Življenje, ah to življenje

So trenutki, ko smo srečni, ure, ko smo zadovoljni in dnevi, ki jih moramo preživeti. Vprašajmo, svetujmo in poklepetajmo o stvareh, ki se nam zdijo pomembne.
Svetovalec na forumu: Boštjan Topovšek, NLP Mojster Coach, PEAT procesor.
Za njegov nasvet v naslov teme dopišite "Boštjan"

Podaljšanje vozniškega izpita

avatar puncica 06.11.03 08:34
Stara sem 25 let. Vozniški izpit imam cca. 15. let, letos decembra mi poteče, ker pač nosim očala oz. kontaktne leče. Ok. grem na pregled in si mislim sej mi bodo dal zdaj izpit brez omejitev do 80. leta. A ne šok. Zdravnik mi napiše samo za pet let, ker pač ljudem s korekcijo vida ne dajajo vozniskega dovoljenja za dlje kot 5 let. Jezna zapustim ordinacijo in mu zabrusim da se jim gre samo za denar. Dobim zdravniško spričevalo in plačam 7.500 SIT, še en šok, kako lahko računajo toliko za to, da preberš s table 3 črke z vsakim očesom. Kako lahko okulist, ki ti opravi pregled v 1 minuti s tem, da prebereš tri črke ve, da ti vidiš in da boš za pet let videl dobro do 80. leta pa ne.

Ko sem zdravnika vprašala zakaj samo za pet let mi je rekel naj se ne derem na njega pač pa na zakonodajalce ampak nikjer nisem zasledila da bi naj očalarji imeli izpit samo za pet let, pač pa tako kot napiše okulist. Zdaj naj vsake pet let delam ta brezvezn pregled, ko itak ne vedo al vidim al ne, in financiram državo z 11 jurji. Ne vem kje je tu pravica. Sodelavka ima izpit do 80 leta in ima dioptrijo -13, jaz jo imam -4, redno hodim na preglede pa mi ne dajo izpita za dlje kot 5 let.

Ljudje ki jih poznam pač ko se je začel izdajat izpite do 80. leta niso imel težav z vidom in je zdaj tip star 70 let, pa ima mreno za očesu skoraj nič ne vidi, pa vozi avto, njemu ni treba na preglede in lahko mirno vijuga po cestah do 80. leta, ker pač takrat ni imel problema z vidom.

Men se to zdi skrajno nefer in jaz ko že itak nimam ne vem kolk dnarja bi naj državo do mojega 80. leta vsakih pet let financirala. No way, tako radodarna pa že nisem. Raj dnar mečem skoz okno.

Kaj storiti, a kdo pozna kakšnega okulista, ki je bolj življenski in ki ti napiše zdravniško spričevalo za podaljšanje vozniškega izpita brez omejitev? Ima kdo kakšno idejo, kaj storiti v tem primeru, ali naj mirno vse prenesem in hodim na preglede vsakih 5 let.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 06.11.03 08:43
Ok. pomota izpit imam 7 let :)))) ne 15

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tina32 06.11.03 08:55
Meni so ga podaljšali za nedoločen čas, po 10 letih, ko so videli, da se mi vid v 10 letih ni poslabšal (imam -1,5). Mislim, da je veliko pripomoglo tudi to, da sva se razumno pogovorili in nisem težila in nadirala, ker pač zdravniki delajo po nekih pravilih in po lastni oceni, kako je z vidom voznika.

Namesto da iščeš nekega zdravnika, ki bo kao bolj življenski, ti svetujem raje malo več potrpežljivosti.

Se pa strinjam, da je na cesti kar precej vožnje nezmožnih voznikov. Ravno zaradi takih preveč življenskih zdravnikov.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Duckling 06.11.03 10:01
Jaz sem 23.10.2003 placala 4.960,00 SIT in ne 7.500,00 SIT. Zaracunali so mi zdravnisko spricevalo in pregled orthorather.

Voznisko dovoljenje imam dobrih 5 let in tudi meni ni do tega, da bi morala konstantno viset na pregledih. Lepo sem zdravniku razlozila, da se mi vid ni poslabsal in da bi zelela cim manjkrat imeti preglede, saj ne vidim potrebe po njih. Vprasal me je ali nosim tudi lece (ne vem sicer zakaj) nato pa mi je na spricevalo napisal podaljsanje za 10 let. Sestro sem vprasala kake imajo kriterije in je rekla odvisno od pacijenta. Na tri leta dobijo pregled tisti, ki se jim vid konstantno slabsa, potem je tista standardna pozicija 5 let in ce zdravnik ugotovi, da se vid res ne slabsa in dioptrija ni prevelik dajo tudi na 10 let.

Aja ... se tole ... vprasala sem kako je mozno, da imajo moji starsi veljavno voznisko do 80 leta in hkrati veliko dioptrijo. Odgovor: ce te policaj ustavi in ce je pri volji, ti lahko zatezi, ker ti v vozniski ne pise, da vozis z ocali in sledi kazen, ker si nisi vozniske utstrezno uredil. No, zdej pa ali gremo na loterijo dobre volje policajev ali pa hodimo na redne preglede. Vse je na nas.

Se pa strinjam da so pregledi predragi.

Duckling
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 06.11.03 10:22
Tud jaz sem ga lepo vprašala če mi bo podaljšal do 80. leta pa je rekel da ne, pol sem pa vprašala zakaj pa je neki o nekih zakonih trdil, čeprav ni nikjer nič takega in da tako pač je če ne pa naj grem drugam in zato sem se potem še jaz na njega spravla in mu zabrusla saj če on ne more bit prijazen ne vem zakaj bi bila jaz.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 06.11.03 10:25
No jaz sem šla na pregled zadnjega oktobra in sem plačala 7.500 SIT, zdaj ko si bom dala delat novo vozniško bom plačala še 3.500 tako da me vse skupaj pride 11.000, kar se mi zdi na pet let odločno preveč. Ta zdravnik me pa še vprašal ni koliko imam dioptrijo, pa sploh ne al se mi še slabša, sam če imam trenutno leče noter. preberem, tri črke in to je to. Men se to ne zdi noben pregled in da mi reče da pač tako je in da naj grem pa drugam, če mi kej ne paše ko mu rečem zakaj sam pet let se mi ne zdi dost dober odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mina* 06.11.03 10:55
Prvo kot prvo stara si 25 let in imaš že 15 let izpit? Tebi so ga pa zgodaj zaupal.
Kar se pa drugega tiče se strinjam s tabo. Res je svinjarija, da moram vsake 5 let po zdravniško spričevalo in plačat za to mastne denarje. Ampak nobeno potrdilo od okulista ne bo merodajno, to sem prvič mislila tudi jaz, ko sem veselo primahala z njim. NE VELJA, so mi rekli. Tako sem lepo odmarširala na medicino dela plačala in dobila potrdilo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar oda 06.11.03 10:59
jaz pa nimam dioptrijo -4 pa imam do 80 leta podaljsano dovoljenje...

mislim da je tako da kokr naletis....kaj pa vem kako je do tega prislo. mi pa pise gor da vozim z lecamo oz ocali. that is it. kaj pa vem.

je pa se nekaj, teli pregledi imajo ralzicne cene, za toliko denarja se pa ze splača malo usest in preklicat po ordinacijah, samo mislim da je se vedno najcenejsa varianta zd na aškerčevi... ta zd za studente. probat ni greh.

no upam da bos zdaj bolj uspesna.

lp

oda
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 06.11.03 11:00
Sem se popravila da je prišlo do pomote pri računanju, sploh pa ko sem tako razburjena zarad tega.

Od katerega koli okolista lahko prineseš potrdilo le da moraš potem it v zdravnstveni dom al nekam na medicino dela da ti izdajo zdravniško spričevalo, ki ti ga pa izdajo NA PODLAGI TEGA POTRDILA, ki ti ga je izdal okulist in na podlagi tega kar je napisal. Men je clo sestra rekla da naj grem pa h katermu drugemu okulisto in da je praksa res čist različna pri tem, nekateri dobijo za 5 nekateri za 7 nekateri za 10, nekateri pa do 80. leta, čist odvisno. Tako da lahko greš tudi k drugemu okulistu ne sam k tistemu ko je na medicini dela.

Mene sam zanima če kje kdo koga pozna v kakšni optiki al pa kje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 06.11.03 11:01
pri komu si pa bla na pregledu??
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nina1 06.11.03 11:13
Jaz sem bila na aškerčevi, s sabo sem prinesla potrdilo okulista, da nosim leče. z zdravnico sva se lepo pogovorili, povedala sem ji, da redno hodim na okulistične preglede (če se mi dioptrija poslabša me to tako moti, da grem sama po močnejša očala/leče). Brez problema sem dobila vozniško do svojega 80-ega leta.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar a. 06.11.03 11:25
Ali vam piše na vozniški samo Vozi z očali ali še kakšna omejitev. Kajti pri nas če piše samo vozi z očali novo zdravniško spričevalo ni potrbno. Drugače je če piše da je vozniško dovoljenje omejeno iz zdravstvenih razlogov. Res me zanima? Hvala
lp A.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mina* 06.11.03 11:33
Sem opazila, da si popravila, oprosti. Ampak ne bo držalo, da velja potrdilo od okulista. MORAŠ NA MEDICINO DELA, tam ti ZDRAVNIK in ne okulist, da zdravniško spirčevalo. Seveda s protiplačilom. Lahko pa greš k drugemu zdravniku, pri nas ima zdravnik zasebno ordinacijo, ki se ukvarja tudi z medicino dela in tam je zdravstveno spričevalo nekaj cenejše, kot v zdravstvenem domu.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mina* 06.11.03 11:38
Vozi z očali, vozi z kontaktnimi lečami.
Podaljšala izpit 2001 in velja za 5 let, torej do 2006.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 06.11.03 11:43
sej nisem rekla da ti ga da okulist pač pa da ti na podlagi okulista - zdravnika izdajo zdravniško spričevalo. No očitno je to v različnih krajih različno. Pri nas pač lahko tud od drugega okulista prineseš potrdilo in na podlagi tega ti na medicini dela izdajo zdravniško spričevalo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 06.11.03 11:44
kaj pa če nisi več študent, no vseeno bom tja poklicala da vidim kaj rečejo. Tud moja sodelavka je na tak način dobila vozniški do 80. leta.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 06.11.03 11:45
men piše sam da vozi z očali pa z lečami in moram vsake pet let na pregled grrrrr.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar maca 06.11.03 12:31
NIna1, prosim ce se mi oglasis. Meni namrec tud ravno zdaj potece, pa me zanima, pr kateri zdravnici na Askercevi si bila?
Pa se zanima me, a si imela to samo izvide o dioptriji s sabo al kaj drugega, ko si napisala potrdilo?
Res upam, da mi odgovoris, pa lep dan!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TamaraMr 06.11.03 13:26
HALO LJUDJE!!!!!!


Pa kaj vam je? A ste zdravniki ali kaj, da lahko trdite, da vam bo vid. ki je že okvarjen še enako dobro služil od 25.leta pa kar do 80. leta?? In ko pride do nesreče?? Ne se hecat!!!

Da prileti vame nekdo, ki ni dobro videl, ki ni želel k zdravniku, ker mu za lastno varnost ni toliko, da bi enkrat na 5 let odštel 7 ali pa 9tisoč....

Noro!

In še to: če vzamemo, da je pregled 9.000,00sit, pregled pa na pet let, to znese 4,9 tolarja na dan. Toliko ne morete dati za lastno varnost? In če že zase nočete, se mi zdi, da je edino pravilno, da je zakonsko določeno, da daste toliko za VARNOST DRUGIH!


Pa lep in VAREN dan!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mishika 06.11.03 13:40
No, no... Ne se razburjat... Nosim očala in sem šla po očala samo zaradi tega, ker me je bilo strah, kako bo pri vožnji. Na preglede hodim redno (tudi če ne gre za podaljšanje vozniške) in menjam očala, ko opazim, da mi zdajšnja dioptrija ni dovolj. A je to torej neodgovorno? Enako bom delala vse tja do mojih 100 in več let, če jih doživim. Se mi pa zdi neumno plačevati za preglede in podaljšanje vozniškega dovoljenja samo zato, ker nosim očala - to naredim tako sama od sebe. Gre torej samo za pobiranje denarja...

Aja: v vozniški mi piše: vozi z očali (česar se zaradi svoje varnosti striktno držim, četudi dioptrija ni ne vem kaj). Velja pa mi za 10 let. Poznam pa veliko takih, ki so z enako dioptrijo (in več) dobili vozniško do njihovega 80 leta. Torej gre res bolj za okulista...

Kar se pa tiče starosti 80 let... meni se zdi veliko bolj neodgovorno vsem podaljšati vozniško dovoljenje do tako visoke starosti, kot pa to, da bi ljudem samim zaupali, da bodo hodili na redne preglede...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 06.11.03 13:53
Draga tamara ne gre se za to, da ne bi hotela na preglede hodit. Prav rada grem in za to redno skrbim pri svojem optiku, na pregledu za podaljšanje izpita pa preberes tri crke in to je to, to zame ni pregled, ne bi rekla če bi gledala v tist avtomat, ko je še za barvno slepoto pa za globino, pa za nočni vid pa to, to je zame pravi pregled, ne pa da te en zdravnik po tem ko preberes tri crke odslovi s papirjem pridi cez pet let in računom za 7 jurjev. Sploh pa to ni okolist, ki bi te poznal in ki bi vedel kolk je tvoja dioptrija, kako se ti slabša ali boljša. Zame je to le molzenje denarja, ne pa kakršnakoli varnost!

Poleg tega pa nimam nič proti pregledom, samo da bi za vse veljalo enako, ne vem pa kako ima lahko nekdo ki ima dioptrijo -13 vozniški izpit do 80. leta, nekdo drug, ki jo ima pa samo -0,50 pa za pet let. Ne zdi se mi fer da za nekoga to velja za druge pa ne, ker pač imajo nekateri srečo z zdravnikom, da jim to napiše.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 06.11.03 13:54
TOČNO TAKO in z vsem kar si napisala se zelo strinjam!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mina* 06.11.03 14:14
Sem absolutno za pregled oči na toliko in toliko let, samo zakaj mora biti to zdravniško spričevalo, ki ga moraš povrh tega še fejst plačat. Lahko bi bilo to potrdilo okulista, ki menda je verodostojen, dati takšen dokument.
Če bi morala tudi ti vsakih pet let odšteti tistih pet ali sedem jurjev, ne vem, če bi razmišljala isto. Sicer pa tudi pri vas ni garantirano, da se vam vid tja do 80. leta ne bo poslabšal.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nina1 06.11.03 14:23
Maca,

ne spomnim se katera zdravnica je bila. Od okulista sem prinesla potrdilo, da nosim leče (zato, da mi ni potrebno vedno voziti z očali + ni mi bilo potrebno imeti slike z očali) - leče pa res uporabljam.

Drugače pa se mi zdi logično, da človek sam opazi, da mu obstoječa dioptrija ne ustreza več (problemi pri gledanju TVja itd..) in da sam stopi k zdravniku oz. okulistu povišjo dioptrijo. Ne vem, zakaj bi me morali zakonsko prisiliti da to storim (le) na vsakih 5 - 10 let.

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 06.11.03 14:33
Sej problem je v tem, da ni zakonsko določeno da bi naj bilo za tiste s slabšim vidom od 5 do 10 let pač pa je to čist odvisno od okulista kako ti on napiše in kaj on odloči, zato pa takšna odstopanja, nekateri za 5 let drugi pa do 80.-ga
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ariadne 06.11.03 14:43
Zanimivo

V vozniškem izpitu je pisalo, vozi z očali. Pa so mi ga letos brez kakršnega dodatnega vprašanja podaljšali do 80 leta.

Nato sem si nabavila leče in šla na pregled v zdravstveni dom.
Pregledala me je kar sestra, doktor pa je podpisal potrdilo, da se mi v vozniško dovoljenje dopiše : vozi z očali in lečami... brez vsakršnih omejitev.

Je pa res, da je moja osnovna dioptrija takšnega tipa, pri katerem je velika verjetnost, da se bo z leti izboljševala, in se tudi dejansko izboljšuje.

Aja, pregled pa je bil 4960 in je to enotna cena zdravniškega pregleda, ki bi moral veljati po vsej SLO.

LPariadne
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar maca 07.11.03 01:39
Nina1, sem pogledala na seznam zdravnikov Zdravstvenega doma za studente, pa so vsi samo pod splosna medicina - a si bla ti potem kar pri splosnem zdravniku ? Ker mislim, da je potrebno it tocno k zdravniku, katerega podrocje je medicina dela ?
ce se bos se kaj spomnila , mi prosim napisi
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 07.11.03 07:29
Kje si bila pa ti na pregledu?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar -Metka- 07.11.03 08:21
TamaraMr, sem prepričana, da tisti, ki imamo težave z vidom (nosimo očala ali leče), redno hodimo na preglede (pa ne samo na vsakih 5 ali 10 let - jaz grem na 1 do 2 leti), zato se mi zdi tvoja reakcija pretirana. Kot je rekla mina*:"Sicer pa tudi pri vas ni garantirano, da se vam vid tja do 80. leta ne bo poslabšal."
Tudi sama sem letos šla podaljati vozniško dovoljenje. Ko sem delala vozniški izpit (pred 6 leti), mi je ženska na medicini dela dala dovoljenje samo za 1 leto in se z mano obnašala kot da sem tik pred tem, da bom oslepela (pa imam dioptrijo -3 in -2.25, pa še izboljšuje se mi). Ko pa sem videla v avtošoli kaki ljudje so lahko dobili zdravniško potrdilo, se mi je zdelo čisto zamanj... Ko sem po letu dni šla podaljšat, sem šla k okulistu, ki mi je dal potrdilo za 5 let. Letos mi je okulist dal potrdilo za neomejeno časovno obdobje (potrdilo sem plačala 5.000 SIT), ženska na medicini dela, pa mi kljub temu potrdilu ni hotela dati neomejeno, ampak je najprej vztrajala pri 3 letih, potem pa mi je vseeno dala za 10 let, ker ni ravno mogla izničiti okoulistovega mnenja (za to zdravniško potrdilo pa sem plačala še 6.500 SIT -> skupaj torej11.500 SIT (+ stroški za vozniško) pa se mi ne zdi ravno mali denar). Sem pa bila zelo razočarana. Poznam enega gospoda, starega skoraj 90 let, brez noge, ki se še vedno lepo vozi...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mina* 07.11.03 08:54
Tudi jaz hodim na redne okulistične preglede na 2 leti, saj gre za moje oči in moj vid. In mislim, da je mnenje okulista tisto, ki je merodajno.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 07.11.03 09:56
Ne poznam človeka, ki NE bi hodil redno na okulistične preglede, pa če imaš čisto malo dioptrije, saj enostavno ne gre da ne bi dobro videl, že pri vsakdanjih stvareh.

Tako da take reakcije kot jih je imela TamaraMr lahko pridejo le od tistih, ki nimajo izkušenj s tem in ne vedo kako redno mi s korekcijo vida skrbimo za to.

Vidim pa da nisem sama v tem dreku in da so nekateri še v hujšem. Ja a potem ti sploh ni upoštevala to kar je napisal okulist ja žalostno no. Pri katerem okulistu si pa bila?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mina* 07.11.03 10:16
Hodim k oklulistu v Novo mesto. Na Upravni enoti pri nas seveda to potrdilo ni veljalo nič, in sem lepo šla na medicino dela in proti plačilu dobila zdravniško spričevalo. Okulistovega potrdila pa niso niti povohali. Od takrat naprej hodim kar lepo na medicino dela in odštejem soldke.
Očitno je žal res, da vsak zdravnik dela po svoje in nimajo niti enotnega kriterija. No ja čez 3 leta, če Bog da grem zopet v boj in takrat upam, da bom "iztržila" kaj več kot samo 5 let.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar puncica 07.11.03 10:20
A to potrdilo od okulista pa na medicini dela ni veljalo al kako? No pri nas lahko od katerega koli okulista prineses potrdilo in potem gres na medicino dela da ti izdajo zdravnisko spricevalo, s tem pa potem na upravno enoto. Direkt z okulistovim potrdilom pa vem da tud pri nas na upravni enoti nic ne uredis.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nina1 07.11.03 10:55
Potrbno je iti k zdravniku na oddelek za medicino dela. Pregled je samoplačniški, zato ponavadi ne komplicirajo s statusom študenta itd...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Na pragu zrelih let najlepši cvet 03.09.15 11:38
Kaj pa, če na vsem lepem dobro vidiš brez očal? Ko leta naredijo svoje in minus začne lesti v plus?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lahko tebi 05.09.15 20:18
Navedeno
Tina32
Meni so ga podaljšali za nedoločen čas, po 10 letih, ko so videli, da se mi vid v 10 letih ni poslabšal (imam -1,5). Mislim, da je veliko pripomoglo tudi to, da sva se razumno pogovorili in nisem težila in nadirala, ker pač zdravniki delajo po nekih pravilih in po lastni oceni, kako je z vidom voznika.

Namesto da iščeš nekega zdravnika, ki bo kao bolj življenski, ti svetujem raje malo več potrpežljivosti.

Se pa strinjam, da je na cesti kar precej vožnje nezmožnih voznikov. Ravno zaradi takih preveč življenskih zdravnikov.
življenjski ali ne življenjski ti si rešena, če te kdaj ne najdejo pijane na cesti. Jaz bi rekla samo tisti, ki je odprla temo, da naj dela vaje in moli, da se ji vid izboljša. Ker bog in dr. Bates imata veliko moč in ... Potem se lahko zgodi, da naj pride na pregled brez očal in leč, SPOČITA, umirjena in prebere vse črke in številke ter tiste pol mesece prav... Groznih doktorjev pa naj se izogiba ne pa jih zmerjati...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc,
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 25 plus 1?
Na vrh