Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka Šavrinka, s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

antidepresivna hrana

31.01.04 13:26

Mogoce kdo ve, katera hrana blazi depresijo in jo celo pozdravi? In katera hrana jo spodbuja?

Hvala!
Bani  

Re: antidepresivna hrana

31.01.04 13:41

čokolada jo spodbuja.. zato ker je tako dobra in jo jes stalno, nato pa ugotovis da si debel in si depresiven ;)

mislim da hrana ne more ozdravit depresije, vse j v glavi.
Zala  

Re: antidepresivna hrana

31.01.04 20:16

Draga Nina,
res ti toplo priporocam, da gres v knjiznjico in si sposodis knjigo "Prava hrana za bistro glavo", zalozba Vale-Novak. Enkrat sem si jo sposodila iz ciste radovednosti, pa se dobri recepti so notri. Imas vec poglavij - hrana za boljso koncentracijo, za spomin, za energijo, za potrtost itd. Poleg tega imas za vsako od teh in drugih tezav napisano se nekaj splosnih podatkov in vse, o hrani, ki je za taksno stanje priporocljiva.....
Mislim da bos v njej nasla kaj zase. Knjiga je v formatu A4 in ima izrazito modre platnice.
Upa da ti bo to kaj pomagalo.

LP, zala
Evita  

Re: antidepresivna hrana

31.01.04 22:01

Pozdravljena!
Zelo veliko boš našla v knjigah Prešernove družbe v zbirki Za dober dan. Za začetek ti svetujem, da si sposodiš knjigi: zdravilna moč sadja in zelenjave in zdrava prehrana. Te knjige imam doma in so meni zelo všeč.
Uživat moraš pa predvsem hrano, ki vsebuje veliko vitaminov skupine B. Malo na hitro; banane, breskve,fige, grozdje, mango, robidnice, slive, belo zelje, blitva, brokoli, buče, bučke, čebula, grah, kislo zelje,,....Preveč je, da bi pisala, zato je res najboljše, da si sposodiš kakšno knjigo. V knjigi zdrava prehrana, boš veliko izvedela, o tem kaj se zgodi če ti primanjkuje B vitamina- telesu pa ga po dolgotrajni depresiji vedno primanjkuje, potem,... res je najbolje da prebereš knjigo, lahko pa mi pišeš na email, pa ti bom tam poskusla napisat več podrobnosti. LP
Maja  

Re:

01.02.04 04:57

Poleg zdrave hrane (sadje, zelenjava) pa poskusi tudi s čajem od šentjanževke!
Evita  

Re: antidepresivna hrana

01.02.04 08:00

Res je , čaj šentjanževke zelo pomaga , vendar je treba biti previden, ker če oseba jemlje še kakšna zdravila, šentjanževka delovanje le tega izniči. Zato, če jemlješ kakšna zdravila, nikar ne pij čaja šentjanževke. Če pa ne ješ nobenih zdravil, pa probaj. LP
petra  

Re: antidepresivna hrana

01.02.04 14:20

c vitamin sigurno "ublazi" depresijo. ce si slabe -ali brez volje,pobit...vzemi 2 tableti c vitamina /plivit-c/ in v pol ure bo bolje! za pravo depresijo je to sigurno premalo,a "kot dodatek" sigurno pomaga. lp petra
Hvala vsem, torej bom pila sok iz sveže stisnjene limone. Kje pa lahko dobim čaj iz šentjanževke?

Hvala vsem!
Maja  

Re:

02.02.04 02:59

v zeliščnih lekarnah, morda tudi v navadnih, mogoče pa ga imajo celo v kakšni trgovini, povprašaj malo!
Lp
Kava.
Vem, da ni hrana, ampak ogromno sem brala raziskav o tej priljubljeni "pijači". Danes spet slučajno na:

http://content.health.msn.com/content/article/80/96454.htm

(ne znam linka narest, sori)

Nekje so celo priproročali, da bi jo v psihiatričnih bolnicah predpisovali, ker dejansko spravi ljudi v dobro voljo.
Tudi sama sem ugotovila, da me dejansko sprosti in res postanem dobre volje - zato se ji tudi ne morem odpovedati (pa ker je takoooo dobra). In zato sem začela brskat, kakšne vplive ima.
Vsak sicer drugače čuti....jaz sem prenehala s pitjem kave pred 4 leti....vzrok želodec...pa sem mislila pred tem, da brez kave ne bom znala živeti, pa je v resnici ravno nasprotno. Danes me nihče nanjo ne pripravi.
Smatram, da je kava energetsko " varka".
Toliko jaz, ostali po svoje.
Brez zamere!
Prijateljica se je pred časom poglobila v literaturo o depresijah, predvsem naravni načini (tisti medicinski gredo tako svojo pot in ne moreš kaj dosti vplivati). Pokazala mi je naslednjo knjigo, avtorja sta dr. Joel C.Robertson in Tom Monte, naslov je "Protiv depresije (vlastitim tjelesnim antidepresivima)". Sicer je hrvaška (ali kaj vem od kod, jaz sem še vedno na srbo-hrvaščini). Z zanimanjem sem jo pogledala, prej se mi ni sanjalo, da je možno zavestno tako vplivati na kemijo možganov; je tudi hrana, vendar še več. Res zanimivo. Če to kogar koli zanima, jo res priporočam, izposodite si jo v knjižnici.
LP Mimi
 

Avtor: Naslov teme:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc,
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 5 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 20 minus 8?