Bolezni prebavil (gastroenterologija)

Gastroskopija, kolonoskopija (brez bolečin z anestezijo), ultrazvok…
Imate težave s prebavili? Med njimi so pogoste gastroezofagealna refluksna bolezen, razjeda želodca ali dvanajstnika, kronična vnetna črevesna bolezen, sindrom razdražljivega črevesa, rak prebavil, žolčni kamni… Vas zanima, kako poteka diagnostika bolezni prebavil - ultrazvočna preiskava trebuha, gastroskopija, kolonoskopija (tudi v anesteziji ali sedaciji), diagnostika okužbe z bakterijo Helicobacter Pylori, laktozna intoleranca, alergije na hrano...?
Forum trenutno ni aktiven

Bolečina v levem zgornjem delu trebuha

avatar marjetica100 12.04.10 18:34
Pozdravljeni!

Moj partner ima že 1 leto bolečine in občutek tiščanja v levem zgornje delu trebuha. Običajno se pojavi 4-5 ur po obroku, dostikrat tudi močnejša žeja razmeroma kmalu po obroku. Bolečina je pod želodcem. Gastroskopija in ultrazvok trebuha nista pokazala nič. Možnost bolečine je večja, če je količina hrane večja.
Zanimiv podatek je tudi, da ta teden, ko je spil multivitaminsko tableto, se je po določenem času bolečina spet pojavila.
Tiščanje se pojavlja tudi zvečer, ko se vleže na hrbet (po določenem času mine).

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem

Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
15.04.10 21:56
Spoštovana!

Pod levim rebrnim lokom se ponavadi nahaja rep trebušne slinavke, vranica, leva ledvica in debelo črevo. V primeru, da gre za bolezni želodca se težave pojavijo kmalu po jedi, pa tudi gastroskopija je bila v mejah normale. Rep trebušne slinavke se velikokrat na UZ slabo prikaže, bolečine so v primeru bolezni slinavke neodvisne od hranjenja, razen če gre za kronično vnetje, kar pa bi se ugotovilo s krvnimi preiskavami. Bolečina zaradi bolezni vranice je posledica nenadne zapore vranične vene, kar dokazemo z dopplerskim UZ, po enem letu takšne zapore bi se UZ videla povečana vranica. morda bi bila smiselna še kolonoskopija za izključitev bolezni debelega črevesa, predvsem zožitev-v teh primerih se bolečina lahko pojavi nekaj ur po jedi in mine, ko črevesna vsebina pasira preko zožitve.
Upam, da sem vam zadovoljivo odgovorila na zastavljeno vprašanje. Lp, Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary 54 12.05.10 12:53
Spoštovani!
Že kar nekaj časa me boli pod levim rebrom,bolečina je prisotna tudi v hrbtu-pekoča.
Lani sem opravila junija uz rebuha bp,ponovila letos marca,ki pokaže steatoza jeter in minimalno povečana jetra.Dr.pravi,da je krvna slika v mejah normalnega.Jaz imam pa slabo počutje,bolijo me tudi roke in noge.Stara sem 55 let.Bojim se,da ni kaj narobe z trebušno slinavko.Je možno,da na UZ trebuha ne prikaže n.pr raka tumorja trebušne slinavke? Se pri raku na trebušni sl.poveča krvni sladkor?


Za odgovor najlepša hvala!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary54 12.05.10 14:03
Spoštovana dr!
Naj še dodam,da imam diagnozo hitalna kila in kronični gastritis.Je možno,da bi ta kila povzročala težave.Hvala in lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
13.05.10 07:43
Spoštovana!

Pod levim rebrnim lokom se res nahaja rep trebušne slinavke. Velikokrat na UZ trebuha repa ne uspemo dobro prikazati in se dajansko stanje pokaže šele na CT preiskavi trebuha. Večina ljudi s rakom trebušne slinavke ima bolečine, ki se predvsem pojavljajo ponoči in bolnika prebudijo iz spanja. Pričnejo tudi hujšati. Poleg tega se pod levim rebrnim lokom nahaja del debelega črevesja, ki mu pravimo lienalna fleksura kolona-procesi na tem organu (predvsem kadar gre za zoževanje lumna črevesja) lahko povzročijo bolečine. Hiatalna kila ne povzroča bolečin v trebuhu. Omogoča le refluks kisle vsebine v požiralnik zaradi ohlapnega spodnjega sfinktra požiralnika.

Lp;Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary 54 13.05.10 09:31
Spoštovana dr!
Naj dodam,da sem lani julija opravila tudi kolonoskopijo bp.Res pa je,da sem lani shujšala v pol leta za 10 kg.Ponoči me ne prebujajo bolečine imam pa čez dan bolečino pod LRL, v hrbtu v isti višini pekočo bolečino.Imam kronični gastritis,ki ga lajšam z Ultopom.Dr misli,da je vse to povezano s psiho,saj jemljem lyrica 75 mg zvečer.Opravila sem vse preglede Ct toraxa novembra,ORL,za ščitnico,mamografijo,ginekološki pregled,decembra sem bila na hematološki,kjer so mi ugotovili min.znižane lgG na 6,35,bila pri ortopedu.Imam začetno artrozo kolka in obeh sternoklavikularnih sklepov in atipična prsna bolečina.Prosim,kaj mi svetujete.K dr. mi je nerodno hodit,ker misli,da po tolikih pregledih mora biti v redu mene pa boli.Hujšam ne več,zredila sem se 3 kg.Prosim če mi lahko navedeta znake,ki so značilni za bolezen trebušne slinavke.Pred 30 leti sem operirala žolč zaradi žolčnih kamnov.Upam,da mi odgovorite in svetujete kaj naj naredim.Najlepša hvala in lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary 54 13.05.10 12:41
Pozdravljena dr!

Naj dodam,da so mi na scintigrafiji skeleta,kamor meje poslal ortoped ugotovili vnetno-degenerativne spremembe,da aktivnega procesa v skeletu ni videti.Imam arttrozo kolka in vnetno-degenerativne spremembe obeh SC sklepov.Je možno,da bolečinaizviran od tega?
Predpisal mi je COX2 selektivni inhibitor.V ponedeljek sem dala kri in dr.pravi,da so izvidi v mejah normale.Za vsak odgovor najlepša hvala in lep dan
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
13.05.10 22:18
Spoštovana!

Rak trebušne slinavke v področju repa se kaže z bolečinami pod levim rebrnim lokom, ki se predvsem pojavljajo ponoči, ob tem je prisotno hujšanje. Mislim, da pri vas ne gre za tumor trebušne slinavke, saj težave trajajo predolgo.
Bolečine predvsem v ledvenem predelu so lahko posledica degenerativnih sprememb na hrbtenici. Teoretično so lahko posledica artroze kolka, predvsem zaradi nesorazmerne obremenitve drugega kolka.Včasih se pričnejo pojavljati težave zaradi refluksa žolča v želodec, ki je pogost pojav po operaciji žolčnika-bolečina je sicer tukaj bolj prisotna v žlički.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary54 14.05.10 10:03
Pozdravljena dr!
Hvala za hitri odgovor.Naj vam povem,da imam levo rebro kot,da mi je oteklo,bolijo me tudi roke v ramenih in pa imam otekle členke na prstih na rokah.Naročena sem pri revmatologu šele februarja drugo leto.Tudi roke imam odrevenele.Ali so to znaki za bolezni presnove? Stalno imam grenak okus v ustih,dr.mi je napisala Ranital 150 mg.Prosim,če mi lahko odgovorite in hvala za odgovor,pa ša opravičilo,ker vam postavljam toliko vprašanj.Hvala in lep dan
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
14.05.10 18:12
Spoštovana!

Težave s sklepi niso presnovne narave, edina taka bolezen je putika, ki je pri vas malo verjetna. Žal boste morala počakati na pregled pri revmatologu, do tedaj pa boste morala proti bolečinam jemati COX2 selektivni inhibitor. Grenek okus v ustih je posledica refluksa žolča v požiralnik in usta, ki se pogosto pojavi po operaciji žolčnika. Pomaga Rupurut, ki veže žolčne kisline in prokinetik npr. Tametil ali Reglan.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary 54 15.05.10 17:40
Spoštovana dr!
Na UZ trebuha mi je marca meseca letos pokazalo minimalno povečana steatotična jetra.
Ima lahko kaj ta izvid povezave s trebušno slinavko.Rada bi prosila za drugo mnenje in,če vam ni težko povedat kako ta postopek poteka.
Hvala in lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
15.05.10 19:04
Spoštovana!

Steatoza ali zamaščena jetra nimajo nobene povezave s trebušno slinavko, razen če imate sladkorno bolezen, kjer se zaradi nepravilnosti v metabolizmu glukoze v jetrih nabirajo maščobe. Drugače so zamaščena jetra še posledica povišanih maščob v krvi, prekomernega uživanja alkoholnih pijač, pogosto so stranski učinek predvsem zdravil, ki jih uporabljajo za zdravljenje malignih obolenj.
Žal ne vem za zdravnike, ki podajajo drugo mnenje. Na internetu je stran Drugo mnenje, kjer očitno za plačilo lahko povprašate za tako mnenje.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary 54 19.05.10 21:02
Spoštovana dr!
Prosim,če mi lahko poveste,katere krvne preiskave so lahko pokazatelj bolezni trebušne slinavke oz.če pokaže na krvi obolenje.
Kaj pomeni CRP 0.46?
Za odgovor najlepša hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
20.05.10 07:33
Pozdravljena!

V krvi se ob vnetju trebušne slinavke povišata amilaza in lipaza. Pri sumu na karcinom trebušne slinavke določamo v krvi tumorski marker CA-19-9 (ni nujno, da je povišan pri raku!!!!).

Ne morem vam povedati, kaj pomeni CRP 0.46, ker ne poznam referenčnih vrednosti laboratorija, kjer so določali to vrednost. Drugače pa CRP določamo ob sumu na vnetje in je ponavadi ob okužbah ali nekem vnetju v organizmu povišan.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary 54 20.05.10 09:31
Spoštovana dr!

Referenčne vrednosti CRP-ja sem opravila v laboratoriju v Škofji Loki.Ima AF kakšen pomen za odkrivanje bolezni prebavil?
Hvala za vaš odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary 54 20.05.10 10:33
Pozdravljena!
Še to me zanima,če je CRP povišan tudi pri malignih obolenjih.
Hvala in lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
21.05.10 07:35
Pozdravljena!

Žal še vedno ne vem, če imate povišan CRP. V našem laboratoriju, bi bil to normalen izvid, če je res 0.46. Najverjetneje pa je vrednost 46, kar je povišano. CRP je lahko povišan pri malignih obolenjih. Alkalna fosfataza (AF) je encim, ki ga najdemo v jetrih, kosteh, črevesju. Pri jetrnih boleznih mora biti skupaj z AF povišana tudi gama GT. Kadar opažamo samo izolirano povišanje AF pa to bolj kaže na kostno frakcijo in neko dogajanje na kosteh. Ponavadi je pri izolirano povišani AF potrebno narediti izoencime, na ta način nato lahko ugotovimo, katera frakcija AF je povišana.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary 54 21.05.10 09:49
Spoštovana dr!
Naj vam prepišem izvid,ki sem ga prejela 10.5.
K-SR13
K-levkociti 6,35
K-erittrociti 4,94
K-hemoglobin 138
K-hematokrit 0,386
K-MCV 86,0
K-MCH 30,8
K-MCHC 358
K-RDW 11.6
K-trombociti 275
K-MPV 6.80
K-DKS-aparat vse normalno razen eozinofilci 0,44

S-GKUKOZA 5,93
S-AST 0,43
S-ALT 036
AF 1.3
S-SEČNINA 6.1
S-KREATININ 53
S-ŽELEZO 24.4
S-KALCIJ 2.35
S-FOSFAT ANORG 1.3
S-CRP 0,46

Prosim,če lahko komentirate ta izvid in najlepša hvala.Mislim,da ni pomote v vrednosti CRP-ja
Hvala in lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary 54 21.05.10 10:07
Spoštovana dr!

Naj vam povem,da sem lani julija opravila tudi samoplačniško kolonoskopijo,ki je bila bp.

Hvala in lep vikend vam želim!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
23.05.10 21:38
Spoštovana!

Laboratorijski izvidi so v mejah normale.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary 54 28.05.10 21:15
Spoštovana dr!

V kolikem času se pojavijo bolečine pri tumorju trebušne slinavke.Povečana amilaza postavi sum na tumor?.Lansko leto junija sem se po slabem počutju odpravila k dr.V bistvu me ni nič bolelo,samo slabo sem se počutila.Opravila sem vse preglede,kot sem vam že napisala.
Septembra sem bila poslana na Golnik zaradi trakaste spremembe v levem hilusu,ki se po ponovnem rtg ps čez 3 tedne ni več kazala.Opravila se CT-toraxa bp,svetovali so mi naj opravim ambulantno še slikanje zgornji del hrbtenice,ker so menili,da gre za osteomuskularno bolečino.
Mene od marca meseca boli pod LRL,kot,da mi je oteklo rebro.Je možno,da vse te bolečine povzročajo vnetno-degenerativne spremembe Začetka marca sem opravila UZ trebuha bp minimalno povečana steatotična jetra.Kaj naj še storim?
Hvala za odgovor in lep vikend
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
29.05.10 14:32
Pozdravljena!

Tumor trebušne slinavke, ki se pojavi v področju trupa ali njenega repa prične boleti, ko prične vraščati v okolico predvsem v okolne strukture, ki so oživčene. Povprečna življenska doba brez zdravljenja po postavitvi diagnoze je 3-6 mesecev. Ponavadi pri tumorju trebušne slinavke ne najdemo večjih laboratorijskih odstopov od normale, lahko sta včasih minimalno povišani amilaza in lipaza. Oba encima se povišata tudi pri vnetju trebušne slinavke. Če je povišana samo amilaza brez lipaze, je povišanje največkrat na račun žlez slinavk v ustni votlini-tudi te žleze izločajo amilazo, ne pa lipaze. Tipično za tumor trebušne slinavke je HUJŠANJE in nočne bolečine. Včasih je pri sumu na tumor potrebno opraviti CT trebuha, pri CT toraksa opravijo le pregled prsnega koša.
Če se izključijo drugi razlogi za težave, so bolečine lahko tudi skeletno-mišične narave.

Lp;Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary 54 09.06.10 11:57
Spoštovana!

Ne vem,če sem pravilno razumela,da mi je dr.vzela kri in jo dala pregledat za tumor trebušne slinavke.Mislim,da je rekla HCG ali HNC,da so to neki novi markerji za trebušno slinavko.Prosim,čemi lahko razložite.
Hvala in lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
10.06.10 07:26
Pozdravljena!

Tumorski marker za trebušno slinavko je CA-19-9, za nevroendokrini tumor pa kromogranin A. Trenutno ne obstajajo drugi markerji. Negativen izvid markerja še ne pomeni, da človek tumorja nima.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary 54 11.06.10 18:05
Spoštovana dr!
Po vseh odgovorih,ki ste mi jih podala,me zdaj nekaj zanima.Pravite,da ni nujno,da se pri tumorju trebušne slinavke povečajo encimi amilaza in lipaza,da ni nujno,da je povišan marker Ca-19-9,in pa,da se na UZ slabo prikaže trebušna slinavka.Kako potem ugotovijo,da ima oseba tumorsaj na CT abdomna pošljejo šele po priporočilu specialista,ker je ta pregled drag.In kdaj naredijo CT abdomna?

Za odgovor hvala in lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
13.06.10 11:45
Pozdravljena!

Rak trebušne slinavke je zelo težko diagnosticirati pravočasno, ker imamo slabe laboratorijske kazalce, slikovna diagnostika v smisli UZ trebuha pa tudi velikokrat ne prikaže manjših sprememb. Vsekakor je bolj natančna slikovna preiskava CT trebuha, ki je seveda dražja, poleg tega pa ob tem dobite kar veliko dozo sevanja. Morda bi bilo bolj smiselno opraviti endoskopski UZ trebuha-preiskava je podobna kot gastroskopija.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Taša04 19.06.10 09:58
Lep pozdrav!

Stara sem 27 let in zadnje leto opažam vse pogostejše bolečine levo od popka. Pojem veliko sadja in zelenjave, sem namreč delna vegetarijanka, redkokdaj sladkarije, predvsem pa uživam zdravo prehrano (nič ocvrtega, mastnega, zelo ali skoraj nič hrane iz bele moke, včasih tudi kakšno ribo ali morske sadeže). Poleg bolečin, ki se pojavijo po obroku in predvsem na dotik, me velikokrat nenormalno napenja, tudi, ko ne jem zelenjave ali sadja. Opažam tudi, da se zbadanje v obliki krčev in bolečine (levo, od vrha medenične kosti vse do popka) pojavlja po zaužitju različnih vrst sadja. Drugače imam redno prebavo, 1x dnevno. Veliko se ukvarjam s športom in poskušam zdravo živeti. Omenim še lahko, da sem bila pred 4 leti 2 leti veganka in takrat nisem imela nobenih bolečin in čezmernega napenjanja.

Prosim, pomagajte mi odkriti, kaj se z mano dogaja.

Hvala!

Taša
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
19.06.10 18:29
Pozdravljena!

Žal vas moram razočarati, vendar uživanje sadja v večjih količinah zaradi vsebnosti fruktoze povzroča težave kot jih opisujete-predvsem hudo napenjanje, vetrove in krče. Tudi zelenjavo, prdvsem surovo človeško telo težje prebavi in posledično sledi napenjanje.


Lp,nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary54 25.06.10 11:18
Pozdravljena dr!
Ker se moje težave vlečejo že kar nekaj časa in je vedno slabše bi vas prosim prosila,če mi lahko svetujete kaj naj naredim.Vsak dan me boli pod rebri levo,kot,da mi je tam tudi oteklina.Bolečina se širi po trebuhu. in v hrbtni del.Če pritisnem na boleče mesto imam občutek kot,da se mi v ustih pojavi grenak-kisel okus.Bila sem na Uz trebuha bp razen hiatalne kile in kroničnega gastritisa.Opravila sem tudi kolonoskopijo lani bp.Moja lečeča dr.me je dala slikat spodnji torakalni del hrbtenice,ker meni,da po vseh pregledih,ki so neg. preostaja še samo,da bolečina ivira iz hrbtenice.Prosim za vaše mnenje.,če mi lahko kaj svetujete,Hvala in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
26.06.10 20:10
Pozdravljeni!

Mislim, da vas je vaša zdravnica res napotila na vse preiskave, ki so na voljo. Ostaja le še CT trebuha. Opravite slikanje kot vas je napotila zdravnica, proti bolečinam pa svetujem analgetike. Zelo pomembno je, da ne hujšate in da se bolečine ne pojavljajo ponoči oz vas zbujajo iz spanja.


Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mary 54 28.06.10 21:45
Pozdravljena dr!
Rada bi vas vprašala,če hujšaš kljub vnosu hrane,ali pa nimaš apetita?
Za odgovor najlepša hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
30.06.10 22:41
Gre za izgubo apetita in tudi nesorazmerno hitro izgubljanje teže. Pridružene so nočne bolečine in huda utrujenost.
LP Marija Štefančič Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 0na 08.07.10 00:01
naslov ustreza mojim težavam, zato bom vprašala tudi jaz: bolečina pod levim rebernim lokom, ki ob poskusu ležanja na hrbtu izžareva naza jproti lopatici- žal pa ležanje na hrbtu več kot pol minute ni možno) , zelo huda, konstantna z močnimi preboji ponoči - ki se malenkost umirijo če hodim se mi vlečejo dva meseca. UZ trebuha ni povedal nič, kri,voda, slikanje prsnega koša- niso pokazali nič. Ne hujšam, apetit imam normalen. Bolečin ne morem povezati ne s hrano, prebavo, odvajanjem, ne obremenitvijo- gibanjem,
Sem pa opazila v tem času čudno povečan del trebuha-maščobe, kot maščobno bulo nad spolovilom-simfizo, ni kila, na pritisk ni boleča.Tam nisem imela nikoli maščobe, čeprav je imam nekaj okrog popka in bokov.
Proti bolečinam imam že kar močno terapijo, ki pa še vedno ne zadošča. Čakam na scintiografijo, ki jo imam čez en mesec.(pred leti sem bila operirana zaradi maligne tvorbe v dojkah. ) Kaj, razen metastaz na rebrih in hrbtenici, bi lahko povzročalo tako močne bolečine?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
11.07.10 15:38
Glede na vse. kar ste napisala, bi vam svetovala še kontrolo pri ginekologu. Kaj točno vam bolečine povzroča, bo po opravljenih preiskavah morda laže povedati, lahko pa da tudi iz teh preiskav ne bo povsem jasno.
Kaj tipate nad simfizo, je odvisno, če je to v podkožju ali v trebuhu. V podkožju gre lahko tudi za bezgavke oziroma limfatično tkivo, rezistence v trebuhu pa so del prebavnega, ginekološkega sistema, vsekakor jih je treba raziskati. Pokažite jo osebni zdravnici in vam bo svetovala, kaj ukreniti. Lep pozdrav!
Marija Štefančič Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar arnovcan 31.08.10 18:52
Spoštobani,
ali navedeno" Gre za izgubo apetita in tudi nesorazmerno hitro izgubljanje teže. Pridružene so nočne bolečine in huda utrujenost." velja tudi za tumorje trebušne slinavke, ki bi se pojavili v glavi?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
01.09.10 07:21
Spoštovani!

Kadar gre za tumor v glavi trebušne slinavke, bolniki nimajo bolečin v trebuhu, postanejo pa rumeni. Lahko hujšajo in nimajo apetita. Slednje kot tudi nočne bolečine, ki se širijo navzad v hrbet so značilne za procese v trupu in repu trebušne slinavke. Pri tumorjih v repu trebušne slinavke imajo lahko bolniki bolečine pod LRL. Tu se nahajajo tudi črevo, vranica in nekoliko bolj zadaj leva ledvica. Včasih je rep trebušne slinavke težko viden na slikovni preiskavi kot je UZ trebuha, zato se pri kakršnem koli sumu na tak proces opravi CT trebuha.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Ojoj 01.09.10 14:12
Spoštovani!

V naslovu teme sem se našla, pa bom vprašala še jaz. Stara sem 18 let in do sedaj se mi je že dvakrat pojavila topa bolečina pod levim spodnjim rebrom. Ni močna, le zelo moteča. Naj povem še, da se ob bolečini pojavljajo tudi čudni zvoki iz tistega predela (kot bi mi krulilo po želodcu, vendar to ni to), ki jih spremlja občutek vibriranja v tem predelu. Je to posledica prebavnih motenj (imam manjše težave z zaprtostjo) ali česa drugega? Kako naj to odpravim?

Hvala :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
01.09.10 16:21
Spoštovani!

Glede na vašo mladost in opis težav bi rekla, da ste pravilno povezala blago zaprtje, bolečino in pretakanje. Pomagate si lahko sama. Pite veliko vode, zjutraj 2 dl Donata, ki naj bo ogret na sobno temperaturo, jejte veliko zelenjave, nekaj sadja, nič sladic, raje na čokolade in banan, vsaj ne veliko. Redno se gibajte, vsak dan vsaj 1 uro, bolje več. Za zajtrk jejte kosmiče, ki jih prej namočite v jogurt ali kislo mleko. Lahko v mešanico zrežete še sveže sadje, ne pa dodajati rozi, suhega sadja itd. Boste videli, da bo boljše. Če se ne uredi, pa le obiščite zdravnika. Žal resne bolezni tudi mladim ne prizanašajo, so pa bistveno redkejše pri mladih kot pri starejših. Srečno!

M.Štefančič Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LIL 26.01.11 23:50
"bolečina pod levim rebernim lokom, ki ob poskusu ležanja na hrbtu izžareva naza jproti lopatici- žal pa ležanje na hrbtu več kot pol minute ni možno) , zelo huda, konstantna z močnimi preboji ponoči - ki se malenkost umirijo če hodim, se mi vlečejo dva meseca. UZ trebuha ni povedal nič, kri,voda, slikanje prsnega koša- niso pokazali nič. Ne hujšam, apetit imam normalen. Bolečin ne morem povezati ne s hrano, prebavo, odvajanjem, ne obremenitvijo- gibanjem (0na Re: Bolečina v levem zgornjem delu trebuha, 08.07.10 00:01) " - te besede zvenijo, kot da bi jih zapisala sama, le da so se moje težave začele prejšnji petek. Proti bolečinam jemljem zdravilo Zaldiar, ki bolečino umiri, vendar vzrok za bolečino še vedno ni znan, zato me skrbi predolgo jemanje zdravila. Ravno tako me skrbi, ker ni določena nobena diagnoza, kar pomeni, da se zdravljenje ne more začeti. Prosim za informacijo, kako se je končala zadeva z osebo "Ona" . Ali so se njene težave nehale, oziroma, ali je bilo ugotvljeno od kod in zakaj nastaja opisana bolečina. Ali mi priporočate, da opravim CT trebuha? Hvala za odgovor. Lp LIL.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
27.01.11 22:14
Spoštovani!

Bolečino pod levim rebrnim lokom povzročajo spremembe črevesa, ki se tu obrne navzdol, vranice, trebušne slinavke, redkeje sem izžareva iz želodca, iz dvanajstnika pa sem ne boli. Drugi vzroki so redkejši. Ultrazvok ne pripomore k razjasnjenju bolečine, morda kaj pove le o velikosti vranice, strukturi pankreasa, ledvic. Nekaj pove tudi laboratorijski izvid, vsekakor pa sta najmočnejši diagnostični orodji dobra anamneza in klinični pregled, česar pa po forumu ne moremo narediti. Vse omenjeno je podlaga za odločitev o nadaljnjih preiskavah.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sergy 12.02.11 14:21
Tudi pri meni se že 5 let pojavljajo vsaj trikrat tedensko bolečine pod LRL.
Opravila sem UZ trebuha, gastroskopijo, alergološke preiskave pa je vse ok.

Nazadnje mi je dr. pri gastroskopiji dejal, da naj me ne bo strah za kakršen koli rak slinavke, ker vse te bolečine pod LRL izvirajo iz hrbtenice.

Naredila sem samoplačniško rakave markerje ki so bili vsi negativni in sedaj sem se sprijaznila da je vse v križu in živim z bolečinami dalje.

Kaj menite o tem?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
13.02.11 18:45
Spoštovani!

Ni vam treba živeti z bolečinami! Da se pomagati, pa naj bo vzrok trenutnih bolečin funkcionalna težava prebavil, čemur se strokovno reče iritabilni kolon, ali težave iz hrbtenice, ki so obvladljive. Poskusite res vsak dan pol ure aerobno gibati, prehranjujte se zdravo, to je 5 majhnih obrokov dnevno, vzdržujte normalno telesno težo z BMI do 25. Iz hrane izločite res vse, kar ne sodi v zdravo prehrano. Če se zjutraj zbudite z bolečinami, se razgibajte, naredite rastezne vaje in končajte pod toplim tušem. Za to potrebujete manj kot pol ure, pa se boste ves dan dobro počutili! Želim vam uspešno spreminjanje načina življenja, se izplača, preizkušem na sebi!

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jožica Kos 08.12.11 17:22
Spoštovani !

Moj mož že 14 dni čuti, da ima bulo levo od popka. Ta predel ga tudi boli. Bil je na pregledu kjer so ugotovili, da kila (pruh) ni. Naročen je na ultrazvok,vendar še nima datuma. Ker je zelo zaskrbljen prosim, če mi lahko kdo odgovori kaj bi to lahko bilo, saj si on že sam postavlja najhujšo diagnozo.

Lp Jožica Kos
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
11.12.11 21:47
Spoštovani,

svetujem, da gospod naredi UZ pregled trebuha čimprej. Skoraj brez čakalne dobe je preiskavo možno narediti samoplačniško. Ugibati, kaj je vzrok, ni smiselno. Možnih vzrokov je veliko, od bolj do manj pogostih. Zdravnik je postavil diferencialno diagnozo, kar pomeni vse možne vzroke po verjetnosti. S preiskavami se vzroke skuša izključiti drugega za drugim. Se pravi, da je treba samo narediti preiskave.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nata111 04.02.12 18:29
Pozdravljeni
Že tri mesece imam bolečine pod levim rebrom. težave so se pričele ko sem imel 14 dni drisko zdravnica mi je predpisala tablete seldiar po katerih sem imel zelo hude krče tako da sem pojedel samo štiri tablete hkrati pa sem imel bolečine v testisu zato sem dobil tudi antibiotike. nato so na uz ugotovili variokokelo. bolečine pod levim rebrom pa so stalne včasih se
širijo v predel ledevic in v žličko. Bil sem na UZ trebuha ki ni pokazal posebnosti vendar ta pregled ni trajal več kot 5 min. Urin je bil tudi ok. Zdravnica me je sedaj napotila na koloskopijo.
Blato odvajam redno, vročine nimam shušal tudi nisem veliko.

Včasih imam občutek kot da imam pod rebri neko bulo. Rad bi se odpravil na CT trebuha samoplačniško. Sedaj me zanima kaj bi lahko bil vzrok mojih bolečin in ali bi se morebitne nepravilnosti na preisakavi tudi opazile ?

hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
05.02.12 23:06
Pozdravljeni!

Pod LRL se nahaja rep trebušne slinavke, ki se ga na UZ trebuha velikokrat slabo vidi (razen pri suhih ljudeh), leva ledvica in del črevesja. Pri UZ se vidijo kamni v ledvici, ne moremo pa ugotavljati procesov v področju kolona. zato je prav, da so vas napotili še na kolonoskopijo. Pri CT-ju se seveda omenjene strukture mnogo bolje vidijo kot z UZ.


Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lisete v. 24.02.12 13:25
Pozdravljeni!
Tudi jaz že nekaj dni čutim zbadanje v levem zg delu trebuha pravzaprav bolj na boku tik ob konici najnižjega ( vsaj mislim tako)rebra. Bolečina je trenutna-samo dve tri sekunde in izredno intenzivna ter točno locirana na eno samo mesto 2-3cm/2.Konec meseca marca 2012 imam sicer uz-trebuha(vranica in jetra),zaskrbljena pa sem bolj zato, ker tudi krvna slika ni najboljša in hodim zaradi povečanega števila trombocitov k hematologu (733)in jemljem tablete tromboredctin (pred tem sem jemala litalir, pa ga nisem dobro prenašala) in cardiopirin.Niti hematolog niti moj osebni zdravnik mi ne vesta povedat zakaj povečanje trombocitov. drugače sem zdrava in razen utrujenosti nimam kakšnih problemov.Tudi apetit imam normalen stara pa sem 46 let.Zanima me predvsem, kaj bi lahko bil vzrok za povečanje trombocitov in ali je kaj možnosti, da se stanje popravi ali vsaj izboljša.

Lep pozdrav in hvala za odgovor ali vsaj nasvet! lisete
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
25.02.12 08:36
Spoštovani,

gre za bolezen, ki ji rečemo esencialna trombocitemija in ni gastroenterološki problem. Je stanje, za katerega vzroka ne poznamo in ga zdravimo simptomatsko, kar že delate. Ke se pri tem stanju poveča vranica, se jo kontrolira z UZ. Kaj več o dodatnih postopkih zdravljenja prosim vprašajte hematologa. Hvala!

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pomiritev 09.03.12 09:35
Spoštovani!
Upam, da se vam to vprašanje ne bo zdelo neumno...ampak ko človek nekako "zapade" v strahove, mu začne rojiti marsikaj po glavi. Sem v 30. tednu nosečnosti. V zadnjem tednu me je zelo začelo boleti od reber (ne toliko na sprednji strani, bolj zadaj) proti hrbtu. Praktično na obeh straneh enakomerno. Bolečina je nekako pekoča (ne topa, ne ostra)Nekako v področju med lopaticama. Pod LRL me ne boli, prav tako nimam nekakšnih posebnih bolečin v žlički. Morda sem malo pod vplovom smrti mlade prijateljice (zaradi raka), zato me je začelo zelo skrbeti, kaj če imam raka trebušne slinavke. In sem "pretirano" zaskrbljena.Stara sem 39. let. Res je, da sem zadnje čase malo več dvigovala 1,5 letnega sina in da je bolečina malo lahko podobna "muskelfibru". Prav tako imam sicer kronične težave s hrbtenicco (vendar vedno na ledvenem delu - potrjena hernija in pa v vratnem delu, v hrbtnem delu jih so sedaj še nisem imela. Lepo prosim za kakšno besedo - pojasnilo....
Hvala iz srca!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
14.03.12 07:34
Pozdravljeni!

Najverjetneje gre le za skeletno mišično bolečino. Zaenkrat svetujem počitek. Če težave ne bodo popustile, se posvetujte najprej z ginekologom, ki vas vodi med nosečnostjo. Lahko vas napoti na UZ trebuha, ki v času nosečnosti ni škodljiva preiskava.


Lp;Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janko1324 24.04.12 12:11
Pozdravlljeni,

Star sem 35 let. Zadnjih nekaj mesecev pri sedenju začutim topo bolečino na levi strani trebuha pod rebri. Ko vstanem ali ko ležim se zadeva umiri in ne boli več. Pred dobrim letom sem bil na gastroskopiji zaradi tega, ker imam vseskozi rdeče grlo.Tam so mi povedali, da imam refluks. Svetovali so mi dieto, nič hrane 3 ure pred spanjem, dvignjerno ležišče, ... Tega se kar se da držim. Pred pričetkom diete sem imel pri 185cm 94kg.
Zadeva ni pretirano moteča, ampak me pa vseeno zelo skrbi, ker sem v enem letu shujšal na 82kg. Drugače se počutim odlično. Čeprav se stvar z grlom ni nič spremenila, me ne moti tako zelo in tudi bolečina ni velika.
Kaj bi bil lahko vzrok bolečine in kaj mi lahko svetujete, da naj storim?

Najlepša hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav Janko
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
24.04.12 15:11
Pozdravljeni!

Načeloma je vsako dogajanje v trebuhu neodvisno od spremembe lege telesa-skratka boli v vsakem položaju, podnevi in ponoči. predvsem zaradi hujšanja svetujem UZ trebuha in pregled trebušne slinavke. Zaradi hujšanja in bolečin pod levim rebrnim lokom ev. še kolonoskopijo.


Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Janez1 10.05.12 14:17
Pozdravljeni.

Ko berem te zapise, se mi zdi da so zapisi Mary54 še najbolj podobni mojemu stanju. Pred 14 dnevi sem imel 3 dni povišano temperaturo na 39 stopinj. Nato je za 2 dni padla na 37, nato se je noramlizirala. Osebni zdravnik ni v krvi odkril ničesar, v urinu pa so bile povečane beljakovine, pa se je tudi ta izvid po 1 tednu normaliziral. Od takrat naprej pa se mi pojavlja topa bolečina v levem delu trebuha pod rebri. Bolečina ni posebej huda, je pa moteča in me občasno zbudi tudi iz spanja. Boli me tudi v predelu ledvene hrbtenice. Sedaj me močno skrbi, da gre za raka na slinavki, saj se mi s simptomi, ki so zapisni na internetu pokriva vedno več stvari, ki me mučijo že zadnja 4 leta. Po poškodbi ahilove tetive in 6 tednih nehodilnega mavca, sem kljub preventivnemu jemanju sredstev za preprečevanje nastanka trombov v krvi doživel globoko vensko trombozo s pljučno embolijo. Po tem so mi opravili ultrazvok trebuha, kolonoskopijo, gastroskopijo, tumorske markerje, večkratne analize krvi in vse je bilo O.K. Seveda me skrbi dejstvo, da se spremembe na slinavki z UZ preiskavo redko odkrijejo, da tumorski markerji niso zanesljiv pokazatej in da se tudi na krvni sliki redko vidi spremembe. Da je torej raka slinavke težko diagnosticirati. In da najprej dobiš celo psiho terapijo, kot sem jo tudi sam že dal skozi.
Ali je znano kako se je končala zgodba Mary54?
Zakaj se pacientov ne napoti na CT trebuha, če je samo to zanesljiva metoda za odkrivanje sprememb, ampak se prej preizkusi vse drugo, dokler ni prepozno. Ali je doza sevanja pri CT res tako visoka, da vse to odtehta?

Kaj mi svetujete? V ponedeljek grem samoplačniško še enkrat na UZ trebuha, ampak kot pišete, je vprašanje, če je to prava metoda za potrditev ali 100% zavrnitev suma na raka slinavke.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Janez1 10.05.12 14:30
Pozdravljeni.

K svojemu prejšnjemu zapisu bi dodal še tole:
- shujšal nisem
- zjutraj imam večkrat občutek slabosti v želodcu
- bruhal nisem
- tudi izvidi na bakterijo v želodcu so bili negativni
- že dolgo me muči suh kašelj, ki je poleti manj, pozimi bolj intenziven
- že 2 meseca me nepojasnjeno boli od leve rame do levega komolca. Tudi ponoči se včasih zbudim od bolečine, čeprav roka miruje. V roki pri delu nimam prave moči, predvsem če so gibi taki, ki zahtevajo dvigovanje roke od spodaj navzgor.
- že 5 let jemljem tablete za zvišan holesterol. Trenutno so to COUPET 20mg.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
18.05.12 07:36
Pozdravljeni!

Pri CT preiskavi, zlasti če se ponavljajo, dobite toliko sevanja, da se poveča tveganje za pojav karcinoma. Poleg tega je zaradi alergije na kontrastno sredstvo lahko zelo nevarna-kar nekaj smrtnih primerov. Pri bolnikih z ledvično odpovedjo pride po CT preiskavi do poslabšanja funkcije ledvic, pazljivi moramo biti tudi pri bolezni ščitnice.
Nobena preiskava ni 100%, tudi CT ne (tudi tu dobimo lažno negativni izvid). Poleg tega so kapacitete v Sloveniji premajhne, da bi lahko kar vsakega poslali na CT-morda bi organizirali akcijo za nakupe novih CT-jev in seveda zaposlitve in izobraženja novih zdravnikov????? Diagnoza raka pankreasa je tako težavna, da so za njim umrli kljub najboljši diagnostiki umrli v zadnjem času zelo znani in bogati ljudje.
V bodoče Vas vse uporabnike foruma prosim za taktnost in da ne povprašujete po stanju drugih uporabnikov, saj nas vse zavezuje stroga tajnost.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Katja 2 21.06.12 13:51
Spoštovani,

stara sem 53 let. Prosila bi vas za naslednje pojasnilo. Preko programa Svit sem prejela test, ki sem ga v skladu z navodili poslala nazaj. Prvič in nato tudi pri ponovljenem testiranju je bil test pozitiven. Prijavila sem se na kolonoskopijo, naročena sem v juliju.
Zanima me, kolikšna je verjetnost, da sta dva pozitivna testa že pokazatelj raka na črevesju?

Nekje sem prebrala, da od 2 do 10%?
Sama imam nekatere simptome, kot je dokaj neredno odvajanje blata (vendar že celo življenje), občasno kar močne vetrove in rahlo bolečino pod levim rebrom (včasih občutljivo tudi na otip), ki jo opažam zadnje leto.
Način življenja: zdravo se prehranjujem, dokaj redno se razgibavam, imam stresno službo, v zadnjih 3 letih sem preživela težko slovo od obeh staršev.

Drugo vprašanje pa bi bilo: koliko je kolonoskopija škodljiva?

Najlepša hvala in prijazen pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
03.07.12 22:46
Spoštovani,

Od vseh v Svit vključenih doslej je bilo odkritih 400 rakov, ki so bili vsi v zgodnejših stadijih kot bi bili odkriti brez presejanja. S tem se možnost ozdravitve bistveno poveča. Koliko pa je bilo pozitivnih testov na prikrito krvavitev in je bil razlog nerakava sprememba, vam pa ne znam povedati. Med vsemi koloskopijami je bilo 10 zapletov, s predrtjem črevesne stene, ki je zahtevalo operacijo. Temu se žal pri nobeni preiskavi ne da povsem izogniti, so pa zapleti zelo redki.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lolster 15.09.12 15:40
Pozdravljeni dr. Smrekar,
že tri tedne imam bolečine v levem delu trebuha ki ne pojenjajo in sumim mogoče na divertikl. Bil sem že pri urologu in na UV trebuha in dimelj in ni pokazalo nobenih nepravilnosti, rtg pa pokaže zastajanje blata. Imam tudi ulcerozni proktitis zaradi katerega se zdravim in ki tudi ne miruje. Odvajam sicer 1-3 krat dnevno velikorat z občasno krvjo ki je pri treh odvajanjih ponavadi prisotna enkrat, kdaj pa nobenkrat. Prehrano imam urejeno. Nič mesa, jajc, mlečnih izdelkov, izdelkov iz bele moke, riža, krompirja in določene zelenjave ter oreščkov. V prejšnjem sporočilu ste napisali da se preiskave ne delajo v akutni fazi. Bolečina pa dvomim da bo izginila v tednu dni ko imam irigografijo. Sam pa tudi nočem jesti vseh zdravil po vrsti, če ni pravega vzroka. Verjetno je dobro da na preiskavi povem da se bolečine niso umirile. Star sem pa 30 let. Prosim vas za čimprejšjni odgovor.

hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
17.09.12 22:29
Pozdravljeni!

Bolečine pri ulceroznem kolitisu so pogost pojav v času akutnega zagona in ne sevajo v dimlje. Ponavadi so krčevite in jih pogosto spremljajo lažni pozivi na blato. Kolonoskopij se raje izogibamo v akutni fazi, ker samo čiščenje lahko poslabša stanje, sama endoskopska preiskava pa ni nevarna. V kolikor je kolonoskopija nujno potrebna, jo seveda opravimo-predvsem, da si ogledamo zadnji del črevesja in da ocenimo, kako hudo je vnetje (ponavadi je tak bolnik v bolnišnici). Nenavadno za ulcerozni kolitis kot tudi proktitis je, da bi blato zastajalo. Glede na podatek, da imate le ulcerozni proktitis-vnetje danke ponavadi do globine 15 cm, bi zadoščala že rektoskopija ali fleksibilna sigmoidoskopija. Pri obeh preiskavah bolnik ne potrebuje tako agresivnega čiščenja.
Glede prehrane-upam, da veste, da morate zaužiti esencielne aminokisline in da če ste črtali iz jedilnika meso, omenjene kisline vnesete na drug način.

Lp,Nataša smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tviti22 29.10.12 13:12
Pozdravljeni!

Pred enim letom sem imela bolečine pod levimi rebri, zato sem šla na UZ trebuha kjer ni bilo nobenih posebnosti, zdravnica mi je pa samo priporočila čim več zelenjave in sadja. Bolečine so izginile, pojavljale so se tu pa tam. Zdaj pa so se mi spet pojavile te bolečine, vendar so bolj močne. Čez dan mi je bilo tudi slabo, če sem kaj pojedla ali pa če ne, napenjalo me je, izpahovalo se mi je.. Zdravnica mi je dala Ultop 20mg, potem se mi je stanje izboljšalo. Pred 3 dnevi pa je spet nastopila močnejša bolečina pod levimi rebri, drugi simptomi pa so izginili (najbrž zaradi Ultopa, ki pa mi ne pomaga pri bolečini). Bolečina se včasih seli tudi na desno stran reber, včasih me boli na otip, včasih ne, prebava je dokaj v redu. Drugih simptomov pa tudi nimam, razen teh bolečin pod rebri. Kaj bi to lahko bilo?

Že v naprej hvala za odgovor, lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
08.11.12 21:32
Spoštovani,

lahko gre za dispeptične težave, žolčne kolike, izjemoma bolečine iz ledvic.
Pomagajte si z Iberogast kapljicami, morda ponovite UZ pregled trebuha.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar andreja 39 15.11.12 14:30
Zanima me eno vprašanje, bila sem na ultrazvoku trebuha in dr.Rijavec je odkril naslednje.Nad ledvico viden cca.5.5 x 6.5 cm velika sprememba hipodenzna med spodnjimpolom vranice ter zgornjim polom ledvice. Naročal me je na CT zgornjega abdomna. To sem danes opravila. Ampak mene zanima ali je to tumor ali kaj . Nič ne vem kaj naj to pomeni...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kaskader 22.11.12 17:29
Spoštovani,

pred dvema mesecema sem imela diarejo, ki je trajala 5 dni, bruhala nisem. Blato je bilo negativno na bakterije, parazite...Imela sem pa povišane levkocite, crp.. Zdravnica je rekla, da ni zagotovih znakov za virusno okužbo, in, da bi bila lahko možnost zastrupitve s hrano. Bolečine (pod levim rebernim lokom, včasih pa tudi pod desnim rebernim lokom, redko nižje, v trebuhu) so še kar trajale, predvsem ponoči.
Kljub temu, da nisem imela več diareje, sem šla na blato po 5-krat na dan, ki je bilo bolj mehko. Kri ni bila prisotna. Medtem sem jemala ciprinol. Bistvene razlike po Ciprinolu ni bilo.
Ko sem že mislilia, da bo počasi bolje, pa sem začela krvaveti, ne samo med iztrebljanjem, pač pa je sveža kri tekla ves čas, v trebuhu pa sem imela bolečine. Bila sem tudi na urgenci, kjer so domnevali, da naj bi imela verjetno ulcerozni kolitis.
Opraviti moram še kolonoskopijo in gastroskopijo, UZ pa je bil bp. Dobila sem granule Salofalk 1000 mg in Budenofalk klizmo. Krvavitev je trajala približno 14 dni in se je začela ustavljati po enem tednu jemanja teh zdravil.
Pred dvema dnevoma pa sem kakšne pol ure po hranjenju (zvečer) dobila močne bolečine pod levim rebernim lokom in opazila sem, da se mi je trebuh napihnil. Mislila sem, da bo zjutraj, ko se zbudim bolje, vendar so bolečine in napihnjenost kar vztrajale, prav tako danes. Prisotna pa je tudi občasna slabost, ob kateri me sili na bruhanje.
Res ne vem, kaj naj bi vse to bilo. Toliko zdravil, kot sem jih pojedla v tem času, jih celo življenje nisem. Ne vem koliko različnih diagnoz so mi že postavili za to bolezen, stanje pa ni boljše. Počutim se utrujeno.

Skrbi me, da ne bi bilo kaj resnega. Ne upam si pomisliti na kakšnega raka. Vem, da je težko kaj reči, dokler ne opravim še ostalih pregledov. Kolonoskopijo imam šele aprila...

Sicer pa naj bi v primeru izrazitega poslabšanja prišla nazaj na urgenco. Težko presodim, kaj za zdravnike pomeni izrazito poslabšanje. Ne vem, ali naj grem s tem stanjem nazaj ali čakam, če bo kaj bolje...

Zahvaljujem se vam za odgovor.

Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
23.11.12 17:35
Spoštovani,

izrazito poslabšanje pri kolitisu je ponovno odvajanje krvi ali krvava driska. Verjetno imate terapijo do kontrolne koloskopije. Nadaljujte jo, ob ponovni krvavi driski pa pojdite do osebnega zdravnika.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar SMRKEC123 26.11.12 19:02
Spoštovani

moja mama je približno 14 dni nazaj v trebušni votlini, v bližini želodca, začutila bolečino. Ta ni bila huda, je bila moteča, bolj kot za bolečino je šlo za neko tiščanje v trebuhu. Začela se je tudi malo slabo počutiti. Bolečina nikoli ni bila huda, tudi ponoči je ni bolelo nič. Se je pa dogajalo, in se še, da je bila bolečina pristotna zjutraj, popoldne pa ne, ali obratno. V četrtek je odšla do zdravnice, ki ji je napravila natančne krvne preiskave, a so bili rezultati zelo dobri. Nič ni bilo izven mej normale. Zdravnica pa ni ničesar povedala, samo dala ji je tablete za želodec. Zanima me, kakšno je vaše mnenje, ali gre za vnetje ali za kaj. Strah nas je malo, da bi lahko bilo kaj rakastega. Mama je stara 43 let.
Hvala in lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
27.11.12 22:29
Spoštovani,

če ob zdravljenju s predpisanimi zdravili v 1 do 2 tednih bolečine ne minejo, je potrebno iti na kontrolo in se pomeniti, kaj naprej. Bolijo tako različne stvari, da se iz tega ne da še ničesar zaključiti. Bolečina je nespecifičen obrambni mehanizem, ki se aktivira, ko se tkivo poškoduje. Se pravi, če mami bolečine ne minejo, naj gre k zdravnici nazaj.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kl 04.12.12 20:24
Pozdravljeni!

Sem 22 let star fant. Od kar pomnim sem zelo živahen od 15 leta pa sem vsaj 3x tedensko treniral nogomet. kakšno leto nazaj se je moje gibanje zelo omejilo saj sem zaključil športno pot in se gibam samo še rekreativno 1x tedensko, zdaj ko je zima pa tudi to ne več. Skratka kar nekaj časa imam precejšnje težave s prebavo, zaprtost pa driska, v zadnjih 14 dneh se mi je zgodilo da me je naenkrat začrvičilo in po 5minutah nisem več mogle zadrževati tako da sem moral nujno na potrebo(mi je tudi že malo ušlo, kar se mi za 22 let starega fanta zdi popolnoma nenormalno). Precejkrat me zjutraj boli trebuh počutim se polnega, prevsem v spodnjem delu trebuha, včasih me boli tudi levo pod rebrom. Danes zjutraj sem se odpravil v službo in spet me je v avtu naenkrat zvilo in sem komaj še prišel do wcja(5min), cel dan sem imel občutek polnega želodca in občutek po potrebi, ko pa sem to opravil je bilo samo nekaj vode(kakor bel pjunek sline). Res me zanima kaj se dogaja z menoj, saj imam dovolj bolečin v trebuhu in nenormlane presnove!?
Tudi barva iztrebka je popolnoma drugačne barve kot ponavadi. svetlo rjava oziroma rumena.
Najlepša hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nsmrekar
Moderator
22.12.12 00:08
Pozdravljeni!

Lahko gre le za iritabilni kolon. Seveda pa je pri vas potrebo izključiti predvsem Crohnovo bolezen. Vsekakor bo potrebno opraviti določene preiskave.

Lp,Nataša Smrekar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar barbyka87 26.12.12 11:38
pozdravljeni,
stara sem 25 let. Že nekje pol leta imam prebavne težave, oz. se mi bolečine pojavljajo tako na levi kot na desni strani v zgornjem delu trebuha. Te bolečine niso močne in se pojavljajo večinoma podnevi. Poleti sem bila na UZ trebuha, kjer jr bilo vse v redu. Blato odvajam skoraj vsak dan, ni premehko, prej malo trše, vendar ni črno, ponavadi je normalne barve, razen zdaj dva dni je nekako glinaste barve, vendar ni mastno..je to možno zaradi kakšne določene hrane? Skrbi me predvsem trebušna slinavka, čeprav mi ni slabo in me ne boli ponoči, tudi shujšala nisem. So možne te bolečine tudi zaradi načina prehranjevanja, čeprav nisem opazila, da bi se pojavljale po kakšni hrani? verjetno bom po novvem letu obiskala zdravnico, saj me zelo skrbi, vendar bi bila vesela vašega odgovora.

HVALA IN LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
28.12.12 16:39
Spoštovani!

Z vašimi ugotovitvami se strinjam. Če bolečine ne bodo prenehale, pojdite k zdravniku.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Alex84 18.01.13 21:20
Pozdravljeni!

Star sem 29 let in imam težavo in sicer imam občutek tiščanja v levem zgornjem delu trebuha, takoj pod prsnim košem. Občutek kod da imam nekaj tam notri, vendar ko otipam ne začutim nikakršne bule ali kaj podobnega. Občutek tiščanja se poveča pri sedenju, kot nekakšno utripanje,mravlinčenje. Predvsem je moteče in ne boleče. Na dotik ne občutim nikakršne bolečine, celo lajšanje saj prekinem utripanje-mravlinčenje.
Spremembe na prebavi nisem opazil, slabosti ni, apetit je normalen.
Prosim za mnenje, saj trenutno nimam urejenega zdravstvenega zavarovanje, ker sem ostal brez službe in prihodkov, tako da si žal ne morem privoščiti pregleda pri zdravniku.

Najlepša hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
20.01.13 10:41
Spoštovani!

Taki občutki izvirajo iz mišic in hrbtenice. To potrjuje tudi vaša navedba, da stanje spremeni položaj telesa in pritisk na to področje.
Od notranjih organov na levi pod rebri leži vranida, tu je obrat debelega črevesa, ki ga tudi lahko čutite, kako se premika, ostali organi pa sem ne sevajo.
Telovadite, zdravo se prehranjujete, pa napišite, kako bo.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Alex84 04.02.13 20:17
Zdravo!

Hvala za vaš odgovor. Nekaj časa je minilo vendar občutki ostajajo enaki.
Malce sem raziskoval po internetu in me skrbi, da so znaki podobni kot pri rakavem obolenju črevesja.
Trenutno imam težave tudi z zaprtostjo, vendar nisem popolnoma prepričan ali je to zaradi slabe prehrane, ki sem jo zaužil pred dnevi (pica, macdonalcd...). Kakšni so znaki? So bolečini močne ali samo občutek tiščanja, krvavitev ali kaj podobnega?

Hvala vam za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
05.02.13 23:22
Spoštovani!

Žal rak črevesa ne daje nobenih specifičnih znakov. Zato opravljamo preventivni pregled blata na prikrito krvavitev in vsem, ki imajo test pozitiven, svetujemo koloskopijo. Smo ena redkih držav, ki ima ta državni program plačan iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. To je program Svit. Zajema prebivalce Slovenije, stare od 50 do 69 let.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Alex84 05.02.13 23:37
Pozdravljeni!

Ali je mozno preko krvnih raziskav ugotoviti oz. preveriti ce gre za kako obolenje in ce da katere krvne raziskave je potrebno opraviti?

Hvala vam za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Alex84 06.02.13 09:18
Imam še dodatno vprašanje.

Ali so testi za prikrite krvavitve v blatu, ki jih lahko kupimo v lekarnah ali ostalih specializiranih trgovinah dovolj dobri oz. si z njimi lahko kako pomagamo?

Najlepša hvala!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Alex84 08.02.13 22:23
Pozdravljena.

Ker mi ne da miru in ker sem vse bolj zaskrbljen vam pošiljam še nekaj opazk.

Pulz v mirovanju doma leže okoli 60
Krvni tlak 1. meril v lekarni 147/70 in pa 102 pulza, 2. meril v lekarni nekaj ur kasneje 150/82 in 95 pulza
telesna temperatura okoli 36,4-36,9
prebava se je upočasnila, ne grem redno na veliko potrebo, blato je rjave barve in pa ožje kot običajno
zadnje dva dni imam občutek kot da sem nekoliko omotičen
in pa prvič se mi je zgodilo da sem za nekaj minut slišal šumenje v ušesih (bil aktiven)
imam 175cm in ta 71 kg
sem športnik, vendar to zimo nisem veliko aktiven.

Upam, da je vse skupaj samo psihološke narave!

Hvala vam in pa oprostite za ''teženje''.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
09.02.13 22:51
Spoštovani!

Pri vaših letih je zelo malo verjetno, da bi imel raka debelega črevesa. Pa vendar, če ste zaskrbljeni, pri zdravniku opravite test na prikrito krvavitev, iz krvi se pregleda in izključi slabokrvnost, 100%-nih testov pa ni. Je koloskopija.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Alex84 13.02.13 13:10
Pozdravljeni!

Ponovno pišem. Stanje je še vedno isto, tiščanje v levem delu trebuha od prsnega koša do nekje višine popka. Tiščanje manj občutim če ležim na hrbtu oz. če sem v stoječem stanju, poveča pa se ob sedenju in ležanju na levem ali desnem boku. Sem rahlo omotičen, ves čas imam občutek, da imam povišano telesno temperaturo, vendar ko se merim je le ta okoli 36,7 max 37. Krvna slika je bila v normalnih mejah.

Ali je možno da imam povečano vranico (tiščanje) in kakšni so znaki če se to zgodi. Ali je možno, da imam vnetje trebušne slinavke (krvna slika ni pokazala vnetja) in kakšni so znaki?

Najlepša hvala za vaše odgovore.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
21.02.13 18:22
Spoštovani!

Povečana vranica ne daje nobenih znakov, se pa poveča pri krvnih boleznih, ki se pokažejo s patološko krvno sliko.
Vnetje trebušne slinavke se pokaže kot bolečine v trebuhu, ki sevajo lahko v hrbet, povečani so levkociti in encimi amilaza in lipaza.
Obe stanji se vidita z UZ trebuha.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Alex84 05.03.13 23:23
Pozdravljeni!

Ponovno se vam oglašam. Opravil sem kar nekaj raziskav. Krvna slika normalna, EKG normalen, urin normalen, UZ trebuha normalno, krvni tlak okoli 125/75, pulz okoli 60. Tiščanje pod levim rebrnim lokom se je nekoliko umirilo oz. je za pol manjše, vendar pa me še vedno muči omotica, kot da bi bil malce vinjen, brez energije, ''švoh'' in to se mi sedaj dogaja že cel mesec. Osebna zdravnica je mnenja, da je psihične narave in da je stres, vendar sam nisem prepričan, da je tako. Ker poznam svoje telo zelo dobro (športnik), vem da nekaj ni vredu, ne počutim se ok. Ker se zadeva vleče že predolgo postajam nervozen, saj me moti pri vsakodnevnih opravili.

Kaj lahko še storim, čakam da mine in upam da je vse ok in da ni kaka bolezen, pri kateri je pomembno pravočasno zdravljenje ali pa opravim še kakšne raziskave?

Hvala za vaše mnenje.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
07.03.13 21:39
Spoštovani!

Svoje stanje spremljajte, ob enem pa postanite spet bolj aktivni. Pijte dovolj vode, vzemite kakšno šumenko magnezija dnevno, morda tudi koencim Q 10. To mora pomagati!

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Alex84 11.03.13 15:39
Pozdravljeni!

Imam še eno vprašanje, prebral sem da tumor na črevesju izloča snovi v telo in da je to razlog za slabost, bruhanje, utrujenost. Ker sem tudi sam omotičen in utrujen, me zanima ali bi bilo možno, da tumor izloča te snovi, na krvni sliki pa se nebi ničesar videlo oz. ali bi bilo tumor možno opaziti na ultrazvoku trebuha.

Oprostite, vendar sem zelo zaskrbljen. Ko sem bil pri osebnem zdravniku, mi je predpisal Lekadol, niti ni predlagal test na prikrito krvavitev in mislim, da me ne jemlje resno.

Hvala za vaš čas in odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
13.03.13 22:56
Spoštovani!

Test na prikrito krvavitev lahko oddaste v programu Svit. Če ste mlajši od 50 let, to še ne pride v poštev. Dejansko je zelo veliko razlogov za slabo počutje, tumor je le ena in ne najpogostejša. Če ste mladi, je pa še toliko manjša možnost, da bi ga imeli. Vseeno pojdite na kontrolo, če se v nekaj tednih težave ne zmanjšajo.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar vilharjeva 15.03.13 14:20
Spoštovani!

Stara sem 35 let, pred 7 tedni sem rodila. Težava ki jo imam je sledeča pred 14 dnevi sem opazila na blatu krvavkasto rjavo sluz. Test na prisotnost krvi je bil pozitiven. Zadnjih par dni se pojavjja še bolečina (občasno) pod levim rebernim lokom in izžareva v hrbet.
Kri hemogram in CRP je v mejah normale. Naj dodam še, da sem imela v nosečnosti in po porodu hemoroide. Sedaj je to izzvenelo.

Zelo me skrbi, ali bi bila bolečina lahko posledica nošenja otroka (ima krčke in ga precej nosimo).

Hvala, lep dan
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
02.04.13 20:58
Spoštovani!

Vaše težave niso posledica nošenja otročka. Tudi velika verjetnost je, da je vzrok krvavitev iz hemeroidov, ker se potegnejo navznoter v analni kanal, na zunaj pa jih ni več videti. Pod levim rebrnim lokom se sicer nahaja debelo črevo, pa tudi trebušna slinavka, ki lahko dela težave, če se žolčni kamni premaknejo v skupno izvodilo žolčnika in slinavke. Na to bodite pozorni, če težave ne nehajo. Vse drugo nima tako velike teže oz. pomena. Želim vam, da so težave med čakanjem na odgovor že minile.

LP! Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Lubenicaninyy 04.04.13 07:59
Pozdravljeni, stara sem 24 let in ze vec mesecev opazam bolecino na levi strani reber. Nisem se udarila in tudi ne poskodovala. Najveckrat me boli ko sedim in ko lezim na levem boku. Ne gre za kakdno hudo bolecino, je pa precej neprijetno, kot bi me v tem delu nekaj mocno tiscalo. Kaj bi bil lahko vzrok temu? Nekaj sem prebrala o vranici, pa si ne znam razlagati kaj je v tem primeru narobe in kaj lahko izhaja iz tega. Pomagajte mi prosim, ker sem zelo prestrasena.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
07.04.13 21:48
Spoštovani!

Če se počutite zdravi in zmorete dnevne napore, imate dober apetit, ponoči dobro spite, verjetno ni kaj hudo narobe. Vseeno bi vam svetovala iti na pregled k zdravniku, narediti osnovni pregled krvi po temeljiti anamnezi in telesnem pregledu, ali potrebujete še kakšen pregled, pa bo odločil zdravnik.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Elica D. 23.04.13 17:12
Spoštovani!
Dva dni nazaj (21.4.) me je začelo močno boleti v levem zgornjem delu trebuha . Do sedaj nisem imela težav z prebavo , ko pa so nastopile bolečine tudi na blato nisem šla. Prvi dan nisem mogla ne ležati ali biti pokonci . Imela sem tudi vročino. Drugi dan je bilo malenkost bolje .Tudi danes me še boli sem pa že pojedla malo juhe in tudi na blato sem šla malo.
Kaj bi bil vzrok za tako hude bolečine.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Elica D.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
28.04.13 21:38
Spoštovani!

Take bolečine lahko nastanejo zaradi zaprtja, kar je največkrat posledica funkcionalne motnje. Kakšen dan samo pite različne čaje, morda tudi janež, kumino in podobno, pa bo boljše. Za zaprtje pomaga Donat. Če boli več kot 2 dni in je slabše namesto boljše, ali če je tudi krajši čas zelo hudo, potrebujete zdravnika, ki vas bo pregledal in ustrezno ukrepal.

Srečno, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Matejka1976 30.04.13 18:06
Živjo.
Tudi mene že peti dan pestijo bolečine v levem delu trebuha. Stroka pravi, da je možno, da se "nekaj" razvija ali pa je le viroza. Bolečina se pojavi pri globjem vdihu. Ko se uležem me včasih "tišči" v levi prsnici(kot da bi mi srček stisnili). Hematološke pr. so izkazale povišano vrednostK-Diferencialna krv.sl. Segmentirani (H), znižana vrednost Limfociti,Eozinofilci. Biokemijske preiskave OK, razen S-CRP 45 (praviloma do 5 mg/L), Srčni markerji pa povišan K-D-Dimer 2.89 (praviloma 0,063-0,701 mikrog/ml). Načeloma počutje OK...ta bolečina me pa vedno bolj ovira...tudi na blato ne grem normalno že nekaj dni(pa ne vem, če ni to zaradi živčnosti, ker slabo mi ni...). Kaj pravite?

Lp, matejka
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
05.05.13 21:58
Spoštovani!

Zelo pomembno je, ali je bolečina stalna, ali se pojavi samo ob naporu, je odvisna od premikanja ali ne. Karakter srčne bolečine, ki je odvisna od napora, je ali tiščanje ali pekoča bolečina. Zbadanje gre na račun mišičnih bolečin, redkeje lahko gre za vnetje osrčnika , bolečine pa lahko izvirajo tudi iz požiralnika in želodca. Vse kakor je pomembno vse našteto, pogostost različnih vzrokov pa je odvisna tudi od vaše starosti. Mislim, da potrebujete kontrolni pregled pri zdravniku.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Saska__86 16.06.13 02:05
Pozdravljeni.

Ze dve leti imam bolecine na desni strani trebuha, cisto pod spodnjo rebro na zunanji strani, bolecina pa seva nazaj proti ledvenemu delu. Bila ze 4x na ultrazvoku in so mi vedno rekli da ni videti nobenih posebnosti. Bolecina je topa, prisotna obcasno cez dan in skoraj vsak vecer ko se vlezem in se telo umiri. Stara sem 27let, prehrano se trudim da imam kar se da normalno(nisem ljubitelj zelenjave) in sem kadilka.

Ze vnaprej hvala za odgovor

Lp, Saska
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
07.07.13 18:04
Spoštovani!

Če gre za bolečine pod desnim rebrnim lokom, potem lahko izvirajo iz žolčnika, izvodil jeter, ledvic, hrbtenice. Manj verjetno iz želodca in drugih organov. Funkcionalne preiskave žolčnika je opisal v prispevku Gorazd. Morfološke so UZ, CT, MR. Če vas tako muči, pojdite do osebnega zdravnika, -ce, da vas napoti na diagnostiko h gastroenterologu. CT in MR namreč sodita na sekundarni nivo.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar posnemalec 15.07.13 17:21
Dober dan!

Mene pa zanima kako je s pivo vpliva na trebušno slinovko?

LPP!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
22.07.13 14:44
Spoštovani!

Pivo vsebuje alkohol, ki toksično deluje na celice tako jeter kot trebušne slinavke. Povzroča kronično vnetje, propad lastnega tkiva obeh organov. Kjer celice propadelo, se naredi brazbotina, ki nima funkcionalnega tkiva. Ko se to zgodi preko kritične meje, delovanje žleze ni zadostno. Razvije se tako odpoved eksokrine funkcije in malabsorpcijski sindrom, kot odpoved endokrine funkcije in sladkorna bolezen.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kepica83 30.07.13 22:23
Pozdravljeni!
Ze kaksnih 6mesecev imam bolecine pod levim rebrnim lokom. Sprva niso bile tako hude zdaj pa je ze ker dan neznosno. Utrujena sem da komaj preživim vsak dan. Bilirubin imam 108 in 15. Pred 3 meseci je bil 60 in 5, mesec kasneje 106 in 10, sedaj pa je108 in 15.
Drugace mam talassemijo b minor ampak takih tezav kljub 4 urnim treningom na dan ni bilo. Vranico zdravnik vedno otipa povecano, ceprav je na uzju bila bp. 109mm. Sedaj v petek imam ct abdomna. Ali lahko ct pokaze kaj kar na uzju ni bilo vidno? Kaj bi lahko pri meni bilo to? Odkar se mi pojavljajo bolecine v vranici opazam tudi par krat na mesec povecane bezgavke. Daje me huda utrujenost in bolecine v okoncinah . Za mnenje bom zelo hvalezna.
Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
16.08.13 07:32
Spoštovani!

Verjetno ste med čakanjem na odgovor že dobili izvid CT. Ker ima CT drugačen način prikazovanjaorganov, lahko pokaže spremembe, ki jih z UZ ne najdemo in obratno, z UZ vodne spremembe se na CT pokažejo kot normalna struktura. Pove več kot CT, je pa rtg preiskava in je v osnovni diagnostiki zato ne uporabljamo, šele za razjasnitev, če UZ ni dovolj. UZ je namreč povsem neškodljiva preiskava. Jetra ležijo na desni pod rebrnim lokom. Utrujenost je lahko v zvezi s talasemijo, če ste slabokrvni. Upam, da so vam medtem že našli vzrok težav in vam je bolje.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kepica83 30.09.13 21:50
Pozdravljeni!
Izvidi Ctja so bili, povecana vranica in jetra v obeh lobusih, trebusna slinavka je slabo vidna zaradi velikosti ostalih povecanih organov. Sedaj cakam na hematologa. Danes imam mocne bolecine v vranici in v zlicki. Sem zelo utrujena. Pojavljajo se mi povecane bezgavke ki trajajo po 3 dni. Prav tako se mi pojavljajo pod kozne podplutbe. Vceraj je eno letni sin stal na meni ampak ne z vso tezo , in imam na tem mestu sedaj 3 temno rdece lise in okrog ko neka razlita kri. Zakaj bi imela povecane jetra in vranico. Alkohola ne pijem, ne kadim, prehrana je zdrava. Prav tako imam obcutek ko da mi telo pesa. Nimam moci v rokah in nogah.

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar bolečina 03.10.13 19:42
Spoštovani!

Sama sem imela leta 2009-10 iste probleme.Operirana sem bila na žolču,pa ni bilo dosti bolje.Opravljene sem imela vse preiskave,ki jih tu omenjate!Nič boljšr!Imela sem neznosne bolečine,dobivala sem narkotike,ki tudi nič niso pomagali!Trajalo je cirka pol leta!Dan in noč,potem je na lepem izzvenelo!

Me pa zanima tole:imela sem nizke tumorske markerje!A to pomeni,da je tumor prisoten?Ali je isto kot negativen test?


Hvala in lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
29.10.13 19:56
Spoštovani!

Naj odgovorim na obe vprašanji.
Prvo: verjetno ste že imeli pregled pri hematologu. Vse težave, ki jih navajate, so lahko povezane z motnjami krvnih celic in njihove funkcije. Ni potrebno iskati še dodaten razlog. Tako podplutbe kot utrujenost, povečani organi, vse je lahko zaradi krvne bolezni.
In drugo: nizka vrednost tumorskega markerja pomeni normalen izvid.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MIHAELA2012 05.11.13 14:07
Pozdravljeni !

Stara sem 33 let nekadilka pred meseci me je začelo najprej zbadati na levi strani pod rebri potem pa kar naenkrat pekočina .Ponavadi sem zjutraj na prazen želodec pila kavo sedaj sem to spremenila in začela jesti zajterk in nato spijem kavo .Ugotovila sem da me boli po jedi ko želodcu ni kaj všeč mastno ......,če vzamem ruporut je boljše.Včasih boli včasih ne me je pa začelo kar malo skrbeti .

hvala za odgovor in lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
13.11.13 21:14
Spoštovani!

Težave najverjetneje izvirajo iz zgornjih prebavil, požiralnika, želodca, dvanajstnika. Vzroki za težave so lahko različni. Zdraviti začnemo z zdravili, ki zavrejo nastajanje želodčne kisline in s tem se lahko vneta sluznica zaceli. Če ne bruhate, niste shujšali brez vzroka, vas pri požiranju ne boli za prsnico in nimate nenavadnih izločkov ali črnega blata, se jemlje tablete 2 tedna in presodi, ali je pomagalo ali ne. Glede na to se dela preiskave ali nadaljuje terapijo.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tiščanje 23.11.13 10:57
Spoštovani,

na ta forum se obračam, ker pravzaprav ne vem več kam se naj. Morda bo Vaše mnenje porodilo kakšen nov aspekt in spremenilo smer mojih težav. Stara sem 25 let in imam že cca 1 slabo leto težave s tiščanjem, kako naj opišem drugače kot okrog srca. Tiščanje se je sprva pojavilo majčkeno levo od žličke (in večinoma tukaj vztraja), in ga lahko s prsti dokaj natančno "pokažem". Včasih je zelo močno, neprijetno. Ni bolečina, je le neprijetno tiščanje, ki pa me zelo vznemiri, saj je v bistvu v predelu srca. Nisem opazila spreminjanja tiščanja glede na položaj telesa, prehrano, pojavljanje tiščanja v določenem časovnem intervalu, morda je res, da se je le nekoliko več pojavljalo v nočnem času. Jem pretežno zdravo, domačo hrano z malo mesa, nič sladkarij in se vsak dan razgibam ter vsak drugi dan odpravim na polurni do enourni sprehod v gozd. Prebava je redna in normalna. Zadnje čase me tišči že levo od želodca, navzgor proti prej lociranemu mestu levo od žličke in včasih še malo navzgor proti levi rami. Zdaj pa zdravniška dejstva. Zadnje leto sem bila pod močnim življenjskim stresom, zaradi hudih napadov panike in depresije zadnja 2 meseca jemljem antidepresiv. Zadnja dva meseca sem tudi shujšala od stresa, ki je že v umirjanju in sem malo teže že pridobila nazaj. Pred pol leta sem bila zaradi slabosti, slabega apetita in tiščanja napotena na gastroskopijo, ki je pokazala prisotnost HP (zdravljena z antibiotiki) in blago pordelo sluznico ter rahlo ohlapno mišico pri prehodu požiralnika v želodec. Zaradi težav s srcem (palpitacije, tahikardije, tiščanje zaradi preteklega stresa) so mi dvakrat naredili ekg, enkrat normalen, enkrat z motnjami repolarizacije. Testi na astmo in alergije so negativni. Slučajno so mi ugotovili še sindrom M. Gilbert in v določenem stresnem obdobju sem imela nekoliko povišane ščitnične hormone in krvni sladkor ki pa so se nato umirili.Torej, hudo me moti tole tiščanje levo od želodca navzgor, ki se včasih pojavi in traja nekaj ur, drugič 2 ali 3 dni skupaj. Nameravam še enkrat do svoje zdravnice, ker me tole stanje včasih resnično prestraši, vendar moja zdravnica vedno znova zamahne z roko, da so težave psihičnega izvora in tega ji skorajda več ne verjamem, naveličana sem poslušati tole -ah to je psihično. Ob jemanju ad so se nekateri psihične zadeve res umirile, vendar je tiščanje ostalo močno in se občuti precej fizično. Večkrat imam tudi slabši apetit in sem zelo bledolična. Za kakršenkoli nasvet ali ugotovitev bom Vam zelo hvaležna!
lp

Spoštovani!

Človek je psihosomatsko bitje. Stres in tesnoba se zato odražata v delovanju organov. Prvi organi, ki jih premočan in predolgotrajen stres okvari, so ščitnica, želodec, črevo in srce. Saj poznate iz ljudskih pripovedi, da ji je od žalosti počilo srce. To ni iz trte izvito, res se to zgodi. Šok izčrpa rezervo, ki jo imajo organi, pride do preobremenitve in odpovedi, če ničesar ne storimo, da bi učinke stresa zmanjšali. Ni prav nič ponižujoče in tudi ni primerno zamahniti z roko, žal pa smo zdravniki veliko bolj učinkoviti pri boleznih, kjer se učinki zdravljenja pojavijo takoj, veliko manj pa smo sigurni v pravilnost postopkov zdravljenja pri stvareh, kjer se učinki vidijo šele čez čas, medtem pa izgleda, kot da ne znamo pomagati. Zato pri vas med preiskavami naredite še ultrazvok trebuha, morda določitev krvi v blatu, preverite uspešnost eradikacije HP z dihalnim testom, naredite rtg pljuč. Če je vse normalno, potem samo nadaljujte z jemanjem antidepresiva in živite zdravo.

LP, Marija Š. GašperšičPopravljeno 1-krat. Zadnjič popravljal MarijaS ob 05.01.14 19:28.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MIHAELA2012 25.11.13 14:29
Navedeno
MarijaS
Spoštovani!

Težave najverjetneje izvirajo iz zgornjih prebavil, požiralnika, želodca, dvanajstnika. Vzroki za težave so lahko različni. Zdraviti začnemo z zdravili, ki zavrejo nastajanje želodčne kisline in s tem se lahko vneta sluznica zaceli. Če ne bruhate, niste shujšali brez vzroka, vas pri požiranju ne boli za prsnico in nimate nenavadnih izločkov ali črnega blata, se jemlje tablete 2 tedna in presodi, ali je pomagalo ali ne. Glede na to se dela preiskave ali nadaljuje terapijo.

LP, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni !
jaz vzamem ruporut ko me začne pečti drugače ne in potem se umiri je pa res da moram kar pazit kaj jem .Ker če kaj takega pojem me začne pečti .Torej lahko jemljem 2 tedna ruporut po 1 tableto ?

hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar SBoris 26.11.13 07:04
Spoštovana!
Imam podobne težave kot zgoraj opisani, zato se obračam na vas. Že več kot leto dni imam bolečine v zgornjem levem delu trebuha. Star sem 57 let, štiri leta imam že sladkorno bolezen tipa 2. Bil sem že na UZ trebuha, brez posebnosti, na slikanju spodnjega dela hrbtenice tudi brez posebnosti, pregled krvi, blata in urina tudi bp. Bolečina pa se še vedno pojavlja, ni tako močna, da se ne bi dalo shajati z njo, je pa neprijetno. Preko dneva te bolečine nekako ne čutim, zvečer in ponoči je pa včasih prav zoprno. Osebni zdravnik nekako kar presliši moje tarnanje, pa ne grem k njemu zaradi bolniške, sem samozaposlen in v 36 let delovne dobe še nisem imel bolniškega dopusta. Zanima me, kam bi se lahko še naročil na bolj temeljit pregled, pa, da te ne obravnavajo samo kot še enega nepotrebnega porabnika zdravstvenega denarja.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
SBoris
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar bolecine 28.11.13 00:55
Spostovani!

Stara sem 24 let. Imam bolecine v predelu crevesja in zelodca, mocno me boli na levi strani pod rebri. Na tem predelu se mi vsakodnevno slisi tudi pretakanje vode, ki je zelo neprijetno in glasno. Slisi se tako, kot bi spila velike kolicine vode, ceprev je sploh ne spijem. Imam povecane bezgavke, ter rumenkasto barvo koze in temne kolobarje okoli oci ( notranjost oci je bela ). Vsakodnevno sem zelo utrujena, ter brez energije. Skrbi me veliko stvari kot so vnetje trebusne slinavke, vnetje crevesja... Lahko omenim se to, da nimam vrocine, imam pa veliko problemov z prebavo velikokrat driska, ter obcasna zaprtost. Mi lahko svetujete kaksne preiskave bi morala opraviti.

Spoštovani!

Najbolje bi bilo, da greste k osebnemu zdravniku, s katerim bosta naredila načrt diagnostike in zdravljenja. Preiskave naj indicira strokovnjak, ki bo slišal vašo anamnezo, vas pregledal in tudi opravil osnovne laboratorijske preiskave. Mislim, da je preveč možnosti, kaj je vzrok, da bi sami vodili diagnostiko. Pa uspešno vam želim.

LP, Marija Š. GašperšičPopravljeno 1-krat. Zadnjič popravljal MarijaS ob 05.01.14 19:34.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tinaa88 16.12.13 12:16
Pozdravljeni,
stara sem 25 let. Pred dvema dnevoma me je zjutraj kar naenkrat (ko sem se zbudila) začelo tiščati nekje tik pod prsnim košem - na sredini (v tisti otipajoči "luknji" med levim in desnim krilom reber) - mogoče je tam žlička. Najprej sem mislila, da je želodec, a verjetno ni to, ker me tako še ni nikoli bolelo - želodec pa vem, kako boli.
V bistvu bolj kot bolečino občutim neko tiščanje - kot da bi imela nek kamen tam.
Zanimivo je, da ko ležim bolečine oz. tiščanja ne občutim - tudi ponoči nimam nikakšnih težav. Šele ko vstanem in se premikam začutim tiščanje.
Sedaj to tiščanje traja tretji dan. Drugače sem zdrava in nisem imela nobenih večjih zdravstvenih problemov.
Je možno, da bi bolečina izvirala tudi iz hrbta? Mogoče vseeno želodec?

Če bo bolečina trajala še cel teden, bom seveda odšla k zdravniku, a vseeno se Vam zahvaljujem za mnenje in pomoč.
Lp

Spoštovani!

V žlički, ki je to mesto, ki ga opisujete, res najpogosteje boli želodec, pa požiralnik, srce, trebušna slinavka in žolčnih manj pogosto. Poskusite si pomagati z zeliščnim čajem proti napenjanju, vzemite SAB simplex tablete, za želodec vzemite Nolpaza control. Če težave ne minejo, pojdite k zdravniku.

LP; Marija Š. GašperšičPopravljeno 1-krat. Zadnjič popravljal MarijaS ob 05.01.14 19:41.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
25.12.13 07:42
Spoštovana gospa Mihaela!

Zdravila, ki se za to 2-tedensko zdravljenje kot terapevtski poskus uporabljajo, niso Rupurut, ampak eden od inhibitorjev protonske črpalke, torej zdravila, ki zavrejo nastajanje kisline, ne samo vezalce kisline. Tako zdravilo je na primer Nolpaza 20 mg, ki se ga jemlje 2 tedna 1 tbl na tešče pol ure pred jedjo, in sicer 2 tedna. Če ne prekinejo težav ali se, ko jemati prenehate, težave spet pojavijo, je po doktrini potrebno bolnika napotiti na gastroskopijo.

Upam, da je odgovor še aktualen! LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
25.12.13 07:56
Spoštovani gospod Boris S!

Če težave vztrajajo že 1 leto, je malo verjetno, da bi bil vzrok maligna bolezen, vseeno pa jo je s preiskavami nujno izključiti, če tega še niste naredili. Mislim na gastroskopijo, koloskopijo, slikanje pljuč, določitev tumorskih markerjev. Če je tudi tu vse v mejah referenčnih vrednosti, gre za funkcionalne težave, ki se jih zdravi s simptomatskimi ukrepi in zdravili. Pomembno je vzdrževati normalno telesno težo. Če ste pretežki, morate shujšati. Potrebno je malo jesti, in to zdravo hrano, 3-5 majhnih obrokov dnevno, ne po 6.-7. uri zvečer. Potreno je ne kaditi, ne uživati alkohola, ti. praznična hrana ni zaželjena, bo stanje vsaj vzdrževala, če že ne poslabšala. Poskusite z zdravilom Iberogast, ki olajša dispepsijo, lahko tudi inhibitor protonske črpalke, kar se kupi v lekarni. Skrbite za redno odvajanje, pijte Donat, zeliščne čaje, veliko se gibajte.
Glede porabe zdravstvenega denarja pa tole. Zdravnik se sicer zaveda, da vsaka preiskava toliko in toliko stane, a ni v naši pristojnosti in moči odločati, kaj vaše zavarovanje krije in česa ne. S tem naj se ukvarja plačnik, ne pa zdravnik! Zdravnik indicira preiskave in zdravljenje po strokovnih merilih in ne po tem, koliko kaj stane.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sonja0210 29.12.13 15:37
Pozdravljena ga.dr.,

Stara sem 48 let, že 10 dni me občasno boli pod levim rebrom, prvič je bila bolečina tako močna, da nisem moga sedeti niti hoditi in je izžarevala okrog pasu, navzoča pa je bila tudi slabost brez bruhanja.
Ne kadim, ne pijem kave in alkohola in imam urejeno prebavo.
Kaj bi lahko bil vzrok.

Že v naprej hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaS
Moderator
01.01.14 21:26
Spoštovani!

Možno je, da bi bila bolečina posledica napada trebušne slinavke, zagozdenja žolčnega kamna v skupnem izvodilu s trebušno slinavko ali morda iz želodca. Potrebno je narediti UZ trebuha in določiti encime trebušne slinavke in jeter. To je najpomembnejše. Če je vzrok ta, se težave ponavljajo. Upam, da vam bo bolje.

LP, Marija Š. Gašperšič
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Duška Š 01.02.14 12:50
Lep pozdrav

Imam 10 letno hčer. Težave so se začele, ko je bila stara 5 let.Z večer je pojedla hamburger in naslednje jutro je imela bolečine v levem delu pod rebri na strani navzdol., spahovanje po gnilih jajcih, rumeno čisto blato in slabost, bruhala je rumeno. Šli sva do zdravnika in opravili preiskave krvi, blata in UZ pregleda trebuha.Vse je bilo dobro, le na zgornjem polu desne ledvice je vidna cistična sprememba s premerom 1 cm. Zdravnica je svetovala opazovanje. Doma sva imeli težave še tri dni in počasi so bolečine pojenjale. Opazila sem, da se ji simptomi pojavijo, če zaužije določeno hrano, kod so hitra hrana, preveč jajčnih izdelkov in določene mesne klobase. Zato se tej hrani izogibava oziroma jo zaužije v manjših količinah, ostalo hrano je in ima apetit. Vendar se simptomi pojavljajo vsak mesec bolj ali manj. Bruha ne, vendar so ostali simptomi prisotni, kadar zaužije kakšno hrano. Sedaj sva ponovno opravili UZ pregleda trebuha in krvne slike, blata.Vse je dobro in cista je enaka. Zdravnica je svetovala gastroskopijo.Pri treh letih smo ugotovili alergijo na antibiotik Ospen, imela je srbeče izpuščaje in alergijo na Amosiklav je bruhala. Prosim za nasvet in kaj bi še lahko storili glede ugotovitve izvora in izboljšanja stanja.

Najlepša hvala.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar težave že par dni 03.02.14 13:48
Spoštovani,
najprej naj na kratko opišem predpotek: da so mi pred štirimi leti odstranili žolčnik, pred letom in pol pa še slepič, od operacije slepiča imam konstantne težave tudi z želodcem, zato sem bila lani spomladi na gastroskopiji,kjer so ugotovili, da imam bakterijo (ki sem jo odstranila šele po drugi terapiji sedaj jeseni), ter da se mi žolčna vsebina oz ksl (ker nimam žolčnika) zateka nazaj v želodec in da mi to povzroča bolečine in težave -tiščanje. sem tudi slabokrvna in večkrat na leto jemeljem preparate za dvig železa, ker zaradi vseh težav tablete in vse skupaj slabo prenašam, sem sedaj nazadnje pila en mesec sirup feroglobin.
jem bolj zdravo hrano - vsaj glavne obroke, se pa ponavadi prekršim po kosilu s sladkarijami.

ponavadi zjutraj jem bolj lahko hrano, v četrtek pa sem se pregrešila s pečenimi jajci na vsezgodaj (ne vem kaj mi je bilo). kake tri ure po obroku me je začelo zelo močno boleti v levem delu , bolečina se je širila nazaj v hrbet, bolečina vztraja še danes, sicer ni več tako močna. isti dan zvečer pa se je pojavila bolečina še v spodnjem delu trebuha - kar povezujem s prebavo , ker se je bolečina stopnjevala z odhodom na wc - boli tudi na dotik. v četrtek sem izgubila tudi ves apetit, pijem čaje , jem pa v tem času malo kompota in kak prepečenec . izločam rumeno blato, prve dni je bila driska.
sem pa tudi blago rumena in nimam rumenih beločnic.

a je možno, da je prišlo do vnetja trebušne slinavke ali je kaj drugega.

dodatno pa me zanima še za naprej, kako si lahko pomagam pri zatekanju žolča nazaj v želodec, vem za rupurut , tametil in reglan, samo mi ne pomaga, ali obstaja kaka dieta, kak kirurški postopek, ali kaka preventiva (npr. Rowachol, čaji, iberogast...), ki bi mi olajšalo.

hvala za odgovor in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
23.02.14 09:06
Spostovana gospa Duška

Strinjam se z pediatrinjo: potrebna je gastroskopija. Med gastroskopijo pregledamo tudi dvanajstnik iz vzamemo vzorec za histologijo - s tem lahko izkljucimo celiakijo.

Lp

Jurij Bednarik, dr.med. Spec. Internist
Klinika Pacient
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nerofan 26.02.14 13:56
Pozdrav vsem! Imam 31 let in sm po poklicu šofer v MNCP(mednarodnem cestnem prometu) Opravil sem gastroskopijo na kateri je bila izvidna rana na dvanajsterniku ulkus ,bakterja katere imena se ne spomnim,jemal sem antibiotike + controloc 1 mesec zadeva je bila izbolšana,čez tri mesece pa še kolonoskopijo pri kateri so mi odkrili dva manjsa polipa in odstranili brez tezav.Letos pa se mi je ponvila bolečina v spodnjem levem predelu trebuha na dotik nato še takoj pod levim rebrnim lokom na dotik ,boli me tudi rebro ob dotiku drgače pa ne,mel sem tudi drisko in izgubo apetita,čutim pa tudi kot pritisk in toplino pod levo lopatico.. ..Apetit sm pridobil nazaj po 4 dneh pa tudi blato se mi je izbolšalo,ni več driska ampak samo mehkejše blato svetlejše barve bol na rumennkasto kot glinasto...Bil sm tudi v bolnišnici kjer so mi pregledali kri,urin in blato,rezultati so bili normalni tudi UZ sm opravil kjer ni bilo nobenih posebnosti oz. vse ok.Ko stojim me nič ne tišči včasih ko ležim na boku enem ali drugem in ob ležanju me občasno tišči,včasih tudi ob sedenju..Med spanjem nimam nobenih bolečin...Med samimi obroki me nič ne tišči ,nimam krčev ...Zjutraj ko vstanem mam par vetrov in včasih grem na blato ...Tišči pa me že dolgo mislim da približno pol leta pride pa izgine in zaradi tega sm zelo zaskrbljen...Skrbi mam vprte v trebušno slinovko in zanima me,ker sm tudi razmišljal o CT-slikanju trebuha vem pa da je to veliko sevanja kaj bi to sevanje pomenilo za moje nadalno življenje v primeru da se ne odkrije ničesar mišljeno na kakšn tumor rak...Kr moja osebna zdravnica neve več kako mi pomagat ,specialist ki mi je pa opravil vse te preglede uz,gastro in kolonoskopijo mi je obljubil da me poklice in nič, od tega je pa že par dni...Kličem tudi druge klinike in specialisične diagnostične centre in povsod isto....Imam občutek da pride človek na vrsto ko je že prepozno... kam in kako?Hvala za bilo kakšen nasvet ....Hvala za razumevanje in lep pozdrav s primorske..
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar rehiila 26.03.14 11:58
Dober dan sem.mamica 14 sina. Bil.je v vertcu in nam.je.tovrsica rekla da nenajde sponke za papir i.da ni.sigurmo da jo je.pojedel.in me skrbi to. Me zanima če bi naredila uz trebuha ali se da videti xe je otrok to pojedel ali ne lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ManfredMervic
Moderator
28.03.14 18:54
Pozdravljeni.
Z ultrazvokom trebuha se sponke za papir v prebavilih ne vidi. Bolj primerna je rentgenska preiskava, če je sponka kovinska. Posvetujete se s pediatrom.
LP

____

mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog
Klinika Pacient
Telefon: 0820 08240


Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx

Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx

Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

*Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kevina 24.04.14 14:18
Pozdravljeni!

Stara sem 26 let in imam že en mesec bolečine v levem zgornjem delu trebuha pod rebri-občutek kot da je bunkica, čeprav se je ne občuti (ta občutek se mi je pojavljal že prej vendar zelo redko). Prav tako sem dva meseca nazaj imela probleme z mehurjem, za kar sem dobila antibiotike in se je pomirilo. En mesec nazaj, s pojavom pogostejših bolečin v trebuhu pa se je začela pojavljati tudi topa bolečina levo zadaj in ob strani pod rebri. Včasih občutek kot da bi zavibriralo. Ob tem sem postala tudi grozno utrujena-včasih se zbudim in bi najraje kar zaspala.Pojavile so se mi tudi prebavne motnje. Pred tem sem blato odvajala enkrat dnevno, sedaj pa vsakič ko pojem. Malo umirilo in grem na blato dvakrat zjutraj, takoj ko vstanem in takoj ko pojem, in nato še enkrat po kosilu. Je pa res da se mi je sremenil način prehranjevanja, včasih sem namreč pojedla veliko mesa in sadja, nisem jedla zajtrka, sedaj pa mi meso sploh ne paše in mi najbolj paše kruh ali riž, ko vstanem pa tudi pojem zajtrk. Tudi slabo mi je pogosto, vendar ne bruham. Blato je mehko, ne driska, včasih so v njem koščki in sluz, je bolj rumeno. Hujšam ne, saj dosti jem. Poleg tega se mi vseskozi pojavljajo vetrovi. Zdravnik me je dal na preiskave krvi, urina in blata, na preiskave za celikijo itd. vse je bilo ok, razen S-igE ki je bil povišan na 227. Zanima me, kaj to pomeni saj je normalno do 100. hkrati sem v krvi imela povišan S-HDL holesterol znižane S-trigliceride, in nižjo S-alkalno fosfatazo. Pri krvni preiskavi imam nižji K-RDW in K-MPV, hkrati pa imam procentualno povišane monocite na 11.50.Zanima me kaj vse to pomeni. Hkrati tudi pogosto odvajam vodo, nekaj popijem in me takoj na wc-vendar je bilo z urinom vse ok. Zdravnik me je poslal naprej na ultrazvok, kjer so ugotovili da imam ciste na obeh ledvicah, na levi jih je več in so večje. Pri tem je leva ledvica tudi dokaj povečana. (ciste so 4 cm, več jih je 3 cm, druge manjše...na desni so do dva cm, cista pa je tudi v jetrih) . sumijo na policistično bolezen ledvic.Sedaj čakam na nefrologa. zanima me ali je verjetnost da me boli zgoraj pod rebri v zgornjem delu trebuha zaradi povečane ledvice in cist in kaj je lahko vzrok prekomernemu odvajanju blata in urina ter močni utrujenosti.

Hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ManfredMervic
Moderator
25.04.14 11:21
Pozdravljeni.
Ciste v ledvicah, ki so tako velike kot ste opisali, običajno ne bolijo. Glede na težave, bi lahko šlo za sindrom razdražlivega črevsja, možne so tudi vnetne spremembe sluznice zgornjih prebavil. Priporočam pregled v ambulanti.

LP

____

mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog
Klinika Pacient
Telefon: 0820 08240


Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx

Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx

Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

*Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar CocoChanel 27.06.14 12:28
Spoštovani,

Stara sem 33 let. Tudi mene sedaj že drugi teden občasno boli pod levim rebernim lokom (po moji laični presoji levo od želodca). Bolečina včasih seva tudi na isti strani na hrbtu in nižje proti levemu boku. Bolečina nima nekega vzorca (npr, da bi se pojavljala samo po jedi) in ni konstanta. Včasih me na tem področju nekaj špika, včasih pa blaga topa bolečina traja nekaj minut in popusti. Včeraj ponoči sem spala na levem boku in me je bolečina, sicer ne huda, prebudila iz spanja.
Nekaj dni nazaj sem dala kri in so bili eritrociti res za malenkost pod mejo, ampak zdravik pravi, da to ni omembe vredno in da me najbrž boli od želodčnega refluksa. Vse ostalo je bilo bp.
Za kaj gre po vašem mnenju in ali bi mogoče morala na nadaljne preiskave, npr. na UZ trebuha?

Hvala in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
29.06.14 21:36
Pozdravljeni

Brez preiskav oz pregleda ni mogoce odgovoriti na vase vprasanje. Predlagam da prehodno vzamete zdravilo za zmanjsanje izlocanja kisline npr 14 dni. Zdravilo dobite v lekarni. V kolikor ne bo boljse svetujem, da opravite gastroskopijo in uz trebuha.

Lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ana štefančič 28.07.14 09:52
Pozdravljeni,lepo prosim za odgovor na moja vprašanja.Leta 2008 sem zbolela za akutni pankreatitis,opavili so mi ERCP ,pred tem so mi leta 1988 operirali žolč.Vtem času sem shujšala za 20 kg tehtam 47 kg ,imam grozovite bolečine v trebuhu ,driske in kar hujšam.Vtem času sem bila 4 krat ginekološko operirana moji zadnji izvidi za tumorski marker CA19-9 84 ,kromogranin 630 ,holesterol 7,7,amilaza in lipaza sta povečani ,holeterol 7,7,trombociti 450,enako jetrni testi so povečani,že 10 let imam hipertenzijo.Zdravnik mi pravi da sam ne ve zakaj,zato vas prosim kam naj se obrnem po pomoč,kajti kontrolne preglede imam na eno leto ,moje stanje pa je vedno slabše .Lepo prosim če mi lahko poveste zakaj imam tako povišane markerje in nihče nič ne ukrepa.Hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
29.07.14 20:26
Pozdravljeni,

Na podlagi vasega zapisa vam seveda ne morem odgovoriti na vprasanja, pregledati je potrebno vso medicinsko dokumentacijo. Ce zelite drugo mnenje lahko pridete v naso gastroenterolosko ambulanto na Kliniki Pacient.

Lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar eeeeeva 05.08.14 17:37
Pozdravljeni,

Stara sem 24 let. Pred tremi dnevi se je pojavila bolečina v žlički, ki se je širila nazaj v hrbet.
Prva dva dni sem zjutraj trikrat zaporedoma odvajala mehko in pozneje tudi tekoče blato, imam občutek slabosti in zmanjšan apetit.
Včeraj sem bila na preiskavah krvi in urina(zaradi suma žolča, a so to izključili) - izvid je pokazal povečane
levkocite 10-15(/400x), U-levkociti, poE 1, ter povišani S-alfa Amilaza(1,91) in U-alfa Amilaza (18,46).
Predpisali so mi jemanje zdravila Controloc naslednjih 14 dni in ponovni pregled če se stanje v tem času ne bo izboljšalo.
Na vas se obračam, ker sem v navodilih prebrala da pantoprazol zmanjšuje simptome raka in lahko povzroči zakasnitev diagnoze. Sedaj pa me malo skrbi, kaj če vzrok za moje težave ni želodec ampak kaj drugega (trebušna slinavka). Ali se bodo v tem primeru bolečine zopet pojavile ali jih bodo zdravila le zakrila?

Hvala za vaš odgovor, Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
05.08.14 21:44
Pozdravljeni

Vasa skrb je popolnoma odvec, pantoprazol lahko jemljete brez skrbi. Svetujem pa vam da opravite uz trebuha s katerim lahko izkljucimo npr zolcne kamne ki so lahko vzrok za tezave

Lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar eeeeeva 06.08.14 22:25
Hvala za vaš odgovor.

Ali se na izvidu urina in krvi ne bi videlo, če so vzrok žolčni kamni??
Jaz sem namreč razumela, da so to, glede na opravljene preiskave izključili in mi zato predpisali
tablete za želodec.

Še enkrat hvala za pojasnilo,

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
09.08.14 22:50
Pozdravljeni

Izvidi so lahko popolnoma normalmi. Opravite uz trrbuha

Lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar katarina k 29.09.14 12:17
Pozdravljeni sem stara 27 let in ze pol leta opazam obcasno topo bolecino pod levim rebrenim lokom bila sem ze pri zdravniku kateri me je poslal na ultrazvok trebuha in pregled krvi tre urina vendar je bilo vse normalno. Vendar na zacetku se je ta bolecina pojavila enkrat dvakrat na teden zdaj pa jo obcutim skoraj vsak dan en dan veckrat drugi manj. Bolecina pa je priblizno taka kot blagi krč ki te zagrabi pri teku. Me pa ze zelo skrbi tako da prosim za vaso pomoc
Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
01.10.14 20:08
Pozdravljeni

Pogovorite se z osebno zdravnico: za razjasnitev tezav vas bo najverjetneje napotila na gastroskopijo, morda tudi nato na kolonoskopijo.

Lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lolyy 02.10.14 08:59
Spoštovani,

že nekje eno leto imam težave z želodcem. Menim, da je psihičnega izvora, saj sem bila v velikem stresu, tudi apetita nisem imela, zato se je začelo tudi z bolečinami v želodcu. Decembra sem bila na uz trebuha, takrat je bilo vse bp, krvna slika je bp. Velikokrat opazim, sploh po kaki sladki ali mastni hrani, da me boli zgoraj v levem delu trebuha. Bolečina ni konstantna, ampak boli tako kot neko "cukanje" boleče, traja ponavadi od nekaj minut do nekaj ur, ponavadi se pomiri po spanju, včasih boli še zjutraj. Ob tem imam tudi občutek napihnjenosti v želodcu, včasih celo v spodnjem delu občutek napihnjenosti. Tudi vetrovi so včasih prisotni. Včasih me je pekla kislina, zdaj tega že dolgo nisem opazila. Sem pa opazila, da npr. ko sem zvečer ob desetih pila sveže iztisnjen jabolčni sok, da nisem mogla spati zaradi slabosti v zgofnjem delu in napihnjenosti v spodnjem delu trebuha. Zelo me skrbi, da gre za rano na želodcu ali pa celo kaj s trebušno slinavko. Kaj menite vi? Prosim malo me usmerite.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lolyy 02.10.14 09:03
Aja še to, težave sicer trajajo eno leto, ampak niso vedno prisotne, npr. 1x na mesec ali dva meseca po dan ali dva, torejne vsakič, ko pojem kaj mastnega ali sladkega. Včasih se mi to pojavi tudi kar tako.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
03.10.14 18:52
Pozdravljeni

Tezave so lahko psihogene narave vendar vam svetujem, da opravite najprej gastroskopijo. Pred tem vam bo verjetno zdravnica predpisala tudi zdravila za zmanjsanje izlocanja kisline.

Lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lolyy 03.10.14 19:09
Aja, torej če bi mi zdravila pomagala, ne bi potrebovala gastroskopije? Nameravam zanositi in me skrbi, da bi res imela rano na želodcu in bi potem bilo to zelo nevarno. Je lahko tako stanje nevarno? Ali pa gastritis?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
05.10.14 14:50
Pozdravljeni

Na podlagi opisa ni mogoce lociti med gastritis ok ali ulkusom. Potrebna ne gastroskopija.
Predrtje stene zelodca med gastroskopijo je sicer mogoce a zelo zelo redko.

Lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lolyy 06.10.14 14:44
Meni je osebna zdravnica rekla, da verjetno to ni rana ampak gastritis pač zaradi kisline in mi predpisala Acipan, ki bi ga naj jemala 14 dni. Kaj pri rani j tak da boli par ur nato pa tri mesce nič pa potem spet ?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ManfredMervic
Moderator
12.10.14 16:18
Pozdravljeni.
Vnetje želodčne sluznice oz. gastritis in razjeda imata podobne simptome. Diagnozo postavimo z gastroskopijo.

LP

____

mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog
Klinika Pacient
Telefon: 0820 08240


Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx

Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx

Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

*Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar F1fan 21.10.14 12:55
Pozdravljeni,
Mene tudi boli ali zbada v zgornjem levem delu trebuha. Kot, da bi me nekdo ščipal. Sicer bolečina dokaj hitro mine. Na blato zadnje čase tudi redko hodim, včasih pa se moram tudi malce napenjat, da gre kaj ven. Pred cca dvemi meseci so mi ugotovili, da imam kilo v ingvinalnem delu (sicer ne vem, če ima to kak vpliv). Čez 3 dni grem na UZ trebuha. Malo se bojim rezultatov, da mi kaj ne dobijo.
Kaj je lahko vzrok te bolečine in problem glede odvajanja blata?
Za vnaprej se Vam zahvaljujem.
Lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ManfredMervic
Moderator
26.10.14 17:36
Pozdravljeni.
Zbadajoča bolečina v zgornjem delu trebuha je pogosto kostno-mišična, kar pomeni, da ni vzrok bolečini bolezen notranjih organov. Lahko je tudi posledica vnetnih sprememb sluznice zgornji prebavil. Zaprtje poskusite odpraviti s hrano bogato z vlakninami, pitjem dovolj tekočin in redno telesno aktivnostjo.

LP

____

mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog
Klinika Pacient
Telefon: 0820 08240


Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx

Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx

Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

*Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar F1fan 26.10.14 22:23
Pozdravljeni,

Zahvaljujem se za Vaš odgovor. Bolečina se je sicer malce umirila, če lahko tako rečem. Na trenutke me še zaboli, zaščipa. Na pregledu mi sicer niso opravili UZ trebuha, je bil zgolj dogovor za operacijo pruha.
Zanima me še, kaj bi pa pomenil topel občutek v zgornjem levem delu trebuha oz. pod rebrom? Ali je to tudi vzrok kostno-mišičnega predela?
Za odgovor se Vam zahvaljujem.
Glede zaprtja bom upošteval Vaše nasvete. Vodo sicer redno pijem, sem pa tudi dokaj telesno aktiven. Kolesarjenje ali kak pohod.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
03.11.14 13:27
pozdravljeni

kot rečeno je lahko tudi kostno-mišična bolečina. glede na to, da se težava umirja vam svetujem, da še malo počakate. v kolikor se bodo težave nadaljevale pa le opravite uz trebuha.

lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Janja M. 09.11.14 15:38
Pozdravljeni, mož je pred štirinajstimi dnevi zaključil petdnevno bolnišnično zdravljenje akutnega vnetja trebušne slinavke. Vzroka niso našli. Star je 57 let, ni alkoholik, žolčnih kamnov ni videti, živi in prehranjuje se zmerno. Po zdravljenju nima več bolečin, prehranjuje se z lažjo hrano, edino kar se neprestano pojavlja, je spahovanje. Ne glede na vnos hrane, podnevi in tudi ponoči. Trenutno ne uživa nobenih zdravil. Poraja se vprašanje, kaj to pomeni oz. kaj se v telesu dogaja? Pred boleznijo tega pojava ni bilo. Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ManfredMervic
Moderator
09.11.14 18:18
Pozdravljeni.
Svetujem vam ,da opravi kontrolno ultrazvočno preiskavo trebuha. Včasih se na mestu vnetja razvije cista, ki pritiska na želodec in lahko povzroči spahovanje. Če ciste ne bo, pa priporočam gastroskopijo.

LP

____

mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog
Klinika Pacient
Telefon: 0820 08240


Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx

Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx

Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

*Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Laurita 15.11.14 10:13
Spoštovani,

včasih me boli na levi strani zg.dela želodca, tu in ta sem opazila tudi rahle bolečine (krče) pod levim rebrnim lokom. Izvidi krvi (lipaza, amilaza) so v mejah normale, torej lahko izključim obolenje trebušne slinavke? Uz trebuha je tudi bp. Bi lahko šlo za gastritis? Opažam, da imam take probleme predvsem v času ovulacije in po ovulaciji in vse do menstruacije ali po težki hrani. Je sploh kaka povezava med zg.delom trebuha in ovulacijo? Res je, da velikokrat ko me boli na levi strani zgoraj imam še vetrove. Odvajanje blata je normalno, tudi blato je normalne barve. Zelo me skrbi trebušna slinavka ali rana na želodcu. Te težave imam že eno leto, osebna zdravnica ne razmišlja o napotitvi na gastroskopijo. Težave pa trajajo npr. par ur ali nor. 4 dni (en dan me zjutraj boli, nato mine čez dan, naslednji dan proti večeru, skratka nepredvidljivo)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
16.11.14 21:14
pozdravljeni

povezava z ovulacijo je manj verjetna. glede na opis težav bi najprej pomislil na gastritis oz okužbo z bakterijo helicobacter pylori. za dokaz bakterije lahko opravite urea dihalni test sicer pa je potrebna gastroskopija.

lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar j.t 25.11.14 20:10
pozdravljeni,
zadnje čase opažam da imam levo stran trebuha bolj napihnjeno (otečeno) bolečin sicer nimam mogoče malo ko pritisnem na ta levi del trebuha v višini popka. ali je to kakšen znak kakšne bolezni? malo me skrbi saj sem čez poletje shujšala za cca 5 kg in to nenamerno. jem vse in nimam nobene diete.

lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Lauritaa 26.11.14 11:30
Hvala za odgovor. Kaj pa krvni test za HP? Je lahko katera preiskava namesto gastroskopije? Zelo me namreč skrbijo zapleti, res. Včasih me boli tudi okrog popka ali na desni ali levi,kratkotrajne bolečine, kaj bi lahko bilo to? Je lahko to tudi od gastritisa? Kako se sploh zdravi gastritits? Dostikrat, ko me boli levi zg.del trebuha, me boli tudi ob premikanju?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
26.11.14 15:50
Pozdravljeni

"Krvni test " sicer v nekaterih laboratorijih delajo vendar ni zanesljiv in ga ne priporocam. Gastritis zdravimo z zdravili ki zmanjsujejo izlocanje kisline. Upostevati morate da so zapleti zaradi gastroskopije zelo zelo redki in skrb je Povsem odveč.

Lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
26.11.14 15:53
Pozdravljeni

Glede Na vas opis sprememba verjetno ni pomembna oz najverjetneje ne gre za resno bolezen. Seveda pa lahko to oceni vas zdravnik po opravljenem pregledu

Lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Lauritaa 27.11.14 14:44
Se opravičujem za toliko vprašanj, ampak me zanima, če je pametno opraviti gastroskopijo skozi nos ali ima kake slabosti glede na navadno gastroskopijo?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
01.12.14 15:20
pozdravljeni

brez gastroskopije ni mogoče postaviti diagnoze. gastroskopija je zelo varna, kot rečeno je skrb popolnoma odveč. gastroskopijo "skozi nos" kolikor vem v Sloveniji delajo samo v enem centru v Celju. Pri vas to res ni potrebno.

Acipan je zelo varno zdravilo in veliko ljudi ga jemlje. Stranski učinki so mogoči a so prehodni ( napenjanje, vrtoglavica, driska).

Svetujem Vam, da preiskavo opravite.

lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Lauritaa 01.12.14 16:33
Hvala za odgovor. Sedaj ko jemjem Acipan težav ni, kar sem tudi pričakovala, saj je že prej vedno bolečina izginila po parih urah ali dnevu, dveh brez tablet. Kako naj potem vem ali mi Acipan sploh pomaga?
Mogoče veste, če so kaki zapleti pri nazalni gastroskopiji? Ja, Endomed v Celju, sem se pozanimala.
Zanima me tudi to ali so lahko bolečine v želodcu zaradi težav s prsnim delom hrbtenice? Velikokrat sm čutila bolečino ob premikanju, je to značilno za želodčne težave? Npr. če sem se pripognila naprej ali na stran ...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jurij_bednarik
Moderator
03.12.14 22:40
Pozdravljeni

Tudi Jaz sem naredil nekaj preiskav z nazalnim gastroskopom. Zapleti so prakticno enaki kot pri obicajni gastroskopiji poleg tega nastane lahko manjsa krvavitev is nosu.Kot receno so zapleti zelo redki.

Ne razmisljajte prevec in se odlocite za gastropijo.

Lp

____

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist
Klinika Pacient

Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx
Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx
Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Lauritaa 04.12.14 08:50
Ali je varno to narediti v nosečnosti?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Lauritaa 05.12.14 08:58
Hvala za odgovor. Torej ni nič nevarnega, če lahko malo iz nosa krvaviš zaradi nazalne?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ManfredMervic
Moderator
07.12.14 18:43
Pozdravljeni.
Gastroskopija z nazalnim gastrokopom ni nevarna in jo je možno napraviti tudi v nosečnosti. Kravaitev iz nosne sluznice se včasih sicer lahko pojavi, vendar ni nevarna in se sama ustavi.

LP

____

mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog
Klinika Pacient
Telefon: 0820 08240


Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx

Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx

Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

*Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Lauritaa 18.12.14 09:07
Hvala za odgovor. Glede na to, da je ta cevka pro nazalni gastroskopiji ožja, je kaj manj možnosti zapletov predrtja trebšne stene ali požiralnik? Tega me je res zelo zelo strah. Koliko časa po gastroskopiji še je možnost za tovrstne zaplete?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar gost222 18.12.14 09:35
Pozdravljeni,

zanimajo me sledeče stvari :
1.Kakšna je običajna terapija pri rani na želodcu brez bakterije HP?
2. Povzroča tista kapsula, ki jo pogoltneš za zgotavljanje HP v izdihanem zraku, kakšne alergije?
3. Če v nosečnosti ugotovijo rano na želodcu, kaj potem?

Hvala za odgovore.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ManfredMervic
Moderator
21.12.14 20:17
Pozdravljeni.
Razjedo želodca ali dvanajstnika zdravimo z zaviralcem protonske črpalke, zdravilo jemljemo 1 x na dan. Podobno zdravljenje svetujemo tudi v nosečnosti. Pri dihalnem testu na HP so alergije zelo redke, čeprav100% garancije seveda ni.

LP

____

mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog
Klinika Pacient
Telefon: 0820 08240


Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx

Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx

Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

*Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Sporočilo

NAPAKA! Nimate dovoljenja za pisanje v tem forumu.
Na vrh