ nɾɐɯı ıɹɐʌʇs ǝʌS

Vedno na preži za:
http://med.over.net/forum5/read.php?63,8392456
http://med.over.net/forum5/read.php?63,8392503
http://med.over.net/forum5/read.php?63,8403628
vitaet 

09.03.12 13:23
Lp,hvala za vaše odgovore.Moram še povedati da je od sankcij minilo malo več kot 2 tedna,tako da se še spremembe niso mogle čisto pokazat.Sin pa je postal tako brebrižen odkar sta se s punco spoznala.Nima več svojih prijateljev,samo njene,pustil je treninge,skratka nič več ni od njega.še čudno da je naredil lani maturo,ona pa je ponavljala 3.letnik,sedaj hodi v 4.Z bivšim sva mislila da bi se vsedli vsi skupaj,tudi punca bi bila zraven,pa je sin zelo proti,češ kaj njo vmešavamo zraven...ok,sma rekla,in do tega ni prišlo,vendar mislim da bo mogla ona tudi sodelovat.Zanima me,naj še čakam da bo občutil kako je brez denarja in bo mogoče takrat začel mislit s svojo glavo,ali naj mu že sedaj delam življenje čimbolj neudobno?Bojim se,da v poletnih rokih tudi ne bo nič iz tega...dela preko študenta pa tudi ni za njega....trenutno.Res pa je,da je pričakoval od očeta da ga bo po končani šoli vzel v svoje podjetje,da ga bo malo uvajal v to kar bi naj nekoč delal,vendar oče pravi,da si zdaj nima kaj počet z njim v službi,da nima dela zanj.Mislila sem da bi potem imel sin več veselja za študij če bi se malo vpeljal v delo....vendar oče vztraja pri svojem-ko boš diplomiral.Drugače pa s punco ne delata nič,ona občasno kelnari,takrat gre sin tja kao na pijačo(ne vem če se on tako boji ali je njena ideja da jo more "stražit".)Skratka,pošteno mi gre na živce da je taka "copata",pa sem mu že 100x rekla da naj dela s svojo glavo,vendar kot da govoriš steni....Tako se sekiram da sem že čisto obupana čeprav si dopovedujem da bo že....vendar ne morem gledat tega brezdelja in lenobe.
zz

09.03.12 15:53
Navedeno

oče vztraja pri svojem-ko boš diplomiral
Edino pravilno! Uvajanje pri očetovi firmi bi pomenilo le dajanje potuhe brezdelnežu! Če ne misli študirat, tudi dela ne bo dobil samo zaradi tega ker je šefov sine. Tukaj se popolnoma strinjam z očetovo logiko in prav je, da to sin sliši tudi od vas. Pomembno je, da stojita z očetom skupaj in da ne prihaja do navzkrižij, ker bo to sin hitro izkoristil.

Videti je, da je našel punco, ki je zbluzila (ponavljanje letnika itd.) kar le še pripomore k temu, da dobiva nekje podporo za svoje nedelo, neučenje in lenobo. Predlagam, da se zmenite, da če ne naredi izpitov v poletnem roku gre enostavno ven iz stanovanja. Pomagajte mu najti sobo za katero bo SAM plačeval, pa naj se znajde. Po parih mesecih, bo tenko piskal in še prosil bo, če lahko doma spi, je, se uči zastonj.

Če povzamem; pri vašem primeru morata z možem trdno stati skupaj. Pogovarjajte se vsi trije, postavite si cilje, vaša pričakovanja in vaše zahteve. Potem pa naredite načrt kaj se njemu zdi glede vaših želja in zahtev. Mora mu biti jasno, da ga ne mislite držati doma še naslednjih 10let, ker se mu ni dalo dokončati študija zaradi neke romance s faliranim dekletom.

lp in srečno!

09.03.12 19:13
Za to, da je vaš sin neambiciozen lenuh je kriva njegova punca? LOL

Sam hodim na pf in pri mojih kolegih je podobno. Nobenega izpita ne naredijo, potem pa so krivi profesorji, starši, delo doma etc. Njihova lenoba in 20% obisk na predavanjih pa nista nikoli razloga za neuspeh.

Da vi kot starš krivite nekoga tretjega je sicer iz nekega zornega kota še kar razumljivo, ker bi drugače posredno tudi sami sebi priznali poraz, če bi uvideli, da je vaš sin lenuh, ki mu je vse vedno bilo servirano na srebrnem pladnju.
EvaZ 

09.03.12 20:14
Živjo vitaet,

hvala za pismo. Kot razberem iz pisma vas skrbi za sina, ni vam vseeno zanj, kar je lepo. Vseeno je vaš sin tisti, ki dela odločitve in posledično odgovarja za svoja dejanja oz. nosi odgovornost. Za to, da ne dela izpitov, ni odgovorna neka tretja oseba. Ravno zato sklepam, da ga bo težko "prisiliti" naj redno študira, saj je to nenazadnje njegova odločitev.
Seveda, pa je vaša odločitev ali ga pri tem finančno podpirate ali ne. Če se fant znajde s 100e na mesec, je očitno dovolj iznajdljiv in mu ni za očitati, če si bo našel dodatno delo, ker bo želel imeti več denarja, pa toliko bolje. Ne bi mu bilo slabo dati priložnosti in videti kako se znajde brez vajne finančne podpore.
Vprašala bi se tudi glede njegove neodločnosti ali sploh želi študirati ekonomijo ali ne. Glede na to, da je bilo to v njegovem življenju nekaj samoumevnega in pričakovanega, verjetno sploh ne ve kaj vse še obstaja in kaj si on v resnici želi. Ne bi me čudilo, da se še išče.
Osebno, bi mu kot mama povedala, da me skrbi in da si jaz želim, da bi naredil izpite, ker mu želim vse dobro v življenju in mi je pomembno, da se nauči poskrbeti sam zase. Seveda, pa je to kar bo naredil z življenjem na njem samem.

Eva Žnidar
zavijam z očmi

09.03.12 21:16
Navedeno
zz
Če res prejema državno štipendijo, se zna zgoditi, da bo ob ponavljanju letnika moral vrniti celoten znesek prejete štipendije. Tako je vsaj zapisano v zakonu o štipendiranju, kolikor se spomnim.
Potem je čas, da zopet prebereš najnovejšo različico Zakona o štipendiranju. Če bo on ponavljal, mu bodo štipendijo le zamrznili. Vračat bi jo moral, če ne bi doštudiral oz. če bi študij opustil.

10.03.12 08:45
Navedeno
zavijam z očmi
Navedeno
zz
Če res prejema državno štipendijo, se zna zgoditi, da bo ob ponavljanju letnika moral vrniti celoten znesek prejete štipendije. Tako je vsaj zapisano v zakonu o štipendiranju, kolikor se spomnim.
Potem je čas, da zopet prebereš najnovejšo različico Zakona o štipendiranju. Če bo on ponavljal, mu bodo štipendijo le zamrznili. Vračat bi jo moral, če ne bi doštudiral oz. če bi študij opustil.

Če se ne motim jo za eno leto zamrznejo, nato pa če še eno leto zabluziš jo ukinejo in je potrebno vračati...

12.03.12 11:20
Navedeno
His_Majesty
Za to, da je vaš sin neambiciozen lenuh je kriva njegova punca? LOL

Sam hodim na pf in pri mojih kolegih je podobno. Nobenega izpita ne naredijo, potem pa so krivi profesorji, starši, delo doma etc. Njihova lenoba in 20% obisk na predavanjih pa nista nikoli razloga za neuspeh.

Da vi kot starš krivite nekoga tretjega je sicer iz nekega zornega kota še kar razumljivo, ker bi drugače posredno tudi sami sebi priznali poraz, če bi uvideli, da je vaš sin lenuh, ki mu je vse vedno bilo servirano na srebrnem pladnju.

Podpis!
Avtor:

Naslov teme:

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 10 krat 2?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.