ABC ginekologije in porodništva

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.
Moderator: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Teja  

HISTEROSKOPIJA

21.05.03 09:06

Pri UZ pregledu mi je zdravnik rekel naj se narocim na histeroskopijo.

Kaj je to histeroskopija in kako poteka?
Drag Teja,

histeroskopija je preiskava, pri kateri skozi 4 - 5 mm debelo cevko, v kateri je sistem optičnih vlaken in leč pregledamo notranjščino maternice. Pri operativni histeroskopiji je ta cevka nekoliko debelejša ( 9 - 11 mm) in skozi takšno cevko poleg optičnih vlaken pelje še ena cev, ki nam služi za prehod orodja za operiranje.
Teja  

Re: HISTEROSKOPIJA

22.05.03 08:00

Ali poteka pod lokalno anastezijo ali splosno anastezijo?

Glede na to da je diagnoza maternica v obliki srca, kar se tudi vidi na UZ sliki, me zanima ali se takoj dela operativna hist. ali je najprej hist. in sele na podlagi teh izvidov operacija. Zanima me tudi kako pri tem postopku popravite maternico na normalno obliko?
Ker imam 31 let bi rada cimprej zanosila, zato me zanima koliko casa je priporocljivo pocakati po histeroskopiji preden zanosim.

Hvala za odgovor.
uterus arquatus, kar je po naše srčasto oblikovana maternica ni dostopna operativnemu popravilu, s histeroskopijo pa bo verjetno le preverjeno, če slučajno negre za kombinirano napako, npr. s pregrado, ki pa jo je mogoče odstraniti.
Po sami histeroskopiji lahko zanosite takoj, po operaciji pa svetujemo 1 - 2 ciklusa premora.
Teja  

Re: HISTEROSKOPIJA

22.05.03 15:56

Hvala za vsa dosedanja pojasnila, vendar pa ima me zanima se ali je pri srcasti maternici mozno normalno donositi ali pa se pojavijo zapleti. Enkrat sem ze spontano splavila v 6.tednu nosecnosti.

Hvala za odgovor in lepo soncno popoldne.
Pri srčasti maternici je sicer zapletov več kot pri normalni vendar manj kot pri pregradi in večina nosečnsoti pride brez večjih težav do konca. Problematičen zna biti le MV, če popusti. To se zgodi nekoliko pogosteje pri vseh nepravilnostih v razvoju maternice. Splav pri 6 tednih seveda nima zveze s popuščanjem MV.
 

Za konverzacijo na tem forumu je potrebna vaša registracija.

Kliknite tu za prijavo