Kajenje

Kaj povzroča kajenje? Kaditi ali ne kaditi? Kako lajšati težave ali kako prenehati? Poiščite pomoč pri odvajanju in pogovorite se s strokovnjakom.
Moderator: dr. Tomaž Čakš, dr. med., specialist splošne medicine, spec. higiene in spec. javnega zdravja, Nacionalni inštitut za javno zdravje

težave po prenehanju

avatar Stane N 03.02.11 08:33
Pozdrav vsem!

Po več kot 30 letih kajenja, 2-3 škatlic na dan, sem lani oktobra prenehal kaditi. Čez noč in brez pomagal. Zredil se nisem pretirano, opažam pa druge težave, zaradi katerih se bojim, da bom kmalu obupal. Ena od mnogih je tudi hudo povečano nabiranje sline v ustih. Je imel kdo podobne težave? To je namreč grozno, ves čas imam polna usta sline, kar me ovira tudi pri prehranjevanju. Kaj se lahko naredi v tej smeri? Ali ima to kakšno vezo s kajenjem, ali kaže na druge težave? Prav tako me skrbi, saj je nekaj kolegov po prenehanju kajenja dobilo diabetes. Prevzemam polno odgovornost, saj sem si jih sam prižigal. Vendar, ko človek toliko truda vloži za prenehanje kajenja, potem ti pa pridejo na plan druge bolezni (diabetes, srce..), se nekje vprašaš, ali je vredno????

Stane
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
03.02.11 10:57
Spoštovani!

Bolezni, ki se pojavijo, kot pravite po prenehanju kajenja, zagotovo niso posledica prenehanja kajenja, ampak so posledica predhodnega kajenja. Te bolezni se pojavijo pač po določenem času in zelo pogosto tudi po prenehanju kajenja, saj je kajenje medtem že naredilo veliko škode. Nekateri prenehujejo s kajenjem ravno zato, ker se začnejo pojavljati težave. Nevarnost za nastanek bolezni po prenehanju kajenja se zmanjša pri večini bolezni v nekaj letih, pri nekaterih tudi takoj. Morda je edina izjema diabetes, ki pa se lahko pojavi zaradi prevelikga pridobivanja na teži.
Glede velike količine sline, pa vam svetujem pregled pri otorinolaringologu (ORL).

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar KARMEN. 11.03.11 10:31
Pozdravljeni,

sama poizkušam v tretje. Želim, da uspe... nekako sem prepričana, da bo, saj imam velike težave z dihali - in ko ne moreš več dihat vsak neha.

Imam pa težavo glede okusa, ki je pri prvih dveh poizkusih nisem imela. Vedno sem hitro oprazila, da se mi je močno poboljšal vonj, kar pa tudi ni bila samo prijetna stran, saj sem vohala ves smrad od avtomobilov v mestih, kar v času kajenja nisem opazila.

Danes pa imam poleg vonja velike "težave" z okusom. Čeprav je šele 20 dan brez cigarete, ne vem kaj je z mojim okusom. Prej sem si vso hrano dosoljevala, ker mi je bilo vedno premalo slano. Danes je obratno oz. grozno, vse mi je preslano, presladko, prekislo in to tako, da se mi obrača želodec. Kar skuham doma ni tako velik problem ne solim, vendar vse kupljene salame, siri... Čeprav kupujem vse dietno (zaradi hčerkinih težav z želodcem) je meni vse preslano in ne morem jesti.

Doma se mi čudijo, saj sem kar naenkrat jaz tista, ki ji je vse preslano, ki sem vedno dodajala sol vsem svojim jedem. Oni ne občutijo soli, sama zaradi soli ne morem jesti. Ali je možno, da se mi to dogaja zaradi cigaret oz. da se mi je okus tako izboljšal? in kaj mi svetujete, ker tako močno okušanje je res grozno.

Morda samo za primer: Danes moram jesti zeleno solato brez soli in kisa, ker mi že ščepec soli, kaplica kisa dviguje želodec ob okušanju. Kaj je z menoj?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
11.03.11 10:40
Spoštovana!

Sprememba okusa je dokaj pogost pojav. Zaradi cigaretnega dima so pri kadilcih okušalne brbončice "požgane" in okus zmanjšan. Zato kadilci v večini primerov dosoljujejo, ker jim je vsa hrana brez okusa in premalo slana. Po prenehanju kajenja, se pričnejo brbončice regenerirati in so v prvi fazi zagotovo še bolj občutljive. Zato se izogibajte (tako kot ste že sami opazili) močnih okusov in začimb. Nekaj tednov boste morali potrpeti, dokler se ne boste navadili na novo stanje.
Vsekakor pa zdržite!!!

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ALLOVE 18.07.11 14:42
Stara sem 26 let. Po 7 letih približno škatle cigaretov na dan sem pred dvema tednoma nehala kaditi. Res je, da se moram praktično še vsak dan zjutraj ob kavi opominjati, da sem nekadilec, ampak kakšne večje živčnosti zaradi pomanjkanja nikotina nisem občutila. Opažam, pa, da v teh zadnjih dveh tednih dobivam napade panike ..... takšne panike, da niti zaspati ne morem, podnevi pa mi prav jemlje sapo. Čeprav sem se zavedala oziroma so mi bili stranski učinki kajenja znani ko sem začela kaditi, imam občutek, da sem jih dojela šele sedaj - panika me namreč lovi glede pljučnega raka oziroma to, da ga imam. Nekje sem prebrala, da so tudi ti napadi panike lahko psihološki učinki prenehanja kajenja. To, da mi vmes zmanjuje zraka, oziroma, da (celo zvečer pred spanjem) oteženo diham (oziroma bolj imam občutek, da mi kdo "sedi" na pljučih in težje diham) celotno situacijo še poslabša. Kašljam še praktično ne; mogoče imam le "tesen" občutek v prsih, včasih imam mogoče občutek, kot da bi prebolevala bronitis, in še to za zelo kratki čas. prej teh simptomov nisem opažala, oziroma verjetno nanje nisem niti bila pozorna, saj sem bila tik pred diplomo in polno v stresu. So ti simptomi tipični za prenehanje (obnavljanje pljuč in organizam), ali imam razlog za skrb?
Že vnaprej hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
18.07.11 15:07
Simptomi, ki jih opisujete so zagotovo del absrinenčnega sindroma. Občutek pomanjkanja zraka in tiščanja v prsih se zelo pogosto pojavlja pri prenehovanju kajenja. V tem primeru ne gre toliko za "obnavljanje pljuč", ampak je vzro v odtegnitvi nikotina. Ta je nevrotoksin, ki sicer prekomerno stimulira določene procese v organizmu, ko pa prenehamo z njegovim vnosom, organizem, ki se je med kajenjem "navadil" na stimulacijo, odreagira tudi z občutkom težav pri dihanju. Svetujem vam, da takrat, ko do tega pride, zaprete usta in prav počasi in ne pregloboko dihate skozi nos. Strah, da nimate določene bolezni, pa bo najbolje pregnati z obiskom vašega zdravnika, ki se bo odločil, kakšne preiskave bi opravil, oziroma, kaj je smiselno. Vsekakor pa vztrajajte in si predvsem pomagajtes telesno aktivnostjo. Čestitam vam, da ste že uspeli narediti najpomembnejši korak. Sedaj je pomembno vzdržati in prepričan sem, da to zmorete. Držim pesti.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Matej-MB 03.01.12 22:00
Pozdravljeni!
Star sem 30 let in sem zelo vesel,da sem se rešil tega smrada!Kadil sem 16 let po dve škatlici na dan.Zdaj pa odkar ne kadim,opažam težave,da mi trzajo mišice po rokah,nogah, na obrazu in pa takšna pekoča bolečina po celem telesu.Včasih me tudi zaboli glava malo "tak na rahlo".Bil sem tudi na ultrazvoku srca pa je bilo vse v mejah normale!Imam pa tudi povečane vsebnosti holesterola in sem dobil protimaščobno dieto!
Zdaj pa sem v skrbeh glede zdravja,ker se mi to prej ni dogajalo ko sem kadil!Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
04.01.12 08:54
Spoštovani!

Najprej čestitke, da vam je uspelo. Glede težav pa je predvsem pomembno, koliko časa je od prenehanja. Določene "senzacije" lahko trajajo kar nekaj tednov, saj je bil organizem navajen na vsakodnevni vnos nikotina. Sedaj ko ga ni, se mora organizem privaditi na to, da nikotinskih stimulacij ni več. Svetoval bi vam, da takoj pričnete z neko telesno aktivnostjo, prav gotovo bodo primerne tudi sprostilne masaže, poskusite tudi s prehrano bogato z kalijem in magnezijem (banane, magnezijevi napitki ipd.). V kolikor bi se težave nadaljevale, še posebej pa če bi se stopnjevale, pa morate obiskati svojega zdravnika in po potrebi nevrologa. Zelo dobro je, da srce UZ normalno, dijeta pa bo v vsakem primeru koristila. Le pogumno naprej.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ali bom zmogla 09.01.12 20:04
Pozdravljeni!

Danes ob 18 naj bi bila moja zadnja cigareta.Obupano si želim nehati kaditi.

Stara sem 36 let in kadim škatlo na dan približno 17 let,kar je že kar dolga doba.
Upam da ga jutri ne prižgem,na to se pripravljam že nekaj časa.
Ali je možno če cigareta ne zamenjaš s hrano se ne rediš?

Povem jutri kakšen bo dan brez cigarete!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
10.01.12 08:52
Spoštovana!

Kar pogumno vztrajajte. Seveda vas ne bom zavajal, da bo lahko, vendar sem prepričan, da zmorete premagati težave. Glede tega, da se ne bi zredeli, je sveda možno. Morate pa ob tem začeti s telesno aktivnostjo in tudi hrano in način prehranjevanja pravilno organizirati. Vsekakor se poskusite izogibati maščobam (čim manj posebej mlečne maščobe: siri ipd.), čim več zelenjave in sadja, tudi pusto meso si lahko privoščite. Hrana naj bo razdeljena na več manjših obrokov. Če pa boste pridobili kakšen kilogram, to še ni tragedija. Držim pesti.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Kim zelene 14.02.12 21:52
Pozdravljeni,

po 30 letih škatle cigaret na dan sem že skoraj dva meseca nekadilka. Moja odločitev je dozorevala nekaj mesecev in pred koncem leta mi je uspelo. V bistvu nimam kakšnih posebnih abstinenčnih motenj, morda malce več nervoze, ki pa tudi sodi v 50-ta leta. Prvi mesec se mi je nasploh dozdevalo, da nikoli nisem bila kadilka. Sedaj v drugem mesecu pa opažam izrazite občutke stiske, panike, temnih misli, brezvolje. Je to lahko posledica abstinence? Ob teh občutkih namreč velikokrat pomislim na to, da bi prižgala cigareto in bi mi bilo lepše. Čeprav je k moji odločitvi, da preneham kaditi v veliki meri prispevala želja, da bom imela več časa za vse mogoče stvari, sedaj tega časa kar ne izkoristim. Velikokrat se predajam malodušju in čepim pred računalnikom - igrice ali brezvezno surfanje. Kako dolgo še?

hvala za odgovor in lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Kim zelene 20.02.12 23:08
Ali ta forum še deluje?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
21.02.12 09:32
Vsekakor deluje.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nekadilec Edo 22.02.12 08:52
Pozdravljeni,
Star sem 41let in sem prenehal s kajenjem 28.11.2011.Priznati moram da je bila to zame najtežja iskušnja v življenju.Sedaj je iz dneva v dan bolje in tudi "psiha" se vrača na svoje mesto.Zadnje tedne se ponoči zbujam z blagimi bolečinami v debelem črevesju.Zanima me če je to mogoče stranski učinek večjega apetita , ki ga imam po prenehanju kajenja.Naj vam napišem da sem se zredil 2,5kg , sem pa veliko bolj športno aktiven , kot prej.Kilogrami me ne skrbijo preveč samo te bolečine so malo "zoprne", ker ponavadi ne zaspim takoj nazaj.
Izkoristil bom še to priložnost da se vam zahvalim na vaši dobri volji in vzpodbudi nam ki smo se odločili za ta korak. Prav prebiranje vaših komenterjev in odgovorov mi je večkrat pomagalo da sem verjel vase in v svojo odločitev. l.p. Edo
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
22.02.12 10:30
Vsekakor čestitam za moč in voljo. Kot vidite, se da, čeprav zagotovo ni lahko.Pomembno je sedaj, da vztrajate naprej in da si ne privoščite nobenega zdrsa.
Glede bolečin v črevseju je tako, da je seveda možno, da so posledica prenehanja stimulacije črevesne peristaltike s strani nikotina. Ne glede na to možnost pa svetujem, da se pogovorite s svojim zdravnikom in po potrebi opravite preiskave (test na kri na bltu, kolonoskopija).

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar uroš71 29.02.12 16:35
29.2.2012

pozdravljeni!

po 26 letih sem se odločil,da preneham s kajenjem! danes je komaj četrti dan,pa me že sedaj skrbi kako bo z mojo telesno težo! imam nenormalen apetit!! največja težava pa je moja neaktivnost(poškodba hrbtenice)! če imate kakšen pameten nasvet,kako se odreči hrani ali pa kako se zamotit v času "lakote" ,bi ga bil zelo vesel!
v naprej hvala za odgovor! lp uroš
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sandi39 15.03.12 22:10
Pozdravljeni.

Letos bom star 40 let. Kadil sem dobrih 20 let po 1 škatlo na dan. Danes je 75_i dan od zadnje cigarete. Prvi teden je bil zelo težak, kasneje dober mesec skoraj brez odtegnitvenih težav, pred cca 14imi dnevi pa se mi je začelo v glavi rahlo, na trenutke, vrteti. Občutek imam, kot da imam "polno" glavo.
Začelo se pa je vse skupaj v službi (delam v trgovini) v popoldanskem času. Zadeva se je do konca tedna stopnjevala do te mere, da me je ratalo strah in sem v ponedeljek šel k zdravnici (po sedmih letih). Predvideva, da imam rahel infekt (mogoče sinusi). Takoj po prvem pregledu sva se z zdravnico odločila tudi za en sistematski pregled, kjer je bilo vse ok, razen rahlo povišanega holesterola in tudi teže. Visok sem 178cm in tehtam 89kg (6kg pridobljenih v 2 mesecih brez cigarete).
Nato sem bil 5 dni na dopustu in stanje se mi je izboljšalo. Težava je pa nastopila ponovno v začetku tega tedna, ko sem ponovno popoldan v službi in težava se z vsakim dnem stopnjuje (občutek težko opišem, vendar se mi zdi občutek podoben tistemu, ko sem bil dolgo v popoldan brez prve kave in tik preden bi me začela boleti glava).
Res pa je, da se je želja po cigareti nekako povečala v zadnjih dneh...

Prosim vas za kakšno razlago "pojava" in kakšen nasvet.

Najlepša hvala,
Sandi
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Torej.. 19.03.12 19:36
Jaz sem imel težave s prenizkim pritiskom. Zadeva se lepše rešuje, če se intenzivno ukvarjaš s športom, pa seveda spanja ne sme primanjkovati.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar bor k 14.06.12 23:38
jaz sem že trikrat nehal in na žalost štirikrat začel, zanimivo pa je da sem -imam iste težave kot fant iz MB 30l., in sicer vedno ko sem začel z odvajanjem se mi je pojavilo 10 različnih bolečin najbolj izrazito pa glavoboli in pekoč občutek po vsem telesu-največ po glavi.
sedaj bom nehal petič (vsaj želim si RESNO) , samo upam da me strah ne bo spet pretental...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jurij 1 02.07.12 23:05
Tudi tebi priporočam čitanje knjige Allena Carra: Končno nekadilci......! Napiši e-mail naslov, pa ti jo pošljem! Srečno
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar inna77 24.07.12 14:56
Pozdravljeni nekadilci
tudi mene zanima koliko časa se pojavljajo težave po prenehanju kajenja. Sama sem prenehala 09.06.2012 in moram priznati, da mi je še danes zelo težko. Prosim vas, da mi poveste če ima še kdo podobne težave, kot jaz. Predvsem me muči nespečnost, slabo počutje na splošno in večkrat dnevno mi je slabo. Pojavile so se tudi težave s sklepi in s kislino. Skratka počutje je slabše, kot takrat, ko sem kadila. Mi lahko kdo prosim pove koliko časa trajajo vsi ti abstinenčni simptomi...
hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar marko456 30.07.12 09:08
Tudi sam imam težave, kakršne opisuje Kim zelene: predvsem sta to malodušje in slaba koncentracija. Torej, vse je brez veze, do ničesar mi ni. Ne spati ne vstati. Ne delati ne lenariti. Kot zaprisežen bralec imam zdaj težave s sledenjem zgodbi, kar naenkrat se slabo obnesem tudi kot šofer ... Občutek je, kot da bi bil ves čas pod vodo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jurij 1 05.08.12 23:00
Čim prej prebrati knjigo Allena Carra: Končno nekadilci! Evo linka http://www.mediafire.com/?7d2lnegzn5big4w! Pa veliko uspeha!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jurij 1 05.08.12 23:01
Tudi tebi priporočam, da prebereš naslednjo knjigo in to čimprej! Link http://www.mediafire.com/?7d2lnegzn5big4w! Srečno!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ajradka 11.08.12 19:29
Tudi jaz sem zadnjo cigareto prižgala 16.7. 2012.Vsaj upam, ker sem jo že parkrat.Nisem kadila 1 leto in 2 meseca skupaj, 2x po pol leta enkrat 3 mesece....sedaj sem pa trdno odločena, da mi mora uspeti.
Sem pa v teh treh tednih pridobila 3 kg.In vsakič, ko sem prej prenehala s kajenjem se mi je to dogajalo in to je bil vzrok, da sem spet postala kadilka. Naj povem, da sem letos dopolnila 50 let.Ne bi se rada zredila ker že sedaj nisem pri "tasuhih"...hehehhe.Pa tudi do sedaj je bila prebava še kar...sedaj pa tudi tu nekaj škriplje:(.Naj še povem, da ko sem ponovno začela kaditi, sem kilograme hitro zgubila.Sem tudi bolj raztrešena, nimam obstanka ko nekaj začnem delat...drgač mi je pa fajn, ko ne smrdim več po tobaku.
Upam, da nam bo vsem ki smo se odločili za ta korak USPELO.
LEP POZDRAVČEK VSEM BODOČIM NEKADILCEM:)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jurij 1 15.08.12 22:18
ajradka iskrene čestitke! Če smo pri tamočnih, smo taki brez ali pa z cigareto! Vsaj pri meni je bilo tako! Se pravi, če kadimo in smo pretežki, imamo dva problema! Ko pa prenehamo s kajenjem, je en velik problem črtan! Če ti bo enkrat za vselej uspelo obvladati kajenje, tudi odvečni kilogrami ne smejo biti problem! Težava je v tem, da človek zamenja eno odvisnost za drugo! Srečno in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar frane21 12.10.12 16:57
tudi sam sem nehal kaditi,star sem 53 , sedaj sem kasiral nek virus tako da mi čiki smrdijo kot kuga.danes je peti dan kar ne kadim.moram še povedat da sem tri leta nazaj doživel infarkt,po tej bolezni sem se vzdržal 8 mes.nekajenja pol sem sem pa zopet začel.glavni vzroki služba denar itd.bile so hude teževe,ki pa so postopoma izginile ko sem zopet začel kaditi.sedaj pa študiram kaj slabega me bo doletelo s prenehanjem kajenja.pozabil sem omeniti da sem vleku 40 let in so mi v bolnici dejali da spadam med strastne kadilce.sedaj ko sem zopet nehal, imam občutek da mi je odpornost močno padla ,vse bolezni tega sveta se me primejo. pa lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jurij 1 12.10.12 23:35
frane21, pozdravljen! To me pa res čudi, da bi zaradi prenehanja kajenja zapadal v težave: služba, finance... In praviš, da se stvari urejajo, ko si zopet začel! Tikam te, ker sva tu nekje z leti! Tudi ti si preberi to knjigo Allena Carra, pa ti bo vse jasno! Še nikomur ni cigareta zamenjala počene gume na avtu, nikomur ni cigareta napolnila bančnega računa..... Pošiljam ti link, pa si preberi to knjigo, pa se potem zopet oglasi! Vse dobro ti želim!
http://www.mediafire.com/?7d2lnegzn5big4w
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Luc 01.12.12 17:38
Pozdravljeni!

Danes je malo več kot dva tedna od zadnje cigarete. Ni prehudo. Malo me skrbi, da se ne bi preveč zredil (sem se že malo), bolj pa me skrbi, ker opažam, da sem nekako brez idej in da se moram zelo potruditi pri stvareh, ki sem jih kot kadilec opravljal z lahkoto (že tole pisanje mi povzroča kar precej miselnega napora). V bistvu vam pišem kar tako, da mi mine čas. In da pozdravim vse bivše kadilce. Očitno mi pomaga, da kakšno minuto zabijem na forumu.
Lp, Luc.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jurij 1 09.12.12 10:51
Pozdravljen Luc!

Vse kar si napisal je lahko res, vendar si zapomni, da po tolikšnem času brez cigarete si pa res že spucan nikotina! Problem je samo to, da še vedno premlevaš te zadeve! To mora postati za tebe preteklost in zaživi naprej! Sam sem kadil in se redil in potem ne kadil in se zopet redil! Tudi na tem področju se bo treba potruditi!

Nikakor pa po tolikšnem času ne prižigaj cigarete ponovno! Sigurno smo vsi s tabo in kot si napisal, tudi sam pozdravljam vse bivše kadilce in tudi vse ostale seveda! Srečno vsem!!!! Jurij1
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar NEKADILEC Edo 31.01.13 13:12
Star sem 41let in sem prenehal s kajenjem 28.11.2011.Priznati moram da je bila to zame najtežja iskušnja v življenju.Sedaj je iz dneva v dan bolje in tudi "psiha" se vrača na svoje mesto
22.02.12 10:30
"Vsekakor čestitam za moč in voljo. Kot vidite, se da, čeprav zagotovo ni lahko.Pomembno je sedaj, da vztrajate naprej in da si ne privoščite nobenega zdrsa. "

Pozdravljeni g. Čakaš; nakratko, še vedno vztrajam, ni bilo lahko ampak , če sem to uspel bom tudi 8kg ,ki sem jih med tem časom dobil, izgubil nekje .....
sporočilo vsem ki si želite prenehati
"VSE , PRAV VSE , JE V NAŠIH GLAVAH"
lp Edo
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Dunjaa 10.03.13 23:13
Pozdravljeni.
Enkrat nehala in po petih letih spet končala med kadilci.
Drugič nehala in po osmih mesecih spet končala med kadilci :((((((
Tretjič,upam za vedno nekadilka!
Tokrat najtežja odločitev.Sedaj ko sem že 25 dni brez cigareta,nekak gre.Se izmenjujejo dnevi ko bi vse dala da povlečem kakšen dim,ampak na koncu vseeno zmaga razum.
Sicer jem veliko več kot sem prej.Sem se sprijaznila s tem da bom dobila kakšno kilo.
Ko kriza mine,gremo v hujšanje.L.p.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar o22 14.04.13 14:12
Pozdravljeni !Sedaj ,ko takole pogledam leta nazaj se sprašujem zakaj smo mladi res tako neumni ,da posežemo po cigaretu ali drugi drogi ?Stara sem 50 let in sva skupaj z možem pred dvema mesecema prenehala kaditi.mož je kadil 33 let po škatlo na dan ,vmes je imel premor 4 leta.Jaz sem bila bolj odvisna in sem kadila 30 let (2 leti odštela ,ker v nosečnosti nisem kadila )po 15cig/dan ,včasih pa kar celo.Kar se mene tiče sem v veliki meri kadila zaradi dolgega časa in zgolj iz obupa ,saj sem pri 25 letih hudo zbolela,(AS.Revma)pri 28 pa še mož za multiplo sklerozo,tako ,da sva oba zelo hitro morala v izolacijo bi rekla invalidski upokojitvi.no toliko o tem tarnanju in izgovoru zakaj sva sploh kadila.Je pa edina stvar v življenju kar obžalujem in ni me prej streznilo (,kljub temu ,da sem izgubila očeta ravno zaradi cigaret pri 56 letih)preden nisem prebrala knjigo g.ALLana.,res zelo dobra knjiga,priporočam.Res pa je ,da sem bila tudi nekako že prej odločena ,da preneham.
Sedaj bi pa nekako skoraj obupala.PO 2 mesecev brez cigareta in brez večjih težav ,imam izredne izbruhe jeze in nervoza kar ne pojenja,.mož nima težav zaradi cigaret, ima pa težave z mano ,saj me še pogledati ne smein nič ne naredi prav.Prav vse mi gre na živce HA ;HA še nasmejati se moram včasih mojim izbruhom. (malo pa me daje klimakterij)Ni mi prijetno.Upam ,da bo minilo čimprej.JEZI ME ,zakaj mož tako fajn izkašljuje nesnago JAZ PA NE?SPLOH NE KAŠLJAM,prej ,ko sem kadila sem zjutraj pokašljevala in izpljunila nesnago ,sedaj pa nič več .Vsem ,ki si želite živeti brez te BEŠTIJE (tako imenujem cigaret)vam želim veliko uspeha pri odvajanju ,vsi tisti pa ,ki niste prižgali ,jo nikar ne prižgite in tisti ,ki ste uspeli prenehati ,nikar ne prižgite znova,!!!!ENA BEŠTIJA JE DOVOLJ, da si spet na istem.Lepo pomlad vsem ,še lepše počitnice,PA BREZ CIGARETE!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zali 15.04.13 12:06
o22, NE OBUPAJ. Tile tvoji izbruhi NE MOREJO in NE BODO več dolgo trajali. To paše zraven, vem. Sama sicer ne kadim šele en mesec, imam grozne vzpone (recimo danes, ko kar cvetim od volje in energije) in grozne padce (sobota - ŽIV OBUP, ŽIVA GROZA, tečna, zadirčna, NESRAMNA (ampak v piko) do moža, jokava, histerična, jokala bi za vsako figo .... brez veze, da naštevam naprej). Prav zaradi počutja v teh padcih imam še več volje, da večno ostanem kadilka, KI NE KADI!!! Pa saj ja nisem tako nora, da bi po vseh teh mukah "samo enega" prižgala!?! Prav tako nisi nora ti, da bi vrgla ta dva meseca stran!!! Kaj pa, če bi poslegla po kašnem naravnem pomirjevalu - jaz vzamem (sicer dokaj redko) Persen - menda se z njim ne moreš zasvojiti - potem si pa v glavo vbijem, kako zelo mi pomaga. In glej ga vraga - res mi.
Držimo se in vztrajajmo!!!!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar UMO 07.08.13 19:40
Že drugič (prvič za tri leta) prenehala kaditi.Abstinenčna kriza je izzvenela brez posebnih težav. Problemi pa popolnoma enaki kot prvič. Hudo poslabšanje refluksa......kljub zaviralcem protonske črpalke in vsem protirefluksnim ukrepom poslabšanje, , .. A bo spet ulkus..... Moralo bi biti obratno. Kljub ne-stresu, večji mirnosti in zadovooljstvu težave ne prenehajo
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar UMO 20.10.13 09:51
Evo, tri mesece +. Razen želodčnih težav, ki pa so za pikco manjše je super. Kile so kljub povečani vadbi 5 + in ne gredo nikamor, kar me res spravlja ob živce. 20 let kajenja je za mano. Nikoli več.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar boko 10.02.16 05:05
zdravo jaz sem pa kadil 25 let po 3škatle in zdaj nekadim že mesec dni in sem sel tri kile dol pa sem mislo da se bom zredil in zdaj svaki dan kupim zdravo hrano za cccc10 e namesto slabe navade CIGARET zdaj se počutim ko lord ,
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 25 plus 2?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.
Na vrh