Matične celice

Vse o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini in zdravljenju z matičnimi celicami. Vse, kar si želeli vedeti o matičnih celicah na enem mestu. Na vaša vprašanja odgovarja slovenska strokovnjakinja s področja matičnih celic.
Moderatorka foruma: dr. Špela Magister, doktorica znanosti na področju klinične biokemije in laboratorijske biomedicine
pozdravljeni
sem drugič noseča, prvič smo shranili matične celice v zasebni banki. sem v 34. tednu nosečnosti in v 29. tednu so ugotovili, da je bil indirektni coombsov test pozitiven. verjetno gre za primarno senzibilizacijo, saj je bil prvi trst pri 10. tednih negativen. po izvidih gre za majhno verjetnost,( manj kot 10%), da bi se razvila hemolitična bolezen pri dojenčku. a ker obstaja majhna možnost anemije, me zanima ali jesploh smiselnoshranjevati popkovnično kri in popkovino za matične celice.
lp
Glede na to, da je bil indirekten Coombsov test pozitiven, bodo protitelesa proti eritrocitom/rdečim krvničkam zelo verjetno pristona v popkovnični krvi in v sledeh v tkivu popkovnice. Ali bodo ta protitelesa prisotna tudi v dozi pri morebitni transplantaciji/zdravljenju in v kolikšnem številu, je odvisno od priprave vzorca. Pri transplantaciji celotne popkovnične krvi je večja verjetnost, da bodo prisotna v večjem številu kot pa če je vzorec nadalje procesiran, vendar nažalost trenutno, kolikor je meni znano, ni bilo narejene še nobene študije, ki bi direktno preverjala prisotnost/odsotnost protiteles proti eritrocitom v shranjeni popkovnični krvi (sploh pa primerjave med različnim shranjevanjem le-te). Sicer se lahko naredi test preden se vzorec zamrzne, vendar to ni običajna praksa. V vsakem primeru bi popkovnično kri oz. procesiran vzorec morali testirati pred dejansko transplantacijo. Glede na to, da je bil pri Vas test pozitiven relativno pozno v nosečnosti, bi osebno rekla, da je temu primerno tudi količina protiteles v popkovnični krvi veliko manjša. V primeru popkovnice, se ta pred shranjevanjem temeljito očisti, tako da je v shranjenem vzorcu prisotna minimalna oz. zanemarljiva količina krvi in s tem tud omenjenih protiteles.

Lep pozdrav.
mat83 

Pozitiven ICT, Rh +

29.06.12 17:32
Spoštovani,

rada bi shranila matične celice ob rojstvu svojega otroka, vendar pa se mi pojavlja naslednje vprašanje. Sem sicer 0 Rh pozitivna, poleg tega pa sem bila potizivna na ICT tesu. Ugotovili so prisotnost -Fya protitelesc, katerih titri so sedaj v porastu. Zanima me torej ali v takšnem primeru prav tako lahko shranim otrokove matične celice - pod pogojem seveda, da je vzorec primeren in ob potrebi tudi uporaben?

Hvala za vaš nasvet.

Mateja
Prosim preberite zgornji odgovor.

Lep pozdrav.
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 21 minus 3?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.