Kako živeti z rakom?

Forum namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. Glavno sporočilo foruma je: "rak ne pomeni konec življenja".

Lobularni karcinom dojke

avatar matic-študent medicine 02.11.05 19:16
Spoštovani!
Zelo bi bil vesel, če bi se oglasila katera bolnica z redko vrsto raka dojke, lobularnim karcinomom.Zanima me, kako ste kaj, kako je potekalo zdravljenje pri Vas in kako se držite.Res bi Vam bil hvaležen za opis.Upam,da se bo našla kakšna, ker jih je sorazmerno malo.Za odgovor se Vam vsem že vnaprej zahvaljujem.
Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Vera1 03.11.05 14:35
Matic!
Verjetno ti ne bom dala pravega odgovora na tvoje vprašanje, bom pa zraven postavila vprašanje tudi jaz. Pred enim mesecem sem zaradi raka izgubila sestro. Pravzaprav niti ne vem kakšnega raka je točno imela. Poleti je bila na videz popolnoma zdrava, imela je samo bolečine v hrbtenici. Ker pa sem tudi sama "hrbetničarka", teh bolečin nihče več ne jemlje resno (EMŠO pač). Na sredini avgusta je "zbolela" - kot bi imela gripo, bolečine povsod. V nekaj dneh se ji je napihnil trebuh, na kliniki za gastro so ji punktirali nekaj litrov vode in po preiskavah ugotovili obsežne metastaze na jetrih in jo preselili na Onkološko. Po pregledu celic so ugotovili, da primarni rak izvira z dojk. Vendar tudi takrat se ni dalo otipati kakšnih bul oz. zatrdlin. (Na mamografiji je bila v letu 2004 in niso ugotovili ničesar). Določili so ji kemoterapijo (v presledku enega tedna) in redno punktirali trebuh, da je sploh lahko dihala. Po dveh kemoterapijah se ji je stanje hudo poslabšalo, v ponedeljek je bila še čisto u redu (samo malo bolj utrujena in zaspana je bila), v četrtek je bila v jetrni komi in ponoči je umrla, izsušena do konca. Onkologinja mi je rekla, da je bil metastazni rak na desni dojki, ki je metastaziral, redka in izredno agresivna oblika. Ali je to lahko ta oblika raka, za katerega sprašuješ. Vem, da sem zdaj tudi jaz malo bolj ogrožena, šla bom na mamografijo, ne vem pa, če si v tej obliki lahko kaj odkriješ pri rednem pregledovanju dojk. Hvala za odgovor. LP Vera

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic-študent medicine 03.11.05 19:11
Draga in spoštovana gospa Vera1!
Vzrok, zakaj sem spraševal na forumu, ali je kje kaka gospa s to sorto raka dojke je v tem,da je imela moja mami klasični tip lobularnega karcinoma lansko leto in načeloma ni agresivna oblika(večinoma), obstaja pa več variant tega karcinoma, podtipov in klasični ter tubulolobularni tip imata boljšo prognozo, poudarjam ponavadi, ker rasteta zelo počasi(mitoze 1) in sta visoko hormonsko odvisna, medtem ko pleomorfni tip lobularnega karcinoma raste hitro, je agresiven(mitoze 3), in ponavadi hormonsko neodvisen(ni nujno!).Glede na Vaš opis mislim,da ne pride v poštev lobularni karcinom, ker ta ponavadi raste zares počasi in metastazira bolj v rodila,prebavila... kot da bi v tako hitrem času naredil zasevke po jetrih, vendar je tako, da pri raku ni pravila, to vemo vsi, zato je tudi to konec koncev možno.Pa vendar:razsoj raka dojke v jetra je ponavadi značilen za hormonsko neodvisne ter slabo diferencirane tumorje, ponavadi duktalni rak dela tipiče jetrne zasevke kot noduse, vozle, lahko posamezne ali multiple.
Glede na Vaš opis, da je onkologinja rekla,da gre za izredno redko in agresivno vrsto raka dojke, je morda šlo za inflamatorni karcinom-vnetni rak dojke, za katerega je značilno,da ni tipati nobene zatrdline, prisotna pa je obsežna limfangioza dojke(dojka je rdeča, topla na otip in bezgavke so močno povečane), vendar pozor:lobularni karcinom je dostikrat potuhnjen in raste nekako navznoter v dojki, zato ni možno tipati zatrdline, dokler ne postane velik nad 5 cm, kar pa ni več zgodnji stadij karcinoma dojke, zato Vam predlagam,da greste sama na mamografijo in tudi UZ dojke;v primeru,da bi mamograf zgrešil kak lobularni karcinom, bi ga UZ najverjetneje odkril.Študije so pokazale, da ima lobularni rak dojke v primerjavi z duktalnim boljše biološke značilnosti:ponavadi je manj maligen, visoko hormonsko odvisen, HER-2 negativen, diploiden, kar so vse dobri prognostični kazalci, vendar pa bolnice pridejo velikokrat prepozno s to sorto rakam ravno zaradi tega,ker so tako zelo potuhnjeni tumorji in rastejo v dojki v fokusih v stromi dojke in ne predstavljajo neke mase-zatrdline kot naprimer duktalni rak.
Pregledujte si tudi bezgavke v pazduhi in nad/pod ključnico, saj so povečane lahko prvi znak maligne bolezni.
Zelo mi je žal za Vašo ljubljeno sestro, da je končala tako žalostno, ampak to je dokaz, da je rak dojke lahko zelo zelo potuhnjen in prikrit .Moje sožalje!
Upam,da sem odgovoril, kar ste spraševala, če pa ne, pa kar še vprašajte!
Lepo bodite in srečno:)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Vera1 04.11.05 14:40
Matic, hvala za odgovor. Moji sestri res ne bo nič več pomagalo, tudi če ugotovim, kakšne vrste raka je imela. Vem, da je bila "osveščena" na tem področju, rdečine na dojki ni imela, povečanih bezgavk pa tudi ni opazila. Sama sem že naročena pri ginekologinji, ki mi bo dala napotnico. Če pa bo čakalna doba predolga, bom odšla samoplačniško (nisem še v tisti starosti, da bi mi glede na leta to "pripadalo".
Imam pa samo še eno vprašanje glede tipanja bezgavk. Ni mi jasno pregledovanje bezgavk pod/nad ključnico. Kje pravzaprav? Vedno sem mislila, da se pregleduje samo pod pazduho. Sicer pa sem postala panična, počutim se kot hipohonder, sploh pa, ker imam že od poletja v urinu eritrocite (sv in izl.) in hemoglobin. Na UZ ni posebnosti, razen "potujoče" desne ledvice zaradi premalo maščobe, na pregled pri urologu pa še čakam.
In še ena ugotovitev. Istočasno kot moja sestra je umirala tudi soseda zaradi raka na trebušni slinavki. Obe sta bili napihnjeni (trebušna vodenica) in obe sta imeli blazno željo po coca-coli, čeprav je moja sestra nikoli ni pila, niti ni marala pijač z mehurčki. Hvala in lepo pozdravljen. Vera
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MajdaK 04.11.05 16:28
Pozdravljen Matic!
Tudi sama nisem pravi naslov za tvoje vprašanje, vendar se vseeno obračam nate, ker me zanima nekaj stvari v zvezi z mojim rakom.

Lansko leto so mi v dveh operacijah ugotovili rak dojke in sicer:
intracistični papilarni karcinom in žarišča in situ duktalnega karcinoma mikropapilarnega tipa in visokega nuklearnega gradusa s pozitivnimi hormonskimi receptorji.
To je bilo ugotovljeno po drugi, manjši operaciji, pri odstranitvi dojke, torej tretji operaciji, pa je pisalo le, da sem imela multifokalni ca in situ.

Po operaciji ni bilo nobene terapije, le napotek na odstranitev jajčnikov, kar so mi že storili. Sedaj imam nadomestno hormonsko zdravljenje.
Gospe Veri si odgovoril, da duktalni rak lahko dela zasevke v jetra, ali je to lahko tudi pri moji obliki in kakšne preglede je smiselno opravljati, glede na diagnozo?
Vnaprej hvala.
Srečno Majda
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic-študent medicine 05.11.05 18:34
Pozdravljeni, Vera1!
Načeloma je dobro, da se pregleda tudi bezgavke pod in nad ključnico.Najprej si pregledate dojki, vsako posebej, greste krožno od začetka proti bradavici, zares pozorno, od cm do cm, nato potipate bezgavke v pazduhi(zares temeljito!) in nato še otipate ključnico(kost), in greste malo nad njo in potipate, če ni kaj povečanega, narahlo, ker se te bezgavke lahko povečajo, če pregrobo tipate le-te.Nato pa še pod to kostjo, enako pretipate, da ni kaj povečanega.Če boste to delala, poleg mamografa, boste naredila vse, kar je v Vaši moči glede dojk.Vemo pa,da ne zbolimo lahko samo na dojkah, torej, treba je biti pozoren na celotno telo.
Lepo se imejte in srečno:)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar loti 06.11.05 15:01
Vera pojdi samoplačniško na pregled. Pa kaj nam v življenju res toliko pomeni pet tisoč tolarjev. Na napotnico pa po 40 letu in če si rizična - kar nedvomno si.
Na žalost so take razmere v zdravstvu, da moramo za svoje zdravje sami vedno več plačevati. Dejstvo je, da te delodajalec, bolnega ne bo dolgo gledal v službi. Kaj sledi pa vemo..................
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 07.11.05 12:35
Zelo spoštovana gospa Majda K!
Prognoza navedenega raka dojke je zelo dobra, kajti papilarni karcinomi dojke imajo zelo dobro prognozo, to pa zato, ker dolgo ne zasevajo v bezgavke, četudi so visokega gradusa,pač tako je:)Tista žarišča duktalnega karcinoma in situ pa niso nič nevarna za Vas, saj je to neinvazivni rak, ki nikoli ne ogrozi bolničinega življenja, ker ne dela zasevkov!Imela ste multifokalna žarišča karcinoma in situ-slabost tega je le to, da je dojka morala stran, ampak važno je zdravje, ne pa dojka, kajne?:)Torej, ste še nekaj bolj posebnega, ker imate zelo zelo redko sorto raka dojke.Vse dobro Vam želim in držite se:)
Aja, še to:res je, da sem gospe Veri odgovoril, da slabo diferenciran in hormonsko neodvisen duktalni rak rad zaseva v jetra, ampak lahko tudi drugi raki, je pa res,da ima le-ta tipičen razsoj v obliki multiplih ali posameznih nodusov-tumorjev.Za Vas to ne pride v poštev!!Tako da dodatnih preiskav v smislu odkrivanja zadev na jetrih ne potrebujete!Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Vera1 07.11.05 13:30
Sem že kar nekaj po 40 letu, rizična pa tudi, ampak vseeno ne bom čakala in bom šla samoplačniško LP Vera
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LenaL 07.11.05 20:06
Pozdravljen Matic,

tudi jaz ti ne morem posredovati informacij o lobularnem karcinomu.Očitno je takih bolj malo.Nas je pa zato več z duktalnim karcinomom.Tudi jaz bi te prosila za tvoje strokovno mnenje o mojem primeru.Tumor je bil velik 1,5 cm, gradus II, hormonsko odvisen in HER 2 pozitiven, bezgavke negativne.Prejela sem 4-krat kemoterapijo, dobivam Zoladex in Novaldex.
Ko sem zadnjič malce sitnarila pri onkologinji glede Herceptina, mi je dejala, da se v mojem primeru bolezen redko kdaj ponovi.Tudi konzilij je svoje mnenje o zdravljenju zapisal malce dvomljivo.Razumeti je bilo, da priporočajo kemoterapijo ali samo Novaldex in Zoladex.Ne vem nekako ne razumem vsega skupaj.Vem, da je prognoza bolezni s HER receptorji slabša.So obdobja, ko sem optimistična, nato zopet dvomim in me čisto podere.Zahvaljujem se ti za tvoje mnenje in tvoji mami želim vse dobro.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Anam 08.11.05 12:00
Kaj pa pomeni invazivni rak dojke? Je razlika med invazivnim in neinvazivnim.
AnaM
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic-študent medicine 08.11.05 13:00
Spoštovana in pozdravljena LenaL!
Vaš tumor je bil zelo majhen, vendar so bolj pomembni biološki in molekularni kazalci kot velikost tumorja.Tudi gradus je uredu, hormonska odvisnost pa tudi super.Znotraj gradusa so najpomembnejše mitoze oz.delitve celic.Kar se tiče HER-2 je res,da je povečana ekspresija tega receptorja nedvomno povezana s slabšo prognozo bolezni, vendar v Vašem primeru mislim,da je dovolj, če ste dobila kemoterapijo z antraciklini?Najbrž ste prejela epirubicin ali doksorubicin?Zakaj tako razlagam:ker imate vse ostale dejavnike zelo zelo dobre.
Še to:tamoksifen(Nolvadex) se je izkazal v določenih primerih HER-2 pozitivnih tumorjev za manj učinkovitega, ker naj bi ta receptor preko določenih signalnih poti preprečeval korist tamoksifena, zato se daje lahko anastrazol za te tumorje, vendar pa je to odvisno tudi od tega, ali ste imela obe vrsti hormonskih receptorjev(estrogenski in progesteronski) pozitivnih in v kakšni meri ter od Vaše starosti.Anastrazol se daje za pomenopavzne bolnice, ker se je pri predmenopavznih izkazal za neučinkovitega.Zato je treba pri tem paziti!Vi dobivate poleg tamoksifena še Zoladex injekcije, kar še dodatno zavira estrogene in povzroči,da rak ne more rasti.Osebno mislim, da imate ugoden potek bolezni in lepo jemljite tamoksifen kot do sedaj in bo šlo:)
Razumem ja, da imate taka obdobja, saj jih ima vsak, ki je dajal kej podobnega skozi, vendar nima smisla se obremenjevat z nekimi številkami o statistiki, in tako naprej, ker vsaka bolnica je edinstvena in ima svoj rak dojke in zato je bolje, da se izkoristi vsak dan, ki nam je dan najbolje, kar nam gre.Enako pravim svoji mami.Najlepša hvala za lepe želje.Enako želim tudi jaz Vam in držite se:)Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MajdaK 08.11.05 17:58
Spoštovani Matic!
Hvala, moj dan je močno polepšan. Zdelo se mi je nekaj podobnega, glede moje diagnoze, vendar je strah kljub temu prisoten. Super, hvala, življenje je lepše. Veliko sreče pri študiju.
Srečno Majda
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic-študent medicine 09.11.05 00:51
Pozdravljeni!
Da,je razlika in to velika!Neinvazivni rak dojke je rak, ki je omejen znotraj duktusa(mlečnega voda) ali lobulusa.Poznamo duktalni karcinom in situ in lobularni karcinom in situ.Duktalni prej ali slej preide v invazivnega(tumorske celice začnejo vdirati v stromo dojke in pridejo do žil, od koder se lahko razširijo po telesu), lobularni in situ rak pa pomeni dejavnik tveganja, da bolnica zboli v roku 15-30 let za invazivnim rakom te iste ali kontralateralne dojke.Prognoza neinvazivnega raka je zelo dobra, saj ne ogroža življenja bolnic, ker ne dela oddaljenih zasevkov, medtem ko je prognoza invazivnega raka odvisna od tipičnih napovednih dejavnikov, ki se določajo(o tem smo že pisali).
Lp.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LenaL 09.11.05 21:12
Spoštovani Matic,

tudi meni si polepšal dan in dvignil optimizem s tvojim nedvomno strokovnim in objektivnim mnenjem.Vesele smo, da te imamo na našem forumu in da se vedno tako prijazno odzoveš.Želim ti uspešen študij,zadovoljstvo v bodočem poklicu, predvsem pa osebne sreče in miru.
LenaL

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ruzi 24.01.06 19:22
Pred dvemi leti sem bila operirana-lobularni karcinom desne dojke,brez metastaz v aksili,pozitivni hormonski receptorji.Po op. še obsevana,še prijemam hormonsko terapijo-NOLVADEKS 2X/DAN in ZOLADEDEX amp. na tri mesece.Imam izrazite klimakterične sopojave,vročinske valove,bolečine v sklepih,pred kratkim še inkontinenca urina in verjetno še prolaks maternice,čez par dni imam pregled pri ginekologu.ne vem kaj me še čaka.Ali je mozno da imam metastaze v trebuhu? Ps.stara sem 48 let. Zelo sem prestrašena.hvala.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tera 1981 24.01.06 20:45
Živijo Matic!

Imela bi nekaj vprašanj z rakom dojke, pa me zanima, če te lahko kontaktiram po mailu ali napišem kar tu gor. Nočem da bi koga vznemirjala s tem, vendar se sama počutim zelo nemočno in bi potrebovala malo pojasnila, tako laičnega :) da bi si lažje predtavljala zadevo in s tem lažje mami stala ob strani.

Vesela bom tvojega odgovora...

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Palčica 24.01.06 21:22
Matic bo še dober zdravnik!
Jaz sem stara šele 23 let in nisem v rizični skupini, a vseeno hodim na preglede z ultrazvokom vsako leto (samoplačniško).
Pri 19ih sem imela dobro tipno "bulo" v dojki,šla na pregled, so pregledali kot treba, ni bilo nič, po 2 letih je končno izginila. Bila pa je vztrajna.
Imam polno bunkic in bulic po dojkah, neodvisno od ciklusa in bilo mi je povedano, da je en ultrazvok na leto dovolj.
Me pa zanima še kakšno drugo mnenje :) Ne preglejujem se več sama, ker sem samo v paniki, ker pač moje dojke niso na otip nikoli gladke. Bi bilo bolje it na ultrazvok vsake pol leta? Ali to škoduje? mamografija pa bojda pri mladih ni priporočljiva....
Če bo kaj časa med napornim študijem, bom odgovora zelo vesela :)
dosti študijskih uspehov.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 25.01.06 14:14
Draga Ruzi!

Osebno menim,da nimate metastaz v abdomnu(trebuhu).Navajate namreč tipične težave,ki jih imajo ženske v perimenopavzalnem obdobju, to je čas, ko prihajate v menopavzo.Nolvadex to še poslabša, vendar pa je za to sorto karcinoma zelo dobro in učinkovito zdravilo, tako da ga je zelo zaželjeno jemati!Edino mogoče , ko pravite,da imate bolečine v sklepih, če ne bodo ponehale,se pogovorite s svojim onkologom in morda Vas napoti na scintigrafijo skeleta.Ugotavljajo namreč, da lobularni karcinom zaradi svojih bioloskih znacilnosti raje metastazira v kosti kot drugam, vendar redkeje kot duktalni karcinom.
Še enkrat:menim,da ste zdrava!
Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 25.01.06 14:26
Draga Palčica!
Menim,da po 30.letu se je dobro tudi samopregledovati, če prej, toliko bolj:)Glede UZ pa takole:zdaj se vse bolj uporablja UZ za odkrivanje tumorjev, ki bi jih mamografija lahko zgrešila.Zelo tak potuhnjen karcinom je lobularni rak, ki je zaradi svoje nizke malignosti in difuzne rasti zelo podoben normalnemu tkivu dojke, zato jih mamografija dostikrat zgreši.V teh primerih si pomagamo z UZ!Še bolje kot UZ bi bila magnetna resonanca za to vrsto raka.Bolnice žal pridejo velikokrat z napredovalim stadijem s to sorto raka in zaradi tega(ker niso same krive, saj ni noeben zatrdline!) imajo relativno slabo prognozo bolezni, ceprav se tudi v stadiju 3 dobrih drugih dejavnikov, bolezen lahko nikoli več ne ponovi!
Kar se pa tice Vas, ste se zelo mlada, menim,da je enkrat letno UZ dovolj!Za enkrat!Kasneje s starostjo pride vse več težav:)kar pomeni,da moramo biti toliko bolj zavzeti za cimprejsnje odkritje bolezni!UZ ni škodljiva preiskava in je zelo luštna preiskava, saj je popolnoma neinvazivna in bolnica samo leži ter dvigne roko, pri pregledu aksile!
Hvala za lepe želje, Vam pa srečno:;)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 25.01.06 14:31
Spoštovana tera!
Lahko mi napišete tu gor,če pa menite, da je preveč osebno,pa povejte in vam bom dal svojo številko, pa se lahko slisimo ali mail.Kakor boste želeli:)Lepo se imejte!:)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tera 1981 25.01.06 23:37
Živijo!

No, malo je off topic, samo me je zelo pritegnilo Vaše "razsikovanje" in ker sem sama od strahu čisto "hin", nobeden mi nič ne pove, razen tega, da so mami l. 2000 dejali: "še 3 mesece življenja". Zanima me kako resna je zadeva, kaj lahko pričakujem, da si ne bom delala utvar, ker sem iz leta v leto bolj razočarana zaradi te bolezni in kar vidim pri mami. Če je kaj groznega, se lahko zadržite, če pa ne, bom pa vesela vsakega Vašega komentarja. Kajti včasih se zalotim, kot da pričakujem preveč od mame, da še živi v nedogled, kljub stanju v katerem je.

Evo, bom povzela izvid in dodala kaj svojega:

v maju 2000 operirana, karcinom leve dojke, MRM, invazivni duktalni karcinom, gradus 2, 3 od 18 bezgavk metastaze, vraščal v maščevje, hormonski receptorji, Her 2 negativen (piše za hormone pozitivno, hormonskega zdravljenja ji na začetku niso dali, kasneje pa - Arimidex?!?!)
dobila adjuvantno KT, AC, potem rekonstrukcija pri dr. A

marec 2003 ugotovljen lokalni recidiv, skoraj na istem mestu, obsevanje en mesec (naj povem da so kirurgi en mesec tipali kaj bi lahko bilo, ker so mislili, da je kapsula od vsadka?!?! nakar ugotovijo da gre za zgoraj omenjeno)

patološko kopičenje v predelu torkalne hrbtenice, ter v medenici, rentgenološko metastaze Th 5 8 11 (zanima me kdaj je uspel rak metastazirat??? in zakaj kljub KT) zanima me še kaj lahko sledi in na kaj naj bo mami pozorna...
dobi KT Taxoter

nato Medrol - napihnjenost
nato Arimidex - tumor marker še bolj narasel
vmes Aredia - tekoča oblika, sedaj Bondronat
nato Xeloda - izguba las
sedaj Vepesid - izguba las, najbolj pomaga

V zadnjem izvidu je videla pri dr, da ostane zdravljenje samo še Platinol in še nekaj in jo je čist povozilo. Sedaj je bila na preiskavah, izvide čaka, večkrat dobila transfuzijo. Pride v poštev morda presaditev mozga, ker ima čedalje slabšo kri tudi brez KT... Bolečin nima, morda v nogah - kao vnetje živčnih ovojnic, kot posledica KT, pa je to res?!

Z mami živiva sami, ko je zbolela je umrl oče. Podatkov ne smejo dati dr nobenemu, ker sama ne želi. O bolezni ne želi govoriti, kot predsednik.
Sem že večkrat želela iti z njo na kontrolo, in vprašat dr kako in kaj, pa je rekla, da oni tako nič ne vejo. Njena OI dr pa je tudi sicer zelo stroga in ostra do nje - češ da naj se zaveda, kako drago je zdravljenje in to da ona hodi k njej ?!? Mamo je skoraj kap...

Zanima me na kaj naj bo pozorna?! Ker karkoli jo opozorim pravi, da paničarim, da nimam pojma ipd. Od vseh KT mora verjetno paziti na jetra?! Pljuča? Kaj lahko pričakujem? Vem, da bi lahko to vprašala Boga, pa mi ne bi znal odgovoriti, pa vendar sprašujem Vas, ker vem, da mi lahko približate razumevanje mamine bolezni in ne raka na sploh. Ker rak na splošno ne obstaja, so samo primeri, case - i, ki tvorijo celoto...

Hvala in lp!
terra
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 27.01.06 16:20
Draga tera!
Pri Vaši mami je sicer obseg razsejane bolezni majhen, vendar pa je sredstev izbora za zdravljenje vse manj.Očitno se rak ne odziva na zdravljenja.Menim,da gre pri mami za bolj kot ne malo hormonsko odvisen rak in zato terapija z Arimidexom ni bila uspesna in od zdaj naprej je treba fokusirati zadevo s KT!Če bolezen ne bo napredovala,bo mama lahko še veliko let s kostnimi zasevki(ki lahko izginejo) živela povsem normalno življenje, lahko pa se zgodi tudi kako drugače.Povem pač realno!Ampak sedaj je obseg razsoja majhen!Ne obremenjujte se s tem,kaj so zdravniki rekli leta 2000, tisto o 3-eh mesecih je tako neumesna in neumna izjava,da ne morem doumet,kako lahko intelektulec na tak izvid duktalnega karcinoma to sploh reče.Kljub temu pa je pri mami prišlo do relapsa(ponovitve) kar hitro, morda veste, kakšne so bile delitce rakavih celic?Menim,da kar visoke, kaj pa velikost karcinoma?Glede na lokalno ponovitev, menim,da ni bil tako majhen.Kakorkoli, pomembno je,da ste ob njej, da se družita čimveč, pa ne zaradi tega,ker bi Vi menila,da nekoč bo pa umrla(to bomo itak vsi!), ampak zaradi dejstva,da se imata fino in da uživata!Ni tudi treba,da vsak dan govorita o raku dojke, je popolnoma brez veze.Je pa res,da je treba biti seznanjen z znaki drugega razsoja, v notranje organe.In ko ste rekla, da je mama videla pri znankah, kako razsoj poteka:kosti, nato pljuča, jetra...ni nujno!Pri vsaki bolnici gre bolezen svojo pot.Res pa je,ko pride do metastaz na možganih, je to znak, da je bolezen zelo napredovala, kajti možgani so terminalni stadij raka dojke.
Glede na zdajšnje razmere glejte, da bo povsem normalno živela, boleti pa ne sme!!!!!!!!
Morda še glede izvidov:zanimajte se, saj ni treba,da ona ve,da ste sli do onkologa in ga povprašali, če Vam zagotavlja, da nimate veze o raku.Sem povsem prepričan, da Vam bodo odgovorili na vse, kar boste hotela izvedeti!
Glede nevropatije na nogi pa tole:da,res je,taksani kot so taksol, taksotere, povzročajo nevropatije, tako da ima mama najverjetneje te težave zaradi citostatikov, ki jih je prejela.
Lepo bodite, pozdravite mamo in srečno:)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mermaid 04.02.06 23:34
Matic hvala za pozornost!
Veš kaj me sedaj najbolj zanima in skrbi...mami je komaj pokonci, cela napihnjena, bila je na pregledu na oi, vendar je bila kri po transfuziji ok, podorbni izvidi pa očitno ne, saj je dobila poziv v bolnico. Vendar ima njena dr sedaj prosto in bo šla v bolnico šele naslednji ponedeljek. Ma jaz ne vem če bo zdržala do takrat?! Po nogah ima že dalj časa bele lise, v okončine je vidno shujšala, komaj govori, ničesar ne razume, še do pred nekaj časa je bila čisto ok, sedaj pa takole?! Non stop se ji vrti, vidno je bleda, kljub temu da spije galone vode, limonade, čaja, je non stop žejna. Prav tako se non stop poti, voda je temna, mama pa zabuhla. Danes je spala do kosila, no v bistvu počivala, potem je šla popoldne spet in sedaj že ob osmih v posteljo. Zunaj ne more narediti 200 metrov, čeprav si želi biti na zraku?! Trebuh ima cel napihnjem, drugje vidno shujšana, cela bleda, vrti se ji, zelo počasi govori, zbira misli. Težko jo pustim samo doma, sedaj so počitnice, ma potem?! Sem predlagala, da bi šla v domačo bolnico, pa je rekla, da itak gre na oi. Pravi da je večino psihične narave, pa ni, ker jo jaz vidim, da ni prava. Kaj se dogaja z njo?! Jaz sem tako živčna, in pod pritiskom, naj se ji kaj zgodi?!, pa me ne posluša. Kaj je možno, da bi imela sladkorno? Niso je še testirali, ji pa blazno šumi v glavi in slabše celijo zadeve, pa vid je tudi slabši, verjetno zaradi KT. Kaj je kaj z ledvicami? Sedimentacijo ima 70. Kaj bi to pomenilo?! Ma ja z ne vem več kaj naj, ker se mi bo zmešal od pristiska, pa tudi ne vem ali naj vrtam vanjo ali kaj, ko pa mi vedno odvrne, da se o bolezni noče pogovarjati. Jaz pa vidim, da je slaba... Zakaj se ji kri tako hitro slabša, brez KT? Kaj je to lahko vzrok? Nov tumor, metastaze, jetra, ledvice?! Pljuča?! Zelo težko diha, jo duši ipd. Ali jo morda ogroža voda, ker ima trebuh cel napihnjen, pa ne je veliko, razen pije. Posteljo pa ima premočeno zjutraj od potu...
Matic, vem, da te obremenjujem, ampak te vseeno prosim, kaj bi to lahko bilo?!--------------------------------------------------------------------------------------
In every life we have some truble, if you worry, you make it double,
don't worry, be happy...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 06.02.06 12:03
Pozdravljena!
Najprej moram reči,da mi je žal, da je stanje pri mami takšno,kot ga opisuješ.Vendar ti sam ne morem podati nekaj diagnoz, za katere bi pri mami dejansko lahko šlo.Glede na to,da opisujete napihnjenost trebuha in splošno slabo počutje, vrtoglavico, spremenjeno osebnost itd. bi žal lahko šlo za zasevke na jetrih naprimer, vendar to bodo pokazale preiskave.In glede na zasoplost,težko dihanje in podobne znake, morda tudi na pljučih, pa vendar je vse to samo ugibanje.Zares Vam ne morem reči!Predlagam,da greste z njo na preiskave oz. na OI ter povprašate njeno zdravnico, za kaj gre in kje vse so mesta zasevkov, če bi dejansko bili.Kot najbljižji sorodnici Vam mora dati izvide!
Ko boste izvedela, pa kaj napišite, takrat bo lažje kaj konkretnega reči.Seveda bi mama potem začela z zdravljenjem, v kolikor bi izvidi pokazali metastatski proces.
Srčno upam,da ne gre za to in da je vsa ta simptomatika drugega izvora!
Bodite in ostanite optimistična:)Lepo Vas pozdravljam!!!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mermaid 06.02.06 15:02
Pa kaj res misliš, oprosti, ker te tikam, samo predvidevam, da sva enako stara...

res misliš, da je to od zasevkov?! Ni kakšno zalivanje pljuč z vodo ali pa kakšna sladkorna?! Ker je iz dneva v dan slabše in dvomim, da rak tako hitro napreduje?!

Čeprav je res, da je sedaj že 2 meseca brez zdravljenja, prejšnje zdravljenje ji je povzročilo vnetje živčnih ovojnic. Prej je jemala Vepesid... Zdaj pa ji je zdravnica napisala, da glede na preiskave, da naj pride v bolnico, da se bosta pogovorili o nadaljevanju zdravljenja in spremembi zdravljenja?! Nič pa kaj konkrentega...

Kaj pa to potenje?! Pa izredno se zadiha, počasi govori, kot da ne bi bila ona. Ko pa jo previdno vprašam, če jo kaj boli, da vem, pa reče, da ne, da edino slabše se počuti. Pa komaj stoji na nogah, kar zanaša jo?!

Mene bo kap od skrbi, samo nočem da vidi da me je strah ali da me skrbi. Pravi, da ne sme toliko jesti, ker jo potem duši?! Pa saj ne je veliko. En kuhan obrok, sicer pa sadje.

Ne, vem kaj naj potem, ko bo konec počitnic?!

Se opravičujem, samo sem res čist na koncu...--------------------------------------------------------------------------------------
In every life we have some truble, if you worry, you make it double,
don't worry, be happy...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mimaŠ 06.02.06 16:59
Mermaid!

Zalivanje pljuč ni nikoli samostojna bolezen, vedno je posledica nekega drugega dogajanja. Ob njeni diagnozi je to pač najbolj logično sklepanje. Razen metastaz je za njeno potenje in slabotnost lahko razlog še huda slabokrvnost ali prikrita pljučnica, oboje pa je posledica bolezni, ki zmanjšuje njeno odpornost. Tudi pri pljučnici kašljanje in povišana temperatura nista nujna.

Podobno je z napihnjenostjo. Lahko je v trebuhu tekočina (zaradi metastaz postanejo celične stene porozne in ne zadržujejo tekočine, tudi pri pljučih je podobno), morda pa je zaradi zdravil "samo" tako zaprta, da tudi plini nastajajo višje v črevesju in ne najdejo poti ven. Kar je enako zoprno in boleče kot kadar je kaj resnega.

Skratka, pojdita na pregled, tu ne bomo ničesar rešili.

Predlagam, da prebereš Mavrica v pločevinki, ki je medtem skočila na drugo stran, nadaljevanja od 13. 8. dalje. Tam boš našla marsikaj od opisanega.


Matic!

Mislim, da je pri Marmaidini mami vse urejeno, toda na splošno velja, da zdravnik ne sme izdati diagnoze niti najbližjim svojcem, če za to nima pacientovega dovoljenja.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 07.02.06 18:40
Draga mermaid!
Vas popolnoma razumem, da ste zaskrbljena, in lahko se mi izpoveste,vsekakor!Pa kjub temu zares težko rečem, za kaj gre.Glede na osnovno bolezen sem pač sklepal tako.Žal je pri raku dojke tako, da tudi če je izvid karcinoma zelo dober, lahko pride do take ponovitve bolezni, nihče ne ve, kdaj in kako bo prišlo(če bo prišlo) do zasevkov.To je ena izmed najbolj raznolikih bolezni, kar jih poznam.Zares nikoli ne moreš vedeti!Da razložimo kaj pomeni zelo dober izvid raka dojke:majhen tumor,l brez zasevkov, gradus ali mitoze 1, pozitivni hormonski receptorji,Her-2 negativen, proteaze nizke, pa še v teh primerih se nekaterim bolnicam žal bolezen ponovi.Vsakdan se srečavam pri mami s tem vprašanjem, kaj pa če...in verjemite mi,je moja mamica, najraje jo imam, pa tudi njej ne morem odgovoriti na to vprašanje, želim ji vse najboljše, tudi rečem seveda, da ne, pa vendar globoko v sebi kak dan pomislim tudi na tisto temno plat raka, in tudi jokam včasih, zakaj se je to zgodilo ravno moji mami, nato se drug dan zbudim z novo mislijo, kako bomo preživeli nov dan in ne razmišljam nič vnaprej, saj nihče od nas ne more vedeti.Po naravi sem zelo velik optimist, a hkrati zelo realen človek!!Vedno povem,kakšne so realne možnosti in bom tak tudi do mojih bodočih bolnikov!S tem hočem povedati tudi to, da bi se v vsakem primeru boril za človekovo življenje in dobro kvaliteto življenja, nikoli pa ne bi (če bi bilo po moje)podaljševal zelo slabe kvalitete življenja, vendar žal to ni nas, tako pač je!
Priporočam Vam iz srca, da pokličete njeno zdravnico in ji poveste, kako se počutite, kako vas skrbi itd., in upam, da boste dobili odgovor.Sedaj ni čas za to,da bi se šli igrice,ali mama hoče ali ne, da se zanimate, enostavno je treba včasih iti preko tega, jaz bi šel!Vam povem čisto odkrito!
Če boste še žalostna, mi sporočite in se lahko slišimo!Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mermaid 07.02.06 21:17
Draga Mima!

Hvala za napisano, naj povem, da greva z mami na oi, vendar šele v ponedeljek, ker so ji sprejem zaradi praznikov premaknili. Bila je pred 14imi dnevi na transfuziji, v SG. Včeraj je vzela tablete Lasix, nekaj takega, je lažje šla na vodo.

Saj vem, da tukaj ne bomo rešili veliko, lahko se samo pomirim, kaj pričakovati. Mene samo skrbi, kako preživeti ta teden, da se stanje ne poslabša. Sem ji omenila, če greva v našo bolnico, pa je rekla da ne, ker njen osebni dr nima vseh informacij in predno razloži vse nekomu novemu, je brezveze. Zo je bil njen odgovor.
Danes zjutraj je bila v obraz malo boljše, jaz sem odhitela na izpit. Ko pa sem prišla nazaj, je bila spet bolj tako. Opazila sem, da je začela pokašljevati, samo je rekla, da jo žgečka pod grlom, v vratu.

Še enkrat pravim, da tukaj ne bomo rešili problema, gre za način gledanja. Če jo na oi gledajo kot bolnico z rakom, dobijo druge rezultate, če pa pogleda nekdo bolj na splošno, bo pa bolj pozoren na znake, ki niso neposredno povezani z omenjeno boleznijo. In to je tisto kar šteje. Jaz bi rada, da ima mami spodobno življenje do konca. Dalj časa je bila mami namreč po bolnišnicah, pa niso NIČESAR odkrili, ji je pa en ŠTUDENT enkrat namignil, ko je bila že čisto shirana!!!! da se njene celice v krvi spreminjajo in lahko kaže na RAK. Pa ga nobeden ni poslušal, tumormarker se takrat še ni delal, če ni bilo bule, npr ali orng suma. Vsi so govorili o depresiji, pa o povešeni rami in sesedanju hrbtenice. Po nekje 2 letih pa se je pokazal tumor, takrat pa je že prepozno. Čem rečt, da ma butast kmet debel krompir in da se lahko nekomu posreči pomagat, ko vse drugo odpove. Zato gnjavim ljudi okoli sebe, da bi mi pomagali odpreti oči...in če sem nadležna, se opravičujem...ampak sem v sebi obupana in sama. Očeta sem izgubila po zdravniški napaki in ne bi rada še mamice.

Hvala in lep pozdrav!

M--------------------------------------------------------------------------------------
In every life we have some truble, if you worry, you make it double,
don't worry, be happy...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mimaŠ 09.02.06 12:10
Mermaid!

Povsem te razumem in zelo dobro od znotraj poznam situacijo. Na drugo stran je zdaj že padla tema Mavrica v pločevinki, lahko pa jo kupiš tudi v knjižni obliki in v tej zgodbi boš našla veliko odgovorov na svoja vprašanja.

Zagotavljam ti, da nisi nadležna in da je več kot logično, da te skrbi. Razumeti moraš pa tudi to, da mimo mame ne moreš storiti ničesar. Po tem, kar pišeš, sklepam, da mama dobro ve, kaj se dogaja z njo in tudi ve, da ji zdravnik v splošni ambulanti ne bi mogel pomagati. Teden dni ne igra posebne vloge, ne bo kar umrla. Če pa bi bolezen res zelo hitro napredovala (voda pri pljučih se lahko res zelo na hitro nabere), pa se bo tako slabo počutila, da bo sama zahtevala rešilca za na urgenco. Kajti nekaj časa se da prenašati, v nekem trenutku pa vse skupaj prestopi mejo in ni več mogoče potrpeti.

Tudi vreme odigrava veliko vlogo. Pa prebava, odvajanje. Zaradi zdravil je vse nekako "zabremzano". Spanje. Tudi sama sem en dan ko roža, že čez pol ure pa sem lahko en sam klobčič bolečine.

Ampak kljub temu rada živim. In se nikakor ne strinjam z Maticem (ki je sicer izredno fejst fant), da ne bi podaljševal slabe kvalitete življenja (tu je seveda vprašanje, kaj je mislil, če gre za primere ala Jenny Calvo, potem je seveda druga pesem). Misilim, da je pacient tisti, ki naj odloča v takem primeru. Jaz že še ne želim umreti, čeprav je večina oblik zdravljenja zame že izrabljena in sem že pol leta vezana na posteljo.

Počasi se boš morala sprijazniti z umrljivostjo in z dejstvom, da nihče ni vsemogočen, tudi zdravniki ne. Smrt te na žalost lahko doleti tudi drugače, brez bolezni in v neprimerno mlajših letih. Mama je imela vendarle srečo v življenju. Kajti ima tebe. Kaj več naj si še želi?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 09.02.06 23:40
Zelo spoštovana gospa Mima!

Dobro da ste napisala tisti stavek o slabi kvaliteti življenja, res sem bil premalo natančen.S tem sem mislil na zelo slabo kvaliteto, na vegetiranje, še zdaleč nisem pomislil na tako kvaliteto življenja, kot ga imate naprimer Vi.-z določenimi zasevki.To je vsekakor popolnoma drugače.To življenje se mi ne zdi nikakor slabo, čeprav priznam, da ne morem vedeti, koliko bolečin morate Vi prenašati in dejansko jih, zato ste vse bolnice in bolniki zame res nekaj posebnega, vsi ste zmagovalci, ne glede na izid raka.Predvsem sem mel v mislih totalno vegetiranje, tisto pa zares ne bi podaljševal.Sem že videl nekajkrat takole po oddelkih na vajah podobne situacije in sem se globoko zamislil, predvsem zase, če bi bil jaz na tistem položaju.Vedno se poskušam nekako postaviti v položaj bolnika, da ga lažje razumem, razmišljam, kako bi jaz reagiral v podobni situaciji in pododbno.
Draga gospa Mima, Vam želim še veliko lepih let zares iz srca in ne mislite,da to ni možno!Vsak dan se raziskovalci po svetu trudijo, da bi iznašli nova in še boljša zdravila(citostatike), zato v to ne dvomim.
Res ste prava borka in nekaj posebnega!
:)Lepo bodite in srečno!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mimaŠ 10.02.06 14:28
Vem, Matic in hvala ti. Saj sem upala, da tako misliš, ali ne?

Vendar res si zapomni tudi to: če se še tako skušaš vživeti, nikoli ne veš, kaj boš čutil, ko se bo to res zgodilo. Kljub svoji bolezni mi je že nekajkrat uspelo reči, da jaz pa že ne bi ... na njenem mestu, ko pa me je dohitelo, nisem premišljala niti sekundo. Zato je tudi nastal tisti rek: Zarečenega kruha se največ poje!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mermaid 16.02.06 10:44
Nekaj me zanima in sem čisto zmedena. Mami je v bolnici, po naključju, ko sem pospravljala njene stvari, sem našla izvid, kjer je navedeno, da ima ugotovljene metastaze na jetrih - kaj to pomeni za v bodoče?!?!?, kar mi je očitno zamolčala. Ravno zaradi tega je prejemala Vepesid. Naj povem, da je bila sprejeta v ponedeljek, ko sva se tudi slišali in je bila ok. Potem se niti v torek, niti v sredo ni javila, zato sem jo včeraj popoldne poklicala. Bila je res nenavadna in je rekla, da še izvidov ni, da sedaj zbira vodo in da naj je ne kličem. Ko se je javila, sem iz glasa razbrala, da je ful boga. Še vedno težko diha, mene pa zanima, zakaj toliko časa traja da se ugotovi, kaj je narobe?! Zanima me, kdaj so obiski na oi in kdaj lahko, če lahko?!, govorim z njeno osebno dr, katera sploh še ne vem kdo je. Enkrat Červek, drugič Matos ipd. Ali je možno poklicat sestre, ali na oddelek ipd. ker me zanima kako je sploh z njo?! ker mami mi očitno ne želi nič povedati. Dejala je samo, da če čez vikend ne bo šla domov, se bomo zmenile za obisk :( In glede na moj občutek, ne vem kdaj bo šla domov. Sama imam zelo malo izkušenj z zdravniki, ne vem sploh, kaj naj vprašam in kako in kaj, tudi ne vem, kdaj se lahko obrnem na zdravnika ipd. Skratka zmešalo se mi bo in če se mi kdaj kaj naredi, se bom na veliko ognila vseh dr in bolnic...

Hvala za odgovor!--------------------------------------------------------------------------------------
In every life we have some truble, if you worry, you make it double,
don't worry, be happy...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 16.02.06 15:55
Spoštovana!
Težko je reči, kaj pomenijo metastaze na jetrih pri njej,vendar bom z Vami popolnoma odkrit, ker se mi zdi prav.Metastaze na jetrih ne pomenijo v splosnem ugodnega poteka in imajo večinoma slabo prognozo, ker so terminalni organ raka dojke, vendar pa pri določenih bolnicah(predvsem HER-2 pozitivnih) metastaze na jetrih dostikrat lepo odgovorijo na zdravljenje s Herceptinom in taksani!Pri Vaši mami to ne pride v poštev, ker je njen HER-2 negativen.Najbrz bojo poskusili še z Gemzarjem in cisplatinom.To sta dva citostatika, ki prideta v postev po vseh zdravljenjih in ce bolezen se vedno napreduje.Žal mi je,da je tako, vendar že takrat, ko ste pisala njeno simptomatiko, je bilo zelo razvidno, za kaj dejansko gre, zato sem tudi tako napisal mnenje.
Predlagam Vam, da greste na Onkoloski institut in poiscete omenjeni zdravnici in ju poprosite,da Vam razloži, kako je z obsegom bolezni in druge podrobnosti.Nekako morate to narediti, saj drugače ne boste vedela nič.Na določenih vratih na oddelku H1 piše, kdaj ima določen zdravnik/zdravnica govorilne ure za sorodnike bolnikov, si pripisite in nato obiscite njeno zdravnico.V kolikor ne boste dobili zadovoljivih odgovorov, se obrnite na druge zdravnice, ki zdravijo rak dojke, npr.spoštovano dr.Pajk Bojano, cenjeno prof.dr.Tanjo Čufer ali spostovano dr.Simono Borstnar.Vse tri so zelo zelo prijazne in dobre zdravnice in prepričan sem,da bi Vam.Vcasih je treba zelo otrosko enostavno iti tja in reci:mene pa zanima, za kaj pri mami gre, o raku ne vem veliko in Vas prosim,da mi razlozite in razlozili Vam bodo!
Zelim Vam in Vasi mami vse dobro!!!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mimaŠ 16.02.06 16:34
Če ti mama noče povedati, se ti bo vedno zdelo, da je predolgo. Sicer pa ugotovijo hitro, le ozdravi se ne kar mimogrede.

Glede na povedano tvojo mamo zdravijo s KT, obiskov pa noče, da ti tega ne bi ugotoovila. Zdaj moraš pa sama presoditi, ali mami izdaš, da veš več kot ti je sama povedala ali pa se greš skrivalnice z njo.

Kaj pomenijo metastaze na jetrih? Kar že počno: KT do remisije. Remisija pa lahko potem traja več let ali pa ne. Če težko diha, je morda tudi tam kaj zasevkov in tudi te se zdravi s KT. Prav zaradi KT mora zbirati vodo, da nadzirajo delovanje ledvic. Da ji bo slabo, da bodo verjetno izpadli lasje, ne bo imela apetita, pa da ima tudi veliko možnosti za rehabilitacijo. Bo umrla? Seveda, ampak ti boš tudi in za nobeno od vaju se ne ve kdaj.

Obiski so vsak dan od 14h do 17h, pa tudi sicer ne delajo problemov. Zdravnici delata v tandemu, tako da se lahko pogovarjaš z eno ali drugo, a če jima je mama rekla, da ti ne smeta povdati, je vprašanje, kaj bi to pomenilo.

Če pa se ti bo kdaj kaj naredilo, se pa le spomni, kaj pomeni, če ti nekaj skrivajo. Kajti pri vas niso problem zdravniki, ampak mama. Sestre ne smejo dajati informacij, zdravniki pa tudi ne letajo za svojci. Povedo bolniku in šele, ko presodijo, da pacient ni več čisto priseben, povabijo k sodelovanju svojce.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mermaid 18.02.06 20:41
Pozdrav!

V petek sem šla na oi in poiskala dr. Nisem vedela, da se je potrebno naročiti, ker sem mislila, da je dogovor s sestro dovolj. Zato sem šla na obisk k mami. Ko sem jo videla, me je skoraj pobralo. Komaj sem zadrževala solze. Ko sem jo vprašala, kako je, je rekla, da niso ničesar odkrili in da gre v ponedeljek domov. Da še vedno težko diha in da ne ve zakaj. Da ima verjetno gripo. To je bil še eden od tisočih izgovorov, ki mi jih je do sedaj natrosila. Kot bi bila stara 5 let, da ne bi sama znala povezati stvari. Vmes je prišla dr in ko sem ji rekla, da se čem pogovorit, je bila mama zelo jezna. Dr mi je povedala, da je vesela, da sem prišla, da se svojci zanimajo za bolezen in nji - meni pa je mama rekla naj ne hodim na obisk, ker bojo potem rekli, kak sem žleht, da je nočem imeti doma. Pa saj nikoli nisem rekla, da je nočem imeti doma, ker sem vedno bila, ko me je potrebovala, pa je zato šlo slabše na faksu in zasebnem življenju.

Dr mi je povedala, da je od leta 2003 razsejana - jetra, pljuča, skelet in da je bolezen zelo napredovala, da jetra počasi odpovedujejo in da je tkivo v pljučah trdo in tudi kisik ne pomaga. Da se naj pripravim. Sem rekla; med jokanjem, hlipanjem in zadrževanjem bruhanja; na kaj se naj pripravim?! Ja, na teden ali dva. Mislim, meni mami o gripi, ona meni o tem?!

Potem sem se vrnila mami in ji povedala, da mi dr ni povedala nič novega in da spoštuje mamino željo po zasebnosti. Tudi dr sem omenila, naj ne pove, da mi je karkoli povedala. Komaj sem se zadrževala in potem sem celo dolgo pot in celo noč blodila in razmišljala, zakaj mi ni povedala. Spoštujem njeno željo, tudi odpustila sem ji za laganje in prikrivanje, vendar nisem pričakovala takšnega razpleta. Ne vem kdaj mi bo povedala, ko ni rečeno, da se bova še lahko pogovarjali.

V ponedeljek gre domov - v domačo oskrbo - seveda nimam pojma o negi ipd. začnejo se predavanja in kot da ni dovolj, da sem izgubila očeta, moram še mamo in to na takšen krut način. Tu bom končala, prizadeta, v strahu in razočarana.

Matic, kaj naj prosim dr, da ji dajo proti bolečinam in ali je možno, da rak tako hitro napreduje?! V ponedelejek je bila zelo vesela mojega valentinovega medvedka, zdaj me noče niti videti. Še prejšnji teden sva se pogovarjali, smejali in šli na zelo kratek sprehod, imela je cilje za naprej, sedaj pa komaj diha. Kako ji lahko stvar olajšam?!
Zakaj ima tako steklene oči? Naj povem, da so ji dali Medrol?!?!? in nekaj za "lažje dihanje" ter infuzijo! Vsak namig bo več kot dobrodošel...

PS: Vaši mami želim vse lepo!

M--------------------------------------------------------------------------------------
In every life we have some truble, if you worry, you make it double,
don't worry, be happy...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mimaŠ 20.02.06 14:36
Saj sploh ni šlo tako hitro! Že od leta 2003 gre počasi navzdol. Samo tebi se zdi hitro, ker o tem nisi nič vedela, v resnici pa je tega že tri leta!

Ali je potrebno, da je tako? Ni! Ali je mama mislila nate ali nase, ko ti ni povedala resnice? Verjetno vsakega malo. Ker se sama ni znala spoprijeti, je mislila, da se tudi ti ne bi. Nesporazum na nesporazum. In namesto, da bi imela informacijo iz prve roke za primer, da kdaj doleti tudi tebe, boš tudi ti odvisna od drugih.

Ampak kaj zdaj? Nič. Ti ne moreš prav ničesar, še najmanj proti njeni volji. In potem bo nekega dne tudi tebe nehalo skeleti.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 20.02.06 20:10
Draga M.!
Prizadet sem, ko tole berem.Vsakic znova, ko vidim kako lahko rak naredi svoj pohod.Ko me sprasujete, ali lahko tako hitro napreduje, je odgovor da, lahko, nekateri raki lahko, drugi ne,odvisno od hitrosti delitve raka, je pa res,da se vsa zadeva obrača tukaj 3 leta, od leta 2003!Mama ima torej 3 leta razsejano bolezen ne le po kosteh, temveč tudi po jetrih in pljučih, in to je problem, ta dva organa sta problem.Zaradi prenehanja delovanja teh organov je bolničino življenje ogroženo pri raku dojke.Glede simptomatskega zdravljenja, kaj dati proti bolečinam in podobno, vedite,da ji vse to že dajejo, ji pomagajo, ji lajšajo bolečine in lajšajo dihanje in drugo.
Glede na vse napisano in glede na zdravničine besede, Vam predlagam, da ste te dni čimveč z njo, ne obremenjujte se s tem, koliko časa še, pomembno je, da ta čas, ko sta skupaj, preživita čimbolje in brez bolečin.Glede tistega, ko pravite,da ste izgubila očeta in sedaj je žalostno še z mamo, Vas poskušam razumeti, čeprav nihče, ki ni podobne situacije preživel, ne more tega razumeti, Vam pa mogoče rečem naslednje:Vi sama niste kriva, da je tako bilo.Vem,da nikoli ne boste pozabila težkih trenutkov, boste jih le odmislila.Pa vendar enkrat si boste ustvarila svojo družino, s katero boste srečna in to Vam naj bo tudi cilj.V zadnjem času sem govoril z mnogimi bivšimi sošolci in sošolkami, ki so izgubili enega od staršev in ko sem jih vprašal, kako so vse to prebrodili, je bil odgovor vsakokrat približno tak:"Ja enostavno moral/morala sem...1 leto je bilo hudo, pa vendar sem se moral/morala postavt in začeti z nova.Sedaj je uredu..."Sam sem kar se tega tiče zelo "šibek" in raje ne premišljujem o tem.Če boste karkoli potrebovali, povejte in lahko se slišimo.Do takrat pa bodite čimbolje.Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mermaid 21.02.06 10:44
Hvala za spodbudo. Naj povem, da so mami dali domov. Sem sama, fant mi pomaga, ko pa sem šla k njenemu dr je pa tak čudno rekel, da bi naj patronaža hodila vsake nekaj dni in da je njemu ni potrebno iti gledat. Mislim, ta pa je padel z lune. Sem rekla, da jo mora prit nujno pogledat danes, ja kaj si pa misli, pa še družinski zdravnik je. Naj povem, da je mami šla včeraj enkrat na wc, sicer pa je zelo slabo pokretna. Pije po slamici, mogoče poje malo zrelega sadja na koščke. Kupila sem ensure, prosure, čeprav imam poln hladilnik zelenjave, ker sem ji mislila kuhat, pa pasirat, pa vidim, da ne bo nič iz tega. Zelo težko diha.

Dali so mi nasledja zdravila:

bondronat jemlje z akosti
medrol 32 mg na dan
tramal za bolečine
ultop
naklofen
megace za apetit
codein za kašelj

Tok je vse čudno, dr na oi je rekla, da sama je, da normalno hodi na wc, mama pa je komaj pokretna. Dr osebni je sicer rekel, če jo čem dat v bolnico, ker so se začela predavanja, vendar je ne bi rada dala v bolnico, smao ne vem kako se bo stuširala, čeprav pravi da se bo ipd. Pojma nimam o negi in mislim, da bi patronaža mogla prit vsak dan, ali ne?!

Sicer pa se mi izredno smili, se tu pa tam malo pogovarja, če jo kaj vprašam, sicer pa nič, želi imeti mir. Meni se zdi da bo kmalu umrla, sicer bo takrat rešena, vendar ne vem kaj bom jaz. Saj je kljub raku lepo živela, samo povedala bi mi lahko. Dr je rekla, da ji je mami povedala, da naj mi pove kako je z njo, ko pa sem napeljala na to temo pogovor, se pa še vedno dela kot da ni nič. Ko sem jo vprašala zaklaj ji piska v pljučih je recimo dejala, da se je prehladila, tako kot pri malih otrocih.

Hvala za nasvet!--------------------------------------------------------------------------------------
In every life we have some truble, if you worry, you make it double,
don't worry, be happy...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Flora 21.02.06 17:44
Draga marmaid,

ce se le da in ce si mama to zeli, jo poskusajte obdrzati doma. Ne bo vam lahko, vendar ji prav vi lahko najvec pomagate. Dogovorite se za obisk patronazne sestre (informacije o tem dobite v svojem zdravstvenem domu) - naj vam pokaze osnovne prijeme pri negi bolnika. Vendar pa, kolikor je meni znano, patronaza dela le "medicinske" stvari (po mojih izkusnjah se tu ne vsega). Sestra Vam lahko verjetno posreduje tudi druge uporabne informacije. Za vse v zvezi z nego sem jaz dobila informacije (naslove in druge podatke) na OK v Ljubljani (mislim da v C v pritlicju). Vsaj v Ljubljani se da dogovorit za pomoc pri kopanju bolnika. Pri nas smo to delali sami (na koncu le v postelji), je bilo tezko ampak je slo, ceprav je bila mama zadnje dva meseca popolnoma nepokretna.

Glede na zdravila, ki jih je dobila za domov, lahko recem samo, da imata veliko sreco. Ocitno mama nima hudih bolecin in ji tramal in naklofen zadostujeta. Ne "sparajte" z njimi in ce ne bo zadostovalo zahtevajte dodatna protibolecinska sredstva. Ce ne gre drugace tudi v protibolecinski ambulanti.

Srecno - veliko mislim na Vaju!

lp flora

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lado 21.02.06 18:42
Spoštovana Mermaid!
Globoko sočustvujem s tabo. Vem, kako ti je. Vse besede tolažbe so odveč. Meni je mama umrla decembra. Zdaj gre zate! To boš morala preboleti. V sebi razčistiti nekatere stvari. Ne smeš zameriti mami. Verjetno te ima tako rada, da te noče obremenjevati. Ne vem, kakšno čudno zdravstvo imate. Pri nas je prišla patronaža vsak dan, pa tudi medicinska sestra, da je dala injekcijo, tudi doktor...
Čas počasi ozdravi vse rane. Boš videla!
Lepo te pozdravlja,
Lado!Zdravje je vse
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mimaŠ 22.02.06 18:48
Mislim, da mama ne bi smela ostajati sama, tudi če pravi, da ne potrebuje pomoči. Kaj bo, če se ji na poti do stranišča zvrti, pade, se polomi, ti pa jo potem najdeš v takem stanju?

Dogovori se s sosedi in kakimi sorodniki, da so ob njej, ko ti ne moreš. Ko prebiram, kar pišeš, se mi zdi, da sem sama še veliko boljša kot tvoja mama, čeprav je tudi z mano zelo hudo, pa vendar me ne pustijo same niti 10 minut, vedno nekoga prosijo, da vsaj vrata odpre, če kdo zvoni. Je pa hudo, če si sama in nimaš nikogar, da bi ti priskočil na pomoč.

Ali je zdravnik že napisal predlog za dodatek za postrežbo in pomoč? Če ni, naj to stori takoj, za nazaj namreč tega dodatka ne more dobiti. Pripada pa ji od dneva vloge, če ji ga odobrijo. In ne misli, da kaj izsiljuješ, to ji pripada po zakonu. Potem bo(š) lahko tudi nekaj plačala za pomoč. Patronažna sestra pa se bo morala oglasiti tako pogosto, kakor to zahteva njeno stanje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mermaid 23.02.06 12:01
Draga Mima!

Očitno ste me zelo narobe razumeli. Za mamo skrbim noč in dan, nikoli je ne puščam same?! Če kaj rabi, ko delam po stnovanju, pa me pokliče. Napisala sem, da je dr rekla da sama je, kar pomeni, da se sama prehranjuje!! Pa še komaj po slamici pije, zato se mi je izjava dr zdela čudna. Še toliko moči več nima, da pi pila po slamici, le stežka spraviva kaj vase. Zavrača vsake obiske ipd. tudi jaz sem ji nadležna.

Patronaža pride vsak dan, razen za vikend. Za dodatek sem se pozanimala, čaka se tri mesece in dvomim, da bi mama sprejela, če te pridejo pogledat domov ipd. Odkrito rečeno je stvar parih tednov ali pa celo dni. V začetku meseca je mama še normalno hodila po stanovanju, tudi 14ega februarja, ko je šla v bolnico se je normalno pogovarjala, zdaj pa je skoraj nepokretna.

Moram povedati, da mi pomaga fant. Karkoli je treba iti iskat mi prinese ipd. Študij sem zanemarila in do nadaljnega ne bom v Mariboru.

Draga Mima, hvala za skrb in upam, da sem sedaj bolj pojasnila situacijo.

Lep dan, pri nas sneži...

m--------------------------------------------------------------------------------------
In every life we have some truble, if you worry, you make it double,
don't worry, be happy...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LenaL 23.02.06 20:53
Spoštovani Matic,
ni dolgo kar si mi izčrpno odgovoril na moja vprašanja o mojem raku dojke, ki je Her2 pozitven in hormonsko odvisen,gardus II, mitoze 2, tumor velik 1,5 cm, bezgavke negativne.Zdaj te prosim za tvoje strokovno mnenje glede odstranitve jajčnikov.Stara sem 43 let in sem leto in pol prejemala Nolvadex, ki so mi ga zdaj ukinili,Zoladex pa bom prejemala še do novembra.Zdravnica, ki je pregledala mojo dokumentacijo je zapisala, da svetuje odstranitev jajčnikov, moja onkologinja pa meni, da to ni potrebno, ker sem že tako zdaj v meni, da pa se seveda sama lahko za to odločim.Pa smo tam.Zdaj pa res ne vem kako in kaj. Zato bi rada tvoje mnenje in mnenje vas forumovcev, da bom lažje razmislia in se odločila.
Lep pozdrav,
LenaL

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 24.02.06 15:16
Oo, pozdravljeni:)
Takole bom rekel, ampak to je samo moje mnenje.Jaz Vam svetujem,da greste na operacijo, pri kateri odstranijo ovarije, to pa zato, ker imate oz. ste imela HER-2 pozitiven karcinom dojke, za katere vemo,da se nekoliko slabše odzovejo na zdravljenje s tamoksifenom.Prosim, če napišete, zakaj so Vam ukinili Nolvadex?HER-2 pozitiven karcinom dojke je svojstvena entiteta raka dojke, ki se odvija drugače kot HER-2 negativen, tukaj gre za to,da se lahko določeni proteini(rastni faktorji) vežejo na ta receptor in zato rakava celica hitreje raste kot tista brez tega receptorja, in če Vi ne boste prejemala več tamoksifena in glede na to,da ste še mlada bolnica, pri katerih je treba gledati dolgoročno toliko bolj,bi za Vas prišla odstranitev ovarijev zelo prav!Poleg tega se posvetujte z onkologinjo za zdravljenje z anastrazolom, namreč študije kažejo,da se ti tumorji zelo dobro odzivajo na Arimidex, in sploh če boste šla na to operacijo, boste praktično pomenopavzalna bolnica, se pravi tudi za Vas bo anastrazol prišel prav!V medicini je dostikrat tako,da nekako ne moremo gledati po vseh tistih kriterijih, ki so zapisani, ampak je treba malce bolj širokospektralno opazovati stanje neke bolnice oz. bolnika, sploh pri tako heterogeni(raznoliki) bolezni kot je rak dojke.Lahko Vam povem,da je narejenih mnogo študij in opaža se, da je bolje zdraviti preventivno ,se pravi adjuvantno, kot da bi prišlo do ponovitve, četudi je bil tumor zelo majhen, je le HER-2 pozitiven in je treba pač to upoštevati.
Sicer pa ste prejela tudi kemoterapijo z antraciklini, če se ne motim,kajne?Ti tumorji se zelo dobro odzovejo na antracikline!
To je moje mnenje, odločitev pa je seveda Vaša.
Vse lepo in same lepe rezultate na follow-upih Vam želim:)!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mimaŠ 25.02.06 17:54
Oprosti, Mermaid,

očitno je prišlo do nesporazuma. Nisem mislila, da mamo puščaš samo, temveč da je ne moreš pustiti same, če boš študirala, kar bi bilo edno prav in bi morala! Za mamo sicer lepo skrbiš, toda zaradi nje ti ni treba zanemariti študija in če bi bila mama vsaj malo fer, ti tega ne bi dovolila. Prav zato daj zahtevek za postrežbo. Starši so dolžni BREZPOGOJNO skrbeti za svoje otroke, otroci pa so opravili svojo dolžnost, če so poskrbeli za njihove potrebe. Torej tudi, če jih dajo v dom, pa če se tega še tako branijo. In ti je niti ne bi dala v dom, samo nekdo bi skrbel zanjo namesto tebe, ko si v šoli! Saj če bi bila v službi, tudi ne bi pustila službe, mar ne?

Zdravnik naj TAKOJ napiše predlog za dodatek za postrežbo in pomoč! Za nazaj tega dodatka ne more dobiti, pripada pa ji OD DNEVA VLOGE, če ji ga odobrijo. Če bo predlog napisan v ponedeljek, 27. februarja, ji od tega dne tudi pripada. Če pregleda ne bi dočakala, boš dobila vrnjene stroške od 27. februarja do dneva smrti. A ne računaj, da bo kar umrla. Lahko se "vlači" iz dneva v dan (kot jaz), dočaka lahko tudi kako kratkotrajno izboljšanje in stroškov se bo nabralo. Od česa boš pa živela?

Tvoja mama se obnaša zelo egoistično. (Kar je pri bolnikih pogost pojav!) Že ko ti ni hotela ničesar povedati, je prestopila mejo pravičnosti, saj je dobro vedela, kam bolezen pelje in da boš morala poskrbeti zanjo. Zdaj ni čas za tiščanje glave v pesek, zdaj moraš ukrepati, pa če ji je všeč ali ne. In če vloge ne bo hotela podpisati, ji kar povej, kar ji gre! Da je čisto navadna izsiljevalka! Navsezadnje ta denar ni namenjen njej, temveč tistemu, ki ji streže in pomaga, torej tebi. In ga krvavo potrebuješ, da boš lahko študirala. Ker MORAŠ ŠTUDIRATI! To je tvoja prva dolžnost. Sicer pa se mi javi na

<[email protected]>
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LenaL 27.02.06 09:32
Pozdravljen Matic!
Prav lepo se ti zahvaljujem za tvoje mnenje.
Tudi sama sem bila zelo presenečena glede ukinitve Nolvadexa.Decembra sem bila na redni kontroli, moje onkologinje ni bilo, nadomeščal jo je drug zdravnik, ki mi je dejal, da je potrebno glede Nolvadexa pridobiti strokovno mnenje in da bo mojo dokumentacijo oddal zdravnici (ne vem kateri) na oddelku v pregled.Prejšnji teden, ko sem bila na kontroli, se mi je zopet zgodilo, da nisem prišla do svoje onkologinje, ker ji je pomagala še ena zdravnica in poslali so me k njej.Ta me je seznanila, da mi Nolvaldex ukinjajo, ker se tamoksifen in Her 2 status izključujeta,da pa mi svetujejo odstranitev jajčnikov.Nato se je omenjena zdravnica še posvetovala z mojo onkologinjo, ki pa je dejala, da se z odstranitvijo jajčnikov ne strinja.
Kemoterapijo z antraciklini sem prejela in sicer 4-krat.Zdaj res ne vem kaj je prav.Skušala bom priti čim prej do moje onkologinje dr.Červekove in se posvetovati glede Arimidexa.Matic še enkrat hvala!
Lep pozdrav,
LenaL

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mermaid 27.02.06 13:57
Pozdravljeni!

Mami je po naporni noči v nedeljo zjutraj umrla. Hotela sem Vam povedati, ker ste potrpežljivo brali in odgovarjali na vprašanja in dajali nasvete!

Vsem želim, da čimprej pride pomlad in da se uspešno (p)ozdravite.

Lep pozdrav!

M.--------------------------------------------------------------------------------------
In every life we have some truble, if you worry, you make it double,
don't worry, be happy...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MajdaK 27.02.06 15:04
Meramid!
Moje sožalje, izgubiti mamo je zelo huda preizkušnja v življenju, ki sem jo doživela pred devetimi leti, ko je mami umrla za rakom dojke. Po tako hudem trpljenju, kot si ga opisovala, je bilo to za mamo odrešitev. Prve dni boš nekako otopela opravljala vse obveznosti, psihična kriza bo prišla kasneje. Vedno se zavedaj, da si za mamo naredila vse kar si v danem trenutku zmogla. Drži se in ponosno dvigni glavo, ker si mami pomagala ob njeni zadnji bitki.
Srečno Majda
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 27.02.06 17:42
Draga mermaid...
iz srca Vam izrekam moje iskreno sožalje, kaj več niti ne morem napisati, kajti sem zelo šokiran, tako da rekel bi Vam samo to, kot je že napisala spoštovana gospa Majda, da se zavedate, da ste naredila vse,kar je bilo v Vaši moči.Mamo pa ohranite v najlepšem spominu!!
Srečno!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Flora 28.02.06 07:47
Mermaid,

tudi moje sozalje. Brez besed sem.

Pozdrav

Flo

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mimaŠ 28.02.06 17:02
Ne le, da si storila vse, kar si morala storiti, naredila si več kot to: odločila si se žrtvovati študij, samo da bi bila lahko ob njej. Ampak s svojo smrtjo ti je dala vedeti, da moraš študirati. In uspešno zaključeno šolanje lahko posvetiš njej.

Kriza bo verjetno prišla, a kot smo ti skušali tu pomagati, ko je bilo najhuje, tako se lahko obrneš na forum žalujočih ali na najbližjo enoto Hospic, da ti bodo pomagali. Pa tudi mi ti bomo, če bo treba.

In govori o svojih čustvih, doživljanjih, strahovih ... In si zapiši za vselej v srce: naravno je, da otroci nadživijo svoje starše. Enako hudo bi ti bilo, če bi se to dogajalo 10 ali še več let kasneje.

Meni je mama umrla, ko še nisem imela 12 let in bila sem najstarejši otrok v družini. Pred desetimi dnevi so pokopali sovaščanko, ki je pustila 10 in 13 let stara otroka, take in še hujše zgodbe se dogajajo vsak dan. Gotovo tudi sama poznaš kakšno. Meni je v uteho verz iz pesmi Williama Wordswortha:

Čeprav ne more nič
vrniti ur
razkošja v travi in sreče v cvetju,
ne bomo žalovali.
Raje bomo našli moč v tem,
kar nam je ostalo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janča 04.04.06 20:13
Matica študenta medicine prosim če mi lahko razloži izvid.

Definitivni histološki izvid govori za invazivni duktalni karcinom in karcinom in situ. Največji makroskopski primer karcinoma 2 cm. 7 od 17-ih bezgavk pozitivnih. Največja velikost je 1.3 cm. Stopnja diferenciacije tumorja je III. Estrogenski receptorji 15 % pozitivni progesteronski 50. Nekaj satelitskih žarišč ob dorzalnem robu preparata. Her - 2 3+.

Poseg:
kvadrantektomija in disekcija leve pazduhe v maju 2005
39 letna bolnica po KT in obsevanju in leve dojke in scl. lože levo.
prejemam herceptin in nolvadex

Kaj pomeni z slabimi prognostičnimi znamenji bolezni?

Matic hvala za vaš čas in trud !
Lep pozdrav !
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 06.04.06 20:13
Draga gospa Janča!
Torej,pri Vas gre za rak duktalnega izvora(nastal je iz vodov dojke).Sicer je bil karcinom majhen, ampak agresiven-to pa zato,ker je bil slabo diferenciran(stopnja diferenciacije 3), HER-2 pozitiven, in glede na estrogenske receptorje malo hormonsko odvisen, pa vendar bil je !Pri teh tumorjih, ki imajo več pozitivnih progesteronskih receptorjev(v Vašem primeru 50%), gre za ekspresijo preko HER-2,zato zahtevajo bolj agresivno zdravljenje.Metastaze v 7-ih bezgavkah lahko povejo kaj ali pa tudi ne,toda v tem primeru je glede na velikost tumorja to v korelaciji z biologijo karcinoma.
Zato ste se zdravila s kemoterapijo, radioterapijo zaradi preprečitve lokalne ponovitve bolezni in predvsem je pomembno zdravljenje s herceptinom za Vas!!!Svetujem Vam, da se z določenimi dejavniki, ki sicer sami po sebi niso dobri, ne obremenjujete, kajti pri nobeni bolnici se ne da napovedati, kaj in kako,zato je popolnoma brez veze vsak dan se s tem obremenjevati.Živeti morate povsem normalno,brez misli na raka!!!Ta znamenja nekaj povedo,ne pa vsega!!!!!
Ne vem, kaj ste mislila z zadnjm stavkom o slabih prognostičnih zanmenjih?So Vam to rekli na OI ali ste me vprašali,če gre za slaba znamenja.Kakorkoli, vsi dejavniki niso slabi!Veliko sreče Vam želim in bodite vseskozi zdrava:)Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ŽIVA 07.04.06 09:30
Draga Janča!
Tu ni kaj ovinkariti: slaba prognostična znamenja pomenijo, da čez 5 in 10 let ostane manj bolnikov s takšnimi izvidi med živimi, da je bolezen hitrejša in bolj smrtna. Tako pravi statistika. Lahko si v tistih 10% preživelih ali pa v drugih 90% (procente sem si izmislila).
Kaj boš pa ti osebno s takimi podatki? Jokala, razmišljala, gruntala, obupala,... Ali boš vzela ta podatek v zakup in živela vsak dan posebej, vsak trenutek, saj umrli bomo vsi! Boš v tem življenju uresničila svoje želje, sanje, načrte? Morda boš še bolj intenzivno živela ravno zaradi tistega podatka. Oz. ne morda, če se boš tako odločila, lahko živiš bolj polno, samo malo bolj na gosto. Ali boš čakala, čakala, kaj bo prinesel jutrišnji dan?
Ne misliti, da gre zlahka! Se pa da! Poglej vse nas, ki se ne damo!
Pomladni pozdrav! ŽIVA
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janča 08.04.06 22:13
Spoštovani Matic !
Hvala za odgovor, nekaj takega sem tudi pričakovala. Zato, sem kar nekaj mesecev rabila, da sem Vam upala postaviti vprašanje. Prosila bi Vas se če mi lahko malo bolj obsežno razložite, "slabo diferenciran".
S slabimi prognostičnimi znamenji mi pa pise na vsakem izvidu iz OI.
Moja onkologinja mi svetuje, naj se odločim, za odstranitev jajčnikov. Kaj pa Vi mislite o tem? Jaz bi jo poslusala.
Hvala za Vas trud in čas!
Lepo vas pozdravljam in vam zelim veliko uspeha pri študiju!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janča 10.04.06 09:54
Pozdravljena Živa!
Hvala za tvoj komentar o moji zgodbi. Smejala sem se, ko sem brala, tako direktno si mi odgovorila. Borim se, učim se živeti za današnji dan.
Kje naj preberem tvojo zgodbo?
Rabila sem, kar 11 mesecev, da sem si upala na forumu predstaviti svojo zgodbo.
Zaključujem z žalostjo, ker naše MIME ni več med nami!
Drži se in veliko sonca ti želim!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ŽIVA 10.04.06 11:55
Draga Janča!
Slabo diferenciiran pomeni, da se celice, ki so rastle v tumorju, niso spremenile v navadne celice mlečnih vodov v dojki (take bi bile dobro diferenciirane). Te celice pa imajo veliko celično jedro, v njih potekajo celične delitve, celice pa se rade odcepijo od mesta nastanka in potujejo, konkretno to pomeni, da metastazirajo v druge dele telesa in se marsikje "primejo", kar dobro diferenciirane celice ne bi mogle. Na kratko, slabo diferenciirane celice delajo metastaze.
Ne zdi se mi fer, da ti to piše na vsakem izvidu!!! Ali dobivaš izvide na dom ali jih vidiš pri osebnem zdravniku?
Se mi zdi, da nam lastnega mnenja in smisla za humor ne more nihče vzet, pa še privoščimo si ga v neomejenih količinah, saj je zastonj!
Moja zgodba? Morda jo bom pa res napisala, malo odlašam, zdaj prestavljam trajnice na vrtu. Pričela sem se oglašati predlansko jesen, po drobcih pa me najdeš na Forumu.
Čudno, ko je Mima šla, se mi je zdelo, da mi je to sporočila. Enkrat sva namreč ležali skupaj v sobi 23 in se poznava. Pa tudi zdaj imam nek občutek, da ji v sosednji dimenzij ni tako slabo. A ni tako, Mima? Ko bi le lahko sporočila!!!
Pomladni pozdrav, ŽIVA
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janča 10.04.06 14:43
Pozdravljena Živa!
Danes ne počnem drugega,kot visim na forumu.Ker ni več MIME in zunaj ni sončka,sem čisto brez energije.Dovolim ,da me "skurcaš"!!!!Sprašujem se kako je moralo prizadeti tebe,ki si jo poznala.
Izvide dobivam k osebni zdravnici.Rabila sem jih za Dobrno in rabim jih še za ginekologinjo . Čaka me še odstranitev jajčnikov!Imam jih doma in moram vse prebrati,da sem potem sesuta.Živa ,kako pa je s tvojimi jajčniki?VEš kaj me še zanima,kako se prehranjuješ???
Lepo presadi trajnice in uživaj v cvetju!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar matic 14.04.06 14:47
Spoštovani!
Meni se to zdi zelo čudno, da na vsakem izvidu piše,da gre za slaba znamenja, saj vemo,da ta znamenja niso povsem zanesljiva.Jaz osebno ne bi nikol tega pisal!!!
Slabo diferenciran pomeni, kot Vam je lepo nazorno predstavila spoštovana gospa Živa, da so te celice pod mikroskopom izgledale zelo maligno, se pravi, povsem drugačno od normalnih žleznih celic dojke.Po drugi strani pa je možno,da so bile mitoze visoke(bile so vsaj 2,če ne 3), kar nakazuje,da je treba tak karcinom dojke zdraviti bolj agresivno kot tistega z nizkimi mitozami, saj je verjetnost ponovitve bistveno večja.To korelira potem še z drugimi dejavniki.Za te tumorje(gradusa III.-slabo diferencirane) velikokrat velja soodvisnot z negativnimi ali malo pozitivnimi hormonskimi receptorji(ni pa nujno!), kar vse nakazuje bolj hiter potek rasti karcinoma.Prav tako so ti tumorji lahko HER-2 pozitivni ali negativni, če so HER-2 pozitivni, potem je tukaj v ospredju trastuzumab(Herceptin), ker z njim tem bolnicam bistveno izboljšamo prognozo bolezni, kajti HER-2 pozitivni karcinomi imajo v splošnem slabši potek, dokazani so pogostejši zasevki v visceralnih organih in tudi v CŽS, ni pa nekega pravila!Glede na 7 pozitivnih bezgavk, bi bilo dobro še odstraniti ovarije pri Vas, da se še s tem zmanjša možnost ponovitve, ker nekaj je le bilo pozitivnih hormonskih receptorjev!
Prognoza raka dojke je zares bazirana na biologiji tumorja in ne toliko na velikosti in bezgavkah, kot so to menili včasih.Vedno bolj v ospredje prihajajo novi molekularni kazalci, ki bolj kot velikost in bezgavke napovedujejo prognozo.Zato vidimo bolnice z zelo velikimi tumorji, ki so nizkega gradusa in visoko hormonsko aktivni ter HER-2 negativni z zelo dobro prognozo, če ni veliko zasevkov v aksili, in nasprotno bolnice z majhnimi karcinomi,vendar agresivnimi raki, ki imajo slabo prognozo bolezni, pa vendar je tudi tem bolnicam z današnjimi terapijami možno odložiti ponovitev bolezni za različno dobo seveda.
Še enkrat:ne obremenjujte se s temi podatki o raku, ker nima smisla, bolezen gre svojo pot, veliko pa pri tem da tudi psiha in mišljenje človeka.Zase ste naredila, kar je bilo v Vaši moči, to je,da ste se zdravila, in to agresivno, zato kar pogumno:)
Lepo Vas pozdravljam!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ALIDA 08.05.06 12:36
Pozdravljeni gospod Matic!!!

Prosila bi Vas za vas mail, ker bi Vas rada nekaj vprasala.
Lep pozdrav A.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ALIDA 08.05.06 13:42
Pozdravljeni , Matic!!
Prosim, ce se mi javite, moj e mail je alida.platise@siol.net.
Lep pozdrav in HVALA.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls
  • Datoteka ne sme biti večja od 500 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 3 krat 9?
Na vrh