ABC ginekologije in porodništva

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.
Moderator: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Pozdravljeni!

Sem v zgodnji nosecnosti kar pomeni, zadnjo M sem imela 01.01.2013 ker je nato naslednja M zamujala sem opravila v laboratoriju test in seveda je bio +.
Ginekologinja me je na prvi pregled narocila 8 marca, vceraj popoldan pa sem po opravljeni mali potrebi opazila blago rjavo sluz na wc papirju.Pojavile so se tudi blagi krci in bolecine v krizu.Ker je vikend in ker je moja ginekologinja na dopustu do 22.2.2013 me skrbi in ali je lahko to nevarno?

Hvala za odgovor
Spoštovani,

omenjeno ni "nevarno", lahko pa je znak, da nosečnost propada ali se začenja splav, na kar pa imamo zelo malo, če sploh kaj vpliva. Večina nosečnic v takšni situaciji obišče svojega osebnega ginekologa ali urgenco, kjer se večinoma zgolj preveri, če je nosečnost v maternici, če se vidi zarodek in če je ta živ. Ob krvavitvi mnogi predpišejo tudi progesteron, kot nekakšno podporo nosečnosti.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Pozdravljeni,

tudi jaz sem v zgodnji nosečnosti- prvi dan zadnje menstruacije je bil 5.11.2013.
Nežno svetlo rjav izcedek se mi je prvič pojavil 1.12. (ko še nisem vedela,da gre za nosečnost) in se je nadaljeval do 5.12., ko so se popoldne začeli pojavljati blagi krči, ki so se stopnjevali, prav tako je izcedek postajal vse bolj temno rjav. Nato se mi je ulilo malo svetle tekoče krvi, krči so bili takrat najmočnejši vendar ne zelo boleči ampak bolj kot menstruacijski. Šla sem počivat in krči so izzveneli, krvavitev je prenehala, izcedek je bil spet temno rjav in tako še naslednji dan. Včeraj in danes pa je izcedek spet zelo svetlo rjav kot na začetku. Ker na dan ko sem imela krče in krvavitev moj ginekolog ni delal in se je zadeva dokaj hitro umirila, sem se odločila,da ostanem doma in raje nasledni dan pokličem ginekologa. Ko sem klicala mi je sestra rekla, da ne rabim na pregled, saj je stanje dokaj pogosto v nosečnosti in ponavadi izzveni, ter naj se opazujem in če se še ponovi krvavitev naj pokličem, če ne pa naj se naročim na redni 1 pregled (v 8t). Naj povem še, da sem naredila 3 teste nosečnosti (zadnjega danes) in je črtrica vse bolj močna-torej nos.hormon še narašča. Skrbi pa me možnost izvenmaternične nosečnosti. Imela sem že tudi 2 čiščenja v aprilu-zaradi odmrtja ploda.

Zanima pa me sledeče: ali imam glede na stanje pravico, do pregleda pred 8 tednom ali ne? Imam namreč zelo zasedenega ginekologa in te sestra, če je le možno odslovi. Naj torej vztrajam pri pregledu takoj ali naj čakam do 8t?


Hvala za odgovor in lp
Spoštovani,

algoritem pravilnega ravnanja v zgodnji nosečnosti je pravzaprav zelo preprost. Če ni težav, smo lahko brezbrižni, čim se pojavijo težave, pa moramo tudi pred 8. tednom izključiti IMN. Lahkotnost sestre pri odklanjanju vašega obiska izhaja zlasti iz dejstva, da itak ni odgovorna za diagnostiko nit zdravljenje, si pa upa biti pogumna. Sicer se vam ni zlagala s strditvijo, da so tovrstne težave pogoste, ni pa res, da ob njih nismo dolžni izključiti urgentnega stanja v nosečnosti. Če se bodo težave nadaljevale, pojdite na urgenco, sicer pa vztrajajte pri obisku ginekologa in to prav zaradi možne IMN.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Ponovno pozdravljeni,
ker so se težave (krvavitev in krči) ponovile sem včeraj pop. odšla na urgenco.

Izvidi so sledeči:

St.gyn.: vulva, vagina b.p., v nožnici nekaj sveže krvi, porcija gladka, uterus premakljiv, palpatorno neobčutljiv,adneksi prosti.
VUZ: uterus v AVF, endometrij zadebeljen do 13mmm, adneksalno si ne prikažem posebnosti, v CD ni proste tekočine.
Laboratorijski izvidi: S-HCG 3283,1 U/L

Pregled so zaključili z mnenjem, da gre najverjetneje za potekajoči splav v zgodnji nosečnosti, saj ob pregledu niso uspeli ugotoviti lokacije nosečnosti.
Jutri imam kontrolo bHCG pri izbr. gin., pregled ne vem, če bom imela saj sestra izbr. gin. pravi,da se bo o tem odločila glede na jutrijšne rezultate.

Naj še povem, da sem dejansko zares močno začela krvaveti šele po pregledu. Izločali so se delčki krvi in veliko sluzi. Dejansko sem med čakanjem na lab. izvide v 3h zamenjala 3 vložke in ko sem prišla domov je bilo že konec. Krči pa so se nehali že kmalu po prihodu na urgenco in niso bili zelo močni.
Danes še nisem nič krvavela, tudi kakšnih posebnih bolečin ne čutim, razen občasno špikanje v jajčnikih.

Zanima me Vaše mnenje glede na posredovane podatke, izvid in izkušnje z podobnimi primeri?
Menite, da je možno, da je hormon tako visok, ker je nosečnost začela propadati dejansko šele včeraj malo pred pregledom ali je večja verjetnost,da gre za IMN?
Če slučajno gre za IMN, kdaj se bo to pokazalo?
Za koliko bi moral pasti bHCG do jutri (v 2h dneh), da lahko sklepamo, da je šlo res za s.s.?

Zelo sem zaskrbljena, saj ne vem kaj se sploh dogaja, vem pa, da Vam zaupam bolj kot svojemu ginekologu, saj sem letos imela že kar nekaj težav in sem vsakič morala, dobesedno prositi, da me je sprejel, iz ordinacije pa me pošlje po max.5h min. Vi pa ste si vedno vzel čas in mi odgovoril v najkrajšem možnem času, tako da res hvala Vam!
Tudi na urgenci je super ekipa, zelo prijazni in temeljiti.

Ponovno hvala in lp!
Spoštovani,

ključni podatek je jutrišnji ßhCG. Če bo ta precej manjši od včerajšnjega, potem gre za splav, če bo enak ali večji, pa ne gre za splav in bi se morala GV videti, če bi bila v maternici.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Pozdravljeni,

zgodilo se je sledeče bHcg je iz srede (3283) padel na 1217. Danes pa je bila številka spet nekoliko višja kot v petek: 1252. Ginekolog mi je tudi opravil UZ in maternica je prazna znakov nosečnosti ni.

Ginekolog meni,da številka ni tako visoka in da gre lahko za laboratorijsko napako ampak mi ne gre v račun saj bi morala biti današja številka po mojih predvidevanjih med 200-500.

Je mogoče, da gre za tako veliko napako ali pa da hormon pada tako počasi? So napake pri merjenju bHCG pogoste? Kakšno je vaše mnenje glede na rezultate bHCG?

Težav nimam, nosečniških znakov tudi od krvavitve ne več, le prsi so ostale zelo napete in boleče.
V petek imam ponovno kontrolo bHCH in če ne pade grem na laparoskopijo.
Ker se bližajo prazniki me zanima tudi koliko časa je ob takšnem posegu potrebno ostati v bolnišnici?

Najlepša hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,

razumem vaše skrbi in želje. Trenutno vas najbolj skrbi, če boste ob praznikih lahko doma, malo manj pa se zavedate morebitnih dolgoročnih posledic neoptimalnih odločitev v zvezi z vašo nosečnostjo. Trenutno res ni nobene urgence po ukrepanju in lahko počakamo na nalsednji ßgCG, Se strinjam, da bi moral biti padec v 3 dneh vsaj na polovico prejšnje, ampak obstajajo tudi izjeme, ko se kasneje pokaže, da padec vrednosti vseeno napreduje. Ta dva ali 3 dni se splača investirati v možnost, da pa morda ne bo potreben poseg, čeprav je ta možnost majhna. Po laparoskopiji, ki gre skozi brez zapletov, ste lahko doma v 1 ali 2 dneh. Ampak to je včasih odvisno tudi od lokalnih prepričanj v konkretni bolnišnici. V Ljubljani se gre po laparoskopiji domov čim je to mogoče.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Pozdravljeni,
priključuejm se na to temo, ker imam verjetno podobno situacijo. V petek se mi je začela blaga rjavkasta krvavitev, ki se je do danes stopnjevala v rdečo, in počasi obilnejša. Po moji oceni sem nekako v 6-8 tednu nosečnosti, ni mi namreč jasen dan zanositve zato točne ocene ne vem...danes sem bila pri ginekologinji, ki mi je potrdila nosečnost z ultrazvokom, gestacijska vrečka se je videla v maternici, ni pa videla utripa srca, ocenila je da je plod glede na velikost star 6w4d...svetovala mi je naj ponovno pridem v ponedeljek, če se bo utrip srca pojavil in bo plod zrasel, potem nosečnost napreduje, sicer napreduje spontani splav....o merjenjih kakih Beta HCG vrednosti ni bilo govora. Zanima me če menite podobno kot moja ginekologinja , in še zame pomembnejša vprašanja so: ali v primeru splava ki se bo gotovo stopnjeval z obilnejšim izcedkom potrebujem operativni poseg? In - kakšna je možnost zdravega otroka, v primeru da se nosečnost "samoohrani"? Kakšna je v primeru krvavitve sploh možnost da se nosečnost "samoohrani" in da normalno napreduje? sem zelo nemirna, zato bi mi vaš odgovor veliko pomenil. Hvala.
Še enkrat pozdravljeni,

najprej naj se navežem na prejšni post, ker nisem razumela tistega z neoptimalnimi odločitvami v zvezi z mojo nosečnostjo? Je neoptimalno, da grem ali ne grem na laparoskopijo? :)
Danes sem na hlačkah opazila bledo krvav madež (kot kri razredčena z vodo) in potem je bilo še nekaj rjavega izcedka,sedaj pa je spet vse ok. Očitno res nekaj ne štima.

Imam še eno vprašanje za primer, če bo potrebna laparoskopija. Ker je moj Ginekolog iz Trboveljske bolnišnice ponavadi naroči svoje pacientke kar na tam na operacijo, saj so čakalne vrste zelo kratke (teden dni). Tako je bilo pri mojih abrazijah in temu tudi nisem oporekala,saj sem na vrsto prišla v parih dneh. Razmišljam pa, da bi ga prosila,da bi mi tokrat, če bo potrebna LSC napisal napotnico za v Ljubljano.

Ali to pomeni, da bom dlje čakala na LSC ali sem tako ali tako nujen primer zaradi suma na IMN?
In ko sem že pri tem ali, če hormon ne pade v petek je sploh možna še kaka druga diagnoza kot IMN?

Se opravičujem, ker vas spet morim ampak je težko takole čakati kaj se bo zgodilo, medtem ko se v glavi kar naprej porajajo nova vprašanja...
Hvala in lp
Spoštovani,

Če ßhCG ne pade in se v maternici nič ne vidi, vrednosti ßhCG pa so nižje od 1000 U/L, potem obstajata dve možnosti:
- nepopoln splav pri nosečnosti v maternici ali
- IMN
V tem primeru je najprej indicirana abrazija (postrganje vsebine maternice) in nato kontrola ßhCG. Če ta po abraziji pade, je šlo za nepopolni splav oziroma neuspelo intrauterino nosečnost, če ßhCG ne pade pa gre najverjetneje za IMN in se preide na laparoskopijo. Kako bodo ravnali v Ljubljani in kdaj, vam ne znam povedati, se pa s podobnimi primeri ravna v skladu z njihovo nujnostjo in kakšnega daljšega čakanja ni.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Spoštovani,

mislim, da je vsakršno ugibanje brez pomena. najbolje bo počakati, da čas pokaže, kar pač pokaže. Možnosti sta obe, da bo nosečnost uspela ali da ne bo uspela. Bi kaj drugače ukrepali, če bi bila verjetnost ugodnega izida nosečnosti 1%, 50% ali 99%? No, torej.... :-)

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
hvala, vem, vendar je včasih prav mučno čakati na čas....čeprav ja, je edini ki da odgovore včasih....zanima me le še to, ali po 9 dneh krvavitve, ki ni intenzivna, 100% lahko sklepam da gre za propad zarodka in za splav? Čakam na ponovni ultrazvok v ponedeljek, in po navodilih ginekologinje jemljem progesteron, kljub temu da utripa pri 6 tednih zarodka pretekli ponedeljek ni bilo videti v primeru da se nosečnost ohrani - v kar seveda močno dvomim - me pa vendarle zanima ali ima zarodek možnost ugodnega razvoja?........sicer pa če mi lahko z odgovorom morda pomagate prebroditi to čakanje........hvala
Spoštovani,

žal nimam kaj dodati. Možnost, da bo vse v redu je majhna, ampak obstaja, zato poskusite čim manj prizadeto in živčno počakati na ponedeljek.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Ponovno pozdravljeni,
Pisala sem vam že zgoraj glede ss in visokega Bhcg po njem. Zadeva se je končala, kot ste omenili z abrazijo. Čaka me še kontrola Bhcg po praznikih. Vendar sem že po počutju in prsih (ki so kooončno uplahnile in niso več boleče) prepričana,da ne gre za IMN, temveč je šlo res za nepopoln splav.

1. Sedaj pa me zanima koliko časa naj počakam z novo zanositvijo glede na to, da je šlo za nepopoln splav v 5t nosečnosti abrazija pa je bila opravljena v 7t??

Imam pa še eno težavico: ko sem pred 1,5 leta prenehala z KT in prav tako, ko sem imela aprila prvo abrazijo so se mi začeli pojavljati predmenstrualni izcedki, ki trajajo 6-7 dni pred M. Po približno 6mesecih pa so izginili oz. so trajali le dan ali dva pred M. in obakrat sem takrat zanosila. Menim, da mi ti izcedki onemogočajo zanositev vzrok pa je očitno hormonsko neravnovesje. Mogoče pa so tudi povezani z odmrtjem ploda in ss, ki sem ju imela (sedaj že lansko leto).Prav tako nisem zasledila ovulacije v času teh izcedkov, ko so se končali pa je bila in tudi znaki(merila sem jo z testnimi lističi).

2.Zanima me katere tablete bi priporočili,da bi se mi cikel prej uredil in bi lahko zanosila prej kot po pol leta-Dabroston ali kaj drugega?

Vsekakor se bom o tem poskušala pomeniti tudi z svojim ginekologom.
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,

mislim, da bo en popoln lasten ciklus po potrditvi odsotne IMN dovolj. Glede izcedkov in ovulacije lahko seveda le ugibam, ampak predmenstruacijski izcedek predstavlja drugačen problem kot odsotna ali nepredvidljiva ovulacija. Eno je, če ovulacije ne moramo "zaznati", drugo, če je res ni. Če je ni, se jo da sprožiti z zdravili (npr. klomifen), če je, pa je zgolj ne znamo "ujeti", pa ukrepi niso potrebni, le drugače se je treba lotiti "načrtovanja nosečnosti" - npr. z rednimi spolnimi odnosi na 2 ali 3 dni, se ovulacije ne da "zgrešiti". Proti predmenstruacijskemu izcedku, če je ta seveda posledica prezgodnjega propadanja rumenega telesca, pa se nastopa z dodajanjem progesterona. Najprimernejši za to je naravni progesteron v tabletah od 15. do 26. ali 27. dneva ciklusa (Prometrium, Utrogestan ali Estima), ki jih ginekologi poznajo in so na recept.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Pozdravljeni.
Navezala se bom na zgornji post,saj mi ena stvar ni čisto jasna. In sicer napisali ste mi naj počakam z zanositvijo en popoln lasten ciklus. Abrazija je bila torej opravljena 24.12., ovulacijski test je bil pozitiven 10.1. in menstruacijo sem dobila danes 20.1. Je torej en ciklus že končan ali se šteje en ciklus od te menstruacije pa do naslednje? Naj še dodam,da se mi je, kot sem tudi predvidevala začel pojavljati predmenstruacijski izcedek, pojavil pa se je 13.1. torej takoj po ovulaciji! Ginekologa bom prosila naj mi napiše recept za progesteron, vendar ne vem, če se bo strinjal z mano. Če recepta ne uspem dobiti pri svojem ginekologu ali ga lahko dobim kje drugje (mi ga lahko npr. napišete vi, če pridem k vam na samoplačniški pregled)?
Vem,da je velika verjetnost,da moja dosedanja dva splava nista povezana z propadanjem rumenega telesca in progesteron verjetno ne bi pripomogel k uspešni donositvi, vendar tudi če je samo 1% verjetnosti,da bi mi progesteron pomagal se mi zdi vseeno vredno poskusiti.

Resnično hvala za vaš odgovor in lp!
Spoštovani,

če bi vam ne uspelo pri vašem ginekologu, lahko pridete tudi na samoplačniški "kratki posvet z receptom", kar ne bi zneslo veliko. Prva priložnost bi bila že 29.1. okrog 16h v ZCD.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Zopet lepo pozdravljeni,
sporočam,da mi je pri mojem G. uspelo dobiti progesteron, vendar ne naravnega, temveč Dabroston. Jemala naj bi 2x1 tableto, od 16-25dne. Moji ovulacijski testi pa so pozitivni med 16-19 dnem ciklusa.
Imam pa dilemo glede začetka jemanja, saj sem prejšni mesec imela rjav izcedek od ovulacije naprej z nekaj krvavega izcedka 20 in 22 jan. in potem močnejša krvavitev od 24 jan. Sedaj ne vem ali naj štejem začetek m. cikla od 20 ali 24 jan. Vsekakor pa si ne želim še bolj podreti cikla z nepravilnim jemanjem.
Ker si redno merim ovulacije in naj bi jo tudi po mnenju G. (v L jajčniku je bil folikel danes velik 16mm) dobila kmalu ali bi bilo smiselno, da počakam na pozitiven ovulacijski test in potem začnem z jemanjem? Koliko dni po pozitvnem testu bi morala začeti z jemanjem?
Zanima me tudi od kdaj se šteje nov ciklus po končanem jemanju: s prvim dnem po koncu jemanja Dabrostona ali z prvim dnem nove krvavitve? Pa še zadnje vprašanje: v kolikor bi zanosila in tega nebi pravočasno opazila, ter prenehala z jemanjem tablet, kakšna je lahko škoda - odluščenje maternice in splav?

Lep pozdrav in hvala
Spoštovani,

glede na to, da iz izcedka ne moreva določiti začetka ciklusa, se strinjam z vami, da počakate na pozitivni ovulacijski test, s progesteronom pa začnete 3 dni po + testu, torej po ovulaciji. Ciklus se šteje od prvega dneva krvavitve dalje. Dabroston se daje tudi v nosečnosti, zato naj vas morebitno sovpadanje nosečnsoti z jemanjem Dabrostona ne vznemirja preveč.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Pozdravljeni, še eno vprašanje glede Dabrostona.
V torek je bil zadnji,10 dan jemanja D. zato sem naredila nosečniški test in ker je bil negativen sem prenehala z jemanjem.
Danes pa sem ga ponovila in je pozitiven, vendar je testna črtica še bolj bleda (tako je bilo tudi pri prejšnjih nosečnostih in je bilo vedno res pozitivno). Glede na manjšo količino roznega izcedka, ki se je pojavil v pon. in torek sklepam, da je šlo takrat za vgnezditev.
D. naj bi jemala tudi kot podporo zanositvi, naj torej že danes začnem z nadaljevanjem jemanja ali raje počakam kak dan, ponovim test in potem nadaljujem? Kakšen je odmerek jemanja v nosečnosti, tudi 2x1 tableto? Danes se mi je pojavil tudi oranžno obarvan izcedek (prejšnjič je le ta vodil do rjavega in nato do splava). Ali je potrebno povečati dozo tablet, če se pojavi rjav izcedek ali krvavitev?
Zelo sem zmedena in bojim se ponovitve splava, zato se spet obračam na vas.

Hvala in lp
Spoštovani,

če so vam Dabroston že predpisali, potem ga uporabljajte, saj če je po naključju res potreben, je potreben ravno zdaj v času vgnezditve. Ko se zarodek enkrat hormonsko poveže z rumenim telesom, progesteron pravzapva ni več potreben oziroma ne rešuje več ničesar.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Spoštovani.

Zanima me, koliko lahko na spontani splav v zgodnji nosečnosti vpliva večji telesni napor ženske. 18. januarja sem dobila menstruacijo, 23. januarja sem zasledila gost, beljaku podoben lepljivi izcedek (je možno da je tako hitro ovulacija). 31. smo imeli doma posebno stanje, in je bilo treba pač fizično neke stvari delati, od takrat sem naprej imela rjav izcedek, včasih komaj viden, včasih bolj, danes 24.2 sem šla zaradi pozitivnega testa nosečnosti na pregled, ker imam še vedno izcedek, pa pravi da ni videti vrečke, da je zadebeljena maternica in da je neka vodena (ne vem imena), da ni prave okrogle oblike in da je lahko to ostanek nosečnosti....v sredo grem še enkrat na pregled in bomo videli ali bo treba narediti abrazijo.... Informacijo, ali lahko večji fizični napor ženske ob ali po vgnezdenju oplojenega jajčeca v maternici povzroči ss rabim, da vem kako se vnaprej paziti da naredim, kar lahko da ne pride do propada nosečnosti... Hvala in lep pozdrav
ne, nobena fizična aktivnost ne more povzročiti splav, čeprav zdravniki s svojimi priporočili dajejo nasprotne signale. Ampak dejstvo je, da bi takšno povzročanje splava zelo olajšalo dostop do splava ženskam v državah, kjer je splav prepovedan, pa jim to žal čisto nič ne pomaga. Lahko praktično počnete kar želite, pa zdrave nosečnosti skorajda ni mogoče odpraviti, bolne pa skorajda ni mogoče zadržati.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Spoštoani!

Prosim za vaše mnenje. Kot sem ža napisala, sem imela zadno menstruacijo 18. januarja, test nosečnosti pred dnevi pozitiven, od 1.februarja ali par dni kasneje, sem imela rjav izcedek, na začektu čisto drobne pikice, kasneje več kapljic. NI bilo močne krvavitve. Na UZ pred dvemi dnevi videti vodeni ovoj, danes nič več, ni gastacijske vrečke, Beta-hck 24.2 =326, Beta hcg 26.2 = 320. Se pravi da nosečniški hormo ne narašča. Maternica zadebeljena do 11,4 mm. Ali menite, če bo v petek Beta hcg isti ali nižji in ni vidna gastacijska vrečaka, da je ok da mi naredijo abrazijo. NIč me ne boli, rjav izcedek je še vedno rahel. menstruacije ni...ali bolje počakati pa sebo samo to izčisti in bo kasneje prišla menstruacija.... Ne vejo, ali je bila nosečost, pa je bil rjav izcedek propad gastacijske vrečke in je nosečnost propadla ali je možnost IMN. Pravi da na UZ ne vidi nič da bi bilo na jajcevodih, menda se vidi neka odstopanja, čeje IMN.....

Hvala za odgovor.

Nada
Ponovno pozdravljeni,
sporočam, da je bil nosečniški test danes negativen, torej se nosečnost očitno ni obdržala ali pa je sploh ni bilo. Sedaj pa me zanima glede dabrostona, jemala sam ga namreč 10 dni, nato sem za 6 dni prekinila (v tem času ni bilo m., test pa je bil pozitiven) sedaj ga jemljem 3 dni, saj sem mislila, da sem noseča. Naj torej takoj prekinem z jemanjem, ker je sedaj test negativen ali naj počakam, da mine 10 dni jemanja in nato prekinem? Kontrolo pri svojem G. imam v pon.

Lp In hvala
Se opravičujem, pozabila sem vprašati še ali je možno,da je več različnih testov kar 5 dni zapored lažno negativnih? Ker jaz menim,da je šlo za neuspelo nosečnost in če imam prav je to že moja 3ja takšna nosečnost, kar pomeni,da imam sedaj pravico do kakšne preiskave več, kajne? Ali mora moj G. v primeru,da grem samoplačniško na Bhcg test in je še pozitiven, upoštevati tudi to nosečnost kot 3ji splav? Trenutno namreč meni,da so bili testi lažno pozitivni.

Hvala in lp
Spoštovani,

ginekolog ni dolžan ničesar upoštevati, je pa v navadi, da se po vsaj 3 zaporednih propadlih nosečnostih indicira kromosomska analiza potencialnih staršev, da se izključi morebitna uravnotežena translokacija pri enem od para. Tudi na to preiskavo pa se žal lahko čaka tudi nekaj mesecev, ker je primerov, ki potrebujejo tovrstno preiskavo več kot je plačanih in dogovorjenih takšnih preiskav z ZZZS na letni ravni. Samoplačniško pa je seveda na voljo takoj, saj kapacitete genetikov in genetskih laboratorijev niso prekoračene.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
predlagam, da prepustite odločitev zdravnikom, ki se ukvarjajo z vami. Pri tem ßhCG je skoraj vseeno, katero taktiko uberemo. Če bo ßhCg upadel, lahko čakamo, če bo zelo malo zrasel, bi bila na mestu abrazija in če po abraziji ne pade vrednost ßhCG zelo na hitro, gre za IMN.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Pozdravljeni, še zadnje vprašanje:
Danes sem opravila BHCG test in rezultat je 4.80mlU/ml. Vem,da je to nizka in negativna vrednost, vseeno pa me zanima ali lahko ta rezultat kaže na neuspelo nosečnost? Ali se takšna vrednost lahko pokaže nasplošno pri vseh nenosečih ženskah ali je takrat rezultat običajno 0? Ker mi ne gre v račun, zakaj ko sem naredila premor z dabroston ni bilo menstruacije in zakaj je bilo več testov pozitivnih potem pa je v torek črtica zbledela. Če bi bili testi lažno pozitivni, bi to namreč pomenilo, da sem po prenehanju z D. imela ovulacijo namesto M, to pa ni mogoče, sej je bila O že 10 dni prej. No danes se je začela tudi zapoznela menstruacijska krvavitev, zato bom sedaj prenehala z dabrostonom.

Res hvala za odgovore in potrpljenje in lep pozdrav!
Pozdravljeni,

vaših odgovorov sem prebrala na to temo že kar nekaj. Zavedam se pač dejstev, glede pomena "hematoma" oziroma 50/50% možnosti prekinitve ali nadaljevanja nosečnosti.

Sama sem v 5 t 5d in danes zjutraj sem na papirju zasledila res blag rjav beli tok. Ker vem, da rjavo barvo pomeni le neko krvavitev, sem se odpravila samoplačniško k ginekologu, ki pa ni bil moj (saj je bil odsoten). Gre sicer za mojo drugo nosečnost in je prva minila brez posebnosti kot tudi sam porod. Skratka, kar me moti, je to, da je ginekolog vsega skupaj na monitorju opazoval največ 20 sekund, povedal, da gre za zgodnjo nosečnost, da nekega odboja od ploda ni, ker je še premajhen in da imam poleg vrečke hematom. Predpisal mi je progesteron Estima 2x dnevno po dve tableti vaginalno. Drugega ne. Ni mi omenil ne za kaj gre, koliko je velik ta hematom, čemu te tablete, je to nevarno, na kaj moram paziti, skratka nič. Sem precej realna oseba, ampak človek bi pričakoval več od strokovne osebe. Dobila sem kar 6 škatel teh tablet in v vsaki jih je po 30. Poklicala sem nato sestro mojega ginekologa, ki me je naročila čez 14 dni. Danes sem si tableti že vstavila in že po nekaj urah opažam precej povečan tok, blago rjave barve ampak bolj na prozoren način. Je to normalno?

Šla sem po odgovore, pa se počutim kar opeharjeno za svoj denar. Na kakršnokoli vprašanje samo, da se dogodkov ne da predvideti, da gre samo naprej ali se prekine ipd. Vsaj glede na bežen pogled monitorja sklepam, da je nosečnost v maternici in ni izvenmaternična.

Ob vsem tem pa sem še prehlajena. Kašelj in zamašen nos. V navadi imam v takih obdobjih piti vsako jutro sok stisnjene limone, vodo in malenkost cimeta. Ves čas jemljem tudi Elevit. Lahko kakorkoli predoziram telo z vitamini in s tem škodujem plodu?

Lep pozdrav!
Spoštovani,

z Dabrostonom lahko prekinete takoj, saj je sistem pod dovolj časa trajajočim vplivom progesterona iz rumenega telesca in bo po ukinitvi Dabrostona verjetno v kratkem času prišlo do M.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Spoštovani,

če bi bili takoj ob pozitivnem testu naredili krvni test ßhCG in bi bil ta >40 U/L, bi lahko o vsem tem razpravljala, zdaj pa lahko le dokaj neuspešno ugibava. Vrednosti ßhCG do 10 U/L se lahko pojavijo pri vsaki ženski izven nosečnosti, ker je tu nekje prag občutljivosti testa, kjer metoda sploh postane zanesljiva in ločljiva.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Spoštovani,

naleteli ste na dokaj standardno obravnavo, uveljavljeno med ginekologi, čeprav zanjo že dolgo ni več znanstvene podpore. Res je, da obstaja tudi takoimenovana "popustljivost rumenega telesca" kar bi se zdravilo z dodatki progesterona, ampak iz fiziologije vemo, da se to pojavi zelo, zelo zgodaj v nosečnosti in da je problem le obdobje vgnezditve, torej kratek čas med oploditvijo in vgnezditvijo, ko zarodek absolutno potrebuje podporo progesterona iz RT. Če RT začne propadati preden zarodek uspe priti do maternične sluznice, se vgnezditi in rumenemu telesu "poslati" signal, da je tam (s hormonom hCG), s čimer prevzame nadzor nad nadaljnjim delovanjem RT, potem pride do splava. Čim se v krvi pojavi hCG, je to dokaz, da se je zarodek vgnezdil in razloga za progesteronsko podporo pravzaprav ni več, v praksi pa se jo predpisuje še kar naprej, čeprav ga je v sistemu več kot dovolj. Skratka, če boste Estimo uporabljali ali ne, bo izplen enak, saj je razlogov za splav veliko, Estima pa bi pokrila le problem popustljivega RT, ki je v bistvu že neaktualen. Svoj ritual zdravljenja prehlada pa lahko brez zadržkov obdržite tudi v nosečnosti, ker se z vitaminov iz skupine B in C ni mogoče predozirati.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Navedeno
malo.bitjece
Spoštoani!

Prosim za vaše mnenje. Kot sem ža napisala, sem imela zadno menstruacijo 18. januarja, test nosečnosti pred dnevi pozitiven, od 1.februarja ali par dni kasneje, sem imela rjav izcedek, na začektu čisto drobne pikice, kasneje več kapljic. NI bilo močne krvavitve. Na UZ pred dvemi dnevi videti vodeni ovoj, danes nič več, ni gastacijske vrečke, Beta-hck 24.2 =326, Beta hcg 26.2 = 320. Se pravi da nosečniški hormo ne narašča. Maternica zadebeljena do 11,4 mm. Ali menite, če bo v petek Beta hcg isti ali nižji in ni vidna gastacijska vrečaka, da je ok da mi naredijo abrazijo. NIč me ne boli, rjav izcedek je še vedno rahel. menstruacije ni...ali bolje počakati pa sebo samo to izčisti in bo kasneje prišla menstruacija.... Ne vejo, ali je bila nosečost, pa je bil rjav izcedek propad gastacijske vrečke in je nosečnost propadla ali je možnost IMN. Pravi da na UZ ne vidi nič da bi bilo na jajcevodih, menda se vidi neka odstopanja, čeje IMN.....

Hvala za odgovor.

Nada

Pozdravljeni!

Prosim še za eno mnenje. Bega hcg je 28.2 padel pod 260, maternica zadebeljena pred parimi dnevi 11,4 mm, danes 8 mm. Ginekolog predlaga abrazijo in histološki pregled, ali je šlo za maternično ali IM nosečnost. Po testih menim da bi bilo tudi ok počakati, da se slunica tudi sama čisti. Ali je možno da pride do vnetja slunice in zastrupitve, če čakam. Drugo vprašanje je, ali abrazija dobro vpliva na potencialno novo nosečnost (če je dobro stara slunica postrgana dol, je mogoče zaradi tega boljša možnost vgnezditve oplojenega jajčeca?). Hvala za odgovor, Nada
Spoštovani,

dokler ßhCG pada, abrazija ni potrebna, abrazija pa načeloma ni blagodejna za rodila. Zanjo se odločimo, kadar drugače ne gre in v vašem primeru bi morda res šlo tudi brez. Zaradi tako malo tkiva, ki izloča hCG ne bo prišlo do nobene zastrupitve, v najslabšem primeru do kasnejše abrazije zaradi predolgo trajajoče krvavitve.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Ponovno pozdravljeni,

hvala za odgovor. Mi je pa na misel prišlo še eno vprašanje. Ali ima moja krvna skupina, ki je 0 negativna, lahko kaj vpliva na zarodek, glede na to, da se naj bi nahajal hematom v maternici? Morda povsem odvečno vprašanje, a spomnim se, da sem v prvi nosečnosti zato prejela cepivo, po porodu pa ne, ker se izkazalo, da ima hči isto krvno skupino, Rh prav tako negativen.


Lep pozdrav.
na srečo celice plodovih tkiv tako zgodaj še ne izražajo antigenov Rh na svoji površini, zato ta hip kljub znakom krvavitve še ni potrebno dajati antiD seruma, ga pa bi priporočil, če se podobne krvavitve nadaljujejo oziroma ponovijo po 8. tednu nosečnosti. Po drugi strani pa bi morda lahko partnerja poslali na določitev krvne skupine in Rh ter v primeru, da je on tudi Rh negativen (za to obstaja 15% možnost), na nadaljnje injekcije anti D lahko pozabite, ker so vsi otroci takšnega para Rh negativni.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Navedeno
malo.bitjece
Navedeno
malo.bitjece
Spoštoani!

Prosim za vaše mnenje. Kot sem ža napisala, sem imela zadno menstruacijo 18. januarja, test nosečnosti pred dnevi pozitiven, od 1.februarja ali par dni kasneje, sem imela rjav izcedek, na začektu čisto drobne pikice, kasneje več kapljic. NI bilo močne krvavitve. Na UZ pred dvemi dnevi videti vodeni ovoj, danes nič več, ni gastacijske vrečke, Beta-hck 24.2 =326, Beta hcg 26.2 = 320. Se pravi da nosečniški hormo ne narašča. Maternica zadebeljena do 11,4 mm. Ali menite, če bo v petek Beta hcg isti ali nižji in ni vidna gastacijska vrečaka, da je ok da mi naredijo abrazijo. NIč me ne boli, rjav izcedek je še vedno rahel. menstruacije ni...ali bolje počakati pa sebo samo to izčisti in bo kasneje prišla menstruacija.... Ne vejo, ali je bila nosečost, pa je bil rjav izcedek propad gastacijske vrečke in je nosečnost propadla ali je možnost IMN. Pravi da na UZ ne vidi nič da bi bilo na jajcevodih, menda se vidi neka odstopanja, čeje IMN.....

Hvala za odgovor.

Nada

Pozdravljeni!

Prosim še za eno mnenje. Bega hcg je 28.2 padel pod 260, maternica zadebeljena pred parimi dnevi 11,4 mm, danes 8 mm. Ginekolog predlaga abrazijo in histološki pregled, ali je šlo za maternično ali IM nosečnost. Po testih menim da bi bilo tudi ok počakati, da se slunica tudi sama čisti. Ali je možno da pride do vnetja slunice in zastrupitve, če čakam. Drugo vprašanje je, ali abrazija dobro vpliva na potencialno novo nosečnost (če je dobro stara slunica postrgana dol, je mogoče zaradi tega boljša možnost vgnezditve oplojenega jajčeca?). Hvala za odgovor, Nada

Spoštovani,

pri meni je bilo potem tako, da nisem šla na abrazijo, še isti dan zvečer, ko bi naj šla na abrazijo, sem dobila krvavitev oz. menstruacijo, ki je trajala malo dlje kot običajna. Začetek menstruacije je bil 28. februar, konce krvavitve je bilo 7. marca. Danes smo 18. marca in sem spet začela dobivati rjav izcedek. Zakaj menite da je tako. Nisem imela znakov ovulacije, sicer si z možem želiva še enega otroka, zato imava nezaščiten odnos. Danes sem dvignila naenkrat dva otroka, vsakega cca 13 kg in sem zvečerk opazila rjav izcedek....ali je lahko škodljivo, če nisem spet noseča, da imam tako zgodaj rjav izcedek na zanositev. Če sem spet zanosila, kaj spet prodada nosečnost. Še vprašanje, ali lahko sevanje računalnika prenosnega, če ga imaš na trebuhu, ko kaj pišeš, škodljivo vpliva na zarodek (po moje ja, samo prosim za vaše mnenje). Hvala za odgovor in lep pozdrav.
izcedek ni zaradi dviganja otrok. Računalnik ne seva ionizirajočih žarkov, torej ni škodljiv za plod. Sicer pa, ne moreva razpravljati o nosečnosti, če tega niste vsaj potrdili s testom. Zakaj izcedek seveda ne vem, ampak tudi tu je prvo izključitev zaostankov prejšnje nosečnosti.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Hvala za odgovor. Bom se naročila pri ginekologu :). Samo glede rjavega izcedka, zakaj se pojavlja pri meni pogosto ta rjavi izcedek, lahko že nekaj dni po končani menstruaciji ali pa nekje na polovici med eno in drugo menstruacijo, včasih pa nič....
zakaj se pri vas pojavlja rjavi izcedek po končani M res ne vem, razlogov za to pa je veliko. Običajno je razlog hormonski, lahko pa je tudi organski. slednje lahko ugotovi ginekolog s pregledom in UZ pregledom rodil, včasih z invazivno diagnostiko, npr. s histeroskopijo in/ali abrazijo. kakorkoli, na daljavo o tem težko rečeva kaj tehtnega.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Pozdravljeni.

Na vas se obracam ponovno, ker je moj ginekolog mnenja, da ni potreben pregled pred prej dolocenim datumom. Torej, kaj me skrbi? Ze od petega tedna dalje imam rjavi izcedek z temnejso rjavo sluzjo, kot koscki, vendar gre za sluz (recimo kot smrkelj) ne tkivo. Bolecin ni. Kontrolo sem imela vsak teden, do 7. tedn in vsakokrat je plodu srce bilo, le velikost ves cas ne ustreza in je za priblizno 10 dni manjsi, zaradi cesar je prestavil pdp, materinske knjizice mi ne zeli izdati, ker meni, da se bo vse skupaj koncalo oziroma ce bo takole vse do 10. tedna (krvavitev, neustrezna rast) predlagal prekinitev. Po zadnji menstruaciji bi morala biti jutri noseca 10. tednov, vendar plod ustreza tednu in pol manj. V petem tednu mi je predpis progesteron. Dokler sem ga jemala krvavitve ni bilo, vmes sem precej zbolela s prehladom in tablet zaradi izcrpanosti nisem vzela in po dnevu sem spet imela rjave izcedke. Ponovno sem pricela jemati tablete in so nehale takoj, dva dni nazaj mi jih je zmanjkalo in po dnevu spet krvavim. Ali jemanje progesterona vaginalno vpliva na lazni obcutek nekrvavitve? Ker ginekolog je dejal, da ko zmanjka nima vec smisla jemati, ker je kar je. Ampak pregledati me pa noce prej kot cez dva tedna, sploh ker me nic ne boli. Ampak vnetja ne spremlja vedno bolecina. Tudi moja stara mama je ni, pa je imela zaradi odmrlega ploda ze hudo vnetje in so jo komaj resili v 4. mesecu. Kar se pa velikosti plodu tice, pa je moja mami reka, da so zame trdili da sem za dva tedn prwmajhna, vseskozi je krvavavela kar pol nosecnosti, a sem se kljub temu rodila zdrava. Je lahko to dedno? Da imam pac podoben potek nosecnosti? Res se ne bi rada zbudila s kaksnim hudim vnetjem zarad nepregledov. Oprostite, ker sem bila dolga, vendar so skrbi preprosto mocnejse od moje zmoznosti nesekiranja.

Lep pozdrav
Spoštovani,

ne vem, kaj so razlagali vaši babici in materi in kakšne so bile razmere takrat, vendar vam lahko zatrdim, da samo odmrtje nosečnosti tako zgodaj (najmanj do 18. tedna) ne povzroči problemov, ker je masa odmrlega tkiva premajhna. Zadeva tudi ni dedna. Zakaj bi prekinjali nosečnost, ki je živa, mi ni jasno, saj nihče ne more točno vedeti, kdaj je nastala in zato tudi ne, da je premajhna. Lahko le ugotovimo, da njena velikost odstopa od pričakovane glede na ZM in je zato zelo verjetno zgolj mlajša (nastala kasneje). Pregledovanje vsak teden zaradi krvavitve torej res ni potrebno in četudi bi zarodek res odmrl, ni nujno tega vedeti takoj.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Pozdravljeni,

takole. Danes sem obilno zakrvavela, bolecin ni, le obcutek nelagodja kot pri menstruaciji. Ginekolog je ugotov, da plodu ne bije vec srce ze ca 5 dni. Dal mi je napotnico za cuscenje za jutri. Krvavitev je zmerna do mocna, vmes si konkretni koscki sluznice a nic ne kaze, da bo prenehala. Ginekolog je rekel, da bo tako do jutra in naj kar pocakam, le ib hudih bolecinah naj grem na urgenci ze prej oziroma ce bi kri kar tekla od mene. Pravi, da mi bodo verjetno ponudili tudi dokoncanje splava s tableto, a mene zanima, ce lahko vseeno izberem kar abrazijo, da to naredijo enkrat, ne da cama doma, da gre samo ven? Tega res ne bi rada, sploh pa se doma zvijala od bolecin, ko pa imam ze dvoletnico, za katero nocem, da me spremlja ob tem. Zanima me tudi, ob laterih znakih naj grem ze prej v bolnico. Ker cutim ze rahle bolecine v noznici ki spominjajo na tiscanje, sploh ko stojim. V maternici pa cutim nelagodje in obcutek napetosti. O izraziti bolecini se ni sluha. Bojim se le, da bom ponoci spala in da se bo krvavitev povecala. Sedaj je toliko mocna, da na dve uri menjam srednje napojen vlozek.

Lp
Dodajam se, da se mi je pred nekaj minutami izlocil za celo pest velik kos tkiva. Izgledalo je tako kot krvava postjica (temno rdece, malo belkastega tkiva). Bi ciscenje se potrebno? Ne vem pa koliko je velika posteljica v 9.tednu. Podrobneje gledala nisem in ne vem ce je vsebova gmota tudi plod.
Spoštovani,

če bo po izločitvi omenjene gmote krvavitev prenehala ali se vsaj bistveno zmanjšala, počakajte do jutri, če bi se močna krvavitev nadaljevala, pa kar danes obiščite urgenco. Pomaga sicer če ste vsaj 6 ur pred tem tešči, da bo možna narkoza.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Spostovani.
pisem kot nadaljevanje prejsnjih vprasanj pod malo.bitjece in vasih odgovorov. Po ss imam ze drugi mesec na sredi cikla rjav izcedek, ki se zacne po moje v casu ovulacije in traja do menstruacije. Stara bom 40 let, 60 kg, 163 cm. Imela sen ze en ss pred stirimi leti, plodu nehal biti srcek, potem nosecnost bp, pri rojstvu bilo potrebno zelo raztegovati mv, ker se otrok ni spustil in je mv drzal, otrok sedaj star 3 leta. Zeliva si se enega otroka od letos januarja. Takoj zanosila, bil ss. Tezava sedaj rjav izcedek ocitno po ovulciji. Vcerj bila pri g. Dal mi progesteron, pravi da je verjetno za popuscanje rumenega telesca. Da je glede na sluznico maternice, ki je zadebeljena cas O. Tri dni nazaj se mi je pojavil izcedek. Drugega vzroka za izcedek ne vidi. Jajcnika vidna, folikel verjetno pred dnevi pocil, ker ni viden... Sem vegetarjanka.. Preden sem dobila ta mesec rjav izcedek me je peklo na podrocju maternice, sedaj pocasi to pojenjuje. Hecno da dan pred pojavom rjavega izcedka kaj dvignem tezkega in potem se zacne in traja. Moja krvna skupina 0-, moz 0+. Ali bi vi tudi svetoval progesteron ali kaj drugega. .. Kaj menite da je se lahko vzrok izcedka. Ali tak izcedek ovirA zanositev in nosecnost... V zadnjih dveh mesecih ne opazim lepljive sluzi v casu ovulacije. Hvala za odgovor.
Spoštovani,

rjav izcedek ne pove nič drugega kot da od nekje rahlo krvavite, od kje in zakaj pa žal ne. Pri 40 letih gre res lahko za popustljivo rumeno telesce in posledično primanjkovanje progesterona, ampak to se redko zgodi pred 8. dnem po ovulaciji. Zato sem negotov. kakorkoli, progesteron ne bo škodil, lahko pa koristi. Vse ostalo ni merodajno.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Spostovani. Hvala za vase mnenje. Ali naj bi jemanje peogesterona zavirali tudi izcedek. Kaksne preiskave bi bilo dobro se narediti? V preteklih treh nosecnostih, 2x ss, 1 x uspesna, sem zanosila v enem ali dveh mesecih. Sedaj pa ta rjavi izcedek ze v zadnji nisecnosti pred tremi meseci, kjer je bil potem ss ki ga je spremljal rjavi izcedek. Potem pa se po dveh nadaljnjih menstruacijah isto, rhav izcedek se pojavi cca. Na sredi cikla in traja do M. Progesteron naj bi jemala med 11 in 25 dnem po M. Sedaaj sem na 20 dnevu, ko sem dobila tablete, pa sem jih kar zacela jemati. Skodi verjetni ne. Ce zanosim, ali je potem treba prekiniti po 25 dnem ali jemati naprej in kako. Ker imam 40 bi rada hitro naredila kar lahko. Zal see nisva prej odlocila. Hvala
progesteron velja jemati nekje od 17. do 28. dneva ciklusa, torej 12 dni. 28. dan naredite test in če je negativen, nehajte s progesteronom, sicer pa nadaljujte dokler se z UZ ne bo videlo nosečnosti + srčne utripe ploda.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
V Dabrostonu je Didrogesteron, progesteronu zelo podoben progestagen, s katerim imamo tudi pri nosečnicah dobre izkušnje. Ima od progesterona nekoliko daljšo razpolovno dobo, zato zadostuje 2x dnevno jemanje in je močnejši, zato so tudi odmerki nižji (10 mg). Če želite raje naravni progesteron, potem potrebujete recept za Estimo (100mg).

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Spoštovani dr. Pušenjak,

nekaj odgovor na zastavljena vprašanja sem našla že ob prebiranju foruma in vaših odgovorih na zastavljenja vprašanja ostalih nosečnic s podobnimi težavami, vendar pa bi se na vas obrnila s prošnjo za konstruktivno mnenje glede trenutne situacije. Noseča sem 6 tednov 3/7 (ZM 8.3.2014), pred slabim tednom sem začela krvaveti z rjavim izcedkom brez nekih težav in imela 18.4. izredni pregled pri ginekologu zaradi krvavitve. Takrat je le potrdil nosečnost 5 t in 6 dni in videl GV 10 mm. Ni mogel potrditi kje nosečnost poteka (torej še vedno lahko obstaja sum na IMN), postavil diagnozo grozeči splav, predpisal počitek dokler je tak izcedek in Dabroston 2 x 1 tbl (vaše mnenje o Dabrostonu sem že dobila :), vendar takrat nisem ugovarjala in verjamem, da ima Dabroston tudi velike psihične učinke na strah nosečnice), ter prvi pregled (kot je bil že pred tem določen) ostaja 20.5. Sicer vse prej našteto razumem, da je tipična terapija, najbolj pa me zbega dejstvo, da moram čakati na pregled pri ginekologu še 4 tedne (vse skupaj skoraj 5 tednov). Sicer je res, da je moj ginekolog precej zaseden, vendar pa vas vprašam, če bi se vi pri mojem primeru odločili za enak potek? Če izvzamem dejstvo, da bom še štiri tedne preživela v strahu ali sploh nisem več noseča (in to definitivno ne more pozitivno vplivati na mene in otroka), me skrbi tudi to, ali je morda vseeno sum za IMN? Ne želim biti panična nosečnica in zavedam se, da narava pač naredi, kar naredi, vendar a moram biti toliko časa v stanju status quo in razmišljam ali bi bilo smiselno opraviti kakšen predčasen UZ (tudi samoplačniški).
Zahvaljujem se vam za odgovor in lep pozdrav.
V vaši obravnavi sta si vsaj dve ugotovitvi navzkriž:
Ali je ali ni znana lokacija nosečnosti? Če je, potem bi bilo lepo, da bi vas o tem ginekolog obvestil, saj ste očitno dovolj razgledani, da poznate pojem IMN in kaj to lahko pomeni. Če ni znana lokacija nosečnosti ali o tem vsaj obstaja nek dvom, potem 4 tedensko odlaganje nadaljnje obravnave odstopa od standardov v medicini in bi sam v tem primeru obravnavo ponovil čez največ 1 teden.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Najprej hvala za odgovor. Ginekolog mi je v petek ob UZ (ob tem, da je zatrjeval, da je trenutno GV 10 mm optimalna za trenutni čas in izražanju mojega strahu, da je lahko vzrok krvavitve IMN) izjavil, da mi v tistem trenutku ne more potrditi, kje nosečnost poteka. Vmes je le omenil to, da so jajčniki v redu in pokazal GV na trenutnem posnetku UZ. Sedaj sem ga poklicala še enkrat, da se prepričam o njegovi izjavi in je povedal v smislu, da pri mojih težavah obstaja sum na lažno GV (ki je lahko čez dva tedna ni več videti na UZ) in da v petek res ni potrdil dokončno ali res poteka v uterusu ali ne in bo to dokončno potrdil, ko bo videl plod v GV (torej 20.5.!). V primeru težav seveda predčasna kontrola, ker pa so trenutno težave statične, kot so bile, nimam razlogov za predčasni UZ, ker je menda ta razpon optimalen, da se bo videlo kaj več (tudi ponudbe za samoplačniški UZ ni sprejel). Vem, da ima strah velike oči, vendar a mislite, da bi že zaradi lastnega miru bilo smiselno opraviti samoplačniški UZ? Hvala za pomoč!
Spoštovani,

no, moja kritika "neodločnosti" o tem, kje poteka nosečnost je sicer izrazito strokovne narave, ampak vseeno bom malce pojasnil probleme okrog tega. Res obstaja pojav, ki ga strokovno imenujemo "psevdogestacijska vrečka", katera se kaže v maternici kljub temu, da gre v bistvu za IMN, ampak takšna "navidezna GV" v maternici nikoli ni večja od 4 do 5 mm. Če je premer mehurčka 10 mm, mislim, da gre za jasno GV v maternici in bi to kolega lahko tudi opredelil za takšno. Resda obstaja tudi pojav tako imenovane "heterotopne nosečnosti", kar pomeni dvojne nosečnosti, pri kateri je ena v in ena izven maternice, kar pa se zgodi 1x na 10.000 nosečnosti in torej ni nekaj, o čemer bi morali ob vsaki nosečnosti razmišljati.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Hvala za odgovor in obrazložitev. Človek se vedno znova kaj novega nauči :) Kaj je bil razlog za dvom in neodločnost ginekologa pri mojem primeru verjetno kot kaže ne bova izvedela (vsaj ne do 20.5.:) ). Če na kratko povzamem bistvo: ker se v enem tednu krvavitev ni poslabšala in ostaja na enaki stopnji, ter nimam bolečin, imam v tem trenutku veliko možnosti, da moja nosečnost lahko poteka povsem normalno oz. je strah za IMN kljub krvavitvi v tem primeru tako zelo minimalen, da lahko pustim času čas (torej brez poslabšanja do 1. pregleda 20.5.) in ni potreben predčasen UZ?
Sedaj bi dodala še eno nujno vprašanje: v sredo sem opravila v službi beta-hcg in je bil rezultat 5643, danes sem se odpravila še v Adrialab na samoplačniški test (ker ga v službi ni bilo mogoče opraviti) in je pokazal 4477. Kaj je lahko razlog za to? Moj ginekolog danes več ni bil dosegljiv, zato se nisem mogla z njim posvetovati...
v roku enega tedna bi se sicer dalo z UZ preveriti, če nosečnost napreduje, če se bo pojavil srčni utrip ali ne in ima nosečnost perspektivo ali ne, nujno pa to ni.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
ne vem, kaj je razlog za razliko, ampak zelo verjetno gre zgolj za različno delujoča laboratorija.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Sedaj dodajam še vprašanje: izkazalo se je, da gre za blighted ovum (na napotnici je pisalo snetljivo jajce z nemehurčkasto snetjo), ker je v devetih dneh od zadnjega UZ GV narasla za manj kot 1 mm in mi bodo v ponedeljek morali opraviti splav. Zanima me, ali se lahko zanesem na to, da ne gre za molarno nosečnost glede na vrednosti beta hCG (beta hCG je bil v petek 4477 in v ponedeljek 5740) - ali to ob splavu tudi kaj preverjajo? Ali pri prvem splavu še kakšno histološko analizo, kaj je bil razlog za prazno GV ali pač to naredijo pri ponavljajočih se primerih? Poskušam lahko zanositi že čez en ciklus ali je potrebno čakati kaj več (nekateri omenjajo vsaj dva ciklusa)? Najverjetneje preveri padec beta hCG ginekolog? Hvala za odgovore!
Spoštovani,

pri hidatidni moli ßhCG vedno naraste na ekstremne vrednosti, zato mislim, da pri vas ne gre za molo ampak običajno neuspečo nosečnost s praznim jajcem ali celo "missed AB" (zamujeni splav), kjer obstajajo zasnove zarodka, ki pa je odmrl. Zasnova zarodka je jasna, čim se v GV vidi rumenjakov mehurček. Mislim, da boste lahko ponovno poskusili zanositi že po enem normalnem menstruacijskem ciklusu.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Pozdravljeni,..tudi jaz se obracam k vam ker imam problemcek ki si ga neznam pjasniti. Menstruacijo imam vedno redno in neboleco. Imam enega otroka. 26.4.2014 bi morala obiti redno menstruacijao,ampak se mi je pet dni (torej v ponedeljek) pojavil rjav izcedek ki je trajal vse do sobote,torej sest dni. V soboto se je popoldne kar vlilo iz mene,kot pri obicajn8i menstruaciji z tem da je to trajalo samo dva dni. Vceraj (ponedeljek) je prenehalo in spet se je pojavil temno rjav izcedek,ki je danes zelo blag.(skoraj ga ni vec). Obstaja moznost da sem noseca ali bi bil kje drugje problem? Upam da mi odgovorite cimprej. Hvala.
Spoštovani,

nihče drug razen vas ne more vedeti, če obstaja možnost da ste noseči, če obstaja takšna možnost pa ste tudi vi sami edini, ki to lahko ugotovite in sicer s testom nosečnosti. V tem pogledu vam torej ne znam niti malo pomagati. Če niste noseči, pa gre za eno od motenj v menstruacijskem ciklusu, ki sama po sebi ne zahteva takojšnje obravnave pri ginekologu.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Lep pozdrav!

Sem v 6/4 nosečnosti in že dvakrat sem imela blag rjav izcedek s pb. razmakom 1 tedna. Včeraj zvečer sem imela spet rjavo sluz, danes pa spet blag rjav izcedek. Sem pa zanosila z IVF in kot podporno terapijo sem do včeraj jemala progesteron (kar velike količine), sedaj pa mi je teh tablet zmanjklalo in sestra na IVF je rekla, da ne potrebujem novih, ker to je pa res zadostna terapija.

Zanima me, če mi morala sedaj, ko prihaja do teh rjavih izcedkov še vedno prejemati progesteron, saj me zelo skrbi, da je to posledica padca tega hormona. Sem pa že bila (na lastno pest v Dravljah) na UZ, kjer so potrdili, da je tekočiski odboj v maternici, tako da lahko izključim IMN.

Bi morala ukrepati za progesteron ali naj prepustim stvari, kot pravijo, da to ni nič narobe, če imaš rjave izcedke?

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!

Mojca
Spoštovani,

no, ja....po IVF, če že damo progesteron kot dopolnilo rumenemu telescu, bi ga bilo vredno dodajati vsaj do potrditve zarodka in njegovih srčnih utripov. Tudi le "tekočinska formacija" v maternici ni še dokaz za odsotno IMN. Dokaj zanesljiv dokaz za odsotno IMN je vidna znotrajmaternična nosečnost v obliki jasne gestacijske vrečke. Ta se sicer prav tako kaže kot tekočinska formacija, ampak ima značilne lastnosti (obdaja jo hiperehogen obroček). Če je v maternici zgolj tekočina brez hiperehogenega obročka, govorimo o psevdogestacijski vrečki, ki je lahko celo indic za IMN!...

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Zdravo!


Hvala za odgovor; je hiperhogen obroček nekakšen viden bel obroček okrog tega tekočinskega odboja - ker je le- ta namreč na UZ sliki viden. Sem zdaj lahko kaj bolj mirna? Za Progesteron bom pa še rekla, da mi ga dajo - ali se lahko tudi v Dravljah lahko dobi na recept? Ker bi znali na IVF malo komplicirat ...


LP, Mojca
da, hiperehogen obroček je ta, nekoliko bolj belkast obroč okrog temne luknjice. :-)

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Dodajam še eno vprašanje glede na že zgoraj opisan potek: s pomočjo Mifegyne tablete sem doma splavila GV (blighted ovum) še pred nadaljnjim postopkom z Cytotec vaginalnimi tabletami. Ginekologinja je ugotovila na UZ, da se je GV res splavila, je pa ostalo še nekaj milimetrov vidnega tekočinskega odboja v fundusu in zadebelitev maternične stene v desnem tubarnem kotu je do 10 mm, zato mi je za domov dala še dve vaginalni tableti Cytotec. Na odpustnici pa je zapisano da gre za abortus completus. Ker sem po teh dveh vaginalnih tabletah še nekaj malega krvavela in je šlo še nekaj tkiva in je tudi v odpustnici pisalo, da gre že za abortus completus, lahko upam na to, da je vsaj splav potekal celovito in ne bo potrebno abrazije, ali pa je to še prezgodaj? Hvala za vašo potrpežljivost in pomoč pri naših številnih težavah in vprašanjih :)!
Spoštovani,

diagnoza v odpustnici je "delovno-izkustvena", če je to res pa se izkaže običajno v naslednjih dneh in dokončno čez 14 dni, ko se priporoča kontrolni test nosečnosti. Trenutno dodatni ukrepi niso potrebni.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
 

Za konverzacijo na tem forumu je potrebna vaša registracija.

Kliknite tu za prijavo