Inkontinenca

Uhajanje vode in blata je nadloga, ki pesti 5-10% ljudi, vendar ni nujno, da zaradi nje tudi trpimo.
Moderatorka: Lorena Meglič, Društvo Mena in Sabina Senčar, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva

Gospa doktorica Sabina Senčar

avatar Lorena Meglič
Moderator
25.12.11 23:15
Pozdravljeni!

Pa sva dve, ki bova z nasveti pomagali bolnicam z urinsko inkontinenco. Vi po strokovni plati, jaz na podlagi lastnih izkušenj. Morebiti bova na katero vprašanje odgovorili obe, bolnice pa bodo tako dobile dva različna odgovora in verjamem, da nobeden ne bo odveč.

Vesela sem, da ste z nami, za kar se v imenu bolnic z urinsko inkontinenco zahvaljujem tudi Primožu in podjetju Hartman Slovenija.

Na svetu si, da gledaš sonce,
na svetu si, da greš za soncem,
na svetu si, da sam si sonce,
in da s sveta odganjaš sence.
(Tone Pavček)

Vsem srečno 2012!

Lorena Meglič

************************************
http://www.drustvo-mena-maribor.si
Tel: 02-320-20-75
GSM: 040-462-029
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
26.12.11 00:03
Pozdravljena gospa Meglič!
Hvala za vaš prijazen pozdrav! Čestitam vam, da ste do sedaj tako predano skrbeli za forum inkontinence. Hvala, ker me sprejmete v tandem! Mislim, da premalo govorimo o temi, ki pesti tako veliko število žensk. Žal se jih le malo obrne s težavo na svojega zdravnika! Poskusiva skupaj posvetiti na to neprijetno težavo.

Srečno novo leto tudi vam in vsem s katerimi se bomo srečevale v tem kotičku MedOverNeta.

Sabina Senčar
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar [email protected] 03.02.12 14:54
Spoštovana dr. Senčar,

pri Vas sem bila naročena 5.4.2012 za pregled, a ste me danes obvestili, da se moram prenaročiti. Lepo Vas prosim za nov termin, ker so mi v Leonišču povedali, da tam več ne delate. Prosim za kontaktno številko kjer bi se lahko ponovno naročila na pregled. Imam 45 let in mislim, da že imam pred menopavzne težave. Hvala za Vaš odgovor!

Lep pozdrav,
Biserka Šola
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
03.02.12 20:32
Pozdravljeni!
Lahko se naročite na tel. 01 280 3270.
Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar žalostna mama 17.03.12 05:47
Spoštovana dr. Senčar!


Stara sem 45 let in nekaj let po dveh porodih (zadnji pred 12 leti) sem opazila, da imam probleme z stresno urinsko inkontinenco. Bila sem tudi pri osebnemu ginekologu, ki mi je dal napotnico za specialistični pregled, kjer pa mi je Dr. svetovala operacijo. Mislim, da sem zato še premlada in bi raje poskusila drugače. Zadnje čase je tudi huje saj mi urin uhaja takoj, ko začnem teči in tudi, če nepripravljena zakiham in ob prehladih s kašljem... V reviji Ona sem prebrala, da vi tudi lasersko zdravite, zato me zanima, kako bi lahko stopila z vami v stik in se naročila na pregled?
Zamima me tudi ali tako zdravljenje krije zavarovanje ali je samoplačniško?

Najlepša hvala za odgovor

Nesrečna S.S.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
17.03.12 19:23
Pozdravljena spoštovana S.S.!
Žal stroškov zdravljenja SUI z laserjem zavarovalnica še ne krije.
Z veseljem vam odgovorim na vsa vaša vprašanja, tudi po tel. 280 32 70 (Ambulatorij, Savska 10, Ljubljana).
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Irena1960 13.04.12 14:51
Pozdravljena Ga. Senčar

Jaz imam tudi že rahle težave z inkontinenco. ali je pri laserskem zdravljenu učinek takojšen, ali je pa potrebno postopek večkrat ponoviti?
Zanima me tudi okvirna cena takšnega zdravljenja.
Lep pozdrav,
Irena
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
14.04.12 11:00
Pozdravljeni!
Navadno je učinek po laserskem zdravljenju takojšen, zelo redko pa je potrebno postopek še enkrat ponoviti.
Povdariti moram, da je zdravljenje z laserjem indicirano le za lahko do zmerno stresno urinsko inkontinenco.
Cena posega je 700 evrov. V ceno so vključeni tudi vsi pregledi pred posegom in celotno spremljanje po posegu, z eventuelno ponovitvijo postopka.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MarijaK 09.06.12 14:46
Spoštovana ga doktor,

Imam diagnozo: cistokela

nimam težav z inkontinenco pač pa diagnozo cistokela, ki se je pojavila po operaciji sprednje in zadnje stene nožnice. Klasični poseg na zadnji steni nožnice je bil uspešen, na sprednji pa se je takoj po operaciji pojavila cistokela. Ali v tem primeru pride v poštev laserski poseg? Stara sem 56 let.

lep pozdrav in hvala za odgovor
Marija
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
10.06.12 22:17
Pozdravljeni!
Vpliv laserja na tkivo v nožnici je toplotni. Povzroči skrčenje kolagenskih vlaken. Posledica je skrčenje ohlapne stene nožnice. Cistokela je ohlapna sprednja stena nožnice.
Termični učinek laserja pa ni le trenuten. Povzroči preoblikovanje kolagenov in spodbudi nastajanje novih kolagenskih vlaken.
Terapija je povsem primerna za zdravljenje preohlapne stene nožnice.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kr1 11.06.12 10:23
Pozdravljeni!

Stara sem 31 let, rodila sem 3 otroke zaporedoma (sedaj so stari 2,3 in 5 let). Po porodu sem delala Keglove vaje, ki sem jih po dveh mesecih opustila, ko sem se tudi aktivno začela rekreirati.
Zaradi pomanjkanja časa sem v zadnjem letu opustila telovadbo in se zredila za 8kg. Občasno mi pri kihanju uhaja urin (drugače ne), največ težav pa imam v spolnosti,ker enostavno skoraj ničesar ne čutim, ker imam zelo ohapne mišice medeničnega dna. Po mojem mnenju se mi medenica ni vrnila v prejšnje stanje pred porodom, ker mi občasno kar "pokne" v medenici, ko vstanem iz postelje, stola...). Zanima me laserska operacija ohlapnih mišic in kaj se zgodi, če operacija ne uspe, kakšni so stranski učinki in kdaj po operaciji so možni sp. odnosi?

Lp, Tjaša
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
11.06.12 21:16
Pozdravljeni!
Z laserskim posegom vplivamo na vezivna tkiva nožnice. Preraztegnjenim tkivom vrnemo elastičnost in tonus. Na mišice delujemo zgolj posredno. Vezivne strukture, v katere so vpete mišice se skrčijo in s tem omogočijo optimalnejše prekrivanje mišičnih vlaken.

Pri "pokih" v medenici vam bi najbolj pomagal usposobljen fizioterapevt.

Če poseg ne uspe povsem, ga ponovimo po določenem času.
Stranski učinki bi lahko bili povezani s preobčutljivostjo na svetlobo, in so podobni blagi alergični reakciji.
Po posegu je priporočena abstinenca spolnih odnosov 4 tedne po posegu. V ZDA in Južni Ameriki imajo tudi precej krajšo priporočeno abstinenco spolnih odnosov (in nič slabših rezultatov).
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kr1 12.06.12 11:45
Najlepša hvala za vaš odgovor!

Bom vsekakor premislila, ker mi je trenutno samo plačilo ovira in najprej poskusila z medeničnimi utežmi. Upam, da bo kaj uspeha. V prihodnosti se bom pa odločila ta poseg, ker sem zelo vesela, da je to sploh možno.

Hvala še enkrat in lep pozdrav!
Tjaša
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar V. Tursic 27.06.12 15:29
Spostovana ga,doktor,

moja mami je stara 85 let in jo ze nekaj casa pesti inkontinenco, tako, da mora nositi vlozke. Najhuje je ponoci oz. zjutraj ko gre na stranisce ji skoraj pol urina uide. Bila je na pregledu pri svojem ginekologu, ki pa ji je rekel da operacija ne pride v postev. Drugace je zdrava razen bolecin v hrbtenici in obcasni revmi. Zanima me vase mnenje.

Hvala in lep pozdrav,
v.Tursic Ljubljana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar vana53 10.07.12 16:45
Spoštovana dr. Sabina Senčar,

stara sem 59 let. Leta 2009 sem imela zaradi uhajanja urina operacijo stresne inkontinence. Po operaciji se je stanje dokaj izboljšalo, vendar pa imam vse od operacije dalje težave pri spolnih odnosih, ob katerih imam zelo ostre bolečine v nožnici. Moja ginekologinja je ugotovila, da imam v nožnici brazgotino in me napotila k drugemu ginekologu, ki se ukvarja z zdravljenejem inkontinence. Njegova ugotovitev pa je bila, da je to nekaj običajnega, ker se pač mrežica, ki stabilizira mehur mora nekam vpeti. Lahko mi to prereže, tem pa se verjetno vrnem nazaj v težave pred operacijo, sicer pa mi je predpisal vaginalne tablete Ortho Gynest, po katerih sem pa imela bolečine v spodnjem delu trebuha oz. jajčnikih in sem jih zato zamenjala za Vagifem, vendar mi to pri odpravi bolečin ob odnosih ne pomaga. Lepo vas prosim za nasvet in vaše mnenje, kako naj se pravilno odločim oziroma kaj naj storim.
Hvala in lep pozdrav,
V ana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sm2 19.07.12 10:04
pozdravljena,

ginekologinja mi je povedala da imam povešeno zgornjo in spodnjo stran vagine in da zadeva ni za operacijo, delam pa naj keglove vaje, vendar zadeva ne bo kot pred porodom....priporočila mi je tudi laserski poseg pri vas, vendar še vedno ne zagotavlja prejšnjega stanja vagine, zaradi zdrsa imam tudi zelo razširjen vhod....ker imam 39 let ne želim še obupati in bi želela urediti tako da bi bil učinek čimvečji....

sedaj vas prosim za nasvet ali je res tako malo možnosti za izboljšati zadevo in kolikšen je vpliv laserskega posega oz ali moram zadevo prej čimbolj izboljšati s keglovimi vajami ali bi se lahko naročila na laser že kar takoj in seveda kolikšna je čakalna doba...

naročila me je tudi na elektrostimulacijo, vendar ne razumem kakšen naj bi bil učinek

čitala pa sem tudi o pesarjih, katere mi ginekologinja ni omenila kot možnost....

hvala za pomoč in lep dan želim
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
22.07.12 10:42
Pozdravljeni gospa Vana 53!

Suspenzija ali opora mehurja z mrežico ima lahko za posledici težave pri spolnih odnosih. Mrežica, kot tudi trah sta locirana na meji med mehurjem in nožnico. Brazgotina po operaciji pa vpliva na elastičnost nožnične stene in celo povzroča neprijetne in boleče občutke.
Vagifem in OrthoGynest (ki sta mimogrede bioidentična hormona estradiol in estriol) izboljšujeta vlažnost in debelino nožnične sluznice. S to terapijo poskušamo zmanjšati neprijetne občutke. Tako Vagifem, kot OrthoGynest pa nimata vpliva samo na nožnično sluznico, ampak vplivata tudi na ostala rodila (maternica, jajčniki) in dojke.
Mrežica in TVT trak se navadno ne odstranjujeta, saj poseg ni enostaven. Tudi vsak naslednji poseg je lahko povezan z nastankom brazgotin in dodatnimi poškodbami tkiv.
Poleg tega vas je mrežica rešila ene pomembne težave, uhajanja urina. Tudi sama bi se odločila za konzervativno metodo pomoči, kot vam je bila predlagana.
Menim, da je spolnost dovolj pomemben del našega življenja, da iščemo manj invazivne in manj agresivne poti zdravljenja stresne urinske inkontinence.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
22.07.12 10:55
Pozdravljeni gospa sm2!

Tako malo možnosti za izboljšanje pa spet ni, da bi bili obupani!
S Keglovimi vajami in elektrostimulacijo izboljšate mišični tonus mišic na medeničnem dnu. Z lasersko metodo pa vrnemo tonus in elastičnost vezivnim tkivom. Nožnico in nožnični vhod znamo že lepo popraviti. Vi ste mladi in vaša tkiva imajo zelo velik potencial za popravljanje poškodb tkiva!
Pesarje vam odsvetujem.
Dokler ne opravim pregleda, vam ne morem natančno povedati kaj lahko pričakujete od laserskega posega.
Po tem, kar ste mi opisali sami, pa mislim, da bi bil laserski poseg primeren za vas.
Čakalne dobe za pregled ni.
Lep pozdrav. Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 2x mamica 02.08.12 10:18
Spostovana, po dveh porodih (4 leta in 1 leto) imam tezave z blago inkontinenco. Z mozem si zeliva se enega otroka. Zanima me ali je laser primeren ze zdaj ali je bolje, da pocakam se en eventualen porod in do takrat delam vaje? Hvala in lp.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
02.08.12 14:52
Pozdravljeni!
Hvala za vaše vprašanje. Predlagam, da počakate še na planirano nosečnost in porod, potem pa popravimo nastalo škodo na vezivnih tkivih.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar so-asas 02.08.12 14:54
Pozdravljeni,

imam podobne probleme in sicer nožnica je ohlapna tako, da pri spolnih odnosih ni več takega efekta kot včasih, imam 46 let 3 porodi sedaj pa me muči nakaj kar pritiska na medenično dno pa ne vem točno ali je to maternica ker je bila že pred tem povešena vsaj tako je rekel moj ginekolog ali pa sama nožnica. Nimam sicer velikih problemov z uhajanjem vode ampak ko zakašljam ali se smejim se mi včasih to zgodi in vedno pogosteje. Zadnjih 14 dni opažam tudi da se na vhodu v nožnico vidi neka bula ki jo tudi potisnem nazaj pa ne za dolgo ker se vrne. Na ginekološkem pregledu sem bila letos marca in mi ni nič rekel glede povešene maternice ali kaj drugega razen tega da vidi malo povečano maternico ampak če ni problemov da to ni nič takega?? Kaj bi bil lahko vzrok? Ker rada kolesarim in hodim v hribe me malo skrbi ker ob hoji čutim kot da mi nekaj potiska navzdol. Prosim za vaše mnenje kaj mi predlagate.

Hvala in lepo pozdravljeni

sanja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Celjan 04.08.12 19:50
Spostovana gospa doktor,

niste se odgovorili V. Tursic, zato tudi jaz postavljam isto vprasanje. Razlika pri vprasanju so samo leta. Moja mati je stara 70 let.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
05.08.12 14:59
Pozdravljeni gospa Sanja!
Brez pregleda vam težko povem, kaj je bula, ki jo tipate na izhodu nožnice. Sklepam pa, da gre za cistokelo, ali povešeno steno nožnice. Pri cistokeli gre tudi za povešen mehur in od tu simptomi uhajanja urina ob povečanem pritisku v trebuhu (kihanje, kašljanje ali fizična aktivnost). Ne vem, koliko je ob tem povešena tudi maternica.
Ohlapnost nožnične stene ima vpliv na kakovost spolnih odnosov.

Predlagam, da ob pregledu ugotoviva, kaj lahko z novo lasersko metodo naredimo v vašem primeru. Laserska metoda je primerna za zdravljenje ohlapne nožnice, kot tudi za zdravljenje blage in zmerne stresne urinske inkontinence.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
05.08.12 15:15
Pozdravljeni g. Celjan!
Opravičujem se, da se mi je izmuznilo vprašanje gospe Tursic. Hvala, da ste me opozorili. Laserska metoda ne potrebuje anestezije in predhodne kirurške priprave, zato je primerna tudi za ženske, pri katerih bi bil večji kirurški poseg tvegan. Laserska metoda zdravljenja stresne urinske inkontinence je ambulantni poseg.

Potrebno pa je opozoriti na dve pomembni dejstvi: zdravmo lahko le stresno urinsko inkontinenco, blažje in zmerne stopnje. Poseg ni primeren za prolapse maternice ali težje stopnje povešenosti nožnične stene.

Ker z laserjem vplivamo na elastičnost lastnih vezivnih tkiv, se možnost uspešnosti metode z leti manjša. Popravljanje vezivnih tkiv je v veliki meri odvisna tudi od kvalitete in stanja tkiva samega.

Brez pregleda in ocene konkretnega primera vam težko dam natančnejši odgovor. Vedno pa je vredno poiskati najprej najmanj invazivno metodo zdravljenja, ki je še učinkovita.

Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edie 05.09.12 00:06
Lep pozdrav,

Sama sem stara 35 let in imam težave s stresno inkontinenco po svojem drugem porodu (prvem vaginalnem, prvič sem imela urgentni carski rez). Pred tem sem imela spodaj zelo močne mišice, zdaj pa je že dve leti od poroda in kljub precejšnjemu trudu nikakor ne morem natrenirati mišic nazaj v neko stanje podobno prejšnjemu. Veliko se ukvarjam s tekom, sem vaditeljica aerobike, inštruktorica pilatesa in je zame inkontinenca nekaj zelo neprijetnega. Urin mi uhaja ob teku, močnem kihanju, kašljanju, ne vem bruhanju, drugače ne. Moja ginekologinja pravi, da nimam povešene vaginalne stene. Baje je to zelo odvisno od tkiva? Imam več vprašanj. Ali laserska terapija vpliva tudi na elastičnost tkiva, torej je primerna za nekoga kot sem jaz? Kot drugo sem tretjič noseča in se bojim, da bi vaginalni porod še poslabšal mojo inkontinenco, če je ta odvisna od tkiva? Ali se lahko laserski poseg opravi v nosečnosti?

Hvala za vaše odgovore!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
06.09.12 23:51
Pozdravljni!
Stresna urinska inkontinenca je v nosečnosti fiziološka, Nosečnost je kontraindikacija za laserski poseg.
Laserski poseg vpliva na čvrstost in elastičnost tkiv. Zaradi svoje neinvazivnosti je primeren za vsako žensko, ki ima težave z ohlapnim tkivom nožnice, blago in zmerno stresno urinsko inkontinenco.
Vaginalni porod je pomemben dejavnik za nastanek stresne urinske inkontinence, ni pa edini. Ne le vaginalni porod, tudi nosečnost sama pripomore k nastanku SUI. S carskim rezom se torej ne moremo povsem izogniti tej bolezni.
Nehoteno uhajanje urina je neprijetna v vseh starostnih obdobjih in situacijah. Vsaka nova metoda, ki pripomore k preprečevanju in zgodnjem zdravljenju SUI je zelo dobrodošla.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar e.m. 11.09.12 21:38
lep pozdrav gospa doktorica,stara sem 42 let imela sem velik problem z stresno inkontinenco ze od leta 2006 sem pila detrunorum ki mi je delno manjsal pritisk na mehur ki je bil povesen,moj ginekolog je bil mnenja da sem premlada za operacijo. Ampak ki sem ze bila v fazi da sem rabila podloske me je splosni zdravnik napotil urologu, ki mi je svetoval takojsnjo operacijo ki sem jo opravila januarija narejena je prepelacija ali nekaj takega in sem bila kot prerojena, samo da ponovno pri delu in dviganju nekaj tezjega ne uspem vedno zadrzat kaljico vode. Detrunoruma ni vec in moj zdravnik mi ni prepisal nic drugega baje je vec skode kot koristi,tako da me zanima ce bi laserski poseg bil resitev za noznicne misice ki me ne ubogajo ko treba stisnit. Unaprej hvala. Bralka z primorske.E. M.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
11.09.12 22:18
Pozdravljeni!
Detrunorm je zdravilo, ki ga predpisujemo pri urgentni inkontinenci, pri bolezni prekomerno aktivnega sečnega mehurja. Strinjam se z vašim zdravnikom, da pri stresni urinski inkontinenci ne boste imeli prave koristi od takega zdravljenja.

Z laserskim posegom vrnemo čvrstost in elastičnost nožnici in v določeni meri podpremo mehur in sečnico.Poseg je primeren za blago in zmerno stresno urinsko inkontinenco, kot tudi za zdravljenje ohlapnih tkiv nožnice.

Mišicam zapiralkam posredno omogočimo boljše prekrivanje vlaken in s tem boljšo aktivnost. Neposredno pa z laserjem na mišice ne vplivamo, pač pa na oslabljena vezivna tkiva.

Glede na vašo starost menim, da bi vam laserski poseg utegnil koristiti.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar urška 16.09.12 19:54
Spoštovana g. doktor
Stara sem 60 let in imam že več časa težave z uhajanjem vode.Bila sem že na pregledih in na el. stimulaciji pa ni nič bolje. Diagnoza je stresna ikontinenca.Moj ginekolog mi je svetoval operacijo,vendar se ne morem odločiti.Bila pa sem zelo vesela,ko sem slišala za vaš poseg,ki je mnogo bolj prijazen.Zato bi vas prosila,če mi napišete kako se lahko naročim k vam na pregled in če sem sploh primerna za vašo obravnavo.
Hvala in veliko uspeha še naprej.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Irenca 16.09.12 21:17
Spoštovana gospa Senčar!
Stara sem 58 let in imam težave z inkontinenco. Rada bi se k vam naročila na pregled in lasersko operacijo. Hvala za odgovor in lep pozdrav Irena
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
17.09.12 17:41
Pozdravljeni gospa Urška!
Laserska metoda je primerna za zmerno stresno urinsko inkontinenco. Kontraindikacij za laserski poseg je precej manj, kot za bolj invazivne metode zdravljenja, zato upam, da bo primerna tudi za vas.
Na pregled se lahko naročite kadarkoli, na tel. 280 32 70.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
17.09.12 17:47
Pozdravljeni gospa Irenca!
Za pregled se lahko naročite vsak dan na tel. št. 280 32 70. Po pregledu se z vsako gospo natančno pogovorim o posegu.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 2xMamica 19.09.12 11:16
Spoštovana dr. Senčar,
sem mamica po porodu in imam občasno težave z uhajanjem kapljic urina. Predvidevam, da bi to bila lahko zmerna stresna inkontinenca.
V naslednjih letih si želim še enega otroka in me zanima, če je laserska metoda zdaj primerna ali je bolje počakati na čas po morebitnem naslednjem porodu?
Hvala in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Danica L 20.09.12 12:21
Pozdravljena gospa Sabina!

Misleč, da je diagnoza mojih težav urgentna inkontinenca
(in da je z laserskim posegom ne zdravite (?)),
sem po pregledu pri mojem ginekologu (žal) odpovedala dogovorjeni termin pregleda pri Vas
(oziroma pri Vaši kolegici ~ sodelavki; pri kateri naj bi prišla nekoliko prej na vrsto za pregled).
Brskajoč po internetu, sem zdaj (milo rečeno) zmedena glede mojih težav z inkontinenco
in je najbrž najbolje, če Vam najprej prepišem "poročilo" s pregleda pri mojem ginekologu.

Ginekološki status:
Mehur na mestu, vesicovaginalni kot primeren, moč MMD primerna.
Izraziti znaki atrofije vagine in genitalij.

Dg.: -UUI N39.3 kot posledica menopavzalnih sprememb N95.2

Terapija:
Vagifem (po shemi)
Toviaz 4mg - poizkusno za en mesec

Stara sem 56 let. Moja težava je predvsem v tem, da me nenadoma, močno stisne na vodo
in da mi v primerih, ko mi ne uspe takoj najti stranišče, voda tudi uide
(koliko mi uide je pa povsem odvisno od časa iskanja stranišča).

Ker bi navedeno terapijo rada opravila le kot zadnjo možnost zdravljenja
(predvsem zaradi morebitnih kontraindikacij navedenih zdravil),
me zanima, ali je z mojo (navedeno) diagnozo sploh smiselno pri Vas opraviti pregled
oziroma kakšne so možnosti zdravljenja (navedene diagnoze) z laserskim posegom
(kolikor mi je seveda mogoče tako na oko odgovoriti).

Hvala!
Danica
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar irena19 20.09.12 20:12
Pozdravljeni.
Se poseg lahko opravi, če ima pacientka vstavljeno Mireno?
Hvala in lp.

Irena (LJ)
http://picasaweb.google.com/irenalavric/
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
20.09.12 21:20
Pozdravljena 2xmamica!
Ne vem, koliko časa je minilo od poroda. Prvo leto po porodu se stresna urinska inkontinenca navadno izboljša ali popolnoma izgine. Če traja dalj časa, ali se inkontinenca poslabšuje, verjetno brez ukrepanja ne bo minila.
Ker planirate ponovno nosečnost, mislim, da je za vsakršen poseg prezgodaj. Po porodih bo še dovolj časa in priložnosti za ukrepanje.
Izogibajte se nošenju težkih bremen, ob vsaki priložnosti poiščite lego, ki bo razbremenila pritisk na medenično dno, delajte Keglove vaje in poskrbite za vsakodnevno psihično razbremenitev. Zdravljenje urinske inkontinence se začne s preventivo.
Vedno me razveseli dejstvo, da se odločate za več otrok. Želim vam vso srečo.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
20.09.12 21:42
Pozdravljeni Danica L!
Kot ste tudi sami domnevali, gre pri vas za urgentno inkontinenco. Laserski poseg je namenjen zdravljenju stresne urinske inkontinence, urgentna inkontinenca zahteva drugačne pristope zdravljenja.
Ne vem, zakaj ste v dvomih glede jemanja predpisane terapije. Če bo izboljšala kvaliteto vašega življenja, boste morali vzeti v zakup tudi možne stranske učinke terapije. Navadno izboljšanje težav odtehta stranske učinke zdravil.
Če imate katero od kontraindikacij za predpisano terapijo, se pogovorite z vašim ginekologom! V tem primeru vam bo našel primernejšo terapijo.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
20.09.12 21:45
Pozdravljena gospa Irena!
Poseg se lahko opravi pri ženskah, ki imajo vstavljen maternični vložek Mireno.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Danijela J 24.09.12 20:48
Spoštovani ga.dr. Sabina Senčar!
Rada bi dobila informacijo glede operacije mehurja. In sicer mami (41 let) je bila operirana prejšnji teden v torek, 18.9.2012. V nedeljo dopoldan so ji kateter (vrečko) odstranili. Včeraj in danes je imela velike bolečine v trebuhu, ker ni mogla odvajati vode (le par kapljic), tako da so ji z inekcijo (nevem točno kako naj se izrazim) izpraznili mehur. In ji nato danes tudi vrnili kateter. Razlog za zaplet naj bi bil neka bulica, ki naj bi bila vidna pri ultrazvoku.
Zanima me, ali je ta bulica zaradi napenjanja, je to zelo nevarno? In kdaj bi se stanje izboljšalo?
Hvala in lep pozdrav,
Danijela J
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
24.09.12 21:28
Pozdravljeni!
Razumem vašo skrb za mamo. Ne vem natančno, kakšno operacijo je imela vaša mama. Glede na starost predvidevam, da je šlo za TVT. Po operaciji lahko pride do prehodnega pretočnih motenj iztekanja urina iz mehurja. TVT trak namreč nenapetostno podpre sečnico. Zaradi zastoja urina v mehurju je imela vaša mama hude bolečine.

Žal vam ne morem odgovoriti, kakšno "bulico"so videli na ultrazvoku.
Odtočne motnje po operaciji niso tako redke in sčasoma največkrat izvenijo. Okrevanje po operaciji traja do šest tednov po posegu.

Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MONIKA Š 15.10.12 06:59
Spoštovani.

Urolog mi je po pregledu ugotovil stanje mešana inkontinenca. Stara sem 56 let in s s težavami uhanja vode soočam že kar nekaj let tako, da imam vedno vložek. Najhuje je ob nenadnem smehu, kašljanju ali kihanju. Zanima me, če bi mi laserska operacija stanje izboljšala in ali katera ginekološka ambulanta opravlja to operacijo tudi v Celju oz. kje v bližini Celja.

LP Monika
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
15.10.12 22:42
Pozdravljeni!
Z lasersko metodo zdravimo stresno urinsko inkontinenco. To je uhajanje urina pri povečanem pritisku v trebuhu, torej med smehom, skakanjem, kašljanjem in kihanjem. Sklepam, da bi se vaše stanje po posegu izboljšalo.
Zaenkrat nobena ambulanta v Celju ali okolici ne opravlja tovrstnega laserskega posega.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar barbaraL 16.10.12 11:47
Pozdravljeni!

Stara sem 45 let in v zadnjih par letih imam težave z uhajanjem urina. Težava se pojavi pri kihanju, kašljanju, predvsem moteče pa je pri teku. Delam keglove vaje, vendar se stvar ne izboljšuje.
Sem iz Ljubljane in me zanima, kje se izvaja lasersko zdravljenje. Na koga naj se obrnem in ali poseg krije ZZZS ali je samoplačniški?

Hvala za odgovore in lep pozdrav

Barbara
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
16.10.12 21:09
Pozdravljeni!
Glede na simptome, gre pri vas za stresno urinsko inkontinenco. Urin vam uhaja pri povečanem pritisku v trebuhu (kašljanje, telesna aktivnost). Lasersko terapijo izvajamo v Ljubljani, v Ambulatoriju, na Savski 10. Poseg je samoplačniški.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Saša13 20.10.12 10:31
pozdravljeni. Imam eno vprašanje za vas. Star ata je bil operiran za kolk. rana se mu zelo lepo celi, se mu je pa po enem tednu ustavila vodo. bolečin ne čuti ker jemlje tablete za bolečine. vstavili so mu kateter naredili pregled in niso nič kaj ugotovili. Kateter so mu odstranili vendar voda vseeno ni šla ven iz njega in so mu ga nazaj vstavili. ali mogoče veste od česa bi to lahko bilo, v bolnici so rekli od ležanja in s čim mu lahko pomagamo da bi se znebil katetra. (tablete, čaj ...) ima pa vsak dan vročine okoli 37,4 kar verjetno pomeni da se nekaj dogaja v njegovem telesu. hvala za odgovor, Saša
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kitekat 22.10.12 10:52
Pozdravljeni.

Stara sem 35 let. Že od mladosti (približno od 12. leta) imam težave s SUI, vendar sem do prvega vaginalnega poroda težave obvladovala z vajami (tekla sem npr. lahko, vendar le s praznim mehurjem, sicer pa mi je voda uhajala). Po prvem porodu pred tremi leti pa se je stanje precej poslabšalo.

Razmišljala sem o TVT, vendar sem nameravala še enkrat roditi, zato sem to misel dala na stran in popolnoma omejila športno življenje na hojo in plavanje, pa na sobno kolo ipd. Že po nekaj korakih teka pri praznem mehurju mi voda namreč uhaja. Problem je tudi zaradi poklica, saj sem učiteljica na razredni stopnji in poučujem tudi športno vzgojo.

Po drugem porodu v začetku letošnjega leta sem začela iskati rešitev, saj menim, da TVT še ne pride v poštev zaradi dvigovanja bremen (pri dveh majhnih otrocih bi težko 6 tednov počivala).

Bila sem tudi na pregledu pri fizioterapevtki na ginekologiji, ki je ugotovila, da so moje mišice zelo dobre, kar me je seveda presenetilo. Ves čas sem namreč vzrok pripisovala slabim mišicam in vse napore vlagala v trening (od keglovih vaj, električne stimulacije, do neocontrola), spremenilo pa se seveda ni nič. Logično - če so pa mišice bile ves čas super. Torej je pri meni problem ostalo vezivno tkivo - tako si predstavljam. V mladosti sem nekaj časa trenirala skok v višino - zdaj razmišljam, da je tudi to lahko slabo vplivalo na tkivo.

Zanima me, kolikšna je možnost, da bi laser pomagal v mojem primeru?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Lidija Koprivc 22.10.12 11:24
pozdravljeni
Pri dr.Senčar sem letos opravila poseg z laserjem zaradi SUI.Uspeh je bil 80 procenten.Poseg sva pred kratkim ponovili in lahko rečem,da se je splačalo,saj so se mi rešile še druge težave za katere se nam govori,da jih moramo vzeti kot normalne,saj smo rodile.Zato vsem primernim kandidatkam poseg toplo priporočam.Gospa Sabina Senčar pa je dr. z velikim D,
Lep pozdrav.Lidija K.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
22.10.12 22:42
Pozdravljeni Saša13!
Kateter v sečnici je začasna rešitev. Vaš ata se mora spet naučit iti na vodo, kar po operacijah lahko zahteva precejšen trud. Kateter, ki je v mehur vstavljen dalj časa lahko povzroči zastoj urina po odstranitvi. Vročina nad 38 st. lahko govori za uroinfekt, kar bi lahko bila posledica dolgotrajno vstavljenega katetra.
Svetujem vam, da se dogovorite za pregled pri urologu ali pristojnemu fizioterapevtu.
Lp., Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
22.10.12 22:56
Pozdravljeni Kitekat!
Glede na vašo mladost in težave vam kot terapijo izbora svetujem laserski poseg. V naši ambulanti smo uspešno pomagali že večim mladim, športno aktivnim ženskam s stresno urinsko inkontinenco. Kot ste sami ugotovili, ni težava v mišicah, pač pa v poškodbi vezivnega tkiva, ki daje oporo sečnici in mehurju v njuni anatomski legi.
K nastanku poškodbe pripomorejo genetska predispozicija, porodi in fizične obremenitve. Profesionalen šport z veliko skoki in doskoki (atletika, gimnastika...) spadajo med dejavnike, ki pri genetsko predisponiranih lahko poslabšajo bolezen.
Lp., Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
22.10.12 23:00
Draga gospa Koprivc!
Nihče ni imun na pohvale. Hvala vam za pismo, ki mi je polepšalo večer, dan in moj svet.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar xy5 27.10.12 11:00
Pozdravljeni,
po prebranem sem se opogumila, da vam tudi sama pišem. Stara sem 35 let in še nisem rodila. Imam težave z majhnim uhajanjem urina. Bila na pregledu pri dr. Butu, ki je ugotovil, da za opearcijo ni (ca 5 kaplic toliko, da so hlačke mokre) in dobila tablete (pozabila ime). Te tablete imajo stranski učinek, da izsušujejo grlo in mi oteževale dihanje in še ponoči sem se prebujala in hodila pit. Skratka sem jih opustila. Zanima me kaj bi mi vi svetovali, da bi lahko tekala naokrog brez vsakodnevnega mini vložka. A zame pride v poštev laserska operacija, glede na to, da še nisem rodila?
Hvala vam za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
31.10.12 00:01
Pozdravljeni XYZ!
Glede na terapijo (medikamentozno-zdravila), ki vam jo je predpisal ginekolog in na simptome, ki jih opisujete, gre pri vas verjetno za urgentno inkontinenco ali prekomerno aktiven sečni mehur. Z laserjem pa pomagamo pri odpravljanju stresne urinske inkontinence. Torej, ne zato, ker še niste rodili, pač pa zaradi drugačnega mehanizma nastanka inkontinence, menim, da laserska terapija ne bi pomagala.

Zelo priporočam avtogeni trening, kot alternativo medikamentozni terapiji. Ima manj stranskih učinkov, dolgoročni učinki pa so po študijah povsem primerljivi. Poleg avtogenega treninga je uspešna tudi akupunktura, če se odločate za terapijo z najmanj stranskih učinkov.

Lp., Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anatic 10.11.12 12:37
Pozdravljeni! Stara sem 51 let in odkar pomnem imam težave z uhajanjem urina. Prej samo med kihanjem, kašljanjem in smejanjem. Zadnja leta pa pa vse bolj ob dvigovanju težjih predmetov, tekanju, skakanju...Naj povem, da so mi pred 3 meseci odstranili maternico in jajčnike. Pa še to: nožnična odprtina se mi zdi prevelika, med spolnimi odnosi ne čutim ničesar. Zanima me, ali se da moje težave odpraviti z laserjem? Kje se nahajte in kolikšna je cena posega? V kolikem času pridem na vrsto in ali se lahko takoj po posegu vrnem domov ter koliko časa traja sam poseg? Hvala vnaprej za odgovore in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
11.11.12 18:19
Pozdravljeni!
S termičnim učinkom laserske svetlobe povzročimo krčrnje tkiv. Nožnico skrčimo, ji povrnemo čvrstost in elastičnost.
Naša ambulanta se nahaja v Ljubljani, v Ambulatoriju, na Savski 10.
Cena posega je 700 evrov. Čakalna doba za pregled je približno en mesec.
Poseg sicer traja pol ure. Takoj po posegu se vrnete domov, k svojim običajnim dnevnim opravilom.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zdenkas 28.11.12 11:16
Spoštovana ga. doktor,
zanima me, če ta laserski poseg pride v poštev tudi zame, ki sem paraplegik?
Že 30 let sem paraplegičarka po poškodbi hrbtenice. V tem času sem rodila dva otroka, po naravni poti, sedaj pa imam težave tudi z meno in zelo močne menstruacije. Kaj mi priporočate kot naravno terapijo pri meni, ki jo spremljajo močne menstruacije in vse ostale težave?

Prosim, za odgovor za na obe vprašanji, za kar se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,
Zdenka.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
02.12.12 16:33
Pozdravljeni!
Če je vzrok uhajanja urina v poškodbi živčevja, ki inervira mehur, vam laserski poseg ne more pomagati. Z laserjem le učvrstimo vezivne strukture, ki podpirajo mehur in sečnico v njuni anatomski legi.
Priporočam pa vam, da se s svojim ginekologom dogovorita o uvedbi primerne hormonske terapije, ki bi uspešno odpravila perimenopavzalne težave.
Lp., Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar klara.m. 19.12.12 21:07
Spoštovan!
Stara sem 44 let. Rodila sem dvakrat, prvič medenično in drugič normalno. Pri obeh nosečnostih sem imela "cerklažo". Tri leta po drugem porodu sem imela operacijo po MenčesterF.(ne vem kako se točno napiše) zaradi povešenih rodil. Težave z inkontinenco so se pojavile že pred operacijo, potem je bilo nekaj časa v redu, zdaj pa se pojavljajo predvsem ob telesni aktivnosti ali pa že ob sami hoji. Kaj predlagate vi oz. ali je to stresna inkontinenca pri kateri se lahko še kaj ukrene?
Lp Klara.m.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
26.12.12 15:57
Pozdravljeni!
Operacijo Manchester Fothergill naredijo pri prolapsu (zdrsu) pelvičnih organov, tako maternice, kot nožnice. Z lasersko terapijo zdrsa maternice ne zdravimo, lahko pa učvstimo tkivo nožnice, tako, da predstavlja boljšo oporo za mehur in sečnico.
Ker ste mladi, bi bilo dobro kaj ukreniti, vsaj za preprečevanje ali ustavljanje procesa povešanja nožnice in mehurja.
Lp., Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar larysa 13.01.13 17:03
Spostovani!
Stara sem 21 let in zadnjih 6 mesecev opazam, da je moja vagina postala prevec ohlapna. Pri seksu skoraj ne cutim nicesar,mislim da partner tudi ne. dobesedno se mi zdi kot ena luknja. Tudi med menstruacijo ob uporabi tampona , preventivno uporabim vlozek. To se mi glede na mojo starost zdi zelo grozno, bi mi ta laserski poseg omilil tezave? Ali to izvajajo kje v blizini Maribora ? Poseg stane 700 evrov,? Je dolga cakalana vrsta? Za odgovor se vam ze vnaprej zahvaljujem. LP.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
15.01.13 10:19
Pozdravljeni!
Kot je meni znano v Mariboru in okolici zaenkrat laserske metode za učvrstitev nožnice še ne izvajajo.
Z neablativno lasersko tehniko povzročimo krčenje nožnice in s tem zoženje. ker ste zelo mladi, vam brez pregleda težko konkretno odgovorim.
Lp., Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 79-U 21.02.13 11:56
Pozdravljena dr Senčar,

stara sem 33 let, po dveh porodih imam težave s SUI. Edini šport v katerem sem se našla, je tek. Sedaj pa sem bila na pregledu zaradi SUI in so mi ga odsvetovali, ker se mi mehur premika za 3 cm. SUI se mi pojavi ob pol polnem mehurju oz. če grem na 10 km tek, moram vmes iskati skriti kotiček. Za operacijo TVT sem po mnenju zdravnika premlada, edina rešitev, ki mi jo predlagajo je, da vnaprej bolj pridno delam Keglove vaje in neham teči. Kot pa je običajno, je ta težava nadležna tudi pri spolnosti, saj so mišice precej ohlapne (2 od 5).
Ali bi mi laserska terapija pomagala, glede na to, da vpliva na tkivo in ne mišice?
Lep pozdrav,79-U
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ČUFER 21.02.13 17:08
Pozdravljeni.

Stara sem 51 let in tudi meni uhaja urin pri rekreaciji - tek, skakanje, ples... To bi rada rešila čimprej dokler še ni tako hudo.
Ali se lahko naročim direktno v vašo ambulanto ali moram še prej k moji ginekologinji. Ali je pregled samoplačljiv ? Telefon za naročilo ?
Lepo se zahvaljujem za odgovor in vas pozdravljam.
Anamarija
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
22.02.13 09:52
Pozdravljeni g.79-U!

Ravno zaradi zgodb kot je vaša, je bilo nujno poiskati drugačne, učinkovite, neinvazivne metode zdravljenja. Laserski poseg je že mnogim pomagal odpraviti težave z uhajanjem urina in izboljšal kakovost spolnih odnosov. Meni se zdi, kot ženski in kot zdravnici, zelo pomembno, da težave z uhajanjem urina odpravimo čim prej.

Laserski poseg vpliva na vezivna tkiva, ta pa so osnova pri čvrstosti nožnice in pri opori mehurja in sečnice. Po definiciji gre pri stresni urinski inkontinenci za izgubo opore, ki jo imata mehur in sečnica v svoji anatomski legi. Ko vrnemo organom na medeničnem dnu nazaj čvrstost in elastičnost, se ustvarijo tudi boljši pogoji za delovanje mišic.
Nekaj pa vendarle trdim: me ženske ves čas delamo Keglove vaje. Ko kihnemo, zakašljamo ali se smejemo s polnim mehurjem, podzavestno stisnemo vse razpoložljive mišice, da nam urin ne bi ušel. Opazujem že majhne punčke, kako prekrižajo noge ali stisnejo sečnico kadar imajo poln mehur in kihnejo. Ne hodimo ravno v telovadnico za krepitev mišic medeničnega dna, jih pa uporabljamo vsakodnevno.
Vzroki za nastanek SUI so genetski, nosečnosti in porodi, težka fizična aktivnost. Nikjer, prav nikjer pa ne navajamo kot vzrok za nastanek SUI: ženska nemarnost in nedoslednost pri izvajanju Keglovih vaj. Z drugimi besedami: nismo si same krive za nastanek bolezni, zato ker smo nemarne ali lene. Nasprotno, za stresno urinsko inkontinenco obolevajo zelo aktivne ženske, ki se angažirajo, vzgajajo otroke, so športnice...
Pokazala se je potreba po zdravljenju, ki nas ne bo izključevala iz vsakodnevnih aktivnosti, temveč, da nam bo izboljšala kakovost življenja. Ker si to zaslužimo.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
22.02.13 10:03
Pozdravljeni Anamarija!
Če se odločite za laserski poseg, vam ni treba po napotnico k vaši ginekologinji, saj je zaenkrat poseg samoplačniški. To pomeni, da ga zavarovalnica ne krije.
Pri nas sami opravimo pregled in vse potrebne preiskave in meritve.
Če želite dodatne informacije o posegu ali naročanje lahko pokličete na tel.:040 524 770 ali 01/280 32 70.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar da.leskovarv@.com 24.02.13 22:25
Pozdravljena dr.Senčar !

Stara sem 58 let in imam težave z ohlapnim medeničnim dnom.Iz nožnice čutim ,da mi izhaja kot mjhna pink ponk žogica,delam keglave vaje ,ampak mi ne pomaga ,rodila sem dvakrat ,sem v menopavzi.Lepo vas prosim ,da mi čim prej odgovorite,ker me to zelo obremenjuje in če se mi lahko pomaga z lasersko operacijo.

Lepo se vam zahvaljujem za odgovor in vas pozdravljam
Danijela
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
24.02.13 22:36
Pozdravljeni!
To kar tipate na izhodu iz nožnice je verjetno sprednja (ali zadnja) stena nožnice. Mislim, da vam lahko pomagamo z laserskim posegom. Le s pregledom pa lahko vem, če je moja trditev pravilna. Čim prej ukrepamo pri zdravljenju ohlapne nožnice, boljše uspehe lahko zagotovimo po terapiji.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar pettra 06.03.13 18:58
Pozdravljeni,

Stara sem 31 let in za mano sta 2 poroda. Zadnji porod je bil pred 6,5 leti in že od takrat imam postopoma probleme z uhajanjem urina pri različnih aktivnosti, še posebej pri teku, skakanju, ....Zanima me ali naj se glede teh težav najprej obrnem na osebnega zdravnika ali ginekologa? Ali je možno težavo odpraviti z izvajanjem keglovih vaj z uporabo feminih vaginalnimi utežmi?Zanima pa me seveda tudi, ali je možen ta laserski poseg opraviti preko zdravstva ?
Hvala, Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasenčar 10.03.13 19:47
Pozdravljeni!
Stara sem 51 let,tri leta nazaj sem dobila uterovaginalni zdrs.Sem vitke postave,se rekreiram ampak
čutim ,da se mi čedlje pogosteje se pojavlja bula izven nožnice.To opažam ob naporih ali če se preveč najem.Zanima me ali bi pri mojem primeru prišlo v poštev lasersko zdravljenje?

za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem
lp Irena
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
12.03.13 09:19
Pozdravljeni ga. Pettra!
Vaš osebni zdravnik je prvi, na katerega se lahko obrnete, ko imate težave. Predstavil vam bo vse možnosti zdravljenja.
Žal posega z lasersko metodo zdravljenja stresne urinske inkontinence ZZZS ne krije.
Z doslednim in pravilnim izvajanjem Keglovih vaj bolezen stresno urinsko inkontinenco ublažite. Vaje in uteži okrepijo mišice medeničnega dna.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
12.03.13 09:32
Pozdravljeni ga. sabinasenčar!
Malo sem bila v zadregi z imenovanjem, kot kaže imava enako ime in priimek :-)!
Kar tipate na izhodu iz nožnice je verjetno izvihana sprednja stena nožnice. Popoln zdrs maternice je manj verjeten v vašem primeru. Zdrs nožnice zaradi ohlapnosti tkiv (cistokela) zelo uspešno zdravimo z lasersko termoterapijo. Zdrsa maternice pa z laserjem ne moremo zdraviti.
Le s pregledom vam lahko odgovorim na vprašanje, v kolikšni meri pri vas pride v poštev zdravljenje z lasesko metodo.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar bernardaxx 19.03.13 10:27
Pozdrvljeni ga. Senčar
danes sem našla forum za inkotinenco, čeprav me ta problem muči že dobrih 6 let. Ginekolog mi je predpisal vezicare tablete, pa mi ne pomagajo kaj dosti. Uhajanje urina se pojavlja med tekom, kihanjem, kašljanjem problem pa je da včasih komaj utegnem priteči do wc. Pa sploh nimam polnega mehurja. Zelo me zanima laserski poseg in bom zelo hvaležna, če se bi lahko naročila pri vas za pregled. Hvala za vsak vaš odgovor in lep dan še naprej
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
19.03.13 11:35
Pozdravljeni!
Za kontinenco ali uspešno zadrževanje urina v mehurju morata biti izpolnjena 2 osnovna pogoja. Da urin ne bi nehoteno uhajal iz mehurja mora biti pritisk v sečnnici velčji kot je pritisk v mehurju. Poleg mišic in vezivnih tkiv, za uravnoteženo delovanje skrbijo tudi impulzi živčevja.
Pravilna anatomska lega mehurja in sečnice odigra veliko vlogo pri zadrževanju urina. Podobno kot dvojni S oblika hrbtenice, ki omogoča amortizacijo pri gibanju, je pomembna tudi lega in opora mehurja in sečnica.

Kadar se mehanske razmere organov na medeničnem dnu spremenijo, pride do uhajanja urina med gibanjem ali pri povečanem pritisku v trebuhu. Bolezen imenujemo stresna urinska inkontinenca in jo zdravimo z lasersko termoterapijo, kiruško ali vsaj s Keglovimi vajami.

Obstaja pa še drug vzrok uhajanja urina. To je prekomerno aktiven sečni mehur ali urgentna inkontinenca. Pritisk v mehurju nenadno naraste in je večji, kot ga lahko zadrži sečnica. Zakaj v mehurju samodejno naraste pritisk (mehur se skrči) je več vzrokov. Avtonomno krčenje mišice v steni mehurja je velikokrat sproženo z živčnim stimulusom, ki se niti nujno ne zavedamo. Terapija z zdravili Vesicare je namenjena zdravljenju prekomerno aktivnega sečnega mehurja.

Ženska inkontinenca nastaja tako zaradi oslabljene zapiralne funkcije mehurja, kot tudi zaradi samodejnega stiska mehurja. Kadar gre za mešano stresno-urgentno inkontinenco, z zdravili ne moremo doseči popolne kontinence.

Vedno je dobro najprej popraviti tkiva in anatomske razmere na medeničnem dnu, da lahko začnemo z zdravljenjem prekomerno aktivnega sečnega mehurja. In obratno. Pri mešani UI samo z laserjem in kirurgijo ne dosežemo popolnega rezultata.

Zelo radi vam bomo pomagali v naši ambulanti, če se za to odločite. S pregledom najprej ugotovimo vrsto in stopnjo inkontinence in šele nato vam predstavimo možnosti zdravljenja. Naša ambulanta se nahaja v Ambulatoriju v Ljubljani, na Savski 10 (Za dodatne informacije lahko pokličete na tel: 040 524 770).
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Pikaja 03.04.13 21:07
Spoštovana g.doktor !
Sicer nimam hudih težav z uhajanjem urina, pa vendarle se zgodi, da mi "uide" in da včasih ne morem popolnoma zadržati vode. Glede na moja leta, imam jih 75, me zanima ali bi pri meni prišla v poštev
laserska metoda zdravljenja. Hvala in lep pozdrav Pika
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
04.04.13 09:43
Pozdravljeni ga. Pika!
Če nimate hudih težav, ali če vas te ne motijo ali ovirajo v vsakdanjem življenju, ni nujno, da se odločite za zdravljenje. Iz opisanega se mi celo zdi, da gre pri vas za prekomerno aktiven sečni mehur ali urgentno inkontinenco, na katero pa z lasersko terapijo ne moremo vplivati.
Potreben bi bil pregled in opredelitev inkontinence, saj je tako za stresno, kot za urgentno inkontinenco pomembno zgodnje zdravljenje.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar bojana 39 13.04.13 05:10
Spoštovani!

Stara sem 39 let,rodila 2x. Zanima me ali je stanje po histerektomiji zaradi ponavljajočih blagih displazij nizke stopnje (in po konizaciji pred leti zaradi CIN III) kontraindikacija za lasersko termolizo. Histološko izvid ni sumljiv za displazijo visoke stopnje. Koliko časa po operaciji odsvetujete poseg?

LP, Bojana.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
17.04.13 22:28
Pozdravljeni!
Stanje po histerektomiji ni kontraindikacija za lasersko terapijo. Poseg svetujem takrat, ko bo vaše pooperativno okrevanje zaključeno in če s pregledom ugotovimo, da bi vam poseg koristil.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mam težavo 06.05.13 17:58
Spoštovani!
Stara sem 14 let in mi med smehom pogosto uhaja urin. Zanima me ali je to inkontinenca ali kaj drugega. Zanima me tudi kaj naj naredim za preprečitev uhajanja urina?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kamelca 06.05.13 21:26
Pozdravljeni!

Stara sem 36 let, za seboj imam dva vaginalna poroda (pred 7 in 4 leti). Predvsem po drugem porodu sem še bolj aktivno izvajala keglove vaje, a kljub vsemu opažam težave. Namreč, ob večjih naporih (predvsem pri skokih in kihanju) ne uspem zadržati urina. Pri kihanju se temu še nekako uspem izogniti s prekrižanjem nog, pri skokih (aerobika) pa mi po kapljicah uide tudi, če pred tem izpraznim mehur. Začela sem se izogibati skupni vadbi in na ta račun pridobila še nekaj dodatne teže na nekaj 'podlage'. Z otroki ne morem skakati na trampolinu, saj imam po nekaj skokih zelo slab občutek.
Tudi pri spolnih odnosih opažam neugodne spremembe.

Pri osebnemu zdravniku zaradi teh težav še nisem bila, imam pa namen obiskati ginekologinjo (zaradi vstavitve mirene). Zanima me, ali je bolje opraviti poseg laserske termolize pred vstavitvijo mirene?

Hvala za pomoč in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
06.05.13 22:22
Pozdravljena 14 letnica!
Nehoteno in neželeno uhajanje urina strokovno imenujemo inkontinenca. Pri polnem mehurju in med povečanim pritiskom v trebuhu lahko tudi tako mlademu dekletu uide par kapljic, pa to ni nujno znak bolezni. Če te bo skrbelo, se pogovori s starši o težavi. Prepričana sem, da bodo starši vedeli odgovore na tvoje strahove.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
06.05.13 22:27
Pozdravljeni gospa Kamelca!
Laserski poseg učvrstitve nožnice in zdravljenje stresne urinske inkontinence lahko opravite pred ali po vstavitvi Mirene. Pomembno je le, da med posegom nimate krvavega izcedka ali menstruacije, da ste zdravi, da niste preobčutljivi na lasersko svetlobo, da ne jemljete zdravil, ki povzročajo preobčutljivost na lasersko svetlobo ali da niste noseči.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar stanka m. 11.06.13 10:07
Pozdravljeni ga. Senčar

Močno rzmišljam o pregledu in posegu pri vas, pa me zanima kako dolgo po posegu ne smeš
v bazen (glede na to da se bliža poletje in se kopam skoraj vsak dan). Ali je sploh omejitev, če je, se raje odločim za pregled in poseg v jeseni. Hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
11.06.13 11:06
Pozdravljeni!
Po laserski termoterapiji svetujemo, da se 2 tedna ne kopate v bazenih. Poseg velikokrat razdelimo na dva dela, kar pomeni, da prvemu sledi ponovitev v roku 6. tednov.
Svetujem vam, da se za poseg odločite jeseni.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Irena44 29.07.13 10:17
Pozdravljeni!

Stara sem 44 let. Nekaj let po porodu (rodila sem pred 12 leti) se mi je pojavila inkontinenca. Težave niso zelo hude, so pa moteče. Urin mi uhaja ob kašljanju, kihanju, teku... Ginekolog mi je rekel, da me lahko naroči na operacijo, odločiti se moram seveda sama.

Zanima me, ali je operacija glede na stopnjo težav in mojo starost že smiselna, ali je bolje počakati še nekaj let. Zanima me tudi, ali so kakšne posledice operacije (npr. pri spolnosti...). Kaj mi svetujete.

Najlepša hvala za odgovor in lep dan želim še naprej.

Irena
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
30.07.13 09:13
Pozdravljeni Ivana44!
Niste napisali katero operacijo vam je priporočil vaš ginekolog, sklepam pa, da sling ali TVT operacijo. Operacija TVT ima večinoma negativen vpliv na spolnost, zato je s to operacijo bolje počakati na čim kasnejše življensko obdobje.
Lasersski poseg za zdravljenje stresne urinske inkontinence pa dokazano izboljša tako inkontinenco, kot spolnost.
Če je vaš ginekolog imel v mislih kakšen drug poseg, npr. transplantacijo mioblastov ali posege za zdravljenje urgentne inkontinence (npr. Botox), na spolnost nimajo večjega vpliva.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jakica456 31.08.13 23:53
Pozdravljeni,
Mene pa zanima, ali je po laserskem zdravljenu, v kolikor je npr. Neuspešno, možno tudi operativno zdravljenje.
Sama imam že operiran mehur in maternico, zaradi zdrsa. Operacija je bila 5 let nazaj. Stara sem38 let. Rodila sem 3x.
Zdaj pa imam problem z rektokelo.
V kolikor grem na lasersko zdravljenje in mi ne pomaga, ali grem lahko potem na klasično operacijo rektokele ?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
02.09.13 19:13
Pozdravljeni!
Z laserjem izboljšamo kvaliteto tkiv. V primeru, če z rezultati terapije ne bi bili povsem zadovoljni, za operacij ni nobenih zadržkov. Nasprotno, v Rusiji lasersko termoterapijo celo predlagajo, kot pripravo tkiv na ovsežnejše plastične operacije na medeničnem dnu.
Lp., Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar DEJZI123 27.10.13 13:48
POZDRAVLJENA DR..SENČAR
Stara sem 51 let in imam hude težave z meno.Tri mesece imam tako hude valove,podnevi in ponoči.Podnevi se trudim nekako preživeti,noči pa so grozne ,,že tri mesece ne spim,,saj imam tako močne valove da sem budna cele noči in sem psihično in fizično čisto uničena,saj nimam več življ.energije, ne moči,ne volje do življenja.Danes sem izvedela za vašo ambulanto in zdravljenje z biodentičnimi zdravili.
Pred enim tednom mi je ginekolog predpisal tablete LIVIAL ker je po ultrazvoku ugotovil ,da so jajčniki usahnili in jih ni več videti,,Ko sem doma videla stranske učinke sem se ustrašila,od kapi do raka in migrene,zaradi katere sem trpela 15 let,po zdravilu mi ni še nič boljše.,včeraj pa me je začela peči in srbeti koža po celem telesu,tišči me v prsih...Prosim vas dr.senčar,pomagajte mi z kakšnim nasvetom,rada bi prišla k vam na pogovor in po BIH zdravila ,o katerih sem v zadnjih dveh dneh veliko prebrala.Hvala,če boste prebrali moje pismo in se vam že v naprej zahvaljujem.
vida lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
02.11.13 10:47
Pozdravljeni!
Hormonska nadomestna terapija je namenjena lajšanju simptomov menopavze. Na izbiro imate veliko vrst hormonov, ki so temu namenjeni. Ne vem, kakšno je vaše konkretno vprašanje. Če vam Livial ne ustreza, se o tem najprej pogovorite z vašim ginekologom, ki vam bo zagotovo priporočil alternativo temu zdravljenju.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lenny003 14.11.13 09:43
Pozdravljeni,

stara sem 29 let in 5 mesecev nazaj sem prvič rodila, vaginalno. Kot posledica poroda imam povešene stene nožnice in tudi oslabljene mišice medeničnega dna. Zanima me, ali z vajami za mišice medeničnega dna lahko učvrstim tudi stene nožnice ali le mišice medeničnega dna. Ker planiram še eno nosečnost, se bom odločila za lasersko terapijo po naslednji nosečnosti, v kolikor se stanje ne bo izboljšalo, saj me to moti. Ali se lahko v mojem primeru stanje še popravi samo od sebe?

Hvala za odgovore
Lenny
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
14.11.13 10:03
Pozdravljeni Lenny003!
Zmanjšan tonus sten nožnice je po porodu povsem fiziološko stanje. Telo se vrača v stanje pred nosečnostjo vsaj tako dolgo, kot je trajala nosečnost. V času po porodu imajo tkiva torej skoraj eno leto časa, da se povrnejo v prvotno stanje.
Z vajami za mišice medeničnega dna krepimo mišice. Stene nožnice ne vsebujejo prečno-progastih mišic, zato nožnice same ne moremo stiskati in "trenirati". So pa mišice in oporna tkiva medeničnega dna povezani. Delujejo podobno kot trampolin: platno (vezivna tkiva ali fascije) je vpeto v elastiko (mišice in elastin). Za popolno delovanje organov na medeničnem dnu je potrebno skladno delovanje obeh struktur.
Bodite brez skrbi, imate čas. Najprej dajte možnost naravnim mehanizmom, po zaključenem rodnem obdobju pa bo veliko možnosti za dodatne popravke.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar metka r 19.11.13 21:47
Pozdravljeni,
mene pa zanima, ali je laserski poseg primeren tudi v primeru težav z zadrževanjem vetrov in blata. Rodila sem 3x in že po prvem porodu se mi je pojavil ta problem, ki se sedaj stopnjuje. Urin pa mi ne uhaja. Lp. Metka
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
21.11.13 09:45
Pozdravljeni!
Funkcijo organom na medeničnem dnu zagotavlja brezhibno delovanje opornih in mišičnih struktur. Pri motnji zadrževanja blata po porodu najprej posumimo na poškodbo mišic zapiralk. Če gre za poškodbo mišice zapiralke med porodom, z laserjem ne moremo pomagati. Laser deluje na izboljšanje čvrstosti opornih tkiv. Le s pregledom lahko zdravnik ugotovi, kaj je vzrok za uhajanje blata po porodu.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lenny003 27.11.13 10:58
Ga. Senčar,

pisala sem vam že 14 dni nazaj, 2 sporočila gor glede povešenih sten nožnice. Hvala lepa za odgovor, lepo ste mi vse razložili. Zanima me pa še nekaj. Pred časom sem informativno poslala vprašanje glede tega na 2 kliniki, ki opravljata to lasersko zdravljenje. Od obeh sem dobila enak odgovor in sicer;

"Najboljši rezultati za učvrstitev nožnice je seveda nekaj mesecev po porodu. Še pred drugo nosečnostjo, da se mišice medeničnega dna in sluznica nožnice postavijo v lego pred porodom, kajti to stanje, ki je sedaj se lahko še poslabša z drugo nosečnostjo."

Zanima me vaše mnenje o tem, je to zgolj marketinška poteza, hočejo več zaslužiti ali je kaj resnice v tem njihovem odgovoru? Se možnost dobrega rezultata res zmanjša, če se počaka? Kaj pa glede stranskih učinkov tega zdravljenja, je lahko kaj posledic, glede na to, da se s tem posegom spremeni tkivo nožnice? Moja odločitev bo pa verjetno, da bom počakala še en porod oz upala, da se bo stanje izboljšalo :)

Hvala in lp
Lenny
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
28.11.13 10:17
Pozdravljeni Lenny!
Do enga leta po porodu se tkivo nožnice popravlja spontano.
Pri nas je laserski poseg povsod samoplačniški, zato mi navadno priporočamo, da opravite poseg po zaključenem reproduktivnem obdobju. Zamudili ne boste veliko. Dokler delujejo hormoni nosečnosti na tkiva nožnice, se ta pripravljajo na porod. Zaradi vprašanja denarja, bi pri nas vsaki pacientki tako svetovali.
Če pa vas stanje ohlapne nožnice zelo moti in denar ni težava, vam pa posega nikjer ne bi odrekli, tudi pri nas ne.
Ko s kolegico potujeva po tujini, so trendi različni. V Kuvajtu npr. imajo laser že v porodnišnici, ker tam velja pravilo: (citiram): "Žena se po porodu vrne nazaj k možu, v svojem najboljšem stanju...".
Tudi v Rusiji se zavzemajo za popravljanje nožnice čimprej po porodu, ko so lastna tkiva zmožna najboljše reparacije.
Nič ne bo narobe, če poseg opravite po zaključenem obdobju rojevanja otrok. Vaša odločitev pa je, če želite stanje izboljšati po vsakem porodu.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar maria008 19.02.14 14:49
Spoštovani,

sem ženska stara 27 let. Težave imam z uhajanjem urina včasih ko kihnem. Predvsem pa se težava pozna če poskočim. Spravila sem se skakat s kolebnico in premočila celotne hlače pri vadbi. Ne vem če je urinski trakt kaj s tem povezan a neprijeten problem zame se dogaja tudi na jogi, ko grem v položaj stoje na glavi ali sveče. Zrak mi nenehno uhaja iz nožnice. Ko vaje izvajam sama mi je vseeno, a ko grem na vadbo med ljudi več ne delam teh položajev saj mi je zelo neprijeteno, ko iz moje nožnice prihajajo številni vetrovi in posledično zvoki. Opažam da hodim na vodo veliko več kot moje sodelavke-res je da probam spiti veliko vode a vseeno se mi zdi da moj mehur ne zdrži dolgo časa brez da ga izpraznim. Vnetje mehurja sem imela le 1x in ga odpravila z antibiotiki, sem pa govorila z svojo ginekologinjo o težavah, ki so se pojavljaje ob menstruacijah. Neprestano me je tiščalo na vodo, torej tudi ko sem izpraznila mehur sem imela neprijeten občutek da me ponovno tišči na vodo. Ginekologinja mi je svetovala da naj si pišem dnevnik koliko vode spijem in kdaj grem na wc ob teh težavah. Rekla je da to ni vnetje mehurja ampak stresna inkotenca. Torej kaj mi priporočate? Glede skakanja, glede joge in pogostega uriniranja. Težave ob menstruaciji so v večini izvenele.

Lp,

Maria
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
04.03.14 12:07
Pozdravljeni Marija008!
Kar opisujete me veliko bolj spominja na prekomerno aktiven sečni mehur, kot na stresno inkontinenco.
Menim, da ni pomembno katero vrsto urinske inkontinence imate, da bi se odločili za čimprejšnje zdravljenje. Vaša zdravnica naj vas napoti k specialistu uroginekologije.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lana009 04.04.14 14:16
Pozdravljeni!

Stara sem 27 let in imam samo eno ledvico. Drugo sem namreč zgubila kot dojenček. Pri 16 letih sem imela hudo vnetje mehurja in ker nisem dobivala antibiotikov (čeprov sem šla k osebnem zdravniku) imam od takrat težave z mehurjem. Imam pogosta vnetja in tudi od takrat hodim pogosto na stranišče. Voda mi ne uhaja ampak težko zadržim in grem včasih tudi na 15 min na wc. Imela sem že 2 cistoskopiji, ki sta bili v meji normale ter mikcijski cistogram, ki je pokazal manjšo kapaciteto mehurja. Ali bi bil laser primeren za mene?

Hvala.

Lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
08.04.14 10:28
Pozdravljeni Lana009!
Kaže, da gre pri vas za prekomerno aktiven sečni mehur ali urgentno inkontinenco. Žal z laserjem pri vas ne bi dosegli nikakršnega izboljšanja.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sasi3648 24.04.14 12:50
Pozdravljeni. Tudi jaz imam podobne težave kot nekaj žensk, ki vam je pisalo; sedaj sem stara 42, od nekje 27-28. leta mi ob večjih naporih (poskokih, kašlju, ko kihnem...) uhaja urin. Rodila sem 1x pri 33h letih, v zadnjem času opažam poslabšanje. Ginekolog je omenil, da imam malo spuščeno maternico. Ali bi mi laserska pomladitev nožnice pomagala?
Hvala za odgovor.
Sara.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lenny003 27.04.14 18:19
Pozdravljeni,

sem 10. mesecev po porodu in opravila sem laserski poseg oz zdravljenje z laserjem zaradi ohlapne nožnice in tudi vhoda. Z rezultati sem zelo zadovoljna, saj nimam več tistega občutka, da vse tišči dol, prej me je to res zelo motilo, seveda pa ni stanje tako kot pred porodom, kar razumem. Sedaj sem se tudi odločila, da bolj aktivno spet zaživim, kar pomeni, da sem začela s telovadbo. Tu so vključeni tudi tek in poskoki. Zanima me, ali se zaradi telovadbe lahko stene nožnice spet lahko povesijo in ali lahko s tem ogrozim delovanje laserja? Namreč po enem tednu telovadbe imam spet malo občutek, da malo tišči dol, čeprav seveda ne tako kot pred zdravljenjem. Ne vem, ali je to bolj psihične narave, ali si malo domišljam, ker pač o tem razmišljam ali je res tako. Zanima me pač, ali je možno, da se s težkim fizičnim delom in tekom ter poskoki, stanje spet poslabša. Če ja, ali to pomeni, da se ne smem s tem ukvarjati nikoli več? Ali bi morala s telovadbo še počakati? Verjetno se bo pa stanje spet poslabšalo po naslednjem porodu.

Hvala in lp
Lenny
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
06.05.14 09:55
Pozdravljeni Sasi 3648!
Lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence bi vam pomagalo, da vam urin ob naporih ne bi več uhajal.
Z lasersko metodo maternice ne moremo dvignit, lahko pa učvrstimo stene nožnice in tako preprečujemo nadaljni zdrs pelvičnih organov.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
06.05.14 10:00
Pozdravljeni Lenny003!
Laserski poseg učvrstitve sten nožnice po porodu je namenjen temu, da se lahko ponovno začnete ukvarjati s telesno aktivnostjo. Ker pri vas ni šlo za zdrs nožnice (predvidevam), ne velja nikakršna drugačna omejitev kot za zdrave ženske.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ka76ja 09.05.14 12:13
Pozdravljena gospa doktorica Sabina Senčar,

imam 37 let in dva otroka. Po drugem porodu, mi je ostal razširjen vhod v nožnico in tudi pri spolnih odnosih ne občutim več enakega užitka kot pred porodom. Urin mi uhaja po kapljicah le ko sem prehlajena.

Kot sem prebrala, mi to lahko vse z laserjem popravite. Mene le zanima, kje delate, kolk je čakalna doba, koliko obiskov je potrebnih in cena posega.

Hvala.

LP Kaja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
13.05.14 09:02
Pozdravljeni Ka76ja!
Vaše težave res lahko odpravimo z lasersko terapijo.
Naša ambulanta se nahaja v Ljubljani, v Ambulatoriju na Savski 10.
Čakalna doba ni več kot en mesec. Cena zdravljenja je 700 evrov. V ceno je vključenih toliko posegov, kot je potrebno, da je stanje popolnoma sanirano (najmanj 2) in vsi potrebni pregledi in spremljanje po posegu.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kartamena 31.05.14 15:50
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam težavo z inkontinenco, čeprav sem si sprva dolgo zatiskala oči. Stara sem 33 let. Rodila sem dvakrat, in sicer pred 5-m in 1-im letom. Po drugem porodu sem pridno izvajala Keglove vaje, ki pa niso imele učinka. Ko sem šla k fizioterapevtki, s katero sva eno uro skupaj izvajali Keglove vaje, je dejala, da je le 2-krat čutila mišice medeničnega dna. Bila sem šokirana, saj sem vsak dan "telovadila". Nato sem vaje izvajala dvakrat dnevno, a brez uspeha, kar je zopet potrdila fizioterapevtka.
Zanima me, če bi laser pomagal, ker po navedbah fizioterapevtke mojih mišic medeničnega dna sploh ni čutiti pri izvedbi Keglovih vaj? Je ta poseg primeren zame, ker so moje mišice tako "lene"?
Že vnaprej hvala za odgovor!
srečno!
Urška
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
03.06.14 10:09
Pozdravljeni Kartamena!
Za kontinenco so mišice sicer pomembne, potrebna pa je tudi opora vezivno-tkivnih struktur na medeničnem dnu. Po porodih pride do izgube opore, ki jo imata sečnica in mehur v svoji anatomski legi. Za vas je laserski poseg najprimernejši. Na mišice s posegom direktno ne vplivamo, ker pa okrepimo vezivno ogrodje, imajo mišice boljše prijemališče za delovanje.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar U-79 16.06.14 12:18
Pozdravljeni,

mene pa zanima kako je po laserskem posegu? Kakšno je okrevanje, koliko časa traja, prepovedi v tem času? Ali boli? Je kaj krvi, izcedek?
Nič kaj ni napisano o tem.

Hvala v naprej.
U-79
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
17.06.14 11:22
Pozdravljeni U-79!
Laserska terapija je ambulantni poseg. Po posegu greste po svojih opravkih. Okrevanje je neboleče. Svetujemo le 7-10 dnevno abstinenco od spolnih odnosov in izogibanje neposrednim okužbam nožnice (kopanje v bazenih). Nekaj omejitev svetujemo tudi pri težji fizični aktivnosti. Bolniškega staleža načeloma ne potrebujete.
Poseg ni boleč, krvavitve med in po posegu ne predvidevamo in je zaenkrat nismo zabeležili. Možen je povečan izcedek iz nožnice v dneh po posegu, ni pa pogost. Bolj pogost je občutek "suhosti" v nožnici, ko se tkiva krčijo.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ribica74 07.07.14 09:36
Sabina pozdravljena,

naj v uvodu povem, da ste do poroda spremljala mojo nosečnost. To je bilo pred tremi-štirimi leti.

stara sem 40 let, rodila sem le enkrat (pred tremi leti). Porod je bil kar težek, deklica rojena z vakumom. Zavedam se, da mi je porod pustil posledice. Medenica je ostala razširjena, mišice so ohlapne. Vse me pritiska navzdol. Če opravljam bolj fizična dela, mi maternica pride popolnoma dol,tako da jo lahko otipam, oz jo potisnem nazaj v nožnico. Keglove vaje sem delala med nosečnostjo in po njej. Kot kaže neučinkovito. Zdaj sem se malo zapustila. Imam stalni občutek ponega mehurja. Po izvajanju Keglovih vaj imam tudi občutek polega mehurja. Zaenkrat vodo držim.
Moj Ginekolog se strinja z mano, da sem cilj dosegla ( po 3 izvenmaterničnih, splavu in IVF postopkih) , vse to se da popraviti, ko me bo zelo motilo. Nisva se pogovarjala o izvedbi.
Zdaj, po parih dneh se ukvarjam s tem vprašanjem, kaj bi bilo zame najboljše. Bi mi laser dvignil maternico, ali je potrebno opraviti operacijo z mrežico. Seveda me zanima kakšen postopek je bolj učinkovit.

Zahvaljujem se za odgovor. A*
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
15.07.14 20:07
Pozdravljeni Ribica 75!
Čestitam za deklico, vsakdo je zelo dobrodošel.
Z laserjem popravljamo zdrs medeničnih organov, predvsem ohlapne stene nožnice. Na samo maternico lahko vplivamo le posredno, s tem, da utrdimo nožnične stene. Laserska metoda je neinvazivna, za razliko od operacije. Verjamem, da je potrebno izčrpati vse konzervativne in neinvazivne možnosti zdravljenja, preden se odločimo za kirurgijo.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zvonček '55 21.07.14 22:47
Jaz pa sem stara 59 let. Že nekaj časa mi občasno uhaja maternica. Zadnjih nekaj mesecev mi to dela kar precejšnje težave, še posebej, kadar sem pod stresom. Urin mi skoraj nič ne uhaja, razen ob močnejšem kašlju kakšna kapljica. Kadar je maternica delno zunaj, imam težave z uriniranjem.Zanima me, če bi se dalo tudi pri meni pomagati z laserjem.
Hvala za vaš odgovor,
Z '55
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
29.07.14 08:48
Pozdravljeni Zvonček'55!
Brez pregleda vam težko odgovorim, kaj lahko storimo za vas. Ali gre res za zdrs maternice ali nožnice lahko ugotovim le s pregledom. Zdrs nožnice popravljamo, zdrs maternice pa le posredno.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar malamiskamala 13.08.14 17:14
Spoštovana!
Stara sem 37 let, dva otroka. Po porodih ugotavljam, da spolnost ni več taka, kot je bila prej. Namenila sem se k vam na lasersko operacijo, a je mož hudo skeptičen.
Zanima me, kaj se dogaja po samem posegu - koliko časa te mišice, ki se bodo na ta način utrdile, zdržijo? Glede na to, da ne nameravam več roditi, seveda...
Ali se lahko na ta način (poseg) kakorkoli poškodujem, trajno poškodujem mišice vagine, ipd... Kaj se zgodi, če poseg ni uspešen? Obstajajo kakšne dolgoročne (negativne) posledice?
Najlepša hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar petek15 15.08.14 17:56
Spoštovana,

čaka me histeroskopija zaradi odstranitve 16 mm polipa, stara sem 48 let. Kdaj svetujete lasersko terapijo krčenja nožnice pred ali po posegu? Zanima me še ali je po laserski terapiji odsvetovano tudi kopanje v morju?

S pozdravi
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
24.08.14 16:31
Pozdravljeni Malamiskamala!
Z laserskim posegom vplivamo na vezivno tkivo nožnice. Tkivo izboljšamo tako, da mu povrnemo čvrstost in elastičnost. Na mišice, ki ležijo globje, ne vplivamo, razen posredno. Ker zožamo lumen vhoda v nožnico imajo mišice boljše prijemališče in jih lažje učvrstite z vajami.
V sami nožnici ni mišic, ki bi jih lahko krepili.
Z laserskim posegom ne moremo poškodovati mišic na medeničnem dnu.
Poseg je v večini primerov zelo uspešen.
Trajnih, negativnih posledic nismo še imeli.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
24.08.14 16:32
Pozdravljeni Petek15!
Priporočam, da greste na laserski poseg po odstranitvi polipa, če je histeroskopija že predvidena.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar malinapuhi 08.09.14 12:03
Pozdravljeni,

veliko sem že prebrala o laserski terapiji za stresno inkontinenco,zanima me pa kdaj je treba lasersko terapijo spet ponoviti,,ker sem nekje zasledila da to ni trajno in da je treba ponovit na 3 leta in me zanima če je cena takrat spet 700 eur ?

Hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tinkamala 10.09.14 18:37
Spoštovani, prosim vas, da mi napišete kaj o omejitvah po operaciji. Zanima me, ali lahko npr. delam jogo ali pa tibetanske vaje, ali morda nežno plešem, glede na to, da bi v službo morala hoditi, ker ni bolniškega staleža. Kako je z obiskom savne?
Hvala za vaš odgovor in hvala za vašo predanost.
Tinkamala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
11.09.14 09:28
Pozdravljeni Malinapuhi!
Odgovorim lahko le za cene v naši ambulanti.
Če bo v prihodnosti potrebno terapijo z laserjem obnoviti, imamo za naše pacientke pripravljeno posebno ceno. Ponovni tretma bi v naši ambulanti stal 120 eurov. Zaenkrat še nobena ni izkoristila ponudbe, obratujemo pa že dalj kot 3 leta.
Verjamem, da bo pri nekaterih potrebno ponoviti tretma čez več let, ne pa pri vseh. Od dejavnikov, ki so pripeljali do bolezni je odvisno, ali bo potrebno poseg ponavljati ali ne. Na genetsko osnovo vezivnih tkiv ne moremo vplivati. Če pa popravimo poškodbe od poroda, ne vidim razloga, zakaj bi se bolezen ponovila po končanem rodnem obdobju.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
11.09.14 09:34
Pozdravljeni Tinkamala!
10 dni po laserskem posegu odsvetujemo spolne odnose, kopanje v bazenih in težjo fizično aktivnost. Joga in tibetanske vaje ne spadata v nobeno od odsvetovanih dejavnosti. Ne vem kaj je lahen ples, ampak sliši se kot manjša fizična obremenitev.
Savna ni odsvetovana.
Bolniški stalež pride v poštev pri določenih poklicih, kjer bi bila pacientka izpostavljena aktivnostim, ki jih odsvetujemo.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar stasa88 23.11.14 22:50
Spostovana ga.doktor!


Ze nekaj casa imam tezave s stresno inkontinenco. Najvec tezav imam pri teku,hitri hoji. Zelim si, da si svoje zivljenje naredim kvalitetnejse. Zanima me kako dolga je cakalna doba za laserski poseg?
Naj povem, da sem stara 54 let, 3x rodila, in da je ze 10 let , kar sem prebolela raka na dojki. Odstranili somi tudi jajcnike.

Hvala za vas odgo or in cas. Zelim vM lep dan!
Stasa88
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
02.12.14 09:39
Pozdravljeni Stasa88!
V naši ambulanti čakalna doba za pregled ni več kot en mesec.
Inkontinenca ni bolezen, ki bi vas življensko ogrožala, se pa strinjam, da zelo vpliva na kvaliteto življenja. Glede na pogostnost težave z uhajanjem urina smo ženske v zgodovini sklepale, da je stanje naravno, pa ni! Ker imamo zdaj na voljo neinvazivne metode zdravljenja, je vredno zdraviti vsako inkontinenco, od blažjih do hudih.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar vesna 46 25.02.15 20:55
Stara sem 46 let, rodila sem 2x po naravni poti. Že leta imam sui in ker se je stanje precej poslabšalo sem se odločila za pregled in zdravnica mi je takoj svetovala tvt operacijo, ki naj bi se izvedla čez dobrih 10 dni. Povem Vam, da se te operacije zelo bojim. Šele pred par dnevi sem zasledila na spletu, da obstaja tudi lasersko zdravljenje. Poleg tega imam zelo ohlapno nožnico, da pri spolnih odnosih ne čutim ničesar. Prosim svetujte mi kaj naj naredim. Hvala in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
02.03.15 10:18
Pozdravljeni Vesna46!
Preden se odločite za operativni poseg, se je nujno pogovoriti z zdravnikom, ki vas bo operiral. Vprašanja, ki vam bodo pomagala pri odločitvi so:
1. Kakšne uspehe lahko pričakujem po operaciji?
2. Kakšni so stranski učinki in kakšna je verjetnost, da pride do neželenih stranskih učinkov?
3. Kako obravnavajo neželene stranske učinke po posegu? Kako kontrolirajo zdravljenje po posegu?
4. Kakšne alternativne možnosti zdravljenja so še na voljo?
Ko izveste vse informacije v zvezi z operativnim posegom, se boste veliko lažje odločili zanj. Počutili se boste tudi veliko varneje v zvezi z operacijo.
Čim več podatkov imamo, lažje se odločimo za primernost terapije.
V vsakem primeru pa jaz sama dajem prednost prvega zdravljenja neinvazivnim metodam. Če so le te že izčrpane in bolezen napreduje, je operacija lahko trajna rešitev.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar danijela k 19.04.15 20:56
Spoštovani!

Ker sem pri vas naročena na laserski poseg, me zanima če lahko dan po posegu grem na pohod z otroki na bližnji hrib. V obe strani skupaj je zmerne hoje za 2 uri. Prosim za odgovor in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
20.04.15 09:35
Pozdravljeni DanijelaK!
Pri nas odsvetujemo daljše pohode en dan po posegu. Dve urni pohod v hrib to vsekakor je večja fizična aktivnost.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MAMICA 4IH 21.11.15 17:34
spoštovani! stara sem 30 let, za sabo imam 4 porode, vse vaginalne, brez zapletov, pa vendar sem že pri tretji nosečnosti imela znake stresne inkotinence. Pridno sem delala vaje a sem 4 mesece po porodu spet zanosila, od takrat pa je veliko slabše, saj je bilo med nosečnostjo kar nekaj fizične obremenitve vsakodnevno, zaradi večjega otročka. Sedaj je 2 leti po porodu zadnje, pa vendar se ni stanje izboljšalo. Ginekologinja mi je svetovala tvt, ampak imam odpor do opreracije zaradi posledic, ki jih prinaša. otroci so še mali in si ne upam privoščiti nenaprezanja in poležavanja, ker mi to vsakodnevna opravila enostavno ne dopuščajo. Ali mi lahko pomagate z laserjem?

hvala za odgovor ter lepo pozdravljeni


mamica 4ih
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabinasencar
Moderator
14.12.15 10:55
Pozdravljeni Mamica 4ih!
Prav take pomisleke, kot jih imate vi ima še veliko žensk. Vse se bojimo zapletov operacije, pa naj gre za manjše ali večje zaplete. Zato tudi zdravniki odlašamo z operacijo dokler le lahko. Laserska terapija bi bila za vas nadvse primerna, saj je poseg neinvaziven. Vedno se izplača zdravljenje začeti z najmanj invazivno metodo.
Lp.,Sabina Senčar.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf, xls
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 11 plus 2?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.
Na vrh