Neonatologija

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.
Moderatorka: dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Izcedek iz dojke

avatar limonca007 11.08.10 15:59
Spoštovani,

sem noseča 36t4d (1.nosečnost). Nekje od 18. tedna nosečnosti se mi pojavlja rjavkast izcedek iz dojk - predvsem iz leve. Ker so mi v preteklosti našli fibroadenom v desni dojki so mi sedaj opravili UZ, ki ni pokazal posebnosti in vzeli bris iz leve dojke. V brisu so našli številne makrofage. Ginekologinja mi je pojasnila, da naj bi šlo za vnetje, ne pa tudi za kakšno in da sedaj v nosečnosti tega ne bo zdravila.

Zanima me ali je dojenje v tem primeru sploh varno? Kaj če gre za kakšno dojenčku nevarno okužbo s streptokokom ali kaj podobnega??? Res me jezi, ker zadeve niso vsaj raziskali dalje, da bi se točno vedelo za kaj sploh gre.

Hvala in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LiliKC
Moderator
14.08.10 16:57
Spoštovana,

vaše skrbi glede nevarnosti izcedka so odveč - enake težave, kot ste jih opisali (z variacijo glede barve izcedka, pri nekaterih je bledo-sivkast ali zelenkast, tudi temno rjav), ima vsaj desetina nosečnic. Makrofagi sodijo med "čistilne" celice, ki odstranjujejo ne le razpadle ostanke celic in tkiv ob vnetju (ki ni nujno pogojeno z bakterijami ali drugimi bolezenskimi klicami), ampak tudi ob poškodbah (npr. ob "modricah" v podkožju jih je polno), v vašem primeru je celo možno, da "čistijo" zastojno žlezo v dojki, ki se je aktivirala ob hormonskih spremembah zaradi nosečnosti.

Če bi se v vaši dojki "dogajalo" novorojenčku potencialno nevarno bakterijsko vnetje, bi imeli tudi sami hude težave - z oteklino, rdečino in bolečino v dojki ter splošnim slabim počutjem, mrzlico, vročino. Te težave so pogostejše po porodu ob zastajanju mleka, a pri takem "gnojnem mastitisu" zelo redko izoliramo streptokoke, v večini primerov je povzročitelj zlati stafilokok - S. aureus.

Ker je v nosečnosti in v času dojenja tkivo dojk lahko precej drugačno kot izven teh obdobij in so izvidi preiskav zato nezanesljivi, je razumljiva tudi odločitev vaše ginekologinje, da natančno opredeli vaše težave šele, ko bo obdobje dojenja mimo - pa še to le v primeru, ko bi se izcedek nadaljeval.

Želim vam uspešno dojenje in čim manj skrbi,

******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anča 87 29.08.10 14:34
ojla!!
mam uprašanje,...iz desne dojke mi teče mleko in imam rjavkast izcedek,...v nožnici imam vstavljen maternični vložek,brez kontracepcije.
zanima me kaj naj bi to pomenilo (dojke in izcedek)
lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LiliKC
Moderator
31.08.10 13:59
Spoštovana,

že ob prejšnjem odgovoru sem "ušla" na področje, ki ga pokrivajo kolegi ginekologi (dr. Pušenjak npr.). Vaše vprašanje pa je že povsem njihovo, zato vas prosim, če ga posredujete na sosednji forum.
Pozdrav,

******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: png, gif, jpg, pdf, doc, xls
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 10 krat 4?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.
Na vrh