Paliativna oskrba

Oskrba, ki nudi celostno pomoč bolnikom z napredovalo neozdravljivo boleznijo in tudi njihovim bližnjim. Njen namen je izboljšati kakovost življenja bolnikom in njihovim bližnjim s preventivnimi ukrepi in lajšanjem trpljenja tako, da ga zgodaj prepoznamo, ustrezno ocenimo in obravnavamo.
Moderatorka: Urška Lunder, dr. med. spec.

Cronova bolezen

avatar hčer 09.01.09 08:29
Moja Mama ima potrjeno diagnozo Cronova bolezen in ne more več zadrževati blata. Zanima me, če se vi tudi ukvarjate s to problematiko in kako se soočate in jo rešujete. Kakšna je najbolj smotrna oskrba, da bi mama imela kar se da še normalno življenje.

hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Urška Lunder
Moderator
09.01.09 14:47
Spoštovana,

Hvala za vaše vprašanje.
Chronova bolezen je kronično vnetje tankega črevesja, ki je izredno naporna bolezen, največkrat pa z njo zbolijo mlajši ljudje.
Naporna zato, ker so simptomi zelo izčrpavajoči in bolezen terja mnogo sprememb in discipliniranja v življenjskem slogu. Iz čistega mira takorekoč, se mora vaša mama naenkrat soočati z obdobji krčev in driske, utrujenosti, hujšanjem in ob tem posledično lahko tudi depresivnega počutja in obupa.
Poleg zdravil, ki jih mora jemati, pa nastopi natančno opazovanje, katera hrana vaši mami povzroča krče, bolečine in drisko. Natančno opazovanje zahteva sistem, kjer se omeji na zelo osnovne sestavine po dnevih in si svoja opažanja zapisuje. Vsak bolnik je namreč občutljiv na drugačne sestavine v hrani. Nekateri lahko jedo zelenjavo, drugi sploh ne, tretji samo npr. riž in bučke, paradižnik in blitvo, ter ribo. Znana zdravnica in profesorica s to boleznijo, Rachel Naomi Remen (zdaj stara že čez sedemdeset let), ki sem jo spoznala v San Franciscu, je med našimi odmori vzela iz svoje torbe svoj "lunch box" in pojedla doma pripravljen obrok iz vedno samo natančno sedmih hranil, ki jih je dobro prenašala že desetletja. Zaradi tega ni bila niti malo zagrenjena, nasprotno, bolj žareča in radostna kot večina ljudi, ki jih poznam.
(v slovenščino sta prevedeni njeni dve odlični knjigi, ki sicer ne govorita o Chronovi bolezni, a vendar veliko povesta o zdravnici-bolnici, ki se že vse od svoje mladosti sooča s to boleznijo: Zgodbe ob kuhinjski mizi in Blagoslovi starega očeta)
Druga pomembna stvar za vašo mamo je odkrivanje dnevnih stresov, da jih naj najprej neusmiljeno prizna in nato čim bolj spremeni svoje življenje, da jih odpravi. Pomaga pa gotovo tudi druženje ali vsaj dopisovanje s podobnimi ljudmi - na spletu je več forumov, kjer se takšni bolniki dopisujejo (v angleščini, ne vem za slovenski forum). Ni mi znano, če pri nas že obstaja društvo bolnikov s kronovo boleznijo, zagotovo pa se vaša mama lahko pridruži društvu stomistov, med katerimi so tudi ljudje s kronovo boleznijo.

Želim vam in vaši mami uspešno novo življenjsko pot,

****************************************
Urška Lunder, dr. med. spec.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 14 plus 2?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.
Na vrh