Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?
Forum trenutno ni strokovno moderiran, zato je namenjen izmenjavi vaših mnenj in izkušenj.Moderator Matjaž P

Yasminelle vs. Diane 35

avatar gaia 09.09.09 10:24
Pozdravljeni,

po večletnem jemanju tabletk Diane 35, mi je ginekolog predpisal Yasmille, z obrazložitvijo, ''da so lažje, vsebujejo manj hormonov, in da bodo enako dobre kot Diane 35''.
No, temeljito sem prebrala navodila obeh in če sem prav razumela Yasminelle vsebujejo 0,02 mb etinilestradiola, Diane pa 0,035 mg.
Ostala sestavina je pri tabletah različna.

Rada bi razumela, kaj pomeni ta manjši odmerek etinilestradiola, saj z omeneno Yasminelle nikakor nisva kompatibilni.

Pri Diane je bil edini neprijetni stranski učinek glavobol pred menstruacijo, drugih težav nisem imela.
Pri Yasminelle pa gre kar vse narobe: menstruacija nanavadno dolga, glavoboli med 21 dnevnim jemanjem, slabost v želodcu (skoraj do siljenja na bruhanje), bolečine v trebuhu,...tako, da se mi dozdeva, da bom zaprosila ginekologa, naj mi spet predpiše ''staro Diane''

Hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
10.09.09 13:38
Kot ste opazili, Yasminelle vsebuje manj estrogena in drugačen gestagen na tega pa lahko reagirate z drugačnim počutjem.
Nižja doza estrogena pomeni seveda manj verjetne stranske učinke. Predlagam, da še nekaj časa poskusite ostati pri Yasminelle, če pa le ne bo šlo, se pogovorite o menjavi za Diane.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar gaia 10.09.09 14:30
Še enkrat pozdrav,

če torej prav razumem: zaradi drugačnega gestagena je moje počutje spremenjeno, zaradi nižje doze estrogena je manj verjetnosti za stranske učinke...vendar pri Diane, kjer je bil odmerek estrogena višji, problemov ni bilo.

Je torej gestagen tisti, ki mi povzroča preglavice, ne estrogen...glede na to, da je pri Yasminelle omenjen drospirenon, pri Diane pa ciproteronacetat - ali gre za različni stvari oz. spet ''čuden'' odziv mojega telesa.

Hvala že vnaprej
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
14.09.09 10:14
Katerakoli hormonska komponenta lahko vpliva na počutje. Če je to izrazito in moteče, se morate obrniti na vašega ginekologa.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar monique 24.09.09 11:34
Pozdravljeni!

Stara sem 19 let. Že več kot pol leta jemljem Yasminelle in do sedaj nisem imela večjih težav. Pred dvemi meseci se mi je zgodilo, da sem pozabila vzeti tableto v 4.tednu jemanja, pred tem pa sem imela spolni odnos. Ginekologinja mi je svetovala naj škatlico vzamem do konca in takoj začnem z novo (pred 7-dnevnega premora). Upoštevala sem njena navodila ob koncu 2.škatlice dobila menstruacijo. Sem pa opazila, da sem se v obdobju neprekinjenega jemanja tablet zredila za kar 5 kilogramov (ob običajni količini hrane in gibanja). Pojavil se je tudi občutek napihnjenosti v spodnjem delu trebuha.

Zanima me, če je možno, da se je nenadno povečanje telsene teže zgodilo zaradi neprekinjenega jemanje KT in kako bi najlažje prišla na svojo prešnjo težo (naj preneham jemati KT?) ?

Že vnaprej najlepša hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
24.09.09 18:51
Vsake KT z estrogenom lahko povečajo apetit, ki posledično lahko privede do povečane tel.teže.
Dodaten občutek napihnjenosti je lahko zaradi prebavnih motenj, v skrajnem primeru tudi nosečnosti. V obeh primerih se teža lahko poveča. Najprej izključite nosečnost, po potrebi pa obiščite še osebnega zdravnika.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puffy 02.10.09 10:10
pozdravljene!
začela sem jemati kt yasminelle pred kratkim in me zanima po kolikšnem času jemanja zaščita začne delovati. v navodilih sicer piše, da če začneš jemati tabletke prvi dan cilkusa, si zaščiten takoj. prijateljica pa mi je rekla naj počakam od 1-2 meseca.
hvala za vaše odgovore!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
05.10.09 08:46
Zanesljivost zaščite je taka kot jo navajajo navodila, če začnemo uporabljeti KT 1.dan ciklusa.
Prijateljica torej nima pravih informacij. Če pa ste mlado dekle, je zaradi zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi nujna tudi zaščita s kondomom. Dolgoročno tako zmanjšate verjetnost okužbe s HPV, kamidijo in drugimi povzročitelji.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pikila 19.10.09 20:12
stara sem 18 let in sem prvič dobila tabletke diane 35... zelo me je strah, ker gledam kako punce pišejo o teh tabletkah.. da se zredijo.imajo glavobole..muzolji se ne popravijo...
tako me je strah da sploh nwm če jih bom začela jemat. ker me je resnično strah da bodo ti učinki tudi pri meni :(
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
22.10.09 08:55
Dokler ne poskusite, ne morete vedeti! Vsak človek reagira drugače na popolnoma enako stvar.
Ker smo med seboj različni in različno občutljivi, občutkov drugih ljudi ne moremo kar enostavno prenesti nase. Diane je tabletka, ki jo uporabljamo pri ženskah s srednjimi do hudimi aknami. Žal ni čudodelna in ena sama tabletka problema aken ne reši. Potrebno je jemanje nekaj mesecev preden se kvaliteta kože izboljša, ob tem pa je treba skrbeti za pravilno nego kože, prehrano in gibanje na čistem zraku. Povečanje telesne teže ob tabletkah je navadno zaradi povečanja apetita, zato pozor pri hrani! ( redni obroki, pravilno sestavljeni, izogibanje sladkim pijačam in kaloričnim a biološko praznim prigrizkom v obliki čipsa, sladkarij ipd) Nekaj teže je lahko posledica zadrževanja vode v telesu, ki pa je ciklično, v pavzi se izloči iz telesa. Nekatere ženske imajo v času menstruacije že v naravnem ciklusu glavobol. Če gre za migreno z avro( nastop glavobola najavijo določeni občutki v telesu: bliskanje pred očmi, mravljinčenje na določenih delih telesa..), pa ženska za kombinirano hormonsko kontracepcijo ni primerna.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar grazzia 13.01.10 08:44
Pozdravljeni!
Imam vprašanje glede uporabe tabletk Yasminelle.Stara sem 22 let, jemljem jih pol leta, sem z njimi načeloma zelo zadovoljna, saj se zelo dobro počutim. menstruacije so sicer šibke in do sedaj sem krvavitev (oz.izcedek) zmeraj dobila že 1 dan pred zadnjo tabletko. zanima me po koliko dnevih naj bi se pojavila krvavitev? (minili so 4 dnevi od zadnje tabletke, ni izcedka ali menstruacije).
( naredila sem tudi 2 testa nosečnosti, oba sta bila negativna, vse tabletke sem vzela redno, ob isti uri, nisem bruhala, imela driske itd. od ostalih zdravil pa sem vzela lekadol )
zahvaljujem se za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
15.01.10 16:47
Včasih se zgodi, da v času pavze do menstruacije ne pride. Praviloma se prekinitvena krvavitev začne 2-3 dni po zadnji tabletki, lahko pa šele zadnji dan pavze. Če krvavitve ni, je potrebno šele pred pričetkom naslednje tablice preveriti možnost nosečnosti. V primeru negativnega testa lahko nadaljujete z jemanjem tabletk.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pupikaa. 21.04.10 17:44
tablete Yasminelle, sem začela jemat pred mesecem dni oz. še jih jem zdaj 1. in me zanima zakaj po vsakem spolnem odnosu krvavim? ne uporabljam druge zaščite, razen tablete. zanima me tudi, ali si zaščiten že 1. dan ko vzameš tableto, ali ne?.
hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Ronja32 05.07.11 18:44
ZDRAVO!

Toliko slabega slišim o teh tabletah,da si jih v tem ciklusu nisem upala začeti jemati,čeprav mi jih je G. predpisal..
Imam težave z depresijo,ki se mi je po prejšnjih K.T. vedno hudo poslabšala. Kot drugo sem bila v zadnjem letu 2x v bolnici zaradi pankreasa,v navodilih za Yasminelle pa piše,da ženske s to težavo ne smejo začeti jemati te tablete-ZAKAJ?
Kot zadnje pa me zanima zakaj je kajenje ob jemanju K.T. tako tvegano(imam 32let)?
Pa še to,moja mami je zbolela za rakom na dojkah in me zanima,če je lahko to še dodaten razlog,da tablet ne bi začela jemati,saj baje vse K.T. povečajo možnost tumorjev na prsih oz.je to že dokazano,čeprav farmacija noče priznat?Predpisane imam Y. zgolj zaradi neredne in predolge M.,ki se mi pojavlja tudi 2x na mesec..
Hvala za morebitne podgovore in LP vsem.

Ronja32
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
10.07.11 19:10
Če vas tabletke ne prepričajo, nima smisla da jih začnete jemati. Najbolje bo, da se ponovno posvetujete z vašim ginekologom zakaj naj bi jih jemala in zakaj niste dobra kandidatka zanje. Temeljit in odkrit pogovor o vseh vaših pomislekih bo zlata vreden.
Če imate žolčne kamne in zato vnetja trebušne slinavke, je treba prej zdraviti žolčne kamne. hormoni se presnavljajo v jetrih, delovanje teh pa je zaradi žolčnih kamnov lahko moteno. Kajenje je znan dejavnik tveganja za srčno žilna obolenja, po določeni starosti(35 let) pa v kombinaciji z uporabo kombiniranih tabletk to tveganje nesprejemljivo naraste, vaše življenje bi lahko bilo zato ogroženo. Rak na dojki v družini ni absolutna kontraindikacija za uporabo tabletk, te tudi ne povečujejo tveganja za nastanek raka na dojkah. Samo dejstvo da je zbolela vaša mama pa zahteva dodatne kontrole za vas 5 let pred starostjo, ko je zbolela vaša mama. Ob uporabi tabletk pa je manj težav zaradi nenevarnih bolezni dojk.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar enaid 03.12.12 22:31
mene pa zanima, ali so spolni odnosi med 7-dnevnim premorom varni.. ali naj takrat raje uporabljam še dodatno zaščito?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jwslo
Moderator
03.12.12 23:06
Spolni odnosi so varni tudi med 7 dnevnim premorom, pod pogojem, da ne pozabiš začeti z jemanjem tabletk iz novega zavojčka.

Matjaž
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janez.com 09.01.13 19:58
Sem moški in imam posebno vprašanje za sicer ženski forum. Zadnjih osem let opažam pri sebi opazno močnejšo poraščenost; dlake so postale povsod temnejše in gostejše, po podlakteh, po nogah, po zadnjici, po prsih in po obrazu. Drugače sem rjavolas in svetle polti. Tudi po obrazu se mesto rasti dlak postopno širi iz običajnega področja brade in iznad zgornje ustnice in zalisc tudi na lica, obrvi se mi zraščata skupaj in z zalisci, majhne, kratjke in temne dlakice se pojavljajo po vrhu nosu in ušesa imam po ušesnih mečicah že obraščena kot veverica, kar me je začelo seveda motiti. Sem pravi moški, ne kak bi ali celo homoseksualec, da ne bo pomote, ampak, kar je preveč je pa preveč! Pred tem sem bil poraščen čisto normalno, oziroma so bile dlake izven brade in brkov skoraj neviden, svetel puh. Začele so se spreminjati postopno iz puha v trde, trajne temnorjave dlake! Kaj je lahko vzrok, ne vem.

Morda tole;
Žena zadnjih osem let jemlje tablete Diane 35. Stara je 40 let, jaz pa 45 let. Pri nji se je prav tako povečala poraščenost po obrazu in to moti tudi njo. Rad bi zato vprašal naslednje: ali je mogoče, da te tablete, Diane35, stranski učinek teh tablet, vpliva nanjo in tudi tudi name, na povečano poraščenost? Gre namreč za naslednje; žena ima blazno rada oralni seks in meni je to tudi v veliko veselje :), zato ga redno prakticirava in to po četrt ure ali več nekajkrat na teden. Ali je mogoče, da prek zaužitja izločkov iz njene nožnice, te tabletke vplivajo tudi name in na povečan pojav poraščenosti, ki ga opažam zadnje čase pri svojih dlakah ali vpliv tablet Diane35 name ni verjeten ali možen? Če ni to, kaj je potem lahko vzrok za spremembe puha na neobičajnih mestih v trajne dlake? Počasi bom videti v obraz kot volkodlak, sliši se hecno :)), samo videti pa ni hecno in mi je hudirjevo neprijetno.

Stvar je toliko moteča, da sem se odločil, da bom kupil spodoben, zanesljiv aparat za Blend metodo (Kombinacija visokofrekvenčne metode in elektorolize), potrebno dodatno opremo in kvalitetne izolirane igle in naredil enkrat za vselej konec odvečnim kocinam, četudi bo bolelo. Naveličal sem se puliti dlake na nezaželenih mestih. Omenjena metoda je namreč kljub starosti še vedno edina zanesljiva in trajna metoda odstranitve nezaželjenih dlak, čeprav je boleča. Nobeden od laserjev namreč to ni. Ker delam na tem področju, mi je zadeva kolikor toliko poznana, mislim s tem elektrodepilacijo in prav tako trdne laserje. Poskusno sem to probal v BM studiu, a gre prepočasi in je predrago. Zadevo bi znal s kvalitetno aparaturo izvesti sam, bilo bi bolje opravljeno in predvsem ceneje. Kaj lahko svetujete in kaj menite o moji problematiki?

Hvala lepa za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jwslo
Moderator
10.01.13 00:08
Pozdravljeni!

Tako ciproteron acetat kot etinielstradiol, ki se nahajata v Diane 35, se po meni znanih podatkih izločata zgolj z urinom in blatom in ne z nožničnim izcedkom. Za strokovno mnenje vprašajte farmacevta. Ciproteron acetat je antiandrogen, ki se uporablja za zmanjšanje aknavosti in dlakavosti (hirzutizma) predvsem pri ženskah, pri moških pa za kemijsko kastracijo pri raku prostate, saj zmanjša nastajanje testosterona. Menim, da vaša povečana poraščenost ni posledica oralnih kontraceptivov, ki jih uporablja žena. Predlagam, da se pogovorite z zdravnikom.

Glede odstranjevanja dlak vam ne znam svetovati, videti je, da ste že vse naštudirali :-)

Matjaž
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar melyka 22.02.13 15:24
Pozdravljeni

Prvič sem jemala kt belune zaradi težav s kožo zdaj po 2 letih sem šla spet h ginekologinji po recept za kt in mi je predpisala kt diane35 tudi zaradi problemov s kožo. zdaj je 8 dan od prve menstruacije katere jemljem tudi tabletke in me zanima prvih 5 dni sem imela prebavne motnje pred in po tabletki namreč ko dobim menstruacija imam vedno prebavne motnje ampak ne hudih tudi če kaj pojem da mešam hrano me takoj požene na wc že tako imam občutljiv želodec.zdaj 6 in 7 in 8 dan nimam več prebavnih motenj in me zanima če sem še vedno dovolj zaščitena da imam lahko s fantom spolne odnose brez dodatne zaščite(kondom)?Hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sonja_Leposa_Korenjak
Moderator
22.02.13 22:02
Spoštovani,
iz sporočila ne morem jasno razbrati kateri dan v ciklusu ste. Ampak saj ni tako zelo važno. Če so te prebavne motnje tako hude, da stalno in zelo pogosto odvajate, je kontracepcijska zaščita lahko zmanjšana in v takem primeru bi vam svetovala dodatno zaščito.
Drugače pa bi bilo mogoče smiselno, da opravite kakšne teste alergij na hrano...
Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar melyka 22.02.13 22:28
Včeraj sem imela konec menstruacije danes je 8 dan in je nimam več imam točno 7 dni menstruacijo in v petek prejšnji sem začela s prvo kt.prebavne motnje niso tako hude samo prvih par dni imam vedno drisko ko dobim menstruacijo ni čisto tista prava driska zdaj pa normalno odvajam.po domače povedan šraufal me je.drugače pa nisem na nič alergična ker sem že enkrat prej delala teste.sam imam bolj občutljiv želodec pa me hitro požene na vc,zato me je zanimalo če je zaradi tega kaj manj zanesljiva zaščita.
Hvala za odg.

Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sonja_Leposa_Korenjak
Moderator
22.02.13 22:38
Če niso tako hude prebavne motnje in če redno jemljete tabletke, ste zaščitena.
Srečno
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar melyci 01.03.13 13:20
Pozdravljeni

Ko grem kam na daljše potovanje vedno vzamem tableto proti slabosti Dramina trenutno jemljem KT Diane35 in čez par tednom grem na pot, zato me zanima ali se zaradi tablet Dramina zmanjša zaščita KT ?

Hvala za odgovor,

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jwslo
Moderator
01.03.13 13:38
Pozdravljena!

Ne, Dramina ne vpliva na učinkovitost Diane.

Matjaž
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jely 11.03.13 11:37
Pozdravljeni!


Pišem vam ker sem v čet.vzela zadnjo kt tabletko diane 35 iz prve tablice in še zmeraj nisem dobila menstruacije in me skrbi kaj je narobe.


Hvala za odg.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sonja_Leposa_Korenjak
Moderator
11.03.13 20:01
Spoštovani,
če ste tabletke redno jemala, je verjetnost zanositve zelo majhna. Lahko pa naredite test za nosečnost. Tudi če menstruacije ne bo, začnite po premoru z novim zavojčkom tabletk.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar S_ara 24.06.15 20:19
Pozdravljeni,

Mene pa zanima po kolikšnem času jemanja zdravila Yasminelle je zaščita gotova v primeru, da tabletke ne vzameš na 1. dan cikla. Menstruacija mi je namreč izostala že 18 dni in sem tabletke pričela jemati vseeno (seveda sem najprej izključila možnost nosečnosti).

V navodilih je navedono, da je zaščita gotova v primeru, da se tabletke prično jesti s prvim dnem cikla. Nisem pa zasledila kako je če pričneš tabletke jemati katerikoli dan.

Hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ifka 27.06.15 17:10
Zaščita je sigurna po prvem porabljenem zavojčku
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 25 minus 25?
Na vrh