Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?
Moderatorka: Sonja Lepoša Korenjak, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Ezaja

prestavitev menstruacije


25.05.10 13:19
V petek grem na večdnevni izlet. Takrat naj bi dobila tudi menstruacijo in ker je zadnje čase zelo močna, me skrbi kako bo na potovanju. ali je že prepozno, da si jo prestavim s tabletkami? Hvala! LP, Ezaja

Re: prestavitev menstruacije


27.05.10 16:34
Tri dni pred pričakovano menstruacijo lahko začnete jemati Primolut Nor, zanj vam zdravnik predpiše bel recept in ga jemljete 10 dni 2x1 tabletko. Tako prestavite menstruacijo, predvidoma bo tudi manj močna
Pozdravljeni,

ker je tema podobna moji, sem se odločila svoje vprašanje postaviti kar tukaj.
Zaradi športne prireditve bom morala prestaviti menstruacijo za cca. 3, 4 dni. Zanima me, ali je boljše vzeti KT (npr. Logest) ali tabletke za prestavitev (prej omenjeni Primolut Nor).
Kakšne so razlike v jemanju & stranskih učinkih?

Najlepša hvala za odgovor :)

Re: prestavitev menstruacije


31.05.10 10:22
Če že uporabljate KT je najlaže nadaljevati brez pavze z naslednjo tablico tabletk do konca. Če pa tabletk ne jemljete, je primerna rešitev Primolut Nor. Pri KT se včasih pred koncem zadnje tablice pojavljajo manjši krvavi izcedki, ki niso nič bolezenskega in ne zahtevajo predčasne prekinitve s tablico tabletk. Pri Primolutu je lahko v telesu nekoliko več vode in nekoliko povečana občutljivost prsi, se pa lahko zmanjša in skrajša menstruacija, če je ta močna.
jaz sem imela zgoraj omenjene tablete, menstruacija se je sicer začela 2 dni po jemanju tablet, imela pa sem grozno boleče krče in precej močno menstruacijo

Re: prestavitev menstruacije


03.06.10 18:13
Primolut uporablajmo tudi kot zdravljenje pri premočnih krvavitvah in večinoma uspešno zmanjša in skrajša menstruacijo.
Morning

Re: prestavitev menstruacije


08.06.10 10:09
Pozdravljeni!

Jemljem tabletke Yaz in me zanima, če lahko ta mesec skrajšam menstrualni ciklus, tako da 3 dni prej preneham z jemanjem roza tabletk in nadaljujem s tabletami s placebom. Rada bi imela menstruacijo nekaj dni prej. Če to ni dobro, moram v primeru da pojem vse roza tabletke in spustim tiste s placebom, ter takoj začnem z novim zavitkom, nujno pojesti celega?

Hvala in lep pozdrav

Re: prestavitev menstruacije


10.06.10 16:51
Njbolj ekonomičen je zadnji način prestavitve menstruacije. Torej izpustite placebo tabletke in takoj nadaljujete z novo tablico, ki jo porabite do konca. Tako se izognete ostankom tablet v tablici in zmanjšate možnost napak. Lahko pa ciklus tudi krajšate, v tem primeru spet ostanejo neporabljene tabletke in dnevi ko začenjate novo tablico tabletk se sppremenjio.
Uspešno sem si prestavila menstruacija s tabletkami Primolut Nor & tudi menstruacija, ki sem jo dobila po 2 dneh, ni bila nič posebnega. Spomnim pa se, da je bila pa takrat, ko sem si jo prestavljala s KT (to je bilo do zdaj trikrat), izredno boleča in močna.
Tako da še enkrat hvala za nasvet & lepo pozdravljeni :)
nejc.

Re: prestavitev menstruacije


24.06.10 07:04
Imam vprašanje za 15 letno hči. Že dve leti ima redno menstruacijo. V juliju gremo za 10 dni na morje in ravno v tem času naj bi dobila menstruacijo. Spolnih odnosov še ni imela, ravno tako še ni bila pri ginekologu. Sama imam tabletke Cilest. Ali jih lahko uporabi tudi ona, da si prestavi menstruacijo.
Hvala.
Lp,

Re: prestavitev menstruacije


24.06.10 16:51
Cilest je bil predpisan za vas in vi ga lahko uporabite, ne pa hčerka. Zanjo bo najelegantnejša rešitev prestavitev menstruacije s Primolut Nor, predpiše ga lahko njen osebni zdravnik, jemati začne 2 tabletki dnevno 3 dni pred pričakovano menstruacijo.
teno

Re: prestavitev menstruacije


07.07.10 20:53
Pozdravljeni!

Želela bi prestaviti menstruacijo, saj grem v tistem času ravno na morje. Prej sem nekaj let jemala KT Marvelon, vendar sem jih nekaj mesecev nazaj prenehala. Vzrok je bil povišan srčni utrip (90/min), na katerega naj bi po mnenju kardiologa vplivale lahko tudi KT. Zato mi je jemanje le te odsvetoval.
Sedaj sem odšla k svoji ginekologinji in jo prosila za tabletke za prestavitev menstruacije. Predpisala mi je škatlico KT Cerazette.

Zanima me kaj menite o tem vi? Ali ne bi bile navadne tabletke Primolut Nor ali kaj podobnega bolj primerne? Prosim za vaše mnenje.

Lepo vas pozdravljam.

Re: prestavitev menstruacije


10.07.10 15:31
Tudi Primolut bi bil za vas čisto dobra izbira, je ravno tako gestagenski preparat in mogoče je malo bolj enostaven za uporabo, ker se jemlje le 10 dni.
Sabina12

Re: prestavitev menstruacije


12.07.10 20:35
Ali s KT Cerazette sploh lahko prestavljša menstruacijo? Glede na to da KT jemlješ vsak dan in kolikor jaz razumem nimaš vpliva na to kdaj boš imela menstruacijo, če jo boš sploh imela?
Jilly

Re: prestavitev menstruacije


12.07.10 20:50
mene tud neki o tem zanima. sedaj končujem s prvo škatlo jemanja tabletk in bi si že sedaj prestavila menstruacijo samo za en teden. zanima pa me če je to priporočljivo ker končujem šele z prvo škatlico. ali mi to sedaj odsvetujete? hvala

Re: prestavitev menstruacije


14.07.10 18:58
Sabina12: s cerazette pa res ne gre prestavljanje menstruacije, ker stalno jemljemo tabletke in ni nobenih pavz, krvavitve so ali pa jih ni.

Jilly: lahko si prestavite že prvo menstruacijo po tabletkah, raje si jo prestavite kar za dlje časa. Uporabite kar celo naslednjo tablico do konca in ne samo 7 tabletk. Tako se izognete, da bi vam tabletke po eni strani ostajale, po drugi pa bi vam jih prehitro zmanjkalo.
NYAH

Re: prestavitev menstruacije


21.07.10 11:03
Pozdravljeni!

Tudi jaz sem si prestavila menstruacijo v mesecu juniju. Nato sem jo dobila tako kot piše, 3 dni po prenehanju jemanja tablet Primolut nur. Bila je normalna, tako kot vedno.
Glede na to, da imam že več let redno menstruacijo, me zanima zakaj mi tokrat zamuja za teden dni. Noseča nisem.

Hvala za odgovor.

Re: prestavitev menstruacije


23.07.10 17:50
Lahko je poslediča stresa, spremembe okolja ipd. Enkratna zamuda, ki ni zaradi nosečnosti ni razlog za skrbi.
Pozdravljeni! Tudi jaz imam podobno vprašanje. Odhajam na morje in bom ravno takrat dobila menstruacijo. Jemljem tabetke Yasminelle in zanima me,če je prestavljannje menstruacije sploh varno,eni namreč zelo odsvetujejo, ter kateri je najboljši način, kar nadaljevljevanje z novo škatlico,ali skrajšanje prve itd.
Hvala za odgovor, lep pozdrav!

Re: prestavitev menstruacije


26.07.10 10:30
Prestavitev menstruacije je čisto nenevaren postopek in ne vem kdo tako zelo svari pred tem in zakaj. Nikakor ni priporočljivo skrajševanje ciklusa,ki ima lahko za posledico ovulacijo, ki je ne želimo bistveno boljše je podaljšanje ciklusa in to kar za celo naslednjo tablico. tako je prekinitvena krvavitev po 6 tednih jemanja tabletk brez prekinitve. Hkrati vam nudi tabletka tako tudi učinkovito zaščito pred nosečnostjo.
Monika2010

Re: prestavitev menstruacije


30.07.10 18:48
Pozdravljeni!

Sem uporabnica kt Yasminelle in imam vprašanje povezano s prestavitvijo menstruacije. odločila sem se, da ne bom vzela ta mesec vseh 21 tablet, ampak bom to število skrajšala za 6 tablet. Pa me zanima, če se zaščita pred nosečnostjo ohrani med 7 dnevnim premorom, ne glede na to da nisem uporabila vseh 21 tablet.

Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem!
RIGE

Re: prestavitev menstruacije


04.08.10 23:02
Pozdravljeni !
Sem uporabnica kon. tablet Rigevidon. Po zadji menstruaciji nisem imela tablet doma in sem se odločila da jih ta 1 mesec ne bom uporabljala .Po menst. se je teden za tem pojavila še druga menst. Naslednji teden grem na dopust in problem je v tem, da se ne spomnem kdaj bo menstr. točno nastopila, čez teden ali dva. Kaj naj naredim da me ne bo presenetila na dopustu?????????
HVALA !!!

Re: prestavitev menstruacije


09.08.10 10:45
Lahko uporabite Primolut Nor tik pred odhodom na dopust, tabletke jemljete 10 dni in nato počakate na menstruacijo. Potem pa lahko znova začnete uporabljati Rigevidon 1. dan menstruacije. Pametno je, da si na koledarček menstruacijo vsak mesec označite.
Pozdravljeni.
Vidim da tema ze dolgo ni bila ''aktivna'' vendar bom poskusila.

Moja splošna zdravnica mi je predpisala stediril-m za prestavitev menstruacije ( ne jemljem kt drugače, stara pa sem 14 let zato je rekla da so te najboljše ker vsebujejo manj hormonov.) Rekla pa je da naj jih začnem jemati 5-7 dni pred pričakovano menstruacijo in toliko časa kot jo želim prestaviti.. Brala pa sem popolnoma drugačna navodila (po internetu) kako se to jemlje. In sedaj me zanima če je to da jih začnem jemati 5-7 dni pred vredu in jo bo prestavilo.?

Hvala in lep pozdrav, Trischa

Re: prestavitev menstruacije


20.06.11 10:20
Da, tudi s to vrsto tabletk je mogoče prestaviti menstruacijo, navodilo je ustrezno.
Eva11

prestavitev menstruacije


29.07.11 09:39
Pozdravljeni,

sedaj že 4 mesec jemljem kontracepcijske tabletke Yasminelle in menstruacijo dobim vedno, ko imam še 3 tabletke do konca. Naslednji teden grem na morje, zato bi si jo rada prestavila. Ali to pomeni, da kar nadaljujem z naslednjo tablico tabletk? Je vseeno, če imam prej že 3 dni menstruacijo. Še nekaj, so pri prestaviti kasneje kakšni stranski učinki?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Eva

Re: prestavitev menstruacije


29.07.11 19:24
Najenostavneje je menstruacijo prestaviti tako, da brez pavze nadaljujete s tabletkami, morda bo tudi ta mesec krvavitev že pred koncem tablice, a lahko vseeno brez pavze nadaljujete z novo tablico. posebnih stranskih učinkov ni, ker ste z uporabo tabletk bolj na začetku, bo lahko tudi pred koncem druge tablice manjši krvav izcedek.
Breee

Re: prestavitev menstruacije


01.08.11 21:29
Pozdravljeni,

letošnje leto sem se odločila, da za prestavitev menstruacije uporabim Primolut Nor. Ginekologinja mi je svetovala, da jih začnem jemati nekje 3 dni pred predvideno menstruacijo, v lekarni pa mi je rekla, da naj jih prej začnem jemati, nekje teden dni prej in seveda, da jih jemljem toliko kolikor želim prestaviti menstruacijo. Katera ima prav?
Še eno vprašanje...ali te tablete ščitijo pred nosečnostjo ali so samo tako močne hormonske tablete, da ti prestavijo menstrualni ciklus. Ali so izlivi v nožnico še vedno "varni", glede na to, da s partnerjem to prakticirava celotni mesec, samo v času ovulacije ne?

Hvala za odgovore in lep pozdrav!
flor44

Re: prestavitev menstruacije


02.08.11 15:14
Lep pozdrav! Imam eno vprašanje. Danes sem bila pri G, katera mi je na mojo željo dala Primolut Nor za prestavitev menstruacije. Vsa navodila so mi jasna, bega pa me le to, da ne vem koliko je to 3 dni prej? V soboto je pričakovana menstruacija, zdaj pa ne vem ali moram vzeti jutri (v sredo) ali v četrtek, ker ne razumem, če se sobota prav tako šteje, kljub temu, da naj bi jo takrat morala že dobiti (čeprav ni nujno, saj menstruacijo dobivam na 28-30 dni).

Hvala za odgovor in lp!

Re: prestavitev menstruacije


04.08.11 09:36
Breee: Prav imata obe, zadošča 3 dni pred pričetkom menstruacije, porabite pa vse tabletke in ne le toliko kot bi želeli prestaviti menstruacijo. Primolut ni kontracepcija, nosečnost je možna.

Flor44: 3 dni pomeni 3 dni preden se prične menstruacija torej v sredo.
AjdaNajda

Re: prestavitev menstruacije


05.08.11 14:37
Pozdravljeni

prvič bom vzela Primolut Nor zaradi dopusta letos. Jemljem pa tudi že tablete Aldactone 100, ker imam preveč vode v telesu. So kakšne indikacije oz kontraindikacije pri teh dveh zdravilih?

Hvala vnaprej za vaš odgovor.

Ajda

Re: prestavitev menstruacije


08.08.11 10:18
Odvisno zakaj jemljete Aldactone je lahko hormonsko zdravljenje kontraindicirano. Ob uporabi gestagenskih zdravil za kratek čas kot je prestavitev menstruacije( po dogovoru z vašim osebnim zdravnikom) lahko pričakujete, da bo prišlo do prehodnega dodatnega zadrževanja soli in vode v telesu.

Re: prestavitev menstruacije


13.08.11 10:57
Če je s tem zdravljenjem vaš pritisk urejen, ni ob enkratnem jemanju gestagenov pričakovati kaj slabšega od prehodnega zadrževanja vode v telesu.
56

Re: prestavitev menstruacije


18.04.12 20:09
se lahko dobi tabletke za prestavitev tudi brez recepta?

Re: prestavitev menstruacije


22.04.12 18:59
Potrebujete bel recept, ki ga napiše ginekolog ali osebni zdravnik.
Imam en problem in sicer prvo tabletko v zavojčku (Lindynette) vedno vzamem ob ponedeljkih, menstruacijo pa dobim ob četrtkih ravno takrat ko imam 6 ur prakse. Včasih komaj da še zdržim teh nekaj ur. Sedaj imam premor in razmišljala sem, da bi tabletko namesto v ponedeljek vzela v soboto (se pravi 2 dni prej). Bi to bilo vredu? In bi zaščita še vedno bila enaka?

Re: prestavitev menstruacije


15.12.12 15:00
Tabletke lahko pričneš jemati 2 dni prej (nikakor pa ne 2 dni kasneje), premor bo torej znašal 5 dni namesto 7 dni.

Matjaž
Spoštovani,

2.3.2013 sem imela prvi dan zadnje menstruacije. Kontracepcijskih tablet ne uporabljam. ker greva s fantom konec meseca na krajši dopust (30.3.) bi si želela prestaviti menstruacijo. Moj ciklus traja od 25 do 28 dni. Zasledila sem, da ste svetovali tablete Primolut Nor. Najbrž bom obiskala ginekologinjo, da mi jih predpiše. Me pa skrbi kako je s tem "nabiranjem vode v telesu"? In prebrala sem, da jih je treba začeti jemati 3 dni prej? kako naj vem, kdaj bo 3 dni prej, če pa so ciklusi različno dolgi? Najlepša hvala za odgovor, lep pozdrav.
Spoštovani,
če ne uporabljate kontracepcije, je za prestavitev menstruacije najbolje uporabiti Primolut Nor. Napisali ste, da vaš cikel traja od 25-28 dni, torej pričnite z jemanjem 22. dan menstrualnega ciklusa. Tabletke je potrebno jemati 10 dni. Upam, da je to dovolj za vaš dopust. Ko prenehate z jemanjem pride okoli 2. dne do krvavitve.
Tabletke vsebujejo aktivno učinkovino noretisteron, ki lahko povzroča slabost, povečanje telesne teže, občutek napetosti v dojkah....
Srečno
Pozdravljeni!

Zanima me, če lahko prestavim mensrtuacijo, tudi če jo imam že?? Jemlem pa Primolut Nor tablete.

Hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav

Špela

Re: prestavitev menstruacije


13.04.13 20:24
Pozdravljena!

Najbrž je odgovor že prepozen, pa vseeno: ko se menstruacija prične, je skoraj gotovo s tabletkami ne boste zaustavili.

Matjaž
Pozdravljeni,

želim si prestaviti menstruacijo, ki naj bi jo dobila 27.4.2013. Ali lahko pričnem z jemanjem stedril m 20.4.2013 in tako prestavim menstruacijo. Kontracepcijskih tablet drugače ne jemljem.

Nataša
Pozdravljeni,
za prestavitev menstruacije uporabljamo Primolut Nor tabletke, ki vam jih na bel recept predpiše ginekolog. Začnete jih jemati 3 dni pred pričakovano menstruacijo 2x1 tableto, 10 dni.
Pozdravljeni,

stedril m jemljem že dobre pol leta. Julijsko krvavitev pa bom dobila ravno na morju, kar me že zdaj nervira.
Rada bi si torej prestavila to krvavitev, vendar ne vem, kako naj to naredim s temi KT? Še nikoli nisem naredila česa takega, zato se raje prej o tem pozanimam, če mi lahko prosim kako svetujete? Rada bi ostala zaščitena in ne bi imela krvavitve ravno tisti teden, ko bom na morju.

Zahvaljujem se vam za pomoč,
Manja

Re: prestavitev menstruacije


09.05.13 14:07
Pozdravljena!

Najbolje, da se odločite za kontinuirano uporabo, da torej uporabite en zavojček za drugim brez vmesnega 7-dnevnega premora.

Matjaž
A to junijsko in julijsko uporabo združim? Zdaj trenutno imam 7 dnevni premor in naslednjo sredo spet začnem z novo škatlico. Potem, ko to naslednjo končam, bo že junij in takoj brez premora začnem z julijsko škatlico in jo konzumiram v celoti, normalno 21 tabletk, potem pa bo spet premor, po julijski?

Oprostite za taka vprašanja, ampak raje se prej prepričam, kot pa tvegam kake posledice. Najlepša hvala za odgovor,
Manja

Re: prestavitev menstruacije


09.05.13 21:20
Odvisno je od tega, kdaj greste na dopust. V sredo 12. junija začnete uporabljati nov zavojček, z njim končate 2. julija in kar takoj naslednji dan nadaljujete z novim zavočkom, ki bo tako zdržal do 23. julija. Če vam to ni dovolj, si vzamite zraven še eno škatlico. Preprosto poskrbite oz. splanirajte tako, da boste med dopustom jedli tabletke. Lahko se sicer zgodi, da boste med drugim zavojčkom imeli rahle vmesne krvavitve (ki niso nevarne), a je res malo možnosti, saj so Stediril-m zelo dobre pri nadzoru maternične sluznice.

Matjaž
Eva26K

Re: prestavitev menstruacije


29.05.13 14:49
Lep pozdrav,

imam vprašanje. Včeraj sem dvignila Primolut Nor pri osebnemu zdravniku in jih takoj tudi začela jemati, danes je drugi dan, vendar pa čutim predmenstrualno bolečino v spodnjem delu trebuha. Zanima me kaj se zgodi če tabletke začneš jemati nekje 2 dni pred menstruacijo? Lahko vseeno pričakujem zaustavitev ali...? Ravnokar sem se vrnila iz dolgega potovanja in nekako sem pozabila na menstruacijo, sedaj pa se mi zdi da je ne bom mogla prestaviti? Jih naj jemljem tudi če jo dobim? Jo lahko tabletke skrajšajo? Vprašanje je torej, če ima kdo izkušnje, če tabletke delujejo tudi če jih začneš jemati dva dni ali dan pred menstruacijo in če lahko z jemanjem skrajšaš samo menstruacijo?

Hvala za odgovore.
Pozdravljeni,
če se bo menstruacija pojavila bo verjetno šibkejša in krajša. Če tabletke že jemljete, je najbolje, da nadaljujete do konca (10dni), ker se bo 2-3 dni po prenehanju terapije pojavila odtegnitvena krvavitev. Lahko pa tudi prenehate takoj ko se krvavitev pojavi, če vas menstruacija ne moti preveč.
Srečno
Se bom tudi jaz kar tukaj pridružila in postavila vprašanje: na morje odhajam 21.07.2013. Glede na predvidevanja bi naj ravno takrat dobila menstruacijo. Gre pa res samo za predvidevanja, ker imam izredno nestanoviti ciklus...trenutno imam ravno mestruacijo (2 dan), ki sem jo dobila po 40 dneh, prejšnjo krvavitev sem imela po 31 dneh, imela sem pa že tudi le 28 dni presledka, pa vse do 45 dni presledka, torej res nikoli točno ne vem kdaj bo prišla menstruacija, vse je možno - od 28 pa vse do 45 dni :(
Torej, če sem prav razumela: pri ginekologinji dobim (oz. dobim recept) Primolut Nor tabletke, začnem jih jesti 19.07.2013 in jih jem do 28.07.? Ne uporabljam pa nobene kontracepcije, stara sem 30 let, nimam še otrok, sem imela pa en splav (ni bil spontani). So kakšni zadržki za prestavitev menstruacije s tabletkami?
Hvala za odgovor.
Sunnyday

Re: prestavitev menstruacije


17.06.13 16:25
Pozdravljeni, imamo vprašanje in sicer kako tabletke belara reagirajo na antibiotik in sicer Ospen 1.500.000. Hvala za odgovor in lep pozdrav
water

Re: prestavitev menstruacije


17.06.13 16:28
Pozdravljeni, zanima me kako bi bilo če bi tabletke nehala jemati 3 dni prej pa nato začela 3 dni prej. in sicer v sredo bi morala pojesti zadnjo tabletko in nato narediti 7 dnevni premor, vendar greva z fantom čez vikend na morje pa bi bila rada brez skrbi. Ali bi bilo možno da danes, jutri ter v sredo ne bi uzela tabletke in bi tako z naslednjim paketkom začela v nedeljo? najlepša hvala za odgovor
@NiMi: Primolut Nor začnete jemati točno tako kot ste napisali. Če se želite izogniti menstruaciji, je to zelo dober način. Zadržki bi bili, če ne smete jemati hormonov.
@SunnyDay: Po novejših priporočilih naj ne bi bilo nobenih interakcij med tema dvema zdraviloma.
water

Re: prestavitev menstruacije


17.06.13 21:20
gre za tabletke Belara
maja126

Re: prestavitev menstruacije


26.06.13 23:49
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, če si menstruacijo prestavim po načinu da bele tabletke začneš jemati nekaj dni prej (Yazz tabletke) koliko časa po prestavitvi zaščita pred nosečnostjo še ni "popolna"?

Re: prestavitev menstruacije


28.06.13 09:30
Pozdravljena!

Tudi če bele placebo tabletke začnete jemati nekaj dni prej kot običajno, zaščita ni okrnjena. Pomembno je, da pred tem redno zaužijete vsaj 7 roza tabletk in da čas jemanja belih tabletk (premor) ni daljši od 7 dni.

Matjaž
teaaaa93

Re: prestavitev menstruacije


02.07.13 11:51
Zdravo. Jaz jemljem tabletke Qlaria in sedaj sem pri 15. tabletki. Ker grem na morje od 14. do 22. julija 2013 bi si rada prestavila menstruacijo teden prej ali teden kasneje. Sedaj me pa zanima kako si lahko to prestavim? Hvala :)
Neith

Re: prestavitev menstruacije


02.07.13 12:55
Pozdravljeni,

letos sem se prvič odločila prestaviti menstruacijo. Stara sem 25 let, nikoli nisem jemala KT. Cikel imam precej nestanoviten - od 21 pa tja do 45 dni, tako da nikoli ne vem do tedna natančno, kdaj me bo presenetila krvavitev. Ginekologinja mi je predpisala jemanje Primolut Nor, vendar po drugačnem principu, kot berem tu. Ne jemljem jih za prestavitev, pač pa za pospešitev. V juniju sem imela menstruacijo od 22. do 26., danes sem vzela 1. tabletko Primoluta Nor in naj bi nadaljevala z jemanjem vse do 12.7. Zakrvavela naj bi 14.7., 21.7. pa odhajam na dopust. Tako bi z menstruacijo zaključila pred odhodom na dopust. Ali je tudi tak način uporabe Primoluta Nor prav tako uspešen in primeren kot če bi tablete jemala med dopustovanjem?

Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav!

Re: prestavitev menstruacije


02.07.13 15:11
Pozdravljeni!

@teaaaa93: Qlaira niso primerne KT za prestavitev menstruacije. Lahko zgolj preskočite zadnji dve beli (neaktivni) tabletki in računate, da krvavitve ne bo.

@Neith: Ali bo tak način uspešen ali ne vam ne znam napovedati, boste videli, lahko bi se izšlo.

Matjaž
Mislim, da se bo izšlo a lahko da bo imela vmesne krvavitve med jemanjem, ker lahko da bo sluznica 10. dan že debela...
karmen123

Re: prestavitev menstruacije


05.07.13 22:16
pozdravljeni!
kaj bi se zgodilo ce bi KT zacela jemati 1 dan po menstruaciji?namrec vceraj sem imela zakljucek menstruacije in danes bi zacela jemati tablete yaz,ker sva se z fantom odlocila da odideva na morje 17. vendar nevem ce je varno.. LP

Karmen
Zakaj bi jemala Kt? Za zaščito pred nosečnostjo ali za prestavitev menstruacije? Saj 17. še ne boste dobili znova menstruacije ali pač?
karmen123

Re: prestavitev menstruacije


05.07.13 23:44
tako, malo nejasno sem napisala pa sem spet napisala kar vse...
pozdravljeni!
2.7.2013 sem pricela krvaveti, sepravi je 3.7.2013 bil moj prvi dan menstruacije? zacela sem pa prej s krvavitvijo ker sem vzela nujno kt tabletko ki velja za 72h v nazaj. domov pridem 8.7.2013 in me zanima ce bi lahko takrat zacela z uporabo kt yaz, kajti 17.7.2013 odrinem na dopust z fantom. zanima me ce je kaj narobe stem in kdaj bom zascitena potem ?
LP Karmen (za zascito bi zacela jemati)
jagoda91

Re: prestavitev menstruacije


06.07.13 12:42
Pozdravljeni,

stara sem 22 let in še imam vedno zelo neredno menstruacijo, tako da ne morem nikoli točno vedeti kdaj jo bom dobila. Npr. marca sem jo dobila po 37 dnevih, aprila je sploh nisem imela, nato sem jo maja dobila po 48 dnevih in junija po 32 dnevih. 15.7 grem na morje in zdaj ne vem, če tudi si bom šla po tabletke za prestavitev menstruacije kdaj bi jih naj sploh začela jemat, če pa imam tako neredno menstruacijo, da niti ne vem kdaj in, če jo bom sploh dobila? Zadnjo menstruacijo sem dobila 17.6.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!!

Re: prestavitev menstruacije


06.07.13 14:55
Pozdravljeni!

@karmen123: nima nobenega pomena, da smetite forum z enakimi vprašanji v različnih temah. Za prvi dan menstruacije se šteje dan, ko ste pričeli krvaveti. KT lahko pričnete jemati kadarkoli, le da morate uporabljati kondome, vse dokler ne zaužijete 7 zaporednih tablet.

@jagoda91: sem očitno spregledal vaše vprašanje pred dvema dnevoma, se opravičujem. Menstruacijo lahko prestavite z gestagenskimi ali s kontracepcijskimi tabletami. Gestagenske tablete (Primolut Nor) začnete jemati recimo 4 dni pred odhodom na dopust in jih jemljete vse dokler se ne vrnete, krvavitev pa lahko pričakujete 2-3 dni po zadnji tableti. Pri nerednih ciklusih ni garancije, da bo prestavitev uspela, saj ne veste, če bi do menstruacije sploh prišlo, tabletke gor ali dol. Pač poskusite in računajte na najboljše. Predpiše vam jih lahko tudi osebni zdravnik.

Matjaž
Aniee

Re: prestavitev menstruacije


09.07.13 00:58
Pozdravljeni,
imam dve vprašanji, eno morda ni za v to temo, ampak mogoče boste vedeli.
1. ali lahko že od samega začetka jemljem tabletke brez pavze? Želim namreč prestaviti menstruacijo že po prvem ciklusu jemanja tabletk. Kdaj lahko pričakujem kakšno "prebojno" krvavitev? Ob času, ko bi morala dobiti menstruacijo "po starem" ali morda po 21. tabletki (tudi če vzamem 22. in naprej brez pavze)?

2. ali mi lahko prvi recept napiše dežurni ginekolog? Malce se namreč mudi... menstruacijo bom dobila vsak čas, moj ginekolog pa dela samo ob ponedeljkih (danes sem ga zamudila).. Jemala sem jih nazadnje okoli 10 let nazaj, stara sem 30.
Najlepša hvala.
Aniee

Re: prestavitev menstruacije


09.07.13 01:00
Pozabila še dopisat.. Je mogoče te manevre izvajati z Logest tabletkami? Te sem namreč jemala v zgodnjih dvajsetih, nisem imela težav.
Tabletke Logest lahko jemljete brez presledka. Kdaj, če sploh, bo nastopila prebojna krvavitev je težko napovedati, ker vsako telo reagira drugače.
Recept vam lahko predpiše dežurni ginekolog, če boste naletela na prijaznega, kajti dežurni je za NUJNE primere. Kaj pa samo Primolut Nor za prestavitev menstruacije? Kje dela vaš ginekolog? Ker imajo npr. v Leonišču vsak dan amb. za svetovanje, kjer bi vam stvar lahko uredili.
Valerijaa

Re: prestavitev menstruacije


09.07.13 16:39
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje! V sredo grem na morje in bi morala dobiti mensturacijo. Jemljem KT Lindynette (0,075mg/0,02mg.) in seveda nebom naredila 7 dnevnega presledka in bom začnela kar z novo tablico da se mi bo menstruacija prestavila. Zanima pa me če je možno da jo dobim vmes na morju, zaradi prevelike spremembe okolja?


Lp.
Mogoče ne glih menstruacije, lahko pa pride do vmesnih krvavitev.
jagoda91

Re: prestavitev menstruacije


13.07.13 13:11
Pozdravljeni,

včeraj sem začela jemati tablete za prestavitev menstruacije Primolut nor,saj grem v ponedeljek na morje, Tako sem včeraj vzela dve in danes zjutraj eno tableto. Danes in tudi že včeraj zvečer sem se počutila zelo utrrujeno in posebej danes čutim šibkost po vsem telesu. V navodilih sem zasledila, da je to en iz med stranskih učinkov. Ali je bolje, da preneham z jemanjem tablet, ker ne bi rada, da bi se cel teden na morju slabo počutila? Če je možno bi prosila za čimprejšnji odgovor, saj grem v ponedeljek že na morje.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Če se slabo počutite, prenehajte. Ne vem pa zagotovo, kakšen bo zdaj vzorec krvavitve.
jagoda91

Re: prestavitev menstruacije


14.07.13 17:13
Hvala za odgovor. Danes se že počutim bolje, saj je sedaj že dvakrat nisem vzela. Ali naj sedaj nadaljujem z jemanjem ali raje ne in ali bo menstruacijo sedaj, ko jo bom dobila kaj močnejša in bolj boleča, ker sem do sedaj že jemala tablete?
Ne, če ste se odločila, da jih boste prenehala jemati. Krvavitev se bo najverjetneje pojavila po nekaj dneh, glede količine ne vem zagotovo.
rozica777

Re: prestavitev menstruacije


18.07.13 18:50
Pozdravljeni!

Danes bom vzela zadnjo tabletko iz tablice in nato imam 7 dnevni premor. 19. 8 grem na morje in bom že zdaj prestavila menstruacijo, ker če ne bom imela ravno tisti teden na morju premor. Želim si samo, da mi potrdite ali delam pravilno, če jutri takoj nadaljujem z novo škatlico, pojem vseh 21 tabletk (jedla bom tabletke 6 tednov neprekinjeno) in nato naredim premor. Tako bom Imela premor teden pred morjem in nato začela z novo škatlico. Jemljem tabletke Logest.
rozica777

Re: prestavitev menstruacije


18.07.13 18:50
Pozdravljeni!

Danes bom vzela zadnjo tabletko iz tablice in nato imam 7 dnevni premor. 19. 8 grem na morje in bom že zdaj prestavila menstruacijo, ker če ne bom imela ravno tisti teden na morju premor. Želim si samo, da mi potrdite ali delam pravilno, če jutri takoj nadaljujem z novo škatlico, pojem vseh 21 tabletk (jedla bom tabletke 6 tednov neprekinjeno) in nato naredim premor. Tako bom Imela premor teden pred morjem in nato začela z novo škatlico. Jemljem tabletke Logest.

LP!
Če ste prav preračunali bo način v redu.
Mitka

Re: prestavitev menstruacije


25.07.13 09:26
Pozdravljeni,
ravno ko odhajamo na dopust bi imela za dobiti menstruacijo predvidoma 28. 08. , bila sem pri osebni zdravnici in mi je dala recept za Primolut Nor, vzela sem prvo danes zjutraj. Zdaj pa me skrbi, kako je to z ostalimi zdravili, namreč jemljem Ultop zjutraj za želodec in Propranolol Lek( ne vem če sem navedla pravilno)1/4 zjutrja in zvečer za znižanje srčne frekvence, skrbu me kako grejo ta zdravila skupaj, ali lahko brez problema vzamem vse, pozabila sem vprašati zdravnico? Hvala za odgovor, prosila bi za čimprej, ker sem Primolut danes zjutraj že vzela!

Hvala lepa
zaja.

Re: prestavitev menstruacije


25.07.13 16:05
Pozdravljena,

jaz nikoli ne vem kdaj bom dobila menstruacijo, recimo februarja se je začela 16 in končala 22, marca se je začela 22 in trajala do 27, aprila sploh nisem imela, maja se je začela z 2 in tajala do 6, za junij pa sploh ne vem, ker si nisem zabeležila, imela sem jo v juliju pa tudi ne vem kdaj, mislim da bo ene 14 nazaj ali 3 tedne, grem pa na dopust in bi si jo prestavila, mi lahko svetuje kako? Imam pa doma primolut nor. Hvala
@ Mitka in zaja: Primolut Nor se začne jemati 3 dni pred pričakovanim začetkom menstruacije ali če ne veste kdaj bo prišla pač 3 dni pred dopustom, 2 x1 tabletko na dan.
Rožica :D

Re: prestavitev menstruacije


26.07.13 17:54
Pozdravljeni,
že 4 leta jemljen KT Yasminelle, do sedaj si menstruacije še nikoli nisem prestavljala.
Danes sem izvedela, da gremo v nedeljo na družinsko kopanje (meni se pa res ne da v tej vročini samo sedeti ob bazenu), sem sredi tedna brez tabletk in bi menstruacijo morala dobiti jutri. (ponavadi jo dobim 4. dan po zadnji zaužiti tabletki) Ker je moja menstruacija vedno zelo močna uporaba tampona ne pride v poštev. Obstaja kakšna možnost, da jo zaustavim in prestavim, kljub temu da teden brez tabletk že teče?

Hvala za nasvet.
Lep pozdrav
Sicer zamujam, ker ste sporočilo oddalo pozno. Lahko bi poskusila z Primolut Nor-om...3 dni pred menstruacijo....Popravljeno 1-krat. Zadnjič popravljal Sonja_Leposa_Korenjak ob 29.07.13 10:32.
...XYZ...

Re: prestavitev menstruacije


20.08.13 15:02
Pozdravljeni!

Zanima me, če lahko prestavim mojo menstruacijo s tableti Primolut Nor kljub temu da sem po sterilizaciji?

Že vnaprej hvala za odgovor,
lep in uspešen dan še naprej!
KT-Y

Re: prestavitev menstruacije


04.09.13 19:14
Živjo! Jaz jemljem yasminelle.
Zaradi dopusta bi prestavila menstruacijo. A je uredu če KT jem neprekinjeno 21+7 dni in jo tako prestavim samo za 1 teden? Namenoma bi namreč rada tudi imela eno škatlico napol porabljeno-da imaš kakšno tabletko kdaj za rezervo.
Pa še nekaj me zanima-ali so še ok tabletke,katerih paketek je sicer že usaj 2leti odvid (same posamezne tabletkice so še "v ovojčku") rok pa imajo do oktobra letos? Ta paketek sem ravno tako imela za določene situacije zadopolnit (driska).
Hvala!
Neprekinjeno jemanje KT kot ste opiali, je v redu. Potem naredite 7 dnevni premor in začnite z novo škatlico.
Če so tabletke v plastičnem ovoju, velja rok uporabnosti.

Re: prestavitev menstruacije


05.09.13 20:31
Draga deklica!

Menstruacija se da prestaviti zgolj s posebnimi tabletkami, ki ti jih lahko predpiše ginekolog ali osebni zdravnik. Lahko pa upaš, da menstruacije ne bo, za vsak slučaj pa s seboj vzameš tampone, s katerimi se lahko kopaš, ko prideš iz vode pa ga zamenjaš?

Matjaž
Argolinhas

Re: prestavitev menstruacije


11.09.13 22:24
Pozdravljeni!
Trenutno si prestavljam menstruacijo s primolut nor, nato pa bi rada začela s kontracepcijskimi tabletkami. Ali jih lahko začnem jemati na prvi dan 'prestavljene' menstruacije ali moram počakati na naslednjo?
Že vnaprej hvala za odgovor!

Re: prestavitev menstruacije


12.09.13 08:46
Pozdravljeni!

Lahko. Mrda je celo bolje, da začnete 3. ali 4. dan, je manj možnosti za vmesne krvavitve, zaščita pa ostaja neokrnjena.

Matjaž
oneone

Re: prestavitev menstruacije


06.10.13 22:47
V avgustu sem si prestavila menstruacijo s Primolut Nor. Le to sem dobila dva dni po koncanem jemanju. 25.8. Od takrat menstruacije se vedno nimam. So lahko tezave zaradi tablet ali naj opravim test ?
hvala za odgovor !
Opravite test.
ann88

Re: prestavitev menstruacije


23.10.13 10:02
Pozdravljeni,

Imam vprašanje glede prestavitve menstruacije. Kot sem že iz prejšnjih razgovorov razbrala, za prestavitev potrebujem tablete Primolut.S partnerjem delava na otroku, vendar se plodni dnevi vedno križajo s poslovnimi potmi, prav zaradi tega razloga, bi si rada menstruacijo prestavila. zanima me kako je z ovulacijo ter plodnostjo v naslednjih mesecih.
Ponavadi pride do menstruacije 14 dni pred menstruacijo. Lahko, da bodo tabletke povzročile manjše nepravilnosti v ciklusu, a to se po prvem ciklusu ponavadi uredi.
pozdrav,

zanima me koliko časa lahko jamljem tablete Orgametril ki sem jih dobila za prestavitev menstruacije .
ne jemljem nobenih kontracepcijskih tablet
hvala za odgovor
10 dni lahko tudi manj če želite. Po prenehanju jemanja boste zakrvaveli.
nika565

Re: prestavitev menstruacije


13.11.13 10:19
Spoštovani,

zanima me, ali lahko menstruacijo s KT prestavim dva meseca zapored (vsak mesec za 10 dni)?

Hvala za odgovor.
LALA

Re: prestavitev menstruacije


29.11.13 15:15
Pozdravljeni, jemljem tabletke Diana in sem si ta teden z njimi želela tudi prestavit menstruacijo,tablica bi se morala končati jutri in se s tem pričeti menstruacija,ki pa sem jo dobila že danes. Je vseeno mogoče prestaviti menstruacijo ,kljub temu ,da se je že začela,če jemljem tabletke dalje? je možnost,da bi s tem prenehala že jutri?
Če se je krvavitev že začela jo je zelo težko ustaviti. Če jemljete tabletke dalje bo mogoče bolj blaga, ustavila pa se najverjetneje ne bo.
zvezdica1992

Re: prestavitev menstruacije


21.12.13 00:30
lep pozdrav

Jemljem KT Qlaira. stara sem 21 let, jemljem jih že približno 3 leta. ker bi si rada prestavila menstruacijo me zanima, ali je v redu da si jo prestavim tako da pač zadnji 2 (beli - neaktivni) tabletki ne vzamem, in takoj odprem novo škatlico ter brez premora nadaljujem z jemanjem KT?
ali mi to lahko škoduje zdravju? kako pogosto si lahko na tak način prestavljam? je tvegano, če to naredim 2 krat letno?

hvala za odgovor in lp.

Andreja
T.S.

Re: prestavitev menstruacije


30.12.13 19:57
Pozdravljeni,
v naslednjem mesecu moram nujno na operacijo žolčnih kamnov, žal pa datum operacije pride ravno na začetku moje menstruacije. Zanima me ali si kljub operaciji lahko menstruacijo prestavim? Če da, katere tabletke bi bile za to najbolj primerne? Drugače kontracepcijskih tabletk ne jem.
LP in hvala za vaš odgovor
Obiščite ginekologa ali osebnega zdravnika. Menstruacijo se prestavi z tabletkami Primolut Nor, ki jih pričenete jemati vsaj 3 dni pred menstruacijo in jih lahko jemljete 10 dni. Ko jih prenehate jemati, se znova pojavi krvavitev.
Kim ..

Re: prestavitev menstruacije


20.01.14 19:11
Pozdravljeni,
Jemljem kt Yasminelle že dalj časa. Prejšnji mesec sem v zadnjem tednu jemanja tabletk pozabila vzeti eno, zato sem se odločila, da vzamem pozabljeno tabletko, porabim ostale tabletke iz pretisnega omota in namesto tedna brez tablet začnem jesti tablete iz naslednjega pretisnega omota (tako kot piše v navodilih). Menstruacije nisem dobila, zato me skrbi, ali sem si na ta način samo prestavila menstruacijo, ali obstaja možnost za morebitno nosečnost?
Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.
Tako ste si samo prestavila krvavitev. Če vas zelo skri, lahko naredite še test za nosečnost.

Avtor:


Naslov teme:


  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Skupna velikost vseh datotek ne sme presegati 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 16 plus 22?