Knjižni molji

Za vse ljubitelje dobre knjige. Posebna stran, ki vam ponuja veliko koristnih nasvetov in informacij iz knjižnega sveta.

kako izdati knjigo

05.08.02 13:43
Pozdravljeni!

Zanima me, če morda kdo ve kako izdati prvo knjigo? Kje najdem založnika? Ali stroške izdaje prevzame založnik? Ali bom morala iskati sponzorje? Kako je z avtorskimi pravicami?

Na koga naj se obrnem?

Hvala in prijetno poletno branje,

špela
zdravo, špela,
sem zaposlena na založbi in kot že mogoče veš je v slov. založništvu velika kriza, kajti obstajajo 2-3 res velike založbe, ki večinoma izdajajo "profitno" literaturo, ki prinaša vsaj nekaj cvenka in pa kar nekaj ta majhnih, ki so bolj "gostoljubne" za neznane, vendar zanimive avtorje.
tvoje avtorsko delo mora dobit urednik/ca ali glavni/a urednik/ca, ki se mu mora zdeti zanimiva in aktualna, nato če se že odločijo na založbi za izdajo, prideš na "vrsto" komaj čez eno, dve ali celo tri leta, ker so plani izdaj določeni že leto/a vnaprej, razen če ni tvoja knjiga zelo cool.
seveda prevzame založba vse stroške izdaje, ti dobiš plačan avtorski honorar in/ali tudi procente od prodaje. ko je knjiga zunaj, v javnosti, pa se predstavi na tiskovni konferenci, mogoče celo krožiš po sloveniji, s promotorjem iz oddelka za trženje, prodajo itd, da svojo knjigo predstavljaš, promoviraš in seveda v korist založnika tudi in predvsem prodajaš.
če te še kaj zanima samo vprašaj, lp
B  

Re: kako izdati knjigo

05.08.02 18:07
Piarka, tudi mene še nekaj zanima:

1. ali je obvezno potem promovirat knjigo?
2. kako to izgleda?
3. katera literatura gre najbolj za med? (sama pišem roman za najstnike)
4. je možna objava pod psevdonimom?

Hvala ti vnaprej.
1. ali je obvezno potem promovirat knjigo?
odvisno od založbe in pogodbe, ki se sklene z njo. ja, na kakšnih knjižnih sejmih se je že potrebno pokazat.

2. kako to izgleda?
odvisno od zvrsti knjige. če je npr. otroška ali mladinska knjiga se jo predstavlja po šolah ali po knjižnicah. otroci sprašujejo, ti odgovarjaš in predstavljaš knjigo...

3. katera literatura gre najbolj za med? (sama piąem roman za najstnike). najbolj za med? ni zvrsti, ki ne bi imela vsaj enega hita. je pa res, da je domača literatura bolj zanemarjena. najbolj se pridajajo priročniki za boljše življenje, učenje... in še to prevodi.

4. je moľna objava pod psevdonimom?
ja, zakaj pa ne! čeprav je tega vedno manj.

Hvala ti vnaprej.
B  

06.08.02 09:48
Hvala ti za odgovore.

ZDRAVO

NEKAJ DNI PO NOVEM LETU, SEM IZDAL SVOJ PRVENEC V SAMOZALOŽBI.
OD TISKARJA JE VELIKO ODVISNA CENA IN OD CENE KOLIČINA NATISKANIH KNJIG.
DOBRO JE IMETI RECENZIJI OD DVEH RAZLIČNIH SLAVISTOV, KI SE S TEM UKVARJATA. SVOJ IZDELEK ZAŠČITIŠ PRI *AVTORSKIH PRAVICAH *

MOJ PRVENEC JE PESNIŠKA ZBIRKA IN POVEM TI, DA BOŠ IMELA ZELO VELIKE PROBLEME, DA SI BOŠ POISKALA ZALOŽBO, KATERA TI BO HOTELA OBJAVITI KNJIGO.
PAČ GLEDAJO SAMO NA SVOJ DOBIČEK.
PRIPOROČAM TI, DA SE LOTIŠ SAMOZALOŽBE.
TO KAR NEKAJ STANE IN CENA JE RESNIČNO ODVISNA OD TISKARJA IN OD KOLIČINE NATISKANIH KNJIG.

POTEM PA JE DOSTI - VELIKO ODVISNO OD TEGA KOLIKO KNJIG BOŠ PRODALA IN PO KAKŠNI CENI - TO JE VSE NA TVOJIH RAMENIH.
ZA VSE SI POTEM SAMA IN TO JE DOBRO.

MOJO KNJIGO DOBIŠ PO KNJIŽNICAH V LJUBLJANI IN NA GORENJSKEM.
PRED SLABIM TEDNOM PA JE BILA PREDSTAVLJENA TUDI NA RADIU SLONENIJA - PRVI PROGRAM.

ČE HOČEŠ IN TO JE DOBER OBČUTEK, DA MNOGI DOBIJO TVOJ IZDELEK, JE POTEM V VELIKI MERI ODVISNO OD TEBE SAME IN OD POZNANSTEV.

SEVEDA TUDI OD TEGA, DA JE KNJIGA DOBRA.

ZALOŽBA SE SPUSTI V POSEL SAMO TAKRAT, KADAR VIDI ZASLUŽEK.
S TEM PA GA JE BOLJ MALO, ŠE POSEBEJ ČE SI NEZNAN.
ŽASLUŽKA NI, JE PA SREČNA DUŠA IN TO JE POMEMBNO PRI TEM.

LEP DAN TI ŽELIM

ROBERT

ZDRAVO

DOBRO JE IMETI RECENZIJI OD DVEH RAZLIČNIH SLAVISTOV, KI SE S TEM UKVARJATA. SVOJ IZDELEK ZAŠČITIŠ PRI *AVTORSKIH PRAVICAH *

MOJ PRVENEC JE PESNIŠKA ZBIRKA IN POVEM TI, DA BOŠ IMELA ZELO VELIKE PROBLEME, DA SI BOŠ POISKALA ZALOŽBO, KATERA TI BO HOTELA OBJAVITI KNJIGO.
TO KAR NEKAJ STANE IN CENA JE RESNIČNO ODVISNA OD TISKARJA IN OD KOLIČINE NATISKANIH KNJIG.

POTEM PA JE DOSTI - VELIKO ODVISNO OD TEGA KOLIKO KNJIG BOŠ PRODALA IN PO KAKŠNI CENI - TO JE VSE NA TVOJIH RAMENIH.

PRED SLABIM TEDNOM PA JE BILA PREDSTAVLJENA TUDI NA RADIU SLONENIJA - PRVI PROGRAM.

ČE HOČEŠ IN TO JE DOBER OBČUTEK, DA MNOGI DOBIJO TVOJ IZDELEK, JE POTEM V VELIKI MERI ODVISNO OD TEBE SAME IN OD POZNANSTEV.

LEP DAN TI ŽELIM

ROBERT

ZDRAVO

LEP DAN TI ŽELIM

ROBERT
B.  

09.08.02 13:36
Verjamem, da je dober občutek, pa najbrž tudi zaslužek ni toliko pomemben, pa vseeno: se je finančno izplačalo? Radovednost pač.
laula 

06.07.09 08:53
Živjo!

Tudi jaz bi rada izdala pesniško zbirko, ampak se mi ne sanja kako...:)...Odločila sem se za samozaložbo, vendar bi mi lahko ta pojem kdo še bolj natančno obrazložil?:)...Torej, dam natisniti nekaj izvodov knjig...Lahko kar kjerkoli natosnem? kje jih prodajam? Kako izdajam račun? Kako zaščitim avtorske pravice?
Res najlepša hvala za odgovor!
wawa 

06.07.09 08:54
Živjo!

Tudi jaz bi rada izdala pesniško zbirko, ampak se mi ne sanja kako...:)...Odločila sem se za samozaložbo, vendar bi mi lahko ta pojem kdo še bolj natančno obrazložil?:)...Torej, dam natisniti nekaj izvodov knjig...Lahko kar kjerkoli natosnem? kje jih prodajam? Kako izdajam račun? Kako zaščitim avtorske pravice?
Res najlepša hvala za odgovor!

07.07.09 00:34
Morda je najbolj 'izi varianta' založba KATR, poguglaj in boš našla vse informacije o tem, kako tam izdati knjigo.

SAMOZALOŽBA

Pri samozaložbi je tudi nekaj minusov. Pa ne le denarnih. Dejstvo je, da v samozaložbi lahko knjigo izda vsakdo, tudi, žal mi je, da tako rečem, a je resnica, napol pismeni ljudje - samo dovolj denarja moraš imeti, pa je. In potem te takšen izdelek predstavlja. Ostane natisnjen in vsaj v nekaterih institucijah (npr. v Nacionalni knjižnici) za vedno prisoten! Avtorju v ponos - ali v sramoto.

Koliko ti je v resnici do tega, KAKO se predstaviš s svojim izdelkom? Kajti v samozaložbi marsikdaj ni urednika, ki bi resno kritično pristopil k obdelavi tvojega dela. Tudi lekture pogosto niso vredne tega imena. (Seveda tudi založba ne pomeni nujno zagotovila, da bo vse to korektno opravljeno, vendar je vseeno veliko verjetneje.)

Sama sem se samozaložbi izogibala prav zaradi prizvoka, ki ga je ta beseda oz. njen pomen dobil v zadnjem času, ko (kot sem že rekla) lahko 'knjigo napiše in izda vsak'. Ker se večina založb izogiba poeziji kot hudič križu, sem se raje obrnila na zavod, za katerega sem vedela, da se lahko zanesem na kakovost njihovega dela. Če te zanima, poglej pod temo Zaskorjena tu na forumu. Imaš povezavo do opisa in slike naslovnice. Naj povem, da se je direktor ZRU-ja z naslovnico trudil ves mesec, da je dvakrat odšel fotografirat platanino lubje in nato izmed sto slik izbral tisto eno pravo! Ko knjigo vidiš v živo, jo vzameš v roko, začutiš dušo drevesa oz. skorje, če se malo poetično izrazim. :)

TEHNIČNA DOVRŠENOST

V končnem izdelku je pomembno veliko stvari. Pri knjigi so temelji seveda jezik, besedišče, slog, pravopis, skladnja. Ampak tu je še precej drugega. Denimo prelom - kakšna bo poravnava, kje bodo številke strani, kako bodo postavljeni naslovi, katere strani ne bodo oštevilčene itd. Potem sam format knjige, velikost črk - biti mora roki in očesu prijazen format in tudi prijazna, po možnosti trda vezava, tako da, ko knjigo položiš na mizo in jo odpreš na sredini, listi ne letijo nazaj skupaj oz. knjiga ostane lepo odprta in je ni treba 'posiliti' oz. 'ji zlomiti hrbta', da jo lahko udobno bereš. Tisk ne sme biti predroben, pisava je najboljša standardna, da pride do izraza, KAJ je napisano, in ne kaligrafski okraski. Pomembna je tudi 'čistost' knjige, torej čim manj okraskov na strani z besedilom (drugo so ilustracije ali fotografije na samostojni strani, to je seveda popestritev, ki pa tudi ni vedno nujna). Pri trdi vezavi je pomembno, da je hrbet ukrivljen, izbočen, ne pa raven, saj se pri slednjem knjiga hitro 'zlomi'. Pomembna je sama naslovnica, torej da je reprezentativna, jasna, zanimiva, da pritegne pogled, a da hkrati ni kičasta. Dodatno težo da knjigi tudi spremna beseda, ki mora biti dobro, ustrezno napisana in ne napolnjena s klišejskimi opredelitvami in retoričnimi mašili. Spremna beseda seveda ni nujna, je pa vseeno dobrodošla.

UREDNIŠKI POSEGI

Kar se uredniškega dela tiče, je pomembno, da izdelek dobi v roke nekdo, ki ga je sposoben začutiti, a hkrati tudi vsaj malo ovrednotiti, da lahko avtorju predlaga morebitne popravke (ne le pravopisnih!), izpuste ali dopolnitve. Sama imam izkušnje s tem, ne le v svojih delih, in vem, kako je to pomembno. Avtor sam marsikatere pomanjkljivosti ne opazi, ker je do svojega dela subjektiven in tudi zato, ker ga zelo dobro pozna in ga bere 'na pamet' - natančno ve, kaj je želel povedati, ima v mislih izrisano sliko, in ne more teksta brati s stališča 'novega' bralca.

JEZIKOVNI PREGLED

Zelo pomembno in nujno (za dober izdelek!) je vsestransko sodelovanje med avtorjem, urednikom in lektorjem. Zgodi se lahko, da lektor s popravki okrni slog. Ali da urednik ob vsebinsko izvrstnem popravku nehote vnese kakšno nelogičnost in jezikovno ali slogovno odstopanje. Pri poeziji je pogost pojav 'dvoumja', zaradi katerega so npr. vejice zelo kočljive, saj lahko postavitev/izbris vejice ali premik vejice na drugo mesto bistveno spremeni pomen besedila. Zato dober lektor MORA sodelovati z avtorjem na vseh ravneh, ga vprašati, kaj je hotel s tem in onim povedati, da ne pride do takšnih zmot, ki lahko pošteno pokvarijo izdelek. Dober lektor bo besedilo prebral vsaj dvakrat, prvič manj kritično in bolj informativno, da bo začutil avtorjev slog, da bo znal ločiti med nespretno rabo besed in namensko slogovno zaznamovanostjo. To velja tudi za ostale literarne zvrsti (proza, dramatika).

REKLAMA IN AP

In ko je izdelek končno tukaj, se takoj pojavi še vprašanje promocije. Ta je večinoma bolj klavrna. V samozaložbi si tako in tako odvisen sam od sebe, tudi pri založbah ne boš ravno 'hit poletja', zlasti s prvencem! Kako je z avt. pravicami pri samozaložbi, se pozanimaj tukaj: http://www.aas.si/index.htm. Če izdaš knjigo pri založbi ali zavodu, oni poskrbijo za to.

Tako podrobno sem se razpisala prav zato, ker opažam, da so knjige, izdane v samozaložbi, marsikdaj resnično slabo izdelane. Kot bi kupil bluzo, pa bi manjkal gumb, ovratnik bi bil razparan in na hrbtu bi imelo blago 'feler' (napako). Zato velja pri stroških samozaložbe misliti tudi na stroške uredniškega in jezikovnega pregleda, ne le na stroške tiskanja.

Lep pozdrav!
K.
Kerstin, tole so pa odlični zasnutki za še ne izdano, a zelo potrebno knjigo z naslovom Kako izdati knjigo na slovenskem knjižnem trgu, kjer zaenkrat vlada totalno demokratično razsulo, kar izredno slabo vpliva na stanje slovenskega beročega, kaj šele pišočega duha. Sodobno slovensko peropisje nujno potrebuje publikacijo, ki bi mu vsaj malo razjasnilo zalošniško, uredniško, lektorsko, korektorsko, avtorsko, honorarsko in ostale insajderske megle in teme, po katerih mesečniško tava. Stanje je alarmantno in nujno potrebno takojšnje obdelave.

kje si bila pred nekaj leti, ko sem na glavo skočil v zelo trdi zid prvenca press

11.07.09 14:31
Navedeno
primožek
Kerstin, tole so pa odlični zasnutki za še ne izdano, a zelo potrebno knjigo z naslovom Kako izdati knjigo na slovenskem knjižnem trgu, kjer zaenkrat vlada totalno demokratično razsulo, kar izredno slabo vpliva na stanje slovenskega beročega, kaj šele pišočega duha. Sodobno slovensko peropisje nujno potrebuje publikacijo, ki bi mu vsaj malo razjasnilo zalošniško, uredniško, lektorsko, korektorsko, avtorsko, honorarsko in ostale insajderske megle in teme, po katerih mesečniško tava. Stanje je alarmantno in nujno potrebno takojšnje obdelave.

kje si bila pred nekaj leti, ko sem na glavo skočil v zelo trdi zid prvenca press

Se povsem strinjam! Takšna knjiga bi prišla prav marsikomu, ne le tistim, ki bi radi (prvič) izdali knjigo. Na teh straneh sem pri določenih knjigah, izdanih pri bolj ali manj 'slavnih' založbah, že opozarjala na slabo opravljeno delo urednika in/ali lektorja. Ne zato, da bi kogarkoli 'dajala v nulo', temveč zato, da bi opozorila tako urednike in lektorje (recimo, da nekateri prebirajo naš forum) kot avtorje, na kaj je treba biti pozoren, oz. jih spodbudila k bolj temeljitemu delu. Osebno mi je to delo najljubše, vedno sem tudi ponosna, ko lahko sodelujem (tako ali drugače) pri nastanku novega knjižnega dela; želim si le, da bi lahko od tega tudi živela. :)

Lp,
K.
Utolina

17.09.09 18:59
Lep pozdrav!

Na forumu je veliko koristnih napotkov, ki so že delno potešili moje zanimanje za zdajo knjige. Sama sem napisala otroško knjigo katera seveda vsebuje ilustracije. Zanima pa me ali mora knjiga preden jo pošlješ založniškim hišam že vsebovati ilustracije?
Ali v primeru, da se založba odloči izdati tvojo knjigo, financira delo ilustratorja? Ali pa je potrebno založniški hiši poslati popolnoma dodelan grafično-oblikovni koncept knjige?

19.09.09 22:34
Odvisno od založbe. Nekatere same priskrbijo ilustratorja (in ga tudi plačajo), druge zahtevajo, da ga priskrbiš sama.

Grafika, oblika ... to je ponavadi delo založbe.

K.
web bird

24.09.09 10:49
Knjigo iz področja osebnostnega razvoja in duhovnosti vam mogoče izda tudi nova založba Bird Publisher. Kolikor sem slišal, vam lahko tudi "naredijo" knjigo (tisk, oblikovanje, ipd.), če se odločite za izdajo v samozaložbi, seveda za zelo primerno ceno.

Pravkar so izdali tudi tiskano knjigo Znanost diha(William Atkinson).

Pa srečno pri izdaji tiskanih knjig, web bird
lea1984

24.09.09 14:11
Ha tudi sama sem hotela izdati svoje pesmi. Imam jih 550 in pišem jih že kr dolgo. Res da so vedno boljše a ko berem te vaše izjave sto procentno vem da jih ne bom izdala. Mogoče jih pa bojo moji otroci po moji smrti. Takrat ti uspe bit uspešen ponavadi
Lp Lea
LaraLarsonRott

05.10.09 16:01
pišem knjigo in zanima me, kaj naredim, ko jo končam? s kom naj navežem stik? naj grem takoj na sedež založbe, ter tam poiščem...koga?
imam še veliko podobnih vprašanj, upam, da mi bo kdo uspel odgovoriti vsaj na ta.:)
Primož6

18.10.09 18:39
Pozna kdo kakšno samozaložbo ?
Zanima me cena izdane knjige pri samozaložbi .

18.10.09 23:33
KATR - 25 € na knjigo, tako je vsaj bilo, ko sem pred časom pogledala. Poguglaj.

Sicer pa je cena odvisna od kupa dejavnikov: format, št. strani, vezava (trda, mehka, broširana), tip papirja, vrsta tiska (dvobarvni, večbarvni), št. izvodov in gotovo še česa, na kar sem zdaj pozabila.

K.
samozaložba

19.10.09 08:16
Pa čeprav izraz samozaložba pomeni to, da knjigo izdaš sam, v SAMOzaložbi. Pokriješ sam vse stroške tiska, oblikovanja, lektorja,itd. in poskrbiš za distribucijo in promocijo.
Domoljub2

02.11.09 12:39
Dan!

Jaz delam knjigo, ki bo predstavila moj domači kraj.
Ko bo končana, je treba nekaj izvodov poslati v NUK in podobno.
Treba je dodati kolofon. Kako je z davkom? Moram kakšne obrazce izpolniti?
Na kaj na koga naj se obrnem?

hvala lepa za odgovore
Majda Ravnikar

16.11.09 20:05
Špela,
Piarčka ti je že napisala zelo konkreten in koristen odgovor, a vendar ... morda ti je z odgovorom vzela malo korajže ...? Neznanim avtorjem, začetnikom je res težko dobiti dovolj dobrega založnika, ki tvoje delo sprejme v založbo in ga v doglednem času objavi ... A NIČ NI NEMOGOČE! Če dobro in zanimivo pišeš ponudi svoje delo vsaj eni ali kar večim založbam in morda uspeš ... Kvaliteta pisanja in zanimiva tema sta vodilo! Res ne le da je težko dobiti založnika, tudi po 2-3 leta se potem čaka na objavo dela, čeravno ga založba sprejme ... a ni vselej nujno tako ...
Iz lastne lastne izkušnje ti lahko povem, da sem svoj prvenec "Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet" uspela lansirati pri Mohorjevi založbi zelo, zelo hitro ... letošnjega avgusta se je knjiga že podala na pot med bralce ...
Vse podrobnosti glede promocije in ostalega se boš pa kar sproti učila, ko bo enkrat knjiga zagledala luč sveta.
Samozaložba je drag špas in naj ostane v rezervi.
Veliko sreče in uspehov ti želim!

Z lepimi pozdravi,
Majda

17.11.09 10:03
Pri sto in več založbah, ki si vse trudijo izdati tako ali drugače zanimivo knjigo, velika večina tistega, kar zasluži izid, pri založbah tudi izide. Zlasti to velja za domače leposlovje, kjer imajo že najbolj ugledne založbe težave z iskanjem ugledu primernih besedil. V časih, ko so Taufer, Zajc in Šalamun morali izdati svoje prve zbirke v samozaložbi, je bilo izdanih knjig precej manj, danes pa smo z okoli 5000 naslovi letno v vrhu svetovne proizvodnje glede na prebivalstvo. (Na pamet bi rekel, da sta pred nami samo Islandija in Danska, svetovno povprečje na milijon ljudi pa je ca. 180 naslovov letno.) Samozaložba naj bo torej rešitev za tiste, ki kljub zavračanju pri vseh obstoječih založbah (seveda lahko tudi zanimivo besedilo zmotno zavrne 40 različnih založb, vendar je to bolj izjema kot pravilo!) vztrajajo pri pomenu svojega dela. V tem primeru je seveda jasno, da se stvar najbrž ne bo finančno izplačala (čeprav, paradoksalno, bi morali o samozaložbi razmišljati zlasti uspešni avtorji, saj s prodajo njihovih knjig tržniki zaslužijo več od njih!), pa tudi, da knjige ne bodo doživele kakega hudega odmeva - že tiste pri uglednih založbah ga večinoma ne, velik del razloga za to se skriva v zgoraj navedeni številki.
Če vas bi te misli pahnile v depresijo, vas lahko potolažim, da sta bila večkrat kot vi na založbah zavrnjena tako Samuel Beckett kot J. K. Rowling ;-) ...
marze

17.11.09 11:48
Insajder, ali uredniki preberete vse tipkopise, tudi povsem neznanih avtorjev? Ponudba je velika, zato menim, da kar nekaj besedil ostane spregledanih. Tudi sam sem se poskusil v pisanju. Meni ste recimo odgovorili, da naj obiskujem šolo kreativnega pisanja in da bo mogoče čez nekaj let dozorelo delo, vredno objave. Knjigo sem vseeno uspel izdati, celo razprodana je in tudi
kar nekaj pozitvih kritik je prejela. Vsekakor se splača potrkati na več vrat, predvsem pa ohraniti upanje ...

17.11.09 12:18
Vem za nekatere, ki preberemo (ali vsaj začnemo brati in potem prelistamo) vse, in tudi za druge, ki ne preberejo vsega. (Naj se tisti, ki so zavrnjeni, tolažijo s tem, da uredniki itak niso prebrali, hehe ;-). Ampak sam sem med povsem neznanimi (torej takimi, ki jih nisem opazil ne v revijah ne na javnih branjih) našel samo enega, ki se mi je je zdel za objavo cele knjige. Bilo jih je pa veliko, kjer se mi je za objavo zdel del besedila.
Me veseli, da je prišlo do objave in, evo, še en dokaz, da so okusi različni! Ampak res bi me zanimalo slišat, katere knjige, razen Brede Smolnikar, kjer je šlo, bi rekel, za avtoričino odločitev, so v zadnjih letih izšle v samozaložbi, pa so bile zelo opažene na literarni sceni. Vsi založniki si želijo dobrih tekstov, ki jih ni veliko (kljub veliki ponudbi), so pa mnenja o tem, kaj je dobro, od urednika do urednika hvalabogu različna. Pred kratkim sem recimo spremljal obžalovanje nekaterih, zakaj neznani Boris Kolar ni svojega Iqball Hotela ponudil njim (pa ga je ponujal naokrog) - no, pa je bila objava pri ne več osrednji založbi vseeno opažena ...
Z zadnjim stavkom se v celoti strinjam, k literarni izobrazbi sodi tudi to, da presodimo, na katera vrata se splača potrkati (kje izhajajo knjige, pogojno sorodne našim), tako je tudi razočaranj in čakanja manj.
marze

17.11.09 14:03
Drži, če nas nekdo zavrne, pomislimo, da knjige itak ni prebral. Zagotovo pa je za knjigo bolje, če jo izda bolj znana založba, tudi zato, ker jo prebere več ljudi, preden je izdana. Manjše založbe imajo praviloma slabše in manj ambicizne urednike ter slabše lektorje.
Janez Veliki

23.12.09 12:21
Spoštovani.

Prebral sem Vaše odgovore glede izdaje knjige pri KATR. Zanima me ali je po natisu in njihovi prodaji moje knjige še kaj mojega in ali s tem odstopam njim vse pravice. Kaj od tega še ostane meni, če bi hotel to knjigo naprimer tiskati še kje drugje.

Hvala in lep pozdrav.

Janez.
Pisateljica

24.12.09 15:51
Tudi jaz sem bila zelo v skrbeh, ko sem knjigo pisala, saj nisem vedela kako jo izdati.
Na nekem natečju za slovenščino sem spoznala prijetnega pesnika in vse mi je razložil. Pa tudi pomagalmi je pri založbah itd. A zdj, ko sem knjigo izdala sem res srečna in rada priskočim na pomoč mladim pisateljicamin pisateljem.
Če želiš me lahko vprašaš vse mogoče o knjigah, izdaji,...

L.P. in uspešna izdaja
Janez Veliki

25.12.09 07:04
Pisateljica, lep pozdrav!

Želim Vas vprašati, kako lahko po izdaji svoje knjige še vplivate na avtorske pravice. Ali se morate zavezati s kakšno pogodbo in ali je odstotek od prodaje za vse enak.

Hvala in lepe praznike želim.

Janez.
Pisateljica

25.12.09 15:16
Malo moraš potrpeti in kar trdo delati potem pa je vse vredu.

Ja, za pogodbe in odstotke od prodaje pa je odvisno od knjige, založbe,...

25.12.09 22:40
http://www.katr.si/?page_id=15

Janez, nekaj informacij najdeš na linku. Po moji logiki KATRu prodaš avtorske pravice in vsaj določeno število let ne moreš teh pravic preprodati naprej. Ko dobiš pogodbo, vidiš, kaj vse je v to vključeno (npr. razne tantieme (ali pa ne!) od e-variant, radijskih oddaj, izdaj na tujih trgih itd.).
Verjetno vsak avtor pri KATRu dobi enak odstotek od prodaje.

Najpametneje, da vprašanja nasloviš direktno na založbo.

K.
Neennaa

15.01.10 13:13
Navedeno
Pisateljica

Tudi jaz sem bila zelo v skrbeh, ko sem knjigo pisala, saj nisem vedela kako jo izdati.
Na nekem natečju za slovenščino sem spoznala prijetnega pesnika in vse mi je razložil. Pa tudi pomagalmi je pri založbah itd. A zdj, ko sem knjigo izdala sem res srečna in rada priskočim na pomoč mladim pisateljicamin pisateljem.

L.P. in uspešna izdaja

Bi te lahko res lepo prosila da pustiš svoj mail ali pa mi pišeš na marjetica2010@gmail.com?
Imela bi nekaj vprašanja:) Hvala ti in čudoi dan še naprej!t
ČISTA LJUBEZEN

26.01.10 15:39
Pozdravljeni!

Tudi jaz pišem knjigo. Zanima me prav vse o izdaji knjige. Je kdo od vas samostojni kulturni delavec ali ste obravnavani kot svobodni umetniki ali kako?????? Se splača postati samostojni kulturni delavec? Če ima kdo čas in voljo,bi prosila,če lahko napiše svojo izkušnjo.
Pisateljica,bi bila pripravljena še kaj napisati o tej temi? Kljub veselju in radosti ob pisanju,so seveda prisotni strahovi,ko um "zalaufa" na polno. Hvala.
mladi pisec

31.01.10 23:20
dober dan. Ime mi je rok in štejem 12 let. odločil sem se, da bom napisal knjigo. zelo sem se vživel v pisanje. zanima me samo,katera založba najceneje tiska in koliko profita imam jaz.
se že vnaprej zahvaljujem za odgovore.
Dragica Novak

08.02.10 16:47
Zelo sem vesela teme, kako izdati knjigo, sama hodim k krožki kreativnega pisanja, ki ga vodi zelo dobra lektorica, moje kratke zgodbe in način pisanja so ji zelo všeč, o založbi Katr nima najboljšega mnenja, nekaj mojih kolegic s tečaja je izdalo pesniške zbirke vsamozaložbi, tudi naša lektorica, ki precej dobro pozna stvari se navdušuje nad to varijanto, sama se ne morem odločiti, največja ovira so pri meni finance.
matjazsz

15.02.10 22:22
Pisateljica

L.P. in uspešna izdaja

Pozdrav..

sem Matjaž, in isto kot mnogih tukaj bi rad se spustil v čar knjig. Ker že od malih nog pišem pesmice, delam dosti na tem, in sedaj pišem pesmice in zgodbice v rimah za otroke..
rad bi izvedel kako do izdaje otroške knjige? precej bi pa izvedel kako je glede zasluška na tem, ne rabim veliko, ampak nočem it s tem v minus.. star sem 22 let in vse moje hobije ki se vlečejo od mladih nog bi rad unovčil, ker kot vsak človek se mora s čim delati kruh.
če ti uspe mi odgovoriti mi piši na matjaz.medana@gmail.com , rad bi te še marsikaj uprašal..
lep pozdrav
Lektorska frikica

16.02.10 11:25
Dragi Matjaž,

upam, da naših nič hudega slutečih malčkov ne boš kvaril z "uprašanji" in "zasluški", da boš ločil med "isto" in "enako", za veznikom ki in odvisniki postavljal vejico, za piko v naslednjem stavku pa veliko začetnico.
Upam, da nisem nasedla - po provokaciji namreč dišijo tvoji trije odstavki s približno 15 napakami.
Ampak če se ti hobi res "vleče" (samo, da se ti ne zaplete med še vedno mlade noge!) in bi se rad "spustil v čar knjig", te je vredno prej opozoriti, da se prej spusti še v čar slovenskega jezika.
Pa brez zamere ... (ja, prav vidiš: pred tremi pikami je presledek).

17.02.10 03:59
O, frikica, torej nisem sama? :))

Sicer pa Matjaž tu ni osamljen primer. Seveda, zatipkamo se vsi, tudi čisto vseh vejic ne moremo obvladati, vseeno pa tudi mene kar stisne ob mojstrih, ki ne obvladajo niti osnovnih prijemov orodja, ki je - hočeš nočeš - sestavni del njihove 'obrti'.

Ker pisateljica že lep čas molči (morda odgovarja zasebno), vprašanja pa se nabirajo, naj dodam poleg vsega, kar sem prispevala v to temo in kar, kot kaže, večini ni posebej mar, še to, da s pisanjem knjig verjetno ne boste obogateli, večinoma niti živeti ne boste mogli od tega. Tako pač je - smo majhna država, založbe izdajajo knjige (zlasti domačih avtorjev) z nizko naklado, število bralcev pada, narašča pa število piscev - in tako je računica preprosta, čeprav bridka.

Izjeme so možne, vendar - kot je za izjeme značilno - redke.

In še nekaj. Od zraka ne moremo živeti; hkrati smo se glede na situacijo prisiljeni sprijazniti s tem, da tudi od pisateljevanja (večinoma) ne moremo živeti; ostaja pa nagrada za vse, ki izdajo knjigo (ali več knjig). Zadovoljstvo, ponos, kopica čudovitih občutkov, ki te prevzamejo, ko tvoja beseda postane meso, če si pomagam s parafrazo.

K.

17.02.10 15:48
Mislim, da je bilo v preteklosti precej več avtorjev, ki so pisateljevali ob dugih službah, kot pa takih, ki so resnično živeli od svojih ustvarjanj. Menim, da je celo bolje za samega pisca, da se ne veže na trg, ki se, čeprav naj bi bil prosti, še vedno ozira na potrebe in želje potrošnika. Ko se pisanje poveže z dobičkom, začne vse skupaj zaudarjati po obrti. Obrnikov je pa že preveč...

Lp T
Brižinski

18.02.10 22:29
Bravo, Timotamo! Strpajmo v uradniške službe še slikarje, glasbenike, igralce, režiserje in podobno drhal. Fuj, dobiček od pisanja! Umetnost naj bo vendar samo hobi!
P. S.: Pa lepo pozdravi Mrkaića!
@Brižinski: ... in šivilje, do katerih težav je MM tako ganljivo empatičen.

20.02.10 00:29
Spoštovani Brižinski!

Na splošno ne odgovarjam komentarjem, ki se nahajajo na stopni kulturnega dialoga v Sloveniji (takim, ki agresivno pljuvajo po drugače mislečih), a sebe verjetno ne moreš spremeniti in ker mi tema ravno odgovarja, ti bom poklonil moj odgovor.
Kot vidim, razmišljaš in se vedeš tako kot večina ljudi (to smo dognali že zgoraj), denar je torej nekje med najpomembnejšimi dobrinami, ki nam jih nudi življenje - življenjski vir. Tako lahko seveda takoj razumem zakaj se ti zdi tudi pri ustvarjanju tako pomemben. Toda, poskusi razumeti, meni se zdi slika ustvarjalca, katerega gorivo je denar, skrita v temi. Ne vidim ga. Sama umetnost, kot jo imenuješ ti, pa je tako razvlečena po zobeh, da je kot beseda prepoznana le še po trpkem okusu, ki ti ga pusti, ko se ti nekdo predstavi kot umetnik. Vedno ko naletim na takšnega si mislim, »O še en izmed njih…«
Preden me misel zanese predaleč… Andreï Makine je nedavno tega dejal, da se je publiciranje umetnostnih besedil, tako kot kultura nasploh, demokratiziralo. Človek je končno postal vsejed. Torej takoj, ko se kulturnik postavi na trg z golo ustvarjalnostjo, postane žrtev javnih želja. Le redki so, ki se uspejo izmakniti tem čeljustim javnosti (in ustvarjajo po lastnem interesu) , hkrati pa od tega živeti - in komur to uspe, vse čestitke in večno slavo. Državne subvencije ustvarjalcem, pa mi prav tako ne dišijo, kdo bo presojal, komu gre podeliti tako podporo in komu ne? Če bi se šli to, bi verjetno na koncu ponovno odločali uradniki, ki bi preštevali točke, subvencije bi dobili pa Čuki in Desa Muck. Točno tako, umetnost naj bo hobi. Kdo pravi, da ti hobi ne more predstavljati življenja?
In če zdaj še enkrat na hitro preletim vse skupaj vidim, da sem spet tratil energijo za govor o denarju in vse tisto kar naj bi pomenilo umetnost se je med tem govoričenjem nekam izmuznilo. Veliko je bilo v zgodovini ustvarjalcev, ki so službovali v najnižjih poklicih, zraven pa pisali mojstrovine (npr. Gogolj, Dickens, Kafka… seznam bi bil predolg - sploh, če bi dodal še vse slikarje in glasbenike). Kdor sebe imenuje za umetnika, naj ustvarja zase… Če je resnično dober, se bo zapisal v anale zgodovine, kdor se po spletu nesrečnih naključi ne bo - no, ta pa je tako ali tako ustvarjal zase. Če ti to še vedno ni dovolj, si priznaj, da te vodi bodisi častihlepje bodisi pohlep. Najsi bo to moje slovo od foruma, upal sem, da bo med knjigoljubi manj posvetne omejenosti - kot sem že navajen se je ponovno izkazalo, kakšen idealist sem.

Lp T!

p.s. Z Mrkaićem se prepiraj sam, meni politika in finance ne ležijo preveč - rajši ustvarjam…
>Kdor sebe imenuje za umetnika, naj ustvarja zase…

Primer: živim s skladateljem, dela povprečno 10-14 ur na dan, vključno z vikendi in prazniki, ker je to stvar natanko tiste "notranje potrebe", ki jo omenjaš, in ker pač ne štanca popa, to pa zahteva kaj več kot nekaj uric po službi ... Da lahko toliko in zares dela, je pustil dobro službo, čeprav je bil potem sprva na robu revščine. Velja za dobrega, prejel je nekaj ne brezveznih nagrad, delal za svetovno znanega (ne "pop") režiserja, poleg tega skoraj ne mine dan, da ne bi prišel kak mejl od človeka, ki mu je ta glasba všeč, z vsega sveta. Zato mi res ni jasno, če je to, da si zdaj od glasbe tudi drzne živeti, tak greh ...
Kljub vsemu pa se mi zdi, da je prav, če glasbo, ki nastaja ZDAJ, posluša ZDAJ še kdo drug, knjige bere še kdo drug - po možnosti kak dan prej, preden se dela "vpišejo v anale zgodovine" ... Po tvoji logiki tako rekoč ne bi imeli dostopa do sodobne umetnosti ... Meni pač ni do tega, da bi prebirala samo Kafko in Gogolja oziroma najmanj sto let starih del ... pa če so še tako dobra in vpisana v anale ... Hočem brati tudi knjige, ki nastajajo zdaj - razlogov menda ne gre naštevati ...
Da ne bo pomote: nasprotujem nepismenim ljudem "z voljo do talenta", ki jih bolj zanima denar, kot da bi se za začetek naučili vsaj za silo pravilno postavljati vejice. Če drugega ne omenjam.
Lepe zgodbe

20.02.10 10:59
Na enem pustu mi ni nihče odgovoril zato sprašujem še tu:
Pred leti je kolegica izgubila službo, prosti čas si je namenila pisanju, napisala je boigrafijo znane osebe, veliko stvari sem izvedela o tej pokojni osebi preko njene zgodbe... piše tudi zelo dobre zgodbe - seveda izmišljene (otroške s pesmicami pa tudi za odrasle), omenila sem ji, da bi bilo fanj, da bi jih kdo, ki se spozna na to, prebral, saj se mi zdi res škoda, da take zgobe gredo v koš, saj take zgodbe bi jih bilo treba objaviti, saj veliko ljudi radi berejo. Ko sem ji omenila za objavo, je rekla, da ona se na to ne spozna, da ne ve na koga naj bi se obrnila in, da je za to potrebna verjetno vsaj visokošolska izobrazba, ima pa srednjo in, da ponavadi moraš biti mal med medije znan. Zame je pomembno, da je zgodba dobra, slovnično pravilno in mi je vseeno, kdo jo napiše oz kakšno izobrazbo ima.
Mene pa zanima, na koga bi se bilo treba obrniti, da bi prebral zgodbe in jih ocenil, ali so kaj vredne? Bi lahko dobila kak kontakt? Hvala

20.02.10 16:54
jaz bi ne imel nič proti, če bi s pisanjem lahko zaslužil za življenje in kot kakšna Agatha Christie posedal po hotelih ter si izmišljal umore.
Brižinski

20.02.10 22:46
Spoštovani Timotamo,

moj namen še zdaleč ni bil pljuvati po drugače mislečih. Mogoče je bil moj odgovor samo preveč ironičen. Na vsak način mislim, da je dialog tudi pogovor med različno mislečimi in da si recimo v t. i. demokraciji lahko privoščimo debatirati in izraziti vsak svoje mnenje. To namreč forum je. Zato cenim, da si mi »poklonil« svoj odgovor. In nikarte užaljeno loputati vrat za sabo, ta forum ustvarjaš tudi ti.
Naj še bolj eksplicitno povem, kaj mislim. To, da ni prav, da se od umetnosti ne da živeti. Tega ne govorim z evrskim simbolom v očeh. Umetniško ustvarjanje je delo in si kot tako zasluži plačilo. Predvsem kvalitetno umetniško delo, čeprav se strinjam, da s točkovanjem kvalitete ne moremo dokazati. Obstajajo pa vseeno kritiški parametri, ki lahko umetniško delo ocenijo in po kakovosti umestijo. In ne merila komercialne uspešnosti – prav ta pa zagovarja gospod Mrkaić. Zakaj lahko astronomsko služi copy writer, ki mora biti tudi ohoho ustvarjalen, dober romanopisec pa ne? Odgovor poznamo. In to je krivica. Pri kulturi se striže denar, založbe so do zunanjih sodelavcev stiskaške, kipar porabi več denarja za material, kot pa zasluži itn. To se mi kratko malo ne zdi prav. In ja, tu bi bile potrebne subvencije za umetniške (po)ustvarjalce, za tiste, ki so kvalitetni, pa ne pritegnejo trga.
Krivica je tudi to, da Kafka, Balzac in še nešteto drugih niso mogli ustvarjati s »polnim delovnim časom« in biti za to primerno plačani. Zakaj bi moral dober umetnik ustvarjati samo za anale, za življenja pa hirati ob starem kruhu in vodi in ponižno čakati, da bodo sto let po njegovi smrti trgovci z umetninami prodajali njegova dela za mastne denarce (glej post Katje10)? Hobi ti seveda lahko predstavlja življenje, kot praviš. Ampak samo, če ti scaganemu ostane zanj po osemurnem delovniku (ko si opravljal delo, ki nima zveze z ustvarjanjem) še kaj energije. Ali je pohlep, če hočeš biti plačan (vsaj za spodobno preživetje, ne bogato) za svoje dobro opravljeno delo?
Pa še to: če se ne ukvarjaš z mrkaići, še ne pomeni, da mrkaići ne ukvarjajo s tabo in ti ne krojijo ustvarjalne usode/eksistence. Ravno zato si ne gre privoščiti samo udobnega ustvarjanja v slonokoščenem stolpu, ampak se je treba žal prepirati tudi z njimi. Seveda na »kulturnem« nivoju.
>Ampak samo, če ti scaganemu ostane zanj po osemurnem delovniku

Pri čemer je dandanašnji delovnik pogosto daljši, povprečen sodobni moški opravi veliko več dela, ki je bilo nekoč izključno ženska domena (ukvarjanje z otroki, gospodinjska opravila ...), tudi nasploh je stresnost življenja neprimerno večja ... Na drugi strani tudi sodobna zaposlena ustvarjalka nima prav nič več časa in energije kot njeni moški kolegi, kvečjemu manj. Da bi se pa morali zaposleni umetniki povrhu še zavezati samskemu stanu, je pa najbrž malo preveč pričakovati ... ;-)
Maša-amy

11.03.10 19:55
Pozdravljeni.
Ko sem bila mlajša sem veliko pisala, a žal so knjige ostale neizdane, tako kot večina del slovenskih pisateljev. Začela sem že pri enajstih letih in to se mi zdi zelo nadpovprečno, glede na to da danes (posplošujem...) osnovnošolci niti ne znajo sestaviti skupaj stavka drugje kot v pogovorni obliki na facebooku. Pisala sem predvem najstniške romane, ki so jih moji prijatelji ter prijatelji iz različnih forumov z veseljem brali. Definitivno ne iščem v pisanju nobenega zaslužka, vendar le užitek ob tem, ko mladi berejo moje zgodbice. Ker sem nad izdajo knjige že popolnoma obupala, jih vam (ali vašim najstnikom) ponujam v branje na spletni strani: http://www.oocities.com/firbec0/zgodbe.htm oz. začetna stran: http://www.oocities.com/firbec0/firbec.htm
Žal je spletna stran stara, ne deluje popolnoma pravilno in kar kriči po prenovi. Upam, da bo vsebina odtehtala tehnične pomankljivosti. Vsak komentar je dobrodošel na e-mail masa-amy@hotmail.com (da ne bomo tukaj smetili ;))
Če se komu zdijo dovolj zanimive za objavo in ima kake "veze" na založbi, bom zeloooo vesela, če jih ponudi v branje še kakšnemu uredniku :)

LP
Maša-amy

11.03.10 20:24
PS: vsem, ki se boste odločili, da za branje mojih zgodb, predlagam, da začnete z Ko se spet vidiva (po resnični zgodbi - zabava za najstnike in tudi v razmislek staršem z najstniki) ali V Vetru (fantazijska)
web bird

02.04.10 09:14
Spoštotvana Maša,

zanimivo tistih nekaj vrstic, kar se da razbrati na vaši strani Firbec. Mogoče bi bila vaša besedila (s slikcami) zanimive za založbo Bird Publisher - osebnostni razvoj in duhovnost. Ko se spet vidiva nedvomno lahko spada sem.

Slišal sem, da bi radi pri tej založbi publicirali še kakšnega slovenskega avtorja in iščejo tudi sodelavce-prevajalce za prevajanje v slovenski in srbski oz. hrvaški jezik.

Mogoče bi bilo dobro, da pošlješ mail na editor@bird-publisher.com.

Pa srečno, web bird
koot

17.04.10 23:01
Web Bird,

ko ste že omenili prevajanje, sama bi zastavila vprašanje, kako prevesti knjigo. Sama delam kot prevajalka pri časopisu in si želim prevesti knjigo, ne leposlovja, temveč kak priročnik, biografijo ...

V mislih imam nekaj konkretnih naslovov, čez lužo že uspešnic; ali naj najprej poiščem založbo ali najprej prevedem? Kako se pravzaprav urejajo zadeve z avtorjevo založbo?

Kak namig?

Hvala!

15.05.10 01:37
Lahko seveda najprej prevedeš in nato ponujaš, vendar pri tem obstaja tveganje, da si prevajala zaman (in zastonj), če knjige nikjer ne bi vzeli.

Na spletu lahko poiščeš založbe, ki izdajajo takšne priročnike, ki bi jih ti prevajala, in jim pišeš oz. kako drugače navežeš stik.

Stvari v zvezi z avtorskimi pravicami običajno uredi založba, to ni tvoja skrb.

K.
Biserka

24.05.10 18:05
Kerstin, najprej hvala za vse koristne informacije. Sama se soočam s podobnimi vprašanji kot kolegi na tem forumu, in bi mi nadvse prav prišel še kak tvoj nasvet (najraje ob kavi), ki ga seveda honoriram. Če te zanima, se mi prosim javi na marjetapikanovak pri siolpikanet.
Web Bird

18.07.10 19:24
Navedeno
koot

Web Bird,

ko ste že omenili prevajanje, sama bi zastavila vprašanje, kako prevesti knjigo. Sama delam kot prevajalka pri časopisu in si želim prevesti knjigo, ne leposlovja, temveč kak priročnik, biografijo ...

V mislih imam nekaj konkretnih naslovov, čez lužo že uspešnic; ali naj najprej poiščem založbo ali najprej prevedem? Kako se pravzaprav urejajo zadeve z avtorjevo založbo?

Kak namig?

Hvala!

Tudi priročniki, biografije ... spadajo lahko na področje osebnega razvoja... .

Pri aktualnih knjigah (avtorskih pravicah) se le-te urejajo od primera do primera. Vsekakor je dobro pred začetkom prevajanja preveriti, kako je z avtorskimi pravicami - lahko se obrnete tudi direktno na založbo. Torej svetujem najprej preverbo, potem sklenitev avtorske pogodbe z založbo, ki bo knjigo natisnila, in šele nato prevajanje.

No, ne samo avtorji in prevajalci, tudi lektorji, ki iščejo dodatno ali samostojno delo, izvedo kaj več na naslovu: editor@bird-publisher.com.

In veliko ustvarjalnih realiziranih idej na svoji poti vam želim. Le pogumno.
mitja-dp

25.07.10 16:47
Ne vidim nobenega pomisleka, da se umetnost ne bi smela prodajati. Kaj šele to, da 'umetnik' ne bi smel živeti od svojega hobija. Tisto, kar delaš najraje, tisto bi te moralo preživljati, tudi finančno.

Gre za različne interese, ki jih imamo ljudje (ali skupine ljudi).Če pač nekdo nima istega ali vsaj podobnega interesa, naj ne zapravlja svojega dragocenega časa z mnenjem, da nekaj ni mogoče ali nemoralno. Mnenje tu nič ne šteje. Štejejo rešitve za določene probleme. Tudi umetnost je rešitev za določen problem.

Če nekdo želi zaslužiti s svojo knjigo, je enako, kot da bi rekel, da želi s svojim 'hobijem', ki ga najraje opravlja - nahraniti svoje otroke. Če ima nekdo drugačno mnenje, je isto, kot, da bi ti nekdo rekel, da s tem se vendar ne moreš in ne smeš preživljati. ''To je moj ukaz!'' Odvisno koga poslušaš.

Gre za to, da odkriješ rešitev, ki ti bo pomagala (najprej) nahraniti svoje otroke in potem (kasneje) svojo 'umetniško' dejavnost razviti še kam dlje. Seveda, če si to želiš. Vse je odvisno od tega, česa si želiš. In vse je odvisno samo od tega, ali boš to tudi našel.

Samo odnehati ne smeš!
mitja-dp

25.07.10 16:47
Ne vidim nobenega pomisleka, da se umetnost ne bi smela prodajati. Kaj šele to, da 'umetnik' ne bi smel živeti od svojega hobija. Tisto, kar delaš najraje, tisto bi te moralo preživljati, tudi finančno.

Gre za različne interese, ki jih imamo ljudje (ali skupine ljudi).Če pač nekdo nima istega ali vsaj podobnega interesa, naj ne zapravlja svojega dragocenega časa z mnenjem, da nekaj ni mogoče ali nemoralno. Mnenje tu nič ne šteje. Štejejo rešitve za določene probleme. Tudi umetnost je rešitev za določen problem.

Če nekdo želi zaslužiti s svojo knjigo, je enako, kot da bi rekel, da želi s svojim 'hobijem', ki ga najraje opravlja - nahraniti svoje otroke. Če ima nekdo drugačno mnenje, je isto, kot, da bi ti nekdo rekel, da s tem se vendar ne moreš in ne smeš preživljati. ''To je moj ukaz!'' Odvisno koga poslušaš.

Gre za to, da odkriješ rešitev, ki ti bo pomagala (najprej) nahraniti svoje otroke in potem (kasneje) svojo 'umetniško' dejavnost razviti še kam dlje. Seveda, če si to želiš. Vse je odvisno od tega, česa si želiš. In vse je odvisno samo od tega, ali boš to tudi našel.

Samo odnehati ne smeš!
Just me

12.08.10 00:11
Živjo!
Imam prijateljico (stara je 15 let), ki piše knjigo je še ni napisala do konca, jo bo pa kmalu. Prebrala sem to, kar je napisala do zdaj in zdi se mi res super. Tudi sama je že razmišljala o izdaji. Res IMA talent in zna pisati. Že prej je napisala eno zgodbo (pustolovsko) in se prijavila na natečaj za mlade pisatelje, kjer se je uvrstila med prvih dvajset. Njena zgodba, ki jo piše zdaj, (najstniška, ljubezenska) je zares dobra (veliko se smeješ) in me zanima, kako naprej, ko konča knjigo? Zadeva se mi zdi zelo zapletena. Bi jo pri založbi sploh jemali resno? Mora poznat koga iz založbe, mora najprej kontaktirat tiste, ki delajo tam (po telefonu, mailu,...), ali pa kar vkoraka v njihovo hišo, kjer delajo in se zmeni? Zanima naju tudi, koliko wordovih strani je dolga povprečna knjiga? In kaj imajo starši pri vsem tem? (morajo tudi oni kaj podpisat ali kaj takega) Aja, in kaj je to z avtorskimi pravicami?
Prosim, prosim za odgovor.
ZZZZ

12.08.10 12:22
Prijateljica naj se najprej obrne na založbo ZALA.
Annalight Night

05.09.10 13:44
imam podoben problemček kot JUST ME. rada bi izdala knjigo, pa imam le 13 let. kako naj se zmenim za to? naj grem kar noter, naj jim pošlem Mail, pismo? kako to gre?
irrisolta

Knjiga in interaktivni DVD za otroke

27.09.10 14:24
Lep pozdrav vsem skupaj. veliko je bilo že napisanega o knjigah in bi želela izvedeti še kaj več na temo izdaje knjige z dodatnim interaktivnim DVD jem (2d animacija - flash) za otroke.

Sama sem avtor ilustracij, animacije in zgodbe, ki je zelo simpatična in poučna. Potrebovala bi tudi podporo za njeno zaključitev, saj potrebuje glasbeno podlago in zvočno sinhronizacijo, za kar sama ne premorem sredstev.

Ima kdo kakšno pametno zamisel, saj bi ne želela ostati bosa na projektu, ki sem ga zelo dolgo in s srcem razvijala.

Najlepše se zahvaljujem vsem
Pozdravljeni,

napisala sem dvojezično (slo-ang) knjigico za naše najmlajše, saj se mi zdi zgodnje učenje jezikov zelo pomembno. Zanima me, če mi kdo lahko predlaga kakšno založbo, kjer imam največ možnosti, da bi kaj takega izdala. Vem, da so možnosti skoraj ničelne, a poskusiti ni greh. Rada bi vedela tudi, če jo lahko pošlejm več založbam hkrati ali moram počakati, da me najprej zavrne prva, potem druga, tretja...:)

Lep dan vsem,N.

30.09.10 22:27
Glede izbora založbe ti ne morem svetovati, ker je trenutna situacija, se mi zdi, povsod slaba, zlasti za knjige za otroke.
Na drugo vprašanje pa ti odgovorim z lastno izkušnjo pri svoji prvi knjigi: Ponudbo sem poslala 32 založbam (istočasno). Odgovor sem prejela od 8 založb. Pri dveh je bil pogojno pozitiven. Po več kot pol leta smo se z eno vendarle dogovorili. - No, tale zgodba ima vsaj srečen konec, a ne? :)
Nikar obupati - nisem zato napisala svojega primera, temveč zato, da veš, kaj te čaka. Osebno se mi zdi najbolj grdo to, da sploh ne odgovorijo.
Srečno!
K.
NinaN 

30.09.10 22:37
Najlepša hvala, Kerstin. Bom poskušala, potem bomo pa videli. Lepo se imej,N.
K.

09.10.10 14:19
Zakaj skoraj nihče ne odgovori na vprašanja otrok? Na srečo je nekdo na moji šoli pri 12 napisal knjigo,zato lahko o vsem tem povprašam kar njega.Še vseeno pa upam,da mi boste odgovorili na moje vprašanje in sicer zanima me,če si psevdonim izmisliš sam...?
Matejas

09.10.10 18:57
Lepo pozdravljeni!

Rada bi prevedla svetovni publiki dobro znano slikanico z duhovno tematiko-za otroke. Vprašanja se porajajo že na začetku:

- ali stopiti v kontak najprej z avtorjem (in ilustratorjem?) ali založbo, ki je njuno delo izdala?
- je ponavadi potreben odkup licence za prevod ali se lahko vsa razmerja uredijo v pogodbi, recimo določeno število procentov od prodaje avtorju samemu oz. založbi?
- kaj ni že prevod avtorsko delo in tako zaščiteno, bi bilo smiselno kontaktirati tudi založbe v ostalih 20-ih državah, ki so knjige v prevodu izdale?
- če prav razumem, naj bi se koncept zasnovanega projekta že vnaprej ponudil našim založbam in šele ob morebitnem podpisu pogodbe, se prične s prevodom samim (in iskanjem ilustratorja?).

Za vsak namig hvaležna in želim prijazen dan!

Mateja

Tudi priročniki, biografije ... spadajo lahko na področje osebnega razvoja... .

Pri aktualnih knjigah (avtorskih pravicah) se le-te urejajo od primera do primera. Vsekakor je dobro pred začetkom prevajanja preveriti, kako je z avtorskimi pravicami - lahko se obrnete tudi direktno na založbo. Torej svetujem najprej preverbo, potem sklenitev avtorske pogodbe z založbo, ki bo knjigo natisnila, in šele nato prevajanje.

No, ne samo avtorji in prevajalci, tudi lektorji, ki iščejo dodatno ali samostojno delo, izvedo kaj več na naslovu: editor@bird-publisher.com.

In veliko ustvarjalnih realiziranih idej na svoji poti vam želim. Le pogumno.[/quote]

10.10.10 00:32
Kolikor sledim tej temi, smo na vsa ustrezno zastavljena vprašanja odgovarjali po kar najboljših močeh. Kje si spraševala o psevdonimu, ne najdem - razen tistega, ali lahko objavljaš pod psevdonimom, na kar je odgovorila piarčka.

Psevdonim si običajno izmisliš sam, lahko pa poprosiš kogar koli. Načeloma psevdonimi niso preveč zaželeni - pri otrocih je nemara drugače, ker so še mladoletni, kaj vem. Sama sem pred leti objavljala roman v Naši ženi in se pri izbiri psevdonima poigrala kar s svojim imenom: iz ALEKSANDRA je nastala SARA KENDAL. (Ni pa slaba tudi ANKA SEDLAR, pa še bolj slovensko zveni, hihi.)
;)

(Kerstin je pa moje partizansko, pardon, pesniško ime. :)
Matejas

10.10.10 08:14
Lepo pozdravljeni!

Upam, da mi bo tokrat uspelo poslati tale prispevek:-)

Rada bi prevedla svetovni publiki že dodobra znano duhovno slikanico za otroke. Do sedaj je bila prevedena v 20 jezikov. Zanima pa me naslednje:

- torej najprej preveriti glede avtorskih pravic: pri avtorju oz. ilustratorju ali kar na založbi, ki je njuno delo izdala?
- kakšna je sicer običajna praksa: je vedno potreben odkup licence za prevod ali se da to urediti tudi drugače, recimo s pogodbo kjer se določi znesek od izdaje oz. prodaje ali kaj podobnega?
- po prvem koraku ali je smiselneje odkupiti tudi avtorske pravice za ilustracijo oz. dobiti dovoljenje ali iskati novega?
- ko je vse z avtorskimi urejeno, se lahko pošlje našim založbam samo osnutek
- ideja projekta -in se ob morebitnem interesu šele prične s prevodom samim?

Hvala za vsak odgovor in prijazno nedeljo želim,

Mateja

10.10.10 10:53
Vse to običajno uredi založba, če jo zadeva zanima. Če pa bi knjigo kdo založil sam, ja, se splača najprej pisat na izvirno založbo, ki jo je lažje najti kot avtorja, ta pa po potrebi preusmeri na avtorja ali agenta, če se pravice za ta naslov urejajo na tak način.
Imetnik pravic je plačan od prodaje, 6-8 odstotkov prodajne cene, vendar bo hotel vnaprej kak avans, recimo 500 evrov, ta velikokrat pokrije že vso slovensko naklado, zato obračuni niso potrebni. (Tako je tudi praktičneje za obe strani, tuja založba težko preverja, koliko je prodanega, domača pa bi morala čez nekaj let obračunavati zneske okrog 10 evrov, kjer je postopek, z delom vred, dražji od zneska).
Odkupljene ilustracije so precej cenejše kot na novo narejene, še zlasti, če se lahko zmeniš za takoimenovani sotisk (da izvirna založba hkrati natisne več jezikovnih različic - Kitajci delajo za nas presss). Vprašanje pa je zmeraj, ali ustrezajo slovenskemu trgu - pri nas je kvaliteta ilustracij izjemna!
Če bi knjigo ponujala slovenskim založbam (za slikanice jih ni preveč veliko, za duhovno literaturo več, tako da so morda tu možnosti večje), lahko za začetek pogledajo izdajo v kakem dostopnem jeziku, recimo angleščini. Potem pa bodo seveda hoteli videti vsaj del prevoda, če so resni.
Matejas

10.10.10 11:03
...in imela bi še eno vprašanje: sem preživela dopoldan pri 'guglanju'. Torej, odkup licence za prevod ponavadi opravi založba, ne posameznik oz. fizična oseba. Kakor razumem je potemtakem najbolje prevesti poglavje in to poslati naprej našim založbam kot ponudbo -kot neuveljavljena prevajalka (prvo delo) verjetno nimam nekih možnosti...

Iščem pa tudi neke druge informacije in sicer gre za tuje delo katerega avtor je pokojni več kot 70 let, naša prevajalka je delo odlično opravila in knjiga je izšla v Sloveniji v 40-ih letih prejšnjega stoletja- tudi ona je 35 let pokojna. Zanima me kam se obrniti za dovoljenje za ponatis tega dela? Založba ne obstaja več, avtor je pokojni, prevajalka tudi. Kam naj se obrnem za informacijo kdo je zastopnik za avtorske pravice osebe, ki je delo prevedla? V društvu prevajalcev je ne najdem, obstaja kakšna mednarodna baza, ki omogoča vpogled?

Hvala ponovno in lep dan!

Mateja

10.10.10 11:10
Avtorske pravice usahnejo 70 let po smrti. Prevajalske so avtorske, torej se dedujejo. Za pokojne velikokrat pravice ureja Avtorska agencija Slovenije. A če je prevod star že več kot 70 let, je morda bolj smiseln nov prevod. Seveda bi tudi v tem primeru pravice najbrž urejala založba ...

V nasprotju s tudi na teh straneh občasno navzočim prepričanjem, da založbe nočejo nikogar novega, je resnica naspotna - založbe hlepijo po novih avtorjih in prevajalcih, ker dobrih manjka. Vendar morajo biti res dobri - založbe niso več kraji, kjer bi se učilo pisanje in prevajanje, kar se žal vidi v vse preveč zadnja leta izdanih knjigah ...
Matejas

10.10.10 11:14
Insajder pozdrav!

Vaš odgovor je prišel med mojim pisanjem novega vprašanja in se zanj najlepše zahvaljujem! Torej najbolje, da stopim v kontak z založbo, ki je delo izdala v tujini in od tu naprej.

Zadeva mi vliva upanje, saj je bila knjiga zelo uspešna v ogromno državah po svetu (tako nekako kot slikanice Julie Donaldson), je knjiga z močnim sporočilom tako za otroke kot odrasle, ilustracije so odlične (imate prav glede naših, imamo izjemne! Ravno pregledujem dela Kaje Kosmač, ki s Svetlano Makarovič ustvarjata slikanice za odrasle (Katalena ali Rdeče Jabolko) -briljantno!)...

Mateja
Matejas

10.10.10 11:36
Navedeno
insajder

Avtorske pravice usahnejo 70 let po smrti. Prevajalske so avtorske, torej se dedujejo. Za pokojne velikokrat pravice ureja Avtorska agencija Slovenije. A če je prevod star že več kot 70 let, je morda bolj smiseln nov prevod. Seveda bi tudi v tem primeru pravice najbrž urejala založba ...

Ali avtorske pravice vedno postanejo javna last po 70-ih letih, brez izjeme? Lahko recimo vsak prevede delo avtorja, od katerega smrti je minilo več kot 70-let? Če konkretiziram, lahko se vsedem in pričnem prevajati dela Ovidija, Plotina brez omejitve???

Prevod dotične knjige je star 35 let in zame je eden lepših prevodov, zaradi te 'majhne' časovne distance zveni ravno prav arahično kar vnaša dodaten žar.

Resnično hvala za informacijo, že mejlam agenciji:-)

MaTEJA

10.10.10 11:46
Lahko začnete prevajati. No, Ovidij je precej ustrezno na sveže preveden ;-) ...
Je nekaj izjem, kjer so pravice prenesli na korporacijo, se pa ne spomnim točno, za koga gre, ampak nekako za Walta Disneyja in Petra Pana (ali morda Medvedka Puja). Če kdo ve, bi zanimalo tudi mene ...
Matejas

10.10.10 12:05
Razumem in Ovidij je bil samo primer :-)

Joj, najlepša hvala za vse te koristne informacije na enem mestu!!!
Ko ste že omenili, kaj pa primer, ko me znam izvirnega jezika, vendar je avtor sam sočasno prevajal svoja dela v angleški jezik in ta dela so izšla potem na tujem-kakor razumem zopet isto, če je od smrti 70 let lahko prevedem? In morda še nekaj, ali pravica velja ne glede na državo kjer je delo izšlo in ne glede na to ali je bilo delo sploh kdaj objavljeno?

Glede Medvedka Pu-ja in avtorskih pa je meni poznan le ta primer izped nekaj let na sodišču:
http://www.abc.net.au/news/stories/2007/02/17/1850319.htm

Pa lep dan,

Mateja

10.10.10 12:11
Uh, če gre za Tagoreja, je stvar bolj zapletena. Ker ne bo nihče prevajal iz bengalščine, je prevod iz angleščine dovoljen, in če je avtor prevajal sam, so tudi njegove prevajalske pravice ugasnile - kako pa je s prevodom iz prevoda še živečega prevajalca, je pa najbrž vprašanje za AAS, ker je to odvisno od državne zakonodaje. Tudi dolžina avtorskih pravic se razlikuje, vsekakor pa po evropski zakonodaji veljajo tudi za neobjavljena dela, drugje je včasih drugače ...

Počasi bova morala na zasebna sporočila ;-) ....
Matejas

10.10.10 14:01
Kako na svetu ste vedeli, da gre za Tagore-ja?!? Ha, saj ni on edini, ki je prevajal svoja dela v angleščino:-)

Kakorkoli, solaris987@gmail.com

:-) Mateja
Tudi nič hudega, če je bil tale malo daljši dvogovor javen. Tovrstna vprašanja so zanimiva - najbrž sta s temle dopisovanjem odgovorila še komu drugemu ...
Grafolog

17.10.10 18:12
Zelo lepe teme in odgovori. Res je težko priti na trg v tako malem svetu, kakor je Slovenija. Zanima me, kako je z izdajo knjig iz področja strokovne literature in katere založbe so najbolj prilagodljive. Ker vemo, da nekatere niti ne pogledajo sporočila.Grdo. Koliko stane izvod v samozaložbi in kje dobiti sredstva. Ali se lahko dobijo tudi nepovratna sredstva iz EU. Kdo kaj ve.
zarek

21.10.10 15:02
Ali ima kdo naslove založb za otroške in mladinske knjige?

21.10.10 15:22
Vsi naslovi založb so javno dostopni. Če hočete objavljati otroško in mladinsko literaturo, jo najbrž berete, tako da veste, katere založbe jo objavljajo. Če je ne berete, je možnost, da boste kaj objavili, zgolj teoretična - izdelka, ki ga hočete prodajati, pač ne poznate.
j.k.

21.10.10 15:40
zanimiva tema.
Tudi sam sem precej pretipkov in sestavil marsikatero delo. Morda sem do sebe nekako prekritičen, ampak zame je zadeva enostavna. Napišeš delo, ga pošlješ založbam. Takim malo večjim z več renomeja in čakaš.
- Ponudba zavrnjena. Vredu, moje delo je vredno en klinc. Ni panike. Pišem predvsem lastnemu veselju.
- Ponudba sprejeta. hja kaj naj rečem. Kapo dol samemu sebi.

Zame razne samozaložbe odpadejo.
Si stiskam in berem sinu. Zaključeno.

Res pa je, da ob nekaj delih še nobenega nisem tako izpilil, da bi si ga sploh upal poslati na založbo. Ker resnici na ljubo, sranja imajo že tako dovolj, brez mojega...

pa brez zamer. Važno je nekaj napisati, to izpiliti. ponovno prebrati in izpiliti. Morda preberejo znanci in če je vredno, se splača poslati na založbo. Le ne si k srcu jemati, če zadeva ne gre skozi. Kljub temu, da je povedanih že veliko zanimivih zgodb, jih ostaja še neštetokrat več nepovedanih.
Pixiebee

10.11.10 10:15
Zdravo

no, jaz imam tako izkusnje z vecjo ZALOZBO (pri kateri sem cakala v nedogled na samo pregled

besedila) kot tudi z SAMOZALOZBO Ekslibris, pri kateri so

poskrbeli prakticno za vse, kar obljubljajo na njihovi strani-od morebitnega lektoriranja, postavitve

knjige, dizajna, printa, kode in na koncu se promocije.

priporocam! :)
komentar

10.11.10 12:00
Ena beseda: aggesive marketing
helča

10.11.10 13:59
to sta dve besedi ; )
link_____

10.11.10 14:28
Navedeno
Pixiebee
Zdravo

no, jaz imam tako izkusnje z vecjo ZALOZBO (pri kateri sem cakala v nedogled na samo pregled

besedila) kot tudi z SAMOZALOZBO Ekslibris[/url], pri kateri so

poskrbeli prakticno za vse, kar obljubljajo na njihovi strani-od morebitnega lektoriranja, postavitve

Pixiebee, pikabuc, Bubu, zakaj spreminjati imena, ko je jasno, da gre za isto osebo? Seznanite se s pravili oglaševanja: http://med.over.net/oglasevanje/
KOMENTAR2

10.11.10 15:41
pa še to narobe napisano: verjetno je bilo mišljeno

aggressive marketing ?
link____

10.11.10 16:12
Navedeno
Pixiebee
Zdravo

besedila) kot tudi z SAMOZALOZBO Ekslibris[/url], pri kateri so

Pixiebee, pikabuc, Bubu, zakaj spreminjati imena, ko je jasno, da gre za isto osebo? Seznanite se s pravili oglaševanja:

http://med.over.net/oglasevanje/
do sedaj sem izdala že 4 knjige, vse v samozaložbi. Uspelo mi jih je tudi prodati, zadnja pa mi te dni izide pri Exlibrisu, mislim, da jim lahko zaupam.
Žal je dandanašnji v Slovneiji tako, da je več tistih, ki knjige pišejo kot onih, ki jih kupujejo....
če pa koga zanimajo podrobnosti tudi o prodaji, pa me lahko pobara.
rada povem, če le lahko.
mm

http://www.gorenjci.si/?crka=M&izberi=1#&&PageIndex=3
Mariposa

30.11.10 08:24
Te bom pobarala!
P.blup

11.12.10 21:57
OOO, kakšen dober forum! Nadvse praktično poučen! Žal mi je le, da nekatere mlade kar ignorirajo ali pa mečejo v en koš.
No, ampak ko bom pa hotela kaj več vedeti o avtorskih pravicah, bo pa tole prav prišlo ;)
Just me

11.12.10 22:15
Okej, malo sem se zatipkala. Nisem stara 15, ampak 45 (ali pa 55, kar vam bolj sede ;)). A lahko zdaj dobim en resen in natančnejši odgovor?
Kerstin, hvala vsaj tebi.
Aja, ZZZZ tudi tebi, a moja prijateljica piše najstniško knjigo, ne otroške.

13.12.10 17:28
Navedeno
Just me
Živjo!
Imam prijateljico (stara je 15 let), ki piše knjigo je še ni napisala do konca, jo bo pa kmalu. Prebrala sem to, kar je napisala do zdaj in zdi se mi res super. Tudi sama je že razmišljala o izdaji. Res IMA talent in zna pisati. Že prej je napisala eno zgodbo (pustolovsko) in se prijavila na natečaj za mlade pisatelje, kjer se je uvrstila med prvih dvajset. Njena zgodba, ki jo piše zdaj, (najstniška, ljubezenska) je zares dobra (veliko se smeješ) in me zanima, kako naprej, ko konča knjigo? Zadeva se mi zdi zelo zapletena. Bi jo pri založbi sploh jemali resno? Mora poznat koga iz založbe, mora najprej kontaktirat tiste, ki delajo tam (po telefonu, mailu,...), ali pa kar vkoraka v njihovo hišo, kjer delajo in se zmeni? Zanima naju tudi, koliko wordovih strani je dolga povprečna knjiga? In kaj imajo starši pri vsem tem? (morajo tudi oni kaj podpisat ali kaj takega) Aja, in kaj je to z avtorskimi pravicami?
Prosim, prosim za odgovor.

Kako zdaj, Just me? Kako si se zatipkala, saj si napisala, da je prijateljica - ne ti - stara 15 let? :) Si ta "prijateljica" ti? Glej, saj to je vseeno. Ok, hvala bi potem postala samohvala, ampak baje tudi ne škodi. :) Založbe bodo tako in tako presodile same. Lahko jim pišeš na mail, lahko pokličeš in se dogovoriš, kako in kaj. Prej pa naštudiraj ponudbo naših založb: katere izdajajo literaturo, v kakršno spada tvoja knjiga, po možnosti - če je navedeno - kdo je urednik za ta žanr itd.
Koliko je dolga povprečna knjiga, je težko presoditi. Mladinska literatura zajema "tanke knjižice" in "debeluharice", tako da ni nekega univerzalnega merila. Koliko strani pride, ko gre tekst v prelom, je spet odvisno od načina preloma, velikosti črk, odstavkov itd. Lahko pa okvirno računaš, da bo v dejanski knjigi dvakrat več strani kot v wordu.

O avt. pravicah pa naj reče kakšno kdo drug.

K.
sarabska

26.12.10 02:37
Lep pozdrav!

Tudi sama imam za seboj knjigo, čeprav je od tega že kar dosti let. (1992) Izdala sem jo v samozaložbi, ker je podobno kot zdaj, tudi takrat bilo potrebno čakati na izdajo vsaj dve leti, s tem da je bilo založb malo, pa tudi prvenec je vedno zelo kritično opazovan. Vidim, da se ni situacija na trgu nič kaj spremenila, le da je založb več, tisk je cenejši, oblikovanje veliko lažje, saj kdor je spreten z računalnikom lahko to naredi celo sam.

V pripravi imam še dve knjigi, za kateri se bom potrudila, da bosta izši v naslednjem letu. Morda celo tri, saj mi je ena založba sama ponudila "prostor" v čakalni vrsti. Čeprav imam občutek, da se založbe zelo mačehovsko obnašajo do knjig in resnično gledajo bolj kot na vse ostalo, na profit (kar je na nek način normalno), se je treba kot avtor zavedati odgovornosti do svojega dela.

V primeru če gre za založbo, se je treba resnično dobro dogovoriti o vsem. Tudi o promociji knjige, ne samo o izdelavi.

No, mene ravno ta del muči najbolj. Me je od nekdaj. Ko je bila knjiga izdana, torej natiskana, zabeležena v cobissu, z vsemi dovoljenji Ministrstva za kulturo, se je podala na pot v svet. Za promoviranje je šlo veliko časa, telefonskih dogovorov, organiziranja literarnih večerov, nastopov, udeležbe na radiu, televiziji... Zelo spreten, prijazen in odločen moraš biti. Veliko časa pa tudi denarja gre za to. Meni se je pri izdanih 500 izvodih (kar je bilo že za tisti čas veliko) ob prodanih cca 400 izvodih povrnil ves strošek na nulo. 100 knjig pa je tako in tako pristalo v rokah ljudi, ki so mi pomagali pri izdelavi knjige in pri promoviranju. Zapisovala sem si vsa pojavljanja v javnosti in v točno enem letu od dneva izdaje (tiskar mi jih je na Božični večer prinesel domov) sem imela 84 promocijskih dogodkov. Kar nekaj, bi rekla. Skoraj dva na teden.

Knjiga je bila torej razprodana. Zaslužka ni bilo. Porabljenega časa nisem štela. Je pa ostalo dobro ime in možnosti za nadaljnje izdaje, tudi ponatis prvenca ipd.

No, kljub vsem "pritiskom" ljudi, naj spet kaj izdam, se do zdaj za to nisem odločila, ker vem, da je bilo tisto leto zame zelo naporno, sicer tudi zelo lepo. Bila sem seveda mlajša, imela sem več energije, več zagona in predvsem več časa. To je bila resnično nepozabna izkušnja, ki bi jo predlagala vsakemu avtorju, ki si želi pospremiti svojo prvo knjigo na svet tako, kot se spodobi.
Ker veš, da je to tvoj "otrok", se boš tudi sam največ angažiral in najbolje storil vse, kar je potrebno.

Sem zagovornik samozaložbe, zase seveda. Ker vem, da ne bo nihče toliko storil za mojo knjigo, kot sama. V končni fazi pa tudi, če sam zbiraš sredstva (najsibodi lastna ali sponzorska), se ob tem procesu tudi kaj naučiš in se začneš zavedati, kaj vse skupaj pomeni, dobiš dodatno motivacijo, da knjigo tudi spraviš med ljudi, kamor tudi spada.

Samo izdati knjigo, zato, da lahko rečeš, da imaš izdano knjigo, je malo, premalo. Tako, kot ste leta in leta zapisovali vse misli in besede, sestavljali, obračali, premeščali... Prav toliko časa bo natisnjena knjiga potrebovala, da bo "shodila", da bo spregovorila sama. Do takrat pa jo vodite z vsem srcem, ki ga imate.

Še to mogoče. Najsibo 200 ali 300 ali 2000 izvodov... Vsak izvod je dragocen in vsakega hvaležno pospremite k novemu lastniku. Ne obupajte, če bo šla prodaja počasi. Moja knjiga je bila razprodana v petem letu, kljub vsem mojim angažiranjem. In sem zelo ponosna na to. Veliko avtorjev poznam, ki so obstali pri 50 prodanih izvodih, ostale hranijo doma ali jih ima založba in so obupali. Govorim o tem, da je od tega minilo že 10 ali več let. Torej, ne ustavljajte se, lepo počasi in pogumno. Vsak dan se pojavljajo nove možnosti, izkoristite jih. Spoznali boste veliko novih ljudi v tem procesu in če ne drugega, našli veliko dobrih prijateljev. Saj literati imamo vsi srce.

Želim lepe praznike in veliko dobrega v novem letu. Naj prinese tudi kakšno novo knjigo, mi avtorji pa se moramo potruditi, da bo dobra, da bo ljudem, ki jo berejo, nekaj dala. V tem je tudi smisel, ne?

Pozdrav, S.
V Sloveniji izdati knjigo je zaradi majhnosti zelo tezko. Tudi brana bi bila mogoce se kje v tujini pa tja le redko prodrejo nasi avtorji.

----------
...
Oh my morning's coming back
The whole world's waking up
All the city buses swimming past
I'm happy just because
I found out I am really no one!
...
----------

27.12.10 08:56
Dejstva govorijo drugače.

1.) V Sloveniji je leta 2009 izšlo 6300 knjig po katalogizaciji NUKa, kamor pa se štejejo tudi monografske publikacije tipa doktorati in podobno. No, v knjigarne Mladinske knjige (kar pomeni že skoraj enako kot "v slovenske knjigarne" ;-) je prišlo nekaj čez 3500 od teh naslovov, kar lahko imamo za knjige, namenjene trgu. Torej nekako 1700 novih prodajanih naslovov na milijon prebivalcev. Svetovno povprečje je pod dvesto in velika večina državnih povprečij tudi, seveda pa vsaka država šteje nekoliko drugače. Skratka, na prebivalca izdamo zelo veliko knjižnih naslovov, kar ste nemara že opazili, če ste hoteli resno spremljati knjižno dogajanje. O tem se strinjajo vsi strokovnjaki od bralcev prek založnikov do avtorjev, vsi bi manj izdanih knjig, ampak nihče ne bi pri sebi začel, hehe.

2.) Med temi knjigami je (opiram se na podatke, ki so jih posredovale žirije za izbor literarnih nagrad z ustreznih področij) v 2009 izšlo približno 120 novih slovenskih romanov, 60-70 zbirk kratke proze in 300 zbirk poezije. Malo? (Je kdo prebral vse? Vsaj v enem od naštetih žanrov?)

3.) V ZDA zelo redko srečate avtorja, ki izda knjigo pred tridesetim letom, pravzaprav zelo redko srečate avtorja, ki je sploh izdal knjigo ;-). (Pri nas pa 30 velja že skoraj za pozen začetek.) Zato se je že uveljavila razlika v predstavljanju "he/she is a writer" (nekdo, ki piše, a ni še nič objavil in za denar dela nekaj drugega) in "he/she is a published writer". Samo od pisanja kvalitetnega leposlovja (quality fiction) pa živi v ZDA po moje še manj ljudi kot pri nas. Celo najbolj znani pisci večinoma predavajo po univerzah,

4.) Knjige v tujini ima objavljenih med 70 in 80 slovenskih živečih leposlovnih avtorjev. Izid, tudi v primerjavi s precej večjimi avtorji, sploh ni slab. Megalomani ga sicer imajo za nepomembnega, ker ni nobenega med njimi na lestvicah uspešnic in med Nobelovimi nagrajenci tudi ne, ampak za to je še čas, državo imamo šele 20 let!

5.) Predstavljam si, da je neobjavljeni avtor tako pri nas kot v tujini mnenja, da je knjigo težko objaviti. Vendar jo, kot je napisano zgoraj, vsaj v samozaložbi lahko objavi vsakdo. Tudi zaradi tega so številke na začetku mojega traktata velike. Da pa te knjige nimajo veliko odmeva - priznati je treba, da ga niti knjige znanih avtorjev večinoma nimajo! To pa je že tema za kako drugo jadikovanje ;-) ...
attlanta

13.01.11 17:35
Lep pozdrav!

Zanima me slednje;

- kaj se zgodi z knjigami, osnutki, itd., ki jih razpošlješ po založbah, v primeru da niso izbrani? (predvidevam, da jih nazaj ne dobiš)
- kaj če napišeš in ilustriraš knjigo za otroke?

Hvala za odgovor,

atlanta

13.01.11 18:18
Nazaj se daje originalne ilustracije, natisov besedil pa ne nujno (toliko morate že investirati v svojo vero, da je tekst za objavo), čeprav jih številni uredniki iz ekoloških razlogov vračajo (manj natisov, več amazonskega gozda). Za knjige za otroke smiselno velja vse zgoraj povedano, le da imajo v Sloveniji še večji indeks rasti kot knjige za odrasle.
gregor rozman

17.01.11 12:17
kako izdati knjigo? pošlješ kakšnemu uredniku in čakaš. mesece, leta, ...

moje izkušnje? pisalo se je 2008, ko sem gradivo za prvo knjigo poslal jskd za urško, potem se je pisalo 2010, ko sem gradivo za drugo poslal andreju blatniku. prva je izšla 2009 (všeč mi je, da sem jo lahko v celoti oblikoval po svoje, kar pomeni, da je izpadla kot nekakšen zmazek, z neizkušenostjo sem uspel uničiti izjemno avtorsko delo fotografa na naslovnici), druga pa bo 2011 (verjetno 'k sreči' bo oblikovne odločitve prevzela založba). do zdaj sem imel srečo z odzivom založb, ker je delo izšlo takoj, trenutno pa se mi zdi težje vprašanje kako izdati tretjo, ker ni in ni začetne ideje. :o) konec eterično erotičnega pisanja v prvi in umazano realističnega v drugi žili mojega ustvarjalnega falusa? znanstvena fantastika kot vesna lemaić ali kaj bolj klasičnega kot mirana likar bajželj? morda pa literatura ni žila zame in nadaljujem v intermediji ter multimediji ...

kako se premakniti z mesta - to se najprej sprašujte, preden si začnete zastavljati vprašanja kako izdati knjigo.

dober tek!
Sončekkk

20.01.11 19:59
Pozdravljeni!

Sama že nekaj časa pišem knjigo in sedaj počasi gre proti koncu. Knjiga je zanimiva in zato sem se odločila, da bi jo poskušala izdati v samozaložbi. Zanima me, če je lahko moja mladoletnost ovira pri izdaji knjige?

Že vnaprej hvala za odgovor.
attila

21.01.11 12:22
Pa naj še jaz dodam svoje skromno mnenje.

Kar se tiče izdaje knjig, bi marsikateri avtor naredil veliko uslugo bralcem, kolegom avtorjem in trgu, če bi svoje delo pustil kakšnih pet ali deset let odležati, ga potem predelal in poslal v kritično branje še komu drugemu razen staršem in prijateljem (ki jim je itak krasno in fajn in ohinsploh vse, kar napišeš).

Saj je razumljivo, da bi vsak rad videl svoje delo natisnjeno, ampak kot je že na začetku diskusije omenila Kerstin, je res dobro temeljito premisliti, ali želiš, da bo besedilo še deset let po izidu pričalo o tvoji spretnosti pisanja.

Sicer pa je mogoče skrb manj, če pogledamo, kaj se z neprodanimi knjigami dogaja - večina jih pristane v razrezu in reciklaži. Kar po svoje (bolj ko o tem razmišljam, kljub svoji trčenosti na knjige) niti ni tako napačno, če to res pomeni, da pade kakšno drevo manj. Večje vprašanje zame je, zakaj so take knjige v prvi vrsti sploh izšle.

http://www.delo.si/clanek/137311

Priznam, malo posplošujem, vse knjige ne sodijo v isti koš in prodajne številke sploh niso edino merilo kakovosti knjige, ampak malo hecno je brati, da bi vsi kar radi izdajali knjige in romane in pravljice, večina pa v isti sapi priznava, da knjig ne kupuje v knjigarnah, ampak si jih izposoja v knjižnicah - torej niti sama ne podpira istega tržnega sistema, katerega del bi rada postala.

Če je motivacija za izdajo knjige samo lastno veselje ob "rojstvu novega otročička", ne pa kvalitativen doprinos v slovensko literarno zakladnico, je po mojem mnenju izdaja knjige že v temelju vprašljiva. Če že vse življenje pišem pesmi in jih imam do danes, recimo, 2000, to niti približno ne pomeni, da je nujno katera od njih zrela za objavo. Ali če sem napisala že pet romanov, ki ležijo v predalu. Tudi dnevniki običajno obležijo v predalu (in dobro je tako).

Seveda pa ima vsak pravico, da se odloča po svoje, samozaložbe so lahko ena od poti do izdane knjige, ampak najprej bi se moral vsak res globoko vprašati, ZAKAJ sploh počne, kar počne in ali je v tem DEJANSKO dober. Ne samo po mnenju sorodnikov in prijateljev in na osnovi lastne presoje.
nekdo1991

21.01.11 14:03
Problem je, da so knjige predrage. Osebno nikoli ne kupujem knjig. V življenju sem kupila le Gospodarja prstanov, Harryja Potterja in nekaj svojih knjig. Zakaj? Prvi dve zbirki sta bili vredna denarja. Nekaj svojih pa zato, da jih podarim. To je vse.

Zakaj bi dala 30€ za posamezno knjigo, če pa lahko letno si sposodim neomejeno knjig v knjižnici za 5 ali 6€ članarine na leto? S plačo se komaj splaziš skozi mesec, potem pa boš kupoval vsako knjigo, ki ti pride pod roke?

Drugače pa ... Knjige, ki so zanimive, knjižnice kupijo. Npr. sem prav gledala pri moji založbi, da moje knjige se prodajajo, pesniške zbirke pa ne... S tem hočem povedati, da so šle knjige v določenem času dosti več, kot pesniške zbirke.

Jaz npr. poezije se sploh ne pritaknem. Mi ni zanimiva. Raje imam kakšen dober roman.

Glede samozaložbe je težka. Vendar ima vse dobro in slabo plat. Odvisno, v kakšni luči vidiš vse skupaj.
MyD

21.01.11 15:44
Navedeno
Sončekkk
Pozdravljeni!

Sama že nekaj časa pišem knjigo in sedaj počasi gre proti koncu. Knjiga je zanimiva in zato sem se odločila, da bi jo poskušala izdati v samozaložbi. Zanima me, če je lahko moja mladoletnost ovira pri izdaji knjige?

Že vnaprej hvala za odgovor.

Ne zdi se mi prav, da mladim jemljemo pogum in jih zatiramo v kali, ko poskušajo udejaniti svoje želje. Saj veš, poskusiti ni … Za (samo)kritiko? … je še čas … 

Ponudil bom le nekaj praktičnih napotkov knjigi na pot:

Možno je izdati svojo knjigo v samozaložbi. Za začetek je najbolje poskusiti z manjšo naklado (recimo pet ali deset izvodov). To niti ne stane preveč, če ne gre za trženje (honorarji, obvezni izvodi, promocija, distribucija …). Torej, cenovno je možno, z nekoliko privarčevane žepnine in sorodniško podporo (babice, dedki, tete, strici …), izdati kar »spodobno« knjigo.

Seveda je krog bralcev v začetku omejen in se lahko širi. Čim več bo kupcev, se bodo (posledično) začele večati tudi tvoje skrbi. Če boš izdajala račune za prodane izvode (kar je itak zakonska obveznost), se bodo tvoje davčne obveznosti prenesle na tvoje starše ali skrbnike.

Če obseg tvojega romana ne presega 999 strani (in je v elektronski obliki dokončen in brezhiben, ter ne terja velikih in dodatnih posegov), sem pripravljen (le zate) (in le enkrat) zastonj (brez kakršnegakoli plačila), tako oblikovno kot tehnično, pripraviti tvoje delo – do natisa.

Tvoje so vse ostale skrbi in vsi ostali stroški … :)

Lahko se v primeru (samo)založbe obrneš še na veliko ponudnikov t. i. tiskanja na zahtevo (POD), vendar tudi oni imajo svojo računico in te zadeve se urejajo z natanačnimi pogodbami.

To sicer sega izven okvirjev zastavljenih vprašanj in »klasičnih« knjig, pa vendar
          – so tudi cenejši načini za predstavitev svojega dela:

Obstajajo tudi e-knjige, ki zasedajo manj prostora na policah in se na njih ne nabira pravi prah. Če je tvoja želja, ponuditi v branje svoj roman, si (za zmerno ceno) lahko omisliš tudi svojo spletno stran (s prostim ali plačljivim dostopom), svoj (zastonj) blog, … ali se pridružiš mnogim spletnim literarnim skupinam.

Možnosti je veliko, biti opažen – pa ni vselej enostavno.
nekdo1991

25.01.11 13:54
Sicer se strinjam z MyD glede majhno naklado izvodov. Jaz sem pri svojih štirinajstih letih natisnila štiri izvode, vendar zanimivo je bilo to, da če bi samo eno knjigo natisnila bi plačala enako, kot če bi jih štiri. Bilo pa je 2500 tolarjev...Torej zdaj bi bilo okoli 10€.
Darja Hočevar

05.02.11 14:38
Pozdravljeni,

kot pisateljica s kar nekaj knjigami,lahko mladim še neuveljavljenim pisateljem in pisateljicam sporočim-nikoli ne obupat.Saj začetek je težak,vendar je potem toliko lepše!

Lep pozdrav
nekdo1991

07.02.11 13:39
Vaše knjige, gospa Hočevar, pa sem brala. Všeč so mi bile.

Sicer pa imate prav - nikoli ne smeš obupati. Sama nisem obupala in sedaj imam izdanih devet knjig.

Samo še svojo založbo dat na noge in gremo.
Zanimivo se mi zdi, da nihče, ki bi rad objavili prvo knjigo, ne sprašuje, kako do objave v literarni ali mladinski reviji, le o - knjigi. Kot je nekdo omenil: knjiga ostane. Mislim, da nikogar ne bi zadovoljilo, če bi šla mimo popolnoma neopažena, če ne bi dobila recenzije ali pa bi jo raztrgali kot totalno zanič, če bi se mu lastna knjiga čez čas zdela grozna, če bi v primeru založbe vrgel stran kup denarja ali pa mu založba sploh ne bi hotela plačati ...

Čeprav se sliši manj ugledno, je to zagotovo nekaj, kar bi bilo pametno narediti. Skoraj ga ni pisatelja - najbrž mi bodo tile, ki hodijo na forum, to potrdili - ki ne bi začel tako. Prednosti so številne:
1.) Če ti zgodbo ali odlomek iz romana zavrnejo, ti urednik z malo sreče pove, kaj naj bi bilo s tvojim pisanjem narobe in kaj bi moral izboljšati. Morda te napoti v kakšno delavnico pisanja ...
2.) Če pride do objave, bo besedilo predtem pregledal lektor - tudi iz tega se da kaj naučiti
3.) Če večkrat objaviš v reviji, dobivaš "ime" - spoznajo te bralci in kritiki. To je pozneje hudo pomembno. Kar nekaj imen je bilo na osnovi revialnih objav že tako znanih, da jim je bilo zaradi tega zagotovo lažje najti (spodobnega) založnika, ob izidu prve knjige pa se je našel tudi kritik, ki je o njej kaj napisal. Tudi kulturni novinarji že tako slabo obiskujejo tiskovne konference, kaj šele, če gre za avtorja brez revialne objave.
4. Če ti tvoje delo čez čas ni všeč, je revija že zdavnaj pozabljena ... ;-)
6. Kar ni nepomembno: z objavami v revijah spoznavaš ljudi - kolege, urednike, lektorje. Od njih pa se lahko kaj naučiš, poznanstva pa itak ne škodijo. Zaradi njih morda ne boš prišel do objave , kar tako, če pa boš imel solidno knjigo, pa ji bo to zagotovo v pomoč.
7. Revije prirejajo literarne večere svojih avtorjev. Če bi ga avtor brez knjige priredil sam, je še najverjetneje, da bi bral sam sebi. Če pa bi bral na npr. Literaturinem večeru ali v primeru pesnika na priljubljenih Mladih rimah, pa bi ga zagotovo slišalo kar nekaj ljudi.

In kar je najpomembneje: vsaka revija ima veliko veliko večjo branost od vsakega prvenca.
nekdo1991

07.02.11 22:09
Glede zadnje točke se težko strinjam s teboj. Odvisno je, kako oglašuješ literarni večer. Npr. Jaz bom organizirala prvi literarni večer na srednji šoli in zraven predstavila tudi svoje sošolce. Imam prednost, da sem bila v kraškem obzorniku, tako da bom imela kar nekaj ljudi.
Odvisno je od vsega, kako se znaš sam organizirati. Ni vse v objavi revij. In sploh pa; mene so ljudje spoznavali na internetu. Pisala sem v italijanščini in slovenščini. Delala blog, pisala po forumih... Skratka, so me ljudje spoznali, vendar nikoli nisem hotela kar tako objaviti v neki reviji. Preprosto sem želela knjigo in pika.
In uspelo mi je.

Zdaj pa svojo založbo odpret in to je to.
Seveda lahko tudi sam narediš uspešen literarni večer, sploh če poznaš precej ljudi, imaš organizacijske sposobnosti, če si komunikativen in si - tako kot ti - že objavila v kaki reviji ... Veliko pa je ljudi, ki preprosto niso narejeni za to, nimajo nobene objave itn., takšnim pa večer, ki ga organizirajo drugi, pride še kako prav.
Tebi pa srečno!
Aleš Štorman

12.02.11 00:46
Pišem svoj prvi roman. Čeprav gre verjetno za enega izmed boljših tovrstnih izdelkov pri nas, zelo neobičajno kriminalko, vem, da knjige ne bom mogel nikoli izdati. Zakaj? Ker me ni. Ne obstajam. Nikogar ne zanimam. Vem o čem pišem, o čem govorim, ker v policiji delam že dvajset let. Pišem iskrivo in resnično, pa vendarle gre za roman, izmišljeno zgodbo. Toda kot pisca me ni in kot takega nikogar ne zanimam. Resnični junaki nikogar ne zanimajo, medtem, ko se pojavljajo različne kopije Holmsov, Poirotov, Columbov...
Žalost.

12.02.11 10:25
Aleš, zakaj tako hiter obup? Če je knjiga v redu, bo zagotovo prišla med bralce, na takšen ali drugačen način. Samo reči, da kot pisec ne obstajaš je laž. Saj pišeš, ali ne? Torej - obstajaš. Samo najdi poti. Lahko tudi z e-knjigo. Z ameriškimi založbami. če ne našimi. Lahko ti svetujem še kaj. Ampak če boš razmišljal o ne, potem boš dobil ne.
nekdo1991

12.02.11 15:03
Aleš, pusti mi svoj mail, da te kontaktiram. Mislim, da ti lahko pomagam.

Lp.
gregor rozman

18.02.11 09:55
aleš, priporočam, da se obrneš na založbe, ki imajo knjige v najmanj stotih različnih knjižnicah po sloveniji. smiselno preglej cobiss.
web bird

08.03.11 18:01
Za vse, ki se odločite izdati knjigo v samozaložbi obveščamo, da lahko knjigo izdate tudi v elektronski obliki (pdf knjige, knjige za e-bralnike, ipd.) in jo preko distribucije na strani založbe Bird Publisher tudi prodajate. Tako vam lahko knjigo izda založba ali vi sami.

Založba Bird Publisher iz Mengša je namreč prenovila svojo spletno stran, tako da sedaj lahko posredno ponudi bralcem tudi vaša besedila, pesmi, romane, novele, itd. , ki mogoče ne sodijo strogo na specializirano področje te založbe. Nekaj so jih že naredili: Druge PDF-knjige.

Elektronsko (pdf ali za e-bralnike) knjigo vam lahko tudi naredijo.

web bird
Smiley15

21.03.11 14:57
Živijo, tale forum je pa zelo zanimiv. Stara bom 15 let.
Pišem knjigo(kriminalko), zanima me, če kdo ve, koliko strani naj bi bilo napisanih v wordu? Naj bo pisava 12 ali 14? Kakšni so stroški ob objavi?
Lep pozdrav vsem,
Smiley
nekdo1991

21.03.11 18:14
@Smiley15

Glede knjige je stvar pisatelja, koliko napiše. Ni važno, če jih je 50,60,80,100... Odvisno je, kako knjigo narediš zanimivo, zapleteš stvari, odpleteš ... Moja prva knjiga je bila dolga 85 strani v Wordu formata A4, založnik pa jo je nato razpolovil in tako pridobil 211 strani. Pisava tudi ni važna, lahko je poljubna... Moraš računati, da ti besedilo oblikujejo po svoje, vendar sama uporabljam pisavo Book Antiqua - 10,5 pisava.

Stroški?
Če daš založniku, jih praktično nimaš. Seveda je to odvisno od posameznega založnika, kako se dogovoriš ... Če se obrneš na založbo, ki tiska po naročilu pa je ... No, za Njuno sladko maščevanje mi je prišel račun kar zasoljen.
Stroški pa so postavitev naslovnice, tiska ... Seveda moraš računati 4 obvezne izvode, ki gredo v NUK, ... Seveda pa je tule tudi avtorski honorar. Vendar te moram opozoriti, da kar nekaj založb ne drži svojih obljub.

Če te zanima izdaja knjige, mi lahko javiš na tanja.kesley@gmail.com
Kmalu bom odprla svojo založbo. Lahko se kaj dogovorimo. Sama sem se odločila, da bom vzela avtorje, ki imajo smisel za pisanje, pa jih založbe zavračajo. Tako, da ... si dobrodošla.
MyD

21.03.11 18:17
Navedeno
Smiley15
Živijo, tale forum je pa zelo zanimiv. Stara bom 15 let.
Pišem knjigo(kriminalko), zanima me, če kdo ve, koliko strani naj bi bilo napisanih v wordu? Naj bo pisava 12 ali 14? Kakšni so stroški ob objavi?
Lep pozdrav vsem,
Smiley

To je premalo podatkov za nek čisto spodoben odgovor.

Bral sem prav dobre »kriminalke«, ki so zelo kratke in obsegajo le nekaj vrstic, kot je ta:
      Richard Brautigan: Scarlattijev tilt

»Zelo težko je živeti v enosobnem stanovanju v San Joseju
      z moškim, ki se skuša naučiti igrati violino.«
      To je rekla policistom, ko jim je izročila prazen revolver.

Citirano po: Andrej Blatnik: Pisanje kratke zgodbe : od prvopisa do natisa.
      Literarno-umetniško društvo Literatura (Zbirka Novi pristopi), Ljubljana 2010, str. 20.
      (Mimogrede in v vednost: na strani 14 je zelo pohvalno omenjen forum Knjižni molji
      in prav ta tema: Kako izdati knjigo. ;)

Sem pa bral tudi dobre krajše »kriminalne« zgodbe, ki so izhajale v dnevnih časnikih (formata približno Slovenskih novic) in so bile natisnjene, z ilustracijo vred, v dveh stolpcih na polovici strani. Približen obseg tipkopisa bi bil tako, čez palec, približno 4–6 tipkanih strani.

Nekatere »kriminalke« obsegajo tudi več sto natisnjenih strani. Nekatere so žepnega formata, druge so nekoliko večje. Pri tisku je spet tako, da nekateri uporabijo večjo stopnjo (velikost) črk in navidezno povečajo obseg knjige, drugi spet uporabijo manjšo stopnjo črk, da prihranijo pri obsegu in strških.

Stroški objave so pa lahko zelo različni in so odvisni od še nekaterih drugih dejavnikov in želja.

Predvsem je pomembno, da je »kriminalka« – dobra. ;)

22.03.11 06:26
Navedeno
Smiley15
Pišem knjigo(kriminalko), zanima me, če kdo ve, koliko strani naj bi bilo napisanih v wordu?
Lahko pa tudi takole: ker je pri kriminalki najpomembnejša zgodba, si zamisli zaplet, vsa dogajanja, razplet, itd. ter vse to opiši. Ko bo povedano vse, kar mora povedano biti, bo zgodba, ne glede na njen obseg, končana.
Kriminalke Agathe Christie so kratke, obsegajo okrog 200 strani, oziroma nekje med 250-300 tisoč znakov, trilerji Stiega Larssona so knjige s po 700 stranmi, kar znese, tako na hitro, milijon ali več znakov.
Malena_J

27.03.11 11:43
Pozdravljeni!

Tale tema se mi zdi zelo koristna, in ker ne vem, na koga bi se za začetek obrnila, sem se odločila postaviti par vprašanj v zvezi z nastajanjem knjige kar na tem forumu.

Pišem knjigo o duševno bolni študentki (o sami zgodbi ne bi kaj veliko razpredala), kar bi lahko uvrstila v kategorijo leposlovje, natančneje drama. Zanima me, kaj je bolj berljivo - zgodba napisana v 1. ali 3. osebi? Pisati sem sicer začela v 3. osebi, ker se lepše bere oz. se zgodbo dojema kot pripovedovanje nekega opazovalca, osebe, ki jo je poznala.
Kaj pa vam je drugim bolj blizu?

Zanima me tudi, kako je glede spremne besede. Je obvezna, in ali jo napiše avtor sam, ali založba poskrbi za to, v kolikor želijo izdati knjigo?

Sem popolni laik na tem področju in je pač treba nekje začeti ... :)

Za odgovor(e) se že vnaprej lepo zahvaljujem!

Lep pozdrav!
Stvar pripovedovalca je zgolj in samo tvoja odločitev, natančneje, tvojih namer, skratka tega, kako boš najlažje dosegla svoj cilj. Odvisno je tudi od tega, kaj te bolj zanima: zgolj njeno notranje dogajanje, psihologija - ali pa širša podoba, ki prikaže več konteksta?

Glede na to, da pišeš prvi roman, se mi zdi prvoosebna pripoved malce nevarnejša, vsaj sodeč po prvoosebnih prvencih, ki govorijo o podobnih tematikah Hitro te namreč omeji, saj imaš samo en zorni kot, pa četudi je ta lahko spremenljiv, sploh če gre za punco z duševnimi težavami. Če oseba ni resnično odlično dodelana, se ti lahko hitro zgodi, da bralca pravzaprav neha brigati, kaj je z junakinjo in kaj se ji vrti po glavi.

Moje čisto osebno mnenje je, da je za začetek morda bolje izbrati zunanjega, t. i. vsevednega pripovedovalca. Zanimive so lahko tudi različne kombinacije, več pogledov, ki sestavijo celoto o njej. Bolezen vsakega človeka navadno ne vpliva samo nanj, pač pa tudi na ljudi, ki so mu blizu. Z njo je povezanih tudi več ljudi, s katerimi se njena pot križa zgolj ohlapno ... če je npr. v bolnišnici, je to lahko cimra, celo snažilka ... Pri tem so ti na voljo tudi številna druga sredstva: pisma, časopisna poročila, spletni forumi, whatever. Pri kombinacijah je pa spet težava v tem, da moraš ves čas skrbeti, da ima vsak glas "svoj glas", da torej pisanje prilagajaš vsakemu posebej, vse te niti pa morajo tudi kaj naštrikati ... sicer so povsem brez smisla.

Skratka, možnosti je kolikor hočeš, berljivost je pa še najmanj odvisna od oblike, ampak od zgodbe in predvsem od tega, kako je napisana.

V prid večjih možnosti, da prideš do založnika, bi omenila stvar, o kateri se v tej rubriki piše veliko manj kot o denarju, je pa veliko pomembnejša: jezik. Bodi res skrbna, tako pri čisto slovničnih rečeh kot npr. pri izbiri izrazov in podobnem. Verjemi, da uredniki na vešče napisane rokopise gledajo čisto drugače, sploh ker se na njihovih mizah (in pozneje v košu) valja na kupe slabih. Takšni pogosto zmotno mislijo, da bodo povedali svojo zgodbo, za ostalo bo pa poskrbel lektor. Lektor naj bi bil zgolj pika na i, še eno oko več, ki prispeva, da vse štima. Skratka, jezikovna skrbnost se ti utegne zelo obrestovati, saj koristi predvsem tebi: tvoji knjigi, možnosti, da v uredniku vzbudiš zanimanje in da na koncu pride do objave.

Spremne besede, uvoda in takih reči pri leposlovju praviloma ne piše avtor. O tem, kdo bo njen avtor, če se založba odloči zanjo, je pa največkrat stvar urednika ali pa dogovora med urednikom in avtorjem. No, ampak to je v tem trenutku najbrž še najmanj pomembno ;-)
MyD

27.03.11 20:21
@Katja10 – zanimivo razmišljanje in dobri nasveti oz. priporočila. ;)

@Malena_J

Navedeno
Malena_J

… in ker ne vem, na koga bi se za začetek obrnila, sem se odločila postaviti par vprašanj v zvezi z nastajanjem knjige kar na tem forumu.
.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

… kar bi lahko uvrstila v kategorijo leposlovje, natančneje drama …
.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

Le za začetek, ;)) sicer je, v veliki meri, to prepuščeno posamezniku in njegovi iznajdljivosti. Tudi knjige tipa Kako naj …? (How to …?) so čisto korisne in uporabne, jih je pa treba vsaj prebrati, obstajajo tudi različne kreativne delavnice, vselej pa je, za uspešen konec, odločilno in nenadomestljivo – samostojno delo.

Ne vem ali sem dobro razumel, da se, glede literarne zvrsti, odločaš morda tudi o drami? Skušal bom izraz drama gledati v nekoliko ožjem smislu. Če se odločiš za dramsko besedilo, to terja nekoliko drugačen pristop, ker je tako delo, že v svoji zasnovi, namenjeno (javni) uprizoritvi in je večidel sestavljeno iz govora. Vse ostalo so le opombe za scensko delo.
Lahko si za prvo informacijo pogledaš: http://sl.wikipedia.org/wiki/Dramatika

Laik ne pomeni nevedneža, temveč bolj človeka, ki se poklicno ne ukvarja z določeno dejavnostjo, kar pa ne pomeni, da je tako delo slabo. Prav nasprotno, laično delo je lahko celo boljše kot poklicno opravljeno delo. Ne želim tukaj še začeti razprave o literarnih ustvarjalcih v Sloveniji, vendar se mi, tako od daleč, dozdeva, da je več dobrih kot poklicnih »laikov«. ;)

Nekaj bi še dodal, če že ni kdo morda kje omenil. Veliko informacij o pisanju in še o marsičem zanimivem, kar se vrti okoli (naj vas ne zmoti izraz strokovnega!) ubesedovanja, je moč najti tudi v delu (ki ga je avtor prijazno dal na splet, na razpolago in v uporabo vsem zainteresiranim):

Miran Hladnik

Praktični spisovnik

ali

Šola strokovnega ubesedovanja:

Vademekum za študente slovenske književnosti,
zlasti za predmet
Uvod v študij slovenske književnosti

Postavljeno na [www.ijs.si] 5. julija 2002;
za splet pripravila po 6., spremenjeni izdaji Andreja Musar.

Toplo priporočam, ker pisanje, ne glede na umetniško moč besede, je tako obrt kot tudi stroka.

Ker je ta tema namenjena odgovorom nadebudnim začetnikom, ne bom omenjal ostalih del Mirana Hladnika in še najmanj tistega v sodelovanju z Marjanom Dolganom. ;)))
MyD

28.03.11 12:28

@Malena_J

Navedeno
Malena_J

… in ker ne vem, na koga bi se za začetek obrnila, sem se odločila postaviti par vprašanj v zvezi z nastajanjem knjige kar na tem forumu.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

… kar bi lahko uvrstila v kategorijo leposlovje, natančneje drama
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Le za začetek, ;)) sicer je, v veliki meri, to prepuščeno posamezniku in njegovi iznajdljivosti. Tudi knjige tipa Kako naj …? (How to …?) so čisto korisne in uporabne, jih je pa treba vsaj prebrati, obstajajo tudi različne kreativne delavnice, vselej pa je, za uspešen konec, odločilno in nenadomestljivo – samostojno delo.

Ne vem ali sem dobro razumel, da se, glede literarne zvrsti, odločaš morda tudi o drami? Skušal bom izraz drama gledati v nekoliko ožjem smislu. Če se odločiš za dramsko besedilo, to terja nekoliko drugačen pristop, ker je tako delo, že v svoji zasnovi, namenjeno (javni) uprizoritvi in je večidel sestavljeno iz govora. Vse ostalo so le opombe za scensko delo.

Laik ne pomeni nevedneža, temveč bolj človeka, ki se poklicno ne ukvarja z določeno dejavnostjo, kar pa ne pomeni, da je tako delo slabo. Prav nasprotno, laično delo je lahko celo boljše kot poklicno opravljeno delo. Ne želim tukaj še začeti razprave o literarnih ustvarjalcih v Sloveniji, vendar se mi, tako od daleč, dozdeva, da je več dobrih kot poklicnih »laikov«. ;)

Nekaj bi še dodal, če že ni kdo morda kje omenil. Veliko informacij o pisanju in še o marsičem zanimivem, kar se vrti okoli (naj vas ne zmoti izraz strokovnega!) ubesedovanja, je moč najti tudi v delu (ki ga je avtor prijazno dal na splet, na razpolago in v uporabo vsem zainteresiranim):

Miran Hladnik

Praktični spisovnik

ali

zlasti za predmet

Toplo priporočam, ker pisanje, ne glede na umetniško moč besede, je tako obrt kot tudi stroka.

Ker je ta tema namenjena odgovorom nadebudnim začetnikom, ne bom omenjal ostalih del Mirana Hladnika in še najmanj tistega v sodelovanju z Marjanom Dolganom. ;)))
MyD

29.03.11 16:49

@Malena_J

Navedeno
Malena_J

… in ker ne vem, na koga bi se za začetek obrnila, sem se odločila postaviti par vprašanj v zvezi z nastajanjem knjige kar na tem forumu.

Le za začetek, ;)) sicer je, v veliki meri, to prepuščeno posamezniku in njegovi iznajdljivosti. Tudi knjige tipa Kako naj …? (How to …?) so čisto korisne in uporabne, jih je pa treba vsaj prebrati, obstajajo tudi različne kreativne delavnice, vselej pa je, za uspešen konec, odločilno in nenadomestljivo – samostojno delo.

Ne vem ali sem dobro razumel, da se, glede literarne zvrsti, odločaš morda tudi o drami? Skušal bom izraz drama gledati v nekoliko ožjem smislu. Če se odločiš za dramsko besedilo, to terja nekoliko drugačen pristop, ker je tako delo, že v svoji zasnovi, namenjeno (javni) uprizoritvi in je večidel sestavljeno iz govora. Vse ostalo so le opombe za scensko delo.

Laik ne pomeni nevedneža, temveč bolj človeka, ki se poklicno ne ukvarja z določeno dejavnostjo, kar pa ne pomeni, da je tako delo slabo. Prav nasprotno, laično delo je lahko celo boljše kot poklicno opravljeno delo. Ne želim tukaj še začeti razprave o literarnih ustvarjalcih v Sloveniji, vendar se mi, tako od daleč, dozdeva, da je več dobrih kot poklicnih »laikov«. ;)

Miran Hladnik

Praktični spisovnik

ali

zlasti za predmet

Ker je ta tema namenjena odgovorom nadebudnim začetnikom, ne bom omenjal ostalih del Mirana Hladnika in še najmanj tistega v sodelovanju z Marjanom Dolganom. ;)))
MyD

29.03.11 18:26

@Malena_J

Navedeno
Malena_J

Lahko si za prvo informacijo pogledaš:  sl.wikipedia.org/wiki/Dramatika

Laik ne pomeni nevedneža, temveč bolj človeka, ki se nepoklicno ukvarja z določeno dejavnostjo, kar pa ne pomeni, da je tako delo slabo. Prav nasprotno, laično delo je lahko celo boljše kot poklicno opravljeno delo. Ne želim tukaj še začeti razprave o literarnih ustvarjalcih v Sloveniji, vendar se mi, tako od daleč, dozdeva, da je več dobrih kot poklicnih »laikov«. ;)

Miran Hladnik

Praktični spisovnik

ali

zlasti za predmet

Postavljeno na –   [www.ijs.si]   – 5. julija 2002;

30.03.11 02:24
H Katjinemu odgovoru, s katerim se sicer strinjam, bi dodala še svoj pogled na pripovedovalca. Kot avtorica moram namreč priznati, da se vsaj meni zdi precej laže pisati v prvi osebi. Namreč, pri vsevednem pripovedovalcu moraš na vse nastopajoče "razdeliti" pozornost oziroma različne načine njihovih pogledov, doživljanj, obnašanja itd. Ne moreš namreč - v slab(š)ih knjigah to vidimo - pripisati dvema, trem likom istih fraz, istih odzivov, istega načina razmišljanja in v dialogih iste dikcije. To so pomembne stvari, ki jih bralec podzavestno doživlja ob branju in ki ga lahko privabijo ali pa seveda odvrnejo.
Če pišeš v 1. osebi, se temu laže izogneš (vsaj jaz), ker podrobno o občut(en)jih pišeš predvsem o eni osebi - o "sebi". Laže se tudi distanciraš od drugih - tako kot v resničnem življenju: jaz sem jaz, o drugih vem dosti manj, drugi so (zelo) drugačni od mene itd.

Zaradi prvoosebnega pripovedovanja se lahko zgodi, da kakšen zorni kot umanjka; nekateri avtorji to rešujejo na raznovrstne načine, o čemer smo govorili v drugih temah. Baretić recimo uporabi sistem bloganja, kjer vsak piše v 1. osebi (razen glavnega pripovedovalca, hehe). Gelasimov uporabi prvoosebno pripoved, nato za drugega dnevnik, pa še pisma itd. Tako je lahko vse v prvi osebi, hkrati pa od različnih oseb. Jančar je v To noč sem jo videl sestavil roman tako, da vsako poglavje pripoveduje prvoosebni pripovedovalec - vsakič drug - zadevo pa je še nadgradil s tem, da ne gre za kronološko zaporedje (npr. prvi pripoveduje do takrat, drugi od takrat dalje pa spet do takrat, tretji spet od prejšnje točke naprej ...), temveč za isti dogodek skozi različne perspektive. To je že mojstrstvo, do katerega se je treba prigarati.

Sama sem skoraj vse zgodbe in romane napisala v prvi osebi; kadar sem se šla vsevednico :), pa sem šla sama sebi na živce, ker sem se nehote postavljala na eno stran (na stran enega od likov) in se mi je zdelo, da se to tudi opazi! Kar ni prav. Tudi iz tega razloga je prvoosebni pripovedovalec "prijaznejši", ker ne bo nihče zavijal z očmi, če je pripovedovalec na "svoji" strani; jasno, da je. :)

Kerstin
gregor rozman

30.03.11 14:59
kerstin, gregor rozman pa prvoosebno pripovedovanje reši (poleg klasične kratke zgodbe) tudi tako, da je duče za šankom in roziju v diktafon pripoveduje, kaj se mu je v življenju zgodilo.
nekdo1991

30.03.11 18:22
Jaz pa ne morem v prvi osebi pisati. Mogoče kakšen dnevniški zapis, ki ga zapišem noter, drugega pa ne.
Ne vem, nekako mi ne gre. Spišem pol strani in se mi zdi, da je navaden zmazek...
MyD

30.03.11 19:01
Naj poskusim še dodati nekaj bolj »obrtniškega«.

Navedeno
Malena_J

1. … in ker ne vem, na koga bi se za začetek obrnila, sem se odločila postaviti par vprašanj v zvezi z nastajanjem knjige kar na tem forumu.
.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

2. … kar bi lahko uvrstila v kategorijo leposlovje, natančneje drama
.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

3. Sem popolni laik na tem področju in je pač treba nekje začeti ... :)

1. Le za začetek, ;)) sicer je, v veliki meri, to prepuščeno posamezniku in njegovi iznajdljivosti. Tudi knjige tipa Kako naj …? (How to …?) so čisto korisne in uporabne, jih je pa treba vsaj prebrati, obstajajo tudi različne kreativne delavnice, vselej pa je, za uspešen konec, odločilno in nenadomestljivo – samostojno delo.

2. Ne vem ali sem dobro razumel, da se, glede literarne zvrsti, odločaš morda tudi o drami? Skušal bom izraz drama gledati v nekoliko ožjem smislu. Če se odločiš za dramsko besedilo, to terja nekoliko drugačen pristop, ker je tako delo, že v svoji zasnovi, namenjeno (javni) uprizoritvi in je večidel sestavljeno iz govora. Vse ostalo so le opombe za scensko delo.
Lahko si za prvo informacijo pogledaš:  sl.wikipedia.org/wiki/Dramatika

3. Laik (malo sem prepisali iz wikipedije ;)) (v širšem pomenu) je človek, ki se z nečim ukvarja ljubiteljsko in ne poklicno. Podoben pomen ima beseda amater (ljubitelj). Beseda laik izvira iz grških besed λαός [laos] = ljudstvo, λαϊκός [laikos] = ljudski. – Pa smo se spet nekaj novega naučili. ;)

Želel sem povedati, da tako (laično) delo ni nujno slabo. Prav nasprotno, laično delo je lahko celo boljše kot poklicno opravljeno delo. Verjetno veš, da mnogi literati sploh niso bili »študirani« pisatelji, pesniki, dramatiki, temveč so bili, po poklicu, vse kaj drugega. ;)

Miran Hladnik

Praktični spisovnik

ali

zlasti za predmet

Postavljeno na –  www.ijs.si/lit/spisovn.html  – 5. julija 2002;

Ker je ta tema namenjena odgovorom nadebudnim začetnikom, ne bom omenjal ostalih del Mirana Hladnika in še najmanj tistega v sodelovanju z Marjanom Dolganom. ;)))
MyD

30.03.11 19:40
Opravičilo!

Eden moj post se je »izgubil«, objavljeni (29.03.11 | 18:26) je očitno, najbrž zaradi linkov(?),
prišel s takšno zamudo, da sem se odločil za odstranitev linkov ter dopolnitev in novo objavo.

Moderator lahko izbriše en post.

Hvala

MyD
tinkamandarinka

31.03.11 08:51
hej :)
mene pa zanima, kako izgledajo potem predstavitve, ko je knjiga ze izdana...
se za predstavitve meni avtor, mora sam pripraviti program itd.
(po postih sodec je na tem forumu kup "ta pravih" pisateljev, tak da to leti predvsem nanje ;) ... bom pa vesela vsakrsnega odgovora ...)

lp
nekdo1991

01.04.11 00:13
Jaz sem svojo prvo predstavitev imela na svoji šoli. Kar pa sem se kasneje menila, je založba hotela, da sama organiziram in vse... Vendar pa se za predstavitve je najbolje meniti sam, to je moje mnenje. Za moje nadaljne predstavitve bom imela prostor na moji šoli, vključila pa bom tudi svoje sošolce z njihovimi izdelki.
Demony

21.04.11 13:23
živijo!!

sem nova tuki, in sem se registrirala, sam zato ker me muči že dolgo to vprašanje. Namreč že neki let imam v glavi briljatno idejo, in jo sedaj zlivam na papir v obliki knjige. Imam napisane približno 90 strani, knjiga bo v večih delih. Vsak bo zajemal približno 400 strani.

Mene pa zanima kdaj naj začnem iskat založnika, ko bo knjiga napisana do konca ali že na sredini nastajanja? Vesela bom vsakega nasveta.

Lep pozdrav Demony.
nekdo1991

21.04.11 15:43
Demony:

Lahko že zdaj. S tem boš pridobila bralce in bodo kasneje komaj pričakovali naslednje dele.
Drugače pa...

zalozbamurano@gmail.com

Lahko se zmenimo, da ti pregledam knjigo, svetujem in izdam...
Knjižni molj 54

Re: kako izdati knjigo ?

22.04.11 18:23
Živijo .!
Sem Katja ,prihajam iz štajerske . Stara sem 12 let zato je meni še težje izdati knjigo ki jo pišem .
Knjiga bo v angleščini ,govorila pa bo o mojem življenju .Mladinska knjiga oz.knjiga za najstnike .
Po angleško : Story of my life!
Rada bi jo najprej poslala na angleško založbo in ,da bi jo potem prevajalec tudi prevedel ?
Ali moram poiskati sponzorje ..Prosim pomagajte mi,ker mislim ,da bo knjiga res dobra ,ko bo končana.

Lep pozdrav !

Katja
nekdo1991

23.04.11 12:04
Predlagam, da se najprej pogovoriš s starši. Vseeno pa ne vidim smisla, da napišeš knjigo samo v angleščini. Če ti smem predlagati, bi lahko napisala en izvod v slovenščini, drugi pa v angleščini. Slovenski izvod pošlješ eni založbi tle, drugi pa na angleško založbo. Starši pa ti ogromno lahko pomagajo, ker si mladoletna.
demony 

03.05.11 14:56
Hvala za vaš nasvet,me pa zanima tudi, če je pametno da predenj sploh kam pošiljaš delo avtorsko zaščitiš. saj veste dandanes se težko najdejo pošteni ljudje, kako je pri vas z temi zadevami, mora za to poskrbeti avtor sam ali je to v sklopu vaše izdaje?

hvala za vaše odgovore.
nekdo1991

03.05.11 15:58
Avtorske pravice ostanejo tvoje, vsaj tako je preko moje založbe. Le naslovnica je naša last. Vsaj jaz tako delam.

05.05.11 00:30
Demony,

preprost način, kako se avtorsko zaščitiš, je: shrani svoje delo na neki nosilec (npr. usb-ključek ali pa na papir - sprintaj), nato pa daj na pošto in pošlji sama sebi. :) Malo smešno se boš počutila, pa nič za to. Ko boš prejela svojo pošiljko, je ne odpiraj! Varno jo shrani. Zaprta pošiljka s poštnim datumom je dokaz, da si avtorica ti, že zaradi datuma (če bi kasneje kdo trdil, da je on avtor, imaš datum kot dokaz - on gotovo ne more predložiti tako zgodnjega).

Ko na založbi sprejmejo tvoje delo, pa moraš tako in tako dobiti pogodbo. Natančno jo preglej (ali prosi koga, da ti pomaga), preden jo podpišeš. Taka pogodba potem služi kot dokaz, če pride do neljubih zapletov.

Glede na to, kolikšno dolžino posameznega dela knjige načrtuješ, je najbrž smiselno, da končaš prvi del in nato začneš iskati založnika, ki mu seveda razložiš, da sledijo še ostali deli.

Kerstin
nekdo1991

05.05.11 23:00
Kerstin,

vidim, da se na te zavede bolje spoznaš od mene. Imela pa bi še jaz eno vprašanje zate; če izdaš knjigo in v drugi prepoznaš svojo različico zgodbe, kaj lahko narediš?

Predvsem me zanima zato, ker je ena oseba, za katero sem slišala, da hoče izdati knjigo pod svojim imenom z različico mojih že izdanih knjig.
Demony

06.05.11 15:21
Kerstin!

Ok res da se sliši mal mimo, vendar si mi dal/a odlično idejo. seveda je majčken problem, ker je okrog 400 strani, tako da bo to zajetna pošiljka. Vendar te moram pohvaliti imaš izvirne in uporabne zamisli, zato hvala za tvoj nasvet.

06.05.11 20:49
Demony, pri tako zajetnem besedilu lahko zadevo shraniš na e-medij (CD, USB-ključ ipd.). Bistvo je namreč potem na ovojnici (poštni žig), ne na samem nosilcu.

Nekdo1991, to so kočljive reči. Mislim, da uradno velja, da mora biti vsaj 30 ali več odstotkov besedila popolnoma enakega, da se šteje kot plagiat in se iz tega naslova lahko tudi ukrepa. Če gre le za podobno vsebino, verjetno ne moreš storiti kaj dosti. Drugo je, če so stavki res samo malo obrnjeni, npr.

"Kaj pa počneš?" je razburjeno zavpila in se obrnila.
>>
Obrnila se je. "Kaj delaš?" je razburjena zakričala.

V takih primerih, če se pojavijo dovolj pogosto, bi verjetno lahko ukrepala. Kako? Verjetno najprej s kontaktom z osebo, ki je to napisala; drugi naslov, če ta ne pomaga, je seveda obvestilo založbi, ki namerava zadevo izdati. Če tudi to ne zaleže, pa smo verjetno spet pri pravnikih.

K.
nekdo1991

06.05.11 23:21
Hvala, Kerstin. Vsaj vem, kaj storiti.

Na živce mi gre, da nekdo hoče moje delo preurediti in s tem uničiti ves moj trud.
kukky

18.05.11 01:34
Živjo!

Pred časom sem začela pisati blog. Nikoli nisem pomislila, da bi to kdaj izdala, ampak v zadnjem času mi vse več ljudi pravi, da bi morala narediti ravno to. Ampak tu se pojavi problem. Ker se najlažje izražam v slengu in svojem narečju, je moj blog neka čudna mešanica obojega. Čeprav sem (vsaj po svojem mnenju) sposobna celotno besedilo napisati v knjižni slovenščini, tega ne želim narediti, saj bi se s tem zgubil velik del mene. Dvomim, da bi bila kakšna založba pripravljena objavit ta moj mali zmazek, samozaložba pa ne pride v poštev. Je kdo že bil v podobni situaciji?

Hvala za odgovor!
Morda

18.05.11 07:15
Goran Vojnović?
nekdo1991

18.05.11 11:18
kukky,

pred kratkim sem na e-mail moje založbe prejela knjigo punce, ki tudi piše v slengu. Ne boš verjela, ampak nekateri slovenski pisatelji tudi pišejo v slengu in so že izdali nekaj knjig. Odvisno pa je tudi, kakšno je besedilo. Jaz sem precej odprta za avtorje, ki jih nobeden drug založnik ne bi vzel (in tukaj se ne gre za denar, ampak se gre zato, da pomagam nekomu izdati knjigo. Vem, kako je, če te druge založbe zavrnejo). Tako, da se mi lahko javiš na e-mail:

zalozbamurano@gmail.com.

Pri meni so večinoma dobrodošli samo romani, zanimiva besedila... Tudi slikanice bodo izšle.

Lp,

Tanja
tinkamandarinka

18.05.11 20:39
nekdo1991 ... glede tvoje ponudbe me zanima ali "bodoci pisatelji" svoje tekste, romane in druga besedila posljejo tebi na mail? celoten tekst?
mislim, saj nimam nic proti samo .. kaj pa avtorske pravice? pa kako je ta "bodoci pisatelj" zasciten da si ne bos njegovega dela kar prisvojila? (ne mislim, da si ti taka, ampak saj se bos verjetno strinjala, da previdnost ni nikoli odvec, se posebej, če gre za tekste, ki ti veliko pomenijo, kajne?)
kaj pa obcija, da se s temi potencialnimi pisatelji dobis na razgovoru? v živo je vseeno nekaj drugega kajne?
ker poznam primere, ko so nekatere zalozbe izdajale knjige brez osebnega kontakta (po principu: pisatelj njim po mailu tekst, oni izdajo knjigo)... no in toti princip se mi ne zdi najoblj fajn,,,

drugace ti pa zelim veliko uspehov na tvoji uredniski in pisateljski poti

lp
nekdo1991

19.05.11 15:01
Ne, previdnost ni nikoli odveč, vendar mislim, da je ta wanna be obtožba povsem nepotrebna, saj imam večinoma v načrtu svoje knjige, nekaj tudi drugih. Ne rabim jemat besedila drugih avtorjev, ker nimam SVOJE domišljije. Moje ideje se skladajo z nekaterimi resničnimi osebami in ne vem, zakaj bi izbrala neko xy besedilo, ki ni v mojem slogu. Poleg tega pa ima pri meni avtor vpogled v to, kaj se dogaja z njegovim besedilom. In sklenemo tudi pogodbo, jo dobi itd.

Drugače pa sprejemam besedila, kot jih pošlje avtor (torej, določi avtor sam). Vendar je bolje, da besedilo najprej pregledam, PREDEN se s kom dobim na razgovoru. Predvsem zaradi tega, ker mora biti besedilo primerno za izdajo, ne sme biti dolgočasno, mora biti zanimivo, da se nekaj dogaja... Skratka, predvsem mora biti besedilo všeč meni, kot bralcu. Ne bom izdajala vsakega besedila, ki ga dobim vpogled. Najbolj me jezi pri založbah, ker izdajajo knjige, ki te odbijajo pri branju. Ne bom šla v podrobnosti, katere so te založbe, ampak je v sramoto jim.

Glede razgovorov jih lahko nudim samo ob določenem času - ko sem v Ljubljani. Če pa kdo hoče, naj pride v Portorož. Tam je sedež založbe.

In glede avtorskih pravic - če je avtor pameten, jih ustrezno zaščiti. Kljub temu pa, ko knjigo izdam, ostanejo avtorske pravice njemu. Le oblikovanje in ilustracije pripadajo založbi. Drugo pa je od avtorja.

Tudi sama sem imela slabe izkušnje z založniki. In ravno zato ne bom pristala na njihovem nivoju, ker bi mi bilo v sramoto. Glede na to, da jih bom tožila, ker mi niso v določenem roku izpačali avtorskega honorarja in izdali vseh štirih knjig (obljubili so 15.junija 2010, izdaja pa se je končala februarja 2011).

Kljub temu pa, imam odprto založbo, prva knjiga se odlično prodaja, zadovoljna sem z novo tiskarno ... V tisku pa imam že naslednjo knjigo. Samo še enega delavca rabim (moj fant) in to je to.

In še to (mislim, da vas to še najbolj zanima) avtorski honorar je 2€ na prodan izvod. Samo za informacijo.
tinkamandarinka

19.05.11 15:43
kaksna je pa naklada teh knjig? a po narocilu al pa npr. ze na zacetku cca. 500 izvodov?

glede ponarejanja, pa nism mislila tebe (nekdo1991) konkretno ... samo saj ves kako "postena" je dandanes druzba ...

lp
nekdo1991

19.05.11 16:21
Vem, ampak ne moreš zato vsakega, ki želi nekomu pomagati (ki j tudi sa utrpel škodo in je zaradi tega šel na svoje) metati v isti koš z drugimi, ki se samo izkoriščajo na takšen način.

Odvisno je, kakšna je naklada. Jaz sem za začetek dala Strupeno vrtnico 50 izvodov, vendar mi že grozi, da bom morala narediti ponatis. Eno imam v načrtu 400 izvodov (ni moja), ... Knjigo je treba najprej oceniti komu je namenjena... Sploh pa, že dve knjižnici sta naročili vsaka po šest izvodov.
gregor rozman

19.05.11 17:02
kaj pa tiskanje po izvodih? na nekem sejmu sem slišal nekaj o tem. založba pokliče tiskarno in reče toliko in toliko izvodov bi, pa se potem tiskarne zajebavajo s shranjevanjem gradiva, ne pa založbe ... prav tako pa prevzamejo rizik nase ...
nekdo1991

19.05.11 19:27
Zakaj pa bi tiskarna shranjevala gradivo? Jaz sem prevzela celotno gradivo in ga hranim na domu. Ko kdo knjigo naroči, mu jo zapakiram in jo odpošljem. Mislim, bolj praktično je, če imam knjige pri sebi...

05.06.11 17:59
Vsem, ki jih zanima vprašanje iz naslova teme, priporočam v branje
tekst, ki pogleda na slovensko založništvo z druge strani.
nekdo1991

05.06.11 18:31
Zanimiv članek.

No, pa še ena s strani založnika: Doma mi je ostalo samo 9 knjig iz prve naklade. Čakam še nekaj odgovorov, saj sem nekaj knjig poslala vpogled, nekatere knjižnice pa so celo naročile celo več izvodov, kot sem pričakovala.

Je pa res, da knjižnice želijo popust. Mogoče ravno zato kupujejo toliko tujih knjig. Ravno pred kratkim sem gledala, koliko izvodov Vampirkinega dnevnika so prodali samo Mestni knjižnici Ljubljana.

No, nimam se kaj pritoževati, meni gre zaenkrat v redu (trkam na les).
Minjaa

24.06.11 16:59
Z zanimanjem spremljam razprave na tem forumu in pritrjujem vsem pohvalam, saj se tu v večini zbira resnično simpatična združba dobrih bralcev. Kot sem rekla, sem opazovalka, mnogokrat me zgrabi, da bi kaj zapisala, da bi se vključila v kramljanja pa nekako ne zberem prave volje. Naj le omenim, da sem »v knjigah« tudi poklicno, kar mi je v veliko veselje, v bistvu so knjige moj način življenja.
V precejšnji dilemi sem bila kam pripeti to svoje pisanje, na koncu sem se odločila za to temo, kljub temu, da je moj »izliv« povzročila že izdana knjiga. Danes mi je namreč prišel v roke roman Strupena vrtnica, Tanje Frumen, ki sem ga v slabi uri prebrala. Vzela sem ga s police z ljubezenskimi, čeprav bi morda lahko sodil tudi med kriminalke. Kaj naj rečem? Zelo zelo preprosta zgodba, ni ne napeta, ne zanimiva, vse je prazno, predvidljivo. Vse se zgodi tako neverjetno hitro: večna ljubezen se rodi v štirih urah (vmes se zgodi umor), potem še nadaljnja dva, mislim da v naslednjih dveh dneh, seveda v tem času odkrijejo morilca, ki je čez dva tedna že obsojen na dvanajst let zapora. Res je samo 48 strani … Naj še omenim, da je glavna junakinja zgodbe pisateljica, ki »ko je končala srednjo šolo, je pričela pisati kriminalke in nemudoma je postala uspešna«. Pri enaindvajsetih je izdala dvajset knjig. V knjigi mrgoli slovničnih napak, sam jezik je izjemno boren. V oblikovanje se ne bi spuščala (ker ga ni), sem prva bralka pa listi že sumljivo štrlijo narazen. Cena knjige je 20 EUR (samo za primerjavo, ki naj je nobeden od avtorjev ne vzame osebno: Jančarjeva To noč sem jo videl stane 17,30 EUR; mehko vezani primeri inšpektorja Vrenka, ki so spodbudili konstruktivne razprave na tem forumu se lahko dobijo pod desetimi evri).
Saj niti ne vem kaj zares želim povedati … Morda, da se pa tudi jaz bojim za knjigo in bralca v prihodnosti, kot je nedavno zapisala Bronislava Aubelj. Nikakor ne želim soditi, ampak vseeno, vsega pa tudi ni treba izdati …
nekdo1991

24.06.11 17:22
Lepo, da si si vzela čas in napisala kritiko za mojo Strupeno vrtnico. Vzamem jo k srcu. :)
Vsak

24.06.11 19:11
Vsak samozaložnik lahko izda, kar hoče (če ni v nasprotju z zakonom), in vsak bralec lahko prebere, kar hoče, in kupi, kar hoče in zmore. Problem je v tem, da knjižnice vse kupujejo, čeprav v različnih količinah, in količine niso odvisne od kvalitete. Tu pa gre za javna sredstva, zato bi bilo treba bolj izbirati.
VanesaP.

24.06.11 21:53
Minjaa.

pa si prepričana, da ni tle kakšna osebna zamera s tega foruma? kolikor sm videla ti je že napisala komentar..
pa kakorkol...polovico knjig ni kakovostnih..da bi js začela tuki pisat kaj me vse moti, bi pisala do penzije..
celotno knjigo, besedilo itd. si skritizirala, a meni osebno se to ne zdi nobena kritika..ne more biti vse vsem ušeč..tudi meni ni use..pa tle nobenga ne branim sam povem moje mnenje..ki se mi je ful zazdelo,da je to nalašč napisano..kot maščevanje..
učasih so knjige,ki niso ravno slogovno urejene bolš kot pa mogoče kkšne, ki so napisane u nulo,a so dolgočasno napisane..
Enka 

24.06.11 23:16
Navedeno
Vsak
Vsak samozaložnik lahko izda, kar hoče (če ni v nasprotju z zakonom), in vsak bralec lahko prebere, kar hoče, in kupi, kar hoče in zmore. Problem je v tem, da knjižnice vse kupujejo, čeprav v različnih količinah, in količine niso odvisne od kvalitete. Tu pa gre za javna sredstva, zato bi bilo treba bolj izbirati.

Točno tako. Še bolj žalostno pa je, da knjige kot je Strupena vrtnica (ki je resnično prepolna slovničnih in sintaksičnih kiksov, če nič drugega) krasijo police s priporočenimi knjigami. Se človek vpraša, ali knjižičarji niti pogledajo ne več, kaj so sploh naročili.
Sara Pisateljica

06.08.11 12:32
Lep pozdrav.
Sedaj sem brala vaše komentarje o izdaji knjige, vendar kolikor sem vse skupaj pregledala nikjer nisem našla informacije, ki sem jo želela izvedeti. prosim, če mi lahko kdo to obrazloži:
JE MOGOČE, DA BI NATISNILA KNJIGO SAMO ZASE-SE PRAVI, DA JE NE BI OBJAVLJALI ALI IZPOSOJALI V KNJIŽNICAH. SAMO EDEN ALI PA DVA IZVODA, ČE JE MOGOČE. RADA BI SAMO VEZAVO IN GRAFIČNO UREDITEV, TAKO, DA BI BILO VIDETI, KOT PRAVA KNJIGA.... zares sem prebrskala že veliko strani, vendar o tem nikjer nisem našla ničesar. zelo bi bila vesela, če bi mi kdo povedal kaj o tem in če bi mi lahko vsaj približno razložil glede cene in vsega tega kar spada zraven. hvala! sara.
aqlina

09.08.11 19:11
Sara mislim, da je založba Katr imela nekaj podobnega. Natisnili so knjigo v enem izvodu. Celo brezplačno tisti prvi izvod, če se ne motim.
Je pa bila nato v prodaji na njihovi spletni strani, če jo je seveda kdo želel naročiti, so mu jo stiskali ko so naročilo prejeli. Kako je s to založbo danes, ne vem. Opazila sem, da spletna stran ne deluje več. Mogoče ima kdo kaj več informacij?
nekdo1991

09.08.11 21:56
Založba Katr naj ne bi delovala več. Slišala pa sem tudi, da se lastnika ne da dobit...
unknown 88

10.08.11 22:39
Lep pozdrav,

mene pa zanima kako je z izdajanjem knjige v angleščini.

1. Ali slovenske založbe sploh sprejemajo manuskripte, ki so napisani v angleščini?

2. Ali potem izdajajo knjigo lahko tudi v tujino?

Sem malce nov na tem področju, zato upam da nisem postavil neumestnih vprašanj.
Če ima morda kdo kaj informacij na to vprašanje bi jih bil zelo vesel.
Kolikor spremljam zadeve, slovenske založbe izdajajo knjige v angleščini zelo zelo redko. Največkrat gre za knjige, ki so zanimive kot poslovna in protokolarna darila (razne monografije o Sloveniji, slovenski umetnosti, slovenske pravljice itn.), dela klasičnih pisateljev, ki so zanimiva predvsem za tuje preučevalce slovenske književnosti, dela najbolj uveljavljenih sodobnih pisateljev, največkrat gre za take, ki jih je že prevedla kaka tuja založba. Sem in tja se znajde še kakšna izjema, ampak tega je tako malo, da skoraj ni vredno omembe..

Skratka, če ne spadaš v nobeno od gornjih skupin, je možnost, da bi SLO založba izdala tvojo knjigo v angleščini, bolj ali manj teoretična.
Lilijat

08.09.11 11:55
Podpiram vaše mnenje in sem vesela, da ste ga napisali!
Lep pozdrav
hp23

12.09.11 01:42
Pozdravljeni!

Moram reči, da sem s pomočjo te teme dobil že večino informacij o samozaložništvu, vseeno pa imam še nekaj vprašanj.

Ob prebiranju teme sem zasledil nekaj glede dovoljenja Ministrstva za kulturo. Kako je s tem? Je potrebno kakšno posebno dovoljenje?
Zanima me tudi glede Cobissa in NUK-a. Kako poteka stvar glede tega?

S partnerko sva se lotila projekta izdaje knjige oz. bolj priročnika v samozaložbi, zgornja vprašanja pa so še edina, na katere še nimava odgovorov (vsaj zdi se mi tako) :)

Za odgovore oz. kakršno koli informacijo se že vnaprej zahvaljujem!
zipy

08.10.11 20:46
koliko honorarja pa dobiš ko se založba odloči, da bo izdala tvojo knjigo?
riddicules

12.10.11 11:18
imam eno vprašanje in sicer:

ima kdo kakšne izkušnje z izdajo knjig v tujini?

je to v interesu našim založniškim hišam, imajo s tem kakšne izkušnje?

ali je morebiti edina ali pa zgolj najboljša pot, da v lastni režiji financiraš prevod (ohoho denarja) in potem preko tujih agentov in založnikov zadevo nekako skušaš spraviti v promet?

ali se s predajo avtorskih pravic v določenem obsegu (verjetno odvisno od pogodbe same) odpoveš pravici, da plasiraš delo v tujino? (ker si avtorske pravice prodal agenciji)

torej, vse na temo izdaje knjige slovenskega avtorja (v originalu v SLO jeziku), v tujini - v tujem jeziku.

lp
Aneja-Urška

07.11.11 14:39
Zdravo,vsega se mi res ni dalo brati ampak, rada bi izdala svojo knjigo, vem da je to pri mojih letah težko bojim se da me ne bodo resno jemali če se prikažem tam in vprašam,če bi mojo knjigo sprejela kakšna založba (13 let imam =))
tipično

07.11.11 16:01
Hehe, v razredu "ne da se mi brati, ampak rad bi izdal svojo knjigo" smo Slovenci hudo nad svetovnim povprečjem. (saj vem, da trinajstletnica ni pravi naslov za take pripombe, ampak res je hudo tipično press)
DARJA HOČEVAR

08.11.11 18:38
Tvojo željo, da bi imela svojo knjigo, povsem razumem. Tudi jaz sem si jo v tvojih letih močno želela. Pa vendar nisem nikamor hitela. Pridno sem pisala, se izpopolnjevala v pisanju, svoja dela pa shranjala v predalu. Ko je napočil moj čas, sem po nekajkratnih obdelavah pričela svoja dela tudi objavljati v Anteninih ljubezenskih zgodbah, šele nato pa sem se odločila za izdajo knjige.
Tako svetujem tudi tebi. Če boš dovolj vztrajna v svojem delu, sem prepričana, da boš nekoč imela svojo knjigo.
EE

28.11.11 16:08
hej
Tudi jaz sem že napisala knjigo. Zanima me koliko približno bi stalo samozaložništvo za okoli 100 na računalnik napisanih strani A4 format.
hihi

30.12.11 22:18
Jaz pišem kuharsko knjigo. Ali gre kuharska knjiga v prodajo? Katero založbo priporočate? Hvala že vnaprej!
beremo

31.12.11 10:59
Mislim, da gredo kuharske knjige kar v prodajo!
LEP POZDRAV

Mene pa zanima zadeva glede avtorskih pravic.
V knjigi , ki jo pripravljam, se večinoma sklicujem na druge knjige (zbirka zgodovinskih in ljudskih besedil iz večih knjig z mojimi fotografijami).

Zdaj me pa zanima, kako priti do avtorjev, da jih lahko vprašam za dovoljenje?
Kako vem kdo je lastnik pravic, avtor ali založba?

Hvala za odgovor
damirk 

12.07.12 10:26
Navedeno
riddicules

ali je morebiti edina ali pa zgolj najboljša pot, da v lastni režiji financiraš prevod (ohoho denarja) in potem preko tujih agentov in založnikov zadevo nekako skušaš spraviti v promet?

ali se s predajo avtorskih pravic v določenem obsegu (verjetno odvisno od pogodbe same) odpoveš pravici, da plasiraš delo v tujino? (ker si avtorske pravice prodal agenciji)

torej, vse na temo izdaje knjige slovenskega avtorja (v originalu v SLO jeziku), v tujini - v tujem jeziku.

lp

Moj prijatelj je leta 2009 izdal svojo prvo knjigo v samozaložbi. Ni pisatelj ampak piše knjige in pesmi in sam financira izdajo.

Sam objavljam knjge(priročnike in podobno) na Amazonu v angleškem jeziku.
Prijatelju sem pomagal izdati angleško verzijo knjige na Amazonu , slovensko pa v elektronski obliki pri nas.

Zaradi njegovih težav in stroškov z izdajo tiskane verzije, sem pred kratkim uredil spletno stran, kjer lahko tudi vsi ostali izdate svoje knjige v elektronski obliki.
To ni reklama, saj nočem zaslužiti z avtorji, rad bi jim le ponudil enostavno možnost izdaje e-knjig.
Navedeno
damirk
Navedeno
riddicules

lp

Moj prijatelj[/url] je leta 2009 izdal svojo prvo knjigo v samozaložbi. Ni pisatelj ampak piše knjige in pesmi in sam financira izdajo.

Sam objavljam knjge(priročnike in podobno) na Amazonu v angleškem jeziku.
Prijatelju sem pomagal izdati angleško verzijo knjige na Amazonu[/url] , slovensko pa v elektronski obliki[/url] pri nas.

Zaradi njegovih težav in stroškov z izdajo tiskane verzije, sem pred kratkim uredil spletno stran, kjer lahko tudi vsi ostali izdate svoje knjige v elektronski obliki.
To ni reklama, saj nočem zaslužiti z avtorji, rad bi jim le ponudil enostavno možnost izdaje e-knjig.

pozdravljen,

tudi sam razmišljam o izdaji E-knijge na slovenskem trgu brezplačno...itak je pomembno, da se bere, sploh pri prvi knjigi, od katere se je potrebno še marsikaj naučiti...

zakomplicira se pri financiranju prevoda v angleški jezik. Če se tega lotim sam, se bojim (upravičeno), da bo slovnično knjiga polomija (sem zelo dober v ang ampak ne tako dober)...prevodi za cca 100.000 znakov (okoli 200 do 300 strani) stanejo po dosedanjih informacijah več tisoč evrov...kar je preveč

zadevo pa bi vsekakor rad spravil vsaj v angleški jezik in jo izdal v tujini...slovenija je premajhen trg za specifične žanre

bo očitno potrebno prej loto zadet, hehe :P
damirk 

24.07.12 20:55
Prijatelj pravi da je njegova prevajalka hotela 700€ za ta prevod, na koncu pa je plačal še manj.
Probaj jo poklicati : Nataša - 041603512

25.07.12 15:26
Preseneča me, kako malo so ljudje pripravljeni investirati v LASTNO DELO. Ne le to, kar berem tukaj, tudi sicer imam nekaj podobnih izkušenj (vse je predrago: lektura, prevod, oblikovanje ...). Kako je mogoče, da se nekomu zdi njegova knjiga (rokopis) tako dobra, da je primerna za izid, hkrati pa "ni vredna" kakovostnega prevoda/jezikovnega pregleda/oblikovanja ... (ki pač ima svojo ceno - in za to ceno se nekdo drug - vsaj praviloma - zelo potrudi, da vaše delo ohrani na kakovostni ravni oz. ga na tej ali oni ravni celo izboljša!).
Razumem, da je npr. 3500 € za prevod velik zalogaj za "fizično osebo", ampak če hočemo prevod, in to dober prevod, se moramo s tem sprijazniti. Pri plačilu "na roke" se da dogovoriti tudi za kakšen konkreten popust. Navsezadnje so vse "velike" in "pomembne" stvari, ki bi jih radi imeli, običajno podkrepljene z zasoljeno ceno (pohištvo, avto, nepremičnine ...). In knjiga je ena tistih, ki ostane, ko hišo kupi ali podeduje nekdo drug, ko je avto že zdavnaj v prafaktorjih ... in avtor pod zemljo. Knjige so pri nas pač drag špas, že zaradi majhnega trga in slabih nakupovalnih navad, kar je povezano v začarani krog. Če bi neko knjigo kupilo 20.000 Slovencev, bi lahko namesto 30 € stala 12 € (govorim "na pamet", za ilustracijo). Ker jo kupi 300 Slovencev (ali pa še to ne), smo pri cenah, pri kakršnih smo.
To sem zapisala na splošno, ne kot odgovor damirku.
Marha

25.07.12 23:01
Draga Kerstin

Nikoli ne dajem reprik na takšne in podobne odgovore oz mnenja kot je vaše. A tokrat bom naredila izjemo.

Lepo ste napisala: "Preseneča me, kako malo so ljudje pripravljeni investirati v LASTNO DELO."
Ob teh besedah se lahko globoko zamislimo. In res je tudi resnica v tem. A žal, tako pač je.

Če pogledamo še drugo plat investicij v lastno delo:
Ali nismo pripravljeni delat nadure, kadar od nas tako zahtevajo nadrejeni, oz smo v zamudi z lastnim delom?
Ali to pomeni, da bomo kasneje koristili maximalen (hudo) preplačan dopust, ker smo si to pač zaslužili?

Naj povem, da sem finančno dobro preskrbljena. Nimam ničesar preveč in ničesar premalo. Pa vendar...
V samozaložbi sem izdala dve knjigi. Samo tisk naklade 300 (vsake) me je stal malenkost manj kot 5.000€. Imela sem ponudbe treh tiskarjev, izbrala sem najcenejšega.
Ilustracije (gre za otroške slikanice) so me stale 600€ za knjigo. Imela sem 15 ponudb ilustratorjev. To je izbral moj otrok, ceno sem postavila sama.
Oblikovanje me je stalo 250€ na knjigo (slikanici imata 18 strani), imela sem tri ponudbe. Tudi tokrat sem izbrala najcenejšo.
Lektura licenčnih oseb 28€ (3 še ne polne tipkane strani).

Želela bi povedati naslednje:
Lahko bi izbrala dražjega tiskarja, pa bi verjetno za isto ceno dobila knjigo z mehko platnico (hotela sem trdo)
Lahko bi izbrala dražjega ali priznanega ilustratorja, pa mi njegove ilustracije ne bi bile tako všeč in verjetno ne bi imela kaj dosti besed pri izbiri posameznih ilustracij.
Tudi oblikovanje bi lahko izbrala dražje, pa mi je oblikovalka dala nekaj nižjo ceno, ker obožuje pravljice in je hotela biti zraven (in bila je s srcem!)
Pri lekturi pa sem izbrala najcenejšo ponudbo z licenco.

Do danes, nisem zaslužila niti 1€. Slikanice se prodajajo, tudi v knjižnicah so na voljo. Pa vendar nisem pokrila niti polovice stroškov.

Torej, če razmišljam kot vi Kerstin...
Moj dopust bo najeta pregrešno draga vila z bazenom, ki znaša 1.500-2.000€ na teden. Vsak dan bom družino peljala v gostilno na večerjo in sploh ne bom vstala z ležalnika (razen ko bom lačna). Celo leto sem garala in dajala vse od sebe pri delu, sedaj pa je čas, da dam vse od sebe še na dopustu.
Seveda ne smem pozabiti še ostalih dopustov in počitnic, kjer bom odšla na taboljše smučišče, križarjenje, tople kraje itd.

Ker pa razmišljam drugače, nakupujem v Lidlu (njihova pašteta je dovolj dobra za mene), prebiram reklamne letake, sodelujem v nagradnih igrah, premišleno in racionalno koristim dopuste in si pridobivam različne ponudbe. In ker je moje vsakodnevno življenje kar se da premišljeno, sem zmogla izdati tudi svoji dve slikanici, dve pa sta še na poti.
Tako pač je...

Pa brez zamere!
Marha
Kolikor poznam samozaložnike, so zgodbe različne, vsem pa je skupno: ogromno dela, vloženega časa, nepoplačana naložba. Seveda je tu zadovoljstvo, da knjiga sploh JE, tega ne gre spregledati.

Je pa s samozaložbo povezan en velik problem. Iskreno rečeno, od knjig iz samozaložb jih nisem prebrala prav veliko, o katerih bi lahko rekla, da so mi bile zares všeč, o katerih bi lahko brez zadržkov rekla, da so zares dobre (za otroške ne vem, ker jih ne berem). Podobnega mnenja je tudi precej mojih frendov. Pa s tem nočem biti vzvišena, je pa dejstvo, da je med njimi velik delež takih, za katere bi bilo po marsikaterem kriteriju bolje, če ne bi izšle. Še najbolj koristno pa bi bilo to za avtorja: včasih se za izdajo odločijo daleč prezgodaj, včasih niti ne vedo presoditi, ali je lektor dober ali ne (posledično je izdelek jezikovno katastrofalen) ... Vse to pa na tovrstno izdane knjige, v katere je sicer vloženega veliko truda in denarja, meče slabo luč, nekakšno nezaupanje. Mi je pa žal, ker so med njimi tudi avtorji & knjige, ki bi si resnično zaslužile "normalno" nastajanje, tj. v založbi, s tem pa bi odpadel tudi omenjeni trud. Ja, tudi v založbah izhaja marsikaj, ampak še vedno so nekakšno sito, avtorju pa vzamejo s pleč veliko truda in denarja. Bi bil pa ta problem veliko manjši, če bi bila "nakupovalne navade", ki jih omenja Kerstin, pri knjigah (vsaj malo) drugačne
Oblek največkrat ne gremo iskat v izposojevalnico, še manj jih kupujemo "v podporo tovarni/oblikovalcu". Samo kupimo jih. Brez razmisleka. Že če se ozremo po lastnem stanovanju/shrambi, bomo nemudoma zagledali kup stvari, ki so bolj butaste od nakupa knjige. Ko gremo v kino za dve uri zabave, ki nas pogosto niti ne zabava, gladko odštejemo toliko kot za kakšno znižano knjigo, v kateri bi uživali vsak večer teden ali dva. Pa ne samo mi, prebere jo lahko še kdo. Če na mesec dama kupi dve glossy revijici, bi bilo tudi že za knjigo. Seveda to ne pomeni, da bi morali kupovati vse knjige, ki jih preberemo, še zdaleč ne. Ne spomnim se, kakšen je že tisti podatek o tem, koliko knjig kupimo Slovenci na leto, mislim pa, da zelo nizek, knjiga, največ dve. Pri ceni knjig bi se zagotovo poznalo, če bi npr. povprečen Slovenec kupil pet knjig na leto, namesto tiste ene ali dveh. Če že ne zase, pa vsaj za darilo - če pomislim, kaj vse neuporabnega sem že dobila v dar (v cenovnem rangu knjige), pa s tem nisem imela kaj početi ...
Morda bi morale akcije za pospeševanje nakupovanja knjig opustiti neprivlačno geslo tipa "kupujte knjige" in se bolj usmerjati na pospeševanje kupovanja knjig za darila ;-) Kdo pri zdravi pameti bi pa odprl podjetje, če bi potencialni kupci zahtevali, da naj bodo izdelki brezplačni ali pa da bi bilo neomejeno število izdelkov na voljo za vsoto, enako članarini v knjižnici? Še čudno, da se zaloižbam sploh ljubi ;-)

26.07.12 14:59
@Marha,
z LASTNIM DELOM nisem mislila lastnega dela v službi ali gospod. opravil, ampak npr. knjigo. Ali pa, kaj vem, omaro. Npr.: izdelate omaro. S katerim lakom jo boste pobarvali, cenejšim, ki zna po letu, dveh že obledeti oz. se začeti luščiti, ali z dražjim, ki je bolj vzdržljiv, bolje zaščiti itd.? - To je pač le en banalen primer. Res je, da višja cena ne pomeni vedno višje kvalitete (nekoč sem brala članek o razmerju baterija-cena-kakovost, kjer naj to sploh ne bi držalo, poznamo pa to najbrž vsi na kakem primeru iz prakse). Sem pa v svojem delu (in zabavi - branju) dovoljkrat naletela na zelo slaba besedila, prevedena za "male pare", tudi na že "lektorirana" besedila (samo en evro na stran), ki jih je bilo treba še temeljito popraviti, ipd., da sem se lahko prepričala, da tudi v tem pogledu velja rek "malo denarja, malo muzike". (Izjeme pa so - kot povsod.) Tiskar (ki ga v svojem prejšnjem postu prav zato nisem omenjala) je druga stvar, saj tam lahko igrajo vlogo še drugi dejavniki, ne le (ali celo sploh ne) kakovost. - Povezave med vsem tem in pašteto iz Lidla pa ne vidim. :) Še manj pa povezave z dopustom in nekimi vilami, smučišči ... kaj je pravzaprav to? :) Lahko se imaš lepo na dopustu v šotoru na travniku sestrine kmetije, lahko pa se dolgočasiš v najbolj luksuzni vili v Grčiji ali kje drugje. Tu je vse odvisno od tebe. - Ko pa daš svoje besedilo v lekturo in prevod, tu ni več odvisno od tebe, ali bo prevajalec delo zares dobro opravil ali ne; več verjetnosti za to pa je, če daš zadevo v roke nekomu izkušenemu, ki pa bo verjetno pač dražji od začetnika. To je vse, kar sem hotela povedati.
prakticno

Re: kako izdati knjig

07.09.12 13:01
Zakaj pa ne bi vasa knjiga izsla kot e-knjiga - v samozalozbi - in jo ponudite v prodajo v e-knjigarno Ptica? Amazon namrec ne sprejema v prodajo besedil v slovenskem jeziku.

V teh casih vsekakor ena bolj racionalnih izbir. Pripravite besedilo, naredite e-knjigo in jo ponudite v prodajo.
nihče ne trdi, da bi delo lektorjev, prevajalcev,...ne bilo dragoceno in da ne izboljša (močno) povprečnega dela pisatelja. Osebno bi bil neizmerno hvaležen, če bi imel pred seboj dobrega učitelja, za seboj pa dobrega lektorja/urednika in prevajalca, ki bi vse moje napake odpravljal. Absolutno se zavedam, da jih potrebujem!

Ampak, ko to prevedemo v številke, je to prevelik strošek za posameznika (FO), še posebej če se ozremo za prodajnimi številkami knjig pri nas in na % verjetnosti, da se vložek (samo denarni, časa raje ne računam) povrne. Posledično trpi tudi kvaliteta končnega izdelka...

Na žalost so to zneski, ki jih pri mojih prihodkih (govorim zase) ne morem nameniti ničemur, ker jih toliko niti zaslužim ne, v enem letu recimo!

ker pa vemo, koliko se da s pisanjem knjig pri nas zaslužiti (bagatela), pisateljstvo pade pod kategorijo osebnega hobija, katerega glavno zadovoljstvo je pisanje samo, občutek zadovoljstva in dosežka, ko držiš svojo knjigo v rokah in kakšen pozitiven odziv zadovoljnega bralca. Kar je sicer super, da bi pa za to najemal večletni kredit, pa ne hvala :P
(če bi imel vsaj trohlico upanja, da lahko s tem nekoč pošteno zaslužim, bi lažje opravičil investicijo)

ko govorimo o cenjenju lastnega dela...če bi pisatelj neke knjige pošteno računal vložene ure dela, po neki normalni ceni, bi bili ti zneski zagotovo precej visoki. Možnost, da jih kdaj vnovči, pa nikakeršna. Medtem, ko bi bili vsi lektorji, tiskarji, prevajalci, oblikovalci in marketingarji, čisto lepo pošteno plačani za svoje delo. Samo pisatelj ne! Ta bi bil v končnem seštevku še vedno v minusu in to krepkem.

lp
is

19.09.12 15:22
Pravkar urejam knjigo in premišljujem: napišem sama,oblikujem sama, urejam sama, tisk in papir kupim sama,prodajam oziroma podarjam-ker cena prenese samo stroške materjala, sama sem: na drugi strani bralci,sami-če to ni samoizdaja ! Ceno bom podvojila da se ne bom podcenjevala! Bralec pa lahko mojo knjigo kupi in z njo ne bo sam,bova v dvoje:)
ssiimm

24.09.12 14:34
Pozdravljeni.
Zanima me, koliko stanejo ilustratorji za otroške knjige. Imajo postavko na določeno ilustracijo glede velikosti,...? Rabil bi slike velikosti a5; ilustracija določene pravljične figure; Ta naj bi bila v različnih pozah, se pravi pet različnih ilustracij. Potem pa kake dodatne ilustracije glede na tematiko.
borovničica

30.09.12 15:17
Pozdravljeni!

Zanima me ali je potrebno, preden se stopi v kontakt z založbo, svoje delo kako zaščitit? S tem mislim to ali obstaja možnost, da pošlješ tvoje delo založbi in ti založba nato "ukrade" tvoje delo ali del tega?

Hvala za odgovor.

30.09.12 18:29
@borovničica:
malo verjetno, da bi se katera od uradno delujočih in renomiranih slovenskih založb spustila v krajo besedila, ki bi ga prejela; če pa že, se lahko zaščitiš na kakšnega od naslednjih načinov:

1) na predajo rokopisa v tiskani obliki vzemi pričo, ki bo predajo v morebitnem sporu lahko potrdila; priča mora biti seznanjena z besedilom (naj ga prebere v celoti) in naj bo verodostojna; odsvetujem: sestro dvojčico, fanta, mamo, najboljšo prijateljico, poslanca; predlagam: mentorja literarnega krožka, soseda policaja, upokojeno ravnateljico srednje šole, priljubljeno profesorico slovenščine ali kaj takega;

2) med predajo rokopisa (na javnem kraju, recimo vrtu bifeja, restavracije, avli knjižnice) se - saj je to zate pomemben dogodek - z založnikom fotografiraš, najbolje v trenutku, ko rokopis roma iz roke v roko; na fotografiji se naj vidi naslovna stran rokopisa z mastno natisnjenim naslovom in tvojim imenom ter razpoznavno obličje založnika;

3) besedilo pošlješ na založbo v elektronski obliki; oboje, pošilka in priponka sta z datumom in vsebino zabeležena v zgodovini tvoje elektronske pošte; kopijo pošiljke na založbo pošlješ tudi najboljši prijateljici ali še bolje trem, v primeru, da se z eno od njih med tem skregaš;

4) besedilo v elektronski obliki prepošlješ sama sebi, tudi ta transakcija je elektronsko zabeležena in dokaz o obstoju besedila v tvoji posesti na dan tega in tega (to moraš seveda narediti preden besedilo izročiš založbi);

5) natisnjeno besedilo zapakiraš in s priporočeno pošiljko (ter s strani pošte zapečateno kuverto) pošlješ sama sebi; seveda pošiljke ne smeš odpreti, ampak jo nedotaknjeno hraniš v predalu;

6) besedilo deponiraš pri odvetniku, kar pa najverjetneje ne bi bilo zastronj in

7) od založnika lahko zahtevaš pisno potrdilo o prejemu, kar pa najverjetneje ne bi bila dobra popotnica za morebitno sodelovanje.

lp :-)
Mrs. Scholes

14.10.12 23:46
Lep pozdrav!

Sem prebrala večino komentarjev pod to temo, ki me že nekaj časa močno zanima. Dobila sem veliko odgovorov in idej in bi se vam vsem rada iskreno zahvalila. Imela bi pa samo eno vprašanje, saj nikjer nisem zasledila podobnega, in sicer: ko pošiljaš določeno besedilo (v mojem primeru poezijo) določeni založbi v upanju, da bi ga bili pripravljeni izdati, ali je potrebno poslati vse pesmi, ki bi jih avtor rad objavil v knjigi, ali je dovolj da pošlješ nekaj pesmi (toliko, da dojamejo tvoj stil pisanja in lahko presodijo ali je dovolj dober za objavo ali ne)?

Sem pa vzela k srcu, da je potrebno pošteno premisliti, preden se avtor odloči za izdajo svojega dela. Sicer s tem nimam namena obogateti, morda le duševno. :) Do zdaj sem veliko objavljala na blogu, sodelovala na literarnem natečaju RTV Slovenije, kjer so mi objavili 4 pesmi v knjigah Blogozija 1 in 2 (4 pesmi, objavila sem jih pa sigurno okoli 100) in pa ena pesem je objavljena v knjigi nekega podjetja, ki je knjigo izdalo ob obletnici in me prosilo za pesem na tematiko knjige (knjigo so izdali samozaložniško). Zaenkrat je ideja in želja o izdaji svoje pesniške zbirke prisotna, a sem se odločila da počakam, da se "usede", navsezadnje bolje jutri, premišljeno, kot včeraj, nespametno. Informirati se pa vseeno želim o svojih možnostih v bodoče. :)

Hvala in lahko noč,
Mija
F.

15.10.12 11:41
Pozdravljeni,

zanima me, katere literarne revije priporočate za objavo kratkih zgodb. In pa, kako najti lektorja za svoja dela.

Hvala!
mali kruhek branimir

16.10.12 00:42
Kratko prozo, kolikor vem, objavljajo kar bolj ali manj vse literarne revije razen Poetikona in Lirikona.

Sam sem imel nekaj opravka z Literaturo in so bili zelo v redu, kar se tiče honorarjev (ne v smislu višine, pač pa promptnosti), o drugih pa iz prve roke ne vem nič.

So pa to mdr. Mentor, Apokalipsa, Sodobnost, Nova revija (ki pa najbrž glede honorarjev ni priporočljiva, glede na to, zakaj se je pred letom bolj ali manj potopila); še eno novo sem videl zadnjič v knjigarni, pa se ne spomnim naslova.

V glavnem, stopi v knjižnico ali kakšno resnejšo knjigarno in prelistaj. Poglej, kdo je urednik za prozo in ali slučajno kaj veš o njegovih nazorih. (V smislu, če je urednik, kaj pa vem, Rebula, mu ne pošlješ ravno Čefurjev raus 2).

Lektorja priskrbi revija.
F.

16.10.12 09:57
Hvala!
....DD

17.10.12 11:13
Mislim, da je tema tle o TISKANIH knjigah in ne o ELEKTRONSKIH knjigah, Matevž. Elektronska knjiga je zame zguba časa in raje držim knjigo in listam s prsti.
Navedeno
....DD
Mislim, da je tema tle o TISKANIH knjigah in ne o ELEKTRONSKIH knjigah, Matevž. Elektronska knjiga je zame zguba časa in raje držim knjigo in listam s prsti.

no, jst imam pa raje digitalne in je razmerje med tem, kar preberem v E obliki in papirnato nekje 9 proti 1 :)

ljudje smo si različni ;)
Matevž B.

19.10.12 11:09
.. DD, te razumem :) Tudi sam sem bil včasih goreč pristaš samo tiskanih knjig in še vedno pravim, da sploh ne gre za enako stvar. List je list, diši (no, večinoma :)), je bolj otipljiv. potem sem se slučajno srečal z elektornsko knijigo pred nekaj leti. Najrpej sem vihal nos, apak samo prvi mesec ... hitro mi je postalo jasno, da gre za zelo praktično stvar. Težko s sabo nosim tiskano verzijo Ane Karenine, na bralniku pa je to enostavno, poleg tega lahko imam s seboj vso delo, vso strokovno literaturo in vse za prosti čas - ko potujem, se selim al grem samo na kavo, pa ne vem, kako dolgo bom čakal ... Kaj naj rečem. Fajn je, zelo praktično!
BadSeller

12.11.12 12:31
Kroženje okoli vrele kaše.

Večino (vse) piscev zanima predvsem tisti del izdaje knjige, ki se navezije na finance, ki pridejo v žep po izdaji določenega knjižnega dela.
"Dober" slovenski roman ponujajo knjigarne po ceni nad 25€. Število prodanih romanov nam vnaprej seveda ni znano, strošek založbe tudi ne, lastnega dela pa vsaj pred izidom prvenca verjetno ne moremo in ne smemo vrednotiti.

Se pravi, če prodamo tisoč izvodov po 27€, imamo prihodek 27.000€.
Koliko od tega nam pobere založba, koliko avtorska egencija, koliko država, ... in koliko nam potem ostane?

Še najpomembnejše vprašanje pa verjetno je, kateri slovenski avtorji prodajajo romane v nakladah nad 1000 izvodov?

Če mi ostane 12000€ netto na leto si takoj kupim svinčnik in začnem pisat ;)

Upam, da postanem BestSeller. ČAO
anne99 

15.01.13 15:18
Majda Ravnikar- videla sem, da se spoznaš na izdajo knjige zato me resnično zanima kako izdati svojo pravo knjigo vem, da založba gleda le na svoj žep ampak toje sedaj zame useeno že od malih nog si želim napisati knjigo.Mi lahko razložiš kako?
Nande

28.01.13 21:28
Živjo, tudi jaz sem napisal knjigo in jo želim izdati. Niti ni potrebno, da je knjiga natiskana, vse kar si želim je, da knjigo objavim. Poslal sem jo že na eno spletno založbo, kjer so mi odgovorili, da ta pač ni za knjigo, ter nekje drugje so mi rekli, da objavljajo drugačno zvrst.

Mogoče jim knjiga ni bila zanimiva, a moja soseda jo je prebrala že trikrat in ji je zelo všeč, zato si jo želim objaviti. Pa tudi, dokler knjiga ni objavljena je kot da nisem naredil ničesar in si želim svoje delo dokončati.

Če mi lahko kdo pomaga ali svetuje, naj mi prosim piše na zupaslavko@gmail.com
Avtor:

Naslov teme:

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 8 krat 3?