Alkohol

Alkohol v Sloveniji povzroči skoraj vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom in neposredno veliko materialno škodo. Vsako leto umre med 400 in 500 ljudi zaradi bolezni ter samomorov. Neizmerljivo je trpljenje in stiske v družinah - v povprečju v vsakem četrtem gospodinjstvu. Tukaj lahko anonimno zapišete svojo zgodbo, izkušnjo ali mnenje. "Manj, malo ali nič alkohola je vedno prava odločitev."
Moderatorki: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del., Zavod Med.Over.Net

Pridruži se! Potrdi svojo odločitev!

15.02.10 08:57
Vabimo tudi vas, da se med 17. februarjem in 3. aprilom 2010 odločite in:

- zmanjšate količino uživanja alkoholnih pijač in/ali
- se odpoveste uživanju alkohola
- se odločite in v tem času ne postrežete z alkoholom.

Svojo odločitev, zgodbo ali izkušnjo pa zapišete na tem mestu.
Dovolj bo, da napišete svoje ime, če želite kraj in sporočite nekaj o tem, na kakšen način boste sodelovali v akciji ali kaj mislite o kulturi pitja pri nas.

VSAK DAN ŠTEJE!

Pridruženi v 2009: http://med.over.net/forum5/read.php?261,5293993

Popravljeno 1-krat. Zadnjič popravljal Andreja ob 15.02.10 13:52.
Pridružujem se akciji, že z današnjim dnem. Sicer pa tretje leto in
jo zelo pozdravljam ter želim čimvečje število pridruženih.
Pridružujem se akciji. Moje sodelovanje bo v odpovedi uživanja alkohola v tem času.
Bojan POPOVIĆ

Re: Pridruži se! Potrdi svojo odločitev!

16.02.10 10:29
Nimam posebnega sporočila, že sama akcija ima sama po sebi dovolj jasno sporočilo.
DušanK

Pridružujem se in vztrajam

16.02.10 18:32
Že tretje leto zapored se pridružujem in vztrajam pri 40 in še veliko več dnevnem postu brez kapljice alkohola, pa obenem pazim še na prehrano. Deluje.(tudi na linijo!)
Jaz se pridružujem prvič pri 49letih,ki nepijem že 13let niti kaplje alkohola,pa se mi to lepo zdi.
Upam da mi bo uspelo.
Sinoči sva s sosedo sprejeli odličitev za 40 dni brez alkohola, uravnoteženo prehrano po navodilih CINDI programa in brez cigaret. Totalno čiščenje organizma. Z dobro voljo in večkratnim obiskom www.brezalkohola.si uspeh zagotovljen!
antony demelo

17.02.10 07:38
sodelujmo - zmagujmo
Pridružujem se akciji, je zanimiva in predvsem poučna. Sem pa proti populističnimi izjavami. Nič je nič, nekaj pa je? Je pa res, da bi se morali podatki o žrtvah "alkohola" vskladiti in ne, da nekdo govori o 2000 mrtvih od leta 2001, nekdo drugi pa o 800. ipd.
Postrgajmo stari kvas ... Korajža velja!
Pridružujem se drugo leto zapored. Nič alkohola in nekončno veliko pozitivne energije!
BREZ alkohola, več strpnosti in prijaznosti.
Sem že tri leta 40 dni brez alkohola odločno podpiral in tudi letosbom dosleden
Miro Podobnik

17.02.10 10:58
Pridružujem se akciji "40 dni brez alkohola" in v tem času se odpovedujem uživanju alkohola.
Pozdravljeni!
Lani mi je uspelo "zdržati" ta post, pa čeprav sem imela vmes rojstni dan. Bilo je res zabavno, ker se mi je okolica najprej smejala (ker to naj ne bi bilo običajno početje prave študentke).. no, potem so me pa že spodbujali in obljubili, da se mi drugo leto tudi sami pridružijo.
Seveda se mi letos nihče ni pridružil :), ampak saj ni važno. Bom stisnila dneve do 28.3., ker je takrat točno 40 dni, saj se nima smisla izgovajarti na nedelje, da takrat si pa lahko malo privoščim. Al si al pa nisi! :)

Pa lep dan želim.
obupana žena

17.02.10 13:23
lepa akcija.zanima me,kako nekomu poveš,da je alkoholik,če on noče slišati za to.vsak prijatelj,ki bi mu to povedal,ne bi bil več njegov prijatelj
Alkohol je veliko zlo naše družbe, še posebej znotraj družine,
zato podpiram vse tiste, ki so prenehali uživati alkohol.
Pozdravljeni

Pridružujem se akciji in jo pozdravljam. Sam ne pijem že 25 let. Kot vidite, se da živeti tudi brez alkohola.
Pridružujem se akciji že četrto leto. Brez alkohola in ostale postne odpovedi darujem za vse tiste,ki trpijo iz bilo katerega razloga.
Pridružujem se akciji.
Pridružujem se akciji 40 dni brez alkohola in podpiram vašo akcijo.
Irena Ahčin1

18.02.10 08:33
Skozi svoje strokovno delo lahko vsakodnevno spremljam posledice prekomernega uživanja alkohola. Naj bo ta akcija pomemben del mozaika spodbud za vse!
Kert Valentin

18.02.10 13:09
Tudi brez alkohola se lahko zabavamo
Po 55 dneh abstiniranja se pridružujem akciji in nadaljujem brez alkohola.
Pridružujem se akciji. Nasvet: za tisto ali tistega, ki se je pridružil akciji (nič piti), pa ne more zdržati, a ima željo, naj si poišče pomoč. Ena vrsta pomoči so Anonimni alkoholiki. Deluje.
Hrabroslav

18.02.10 20:43
Splača se potruditi biti 40 dni brez "opojnih" zadev. Tako preveriš kako močna je tvoja "svobodna" volja. To malo žrtev pa daruješ za spametovanje ostalih voznikov.
Alkohola skoraj ne pijem že 20 let, mogoče poleti kozarec piva ali kakšen aperitiv, vendar ni omembe vredno. Tako, da mi ne bo težko zdržat, čeprav akcijo podpiram iz vsega srca. Pije se veliko manj, kot pred leti, je pa še vedno zelo veliko nesreč in nasilja zaradi alkohola. Dodajam pa še svojo osebno postno odločitev, ki pa bo zame mnogo težja: 40 dni brez kruha. To bo zame velika odpoved, ker rada veliko in dobro jem. Za to odpoved sem se odločila zaradi solidarnosti do tistih, ki jim kruha primankuje - tudi v Sloveniji je vedno več takih.
Pridružujem se in potrjujem svojo odločitev. Zase in za druge.
Pridružujem se v solidarnost tistim, ki trpijo zaradi alkohola tako ali drugače.
toto novovol

19.02.10 15:00
Alkohol ubije,pohabi ali uniči veliko življenj-telesno ali duševno,zato se tudi jaz pridužujem tej akciji.

Lep pozdrav-ZBOGOM!
Pridružujem se četrto leto zapored, a akcijo vsako leto podaljšujem: prvi leti na 60 dni, lani na 120 dni.
Aleš Kolšek

20.02.10 10:50
Že drugo leto zapovrstjo se z veseljem pridružujem omenjeni akciji. Čim manj solza in žalosti zaradi alkohola ter čim več veselja do življenja ter strpnosti med nami.
Pridružujem se akciji. Sama sem se odločila, da ne pijem več že 1 mesec nazaj. Čudovito se počutim in nadaljujem z odločitvijo. Sicer nisem bila odvisna od alkohola, ampak odločila sem se, da dokažem tudi partnerju, da se brez alkohola da živeti.
akcija mi je zelo všeč.
goran domanjko

20.02.10 14:05
Pridružujem se akciji!! Do danes že 13 dni brez alkohola
DARINKA ŠTROMAJER

20.02.10 21:15
Z veseljem podpiram in se tudi sama pridružujem čudoviti akciji 40 DNI BREZ ALKOHOLA,,,v znak vseh mojih sorodnikov in znancev ,ki trpijo zaradi posledic alkohola ,,,,HVALA
Zame je pravo veselje,ko mi v tisini gora zaigra srce.
Sicer sem pristaš kulture pitja vina, ki jo je učil blaženi Anton Martin Slomšek, vendar bom sodeloval v vaši akciji.
Lep pozdrav, Vinko
Dobrodošla akcija.Z veseljem se pridrožujem.
Pridružujem se akciji.Menim, da je prav da govorimo o njej.
Dogaja se ,da je akcija razumljena vsmislu-saj jaz ne pijem-.

Zorka
..
Sicer bolj poredko uživam alkoholne pijače, vendar menim, da je tak osebni test zelo dobrodošel, zato sem se tudi sam pridružil tej akciji.
Sicer bolj poredko uživam alkoholne pijače, vendar menim, da je tak osebni test zelo dobrodošel, zato sem se tudi sam pridružil tej akciji.
tud jst sm zravn :)
dobra streha

23.02.10 18:07
če sem začeel malo pred pustom,bovzdržal , vsaj upam ves post
tudi jaz se grem.
Letos sodelujem drugič. Sama sem otrok alkoholika...nismo bili tepeni, nič nam ni manjkalo, le grozno sram me je bilo očeta...in strah kričanja ...in nisem razumela. Zaradi bolečine, da se ravno ravno v družinah, kjer bi bilo najbolj treba, ne odločijo za to akcijo, se tudi sama prej nisem.
jože in marija

24.02.10 10:40
Že tretje leto zapored se pridružujeva z ženo v postnem času brez alkohola.
Prvo leto vzdržnost od alkohola.
Drugo leto sva dodala slaščice.
Letos sva dodala redno branje svetega pisma in molitev rožnega venca.
Mir in vse dobro, Jože in Marija
Podpiram akcijo! Alkohol ubija in trga najtrdnejše vezi med ljudmi.
Pridružujem se akciji, dan Brez se je zame začel 15.02.2010 :-)
Moje mnenje (raje prepričanje) je, da je alkohol posledica in ne vzrok. Alkohol je omamno sredstvo in ga kot takega uporabljamo za lajšanje življenjskih tegob - če bi enako dosegli s kuskusom bi njega na veliko žrli. Od vseh omamnih sredstev je alkohol najdostopnejši in najcenejši zato je tudi najmnožičnejši. Za zmanjšanje njegove uporabe pa je potrebno odpravljati vzroke za njegovo uporabo. zelo težko, morda tudi utopistično razmišljanje.
Primeri:
- Če nisi nasekan ni dobra zabava,
- Če dekletu ne daš piti, tudi seksal ne boš,
- Če hočeš opozoriti nase moraš narediti nekaj izjemnega, da bodo vsi mediji o tem poročali, trezen tega nisi sposoben narediti, zato flašo na usta, potem pa v nasprotni smeri na avtocesto
- Če ne vidiš iz težav se ga ulij, pa ti bo danes za vse ravno , jutri je pa tako nov dan
- Če doma ni več luštno pojdi v gostilno, tam pa se ravnaj po večini, lažje ti bo če boš nasekan

V tem času je zdravljenje družbe zelo težka naloga. Življenjske vrednote so večini ljudi prej v napoto kot vodilo v življenju, potrošništvo in zabava so kot stil življenja prikupnejši in bolj zanimivejši kot zdravo in odgovorno obnašanje do okolja ter do družbe in sveta kot celote.
Kot pribito pa drži: Dokler bo družba alkohol potrebovala, se mu zlahka ne bo odpovedala.
Tudi jaz se pridružujem tej akciji, čeprav redno uživam alkohol. Meni bo to čist izi. Ko bi vsaj še moj mož se pridružil - potem ne bo samo akcija, ampak tako veselje, ki se ga ne da opisati. lp
Popravljam gornjo podporo akciji s tem, ko sem napisala redno namesto redko uživam alkohol.

Lp
Pozdravljam akcijo, ki pa je le gašenje požara.
Kakršni smo namreč odrasli - v kakršnih pogojih (vzgoji) nam država dopušča živeti, takšno je tudi življenje državljanov. Voditelji ne žive v realnem svetu, zato si tudi državljani ustvarjajo meglice, da preživijo - žal jih preveč pade (samomori, rak). Se je kdo vodilnih vprašal, zakaj tako?
Vesel bi bil, da bi naša država poskrbela za enakopravnost, da bi skrbela za ustvarjanje in ne samo za zapravljanje denarja za izdelke, ki niso bili narejeni, pridelani pri nas.
... četrto leto.
dobro je to!
več kot se sliši, težje bo pozabit ...
sam abstiniram že 16 let in sem pozabil na "dobroto" opitja, nisem pa pozabil mrtvosti tkiva v jutranjem hladu ...
!! pridružujem se !!
btw: pri odvajanju so nas "učili", da so "daljše" pavze dokaz neodvisnosti ...
Karl
V letu 1985. veliko sem službeno potoval z prijatelji.

Nemalokrat je bil problem kdo bo vozil.

Tako sem ob postnem času bil vedno na razpolago.

Hitro so kolegi za to izvedeli in pričelo se je dogovarjanje, da poskusi še kdo.

V veliki večini so bili zadovolni z mojim postom in se tudi grdo norčevali.

Javno kot jas sta se ga lotila samo še dva in kmalu omagala.

Letos imam torej SREBRNI ljubilej teh postov in v dnevniku piše marsikaj

Vesel sem, da ta akcija pod karitas - om kar lepo uspeva in vam želim še več uspeha.

M Karl - mikoš
marčič anton zvonko

28.02.10 14:56
čiščenje telesa 40 dni
pridružujem se!!!!!!(sem se že odločila) 17. februarja!!!!
Janez, Andreja, Nejc

07.03.10 19:39
Vsako leto sodelojemo v tej akciji 40 dni brez alkohola.

Ker se nikoli ne opijamo z alkoholom, se nam ta odločitev zdi čisto enostavna,
zelo lahka in preprosta, celo prelahka in čisto samoumevna. Pa ni čisto tako.
Ko se zavestno odločiš da 40 dni ne boš pokusil alkohola, se kar naenkrat
pojavi nešteto priložnosti, kjer ti ponujajo alkohol. To so rojstni dnevi, razne
prireditve, občni zbori itd, itd, tako, da moram priznati, da sodelovanje v 40
dnevni postni akciji, sploh ni tako preprosto, kaj še le lahko.
A se splača vstrajati, ker na koncu akcije imaš res enkratno prijeten občutek.
Zmagal sem, tudi jaz zmorem, če le hočem.

Andreja, Nejc, Janez
Pozdravljam akcijo; čestitke tistemu, ki je prišel na to idejo in Karitas kot pobudniku.
Akciji se pridružujem tretje leto in mi je prav všeč (letos sem odpovedi alkoholu dodala še sladkarije, ki meni predstavljajo dosti večji problem, in meso).
Nimam se za nekega alkoholika (kdo se pa pravzaprav ima?), tu in tam popijem kakšen kozarček vina ali piva. Prvo leto in letos nimam s popolno abstinenco nikakršnih težav, drugače pa je bilo lansko leto. Pa ne da ne bi mogla zdržati brez alkohola, ampak bilo je kar nekajkrat ko mi je zadišil kakšen kozarček po kosilu, večerji. Zakaj o tem razlagam? Ker sem lansko leto začela še bolj ceniti zdravljene alkoholike (enega poznam iz soseščine). Če sem se še do lani spraševala zakaj in kako da ne more alkoholik prenehati s pitjem kljub vsem težavam, ki jih povzroča sebi in vsej okolici, sedaj še bolj cenim tiste, ki so zmogli toliko poguma in moči, da se dnevno odpovedujejo pijači. Mislim, da imajo, vsaj v začetku, težko delo. Zato vsa pohvala njim in pohvala ter zahvala tudi tistim, ki jim stojijo ob strani.
Pridružujem se akciji.

LP
Pravkar sem odkrila to stran in to akcijo! Hec pa je v tem, da sva s fantom pravtako začela s tem postom, kot rezultat interne fore! :) sem zelo vesela, da ima tole tudi tako široke razsežnosti!
PODPIRAM! :D

nama zaenkrat uspeva čisto brez težav.... večje probleme ima okolica z nama :) Priložnosti za skušnjavo se namreč kar pojavljajo .... ampak je toliko lepši občutek, ko ti uspe :D
Z veseljem podpiram to akcijo, saj sem tudi sicer s srcem poklicni voznik velikih tovornih vozil in avtobusov v cestnem prometu. Sem tudi aktiven gasilec, član PGD in kot tak videl marsikaj na cesti... Naj povem, da že več let zdržim brez težav brez alkohola v postnih dneh, zatorej bom tudi letos. Vedno sem za, ko gre za zdravje soljudi, saj sem tudi redni krvodajalec. Vsi skupaj smo vse, sami smo nič, ko gre za pomoč sočloveku, pa najsibo materialno, ali pa moralno.
Pridružujem se akciji.
Tistim, ki pa so (smo) na življenjski poti- vsak dan brez alkohola, pa želim veliko trdne volje in vztrajnosti.

Srečno.
marta bevčič

12.03.10 20:39
Podpiram postno akcijo 40 dni brez alkohola. Sicer ga jaz tudi drugače zelo redko pijem razen ob kakšnih rojstnodnevnih zabavah, pa ga v postnem času tudi ob takih priložnosti ne. Ni mi težko sodelovati v tej akciji, zato si tudi ne štejem kot postno krepost, se pa pridružujem ostalim, ki sodelujejo v znak solidarnosti vsem tistim, ki tega ne zmorejo.
Srečno!
Benjamin949

22.03.10 00:47
Vcasij me vabi piti pivo kar precej. In en glaz vabi drugega. Seveda, je pomankljivost odlocbe. Vsaj lahko je varati samega sebe, ce prav posledice so hude.
Že štiri leta ne pijem, tako da... Sem prav ponosna nase:D

Mojca
Alkohol pijem 2x mesec kaki pir, drugače pa sem itak izpeljal to akcijo in nisem spil niti kapljice. Glede nato kako radi ga Slovenci pijejo/mo, bi blo fajn tako akcijo nardit 2x na leto. Vem pa tudi,da je enim težko zdržat en dan brez alkohola, kaj šele 40 dni, to so zame že pijančki.
Tudi jaz sem odraščal v peklu alkohola (oče je bil alkoholik, mati psihična bolnica).
Moram priznati, da me je v mladosti prav tako vleklo na to pot. Ob vsaki neprijetni zadevi sem
resitev nasel v alkoholu. To je bilo pred 20 ali več leti. Takrat sem se zavestno odločil za
popolno abstinenco in še nikoli nisem obžaloval te odločitve. Že več kot 15 let nisem poskusil niti
kaplje alkohola. In življenje ima popolnoma drug pomen kot ob alkoholu. Ne solim pameti drugim
naj prenehajo piti, lahko le povem, da se da. Meni ni veliko manjkalo in alkohol bi prevzel nadzor
nad mojim življenjem. A ga ni.

lep dan vsem
Sabbah
Boštjan Zemljarič

10.03.11 09:47
Pridružujem se akciji.

LP

Boštjan
. SE PRIDRUŽUJEM AKCIJI....
Kuhar na domu

10.03.11 13:00
Všeč nam je citat: "Popolnoma normalno je, če pijemo malo ali nič alkohola. Nevljudno je drugim vsiljevati alkohol."
Prim. prof. dr. Marko Kolšek
Katedra za družinsko medicino, Medicinska fakulteta v Ljubljani

Zato podpiramo AKCIJO 40 DNI BREZ ALKOHOLA in bi jo moglo tudi marsikatero gostinsko podjetje, ki nudi in prodaja alkoholno pijačo!!!

Štrk d.o.o.
Gregor Turel
Lidija PURU

13.03.11 19:52
LIDIJA PURU
TUDI jaz se pridružujem akciji 40 dni brez alkohola.vem kako je če je alkohol glavni v družini. 20 let sem živela z popivanjem moža potem pa je po čudežu zdravje narekovalo da tako ne gre več naprej. Zdaj je že 7 let mir v družini saj mož že 7 let ne pije več. Podpiram akcijo in k njej spodbujam tudi sinova ki se pridružujeta. Lep pozdrav družina, ki se počuti srečno.
Božidar 56pridružil sem se ,poskusil sem pridružiti 10 prijateljev ,pa mi žal ni uspelo
Pridružujem se akciji, ker iz lastnih izkušenj lahko povem, kako zelo težko se je odpovedati alkoholu, ko postane tvoje telo odvisno od njega...bila sem popolnoma na dnu, ko v svojem alkoholiziranem stanju nisem videla drugega izhoda kot končati življenje...pa mi ni uspelo, mi je pa uspelo izvleči se iz krempljev odvisnosti in zdaj že sedmo leto uživam v življenju, z alkoholom sem za vedno razčistila - ni mi potreben za veselje niti z utapljanje žalosti ali premagovanje težav!....zdaj svet okrog sebe vidim v lepših barvah...
Če imam slučajno pravico do drugačnega mnenja, bi ga rad izrazil...
Akciji se ne pridružujem, ker:
1. mi ni všeč, da mi nekdo "vsiljuje" (dobesedno v narekovajih!) postne akcije ter kolektivno "sugerira", s kom naj sočustvujem. Postne akcije si izbiram sam in o njih drugim ne razlagam.
2. Menim, da alkoholizem ni vzrok za tegobe ljudi pač pa je le posledica nekih (drugih) tegob/težav/... ki pa se seveda ob prisotnosti alkohola še potencirajo. Menim, da bi veljalo tem vzrokom (povodom) nameniti več pozornosti, sicer gre le za gaseje požara (s pol-litrskim kozarcem)
3. Postna akcija 40 dni brez alkohola se odvija že šestič. Zdi se mi, da ogromno ljudi trpi tudi zavoljo drugih nesreč (bolezni, človeških zablod in izrojenosti,...). Npr.: zaradi spolnega nasilja (tu je statistika zastrašujoča!), zapuščenosti, pozabljenosti, nesprejetosti, prometnih nesreč (ne pozabimo, da 2/3 hudih prometnih nesreč povzročijo trezni šoferji!), telesnih okvar, motenj v presnovi, psihičnih težav vseh vrst,... Spomnimo se s kako postno akcijo tudi njih in bodimo enkrat tudi do njih solidarni! Prepričan sem, da se tudi med naštetimi "skriva" kak bodoči (ali vsaj potencialni) alkoholik...
Živio,

tudi sam sem se letos odločil, da bom ta čas preživel brez "alkoholnih priboljškov". Ni težav, počutje odlično, pa še kak kg je šel dol, ker se bolje rekreiram/regeneriram, in je apetita manj.

Slovenci smo super ljudje, in ni potrebno da ga v vsaki priložnosti "žingamo".

Osti jarej!

Bor
Urskaurska

19.04.11 07:46
Pozdravljeni! Tudi jaz se pridužujem na dan 19.04.2011. Srečno :)))))
Že tretje leto se pridružujem akciji 40 dni brez alkohola, vendar v malo drugačnem terminu in sicer od 1.1.2012 do 9.2.2012. Upam, da kljub temu velja !!! Dolga je ampak se splača ! Lep pozdrav vsem v tej akciji

05.01.12 05:45
Vsak dan šteje, tako da je vaš termin tudi dober. :)
Avtor:

Naslov teme:

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 10 plus 16?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.