Bolezni prebavil (gastroenterologija)

Gastroskopija, kolonoskopija (brez bolečin z anestezijo), ultrazvok…
Imate težave s prebavili? Med njimi so pogoste gastroezofagealna refluksna bolezen, razjeda želodca ali dvanajstnika, kronična vnetna črevesna bolezen, sindrom razdražljivega črevesa, rak prebavil, žolčni kamni… Vas zanima, kako poteka diagnostika bolezni prebavil - ultrazvočna preiskava trebuha, gastroskopija, kolonoskopija (tudi v anesteziji ali sedaciji), diagnostika okužbe z bakterijo Helicobacter Pylori, laktozna intoleranca, alergije na hrano...?
Forum trenutno ni aktiven

Sindrom razdražljivega črevesja, ali rak ?

avatar mad_mac 01.10.10 00:13
Spoštovani,
star sem 26 let in se vam javljam zaradi težav, ki se vlečejo že celih 8 mesecev neprekinjeno.

Morda zelo pomemben podatek je, da sem anksiozen tip človeka.
Sicer pa, se spomnem nekega dne 8 mesecev nazaj, ko sem prvič imel težave pri odvajanju blata, se je stanje iz dneva v dan slabšalo. Prvič je bilo tako, da sem imel občutek, kot bi del črevesne vsebine med odvajanjem ostajal v rectumu in ga nikakor nisem mogel izločiti. Blato je bilo čedalje bolj ozko, dokler ni po 4 dneh nastopila popolna "zapora" oz. zaprtost. Nato sem posegel po tabletah Senna, nekajkrat sem ji vzel zvečer pred spanjem, zjutraj sem takoj tekel na wc, blato je bilo kašasto, še vedno pa je ostal občutek neizpraznjenja. Imam tudi več vetrov. Nato je prišlo obdobje, ko sem imel vodene driske, pa odvajanje blata z veliko neprebavljene hrane (zlasti zelenjave, sadja). Stanje se je v zadnjih dneh nekoliko izboljšalo do te mere, da je blato v 2 mesecih bilo recimo do 5x skoraj normalne oblike in ne vedno "kašasto".
Sicer pa moram nekaj priznati; vsak dan popijem do pol litra donata, brez njega mi ne bi uspelo, pa ne zato, ker bi bilo blato trdo ali kaj podobnega! Tudi ko gre za povsem mehko vsebino, brez donata, ki pospeši peristaltiko, ne bi mogel odvajati, občutek imam, kot da je neka zapora oz. kot bi spodnji prebavni trakt bil toliko zoožan. Recimo že to, da zelo pogosto oz. skoraj vsak dan odvajam blato ozko kot svinčnik.. nekaj časa gre, nato se ustavi in ne morem, in čez kaki dve uri ponovno se nacejam donata, da lahko ponovno se malo izpraznim.
Zelo pomemben podatek je ta, da niti enkrat nisem zasledil sledov krvi, kar se mi zdi zelo pomembno. V začetku, ko sem staknil ta sindrom, sem imel tipične znake Crohnove bolezni. Kar sem pojedel,.. postal sem tako šibak in utrujen ter zaspan, da nisem mogel nič! To je povsem odpravljeno, vendar pa se težave pri odvajanju nadaljujejo in sedaj, ko jemljem tablete Zoloft proti anksioznosti - 4. dan, se je stanje poslabšalo. Še kašasto blato odvajam komajda, zelo na "ozko"v majhnih količinah.
Večkrat imam tudi pekoč občutek v rectumu, med in po dovajanju, včasih spet srbeče.
Se pa tudi zgodi, da med sedenjem v rectumu začutim "valove" rahlo pekoče bolečine.
Na začetku sem tudi shujšal, kilograme sem nazaj pridobil.
Najbolj primerno odvajam - konsistenca in oblika blata, ko jem riž ali krompir in podobno.
Leto in pol nazaj sem bil na gastroskopiji, kjer so mi ugotovili GERB, hiatalno kilo ter gastritis hude stopnje.

Vem, bil sem "dolgočasen" in dolg :)
Sicer pa bi vas vljudno prosi, če mi lahko poveste, ali so to znaki razdraž. črevesja?

Zelo me skrbi, ker življenje brez donata si ne predstavljam več! Brez tega, sploh ne bi mogel odvajati, ker me tako nekaj zapre, pa ponavljam, tudi, če imam diarejo, iztebim le 2/5.
Imate kak nasvet? Veliko tudi sedim in se ne gibljem več toliko, kot nekoč, imam tudi 13 kg preveč.

mesec nazaj sem bil ponovno naročen na gastroskopijo in eventuelno po potrebi na kolonoskopijo. Dr. spec. gastr. mi je dala diagnostiko iritabilni kolon oz. celiakija, vendar se nisem udeležil preiskav, ker me je zadnji pregled gastroskopije komplet izčrpal psihično in fizično.

Hvala še enkrat, želim vam lep dan!"
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
04.10.10 15:24
Pozdravljeni!

Glede na napisano in dolgotrajnost težav menim, da imate iritabilni kolon. Pri 26 letih je rakasto obolenje debelega črevesa velika redkost, razen če niste družinsko obremenjeni s to vrsto raka oz. imate polipozo črevesja.Pri vas gre najverjetneje za iritabilni kolon z menjavanjem drisk in zaprtja, saj ne hujšate in se težave ne stopnjujejo. Zoloft lahko še dodatno pripomore k zaprtju. Nič ni narobe, če vsak dan pijete Donat. Od vseh sredstev je to najmanj agresivna substanca.
Nič ne poveste, ali jemljete zdravila za zmanjšanje kisline.

V primeru, da se bo stanje slabšalo in se bodo težave pojavile tudi ponoči, bo vvseeno potrebno opraviti kolonoskopijo.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mad_mac 04.10.10 17:16
Spoštovani, hvala za odgovor!

Kar zadeva kisline, je tako, da občasno po potrebi (1x-2x na mesec) vzamem kapsulo do 2 Ulotpa, ker se mi vsaj 3x tedensko vrača kislina gor, kar čutim kot močno pekočo, zbadajočo bolečino v prsih (tudi v predelu reber), občasno tudi v predelu grla oz. žrela. Tudi težje požiram, včasih manj včasih je huje, ker je (predpostavljam) sluznica že toliko zdražena, da je dovolj, če popijem vrelo ali ledeno tekočino za poslabšanje stanja. Zato imam večkrat težave tudi pri tabletah, ker se mi zatikajo.
Ker 2 dni nisem mogel nič iztrebiti, sem včeraj opoldne spil odvajalni čaj Sena, okoli 23:00 zvečer pa me je pričelo napenjati, imel sem vse pogostejša pretakanja in krče v spodnjem delu trebušne votline. Nato sem iztrebil, mislim da kar celoto tistega, kar sem popoldne pojedel. Zbudil sem se ponoči še enkrat, ker sem imel hude krče (očitno učinek čaja ni ibl še dokončan) in sem ponovno moral na veliko potrebo, s tem, da sem imel vodeno drisko oz. kot voda z muljem (predpostavljam, da je s tekočino, ki sem jo popil, črevesje iztrebilo še zadnje ostanke in se tako "očistilo".
Ponoči denimo sem imel hude pekoče bolečine v predelu prsnice, zaradi kisline očitno, saj se zaradi strahu, da se mi ne bi preveč hrane oz. blata nabiralo v črevesju zaradi motnje odvajanja, nisem poslužil več hrane od 13:30 dalje in imel sem prazen želodec cel dan.
Imel sem tudi prisotno sluz ponoči.

Prosil bi vas za 2 stvari;

1) Ali imate kakšne nasvete, kako bi se stvar vsaj omilila (ker zdravljenje je baje zaenkrat neuspešno) ? Pred kakim mesecem sem bil srečen, ko sem šel na blato brez donata, pa še konsistenca in oblika vsebine je bila skoraj na zadovoljivem nivoju, nato pa spet poslabšanje.

2) Kaj bi se lahko zgodilo, če ne bi jemal Donata oz. redko odvajalne čaje? Ne predstavljam si življenja brez teh pripomočkov in če ne bi mogel iztrebit, bi poginil? V naravi recimo.. :)

Vljudno vas prosim za odgovor.
Najlepša hvala in lepo pozdravljeni!

Takole bom napisal;
po jemanju Zoloft-a
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
06.10.10 22:13
Pozdravljeni!

Zaradi hudih refluksnih težav pri vas le občasno zdravljenje z Ultopom ne prihaja v upoštev. Potrebno bo vsaj 8 tedensko zdravljenje, in sicer prev štiri tedne Ultop 2x20 mg, nato pa 4 tedne 20 mg/d. Ponoči je potrebno nekoliko dvigniti vzglavje, zadnji obrok hrane mora biti dve uri pred spanjem. Ker zaradi zaprtja uživate Donat, ki je gazirana pijača, imate lahko več refluksnih težav. Kadar človek vzame odvajalo, ga ponavadi večkrat požene na blato, pojavijo se kar hudi krči v trebuhu, pogosto nato odvajajo tudi tekoče. V primeru zaprtja je potrebno najprej urediti prehrambene navade, zaužiti je potrebno dovolj balastnih snovi (poskusite namočiti laneno seme zvečer in ga zjutraj pojesti skupaj z jogurtom), dnevno je potrebno zaužiti zadosti tekočine. Pomembna je tudi primerna fizična aktivnost. Poznamo dve obliki zaprtja-zaprtje, ki je posledica lene peristaltike in zaprtje zaradi motnje v preznjenju danke. Zaprtji ločimo na osnovi kliničnih težav in s pomočjo preiskav. V primeru motnje praznjenja opravimo anorektalno manometrijo in v primeru nepravilnosti bolnike vključimo v šolo pravilne uporabe mišic medeničnega dna. Če seveda na omenjene načine prebave ne moremo urediti, si mora človek pomagati z odvajali. Nič ni narobe, če uživate Donat v primerni količini. Če ga boste popil preveč, boste imeli drisko, saj ga pri nekaterih bolnikih uporabimo celo za čiščenje črevesja pred kolonoskopijo.


Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mad_mac 11.10.10 00:10
Spoštovana,

v zadnjih 3 dneh opažam neverjetno izboljšanje!
In sicer takšno, da sem zjutraj, sicer čutil drugačen občutek v zadnjem rpedelu deb. čr., kot takrat, ko težav sploh nisem imel, blato je skoraj prave konsistence in "oblike", brez krvi, razlika je bila le v tem ,da sem se moral ZELO napenjati pri odvajanju. Odvajal sem tudi 2x- 3x na dan. Pa zgodilo se je, da me je zjutraj kar tiščalo brez pomoči Donata in s em opravil potrebo, kjer je blato bilo sicer nekoliko bolj "kašasto". Danes zjutraj sem imel skoraj normalno (s pomočjo Donata), takoj po tem pa ponovno bolj tekoče. Imam občutek, da bo stanje jutri morda rahlo slabše, ker že čutim zaprtost, lahko pa, da se motim.
Vsekakor je to obetaven znak, da se izključi kakšne resnejše bolezni (Crohnova, Celiakija, Rak). Je morda to posledica jemanja Antidepresivov? Zdravim se namreč zaradi anksioznosti. Kot rečeno, težave so se prvič pojavile pred okoli 8 meseci, vmes so bil zelo rahla izboljšanja ali poslabšanja in po tistem, nekako najhujšem delu do sedaj, 2 dni hude zaprtosti, se je stvar zelo popravila. Upam, da bo čim dlje vzdržalo.

Hvala in lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
11.10.10 20:33
Pozdravljeni!


Ljudje, ki jemljejo antidepresive so zelo zaprti. Ponavadi po zaužitju odvajala kot tudi Donata, človek najprej odvaja trše blato, nato pa tekoče.

Upam, da se bo stanje normaliziralo.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar bqof 11.11.10 17:56
Lep pozdrav!

Jaz imam nekaj več kot 5 mesecev skoraj identične simptome.
S tem, da sem že v začetku tega 8upam da le sindroma) izgubil nekaj kilogramov. In sicer iz 124 (imel sem jih okoli 2 leti) kg sem padel v 3 tednih od začetka sindroma na 118. In kljub temu, da veliko jem (preveč), nikakor ne morem več dobiti izgubljene mase. Teža se vedno giba med 117.5 in 120.0 kg. Sindrom raz. črevesja imam okoli 6 mesecev, nisem pa šel k gastroenterologu, ker si ne upam iti na kolonoskopijo.
V zadnjem obdobju se počutim bolj utrujenega in se mi tudi veliko spi. Čeprav sem tudi v začetkih imel to težavo, zlasti takrat, ko sem nekaj pojedel, sem v hipu postal povsem uturjen,.

Star sem 23 let. Krvi v blatu nisem še niti enkrat opazil.
Simptomi pa so napenjanje v spodnjem delu, občasno pretakanje včasih začutim bolečino istočasno v spodnjem desnem delu in v rektumu, ki zna biti ostra. Ampak se pojavi impulzno in je ni več. Imam veliko plinov. Po odvajanju pa je stanje boljše. Občutek večje "svobode" in tudi bolečine so bistveno manjše, oz. krči.
Blato je včasih zelo mehko, včasih trše, pogostokrat tanko.
Vsakič ko grem na wc se moram zelo napenjati.

Zanima pa me, ali je to rak? ODločil sem se da vas bom vprašal, ker sem nekje zasledil, da izguba teže brez hujšanja je znak raka!!
Mene skrbi bolj ta utrjenost in zaspanost preko dneva ter dejstvo, da nikakor, tudi če se hranim kot prašič, ne morem pridobiti izgubljenih kilogramov, čeprav za zdravje boljše tako.

Kaj menite vi? Je tudi možnost, da izgubim nekaj kilogramov v primeru, da imam sindrom razdražljivega črevesja?
Hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
11.11.10 22:10
Spoštovani!

Glede na vašo mladost je zelo majhna verjetnost raka na debelem črevesu. Predvsem vam svetujem pošteno spremeniti vaš način življenja in začeti upoštevati zdrav življenjeski slog! Kaj to pomeni, si preberite v ustrezni literaturi, ki je je povsod dovolj.

Lep pozdrav. M.Štefančič Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar bqof 11.11.10 22:30
Spoštovana dr. M. Š. Gašperšič,
najprej najlepša hvala za tako hiter odgovor.

Mene je najbolj zanimal odgovor in sicer ta, da ne morem pridobiti telesne teže.
Zato si tudi sam ne upam shujšati, ker si nekako mečem pesek v oči pred morebitno hujšo boleznijo.
Recimo, zgodilo se je, da nekaj dni nisem jedel veliko, in sem drastično izgubljal težo, nakar sem bil zelo negativno presenečen.

Torej zanima me, ali je pri sindromu razdr. črevesja možno, da ne morem pridobiti kg nazaj? Oz. da sem jih nekaj izgubil?
Glede življ. sloga imate prav.
Nekaj časa sem bil v depresijim nato sem se velikokrat zredil, poleg tega zelo pogosto čutim tesnobnost.

Vljudno vas prosim za odgovor, v primeru (meni) pozitivnega odgovora se bom tudi sam lotil drugačnega stila življenja, sem pripravljen vse za zdravje, vendar prej moram vedeti, kaj se z mano dejansko dogaja. Ker če bom vedel, da ni nič, potem bom tudi veliko bolj motiviran.

Nekje sem prebral, da je za Crohnovo bolezen značilno hujšanje in težava v pridobitvi mase.

Najlepša hvala in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
12.11.10 21:08
Spoštovani!

Verjemite, da sem zelo razmišljala, kako naj vam odženem strahove in vlijem moč za pozitivno razmišljanje. Namen svetovanja na forumu ni postavljati dokončne diagnoze, ampak razjasniti dileme, svetovati, da se počutite bolje in sigurneje. Dokončenega odgovora, ali imate kakšno organsko bolezen ali ne, vam iz anamneze ne morem dati. Za to je potrebno diagnostiko speljati do konca. Karkoli je vzrok vašim težavam, v vsakem primeru vam bodo zdrav življenjski slog z veliko gibanja, druženje, pozitivno razmišljanje in zdrava prehrana pomagali premagati še tako hude težave, tudi depresijo in tesnobo! Mislim, da se obrnite na osebnega zdravnika ali zdravnico in povejte, kaj vas muči. Le celostni pristop, s katerim se družinska medicina ukvarja, vam bo pomagal iz težav!

Srečno in lep pozdrav! M.Štefančič Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar juri 17.11.10 13:58
Spoštovani!
Rad bi vas povprašal za nasvet, saj sem zelo obupan. Punca ima že kakšne 3-4 mesece težave s trebuhom. Pred kakšnimi 3 leti je že bila v bolnici zaradi trebuha, (nekakšen žolčni refluks, ne vem natančno) vendar je bilo do sedaj vse OK. Sicer jo je trebuh kdaj pa kdaj bolel vendar redko. Bila je na gastroskopiji in ultrazvoku vendar niso odkrili nič, le na rentgenu nekaj malega ampak nič takšnega. zelo jo boli, večkrat tudi bruha, včasih samo žolč. V teh mecesih je tudi shujšala, saj ne more jesti, ker jo potem boli trebuh. Že dalj časa ne je mastnega in sladkega.
Prosim Vas za nasvet kaj in kako, saj tako ne gre več.
Hvala!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
18.11.10 07:42
Pozdravljeni!

Pri vaši punci gre za funkcionalno dispepsijo. V terapiji svetujem Reglan 3x1 pol ure pred obrokom.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zaskrbljen3 26.11.10 15:15
Še enkrat.
Stanje se je rahlo izboljšalo, kot že večkrat in nič.. najbrž je res sindrom ir. kol., kateri poteka v valovih (od poslabšanja do izboljšanja in obratno). Je res, da me bo spremljalo vse življenje? Nekaj dni uživam laneno seme in res ublaži simptome.
hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
27.11.10 18:56
Spoštovani!

Opisane težave sodijo v funkcijske motnje, tako da se z endoskopskimi preiskavami ne dokaže nič narobe. Morda bi opravil vsaj rektoskopijo, to je pregled končnega črevesa. Če na sluznici ni sprememb, nimate predvsem kronične vnetne črevesne bolezni, ki je pri mladih možna, medtem ko je rak izredno redek. Pa tudi težave nič ne kažejo na to.
Svetovala bi vam, da uživate hrano, ki vam dela manj težav. Jejte manjše obroke večkrat na dan, pijte Donat in bebe čaj. Vzdržujte normalno telesno težo. Dovolj se gibajte, redno vsak dan. In na jejte pozno zvečer. Pijte vodo za žejo, ne pijač z mehurčki, z umetnimi sladili. Vsak dan jejte zelenjavo in kakšen sadež, ni treba veliko. Menim, da vam bo že to pomagalo, da bo življenje prijetnejše!

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Kšt 30.08.11 10:54
Pozdravljeni.

Sumim, da imam sindrom razdražljivega črevesja. Od februarja imam občasne težave z zaprtjem, ki pa so v zadnjem času malo pogostejše. in sicer takše, da en dan odvajam blato normalno, naslednje dva ne, potem je lahko normalno en teden, pa zopet poslabšanje. Zanimivo je to, da se prehranjujem vedno enako, torej očitno hrana na to ne vpliva. Poskusila semže z lanenim semenom, zeljnico. . .vse to nekaj časa pomaga, potem pa več ne. jem zelo veliko sadja, tudi kar nekaj zelenjave, veliko rib, piščanca. Že nekaj časa opažam tudi kri na papirju, sploh po zaprtju, ko odvajam večje količine blata, zato sm bila pri proktologu, ki je odkril ranico, iz katere ta kri pride. Torej te težave niso povezane, a je tako? Kri je svetle barve. Opazim pa tudi malo sluzi - zalo malo, predvsem ko sem zaprta. Zanima me, ali je to res ta sindrom? Kako lahko omilim ta sindrom? Oziroma kako naj si pomagam pri zaprtju. Hvala in lep pozdrav. Stara sem 24, do sedaj res nisem mela težav. Sem pa te težave opazila ravno takrat, ko sem spremenila svoj življenjski slog, ker sem želela zgubiti nekaj kilogramov. to mi je tudi uspelo z zdravo prehrano in ogromno gibanja. Je pa res, da imam včasih "napade", ko pojem vse kar mi paše. tega se poskušam odvaditi. hvala še enkrat.

Kšt
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar DV. 19.02.12 15:29
Zanima me ali je normalno, da ko grem na WC imam na začetku normalno blato, čisto na koncu pa je kak cm ali 2 mehkejšega oz. zelo mehkega blata. Ni mi slabo, toda vsako jutro je ista zgodba. Na papirju ni krvi in tudi boli me nič. Tisti del na koncu me malo moti, ker je malo lepljiv in "zdrizast".

lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
20.02.12 08:12
Spoštovani,

vse, kar ste opisali, je popolnoma pričakovano, normalno in naj vas ne skrbi. Ranico se da pozdraviti, ob koncu odvajanja je blato vedno mehkejše, če je odvajanje redno. Če pa kakšen dan ne odvajate, se resorbira iz blata več vode in je trdo, v kosih, . Vse to se dogaja zdravim ljudem.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarjanMB 04.04.12 21:21
Pozdravljeni!

Upam da je tale tema še aktualna...
Star sem 27 let in tudi sam imam probleme najverjetneje z črevesjem...
3 mesece nazaj me je začelo boleti po hrani, ponavadi tam nekje 1 uro po obroku. Mesec dni in pol nazaj sem šel k zdravniku, predpisal mi je Nexium 2X na dan potem pa 1 X na dan da sem porabil vso škatlo (40mg/tablet).
Ni bilo nič bolje.

Opravil sem abdominalni UZ, vse BP. Opravil sem gastroskopijo kjer ugotovijo da je v želodcu več bistre tekočine (kislina?) in da je želodec malo prepognjen (sedenje na delovnem mestu?).
Diagnoza funkcionalna dispepsija z vprašajem na koncu. Spet so mi dali Nexium, in spet sem celo škatlo pospravil :)

Spet sem na točki, ko ni nič bolje, še vedno me boli, zgleda pa takole:
Zajtrk: kak jogurt, včasih čokolešnik (ja no dobr je kaj :) ), kaka banana -> zelo redko da me boli čeprav čutim nelagodje 1 uro po zaužitju
Malica: Topli sendvič včasih boli včasih ne boli
Doma kosilo 17:45 (konec kosila), bolečina začne 18:30 neha 19:15 (tole je rezultat 8 dnevnega opazovanja samega sebe po obrokih).

Boli me pa nekako med popkom in mehurjem, ne vem kako bi se izrazil ampak občutek imam da novo prispela hrana povzroči premikanje hrane ki je že v črevesju in to premikanje dela težave. Nexiuma in podobnih zadev ne jemljem že 1 teden.
Pojavi pa se mi tudi to, da hrana ostane v blatu pač se ne prebavi (bučke, paprika). Nisem zaprt, vse tekočine odvajam popolnoma enako in neboleče kot prej. Ni krvi v blatu, niti ni tanko ali kaj podobnega...

Imate kakšen pameten nasvet? Verjetno bo treba narediti še kolonoskopijo in mogoče alergijske teste?
Zanimivo je tudi to, da če cel dan ne jem nič, me tudi nič ne boli, če samo pijem nimam težav. Poleg tega bolečina ni trajna in po obroku izgine najkasneje v 2-3 urah...

Vem da sem "natrosil" dosti podatkov samo malo me skrbi tole vse skupaj, ker nikoli nisem imel težav z prebavo od kar delam nisem še bil na bolniški, pri zdravniku pa me ni bilo že 5 let do sedaj...

Hvala in LP,
Marjan
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
08.04.12 11:32
Pozdravljeni!

Iritabilno črevo je pri moškem mnogo redkejše kot pri ženskah, zato je pri vas smiselna dodatna diagnostika, tako kot ste že napisali (kolonoskopija, pregled tankega črevesja, izključitev nutritivne alergije).


Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zele 14.05.12 16:06
Spoštovani,
Že dlje časa imam težavo s prebavo, kakšnih 8-9 let. Star sem 30 let, nimam namreč nobenih bolečin v trebuhu oz.želodcu, vendar imam pogosto risko. Kadar kaj pojem, me takoj žene na stranišče (driska), nato pa je spet vse ok. Imam tudi velike težave s plini. POizkusil sem uzivati Lepicol, vendar se stanje ni nič izboljšalo. Prav tako, ko kaj pojem, mi "kroli" v treebuhu, cez nekja casa, pa je zopet vse ok. Prosim Vas za Vase mnenje in se Vam vnaprej lpop zahvaljujem.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
17.05.12 07:38
Pozdravljeni!

Glede na to, da imate drisko, je potrebno opraviti kolonoskopijo ter izključiti mikroskopski kolitis, potrebno je izključiti laktozno in fruktozno intoleranco ter ev. celiakijo. V kolikor so ti izvidi v mejah normale, gre za iritabilno črevo oz. za še vedno prisoten gastrokolični refleks.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Kšt 27.05.12 12:53
Pozdravljeni.

Ponovno se vam oglašam z novim vprašanjem. Moja prebeva je zelo dobra. Odvajam redno vsako jutro (mogoče enkrat na dva tedna ne, vendar je naslednji dan že vse vredu). Tudi krvavim ne, mogoče čisto malo krvi opazim zgolj na papirju enkrat na mesec. Redno si zadnjik mažem z olivnim oljem, prehranjujem se zdravo in tako se tudi počutim. Danes pa sem si v ogledalu ogledala zadnjik in je na prvi pogled čisto normalen, ko pa sem ga malce razprla, je tam videti modrkasto, nabreklo kožo. So to hemeroidi? Bolečin nimam nikoli, pri proktologu sem enkrat že bila, povedal mi je, da imam analno fisuro, s katero pa od takrat nimam težav. hvala za pomoč. lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tmmt 27.05.12 23:21
Pozdravljeni! Moje težave segajo že v leto 2008, ko sem prvič rodila in imela celo leto 2009 pogoste driske, napenjanje, intoleranco po zaužitju določene hrane, v glavnem konstantne driske. Leta 2010 sem opravila kolonoskopijo in gastroskopijo, obe preiskavi sta bili v redu in UZ trebuha. Leta 2010 sem ponovno zanosila in 2011 rodila spet s carskim rezom. Med nosečnostjo težav ni bilo, so se pa spet pojavile v jeseni 2011. Enake kot prvič, ampak še bolj moteče, saj sploh ne izločam več normalnega blata. Zdravnica je postavila diagnozo sindrom razdražljivega črevesa in mi predpisala Seldiar, me vključila v program testiranja probiotičnih jogurtov. Tudi to ni pomagalo in težave se nadaljujejo.. Kako naj si pomagam, saj je situacija res kdaj nevzdržna. Kupila sem si BUTIFAR in pazim kaj pojem. Kaj mi svetujete ali naj izločim vse mlečne izdelke? Kako naprej? Hvala in lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
29.05.12 07:26
Pozdravljeni!
Koža okoli anusa je normalno temno pigmentirana, porastla z dlakami, občasno je vidno prosevanje žilja. Skratka z vašim zadnjkom je vse OK.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
31.05.12 07:35
Pozdravljeni!

Potrebno je opraviti še testiranje na laktozno intoleranco, nutritivno alergijo in fruktozno intoleranco. Poskusite se izogibati hrane, ki ji je dodana fruktoza ali umetna sladila. Včasih podobne težave povzročajo tudi bolezni ščitnice.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anastazija_ 10.06.12 02:01
Spoštovani,
stara sem 24 let in že 5 let jem controloc redno za svoj kronični gastritis. glede tega vem, kaj ne smem in kaj lahko jem in se tega po večini držim.
probleme imam pa še z črevesjem, glede tega sem bila že na dieti za celiakijo, vendar so jo po 2 gastroskopijah izključili.
Moje vprašanje na kratko: Čeprav se zelo trudim, da jem 5x na dan, pijem veliko, športam, jem polnozrnata živila itd., imam velike probleme z prebavo. Včasih ne grem po dneve, včasih imam drisko...da bi prebava bila normalna, je že redko. redno pijem tudi donat, včasih pomaga, večinoma ne. velikokrat sem bila tudi slabokrvna, prebavljanje kosila me izčrpa, čeprav jem malo in lahko.
Zadnje 5 dni pa se mi je poslabšalo, konstantno imam zelo napihnjen želodec, nekaj se mi pretaka, na wc grem 3x na dan in izločim zelo majhne količine plavajoče zdrizaste 'snovi'. vedno imam občutek neizpraznjenosti. želodec me neprijetno tišči/boli skoraj ves čas v višini kakšnih 10 cm nad popkom. apetit se mi je zmanjšal.
bi morala iti zdravniku? bom imela probleme z želodcem in prebavo vso življenje? kaj še lahko storim?

Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
11.06.12 09:49
Spoštovani,

Obiščite zdravnika, ki vas bo najverjetneje napotil na diagnostično obravnavo h gastroenterologu. Preberite na isti temi predhodne odgovore dr. Smrekarjeve. Mislm, da je preiskave potrebno narediti tudi vam.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar krokar88 01.07.12 12:53
Lep pozdrav! Pišem v imenu matere, ki ima že dobro leto težave z želodcem. Stara je 42 let in ima 3 sinove. 1x mesečno ima težave z želodcem. In sicer na začetku je zadeva trajala kar kake 4 dni. Občutek zvijanja v želodcu in slabost. Večkrat dnevno je bruhala in ni imela apetita. Prej je pila veliko kave ipd. Sedaj kave ne pije več in zelo pazi na to kaj pojema in je zadeva boljša. Blato pravi, da je normalno brez krvavitev. Sedaj po letu dni so zadeve manj pogoste in bolj kratkotrajne. Če je kaj jo boli želodec in zvija. Bruha manj. zgubila je tudi nekaj teže, ampak je že od nekdaj bolj vitke konstrukcije. Naj povem še, da je očitno zelo živčne narave. Po smrti očeta je izgubila praktično vse lase. Tudi doma je situacija zelo finančno težka in so huda dnevna bremena. Naj povem še, da je očitno v bližini menopavze saj ji kdaj menstruacija zamuja. Težave se velikokrat pojavijo tudi po koncu menstrualnega ciklusa. Ker na CSD našo vlogo obravnavajo že pol leta nima urejenega dodatnega zavarovanja, ampaka samo obvezno. Če bi sklenili preko zavarovalnice in ne preko CSD bi pa tudi čakali vsaj 3 mesece zaradi karence. Smo obupani in prosim za kakšen nasvet ali besedo, ki bi me pomirila. Sem namreč na robu obupa.

lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
08.07.12 21:26
Spoštovani,

potrebno je izključiti motnje delovanja ščitnice, ki je eden prvih stresnih organov. Tudi izguba las je lahko organsko pogojena. Vsekakor se mi zdi, da bi gospa potrebovala zdravniško pomoč. Doplačila so na primarni ravni majhna, tako da se mi ne zdi potrebno, da tako odlaša z obravnavo.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ljubi 24.01.13 14:47
Spoštovani,

Lepo bi prosila za nasvet. Stara sem 28 let in imam zadnje 6 mesecev sledeče probleme. Nenehno sem napihnjena in me dajejo plini. Prav tako nimam nagona za odvajanje blata a sem nenehno na stranišču ker čutim, da moram na veliko potrebo. Ko grem na blato je le to malo in v klopčičih. Prav tako že 3 meseca nimam menstruacije in čutim, da mi črevo pritiska na mehur. Zadnje čase imam vedno mrzle noge in roke, ki jih ne morem nikakor pogreti. Redno se gibljem in se zdravo prehranjujem (hrano sem spremenila v zadnjem letu popolnoma). Prav tako me vedno mravljinči v spodnjim okončinah natančneje od kolen proti stopalom. Opravila sem ogromno preiskav vključno z MR glave in preiskavo celotnega živčevja vendar je bilo vse BP.

Lepo vas prosim za nasvet saj sem že popolnoma obupala in želim vzpostaviti ponovno ravnovesje v telesu. Naj omenim, da sem si po nasvetu prijateljice kupila zdravilo Maca in zelene alge, ki jih pijem že 2 meseca.

Hvala vnaprej in lep pozdrav,
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
26.01.13 20:51
Spoštovani!

Zanima me, zakaj mislite, da nimate ravnovesja v telesu? Zakaj ste naredili toliko preiskav, zaradi težav z odvajanjem in napenjanja? Prosim, če vprašanje dopolnite.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar whatever24 29.01.13 18:25
Pozdravljeni!

Imela bi vprašanje glede mojih težav. Stara sem 24 let in imam že od 15-ga leta težave s prebavo. Diagnosticirali so mi gastritis in iritabilni kolon. Nekaj časa je bila zadeva v redu, potem pa so se mi pred petimi leti začele pojavljati iste težave kot sedaj: tiščanje v predelu slepiča oz slepega črevesja. Poslali so me na irigeografijo,gastroskopijo glogoko v črevo,kjer so mi odvzeli vzorec črevesja zaradi suma na celiakijo. Oba izvida sta bila normalna. Opravila sem tudi kolonoskopijo, vendar ne v celoti,saj mi je zdrvanik zaradi bolečin zaključil predčasno, tako da tega predela črevesja,kjer me dejansko boli sploh ni pregledal. Opravila sem več ultrazvokov trebuha,ki pa niso pokazali drugega kot razširjene črevesne vijuge. V enem izmed izvidov so takrat zapisali da gre čutiti za manjšo valjasto premikajočo zatrdlino,nihče pa mi ni razložil kaj naj bi to dejansko pomenilo. Sprva so celo menili,da gre za vnetje slepiča, zato so me tudi 2x poslali k internemu kirurgu,vendar je bil ta mnenja,da je z slepičem vse v redu. V glavnem,opravila sem že cel kup preiskav,pa še zdaj nevem zakaj me je bolelo in zakaj me sedaj spet boli. Občutek tiščanja je različen, včasih tišči bolj, drugič manj..je pa praktično prisotno vsakodnevno že približno 14 dni. Pred petimi leti se je tiščanje nekoliko omililo, ko sem na ta predel pritisnila s prstom. Začutila sem neko gmoto,"klokotanje"..po "pregnetenju" je bilo tiščanje manjše, vendar ne za dolgo časa. Sedaj to "klokotanje" ni več prisotno, ali pa ga jaz ne slišim. Edina sprememba, ki sem jo doživela v zadnjem času je ta, da veliko več sedim, kot pa sem npr. prej. Je možno, da tiščanje povzroča sindrom razdražljivega črevesja in da se je le-ta poslabšal zaradi pretiranega sedenja? Ker ta občutek tiščanja je ob sedenju nekoliko močnejši. Vendar mi je malce čudno, saj npr. lansko leto teh težav ni bilo, pa sem presedela v službi 8 ur vsak dan. eden od zdravnikov mi je predlagal ponovno kolonoskopijo v sedaciji z večjim povdarkom na alergijski črevesni bolezni. Pa je to možno, glede na to, da tega tiščanja 5 let ni bilo? Lepo prosim za kakršnokoli mnenje.

Lp, whatever24

Bolečine so včasih hujše,včasih slabše.Mene pa po tolikem času bolečina še vedno spremlja. Občasno se z njo pojavlja tudi nekoliko povišana temperatura,37.2 37,3 in slabo počutje. Bolečina,oziroma tiščanje se velikokrat razširi tudi na celotni predel črevesja,vendar je prevladujoča v desenem ileocekalnem predelu. Ko potipam na tem predelu, je čutiti neko gmoto in če to nekako "gnetem" ta gmota zgine..občasno se sliši kot nekakšno "klokotanje",kot da bi šlo za en muhurček z zrakom...Ko to nekoliko pregnetem...je bolečina nekoliko manjša,vendar preide potem to tiščanje na celotno področje trebuha,dokler se spet ne spravi na ileocekalni predel..Zanima me kaj menite kaj bi bil lahko vzrok tem mojim težavam...?? kajti po 1,5 letih dejansko nimam pojma od kje te moje težave ker mi ne zna nihče ničesar pojasniti. Kakšen pregled naj opravim,da bom prišla zadevi do konca?Ponovno kolonoskopijo,in tokrat izvedeno do konca? Za odgovore se vam ž vnaprej najlepše zahvaljujem! LP,Tina
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
30.01.13 23:10
Spoštovani!

Za izključitev terminalnega ileitisa je potrebno do konca narediti koloskopijo. Vse, kar ste opisala, je normalno premikanje črevesja. Bolj se premika, če se dela več plinov. To je v zvezi z različno hrano in gibanjem.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar whatever24 31.01.13 10:08
Terminalni ileitis kolikor sem brskala po internetu pomeni chronovo bolezen? To sem pozabila napisati. tudi na to so pomislili leta 2008, na podlagi jejunoileografije so ugotovili, da to chronova bolezen ni. Moram za to nujno narediti kolonoskopijo ali je možna kakšna druga preiskava? Strah me je, da bo isto kot takrat, ko mi niso mogli pregledati do konca in bi po eni strani raje videla, da to opravijo pod uplivom uspaval, pomirjeval, če to v sloveniji sploh kje izvajajo. Mogoče vi veste, kje še to delajo?

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
31.01.13 22:14
Spoštovani!

Če so vam Cronovo bolezen izključili, potem po moje ni treba ponoviti koloskopije. Tudi v Sloveniji jo že delajo v sedaciji, to je pod vplivom pomirjeval. Kot rečeno menim, da te preiskave še ni potrebno ponavljati.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar almini 03.02.13 15:01
Pozdravljeni!
Stara sem 19 let in imam že kakšno leto probleme s črevesjem. Ves čas sem bila napihnjena. Zadeva se je po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet dokaj uredila. Še vedno pa grem težko na blato, če ne uživam probiotikov ali donata. Prebavo sem si sedaj dokaj uredila, tako da le redko pride do zaprtja. Vendar po težjem odvajanju najdem na papirju tudi kri, ampak sem skoraj prepričana, da so za to krivi hemeroidi. Po vsakem odvajanju imam občutek neizpraznjenosti ali pa imam občutek, da se anus ne zapre-kot da je še vedna pripravljen na iztrebljanje.
Lepo prosim za nasvet ali odgovor, kaj bi bil vzrok tega, saj me zelo skrbi.

Lp.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
03.02.13 19:48
Spoštovani!

Če vas skrbi, je najbolje, da greste na pregled k osebnemu zdravniku ali zdravnici. Po pregledu vas bo, če bo potrebno, napotil na rektoskopijo k proktologu. Tako boste sigurni, da na končnem črevesu so ali niso hemeroidi. So nenevarna sprememba, se pa da težave zaradi njih omiliti ali celo hemeroide za lep čas ozdraviti. Radi se sicer ponovijo v nosečnosti, pri zaprtju ali če veliko sedimo. Ker ste mladi, so te težave nepotrebne in pojdite do zdravnika.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar whatever24 08.02.13 15:57
Medtem ko čakam na UZ, bi vas pa še povprašala..Glede na vse prej opisano, kaj mislite, da bi lahko bilo? Najbolj mi je nerazumlljiv ta pekoč občutek v tem predelu slepega črevesja. Ker kolikor sama razumem, te ponavadi peče, ko se dogaja nekaj vnetega, razdraženega, mar ne? Torej mora potem tudi na tem mestu biti nekaj podobnega. Ponavadi sta ta pekoč občutek in tiščanje močnejša po gibanju, najbolj neprijetna pa sta med sedenjem. Nekako pričakujem, da UZ ne bo dal nekih povratnih informacij, ker to ni neka učinkovita metoda za odkrivanje sprememb znotraj črevesja in bom še vedno v dvomih. Sama pri sebi se nagibam h kolonoskopiji, kljub temu, da sem jo opravila 5 let nazaj, vendar bi tako vsaj zadevi prišla končno enkrat do dna. Me pa zanima, če mogoče veste, ali tudi v Lj na Japljevi izvajajo kolonoskopijo v sedaciji? Zdravnica mi je samo omenila, da se izvaja nekje v Sloveniji in da jo moraš doplačat. Nič pa ni vedla povedat kje je to. Ker kolikor opažam po netu, taka preiskava samoplačniško stane okoli 300 evrov, kar je zame za študentko povsem preveč.

Lep pozdrav in vnaprej hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Boštjan E. 06.05.13 13:43
Pozdravljeni,

Že leta imam sezonska vnetja želodca (spomladi/jeseni), zato sem vsako leto na gastroskopiji, nekajkrat pa sem bil tudi na koloskopiji, ker imamo v družini rak na debelem č. Lansko leto se je spomladansko vnetje z želodca pomaknilo na dvanajsternik in kura Nilar-ja 40 je zadevo uredila, kot vedno. Tudi letos se mi je (glede na že zelo znane simptome) vnel dvanajsternik in z osebnim zdravnikom opravljava kuro Nilar 40 2 x dnevno. Nekaj časa je bilo že bolje, a v službi me je kljub nilarju pogosto na rahlo žgalo v predelu nad popkom in pod žličko. Za 1. maj sem na morju imel veliko dela na vrtu, po enem dnevu pa sem dobil drisko in v enem dnevu iztrebil kakih 8 - 10x. Nazadnje sem iztrebljal vodo, danka pa me je bolela, kot na čiščenju pred koloskopijo. V naslednjih dneh se je prebava sicer uredila, pogosto pa se je javljalo rahlo "žganje" v trebuhu nad popkom. Problem je lokacija te bolečine, saj je niže od dvanajsternika in manj določena glede na območje. Kakorkoli seštevam in odštevam imam občutek da izvira iz območja tankega črevesja.
Kakšne težave bi lahko to bile. Ali je možen pregled tankega črevesja? Kaj pa slinovka?
Krvi v blatu nisem opazil, star pa sem 54 let.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Boštjan E.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
22.05.13 20:44
Spoštovani!

Če se težave še niso umirile, bi vam svetovala pregled pri zdravniku, morda pregled krvi z določitvijo transaminaz in encimov trebušne slinavke, morda UZ trebuha.
Tanko črevo se lahko pregleda s posebno preiskavo s kapsulo, kar delajo gastroenterologi.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar rebeka84 16.06.13 09:58
Pozdravljeni!
Prosila bi vas za mnenje!

Stara sem 29let in imam 2 otroka. V mesecu marcu sem imela stresno obdobje. Konec aprila sem opazila da mi hrana več ne diši, ampak to ni trajalo dolgo, nato so se začele prebavne težave (driska). Tudi po 20 krat sem bila na stranišču ( tekoče in "puhasto" blato ki je v vodi kar razpadlo in so se vidle nitke, neprebavljena hrana). Barva blata pa pretežno rumena brez prisotnosti krvi kar je pokazal hematest. Konec maja sem odnesla blato na koprokulturo kjer so mi izolirali kandido, osebna zdravnica bi je dala pregledati tudi kri ki je bp, trombociti so za malenkost višji, holesterol pa celo prenizek in pa železa imam premalo zato mi je napisala tablete ferum lek. V tem času odkar so se začele driske sem shujšala okoli 8kg. V petek sem bila ponovno pri zdravnici, zaradi pogostega odvajanja (včasih sploh ne pridem do stranišča) ampak mi je rekla naj opazujem kako bo naprej. V soboto zjutraj sem spet tekoče odvajala. Danes zjutraj je bilo blato normalne konsistence, rumene barve, prisotne je bilo nekaj sluzi. Ne občutim nobenih bolečin, razen ko me požene na blato dobim pod popkom krče, ki pa po odvajanju hitro minejo. Mene zanima ali je mogoče da je za to stanje kriva kandida, ali je to sindrom razdražljivega črevesja ali celo kakšna hujša bolezen? Iskreno me je strah!
Zahvaljujem se za vaš odgovor in vas lepo pozdravljem!
Rebeka
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
23.06.13 17:10
Spoštovani!

Kronična driska je bolezensko stanje, potrebno je speljati diagnostiko do konca. Candida ni gliva, ki bi ne smela biti prisotna v blatu. Če je bila samo Candida in nobenih drugih bakterij, ni v redu, bolj pa je šomembno, da naredite tudi druge preiskave. Izključiti je treba celiakijo, KVČB, duge avtoimune proktitise. Okužba bi v tem času že izzvenela sama.
Nadaljno diagnostiko izpelje proktolog.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tejcikaaaa 30.10.13 22:35
Pozdravljeni.
stara sem 16 in imam že nekaj časa težave. zelo me je strah da imam rak debelega črevesa pa čeprav nimam prednikov s to boleznijo. boli me že nekaj časa nekje v spodnjem desnem delu trebuha. ni huda bolečina je zelo zelo rahla bolj kot neka napetost oz.rahlo tiščanje.. bolečina je enaka oz.se je zdaj zmanjšala in ne zvečala. bila sem večkrat pri zdravniku kjer sem povedala težave a je prepričana da sem vredu in da je vse psihičnega izvora, ker sem že večkrat šla zdravniku zaradi tega ker sem mislila da imam raka a je potem bilo vse vredu ko sem opravljala preiskave. krvno sliko sem dala večkrat in je bilo vse vredu tudi urin in je bilo vse vredu..dala sem tudi blato ker sem sama hotela tako in je bilo negativno..vsi mi pravijo da sem vredu a me je še vedno tako zelo strah ker sem tako mlada..nisem napihnjena in apetit je velik sem se celo za nekaj kil zredila..zdravnica me je poslala h psihologu, ker sem pred leti že imela probleme z nekimi bolečinami in so me nato dali na ultrazvok in povedali da sem vredu zato me je prenehalo bolet. zdaj pa me že nekaj mesecov.. zelo me je strah, drugih preiskav zdravnica pravi da ne potrebujem in da naj preneham na to misliti.. ali je res psihičnega izvora ali mislite da je kaj narobe?..
najlepša hvala za odgovor Lp Tea
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
01.11.13 21:06
Spoštovani!

Ker je rak na črevesu bolezen starejših, je verjetnost, da bi j vi imeli, neskončno majhna. Preiskave, ki se jih opravi, so zelo enostavne. Pregleda se blato na prisotnost prikrite krvavitve, in krvno sliko. Endoskopske preiskave pa se dela ciljano, če s prvimi preiskavami odkrijemo, da je kaj narobe. Tako na primer deluje državni program odkrivanja zgodnjih predrakavih sprememb Svit.

LP; Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tejcikaaaa 01.11.13 21:58
pozdravljeni!..

jaz se vam zelo zelo zahvaljujem za odgovor, res imam velike probleme že pri 16 letih moram h psihologu zaradi fobije pred to boleznijo čeprav sploh nevem zakaj se mi to ves čas pojavlja. krvno sliko sem opravila že 4x in je bilo čisto vse vredu niti ena stvar ni bilo povišana ali premala.. opravila sem tudi večkrat blato na kri in je bilo negativno.. sploh pa nimam prednikov z kakršnimi koli problemi z črevesom..a vseeno čutim nekakšno tiščanje na desni spodnji strani trebuha in se potem po trebuhu nenhno pritiskam zaradi nekega straha.. vsi mi govorijo in dopovedujejo da sem vredu a me je vseeno zelooo strah in nenehno brskam po internetu o tej bolezni..

Lp tea
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
04.11.13 07:03
Spoštovana šestnajstletnica!

Ker imajo fobije čisto druge vzroke, ne pa bolezen črevesa, vam svetujem obisk pri zdravniku in zdravljenje pri psihiatru in psihologu.

LP; Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tilen P 06.01.14 21:23
Lep pozdrav,imam kr konkretno vprašanje!
Star sem 20 let in že kakšni 2 leti me po zaužitju mlečnih izdelkov, jedi z žara in nekatere druge hrane jezi prebava. Tudi po zaužitju alkoholnih pijač moram na stranišče. Bil sem na gastroskopiji in odkrili so mi nekakšno rano na požiralniku. Kakšne 3 mesece sem jemal zdravilo lanzul,saj sem imel prej skoraj vsak dan drisko in bilo je malce boljše. Sedaj imam vsak dan zjutraj trdo blato,nato pa se spremeni v drisko. Največ problemov imam,ko imam tremo oziroma sem živčen,saj me prične v želodcu napenjati in imam občutek tegobe. Ali imate kakšno rešitev za mene??
Hvala za odgovore. Lp Tilen :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
01.02.14 10:44
Spoštovani Tilen!

Rešitev je trening nastopanja, naučiti se obvladati stres. Metod je veliko. Je potem bistveno boljše.
Driska oziroma odvajanje neformoranega blata po dietnih prekrških je pričakovana reč, seveda pri nekaterih bolj in pri drugih manj izražena. Je posledica gastrokoličnega refleksa. Izogibajte se takim obremenitvam svojega telesa, saj ni kanta za vse mogoče, lahko pa imate intoleranco za katero od živil, kar se da stestirati.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar musmusculus 13.02.14 14:15
Pozdravljeni,

stara sem 27 let. Že od nekdaj sem bolj zaprte narave, leta 2011 so se mi pa začele pojavljati še bolj pogoste moteče težave kot so zaprtost, napihnjenost, oranžna sluz na blatu (včasih ko grem na blato izločim samo sluz). Začelo se mi je dogajati, da sem v spodnjem delu trebuha (tik ob medenični kosti) zjutraj občasno zatipala nekakšno trdo bulo (veliko cca 1cm3), ki kdaj tudi izgine. Leta 2012 sem zaradi težav obiskala zdravnico, ki mi je dala pregledati kri, naredili so mi test prisotnosti krvi na blatu, in ultrazvok trebušnih organov. Takrat je bilo vse bp, a težave so se nadaljevale. Bolečine so se pojavile levo v ledvenem delu in v spodnjem delu trebuha ob spolnih odnosih. Obiskala sem tudi ginekologa, ki ni našel ničesar nenavadnega. Naj omenim, da moj oče zbolel za rakom na debelem črevesju pri 54 letih, mati pa v enakem obdobju (pri 55 letih) za rakom na dojki. Sama šesto leto delam v molekularno biološkem laboratoriju, kjer sem izpostavljena potencialno škodljivim kemikalijam, zato me še malo bolj skrbi. Z možem letos odločila za nosečnost in sem sedaj v 15tednu. Nosečnost poteka v redu a težave s prebavo so se poslabšale. Prvič se mi dogaja da sem zaprta (odvajam majhne količine trdega blata) približno en teden, temu pa sledi diareja. Pri zaprtosti mi pomagajo samo v vodo namočene suhe slive - če jih jem, grem na blato skoraj vsak dan. Zadnji mesec opažam da je blato tudi malo bolj sploščeno. Tišči me v spodnjem delu trebuha, ko se vsedem me na enak mestu zbode oz povleče. Zaradi težav sem kontaktirala svojo ginekologinjo, ki je rekla da so take težave za nosečnost običajne in naj vzamem kak lekadol. Meni se pa zdi da bi morda lahko bile povezane z mojimi težavami s prebavili. Zdaj sem si kupila domači test za ugotavljanje prisotnosti krvi na blatu. Zanima me kaj mi Vi svetujete? Kolonoskopija najbrž ni najbolj primeren pregled v nosečnosti, očetov onkolog mi je svetoval naj začnem hoditi na kolonoskopijo na 5let po 30 ali 40 letu, ne spomnim se več.

Najlepša hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
22.02.14 11:49
Pozdravljeni,

Zelo verjetno imate sindrom razdražljivega črevesa oz iritabilni sindrom kolona . Ni verjetno da imate raka in ta skrb je odveč. Diagnozo iritabilnega kolona postavimo po opravljeni kolonoskopiji. Strinjam se, da kolonoskopija v nosecnosti ni primerna.
Predlagam, da opravite kolonoskopijo 3 mesece po porodu.

Lep pozdrav

Jurij Bednarik, dr.med. Spec. Internist
Klinika Pacient
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zakicar 10.03.14 09:53
Pozdravljeni

Mene pa zanima zakaj vedno ko dobim ponoči drisko me začne oblivati mrzel pot,hitro bitje srca,
občutek da bom padla v nezavest in moram se takoj vlešt,
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
11.03.14 10:46
pozdravljeni

na podlagi Vašega kratkega opisa zelo težko svetujemo. Predvsem je potrebno izključiti nepravilno delovanje žleze ščitnice ter še nekaj drugih stanj.

svetujem da obiščete Vašega zdravnika.

lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zakicar 11.03.14 16:20
hvala za odgovor
velikokrat sem napihnjena imam občutek kot da mi vre vtrebuhu in se mi pretaka.


LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ManfredMervic
Moderator
14.03.14 11:43
Pozdravljeni.
Težave, ki jih opisujete so značilne za sindrom razdražljivega črevesja. Potrebno pa je izključiti še druge vzroke npr. nepravilno delovanje ščitnice, okužba.

LP

____

mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog
Klinika Pacient
Telefon: 0820 08240


Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx

Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx

Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

*Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Anitika 03.05.14 12:04
Pozdravljeni

Jaz imam tudi prebavne motnje ene par mesecev. Stara sem 37 let. Priznam, da nisem športno aktivna nič, ker sem preutrujena od dela, da bi še hodila na sprehode, ali športala, prehranjujem se slabo, ker drugače ne gre, glede službe. Kosila jem hitro, stoje še vmes kaj delam, v ustih dobro ne prežvečim...
Moj problem: zaprtje
Včasih grem na blato 1x na teden, ali celo bolj poredko, včasih 3x na teden, zelo je različno. Kljub temu, da grem na blato imam občutek še vedno, da sem zabasana, da nisem vsega blata spravila ven, kar ga tudi seveda nisem. Velikokrat, skoraj vsako jutro me trebuh boli. Pojavlja se mi nato driska, včasih 1x na mesec, včasih bolj poredko. V blatu nimam krvi. Pa še eden problem - vetrovi največ zvečer. Kaj bi bilo to krivo, je kaj narobe z menoj, ali je samo kriv način življenja ter prehranjevanja. K zdravniku nisem šla, bi mogla iti? Prosim za vaš odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
05.05.14 17:36
Pozdravljeni

Tezave so najvernetneje povezane z vasim nacinom zivljenja , stresom. Stanje imenujemo sindrom iritabilnega kolona. O tem si lahko vec preberete na netu. Vsekakor pa pred postavitijo duagnoze svetujemo, da opravite kolonoskopijo .

Lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jona123 13.06.14 21:43
Moja mami ima že zelo dolgo težave s prebavo. Dolgo časa je bila zaprta. Zdaj pa se ji dogaja, da je včasih zaprta včasih pa odvaja dvakrat na dan bolj redko blato. Postala je tudi slabokrvna, čeprav ima to težavo tudi že dolgo. Kaj bi to lahko bilo?
Hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
15.06.14 11:24
Pozdravljeni,

Potreben je pregled širokega črevesja - kolonoskopija. Brez pregleda ocena ni mogoca.

Lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist 21.07.14 21:44
Spoštovani!
Sem upokojenka, stara bom 65 let. V mladih letih (pred in po porodu) sem imela težave s prebavo, in sicer sem bila zelo zaprta. Z leti to te težave minile oz. sem jih uspešno odpravila. Sedaj me pa na starost zelo muči in to že precej časa driska. Imam tudi refluksno bolezen GERB.
Lani so mi opravili kolonoskopijo v sedaciji (zaradi izredno tankega in vijugastega črevesja), ki ni pokazalal nobenih znakov obolenja.
Me pa vseeno zanima, ali je odvajanje hrane 3 do 4 x dnevno normalno, in to zelo redkega blata. Skrbi me predvsem to, ker je potreba po izločanju zelo nenadna in močna. Običajno moram na blato takoj zjutraj in nato skoraj po vsakem zaužitju hrane.
Za odgovor najlepša hvala.
Martina M.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
22.07.14 12:16
pozdravljeni

kolonoskopijo ste opravili pred enim letom tako da je diagnoza rak zelo malo verjetna. težave so v sklopu sindroma razdražljivega črevesja, svetujem pa vam še pregled ščitnice oz določitev TSH, T3 in T4 ( hormoni ščitnice) zaradi izključitve prekomernega delovanja ščitnice.

lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar camomile 24.07.14 16:57
Pozdrav!

Da takoj povem to če je mogoče vse skupaj kaj kako povezano. Lansko leto so mi diagnosticirali helicobacter pylori. Dobil sem tablete in stvar se je popolnoma umirila.

Sedaj pa se mi zadnja 2 meseca neprestano nekaj pretaka po trebuhu in imam tudi več vetrov. Blato je bilo sprva vsakič tanjše, nato kašasto, sedaj pa zadnjih par dni precej redko in vsake toliko časa se pojavijo sledovi krvi na papričku (v blatu ni videti krvi). Na blato grem običajno do 2x na dan, zadnje čase pa tudi 3-4x.
Star sem 23 let. Gibljem se tako da kolesarim ko je le čas in vreme. Od lanskega leta se poiskušam izogniti mastni-težji hrani kolikor se le morem. Vsak dan jem sadje ali pa zelenjavo. Podležen nisem velikim stresom (vsaj mislim da ne).

V naprej hvala za odgovor!

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
25.07.14 08:25
pozdravljeni,

omenjene tažave običajno niso povezane z bakterijo HP. sicer je po končani terapiji potreben urea dihalni test, s katerim preverimo uspešnost antibiotične terapije.
glede na opisane težave vam svetujem, da opravite kolonoskopijo - pregled debelega črevesja.

lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kitkatka 06.08.14 09:37
Pozdravljeni!

Stara sem 20 let in tudi jaz imam občasno probleme z zaprtjem in drisko. Najdla sem se v teh simptomih za razdražljivo črevesje. Vendar mislim da je to pri meni še dokaj normalno, čisto je odvisno od hrane, kaj pojem. 3 leta nazaj je bilo bolj hudo, mislim da zaradi stresa, skoraj vse kar sem pojedla me je zvilo-driska. Pa tudi po večjem fizičnem naporu me še zdaj občasno zvije in nevem zakaj?
Imam pa še en večji problem, in sicer če sem predolgo časa brez hrane me začne boleti trebuh, vendar ne želodec, temveč predel pod popkom.. trebuh mi potegne noter, kot bi ga zagrabil krč. Ampak to se dogaja samo popoldan po 16h. Dopoldan s tem nimam problemov, zajtrk ponavadi jem okoli 8h, potem malica( npr. ena politanka, ravno tako da je nekaj) okoli 11h, ob 13h kosilo, pri katerem se res najem, vendar jem lahko samo majhno količino, saj več ne spravim v svoj majhen želodec, potem pa moram spet jesti okoli 16h ( 1kos kruha, mogoče 2 manjša) pa spet ob 18 ali prej, pa potem spet ob 19, 20h.. tudi pred spanjem moram jesti, okoli 22 ali 23h, skoraj na vsako uro ali 2, če pa ne jem me tako boli trebuh, kot sem prej omenila, da zelo težko stojim pokonci, pomaga če se uležem na hrbet.Jem vsaj 8x dnevno. Če pojem sadje namesto kruha, imam še vedno občutek lakote, jesti moram kruh, da se najem. Nisem še bila pri zdravniku, ker ima moja mami podobne probleme, le da ji ni treba tako pogosto jesti, pa tudi trebuh ji ne potegne noter tako kot meni. Enkrat sem zaradi tega šla k dežurnemu zdravniku pa mi je dala samo inekcijo v stegno, da je bolečina minila. To ni povezano z menstruacijo, ker se te bolečine pojavljajo cel mesec in ne samo 1 teden v mesecu.
(ne jem nobenih zdravil, samo kontracepcijske tabletke.)

Upam da sem dovolj dobro opisala moj problem, da mi boste znali pomagati, ker se to dogaja že dobra 3 leta.

hvala za odgovor

lep pozdrav,

Katja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar wildworld 12.11.14 11:25
Pozdravljeni!

Stara sem 23 let in že od malih nog sem aktivna, ukvarjam se z različnimi športi. Tudi moj način prehranjevanja je kar zdrav bi rekla, veliko sadja in zelenjave, ribe in belo meso, zdrave maščobe, seveda kdaj tudi kaj sladkega, in pekarniška živila so moja slabost, ki pa se ji poskušam čimbolj upreti. Težo imam primerno, pri 170cm, 65kg. Mlečnim izdelkom se skušam izogibati, ker sem pred tremi leti ugotovila, da najverjetneje ti povzročajo napihnjenost v mojem trebuhu.
Torej, da se lotim problema. V preteklih osmih letih sem bila parkrat (okoli 5-krat sigurno) na antibitiotikih, zaradi težav z mehurjem in kasneje z ledvicami. Verjetno mi je to dosti uničilo floro prebavil, ki sem se jo trudila obnoviti s probiotiki v kapsulah in naravnimi v obliki sirotke, ipd. Sedaj je bilo dolgo časa stanje prebavil še kar zmerno, sredi avgusta pa so se mi naenkrat začele pojavljati driske (ne tako hude), ki so se sprožile ob zvijanju v trebuhu. Ves čas sem bila zelo utrujena in brez volje do ničesar. Šla sem na preiskave krvi, blata, urina, pa niso pokazale nič. V redu, sem mislila, mogoče kakšen stres, pa bo mimo. Potem se mi je po dveh mesecih začela delati kislina, ves čas ta neprijeten okus v ustih, zato mi je zdravnica dali Acipan, ki ga zdaj jemljem že kake tri tedne, stanje se mi ne zdi da bi se izboljšalo niti malo. Pa se je to vleklo do zdaj in potem ta vikend dobim ob menstruaciji, zelo zelo hude krče, kar vrtelo se mi je in dobila sem čisto vodeno drisko. Preživela sem celo noč in dan na školjki. Potem sem šla v lekarno po zdravila, so mi dali Immodium (trenutno sem v tujini, jugozahod Evrope) in se je stanje malo izboljšalo. Teka nisem imela in tudi strah me je bilo karkoli pojesti, saj me je takoj začelo zvijati, zato sem večinoma do zdaj le na vodi in čaju, kakšna banana in prepečenec.

Torej zdi se mi, da kljub ustrezni prehrani, moje telo ne absorbira ustrezno nutrientov in vitaminov, ampak ne vem zakaj in s kako dieto si res obnoviti floro, ker je na internetu tisoč in ena različna zgodba o tem kaj bi naj bilo prav. Težko je še ker sem v tuji državi na praksi za dva meseca in tukaj tudi ni na voljo teh živil, ki jih imamo pri nas (sirotka, kislo zelje, itd.).

Če imate kakšen nasvet, bi ga bila zelo vesela.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
13.11.14 18:39
pozdravljeni

s prehrano se flore ne da obnoviti čeprav na spletu verjetno piše o tem zelo veliko.

svetujem vam preverjeni in dejansko učinkovit probiotik VSL#3 - poiščite na spletu ali pa morda Biogaya.

lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ella10 18.11.14 12:56
Pozdravljeni!

Imam eno vprašanje?

Imam vse pogostejše močne bolečine v zgornjem delu trebuha, iz katerega prihaja tudi čuden zvok ter v zgornjem delu črevesja čutim čudno premikanje. Opažam tudi v žrelu kisel okus.

Hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ManfredMervic
Moderator
23.11.14 17:56
Pozdravljeni.
Potrebno bo opraviti diagnostične preiskave. Svetujem pregled v gastroenterološki ambulanti.

LP

____

mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog
Klinika Pacient
Telefon: 0820 08240


Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx

Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx

Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

*Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zdravka tramšek 18.01.15 07:24
Pozdravljeni.
Stara sem 43 lel,. Moja starša sta oba imela raka na črevesju (eden je preminu pri 55 letih, drugi pa lani po desti letih odkrite diagnoze pri 79.) zato me sledjne še bol skrbi. Že kak mesec opažam, da imam vedno bol tanjše blato (1 cm). ni trdo in ne tekoče. Vndar vseeno ne morem normalno na blato. Nisem še opazila krvi, me pa napihuje in boli v spodnjem delu trebuha. Vse kar izločim pa je na silo. Shujšala nisem še nič jem pa sedaj bol malo, ker je bolečina potem še večja. Moram priznati, da mi nebi škodilo shušat nekaj kilogramov ( IMAM JIH 110) apsolutno veliko preveč. Ampak to mi do sedaj ni delalo težav.
Me pa zanima še nekaj. Je možno, da je lahko to tudi na psihični bazi. Ker sem v lanskem leto doživela kr nekaj slabih stvari pa mi je pustilo posledice na psihi.
Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ManfredMervic
Moderator
18.01.15 19:24
Pozdravljeni.
Ker sta oba vaša starša imela raka na črevesju, vam svetujem, da opravite kolonoskopijo. Težave, ki jih navajate so lahko posledica sindroma razdražljivega črevesja, vendar zaradi družinske obremenitve svetujem preiskavo.

LP

____

mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog
Klinika Pacient
Telefon: 0820 08240


Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx

Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx

Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

*Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar shayla 25.01.15 13:14
Pozdravljeni,
stara sem 45 let, brez otrok(sterilna) 23 let v skladnem zakonu in zelo dobrih odnosih z mojo in njegovo družino.
Moja osnovna diagnoza je diabetes insipidus (1 x dnevno minirin 0.2mg)
PCO sindrom (3 x dnevno aglurab 850 mg)
občasna hipokalimija in hiponatrimija, kar urejam s prehrano.
V "falksu spredaj levo en cm premera velika tvorba, brez pretoka, najverjetneje kavernozni angiom"
Takšno stanje je od leta 2005, in moje življenje je ob zdravilih bilo bp.
Že eno leto, pa imam driske...ne tako da sem cele dneve na školjki...ampak zjutraj dvakrat ali trikrat...in potem pol ure do uro po malici v službi... potem do naslednjega jutra imam mir... tu pa tam se zgodi popoldan, vendar zelo redko... Blato je smrdeče, tekočina s koščki sadja ali zelenjave, ki plavajo po vodi. Poleg tega me v zadnjiku peče kot, da izločam kislino in ne blato. Hladna voda in ognjičevo mazilo po izločanju pomagata.
V tem letu sem poizkusila ugotoviti kaj od hrane bi lahko bil vzrok...brez uspeha. Kisline v ustih nikoli ne čutim in nimam bolečin v želodcu.
Ko se dogaja doma me ne moti...vendar v službi je obupno... ko ne glede na to s kom se pogovarjam me zagrabi in ne smem odlašati niti sekunde...
Utruja me vse skupaj, itak komaj uravnavam elektrolite. Sumim, da je krivec Aglurab, vendar se nisem pripravljena odreči temu zdravilu. Če grem zdravniku, bom dobila kup napotnic, za to pa ni časa trenutno. V podjetju niso naklonjeni "pomanjkljivim delavcem".
Ali obstaja zdravilo z enakimi učinki na PCO sindrom, ki bi zamenjalo Aglurab?
hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
25.01.15 20:16
Pozdravljeni

Zdravilo aglurab lahko povzroca omenjene simptome vendar je malo verjetno da bi se pojavili nekj let po pricetku jemanja. Ponavadi se pojavijo zelo hitro.

Sicer pa je potrebno vase tezave opredeliti, izkljuciti nekatere bolezni - potreben bo obisk vasega zdravnika.


Lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Shayla 09.03.15 20:23
Pozdravljeni,

pred časom sem vam pisala glede mojih dvomov v zvezi s aglurabom. Napotili ste me zdravniku. Zdravnica je ugotovila povišan holesterol 7, predpisala mi zdravilo in napotila na UV trebuha. Na UV je bilo ugotovljeno, da v žolčniku imam polip velikosti 1,5 cm in da je potrebno opraviti CT in gastroskopijo pred operativnim posegom. Čakalne dobe za CT trebuha so v Celju do 120 dni. Nekje sem zasledila, da se polipi večji od 1 cm lahko razvijejo v maligno tvorbo. Če je to res ali je varno čakati 120 dni na pregled, potem pa še na operacijo naslednje 3 tedne?

Za vaše mnenje se iskreno zahvaljujem.

in btw zdravilo proti holesterolu je odpravilo drisko, tako da vsaj to zadevo sedaj imam urejeno :)

Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ManfredMervic
Moderator
15.03.15 18:10
Pozdravljeni.

Iz polipa žolčnika se lahko razvije rak žolčnika, vendar proces poteka počasi, običajno več let. Menim, da lahko počakate na predvidene preiskave in operacijo brez skrbi.

LP

____

mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog
Klinika Pacient
Telefon: 0820 08240


Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx

Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx

Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

*Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Sporočilo

NAPAKA! Nimate dovoljenja za pisanje v tem forumu.
Na vrh