Kako živeti z rakom?

Forum namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. Glavno sporočilo foruma je: "rak ne pomeni konec življenja".

Tumor v glavi

avatar Vera 08.07.03 13:05
Pozdravljeni!

Zaradi bolečin v vratu in vrtoglavice so me poslali na različne specialistične preglede, ki razen slabšega sluha in nekoliko krive hrbtenice v vratnem delu niso pokazale nič posebnega.
Preventivno so mi opravili še CT glave. Ta pa je pokazal , da imam v desnem pontocerebralnem kotu že močno spremenjeno možganovino. Prisotna je 4 cm velika patološka formacija, ki se širi iz desnega sluhovoda navzven, v okolici pa je viden precejšen edem možganovine.
Mnenje radiologa je : velika exspanzivna lezija v desnem pontocerebralnem kotu, ki izhaja iz desnega sluhovoda - neurinom.
Sedaj čakam še pregled z magnetno resonanco, vendar me vseeno zanima kaj več o tej vrsti tumorja. Rečeno mi je bilo, da bo potrebna operacija.
Kako dolgo je okrevanje? Ali je možno, da imam tako tvorbo še kje drugje v telesu in je to metastaza? Je možnost ponovitve? Kaj se sploh ugotovi z magnetno resonanco?
Stara sem 41 let, zdrava in se na splošno dobro počutim.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Vera
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Darinka 08.07.03 17:39

Draga Vera!

Tudi sama sem bila pred štirimi leti operirana zaradi nevrinoma VIII. akustičnega živca.
Moje težave so se pričele s šumenjem in piskanjem v ušesu ter slabšim sluhom. Po opravljenem CT-ju, ki je pokazal v levem pontocerebralnem kotu manjšo zadebelitev, še ni bilo dovolj jasno za kaj gre, zato sem opravila še MR možgan, ki je zelo natančna preiskava. Ugotovljen je bil tumor, velikosti 1cm in svetovali so mi operacijo.Moram povedati, da sem se odločila za poseg v kliničnem centru na oddelku za nevrokirurgijo, kjer me je operiral prof. dr. Vinko Dolenc.Deveti dan po posegu sem bila odpuščena, saj ni bilo nobenih zapletov in po treh mesecih bolniškega staleža pričela z delom v skrajšanem delovnem času.
Kaj več o tej vrsti tumorja je najbolje počakati na razlago strokovnjakinje gospe Irene,ki obrazloži vsako vprašanje na forumu tako dostopno, da razume vsak laik.
Še majhen nasvet, ki bo morda tudi vaša misel pri tej življenjski izkušnji:
Ko si postavljen pred veliko življenjsko izkušnjo je najprej treba v sebi poiskati moč, zaupati zdravnikom in z dvignjeno glavo gledati na življenje, ker le tako se vidi daleč naokrog.
Lep pozdrav
Darinka
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nina 10.07.03 15:53
Moji mami so pred petimi dnevi določili isto diagnozo s to razliko,da ima ona tumor velikosti 2x3 cm.V torek bo operirana v Lj pri prof. Dolencu.
Upajmo na najboljše.Zanima me,če je imel kdo s to operacijo kakšne probleme z obraznim živcem( mislim po operaciji)?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Irena 11.07.03 12:12
Draga Vera!

Diagnoza neurinoma, akusticnega nevroma ali schwannoma (obstaja kar nekaj sinonimov) pomeni benigen, pocasi rastoc tumor, ki se razvije v zivcu za ravnotezje in sluh (osmi mozganski zivec), ki vodi iz notranjega usesa in ima dva locena dela (za sluh in ravnotezje).

Tumor nastane zaradi prekomernega razmnozevanja Schwannovih celic – to so celice, ki normalno obkrozajo zivcna vlakna v slojih kot cebula in zivec izolirajo in ga podpirajo. Ko vestibularni schwannom raste, pritiska na zivca za sluh in ravnotezje in tako povzroci obicajno enostransko izgubo sluha, zvonenje v usesu in omotico oz. izgubo ravnotezja.

Tumor lahko moti tudi obrazne zivce in povzroci omrtvicen obraz ali oslabelost obraznih misic (paralizo) na strani tumorja. Ce je tumor velik, pritiska na mozganske strukture kot je mozgansko deblo in mali mozgani ter lahko ogrozi zivljenje. Kljub temu, da je tumor torej benigen, raste na posebej zahtevnem in nevarnem mestu, saj ga obkrozajo stevilne pomembne zivcne sturkture. Vse to predstavlja za kirurga precejsen izziv, saj je v veliki meri odvisno od kirurskega posega, kaksno bo okrevanje in popolna odstranitev tumorja brez ponovitve. Tumor raste pocasi in se ga zato navadno odkrije pozno, ker pa je po svoji rasti benigen, seveda nima zasevkov po telesu. Problem predstavlja torej to eno mesto, kjer je zrasel.

Za preprecevanje resnih posledic je pomembna zgodnja diagnoza. Ta pa je pogosto tezka, ker se znaki pojavljajo le prikrito ali v zgodnjih stadijih sploh ne. Znaki tudi niso znacilni in jih je tezko povezati z moznostjo tumorja. V 90 odstotkih bolniki najprej opazijo izgubo sluha, ki je vi ne opisujete. Ob sumu na tumor zdravniki odredijo nekatere preiskave, npr. audiogram, CT in magnetna resonanca. Slednja z najboljso locljivostjo prikaze mehka tkiva in je v pomoc kirurgu pri nacrtovanju poteka operacije in vstopnega mesta.

Ce je tumor majhen, se sluh lahko ohrani in bolnik popolnoma okreva. Vedeti morate, da se lahko znaki po operaciji poslabsajo – zacasno. Zivca, na katera je tumor pritiskal, bo operacija sprostila in lahko se pojavijo motnje v prevajanju impulzov v njunih vlaknih. Po operaciji bo torej stanje najslabse, nato pa se bo zacelo pocasno okrevanje in izboljsevanje stanja, ki lahko traja tudi nekaj mesecev. Ce je tumor vecji, je kirurski poseg tezji zaradi omenjenih nevarnosti (blizina zivcnih struktur). Vcasih je potrebno odstraniti bliznje zivce za obraz. Kirurg se trudi tumor odstraniti z nekaj varnostnega roba, ce je mogoce, saj to pomeni preprecitev ponovitve. Pogosto lahko gre ta rob na racun drugih struktur, seveda pa kirurg s tem ne sme ogroziti bolnika.

Nad 2.5 cm velike neurinome razvrscamo v skupino velikih tumorjev, zato se boste morali natancno posvetovati s kirurgom o moznostih odstranitve in morebitnih posledicah. Bolje je, da ste z njimi sedaj seznanjeni, da vas rezultat ne bi prevec razocaral.

Na voljo je tudi radiokirurska tehnika – tehnika z uporabo gama noza (torej obsevanja), oz. stereotakticna radioterapija (SRT), s katerim zmanjsamo velikost in zamejimo rast tumorja. Obsevanje je vcasih moznost pri starejsih bolnikih, v slabsem zdravstvenem stanju in z obojestranskih vestibularnih schwannomom. V nekaterih primerih se lahko odlocijo tudi za spremljanje rasti tumorja (rast je pocasna, navadno traja vec let, poseg pa bi bolnika bolj ogrozil kot ga ogroza tumor) s ponavljajocim slikanjem z magnetno resonanco.

Enostranski schwannomi so najpogostejsi med 30 in 60 letom starosti in niso dedni. Obojestranski schwannomi pa so dedni. Pojavljajo se pri posameznikih z nevrofibromatozo. Ti bolniki obicajno zbolijo prej, v svojih najstniskih letih, tumorji pa se pojavljajo v stevilnih zivcih.

Nastanek obeh vrst tumorja je verjetno povezan z okvaro gena na kromosomu stevilka 22. Pri enostranskem tumorju se ta gen okvari sele kasneje in okvara ni dedna. Znanstveniki raziskujejo nacine za gensko zdravljenje te okvare, kar bo v pomoc pri preprecevanju tudi drugih mozganskih tumorjev.

Razlicne raziskave opisujejo razlicni odstotek ljudi, ki se po operativnem posegu niso vec vrnili na delo, odstotek pa se giblje med 5 in 10. Vecina bolnikov ima po posegu tudi normalno socialno zivljenje. Depresija se je pojavljala pri 20-40 odstotkih bolnikov po posegu, vendar ni bila psihiatricno diagnosticirana, marvec so jo opisovali bolniki sami v vprasalnikih.

Najbolje okrevajo bolniki, stari manj kot 60 let, s tumorji, manjsimi od 2 cm. Vecina mlajsih bolnikov s celo zelo velikimi tumorji v nekaj mesecih po posegu odlicno okreva. Nekateri starejsi bolniki pa ostanejo prizadeti kljub manjsim tumorjem ne glede na poseg (operacija, obsevanje ali opazovanje). Najpogostejsi vzrok prizadetosti starejsih so motnje ravnotezja. Ponovitev tumorja je zelo redka.

Draga Vera, upam in zelim vam, da vam bodo tumor lahko odstranili brez zapletov. Zahvaljujem se tudi Darinki in nini, da sta se javili. Ce zelite, stopite v stik z ninino mamo - morda bo skupna vzpodbuda in psihicna opora bolj ucinkovita pri okrevanju in bosta z optimizmom pregnali morebitno potrtost?

Lepo vas pozdravljam!

Irena
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Darinka 11.07.03 12:35

Draga nina!

Verjetno je v veliki meri odvisno, kje tumor leži. Meni je bilo rečeno, da je obrazni živec v zelo veliki nevarnosti, zato so mi v MB svetovali, da lahko z operacijo počakam še nekaj let.Ker se s tem nisem mogla sprijazniti,sem se obrnila na prof. Dolenca v LJ ,ki je operacijo opravil brez kakršnih koli posledic.Želim in upam, da se bo tudi pri mami vse srečno končalo.Verjemite da se bo, saj je v dobrih rokah prof. Dolenca, ki je izkušen in svetovno znan nevrokirurg.

Lep pozdrav
Darinka
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Vera 11.07.03 13:51
Vsem skupaj se za odgovore in vzpodbudne besede najlepše zahvaljujem!

Včeraj sem bila na pregledu pri nevrokirurgu, ki pravi, da je tumor res velik, vendar da živca ne ovija, ampak se ga samo dotika. Po njegovem se z operacijo ne mudi preveč, tako sva se zmenila za poseg po dopustih. Pred tem moram še opraviti MR.
Sama ne opažam slabšega sluha, vendar so meritve pokazale, da ne slišim določenih frekvenc. To velja za obe ušesi. Zato je zdravnik posumil, da je tudi na levi strani nekaj narobe, čeprav po slikah CT tega ni videti.
Ali obstaja verjetnost, da je tumor na levi strani še tako majhen, da ga s CT ni videti. Bo MR odpravila morebiten dvom?

Lep pozdrav vsem skupaj!

Vera
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Darinka 14.07.03 21:13

Spoštovana Vera!

MR možgan je zelo natančna globinska preiskava, ki za razliko od CT- ja, prikaže podrobno, kaj se dogaja v možganih. V mojem primeru je šlo za tumor, točno izmerjene dimenzije in lege, kar se na CT-ju ni videlo.

Lep pozdrav!
Darinka
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Vera 15.07.03 10:50
Darinka najlepša hvala!

Lep pozdrav!

Vera
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Irena 15.07.03 11:08

Draga Vera!

MR bo odpravila dvom, kaj se dogaja na drugi strani. Vedeti pa morate, da tudi v vasi starosti naglusnost zaradi drugih vzrokov sploh ni redka stvar. Obojestranski neurinom pa je zelo zelo redek in bi se pojavil tudi pri vasih starsih. Pocakajte torej na izvid. Tumor res ni hitro rastoc, tako da lahko operacijo malo odlozite, ker pa je velik, vam vseeno priporocam odstranitev brz, ko bo mogoce.

Lepo vas pozdravljam!

Irena
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tita 17.07.03 19:15
Mama je drugi dan po operaciji tumorja na 8.možg.živcu.Operacija uspela po pričakovanjih. Ima začasne probleme z obraznim živcem,a že dela vaje in menda bo s časom vse o.k.
Če ima kdo še kakšno izkušnjo naj se prosim javi.
Hvala

( moj novi nick je tita,ker mi je nekdo prevzel nina.še vedno sem ista.)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar brranka 31.08.09 12:42
Mene pa zanima ,ali se sme opravljati magnetna resonanca v nosecnosti?
namrec imam zelo močne glavobole na desni strani glave.
CT so mi odsvetovali. tako da sem čisto obupana
ce mi zna kdo svetovati- lepo prosim -HVALA
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar erhrzjed 01.09.09 10:14
Ct je preiskava, ki kar precej seva, za razliko od MR, ki ne seva. Vendar so čakalne dobe za magnet tako dolge, da boste mogoče takrat že rodila. Vprašajte še dr. Pušenjaka na forumu ginekologija za mnenje.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Manja_ 04.09.09 23:37
Brranka, kako je s pritiskom? Sladkor ste kontrolirali?

So še kakšni drugi znaki, razen glavobola? Vrtoglavice, dvoslike, zmanjšana moč v rokah, nogah,spremenjen govor, mimika,sluh, bruhanje?

MR se nasplošno odsvetuje tudi nosečnicam, razen v nujnih primerih. Pomembno je tudi, v katerem tednu nosečnosti ste in ali je preiskava zares nujna in indicirana.
MR se v nekaterih mestih da narediti tudi samoplačniško, res pa je, da je cena preiskave precej visoka.
Morda bi za začetek naredili EEG?


lp


Manja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar rožicccaa 18.11.09 19:45
Pozdravljeni!

Zanima me kakšne so čakalne dobe za CT in MR? Očeta zelo pogosto boli glava na desni strani, ko bolečina popusti, pa se preseli na področje srca. Zdravila proti bolečinam ne pomagajo.Želimo ga spravit k zdravniku, vendar to odklanja z besedami, da mu itak ne bodo nič pomagali, samo mesece bo čakal na kakšno preiskavo.Zavedamo se, da je lahko karkoli, lahko da ni nič hujšega, vendar ostaja podzavestno velik strah.

Hvala za pomoč in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Maja_ 25.11.09 10:25
Pozdravljeni,

imam babico, ki so ji pred tremi dnevi odkrili tumor na glavi, v velikosti 5x6. Pravijo, da je rastel že več let, vendar nikoli je ni nič bolelo. Nevemo, kako se odločiti. Jo dati operirati ali vzeti domov. Pravijo da so možnosti operacije 30% za uspešno operacijo, s tem, da naj bi jo po 2-3 letih zadela kap, 30%, da bo invalidna ter 40% da operacije ne bo preživela. Če pa bi jo vzeli domov pa sploh nevemo, kako dolgo bi živela.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Nejko20 12.09.10 19:57
Pozdravljeni!

Rad bi se pozanimal o tem ker meni pač na glavi na spodnjem delu raste bula .. Odšel sem k svojem osebnem zdravniku vendar je rekel da ni nič resnega in bi se rad malo pozaimal o tem ker imam večkrat zelo močne glavobole in mi tablete proti glavobolu nepomagajo.


hvala

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar gost 13.09.10 11:17
Vas je dal zdravnik na slikanje, da nimate se kje drugje kake "neresne bule", na mestu, kjer bi ovirala druge pomembne dele v glavi?
Sicer pa bi pomagal obisk pri zdravniku (TKM), ki dela s tradicionalno kitajsko akupunkturo. Ne vem, kje je kak sposoben.
Ker je lahko mnogo vzrokov za glavobol. Tablete proti glavobolu ne zdravijo vzroka.
Glavobol lahko imate tudi od neprespanih noci, od alkohola, od napacne lege, od vratne vratence, od zobov, od podlesni, prehrane, jeze, od mnogih stvari. Je treba vedeti kje boli glava in kdaj in kako, ali pride poleg tega do slabosti, je morda v anamnezi kaka druga infekcija...

Pri hiperplazijah, o katerih je tu govora (bula) in ce bi bil glavobol v frontalnem delu (čelo); to bi bil mozen vzrok, da limfa nima pretoka, je vcasih motnja v sinus maxillares in limfnega podrocja grla.
Tole mimogrede... :)
driva
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Mitja122 29.09.10 19:40
koliko moraš bit star da lahko dobiš tumor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Moonix 18.11.10 21:53
Načeloma se tumorji v možganih pojavljajo v katerikoi starosti (za razliko od nekaterih rakov, ki jih dobijo v glavnem starejši nad 65 let).

Vendar pa so tumorji v glavi zelo zelo redka oblika raka.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nana m 02.03.11 07:37
Pred dvema dnevoma se mi je začelo dogajati,da v zadnjem delu glave čutim ,kot nek električni impulz,ki se širi proti sredini glave in se ponavlja vsako minuto.Zadeva se je proti večeru umirila,seedaj pa čutim top pritisk v glavi že dva dni.Razmišljala sem,da sem čutila bolečino v zadnjem delu glave ,ko sem bila fizično aktivna.
Opažam malo slabši vid,zdi se mi ,da imam vroča ušesa in kot,da ima lobanja dvojno dno.
Dogovarjam se za zdravnika,medtem pa mi po glavi roji marsikaj.
Upam na najboljše.
Nana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Petera 04.03.11 17:49
Spoštovane,

mene pa neki zanima.

Imam rednje močne bolečine v vratu, ki ponavadi grejo dol po hrbtenici. Vmes me pa boli tudi glava ki po tableti preneha, pa tudi čutim rahel pritisk in bolečine okrog ušes. Pa tudi če se primem za tilnik me zaboli.Imam pa doma otroka 6 mes, ki ga skoraj polovico časa imam na rokah. A mislite da bi to lahko bil tumorv glavi, možganih?

Hvala za odogovr in lep pozdravček
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar fina 12.08.11 19:01
oj mene pa zanima če je tumor neuriom zelo navaren
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar driva 28.08.11 19:11
Mislite Neurom ali Neurinom?
Neurom nastane tam, kjer je poškodovan ali prerezan živec. Na koncu živca zraste šop živcev, kot en gomolj.
Neurinom pa lahko zraste povsod v telesu. Pogosto na živcu za sluh (akustični nevrinom). To je pravi tomor, ki se od Neuroma razlikuje v tem, da nastane brez poškodbe živca. Običajno sta oba benigna, lahko pa postaneta maligna. Malignost se lahko izključi šele s histološkim pregledom, zato se naj takšni tumorji odstranijo. Izpadi niso tako hudi, kot so lahko hude posledice malignega tumorja.
Oba imata karakterističen znak, če se jih dotaknete pride do elektrizirane bolečine (Hofmann Tinel`šev znak).
Elektrizirano bolečino čutimo tudi v arealu živca, ki vodi iz hrbtenjače, če je tam kakšna cista (syring) ali pri “zrahljani strukturi” vratnih vretencev, če v vratnem predelu pritiska vretenec preveč v hrbtenjačo. Slednje se lahko prepreči s pravilno lego, ki prepreči nekontrolirano pomikanje vretenca. Blazine se ne morejo tako oblikovati, da bi se zadostno izpolnil prostor med vratom in blazino (v podporo vratu); jaz uporabljam v ta namen pri ležanju papirnato brisačo.
lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Kokoshka 04.10.11 10:01
pred enim mesecem so mi na MR glave odkrili cca 4 cm velik tumor na levi strani. Gre za benigni tumor in nevrokiturg mi je povedal, da je najbolje pustiti stvar pri miru, če nimam kakšnih težav. Naj hodim samo vsake pol leta na slikanje MR, da se bo opazovalo če se kaj veča. Naj bi se tevrstni tumorji sicer večali, ampka počasi.
Jaz pa sem vseeno prestrašena glede te diagnoza. Vsake pol leta na slikanje in čakat v nedogled, če bo prišlo do kakšne spremembe. Lahko (baje) celo pride do kapi, napadov epilepsije in podobno. Da ne govorim o tem, da sem še dokaj "mlada" (40 let), kar pomeni da se mi lahko v cca 10 ali 20 letih ta tumor resnično za kar precej poveča. Že sedaj ni ravno majhen (4 cm)

Ima kdo izkušnje s tem?

Hvala.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar driva 04.10.11 17:02
Zakaj iščete podobne izkušnje? Če je pri komu drugemu postal maligen, Vas bo potem10 ali 20 let strah in medtem se boste še 20 ali 40 x obsevali; potem ne bi bilo čudno, če bi to postalo maligno.

Tudi jaz ga imam na levi strani in ne vem, kdaj je začel rasti in kdaj je nehal. Tudi, ko sem imela malignega raka na drugem mestu, se tam ni nič spremenilo.

Ne vem zakaj ste šli na MR; vendar če ste samo otipali bulo in nimate težav, potem je res najbolje pustiti.
lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Dolce 22.11.11 09:02
Prosim za pomoč in nasvet, kako najbolje pomagati moji mami.Sekundarni. Skratka nič dobrega – VČERAJ SO sicer začeli z obsevanjem (naj bi jih bilo 5) . Glede vrste je vprašala moja sestra zdravnico je rekla samo, da je trojno negativen. Metastaze so pa povsod po malih, velikih možganih.


Več žal ne znam povedati o teh rečeh berem sedaj... Pred enim letom je imela raka na dojki, odstranili so ji tudi bezgalke. Žal tudi ne vem kakšne vrste je bil.

Lp, D
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar driva 22.11.11 11:56
draga dolce,
Verjemite zdravnikom, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči.
Najpozneje takrat, ko je bilo končano onkološko zdravljenje po raku dojke, bi morala mami takoj začeti z dodatnim zdravljenjem, ki zavira napredovanje rakave bolezni. Tega bolniki žal ne storijo, ker nimajo težav, saj posamezne rakave celice ne bolijo kakor tudi ne slab imunski sistem. Zato se tega bolniki ne zavedajo.
Potem, ko tumorski označevalec ponovno poraste in se že manifestirajo tumorske gmote, je za zdravljenje z omelo (v monoterapiji) prepozno.
Srečen je lahko tisti, kdor se še potem pri ponovitvi raka lahko zdravi vsporedno s kemoterapijo; ker mnogi dobijo vnetja ali druge komplikacije, tako da je potrebno zdravljenje prekiniti. Toliko na splošno, ker se dnevno srečujem s podobnimi problemi, ki jih ne bi bilo, če bi se zdravili takoj po agresivnem zdravljenju v smislu recidivne preventive.

Nasprotno temu hitijo vsi z rekonstrukcijo dojke, nekateri še pri že naraščajočem tumorskem markerju :o( Ne morem verjeti, ali ni življenje več vredno od ene dojke.

Predlagam Vam, da se informirate o zdravi prehrani in zadostni tekočini. Da se ne bom preveč ponavljala, poglejte na drugem mestu, kjer smo že pisali o tem.

--

Tule bi vzgrabila priliko, da napišem nekaj drugega.
Se vedno se daje bolnikom pri možganskem raku kortizon, ki pa dokazano razširja raka, žal nimajo drugega. Vendar tako so se naučili in tega ne bodo spremenili, dokler ne bo registrirano kako drugo zdravilo, ki deluje protivnetno.
Moral bi se najti kak bogataš, ki bi financiral raziskave takega sredstva. Prej se ne sme niti predlagati. Vendar ljudje dajejo po 10.000 evrov za eno prenočišče in ne pomislijo, da bodo enkrat sami stali pred istim problemom in jim ne bodo mogli pomagati, ker ni bilo denarja za raziskovanje.
V internetu pa je en fant, ki že skoraj 10 let drži svoj neoperabilen tumor v glavi samo s „tem“ visokodoziranim sredstvom, ki tudi v Nemčiji ni registrirano. Bilo je registrirano v enem kantonu v Švici, originalno pa prihaja iz Indije in je naravnega izvora. Vendar to zaenkrat nič ne pomaga, če onkologi ne sodelujejo, ker ne smejo.
Morda se najde kdo, ki bi takšne raziskave vspodbudil, potem bi morda v nekaj letih imeli spet eno naravno registrirano zdravilo brez stranskih učinkov, ki bi preprečevalo dviganje kranialnega tlaka.
lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Grjanc 22.11.11 13:42
Spoštovana driva.

Upam da v zaključnem delu ne pišete o kurkumi, ki ima menda mnoge proti rakave učinke in možnost prehajanja iz telesnega obtoka v možgane (brain blood barrier). Prosim za pojasnilo, hvala.
Grjanc
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Dolce 23.11.11 09:06
Spoštovana gospa Driva,
najlepša hvala za vaše mnenje. Sama ne vem zakaj jo takrat niso poslali na dodatno zdravljenje, ki zavira raka.MI je žal da nisem prej malo več prebirala o tem, morda bi lahko upočasnili sam razvoj raka ( ker bi tudi sami vedeli, kaj lahko storimo, kakšne so opcije ...) - ne vem :(. Spomladi 2010 je končala kemoterapijo zaradi dojke in mi ni jasno, kako lahko tako hitro napreuje ta zahrbtna bolezen. Mama je borec in upam, da ne bo izgubila volje, da jo ne bo bolelo in da se bomo imeli kar se da luštno dokler še traja. Včeraj je imela drugo obsevanje, zdravnica pravi da je lahko stanje slabše, saj je lahko oteklina še večja. V petek jo peljemo domov kot smo ji obljubila in mislim, da se bo bolje počutila, saj nihče ne mara bolnic.


Mami moja, rada te imam in drži se!

Še 1x hvala in bodimo močni kljub vsemu!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar driva 23.11.11 14:22
Grjanc,
ne, jaz gledam kurkumo kot dobrodošlo začimbo, in je ne uvrščam kot možno zdravilo. Tu se gre za snovi iz bozvelije, ampak ne vem zdaj ali iz smole ali iz korenin (je verjetno tudi delovanje različno); nimam pri roki spletne strani, niti ne smemo tule imenovati sredstva, ki v Slo niso registrirana. Ker tudi v D (kjer so bolj „strogi“) niso registrirana, sklepam, da je premalo raziskano. Ravnokar slišim, da v Laboratoriju *Pharmazeutischen Instituts der Universität Tübingen* raziskujejo, kateri kemični deli bozvelije delujejo protivnetno in upajmo, da bo potem mogoče iz tega nastalo zdravilo brez hudih stranskih učinkov, ki bi lahko nadomestilo kortizon pri rakavem bolniku. To bi bila revolucija.

Dolce,
da ne bo nesporazumov, jaz pišem iz Nemčije, tam je drugače.
Četudi krije tam zavarovalnica stroške psihosomatskega zdravljenja (brez zdravil!) in omelinega zdravljenja (injiciranje); je vse to prostovoljno in se mora za vse to vsak sam pobrigati. Kdor ničesar ne spremeni, ima vse pogoje,da pride do ponovitve. Saj nima telo samo iste pogoje kot pred diagnozo; sedaj je telo od agresivnega zdravljenja še oslabljeno.
V Sloveniji ni strokovnjakov, ki bi komplementarno zdravljenje opravljali. Tega problema ne smem konkretneje imenovati. Zdravilci in večina psihologov so se pripisali profitništvu (GZ); na razpotju so ostale: medicinsko znanje zdravilcev, fitoterapija, akupunktura, homeopatija, nevralna terapija… (kar spada v zdravstvo, MZ), in pa nenazadnje pomanjkanje psiholoških ambulant s koncesijo. Rakavi bolniki hodijo v psihoonkologijo k psihiatru (dr. med.) in ne k univ. dipl. psihologu. Tam dobijo po enem pogovoru vrsto psihofarmakov za depresijo, psihozo in shizofrenijo (vse naenkrat!), od zdravnikov, ki niso ozdravili še nobene depresije. Kam to vodi. Kdo bo preživljal vse te bolnike, ki kronificirajo vse vrste nedosegljivosti.

Vem, da Vam osebno tole vse skupaj nič ne pomaga (je samo za javnost); spada pa tudi v dodatno zdravljenje. Vam osebno lahko samo želim, da imate še dovolj časa, ki ga lahko koristite z Vašo mamo.
Naenkrat bodo trenutki tako zelo pomembni.
Vse dobro!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Darinkica 14.12.11 19:33
Tudi sama sem pred petimi leti bila operirana na glavi-odstranili so mi 6x6 veliki tumor Mengeniom..Zahvaliti se moram bolnišnici Maribor za vso strokovnost.Težko je pisati o vseh prehojenih obiskih pri zdravnikih,preden so postavili diagnozo.Operacijo sem prestala brez večjih posledic,a sedaj spet obiskujem zdravnike,ker mi piska v desnem ušesu.Takoj sem spet pomislila na najhujše,a CT ni pokazal ponovne bolezni.Vseeno sem v skrbeh,a vedno sem v življenju optimist in sem tudi to misel opustila.Ne jaz ne bom več zbolela,meni so ga v celoti odstranili.Hodim v službo,delam,kot ne bi nikoli zbolela,upam,da še dolgo.Lepe pozdrave vsem Darinka
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mamica kris 06.01.12 08:29
Moj sin je imel meduloblastom v zadnji kotanji in bil operiran 30.08.11. Ne morem se dovolj zahvaliti dr.Prestorju in njegovemu asistentu dr. Spazzapanu. Fant je kar se operacije tiče skorajda brez posledic. Ima le rahle motnje v ravnotežju, ki pa so komaj zaznavne.
Potem je imel še 30 obsevanj, zdaj pa je začel s kemoterapijami. No, ta del se mi zdi najtežji, saj je skoraj prenehal jesti že po prvi kemoterapiji in sploh ne vem kaj naj še storim.
Na netu je ogromno stvari, ki jih ponujajo kot dodatek, pomoč pri zdravljenju, vendar se bojim karkoli kupiti, da ne bi naredila še več škode.
Morda ima kdo kakšen nasvet.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Ssimona 29.02.12 00:29
Mamica Kris...............tudi moja hčerka Maša je leta 2009 zbolela za meduloblastomom, 14.05 2009 je bila operirana, nato so sledila obsevanja in kemoterapije........in res je pri tej obliki raka (menda pri vseh bolnikih z meduloblastomom) največji problem izguba apetita. Moja Maša tudi ni nič jedla, pri 169 cm v višino je tehtala komaj 32 kg......sedaj je že 1 leto in pol od zadnje kemoterapije, zredila se je že za 16 kg in se dobro počuti...................če želite izvedeti kaj več, me lahko kontaktirate na simona.jez@gmail.com ................veliko pozitivne energije in uspešno okrevanje............Lp Simona
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Najstnica15 05.03.12 19:26
Živjo :) mene pa zelo zanima kaj je zmano narobe :/ glava me boli že 3 leta! Bolečine imam pri sencah, pri obrveh, za ušesi, in pod semcami. Na začetku me je glava začela boleti le na eni strani a se je na žalost podvojila.. bolečine se mi kar naprej širijo! :/ vsak dan me boli glava, nemorm sodelovati pri pouku, biti zbrana! Moje ocene so se zeelo poslabšale. Na čase vidim zelo slabo, kdaj tudi rumenkaste krogce, se mi vrti, v ušesih slišim neko šumenje, lekadol mi ne pomaga. Če zakašljam se mi bolečina za par sekund ustavi nato pa je spet isto. 2 leti nazaj ko me glava še ni tako močno bolela, sem mami umenla da sem bouna in da ne morem v šolo. Ni mi verjela, ker nisem imela vročine, a sedaj zadnjih 2 tedna sem zelo vroča oziroma topla v obraz, a vročine nimam. Roke pa imam ledene! po rokah dobivam vijolčaste fleke. Mislim da imam migreno, vendar je zelo močna! :((
Prosim povejte mi, kaj vi mislite :) Zdaj čakam še slike od magnetne resonance in me zanima če se bo vidlo da imam migreno, če jo že imam?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jojojojo 24.03.12 23:02
S spoštovanjem !

Zanima me izvid ;
- preiskava pokaže zmerne znake atrofije supratentorialne možganovine, dve zelo drobni področji glioze na desni strani pareetalno; cista septum pellucidum- a in cavum Vergae ???

Leta 2011 sem imel operativni poseg in odstranitev glioma - Intramedularni tumor !

Hvala !
Jože
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mštud 27.03.12 20:06
Spoštovani gospod Jože,
takšne spremembe lahko na možganih nastanejo zaradi različnih vzrokov. To je preveč zapleten primer, da bi ga kdo lahko pojasnjeval kar na pamet prek interneta. Izvid vam lahko razloži samo vaš nevrolog, ki podrobno pozna vaše težave in zgodovino bolezni.
Srečno,
Manca
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar aldič 17.05.12 20:43
moja žena je bla operirana na tumor v glavi pret 5 leti v lijub dolenc je narediu posego tumor raste leto nazaj je biu velik 5x5,7x3.5 danes je dobila izvide tumor raste 5.8x6.3x4.1 kako se raunat? na levo oko ne vide već jo bolj glava,,,,,,uprašan kako se raunat,,,,,,,ona je žiučna in mi v družini smo žiučnj kako bo ne vemo naslednj teden bo šla v lijublijano na pregled,,,,,,,kaj se bojo odločilj ne vem/o ona ima 50 let!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar NUNI 23.06.12 08:22
moj oče je šev na magnetno resonanco in so mu ogotovili da ima velik EPIDERMOIDNIM TUMOR močno utesnjuje sprednji del leve cerebelarne
HVALA ZA ODGOVOR
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar NUNI 23.06.12 10:02
moj oče je šev na magnetno resonanco in so mu ogotovili da ima velik EPIDERMOIDNIM TUMOR močno utesnjuje sprednji del leve cerebelarne
HVALA ZA ODGOVOR
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tejaaa 07.10.12 19:16
Lp

Imam eno vprašanje. Že kar nekaj dni skupaj me boli glava. Boli me predvsem ob sencah, čelo, malo na vrhu glave in zadaj. Slabo mi je in me zanima, kaj bi lahko bilo to?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Neva... 08.10.12 07:00
Tako se je pri meni začelo,en teden groznih glavobolov,nobeni tableti niso pomagali(Ketonal,Lekadol,Analgin,Doreta-vse dobila na recept pri os.zdravniku in nevrologu,dobila napotnico za CT-redno,vendar do takrat nisem zdržala niti pod razno.Me je mož peljav na nedeljo v dežurno,naredili takoj CT .n diagnoza Tumor na možganih.Potem je potekalo vse hitro.V 14 dneh operacija.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Pirula 26.12.12 22:37
Na vrhu glave se mi je naredila nekaksna buska, izboklina. Ne boli, trdo je in ne premika se. Nikamor se nisem udarila in sprasujem, ce moram biti na to pozorna, oziroma, ce moram k zdravniku.

Hvala za odgovor,
Lp alenka
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ponikalnica 18.07.13 23:23
pozdravljeni.
pred letom in več sem začutil omotičnost,ki se mi je pojavljala v presledkih in v različni intenzivnosti,a nekih dodatnih nevšečnosti kot so glavobol ali slabo počutje nisem imel.sicer sem lečečemu zdravniku omenil svoje probleme in me je ta napotil k nevrologu ki pa ni odkril ničesar.ker so se stvari stopnjevale do te mere,da sem pred mesecem dni prvič padel po vrtni gredi in pred tremi tedni ob sprehodu na plaži sem zaprosil za ponovne preiskave in ta isti nevrolog me je (če ravno je predvideval da imam probleme z srednjim ušesom vseeno napotil na slikanje glave CT preiskave,kjer pa se je izkazalo da imam v sredini glave 2,3 krat 1.3 krat 2.1 cm velik tumor na površini klivusa,ki sega vse do foramen okcipitale magnum.Najverjetneje gre za meningeoreom-so zapisali v izvidih.
Tako kot vi ki ste se javljali pred menoj sem tudi sam zelo zaskrbljen še posebej pa me ubija to čekanje na Magnetno resonanco in nadaljnji postopki tako da se kar naprej zbujam in vidim nič kaj prijene stvari.
Delam še zmeraj,če ravno dokaj težko vsled teh mojih vrtoglavic in razdražljivosti.
Če je imel kdo izmed vas kake iskušnje moje vrste vas prosim da mi odkrito in brez olepševanj poveste kako naprej in kako dolgo.Hvala že v naprej...
Življenje je lepo,zato ga je vredno živeti
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 10:07 19.07.13 10:07
Moja zgodba:

pred 2 leti so mi na MRi ugotovili lezijo, pravzaprav nihče točno ne ve kaj je, neke vrste tumor (ne rakav). Od takrat vsake pol leta hodim na kontrolne MRi, če bi se stvar povečala. Občasno imam napade migren z avro, kar pa ni nujno povezano s tem.
Živim normalno, že 2 leti s to diagnozo...vendat v mojih mislih nonstop odjenja dejstvo, da imam nekaj v glavi. Če bi to vedela, ne bi šla nikoli na MRi.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janja P 13.03.14 21:56
Pozdrav!
pred 3 leti me je začela boleti glava ampak bolečina ni bila huda tudi lekadol je pomagal. nato pa se je ko me je bolela glava bolečina zmanjševala iz cele glave le na levo polovico. in letos me skoraj vsak dan boli glava na levi strani občutek imam kod da bi me kdo špikal.
Dogajalo se mi je tudi že to da se kr naenkrat kot bi nekaj me narahlo udarilo v glavo in nato me je začelo ulečti na levo stran ko sem hodila in to je trajalo samo nekaj min in se je kar nekajkrat ponovilo v teh 3 letih. Zadnj čase sem tudi utrujena in slabotna na trenutke. seveda sem bila lani že pri zdravniku a je rekel da so to samo živci ampak bojim se da je kaj več za tem in te skrbi me uničujejo psihično stara bom 20.
prosim za mnenje

HVALA
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar operirana 18.03.14 12:08
Navedeno
janja P
Pozdrav!
pred 3 leti me je začela boleti glava ampak bolečina ni bila huda tudi lekadol je pomagal. nato pa se je ko me je bolela glava bolečina zmanjševala iz cele glave le na levo polovico. in letos me skoraj vsak dan boli glava na levi strani občutek imam kod da bi me kdo špikal.
Dogajalo se mi je tudi že to da se kr naenkrat kot bi nekaj me narahlo udarilo v glavo in nato me je začelo ulečti na levo stran ko sem hodila in to je trajalo samo nekaj min in se je kar nekajkrat ponovilo v teh 3 letih. Zadnj čase sem tudi utrujena in slabotna na trenutke. seveda sem bila lani že pri zdravniku a je rekel da so to samo živci ampak bojim se da je kaj več za tem in te skrbi me uničujejo psihično stara bom 20.
prosim za mnenje

HVALA
Lahko so živci,lahko pa je tudi tumor.Jaz sem imela malo drugačen primer.Nikoli me ni bolela glava,potem pa kar naenkrat;pomagal mi ni več noben tablet;ne lekadol,ketonal,tramal...nič.Bolečina je bila zelo huda.Šla k zdravniku.Vsak dan močnejše tablete,potem napotnica k nevrologu,še močnejše tablete,ki niso nič pomagale,napotnica za CT(redno).Vse to se je zgodilo zelo hitro,v enem tednu.Potem me je mož peljal v soboto na urgenco,takoj slikanje glaveCT in za jejce velik tumor,ki naj bi rastel minimalno 10 let.Čez 14 dni operacija.Res vse je šlo tako hitro.prav neverjetno za naš sistem.Zdaj sem zdrava.Seveda glede na težko operacijo.
Tebi pa svetujem,da greš na soboto ali nedeljo na urgenco oz.k dežurnemu zdravniku.Tam gre vse hitreje.Pa srečno!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janja po 23.03.14 15:33
Hvala za nasvet " operirana" ampak zanima me ali si imela samo glavobol ali še kaj od tega drugega kar sem navedla oz. še kakšne simptome.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar moje mnenje 24.03.14 00:07
Navedeno
janja po
Hvala za nasvet " operirana" ampak zanima me ali si imela samo glavobol ali še kaj od tega drugega kar sem navedla oz. še kakšne simptome.

Pri tumorju v glavi ne glede, ali gre za benigni ali maligni tumor, ni nujno, da je poleg bolečine v glavi še kakšna druga "alarmantna" sprememba. In obratno, bolečine v glavi in drugi znaki, niso nujno pokazatelj tumorja.
Saj razumeš, kajne.

Skratka, ob nenadnih, močnih glavobolih, ki trajajo dalj časa, je pri splošnih zdravnikih potrebno vztrajati in zahtevati dodatne preiskave. Tako izključimo tenzijske oz. migrenske glavobole, ki so ravno tako lahko precej nevzdržni, in čeprav niso znak kakšne hujše bolezni, je dobro, da jih vsaj obvladujemo in v prihodnosti preprečimo.

Te zadeve, kot jih opisuješ, so res lahko znak tudi anksioznosti. Zelo malo je možnosti, da bi se ti pri teh letih razvil tumor, ki bi bil povod za tvoje slabo počutje - maligni itak ne, ker bi te v teh 3. letih že ....., benigni pa tudi malo verjetno, ker bi se stanje tudi slabšalo do meje, kjer bi zagotovo morala poiskati konkretno pomoč.

Osebno res dvomim, da spadaš med take, ki se borijo s takšnimi ali drugačnimi tumorji. Si pa precej obsedena z bolečino, ki je najbrž pokazatelj anksioznega stanja, ki te preganja dan za dnem. Najbrž potrebuješ drugačno pomoč.

Najprej pojdi k splošnemu zdravniku po napotnico za MR, potem pa boš morala najbrž naprej, do zdravnikov, ki se ukvarjajo s psiho.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mmxx 25.10.14 07:14
Spoštovani, tudi sama sem prišla na ta forum zaradi velikih trajajočih glavobolov. Hodim k zdravniku, ki ves čas pravi da je to od vratnih vretenc in hrbtenice. Res sem imela težave. Imam goro zdravil tudi različnih proti bolečinam, fizioterapije. Ampak ta ista bolečina ne poneha.Dal mi je pregledat tudi kri in pravi da je vse ok z mano. mene pa boli za zmešat. Bolečin aje pekoča. Zaspim običajno zjutraja eno uro in takrat ko se zbudim je nekako nekaj minut vreu. Nato začne boleti. Bolečina je pekoča in močna, tako da hromi na desni strani glave. Včasih se širi na ušesa, kot da bolita obe polovici glave s strane in na oči. To se stopnjuje pol leta. Sedaj je neznosno in nameravam iti na urgenco n tudi menjati zdravnika. Tako ne morem več, ker imam občutek, da se mi bo zmešalo od bolečine. Tablete primejo kar primejo. Elderin mogče še najbolj, Doreta me le uspava, Voltare tudi nekako nekaj prime, popolnoma pa ni, tudi druge sem imela, Movalis, Lekadol sem poskusila in dihanje, hoja, prehrana, pa še mislim, da mi zdravnik ne verjame kaj dosti. Trenutno ko pišem, pa je ura sedem zjutraj sem i iz desne bolečina širi tudi na levo, kot da se malo sprehodi , ampak locira se na enem mestu. Zvečer, ko me tudi izmuči čez dan, zelo težko govorim in mislim, kot d abime kap.
Bolečina praktično ne poneha več kot sekundo, minuto...bruham ne, jem sorazmerno normalno, mi pa včasih sama bolečina vzame tek. Slabo mi je redko. Bolečina je ostra utrujajoča in sili na jok (mogoče to zadnje bolj to, ker me zdravnik ne da na pregled naprej)
Mi lahko poveste svoje mnenje. Trenutno iščem drugega zdravnika v Ljubljani. Imam čez 50 let.
Hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar driva 25.10.14 22:38
Če sem prav razumela, je slabše, če se gibljete? In da zdravila ne pomagajo. Urgenca za to sigurno ni pravi naslov. Zdravnik Vam naj da napotnico za neurologa; morda ga lahko tudi sami konzultirate. Poslal Vas bo evtl. na MRT, da bi izključil siringomielijo. To ga tudi prosite. Pekoča bolečina bi bila tu tudi značilna. Seveda ne vem, kako naj to razumem: „zdravila primejo kar primejo“. Če gre za dogajanja v centralnem živčnem sistemu, potem zdravila ne pomagajo. Morda pa je slučajno bolje, ko ste vzeli zdravila in se hkrati umirili (?). Če imate tam kak syring, potem fizioterapija še poslabša. Kaj pa občutek za temperaturo? Ali za globino? … No, včasih je dobro menjati zdravnika. Vendar če je tako, kot sem jaz to razumela, potem rabite sedaj neurologa…
Vse dobro Vam želim.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tanjaaaa 08.02.15 12:42
Pozdravljeni.
muci me bolecina po desni strani glave. Najprej me je bolela glava v desni senci, sedaj me pa poleg tega boli se za desnim usesom. Bila sem na slikanju glave CT vendar pa moram se zelo dolgo cakati da pridem na vrsto za pregled. bila sem tudi na slikanju vratnega dela hrbtenice, prav tako na specialista se cakam. Zamima me, ali je mozno da imam tumor, ker me ta zadeva za usesom vedno bolj boli. ORL pregled ni nicesar resil, sem bila ze 2x...ne boli uhu ampaj za njim. Vedno bolj mi utezuje zivljenje, cist sem ze zmesana. Ne tipam nobene bulice. Da bi bilo od zoba se mi ne zdi ker zadnjega zoba desno spodaj vec nimam, modrostnega pa tudi ni na vidiku.
prosim vas pomagajte mi
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar masa75 16.02.15 09:44
Pozdravljeni!

Pred nekaj dnevi se mi je zelo vrtelo, slabo sem videla, bolela me je glava, in zelo slabo sem se počutila. Celo bruhala sem, več krat. Ali je lahko kaj hudega? Imela sem že poškodbo na glavi, a je že vse v redu s poškodbo. Danes se počutim veliko bolje kot včeraj, a me vseeno zanima če se s tega kaj razvije oziroma kaj bi lahko bilo- ta bolezen?

Lep pozdrav- Maša
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar barbi10 02.03.15 16:41
Pozdravljen!
Vprašala bi kaj je zmano narobe? V ušesih mi večino časa šumi in včasih tudi piska,večkrat se v šoli in doma počuti slabotno in zaspano s katero se mi spremeni tudi osbenost,v šoli se čedalje manj skoncentrirana enostavno ne morem poslušati včasih več,tudi doma čedalje več časa odsotna od šole saj se ne morem učit kr ko berem kakšno stvar nevem o čem se gre,pred učmi se mi tudi čedalje več pojavljajo taka bela meglica s katero slabše vidi note in črke, včasih ko hodim se morem usesti ali počepniti namreč se mi zelo zvrti v glavi,čutum tudi pritisk v glavi,hkrati ko se mi pojavi šumenje in bela zavesa pred očmi pa če mi kdo kakršno koli snov razlaga enostavno tako kot bi padla v trans nemorem sprejemati informaci in mi lahka 10 pove pa ne bom vedla o čem se gre,sm že tudi omedlela in bila nekaj minut nezavestna.Res pa je da imam izredno nizek pritisk a se mi zdi da ni samo v tem težava,dogajanje je potekalo v zadnjih treh letih in so vsako leto slabše.Pomagajte mi ali bi bili to lahko simptomi tumorja?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls
  • Datoteka ne sme biti večja od 500 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 22 minus 6?
Na vrh