Kako živeti z rakom?

Forum namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. Glavno sporočilo foruma je: "rak ne pomeni konec življenja".

KOLOSKOPIJA

10.03.08 21:32

ker me čaka ta zoprna preiskava, me zanima ali jo je že kdo opravil in kako to poteka pa kako boleče, oziroma hudo je. Pa prosim ne reči, da je neprijetno, ker to so mi rekli za vsako preiskavo do zdaj,:) želela bi iskren opis z tem kakšen je občutek, ali boli itd. Hvala
rmani

Re: KOLOSKOPIJA

11.03.08 20:22

Koloskopija je pregled debelega črevesja z endoskopom.Pred preiskavo je potrebno temeljito čiščenje z donat-om in slanico.Pred uvajanjem koloskopa se zadnjični del namaže z gelom prav tako tudi aparat.Bolnik leži na boku.Črevesje,kot veste je vijugasto,in na vsakem,po domače napisano,ovinku so rahle bolečine.To pa zato,ker z aparatom zdravnik dovaja zrak,da se črevesne vijuge razširijo in poravnajo.Dodajanje zraka je potrebno tudi zaradi lažjega uvajanja koloskopa.Med preiskavo se bolnik obrne na hrbet.Takrat med.sestra pritiska na trebuh in s tem so bolečine manjše.Svetujem vam,da si med preiskavo tudi sami pritisnete na tisti del ,ki je boleč.Če med pregledom najdejo polipe,jih odstranijo.Če je sluznica črevesja spremenjena odščipnejo delček le-te in jo pošljejo na histološki pregled.Večina bolnikov je potožila,da je čiščenje hujše kot pa sama preiskava.Prav tako imajo debelejši ljudje manj težav kot suhi.Saj za nekaj je dobro biti bolj okrogel.Med samo preiskavo bodite mirni,ne dihajte hitro,ker lahko pride do hiperventilacije ta pa povzroči krče.
Jaz sem imela koloskopijo pred dvema letoma,maja meseca imam kontrolo,ker so mi takrat odstranili tri polipe.Čiščenje mi ni bilo težko,prav tako tudi pregled ne.Čutila sem le rahle bolečine,tako da mi ne bo hudo iti na ponovni pregled.Med samim pregledom se lahko pogovarjaš z zaposlenimi,če hočeš lahko tudi gledaš na monitor potek preiskave.
Ne bojte se,nič ni hudo.Lep pozdrav.

Re: KOLOSKOPIJA

11.03.08 23:18

V bistvu je Rmani povedala vse najbolj bistveno. Kar se občutkov in bolečin tiče pa to vsakdo občuti na svoj način.

Mogoče je potrebno še enkrat povdarit, da je zares zelo pomebno, da si dobro spereš črevesje, kar je bilo vsaj zame zelo neprijetno. Sem se pa potrudil in spil več kot pet litrov tiste zoprne raztopine, kljub temu, da sem vmes parkrat bruhnil. Pri sami preiskavi mi je bilo najhujše, ker se nisem mogel prav sprostiti, še posebej, ker mi je zdravnik ves čas prigovarjal, da moram čimbolj prdeti. To pa preprosto nisem mogel, zato sem bil na koncu napumpan kot žoga. Bolečine med pregledom so bile tudi zame povsem znosne, čeprav sem zelo občutljiv. Po pravici povedano sem pričakoval, da bo mnogo hujše. Je malce čuden in neprijeten občutek, ko ležiš na mizi in čutiš v sebi sondo, ki se malce zatika po ovinkih tvojega trebuha in pri tem včasih tudi zaboli..Zaradi premalo prdenja mi je bilo po preiskavi še kakšno uro zares zelo slabo, da pa sem ves zrak spravil iz črevesja pa je kar dolgo trajalo. Je pa pa psihično olajšanje po takšni preiskavi vredno vseh opisanih neprijetnosti.

SREČNO,

prijatelj - Jože

Re: KOLOSKOPIJA

12.03.08 10:22

Jaz sem bil glih včeraj na tej preiskavi. Kaj naj povem? Najhujša je bila tista voda za piti. Pri meni je očitno zadoščalo že 3l. Saj že takrat ko sem pil donat sem mel samo vodo. Saj sem se še pred en dan malo šparo in spil 1l donata. No na sami preiskavi ni bilo težav, razen, da si celi napeti in včasi te kaj zaboli. Jaz sem celi cajt poleg nekaj govoro in sem bil tako bol sproščen. Bil sem v rogaški in jih lahko samo pohvalim.


Gastroskopija je bila meni osebno dosti hujša kot kolonoskopija.

LP

Re: KOLOSKOPIJA

12.03.08 18:17

Za odgovore se Vam iskreno zahvaljujem, sedaj ko približno vem kako poteka sem pomirjena. :)hvala
lizi 

Re: KOLOSKOPIJA

13.03.08 11:15

Pozdravljeni,

koliko ste stari, če smem vprašat. Sama imam 37 let in glede na to, da
mi je pred kratkim umrl oče za rakom debelega črevesja me je moja osebna
zdravnica napotila na to preiskavo. Jaz pa enostavno ne zberem poguma in
me je zelo strah. Pa ne same preiskave ampak rezultatov. Zanekrat nimam
nobenih težav in zato mi mnogi svetujejo naj s preiskavo še malo počakam
oz. če ni težav ni potrebna. Kaj mislite vi,kakšne težave ste imeli, da ste morali na preiskavo?
Hvala za vaše odgovore in lep dan še naprej.

Re: KOLOSKOPIJA

13.03.08 12:58

Draga Lizi,
toplo ti svetujem, da zbereš hrabrost in greš na preiskavo kot ti svetuje zdravnica. Ne želim te strašiti, vendar je statistično dejstvo, da je ravno pri raku debelega črevesa dednost zelo pomemben faktor; saj če je imel eden od staršev ta rak, se verjetnost pri sorodnikih v prvem kolenu poveča za od 2- do 3-krat. Če pa sta ga imela oba starša, se poveča za od 3- do 4-krat. Tveganje se res povečuje predvsem s starostjo, ker je največ obolelih starejših od 50 let, pogosto pa prizadene tudi mlajše.

Čakanje na simptome kot so krvavitev, napenjanje in podobno pripelje razvoj bolezni do takšne stopnje, da potem več ni zazdravljiva. In prepozno odkrivanje je tudi razlog, da je pri nas smrtnost zaradi te vrste raka tako visoka.

Ker je torej verjetnost za nastanek bolezni pri tebi povečana, moraš začeti tudi sama skrbeti za svoje zdravje. Takšen preventiven pregled, čeprav zoprn, je tudi del tega. Pa tudi na prehrano in gibanje ne pozabi..

SREČNO,

prijatelj - Jože

Re: KOLOSKOPIJA

28.03.08 23:47

ja pa sem opravila to koloskopijo in sploh ni nič hudega,zabolelo je 3x po kakih 10 sekund, to pa je bilo vse, pa sploh ni bilo hudo.:)

Re: KOLOSKOPIJA

25.04.08 23:25

Danes sem tudia jaz opravila kolonoskopijo.
Bilo me je zelo strah, vendar je res ni tako hudo kot je strah pred njo.

Res nekajkrat zaboli, ko pride endoskop do "ovinka" a sestra pritisne na trebuh in je bolje.

Ni tako grozno.
Torej ne se izogibati tej preiskavi, samo zato, ker mislite da je tako huda.

Re: KOLOSKOPIJA

23.05.08 22:18

pozdravljeni!
zanima me, v kaksnih primerih se gre na koloskopijo?
imam namrec probleme, da sem napihnjena in vse, kar pojem, me napihne, kislina mi buta...zdajle sem dobila ultop/lanzul in zdravnica me je napotila na gastroskopijo.

kaksni so pa znaki za obolelo crevesje? ker ne vem...ali to, kar se mi dogaja, je bolj znak zelodca ali crevesja....

je mozno, o grem na gastroskopijo, da mi se koloskopijo naredijo zraven?

hvala in srecno!
rmani 

Re: KOLOSKOPIJA

25.05.08 05:49

Lep pozdrav.
Oba pregleda ne delajo istočasno.Mislim,da gre pri vas bolj za težave z želodcem.

Re: KOLOSKOPIJA

27.05.08 00:12

hvala :)
masa4 

Re: KOLOSKOPIJA

05.06.08 18:59

Vse, ki ste že bili na gastroskopiji in na kolonoskopiji, bi vas prosila, da mi poveste, kaj je hujše. Na gastroskopiji sem že bila in moram reči, da je bilo zelo hudo. Zanima me, če je kolonoskopija tudi tako neprijetna kot gastroskopija?

Hvala za odgovore.

Lp Maša
Max

Re: KOLOSKOPIJA

01.07.08 00:41

Vsem, ki vam je nekako neprijetno in se morda težko odločite za kolonoskopijo, lahko v spodbudo povem svoje izkušnje. Pregled sam ni nič posebnega, prav pa je, da poslušate navodila zdravnika med pregledom, ki ga tudi sami lahko spremljate na monitorju. Nekaj več težav imajo (kot je bilo že zgoraj omenjeno) tisti, ki jim je neprijetno prdeti. Le zakaj? črevesje je tedaj čisto, zdravnik pa je specialist, ki to preiskavo opravlja dnevno in povsem rutinsko. Sam nisem občutil nobenih bolečin niti napetosti v trebuhu. Ljudje smo seveda različni, zato je morda nekaterim to bolj, drugim spet manj neprijetno.
Če se zavedamo morebitnih posledic ob prekasnem odkritju sprememb na črevesju, pa je kolonoskopija res pravi mačji kašelj. Torej, kar korajžno nma pregled, če vam tako svetuje vaš zdravnik.
AjdaK 

Re: KOLOSKOPIJA

06.07.08 22:03

Mali gepard,
Sama sem imela zelo podobne težave, ultop je pomagal za nekaj časa ... - ampak v resnici ni bilo nič bolje. S težavami sem se borila več let (tako imenovan GERB oz. reflux), popolnoma pa so prenehale po tem, ko sem opravila 42-dnevni Breussov post. In se zaenkrat (dobri 2 leti kasneje) niso vrnile ...
Druga možnost je pa Candida - poišči na internetu. Po moje so to tipični znaki. Lepo se poštima z dieto, antimikotiki in bioresonanco.
Srečno!
Ajda

Re: KOLOSKOPIJA

03.08.08 22:04

pozdravljeni!

sem pred posegom kolonoskopije in imam nekaj vprasanj. kolonoskopijo sem ze imela in me je zelo strah posega, kajti bil je zelo bolec. ravno zaradi tega me zanima, ce ima kdo izkusnje z jemanjem kaksnih pomirjeval pred samim posegom, kajti injekcij vec ne dajejo oz. nocejo dajati iz neznanega razloga. bila sem na irigografiji, kjer so ugotovili, da imam polipe, katere bo sedaj treba odstraniti. zanima me, katera pomirjevala lahko prej vzamem, koliko casa pred posegom jih naj vzamem, a ima kdo izkusnje kako so delovala, ce so sploh delovala, kajti glede na solno raztopino,ki jo moras popiti pred posegom se bojim, da bo tudi tableta sla kar skozi mene.

Re: KOLOSKOPIJA

03.08.08 22:05

se enkrat jaz...prosim za cimprejsnji odgovor, kajti kolonoskopijo imam ze cez 1 teden...

hvala vam za odgovore...lep pozdrav

zdenka!
Anike

Re: KOLOSKOPIJA

04.08.08 20:34

Pozdravljena Zdenka!
Glede na strah, ki je povezan z neprijetno preiskavo. Sploh, ker temelji na slabi izkušnji bi se bilo dobro obrnit na svojega zdravnika. Ta bi vam predpisal lahko kašen Helex, lexaurin...Zato ne odlašajte in pojdite na posvet. Tudi pred preiskavo povejte, da vas je strah.
Pa držim pesti, da bo manj neprijetno kot je bilo.
Ne bi bila rada pametna vem, da to delajo z kapsulo samoplačniško na Bledu. Naj vam kdo kaj napiše, ki to ve. Ta poseg je brez bolečin. Tudi sicer polipi niso nekaj nevarnega.
Lep pozdrav.

Re: KOLOSKOPIJA

05.08.08 00:18

Anike najlepsa vam hvala!!!

Re: KOLOSKOPIJA

11.08.08 22:11

ponovno pozdravljeni!

glede na to, da so mi kolonoskopijo prestavili za 2 tedna, se naprej naprosam vse tiste, ki imajo kakrsne koli izkusnje z pomirjevali, da mi svetujejo kako in kaj...problem sem ze opisala v prejsnjih vrsticah!!

lep pozdrav, zdenka
Samo04 

Re: KOLOSKOPIJA

18.08.08 23:14

Pozdravljeni!
Mene je osebna zdravnica napotila na koloskopijo, ker imam že skoraj 4 mesce težave s črevesjem (bolečine, driska, itd). Zanima me, če je to boleče? Če je ze kdo opravljal koloskopijo, me zanima, kje mi priporoča opravljati ta poseg (jaz sem drugače iz MB-ja).

Lep pozdrav...
MZ 

Re: KOLOSKOPIJA

19.08.08 11:17

V zadnjih dveh letih sem bil dvakrat na koloskopiji ( v KC Ljubljana ). Pregled je bolj neprijeten kot boleč in če bi treba bi šel jutri brez skrbi še enkrat.

Priporočam vam KC Ljubljana.

Lp....
Anike

Re: KOLOSKOPIJA

20.08.08 09:42

Draga Zdenka!
V kolikor ni tako zelo nujno bi šla na vašem mestu v Rogaško, kjer se zelo potrudijo in to opravijo lepo.Ni primerajve z Mb kliničnim centrom. V kolkor je pa stvar nujna pa le na plan, da vas je strah...
še5 

Re: KOLOSKOPIJA

21.08.08 11:36

za AjdoK,
z vsako drugo spremembo v smer zdrave prehrane bi se dalo tudi urediti, prosim pa, da rakovim bolnikom ne predlagaš B. posta. Ker po tem postu umre več rakovih bolnikov, kot pa jih preživi. Bolniki so tu v različnih štadijih in večina ne prenese nobenega posta, ker se lahko poruši imunski sistem.
Candida ni tako huda kot Helocobacter pylori, ki se rada skrije v kote želodca, kjer se dostikrat spregleda. Dela silovite krče.

Re: KOLOSKOPIJA

22.08.08 07:19

Pregled črevesja s kapsulo...

Ali kdo ve kaj več o tem?

Vem samo,da je samoplačniško(baje 1000E) in da na Bledu tega ne delajo..
Tudi jaz pristopim k pozivu še5-a. :)) Poslušala sem predavanja domačih in tujih strokovnjakov (dr.med.) s področja klinične prehrane in prehrane bolnika z rakom, ki Breusov post odločno odsvetujejo bolnikom z rakom.

Posredujem tudi linke, ki kar dobro razložijo vlogo ustrezne prehrane pri zdravljenju in njen vpliv na izid zdravljenja:

http://www.mercator.si/uzivajmozdravo/zabava/blog/nada_kozjek/clanek?aid=1748

Še tole: http://sinica.ijs.si/szkp/onko.html

Pa še tole: http://med.over.net/klinicne_stroke/onkologija/index.php?pcat=177&stran=1&n=14672

Lp, Kristina
BJ 

Re: KOLOSKOPIJA

27.08.08 17:48

Samo04: Sam sem koloskopijo opravil v diagnosticnem centru Bled... in vem, da bom sel na naslednji pregled zagotovo spet k njim. Ceprav sem imel malce zamotano crevesje, preiskava ni bila prevec boleca. Nekoliko boli, ko je crevo (ce je) zamotano in se mora zdravnik prebiti cez "ovinek"... Vendar sem v mojem primeru zaprosil, da malo pocakajo, da si oddahnem in so mi omogocili:). Zelo pomembno je, da med preiskavo konstantno "prdis" - da te ni sram. V crevo namrec vpihujejo zrak, sicer nebi nicesar videli, ker bi crevo "padlo skupaj"... Obcutek, ki ga imas zaradi tega, je podoben tistemu, ko se najes cesenj in spijes vodo ter te zato napenja:) Ce ubogas zdravnika in konstantno prdis (s tem spravis ven zrak, ki ga vpihujejo v crevo), je stvar zgolj neprijetna.... in po preiskavi naceloma nimas tezav (vsaj jaz jih nisem imel). Najtezji del preiskave je dejansko ciscenje - ko moras spiti 5-6 litrov slane vode v par urah... in ta voda je res ogabna.... Vse ostalo ni nic groznega, zato le brez strahu.

Ce imas manjse polipe, ti jih odstranijo kar med pregledom. Tega ne cutis, ker crevo ni ozivceno.
Samo04 

Re: KOLOSKOPIJA

02.09.08 00:43

BJ hvala za napotke... Jaz imam koloskopski pregled 29.9 v MB (natančneje v Razlagovi ulici). Dobil sem tudi navodila, kak pa kako en dan prej. Lahko pojem samo običajen zajtrk, nato pa tabletke marilax al nekak podobnega. Po tabletkah pa morem začet pit donat. Tisti dan ga moral spiti okoli 6-7 litrov. :( v zivljenju ga se nisem več koč kot mogoce 1dcl. Zanima me samo to, če so po preiskavi prisotne tisti dan al pa naslednji dan kakšne bolečine ali kaj podobnega?
LP

Re: KOLOSKOPIJA

26.04.09 20:37

zdravo!
Jaz pa mam že težave z želodcem tak ene 4 leta, stara pa sm 19. Pa sm bla že trikrat na gastroskopiji...pa niso nič najdli razn to da mam kronično vneto sluznico pa žolč mi iztega v želodec. zdravnik mi je dal polno tablet že..pa mi pomagajo sam 14 dni pol pa me s5 začne vse pečt pa bolet, pa od začetka me je bolel še sam želodec, zaj pa me je še začelo črevesje bolet zraun, pa napihnjena sm pa men liter donata nič ne pomaga, pa z dieto sm tui probala pa tui ne pomaga...zaj pa me je strah it k zdravniku, ker je verjetno da me bo dal na koloskopijo. Oče pa mi je januarja umrl zared raka na želodcu pa črevesju.Pa je bil tui na koloskopiji pa je reku da ga je zelo bolelo.
jaz nevem več kaj naj naredim.
Pijavka, ne glede na vse skupaj se boš morala ojunačiti in oditi nazaj k zdravniku in po potrebi na dodatne preiskave. Življenje je lepo in še vse imaš pred seboj, zato se opogumi in razišči težave do konca!

Drži se!

Kristina

Re: KOLOSKOPIJA

29.05.09 22:58

Izognite se opravljanju kolonoskopije v Mariboru, pa bo vse OK. Jaz nisem zdržala. To so bile najhujše bolečine v mojem življenju, s tem da me je zdravnik ves čas žalil, da se delam, da boli. Res je pa, da sem imela že en mesec driske in sem imela vso črevo razboleno že od prej. Skratka, s polnimi usti bruhanja (od bolečin) sem se drla, naj neha. In ko je nehal, nisem bila sposobna stati na nogah. En medicinc me je spremil do postelje. Zahtevala sem obleke in se pobrala iz bolnice - na lastno odgovornost.

Od takrat pazim kaj jem in sem zdrava. Še nikoli nisem slišala, da bi imel kdo podobno izkušnjo. Je pa res, da so vsi hodili v Rogaško ali na Bled.
arijax

Re: KOLOSKOPIJA

08.10.09 08:39

pozdravljeni, mene pa zanima to pitje praškov, ki sem jih prejela. pregled imam ob 11 uri zjutraj in pit naj bi začela ta dan zjutraj.kdaj naj pričnem s pitjem, kdaj bom pričela s čiščenjem-odvajanjem, ker se bojim, da bom imela z odvajanjem težave med vožnjo na pregled. ali bi se lahko sčistila že en dan prej in bi na dan pregleda pila samo donat? ali naj ta dan vstanem sredi noči in pričnem s pitjem, ker imam sicer zelo počasno odvajanje in zaprtje.
hvala vsem, ki imajo nasvet zame,
arijax

Re: KOLOSKOPIJA

08.10.09 23:28

LEPO POZDRAVLJENI!
TUDI JAZ SEM IMELA PRED DVEMI LETI KOLONOSKOPIJO. STARA SEM 33 LET. NA PREISKAVO SEM BILA NAROČENA OB DEVETI URI ZJUTRAJ, PA SO MI NAROČILI, DA OB ŠTIRIH ZJUTRAJ ZAČNEM S ČIŠČENJEM. PA SEM SI MISLILA, KAKO NAJ V TAKO KRATKEM ČASU POPIJEM TOLIKO SLANE VODE. TI PRAŠKI SE NAMREČ RAZTOPIJO V VODI, KI JE POTEM SLANEGA OKUSA. JAZ SEM ŽE PREJŠNJI DAN POPOLDAN POPILA ODVAJALO, TAKO DA SEM SE ZAČELA ČISTITI OKROG OSMIH ZVEČER. DO POLNOČI SEM SPILA SKORAJ ŠTIRI LITRE VODE IN ŠLA SPAT. KO SEM ZJUTRAJ VSTALA SEM POPILA ŠE PREOSTANEK. TA NAČIN SE MI JE ZDEL OPTIMALEN IN NAJMANJ AGRESIVEN ZA TELO. VAM PA SVETUJEM, MENI JE ZELO POMAGALO, DA SI KUPITE LIZIKO. TISTA VODA JE RES, NE MOREM SE IZRAZITI DRUGAČE, KOT DA REČEM, DA JE OGABNA. VSAKIČ KO POPIJETE KOZAREC TE VODE, POLIŽITE LIZIKO, DA SE OKUS SLANOSTI IZGUBI V USTIH. TAKO BOSTE LAŽJE PILI TO BROZGO. VELIKO SREČE, POGUMA IN SEVEDA DOBER IZID.
jonny

Re: KOLOSKOPIJA

20.02.11 16:18

zanima me koliko časa moram piti donat ali solno raztopino ko se odpraviš na pregled.pa zanima me kak je občutek.moje težave so da me občasno boli v delu trebuha sem večkrat napet,in bolečine se mi pojavljajo tudi v predelu hrptenice.
moja izkušnja

Re: KOLOSKOPIJA

20.02.11 16:56

Donat in solna raztopina se začneta piti en dan pred preiskavo, okoli 16:00h, ko se spije 1l ohlajenega donata. Rastopina se pije po požirkih.
Meni ni bil problem to piti, mogoče zato, ker tudi sicer pijem veliko tekočine čez dan.
Občutek na kolonoskopiji je bil sicer rahlo neprijeten, držati se je potrebno navodil zdravnika in sestre in sproti spuščati zrak ven iz črevesja. Bolečin ni bilo nobenih le občasna napetost v trebuhu zaradi zraka, ki ga zdravnik spusti v črevo med preiskavo.
Lp
 

Avtor: Naslov teme:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls
  • Datoteka ne sme biti večja od 500 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 23 minus 3?