18-30: Adolescenca in mladi odrasli

Forum je namenjen predvsem mladostnikom od 18 do 30 leta. Tu vam ponujamo prostor, da napišete s kakšnimi problemi se spopadate v vaših letih. Sem spadajo odnosi s starši, partnerji, prijatelji in avtoriteto ter tudi prve zaposlitve, bivanjska tematika in ostali življenjski stresorji.
Moderatorka: Gabrijela Ploj, diplomirana psihologinja
mijaw 

Strah ali ljubezen?

05.02.12 14:28
Pozdravljeni! Sem še mlado dekle, 23 let in imam 8 let starejšega fanta. Je moj prvi resni fant, zrel, pameten, dober in družinski človek. Ve kaj hoče. Idealen zame. Doma ga imajo nadvse radi. Trenutno imam težave z razumevanjem najinega razmerja, zato bi bila vesela kakršnegakoli nasveta. Vem, da bi morala najprej govoriti z njim, vendar čez teden živima eden mimo drugega, na različnih koncih Slovenije, ponovno se vidima čez kak dan. Po telefonu pa tudi ne bi rada načela teme.

Skupaj sma 2 leti, vendar sem imela že večkrat izpade v smislu, ali sma za skupaj, je to ljubezen ali strah pred osamljenostjo. Včasih ga imam neizmerno rada, spet drugič ga sploh ne pogrešam, ko nisma skupaj. Fant mi tudi ne more reči, da me ljubi; me ima resnično rad (čutim, da me ima, je pozoren in me spoštuje), vendar ne more tega izreči. Nazadnje, ko sem ga "silila izreči", mu je bilo tako hudo, ker ni mogel, da je komaj zadrževal solze.

Izhajam iz razpadle družine. Z očetom nimamo stika že več let. Nekoč sem prebrala, da je to vzrok, zakaj se nikoli ne počutim ljubljeno in dovolj dobro, saj nas je oče zavračal. Verjetno si zato želim slišati, da me fant ljubi in potrebuje. Neprestano iščem napake pri fantu, neprestano paničarim in mu jemljem energijo. Čeprav je on izjemen človek in dober do mene. Ne vem zakaj bojkotiram najino zvezo?! Zakaj se vedno jaz pritožujem? Zakaj iščem samo napake, ko je pri nama toliko lepega?!

Imam težave z navezanostjo. Z mamo in bratom smo se veliko selili po vseh koncih Slovenije, zato sem se navadila in mi ni več težko prekiniti stike in vse pustiti za sabo. Imam težave z občutenjem in vračanjem ljubezni.
Zanima me, če bi bilo bolj pametno, da fanta izpustim, da bo lahko srečen. Sicer je res, da se je sam odločil zame, vendar si želim, da bi mu bilo lepo.
Živjo,

Navedeno
mijaw
Vem, da bi morala najprej govoriti z njim, vendar čez teden živima eden mimo drugega, na različnih koncih Slovenije, ponovno se vidima čez kak dan. Po telefonu pa tudi ne bi rada načela teme.
Kaj pa MSN/Windows Live Messenger oz. Skype ali WebEx ? Če imaš spletno kamero (poleg slušalk z mikrofonom seveda), je lahko skoraj tako kot da bi bil ob tebi. Pomembnejše, lahko razbereš (vsaj) njegovo obrazno govorico telesa. Mobilni telefon, ki ima vgrajen digitalni fotoaparat oz. kamero se da tudi uporabiti kot spletno kamero mimogrede.

Navedeno
mijaw
Skupaj sma 2 leti, vendar sem imela že večkrat izpade v smislu, ali sma za skupaj, je to ljubezen ali strah pred osamljenostjo. Včasih ga imam neizmerno rada, spet drugič ga sploh ne pogrešam, ko nisma skupaj.
Mislim, da je to normalno, abnormalno bi bilo, če ne bi znala početi nič drugega kot (samo) misliti nanjga in strmeti v telefon kdaj te bo poklical. Moraš imeti tudi svoje hobije, čas za svoje prijetelje-ice, nasplošno čas zase, ipd.

Navedeno
mijaw
Fant mi tudi ne more reči, da me ljubi; me ima resnično rad (čutim, da me ima, je pozoren in me spoštuje), vendar ne more tega izreči. Nazadnje, ko sem ga "silila izreči", mu je bilo tako hudo, ker ni mogel, da je komaj zadrževal solze.
Moški oz. fantje ti načeloma tega (da te ljubi-jo ali ima-jo rad-i) ne bodo govorili ves čas, saj s ponavljanjem oz. iteracijo se izgubi pomen. Malo manj glej Hollywood-ske propagande lepo prosim.
Kot si že napisala, ti pa to kaže, "govori" skozi svoja dejanja - včasih so ta pomembnejša kot besede. Če ga boš silila (kjerkoli za karkoli), potem bo šlo vse samo še navzdol. Svobodna volja draga moja.

Navedeno
mijaw
Izhajam iz razpadle družine. Z očetom nimamo stika že več let. Nekoč sem prebrala, da je to vzrok, zakaj se nikoli ne počutim ljubljeno in dovolj dobro, saj nas je oče
zavračal. Verjetno si zato želim slišati, da me fant ljubi in potrebuje.
No tole je paključen podatek oz. informacije. Ker tega nisi imela v otroštvu, se ti dogaja, da se tako obnašaš sedaj v sedanjosti. Očitno je tudi, da ti razumeš to, zato bi načeloma lahko "pokopala preteklost". Če se ne boš uravnovesila, lahko da boš postala zelo posesivna in nadzorniška v tem in nadaljnih razmerjih (če bodo sledila oz. bo obstoječe propadlo), kar ne bod dobro. Tako zate kot za trenutnega in za vse ostale morebiti prihodnje partnerje.

Navedeno
mijaw
Neprestano iščem napake pri fantu, neprestano paničarim in mu jemljem energijo. Čeprav je on izjemen človek in dober do mene. Ne vem zakaj bojkotiram najino zvezo?! Zakaj se vedno jaz pritožujem? Zakaj iščem samo napake, ko je pri nama toliko lepega?!
To je podzavestno, tvoj ranjeni ego, ki se je okrepil iz otroštva, te mrcvari. Lahko si to predstavljaš kot ena majhna rdeča pomanjšana različica tebe, ki ti sedi na ramenih in ti v uho piha takšne misli. Ker si ti globoko čustveno prizadeta (zaradi) očeta (moškega) in ker ti tvoj fant "na komando" ne izkazuje čustev tako kot bi ti rada, poskušaš (podzavestno) odgnati od sebe. Dokler ti iščeš te napake pri njemu in so samo v tvoji glavi, je še v redu, vendar pazi, da mu kdaj v kakšnem navalu jeze, besa oz. vzročno žalosti tega ne boš rekla, ker potem boš zelo, zelo, zelo težko to (verjetno) popravila.

Navedeno
mijaw
Imam težave z navezanostjo. Z mamo in bratom smo se veliko selili po vseh koncih Slovenije, zato sem se navadila in mi ni več težko prekiniti stike in vse pustiti za sabo. Imam težave z občutenjem in vračanjem ljubezni.
Ne bi te rad prestrašil, a iz podobnih okoliščin, se recimo rojevajo tudi serijski morilci - če odštejem duševne bolezni, genetiko, itn. Drugače je pa to posledica oz. še dodaten žebelj v krsti iz tvojega primarnega vzroka (razpadla družina).

Navedeno
mijaw
Zanima me, če bi bilo bolj pametno, da fanta izpustim, da bo lahko srečen. Sicer je res, da se je sam odločil zame, vendar si želim, da bi mu bilo lepo.
Žal vse tole kar si nam napisala v tej temi, bi bilo res dobro, da bi tudi njemu povedala (in videla odziv), ker v nasprotnem primeru ti lahko napačno svetujem-o, kljub temu, da razumem tvojo težavo. Vprašanje sedaj (pri tebi) je ali je tvoja ljubezen do fanta res nepogojljiva ali se gre bolj kot ne za lastniško obnašanje, ki se bo stopnjevalo oz. je ta ljubezen bolj kot ne nek "fiks", ki je potreben, da se zacelijo tvoje (otroške) rane.

Treba se bo (z njem) pogovoriti na 4 oči - šele takrat boš videla.

PS: A si kdaj poskušala navezati stike z Očetom oz. kakšen je bil razlog, da prihajaš iz razpadle družine ? Namreč dobro je preveriti obe strani, ker (pač povečini primerov otroke dodelijo materi) lahko, da razlog, katerega ti je recimo Mama navedla, zakaj je tvoj Oče odšel, ni čisto "točen". Eden ali drug starš bo pogostokrat hotel otroka naščuvati proti drugemu partnerju, zato da bi neposredno škodoval oz. čustveno prizadel drugo stran. Tako, da ne veš ali Vas je Oče res zavračal (in zato odšel), mogoče je to le "krinka" s strani tvoje Mame recimo, da bi tako lažje Njega prizadela in Vas prikovala nase, ker je v resnici ona tista, ki ima težave s samo seboj. Ne vem, ugibam, ker čeprav si se odlično na dolgo razpisala, manjka še kar precej informacij.
Mogoče ko boš raziskala ozadje tega problema, lahko da boš potem imela manj težav oz. boš predvsem (bolje) razumela sebe in okoliščine v katerih si odrasla in živiš v njih.

LP,
12thDNAStrandActive
Še tole sem hotel dodati:

V bistvu, če se ti tega (še) ne zavedaš ali ne, ti si suženj tega tvojega "otroško-čustvenega manjka", a veš ? Kako, kaj zakaj, kje (bi se lahko vprašala) ? Pojasnitev je psihološke narave - iz te teme tukaj recimo. Moj prvi komentar, prvi odstavek, če sem natančen. Mislim, da boš razumela kako se to odraža v kontekstu tvoje zgodbe oz. težave.

LP,
12thDNAStrandActive
Eva Z

Re: Strah ali ljubezen?

05.02.12 20:58
Živjo, mijaw

Hvala za pismo. Čustvo ljubezni ne čutimo konstantno. Tako kot ostala čustva, tudi čustvo ljubezni mine in se znova pojavi. Dostikrat, ko smo en drugega v odnosu že malo bolj vajeni, so tudi čustva manj intenzivna. Ko pa smo zakopani v delo, ki nas potegne, pa ne čutimo, da osebo pogrešamo, spet naslednji dan čutimo naklonjenost, ko nas razjezi jezo itd.

Pomembno je, da vidiš pozitivne lastnosti na svojem fantu in opažaš, da neprestano iščeš napake pri njemu. Mogoče je vzrok, da se zaradi izkušenj v otroštvu bojiš bit zapuščena in ko pretirano iščeš napake pri drugemu, se s tem zavaruješ, da: ali ga ti prej zapustiš preden on tebe, ali pa če on tebe zapusti, da si rečeš »ah, saj je bilo to in to in to narobe z njim, nič hudega, zaslužim si boljšega«.

Menim, da ne glede na to kolikokrat ti bo fant pod prisilo ali ne prisilo rekel »Ljubim te«, bo to zaleglo če za nekaj časa, potem pa se bo občutek neljubljenosti povrnil, ker se ta občutek skriva v tebi in je vzrok globlji, kot tudi sama pišeš. Jaz bi se na tvojem mestu predvsem ukvarjala s svojimi občutki do ljubezni, zapuščenosti itd. in jih skušala še bolj razumeti ter počasi razreševati.

In še tvoje vprašanje, če fanta zapustiti, da bo srečen. Kot si sama v naslednjem stavku napisala, je tvoj fant dovolj star, da je odgovoren za svoje odločitve, zato mu skušaj zaupati, da se je on odločil zate in da on zna poskrbeti za svojo srečo.

Eva Žnidar
mijaw 

06.02.12 07:39
Hvala obema! Včasih se kaj spomnim, pa sem jezna na cel svet. Je že boljše, sma se pogovorila s fantom, pa še se boma pogovarjala ;) Sej me tudi prijatelji poslušajo, pa mama, samo sta me tokrat zelo potolažila vajina odgovora. Hvala še enkrat, pa srečno!
Navedeno
mijaw
Včasih se kaj spomnim, pa sem jezna na cel svet.
Poznam občutek - hočejo ti (marsikateri) vcepiti neko nemoč (nad seboj, prijatelji, službo, okolico,...). Malce prelistaj to knjigo (ni nujno, da jo kupiš) - najvišje "modrosti" so v humorju. :D
Pride dan, ko bi rad "popravil" kakšen Rebelde phpBB forum, a na koncu si pa "po nesreči" pobrišeš svoj FB račun. :)

Srečno &...

LP,
12thDNAStrandActive
netimeni

03.03.12 17:29
Draga mjaw !

Mislim, da vidva nista za skupaj več. Poglej, če se že sedaj sprašuješ kaj in kako, kaj pa še bo. Jaz ti verjamem, da je on OK, ampak, mislim, da ni OK zate. Ne sodita več skupaj, to je to. Ni kemije ! Zastojn je vsa dobrota tega sveta , če ni kemije, težko živiš z partnerjem. Ostanita prijatelja, bližnja znanca, le ljubimca ne več.Srečno !
zzzxx

06.03.12 15:01
"Danes vem, da sva pozabila samo to, da je treba, kadar mine neurje zaljubljenosti in ostane brezvetrje veslati še močneje in jadrati tudi proti toku."
ma ma ma

07.03.12 15:35
morda bi ti pomagala kakšna terapija- glede na pisanje sklepam da si okolica MB- poglej si spletno stran družinski center MIR, pri njih takoj dobiš termin za terapijo (sama ali s fantom), so poceni in strokovni. meni so se po tem odprla nova obzorja. samo priproročam!!
Avtor:

Naslov teme:

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 4 krat 7?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.