Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?
Forum trenutno ni strokovno moderiran, zato je namenjen izmenjavi vaših mnenj in izkušenj.Moderator Matjaž P

Najstnica in menstruacija

avatar ena zaskrbljena mama 24.08.09 12:43
Moja hči bo novembra dopolnila 14 let. Menstruacijo ima dve leti. Je zelo močna, res hudo boleča, traja najmanj sedem dni in je zelo neredna (od 24 do 75 dni). Ginekolog je svetoval poskusno za tri mesece kontracepcijske tabletke Yasminele ali nekaj takega. Menstruacija naj bi se uredila tudi potem, ko bi tabletke prenehala jemati. Malo sem skeptična, saj se mi zdi prezgodaj za hormone. Po drugi strani pa so menstruacije res tako boleče, da mora vsaj štiri dni jemati amalgetike, da je sploh znosno. Najhuje je v šoli, saj v tistih dneh enostavno ne funkcionira. Kaj mi priporočate ?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
27.08.09 12:05
V dveh letih po prvi menstruaciji se pri večini žensk ciklus uredi in ustali na določenih presledkih od prvega dneva ene do prvega dneva druge menstruacije. Pri drugih pa ciklus ostane nereden ves čas do mene.
Če izgublja dekle veliko krvi in se zato tudi slabo počuti, ker je morda že slabokrvna, se povsem strinjam z njenim ginekologom, da je treba krvavitve zmanjšati. To dosežemo s hormonskimi zdravili, če so drugi organski vzroki izključeni. Kt pa istočasno še omili boleče krče ob menstruaciji, zato je kar logična izbira. Vaš skepticizem je tukaj malo prehud, ker je nakatera stanja treba urediti s hormonskimi zdravili. Kdaj pa je po vašem pravi čas za tako zdravljenje, če ne ko so težave?
Priporočam, da se pri ginekologu ponovno oglasita in razjasnita dileme.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar izgubljenka 21.09.09 07:40
Stara sem 14 let in imam menstruacijo 4 leta...kar močno..čudno se mi zdi ker sem mela ta mesec menstruacijo 5.9. do 9.9....naslednič pa sem jo dobila že 20.9...ali jee to normalno??
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
21.09.09 10:23
Lahko si opazila le ovulacijsko krvavitev, ki je čisto majhna in traja le dan ali dva. To je normalen pojav. Če pa si spolno aktivna ( kar še ni dobra ideja s stališča čustvene pripravljnosti na spolnost in njene možne posledice- nosečnost, spolno prenosljive bolezni- da o ekonomski in socialni zrelosti ne izgubljava besed) pa bi lahko šlo tudi za vnetja ipd. Dobro bi bilo, da se o tej krvavitvi pogovoriš z mamo ali drugo odraslo osebo, ki ji zaupaš in po potrebi uredita pregled pri ginekologu.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zeloooooooooooooo zaskrbljena 08.10.09 23:15
pozdravljeni.imam velik problem s menstruacijo.problem se je pojavil junija 2009 ko sem imela menstruacijo kar dvakrat v enem mescu.najprej se je menstruacija pojavila na začetku meseca nato pa še na koncu meseca.menstruacija je ni močna.prosim pomagajte mi ker ne vem kaj naj bi bil vzrok da imam menstruacijo dvakrat na mesec.hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
12.10.09 08:42
Vzrokov je lahko veliko. Če se je krvavitev pojavila le junija dvakrat in je bila ena od teh krvavitev kratka in šibka( ovulacija, če ne uporabljate nobene KC) ni nobenega razloga za skrbi. Če pa se to pojavlja redno že nakaj mesecev, bo treba na ginekološki pregled.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Anja-anchy 25.10.09 21:32
pri 11.ih sem dobila 1. menstruacijo.In o sovražm jo.vsakič mi pride na spodnje hlačke,čeprav je normalna kaj naj naredim!????
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Katarina-......... 25.10.09 21:34
Stara sem 17 let in še zdaj nimam menstruacije?Imam normaln težo !Zakaj???
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
26.10.09 11:05
Se zgodi, da pri močnejši krvavitvi vložek prekrvavi in umaže spodnjice. Morda bi bilo dobro vložek ali tampon bolj pogosto zamenjati. Menstruacija je znak spolne zrelosti, povezana je z določenimi higienskimi problemi, vendar s sovraštvom ne bo izginila. sprejmi dejstvo, da si ženska, sprejmi sebe tako kot si in se nauči opazovati svoje telo, da boš vedela kaj je zate normalno. Srečno.


Pri 17 brez menstruacije, gre alhko za organske ali hormonske vzroke. Obiskati boš morala ginekologa, ki bo skušal poiskati vzroke.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anči_ 27.10.09 08:43
stara sem 12 let.1.enstruacijo sem dobila čez poletje in imela sem jo en teden. minili pa so že 4. meseci in dobila se menstruacijo.Ampak da menstruacija je pa oziroma ni rdeče barve ampak je bolj rjave barve!!!. menstruacija ni močna in ni delna ampak j ečisto mamo no približno delno je. kaj naj naredim!!!! kmalu gremo v šolo v naravi čez 2. tedna kaj naj naredim???!!!! ali mislite da ko bomo šli v šolo naravi, dabom imela menstruacijo????

hvala že v naprej!!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
29.10.09 14:51
Na začetku so menstruacije lahko zelo neredne in s tem manj predvidljive. Nekaj časa bo še trajalo, da se ti bo ciklus uredil, lahko traja kar 2 leti. Če se je pojavila neka rahla krvavitev, se je do tega trenutka že lahko razvila v normalno. Ker je minilo vmes nekaj mesecev, bo lahko tudi bolj močna in dolga. Pred šolo v naravi gresta lahko z mamo k tvojemu osebnemu zdravniku, ki ti lahko predpiše tabletke za prestavitev menstruacije. To lahko narediš brez škode za zdravje nekajkrat v letu, v tvoji sedanji situaciji lahko prestaviš menstruacijo, če iz te rahle krvavitve ne bo prava menstruacija.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 12 letnica 05.11.09 18:48
živjo!
stara sem dvanajst let in še nimam menstruacije zanima me gdaj so druga dekleta oz. vaše hčerke, prijateljice, sesttre ... dobile prvo menstruacijo. Sem malo bolj oz. zelo močne posteve in baje naj bi močnejša dekleta dobila prej menstruacijo in ali je normalno da je še nimam? Pa še to če komu pomaga moja mami je dobila menstruacijo pri 13 letih (pa je bila zelo zelo suha skoraj anoreksična)
sestra pa jo je dobila pri... no nevem točno ampak tudi nekje blizu13 pa je bila zelo močne postave
zelo bi bila hvaležna za odgovore.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
06.11.09 12:50
V povprečju dekleta dobivajo prvo menstruacijo okrog 12 leta, kar pomeni da jo dobijo nekatera že nekaj let prej ali nekaj let kasneje. Preden pride prva menstruacija se zaključi telesni razvoj sekundarnih spolnih znakov: rast dojk in poraščenost pazduh in zunanjega spolovila. Če ta še ni zaključen, boš dobila menstruacijo kasneje. V primeru, da so sekundarni spolni znaki razviti in ni menstruacije do 17 leta, moraš obiskati ginekologa, da razišče vzroke odsotnosti menstruacije.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar housle 07.11.09 17:14
samo nekj me zanima,... sama sem dobila menstruacijo pri 13 letih, ker se mi do 19 leta ni uredila (včasih je ni bilo tudi po 4 mesece, potem na tri tedne,...) sem šla na ginekološki pregled, ki ni pokazal, da je karkoli narobe. Dobila sem kt, pa me zanima, če lahko pričakujem prav tako neredno menstruacijo ko jih preneham jemat? Je mogoče,da je to povezano razvojem sekundarnih spolnih znakov (prsi so mi nehale rast šele letos, tudi poraščena sem vedno bolj).
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
09.11.09 09:35
Nereden ciklus je včasih posledica določene nepravilnosti v delovanju jajčnikov ki ji račemo PCO. Včasih je že izgled ženske tak, da posumimo na to nepravilnost, včasih pa je odkrita šele na UZ jajčnikov. Povečana poraščenost je lahko ena od manifestacij PCO. Po končani uporabi KT se bo jasno vrnil nazaj nereden ciklus, takrat bi bilo dobro ugotoviti ali gre za PCO in ga v skladu z vašimi potrebami( nosečnost ali reden ciklus) tudi zdraviti.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar housle 09.11.09 09:52
bila sem na ultrazvoku pa so ugotovili da ni nič narobe in da so tako jajčniki kot maternica pravine velikosti in oblike... se pravi,da nimam PCO? zakaj pa bi potem lahko bile menstruacije tako neredne? Hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
09.11.09 10:27
Vzrok ni vedno PCO, tako lahko jajčnik deluje brez pravega bolezenskega vzroka.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anjaja 09.11.09 13:44
Hči ima pri 14 letih zelo neredne menstruacije. Ima jo od 11 leta. Včeraj mi je povedala, da je zadnja krvavitev trajala 3 tedne. Začela se je blago, brez bolečin in ni bila močna (ponavadi je zelo močna in boleča), trajala teden dni, za en dan nehala in se začela močna menstruacija, ki pa ni bila boleča. Par dni je bila močna, potem pa še skoraj teden dni zelo blaga. Običajnih bolečin ni bilo, pravi pa, da jo tišči v spodnjem delu trebuha. Naj jo peljem k njeni pediatrinji ali k ginekologu ?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
13.11.09 17:36
Pri tako dolgi krvavitvi naj jo pogleda ginekolog. srečno!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar houslee 14.11.09 10:18
Se oproščam še zadnje vprašane. in kaj pomeni če jajčnik brez pravega bolezenskega vzroka deluje tako? je možna tudi neplodnost? Najlepša hvala in lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
16.11.09 09:36
Bolj nereden ciklus pomeni v teku enega leta tudi kakšno ovulacijo manj kot pri rednem ciklusu. To pa v kombinaciji z drugimi dejavniki lahko povzroči določene težave z zanositvijo. Ni pa mogoče vnaprej napovedovati ali boste uspešno zanosili brez težav ali ne.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Niiika 22.12.09 20:17
Hyyy! Stara sem 11 let. Vščeraj sem dovila prvo menstruacijo. Ko sem se stuširala sem kasneje opazila nekaj kaplic krvi. Danes pa je sploh nisem dobila. Kaj je narobe z mano? Ali je to sploh menstruacija? Hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
25.12.09 17:37
S tabo ni nič narobe, na začetku so lahko menstruacije kar precej neredne in se med seboj lahko razlikujejo po trajanju in jakosti krvavitve. Normalna menstruacija traja do 7 dni, se pojavi približno na 28 dni in ni premočna, kar pomeni, da zamenjaš vložek ali tampon nekako na 4 ure in je takrat poln krvi. Prve dni je krvavitev močnejša in nato pojema. Po prvi menstruaciji, se te vrstijo lahko redno, bolj pogosto pa je, da nekaj časa ciklus ni urejen, a se navadno v roku 2 let le uredi. Odstopanja v dolžini ciklusa za nekaj dni gor ali dol pa so normalna. 1.dan menstruacije štejemo za začetek ciklusa in ta je pomemben, vedno nas zanima kdaj se je menstruacija pričela, ne končala. Najbolje bo, da opazuješ kako si bodo menstruacije sledile in kakšne bodo. Najlažje bo, če jih beležiš na menstrualni koledarček. srečno!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jazzieie 26.12.09 22:26
Pozdravljeni!! Stara sem 12 in še nimam menstruacije. Pred kakšnim tednom sem prvič imela krvavi izcedek, ampak se naslednji dan ni pojavil. Beli tok že imam kakšno leto in včasih zelo smrdi. Zanima me, kakšni so znaki tik pred menstruacijo? In ali čutim ko dobim menstruacijo? Kakšni so znaki npr. dan prej? Če je kaj posebnega, da bi čutila,kakšne vonjave ali kaj podobnega??


LP!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
28.12.09 09:33
Krvav izcedek je lahko znanilec, da boš menstruacijo v kratkem dobila. Včasih krvavitev preseneti, ker prej ni neke napetosti v trebuhu ali prsih. Po tem lahko zaznaš bližajočo menstruacijo šele, ko je ciklus urejen na približno 28 do 35 dni. Izcedek iz nožnice je znak hormonskega delovanja jajčnikov. Lahko ima nekoliko kiselkast vonj, ker je normalno okolje v nožnici kislo. Drugačen vonj- prav smrdeč po gnilem ali ribah, je znak bakterijskega vnetja. po vonju izcedka pa tudi ne moreš oceniti, kdaj bo menstruacija prišla.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar obupana najstnica 06.01.10 12:52
jaz bi pa samo vprašala kako dolgo traja menstruacija
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar karmmeenn 06.01.10 13:06
mene v spodnjem delu trebuha in v križu boli menstruacijo že imam bi lahko bilo od tega??? in skrbi me da imam edina menstruacijo v razredu (hodim v 7 razred) Lp.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
07.01.10 09:31
Normalna menstruacija naj ne bi bila daljša od 7 dni in ni premočna, kar pomani, da bo vložek ali tampon prekrvavljen po približno 4 ali več urah. Tamponov ne smemo puščati v nožnici več kot 6 ur, po tem jih je nujno treba zamenjati s svežim.

v 7.razredu OŠ je ponavadi le nekaj deklet, ki že imajo menstruacijo. Večinoma jo prvič v tej starosti dobijo in ostale bodo še sledile v naslednjih letih. Kdaj dobi dekle prvo menstruacijo je zelo različno od ene do druge.Vsekakor ni s tabo nič narobe, z ostalimi dekleti pa tudi ne.
Bolečine v trebuhu in križu so lahko povezane z menstruacijo, lahko pa so zaradi drugih vzrokov. Opazuj ali se bolečine pojavijo ob pričetku krvavitve in kako močne so. Ali zato ne zmoreš svojih običajnih zadolžitev? Potem se o tem pogovorita z mamo in po potrebi obiščita tvojega zdravnika, da olajša težave.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar šokirana 07.01.10 18:06
Pozdravljeni! stara sem 17 let in že več kot dva meseca nisem imela menstruacije. Bila sem pri ginekologu, ki pa mi je predpisal tablete Primolut Nor, da bi dobila menstruacijo.Zanima me po kolkem času bi naj dobila menstruacijo??
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar obupana mamica 08.01.10 13:08
obupana mamica

hči je stara 13 let.mensrruacijo že ima 2 leti in to tako močno,da to ni normalno.bolečine ima neznosne zato tudi večkrat pade v nezavest.od bolečin jo zvija v lekarni pa so mi priporočili tabletke-bonifen.pomagajo ji pa ne.kaj v tem primeru storiti,a bi bilo bolje obiskati ginekologinjo.ima tudi krče,v šoli pa ji le malokateri učitelj verjame.mislijo ,da je to lari fari.potem mislijo.da šprica pouk.isto je pri telovadbi.prosim vas za odgovor in se vam že vnaprej zahvaljujem.

lep pozdrav .
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zaskrbljena 16-letnica 10.01.10 20:33
letos sem dopolnila 16 let, vendar še vedno nisem dobila 1. menstuacije......zanima me ali je to kaj narobe, in če bom morala jemati hormonske tablete me zanima še, ali se dobijo v kakšni drugi obliki, kot pa le v inekcijah...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
11.01.10 08:26
Odgovor za šokirano:
Po primolutu lahko pričakuješ začetek menstruacije v roku enega tedna po zadnji tabletki. Ne ustraši se, če bo menstruacija bolj močna ima daljša kot ponavadi. To se zgodi zaradi daljšega ciklusa. Če po 2 tednih vseeno ne bi bilo menstruacije, se vrni spet h ginekologu na pregled.

Obupana mamica:
Dekle ima prav lahko zelo hude bolečine ob menstruaciji, te ji lahko tudi preprečujejo opravljanje običajnih dejavnosti. Za začetek obiščita pediatra ali šolskega zdravnika- kamor deklica pač hodi.Ta bo preveril ali gre pri njej za kašno bolezensko osnovo močnih menstruacij in izključil slabokrvnost. Zelo verjetno bosta napoteni tudi h ginekologu. Dokler pa do zdravnika ne prideta si lahko ob bolečinah pomagata z npr 2 tabletama Lekadola hkrati vendar takoj, ko opazi pričetek krvavitve. to navadno prepreči razvoj bolečine do te mere, da jo ovira pri delu. Če ne zadošča Lekadol, pomaga lahko katerokoli zdravilo proti bolečinam, ki ga morda imate doma: Naprosyn, Naklofen, Ketonal, Ibuprofen ipd, velja pa isto: vzeti ga je treba takoj, potem je ponavadi dovolj samo en odmerek zdravila in ne cela pest. Osebni zdravnik bo deklici tudi dal opravičilo za telovadbo v času menstruacije.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
11.01.10 08:29
Zaskrbljena 16-letnica.
Dobro bi bilo, da se naročiš pri ginekologu na pregled, da poskuša ugotoviti zakaj še nisi dobila menstruacije. Ko bo najden vzrok, se bo odločil o vrsti zdravljenja. Včasih je to res hormonsko in praviloma ni v obliki injekcij ampak v obliki tabletk. Natančnejšo razlago in navodila ti bo lahko dal le ginekolog po opravljeni diagnostilki. srečno!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Marushh 12.01.10 11:39
zivjo!!!! Stara sem 15 let in se nisem dobila prve menstruacije, zdaj pa me zanima ali je to normalno, in kaj naj storim, ce to ni normalno......ze v naprej hvala za odgovor... :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Marushhh 12.01.10 14:24
Ojla!!!!!! Stara sem 15 let in se nisem dobila prve menstruacije.... Zanima me a je to normalno in ali ce ni, me zanima ali obstaja kaksna vrsta zdravljenja... Ze naprej se vam zahvaljujem za odgovor...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar koklko 13.01.10 18:33
jst sm pa dons k sm prišla domov iz šole(stara sem 12 let) sem šla na stranišče in blo je nekaj rjavega nevem kaj je sploh to,ko sm šla parkrat na stranišče pa ni bilo nič in me res zanima kaj je zdj to....pa dolgo imam neko sluz.....zanima pa me še pol leta neznosno švicam samo nič ne smrdim ampak mi grejo krogci ki se bidijo na oblačilih zelo na jetra zato v šolo zmeraj prinesem jopico da malo prekrijem znoj....
hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
15.01.10 16:33
Draga 15letnica! Zaenkrat še ni prav nobenega razloga za skrb. Zelo verjetno boš menstruacijo kmalu dobila. Če je ne bo do 16 leta, se boš morala naročiti pri ginekologu za pregled. Ta potem opravi potrebne preiskave in poskuša ugotoviti vzroke za odsotnost menstruacije. Zdravljenje je odvisno od vzrokov, največkrat je to hormonsko.

Draga 12letnica! rjav madež na perilu, ki je po barvi podoben strjeni krvi je lahko prvi znak, da boš kmalu dobila menstruacijo. mogoče je zaenkrat to vse kar se bo zgodilo dokler ne dobiš prave menstruacije, lahko pa se bo ta rjav izcedek nadaljeval v pravo menstruacijo. Sluz, ki jo opažaš, je čisto naravna stvar, to je vlaga, ki jo proizvaja in izloča tvoja nožnica. pojav sluzi je tudi znak pričetka delovanja jajčnikov in bližajoče menstruacije. Znojenje je tudi normalno. Preden začnejo delati jajčniki, se pod pazduho in na spolovilu pojavijo sramne dlake, istočasno pa začnejo v koži pazduh in spolovila delovati žleze znojnice, ki praviloma dajejo značilen vonj. Pomagaš si lahko z ustrezno higieno, preoblačenjem in morda še z deodorantom, ki bo zmanjšal izločanje znojnic in ublažil vonj, ko se bo ta pojavil. Pomaga tudi, če si čimbolj umirjena, znoja bo več kadar si psihično napeta, te je strah ipd.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mera 15.01.10 17:09
zdravo!

mene pa sm zanima neki kok dolgo lahk traja menstruacija ker jst jo mam zdaj že 11 dan in se mi zdi malo čudno.

hvala še za v naprej
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
15.01.10 17:56
Menstruacija naj ne bi trajala dlje kot 7 dni, in naj ne bo premočna- naj ne bi bilo potrebno menjati vložka ali tampona polnega krvi pogosteje kot na 4 ure. Včasih je na začetku menstruacija neredna in potem ko pride tudi malo daljša in močnejša. Menstruacija se nekako v dveh letih od prve menstruacije uredi pri večini deklet.
Če krvaviš močno, se posvetuj z mamo, po potrebi pa bosta odšli k dežurnemu ginekologu na pregled. Če krvavitev ni močna, lahko počakata do ponedeljka in se takrat dogovorita za ginekološko kontrolo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Nina... 20.01.10 20:11
Hey!

Stara sem 13let. Beli tok imam že dve leti in pol menstruacije pa še vedno ni. Je to normalno? Kdaj jo lahko pričakujem? Je potreben obisk zdravnika oz. ginekologa?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
21.01.10 10:13
Draga Nina prav nič nenavadnega ali nenormalnega se ne dogaja. Obisk pri zdravniku ni potreben. Kdaj boš vendarle dobila menstruacijo, ne morem napovedati, je pa izcedek znak delovanja jajčnikov, ki pa še ni čisto usklajeno, da bi prišlo do menstruacije. Vse kar moraš narediti je, da počakaš.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar SARCY 28.01.10 12:35
ZDRAVO
SEM STARA 15 LET IN SEM DOBILA MENSTRUACIJO
VEN MI TEČE ZELO MOČNO.
iN Z MOJIM FANTOM SMASE ODLOČILA DA BOMA POSKUSILA SEXAT...KO IMAM MENSTRUACIJO IN ZANIMA ME ČE JE TO VARNO ?
LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Mioo 30.01.10 07:08
Lep pozdrav!
Menstruacijo sem dobila nekje decembra, in trajala je štiri dni. Vem, da na začetku menstruacija vedno zaostaja, ampak jaz je nisem dobila že več deset dni.
Je to vredu?


Hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
01.02.10 08:53
Draga 15 letnica! Če je to tvoja prva menstruacija, je lahko zelo različno močna. Močna menstruacija je takrat kadar moraš zamenjati vložek ali tampon na 2 uri ali manj in je čisto prekrvavljen. V času menstruacije je možnost okužbe rodil večja, zato spolnost med menstruacijo ni priporočljiva. Glede na tvojo rosno mladost, bi bilo sploh priporočljivo,da razmisliš ali spolnost že zdaj ali raje kasneje, ko boš na to resnično pripravljena in v odločitev povsem prepričana. Ne bi bilo slabo, če se o tem pogovoriš z mamo ali katero drugo odraslo osebo, ki ji zaupaš. Ne glede kako se boš odločila pa poskrbi, da bodo vsi tvoji spolni odnosi zaščiteni vsaj s kondomom. Njaboljša pa je dvojna zaščita: kondom in tabletke.


Menstruacija je na začetku res lahko precej neredna in lahko se zgodi, da med dvema mineta dva ali celo več mesecev. To je na začetku povsem normalno. Druge pa imajo lahko kar takoj dokaj reden ciklus, od ženske do ženske je to precej različno. V roku 2 let od prve menstruacije se ciklus pri večini uredi, nekaj žensk pa ima vedno nerednega.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nonimus 01.02.10 20:13
pozdrav, tudi jaz imam eno vprašanje in sicer zanima me do koliko kilogramov niha teža pred menstruacijo? Dobiti bi jo morala 24.1. ampak je še nisem (razloge za to vem kakšni so) in od takrat do zdaj imam 2,5 kg več in sem radovedna če je to normalno? ali je to kaj druga?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
04.02.10 11:28
Normalno je, da v teku naravnega ciklusa lahko opazite nihanje telesne teže, ki je tik pred menstruacijo zaradi zadrževanja tekočine v telesu lahko nekj kg večja kot na začetku ciklusa. to nihanje telesne teže praviloma ni večje od 2-3kg.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anca.pomaranca 11.02.10 16:08
mene pa nekaj zanima stara sem 13 in v našem razredu imajo že vse menstro
kdaj jo bom dobila jaz in pa kakšne znake bom dobla?
imam že beli tok 2 leti in včasih je zeelo hudo saj mi pride čez spodnje hlačke, kaj naj naredim
o tem se nemorem pogovarjati z mamo zato hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
11.02.10 19:34
Dekleta zelo različno dobijo menstruacijo. Tista najbolj zgodnja lahko že pri 9 letih. Glede na to, da že opažaš izcedek iz nožnice, je to znak, da jajčniki že nekoliko delujejo, a še ni dovolj za menstruacijo. To je že znak, da jo lahko v kratkem pričakuješ. Lahko te bo presenetila krvavitev, lahko bo prej malo rjavega ali rdečega izcedka. Včasih menstruacijo spremljajo tudi krči, ki so različno močni. Če bi imela močne bolečine, boš morala pomoč poiskati pri osebnem zdravniku.
Če je količina izcedka iz nožnice tako velika, da so spodnjice mokre, jih preprosto zamenjaj s svežimi. Uporabe dnevnih vložkov oz. ščitnikov perila nikakor ne priporočam.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mia*** 20.02.10 21:26
živjo stara sem 11 let(že skoraj 12),zanima pa me kakšni so znaki
pred prvo menstruacijo(jst jo še nimam)
hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Patricija96 21.02.10 20:44
Stara bom 16 let in še nimam menstruacije. Zanima me če lahko imam nezaščiten spolni odnos in nebom zanosila?

Lp.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Klarineta 15.03.10 19:12
Živjo

Aprila bom stara 15 let . Menstruacijo imam 4 leta. Še zmeraj je neredna približno 36 dni .
Ko pa jo imam traja max 5 dni . Je zmerno močna . Po njej imam 1 teden "mir" nato dobim za približno 3 dni nek čuden rjav izcedek. nato 2-3 tedne "mir" zatem pa sledi normalna menstruacija
je to normalno?

Najlepša hvala za odgovor .
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ***p*** 16.03.10 21:43
stara sm 11 let in v šoli k sm šla na stranišče sem na spodnjih hlačkah zagledala rdeče-rjav madež. zanima me ali je to menstruacija?
problem pa je v tem da si ne upam povedati staršem!!!
kako naj to naredim?

že za v naprej hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pia12345 16.03.10 22:09
živjo!

Stara sem 11 let in v šoli k sm šla na stranišče zagledala rdeče-rjav madež na spodnih hlačkah. Je to menstruacija? Ali je normalno da jo imam že pri 11 letih?
Staršem tega ne upam povedat!!!


Že za v naprej hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
18.03.10 18:18
Klarineta:
tvoj ciklus pravzaprav ni nereden, je na zgornji meji normale. Normalen ciklus traja 21 do 35 dni, sama menstruacija je zmerno močna in ne traja dleje od 7 dni. Rjav izcedek, ki ga opažaš je najverjetneje rahla krvavitev ob ovulaciji, če ne uporabljaš nobenih hormonskih zdravil. Ta vrsta krvavitve ne potrebuje zdravlejenja, morebiti tik pred njo čutiš v spodnjem delu trebuha manjšo kratkotrajno bolečino, ki pomeni ovulacijo.

***p*** in pia12345: verjetno ista oseba. Najbrž si res opazila začetek prve menstruacije. Ta je v tvoji starosti že čisto mogoča, zato so skrbi odveč. Svetujem ti, da poskrbiš za ustrezno higieno med menstruacijo z občasnim umivanjem spolovila, najbolje kar z vodo, in rednim menjavanjem higienskih predlog: vložki ali tamponi z vpojnostjo primerno jakosti krvavitve, za začetek izberi za normalno krvavitev, za noč lahko nočne vložke. Ne vidim razloga zakaj ne bi moglča povedati ammi, da si dobila menstruacijo, saj gre za čisto naraven pojav, ki ga moraš poznati in se pri njem ustrezno obnašati. V primeru bolečin ob menstruaciji lahko vzameš kak Lekadol, po potrebi ti bo osebni zdravnik predpisal kaj močnejšega. Vsekakor se pogovori z mamo ali drugo žensko, ki ji zaupaš
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Suzanaaaa 07.04.10 17:27
Haii.
Stara sem 12 let..Menstruacijo sem dobila pred približno pov leta...Bolečine so zelo zelo močne in tudi krvavitev je močna...Najhuje je pa v šoli..Ko skoraj da nisem sposobna ničesar..še najmanj pa sedeti v klopi in poslušati učitelja..saj me praktično boli selo telo..še posebej ves spoden del.
Včasih vzamem kakšno tableto za bolečine..a tudi to ne pomaga kaj dosti...
Kaj mi svetujete v času menstruacije, da bolečine nebi bile tako zelo hude??
Hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
10.04.10 19:51
Če imaš močne in boleče menstruacije, se z mamo oglasi pri tvojem osebnem zdravniku, ki bo preveril ali si morda zaradi močnih krvavitev slabokrvna in te ustrezno zdravil. Proti bolečinam ti lahko pomaga že kar navaden Lekadol, le vzeti ga moraš dovolj zgodaj, takoj ko opaziš začetek menstruacije. Prav mogoče je, da boš tako potrebovala le 1-2 tabletki Lekadola mesečno. Če to ne bo zdoščalo ti bo zdravnik predpisal kaj bolj močnega, še vedno pa velja, da moraš zdravilo vzeti čimprej preden so bolečine že hude in onemogočajo normalno delo. Če bo potrebno, te bo zdravnik napotil še h ginekologu, da z drugimi zdravili zmanjša krvavitev.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar THElittleSUNshine 12.04.10 16:55
mene pa res skrbi. stara sem 12 let in je to moja tretja menstruacija. do sedaj ni bila preveč močna. danes ko sem prišla iz šole (trenutno imam menstro) sem morala hoditi 3km do doma. opazila sem da moram v nadaljevanju dneva vložke menjati pogosteje in da se mi iz nožnice cedijio kar kosi krvi. je normalna menstruacija le da vsake toliko časa izločim tudi kos krvi. kaj je to? je to kaj narobe? jo to za močno menstruacijo normalno? ko se tak kos krivi izcedi to začutim! pomagajte!!!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar THElittleSUNshine 12.04.10 17:31
aja in pozabila sm vprašati še, če se beli tok meša z menstruacijo in je menstra zato bolj sluzasta?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
15.04.10 18:46
Draga 12letnica, praviš, da si imela šele 3 ne obilne menstruacije. Sedanja pa je obilnejša in občasno se izloči kak strdek krvi. Prava premočna menstruacija je taka, da so strdki veliki, kri dobesedno teče in vložke moraš menjati kar vsako uro. Tvoja menstruacija je še v normalnih okvirih, tudi sluzast , moker občutek je zaradi krvi normalen. Kar pomiri se.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar s.o.s. 20.04.10 17:08
danes sem opazila nekaj krvi na mojih spodnjih hlačah, ampak ne dosti, ali je to začetek menstruacije? naj jo jutri spet pričakujem? v bistvu je bil že čas da jo dobim saj sem stara 16 let. in nekje sem zasledila da še ni dobro imeti spolnih odnosov takoj po prvi menstruaciji. ali je to res?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ninhyka... 21.04.10 14:57
heiii!
stara sem 11 let in pol pa še nimam menstruacije. ena od mojih sošolk pa jo že ima.
včasih po tem ko grem na stranišče se mi tdi da mi nekaj kaplja na spodnje hlačke ampak se na njih še nič ne pozna. zanima me kaj bi lahko to bilo?
hvla že za v naprej za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar THElittleSUNshine 21.04.10 20:24
hvala vam za odgovor vprašala pa bi še če je pri še tako ''neizkušeni'' menstruaciji normalno da imam vsako prej kot prejšnjo. vem namreč da se vsakič zamakne za nekaj dni. moja je bila kar teden dni prezgodnja. najbrž je to vredu a se vseeno raje prepričam. zanima me še če je vredu tudi to, da je bila najprej normalno za prvič dolga 4 dni, naslednjič 6 dni...seda ja kar 9 dni. bila je tudi dokaj močna. je to vredu? hvala za odgovor že vnaprej pa tudi z tistega na katerega ste mi že odgovorili. tako lažje živim iz dneva v dan saj vem da je vse uredu. oprostite mi za vaš čas. :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
22.04.10 18:20
SOS: lahko, je je to kar opažaš začetek menstruacije in res je že kar čas, da se začne. Gelde spolnih odnosov je vseeno kdaj po menstruaciji jih imaš. Premisli le ali imaš ustrezno zaščito ( v prvi vrst kondom in zraven potem še morda tabletke) in ali je zate sploh primeren čas za spolnost, ali si nanjo res pripravljena in ne boš podlegla pritisku fanta ali pa sošolkam s polnimi usti hvale kako že vse seksajo, samo ti si tako za luno, da še ne. Na žalost ali pa na srečo se jih tričetrt samo hvali z izkušnjami, ki jih v resnici nimajo. In nič ni narobe, če počakaš s spolnostjo na res pravi čas, kasnej , ko bo sluznica nožnice bolj odrasla in bolj zrela, da se bolj učinkovito brani pred spolnoprenosljivimi okužbami.

Ninchyka: nič hudega, če še nimaš menstruacije. Večina deklet dobi prvo menstruacijo v starosti od 12 do 14 let, nakatere pa že prej in tudi pozneje. Mokrota, ki jo opaziš na perilu, je verjetno izcedek iz nožnice, ki je znak šibkega delovanja jajčnikov. počasi bo to delovanje vedno bolj močno in pravilno, pojavila se bo tudi prva menstruacija.

Mala sončica: Sprva je lahko menstruacija bolj neredna, kar pomeni, da preteče od prvega dne ene do prvega dne druge menstruacije različno dolgo. normalen ciklus štejemo. če se vrstijo krvavitve s presledkom 21-35 dni. Če so presledko krajši, je krvavitev navadno krajša in bolj šibka, pri daljših ciklusih od 35 dni pa je lahko krvavitev dolga in močna. Če se ponavlja močna krvavitev nekaj mesecev zapored, obišči osebnega zdravnika.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Minek. 03.05.10 16:10
Žiujo,
Kmalu bom stara 17 let in še nimam menstruacije... Mislim, da bo čas da obiščem zdravnika... Vendar pa me zanima glede ginekologa.. če mi bo naredil samo ultrazvik ali še kaj drugega? :$
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
06.05.10 19:41
Seveda, do 17. leta naj bi le dobila menstruacijo in pregled pri ginekologu je že potreben. Ta se bo s teboj pogovoril in te potem pregledal- pregled bo prilagodil dejstvu ali si že spolno aktivna ali ne in opravil tudi ultrazvok. Potem pa se bo za dodatno diagnostiko odločil na osnovi dobljenih rezultatov.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mala pupika2345 09.05.10 11:56
živjo! stara sem 13 let in že dve leti imam menstruacijo vedno sem imela redno in močno.sedaj pa nimam že 5 mesecev.kaj je narobe z mano?ALI MORAM K ZDRAVNIKU?hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
10.05.10 11:11
Da pojdi na pregled, posebej če si že spolno aktivna in bi lahko zanosila. Če pa to nisi, so za izostaek menstruacije možni tudi drugi vzroki o katerih se bosš pogovorila z zdravnikom. Po potrebi te bo napotil še h ginekologu.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mala pupuca 10.05.10 18:26
mene pa zanima če je z menoj kaj narobe. pišem vam namreč zaradi menstruacije ki je rjavo-rdeče barve. bolj vleče na rjavo. enkar se mi je to že zgodilo a je bilo tako le prvi dan. danes o tem več ne morem povedati saj je šele prvi dan. barva pa je vidno bolj rjava kot ponavadi, ko je vse ok! pomagajte. hvala.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mala sončica 12.05.10 20:18
mene pa zanima če je normalno da je menstruacija bolj rjavo-rdeče barve? moja namreč je! aja in prejšnič sem imala zelo močno ( vložke sem menjala na uro) in 9-dnevno menstruacijo. sedaj pa je bolj šibka oz. normala. in traja že nekaj dni ( 3 dni ), koliko jih pa bo pa še ne vem ker jo trenutno imam.drugje so mi rekli da če se bo menstrucaija več mesecev pojavljala močan in dolga naj obiščem zdravnika. sedaj ni tako! torej mi ni potrebno obiskati zdravnika?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
13.05.10 20:23
Menstruacija je lahko rdeča do rjava, odvisno je od količine krvavitve in hitrosti procesov razpadanja krvi. Bolj močna krvavitev bo bolj svetlo do temno rdeča, šibkejša krvavitev je temno rdeča do rjava. Temneje se obarva, ker kri že razpada in spremeni barvo. vse to je normalno.
Menstruacija naj bi trajala do 7 dni, krvavitev pa ni premočna, vložke je treba zamenajti na nekaj ur, npr 3-4 ko je vložek čisto poln krvi. Če se zapored pojavilo 3 močne menstruacije z obilno in /ali daljšo krvavitvijo, je potreben obisk pri zdravniku.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar BunnyLunny 15.05.10 11:30
jst sm včeri dubla 1.menstro kokl 16h, pa sm jo pred psanjem še mela, dons zjutri pa ne več?
a pol je to normaln?
aja pa kmal bom 14 stara
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nikaaa 17.05.10 13:44
Navedeno
jazzieie

Pozdravljeni!! Stara sem 12 in še nimam menstruacije. Pred kakšnim tednom sem prvič imela krvavi izcedek, ampak se naslednji dan ni pojavil. Beli tok že imam kakšno leto in včasih zelo smrdi. Zanima me, kakšni so znaki tik pred menstruacijo? In ali čutim ko dobim menstruacijo? Kakšni so znaki npr. dan prej? Če je kaj posebnega, da bi čutila,kakšne vonjave ali kaj podobnega??


tudi mene močno zanima . men. še nimam ampak mam beli tok , pa včasih(včeri) se mi zgodi da me v trebuhu neki zaboli .kt krč.
zanima me kakšni so znaki...a se kr naenkrat pojavjo krči..nwm.
zanima me tud kok to boli. če kej pomaga sem zelo močne postave
prosim naj kdo odgovori ..lp. že v naprej hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
18.05.10 20:07
BunnyLunny: prve menstruacije so lahko kar bolj kratke, počakaj na naslednji mesec, najbolje je, da si krvavitve beležiš na koledarček. Označi si trajanje in količino krvvaitve ter kdaj v mesecu se pojavlja. Včasih so presledki med njimi precej neredni, krvaviš pa lahko po daljšem presledku tudi malo močneje in dlje. Po vonju žal ne moreš napovedovati kdaj bo menstruacija.

Jazzielle:Včasih so pred menstruacijo bolečine in naopetost v spodnjem delu trebuha, potem pa pride menstruacija. Včasih pride pa čisto nenapovedano, malo se moraš opazovati in si beležiti v mesntrualni koledarček svoje menstruacije, potem že lahko malo predvidiš kdaj bo naslednja menstruacija in se nanjo pripraviš, imaš pri roki higienske vložke. Bolečine niso nujne spremljevalke menstruacije, lahko pa so različno močne. Včasih je potrebno protibolečinsko zdravljenje, ker te sicer bolečina ovira pri običajnem delu in športu. Osebni zdravnik ali ginekolog ti predpiše zdravila proti bolečinam, lahko pa poskusiš kar z Lekadolom. Ko potrebuješ kontracepcijo, tabletke tudi omilijo bolečine.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mala prstnica 19.05.10 16:53
živjo.

stara bom kmalu 15 let nimam še menstruacije. včasih me v trebuhu spodaj začne nekaj šikati kaj bi bilo to??? hvala za odgovore lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar bel izcedek..se bliža M? 20.05.10 16:47
Pozdravljeni! Stara sem 13 let in pol, in imam zadnje čase zelo močen izcedek. Imam ga že kakšni dve leti, vendar postaja vedno močnejši. Zelo me moti moker oz. vlažen občutek na spodnjicah, zato sem začela uporabljati dnevne vložke. Prsi so mi že začele rasti, dlake po splovilu tudi, pod pazduho pa jih še vedno ni. Zanima me, če je izcedek znak, da se bliža beli tok.
Hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar rdsgadrg 21.05.10 16:19
haiii


jst sm stara 12 let in se bliža konec šolskega leta pa še nimam mensturacijo zaninma me če je to prav


bay hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar konjenica 22.05.10 12:02
zelo sem zaskrbljena. pred kakšno uro sem si obrila nožnico samo z britvico. uporabila nisem nikakršnih gelov ali krem. to sem namreč storila prvič. stara sem šele 13 let. ko sem končala sem odšla na stranišče in opazila sem da me je na potrebi urin pekel oz. nožnica pekla. opazila sem tudi malo krvi. najbrž sem se urezala in upam da to ni že druga menstruacija ta mesec.!!! strah me je. sem storila napako saj nisem uporabila gelov.? obrila sem si le sramne ustnice. drugega ne ( in okolico sramnih ustnic ). zanima me tudi če je narobe da se brijem če imam na sramnih ustnicah materino znamenje.? je malce prevzdigljeno a se ne čuti veliko če potipaš. se lahko brijem? me bo urin še pekel? lahko hudo zbolim? bom zaradi tega močno zbolela?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zalči 23.05.10 09:49
heii!!

stara sem 13let in 11mesecev...
v petek, 21.5.2010sem na hlačkah videla rjav izcedek ki pa je bil podoben "kakanju"....in je bil tudi včeraj je že tudi že danes....ponoči sem pa za vsak slučaj uporabila tudi vložek....
koliko dni prej se to pojavi oz.kdaj bom dobila menstruacijo...???

Hvala za odgovor....
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
24.05.10 10:01
Draga dekleta!!
Odgovorila bom vsem skupaj: 15 letnica, ki jo občasno špika v spodnjem delu trebuha lahko počakaš še eno leto in če menstruacije še ne bo, boš morala na ginekološki pregled, da se ugotovi zakaj je še ni.Če si predrobna in se intenzivno ukvarjaš s športom( tekmovalno) in morda še nepravilno ješ, so tu lahko razlogi za odsotnost menstruacije, možni pa so tudi drugi razlogi. Če prav razumem, bolečina ni nič kaj močnega in se tudi ne pojavlja s pravilnimi mesečnimi presledki. Zelo verjetno čutiš le dogajanje v prebavilih.
12 letnica, ki jo skrbi zakaj še ni menstruacije- skrb je odveč, menstruacija naj bi se prvič pojavila do 16-17 leta.
13 letnica z rjavim izcedkom: Verjetno lahko ločiš ali so hlačke po nesreči umazane z bletom ali gre za druge vrste madež. Če je madež podobne barve kot kraste, torej rjavo rdeč gre za kri,ki pa se že popolnoma naravno razkraja. Tak izcedek je lahko pred pravo menstruacijo, ki bo močnejša in bolj rdeče barve. Lahko pa je to le izcedek, ki najavlja v kasnejših mesecih pravo menstruacijo.
13 letnica, ki se brije: oprosti ampak ne vidim razloga, zaradi katerega bi se morala po spolovilu obriti. Najverjetneje si se res le urezala in sveža ureznina pač krvavi in koža v stiku z urinom, milnico ipd peče, dokler je rana sveža. Pri britju je tudi velika verjetnost, da boš poškodovala kožno spremembo, ki jo opisuješ. Za britje ni prav nobene potrebe ali zdravstvenega razloga. Nekatere ženske se brijejo po spolovilu iz verskih razlogov( islam), večinoma pa gre za modni trend, ki se je rezširil s pomočjo pornografske industrije. Kaj boš počela s svojim telesom je sicer tvoja stvar, premisli pa ali je vse početje tudi dobro in zdravo zate.
13 letnica, ki uporablja dnevne vložke: Čestitam! Podlela si reklamnim sporočilom, ki nas prepričujejo kako nujno so potrebni dnevni vložki. V resnici so nepotreben strošek in vir težav s ponavljajočimi vnetji spolovila in alergijskimi reakcijami na koži. Če te moti vlaga, ki najavlja, da se počasi vzpostavlja ustrezno hormonsko ravnovesje za menstruacijo, si raje večkrat preobleci spodnje hlačke. To je mnogo bolj zdravo in ceneje.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar čistačica 26.05.10 20:21
oprostite! med odgovori sicer ni nikakršnega mojega vprašanja je pa res, da ste še posebej zadnjima dvema vprašanjima zelo grdo odgovorili. najstnicam ki še točno ne vejo kakšno je njuhovo telo bi lahko lepo pojasnili za kaj gre! pa brez zamere!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
27.05.10 17:31
Ne zamerim, upam, da tudi vi ne boste še enkrat meni.Dejansko pri obeh zadnjih pojavih za tovrstne prakse ni drugih razlogov kot moda in podleganje reklamam. Zdravstveno opravičljivih motivov ni. Imate pa popolnoma prav, z otroki se nihče ne pogovarja, forum je le izhod v sili in hitra kratka informacija, ki ne more nadomestiti človeškega stika. Upam, da to pojasni "grd" odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar čistačica 28.05.10 18:21
seveda se popolnoma strinjam! imam pa pohvala saj vem da so najstnice zelo zaskrbljene zadnja stvar na katero pa bi pomislile pa je o tem govoriti mamo. moram vas sicer čisto pohvaliti saj marskomu nudite lepši dan! pa srečno se naprej!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
31.05.10 10:18
Hvala za vzpodbudo. Prav matere in hčere bi se morela več pogovarjati o tem kaj se dogaja v telesu, ko se .spreminja iz otroka v žensko, pa je enim in drugim nerodno. Škoda da je tako, veliko deklet bi bilo materi hvaležno za odkrit pogovor. Starši bi se manj neprijetno počutili, če bi se že od malih nog dalje z otroki obeh spolov pogovarjali o dlovanju telesa , tudi spolnih organov in kasnej, ko bi se pojavila vprašanja tudi o sami spolnosti.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mikena prestrašena 03.06.10 19:10
mam eno uprašanje! me zanima če je to menstruacija. imam jo že nekaj časa tokrat se je po predvidenemu času začela a je le nakaki gosti rjav beli tok. prejšnji mesec je bilo isto in je za tem sledila menstruacija. je možno da je prvi dan menstruacija tako šibka da se meša z belim tokom in je le ta zato rjav. ?? hvala že z v naprej
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
07.06.10 07:28
Pred pravo krvavitvijo je lahko do nekaj dni trajajoč rjav izcedek, nato pa se začne prava menstruacija. To pogosto opažajo dekleta, ki še nimajo dolgo menstruacije in v kasnejšem življenjskem obdobju, ko se bliža mena. Razlog je le nezrelost hormonskih povezav in sčasoma se stvari uredijo in menstruacije večinoma tečejo redno z nekajdnevnimi odstopanji.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sončna 08.06.10 20:08
imam težavo. že od februarja imam redno menstruacijo ta mesec-junij pa sem jo imela včeraj in danes je ni. se bo jutri spet prikazala in je to normalo? je morda potreben obisk pri zdravniku? nisem pa spolno aktivna. prosim odgovorite mi kmalu sam me zelo skrbi!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tinaaaa 08.06.10 21:49
KEr še nimam menstruacije in se mže dovol stara sem se odločila da grem k ginekologu.
Vendar sedaj mogoče malo nerodno uprašanje :$
Ker bom prvič tam me zanima, kako ste ve "spodaj" urejene?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
10.06.10 17:11
Sončna: lahko da bo to kar opisuješ samo kratkotrajna krvavitev ob ovualaciji, če je ta nakako po 14 dneh od pričetka prejšnje menstruacije. Lahko gre tudi za čisto običajno menstruacijo, ki se začenja malo drugače kot običajno oziroma prihaja do nerednih krvavitev zaradi stresov ali večjih telesnih naporov. K zdravniku še ni treba, opazuj in beleži si na menstrualni koledarček kdaj in kako močno krvaviš. Če so pričetki krvavitev na 2 tedna ali še manj, boš po recimo 2-3 mesecih takega dogajanja obiskala šolskega zdravnika lai pa ginekologa. Če imaš močne in dolge menstruacije pa tudi pojdi h ginekologu.

Tinaaaaa: za obisk pri ginekologu se ti ni treba nič posebej "urejati". S tem si verjetno mislila na odstanjevanje sramnih dlak. Za obisk pri ginekologu se primerno obleci, najprikladnejše je krilo, in pred pregledom umij spolovilo. Če še nisi splono aktivna, priporočam, da imaš pri pregledu poln mehur, ker ta olajša ultrazvočni pregled maternice. V nasprotnem primeru, pa je pred pregledom treba mehur izprazniti. Kako pa si "uredila frizurico" je za nas ginekologe popolnoma nepomembno, tega mi ne ocenjujemo z ocenami 1 do 5.Pravzaprav je odstranjevanje dlak le stvar mode in ne zdravstvenih potreb, dlake na spolovilu pač rastejo in to je povsem normalno in zdravo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar urška 112 18.06.10 14:12
pozdravljeni!
stara sem 13 let menstruacijo imam že 9 mesecev(od oktobra) pride dvakrat na mesec in je zelo močna (pomojem malo preveč)traja pa 6-7 dni ko jo imam pa me zelo zvija v trebuhu. zanima me če je to normalno?
rada pa bi še vprašala če se v bazenu lahko kopam z tamponom in ali je naslednji dan menstruacija močnejša.


hvala za odgovor in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mala krokodilčica 19.06.10 12:18
Lp. sem nekoliko zaskrbljena najstnica ki ima menstruacijo od februarja 2010. samo en dan preden sem jo dobila sem bila v vodi. naslednji dan sem jo dobila in nisem šla v vodo. naslednji dan pa je ni bilo. za tem sem se kopala normalno ne glede na to, da sem jo en da potem še imela in sem se prav tako kopala. od tistega dne imam ta mesec menstruacijo nekoliko dlje a jo imam le vsakih nekaj dni. niti ni prava menstruacija a le majhen krvavi madež. se bo to dogajalo le ta mesec dokler ne izločim vse krvi in bo drugi mesec (če se ne bom kopala) vse spet normalno? ali je z mano kaj narobe?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
21.06.10 10:06
Urka 112: menstruacije lahko spremljajo krči v trebuhu, ki so lahko različno boleči. Nekatere ženske in dekleta to le malo moti, druge pa tako zelo, da takrat niso sposobne opravljati svojih običajnih dnevnih obveznosti. Te potrebujejo sredstva proti bolečinam, ki jih predpiše osebni zdravnik ali pa ginekolog. Ginekolog tistim, ki potrebujejo tudi kontracepcijo ponavadi predpiše kontracepcijske tabletke. Če bolečine niso hude, zadošča že 1 ali 2 Lekadola, ki ju vzameš takoj, ko opaziš začetek menstruacije še preden se bolečine polno razvijejo. Za hude bolečine pa je potrebno kaj močnejšega kot je to Naklofen, naprosyn, Ibuprofen ipd. Svetujem ti, da beležiš trajanje in količino krvavitve na menstrualni koledarček, tako boš najlažje točno ocenila trajanje ciklusa. Štejemo 1.dan menstruacije in nato vse do začetka naslednje menstruacije. Običajno traja menstruacija do 7 dni in ni premočna, kar pomeni, da zadošča en vložek ali tampon za nekaj ur.Če krvaviš močno, se oglasi pri svojem zdravniku-pediatru ali šolskem zdravniku, ta te bo po potrebi napotil še h ginekologu. Na začetku je kar precej običajen nered pri menstruaciji, lahko so kratki ali dolgi presledki med njimi, se pa nekako v 2 letih po 1.menstruaciji to večini uredi na nekako 28 do 35 dnevni ciklus.
Med menstruacijo se lahko kopaš, priporočam pa takojšnjo menjavo tampona in preoblačenje kopalk po kopanju. Če je krvavitev močna, je bolje tisti dan izpustiti kopanje. Menstruacijo pa je možno brez škode za zdravje tudi prestaviti z zdravili, ki ti jih predpiše osebni zdravnik.

Krokodilčica: nekaj podatkov mi manjka- kako so se vrstile menstruacije od februarja dalje in kdaj se je začela menstruacija ta mesec. Predvidevam, da ne gre za nič nevarnega, samo nereden ciklus še imaš kar je na začetku kar pogosto. Kopanje ravno ne vpliva na trajanje menstruacije. Če tale krvavitev v presledkih traja že več kot 14 dni, bi bilo dobro, da se z mamo oglasita h ginekologu, ki bo najlaže presodil ali porebuješ za kratek čas kakšno zdravljenje.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mala krokodilčica 21.06.10 18:43
menstruacija je prej potekala normalno, le enkrat je trajala predolgo a naslednjič je bilo spet normalno. ta mesec se je manstruacija začela 7.februarja. od takrat se mi le vsekih nakaj dni (tudi po 5 dni nič) pojavi čisto majen krvavi madež, sicer pa imam le nakakšen temno rjavi beli tok. res ne vem kaj je narobe in me je zelo strah. mami o tem nočem povedati. pomagajete! je možno, da bo naslednji mesec spet vse normalno?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
24.06.10 16:27
Krvavitev čeprav rahla, ki se s presledki pojavlja že od začetka februarja, zahteva ginekološki pregled. mami boš le morala povedati kaj se dogaja in skupaj bosta poskrbeli,da te čimprej pogleda ginekolog. Ne odlašaj s pregledom, pa bo v kratkem vse jasno in potem boš lahko tudi ustrezno zdravljena. Korajža velja!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mala krokodilčica 25.06.10 12:03
oprostite kre ponovno pišem. zelo me je strah in zato bi rada vprašala za kakšno vrsto zdravljenja gre? se bom pr ginekologu morala sleči? bom dobila kakšne tablete al kaj drugega? pomagajte mi!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tanja horvat 26.06.10 21:27
lp. imam enak problem kot mala krokodilčica, le da se je ta problem sedaj končal. bom imela naslednjič menstruacija spet normalno? moram kljub temu k ginekologu?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
28.06.10 09:59
Tanja po mojem bi bilo prav, da se tudi ti naročiš pri ginekologu, morebiti se je res hormonsko ravnovesje že samo vzpostavilo, morda pa bo potrebna kakšna hormonska podpora,.
Krokodilčica, kar brez strahu, zdravljenje je navadno hormonsko, ker je praviloma razlog za take dolgotrajne krvavitve v nezrelosti povezav med žlezami z notranjim izločanjem. Za ginekološki pregled se boš seveda morala sleči, ob tebi pa bo ostala mama, da te ne bo strah. Naj ti ne bo nerodno, pregled je potreben, da se točno ugotovi zakaj krvaviš. Verjetno te bodo pregledali tudi na ultrazvoku, pri naročanju vprašajta z mamo ali moraš imeti poln mehur.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mala krokodilčica 29.06.10 09:59
pa se bom morala sleči čisto do nagega? res me je strah!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
01.07.10 15:42
Strah je odveč, pogovori se o tem z mamo in ne odlašaj s pregledom. Za pregled odložiš spodnje perilo
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zaskrblenka 05.07.10 16:28
mene pa nekaj muči zato bi bila zelo vesela za odgovor
stara sem 14 let in imam že 2 leti beli tok. včeraj zjutraj sem na hlačkah opazila
nekakšen izcedek ki zagotovo ni bila menstruacija bila je podobna belemu toku
le malo rjavkasto je bilo .uporabila sem vložke in bilo je vse normalno.to sem imela do kosila potem ni bilo nič več.
danes pa imam spet navaden beli tok
zanima me ali je bila to menstruacija in pa kako to da je zdaj nimam več??
prosim odgovorite mi ker sem negotova!! ali bom dobila menstruacijo?
hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar letrix 08.07.10 23:20
mene pa zanima moja hči nima menstruacije od 19 leta več kaj lahko bilo to pa full srbijo včas okol nožnice pa to pa pol ji pa namažem z mastjo in je bolše vendar ni nč od nč
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
10.07.10 12:17
Zaskrblenka: vse kar opisuješ je znak, da se počasi vzpostavlja zadostno delovanje jajčnikov in da boš v prihodnosti dobila menstruacijo. točno ti žal ne morem napovedati kdaj, je pa ta malo obarvan izcedek že dober znak. Vložek uporabiš kadar krvaviš, velikost in vpojnost vložka prilagodiš količini krvavitve. dnevni vložki ob dneh, ko ne krvaviš ne služijo ničemer, še najmanj pa zdravju. Če te moti vlaga na perilu, si ga enostavno zamenjaj.

Letrix: 19letnica je že polnoletna in se mora naučiti skrbeti zase. Če ji menstruacija že dlje časa izostaja, prej pa je bila redna, svetujem čimprej obisk pri ginekologu, ki bo ugotovil tudi vzrok neprijetenga srbenja in ga nato ustrezno zdravil.Kar pogumno na pregled!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Klarčiiii. 12.07.10 10:29
Zaostaja mi že 13 dni, do sedaj mi je največ en teden. Prejšni teden se je izločal nek bel sluz. Le kaj je narobe ??? Vsake toliko časa me nekaj špika, ... a menstruacije ni in ni ...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Laraaaa ... 12.07.10 12:34
Perilo mi zaostaja že 13 dni, prej mi je največ za 1 tedn do 8 dni. Nisem spolno aktivna. Je možno da kdo zanosi v bazenu kjer je veliko ljudi ? .. prejšni teden se mi je izločal nek bel sluz in usake toliko me malo zaboli . Strah me je. Le kaj bi bilo narobe ?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
14.07.10 18:42
Bela vlecljiva obilna sluz je znak ovulacije, ki se zgodi približno 14 dni pred pričetkom menstruacije. Nekatere ženske ob ovulaciji čutijo kratko rahlo bolečino v spodnjem delu trebuha, po ovulaciji pa je lahko prisotno neke vrste tiščanje in napetost v spodnjem delu trebuha, ki traja do menstruacije. Vse to so čisto normalna dogajanja v teku ciklusa. Malo se opazujta kako stvari potekajo. Ne zanositev od bazenske vode pa ni možna.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pridna punčka 14.07.10 20:59
imam vprašanje. menstruacijo imam pol leta. prvih nekaj mesecev je bilo vse vredu potem pa sem imela eno dolgo in močno menstruacijo. za njo sem imela šibko in ress dolgo menstruacijo sedaj pa imam sepet zelo močno. se moje telo šele privaja na menstruacijo ali je kaj narobe?
menstruacijo imam zares močno. iz nožnice se mi izločajo kar kosi krvi ali pač neki črno-rdeči
kosi. najhuje je prva dva dneva ko moram vložke menjati kar na uro. je menstruacija res preveč močna? bo naslednja menstruacija spet normalno močna, ker do sedaj nisem imela vedno tako močne? se menstruacija še ureja in bo pač vedno močna? kaj je z mano?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar DDDDDDDDDD 15.07.10 14:06
živjo!
mene pa zanima kaj narediti ko ti menstruacija zamuja za 11dni... naj grem k ginekologu... ta mesec je prvič ko tolko zamuja. Prosim pomagajte!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar špeli 15.07.10 21:16
Živjo! Zaradi moje dolge menstruacije je mami zaskrbljena poklicala pediatrinjo, da vpraša, kaj je narobe. Sestra pri pediatrinji ji je povedala, da oni v takem primeru nimajo kaj in da naj se obrneva na ginekologa. On pa je mami povedal, da tako mladih deklet ne pregledujejo (imam 13 let), da to delajo edino nekje v Lj pri porodnišnici??? Ali moram res na pregled v Lj, ki je kar daleč? Kaj mi bojo naredili na pregledu?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
19.07.10 10:21
Pridna punčka: Ja res se ti ciklus šele ureja, vendar kljub vsemu dolge in močne krvavitve zahtevajo zdravljenje.Nemogoče je napovedati kakšna bo naslednja menstruacija in kakšne bodo kasneje v življenju. Priporočam ti obisk pri ginekologu, pa čeprav bi krvavitev še trajala.

DDDDDDDDD: Če si spolno aktivna in sumiš, da bi lahko bila noseča, moraš vsekakor h ginekologu. Če pa ne, lahko še počakaš z obiskom pri ginekologu. Na začetku je ciklus lahko nereden, lahko pa nanj vplivajo tudi različni stresi, spremembe okolja ipd. Vse to je treba samo opazovati, če bo izostanek res dolg, se najavi pri ginekologu.

Špeli: V Ljubljani na Ginekološki kliniki je res ambulanta za otroško ginekologijo. Ta luksuz imajo samo tam, drugje po Sloveniji pa ginekologi pogledamo tudi mlajše od 15 let kadar je to potrebno. Predlagam, da ponovno pokličeš v ginekološko ambulanto.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tinaaaa 21.07.10 12:38
Edita Arh hvala za odgovor :)

Še nekaj me zanima, ne nisem spolno aktivna.
Torej to pomeni da bi mi ginekologinja naredila samo ultrazvok?*
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
23.07.10 17:53
Ginekološki pregled sestavlja temeljit pogovor o težavah in nato klinični pregled, po potrebi z ultrazvokom. Način ginekološkega pregleda in obsežnost pa sta odvisna od spolne aktivnosti vsaj 1x ali pa nobenkrat.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Rebeca 27.07.10 22:56
A lahko mal nasveta?

Mam 11 let pa sm dobila menstruacijo k sm pršla iz tabora no tm nekt pa jo mam zj tud(zato tud pišem to)in me nč ne boli pa tko an sam mam mal skrbi ker grem u pondelk na morje pa mam jo od sinoč ni glih močna krvavitev je nekt usred pa me je strah a bi me lahko s kakšno besedo pomiril!


HVALA!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MiseL 27.07.10 23:03
Mal za pomirit!

Mam 11 let pa sm dobila menstruacijo Februarja k sm pršla s šole narave.Pa sm jo dobila spet(sinoč).Mi pa gremo glih u pondelk na morje pa bi prosila če bi me lahko mal pomiril.Ni premočna glih neki srednega je rjavo-rdeča nimam skrbi za menstruacijo sam skrbi me da jo bom mela na morju a bi mi lahko en povedu kok cajta traja? Prosm!HVALA
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MiseL 29.07.10 07:59
Mam 11 let pa sm dubla menstruacijo februarja(mislm rjav izcedek)pa so minil 4-je mesci(zj an)pa jo mam spet je kr medium-močna pa me zanima ker grem glih u pondelk na morje a jo bo konc do takrt če sm jo dubla 26.7?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
29.07.10 16:24
Draga 11 letnica. Verjetno se bo tvoja menstruacija do morja že končala, ponavadi traja do 7 dni.
Za drugo leto pa si za morje menstruacijo prestaviš s posebnimi tabletkami. Drugo leto bo menstruacija že bolj predvidljiva in bo to lahko izvedljivo. O tem se pogovori z mamo, da bosta pri osebnem zdravniku dobili recept.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pridna punčka 01.08.10 11:52
kakšno pa naj bi bilo zdravljenje močne in kar dolge krvavitve? le tablete al kaj drugega? pomagajte ker me je zelo strah!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
02.08.10 09:48
Zdravljenje v tej starosti je skoraj izključno hormonsko, ginekolog se po pregledu odloči za najbolj primerno vrsto hormonskega zdravljenja. Včasih je zaradi močnih in dolgih krvavitev prisotna tudi slabokrvnost, ki jo zdravimo z železovimi preparati.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anča banča 02.08.10 13:53
Živjo,

stara sem 10 let in pred enim letom so mi začele rast prsi. Zanima me čez približno koliko časa bom dobila menstruacijo. Belega toka še nisem opazila.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar špela la 06.08.10 09:39
živjo.
stara sm 12 in pol in ko sm šla na stranišče in ko s se obrisala je bil vece paper rdeč
že cel tedn me bol spodnji del hrbta
ali to pomeni da bom dobila menstroacijo?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
09.08.10 10:25
Anča banča: Rast prsi je začetek spolnega razvoja. sledila bo še poraščenost pazduh in mednožja, pri tem pa se bo počasi pojavil tudi izcedek iz nožnice. šele potem je telo pripravljeno na prvo menstruacijo.

Špela la: možno je, da si opazila začetek prve menstruacije. Lahko pa bi šlo tudi za vnetje mehurja-ob tem bi te peklo pri odvajanju vode ali pa za krvavitev iz črevesa, če si morda imela težave z blatom in je bilo to trdo. Če bo krvavitev le po odvajanju vode ali blata, obišči osebnega zdravnika. Stalna krvavitev pa bo menstruacija, poskrbi za ustrezne higienske pripomočke, ki jih dovolj pogosto menjaj in pri tem tudi večkrat umij zunanje spolovilo z vodo.Včasih so pred menstruacijo, pa tudi vmes bolečine v križu ali pa spodnjem delu trebuha. Včasih so tako močne, da te lahko ovirajo pri običajnem delu in takrat zahtevajo tudi kakšno sredstvo proti bolečinam.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tanja horvat 10.08.10 07:46
haiii. mene pa nekaj zanima. to smo ugotalvjale že s prijateljicami pa nobena ne ve. kaj točno je hormonsko zdravljenje in železovi preparati? to ste omenjali pri pridni punčki. so to inekcije, tablete, sirup... ali je kaj hujšega? prosim povejte mi natančno ker me res zanima.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar iinnaa 10.08.10 15:08
Js bi uprašala če tista prozorna sluz pomeni da boš dobil menstruacijo?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar juliet 10.08.10 15:17
Lepo prosim če mi poveste če je kaj narobe ekr mi menstruacija zamuja 2 dni oz. zdaj imam 4 menstruacijo in pri prejšnih treh se je use začelo pozneje toda odkar se emila nazadnje mi zamuja 2 dni
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
14.08.10 11:23
Tanja horvat: Ne vem kakšno grozo ste s prijateljicami pričakovale? Hormoni so v obliki tabletk, železo pa kot sirup ali tabletke. Skratka nič dramatičnega.

iinnaa: prozorna sluz lahko pomeni, da bo čez nekaj mesecev ali pa že v kratkem prišla prva menstruacija.

juliet: 2 dni zamude ni prav nič narobe. Na začetku so zamude lahko tudi bistveno daljše, dokler se hormonske povezave ne uravnovesijo. Pri rednem ciklusu je povsem normalno odstopanje začetka menstruacije nekaj dni prej do nekaj dni kasneje kot je povprečna dolžina ciklusa. Dolžino ciklusa štejemo od prvega dne ene menstruacije do prvega dne druge, ponavadi je okrog 28 dni, normalno trajanje pa je lahko vse od 21 pa do 35 dni.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anča banča 16.08.10 13:53
Ja. imam že dlake pod pazduho in ob spolovilu, prsi že rastejo. Samo zanima me čez približno koliko časa saj so nekaterim mojim sošolkam tudi že začele rast prsi. (meni in še dvema, pa še nobena nima menstruacije.)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anča banča 19.08.10 13:14
živjo

tudi dlake pod pazduho in ob spolovilu so mi začele rast poleg prsi. Moje sošolke še nimajo menstruacije, 2 ali 3 pa so prsi že začele rast. Malo me skrbi, ker grem na morje (letna šola v naravi)in ne vem, ali bom tam dobila menstruacijo je pa res, da belega toka pa še nimam.

Lp anča banča
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
19.08.10 18:05
Draga anča banča! vseeno ti ne morem napovedati kdaj boš točno dobila prvo menstruacijo. glede na tvoje podatke bo to v bližnji prihodnosti, zato bi bilo dobro , da se za šolo v naravi opremiš s higienskimi vložki. Spremembe okloja in stres so lahko sprožilci za menstruacijo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar manja.. 23.08.10 00:20
pozdravljeni .

z mamo sva se dogovorili na nek način za obisk pri ginekologu . želim vendar poseči po uporabi kontracepcijskih tabletk ,vendar sem zasledila da do 16 leta naj bi starši bili o stvari ter stanju punce obveščeni. vglaunem zanima me ali lahko grem sama ali mora mama zraven saj sem stara 15 let ter ali bo o stvari obveščena s strani ginekologa. saj ne da nočem da je zraven ampak dejansko nočem da zve določene stvari . hvala

ter še nekaj . menzo ponavadi dobim konec meseca torej okoli 17.-19. vendar se včaih obrne na kak drug datum, sedaj sem bila vmes 2x na dopustu malo me psiha matra saj sem imela en spolni odnos nezaščiten vendar ni prišlo do izlitja. pač pomje nisem zanosila , saj čutim že nekakšno bolečino v spdnjem delu trebuha,sam me pač skrbi kot vsako normalno punco. kaj je normalno da zamuja zaradi morja in psihe al je res mogoče da sem zanosila ker je pa že skoraj konc mesca. bom orpavla test sicer za vsak slučaj pa to za ginekologa bi rada se naročla samo me pač zanima za starše tisto .. hvala :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Čudnoo. 25.08.10 08:36
HeeY.!
Jaz imam pa eno uprašanjee.
Stara sem 12 let in še nimam menstruacije.
Beli tok imam že nekaj časa. Pred nekaj dnevi sem čutila napetost v spodnjem delu trebuha, zdaj pa učasih vidim na spodnjicah al pa na WC papirju neko sluz.
Ali to pomeni, da bom kmalu dobila menstruacijo??
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mjaauu; 25.08.10 09:47
Hej. jz mam že menzo 1 leto ,. In sm do zdaj mela redno. Samo mi zdaj že pa 3 dni zamuja. stara sm 12 let.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
25.08.10 12:18
Draga Manja: Če si že dopolnila 15 let, greš h ginekologu lahko sama, brez mame. Ginekolog se bo pogovoril s tabo o zdravju in željah, ki jih imaš. Vse kar se bosta pogovarjala, ostane med vama, mame ne bo obveščal. Za dekleta mlajša od 15 let pa je obvezna prisotnost staršev ali skrbnikov in vse kar se dogaja naprej, je vedno tudi v dogovoru z njimi.
Praviš, da si imela že en spolni odnos brez zaščite, a ni prišlo do izliva...Kako pa to sploh veš? Žal ne moreš. Spolnost je v življenju ženske sila pomembna stvar in ne gre je prepuščati naključju. Najprej se moraš vprašati ali si spolnosti sploh želiš že zdaj? ali je oseba s katero boš imela spolne odnose resnično tista prava? ali se bosta znala pravilno zaščititi tako pred nosečnostjo kot pred spolno prenosljivimi boleznimi? Naj ti povem, pa čeprav sem že "stara", da je spolnost v tvojih letih vse prevečkrat nadomestek za čustveno bližino in potrebo po sprejetosti in ne zaradi prave želje po spolnosti. Med tvojimi vrstniki je tudi veliko čisto preprostega bahanja s tem kako so že seksali, kakor da je to nakaj tako enostavnega kot je iti v trgovino po kruh. Prisotnega pa je tudi veliko navadnega izsiljevanja češ: če ne boš spala z mano, me pa nimaš rada. Zato zelo dobro razmisli ali res spolnost že zdaj in s to dotično osebo. razmisli tudi kaj pravzaprav bi rada v življenju dosegla, naredila iz sebe in se vprašaj ali bo to mogoče, če zanosiš in rodiš- ali pa tudi ne rodiš, kako se boš spopadla z bremenom splava, kdo ti bo stal ob strani? Če se boš za spolnost vendarle odločila, pa je absolutno prav, da poskrbiš za ustrezno zaščito, ki ti jo bo predpisal ginekolog. To pa še ni vse! Poskrbeti moraš tudi za svoje zdravje na dolgi rok- dosledno moraš uporabljati tudi kondom, ker te le ta lahko zaščiti pred spolnoprenosljivimi boleznimi. Če fant ne želi uporabljati kondoma, naj se malo pozanima čemu vse ta služi.Najstniki, ki so pravilno imformirani in ustrezno pripravljeni na spolno življenje uporabljajo dvojno zaščito.
Glede menstruacije pa je tako, da so možna odstopanja nekaj dni v + ali- od običajnega, in res je zamik lahko tudi posledica stresa povezanega s spremembo okolja, ne le z nosečnostjo.
Skratka poskrbi zase na najboljši možen način in kljub vsemu kaj predebatiraj skupaj z mamo na kakšnem skupnem druženju, kjer bosta le vidve imeli čas druga za drugo. Mogoče boš presenečena nad ugotovitvijo, da mama le ni tako zelo zabita kot se ti je zdelo in da se da z njo tudi kaj pogovarjati. Vso srečo in pamet ti želim!

Čudnoo: seveda bo enkrat le dobila menstruacijo, samo ne morem natančno napovedati kdaj. Po tem, da že opažaš nek izcedek, bi rekla, da verjetno v naslednjih mesecih.

Mjaauu: Tako odstopanje ni nič hudega. V čisto normalnem ciklusu je lahko začetek menstruacije nekaj dni prej ali kasneje kot je to v povprečju. Predlagam, da vodiš menstrualni koledarček. Ko boš izpolnila koledarček za eno leto, boš lahko izračunala, kako dolg je tvoj ciklus v povprečju. Šteješ od prvega dne ene do prvega dne druge menstruacije.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anča banča 25.08.10 14:58
Res je, da je skrb čisto brez veze toda o tem zaenkrat še ne bi govorila z mami, tako, da ne vem kaj naj naredim, v šolo v naravi grem pa v petek 27. avgusta in me je tega malo strah, mami pa že ve, da mi rastejo prsi in, da imam dlake ob spolovilu in pod pazduho. Prosim do takrat mi odgovori sicer se ti pa že v naprej zahvaljujem za odgovor.

LP Anča Banča

P.S. Res si želim menstruacijo, nočem pa, da jo dobim v šoli v naravi saj bomo plavali veliko v morju in bazenih. Kaj naj naredim?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar manja.. 25.08.10 23:31
res najlepša hvala za odgovor.. saj zato namreč me zanima ravno glede tabletk . z mamo sva si že vzele dosti časa za pogovoru vendar ji kljub temu ne želim povedati glede mojega spolnega odnosa saj bo, kot predvidevam enakega mnenja kot vi , torej da je še prezgodaj ... bojim se njenega odziva čeprau je zelo razmuljiva in me posluša pri stvareh , ki ji včasih res niso jasne( jih ne razume)..
LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ghab 28.08.10 14:18
živio stara sem enajst let.ko vidiš kaplice krvi ka moraš narediti
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Shee. 29.08.10 17:33
Živijoo.!
Jaz sem stara 12 let in sem že imela beli tok.
Pred nekaj dnevi pa sem opzaila, da belega toka ni več, včeraj pa, ko sem šla na WC so bile moje spodnjice vse rjavee.
Danes se mi je zjutraj (ponoči) zgodilo isto zato sem povedala moji mami. Dala mi je vložek.
Pri objavah sem brala, da so "punce", ob 1. menstruaciji dobile rjavo-rdeč izcedek.
Zanima me, zakaj imam spodnjice čisto rjave, ter, da to komaj spominja na kakšno kri saj je rjavo in ne rdeče- rjavoo.??
Prosim za Pomoč.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
30.08.10 09:56
Draga anča banča!
Kljub vsemu ti ne morem napovedati kdaj točno boš menstruacijo dobila. Svetujem ti, da se za primer menstruacije opremiš s higienskimi vložki, pa se boš počutila bolj varno in sproščeno. Prav lahko pa bo šola v naravi minila brez menstruacije.

Draga manja!
Upam, da si razumela, da je prav, da se ustrezno in to dvojno zaščitiš, če boš spolne odnose imela. Verjemi, da je tudi tvoja mama bila enkrat davno tudi stara toliko kot ti zdaj in da se je spraševala podobne stvari kot ti. Prav lahko ima za sabo enako izkušnjo s spolnostjo, ko nanjo ni bila ustrezno pripravljena in je nato ugotovila, da JE bilo prezgodaj in bi najraja zavrtela čas nazaj. Zato ti vseeno priporočam, da se pred odločitvijo spolnost da ali ne in s to dotično osebo ali pa ne, temeljito premisliš in vprašaš kaj si pravzaprav želiš, kdaj in s kom.

Ghab in Shee: Ko opaziš kapljice krvi ali rjav izcedek uporabiš higienske vložke. Velikost in vpojnost se razlikuje, za malo krvavitev ali rjav izcedek je dovolj mini vložek za močnejšo krvavitev pa uporabiš bolj vpojnega. Kot vidiš Shee ti je mama čisto pravilno svetovala. Na začetku je lahko krvavitev majhna in kri že spremeni barvo od rdeče na rjavo, to je normalno.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zaskrbljenka.... 03.09.10 22:28
Živjo!
Stara sem 13 let in pol, pa še vedno nimam menstruacije... A je to normalno? Beli tok imam že eno leto in dva meseca, pod pazduho in tam spodaj imam dlake... prsi so velike komaj za A velikost....trebuh me pa še nič ne boli....
Vse, res vse, razen ene sošolke poleg mene jo že imajo.....
lep pozdrav in hvala vsakemu, ki bo odpisal....
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zloooooo zaskrbljena 03.09.10 22:53
živjo, stara sem 13,5 let, pa še nimam menstruacije... beli tok imam že 1 leto in 2 meseca, skoraj vse mojo sošolke jo že imajo.... lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Laura ... 04.09.10 13:28
Dober dan .
Stara sem 16 let . menstruacija mi zamuja že 8 dni . noseča nisem in imam tudi primerno težo.
med prejšno menstruacijjo , sem bila na bazenu in uporabika tampone zanama me ali je lahko to vzrok ?! :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anča banča 05.09.10 18:01
živjo,

iz šole v naravinsem se vrnila, zanima pa me naslednje:

1. Kdaj približnonso punce dobila menstruacijo?
2. Ena od teh, ki so v petih razredih že ima menstruacijo, mislim, da edina, ali to pomeni, da jo bom dobila kasneje?
3. Ali veš kdaj dobiš menstruacijo oz. beli tok, kakšen je občutek?

LP Anča Banča
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
06.09.10 10:15
Drage najstnice! Menstruacijo prvič dekleta dobijo v povprečju v starosti 12 let. to pomeni, da jo nekatere dobijo bistveno prej, nekatere pa bistveno kasneje. treba je preprosto počakati. Le redke je ne dobijo do 16 leta, te pa potem že morajo na pregled, da poskušamo odkriti vzrok zakaj je še ni. Velikost prsi sama po sebi nič ne pomeni, če pogledaš ženske na cesti imajo ene večje druge pa manjše. Velikost je določena genetsko, jo podedujemo in nanjo ne moremo vplivati. Na začetku je ciklus lahko bolj nereden, možni so tudi izostanki, ki pa jih ne povzroči kopanje na bazenu in uporaba tampona, zato kar brez skrbi počakaš na menstruacijo, če nisi spolno aktivna.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar **** 06.09.10 20:37
ojla!
stara sem 13 let in še malo.. beli tok imam že nekaj časa menstruacije pa še nimam.. zanima me ali slučajno kaj čutiš preden jo dobiš? Ker jaz se zelo bojim da bi jo dobila v šoli in ne bi vedela kaj storiti. Ali naj vložek nesem v šolo če jo slučajno dobim? hvala za odgovore.. Adijo!!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar **** 06.09.10 20:49
ojla!
stara sem 13 let in še malo in še vedno nimam menstruacije, beli tok pa imam že kar nekaj časa. bojim se da bom menstruacijo dobila v šoli, zato me zanima če so kakšni znaki da boš dobil menstruacijo.. ?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar samantha 07.09.10 18:14
lep pozdrav.
rada bi da mi odgovorite kolikor hitro bo možno. jutri gremo s šolo na izlet vrnemo pa se šele zvečer. imam zelo močno menstruacijo. ko sedim je use vredu ko pa vstanem čutim kako se iz mene dobesedno ulije. vložek moram menjati zelo pogoto. na uro al morda uro ni pol. tako je bilo že večkrat. je tako močna menstruacija premočna ? moram k ginekologu ? stara sem 13 leti in imam menstruacijo pol leta. kar gremo na izlet v ljubljano me skrbi da mi menstruacija pride na hlače. kaj naj naredim. hodili bomo po ljubljani jaz pa ne morem kar naprej hoditi na stranišče vsi me bodo čudno gledali. ponavadi imam menstruacijo najmočnejšo drugi dan jutri pa bo treti dan menstruacije ta mesec. bo menstruacija šibkejša kot danes? je možno da bo celo močnejša ? pomagajte mi, ne vem kaj naj naredim.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tammi 08.09.10 13:49
Pozdravljeni, stara sem 19 let in imam zelo neredne menstruacije. Danes sem obiskala ginekologa in predpisal mi je tabletke Primolut Nor. Nazadnje sem imela menstruacijo 15.7. nosečnost pa je izključena. Šele ko sem vzela prvo tabletko sem prebrala, da je s temi tabletkami možna tudi prestavitev menstruacije. Ker grem 15. na morje me zanima, če lahko kljub zaužiti tabletki ponovno tabletko vzamem kasneje, saj bi bila zelo vesela če menstruacije ne bi imela ravno na morju. Res bom hvaležna za nasvet, lep dan.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Baw 08.09.10 14:18
Pozdravljeni, stara sem 19 let in imam zelo neredne menstruacije. Danes sem obiskala ginekologa in predpisal mi je tabletke Primolut Nor. Nazadnje sem imela menstruacijo 15.7. nosečnost pa je izključena. Šele ko sem vzela prvo tabletko sem prebrala, da je s temi tabletkami možna tudi prestavitev menstruacije. Ker grem 15. na morje me zanima, če lahko kljub zaužiti tabletki ponovno tabletko vzamem kasneje, saj bi bila zelo vesela če menstruacije ne bi imela ravno na morju. Res bom hvaležna za nasvet, lep dan.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
09.09.10 16:50
****: Ponavadi prva menstruacija malo preseneti, ker so znaki, ki jo lahko napovedujejo enaki drugim težavam npr napihnjen trebuh. Najbolje je, če imaš v torbi pri roki vložek, ki ga uporabiš, če te preseneti menstruacija.

samantha: če moraš vložke menjati tako pogosto in se prav ulije kri, ko vstaneš, je to premočna menstruacija. Z mamo pojdita najprej k osebnemu zdravniku, po potrebi pa tudi h ginekologu. Ko imaš menstruacijo si lahko pomagaš z uporabo nočnih vložkov, ki so bolj vpojni od običajnih ali pa izberi vložke, ki so namenjeni za močne krvavitve. Lahko tudi kombiniraš tampon in vložek.
Vsekakor pa pojdi čimprej k zdravniku.

tammi oz Baw: Lahko si prestaviš menstruacijo s Primolut Nor, začni ga jemati 3 dni pred pičakovano menstruacijo, porabila si pa že eno tebletko, zato boš malo prej končala jemnje tabletk kot sicer.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mex 19.09.10 01:07
Pozdravljeni,stara sem skoraj 14 let...menstruacijo sem dobila pri 12 letih....moje prsi se zelo počasi razvijajo...vse ostalo mam razvito...samo prsi mi se zelo počasi razvijajo :/....zakaj se tak počasi moje prsi razvijajo???? prosim pomagaj te mi...najlepša hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Onaa.* 19.09.10 17:41
HeY.
Stara sm 12 let, in sem do zdaj imela menstruacijo 1x.
Preden sm jo dobila, sm imela napihnjen trebuh.
Ali bom tudi zdaj Kaj čutila kdaJ jo bom imelaa.?
Ali pa bom na spodnjicah opazila še kakšen izcedek.?

V naprej hvala za odgovor.
Lep pozdrau,
Onaa.*
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
20.09.10 10:32
Mex: velikost prsi je podedovana, kaj veliko se tukaj ne da storiti. če seveda izvzamem kirurško povečanje, ki pa ne pride v poštev pred 18. letom.


Onaa: napetost lahko čutiš vedno nakaj dni pred menstruacijo, nekatere čutijo tudi napetost v dojkah. Začetek menstruacije pa je lahko od čisto rahle krvavitve pa vse do takoj kar močne. Sproti boš videla sama kako se tvoje telo obnaša.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar melabbg 26.09.10 13:56
Pozdravljeni!
Stara sem 14, decembra bom 15 let.
Menstruacijo sem dobila aprila 2007 in je še vedno neredna. Oz. včasih je malo redna potem pa spet ne (misleč maja junija in avgusta sem jo dobila okoli 20. v mesecu. Sedaj je pa že cel avgust in cel september nisem dobila. Je kaj narobe z mano?
Noseča zagotovo nisem, ker še nisem spolno aktivna.
Hvala za odgovor že vnaprej
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
27.09.10 10:17
Najverjetneje ni s tabo prav nič narobe, kaže, da si ena tistih, ki imajo lahko celo življenje neredne menstruacije. Vseeno bi bilo dobro, da pri osebnem zdravniku preveriš ali je stvojo ščitnico vse v redu, pogosto nagaja pri ciklusu moteno delovanje ščitnice. Če bodo izostanki dolgi, bo prišel v poštev tudi ginekološki pregled, včasih so jajčniki take vrste, da neredno delujejo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ???question??? 06.10.10 22:39
ojla
jaz bi bila pa zelo hvaležna, če bi mi gdo znal povedat kaj se dogaja z mano...
pred približno dvemi tedni se na spodnjih hlačkah opazila izcedek, ki je bil rdeče-rožnate barve. kaj je bilo to? ponavadi pravijo naj bi bila prva menstruacija rjavkaste barve... to je bilo samo en dan, potem ni bilo nič več podobnega - samo beli tok... aprila bom stara 14 let.
P.S.: babica je prvo menstruacijo dobila pri 15 in pol letih, mama pri 14.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
07.10.10 19:27
Najbrž je šlo za krvav izcedek, ki se včasih pojavi ob ovulaciji, ko se iz jajčnika sprosti jajčna celica. To je povsem naraven pojav, ki pa ni ravno pogost, niti ni prisoten pri vsaki ženski. Opazuj, če bo po približno 2 tednih prišlo do prave menstruacije. Drugače pa je bila to lahko neke vrste menstruacija, ki pa še ni bila povsem taka kot je običajno. Nič nenaravnega se ti ne dogaja. Priporočam, da si krvavitve take in drugačne beležiš v menstrualni koledarček.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar miska98 11.10.10 16:47
Živjo!
Stara sem 16 let in po zadnjem spolnem odnosu (zaščitenem) je bila moja menstruacija zelo čudna. Prve tri dni je bila zelo močna (veliki krvavi strdki). Tretji dan zvečer je sploh ni bilo. 4 dan se je spet pojavila, bila je običajna in je trajala še 3 dni. Ponavadi imam med M bolečine v križu, ki jih tokrat ni bilo. Naj povem še to, da sem prvi dan M imela isti tampon cel večer in celo noč. Sedaj, 10 dni po menstruaciji so se pojavile bolečine v trebuhu, povečani jajčniki in občutljive prsi. Menstruacije imam sicer dokaj redne, od 12. leta. Pri spolnih odnosih seveda uporabljava ustrezno zaščito, vendar KT še ne jemljem, saj imava spolne odnose zeloo malokrat.
Zanima me ali obstaja razlog za skrb (okužbe??) in ali je možnost, da je prišlo do zanositve (glede na to da sem po spolnem odnodu imela M)?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
14.10.10 18:29
Najprej poglej svoj menstrualni koledarček in preveri ali je bila prejšnja menstruacija ob pričakovanem času ali ne . Potem od 1. dne predhodne menstruacije preštej na kateri dan se ti je začela naslednja in ugotovi ali je dolžina ciklusa taka kot je zate običajno. Če je bil zadnji ciklus krajši ali daljši od običajnih in te skrbi, da bi zanosila, naredi test na nosečnost. Precej verjetno so tvoji občutki sicer v skladu s fazo ciklusa pred menstruacijo in bo najbrž kmalu prišla naslednja. Najbrž gre le za prehodne hormonske motnje. Ne vem kako si ugotovila, da imaš povečane jajčnike? Ali si bila na pregledu? Pri menstruaciji pa nikar ne uporabljaj tampona čez noč. pri tako dolgi uporabi, lahko pride do razmnoževanja bakterij v razpadajoči krvi in sproščanja toksinov, ki lahko privedejo so sindroma toksičnega šoka, ki je lahko nevaren pojav.Na to opozarjajo vsa navodila priložena tamponom. Ponoči uporabi higienski vložek.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tiša miša 26.10.10 17:32
Kdaj bom dobila menstruacijo?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
28.10.10 16:28
Večina deklet dobi prvo menstruacijo v starosti 12 do 14 let, nakatere pa tudi prej ali pa kasneje.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sasha 30.10.10 08:25
Pozdravljeni!
Stara sem 18 let in že od začetka menstruacije imam zelo močno perilo, zraven tega me ob prvih treh dneh menstruacije zelo bolijo ledvice. Ker sem imela zelo neredno in bolečo menstruacijo sem obiskala ginekologa, kateri mi je predlagal kontracepcijske tabletke. Ko sem začela jemati tabletke, sem dobila nekaj kilogramov na teži, kar mi je bilo super saj sem vitke postave in se težko zredim, zato sem bila hvaležna za vsak pridobljen kilogram. Tabletke sem jemala 1 leto, torej do letošnjega junija. Prenehala sem jih jemati, ker sem zadnje mesce, ko sem jemala tabletke zelo izgubila na teži in sem se odločila da jih bom za nekaj časa prenehala jemati, da vidim ali je to bil razlog na izgubi teže saj popolnoma nisem imela apetita, vendar še je bilo tukaj več razlogov, med glavnimi stres. Na začetku tega meseca sem spet obiskala ginekologa, z katerim sva se pomenila o teh težavah, ki sem jih imela in tudi on mi je povedal, da so bili tukaj tudi drugi razlogi za izgubo teže. Sedaj mi je predpisal druge tabletke in ko sem ta mesec dobila perilo, sem jih seveda začela jemati. No, razlog zakaj pišem je, da sem pred točno 16 dnevi dobila perilo in še traja sedaj, čeprav sem mislila da gre pred dvema dnevoma h koncu, ker je bilo tudi videti tako, se do sedaj ni nič spremenilo in je spet enako močna kot ponavadi. Zaskrbelo me je posebej, ker ponavadi traja največ 7 dni, tudi več dni sem imela, ampak nikoli pa toliko. Posvetovala sem se tudi z mamo, ki mi je rekla, da je to, ker sem ponovno začela jesti tabletke. Sprva me je pomirilo, vendar kot pravim se do sedaj ni nič spremenilo in me je začelo zelo skrbeti. Sicer sem naročena pri svojem ginekologu, ampak sem se še hotela prepričati iz vaše strani. Srčno upam, da mi boste vsaj malo pomagali in mi dali nekaj napotkov.

Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
01.11.10 08:55
Kar brez skrbi bodi. Podaljšana krvavitev prvi mesec uporabe tabletka li v naslednjih nekaj mesecih vmesne krvavitve, so na začetku uporabe tabletk možen in povsem nenevaren pojav. Vse kar moraš storiti je, da še naprej redno in pravilno jemlješ tabletke, najbrž bo pri naslednji tableici že ves vredu in ne boš več krvavela. Lahko pa se še zgodi. Če bi se ti to dogajalo več kot 6 mesecev, ti bo ginekolog zamenjal tabletke za drugačne, ki bodo morda bolje preprečile krvavitve. V navodilih je ta pojav lepo in natančno opisan, svetujem, da navodila prebereš, v njih je še marsikaj uporabnega, od prestavljanja menstruacije do ukrepanja, če tabletko pozabiš ali z njo zamudiš.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar bubica lubica 05.11.10 21:15
nekaj me zanima. menstruacijo imam redno vsak mesec že od frebruarja 2010. sedaj novembra pa je še nisem dobila. zamuja mi kakih 6 dni. možnosti za nosečnost ni stara pa sem 13 let. je z mano kaj narombe ?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TajaMNS 06.11.10 10:12
Živijo!

Jaz sm mentruacijo dobila malo pred začetkom šole.
Imela sm jo na 28 dni, ter bi jo morala dobiti tudi danes, ampak je nisem.
Koliko dni/ tednov je narmalno, da menstruacija zaostaja na začetku??Vnaprej hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar aul 07.11.10 10:29
Živjo me zanima a je to normalno. stara sem 12 let in 7 mesecev in še nimam ne menstruacije ne belega toka pa prsi tud ne. a je to normalno.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anča banča 07.11.10 15:05
živjo,

jaz še zmeraj nisem opazila ne menstruacije ne belega toka samo imam pa včasih čuden občutek tam ˝spodaj˝. Kot, da bi me peklo in srbelo hkrati, pa me zanima a je to kakšen znak za menstruacijo al pa za beli tok. Če pa ni me pa zanima kaj je to, če slučajno veste. Se pa v naprej zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
08.11.10 10:22
Bubica lubica: nič ni narobe s teboj, na začetku se rado dogaja, da cikljus ni vedno povsem reden in pride do krajših ali daljših izostankov. Večini se ciklus uredi nekako v dveh letih po prvi menstruaciji.Še vedno pa so tudi kasneje možna odstopanja, ne vedno zaradi nosečnosti.

TajaMNS.: pravila ni, če imaš menstruacijo šele nekaj mesecev, se lahko zgodi tudi kakšen izostanek, ker tvoj ciklus še ni čisto urejen. Tudi pri tebi velja enako kot zgoraj.

Aul: pri 12 letih še ne gori voda. Še nič nenormalnega se ne dogaja. Če te bi vseeno skrbelo, ali je s tvojim razvojem kaj narobe se obrni na šolskega zdravnika ali pediatra. Po temeljitem pregledu, ti lahko odgovori, ali tvoj razvoj dejansko kaj zaostaja.

Anča banča: Če te peče ali srbi koža na spolovilu se to lahko dogaja zaradi pretirane uporabe mila, ki ti lahko draži in izsuši kožo, uporabe sintetičnega in preozkega spodnjega perila, lahko po zdravljenju z antibiotiki pride do glivičnega vnetja. Natančneje ti bo težave lahko pojasnil tvoj zdravnik, ko bodo te prisotne. po potrebi te bo napotil še h ginekologu, kar najbrž ne bo potrebno.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar urška112 08.11.10 15:52
pozdravljeni
zanima me ali je z mano kaj narobe?
menstruacijo dobim v 28 dneh 2 krat in je zelo močna imam pa jo od 13 leta in sem jo dobila oktobra. koledarček mi mvedno napove pravi datum.
ampak ali je kaj narobe če imam 2 krat na mesec menstruacijo in je zelo močna in me zel zelo boli trebuh in se mi vrti (včasih)!!!
traja od 5-7 dni in je močna. ne vem ali naj obiščem zdravnika ali ne????!!!
zelo me skrbi ker imajo moje sošolke vse samo po 1 krat na mesec in tudi tiste, ki imajo redno malo me skrbi in nisem zadovoljna priporočate obisk ginekologa ali ne?
mama mi to priporoča (stara sem 14 let) NE VEM KAJ NAJ???
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar bubica lubica 08.11.10 19:42
spet jaz :D
zanima me le, če je torej use uredu je možno tudi da menstrucaije ta mesec nebo in bo spet drugi mesec ? če bi bilo tudi to uredu me zanima koliko časa lahko čakam da jo dobim in v kolikem času bi bilo dobro obiskati zdravnika v primeru da se menstra ne in ne pojavi ?
hvala za odgovor !
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar urška123 11.11.10 15:37
pozdravljeni

stara sem 14 let in menstruacijo imam od 13 leta (oktober 2009) imam zelo močno menstruacijo in močne krče traja 7 dni.
takrat se mi malo vrti in ko vzamem tablete nič ne pomagajo-pri krčih. menstruacija je tako moča da je to že preveč mama mi svetuje obisk ginekologa.
menstruacija mi v 28 dneh pride 2 krat. zanima me ali je to normalno ker drugim mojim sošolkam pride samo 1 krat na mesec.
takšno menstruacijo imam že skoraj od začetka in to me malo skrbi... ker je nevzdržno saj so krči tako močni da je groza in menstruacije je toliko da je tudi groza.....in to moram preživljati 2 krat v 28 dneh.
ali je to normalno ali ne ker je pri meni tako 7 dni men. potem 14 dni počitek in spet 7 dni..... in tako iz meseca v mesec.
vse moje sošolke pa imajo to samo 1 krat na mesec! upam, da mi boste znali pomagati.
prosim vas za čimprejšnji odgovor
in hvala že vnaprej.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
12.11.10 09:10
Bubica lubica: Če menstruacije nikakor ne bo kar nekaj mesecev skupaj- 3 mesece ali več- bo potrebno obiskati ginekologa. Za krajše izostanke se še ni potrebno javiti na pregled, razen, če boš spolno aktivna in bi bila možna nosečnost.

Uršula123:Tvoje krvavitve so prepogoste in po opisu sodeč tudi močne in boleče. Predlagam, da se z mamo najprej oglasita pri tvojem osebnem zdravniku, ki bo preveril ali si morda slabokrvna, naročita pa se tudi pri ginekologu, ki bo potem uvedel primerno zdravljenje za ureditev ciklusa in zmanjšanje količine menstruacije.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar urška123 12.11.10 14:35
ne ne nisem slabokrvna.
pri zdravniku pa se bom oglasila!!
hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Kaja15 13.11.10 21:24
pozdravljeni

stara sem 15 let in menstruacijo imam že par let. Sedaj me skrbi saj imam menstruacijo že 3 tedne. In ne vem ali naj obiščem zdravnika ali počakam da mine??
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
15.11.10 07:17
Krvavitev, ki traja že 3 tedne je odločno predolga in že zdavnaj bi bilo primerno, da bi se oglasila na pregled h ginekologu. Priporočam ti, da se takoj oglasiš na pregled v zate krajevno pristojni ambulanti ali pa na ginekološki urgenci in sestri poveš, kako dolgo že krvaviš.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jojokojojojoj 18.11.10 16:50
živjo
stara sem 12 in lani februarja sem dobila menstruacijo.Imam zelo močno.v šoli nemorem telovaditi nemorem hoditi na plesne vaje.vedno kadar gremo kam kamor bi šla zelo rada dobim menstruacijo.Zakaj?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LaMaja 21.11.10 16:50
Hay,

1.jaz imam mnestraucijo 3 mesece, in večina punc ima probleme z tem, da imajo premočno menstrucijo.
Jaz pa imam zelo šibko tako, da takrat, ko sedim pri miru ali spim sploh nimam menstruacije.
Ko pa se gibam je malo močnejša.

2.Ko pogledam vložek je malo rjavo samo ob strani, ponavadi pa so rjave tudi spodnjice, zato moram nositi vložke s krilci.


Prosim za razlago,
in hvala =)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
22.11.10 09:38
jojokojojojoj: stres lahko sproži menstruacijo, lahko pa jo zakasni. To je razlog zakaj se ti zgodi menstruacija takrat ko je najmanj potrebno. Večji problem se mi zdi, da navajaš močno menstruacijo. To je treba urediti, zato ti predlagam, da se z mamo oglasiš pri tvojem osebnem zdravniku, kjer boš podrobno razložila trajanje menstruacije, razmake s katerimi se ta začenja in količino krvavitve( koliko časa traja, da je vložek ali tampon prekrvavljen) Za začetek bo morda ukrepal sam, po potrebi te bo napotil še h ginekologu. tako bo tvoje življenje bolj znosno.

laMaja.šibka menstruacija ni nič hudega, dobro je, da ne krvaviš preveč in ne izgubljaš krvi. Pri manjši krvavitvi, je logično, da se poveča le ob nekem naporu, ko zaradi napenjanja iztisneš več krvi naenkrat. Ne znam pa si predstavljati kako namestiš vložek, da se kri zbira la ob strani in ne na sredini vložka. poskusi ga namenstiti res na sredino, tako da ti objame spolovilo enakomerno, da je enako dolg spredaj in zadaj.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LaMaja 02.01.11 18:35
Saj zato me skrbi, ker imam vložek čisto na sredini.
Menstruacijo bi mogla dobit 22.12.2010 ampak je še vedno nisem dobila.
Do zdaj pa takrat, ko se jo imela je bila zeloooo šibla, tako, da bi lahko imela 1 vložek ves teden.
(seveda ga nimam)!!

Me pa zanima, če na to vpliva prehrana, namreč jaz ne jem veliko zelenjave oz. skoraj nič, ker mi kar slabo postane, ko pomislim, da bi morala jesti solato, paradižnik, itd...
Jem samo krompir, korenje, čebulo in stvari.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
03.01.11 09:55
Nič ne poveš koliko tehtaš in kako visoka si? Če si presuha, se to kaže tudi na ciklusu, ki postane nereden , krvavitve vedno manjše in lahko celo čisto prenehajo. Če si pretežka, so prav tako lahko težave, v ozadju je lahko nepravilno delovanje žlez z notranjim izločanjem. Te stvari bo najbolje urediti najprej s tvojim osebnim zdravnikom, ki te bo po potrebi napotil še h ginekologu. Res ne vem zakaj bi ti bilo slabo ob misli na hrano, ki jo nujno potrebuješ? Ali imaš morda še kakšno drugo težavo v zvezi s hrano? Če navajaš le muhe v prehrani, jih lahko z dobro voljo in ustreznim znanjem tudi sama urediš, kaj bolj resnega pa bo zahtevalo pomoč kakega drugega strokovnjaka? Le čimprej si pošteno odgovori kaj v zvezi s hrano je problem in začni na tem delati sama, če ne bo šlo, pa s pomočjo drugih, ki ti bodo svetovali.srečno!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LaMaja 09.01.11 12:53
Velika sem približno 165cm, tehtam pa 53 kg in mislim, da to ni preveč.
Glede prehrane pa mislim, da ne rabim nobenega strokovnjaka, saj je to hrana, ki je pač nemaram.
Zanima me samo, če lahko to kaj vpliva na menstruacijo?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
10.01.11 10:10
Ne, teža ni ne prevelika niti prenizka za tvojo višino, zato bi načeloma moral biti ciklus urejen. Včasih so v ozadju težav motnje v delovanju ščitnice, lahko pa tudi jajčnikov. enostranska prehrana seveda slabo vpliva na splošno zdravje, če pa samo nekaterih vrst zelenjave ne maraš, jo lahko nadomestiš z drugimi tudi v surovem stanju, saj kuhanje lahko uniči nekatere vitamine.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anjajaj 10.01.11 18:13
stara sem 14 let prvi dve menstraciji sem imela normalno, tretjo pa čakam že kake 4 mesece pa je ni. Je kaj narobe!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anjk 11.01.11 13:05
stara sem 14 let, menstruacijo sem imela 2 , redno. Zdaj pa na 3 čakam že 4mesece. Je kaj narobe!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar enanobena10 12.01.11 18:41
živjo.imam eno vprašanje...stara sem 16let in že 2-3leta imam menstruacijo,ki še vedno ni redna.približno 1leto imam spolne odnose(z enakim partnerjem).vedno sva uporabljala kondome,zanima me kaj je z mano narobe...zadji mesec pri spolnem odnosu vedno malo krvavim "kri je včasih rdeča včasih bolj rjava,včasih pa roza).ali je to normalno saj ponavadi tega ni bilo?? zanima me še nekaj...menstruacijo sem imela 6dni... 7.dan sva s fantom imela prekinjen spolni odnos in sedaj me še 3dni spodaj peče in imam "rjavkasto krvavitev" (ze 4dni).ali je kakšna možnost da sem noseča??to me najbolj skrbi...??(p.s.prosim samo ne recite mi da naj grem k ginekologu). hvala za vaš čas in odgovor in oprostite za dolgo sporočilo vednar me zelo skrbi...** lp.zaskrbljenka.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar enanobena10 12.01.11 19:20
PROSIM POMAGAJTE...stara sem 16let že 2leti imam fanta in eno leto imava spolne odnose.zadnji mesec ko imava spolne odnose pogosto začnem krvaveti,čeprav me nič ne boli.včasih je kri rjavo-rdeča,včasih roza,včasih pa popolnoma rdeča) te krvavitve je konec v enem dnevu.menstruacijo imam že 2-3 leta vendar nikoli ni bila redna,odkar imam spolne odnose pa je zelo čudna,včasih jo imam tudi 2x na mesec,včasih 1x na dva mesca...kaj je narobe z mano?? imam še eno uprašanje 6 dni sem imela normalno menstruacijo,7.dan sva imela prekinjeni spolni odnos,med sp.odnosom sem malo krvavela in sedaj ima nekakšen rjavi tok(že tri dni),spodaj pa me tudi malo peče,zanima me ali je to normalno??ali je slučajno kakšna možnost d sem noseča??hvala za odgovor.lp zaskrbljenjka
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
13.01.11 16:06
anjk: Na začetku je ciklus lahko precej neurejen in lahko traja več mesecev med menstruacijami. Tak nered se ponavadi v dveh letih uredi, pri nekaterih ženskah pa ostanejo menstruacije neredne vse življenje.

enanobena: Praviš, da imaš neredno menstruacijo in zadnje čase še vmesne krvavitve in krvavitve po spolnem odnosu. Neredna menstruacija se bo morebiti še uredlia, lahko pa boš imela vse življenje neredno,tega ne morem napovedati. Očitno pa vedno ne uporabljaš kondoma in imaš pravzaprav nezaščitene spolne odnose. Sumim, da imaš čisto nenevarno vnetje nožnice, lahko pa je prisotna še katera druga nepravilnost. Zato ti bom jasno priporočila čimprej pregled pri ginekologu in seveda razmisli o drugih vrstah kontracepcije še zraven kondoma. Za osebe tvojih let je smiselna redna uporaba kondoma zaradi zaščite pred spolnoprenosljivimi boleznimi, po potrebi tudi v kombinaciji s tabletkami, kar je najbolj zanesljivo. Na kratko povedano_ čimprej h ginekologu, da ugotovi vzrok krvavitev po spolnem odnosu in vmes ter svetuje še dodatno kontracepcijo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Paty 18.01.11 07:07
pozdravljeni!!!

mene zanima ali bom še imela kdaj menstruacijo ker pred 7 meseci sem jo dobila zdaj je pa nimam več in me skrbi da je nebom nikoli več dobila..kaj naj naredim??

Hvala!!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
21.01.11 17:15
Na začetku je lahko menstruacija zelo neredna, mine tudi več mesecev brez krvavitve. Če je tvoje počutje tako kot običajno, se nisi v kratkem zelo zredila ali shujšala in se ne ukvarjaš z napornimi treningi, bo menstruacija še prišla. Če pa velja kaj od na koncu naštetega, pa poišči pomoč pri osebnem zdravniku in po potrebi tudi ginekologu.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar urškica11111222222 22.01.11 13:23
Pozdravljeni
Imam dva vprašanjca:
1. Zanima me kaj pomaga proti veliki izgubi krvi pri menstruaciji in kaj pomaga proti bolečinam,ik so še kar močne?
2. Imam menstruacijo,ki traja 6-7 dni in mi pride 2 kart v 28 dneh zaima me ali naj obiščem ginekologa ali ne? Pa še to me zanima kaj je narobe, če te bolijo jajčniki, ko je nimaš tudi ves tedemn ali dva (kar močno kot bi te zabadali) ?

stara sem 14.5 let menstracijo imam že od oktobra 2009 še kar redna ampak me zanima ker je na začetku tarjala pa 3 dni zdaj pa po 6-7 in bolj me boli trebuh kot prej. prej mi je bila močnejša in je skozi nočni uložek prepuščala kri sedaj pa ne več. imam jo 7 dni pa pavza 14 dni pa 7 dni pa tako iz meseca v mesec. ne vem kaj naj naredim mami pa ne upam povedati. resnično me zanima kaj svetujete?
lp hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Ninchy** 23.01.11 12:09
Zdravo..
Stara sem 15 let in imam menstruacijo že 3 leta.. danes pa sem ugotovila da je kri zelo gosta in temna,zanima me kaj bi to lahko bilo??
Hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ursy1122 26.01.11 17:00
pred nekaj denevi sem vas prosila za nasvet prosim da mi takoj ko bo mogoče poveste kar sem spraševala!
hvala in lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
27.01.11 11:01
Urškica: Tvoje menstruacije so nekoliko prepogoste in praviš, da imaš kar močne bolečine ves čas trajanja menstruacije. Težave bo najlaže rešiti. če se z mamo čimpraj oglasita pri ginekologu, ki te bo pregledal in nato predlagal zate najboljšo rešitev. Priporočam, da na pregled prineseš menstrualni koledarček z zabeleženim trajanjem in jakostjo krvavitve. Verjetno ti bo za nekaj mesecev predpisal hormonska zdravila in po potrebi še kaj proti bolečinam.

Ninchy: Nič posebnega se ne dogaja. Če se sluznica počasi lušči, je krvaitev manj močna, kri počasneje odteka in začnejo se že dogajati normalni procesi razgradnje krvi, ki jo obarvajo temneje. Težava bi lahko bila pri obilni menstruaciji, kjer bi lahko izgubila preveč krvi.

Ursy1122: Tvojega vpašanja žal nimam. Kdaj si ga zastavila? Drugače pa odgovorim takoj ko utegnem, morala pa mi boš oprostiti, z računalnikom nisem organsko povezana, niti nisem na spletu 24 ur na dan.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar osnovno šolka-zaskrbljenka*** 12.02.11 16:38
Heejlaa....**
Sem stara 13 let septembra bom 14 pa še nimam menstruacije.!
Na spodnih hlačkah se skoraj vsak dan pojavi nekakšna bela sluz (se pravi BELI TOK)
Ta BELI TOK nima vonja..oz.ga ima sicer pa zelo rahlega in ne premočnega..
Nekoliko dni nazaj me je v spodnjem predelu trebuha malo ščipalo..
Na spodnih hlačkah še nisem opazila kakšne drugačne barve razen belo in sluzasto..
Zanima pa me od navedenega kar sem napisala če je morda kakšen znak,da bi lahko dobila menstruacijo..Sicer pa kot ste povedali da se vsa dekleta različno razvijajo pa v našem razredu sicer hodim v 8.razred imajo dekleta skoraj vse menstruacijo razen mene in še dveh deklet..
Poraščenost: sicer kar se pa tiče tega spodaj sem poraščena pod pazduho pa skoraj nič..
Kar se pa tiče prsi mi zelo počasi rastejo sedajle zgledajo kot kakšne male bunkice..
No sicer kot sem omenila bi vas prosila če mi odgovorite na to vprašanje..!
Ali je kakšen znak na vse to kar sem sedaj omenila da bi dobila menstruacijo..(seveda ,če je kakšen znak..) Hvala za vnaprej.. <3 <3
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
14.02.11 10:32
Vse kar si opazila napoveduje menstruacijo, težava je le v tem, da se ne da natančno predvideti kdaj. Vsekakor pa jo lahko pričakuješ in ne bo prepozno! Kar mirno počakaj nanjo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mama zelo me skrbi 21.02.11 16:58
moja hčerka je stara 10 let in je že dobila menstruacijo.je to normalno?
prvič je imela 3 dni.pojavila se ji že čez 12 dni.je to normalno?drugič jo je imela že kar 6 dni in zelo močno.je to normalno?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mama zelo me skrbi 21.02.11 17:07
moja hčerka je dobla menstrucijo že pri 10 letih.je to normalno?
prvič jo je mela 3 dni.je to normalno?
čez 12 dni je spet dobila menstruacijo.je to normalno?
imela jo je 6 dni in bila je zelo močna krvavitev.je to normalno?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jaaaz11112 21.02.11 19:59
MOJA HČERKA JE STARA 10 LET IN JE ŽE DOBILA MENSTRUACIJO.JE TO NORMALNO?
PRVIČ JO JE IMELA SAMO 3 DNI.JE TO NORMALNO?
DOBILA JO JE ŽE ČEZ 12 DNI.JE TO NORMALNO?
IMELA JE ZELO MOČNO IN IMELA JO JE 6 DNI.JE TO NORMALNO?
PROSIM ODGOVRITE MI.ŽE V NAPREJ SE ZAHVALJUJEM.
SEM PA NINA.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
24.02.11 17:12
Mama Nina, pomirite se. Seveda ima vaša 10 letnica lahko že menstruacijo. Povprečna starost ob prvi menstruaciji je okrog 12 let, kar pa v praksi pomeni da nekaj deklet dobi menmstruacijo že pri 9 letih tiste bolj pozne pa pri 15-16.. Malo se spomnite kako je izgledalo ko ste vi dobila prvo menstruacijo. Na začetku so bile krvavitve najbrž precej neredne in tudi različno dolge in močne. vse to je normalno. Nekaj česa, lahko do 2 leti se potem ciklus ureja. Včasih so krvavitve zelo močne v kosih in lahko zelo dolge- to pa ni normalno in morata poiskati pomoč pri zdravniku. Zdaj je pomembno, da se z deklico natančno in odkrito pogovorite o dogajanju v njenem telesu, da odrašča, o pomenu menstruacije in kako naj poskrbi za vsakdanjo higieno. Naučite jo, kako se vodi menstrualni koledarček in skupaj poskrbita, da bo trajanje in količino krvavitve zabeležila, to je pomembno kadar nastopijo v ciklu nepravilnosti, saj jih tako hitreje opazimo in povsem jasno poročamo zdravniku. srečno obema!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Azra 321 25.02.11 20:01
Pozdravljena,
Strara sem 15 let in sem prvo menstruacijo dobila 18.6. 2010 nato sem naslednji mesec štiriindvajsetega ponovno dobila perilo, sedaj menstruacije nimam že pol leta. bi me moralo skrbeti?
hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jaaaz11112 27.02.11 17:59
SPET SEM JAZ
ZDAJ JO JE SPET DOBILA ČEZ 11 DNI.IMA KAR MOČNO.
VPRAŠALA PA BI ČE DEKLETA TELOVADIJO KO IMAJO MENSTRUACIJO?
EDITA ARH JA JAZ SEM MENSTRUACIJO DOBILA PRI 9 LETIH.ALI JE TO PODEDOVANO?
PROSIM ODGOVORITE MI.
HVALA ZA ODGOVOR!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar edita arh
Moderator
28.02.11 10:29
Azra 321: Na začetku je lahko ciklus precej nereden, z daljšimi presledki med menstruacijami,.Sedanji izostanek 6 mesecev je že kar dolg, priporočam obisk pri ginekologu. Najverjetneje pa gre le za začetne prehodne hormonske motnje.

jaaaz11112: Če je krvavitev močna in traja več kot 7 dni, obiščita za začetek njenega pediatra, po potrebi vaju bo usmeril še h ginekologu. Telovadba med mennstruacijo je seveda dovoljena, če pa imajo dekleta bolečine in/ali močno krvavijo, pa je bolje tisti dan ali dva s telovadbo počakati. Začetek menstruacije je tudi povezan z dednostjo, vpliva pa tudi dobra prehrana s katero vaša in njena generacija ni imela težav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jaaaz11112 28.02.11 14:11
hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar petreca 02.03.11 11:58
lp
menstruacija mi traja že približno 2 tedna.ampak skozi ko jo dobim imam prvo rjav izcedek,cez par dni se mi pojavi prava krvavitev,je narobe kaj ker mi traja tako dolgo?prosim za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Trenutna stran 1 od 3

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 7 krat 5?
Na vrh