Urgenca

Posvet o urgentnih stanjih, bolečinah, povišani temperaturi in poškodbah. Kje poiskati pomoč?
Moderator: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.
tisa.20

Chronova bolezen

03.04.09 21:15

Stara sem 20 let.Že okoli štiri mesece se mi pojavljajo driske(blato ni zelo redko,je pa nekompaktno in razpada),bolečine v črevesju in danki,srbenje okoli zadnjika.V blatu je občasno prisotna sluz.Imam tudi konstantne težave z napenjanjem in vetrovi.Stanje se nekoliko izboljša z jemanjem probiotičnih jogurtov,a ne za dolgo.Vročine nimam,sem kar odporna,prav tako ne hujšam,v tem času sem celo pridobila 1 kg.
Ali so lahko te težave vseeno posledica zgoraj omenjene bolezni?Kolonoskopije še nisem opravila,imela sem pa ultrazvočno preiskavo trebuha ki na tem delu ni pokazala sprememb.Na gastroskopiji so mi pregledali tudi del tankega črevesa,kjer prav tako ni bilo vidnih sprememb.
Sedaj čakam tudi na kolonoskopijo,ali je po že opravljenih pregledih vseeno mogoče da bi bilo kaj nevarnega(rane,rak ipd)?

Re: Chronova bolezen

03.04.09 21:26

POzdravljeni!
Sicer ne morem zanesljivi trditi, da nimate kakšne kronične vnetne bolezni črevesa (Crohn, ulcerozni kolitis), a je bolj verjetno marsikaj drugega, kot so težave z želodčno kislino, funkcionalne motnje prebave...niti opis težav niti vaša starost ne vzbujata suma, da bi šlo za raka na črevesju.
Lep pozdrav!

- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

https://www.facebook.com/rebolj
Tisa.20

Re: Chronova bolezen

11.04.09 11:47

Hvala za odgovor.

imam še eno vprašanje.V zadnjih mesecih veliko pijem,ker naj bi bilo sicer koristno za zdravje(2,5-3l vode na dan,imam pa 166 cm/51kg).Prejšnji teden pa nisem in blato je postalo trdnejše.Ali je lahko tudi to vzrok za redkejše blato oz.sluz v blatu?Mi lahko pitje take količine vode poslabša stanje,če imam res kronično vnetno črevesno bolezen?
miklavčič

Re: Chronova bolezen

11.02.10 20:48

sin ima 20 let in diagnosticirano Chronovo bolezen. poizkusili smo že vsa mogoča zdravljenja (salofalk, budenofalk, imuran, medrol) nič ni stanja razen medrola 32mg izboljšalo. po zadnjem zdravljenju z medrolom je 5 dni osta brez zdravil, saj mu je lečeči zdravnik predpisal puri-nethol, ki ga v naši lekarni niso imeli in smo zaradi praznika nanj čakali 6 dni. v tem času sin ni jemal nobenih zdravil in zopet se je pojavila huda (do 10x na dan) driska. ko je vzel tableto pur-nethola mu je takoj postalo slabo, bruhal je in imel krče v trebuhu. enaki siptomi so se pojavili po jemanji imurana. sprašuje se ali je prav kar počnejo zdravniki z njim? konec koncev vsa ta zdravila imajo tudi stranske učinke. fant ima šele 20 let in če bo šlo tako naprej kaj bo z njim. prosim za nasvet.

Re: Chronova bolezen

12.02.10 08:15

Pozdravljeni!
V seznamu naštetih zdravil ne najdem nič napačnega, razen za pur-nethol, kjer zdravljenje odreja zgolj specialist in njegove uporabe za Chronovo bolezen ne poznam. Na med.over.netu je zdaj na voljo tudi forum gastroenterologija, kjer vam bi specialistka s tega področja gotovo znala bolje odgovoriti na vprašanje.
Lep pozdrav

- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

https://www.facebook.com/rebolj
yeej

Re: Chronova bolezen

12.02.10 13:22

Pozdravljeni!
Star sem 30 let in imam že nekaj časa chronovo bolezen, predpisane imam zdravila salofalk in budenofalk dokler mi zdravnik ne bi določil končne terapije. Nekaj časa je bilo vse v redu, sedaj se je pa ponovno poslabšalo. Zdravnik me pošilja znova in znova na kolonoskopijo ampak končnega rezultata pa kr ni. To poteka že kar nekaj časa (par let), mi mogoče lahko svetujete kaj naj naredim in če posebej pazim na prehrano ali bi kaj bolj pomagalo.

Re: Chronova bolezen

12.02.10 19:56

Tudi vam svetujem, da vprašanje zastavite na forumu gastroenterologija: http://med.over.net/forum5/list.php?358
Lep pozdrav

- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

https://www.facebook.com/rebolj
Tjaskaloow

Re: Chronova bolezen

25.09.12 08:43

Pozdravljeni!
stara sem 23 let in mam chronovo bolezen prbl. 3 leta, jemljem salofalk in sicer samo 2 vrečki-le tega. pred kratkim sem zanosila in me zanima, ali so ta zdravila lahko škodljiva za plod, in nasplošno kako lahko bolezen vpliva na nosečnost?
Hvala in LP Tjaša

Re: Chronova bolezen

25.09.12 21:48

Pozdravljeni!
Po povzetku temeljnjih značilnostih zdravila pri omejenem številu nosečnic, ki so jemale omenjeno zdravilo, niso zaznali škodljivih učinkov na plod ali nosečnost, uporabljalo naj bi se ga med nosečnostjo, če pričakovana korist odtehta tveganje. Kako poteka zdravljenje Crohnove bolezni pri nosečnicah v praksi, povprašajte na forumu gastroenterologija.
Lep pozdrav

- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

https://www.facebook.com/rebolj
tinca1234

Re: Chronova bolezen

15.04.14 21:34

Pozdravljeni,

že od novembra 2013 se mi pojavljajo pod levim rebrnim lokom tiščanje, ki je prisotno vsak dan, najbolj pa ob večernih. Pogosto sem napihnjena,včasih grem tudi večkrat na dan na wc (3-4x). sedimentacija krvi je vredu, prav tako ostali krvi izvidi, ni nakazanega vnetja. Zanima me, če imam morda kakšne simptome chronove bolezni?

Re: Chronova bolezen

16.04.14 21:32

Pozdravljeni, ker je dobršen del simptomov tudi pri Crohnovi bolezni dokaj splošen, se bolečine, pogosto odvajanje, napenjanje...pojavlja tudi tam. Ker pa postavljanje diagnoz ni le primerjanje delčka simptomov, imate vi na izbiro še veliko bolj verjetnoh možnosti.
Lep pozdrav

- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

https://www.facebook.com/rebolj
Antonija Selič

Re: Chronova bolezen

02.06.14 10:25

Spoštovani!
Stara sem 61 let in sumim, da imam crohnovo bolezen. Bila sem že večkrat na kolonoskopiji, prvič so mi odkrili polipe in jih odstranili, niso bili rakavi. Od takrat sem vsakih 5 let šla na kontrolo, zadnjič pred šestimi leti - ugotovljeno je bilo, da je črevo bp. Moj splošni zdravnik mi je pojasnil, da imam žepke na črevesju, in da imam zato občasne težave (napenjanje, zaprtje, občutek vročine v trebuhu). Zadnjih 5 dni pa imam ne driske, pač pa zelo pogosto odvajanje - tudi 5x dnevno, napet trebuh in bolečine v spodnjem delu trebuha. Hkrati me včasih boli desna ledvica in čutim jetra (kot nekakšno napetost v tem predelu). Jem veliko zelenjave in sadja, a tako se prehranjujem že celo življenje, pa sem imela bolj težave z zaprtostjo kot prepogostim odvajanjem.
Morda nima nobene zveze, a lani sem si konec marca na smučanju zlomila mečnico na desni nogi, in zlom se dolgo ni hotel celiti, in še danes gleženj ni povsem v redu. Moj zdravnik mi je predpisal čimveč hoje, a če veliko hodim (rada hodim v hribe), noga oteče, boli pa ne le gleženj, pač pa tudi koleno in kolk.
Zanima me, ali b i morala spet na kolonoskopijo, morda še prej na ultrazvok trebuha, da raziščem tole dogajanje pri sebi?
Hvaležna vam bom za odgovor!

Re: Chronova bolezen

02.06.14 22:50

Pozdravljeni
Saj ne da je nemogoče, a pri 61 je precej pozno za nastanek Crohnove bolezni in tudi okoliščine, trajanje težav in podobno, ne govorijo ravno v prid tej diagnozi. 5 dnevne težave, ki jih opisujete, bi najprej povezal z virusno okužbo, običajnimi t. i. prebavnimi motnjami in zelo težko s Crohnovo boleznijo. Zato tudi menim, da bo zadoščal pregled pri osebnem zdravniku.
Lep pozdrav

- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

https://www.facebook.com/rebolj
 

Avtor: Naslov teme:
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 6 krat 10?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.