Bolezni prebavil (gastroenterologija)

Gastroskopija, kolonoskopija (brez bolečin z anestezijo), ultrazvok…
Imate težave s prebavili? Med njimi so pogoste gastroezofagealna refluksna bolezen, razjeda želodca ali dvanajstnika, kronična vnetna črevesna bolezen, sindrom razdražljivega črevesa, rak prebavil, žolčni kamni… Vas zanima, kako poteka diagnostika bolezni prebavil - ultrazvočna preiskava trebuha, gastroskopija, kolonoskopija (tudi v anesteziji ali sedaciji), diagnostika okužbe z bakterijo Helicobacter Pylori, laktozna intoleranca, alergije na hrano...?
Moderatorja: mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, gastroenterolog in Jurij Bednarik, dr. med., spec. internist; ambulanta Klinike Pacient
nexi

boleč anus

23.02.11 16:47

živjo,
imam vprašanje glede bolečine na anusu, ki jo spremlja kot mozol ali malo večja
izboklinica (vijolična), pojavil se je kar čez noč, spremlja pa ga bolečina. Leži malo
pred odprtino.

Mogoče kdo ve kaj je to in kako se da pomagati?

Re: boleč anus

23.02.11 18:46

Pozdravljeni!

Po opisanem sodeč, gre za hemoroid, ki je najverjetneje tromboziral. Včasih je pri hudih bolečinah potreben poseg pri proktologu, sicer pa si predel mažite z ustreznimi mažami za hemoroide.

Lp,Nataša Smrekar
suhi99 

boleč anus

19.04.11 13:58

pozdravljeni,

mene pa že cca. 14 dni boli anus ter okoli anusa, bolečina pride in izgine, skoraj vseskozi pa imam nekakšno napetost pri trtici. PRav tako se bolečina od časa do časa pojavi pod ritnicama. Osebna zdravnica je posumila na notranje hemeroide, zaradi česar sem dobil svečke, vendar je stanje nespremenjeno.

Kaj mi svetujete???

Re: boleč anus

20.04.11 22:13

Spoštovani!

Bolečine v analnem predelu so tako različnih vzrokov, da vam bi svetovala, da greste nazaj k zdravnici na kontrolo. Navneti notranji hemeroidi ne bolijo, bolijo vneti ali trombozirani, kar bi se že na zunaj videlo. Bolj boleči so različni abscesi, ki zahtevajo kirurško zdravljenje.

LP Marija Š. Gašperšič
suhi99 

Re: boleč anus

21.04.11 07:13

Zdravnica mi je zatrdila pri prvem pregledu da ne gre za obsces (je pregledala), ter da pri pregledu ni opazila ničesar. Moti me pa to, da bolečina v predelu anusa pride in izgine, bolečina ni huda, le neprijetna, vendar pa me najbolj moti kot nekakšen prtisk pod trtico oz. okoli nje, ter prav tako pritisk oz. rahla bolečina pod ritnicama.

LP

Re: boleč anus

22.04.11 21:37

Spoštovani!

Veliko težav je funkcionalne narave, morda so tudi vaše. Ni rečeno, da je karkoli narobe. Morda bi vseeno opravili še rektoskopijo, če bolečine ne bodo minile.

LP Marija Štefančič Gašperšič
lapsi

Re: boleč anus

04.05.11 14:42

Pozdravljeni,

že nekaj časa imam tudi sam občasne bolečine v anusu in neprijeten občutek, ki se pojavi predvsem ko sedim. Občasno me tudi malce peče pri odvajanju, ko pojem kaj napačnega se mi pretaka v trebuhu, me napihne in imam vetrove. Drugače odvajam redno in tudi blato je normalne velikosti, moti me le to da imam včasih v njem neprebavljene koščke (predvsem vse vrste žita) in pa danes sem opazil, da je bila ena stran blata svetlo rjave barve, druga pa rjave barve, občasno je pa del blata tudi malce oker barve.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

lp

Re: boleč anus

08.05.11 22:10

Spoštovani!

Opisujete normalne fenomene in koščki hrane, ki so mehansko neobdelani, se izločijo tudi taki. To ni nič narobe, opozarja pa vas. da morate hrano boljše zgristi, ker se potem tudi hranila bolje izkoristijo. pretakanje, ki ga čutite ali se sliši, je tudi del normalnega dogajanja. Bolečine opozarjajo na to, da se nekaj narobe dogaja. So obramba telesa. Kaj je vzrok bolečini v anačlnem predelu, iz povedanega ne morem zaključiti. Če ne bodo v par dneh minile, je vseeno bolje iti do osebnega zdravnika.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
abni 

Re: boleč anus

15.07.11 09:31

Pozdravljeni,

tudi jaz imam problem z bolečim anusom. Po zaužiti bolj intenzivni hrani (fižol, kakšne enolončnice s fižolom,...) in pa tudi po športni aktivnosti (ne vedno, večinoma po omenjeni hrani) me boli v notranjosti anusa. Ponavadi po parih urah preneha. Imel sem na zunanji strani manjši hemeroid (neboleč, bolj modrikaste barve), ki pa mi je po mazanju s kremo skoraj izginil.
Prebavo imam dokaj dobro (skoraj vsak dan, normalne barve, brez krvi, parkrat sem opazil, da je bilo po vetrovih na papirju malce sluza - prav tako po fižolu), star sem 30 let.

Gre mogoče za notranje hemeroide in bi bilo potrebno mazati v notranjosti ali bi bil potreben pregled pri specialistu?

Hvala za odgovor!
Lina4 

Re: boleč anus

27.12.12 16:08

Pozdravljeni!

Nisem prepričana, če spada v to temo, pa vendar...

Dva ali 3 dni nazaj, sem šla na potrebo. In ko sem se obrisala in nato stuširala in med brisanjem z brisačo, me je zaskelelo pri anusu. In nisem reagirala na to. Nato drug dan, ko sem šla na potrebo, me je spet zaskelelo, ko sem se brisala. Sem vzela ogledalo in to pogledala. Celoten anus ni zatečen, ampak samo en delček, ki pa me moti in včasih srbi ali skeli. In vedno ko se umivam in brišem pazim, da sem čim bolj nežna. Krvi ni bilo nobene. Zanima me, kaj bi to lahko bilo? Je možno tudi mogoče kakšno vnetje ali kaj podobnega, ker sem se zadnje čase grobo brisala, tako po potrebi kot po umivanju.

Hvala za odgovor!

LP!!

Re: boleč anus

28.12.12 17:23

Spoštovani,

možno je, da je nastala razpoka ali pa je povečan hemeroid. Pomaga nega in mazilo za hemeroide.

LP, Marija Š. Gašperšič
Lina4 

Re: boleč anus

28.12.12 17:52

Najlepše hvala!

Re: boleč anus

29.12.12 19:02

Ni za kaj! LP!
 

Avtor: Naslov teme:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 13 minus 4?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.