Astma in druge pljučne bolezni

Astma je ena izmed najbolj pogostih kroničnih bolezni po vsem svetu. Danes jo lahko učinkovito zdravimo in večina bolnikov lahko doseže dobro urejenost svoje bolezni. Ocenite urejenost svoje bolezni in se pogovorite z zdravnikom.
Moderatorji: strokovnjaki Bolnišnice Golnik
Neli###

Pljučnica

22.10.09 10:30

Pozdravljeni,

prosila bi za vaše mnenje ob diagnozi: atipična pljučnica v sp. pljučnem režnju, možen tudi plevritis. Sedmni dan jemljem antibiotike Flomilid, imam jih še za 7 dni. Začelo pa se je pred 14 dnevi.

Ob jemnaju zdravil se je pojavila driska, bruhanje ob večernih napadih kašlja in neprestano kašljanje ponoči, ki je boleče v pljučih. Sem tudi zelo utrujena, s spremljajočim glavobolom. Vročine nimam več, bila le dva dni.

Zanima me ali se sme pljuča in dihala greti s toplimi obkladki in ali smem zvečer vzeti kaj za pomiritev kašlja, npr. Pholcodin (Panatus mi ne pomaga) ali kaj drugega?

Koliko časa po antibiotikih je priporočljivo, da se še miruje. Ali grem lahko kaj na zrak ob lepem vremenu (cca 15 minut) glede na nižje temeprature.

Zanima me še kaj še priporočate, da se čim prej postavim na noge.


Hvala za vaše mennje, Neli

Re: Pljučnica

23.10.09 13:33

Po 7 dneh zdravljenja z antibiotiki bi bilo pričakovati
bistveno izboljšanje počutja. Kašelj lahko vztraja še do 6
tednov, včasih celo 8 tednov po preboleli okužbi, če je
zelo dražeč se lahko pojavi tudi bruhanje in bolečine v
prsih. Tudi utrujenost je po pljučnici prisotna lahko še
dlje časa. Glede na to, da navajate, da se vaše počutje ne
popravlja, vam svetujem, da ponovno obiščete vašega
izbranega zdravnika. V kolikor se stanje ob zdravljenju
slabša, bi verjetno bila smiselna tudi napotitev k
pulmologu.
Mihaela Zidarn,dr.med.
Neli###

Re: Pljučnica

27.10.09 11:07

Ponovno pozdravljeni,

obiskala sem svojega zdravnika in po krvni preiskavi je antibiotik prijel, prav tako sem bila že pri pulmologu, ki je ugotovil zgoraj napisano diagnozo.
Zdaj se mi je kašelj še poslabšal in dobivam večje napade, kjer se sluz in slina nekako ustavita sredi grla in tako ne morem dihati, enostavno ne pridem do zraka, kar je zelo boleče v plučih, ob tem pa me je že pošteno strah. Slišim le svoje piskanje, ko vlečem zrak vase. Ne vem več kaj narediti, zdravnik mi je predpisal še Ventolin, a taki hujši napadi se večkrat pojavijo. Po napadu se vsa tresem in prisotna je kar manjša panika.

Delam inhalacije, vzglavje je že sedeče, veliko pijem mlačne tekočine,....prostor je večkrat prezračen. Kaj lahko še storim? Enostavno me je zvečer strah iti spat.

Lepo prosim za kakršnekoli napotke, hvala N

Re: Pljučnica

28.10.09 11:09

Spoštovani,

Če se stanje ne popravlja je treba ponovno preveriti kaj je narobe. Podatek
o tem, da težko dihate kaže na to, da je potreben ponovni pregled pri
pulmologu. Glede na težave, ki jih opisujete je možno, da gre za astmo.
Potrebno bi bilo opraviti še dodatne preiskave. Vaš zdravnik vas lahko
napoti tudi v sprejemno ambulanto naše bolnišnice, kjer lahko opravimo
triažni pregled in upam postavimo diagnozo in začnemo vzročno zdravljenje.
Dokler ni jasno zakaj vas duši in zakaj se kašelj ne pomiri je težko dati
kakšen uporaben nasvet. Poleg astme je pogost vzrok za težave, ki jih
opisujete gastroezofagealni refluks - zatekanje želodčne vsebine v
požiralnik.
Lep pozdrav, Mihaela Zidarn,dr.med.
Neli###

Re: Pljučnica

30.10.09 13:37

Pozdravljeni ponovno,

no moj kašelj in dušenje se je stopnjevalo do te mere, da sem cele noči pokonci, nemogoče je spati zaradi kašljanja in posledično dušenja, težkega dihanja, telo je oslabljeno, po vsakem napadu se tresem in tišči me v pljučih; nikakor ne morem izpljuniti, prav po velikem naporu mi uspe izločiti zeloo malo sluzi, a v grlu se čuti kot neko zaporo; tudi po 2 vpihih Ventolina je po 2 urah napad spet tukaj.... sem brez energije in utrujena od vsega.

Pulmologa imam šele čez teden dni, zato sem se ponovno oglasila pri svojem zdravniku, ki pravi, da je ta kašelj posledica vnete sluznice, pri poslušanju dihanja se ne sliši nič in mi je predpisal Kodeinijev fosfat - 10 tablet, ob tem, da še naprej jemljem Ventolin po potrebi.

Po prebranem navodilu pa sem zmedena, je to tisto pravo? Glede na moje stanje mi ne preostane drugega kot da poskusim še to.

Še vaše mnenje, glede na to, da sem prebrala kako naj bi začetki astme zgledali, a je možno, da se pojavi takole iz pljučnice; prej nikoli ni bilo nobenih problemov z dihanjem. Ima pa 12 letni sin diagnosticirano astmo, jaz sem stara 35 let, nekadilka, zdrava.

Se opravičujem, če preveč tečnarim, ampak mi z vašimi odgovori pomagate, da zdržim.

Lepo vas pozdravljam in hvala, N

Re: Pljučnica

02.11.09 12:29

Kodein se lahko uporabi, če je kašelj tako moteč. Astma se prvič lahko
pojavi na takšen način kot opisujete. Astma sicer ni klasična dedna bolezen,
je pa večja verjetnost, da se pojavi, če jo ima kdo v družini.

Lep pozdrav, Mihaela Zidarn

Re: Pljučnica

16.11.09 15:35

Spoštovani, povsem možno je da imate pljučnico. Stopite do
vašega zdravnika.

Lepo vas pozdravljam

Sabina Škrgat Kristan, dr. med
mirolamira

Re: Pljučnica

19.02.14 15:36

Že več kot 9 let veliko kašljam, neprestano me draži v grlu, ob jedi se mi zaleti hrana in ob tem kašljam še bolj močno in zaradi tega uporabljam vložke, ker mi ob tem nagaja mehur. Kadila sem dobrih 30 let, sedaj ne kadim deveto leto, imam pa doma 2 kadilca, za katerima moram neprestano zračiti prostore. Sta brez milosti.Stara sem 64 let. Otorinolaringologinja je rekla, da to s kašljem ne bo nikoli bolje. Pulmolog mi je predpisal Budiair, splošna zdravnica mi je predpisala Ultop 40 mg (vem, proti refluksu), vendar ni bolje.
Vem, da se zdravil ne jemlje od sosedov in drugih laikov, vendar je moji sosedi, ki ni nikoli bila kadilka, v nekaj dneh pomagal kodeinijev fosfat. Moja zdravnica je rekla, daje to pač drugače, češ, da to ni zame..??
Pred 24 leti sem zbolela za rakom dojke in ga uspešno pozdravila.
Zanima me, če bi meni lahko pomagal kodeinijev fosfat. Prebrala sem, da je možnih kar precej spremljajočih negativnih učinkov, a kljub temu bi probala.

Vljudno prosim za odgovor

Re: Pljučnica

20.02.14 08:59

Spoštovani,

glede na opis se mi vseeno zdi, da je precej verjeten vzrok vašega kašlja refluks. Predagam, da se še enkrat poskusi (temu rečemo terapevsti poiskus in je tudi ena od diagnostičnih metod) z zdravljenjem refluksa. Potrebna je popolna zavora izločanja želodčne kisline, kar pomeni maksimalni odmerek inhibitorja protonske črpalke (recimo Ultop 2 x dnevno 40 mg) in še Ranital zvečer pred spanjem za 14 dni. Ob tem so pomembni še drugi ukrepi, kot je dieta: kava, čokolada, mastna hrana znižujejo tonus (moč) mišice zapiralke, ki zapira prehod med želodcem in požiralnikom. Močne začimbe, citrusi, pa tudi čebula, česen pa povečajo izločanje želodčne kisline. Nekaterim odraslim osebam tudi mlečni izdelki ne naredijo dobro za želodec. Pomembno je tudi, da se ne uležete takoj po obroku in da posteljo pbi vzglavju dvignete za kakšnih 10 - 15 cm. Če bo v 2 tednih vsaj nekaj učinka na kašelj predlagam, da še 6- 8 tednov jemljete nižji odmerek inhibitorja protonske črpalke.

Če pa to čisto nič ne koristi in so vsi možni vzroki kašlja izključeni, je smiselna tudi terapija z Kodeinom.

Lep pozdrav,
Mihaela Zidarn

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/
 

Avtor: Naslov teme:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf, xls
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 3 plus 3?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.