ABC ginekologije in porodništva

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.
Moderator: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Moja izkušnja-nuhalna svetlina

avatar babussska 05.03.13 07:37
Pozdravljeni!

Rada bi delila z vami svojo izkušnjo.

Sem 25 let stara zdrava nosečnica. S partnerjem sva se odločila za otroka pri teh letih saj sva mnenja, da je otroka potrebno imeti mlad. Če drugega ne že zaradi tega, ker je tveganje za 1001 bolezen pri otroku tako manjše.

Ginekologinja me je poslala na merjenje nuhalne svetline. Slednje sem opravila v 12. tednu v centru Dravlje. Pred pregledom sem morala izpolniti vprašalnik, kjer je na dnu pisalo: Ali boste opravili dvojni hormonski test? Ne ginekologinja ne nihče drug mi ni prej omenil nobenega krvnega testa. Ko sem vprašala zdravnico v ordinaciji, mi je odgovorila, da ta test ZELO priporočajo. Seveda sva se kot skrbna človeka za ta test odločila.
Po UZ je bilo z otročkom vse OK. Nuhalna je bila v mejah normale za mojo starost, nosek je bil viden... Ocenjeno tveganje za Downov sindrom je bilo okoli 1:7000. Oba sva bila vesela, saj se s takšno stopnjo tveganja lahko zadovoljiš in rečeš, vse je OK.
Zdravnica mi je zatrdila, da hormonski test v večini primerov izvide še dodatno izboljša. Ko sem prejela čez 1 teden izvide na dom, me je skoraj kap. Hormoni so bili povišani in posledično je tveganje za Downov sindrom ocenjeno na 1:800. Ja vem, tudi v izvidu je pisalo: tveganje za DS je majhno. Pa vendar ti takšna sprememba izvida da misliti...

Šla sem po drugo mnenje, kjer mi je druga ginekologinja ponovno zmerila nuhalno svetlino in prav tako DOLŽINO NOSNE KOSTI, kar v Dravljah niso naredili. Ocenjeno tveganje je bilo spet zelo zelo majhno. Nakar je ginekologinja rekla, da ona s takšnim izvidom bolnic sploh ne pošilja na dvojni hormonski test, sploh pa ne v 12. tednu nosečnosti.

Torej se mi poraja vprašanje. Stara sem 25 let, namenoma sem se za otroke odločila "zgodaj". Zakaj so mi v Dravljah svetovali dvojni hormonski test, kljub temu, da sem mlada, da sem bila že v 12. tednu nosečnosti, ta test pa naj bi bil najbolj zanesljiv med 8. in 10. tednom?
Sedaj imava s partnerjem skrbi, kar posledično vpliva tudi na najinega otročička. Za amniocentezo se ne bova odločila, ker ne bom tvegala svojega otroka. Prav tako nočem na četverni hormonski test, ker "hormonom ne zaupam več".
Jezna sem nase, ker sem se sploh odločila za dvojni hormonski test, kar mi sedaj povzroča skrbi. Prav tako pa sem jezna na zdravnico, ki mi je dvojni hormonski test svetovala (četudi ni ona ničesar kriva in odločitev je konec koncev bila moja).
In nihče mi ne zna razložit, kaj ta dvojni hormonski test sploh pove. Kaj pomeni, da je ta beta hormon povečan? Zakaj je to pri meni? Ali je povezano tudi s tem, da sem prepozno dala kri v pregled, čeprav mi nihče tega ni povedal prej?

Kako pa je s tem ne-invazivnim krvnim testom za preverjanje Downovega sindroma? Glede na zadnje afere, ali je to sploh izvedljivo v Sloveniji?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
05.03.13 08:22
Spoštovani,

ste res tipični "primerek" sodobne mlade nosečnice, zato bom odgovoril malce obširneje. Upam, da mi ne boste zamerili kakšne "neposrednosti", ampak na masi nosečnic se vaš značaj res zelo pozna. Opazen je trend oziroma zahteva, da bi naj profesionalci, ki vas servisiramo v ambulantah, za vas imeli toliko časa, kot ga imate sami za sebe. Po drugi strani se povsem strinjam, da je za vsako pomembno odločitev v življenju potrebno imeti dovolj informacij in podatki niso enaki informaciji! V ambulantah s sodobno UZ diagnostiko v nosečnosti se trudimo, da bi imele nosečnice pred in po preiskavi dovolj tehtnih informacij, tu in tam pa seveda tega cilja ne dosežemo. Zakaj je dotični preiskovalec oziroma preiskovalka pri tveganju za DS 1:7000 še vedno ponujal(a) tudi dvojni presejalni test, res ne bi vedel. Tudi ne vem, kaj je dejansko rekla v zvezi s spremembami tveganja po DHT, kajti če bi ta test vedno izvid le izboljšal, čemu bi ga potem delali?! Namen testov je odkriti tiste posameznice med nosečnicami, ki dosegajo visoko tveganje (> 1:300), da jim lahko pravočasno ponudimo invazivne teste, amniocentezo ali BHR. To je naš, torej namen stroke v korist pacientom. Namen nosečnic je seveda lahko zelo drugačen, od tega, da "malo vidijo svoj plodek, kako brcka in se obračka", do romantičnega pričakovanja, da bo njeno tveganje za DS zelo nizko, po možnosti nižje od tveganja noseče prijateljice, s čimer jo bo seveda takoj seznanila. Itd.
Če pustimo ob strani vse te subjektivne momente in razloge za karkoli se pač odločimo, DHT po eni strani seveda tveganje za DS lahko tako zmanjša kot poveča, po drugi strani pa nima neomejenega dometa. V 99% primerih je ta domet faktor 10 v +ali -. To pomeni, da bi pri vašem tveganju za DS 1:7000 nosečnosti morali imeti pred očmi dve skrajnosti, v okviru katerih lahko DHT še deluje, to je med 1:700 in 1:70.000 . To seveda pomeni, da tveganja, ki bi doseglo kritično mejo 1:300 ali več skorajda ni več mogoče doseči, zato sam pri tveganjih 1:3500 in manj DHT ne ponujam več oziroma, če se nosečnica zanj res zeloooooo zanima in bi ga rada imela, jo vprašam, kaj bo storila, če bo dosegla tveganje 1:350. Plačane AC namreč pri tem izvidu še vedno ne dobi.
Kar zadeva neinvazivni test kromosomske zgradbe ploda iz krvi nosečnice, je ta povsem možen in izvedljiv preko Medgena v Dravljah. S tem v zvezi ni bilo nobene "afere", ampak je bil le poskus sproženja afere z diskreditiranjem za tovrstno diagnostiko edino možnih kompetentnih strokovnjakov v državi, verjetno s strani podjetja, ki je zakupilo exsluzivne pravice za posredovanje tovrstnih preiskav pri Kitajcih iz Slovenije in je želelo s tem izboljšati svoje možnosti, v bistvu pa so se "ustrelili v koleno", ker tovrstna diagnostika močno napreduje tudi drugje po svetu in se ni noben problem povezati s kom drugim. Resda so drugi nekoliko dražji, po drugi strani pa že ta hip zmorejo ne le preverjanje trisomije 21. kromosoma (Downovega sindroma) ampak 5 najpogostejših kromosomskih odklonov (kromosomov 21,13,18, X in Y). Cena je trenutno še precej visoka, okrog 1200 EUR, ampak se bo v naslednjih letih zagotovo močno znižala.
Zaradi višjega prostega ßhCG se ne vznemirjajte. Kaj točno to pomeni ni niti pomembno. Statistično je pač povezano z višjim tveganjem za DS in izvid o vašem konkretnem tveganju ste dobili (1:800), kar pomeni, da je med 800 nosečnicami s podobnim izvidom 1 plod z Downovim sindromom.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Viki79 06.03.13 20:42
Pozdravljeni,

Tudi jaz sem naredila pregled nuhalne svetline, ki mi je dal rezultat 1:1638, nato mi je ginekologinja svetovala še DHT, saj ni videla nosne kosti. DHT mi je znižal rezultat na 1:1301, ker pa ginekologinja ni videla nosne kosti, me je poslala še v porodnišnico v Ljubljano na pregled. Tam ste me pregledal vi, dr.Pušenjak in nosno kost ste "našel".

V 33.tednu so mi zgolj slučajno ugotovili polihidramnij, saj sem opozarjala, da imam grozno velik trebuh in me je že vse bolelo, poleg tega so ugotovili, da ima moj otročiček sindrom "double bubble", kasneje pa še, da ima trisomijo 21.

Moje mnenje o pregledu nuhalne svetline je, da je "dober" edino za tiste nosečnice, ki jim pokaže slab rezultat, saj take nosečnice potem pošljejo na amniocentezo, ki je 99.9 % zanesljiva. Takim kot sem jaz, pa nuhalna svetlina in DHT dajeta samo lažno upanje... (vem, da sta NS in DHT skupaj 90% zanesljiva, vendar se lahko prav vsak znajde v ostalih 10%-ih, zato je zame teh 90% isto kot nič....)

Vprašala pa bi vas naslednje :

1. Kako je možno, da na morfologiji v 23.tednu ginekologinja ni videla nobenih napak na otročičku (zlepljeno črevesje, kratke dolge kosti..), ki bi kazali na trisomijo 21 ?

2. Koliko časa po porodu ( UPN ), lahko ponovno zanosim ?

Hvala lepa za odgovore in brez zamere, ker sem razočarana nad tako "opevanim" pregledom nuhalne svetline....
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
06.03.13 22:49
Spoštovani,

res je, da se vsak lahko znajde tudi med tistimi 10%, kjer presejalni test odpove, ampak 90% tistim, ki bi sicer rodili otroka z DS je to preiskava, katera jim je pomagala, tako kot je avtomobil zelo koristen pripomoček za današnji čas, razen, če se znajdeš med tistimi redkimi, ki se jim zgodi prometna nesreča in zaradi tega ostanejo invalidi ali umrejo. Prav tako je zelo koristno, da imamo možnost, da se ogrevamo na plin, razen za tistih 10 ljudi v SLO na leto, kii jih ta izredno koristni način ogrevanja umori....in tako bi lahko naštevali v nedogled. Osebnega razočaranja vam nihče ne more zameriti, še najmanj jaz, ampak bom to metodo odkrivanja tako dolgo zagovarjal, dokler se ne bo našla boljša. Na obzorju je nova metoda preverjanja kromosomske zgradbe ploda iz maternine krvi ampak trenutno žal stane 2x več kot AC. Vsem nosečnicam pa žal ne moremo nuditi invazivnega testa, ker je po eni strani predrag, po drugi strani pa pri cca 1% nosečnic, ki se ga poslužijo, povzroči splav. Skratka, življenje ni fer in nam na raznih koncih postavlja preskušnje, ki jih lahko premagamo, včasih obidemo, včasih pa jim podležemo. Žal je presejalna metoda pri vas odpovedala oziroma, če pogledamo širše, niti ne, saj se je na koncu vseeno še pred rojstvom odkrilo, da nosite otroka z DS, ki ga zdaj nimate. Zakaj se pri 23 tednih ni videlo nič takšnega, kar bi odkrilo kromosomsko napako, težko rečem. Pač ni bilo opaziti. Ali so bili znaki prisotni, pa jih zgolj ginekologinja ni opazila ali pa jih dejansko ni bilo oziroma niso bili dovolj očitni, da bi jih smeli jemati resno, ne bomo nikoli izvedeli.
Po porodu se priporoča približno 6 mesecev odloga z novo nosečnostjo, če se vam zalomi in zanosite že po 4 mesecih, pa tudi ne bo nič narobe.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar bigc 07.03.13 11:30
Meni se je zgodilo popolnoma isto kot avtorici prispevka (tudi v Dravljah, rezultat NS okoli 1:10.000, po priporočilu zdravnice, da po DHT bomo pa samo še bolj prepričani, da je vse ok, dobila rezultat DHT 1:540), sva se odločila za samoplačniško amniocentezo, jo je delal dr. Pušenjak, vse bilo ok, ni nama žal, da sem šla, če bom ponovno noseča, grem samo na AC.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tinchyka06 18.03.13 10:54
Spoštovani,

Kot moje predhodnice, sem bila tudi sama zelo presenečena, ko me je danes osebna ginekologinja opozorila, da je dvojni hormonski test povečal verjetnost za Downov sindrom iz 1:2935 (NS) na 1:779, vrednosti ostalih dveh sindromov sta se izboljšali. Ginekologinja, pri kateri sem bila na nuhalni in DHTju je komentirala, da ni potrebna nadaljanja obravnava, zato izvidu nisem posvečala posebne pozornosti. Me pa je začelo vseeno skrbeti. Trenutno sem v 16. tednu nosečnosti in me zanima, ali bi mi glede na zapisano, predlagali amniocentezo, če seveda že nisem prepozna zanjo.

Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
18.03.13 11:10
Spoštovani,

za AC in preverjanje plodove kromosomske slike seveda niste prepozni, kajti ta preiskava se pri 16 tednih šele začne opravljati, opravljamo pa jo najmanj do 22. tedna in če se kasneje pokaže potreba po tem, pravzaprav kadarkoli do poroda. Seveda, če se odkrije kromosomsko napako kasneje, je splav oziroma porod nekoliko bolj neprijeten, ampak namen, da se ne rodi otrok z resno duševno in telesno okvaro, lahko dosežemo še pred rojstvom živega otroka, ko tovrstnega ukrepanja seveda ni več.
Pri tveganju za DS, ki je manjše od 1:300 vam žal preverjanje plodove kromosomske slike ne pripada na stroške zavarovanja in bi si jo morali financirati sami, je pa to vsekakor možno. Kot strokovnjak s tega področja vam pri tem ne smem niti ne morem sugerirati, kako ravnati, kajti tveganje 1:800 , kakršno je zdaj pri vas, je sicer povprečje pri okrog 30 letih in to seveda še ni problematično. Subjektivno občutenje tveganja pa je povsem osebno in s tem v zvezi tudi odločitve okrog preverjanja stanja. Pri odločitvi imejte le v mislih absolutno številko 1:779, ne to, od kod ste prišli sem. Pri spremembi številke smo namreč nagnjeni k podobnemu občutku kot če damo obe roki v vodo, eno v vročo, drugo v mrzlo in nato obe roki v mlačno vodo. Roka, ki je bila prej v mrzli, bo mlačno občutila kot vročo, roka, ki je bila prej v vroči pa bo mlačno vodo občutila kot mrzlo! Nobeden od obeh občutkov torej ne bo objektiven!

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tinchyka06 20.03.13 11:42
Ponovno pozdravljeni,

Veliko sem razmišljala o vašem odgovoru glede izvida NS (1:779) in se odločila, da na AC ne grem, bi pa naredila krvni test (samoplačniški), in sicer me zanima, vaše mnenje o testih QFPCR in NIFTY ter kakšna je razlika med njima. Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor!

Lep dan
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
20.03.13 14:46
Spoštovani,

točnih razlik žal pri teh novostih ne poznam, bi pa vam lahko priporočil posvet pri genetiku, ki vam bo vse pojasnil v podrobnosti, npr. pri Medgenu. Morda boste osnovne razlike oziroma tisto, kar vas najbolj zanima izvedeli celo po telefonu: 01 5107130. Kolikor vem, se QFPCR izvaja le na plodovnici, torej to ni metoda za izogibanje invazivnemu posegu, gensko skeniranje za določitev prisotnosti določenega kromosoma pri plodu in števila posameznih kromosomov v garnituri pa je možno za plod neinvazivno iz materine krvi, vendar je treba biti previden, kdo te rezultate interpretira, kajti licenco za tovrstno dejavnost imajo le genetiki, lotevajo pa se tega žal najrazličnejši kvazi strokovnjaki različnih medicinskih specialnosti in nazivov, ki pa o metodi in njenih prednostih in slabostih večinoma vedo premalo.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Viki79 25.03.13 19:04
Pozdravljeni,

Zanima me kakšni so lahko zapleti oz.nevarnosti v nosečnosti, če zanosim že dva ali tri mesece po UPN-ju ? UPN sem imela v 33.tednu nosečnosti.

Hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
25.03.13 20:38
Spoštovani,

po porodu oziroma tako visoki prekinitvi nosečnosti vsekakor priporočam vsaj 3, morda celo 4 mesece odloga z novo nosečnostjo. Zapleti, če zanosite prej? Večinoma jih ni, je pa večja pojavnost slabokrvnosti, predležeče posteljice, povešenih rodil, malo več prezgodnjega poroda in splava ipd.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar babussska 26.03.13 12:09
Pozdrav! (predvsem zaskrbljenim bodočim mamicam)

Moj osebno izkušnjo z NS in DHT sem opisala v prvem prispevku te teme.

Z možem sva se nato odločila za neinvazivni genetski presejalni test. Že sama zdravnica nama je rekla, da je najina zaskrbljenost po vsej verjetnosti odveč in da bo izvid negativen.

Po dveh tednih so me poklicali in izvid je bil res negativen. Torej z 99% zanesljivostjo (kolikor je neinvazivni genetski presejalni test zanesljiv) je moj otroček zdrav. Sedaj sem popolnoma pomirjena in končno uživam v nosečnosti. Otroček je že začel brcati, zato sem še bolj vesela.

Nočem delati nobene reklame za ta "novi" ne-invazivni test, vendar je izvid resnično odpravil vse moje skrbi in nobenega tveganja za otročka ni bilo. Cena je res visoka, ampak ne tako visoka, kot je sedaj moje zadovoljstvo...Popravljeno 1-krat. Zadnjič popravljal Stanko Pušenjak ob 26.03.13 12:39.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar roxy7 27.03.13 11:13
Pozdravljeni,

tudi jaz bi se obrnila na vas s prošnjo, da mi malo bolje obrazložite kakšen rezultat sem imela pri merjenju NS. Stara sem 24 let, noseča na dan pregleda 12t in 3d, zarodek velikosti 6,9mm. K zdravnici sem prišla polna pozitivizma, prepričana sem bila da nič ne more biti narobe saj sma oba mlada in zdrava. Vendar ko je začela meriti NS ni kaj komentirala rekla je samo da je velikosti 2,2mm in ko sem jo vprašala ali je to dober ali slab rezultat je odgovorila samo raje bi preverila še s krvnim testom. Ker je to moja prva nosečnost in se v vsem še malo lovim me je s takšnim odgovorom dobro prestrašila. Nosna kost pa je vidna, čeprav obraznega kota mislim da ni računala, srček normalno bije 169bpm in tudi možgani naj bi bili čisto ok. Nato sem pri sestri oddala kri in na izvide naj bi čakala 1 teden. Ker sem bila preveč v dvomih sem klicala nazaj sestro kolikšna je sploh verjetnost za t21 in rekla je 1:4700. zaradi slabe obrazložitve zdravnice se zato obračam na vas vem da je riziko 1:300 ampak z vsemi puncami se pogovarjam so imele rezultate okoli 1:10000 ali več in so kakšno leto starejše od mene, zato predvidevam da rezultat ni najbolši? Ali lahko pride v merjenju te nuhalne svetline do odstopanj? Se opravičujem če morda zganjam prehitro paniko, ampak lažje bi mi bilo če mi nekdo predtsavi moj rezultat.

Najlepša hvala in lep dan želim še naprej.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar roxy7 27.03.13 12:36
in pa še eno vprašanje sem pozabila dodati...Ali je v ta rezultat upoštevano tudi dejstvo, da sem zanosila s Klomifenom?Hvala.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
27.03.13 15:44
ne vem ampak to mislim, da niti ne vpliva kaj dosti na tveganje.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
27.03.13 15:59
Spoštovani,

vas bom vprašal malo naokrog, da vam bo morebiti lažje razumeti svoj problem, ki ni problem. Kateri avto je boljši? Tisti, ki gre 250 km/uro ali tisti, ki gre 280 km/uro? Ali npr. Kateri salonarji so bolj fancy? Tisti za 1750 EUR ali tisti za 2320 EUR? .... takšnih primerjav bi lahko našel brez števila ampak iskreno rečeno je vse, kar gre hitreje od 180km/h ali paše na noge in stane več kot 300 EUR, čisto "too much"¨! Vaše tveganje pri 1:4.700 je zanemarljivo majhno in ga ni potrebno primerjat s tistim od prijateljic, četudi je 1:10.000, ker je v praktičnem smislu enako. Vaš rezultat je torej med najboljšimi!

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar roxy7 27.03.13 16:02
Zdravo,

se opravičujem očitno prej nisem poslala celotnega vprašanja, sem šele zdaj ugotovila :) bila sme namreč na merjenju NS, stara sem 24 let, nekako nisem pričakovala da bi me ta pregled kakorkoli postavil v dvome, saj sma oba s parterjem mlada, zdrava. Vendar ravno obratno. Zdravnica me je že pred samim pregledom vprašala za krvni test če sme se odločila za njega in sem seveda rekla da ja, saj sem želela dobiti čimbolj natančne rezultate. Ko je naredila merjenje je ugotovila da znaša NS 2,2 mm pri 69mm velikem zarodku, pri 12t in 3d nosečnosti. Seveda sem zdravnico vprašala kaj ta rezultat pomeni odgovorila je le da bi naredila raje še krvni test (dvojni hormonski) da bo bolj ziher. S tem odgovorm me je zelo prestrašila, zato sem tudi naslednji dan klicala v ordinacijo in vprašala sestro kakšna je verjetnost da bo imel moj otrok T21 in je rekla 1:4700. Vem da je rizično pri 1:300 ampak punce mojih let imajo rezultate 1:10000 in več, nobeni ni bilo potrebno delati krvnega testa zato sem rahlo v dvomih?Naj povem še to da nosna kost je lepo vidna, cvendar mi obraznega kota ni merila, možgani in vse ostalo je bp, srček je bil 169bpm. Vem da dejansko možnost da ima otrok t21 je 1:4700 ampak kaj to pomeni v praksi, je veliko tkaih primerov se ti otroci rodijo zdravi ali sem med slabšim rezultatom? Prosim vas za razlago ker je od svoje zdravnice nisem dobila...najlepša hvala in lep dan še naprej,.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
27.03.13 16:34
ne vem, če ste opazili vendar sem malo višje že odgovoril na vaša vprašanja.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar roxy7 17.04.13 11:23
Pozdravljeni,

spet jaz :) bolj iz radovednosti kot kaj drugega me nekaj zanima zato tudi ni potrebno takoj odgovoriti verjetno imate gužvo :) torej po opravljeni nuhalni svetlini ki je merila 2,2mm, nosna kost je bila vidna sem opravila še DHT test. Pred tem je bilo izmerjena verjetnost za T21 1:4700, nato je s DHT testom se le ta povišala na 1:19999. Zdaj pa me zanima ena stvar kako je možno da se je verjetnost tako zelo znišala ali je bila morda to le marketinška poteza da se je prodal tudi DHT test (namreč dobila sem tak občuitek med samim pregledom), čerpav mi ni žal niti centa ali je to realno da se lahko to tako zelo izboljša?

Pa lep sončen dan želim še naprej!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
17.04.13 12:23
Spoštovani,

kot prvo morava razčistiti, kaj pri ulomkih pomeni "več" in kaj "manj". To namreč žal bega mnogo ljudi, čeprav gre za matematične pojme iz 5. razreda O.Š.. Torej 1:100 je več kot 1:1000 in to je več kot 1: 20.000. Bo za razumeti? Dobro, zdaj ko vemo, kaj je več in kaj manj, lahko ugotoviva, da se vam je tveganje za DS po DHT zmanjšalo in sicer z 1:4700 (da bo lažje zaokroživa na 1:5000) na 1:20.000 ali v prevodu še za 4x. Lahko bi se vam tveganje tudi povečalo za recimo 10x in bi potem zneslo 1:470, pa se to ni zgodilo. Vaše trenutno tveganje za rojstvo otroka z DS je torej minimalno in zaradi tega dodatne preiskave niso potrebne. Sam DHT ne ponujam več, če že z NS ugotovimo, da je tveganje za rojstvo otroka za DS manjše od 1:4000, kajti tudi pri zelo slabem izvidu DHT težko pridemo do tveganja, ki bi nosečnici prinesel amniocentezo (diagnostični test), jo pa definitivno lahko vznemiri, če potem dobi izvid s tveganjem npr. 1:350, kar je že zelo blizu pogoju za AC.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar xyz1234 20.04.13 17:44
Pozdravljeni!

naj povem še mojo izkušnjo: ta teden sem bila na merjenju NS na napotnico, ker bom ravno stara 35 let ob PDP. Prepričana sem bila, da bom šla na AC če ne drugače pa samoplačniško, da bom sigurna. Po 2 dneh dobim izvide: T21: 1:1427, T18: 1:15182, T13: 1:2169. Kar so za moja leta fantastični izvidi in verjetno nima smisla delati samoplačniške AC, kajne?

Zanima me še nekaj, kako so lahko tako dobri izvidi, če je bila največja izmerjena NS 2.1 mm, pred 9. leti (pri mojih 26. letih) pa 2.0 in sem takrat imela tveganje za T21: 1:985. Obakrat sem oddala kri za DHT. Torej, 9 let starejša, NS večja za 0.1 mm in tako dobri izvidi?

Hvala in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
20.04.13 19:16
Spoštovani,

glede odločitve za ali proti invezivni preiskavi vam težko kaj rečem, ker je to izrazito osebna odločitev, se pa strinjam, da bi se velika večina pri tako majhnem tveganju odločila, da ne gre na dodatno testiranje. Zakaj so izvidi tako dobri? Ne vem. Morda ste imeli NS pred leti opravljeno prej (manjši CRL ploda, kar pomeni pri enaki NS višje tveganje za DS) ali pa so bili izvidi DHT drugačni, saj lahko na izvid vplivajo s faktorjem od -10x do + 10x.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar bibk 09.08.13 10:07
Jaz imam tudi eno vprašanje in sicer dne 7.8. sem bila točno 7teden nosečnosti, na nuhalno svetlino sem naročena 30.09.2013. Glede na to da povsod piše da se NS dela med 11 in 14 tednom me zanima ali ni ta datum že prepozen?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
09.08.13 14:45
Spoštovani,

kaj je to "7. teden nosečnsoti" mi ne pove dosti za komentar. NS se dela od 11 tednov + 2 dni do 13 tednov + 6 dni ali od UZ TT 45 mm do TT 83 mm. Če ste bili 7.8. noseči točno 7 tednov in 0 dni, potem bo 30.9. prepozno za NS. NS bi potemtakem morali opraviti najkasneje 23. ali 24.9. še raje pa kak teden dni prej.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar maxmara 21.08.13 11:48
POzdravljeni,
tudi jaz bi se obrnila na vas s prošnjo, da mi obrazložite rezultat NS. Stara sem 29 let, noseča na dan pregleda 12t in 4d, zarodek velikosti 58mm. Nuhalna svetlina izmerjena 2,0mm,nosna kost vidna, srček normalen,po zdravnicinem mnenju je vse, kar se mora pogledati na nuhalni, bilo vidno in v zlati sredini. Še preden mi pove rezultat tveganja me vpraša če grem naprej na DHT in jo vprašam kakšen je sploh rezultat in mi pove 1:1416. Ko jo vprašam kaj to pomeni mi odgovori da je to v redu, če bi bilo pod 1000 bi bilo dobro še DHT preverit im me opomne da imam še 5 dni časa in zopet vpraša kako sem se odločila. Potem dobim izvid, na katerem piše da je vse ok (povzamem) in da svetuje še DHT. S tem me je zmedla. Doma sem nato za lažjo predstavo vprašala druge nosečnice, ena stara 27 let je imela 1:4500, druga stara 29 let pa 1:3000. Zato se mi zdi moje rezultat kar visok. Zavedam se da lahko pride pri meritvi do odstopanj. Ob vsej tej zmedenosti bi mi bilo zato lažje, če bi slišala še mnenje drugega strokovnjaka.
Najlepša hvala.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
21.08.13 19:23
Spoštovani,

najprej je treba v osnovi razumeti, kaj sploh pomeni ta rezultat 1 na ....... To je verjetnost, da bo imel otrok Downov sindrom in če je ta rezultat manj od 1: 300, ga imenujemo "nizko tveganje", ne glede na to ali gre za verjetnost 1 : 301 ali 1 : 10.000. Primerjanje z rezultati drugih nosečnic je povsem nesmiselno, ker to ni nikakršno tekmovanje, katera ima boljši rezultat ampak gre za odločitev vsake nosečnice posebej, če ima smisel opraviti invazivni test preverjanja plodove kromosomske zgradbe, npr. biopsije horionskih resic ali amniocenteze. Vse tri omenjene nosečnice ste torej bile razporejene v skupino z nizkim tveganjem za DS in nobeni med vami zato ne pripada invazivna preiskava. Če se kumu zdi, da bi pa to preiskavo rad imel opravljeno za vsak slučaj, ker je tu in tam kak test res tudi lažno negativen, pa je seveda možna tudi invazivna preiskava, ampak samoplačniško.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar maxmara 22.08.13 07:05
Pozdravljeni, mogoče nisem razumljivo napisala , zanima me ali je 1:1416 visoko tveganje za mojo starost 29,5let in ali bi mi svetovali nadaljni dvojni hormonski test?
Hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
22.08.13 08:28
DHT lahko še opravite, ker ima na končni izid lahko še pomemben učinek, sicer pa je tveganje za žensko vaše starosti nizko.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Petie 24.08.13 20:28
Ker se je tu omenjal neinvazivni genetski presejalni test, bi na tem mestu samo vprašala, do kdaj se ga izvaja - do katerega tedna v nosečnosti ga je smiselno opravljati?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
25.08.13 09:04
Spoštovani,

odgovor je v odločitvi, do kdaj bi bili pripravljeni odpraviti nosečnost, če bi bil rezultat pozitiven. Načeloma ni problema do 22 tednov nosečnosti, kasneje pa sicer tudi ne, le da so odločitve okrog tega težje, splav pa postane vse bolj podoben porodu.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MeduzaXL 02.09.13 15:37
S partnerjem sva mnenja, da naju najverjetneje noben rezultat NS (v kombinaciji s krvnimi preiskavami) ne bi zares "pomiril". Ali je v takšnem primeru smiselno preskočiti preiskave NS in se odločiti neposredno za BHR? Glede na mojo starost (34) bi šlo za samoplačniški pregled.
Je ultrazvočni pregled NS zaradi vsega, kar sodi zraven, vendarle tako osnovni, da ga priporočate?
Omenjali ste že, da je za preiskave BHR pomemben položaj posteljice. Ali to oceni zdravnik, ki opravi poseg, ali za to informacijo prosimo osebnega ginekologa pri rednem pregledu?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
02.09.13 15:59
Spoštovani,

najboljša izbira je, če oceno stanja posteljice oceni kar izvajalec BHR sam. NS je navsezadnje tudi na splošno dober presejalni test za izid nosečnosti (zgodnja morfologija + položaj posteljice) in če ste imeli v mislih samoplačniško BHR, bi vam za to predlagal zavod Medgen v Dravljah, s katerim sodelujem pri izvajanju posegov. Morebiti bi se z njimi okvirno dogovorili za datum posega, potem pa bi se lahko naročili še k meni na NS, kar bi se izvedlo v tednu pred posegom? Lahko pa se odločite tudi za NS, če bo rezultat dober, se potem zgolj "za svoj dušni mir" odločite še za AC, v primeru, da bo rezultat slab, pa bi vam BHR pripadla na stroške zavarovanja.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar samozavest 03.09.13 15:14
Pozdravljeni!
Zanima me kaj bi mi vi predlagali glede na izvide ki sem jih dobila od nuhalne svetline...
26.8.12..sem imela pregled...stara sem 31let....NS=1,2 DS=1:2525 Nosna kost vidna
Potem sem se odločila da dam še kri.
Včeraj so prišli rezultati in pri T21=1:299
Kakčen je vaš mnenje glede rezultatov?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
03.09.13 21:28
Spoštovani,

kaj bi lahko posebnega rekel? Tveganje za DS 1:300 ali več in pri vas je to merilo izpolnjeno, prinese pravico do preverjanja plodove kromosomske zgradbe. Če je to potrebno oziroma smiselno, vam ne more povedati nihče drug kot vi sami. Verjetnost, da je plod kromosomsko okvarjen je 0,3% in hkrati je 99,7% verjetnost, da ni. Vsak presejalni test ima 4 kategorije izvidov:
1. pravilno negativne (tveganje nizko, plod zdrav)
2. pravilno pozitivne (tveganje visoko, plod prizadet)
3. lažno pozitivne (tveganje visoko, plod zdrav) in
4. lažno negativne (tveganje nizko, plod prizadet)

vaš rezultat je pozitiven, ker je tveganje > 1:300, torej je lahko le lažno pozitiven ali pravilno pozitiven. Verjetnost, da je pravilno pozitiven je 299x manjše kot da je lažno pozitiven. Odločitev glede tega, kaj bi raje in lažje tvegali pa je vaša in je nihče ne more sprejeti namesto vas.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar MeduzaXL 05.09.13 22:12
Hvala za vaše odgovore.

Opravila sem prvi redni pregled, zaenkrat vse b.p. Za začetek bi se vendarle odločila za pregled NS, ki bi ga želela opraviti pri vas. Če sem prav razumela, ste v času od 16. do 21. sept. odsotni. Trenutno sem dopolnila 9 tednov, torej bo primeren termin ravno tisti teden po vašem povratku. Se preprosto naročim v Dravljah in izrazim željo po določenem zdravniku?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
05.09.13 22:17
Predlagam, da pokličete spodnjo GSM številko, ki služi naročanju v mojo UZ ambulanto. Se pa strinjam, da bo za NS najustreznejši čas čez slabe 3 tedne.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar jjanja 30.09.13 21:48
Pozdravljeni!
Stara sem 27 let. V 12tednu in 5dni sem imela pregled NS. Ginekologinja mi je izmerila naslednje meritve NT: 2.1mm BDP: 19,8mm T21 br:1: 874 ar:1:2677, T18 br: 1:2205 ar: 1: 6682 T13 br: 1:6898 ar: 1:73087. Baje sem nekje v sredini, povprečna in brez posebnega povečanega tveganja za napake. Moti me, da mi je ginekologinja rekla, da tveganje ni veliko ampak priporoča presejalni test in naj se naročim pri sestri. To sem še nekako preslišala glede na to, da se mi je zdelo da ponuja storitev ker je samoplačniška. Ko sem doma primerjala rezultate prve nosečnosti in nuhalne in sem imela pri T21 rezultat 1:16000 me je malo zaskrbelo. Bi morala na nadaljne teste ali so rezulati v mejah normale in so tako velike razlike vidne zaradi česa drugega.

Hvala za besede in pomiritev. Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
01.10.13 07:00
Spoštovani,

vaš odziv je zelo značilen in hkrati povsem neustrezen. Očitno se niste že v osnovi vprašali, kaj rezultat sploh pomeni. Nosečnice se udeležite omenjenega "testiranja" zelo površno. Po eni strani vas je seveda strah, da bi se kaj slabega odkrilo, kar povsem razumem, po drugi strani ste vse neverjetno vzhičene in navdušene, ko na ekranu UZ aparata zagledate svoj plod, kar vam dobesedno "odpihne možgane" oziroma "zmožnost racionalnega razmišljanja". Ampak navsezadnje tveganja za rojstvo otroka z Downovim sindromom ne cirkus, ampak resen in domišljen test, ki na koncu daje nek rezultat v številkah, ki jih je za interpretacijo treba razumeti. Ste kaj pomislili, kaj pomeni, da vam zaradi starosti pripada tveganje za DS 1: 874? To je za vas normalna številka: 1x na vsakih 874 nosečnosti nosečnica vaše starosti rodi otroka z DS. Preberite tolikokrat, kot je potrebno, da boste ta stavek razumeli. Po opravljeni preiskavi se je ta številka spremenila v 1:2677. Kaj to pomeni? 1. da je tveganje padlo za 3x, 2. da je tveganje pri tem nižje kot bi ga imela nosečnica stara 15 let brez testiranja. Zdaj pa si zamislite, kako majhna je ta verejtnsot. Ste v družbi virtualnih 2676 ostalih nosečnic, vseh vaše starosti, med katerimi bo ena kljub takšnemu rezultatu rodila otroka z DS. Če vam tako nizka verjetnost ni dovolj, potem lahko test nadaljujete ampak ta test je od prejšnjega neodvisen, zato se tveganje lahko dodatno zniža ali pa zviša. Lahko se tudi zviša preko meje, ki smo jo določili za pravico do invazivnega testiranja, torej do amniocenteze ali horionske biopsije (1:300 ali več). Znotraj teh nožnosti se lahko odločate za ali proti testiranju. S prejšnjim rezultatom v prejšnji nosečnosti pa tokratne nosečnosti ne primerjajte, ker je to povsem neustrezno.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 1mojca1 24.10.13 11:09
Pozdravljeni!

Tudi mi2 z mojim fantom sva imela povečano nuhalno svetlino in sicer 1:33! Ko sem to izvedela, se z možem nisva odločila ne za aminocitezo in ne za krvni test. Povedala bi rada, da se nama je rodil zdrav deček, ki sedaj pridno raste in že opazuje vse kar se dogaja okrog njega. Vse pohvale bi tudi rada dala Ljubljanski porodnišnici, kjer jim ne manjka strokovnosti in kar je mene najbolj razveselilo materinske ljubezni, katero sem čutila tako v porodni, kot na oddelku. Bravo Ljubljanaska porodnišnica...
Dekleta z nizko nuhalno pa le pogumno...

Vse dobro vam želim, Mojca
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
24.10.13 16:50
me zelo veseli, da se je vse dobro izteklo, ampak vseeno naj povem, da je to bila vaša in samo vaša odločitev ter ne more biti model za odločitve drugih, kajti kljub vsemu ste imeli nekaj tudi sreče, saj je tveganje 3%, da bi imel plod oziroma kasneje otrok kromosomsko napako nezanemarljivo visoko in če se podobno odloči vseh 33 potencialnih nosečnic s takšnim tveganjem, ena med njimi definitivno nima te sreče.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tyna 13.02.15 17:36
Pozdravljeni,

Mene pa samo na hitro zanima vaše mnenje... Stara sem 22 let in sem trenutno v 10tednu.
Se odločam če bi bilo vredu, da grem prvo samo na preiskavo nuhalne svetline in če potem morda kaj ni vredu, še naprej na dvojni hormonski test, drugače pa ne. Ali je ta dvojni hormonski test tudi pomemben, če je nuhalna svetlina že vredu?

Hvala in lep pozdrav! :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
13.02.15 17:39
pri 22 letih se povsem strinjam z vami, ker je ob majhni NS tveganje za DS lahko tako nizko, da vas tudi zelo slab izvid DHT ne more več prestaviti med upravičenke za invazivni diagnostični test (AC ali BHR).

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anatea 11.03.15 14:58
Spostovani,
danes sem bila na pregledu nuhalne svetline v Domzalah. Na pregledu mi je zdravnica ugotovila hematom velik 4 x 2cm v posteljici pod plodom. To verjetno razlozi krvavitev, ki se mi je zgodila pred enim tednom? Rekla mi je, da hematom vpliva na plod nima in da je nevarnost mimo (predvidevam, da je s tem mislila nevarnost za ss?). Potem mi je po opravljenem UZ predlagala se dvojni hormonski test ker naj bi bila rizicna..vprasala sem, ce sem rizicna zaradi hematoma in je rekla, da ja. To mi ni ravno logicno, ker ne vidim povezave med hematomom in napakami na plodu, ki jih DHT odkriva?Kaksno je vase mnenje o tem? Rezultate nuhalne mi se ni dala, sem pa uspela videti, da je izmerila 1,2mm, da je plod velik 45mm in razmerja so bila vsa cca. 1:4500. Zmotilo me je se to, da me je veckrat vprasala, ce sem prepricana o datumu zadnje menstruacije. Noseca naj bi bila 11t3d. Strah me je, da je kaj "cudnega" videla pa me ni hotela prezgodaj strasiti..stara sem 26 let.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
11.03.15 15:07
Spoštovani,

predvsem bi dodal, da krvavitve in hematomi precej popačijo vrednosti DHT, zato ženskam, ki krvavijo, ne gre brezglavo svetovati DHT ob NS. Drugi argument proti DHT v vašem konketnem primeru pa je ekstremno nizko tveganje za DS (< 1:3500), kajti res izjemoma se po DHT tveganje za DS poveča za več kot 10 do 12x. Če tveganje 1:4500 pomnožimo z 12, dobimo 1: 375. To pomeni, da bi ob maksimalnem zvišanju tveganja za DS kljub vsemu ostali v skupini z nizkim tveganjem in se za vas glede diagnostike ne bi nič spremenilo. Namen presejalnega testa pa je izvedeti, ali je potrebno testiranje nadaljevati z invazivnim testom ali ne, ne to, da se dobi čim bolj "merodajno številko tveganja". Bi se za vas kaj spremenilo, če bi dosegli npr. tveganje 1:310? Bi si potem sami plačali invazivni test ali bi nato celo investirali presejalni test cfDNA? Tako se načrtuje presejanje, ne kar brezglavo z vsemi topovi, pa kar bo, bo. Treba je razumeti, za kaj gre, kaj so potencialni izvidi, kaj potencialni izvidi pomenijo in prinesejo ter kako bomo v vsakem primeru ravnali. Če se na koncu nič ne spremeni, se testiranju lahko odpovemo.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anatea 11.03.15 15:58
Hvala vam za tako hiter odgovor.

Ravno tega se bojim, da bi DHT poslabsal rezultat, vendar v tistem trenutku pac nisem bila dovolj zbrana, da bi razmisljala ali naj zavrnem test..ker me je seveda predlog tako sokiral. V primeru, da bi bil DHT zelo slab bi se odlocila za nadalnje preiskave (ne glede na ceno) vendar samo za neinvazivne teste..
se bi pa seveda vedno sprasevala ali je bil test zaradi krvavitev sploh realen.

V prejsnjem sporocilu sem pozabila omeniti, da je bil plodov utrip 189 utripov/min..je mogoce, da mi je DHT predlagala zaradi tako visokega utripa? ali to potem razlozi zadevo? ali je mozno, da je utrip tako visok, ker sem bila sama zelo nervozna cel dan zaradi pregleda in med samim pregledom se bolj?

Hvala in lp.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
11.03.15 21:39
utrip ploda je bil skoraj zanesljivo višji tudi zaradi vaše nervoze, saj se ob tem sproščajo hormoni kot sta adrenalin in noradrenalin ter kortizol, ki vse vplivajo tudi na srčni utrip, tako vaš kot posredno tudi plodov.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anatea 12.03.15 17:51
Spostovani!
Vceraj sem vam pisala (dve vprasanji pred tem sta moji) zaradi DHT na katerega me je dr. poslala kljub dobri nuhalni..vceraj ste rekli, da DHT lahko poslabsa nuhalno 10-12x pa vendar jo je pri meni veliko vec, danes so me klicali zaradi slabih rezultatov DHT, 18 in 21 je OK, trisomija.13 je 1:101..SOK, sploh se ne morem pomiriti. Predlagali so mi seveda aminocitezo do katere imam grozen odpor in ki naj bi bila malo bolj tvegana zaradi hematoma, ki ga imam..ali to drzi? Kaj lahko zdaj storim? Rada bi se drugo mnenje, se lahko narocim se k vam na nuhalno? In kaj tako slab rezultat pomeni..definicja trisomije 13 je grozljiva, je sploh mozno, da je po tako slabem rezultatu cisto vse OK na koncu? In ali je mozno da hematom in pa grozna zivcnost med odvzemom.krvi pokvarita rezultat?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
12.03.15 22:25
Spoštovani,

no, če sem iskren, zaradi biokemičnega suma na T13 jaz osebno pri sebi ali svojem ne bi delal amniocenteze, v kolikor bi UZ s plodom bilo vse v redu, kajti T13 povzroča tako hude nepravilnosti pri plodu, da jih izkušen preiskovalec z UZ skorajda ne more spregledati. Poleg tega 98% plodov s T13 odmre v maternici pred porodnim terminom, če se slučajno rodi živ, kar je redkost, pa živi največ nekaj dni, izjemoma tednov. Skratka, "na suho", samo zaradi povečanega tveganja za T13 delati AC se meni ne zdi uravnoteženo ukrepanje s tveganji za splav zdravega ploda, pa čeprav je verjetnost splava po AC zaradi AC < 0,5%. Če želite, se lahko na še en UZ pregled naročite tudi k meni. Nenazadnje je tudi ob vašem rezultatu še vedno 99% verjetnost, da plod nima T13 in le 1%, da jo ima! Okrog hematoma v zvezi z AC ne bi rad razpravljal teoretično. Itak se AC dela šele pri 16 tednih, kar je običajno okrog 3 do 4 tedne po NS. Obstaja tudi velika verjetnost, da je test bil lažno pozitiven zaradi krvavitve in hematoma.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anatea 17.03.15 23:23
Pozdravljeni!
vas odgovor nad tem vprasanjem je bil zame in ste me z njim zadnjic zelo pomirili..danes zvecer pa sem bila pri vas na nuhalni (prisla sem z rezultati DHT drugic na nuhalno) pa nisem tako mirna odsla..danes mi niste rekli, da nebi tvegali z aminocitezo in da ni nujno da se trisomija 13 vedno vidi na UZ..zakaj taka sprememba? predvsem pa me zanima ali so rezultati nuhalne, ki ste mi jih dali dobljeni v kombinaciji z izvidom krvi, ki sem ga dala sestri in je potem nekaj pisala ali je to samo vasa nuhalna?ker na vasem izvidu su pripisani tudi rezultati DHT, ki sem ga prinesla s seboj..in se enkrat, ker mi ni se cisto jasno, koliko procentov je mozno da je lazno povecano tveganje za trisomijo 13 (pri vas je bilo 1:399, pri prvih izvidih pa 1:101) zaradi hematoma in krvavitev oz. odluscene posteljice?
Se opravicujem ker vam se tukaj "tezim" ampak kar nimam miru ker se ne morem odlociti kako postopati naprej.
Hvala in lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
18.03.15 07:10
Spoštovani,

včeraj se pogovor ni tako zasukal kot se običajno. Res, da pogovor vodim jaz, ampak sem dobil vtis, da od mene želite, da se odločim namesto vas in hkrati, da na vsak način želite razjasnit, za kaj gre. Na izvidu NIPT tudi ni pisalo, kolikšno je tveganje za T13, samo, da je povečano (se spominjam prav?). Včeraj niste bili edini z enakim problemom (slučajno je bila še ena točno taka). Še vedno velja enako, da zaradi same T13 ne boste na slabšem, če ne greste na AC, ker tak otrok itak umre, ne da pa se napovedati, kdaj. Če tega včeraj nismo ponovili, ponavljam na tem mestu. Ampak odločitev o tem je na vas in na nikomer drugem. Če ima plod slučajno kakšno drugo kromosomsko napako, ne T13, jo lahko odkrije le AC. Koliko % je lažno pozitivnih izvidov? V populaciji skoraj toliko, kot je pozitivnih testov, saj tveganje 1:100 pomeni 1% in hkrati 99%, da je vse v redu. Znotraj skupine s povečanim tveganjem so torej resno prizadeti plodovi zgolj "skoncentrirani" in recimo namesto kot v populaciji skriti med množico (recimo 1:600 do 1:800) se zgostijo na 1:3 do 1:300. Sem na več mestih že poudaril, da je celo pri tveganju 1:1 le 50% verjetnost, da ima plod napako. Glede izvida. Upam, da ste dobili sprintan izvid. Če sta na izvidu pripisani tudi vrednosti prostega ßhCG in PAPP-a, potem je izračun skupaj z DHT, če ne, pač ne. Teh podrobnosti se ne spomnim.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anatea 18.03.15 08:58
Pozdravljeni,
jaz nisem imela NIBT testa, sem vas pa sprasevala o njem, ce je smiselno, da ga opravim..imela sem le DHT izvid kjer je bila trisomina 13 1:101. Glede vtisa, da sem zelela, da se odlocite namesto mene..se opravicujem, ce sem bila kakorkoli neprimerna, vendar ja, vi ste ze imeli verjetno kar nekaj taksnih primerov, bolj sem si zelela vedeti kako se ponavadi taksne slabe napovedi koncajo..ali je na koncu veckrat vse vredu ali ne. Upam, da me razumete..zelo tezko se odlocim tvegati splav z aminocitezo ob vedenju, da je lahko rezultat cisto popacen zaradi krvavitev.
Na izvidu sta pripisani tudi vrednosti DHT..skoda..zelela sem si vedeti kaksni bodo rezultati vase nuhalne brez slabih rezultatov krvi, ki poslabsajo nuhalno. Ce je to sploh kaj vredno vedeti..
Lp.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
18.03.15 09:15
se opravičujem za malo zmešnjave. Glejte, v osnovi verjetno ne razumete povsem ali pa čustveno ne sprejemate statističnega modela, ki je temelj presejanja. 1:100 pomeni 1/100 ali 1%, 1/400 pomeni 1 : 400 ali 0,25%. Tolikšna je možnost, da ima vaš plod T13 in če od 100% odštejete možnost, da ima plod T13, dobite 100% - 1% = 99% oziroma 100% - 0,25% = 99,75% in tolikšna je verjetnost, da je s plodom vse v redu. Moje izkušnje pri tem niso pomembne. Pomembno je, kako doživljate te možnosti in kaj želite s tem v zvezi ukreniti. Definicija zvišanega tveganja je vse, kar presega verjetnost 1:300 za formalno obravnavo. Ker je vaše tveganje za T13 pri prvi obravnavi preseglo verjetnost 1:300, ste s tem avtomatično pridobili pravico do AC, o izkoriščenju te pravice pa se morate žal odločiti sami. Lahko to pravico tudi ignorirate. O smislu izvedbe AC pri sumu na T13 sva dorekla vse, kar se da doreči v tem smislu. Rezultati moje NS brez DHT lahko še vedno dobite brez problema. Samo pokličete v ZCD (tel.: 01 5106800) in prosite tamkajšnjo sestro, da včerajšnji izvid spremeni in zbriše vrednosti DHT, če so bile vnesene ter vam pošljejo izvid oziroma vam povedo, kakšna je verjetnost T13 brez tega.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anatea 20.03.15 14:48
Ponovno pozdravljeni!
Vceraj sem bila pri genetiku v ljubljanski porodnisnici, ki mi je prav tako najprej rekel, da je zelo mozno, da je bil DHT tako slab zaradi hematoma in Dobrestona(trisomija 13 1:101) pa sem pozabila vprasati ali nebi potem hematom pokvaril vse rezultate (T21 in T18 sta bili 1:cca. 4000) ali je tako, da hematom zmanjsa vrednosti PAPP i beta kar pripelje do kombinacije, ki kaze na T13? Drugo kar me zanima je kaj menite o tem, da z AC pocakam do recimo 18 tedna, ker bo takrat otrok "mocnejsi"..torej ali se pri "starejsem" plodu res zmanjsa tveganje za splav po AC? ob tem bi dokupila se hitri test, da dobim rezultate v 24urah. Zanima me pa se ali je nuhalna svetlina povecana tudi pri T13? Pri meni je bila 1,5mm.
Hvala in lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
20.03.15 14:53
sem vam v glavnem že odgovoril v zasebnem predalu. Sicer pa vpliva Dabrostona na DHT verjetno ni. Je le vpliv izgube tkiva posteljice (nizke vrednosti ßhCG in PAPP-a), kar povečuje tveganje zlasti za T13 in deloma tudi T18 (umetno, seveda).

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar novomescan 01.04.15 05:56
Spostovani

Mene pa zanima ali se lahko NS naredi pred prvim pregledom pri ginekologinji. Namrec zadnji rok za NS je 13.4. mojo partnerico so pa narocili na pregled 21.3.

L.p.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
01.04.15 14:45
seveda, zakaj ne? Ovira je le, v kolikor bi imela dotična nosečnica zaradi starosti med 35 in 37 let pravico do plačane preiskave in do te brez napotnice nima dostopa. Za vse ostale, samoplačnice, ni nobenih ovir.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zvedzica_27 01.04.15 17:43
Pozdravljeni,bi mi lahko razlozili izvid nuhalne,ker do sedaj nisem bila delezna razlage,razen da je izvid vredu,ter ce si zelima sva upravicena do AC. No,res me zanima vase mnenje in bom zelo vesela.
Stara sem 29 let in moja prva nosecnost preko IVF. Naredila sem se tudi dvojni hormonski test.

12 w + 0 days

Heart: 158
Crl: 60,0 mm
Nt: 2.4 mm
Bpd: 17.7
Aminotic fluid: normal

Nosna kost je vidna

Free b-hcg 147.4 iu/i equvialento to 3.725 MoM
Paap-A 3.400. equvialent. to 1.012 MoM

Estimated risk for trisomy 21 (DW) 18 ( Edwards S.) 13 ( Patau's s.)

First trimester screening report
Background risk : 1: 687 1:647 1:5175
Adjusted risk : 1: 114 1: 25501 1: 103505

Hvala in LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
01.04.15 18:48
Halo?! Na ta izvid niste dobili razlage? Izvajalec vam ni povedal, kaj pomenijo posamezne postavke Backgroud risk in adjusted risk? Čemu potem izvaja to preiskavo. Bistveno pri vsem skupaj je prav razlaga in svetovanje! Izmeriti nuhalno svetlino se lahko nauči kdorkoli.
Po izmerjenju NS + določitvi ravni prostega ßhCG in PAPP-a se je vaše tveganje povzpelo nad raven 1:300 in je doseglo vrednost 1:114. To je zvišano tveganje, ki vam prinese možnost invazivnega testa, s katerim pa preverimo, če plod ima Downov sindrom ali ne in tudi vse ostale kromosomske napake. Skratka, plodu določimo kromosomsko zgradbo. Ker ste mlajši od 37 let za to itak potrebujete še genetski posvet, kjer vam bodo pojasnili vse, kar morate vedeti, preden se za poseg odločite. Šele po posvetu pa ste upravičeni tudi do same preiskave. Pri svojem osebnem ginekologu z izvidom od NS pridobite 2 napotnici (za genetika in za kariotipizacijo) ter navodila, kako in kje se naročiti.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zvedzica_27 01.04.15 19:40
Pozdravljeni,hvala za tako hiter odgovor.
Ne,moja ginekologinja mi je rekla da rezulat ni tako slab,da je imela dosti slabse,me vprasala ce zelim na AC kjer mi to tudi bolj predlaga bolj kot BHR,ter dobila sem samo 1 napornico za AC v Ljubljani in nobenega posveta ni omenila.
Pri izvajalcu,kjer sem izvajala nuhalno so mi povedali,da je vse na meji normale in sem se dala kri za dvojni hormonski test in ko so me klicali cez 2 dni po telefonu,so povedli da je tveganje 1:114 in je pod 1:300,ter izvide dobila kasnej po posti.

Napotnico imam,jutri sem mislila poklicat za AC,torej to pomeni da brez se ene napotnice za posvet,se nemorem narocit?

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
01.04.15 20:29
lahko se sicer naročite za AC, ampak pred AC morate opraviti še genetski posvet, zato pa potrebujete ločeno napotnico.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zvedzica_27 01.04.15 21:00
Ja se dobro,da takole vprasamo in nismo kot ene muhe brez glave :-)

Nekaj bi vas se rada vprasala,sem vam ze pisala in vrjetno niste utegnali odgovorit,tako da ce boste lahko mi prosim povejte,ce ne pa spreglejte to sporicilo.

Vceraj sem mi je ginek. vzela pap bris,ki me je ze pri jemanju zabolelo in popoldan se je vlila sveza kri,zvecer se je malo umirilo. Nato sem si vstavila Estimo ,pred spanjem in ponoci,ko sem ko sem se zbudila,sem opazila spet svezo kri. Ker postopoma ukinjam Estimo in danes sem tocno 13 teden,sem se mislila 2x ponoci vstavit ,torej 2 in opustit. Ampak glede na to,da se vrjetno z vstavljanjem Estime drazim matericni vrat,sem mislila cist opustit in tako da se odrgnine v miru zacelijo,ker tudi danes se mi cez dan vlece rjavi izcedek. Sem pa opazila,zdaj ko lezim da me prbl. 3 prste levo od sramne kosti malo spika,bi bila to posledica brisa? Ker prej me ni spikalo?
Upam,da nisem prevec natvezla in se opravicujem.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
01.04.15 21:05
ne, od brisa nič ne zbada, zato mislim, da gre zgolj za naključno sovpadanje pojava z brisom.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar dora1993 03.04.15 14:43
Pozdravljeni!

Danes sem bila pri gin. S.Č. NA NUHALNI SVETLINI

Nisem je dobro razumela

TRISOMY 21 1:590
TRISOMY 18 1:6972
TRISOMY 13: 23551

Prosim za razlago koliko bi moralo biti da bi bilo dobro, ter če je to zelo narobe.
Dala sem tudi kriPopravljeno 1-krat. Zadnjič popravljal Stanko Pušenjak ob 03.04.15 16:59.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
03.04.15 17:00
odgovoril sem vam že v zasebnem delu foruma

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar klaudija8 13.10.15 17:18
Pozdravljen dr. Pušenjak.
Po iskanju informacij po spletu sem malce zmedena okrog tega, če mi pripada nuhalna svetlina na zavarovalnico ali ne.
Trenutno sem stara 37 let, pri porodu bom stara 38. Dobim torej napotnico, ali se lahko kar sama naročim na NS?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
13.10.15 23:04
NS pripada na napotnico nosečnici, ki do PDP dopolni 35 let in ne dopolni še 37 let. Če ne dopolni vsaj 35 let do PDP ali, če do PDP dopolni že 37 let, nima več pravice do napotnice za NS. Po 37 letu ji namreč pripada le invezivni test (BHR ali AC), pred 35. letom pa nič, oziroma ji lahko pripade invazivni test, če samoplačniški presejalni test pokaže povečano tveganje za eno od kromosomskih napak (tveganje > 1:300).

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kakonaprej 14.10.15 12:06
Pozdravljeni,

prejšnji teden sem imela pregled nuhalne svetline (izvid vam priprenjam). Nisem niti razmišljala o dvojnem hormonskem testu krvi, ker kakor sem ginekologinjo razumela je izvid ok, ampak ko berem rezultate NS drugih nosečnic, ki so se odločile potem še za ta test krvi me zanima ali bi mi ga vi priporočili?

Hvala za odgovor.
Lp
ns.jpg (574,1 KB)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
14.10.15 21:49
Spoštovani,
v danem primeru tveganja za DS, ki je večje od 1:3500 bi vam vsaj omenil DHT, ker je test od NS neodvisen in lahko tudi do 10x zmanjša ali poveča tveganje doseženo z NS. Torej bi pri tveganju 1:1600 z npr. slabim izvidom DHT dosegli tudi tveganje 1:160, kar pa bi vam prineslo pravico do invazivnega testa (AC).

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kakonaprej 15.10.15 09:58
Hvala za odgovor. Če bi mi bil DHT predstavljen na tak način bi se verjetno že prejšnji teden odločila zanj. Mi je pa ginekologinja omenjala samo da mi lahko zmanjša tveganje in ni omenila še druge strani, da pa lahko tudi poveča tveganje, ki pa potem ni več ok. Tako pa bom šla danes nazaj v ZD Dravlje. Delate do šestih? Ni se potrebno naročati in ni mi potrebno biti tešča?

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
15.10.15 10:33
Spoštovani,

ZCD dela do večera, večinoma do 19h, ampak vseeno raje pokličite in se pozanimajte, kdaj bi vam lahko odvzeli kri za DHT. Seveda pa ne smete biti noseči več kot 13 tednov + 6 dni, sicer program podatka o DHT ne bo več sprejel. Ne rabite biti tešči, ampak kaj mastnega pa vseeno ne gre jesti vsaj 4 ure pred odvzemom.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kakonaprej 15.10.15 16:26
Eno vprašanje za nas laike...kako ste dobili da iz verjetnosti 1:1600 lahko rezultat pade na 1:160 oz se izboljša na 1:16000? Na podlagi česa DHT test poveča/zmanjša rezultat za do 10x?

Hvala in upam da nisem preveč radovedna ampak me dejansko zanima kako in kaj.

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
15.10.15 23:13
DHT je od UZ presejalnega testa neodvisni presejalni test, ki glede na vsebnost prostega ßhCG in PAPP-a (dve snovi, ki jih proizvaja in v materino kri izloča posteljica) za vsako aktulano trajanje nosečnosti in glede na težo nosečnice izračuna takoimenovani MoM (mean of median) vsake od teh snovi. Za zdrav plod je značilno, da ima MoM prostega ßhCG = 1, MoM PAPPa pa tudi = 1, nosečnost z Downovim sindromom pa ima MoM prostega ßhCG > 1, MoM PAPPa pa < 1. Pri T13 in T18 sta oba MoM <1 in pri T13 močneje kot pri T18. Skratka, za vsako od kromosomskih napak obstaja od zdravega ploda odmaknjena Gaussova krivulja MoM za obe snovi, ßhCG in PAPP-a. Rezultati DHT vsake nosečnice se torej primerjajo s predvidenimi Gaussovimi krivuljami in odklon od MoM 1 pač vpliva na izračunano tveganje skupaj z NS. Tako lahko DHT spremeni tveganje, ki smo ga dobili po uporabi starosti + NS in ga v skrajnem primeru lahko spremeni od 10x manjšega pa vse vmes do 10x večjega od izračuna po NS. Bolje vam tega žal ne znam pojasniti. Izjemoma je faktor povečanja ali zmanjšanja tveganja lahko tudi večji od 10x, ampak v glavnem operiram s tema dvema skrajnostima, zato sem omenil zgornji meji, med katerima se v preko 95% primerih znajdejo tveganja po uporabi DHT po NS.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar helly134 08.01.16 12:34
Spoštovani!

Zanima me vaše mnenje glede na moje rezultate NS ter DHT. Doktorica pri kateri sem opravila NS (včeraj, 7.1.2016) mi je svetovala naj opravim še NIFT test, ker naj rezultati za Trimosy 21 naj ne bi bili tako ugodni glede na moja leta (24 let).

Gestational age: 11 weeks+ 6 days (danes je torej 12 teden)

Fetal heart rate: 163 bpm
Crown-rump lenght: 52.8 mm
Nuchal translucency: 1.3 mm
Biparietal diamete: 17.4 mm

Nasal bone: present.

Fetal anatomy:
piše da je vse vidno in normalno.

Free B-hCG: 84.6 IU/I

PAPPA-A: 1.100 IU/I

Condition Background risk Adjusted risk
Trimosy 21 1: 951 1: 848
Trimosy 18 1: 2198 1: 20000
Trimosy 13 1: 6927 1: 20000

Po menje ga.doktor naj opravim test NIFT sem za mennje poklicala svojo ginekologinjo, ki mi je svetovala enako.

Sama sem v dvomih, kajti včeraj sem si prebrala vse odgovore na forumu, prav tako sem si pomagla z brskalnikom in sem nekako prišla do zaključka, da rezultat za T21 le ni tako slab. Na žalost sta me obe zdravnici močno preplašili zatorej sem se odločila, da še vas povprašam.

V naprej se Vam zahvaljujem za odgovor, ter Vas lepo pozdravljam
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
08.01.16 17:14
Spoštovani,

pri odločitvi za dodatne genetske teste naj vas vodi vaša želja in razum, ne mnenje kogarkoli drugega. Šli ste na presejalni test z NS + DPT zato, da boste izvedeli v načelu ali je vaše tveganje višje ali nižje od meje 1:300 za katero od najpogostejših kromosomskih napak (T21, T18, T13) in vsa vaša tveganja so manjša od te meje. zato vam dodatni testi enostavno ne pripadajo. kaj boste vi zdaj s tem rezultatom, kakšen rezultat bi vam pričaral nasmeh na usta in s katerim rezultatom bi vi osebno mirno spali, pa je vaša popolnoma zasebna stvar. Nekdo gre na amniocentezo že, če obstaja kakršnakoli verjetnost, da bo otrok imel kromosomsko napako in takšna možnost vedno obstaja. Druga na AC ne bi šla, četudi ima možnost za otroka s kromosomsko napako 1:20 ali 1:10. Pomembno je, da veste, kaj boste počeli z rezultatom, če bi ta bil slab in kaj, če bo dober. Tudi NIPT,, NIFTY ali PANORAMA, so še vedno presejalni testi, le da s pozitivnim rezultatom označijo > 99% vseh obstoječih napak T21, T18, T13. Še bolj zanesljiv od teh testov je invazivni test, npr. amniocenteza s kariotipizacijo, pa tudi cena teh testov je približno enaka, le da seveda invazivni test prinaša še neko malo tveganje za splav zaradi invazivnega posega.
Skratka, dobro premislite, kaj pomenijo številke, ki ste jih dobili pri NS + DPT, razmislite tudi, kaj želite v zvezi s kromosomsko zgradbo ploda res vedeti in če to nujno potrebujete in se nato odločite, če boste sploh šli na katerega od testov in če, na katerega (neinvazivni test proste DNA iz vaše krvi ali na invazivno diagnostiko plodove kromosomske zgradbe).

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Maja30 10.01.16 10:40
Pozdravljeni,

zanima me vaše mnenje glede moje situacije. Danes sem noseča 15 tednov in 2/7. Stara sem 30 let (31 ko imam PDP). Prejšnji mesec sem opravila nuhalno svetlino in rezultati so bili:
NT: 1,9 mm
Vse ostalo je bilo normalno, vključno z kromosomskim markerjem, kjer piše - Nasal bone: normal.
Visualisation: restricted by fetal position
Gestational age: 12 weeks, 2 days
Trisonomy 21: background risk: 1:821
adjusted risk: 1:2226
Trisonomy 18: br: 1:9691
ar: 1:29366
Trisnomy 13: br: 22812
ar: 1:8129
Ali pomeni "normal" pri "nasal bone" to, da je nosek izmerila? Piše namreč samo normal. Ni pa nobenih mer. Na prvem pregledu (pri 8. tednih nosečnosti) so mi odkrili v maternici miom, ki je na takem mestu, da zaenkrat ne ovira otroka. Če sem prav razumela je na zgornjem delu maternice. Ginekologinja je rekla, da bo proti koncu nosečnosti verjetno potreben nadzor na KC. Pri merjenju nuhalne svetline, ki ga je opravila druga dr., se plod z UZ čez trebuh sploh ni videl, saj se je miom zelo povečal, zato je morala zdravnica trikrat menjati sondo vaginalno in trebuh izmenično, da je le dobila neko sliko in sicer vaginalno. Ves čas ni povedala nič. Zelo slabo interpretacijo je podala. Partnerja najraje sploh ne bi povabila noter. Ko sva vprašala, če se vidi spol, je rekla, da to sploh ni pomembno, predvsem pa da to v tej fazi sploh še ni mogoče. Monitorja sploh obrnila ni k meni. Šele ko sem jo dvakrat prosila, proti koncu. Skratka zelo slaba izkušnja in boleča. Zdravnici se je videlo, da je bila že čisto živčna, ker je bila vidljivost tako slaba. To je napisala tudi na izvid, da je vidljivost "restricted by fetal position". Ko sva s partnerjem čakala na rezultate, je prišla zdravnica do sestre, ji zamomljala rezultate in to je bilo to. Omenjala je dvohormonski test, za katerega sem takoj rekla, da ga bom opravljala. Partner jo je spraševal, če je rezultat slab, da to predlaga. Pa je rekla, da ne, da 2HT samo izboljša zanesljivost NS. Ni nama razložila nič, niti kaj pomeni adjusted risk, kaj pomeni background risk. Ostala sva z nekimi ciframi, ki si jih nisva znala tolmačiti. Mislila sva, da je verjetno že OK, če so cifre visoke. Še najbolj pa me je skrbelo, ko me je vprašala, če sem bila že kaj v KC glede mioma. Sem ji odgovorila, da ne. To me je spraševala med nuhalno svetlino, tako da niti ni bilo možno razjasniti, zakaj bi bila. Ali se pogosto zgodi, da so zaradi slabe vidljivosti ploda, rezultati nuhalne svetline drugačni/manj zanesljivi? Zelo sem jezna nase, da sem zamudila možnost opravljanja dvohormonskega testa. Bila sem nepazljiva glede časa, še danes ne vem, kako mi je to uspelo. Mislila sem, da imam še čas. Ko sem ga želela opravljati, sem bila že 3 dni prepozna. Mogoče, če bi mi bilo pri ginekologinji predstavljeno dejstvo, da je za ta test omejen rok izvedbe, bi se seveda takoj podala v to. Seveda, krivim lahko le sebe. Na vašem forumu sem izvedela veliko podatkov. Če bi mi bilo to predstavljeno pri moji ginekologinji, bi mi bila stvar zelo bolj logična in jasna. Namreč, da lahko 2HT v najslabši možnosti poslabša rezltate NS tudi 10x, kar bi pomenilo v mojem primeru rezultat 1:222, ampak ker sem zamudila to možnost, očitno ne morem več nič storiti. Da je meja za visoko tveganje 1:300 mi tudi ni povedala.
Ali se četverni hormonski test lahko kombinira z rezultati nuhalne svetline, saj mi ostane še ta možnost, da bi lahko karkorkoli popravila to napako z zamudo na 2HT? Ali lahko rezultat četvernega testa v primeru normalne nuhalne svetline, pokaže negativno? Je sploh smiselno ob mojih rezultatih opravljati četverni hormonski test? Bom s tem dobila kakršen nov podatek? Skrbi me ta miom in nepreglednost ploda. Sprašujem se, kaj pa če ni dobro zmerila vsega. Vsekakor je treba zaupati stroki, ampak... skrb je pogosto neracionalna. Če k temu dodamo še nekomunikacija zdravnika s pacientom (sem nova pacientka pri tej ginekologiniji)....
En mesec nazaj, preden sem zanosila, mi je umrl oče in me res skrbi, da bo vse ok z otročkom, tudi zaradi tega ker sem v fazi žalovanja in vmes pride zelo hudo. Najbrž žalost mame negativno vpliva tudi na otroka. Zaradi tega sem še bolj občutljiva. Še preden sem izvedela, da sem noseča, sem jemala Helex. Ko sem izvedela, da sem noseča (1. dan izostale menstruacije), ga nisem več vzela. Ali bi lahko ta zdravila kakorkoli vplivala na razvoj otroka v tisti fazi? Razmišljala sem o NIFTY testu, ki pa je zelo zelo drag. Razmišljam, da se bo verjetno tudi na morfologiji pokazalo, če bi bile kake nepravilnosti s plodom. Ampak spet vprašanje, če se bo zaradi mioma kaj videlo. Ali obstaja možnost, da se v kaki fazi nosečnosti sploh ne bo dalo več videti ploda zaradi mioma?
Vprašala sem se tisto, kar vi pogosto sprašujete tudi druge. Kakšen rezultat bi vas pomiril? Verjetno tisti, ki bi mi dal največjo verjetnost, da bo vse ok. Ti testi so pa dragi. Tole zamudo na 2HT si zelo očitam. Ker so ginekologi na tem področju strokovnjaki, vseeno upamo, da nam bodo znali svetovati "po človeško" oz. "po domače". Najhuje je potem, da si interpretiramo stvari po svoje, zato se obračam na vas za odgovore na vprašanje v mojem tekstu.

Hvala za odgovore in lep pozdrav,

Maja30
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
10.01.16 13:25
Spoštovani,
pri NS se nosno kost zgolj "vizualizira", torej ugotavlja prisotnost, ne meri se dolžine.
Glede DHT pač res nimamo zdaj kaj, ampak stvar ni tako tragična. ČHT se ne da kombinirati z NS, ker za to ni programa (combined screening). Na voljo sta le še dve možnosti, ki pa sta obe dragi (ne invazivni NIPT - cell free DNA - genetski presejalni test iz proste DNA) in pa invazivna AC, ki daje popolno kromosomsko sliko ploda, vsaka pa stane nekje od 600 EUR naprej.
Miom je problem za sebe. Če je drugje kot je naraščena posteljica, je lahko problematična le njegova velikost, ki sama po sebi predstavlja dodatno pritiskanje na okolico ob rastoči nosečnosti, lahko v nosečnosti pride do zapore katere od prehrambnih žil mioma in ta začne odmirati, to pa povzroča bolečine in oponaša simptome in znake prezgodnjega poroda ter zavaja ginekologe, ki potem lahko uvajajo napačno zdravljenje ipd. Če je miom v sprednjih delih maternice ob UZ pregledu ploda ovira vidljivost in preverljivost ploda ipd. Na vse to nimamo veliko vpliva in moramo včasih enostavno sprejeti usodo, kakršna je.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar OsebnoIme 14.01.16 09:09
Spoštovani dr. Pušenjak!

Včeraj sem bil prisoten na pregledu NS moje drage, kjer je bilo k sreči vse v mejah normale (razen dejanska NS, ki je mejna). Zanima me predvsem ali je normalna praksa, da se v teku ene preiskave velikost svetline meri večkrat? Naj vam opišem kaj me moti:

1. meritev je pokazala svetlino 2.0mm
V tem času je zdravnica vprašala, če imava željo po dodatnih krvnih preiskavah... Odgovor - ne.
2. meritev je pokazala svetlino 2.2mm popravek 2.4
3. meritev je pokazala svetlino 2.4mm popravek 2.5mm popravek 2.6mm
*(popravek pomeni, da je zdravnica premikala točke merjenja)

Na končnem rezultatu je bila zabeležena svetlina 2.6 mm (ki je bila pri velikosti plodu 65mm tudi mejna).

Ob koncu preiskave sem kupil tudi CD s posnetki in slikami, kjer se vidijo tudi meritve. Od vseh slik je najbolj ostra ravno prva (meja med belim in črnim je ostra, križci meritve so postavljeni točno na mejo) kjer je bila meritev 2,0 mm. Od vseh slik je najbolj motna zadnja slika (meja med belo hrbtenico/kožo in temno tekočino je zamegljena-siva, križec meritve je nekje na sivem polju) kjer je bila končna meritev 2,6 mm.

Slika 1. meritve: http://s22.postimg.org/rbm6qqh8h/image.jpg
Slika 3. meritve: http://s7.postimg.org/h3bq1q1m3/image.jpg

Dobil sem občutek, da je zdravnica merila in premikala točke merjenja dokler ni dobila rezultata, s katerim je lahko "prodala" dodatno preiskavo krvi. To ji je tudi uspelo saj je moja draga kljub rezultatu 925:1 zaskrbljena zaradi mejne velikosti NS... Zdravnica je tudi vztrajala (dobesedno), da je preiskava potrebna.

Problem ni v doplačilu dodatne preiskave - skrbi me za psihično obremenjenost moje partnerke, ki jo je mejna vrednost "vrgla iz tira".

Pomislil sem tudi, da bi na meritev lahko vplivala pozicija otroka (če se pokrči ali razteguje) vendar v primeru neprimerne poze zdravnica verjetno sploh ne bi smela meriti... kajne?

Naj ponovim torej moje vprašanje: ali je standardni postopek, da se svetlino meri večkrat in upošteva najslabši rezultat ali gre tukaj bolj za dodaten zaslužek zdravnice (kljub psihični stiski, ki jo s tem povzroči)?

Hvala za vaš čas in trud!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
14.01.16 22:26
Spoštovani,

torej odgovor na končno vprašanje ali se NS meri večkrat je DA (vsaj 3x) in na vprašanje, katero mero se upošteva za izračun tveganja je "največjo od najbolj kakovostnih meritev". za laika je to lahko problematično, ampak izvajalci tega UZ presejalnega testa z merjenjem NS svojo licenco obnavljamo vsakih 12 mesecev.
Če vas zadeva res zanima, si na tem linku poglejte vse, kar je s tem v zvezi pomembnega. Metodo je namreč do potankosti izdelala Fetal medicine foundation in tudi skrbi za standradizirano izvedbo vseh izvajalcev po svetu po enakem protokolu in z enakimi merili.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ocka2014 29.01.16 09:47
Pozdravljeni dr. Pušenjak!

Pri vas sva opravila meritve NS in dobila rezulat AR: 1:800 (ne vem točne številke).
Po priporočilu sva opravila še DHT, ki je rezultat poslabšal na 1:405.

Sedaj ko malo berem, se baje NK ne upošteva pri teh izračunih. Zanima me, ali bi upoštevajoč NK riziko lahko zmanjšal iz 1:405 na 1:800 (če upoštevamo, da NK tveganje prepolovi)?

Hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
29.01.16 11:33
Spoštovani,

kaj upoštevamo pri izračunu, je pravzaprav res le stvar dogovora in uradno smo pač dogovorjeni, da upoštevamo za pridobitev pravice do invazivnega testa tiste rezultate tveganja, ki so:
samo NS nad 1:100 zadostuje za invazivni test
Pri NS med 1:100 in 1:1000 želimo imeti še DHT in če je skupno tveganje potem večje od 1:300, je to dovolj za invazivni test
NK se sistemsko ne upošteva, ker bi za to vsi izvajalci morali imeti licenco, pa je žal nimajo, je pa za izračun tveganja to potrebno. V primeru, da izvajalec ima licenco za upoštevanje NK, je to vrednost mogoče pridobiti in kadar je NK prisotna, je vsekakor končno tveganje (adj. risk) mnogo manjši kot brez vpisa NK ali če je celo NK odsotna ali hipoplastična.
Če je vam iz psiholoških razlogov lažje gledati številko, ki je manjša od 1:400, pokličite v ordinacijo in prosite, če vam pošljejo izvid v katerem bo "odkljukana" vidna NK in temu primerno boljši rezultat. Izkupiček v smislu pravice do invazivnega testa pa bo popolnoma enak. Tveganje je nizko in ne kliče po invazivnem testu.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ocka2014 29.01.16 13:11
Pozdrav!

Hvala za hiter odgovor, saj ni problema, saj če 1:405 damo v procent je to 0.25%.
Če uporabim vaš stil govora "če bi vam nekdo rekel da imate 0.25% možnosti za dež, ali bi vzeli dežnik?"

Samo ljudje smo (žal) narejeni tako, da je 1:400 več kot 0.25% pa čeprav temu ni tako ;)

Zanimalo me je bolj iz tehničnega vidika, kako se to vse računa in preračunava, ker če veš, potem lažje interpretiraš vse skupaj in je tudi psihološko bolje za vse :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Stanko Pušenjak Stanko Pušenjak
Moderator
29.01.16 14:49
točno tako! :-)

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Sporočilo

OK! Za konverzacijo na tem forumu je potrebna vaša registracija.
Za konverzacijo na tem forumu je potrebna vaša registracija.

Kliknite tu za prijavo

Na vrh