Otroško in mladinsko zobozdravstvo

Otroci, mladi ali starši, imate vprašanja s področja zobozdravstvene preventive? O mlečnih in stalnih zobeh, o težavah z zobmi in kdaj se odpraviti k zobozdravniku.
Moderatorka: Teja Jeras dr.dent.med.,

umetni zobje - kateri? cena?

avatar pokahontas444 17.08.07 14:25
Spoštovana ga. Alenka!

Sem v veliki dilemi in Vam bom zelo hvaležna za odgovor.
Stara sem 22 let, zobozdravnikov se bojim najbolj na svetu - tja grem samo takrat, ko me zob že tako boli, da res ne prime več nobena tbl.
Že pred 3 leti mi je zobozdravnik zdravil 2 zoba - desno zgoraj 4 in 5 (dal mi je zdravilo v oba zoba). Ker me kasneje ni več bolelo, seveda nisem šla zamenjati zdravilo. Padlo je ven, imela sem luknji in dokler se ni zagnojilo, da sem bila cela zatečena, nisem šla k zobozdravniku. To se je še enkrat ponovilo... In tako dolgo sem se zajebavala, da je bilo potrebno zdreti oba zoba. Medtem sem tudi zamenjala zobozdravnika, je zelo prijazen in nežen, tako da se (sicer z veliko muko) nekako spravim na stol in odprem usta.
Zdaj potrebujem nove zobe. Ne vem za katere se naj odločim... Verjetno najboljši so implantati, kajne? Zobozdravnik mi sicer priporoča porcelanaste, vendar potrebujem 4, kar bi me stalo 840 evrov (kakšna se Vam zdi cena?). Sama se nekako ne nagibam k tej možnosti, ker bi bilo potrebno obrusiti še 2 zdrava zoba, 6 je sicer zaplombiran, vendar 3 je čisto zdrav! Kaj pa navadni zobje? Koliko bi to stalo? Ali bi mi kaj krila socialna, glede na to, da sem študentka? Koliko bi stali implantati (2)? Koliko let "držijo" implantati? Kaj pa porcelanasti in navadni umetni zobje? Najbolj se nagibam k implantatom, vendar zobozdravnik mi je o njih povedal samo to, da on tega ne dela, da če se bom za njih odločila, bom morala iti drugam in da stane en ok. 1000evrov. ???????
Zanima me še, če imajo vsi zobozdravniki iste cene umetnih zob?
Slišala sem tudi, da so na Hrvaškem in v Beogradu veliko cenejši zobje, in da tja hodi tudi veliko Slovencev po nove zobe. Imate kaj izkušenj s tem? Kaj Vi mislite?

Kaj naj naredim, za katere se naj odločim? Kaj mi svetujete??? Kaj bi Vi naredili na mojem mestu?
Za odgovor Vam bom resnično hvaležna!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Alenka Šenk Erpič
Moderator
25.08.07 07:34
Spoštovana pokahontas444,

hm, ne vem, kako naj vam pomagam. Na koncu se boste vseeno morali odločiti sami - verjetno tudi glede na finančne možnosti. Zobozdravnik vam je očitno precej natančno razložil, kakšne so možne rešitve (mostiček, keramični mostiček, implantati in prevleke). Karkoli od tega je dobro, če je dobro narejeno, lahko pa izberete najdražjo rešitve - pa je še zmeraj lahko "zanič", če ni dobro narejeno.
ZZZS do študentov ni nič bolj prijazen kot do ostalih zavarovancev, tako da boste, žal, morali plačati.
Glede bivših YU republik - sama nikoli ne bi odšla tja (saj ste me tako vprašali), verjetno pa bo sedaj tudi nekaj odziva tistih, ki so pomoč poiskali ravno tam.
Torej - na vašem mestu bi se odločala med implantati in mostičkom - kako ste finančno močni pa veste sami.

Alenka Šenk Erpič, dr.dent.med., specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar gooko 11.09.07 15:17
Sem imela podoben problem,ker mi je manjkalo nekaj zob zaradi slabe ustne higiene in dednih težav z zobmi.Sem se pozanimla kje se dajo dobiti ceneje zobni vsadki oz. umetni zobje.Sem tudi podobnega mnenja,da na YUG trgu ni kaj dosti za pričakovat.Ceneje je pravgotovo,ampak kakšni ceneni materiali pa so,da te glava boli.Sama sem izvedela za implantate pri nas v Sloveniji preko oglasa,da se da dobiti zelo kvalitetne implantate v Moravskih Toplicah.Bom šla pravgotovo k njim v studio.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Alenka Šenk Erpič
Moderator
25.09.07 06:04
Spoštovana gooko,

vaš odgovor je na meji reklamiranja, ki ga na tem forumu ne dovolim. Tokrat objavljam sporočilo, ker recimo, da vsebuje še nekaj lastnih "izkušenj", v bodoče pa tega ne bom objavljala,

Alenka Šenk Erpič, dr.dent.med., specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstvaPopravljeno 1-krat. Zadnjič popravljal Alenka Šenk Erpič ob 25.09.07 06:05.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls
  • Datoteka ne sme biti večja od 4,88 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 12 minus 4?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.
Na vrh