Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka Šavrinka, s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

grozdna marmelada

avatar marvica 19.10.06 15:40
A mi lahko prosim kdo napiše postopek kuhanja mermelade iz grozdja, sorta jurka.
Najlepša hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tajč 19.10.06 21:07
Iz kakšne vrste grozdja sem kuhala žele ne vem, toda je kar dober.

Naredim pa takole.

Najprej grozdne jagode osmukam in dam v veliko posodo. Na dno nalijem še malo vode in segrejem do vretja. Počakam toliko časa, da popokajo vse jagode. Nato nalijem v cedilo in precedim. Jagode malo pritisnem ob steno cedila da izcedim čim več tekočine.

Vmes skuham nekaj zelo zelenih jabolk oziroma letos sem skuhala nekaj kutin. Sok nato precedim.

Zlijem oba sokova v plitvo posodo. Dodam sladkor. Približno 50 dag na 1 liter tekočine. Nato počasi segrevam. Ko tekočina povre za 1/3 in dobi zlato rdečo barvo pričnem z želirnim preizkusom. Ko ugotovim, da je že primerne gostote nalijem v sterilizirane kozarce jih zavijem v brisačo in pustim, da se počasi ohladijo. Letos sem delala z kutimani in je želiralo skoraj 2 dni. Na začetku sem bila kar skeptična.

Je pa zelo dobro za prelivanje biskvita pri tortah.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Eva 19.10.06 21:25
Jaz delam grozdno marmelado pa takole:

Osmukane grozdne jagode zmeljem na mesreznici in tej masi dodam primerno količino sladkorja, premešam, pokrijem in pustim to nekaj ur stati, da se sladkor prepoji z mezgo. Potem jo spasiram in z želirnim sladkorjem naredim marmelado. Ostanek od pasiranja, pa prelijem z malo vrele vode in dobim še iz tega nekaj že sladkanega grozdnega soka.

Me bo veselilo, če bo katera ta način kuhanja grozdne marmelade preizkusila.

LP E.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Mimi N. 21.10.06 07:38
Marmelado sem delala podobno kot Tajč, le da sem na cedilu dobro spasirala vse skupaj, ostale so samo peške in lupine. Dobljeno mezgo sem potem dala ponovno kuhat, dodala sladkor (cca 50 dag na 1 kg jagod). Čez kakšne 1/2 ure oz. po želirnem preizkusu vroče v vroče kozarce in pod deko. Pustila sem še bolj redko kot običajno, da bi bila kiselkasta marmelada za prelivanje šmorna ali namakanje biskvita, pa je potem še v kozarcih želirala, tako je skoraj normalno trda marmelada.
LP Mimi
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jana11 21.10.06 09:43
Tkaj je govor o jurkini marmeladi. Sladkorja sem dala letos manj, ker je zelo sladko grozdje.

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=7653

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc,
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 5 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 4 krat 8?
Na vrh