//

Življenje, ah to življenje

So trenutki, ko smo srečni, ure, ko smo zadovoljni in dnevi, ki jih moramo preživeti. Vprašajmo, svetujmo in poklepetajmo o stvareh, ki se nam zdijo pomembne.
Svetovalec na forumu: Boštjan Topovšek, NLP Mojster Coach, PEAT procesor.
Za njegov nasvet v naslov teme dopišite "Boštjan"
No, upam, da se ljubiteljem živali ne bo sedaj dvignil pritisk do višav... Zadeva je pač takšna, da se je na našo hišo zgodila cela invazija lastovk. 3 gnezda so že dokončana, 4+ so v izgradnji.

Problem je v tem, da je fasada že sedaj svinjska, da so VSA gnezda na sprednji strani hiše in nad balkonom. To se pravi, da če jim uspe zgradit tolk gnezdov kot so si jih "zamisle" se lahko za to poletje lepo poslovimo od našega balkona, od sušenja perila na balkonu in tud naš kuža ne bo mogu bit na balkonu - ker bo v tem primeru balkon poln ptičjih drekov. Prou agresivne so... nič se ne bojijo in jih boli k... če je kdo v bližini.!!!!

Sploh me ne bi motlo, če bi naredile gnezda ob strani ali pa zadaj hiše... ampak ne, dobro je samo spredaj.

No, da se ne blo zdej slišalo, da sem največji sovražnik ptic... pozimi poskrbim za njih in jim dam jesti - vrabci so vsaj tako prijazni, da mi ne serjejo po balkonu.

Torej, kaj naj naredim?

Hvala in lep pozdrav!
Lastovke pridejo graditi svoja gnezda samo k srečni hiši in so obenem tudi dobro znamenje za hišo. Vsaj tako so rekli včasih. Mi imamo že desetletja lastovke pri hiši in nas vsako leto prav skrbi, ali se bodo ja vrnile k nam iz daljne Afrike, kamor hodijo prezimovat. Imamo pa samo eno gnezdo, štiri je pa res veliko. Vrabci lastovkam zelo radi ta gnezda razbijejo in lastovke preženejo. So bolj take barabinske sorte:-))) Tako, da računaj nanje, sami lastovičja gnezda verjetno ne boste podirali...Ja fasado umažejo, drugega ti ne kaže, kot da steno oz. les, kjer so naredile gnezda zaščitiš s polivinilom, na polivinil lastovke ne delajo gnezda. Čez kakšni dve leti jih ne bo več.
LP
Ok, ne vem... če sem se dobro izrazla... 3 gnezda so že narejena... 4 so v izdelavi + lahko se zgodi, da naredijo še kakšnega...

Vrabci ne pridejo blizu sploh... tak da nanje ne morem računat. So se pa zdej spravle delat gnezdo fuuuuuuuul visoko, direkt nad vhodnimi vrati - najbrž bi za sklatenje tega rabli kar gasilsko lojtro.

Larifari, da pridejo lastovke gradit gnezda k srečni hiši in da prinašajo srečo. To je kr neki... če bi to držalo, bi mi imeli vso srečo sveta.
nam so lastovke tudi naredile gnezdo na hiši, pa mi še na misel ni prišlo, da bi gnezdo uničil, še več.Ko so se mladiči že izvalili, je gnezdo (verjetno slabo pritrjeno) padlo z mladiči vred na tla.Ko sem prišel domov, so mladići trepetali na tleh.Zelo sem se prestrašil, da bodo poginili...lastavica-samica in samec sta vpila okoli hiše in letala ko zmešana.Moral sem hitro ukrepati in zamešal sem gips-zagipsal gnezdo točno tam kjer je bilo prej.Eno uro sem z roko držal gnezdo,da se je gips posušil.pred tem sem mladičke dal na seno in jih pokril, da so bili na toplem.Mladičke sem vrnil v gnezdo in zame in za moje domače je bil najsrečnejši trenutek, ko smo videli, kako samica in samec zopet hranita svoje otročičke in kako mladički zopet nastavljajo svoje kljunčke.Vsako leto pridejo nazaj na isto mesto in lovijo muhe in mrčes okoli naše hiše.
Prosim, ne uničite jim gnezda, pomislite koliko časa porabijo, da znosijo ves ta material in gradijo, se mučijo, da vzredijo svoj zarod.
Prosim, bodite dobri ljudje, saj nimamo samo mi pravico do življenja, do razvoja...OHRANITE GNEZDA,

Na morju smo bili v enem hotelu - v Poreču . In na balkonih je bilo po kotih polno gnezd z lastovicami. Proti večeru so letale in se počasi vračale v gnezda. Torej celo v hotelih ljudi niso motile ptice, čeprav po tleh ni bilo kaj preveč higiensko.

Ne vem kakšno rešitev boš našla. Je pa blagoslovljena tvoja hiša , da so se lastovke odločile živeti pri tebi.
Kako lepo...morate bit dobri ljudje, da hočejo pri vas bit, :-)

Menda pa ja ne boste taki da bi jim sli to unicit..to bi bil velik greh...skratka ko bodo odletele, prebarvate steni, in konec....a ni lepo gledat te male zivalce:-)

Lepo se imejte, k men pa nočejo, heh
Tudi pri naši hiši so vedno bile in moram povedati, da so prava nadloga, vendar jim gnezd nismo želeli podreti.

Pod gnezda, nekje 5-10 cm pod njih smo, zabili okoli 15 cm široke deščice, kamor se zbirajo iztrebki in sedaj imamo mir. Pritrdili smo jih na steno ali ponekod na napušč.

Fasada je čista in drekcev ni. Nikdar ne iztrebljajo toliko, da bi se deščica napolnila.

Vsi srečni in vsi zadovoljni :)
Razumem tvojo nadlogo, vendar ne vem, kaj bi sama naredila v tem primeru. Mi smo imeli dve leti lastovico, ki je na vsak način hotela imeti gnezdo v sami hiši, hodniku, ki ga imamo sicer oblečenega s pluto. Odpirali smo ji garažna vrata in zapirali vhodna. Ona pa nič. Ni hotela. Le hodnik jo je mikal. In tako smo imeli več ali manj odprta vrata, da je počela kar ji je bilo ljubo.

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA.
Pozdravček Marika
Hmmm no... tudi meni so ble prvo leto strašno luštne in cartkane - dokler so imele samo eno gnezdo, kvečjemu dva.

Ne mislimo nikamor pribijat ne-vem-kakšnih deščic in čistit balkona vsak dan - sej pa nisem nobena čistilka. Js rabim poleti balkon zase - sej imam pravico do njega, kajne? V nobenem primeru se pa ne mislim lastovkam podrejat.

Sej ni panike, sem našla rešitev. Dobila pri sosedovih eno ogromno preklo in sklatila dol gnezda, ki še niso dokončana. Tri gnezda, ki so že narejena in v njih mladiči, bom pustila - dokler ne odletijo...

Cicy... verjamem, da te lastovke in njihovo sranje tist teden ni motil. Me pa zanima, kako bi bilo če bi to trajalo 3 mesece. Najbrž bi spremenila mnenje.

Pa še enkrat - bullshit da je to blagoslov za hišo...
@#$%&. Da imas srce....
Jaz sem v enmu campu vidla, da so pod gnezdeca poličke namontirali, da kakci niso na ljudi padali...... :)

Mmm.... zakaj že? Ker nisem sklatla dol že dokončanih gnezd, al kako?
Lahko te je sram !!! Bogve kdo bi sklatil tebe ko hodiš mimo vrat in si neznansko antipatična . Znašat se nad živalmi ? Ne imeti niti malo tolerance ? daj no daj , izognem se te v velikem krogu...
Nisem se znesla nad nobeno živaljo - gnezda ki sem jih vrgla dol niso bila dokončana niti do polovice - torej v njih ni bilo nobene ptice. Če bi prebral dobro, bi videl, da jih pozimi hranim.... verjemi, dost veliko toleranco mam - pustila sem 3 gnezda - 2 sta celo nad garažnimi vrati.
Če si tako toleranten pa pridi vsak dan k nam pucat drek in čistit fasado - pol jih bom pustila gor z največjim veseljem.
Jaz te pa popolnoma razumem kako je to. Pri nas je tudi bilo eno leto kaos zarad teh drekov! Pač eno leto smo preživeli, potem pa so marca bila že itak vsa na pol porušena, smo jih odstranili in ko so prišle lastovke smo jim tam kjer so hotele delati gnezdo (je še ni bilo) dali eno palico, tako da niso mogle narediti gnezda in potem so se "preselile" v sosedov hlev in je bilo mir. Nekao moraš zagraditi mesto, kjer bi rade naredile gnezdo.
Ja pa si predstavljaš da imaš hišo in potem okoli in okoli namontiraš desčice, da ti ptiči ne bi srali po fasadi?! Ja, jst sem tud videla leve v ZOO-ju in so bili tko grozno luštkani, v Afriki se mi zdi da se jim pa ne zdijo tko zlo luštkani na taki razdalji!

Eno je govoriti kako si ti to videl pri sosedu, ali pa kjekoli drugje, eno pa je če se to dogaja pri vas doma!
Z lastovkami je kot s cigani...sej je vse v redu dokler jih le tako srečaš, če pa se ti bi namestili proti tvoji volji na tvoji lastnini in jo uničevali...?!

PA saj ni uničila naseljenih gnezd, ampak tiste v gradnji...
potem pa ne zanima Tomy ali ješ živalsko meso?! Se ti ne smili?! Ne ješ? Ali potem ješ zelenjavo? JA?! Nesramnež-živalim odžiraš hrano-da te NI SRAM!!! daj no daj , izognem se te v velikem krogu...

In se vrtiš v začaranem krogu....
ne blebetaj neumnosti prosim. Le kakšna škoda neki ?????? gre se za preprosti egoizem ........niti imena si ni nadela.
Primerjava s cigani je mimogrede ne samo nora , je krepko pod nivojem .
No, jaz vsekakor ne bi gnezdec podirala..... pa tudi če bi fasado imela usrano.... :))) Še ko kako žuželkico po nesreči ranim, mi je hudo..... Zanalašč pa res ne bi.....:)
Vsak pač po svoje....:))

Povej kam , pridem !
Robert1

Re: Kako se znebiti lastovk?????

30.05.12 17:48
Pozdravljeni,

tudi sam se ubadam s težavo, kot jo ima ....... Zamislite si novo ognjeno oranžno barvo fasade in tik pod vrhov nekaj metrov dolga sled, kjer si "prijetne živalice" že več let poskušajo narediti gnezda. Kjer se blato ne prime odnehajo in se premaknejo naprej. To je preprosto za popenit!

Tudi sam jim tega ne dovolim, odstranim vse narejeno /poskrbim, da ni niti končano :-), tako da ljubitelji živali ne boste kritizirali/. Lani pa sem prišel na idejo in nekaj cm pod vrhom pritrdil laks navezan na risalne žebljičke iz enega dela stene na drugega - horizontalno. Za čuda, sedaj imam tam mir. Ker ne morejo prosto pristajati, jih verjetno moti. So se pa preselile tja, kjer laksa ne morem pritrditi., vendar si bom sposodil gasilsko letev in tudi te poskuse onemogočil.

Sedaj pa le še to. Tudi mnenje o lastovkah in dobrih ljudeh pač ne prepriča, niti, da je to blagoslov hiši.... Mene preprosto to moti, da je vse posrano, umazana fasada.... Vsem, ki ste proti lastovkam "na svojih fasadah", dam 100% prav. Tisti, ki pa jih nimajo ali jim je vse eno, pa naj ne bodo tako kritični do nas.
mmmmmmmm

31.05.12 07:43
V tem primeru moram dat prav lastovkam:
vsakemu, ki pobarva fasado ognjeno oranžno, naj jo čimprej poserjejo!
Miranda
Navedeno
mmmmmmmm
V tem primeru moram dat prav lastovkam:
vsakemu, ki pobarva fasado ognjeno oranžno, naj jo čimprej poserjejo!
Miranda

hahaaaaaaaa, pohvala za humur
Pri nas pa

01.06.12 15:24
Pri nas pa smo se lotili problema packanja fasade malo drugače. V fasado sem z 2. vijakoma pritrdil deščico. Lastovke so v trenutku pogruntale da je zadeva stabilna in na njej dogradile gnezdo. Brez zapacane fasade, brez preganjanja ptic. V zameno pa okoli hiše pridno čistijo mušice in komarje.
Robert1

02.06.12 07:28
Ja, deščica je najbolša izbira med slabimi, vendar sem se pač tako odločil, da lastovke na naši hiši "gnezda imele bodo ne" :-). Mušice in komarje pa naj pridno čistijo iz gnezd na sosedovih hišah, če jim to dovolijo. Zadeva z laksom potrjeno deluje. Sedaj sem zaradi velike višine, naredil še en sistem, ca. 1m laksa na risalnem žebljičku, na drugi strani pa ribolovni svinec kot utež. Z eno staro 4 m garniso sem žebljiček pritrdil v strop fasade. Imam namreč oblečen napušč.

Sem pa ugotovil, da je lastovka ena izmed najbolj trmastih in vztrajnih živali. Med laksi je bilo 15 cm prosto in se je tam vmes rinila in hotela delati gnezdo. Celo napadalne so, ko jih odganjaš.

lp
anita2345

02.06.12 19:00
Mi imamo novo hišo, novo svetlo fasado in tudi pri nas se je lastovka odločila gnezditi. Fasada,tam kjer so gnezdile, povem vam, cela terasa posrana,če so bila terasna vrata odprta,so bili iztrebki tudi v dnevno sobo itd. Grdo res. Pa naj bodo še ne vem kakšen blagoslov hiši, ko so odšle, je oče podrl gnezdo in poskušal temeljito očistiti zadevo, pa ni bilo nič boljše. Smo morali spet seči v žep in obnoviti tisti del fasade.
Naslednje leto so gnezdo naredile na vrtni lopi(je oče zaščitil tisti del,kjer so gnezdile prej) in zgledalo je prav cute, vendar ko so se mladički izvalili,so lastovke ratale prav napadalne. Ko je moja mama delala na vrtu,se je ena kar zaganjala vanjo,če je brat 5m stran metal na koš,tudi.
S temi lastovkami je po mojih izkušnjah sam hudič pa naj bodo še ne vem kak blagoslov hiši.
Izkušnja

04.06.12 00:17
Oh ubogi reveži. Cel dan ste v smrtni nevarnosti zaradi lastovk. Pri nas vedno gnezdijo 1 meter od mojega avtomobila. Še nikoli me niso napadle. So pa inteligentne. Če jih nekdo skoz preganja in jim ruši domovanje, se pa verjetno res znajo branit. Pa fasado ste morali obnavljati. Aja, pri vas ne deluje gravitacija in drekec ne pade na tla. Pri vas imajo lastovke v riti frače in streljajio polkilske iztrebke direktno v fasado. Hahahaha.
Vidiš, mi smo pa pod gnezdo nasuli za lopato peska. Ko po izletu iz gnezda nehajo iztrebljat, pesek samo počistimo in je spet vse OK. Če imaš živali rad, se da vse rešit v minuti. Če jih sovražiš, pa verjamem da nikoli ne zmanjka zlobe in nagajanja.
Tajcii

04.06.12 08:42
Navedeno
kren1
nam so lastovke tudi naredile gnezdo na hiši, pa mi še na misel ni prišlo, da bi gnezdo uničil, še več.Ko so se mladiči že izvalili, je gnezdo (verjetno slabo pritrjeno) padlo z mladiči vred na tla.Ko sem prišel domov, so mladići trepetali na tleh.Zelo sem se prestrašil, da bodo poginili...lastavica-samica in samec sta vpila okoli hiše in letala ko zmešana.Moral sem hitro ukrepati in zamešal sem gips-zagipsal gnezdo točno tam kjer je bilo prej.Eno uro sem z roko držal gnezdo,da se je gips posušil.pred tem sem mladičke dal na seno in jih pokril, da so bili na toplem.Mladičke sem vrnil v gnezdo in zame in za moje domače je bil najsrečnejši trenutek, ko smo videli, kako samica in samec zopet hranita svoje otročičke in kako mladički zopet nastavljajo svoje kljunčke.Vsako leto pridejo nazaj na isto mesto in lovijo muhe in mrčes okoli naše hiše.
Prosim, ne uničite jim gnezda, pomislite koliko časa porabijo, da znosijo ves ta material in gradijo, se mučijo, da vzredijo svoj zarod.
Prosim, bodite dobri ljudje, saj nimamo samo mi pravico do življenja, do razvoja...OHRANITE GNEZDA,

To je pa res prelepo brat, čestitke za to plemenito delo. Drugače so tudi pri nas pod streho ptice, nešteto jih gnezdi, tudi kakajo na šipe, ampak meni jih je užitek poslušat, kako terajo svoje družinsko življenje. Ščebetajo, se premikajo sem ter tja, prava družinski idila.
lastovke so carice

04.06.12 14:27
tudi pri nas vsako leto gnezdijo in na misel nam ne pride, da bi jih preganjali. ptice so nam v veselje in jih imamo radi, za njimi pa pač počistimo pa je. sploh pa če je že kdo kje vsiljivec v naravi je to človek in ne neobogljena žival!
ri proti ena

04.06.12 17:29
tudi jaz sem za lastovke in proti ognjeno oranžni fasadi:)
Puffle

05.06.12 13:41
Glas za prelepe lastovke, ognjeno oranžna fasada minus točka!
Mene ne motijo lastovke, mi pa npr. dvigne pritisk, ko mularija čečka svoje grafite na vse kar
je sveže prebeljeno in kar ne. Pa ko bi bi bilo vsaj kaj domiselnega napisano: F--k, pi--a, ku--c in podobne besede. Grozno! Pa ne pomaga nobena barva fasade.In tega je čedalje več- na žalost se sodobni starši ukvarjajo z vsemi bedarijami - samo z vzgojo otrok ne!
Robert1

05.06.12 20:20
anita 2345, vsaj nekdo normalen in verjetno še kdo prej, ki je proti temu, da imajo lastovke domovanje na naših hišah. Božji blagoslov in dobri ljudje, to je farsa takšnih, kot se oglašajo tule na forumu in samo kritizirajo. Nisem se javil zato, da mi bodo takšni solili pamet, kakšen okrutnež sem, ampak zato, da odženem lastovke, brez da bi razen brezdomja nastale druge posledice. Preprosto sem se odločil, da pri meni lastovke pač ne bodo in PIKA. Mislim, da sem zadevo z obešenim in napetim laksom itak že rešil, brez butastih komentarjev tu sodelujočih. Namreč lastovke so prenehale z delom, živijo pač nekje drugje,...morda pri komu od privržencev tu na forumu :-).

Vsem, ki pa ste proti njihovemu odganjanju, pa predlagam, da odprejo forum npr:
- radi imamo lastovke na naših fasadah ali
- lastovka in jaz v sožitju ali
- jaz, lastovka in božji blagor ali kaj podobnega

...verjemite, da ga ne bom bral, niti bedasto komentiral, kot nekateri tule gor!!
Rad imam živali, imamo jih kar nekaj doma (zajčka, yorkija, dve veverici, muco, ribe krape in postrvi),..tri hranilnice za ptice,...le na hiši ne pustimo lastovk, to je vse.

Sedaj pa se le naprej naslajajte z butastimi komentarji,... itak ne pridem več gor, da jih ne bom več rabil brati! Svoje sem naredil brez vaše pomoči: Z NAJVEČJIM VESELJEM SEM ODGNAL LASTOVKE Z NOVE OGNJENO ORANŽNE FASADE!

VRANE, SEDAJ PA VESELO NAPADAJTE/KOMENTIRAJTE!
LP
Fasada vs lastovke

06.06.12 02:35
Že tvoj odnos do drugače mislečih in njihovo zmerjanje te pokažejo v zelo jasni luči. Kakšen človek si. Zato me niti najmanj ne čudi, da preganjaš lastovke in jim razkopavaš gnezda. Me osebno ne zanimajo božji blagoslovi, niti se nimam za posebno dobrega človeka. Pač pa spoštujem življenje okoli sebe. Zato spoštujem tudi lastovke in njihovo prirojeno navado, da si na hišah postavljajo gnezda. Spoštujem tudi ljudi, zato jih ne poimenujem za kretene, če se z mano ne strinjajo. Imam hišo, pa ne zato, da bi se bahal s kričečo fasado. Ampak samo zato, da opravlja svojo funkcijo. Če se je že treba s čim pohvaliti, potem je to kvečjemu kakšen moj poseben dosežek ali pa dosežek mojih otrok, nikakor pa ne nekaj lopat barvanega peska in apna. Lastovke na fasadi domujejo, ker smo jim pripravili pripomočke, zaradi katerih niti najmanj ne packajo po fasadi. Je pa nekaj najlepšega gledati, kako cel dan starši nosijo insekte lačnim mladičkom, kako ti rastejo in kako se bo vsaj kakšen od njih drugo leto vrnil v isto gnezdo. Mene takšne stvari navdušujejo, nekatere druge pa oranžne fasade. Smo si ljudje pač različni.
Sosedje 2012

06.06.12 09:24
Sosed si je v bližini naše hiše, približno deset metrov stran od hiše, naselil čredo koz. Te koze neprestano meketajo in seveda tudi širijo neznosen smrad. Moteče je tudi to, da mu pogosto uhajajo iz ograde in povzročajo na naši parcelo precejšno škodo. Ko sem poskušal z njim komunicirati, je bil njegov edini komentar, da njemu to ustreza, potem pa se je začel prepirati, oziroma se je zaprl v molk. Z njim se ni mogoče pogovoriti.
Kako naj preprečim moteče oglašanje koz, kako naj preprečim širjenje smradu sredi urbanega naselja ( blizu so tudi ostale vaške hiše, vendar je naša najbližja ), kako naj preprečim delanje škode na svojih pridelkih. Poskušal sem že kontaktirati z ostalimi vaščani, pa se ga vsi bojijo, saj je njegova edina komunikacija fizični obračun. Tudi njegovi domači mu nočejo oporekati, ker jih pogosto pretepa. Tako sem se znašel sredi ognja, ki mu ni videti konca. Nadloga je zelo, zelo huda, rešitve pa ni.
Kaj naj naredim, da ohranim odnose kolikor toliko znosne, sebe pa bi le rad rešil te glasne in smrdeče nadloge.
Puffle

06.06.12 10:41
Sosedje 2012- bodi vesel, da imaš koze. Jaz imam kar nekaj sosedov, ki ima vsak 2 do 3 mulce, ki se po ulici vozijo z motorji. Sem na koncu ulice in se pri moji hiši obrnejo z motorji, tulijo k živali, in to vsak popoldne in vikende. Na ograji sem imela okrasne krogle, ki so mi jih jasno pobrali. Ko je novo leto mi mečejo na dvorišče petarde in podobno svinjarijo, od raket sem imela vse črno na sveže prebarvani fasadi. Žoga mi vsak dan leti na rože in imam vse polomljeno. Zraven imamo tudi vrtec, kjer se zvečer in ponoči zbirajo, razbijajo steklenice, razbijejo kakšno luč ali pa zažgejo cel velik kontejner za plastiko ali papir. Skratka katastrofa.
Do sedaj sem bila tiho, ne vem pa kdaj mi bo film počil in bom enega pridavila.
Vranaa

06.06.12 10:52
Ja,ljudje smo si različni,točno. Nekdo pusti lastovkam domovati na hiši,drugi spet ne. Zakaj se moramo obtoževati zato? Človek jih je hotel odgnati in očitno mu je to uspelo, drugi pa mu naprej mečete barvo fasade. Hecno,res! Ljudje,ki pišete ponoči take forume,ste obremenjeni sami s sabo in druge kritizirate. Jaz ponoči namreč spim, drugi pa iščete handle. Nisem imela občutka,da je njemu pomembna barva ognjena oranžna,ampak rezultat, ko jo ptice poserjejo z blatom.hvala bogu,da jih pri nas ni.Verjetno smo slabi in bog ne da blagoslova,pa bi jih tudi pregnali.Lastovke so za v štale in ne za na hiše,vsaj tako jaz mislim.razločevati pa morate,da jih tisti ni uničil ampak odgnal iz svoje hiše. Glede koz in soseda v zadbnjem forumu pa predlagam,da se obrnete na inšpekcijo,saj tudi koze niso za v urbana naselja.
fasada vs lastovke

06.06.12 11:08
Spoštovana vranaa

Fasado nihče ne očita, jo pa dajemo v kontekst, saj je človek na njeno barvo tako ponosen (!?!?), da jo celo piše z velikimi črkami. Primer : "Z NAJVEČJIM VESELJEM SEM ODGNAL LASTOVKE Z NOVE OGNJENO ORANŽNE FASADE! "

Tvoja ugotovitev, da je s tistimi ki ponoči tipkajo namesto da bi spali, nekaj narobe, je pa sploh biser. Torej mora tistih nekaj tisoč slovencev ki so ponoči v službi dežurni med šihtom spati, sicer jih boš ti imela za kretene.

Tudi pri vprašanju koz vidimo tvoje brijlantne zamisli. Avtor "Sosedje 2012" je natančno zapisal, da živi na vasi. Ni ga zakona na svetu, ki bi v vasi prepovedal gojenje koz. Domače živali in obdelovalne površine so namreč tisto, kar vas loči od ostalih oblik naselij.

Kakorkoli že obrneš, največ težav imajo vedno tisti ljudje, ki ne razumejo bistva funkcioniranja okolice. Torej je težava v njih, ne pa v okolici.
janezek afna pika com

06.06.12 11:46
Kako je pa kaj z golobi in njihovimi kakci, folks? Vas kaj motijo? To bi bila lahko še ena nova izredno zanimiva tema, da se v tej ne meša drek od dveh ptičjih sort.

Drugače pa velja, da kdor ptičice mori, ta v svojem srcu prav nič prida ni, ne glede na barvo fasade!
Navedeno
Puffle
Ne potrebujem otroka, da ima moje življenje smisel. In spet bom povedala isto- nekdo, ki ima rad otroke naj jih ima zaradi mene kolik jih pač želi.

Citiram tvojo navedbo iz druge teme (o smislu življenja ljudi, ki nimajo otrok). Ker po prebranem v tej temi (ki govori v bistvu o živalih in ne otrocih) ne moreš prenehati s kritiziranjem mladeži. Najbrž se kar težko živi, če v tebi gnezdi tolikšna mržnja ...

Navedeno
Puffle
Mene ne motijo lastovke, mi pa npr. dvigne pritisk, ko mularija čečka svoje grafite na vse kar je sveže prebeljeno in kar ne. Pa ko bi bi bilo vsaj kaj domiselnega napisano: F--k, pi--a, ku--c in podobne besede. Grozno! Pa ne pomaga nobena barva fasade.In tega je čedalje več- na žalost se sodobni starši ukvarjajo z vsemi bedarijami - samo z vzgojo otrok ne!

Jaz imam kar nekaj sosedov, ki ima vsak 2 do 3 mulce, ki se po ulici vozijo z motorji. Sem na koncu ulice in se pri moji hiši obrnejo z motorji, tulijo k živali, in to vsak popoldne in vikende. Na ograji sem imela okrasne krogle, ki so mi jih jasno pobrali. Ko je novo leto mi mečejo na dvorišče petarde in podobno svinjarijo, od raket sem imela vse črno na sveže prebarvani fasadi. Žoga mi vsak dan leti na rože in imam vse polomljeno. Zraven imamo tudi vrtec, kjer se zvečer in ponoči zbirajo, razbijajo steklenice, razbijejo kakšno luč ali pa zažgejo cel velik kontejner za plastiko ali papir. Skratka katastrofa.

Morda bi se bilo dobro spomniti svojega otroštva in igrivosti, ki je bila del tebe. Kako so si že takrat nekateri odrasli dovolili marsikaj, imeli za sebe drugačna merila - po drugi plati pa vehementno posploševali prestopke otrok in jim očitali nespoštljivost, če so glasno povedali, da so bili obdolženi po krivem. Pa magari za tistih nekaj polomljenih rož, ki jih je sitna soseda posadila na najbolj izpostavljen vogal zato, da je lahko jadikovala, kako ji mulci nagajajo...
Puffle

06.06.12 14:16
A56- igrivost in s tem povezana škoda je nekaj drugega kot objestnost! Še vedno vztrajam pri prvi trditvi, ki je navedena v tvojem postu, naj ima vsak otrok kolikor jih pač želi- ampak škodo naj dela doma NE pri meni, da se zastopimo. Zato sem zapisala,da sem do sedaj tiho, ampak prav dolgo pa ne mislim biti. Razbijanje steklenic v vrtcu NI IGRIVOST- in takih bedarij NIKOLI nismo počeli. Da se zastopimo -takrat SO bila druga merila in samo zaradi ene polomljene rože smo bili pošteno kregani-pa tudi kakšna čez rit je padla. Meril danes NI, pa tudi spoštovanja več NI.
Navedeno
Puffle
A56- igrivost in s tem povezana škoda je nekaj drugega kot objestnost! Še vedno vztrajam pri prvi trditvi, ki je navedena v tvojem postu, naj ima vsak otrok kolikor jih pač želi- ampak škodo naj dela doma NE pri meni, da se zastopimo. Zato sem zapisala,da sem do sedaj tiho, ampak prav dolgo pa ne mislim biti. Razbijanje steklenic v vrtcu NI IGRIVOST- in takih bedarij NIKOLI nismo počeli. Da se zastopimo -takrat SO bila druga merila in samo zaradi ene polomljene rože smo bili pošteno kregani-pa tudi kakšna čez rit je padla. Meril danes NI, pa tudi spoštovanja več NI.

Mojim otrokom ni dovoljeno delati škode drugim oz. si privoščiti nesramnosti - merila in pričakovanje spoštovanja je torej v tem delu (kar se mene tiče) še danes enako.

Zaradi polomljene rože v mojem otroštvu mama (čeprav je bila stroga) ni zaganjala neke pretirane panike - le rekla je, naj se gremo raje igrat drugam, da ne bo po nepotrebnem hudih besed. V današnjih časih je sosed pustil mladce šibati z motorjem le v eno smer ulice - nazaj grede jih je počakal in se z njimi pomenil. V drugem primeru je ženska na zbirališče mladih pred svojo ograjo prinesla vrečko za smeti - rekla, da je ne moti, če se zadržujejo pri njej, le smeti naj pospravijo za seboj. Vrtec ima ponavadi sklenjeno pogodbo z varnostno službo, ki ob zaklenjenih vrtnih vratih naredi le nekaj nepričakovanih obhodov - tako so se očuvala zunanja igrala v mojem kraju.

Opažam, da se na forumih ljudje radi pomenkujejo tudi o koristnosti 'padanja' čez (tuje in otroške) riti. Sama sem še vedno enakega mnenja, da - če nisi uspel vzgajati z besedo in zgledom - tudi nasilje ne bo imelo efekta.

Na koncu še lastovke: na morju se leta vračamo v isti kamp. Menjajo se upravitelji, menjajo se snažilke, menjajo se obiskovalci ... Isti pa ostaja ne le vonj borovcev, temveč tudi malo, lastovičje gnezdo nad vhodom sanitarij. In ptice, ki se vračajo na kraj, kjer imajo svoj dom.
Puffle

06.06.12 15:27
A65- Bom kratka:
1. Pri nas nihče ne nadzoruje otroke- ne vem ali so v službah ali želijo imeti zgolj mir pred njimi.
2. Jaz jih ne bom čakala in prosila, da poberejo za seboj smeti, naj se vozijo s čeladami, naj popravijo izpušni sistem na svojem motorju, naj ne razbijajo steklenice, naj ne požigajo smetnjakov....... to je delo staršev!
3. Vrtec pri nas ima ograjo 1,5 m- skozi katero z lahkoto preplzajo, varnostniki pridejo le, če se sproži alarem- ta pa se sproži le v primeru če nekdo vlomi v objekt zgradbe in ne na igrišče.
4.Sama nisem zagovornica fizičnega nasilja nad otroci niti psihičnega - ampak, da se jim dovoli čisto vse in da nihče ne izvaja kontole kaj počnejo- in na koncu trdijo, da njegov otrok ni tak. To me pa moti.
5. Lastovke- izredno lepo napisno :)
Slovenija, kam greš

06.06.12 16:22
Navedeno
Sosedje 2012
Sosed si je v bližini naše hiše, približno deset metrov stran od hiše, naselil čredo koz. Te koze neprestano meketajo in seveda tudi širijo neznosen smrad. Moteče je tudi to, da mu pogosto uhajajo iz ograde in povzročajo na naši parcelo precejšno škodo. Ko sem poskušal z njim komunicirati, je bil njegov edini komentar, da njemu to ustreza, potem pa se je začel prepirati, oziroma se je zaprl v molk. Z njim se ni mogoče pogovoriti.
Kako naj preprečim moteče oglašanje koz, kako naj preprečim širjenje smradu sredi urbanega naselja ( blizu so tudi ostale vaške hiše, vendar je naša najbližja ), kako naj preprečim delanje škode na svojih pridelkih. Poskušal sem že kontaktirati z ostalimi vaščani, pa se ga vsi bojijo, saj je njegova edina komunikacija fizični obračun. Tudi njegovi domači mu nočejo oporekati, ker jih pogosto pretepa. Tako sem se znašel sredi ognja, ki mu ni videti konca. Nadloga je zelo, zelo huda, rešitve pa ni.
Kaj naj naredim, da ohranim odnose kolikor toliko znosne, sebe pa bi le rad rešil te glasne in smrdeče nadloge.

Tudi jaz ne razumem ljudi, ki ne dajo nič na kulturo bivanja. Pričnimo pri sebi z urejanjem svoje okolice in pomagajmo še sosedom, da bi bivali v čimlepšem okolju, ne pa raznašanje sem, ropotanje tja, prevažanje z neznosnim ropotanjem... vse to je primitivizem, ki mu ni para. Za nameček pa še koze, ovce, krave in po možnosti še osli v urbanem naselju. Ljudje, saj nismo cigani....
vranaa

06.06.12 17:14
Navedeno
fasada vs lastovke
Spoštovana vranaa

Tudi pri vprašanju koz vidimo tvoje brijlantne zamisli. Avtor "Sosedje 2012" je natančno zapisal, da živi na vasi. Ni ga zakona na svetu, ki bi v vasi prepovedal gojenje koz. Domače živali in obdelovalne površine so namreč tisto, kar vas loči od ostalih oblik naselij.

A vidiš fasada vs lastovka, da komaj čakaš, da jemlješ iz konteksta. Namreč SOSEDJE2012 je zapisal: Kako naj preprečim moteče oglašanje koz, kako naj preprečim širjenje smradu sredi urbanega naselja ( blizu so tudi ostale vaške hiše, vendar je naša najbližja ). Zopet ni poanta v vasi, ampak v urbanem naselju bukselj. Vasi so lahko tudi urbana naselja, brez kmetij. Iščeš samo špetir na forumu. Pojdi se raje naspat, če si delal ponoči! Koze so za v ogrado in nedopustno je,da hodijo izven nje k drugim sosedom. Enako velja za lastovke, kdor jih želi,naj jih ima na hiši,kdor ne pa ne. Pa kaj je z vami ljudje?! Oni prej je z velikimi črkami napisal ognjeno fasado fasado verjetno za to, ker si ga predtem provociral,kot provociraš tudi tega s kozami.Verjetno živiš v bloku in si vesel, če vidiš kozo ali kako lastovko oziroma ju niti ne vidiš,če delaš le ponoči hehe. Sosedovo kozo bi tudi jaz odgnala iz mopjega vrta in takoj poklicala inšpekcijo.
vranaa

06.06.12 17:30
Slovenija, kam greš

Kompliment, vsaj nekdo, ki razume pomen urbanega naselja. Se strinjam s tabo. Res nismo cigani in prav je tako,da imamo urejene okolice in čiste fasade. To daje življenju nek smisel,ne pa da prideš iz službe in vohaš kozji smrad ali hodiš po tlakovcih,ki so jih prej posrale lastovke ali gledaš svinjarijo po fasadi,ki si jo prej drago plačal. Če pa sosedu rečeč, naj nažene koze si sovražnik živali, ali napodiš lastovke si morilec božjega blagorja. Sosed pa te zato še napade hehe. Čudni postajamo! Ljudem,ki na forumu postavijo točno zastavljeno vprašanje odgovorite nanj. Drugih komntarjev in žalitev ne rabijo. Torej kaj storiti, če sosed ne poskrbi za svoje koze in te koze tebi delajo škodo? To vprašanje rabi odgovor ali pa kako najlažje z najmanj škode odgnati lastovke,da ti ne posvinjajo fasade. Tudi to vprašanje rabi odgovor in ne nekakšne poduke, fraze, kritike. Problem nas je v tem,da ne poslušamo, kaj govorijo okoli nas,ampoak samo trajbamo svoje mnenje. Torej naučimo se najprej razumevati druge!
Evropa

06.06.12 19:20
Ko sem se pred kratkim vračal v Slovenijo- sem namreč zaposlen v tujini, sem ugotovil, da je Slovenija res zaostala za ostalimi državami predvsem v urejenosti okolo hiš. Vsepovsod je polno navlake, ki bi jo ljudje morali spraviti v lope, razbitih strojel, pokvarjenih avtomobilov, nedokončanih hal, polomljenega orodja in včasih res dobiš občutek, da se pelješ, oziroma,da bivaš v okolici ciganskega naselja.
Ljudje, naredite kaj, da bo Slovenija lepa dežela, poskrbite za red v svoji okolici, urejajte svoja domovanja in privabljajte turiste.
Koze in ovce naj bodo na gmajnah, polomljeni stroji v lopah, pokvarjeni avtomobili na odpadih.
To je kultura bivanja in slika neke dežele.
Amadeo

06.06.12 20:18
NO EVROPA, S TVOJIM KOMENTARJEM SE PA NITI MALO NE STRINJAM, DA SLOVENSKE HIŠE NIMAJO UREJENIH OKOLIC. ŠE BOLJ, POSTAJAMO PRAVI FANATIKI, KAR SE PEDANTNOSTI TIČE. KAR BLOG NAZAJ PREBERI, PA BOŠ VIDEL. POČASI ŠE LASTOVKE NE BODO IMELE ISKATI KAJ PRI NAS, KO JIH NE PUSTIMO GNEZDITI NA HIŠE. TUDI JAZ SEM JIH PRED LETI PREGNAL IN SO SE PRESELILE K SOSEDOM. JIH NISEM POMORIL, DA NE BO POMOTE.
SEM PA KOMERCIALIST IN VSAKODNEVNO PO SLOVENIJI POTUJEM. OKOLICE SO POČIŠČENE IN LEPO UREJENE. EVROPA, NE VEM, KJE SI TI PREČKAL SLOVENIJO, MORDA LE OB HRVAŠKI MEJI NI NAJBOLJE UREJENO, KJER SE ČUTI BALKANSKI PRIDIH IN NEUREJENOST. OKOLICA ZAGREBA IN PROTI MEJI JE ITAK ŠE IZ ČASOV DUDEKA IN REGICE. MORDA JE PRED SLOVENIJO AVSTRIJA PO UREJENOSTI, PA ŠE TO NE VELIKO.

ŠKODA EVROPA, DA SI TAKO KRITIČEN. VERJETNO LASTOVKE PRI TEBI NE BODO GNEZDILE, KER GNEZDIJO LE PRI DOBRIH IN NEKRITIČNIH LJUDEH.UPAM, DA TI SOSED NE BO SPUSTIL KOZ NA POSESTVO :-(.
fejst,huh

06.06.12 21:05
A vi to že od 11.6.2005 o lastovkah debatirate, al kaj?
Wikipedia

06.06.12 22:12
Za vranaa

Kopirano iz wikipedije. Naselja delimo na:

- podeželska (samotne kmetije, zaselek, vas)
- urbana (manjše mesto, večje mesto, velemesto)

In še definicija vasi:

Vas je podeželsko naselje agrarnega značaja.

Sosedje2012 piše, da živi v vasi. Vas pa NI urbano naselje, ampak naselje agrarnega značaja. Zanj je značilno obdelovanje zemlje in gojenje domačih živali. Če ga koze motijo, naj se torej preseli v urbano naselje (mesto). Tam koz pač ni dovoljeno imeti.

Še kaj ni jasno?
ljudje zmešani,do konca

08.06.12 13:53
Bedaki bedni, tukaj komentiramo lastovke in podobne zadeve in ne barve fasade. Zaostali ljudje :S
Ja in,če nekomu ni všeč uničena fasada od ptic? Vsak se lahko svobodno odloči,če bo imel lastovke. Saj jih ne ubije. ODSTRANI GNEZDO. Razumel/a? Ne? Potem pa pojdi 4cm v levo in še enkrat preberi. Počasi,da se bo vtisnilo v možgane,ki bodo dojeli napisano. Potem pa komentiraj.
Nekdo tu je omenil golobe.Njih bi vsaj 80% komentirancev tu gor najraje sestrelilo dol s žlebobov in streh. Sam,da so lastovke pa je zemlja sveta.
Pregovor

08.06.12 15:11
Tako sovražno do drugih ljudi lahko govori samo človek, ki razdira pticam gnezda. Star pregovor pravi da tisti ki ne mara živali, ne mara tudi ljudi. Očitno pregovor drži.
vranaa

09.06.12 07:38
Joj, ljudje znamo biti res bedni. Točno tako je, kot ugotavlja LJUDJE ZMEŠANI DO KONCA

....tukaj komentiramo lastovke in podobne zadeve in ne barve fasade. Zaostali ljudje :S
Ja in,če nekomu ni všeč uničena fasada od ptic? Vsak se lahko svobodno odloči,če bo imel lastovke. Saj jih ne ubije. ODSTRANI GNEZDO.

Forumaš pregovor, ki je verjetno v eni osebi z lastovka vs fasada, pa seveda igra na struno provokacije z napadom kritike, brez konstruktivne rešitve ampak le z neko farso frustracije.

Češ
sovražni govor, kdor ne mara živali,..Bullshit.
Saj nihče ne pravi, da ne mara živali generalno, ampak le lastovk na fasadi in koz na vrtu. Wikipedia, hvala za pojasnilo in res je: danes gre lahko vsak trotl na internet in najde pojme, ki jih navajaš,...tudi meni so namreč poznani. KJER JAZ ŽIVIM, JE URBANO NASELJE NOVIH HIŠ IN DVEH KMETIJ. VSEENO PA JE TO VAS. VSAK OD NAS IMA NEKE ŽIVALI IN NITI NA PAMET NAM NE PRIDE, DA BI JIM DOPUŠČALI, DA BI HODILE K SOSEDOM IN JIH MOTILE. Razen tega ni bila poanta v vasi ali urbanem naselju, kot ga sedaj veselo razlagaš, ampak v tem, da sosedove koze pri sosedu nimajo kaj iskati. Pa v prejšnjem delu tudi ni bila poanta v FASADI, ampak v tem, kako z najmanj škode nam in živalim, odgnati lastovke iz fasade, v izogib nasvinjani fasadi, umazanim talakovcem,... Ljudje, zakaj jemljete iz konteksta? Sedaj se je pomen tega FORUMA: KAKO SE ZNEBITI LASTOVK, zaradi takih in zateženih, s sabo obremenjenih ljudi, preprosto izgubila v komentarjih, ki tu nimajo kaj iskati. Svojo frustracijo izražajte drugje in ne tule, prosim. Človek, ki na forumu nekaj išče, očitno želi nek konstruktiven odgovor na vprašanje, ki mu je tuje ali za keterega je v dvomih,...več ljudi več ve. Ko pa začnejo te bistre glave komentirati vsesplošno, napadati, kritizirati in jemati besede iz konteksta, te mine do foruma.

Joj, včeraj sem iskala odgovore na temo: strup za polže in uničevanje mravelj,...vau sedaj sem verjetno slab človek. Strup sem kupila, ga posula in pobila ogromno življenj zato, ker delajo škodo. Enako, kot jo delajo sosedove koze na tujem vrtu in lastovke na fasadi,...

ali pač pustite mravlje v hiši in polže na vrtu ter stremite za pregovorom: kdor ne mara živali, ne mara ljudi in podoben Sh.. Aja pa neko pištolo za krte sem kupila, ker mi rijejo po travi. Vau, bo sekalo! lp
Tony

10.06.12 08:19
Noo vranaa, da nebo pomote, temu se ne reče pištola, ampak sprožilni mehanizem za lov na bramorje, voluharje in podobne žvali, če govorimo o isti stvari. Problem je le in te moram razočarat, ker redko deluje na krtu. On je genij in sprožilec zasuje z zemljo ehehe. imam veliko voluharjev, pa se je samo enkrat ujel krt, drugače pa vedno voluhar. By
aprowalll

11.06.12 12:52
Podgane pa miši ne pozabite pustit v kleti. Bog ne daj,da bi kdo kakšen strup podtikal,ker boste na veliko grešili in ne vem kaj še vse.
Napadajo tudi lastovke (tako kot vrane). Mojemu sinu je lastovka na otroškem igrišču fajn obdelala čelo pa je ni dražil ali kaj podobnega,ker ji sploh ni namenjal pozornosti.
Brez veze ta forum.Avtor v prihodnje ti predlagam,da se obrneš na forum like dom,vrt itd. Tu so sami zafrustriranci(primer fasade)
EVROPA

11.06.12 13:08
Saj ni treba iti daleč, da človek vidi, koliko neurejenosti in podtikanj, umazanije in smradu v okolici hiš je prav v naši državi. Ne povsod, določeni ljudje pa so res cepljeni na raznašanje in površnost in te bi bilo res treba podučiti s kakšno lekcijo o čistoči. Govori se o ciganih, samo je veliko sosedov se slabših od tega naroda. Da ti naseli koze, ovce med hišami. Pa še da bi vsaj počistil za njimi. o, ne smrad naj se le širi, njegova hiša je dovolj oddaljena od stacioniranih živali, ki spadajo na obrobje in na gmajne, ne pa med hiše in v bližino hiš.
lastovka 2012

11.06.12 13:20
Moram pa le napisati še nekaj, ker se je ta tema o živalih le preveč razpredla in izgleda, kot da so krive živali.
Ne, niso krive niti lastovke, niti koze, niti ovce...Krivi so ljudje, ki hočejo nagajati sosedom s tem, da živali naselijo v njihovo bližini, potem pa pustijo te živali zanemarjene, smrdeče, bolne in lačne ter prepuščene samim sebi. Žival išče hrano in hočeš, nočeš dela škodo na sosedovem vrtu, sadovnjaku, njivi, ker gospodar ne zna poskrbeti za svoje stvari. Oziroma se mu ne ljubi nekaj narediti tako, da bi bili tudi sosedje zadovoljni. In tako postaja slovenska dežela cigansko naselje.
neeeeeeee

12.06.12 16:43
nobeno živo bitje si ne zasluži smrti.

in nobeno drugo ž.b. si mu ga ne sme usoditi vzeti.

dokler si lovec imaš pogum in pamet , ko si žrtev imaš upanje in nagon po preživetju.

v vsakršni situaciji.!!!!

lahko se kaj kmalu znajdeš v obratni vlogi.
BODI TO KAR SI , pa kdaj pomisli na drugega
HOPEhop

12.06.12 18:19
Uuuuuu, zadnji post pa nima ne repa ne glave! Kam pa sploh paše? Če znam brat, se noben ne pogovarja o lovcih,pobijanju,pogumu,o žrtvah, pa o smrtih živali. Pa dajte folk berite o čem forum govori. Govori namreč o tem, kako z najmanj škode pregnati lastovice,da ne delajo gnezd na hišah in o kozah,ki nimajo kaj iskati pri sosedih. Blogar pod imenom neeeee, si ali župnik, bioenergetik ali pa prtišen do fula ali pa čist iz konteksta!!! Looooollllllllllll
Maca

04.07.12 08:45
ROBERT 1 POPOLNOMA SE STRINJAM S TEBOJ...TISTI LJUDJE, KI NE OSTVARIJO NIČ SVOJEGA NE MOREJO RAZUMETI KAKO JE KO TI RESNIČNO LASTOVKA ŽE SERJE PO GLAVI. TUD JAZ SE ZELO JEZIM SAJ RES SAMO POCAJO PO FASADI KATERA PA JE BILA VELIK STROŠEK....100% SE STRINJAM SE TABO.....
Puffle

04.07.12 13:44
Maca- razlika je v tem, da lastovice ne morejo narediti toliko škode kot jo lahko človek.
Sama sem plačala (še vedno odplačujem kredit) za fasado in streho - pač se mi ptič poserje - ja IN- saj gre dol. Je pa problem, da mi od ušivih raket ker je vžgano v fasado ne gre dol. Fasada pa je bila lansko leto narejena in zaradi teh svinjarij izgleda prav bogo. In kaj naj naredim? Z žogo so mi polomili vse rože- bogato plačane- z mojim denarjem! Pa ne mi sedaj pridigat naj rečem staršem ali pa mulariji- ker bo efekt obraten od željenega. Nočem še več škode kot jo je že. Iz same objesnosti se dela škoda na tuji lastnini- pa ne s strani ptic - ampak človeka!
rozica11

09.07.12 10:05
Jezi me, da se pri tej temi oglašajo v glavenem tisti, ki najverjetneje živijo v blokih ... in se ne morejo postaviti v kožo tistih, ki smo vložili ogromno težko prisluženega denarja v obnovo fasade, sedaj pa, ko na lepo fasado kakcajo ptiči in hočejo pod knavfom narediti gnezda blebetajo neumnosti. Nič nimam proti lastovkam, vrabčkom - lepi ptički, na našem vrtu dobrodošli, imajo ptičje hišice s hrano, samo na naši novi fasadi pa niso dobrodošli in jih poskušamo odgnati. Zjutraj smo že prali fasado, sedaj pa nastavljamo "strašila". Hišo bomo imeli dodobro "okrašeno", noro! Bi pa vse pametnjakoviče vprašala, če bi jim bilo fino, da bi se jim npr. na novo drago preprogo ali pa sedežno v dnevni sobi pokakcala muca, kuža in to večkrat??? Aja, pa pri nas ne gre za eno ali dve gnezdi, čez celo stran so se nakakcali, da bi potem tam lepili material za gnezda!
krajani

25.09.12 13:35
Spoštovani !

Rada bi, da mi nekdo poda svoje mnenje o naselitvi koz v neposredno bližino stanovanjske hiše. Mar nismo ljudje kulturni, mar ni smisel bivanja na tem svetu to, da živimo v slogi in v dobrih medsebojnih odnosih. Lepo je, če vsak počisti svojo okolico in poskrbi tudi da je bližnja okolica čista. V soseščini pa je vse razmetano. In ti ljudje se imajo za kulturne, menijo, da je vse kar naredijo prav. Samo, da pogledaš okolico njihove hiše. Vse razmetano, vse razneseno, umazano, polomljeno in razbito. Pa še koze so si omislili. Pa da bi jih naselili v urejeno ogrado- mislim, koze sploh ne sodijo v bližino stanovanjskih hiš. Toda tudi ograda v kateri so naseljene je umazana, razbita, nič ni počiščeno in te koze meketajo in smrdijo daleč naokoli. Le kako upa nekdo to početi. In če mu kaj rečeš, njemu je vse prav. Tako mora biti, ker on tako hoče, ne glede, da koga to moti. Ma kako sploh more biti človek tak.

Hvala za mnenja...
AndrazV

29.11.12 12:01
Ja, to je podobno kot vrtičkarji, ki sredi mesta postavlajo odurne ute, skup zbite iz starih iverk ipd. Enako koze,v naseljih nimajo kaj iskati, razen na vasi, Ok morda, če je parcela ograjena ali pa tudi ne. Ne vem, kaj naj odgovorim. Tudi lastovke so vedno gnezdile na vaseh. redko v mestih ali nobl naseljih. Tudi nam so lepile blato na fasado, ki ti je vsake kvatre padlo na glavo. Ni prijetno, vam povem. Saj smo gnezdo podrli in oprali fasado,...pa se še kar poznajo fleki. Ampak sedaj imamo dve leti mir. Ne vem, kam so se odselile, pa se ne sikiram. Koze, ne vem kaj bi jaz storil, verjetno bi prosil soseda, da jim umakne . Ne vem ni pa všečno. Vse zgoraj našteto pa dela veliko škodo nam, ki smo si nekaj ustvarili in to znamo cenit. Ampak eni iščejo pa sam špetir tu gor, sam da kritizirajo, pa je vse dobro.
nojano

29.11.12 14:01
lastovke se naseliji pri DOBRIH ljudeh....če začutijo obratno, ne pridejo več !
Navedeno
A65
Navedeno
Puffle
Ne potrebujem otroka, da ima moje življenje smisel. In spet bom povedala isto- nekdo, ki ima rad otroke naj jih ima zaradi mene kolik jih pač želi.

Citiram tvojo navedbo iz druge teme (o smislu življenja ljudi, ki nimajo otrok). Ker po prebranem v tej temi (ki govori v bistvu o živalih in ne otrocih) ne moreš prenehati s kritiziranjem mladeži. Najbrž se kar težko živi, če v tebi gnezdi tolikšna mržnja ...

Navedeno
Puffle
Mene ne motijo lastovke, mi pa npr. dvigne pritisk, ko mularija čečka svoje grafite na vse kar je sveže prebeljeno in kar ne. Pa ko bi bi bilo vsaj kaj domiselnega napisano: F--k, pi--a, ku--c in podobne besede. Grozno! Pa ne pomaga nobena barva fasade.In tega je čedalje več- na žalost se sodobni starši ukvarjajo z vsemi bedarijami - samo z vzgojo otrok ne!

Jaz imam kar nekaj sosedov, ki ima vsak 2 do 3 mulce, ki se po ulici vozijo z motorji. Sem na koncu ulice in se pri moji hiši obrnejo z motorji, tulijo k živali, in to vsak popoldne in vikende. Na ograji sem imela okrasne krogle, ki so mi jih jasno pobrali. Ko je novo leto mi mečejo na dvorišče petarde in podobno svinjarijo, od raket sem imela vse črno na sveže prebarvani fasadi. Žoga mi vsak dan leti na rože in imam vse polomljeno. Zraven imamo tudi vrtec, kjer se zvečer in ponoči zbirajo, razbijajo steklenice, razbijejo kakšno luč ali pa zažgejo cel velik kontejner za plastiko ali papir. Skratka katastrofa.

Morda bi se bilo dobro spomniti svojega otroštva in igrivosti, ki je bila del tebe. Kako so si že takrat nekateri odrasli dovolili marsikaj, imeli za sebe drugačna merila - po drugi plati pa vehementno posploševali prestopke otrok in jim očitali nespoštljivost, če so glasno povedali, da so bili obdolženi po krivem. Pa magari za tistih nekaj polomljenih rož, ki jih je sitna soseda posadila na najbolj izpostavljen vogal zato, da je lahko jadikovala, kako ji mulci nagajajo...

bols to kot pa na facebooku viset!!!
pptičica

25.05.13 14:57
tako govori negdo ki mu pomenijo največ materialne dobrine.En vihar ali potres pa je konec uživanja na balkonu!!!!!!
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc,
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 19 minus 8?