Kajenje

Kaj povzroča kajenje? Kaditi ali ne kaditi? Kako lajšati težave ali kako prenehati? Poiščite pomoč pri odvajanju in pogovorite se s strokovnjakom.
Moderator: dr. Tomaž Čakš, dr. med., specialist splošne medicine, spec. higiene in spec. javnega zdravja, Nacionalni inštitut za javno zdravje

Champix - Stranski učinki

avatar Gorazd0 05.10.07 14:43
Lep pozdrav!
Danes je moj 16. dan brez cigarete,ker pa imam po Champixu močne težave (nespečnost,razdraženost ali pa občutek tesnobnosti),sem sklenil,da bom terapijo opustil. Zaradi teh težav sem najprej zmanjšaj dozo na pol(1/2 tabletke zjutraj in zvečer),nato sem opustil še zvečer,vendar težave ne minejo,so se pa zmanjšale. Ob tem jemljem tudi Portal 20mg enkrat dnevno in mislim,da se s Champixom poveča učinek,ker sta oba antidepresiva. Malo se bojim tobačne abstinenčne krize,čeprav do zdaj s tem ni bilo problemov. Dr.Čakš kaj svetujete?

Optimist Gorazd
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
05.10.07 15:02
Spoštovani !

Super je, da ste se podpisali kot optimist. To je vsekakor zelo vzpodbudno.
Glede zdravljenja s Champixom ste ravnali modro s tem, ko ste ga zmanjševali in nato prekinili. Težave, ki ste jih opisovali, so sicer znaki abstinenčne krize, vendar je že prav, da ste prenehali z jemanjem, ker kombinacija z antidepresivi ni priporočljiva. Že to, da so se težave zmanjšale, je dober znak, zato se nikar ne bojte abstinenčne krize, ker se vam ta očitno že zmanjšuje. Bolj se je za bati "slabih" trenutkov, ko si boste naekrat zaželeli kajenja. Takrat se umaknite iz prostorov, kjer ste včasih kadili, naredite sprehod, pojdite po trgovinah ali karkoli podobnega. Vedno svetujem telesno aktivnost, kajti ta močno zmanjša abstinenčne simptome. Po tem boste tudi lažje spali. V kolikor se bo še kaj pokazalo, pa nam pišite. In zares optimistično naprej.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar oktober07 16.10.07 20:24
Lep pozdrav vsem,

nekaj časa že berem sporočila na foromu, nisem pa še ničesar napisala. Danes je moj 4 dan, ko ne kadim in 15 dan jemanja Champixa. Že od prve tablete, ki sem jo vzela imam kar nekaj težav - slabost, ves čas me zebe, sem mnogo bolj utrujena kot ponavadi, lahko bi spala 15 ur na dan.
Najprej sem mislila, da bodo težave prenehale, ko ne bom več istočasno jemala Champixa in še kadila, zdaj pa se mi zdi, da temu ne bo tako. Včeraj sem dobila še zares hude prebavne motnje. Lahko, da gre za kakšen virus, ampak še nikoli do sedaj ga nisem dobila. Stara sem 42 let, v zadnjih 25 letih sem pojedla samo eno škatlo antibiotikov, občasno vzamem kakšen aspirin in enkrat na leto Coldrex. Sem vegetarijanka, v dokaj dobri fizični kondiciji (kljub 20 letom kajenja in povprečno 2 škatlah na dan).
Vsekakor mislim resno s prenehanjem kajenja, ne vem pa točno kako naj se obnašam v zvezi s Champixom. Včeraj zvečer in danes zjutraj ga nisem vzela, ker mi je bilo preveč slabo.
Vsakič, ko vzamem tableto, imam občutek kot da se v mojem telesu dogaja prava revolucija. Vem, da se bere smešno, po vseh cigaretah, ki sem jih skadila v preteklih letih, ampak tako pač čutim.
Lani sem že poskušala prenehati kaditi - zdržala sem 4 dni. Res pa je, da so takrat abstinenčni sidromi bili mnogo hujši kot tokrat.

Hvala za nasvet in lep večer
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
18.10.07 15:41
Spoštovana!

Glede na to, da se vam pojavlja slabost, bi bilo morda dobro, da bi jema Champix v polovičnem (0,5mg) odmerku in bi nato videli, kako bo s tem. Če so abstinenčni simptomi sedaj manjši, je to dobra novica in poskušajte vztrajat. Prebavne težave so lahko del odvajanja. Poskušajte z zelo redno prehrano. Najhujše težave so na začetku, nato pa se prično zmanjševati in v 10 do 14 dneh so lahko že bistveno manjše. Zatorej ne obupat. Če ste se odločili, ste naredili že bistveno. Samo nekoliko morate sedaj potrpeti.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tišina 23.10.07 14:29
Pozdravljeni vsi borci proti odvisnosti!

teče že četrti teden odkar ne kadim.jemljem champix.odločitev za prenehanje je trdna,je pa zelo težko.izredna žalost se pojavlja in močna čustva.ostali stranski učinki so bili za pričakovat, pač rahla nervoza, nespečnost, v začetku nočno potenje....saj ni tako hudo če te res dovolj veseli sprememba na BOLJE in predvsem ZDRAVO.Nekaj moramo žrtvovati če želimo kaj doseči v življenju.Se pa res sprašujem, od kod tako globoka žalost.Jokam vsak dan,včasih večkrat, velikokrat prav krčevito, na dan prihajajo "zakopane" vsebine mojega življenja.To se mi zdi v redu, me pa malo skrbi intenzivnost teh čustev. Zaupam v Champix in ga redno jemljem, nimam pa občutka, kako dejansko deluje name. Ker naj bi deloval tudi antidepresivno, se sprašujem, kaj bi bilo z mano, če ga ne bi jemala!!
Vem, da so pljuča v ezoteričnem smislu povezana s čustvom žalosti.Morda zdaj, ko se čistijo, pljuvajo na površino tudi vso potlačeno žalost.A ima kdo podobno izkušnjo?

Sicer pa podpiram in pozdravljam vse, ki ste se odločili postati in ostati nekadilci.Ne dajte se odvisnosti! Ne dajte se lažni utehi ugodja! Vztrajajte! To je lahko največji uspeh vašega življenja. Pomislite, vaše SRCE ne bo več Ovito v dim :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar oktober07 25.10.07 13:14
Lep pozdrav,

danes je moj 13 dan brez kajenja, slabost se je umirila. Je pa tudi res, da Champixa ne jemljem redno. Recimo, če vem, da bom vozila na dolge razdalje, potem ga zjutraj sigurno ne vzamem.
Poleg tega sem ugotovila, da mi slabost najbrž povzroča kombinacija vode in Champixa. Že prej sem pila ogromno vode in zeliščnih čajev, zdaj pa opažam, da kadar spijem svoj kozarec vode, mi postane slabo. Če pa pijem čaj, je ta slabost komaj opazna ali pa je sploh ni. Nehalo me je tudi zebsti, tudi glava me več ne boli, prebava je še zmeraj malo živahna, kar pripisujem abstinenci. In kar je najbolj pomembno - ta teden imam ogromno energije. Enostavno se mi zdi, da zdaj lahko zadeve hitreje uredim, sem bolj skoncentrirana, ko delam. Nisem nervozna, saj v službi sploh niso vedeli, da več ne kadim, dokler jim nisem povedala. Močno pa še občutim slabost v nogah - kot da bi preživela dolgo gripo in te po dolgem ležanju noge sploh nočejo nositi. Ni pa mi bil recimo problem plavanje - z lahkoto sem v soboto preplavala svojih 1,5 km v športni žabici s srednje hitrim tempom in vem, da sem včasih bila bolj zadihana kot tokrat.

Te dni se intenzivno ukvarjam s tem, da poskušam dojeti, da bom tudi poslej lahko uživala v nekih situacijah, ampak brez cigarete. Recimo, pred nekaj dnevi, ko sem šla peš skozi mesto, sem si prvič lahko predstavljala samo sebe, kako sedim pred kavarno, pijem kavo ali čaj in se počutim dobro, četudi ne kadim. Za mene nasvet naj se poskušam izogibati situacijam, v katerih sem prej kadila, ni ravno primeren - kajti jaz sem kadila povsod. To pomeni, da ne morem uiti nikamor. Trenutno mi največji problem predstavlja biti doma - precej delam doma, sedim za računalnikom - in to je moja najbolj kritična točka.

In če še dodam, pravzaprav je bil ali pa so bili tisti tedni preden sem nehala kaditi mnogo hujši - kajti nisem vedela kaj me čaka. Zdaj, ko vem kako to gre je mnogo lažje.

Tako, zdaj pa neham pisati, ker bom porabila ves prostor na foromu.

Kdorkoli že bo bral in dr. Čakš bodite dobro
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
25.10.07 13:50
Ni problema, Vi kar pišite.

Prav lepo ste popisali svojo zgodbo. Kot sem včkrat že poudaril, ima (je imel) vsak kadilec svoj način kajenja in temu se mora tudi prilagajati, ko opušča kajenje. Pomebno je, da spozna to in ve, kje so pasti. Mislim, da je Vam to zelo dobro uspelo. Tako Vam lahko želim še uspešno nadaljevanje, lepe dneve in bodite zares dobro!

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tišina 28.10.07 16:01
Pozdravljeni,

Champix ima različne stranske učinke, tako kot smo ljudje različni med sabo.Opustitev dolgoletnega kajenja ima mnogo večje stranske učinke kot Champix. Zdravilo lahko res pomaga - ublaži prehod in omogoči lažje funkcioniranje v vsakdanjiku v začetku odvajanja.
Program LIFEREWARDS na spletu je odlična podpora pri opuščanju kajenja. Žal se v program ne morejo vključit ljudje, ki opuščajo kajenje na druge načine, saj je serijska koda na zdravilu Champix pogoj za vključitev. Vsekakor pa tole vsakodnevno on-line podporo priporočam vsem, ki jemljete Champix ali se odločate zanj.Pošiljam en odlomek teksta iz programa LIFEREWARDS za vse tiste, ki ga ne poznajo ali se še niso odločili zanj:Današnja naloga: Samopoučevanje v praksiPomislite na eno ali več situacij, v katerih vas bo morda še vedno zamikalo, da bi kadili.

Zakaj so te situacije težke za vas?

Kaj lahko v zvezi s tem naredite?

Z odgovori na ta vprašanja ste že bolje opremljeni za soočanje s takšnimi vsakodnevnimi situacijami, če oziroma ko se pojavijo.

Zakaj … uporabljati samopoučevanje?

Samopoučevanje ni pravzaprav nič drugega kot pogovor s seboj. Je kot pranje lastnih možganov! Na primer, lahko si rečete: »Upal sem si prenehati, želel sem prenehati in uspelo mi je – sedaj sem nekdanji kadilec!« Za vse to veste, da drži. Gre za to, da svojo podzavest uporabite za premagovanje dvomov. Samopoučevanje je dragoceno orodje, ki vam lahko pomaga pri soočanju s kakršnimi koli manjšimi življenjskimi težavami. Vse, kar morate storiti, je, da daste svojim možganom prava navodila.

Prednost samopoučevanja je tudi v tem, da boste bolje razpoloženi, saj se boste osredotočili na rešitev težave, ne pa na samo težavo. Mnogo ljudi, ki preneha kaditi, postopoma napadejo negativne misli, to pa vodi v negativno samopoučevanje – »Je res vredno? Samo enkrat se živi. Saj sem dober. Zaslužim si cigareto.«

Če občasno takšne misli napadejo tudi vas, jih obvladajte s tehniko samopoučevanja. Recite si: »Upal sem si prenehati, želel sem prenehati in uspelo mi je – sedaj sem nekdanji kadilec!« Ne samo, da se boste bolje počutili - tudi prav imate!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Barbara27 29.10.07 13:45
Spoštovani dr. Čakš,

za Vas imam nekaj vprašanj, ker nekaj stvari nisem zasledila o tem novem zdravilu Champix.Tudi jaz kadim že 10 let in moram reči, da sem prav zasvojena s cigareti. Poskušala sem že večkrat nehati, pa mi je uspelo kake par dni.Poskusila bi s tem zdravilom, moram pa opozoriti, da jemljem Paroxat 20mg (2x1 zvečer) že slabi dve leti, poleg tega pa se zdravim za bulimijo! Zanima me,ali lahko vzporedno jemljem še Champix, glede na to, da sem slišala, da Zyban med drugim ni priporočljiv za osebe z motnjami hranjenja. Začela sem jemati tudi Revio (zelo pomaga glede hrane), me pa zanima, kako bi to sosledje vseh treh zdravil naenkrat učinkovalo oziroma kaj mi Vi priporočate v tej situaciji? Hvala lepa za odgovor, LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
30.10.07 09:37
Navedeno
Barbara27
Spoštovani dr. Čakš,

za Vas imam nekaj vprašanj, ker nekaj stvari nisem zasledila o tem novem zdravilu Champix.Tudi jaz kadim že 10 let in moram reči, da sem prav zasvojena s cigareti. Poskušala sem že večkrat nehati, pa mi je uspelo kake par dni.Poskusila bi s tem zdravilom, moram pa opozoriti, da jemljem Paroxat 20mg (2x1 zvečer) že slabi dve leti, poleg tega pa se zdravim za bulimijo! Zanima me,ali lahko vzporedno jemljem še Champix, glede na to, da sem slišala, da Zyban med drugim ni priporočljiv za osebe z motnjami hranjenja. Začela sem jemati tudi Revio (zelo pomaga glede hrane), me pa zanima, kako bi to sosledje vseh treh zdravil naenkrat učinkovalo oziroma kaj mi Vi priporočate v tej situaciji? Hvala lepa za odgovor, LP

Spoštovana Barbara!

Vsako prenehovanje kajenja lahko prinaša pri tistih, ki so zelo zasvojeni, s seboj kar nekaj težav v obliki abstinenčnih simptomov (slabo počutje, napetosti, depresije in drugo). V kolikor obstajajo še kakšne druge težave, tako kot so pri vas motnje hranjenja, je potrebno biti pri odvajanju še bolj previden. Glede na to, da že jemljete oba omenjena preparata, pa bi bil jaz še bolj previden, še posebej glede Revie. Svetoval bi Vam posvet z Vašim lečečim zdravnikom, da skupaj najdeta najprimernejšo rešitev in tudi, da Vas on primerno vodi. Verjetno bo najprej potrebno urediti motnje hranjenja in se nato lotiti še odvajanja od kajenja. Pomebne so tudi izkušnje, ki jih imate že iz prejšnji poskusov prenehanja kajenja: kaj vas je zopet napeljalo v kajenje, kakšne težave ste imeli ob prenehovanju, kdaj morate prižgati, spoznajte svoj način kajenja. Vse to Vam bo pomagalo pri naslednjem poskusu. Vsekakor pa ne obupajte, je pa pomebno, da imate pomoč in podporo s trani domačih in Vašega terapevta.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ajeta 07.08.09 10:23
Pozdravljeni!

Sem kadilka, ki si zelo želi prenehati kaditi. Večkrat sem že poskusila prenehati, vendar sem po 1 tednu začela nazaj kaditi. Nazadnje ko sm prenehala sem zdržala 2 tedna in se v teh 2 tednih zredila za 5kg, ker sem se ustrašila da se bm še bolj zredila sem začela po malem nazaj kadit in zdaj skadim že skor celo škatlo na dan medtem ko sem prej imela 1 škatlo za približno 3dni. Zanima me če te tablete pomagajo da se ne zrediš, saj sem bolj majhna in se mi že 1kg pozna če se zredim. Zasledila sem tudi da ti te tablete predpiše zdravnik na bel recept a to pomeni da so samoplačniške? Koliko stanejo za 1 teden in koliko za 12 tednoov?
že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovore!
lp, ajeta
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
07.08.09 12:22
Spoštovana Ajeta!

Napisali ste dve pismi in ker je vsebina podobna, bom odgovoril na obe hkrati!
Pridobivanje na telesni teži je zagotovo eden najpogostejših stranskih učinkov prenehanja kajenja. Razume vas, da vas to skrbi in vznemirja. Vzrokov za to je seveda več, od tega, da nikotin veča bazalni metabolizem, do tega, da se po prenehanju kajenja vračata vonj in okus in hrana bolj prija. Zdravila o katerih sprašujete, bi lahko pomagala tudi pri vaših težavah, vendar 100% zagotovila vam ne morem dati. Zdravilo se dobi na beli recept, tako kot ste zapisali. Ne vem koliko je točna cena enega zavojčka. Najbolje da pokličete v lekarno in vprašate.
Glede povečevanja telesne teže pa bi vam svetoval tisto, kar ponavljam skoraj v vsakem pismu: povečano telesno aktivnost! Ta vam bo pomagala pri premagovanju abstinenčnih simptomov in pri obvladovanju telesne teže. Predvsem pa vedite: kakšna kila več je bistveno manjše tveganje za zdravje, kot nadaljevanje kajenja. Pa tudi suhice z modnih pist tako ali tako niso več "in", da ne govorim o tem, da so "umetno" oblikovane in izrabljane za potrebe modne industrije.
Torej le pogumno, odločite se in naredite pomemben korak za svoje zdravje.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar vanilija 04.02.10 18:10
pozdravljeni!

zanimivo, jaz sem pri prenehanju kajenja shujšala. Čisto zares! s prenehanjem kajenja sem se kar podzavestno podala v bolj zdravo prehrano, ukinila sem nešteto kavic, ki se jih je nabralo čez dan, sedaj rajši pijem zeleni čaj, ker, ko sem kadila, mi je veliko bolj teknila kavica za zraven, sedaj pa ko pijem zeleni čaj, ki je bolj grenkega okusa, ali pa metin čaj, mi tudi cigareta več ne zadiši tako kot prej. točno si razporejam obroke in ko študiram kaj bom jedla, se tako zamotim, da ne pomislim na cigareto. že zjutraj si stisnem sveže stisnjen sok, zeleni čaj, kosmiče ali pa kaj drugega, med vsakim obrokom pijem zeleni čaj in se izogibam hitri ali mastni hrani, ker mi je po taki hrani vedno prijala cigareta na koncu. žvečim pa kot zmešana, čigumije seveda, mislim pa, da bo tudi to hitro minilo.
Mene je pri cigaretih vedno motilo to, da ko sem opazovala ljudi, ki kadijo se mi je to tako gnusilo, poleg tega smrdiš, smrdijo ti lasje in iz ust in zame ženska, ki kadi ni dama (si morate misliti kakšno samopodobo sem imela :) ) moraš se samo zavedati kakšen strup je to in da ne zgleda nič kaj lepo, ko vlečeš ta strup vase. ja, še zmeraj imam krizice, še posebej na začetku mi je nagajala tudi prebava, saj se mi je zaradi vse te živčnosti tam notri nekje ustavilo :)

upam da vsem rata prekiniti to zahrbtno odvisnost
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nova nekadilka 09.02.10 07:53
Odvajam se, zaenkrat uspešno, s Champixom. Čeprav jemljem tudi depresive, ne čutim nobenih dodatnih učinkov. Zanima pa me, koliko časa lahko jemljem Champix ?
Pred 2 letoma sem namreč prenehala na enak način za 2 meseca. Takoj ko sem s Champixom prenehala pa začela kadit bolj kot prej.

G. Čakš prosim za vaše stališče pa še mnenje kakšnega ex.kadilca oz. kadilca v odvajanju.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
09.02.10 08:27
Spoštovana!

Čestitam za vztrajnost, da ponovno poskušate prenehati. Pri Champixu se svetuje jemanje vsaj 12 tednov, česar se marsikdo ne drži, ker se mu že prej zmanjša potreba po tobaku. Vendar je za dolgoročno uspešno prenehanje potrebno daljše jemanje. Svetuje se poleg prvih 12 tednov za boljšo učinkovitost še nadaljnjih 12 tednov , torej skupaj 24 tednov jemanja.
Glede na to, da jemljete tudi antidepresive, pa bi vam še posebej svetoval redne kontrole pri svojem zdravniku, tistem, ki vam je antiodepresive zapisal. Posebej bo ta kontrola pomebna po prenehanju zdravljenja.

Vsekakor pa držim pesti za vas in verjamem, da lahko uspete.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar danicac 29.07.10 10:20
Spoštovani!
S pomočjo Champixa je danes 18. dan, odkar ne kadim (prej tudi do 2 škatlici).
Problem: Po tednu dni uživanja tablet sem začela občutiti slabost nekaj minut po zaužitju dopoldanskega odmerka (večernega nikoli). Zadnje dni je slabost, ki traja nekaj minut in mine, prav nevzdržna.
Zjutraj uživam tudi po eno tableto Ortanola in Activelle (hormonske tablete).
Zanima me, ali je morda vzrok za slabost hkratno uživanje hormonskih tablet?
Sicer pa nimam težav z željo po cigareti, že po dveh dneh prenehanja se bistveno bolje počutim in lažje diham, tudi kašljanja ni več.
Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
30.07.10 14:28
Spoštovana!

Glede slabosti bi predlagal, da poskusite vzeti dopoldanski odmerek čim dlje od jemanja hormonskih tablet. Poskusite lahko tudi tako, da za dopoldanski odmerek vzamete samo polovičko. Lahko se pa posvetujete tudi na telefonsko številko, ki je na zavojčku zdravila.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar BaZa 01.10.10 11:11
Pozdravljeni,

Kar nekaj izkušenj je opisanih z jemanjem Champixa, pa kljub vsemu nisem zasledila odgovora na moje težave. Namreč danes je točno dva meseca kar ne kadim in ves ta čas jemljem zdravilo champix. Seveda sem v prvih 14 dneh imela slabosti, pa težave z presnovo oz. zelo napihnjen in boleč trebuh, ker sem smatrala da je to posledica jemanja champixa sem za nekaj dni prenehala z jemanjem pa se stanje ni izboljšalo zato sem nadaljevala z champixom. Presnova se mi je uredila .Nastopila je pa druga težava in sicer nespečnost, pravzaprav se že več kot mesec dni borim z nespečnostjo in sicer zvečer zaspim brez težav se pa obvezno zbudim sredi noči vsa prepotena in ne morem zaspati nazaj. Lahko si samo predstavljate mojo dnevno utrujenost. Zdravnica mi je predpisala Helex kot blago obliko pomirjeval, vendar spanec zaradi tega ni nič boljši. Naj omenim da jemljem tudi NHZ tablete Livial, ker sem v meni.
Prosim za nasvet ali je nespečnost posledica jemanja champixa in kaj priporočate za nadaljne ukrepe???
Hvala lepa
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Baza 18.11.10 08:44
Pozdravljeni,

Kar nekaj izkušenj je opisanih z jemanjem Champixa, pa kljub vsemu nisem zasledila odgovora na moje težave. Namreč danes je točno dva meseca kar ne kadim in ves ta čas jemljem zdravilo champix. Seveda sem v prvih 14 dneh imela slabosti, pa težave z presnovo oz. zelo napihnjen in boleč trebuh, ker sem smatrala da je to posledica jemanja champixa sem za nekaj dni prenehala z jemanjem pa se stanje ni izboljšalo zato sem nadaljevala z champixom. Presnova se mi je uredila .Nastopila je pa druga težava in sicer nespečnost, pravzaprav se že več kot mesec dni borim z nespečnostjo in sicer zvečer zaspim brez težav se pa obvezno zbudim sredi noči vsa prepotena in ne morem zaspati nazaj. Lahko si samo predstavljate mojo dnevno utrujenost. Zdravnica mi je predpisala Helex kot blago obliko pomirjeval, vendar spanec zaradi tega ni nič boljši. Naj omenim da jemljem tudi NHZ tablete Livial, ker sem v meni.
Prosim za nasvet ali je nespečnost posledica jemanja champixa in kaj priporočate za nadaljne ukrepe???
Hvala lepa
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
18.11.10 13:11
Spoštovana!

Nespečnost skoraj zagotovo ni posledica Champixa, je pa zelo verjetno posledica prenehanja vnosa nikotina in v določeni meri tudi menopavze. Ne bi vam svetoval dodatnih uspaval, antidepresivov ali anksiolitikov. Bolj bi vam svetoval vsakdanjo dokaj intenzivno telesno aktivnost in namesto Helexa kar zeliščni Persen forte. Telesna aktivnost pa ne sme biti prepozna, oziroma tik pred spanjem. Sam Champix omili abstinenčne simptome, v večini primerov pa jih ne more povsem odpraviti. Poskusite lahko tudi z avtogenim treningom. Vsekakor pa ne obupujte. Za vse je potreben čas, tudi za to, da premagate odvisnost od nikotina. Le pogumno.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar danicaval 26.11.10 12:57
pozdrav!
champix jemljem že 3 tedne,11 dni ne kadim.Zdravilo se mi zdi odlično!!Me pa zanima sledeče:Naslednji mesec začnem z injekcijami(suprefact in menopur)za rast foliklov IVFpostopek.
Ali lahko jaz v tem času jemljem champix?
pozdrav in hvala za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
26.11.10 15:38
Spoštovana!

Načeloma ni razlogov, da ne bi nadaljevali s Champixom. Vam pa še vseeno svetujem posvet z vašim ginekologom in vprašanje na telefonsko številko, ki jo imate na vsaki škatlici Champixa.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sigma2 20.05.11 08:12
Pozdrav vsem junakom, ki so prenehali kaditi sami ali s pomočjo champixa.
Sem namreč že 6 tednov brez cigareta. Odločila sem se prenehati kaditi s pomočjo champixa, katerega mi je predlagal moj osebni zdravnik, saj sem bila kar naprej pri njemu zaradi kašlja, težkega dihanja in še kaj. Poslal me je tudi k pulmologu, kateri je postavil diagnozo kronični bronhitis 2. stopnje. Vse to skupaj me je pripeljalo do tega, da sem se odločila za ta korak. Bila sem kadilka 30 let v povprečju s škatlico na dan ali pa več.
Sicer ne vem, kaj bi se dogajalo, če nebi jemala tabletov, ampak mislim da mi je na začetku res pomagalo, da sem dala cigareto stran. Začela sem po navodilih proizvajalca si kupila še eno škatlico nato pa pojedla še šest tablet in jih dala stran. Sedaj sem brez njih in gre. Res je, da ti tableti na začetku pomagajo, da ne misliš toliko na svojo razvado, toda kasneje se ti pojavi toliko želja po kajenju, takrat pa nastopi tvoja volja, ko si moraš reči ne nebom, kakor bom enega je konec in ponovno bom morala iti skozi ta pekel odvajanja. Sama nisem imela nobenih stranskih učinkov, nisem se zredila, pijem kavo, sem rada v družbi prijateljev, tudi tistih ki kadijo okrog mene, pa še ponosna sem, ker sem tako močna, da ne posežem po cigaretu.
Resnično upam, da mi bo uspelo!!!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mladoleten 25.03.12 12:31
champix jemljem ze 1 teden ne kadim ampak cutim mocno slabost ponoci bruham mam prebavne motnje in komaj stojim na nogah starsi mislijo da uzamam prepovedane substance ker za moje kajenje nevejo upam da ima kdo kaksno resitev.
lp pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
26.03.12 10:01
Spoštovani!

Težave, ki jih opisujete, so kar precejšnje. Svetujem vam, da prenehate z jemanjem Champixa in se posvetujete s svojim zdravnikom. Lahko tudi pokličete na tel. št. ki je na škatlici od Champixa.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar easy777 02.11.12 23:02
pozdravljeni..

Champix jemljem že pet dni,in zaenkrat nimam kakšnih problemov,mogoče utrujenost na trenutke..
sicer še kadim,moj datum je določen na 11.11.2012 :)
me pa zanima,če veste ali je kaj narobe ,če zdravilo Champix kombiniram z alkoholom? v "navodilih" tega nisem zasledil..
nisem alkoholik,da ne bo pomote,le rad včasih spijem kakšno pivo,dva ali tri.. bliža se veseli december,jaz pa bom na Champixu..

hvala za odgovor in lep dan želim..
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
07.11.12 13:54
Spoštovani!

Najprej čestitke za pogum in odločitev. To je najpomembnejše. Sedaj morate samo še vztrajati.

Glede alkohola in vareniclina in njuni možni klinični interakciji ne morem reči kaj posebnega, sa je kliničnih podatkov premalo. Menim, da bi vseeno bil nekoliko previden, kajti tudi vsak človek lahko po svoje odreagira. O nekih fizioloških reakcijah bi težko govoril, so pa prijemališča enega in druugega v možganih, po do sedaj znanih podatkih, različna. Svetujem, da povprašate tudi na številko telefona, ki je na škatlici zdravila.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ptujčanka 18.06.13 08:39
Pozdravljeni,

tudi sama se poskušam odvaditi kajenja in zaenkrat mi gre prav dobro. Tokrat poskušam drugič, brez kakršnih koli table in ne bojim se abstinenčne krize, saj sem si že naredila načrt, kaj bom takrat počela, ko me zagrabi - telovadba.
Bi pa lepo prosila za en nasvet, kaj mi storiti glede prebave, ta se pri meni kar ustavi in prav zaradi tega sem začela pri prvem poskusu, ponovno kaditi. Poskusila sem pa kar precej, da bi si prebavo uredila, spravila v normalen tir: Donat (hladen in topel), suhe slive, sadje, probiotični jogurti, nisem uživala bele moke in še bi lahko naštela. Torej, če ima kdo kakšno dobro idejo, prosim zanjo.

lep dan
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar backtothefuture 09.07.13 09:20
Pozdravljeni,

Ne spada ravno pod stranske učinke, amapak vseeno..
Odločam se o terapiji z Champixom, imam pa eno sicer zelo neumestno vprašanje glede delovanja Champixa. Prebral sem, da terapija zmanjša željo po kajenju in cigaretu. Zanima me če kadiš cigarete in zraven redno tudi marihuano, ki je tudi pomešana z tobakom, ali ti potem padla želja tudi po "jointu". Predvidevam da bi z začetkom terapije moral prenehati tudi z kajenjem marihuane, oziroma jo kaditi brez tobaka, da bi terapija dosegla želeni učinek?

Hvala za odgovor,
Lp,
Miha
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
09.07.13 17:05
Spoštovani!

Vsekakor je zelo pomembno, da prenehate tudi z marihuano. Ni zagotovo, da bo želja po marihuani se tudi zmanjšala, saj se nikotin in champix specifično vežeta na nikotinske receptorje v možganih, THC pa ima verjetno druga prijemališča, čeprav v končnoi fazi vse poteka preko vpliva na nevronske prenašalce. Potrudite se in prenehajte z obojim!

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sarasimon 22.10.13 12:02
Spoštovani!

Lansko leto sem prenehala kaditi s pomočjo tablet Champix. Uspelo mi je prenehati s kajenjem za osem mesecev.
Potem sem po neumnosti spet začela kaditi. Sedja bom spet poizkusila prenehati s pomočjo Champixa.
Jemljem tudi tablete Ecytara.
A je to slaba kombinacija?

Prosim za kakšno spodbudno besedo!!!

Hvala in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
22.10.13 13:13
Spoštovana!

Ni nobena tragedija, če ste ponovno začeli. Veste sedaj, kje so pasti in kako se drugič izogniti. Če ste uspeli prenehat enkrat, boste tudi drugič, v to sem prepričan in držim pesti za vas.
Glede preparata, ki ga jemljete, pa bi vam svetoval, da se pomenite z vašim zdravnikom. Ni preveč priporočljiva kombinacija, ki jo omenjate.

Želim veliko poguma in moči.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar EmaV 14.01.14 19:56
Pozdravljeni,

želim se odvaditi (drugič; pred desetimi leti tri leta nisem kadila in takrat je šlo začuda kar dobro z nikotinskimi obliži) kaditi in sem šele zdaj naletela na možnost odvajanja z zdravilom Champix. Zato ga ne poznam najbolje in me zanima ali ga je dovoljeno jemati v nosečnosti oz. neposredno v času pred njo? Kaditi bi namreč želela prenehati tudi zaradi tega, ker bi želela ponovno zanositi. Glede na to, da sem stara 42 let, se seveda toliko bolj bojim vsakršnih stranskih učinkov. Hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
15.01.14 07:54
Navedeno
EmaV
Pozdravljeni,

želim se odvaditi (drugič; pred desetimi leti tri leta nisem kadila in takrat je šlo začuda kar dobro z nikotinskimi obliži) kaditi in sem šele zdaj naletela na možnost odvajanja z zdravilom Champix. Zato ga ne poznam najbolje in me zanima ali ga je dovoljeno jemati v nosečnosti oz. neposredno v času pred njo? Kaditi bi namreč želela prenehati tudi zaradi tega, ker bi želela ponovno zanositi. Glede na to, da sem stara 42 let, se seveda toliko bolj bojim vsakršnih stranskih učinkov. Hvala za odgovor!

Spoštovana!

Glede na to, da ni zadostnih podatkov o uporabi Champixa pri nosečnicah se odsvetuje njegova uporaba v času nosečnosti. študije na živalih so pokazale vpliv na sposobnost razmnoževanja. Potrebno pa je povedati, da kajenje (pa tudi pasivno kajenje) dokazano zmanjšuje možnost zanositve, da ne govorimo o zares resnih negativnih vplivih na še nerojenega otroka če v času nosečnosti mati kadi ali je izpostavljena pasivnemu kajenju.

Lep pozdrav

Tomaž Čakš
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar dagmar 14.04.14 12:26
Tudi sama sem izrecno s pomočjo Champixa opustila kajenje. Efekt sem začutila že po prvi tabletki. Vzela sem jo popoldan, takoj ko sem prišla iz lekarne. Naslednje jutro nisem takoj pomislila na cigareto kot sem to prej. Hecno, ampak to sem ugotovila 20 minut po tem, ko sem vstala. Nič več želje po cigareti. Pokadila sem še caa 8 cigaret v dveh dneh in prenehala. Na ovitek sem si napisala skrajni datum , ki si ga določiš, da prenehaš s kajenjem. Sama nisem kadila že tretji dan. Kar nisem hotela verjeti, da je možno zdržat brez cigarete. Pa sem pokadila 10 cigaret na dan, tudi manj. Danes je 38 dan nekajenja.
Tudi meni je bilo ZELO slabo ko sem začela 1mg/2x dnevno. Ugotovila sem, da lahko tableto vzamem po večjem obroku( malica: napr. jogurt, sadje, je premalo!!!) in nimam nobenih težav. Tako, da jemljem trenutno le 0,5mg 1x/dnevno. Pa vas sprašujem dr.Čakš, kakšno je vaše mnenje o zmanjšani dozi. V navodilu piše, da je potrebno jemanje 12 tednov 1mg2x/dan. trenutno tudi menim, da sploh ne potrebujem več tablet, ali je to varljivo? Hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
05.05.14 11:30
Spoštovana!

Vsekakor se je pokazalo, da je uspeh prenehanja kajenja boljši, če se izvedede popolna terapija. Dejannsko je občutek lahko varljiv in se želja povrne. Lahko pa vseeno poskusite zmanjšati dozo, oz v kolikor so težave prehude tudi prenehate. Predvsem pa vztrajajte pri nekajenju.

Lep pozdrav

dr. Tomaž Čakš, dr.med.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar smid 11.04.15 20:28
Pozdravljeni!
Pred 4 meseci sem se odlocila da ne bom prizgala nobene cigarete.Moram povedat da sem kadila 30 let po skatlo na dan..
Z prenehanjem kajenja pa sem dobila hude glavobole slabost sili na bruhanje pa vidim vcasih duplo od glavobolov ..,sem ze kar obupana .Zdaj pa sem se se zacela mocno potit....rada bi vzdrzala pa me zanima kako dolgo lahko to traja...lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tomaž Čakš
Moderator
13.04.15 07:50
Navedeno
smid
Pozdravljeni!
Pred 4 meseci sem se odlocila da ne bom prizgala nobene cigarete.Moram povedat da sem kadila 30 let po skatlo na dan..
Z prenehanjem kajenja pa sem dobila hude glavobole slabost sili na bruhanje pa vidim vcasih duplo od glavobolov ..,sem ze kar obupana .Zdaj pa sem se se zacela mocno potit....rada bi vzdrzala pa me zanima kako dolgo lahko to traja...lp

Spoštovana!

Glede težav, ki jih navajate bi vseeno svetoval pogovor s vojim zdravnikom. Morda gre še za kaj drugega, ne samo za abstinenčno krizo. nenavadno je, da so se tako močne težave pojavile po 4 mesecih od prenehanja kajenja, če sem prav razumel. Kakorkoli že, posvet z vašim zdravnikom ne bo odveč.

Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar smid 13.04.15 19:02
Hvala za odgovor.Moram rec da so sr tr tezave zacele nekje s prenehanjem kajenja v decembru ter se stopnjevale na slabse in zdaj v tem mesecu ze imam non stop glavobole....potenje pa se je zacelo pred dvema tednoma ..Sem zaradi hudega glavobola in pocutja v stalezu po Mr glave in krvnih preiskavah ter ocesnem pregledu ni bilo nic narobe.Jaz sem glede na to da sem prenehala kadit sredi decembra pac pomislila ce bi to bilo vzrok....Ce je se dobi kaj ki te tezave lajsa.lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Rebula 22.01.16 19:57
KAJENJE JE ENAKO KOT SMRT
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 24 plus 3?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.
Na vrh