ABC ginekologije in porodništva

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.
Moderator: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

splav s tabletko


06.10.10 13:41
Spoštovani.

30.08. je Clearblue pokazal plusek. Bila sem izredno vesela.05.09., ker si zelo želiva otročka. sem ponoči zakrvavela, brez bolečin, bila sem sprejeta v bolnišnico kjer so videli GV in potrdili nosečnost, vendar se ploda še ni videlo.Po enem tednu sem bila odpuščena, plod se še ni videl, vrečka je rastla. Naslednji teden se je že videl plodek, čisto majhen 2mm, čez en teden 3,7mm, nato čez en teden 5,5 brez utripov, naslednjič sem imela pregled čez 5 dni in je ginekologinja dejala, da že dovolj dolgo čakamo, da gre za zamujeni splav in da grem lahko na abrazijo ali splav s tabletko. O velikosti GV in plodu ni govorila, samo dejala je da gre vse prepočasi in da ni vredi.Bi morda morala počakati še en teden?Veste bila sem v šoku, preplavlja me žalost ker sem se strinjala (napotnico za abrazijo mi je izročila že pri drugem obisku). Prav tako sem prebrala, da če je plod odmru sam se pri splavu s tabletko lahko spusti prvi del-mifepriston.Da ni potrebe po njem, ker je plod že mrtev?Zakaj ga potem dajejo?Prav tako moraš podpisat, da si se sam odločil za umetno prekinitev nosečnosti, če je plod odmru kaj lahko drugega narediš kot, da greš na abrazijo ali izbereš spalv s tabletko ali kak drug poseg?In tam te obravnavajo, nimam besed...Lahko bi napisali obrazec v katerem bi podpisali, da se odločamo za izbiro tega in tega posega zaradi neuspešne nosečnosti ali kaj takega?

Bi morda morala počakati še en teden, je možno, da sem zanosila kasneje, čeprav sem prebrala, da se GV vidi konec 4 tedna, torej naj bi bila 05.09. noseča 4 tedne, je možno, da se v 8. tednu utrip srca še ne vidi?

Hvala najlepša za odgovor.Res mi je hudo in želim še vašo razlago.

Re: splav s tabletko


06.10.10 14:40
Spoštovani,

za prekinitev ste se povsem pravilno odločili. Dinamika rasti in razvoja nosečnosti je namreč precej hitrejša in če od prvega opaženja GV v tednu dni ni videti utripov plodovega srca, je nosečnost neuspešna in nadaljnje čakanje nima nobenega smisla. Celo 3 tedensko čakanje po jasno vidni GV je popolnoma nesmiselno.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


08.10.10 17:38
Pozdravljeni,

odločila sem se za prekinitev nosečnosti z zdravili. Prvi del je potekal normalno, dobila sem tableto Mifegyne, doma sem dobila rahle krči in pojavil se je tudi rjav izcedek. Drugi del pa ni šel tako gladko, prejela sem 4 tablete prostoglandina vaginalno in nato še 4-krat po dve tableti Cytotec, ker do splava ni prišlo. Imela sem vse stranske učinke, slabost, glavobol proti koncu tudi hudo drisko, dobila sem vročino, ter mravljince in zbadanje v rokah in nogah. To je trajalo cel dan,nato se je zdravnik odločil, da prekinemo in me naročil na abrazijo. Med čakanjem sem začela močno krvaveti, tudi izločki so se pojavili, maternica se je začela čistiti in se tudi je in mislili smo, da bo uspelo vendar krvavitev ni in ni prenehala, in tako sem, zaradi izgube preveč krvi, kljub vsemu potrebovala abrazijo (ob dveh ponoči). Uro po posegu sem dobila tudi urinski kateter, ker nisem mogla urinirati. Stanje se je nato umirilo, zdaj sem doma, krvavim malo (svetlo rdeča kri) vendar se od časa do časa še vedno izločijo kepice oz. kosi v velikosti cca. 3 do 5 cm.

Je to normalno, ker sem imela tudi abrazijo? bolečin nimam, dobila sem antibiotično zaščito (amoksiklav 875mg/125 mg).

hvala za odgovor.

lep pozdrav iz štajerske

Re: splav s tabletko


08.10.10 18:47
Spoštovani,

dogajanje okrog splava ste sicer opisali, vendar brez časovnega okvira, tako da nimam pojma kdaj se je vse skupaj začelo, kako dolgo je trajalo in koliko ste od odpusta. Ob močnejših krvavitvam običajno preverimo tudi rdečo krvno sliko, da bi vedeli, kakšna je bila kri pred krvavitvijo, saj se takoj po krvavitvi slika običajno še ne spremeni. Vse to namreč vpliva na oceno, če je to, kar opisujete, še dopustno oziroma sprejemljivo ali pa ne več.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


09.10.10 15:27
Pozdravljeni,

časovni okvir:
V bolnico sem prišla tešča, ob 9.00 dobila 4 tablete vaginalno in nato še 4-krat po 2 tableti Cytotec.Cel dan nisem smela niti piti (do pol sedmih zvečer, nato sem lahko pila, ker nisem zdržala več brez tekočine in imela sem hudo drisko), ob pol desetih zvečer sem dobila zadnji tableti Cytotec.
Okrog 23 ure pa sem začela krvaveti, če Vam povem v 15 min sem zgubila za cca. 1 polno kahljico krvi, izločil se je plod in posteljica. Imela sem pregled in zdravnik je dejal, da so v maternici še neki ostanki in da ne ve, če se bodo izločili. Krvavitev se nato ni zaustavila in sem krvavela brez prestanka vse do posega (malo bolj počasi kot na začetku) vmes sem dobila še neko injekcijo za zaustavitev krvavitve in dodatno krčenje maternice, vendar ni pomagalo. Vse skozi so se iz maternice izločali večji kosi (vsakih 15 min), zdravnik je dejal da so to strdki krvi in da je sedaj potrebna abrazija, da drugače ne gre in da bom izkrvavela. Opravil je pregled in dejal,da se krvavitev drugače ne bo zaustavila.
Poseg so opravili ob pol dveh ponoči, po posegu sem dobila infuzijo, 2 litra.
O krvni sliki ne vem nič.

Povem, da sem se takoj, ko sem se zbudila počutila veliko bolje. Zjutraj sem imela ultrazvok, v maternici ni bilo vidnih ostankov in tudi krvavitev je bila blaga. Popoldne sem lahko odšla domov.

Sedaj sem doma drugi dan imam blago krvavitev občasno se izločijo večji kosi, ne vem ali so to strdki krvi in ne vem ali je to o.k.?Ali je veliko primerov, ko splav s tabletko traja tako dolgo in povzroči tako hudo krvavitev?

Najlepša hvala za odgovore.

Re: splav s tabletko


09.10.10 17:18
Spoštovani,

torej ste od splava 2 dni? Po abraziji bi po enem dnevu ne smeli več tako močno krvaveti, da gredo še kosi od vas. Če jutri ne bo bistveno boljše, priporočam, da se tešči še dopoldne vrnete v bolnišnico. Sicer pa splav s tabletko lahko poteka tudi tako kot pri vas, čeravno to ni primer, s katerim bi to metodo promovirali.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


15.10.10 22:48
Spostovani
prvi dan zadnje menstruacije sem imela 8 septembra,pred tem pa je bila na 25dan ,se mesec nazaj pa 31 dan,tako,da sem mislila,da mi zopet zamuja.sem pa noseca in sem klicala za narocitev endometrijske aspiracije,pa mi je sestra rekla,da ce nisem rodila,da raje ne,ker je prevec bolece oz .raje z tabletko.mene pa zanima a je to res in kateri nacin splava je najbolj varen?glede na moje racunanje sem potem noseca zdaj 5 tednov in 3 dni ali pa se motim.upam,da se ni kaj prepozno?
hvala vam za odgovor

Re: splav s tabletko


15.10.10 23:03
Spoštovani,

prekinitev nosečnosti na vašo pobudo je možna do 10. tedna nosečnosti, način pa je odvisen od trajanja nosečnosti. Tudi pri prvesnici je možna endometrijska aspiracija, vendar se danes vsaj do konca 8. tedna vse pogosteje raje uporablja tabletke. Tak splav žal traja vsaj 2 do 3 dni. Endometrijska aspiracija bi se lahko izvedla z lokalno anestezijo in traja nekaj minut. Možno pa jo je varno izvesti nekje do 7. tedna, po možnosti pa čim prej po tem, ko se nosečnost lahko opazi v maternici.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


18.10.10 22:18
Spostovani
hvala vam za prejsnji odgovor
ker sem glede na moj izracun in presenecenje zaradi zanositve hotela pohiteti in narediit splav cimprej,sem tudi dobila nadomestnega zdravnika,ker ima prej ambulanto kot moj ginekolog,da mi napise napotnico za mini splav ali s tabletami,mi sestra izracuna ,da sem noseca 5 tednov..ginekolog mi naroci,da se zglasim v cetrtek za uz za potrditev,ker je prezgodnja nosecnost.cisto sem bila zmedena,se enkrat vprasala sestro ali je sigurna,da sem noseca 5 tednov in ji ponovim,da je bil prvi dan zadnje menstruacije 8.september in da je danes 41 dan(torej 5 tednov in 6 dni) mi se vedno vztraja ,da sem samo 5 tednov...ne vem,prosim ,vam zaupam,mogoce se jaz motim ampak a je dobro tako cakati,ce se ne motim in delati uz do cetrtka..do takrat grem lahko tudi k svojem ginekologu?
hvala vam za odgovore

Re: splav s tabletko


18.10.10 22:29
če ste imeli prvi dan ZM 8.9. in imate ciklus na 28 dni, potem ste danes bili noseči 5 tednov in 5 dni, torej ste v 6. tednu. Mini splav z aspiracijo je možen do polnih 7 tednov nosečnosti, s tabletko pa še vsaj 1 teden dalj in še več. UZ pregled seveda lahko pokaže tudi odstopanje od tega izračuna, tako v - kot +, saj se trajanje nosečnosti v vsaj 25% nosečnosti žal ne ujema s podatkom o ZM.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


30.10.10 10:43
Spostovani
v sredo sem imela splav z tabletko.Zanima me ,koliko casa je po tem se lahko prisotna nosecnost oz.hormoni ali to izzveni v par dneh ali v tednu ali dveh?Danes je 3 dan po tem splavu pa me dojke se vedno bolijo kot v nosecnosti?a je to se normalno ali bo izzvenelo?
Hvala Vam za odgovor

Re: splav s tabletko


30.10.10 11:03
Spoštovani,

razpolovni čas za hormon hCG je približno 2 do 3 dni, torej je trajanje njegove prisotnosti do dločene mere odvisno tudi od trajanja nosečnosti in statusa nosečnosti ob splavu (živa ali odmrla nosečnost). Vsekakor lahko hormon v krvi tudi po popolnem splavu dokažemo še 2 do 3 tedne po splavu.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


02.11.10 15:46
spostovani
vem ,da ste mi rekli,da je lahko hormon nosecnosti tudi pri popolnem splavu prisoten se 2 do 3 tedne.pa sem vseeno naredila danes test pa je clear blue pokazal plus.Naj se ne vznemirjam? Jutri bo en teden od umetnega splava z tabletkami.

Re: splav s tabletko


02.11.10 18:11
res je. Test ponovite ponovno čez 10 do 14 dni.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Splav


03.11.10 15:47
Spoštovani

Prvi dan zadnje menstruacije sem imela 24. septembra pred tem sem imela vedno redno na 28 dni. Sedaj pa mi zamuja in seveda kupila sem test, ki je bil pozitiven. Po mojem izračunu sem v 4. oz. 5. tednu nosečnosti. Prosila bi Vas če mi lahko poveste kej več o splavu kako poteka, do kdaj ga lahko opraviš, ......

Re: Splav


03.11.10 20:14
Spoštovani,

pomembno je, da imate za prekinitev nosečnosti časa do 10 tednov od ZM, seveda v primeru, da se trajanje nosečnosti res tudi ultrazvočno ujema s tem datumom. Postopki so lahko zelo različni, odvisno od tega, kdaj se za postopek odločite (med 5. in 7. tednom ali po 7. tednu) in kaj vam je pomembnejše (hitrost posega ali čim večja podobnost z naravnim splavom). kakorkoli, najprej potrebujete informacijo o trajanju nosečnosti na podlagi UZ pregleda pri svojem ginekologu, ki vam bo ob takšni odločitvi napisal tudi napotnico za poseg oziroma ukrep v bližnji porodnišnici.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


04.11.10 10:01
Spostovani
Spet vam pisem v zvezi z splavom z tabletko.V navodilih po splavu pise krvavitev podobna menstruaciji do priblizno 7 dni potem pa rjav izcedek tudi priblizno 7 dni.Danes je 8 dan po splavu in naj bi bil potem rjav uzcedek,pa ga ni,je se vedno prisotna sveza krvavitev,sicer manjsa a vseeno sveza.Dojke me se vedno malo bolijo.skrbi me,da ni se kaj ostalo?
Hvala Vam

Re: splav s tabletko


04.11.10 10:58
Spoštovani,

žal vam pri teh rečeh težko pomagam dopisno. Če menite, da je krvavoitev premočna, ni druge možnosti, kot da se vrnte na pregled in nekdo z UZ preveri stanje v maternici. Včasih je res treba tudi po splavu s tabletko narediti abrazijo. V primeru, da se to zgodi tudi tokrat, ne gre za nagnjenost k temu ampak je to običajno tveganje pri vsakem splavu, bodisi z kirurško tehniko ali z zdravili.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


11.11.10 20:34
Spostovani,
zopet vam se oglasam v zvezi glede splava z tabletko.Ko sem se ze ustrasila,da ne bi nadeljevala z krvavitvijo in obiskala ginekologa ze prej se mi je pojavil rjav izcedek kot so bila napisana navodila oz.cas krvavitve po tem nacinu prekinitve.in je minilo teh 14 dni ravno vceraj.narocena sem bila na uz pregled(se vedno rjav izcedek) pri osebnem ginekologu,nakar po 1 uri cakanja odpove pregled zaradi obveznosti.danes pa se mi je rjav izcedek ni ustavil in se spremenil v rdeckastega.sem sla kar na urgenco,in so mi tam naredili uz,ki pravi:
st.gyn:vulva,vagina bp,porcija gladka,iz CK sled krvavitve
uterus palpapatorno mehak,droben.adneksalno bp
v UZ: uterus v AVF,v kavumu nekaj mesanih odbojev,adneksa bp. v CD ni proste tekocine
mnenje:kri za beta HCG
Methergin 1 amp.i.m.
Klicala sem kasneje za izvid bhcg in je 1329,sestra mi je rekla ,da je malo previsok ampak,da naj ponavljam izvide.In glede te inekcije za krcitev maternice,koliko krvi se mi pa mora izlociti?opazam neke male rdece grudice ali nekaj podobnega. ginekologa bom obiskala direkt kar jutri a prav skrbi me. Kaj mi vi lahko svetujete oz.mislite o tem?Saj ne bo potrebna abrazija?
Vem,da ste mi ze povedali,da to ne pomeni nagnjenost ampak vseeno mi ni jasno,ker mi je ginekologinja na dnevni kliniki povedala ,da je prislo do prekinitve nosecnosti,zdaj pa takole.A je to normalno,da se tako vlece ta krvavitev in to merjenje bhcg toliko casa,to pomeni res dolga krvavitev.da ponovim,prvi dan zadnje menstruacije je bilo 8.9.,prekinitev z tabletko sem imela ,danes je 15 dan po njem(nosecnost je bila 6 t in 5 dni,saj jaz sem hotela ze prej,pa sem morala cakati 1 teden,da sem lahko prisla na uz kot potrditev).
A bo vse v redu?oprostite ,ker sem tako dolga
Hvala Vam

Re: splav s tabletko


12.11.10 11:07
spoštovani,

glede na UZ sliko in prisoten ßhCG menim, da čakanje nima smisla in bi bilo najbolj razumno narediti abrazijo.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


12.11.10 17:58
Pozdravljeni g. Pušenjak,

8.8. sem imela ZM, ovulacija 29.8.,vendar se je pri 2.UZ (27.10) pregledu izkazalo, da je plod odmrl pred enim tednom (GV 8 tednov in nekaj). Ginekolog mi je ponudil dve opciji za splav in sicer abrazijo in splav s tabletkami. Ker nisem ravno ljubitelj narkoz, sem se odločila za tablete. 27.10. sem dobila 1 tbl Mifepristona, 29.10. pa sem bila za 1 dan sprejeta v bolnico, da so mi vstavili še 4 tbl Misoprostola. Takrat se je pojavlila krvavitev in še isti dan sem splavila zarodek. Od 29.10. kar je bil narejen splav do danes še vedno precej krvavim.
Pred dvema dnevoma sem bila naročena na UZ, kjer je ugotovil, da še vedno ni šlo vse ven.. Predpisal mi je 2X Klimicin 300mg za pospešitev čiščenja?? Kontrolo imam spet čez 1 mesec.
Odkar sem imela splav pa do danes, se izredno slabo počutim, mislim, da sem bila v tem času zelo slabokrvna (vrtoglavica, glavobol, bolečine v trebuhu), od včeraj imam pa hude glavobole, bolečine v trebuhu in vročino čez 38 stopinj.
Zanima me ali je to normalno, da se pri takem splavu tako slabo počutim? Nikjer na forumu nisem namreč zasledila, da bi katera imela tako dolge posledice za splavom s tabletko.

Zanima me tudi, kolikšen je realen čas čakanja, da greva z mojim spet v akcijo? Na plusek sva čakala skoraj 1 leto in res ne bi rada sedaj izgubljala časa na naslednjo nosečnost.

Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Lep vikend,
mici

Re: splav s tabletko


13.11.10 09:59
Spoštovani,

kot prvo je klimicin antibiotik in ne sredstvo za pospeševanje izločanja vsebine maternice. Ginekolog je antibiotik predpisal za primer, da bi bila vsebina vneta, odstranitev pa se pospeši bodisi s sredstvi za krčenje maternice (methergin) ali pa se naredi abrazijo. Če so se pojavile bolečine v predelu rodil in temperatura, mislim, da bo najbolje, če se vrnete v bolnišnico, da se še 1x premisli, kaj bi bilo bolje storiti, zdraviti ali najprej odstraniti vsebino zaostankov v maternici. O nadaljnji "akciji" bi razmišljal, ko bo omenjena zgodba res dokončno za vami.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


17.11.10 11:30
Ponovno pozdravljeni,

Še preden sem prebrala vaš odgovor, sem šla k dežurnemu zdravniku, kateri me je nato napotil nazaj na ginek. oddelek. Tam so mi odkrili hudo vnetje in zeloo veliko ostanka v maternici (ne vem kako je možno, da še pred dvema dnevoma je bilo vse skoraj prazno, potem pa cela panika). Najprej so me več kot 24 imeli na infuziji in zdravili vnetje z antibiotiki, nakar je potem v nedeljo sledila abrazija. Ginekolog, ki je delal abrazijo, je rekel, da je bilo notri nenormalno veliko ostankov in da kaj takega že dolgo ni videl. Nato sem ostala v bolnišnici do danes, predvsem zaradi visoke temperature (par dni se je gibala med 38 in 39 stopinj). Danes so me odpustili in dobila sem tablete Ciprobay 500mg (2 škatlici).
Zdaj sem pa malce zmedena, ker kolikor vem, mi je v bolnici rekla ginek, da moram vzeti 2 tabelti na 12 ur, nakar na receptu je pa bilo napisno 1 na 12 ur. Ali je možno, da vzamem po 2, ali bi bilo lahko kakšno predoziranje? Oz,. kaj priporočate??

Najlepša hvala za našo pomoč in lep dan, čeprav deževen :)
mici

Re: splav s tabletko


17.11.10 11:48
Pravi odmerek je 2 x 500mg dnevno. Morda je bilo sprva mišljeno, da vam izdajo 250mg tabletke, katere pa bi morali potem jemati 2 x 2 tbl./dan,

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
tanija 

Re: splav s tabletko


17.11.10 13:26
Pozdravljeni!

Maja letos sem imela abrazijo, ker pri plodu ni bilo več utripa. Bilo je na polnih 11. tednov. Na urgenci so mi rekli, da je zgleda odmrl že kar nekaj časa nazaj (ca. 2 tedna), saj je bil velik za 8. oz. 9 tednov.
Ko sem to slučajno omenila svoji G (ki je tudi sodna izvedenka), se je zasmejala in rekla, da saj je nemogoče vedeti, kdaj je plod odmrl, saj se po odmrtju tisto tkivo (oz. skupek celic ali kako se že temu takrat reče) zelo hitro skrči (voda itd.).

Berem malo tale forum, in zelo pogosto vidim, da dekleta pišejo, da so jim podobno rekli kot meni. In nikoli tega ne komentirate.
Pa se mi zdi to tako neverjetno, da bi se pri taki, verjetno znanstveno z lahkoto dokazljivi, zadevi mnenja G tako razlikovala.
Saj na prvi pogled izgleda to mogoče nepomemben podatek, ampak mislim, da je mnogim dekletom pomembno, da vedo, ali je res že kar nekaj časa odmrli plod v njih ali do splava pride zelo hitro po odmrtju. Ker G mi je rekla tudi, da je to povezano z nivojem ßhCG - ko ta začne upadati oz. upade (2 do 3 dni), se potem sproži splav.
Čeprav tole mi ni čisto jasno, saj je ßhCG baje odvisen od posteljice (posteljica ga izloča) in ne od živosti ploda....

Če mi lahko kakorkoli razjasnite te zadeve, bom zelo vesela.
Hvala

Re: splav s tabletko


17.11.10 15:49
Spoštovani,

to, da je nekdo sodni izvedenec, z njegovem medicinskem znanjem žal nima velike zveze. Sodni izvedenec lahko postane vsakdo, ki si tega sam želi, ima diplomo oziroma je specialist določene veje medicine, ima določeno dobo izkušenj in opravi predvidene tečaje oziroma izobraževanje iz sodnega izvedeništva ter naredi izpit za to področje, ki pa je bolj usmerjeno v pravno kot strokovno tematiko. Pomembna za to, da postaneš izvedenec v medicinski stroki je bolj ambicija kot vse drugo. Pa pustimo to. Plod se po odmrtju sicer res tudi malo skrči, vendar tako zgodaj ne toliko, da bi to bistveno vplivalo na oceno plodove starosti ob odmrtju. Vse navedeno (dehidracija- izguba vode, posmrtne spremembe) ipd. je sicer res, a poudarjam, da v sterilnih pogojih, kakršni veljajo v maternici lahko iz velikosti odmrlega zarodka dokaj dobro ocenimo njegovo starost ob odmrtju. tudi padanje hCG ni vedno vzporedno z odmrtjem, kajti hCG izloča trofoblast, torej tkivo posteljice, ki je lahko tudi nekaj tednov po odmrtju zarodka še vedno živo in se prehranjuje s krvnim obtokom v maternični sluznici. Izjava vaše ginekologinje je torej bolj kot ne "vzvišena" in ni podprta z znanstvenimi dokazi. Obstaja pojem "zamujeni splav" (angl. missed abortion), kar pomeni, da zarodek oziroma plod po odmrtju v maternici ostane še dneve, tedne in v nekaterih primerih celo mesece. Pri 8 tednih zarodek ni več le "skupek celic" ampak je dolg več okrog 15 mm, pri 9 tednih okrog 2,3 cm in to dolžino ohrani tudi dalj kot 2 tedna po odmrtju. Dejstvo pa je, da po odmrtju ne raste več, zato njegova dolžina omogoča oceno njegove starosti, ko se je rast ustavila.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
tanija 

Re: splav s tabletko


18.11.10 08:56
Pozdravljeni!

Vidim, da sem tako napisala, da je zadeva izzvenela skoraj popolnoma obratno od tistega, kar sem hotela povedati :)
Saj dejstva, ki sem jih napisala, res držijo, vendar se je mogoče čutil drugačen "ton". Želela sem povedati, da mi je takšno razlago (da se po velikosti ploda v času splava ne more oceniti, kdaj je prenehal srček biti) dala moja G, ki se je pri tem sklicevala tudi na to, da je izvedenka (ja, dobro vem, kako postaneš izvedenec, saj sem po izobrazbi.... no, lahko bi jo jaz nekoč spraševala, kaj je njeno izv. mnenje). In napisala sem tudi, da mi je bila njena razlaga z zniževanjem ravni hormona in prenehanjem bitja srčka ter posledično splavom malo nelogična, ker vem, da hormon proizvaja posteljica...
Človek se res že počasi počuti izgubljeno. To je namreč ista G, ki mi je odsvetovala zanositev po SS za 6 mesecev iz razloga, da bi zanositev prej pomenila slabšo kvaliteto potomcev, kar so baje dokazali z raziskavami pri govedu (ali konjih?).
No, včeraj sem bila pri njej na pregledu. Imam namreč neke zardline na veliki sramni ustnici - na notranji strani, zraven mesta, kjer se stika z malo sramno ustnico (skratka bolj zadaj proti nožnični odprtini, ampak še vedno zunaj). Najprej sem jo zatipala na levi, naslednji dan še na desni - na hitro bi rekla, da gre za ca. kot grah veliko trše tkivo, podkožno. Ampak G je rekla, da njej vse izgleda normalno. Še med ležanjem na mizi sem ji še enkrat natančno povedala, kje naj gleda/tipa, pa je spet rekla, da je vse ok. Potem sem ji hotla še sama pokazat, pa je že dala rokavice dol in rekla, da mi ne zameri, bom hotela mnenje drugega G.
Kaj naj si sedaj mislim?? Zadeva je res otipljiva. Je to neka oteklina? Ker se zdi, kot da gre iz "graha" zadeva še malo globlje. Je lahko to posledica nožničnega jemanja progesterona? Druge ideje nimam.
Zmedeno pisanje..ja, malo sem razočarana, da v 11. tednu N razmišljam, kako ne zaupam G. Prvo N, ki se je srečno končala, je vodila njena predhodnica, ki pa se je žal upokojila.

Lep pozdrav.
P.S. Če bi mislila, da se vi motite, vas ne bi že tolikokrat prosila za nasvet :)

Re: splav s tabletko


18.11.10 11:45
:-) kot je v svoji knjigi How to be an alien, George Mikes v odstavku o jeziku (THE LANGUAGE), zapisal originalni kompliment angleške lady: You really speak a most excellent accent without the slightest English', bi lahko opisal takšno "izvedeništvo". :-) ;.)
Na notranji strani in na meji zadnje in srednje tretjine poteka malih sramnih ustnic na obeh straneh, se nahajata izvodili Bartolinijevih žlez, žleza pa je v globini, v bližini. Iz opisa sodeč najverjetneje tipljete nekaj, kar je v zvezi s tema žlezama. Če to ne boli in ni vneto, pustimo čim bolj pri miru (v tem delu se strinjam z vašo ginekologinjo, da ni potrebe po nadaljnjem pojasnjevanju zadeve), saj vsakršno pretirano "masiranje" in "manipulacija", kot to ljudje radi nezavedno počnemo, ko nas kaj prestraši ali moti, namreč lahko vodi prav v otekanje, zamašitev izvodil in posledično vnetje. Slednje bi pa potem res lahko bil problem.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


09.01.13 10:45
Pozdravljeni!
Danes zjutraj sem pri ginikologu dobila tableto Myfegin-a, v petek pa mi bodo v nožnico aplicirali 4 tabletke Cytotec oz. Ciprostol. Ginikologinja mi je dejala naj v tem času ne kadim, zanima me zakaj ne in kakšne so posledice? Znima pa me tudi če mogoče veste koliko stane poseg če nisi zavarovan?

Hvala za odgovor, lp

Re: splav s tabletko


09.01.13 11:03
Spoštovani,

kajenje v kombinaciji s mifepristonom in mizoprostolom povečuje tveganje za žilne zaplete, npr. strdke ipd., cena posega je močno odvisna tudi od tega, če je potrebna narkoza (ta močno podraži vsak poseg, tudi minimalni), če narkoza ni potrebna in je mogoče delati v lokalni anesteziji, pa bi moral biti poseg v rangu 150 do 200 EUR.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
andika 

Re: splav s tabletko


04.02.13 14:34
jaz sem bila 30.1. 2013 na drugem delu splava in je bilo vse normalno, v bolnišnici sem splavila in po tem naj bil 8-10 dni bi se še maternica čistila in bi krvavela in danes 4.2.2013 sem pa opazila da se je krvavenje zelo zmanjšalo oz. krvavitve skoraj ni več. me pa zanima če je kaj narobe če sem predčasno nehala krvaveti?

Re: splav s tabletko


04.02.13 14:36
ne, s tem ni nič narobe. Krvavitev je pač normalna "do 10 dni" in ni obvezno tako dolga.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
tateti 

Re: splav s tabletko


09.02.13 18:47
Pozdravljeni!

Trenutno sem se tudi sama znašla v situaciji, ko si otroka ne želim in razmišljam o splavu. Sem že mati dveh otrok. Danes je 2. dan izostanka menstruacije. Rada bi, da bi bil splav čim manj boleč in s čim manj stranskimi učinki. Kaj mi priporočate?
Zarodka ne bi rada videla, ne na UZ in niti, ko pride ven, ali je to sploh mogoče?
Sem pa prebrala kar veliko stvari o splavi in zasledila sem, da splav za 800% poveča raka na dojkah, ali ta podatek drži? Ali so še kakšni podobni stranski učinki, ki so za žensko zelo nevarni?

Hvala vam za odgovor.

Re: splav s tabletko


09.02.13 21:14
Spoštovani,

s takšnimi nebulozami okrog raka zaradi splava operirajo razna združenja in društva proti splavu in seveda to ni res. Lahko, da je kje takšen članek kdo celo objavil, vendar je morebitna raziskava zagotovo vsaj čudna, če ne kar potvorjena, kajti če bi bilo to res, bi medicina to večkrat potrdila in bi bila plat zvona. V tem ni niti nobene logike, sicer bi moral imeti enak učinek tudi spontani splav, porod in na sploh vsaka sprememba iz nosečnosti v nenoseče stanje, kar bi pomenilo, da bi morale biti z rakom ogrožene zlasti mnogorodnice. Skratka, nepojmljiva neumnost. Samo umetno poseganje v nosečnost namreč v fiziološkem in hormonskem smislu za telo ni nič drugega kot je spontani splav ali porod.
Kar zadeva načina prekinitve nosečnosti je meni "najbližja" endometrijska aspiracija v lokalni anesteziji. Zakaj? Ker je postopek relativno malo boleč, je hiter (traja 2 minuti) in po posegu gre ženska lahko domov ali kamorkoli, kot bi bila dobila menstruacijo oziroma še manj kot to. Pogoj za ta poseg je dovolj mlada nosečnost, torej med 5 in 7 tedni po ZM. Vsaka prekinitev nosečnosti pa nosi s seboj vsaj malo tveganja za to, da bo kaj zaostalo v maternici (cca 2%), ter za vnetje (cca. 1%), kar ima lahko za posledico med drugim tudi neprehodnost jajcevodov in neplodnost. Kot rečeno je tveganje relativno majhno, ni pa odsotno.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
klkl 

Re: splav s tabletko


07.11.13 10:23
spoštovani, danes je ravno teden dni,odkar se bila na abraziji po odmrtju ploda. Noseča naj bi bila natanko 9t,na uz pa je kazalo 6t in 4 dni. Danes sem bila na kontroli in je izvid sledeč-v uterusu tanek depo tekočine,v fundusu hiperehogen delček premera približno 8 mm(residua?),v predelu parametrijev in adneksov ni videti patoloških tvorb. Beta HCG 1112,0. Naj povem,da je bil prejšnji teden beta HCG 50.996,0.
Prosim vas za razlago izvida,ker ste edini,na katerega se lahko trenutno zanesem. Ali menite,da bo potrebno ponovno čiščenje. Prosim vas tudi za vaše mnenje glede ponovnega čiščenja(če je seveda potrebno). Ali se lahko to ščisti z tableto,ali je potrebna ponovna abrazija? Po vsem tem,pa bi se rada pred naslednjo zanositvijo dogovorila z vami za splošen samoplačniški pregled,ker menim,da ste edini,kateremu je kaj mar za nas,ki preživljamo hude preizkušnje

že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš odgovor

Re: splav s tabletko


07.11.13 11:13
Spoštovani,

če ob teh zapisanih ugotovitvah nimate močnejših krčev in močnejše krvavitve, zadeva za enkrat lahko počaka, ker je tudi za oceno vrednosti ßhCG še prezgodaj. Takšno oceno je mogoče opraviti najmanj 14 dni po odstranitvi nosečnosti. Če bo ßhCG do takrat padel vsaj na 200, se lahko še počaka, saj vrednost upada približno na polovico tudi v idealnem primeru le vsaka 2 dni. Če bo vrednost ßhCG čez 1 teden še nad 500, bi bilo pa res vredno razmisliti o ponovitvi posega, kajti s tabletko ne bo šlo. Sicer pa pregled o stvareh, ki vas skrbijo žal pove zelo, zelo malo, zato mislim, da ne potrebujete pregleda pri meni. Vsekakor bi bilo smiselno enkrat v drugem delu ciklusa opraviti UZ rodil ter usmerjeno izključiti ali poiskati morebiti prisotno pregrado v maternici, katero bi pred naslednjo zanositvijo bilo smiselno odstraniti, v kolikor je prisotna. Če ni, pa drugih preiskav ne potrebujete in lahko ponovno zanosite po dveh ciklusih, saj je splav precej pogost pojav v človeški reprodukciji (5 do 8%) in zaradi tega vsaj po prvem dogodku posebni ukrepi niso potrebni. .

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
klkl 

Re: splav s tabletko


07.11.13 13:00
spoštovani,
najprej hvala za tako hiter odgovor. Naj vam še povem,da je bila to moja druga nosečnost. Prvega otroka sem rodila v medenični legi z carskim rezom. 1.8.sem bila na odstranitvi zelo majhne pregrade,na kar so mi svetovali,da počakam na prvo perilo in potem lahko zanosim. 28.8 sem imela prvo in zadnje perilo po odstranitvi pregrade. Ali je možno,da sem zanosila prehiter po odstranitvi pregrade in ali je možno,da pregrada ni bila uspešno odstranjena? Res bi rada prišla k vam na pregled,da ne bo spet prišlo do česa podobnega po nepotrebnem. Naj še povem,da je v naši bolnišnici vsakič drug zdravnik,ki ti drugače pove in da je zdravnica,ki mi je delala abrazijo na novo zaposlena. Nikogar ne podcenjujem,vendar bolj zaupam izkušenim zdravnikom,kot ste vi
lep dan

Re: splav s tabletko


08.11.13 19:10
Spoštovani,

prehitro po odstranitvi pregrade niste zanosili, pa tudi če bi ne uspeli odstraniti pregrade popolnoma, bi to ne smelo biti pomemben razlog za splav. Saj ste celo s povsem prisotno pregrado že zanosili in donosili otroka, sicer na koncu v medenični vstavi, pa vendarle. Če želite, se seveda lahko naročite tudi k meni na pregled, ker pa mislim, da ginekološki pregled ni smiseln temveč zadostuje UZ pregled, pa se lahko naročite kar na GSM številko, ki je objavljena pod mojimi javnimi odgovori. Preverili bi predvsem, če je še kaj ostalo po odstranitvi pregrade, zato predlagam, da se naročite v terminu, ko boste nekje med ovulacijo in menstruacijo, torej v 2. polovici ciklusa.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
klkl 

Re: splav s tabletko


13.11.13 13:16
Spoštovani,
danes je dva tedna od abrazije. Bila sem na pregledu,kjer se je pokazalo,da se tisto "nekaj" še kar ni ščistilo in je enake velikosti kot na prejšnjem pregledu. Beta HCG mi je padel na 128,bolečin nimam,le rahel rjav izcedek je še prisoten. Naročili so me za sprejem v bolnišnico,kjer naj bi jutr prejela 3 inekcije za krčenje maternice in če se ne bo ščisti moram v petek na reabrazijo. Ali menite,da bi se lahko mogoče ščistilo ob naslednjem ciklu,ter kakšno je tveganje,ter ali je možno,da se ob prejemu teh inekcij ščisti samo,kar mi je tudi omenila ginekologinja. Zanima pa me tudi,ali lahko grem na reabrazijo v katero drugo bolnišnico,ker tu res nikomur več ne zaupam. Pa še nekaj,kakšno je tveganje za poškodbo na maternici pri reabraziji?
Najlepša hvala za vaše strokovno mnenje

Re: splav s tabletko


13.11.13 13:28
Spoštovani,

vsekakor obstaja možnost, da bo uspešen že postopek s sredstvi za krčenje maternice. Če ne, je mogoče tudi še počakati, kajti vrednost ßhCG 128 ni kritično visoka in bi se lahko zadevo tudi še prepustilo naravnemu poteku, ob tem pa preverjalo vrednosti ßhCG. Dokler ta vrednost pada, ukrepanje ni nujno, če se bo padanje ustavilo, pa bo potrebno bodisi narediti abrazijo ali se odločiti za methotrexat (zelo uspešen in zelo dobro preskušen citostatik). Odhod drugam je sicer možen, ampak kot prvo ni zagotovila, da bo tam boljše, kot drugo pa nihče rad ne "popravlja" neuspešnih posegov za drugim, če drugega ne zato, ker se ob dodatnih zapletih težko ugotavlja, kdo ali kaj je bilo krivo za posledice, prvi, drugi, tretji ali zadnji v vrsti.... zato je eno od osnovnih pravil to, da drugi vstopajo v sceno šele, ko so izčrpane vse možnosti ali znanje prvega.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
klkl 

Re: splav s tabletko


16.11.13 10:56
Spoštovani,
včeraj sem bila ponovno na abraziji,ker mi se po inekcijam za krčenje maternice ni ščistilo samo,so se odločili za ponovni poseg. Zanima me,glede na to,da sem Rh negativna,ali bi morala še enkrat dobiti rhogam,čeprav sem ga zadnjič po abraziji že prejela.

Iskrena hvala za vaše dosedanje odgovore

Re: splav s tabletko


16.11.13 16:51
ne. RhOGam drži najmanj 6 tednov.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


16.11.13 17:07
Pozdravljeni..

Ali lahko splav z tabletko mifegyne skoduje tudi pri nadaljnih nosecnostih? Je zaradi tega lahko vec moznosti za SS? Nekje sem celo zasledila da naj bi zaradi splava z to tabletko unirali tudi otroci takoj po rojstvu..

Hvala za odgovor

Lp

Re: splav s tabletko


16.11.13 17:42
ne, to je nesmisel! Mogoče kaj takšnega piše na kakšni strani, ki agitira proti splavu na splošno in seveda tam privlečejo na dan vse mogoče zapise iz kakršnihkoli virov, ne glede na njihovo verodostojnost in kritičnost.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
shire 

Re: splav s tabletko


18.11.13 20:27
Spostovani, prosim za vas nasvet, ker ne vem vec kako naprej. Splavila sem 20.9., po treh tednih je beta hcg bil28.000 in so me poslali na abrazijo 11.10. ktvavitve ves cas do 13.11. Potem pa Bhcg 996 in nazadnje 144. Po tem G ni vec preverjala vsebnosti hormona. Tezava je v tem, da se zelo slabo pocutim, ceprav sem 2x jemala antibiotik amoksiklav 1000 in prejsnji teden se ospamox 1000, ki sem ga nehala pravkar jemat. Izcedka ni vec, minimalno roza barve mogoce zjutraj,bolecine vcasih,skrbijo pa me vrocicne roke, predvsem ponoci. Pred 14 dnevi sem sla na pregled krvi in sem slabokrvna, in premalo K ERCI 3.77,K HB 116, K H0,351, SR 31, pred tednom dni pa sem sama sla na pregled in rezultati so K Erci 3.97, K Ht 0.364, SR 24, U hemoglobin 1, U levkociti 1. Zanima me, ali bom dobila menstruacijo kljub temu, ce imam se slucajno tega bhcg hormona v sebi? G mi je rekla, da so sledovi necesa se v maternici, ki se bo verjetno scistilo ob menstruaciji. Prosim za odgovor. Hvala.

Re: splav s tabletko


18.11.13 20:34
Spoštovani,

vaše rdeča krvna slika je sicer nekoliko slabša, ampak ne toliko, da bi to vplivalo na zdravje. Vsekakor bi bilo potrebno ponoviti preiskavo ßhCG vsaj še 1x. O vaši M brez odgovora o višini vrednosti ßhCG ne morem ugibati.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Pozdravljeni,
tudi meni so sprožili splav s tabletami, pred tremi dnevi.
Ker sem bila v totalnem šoku, ko se je to odvijalo, sem pozabila nekaj stvari vprašati. Pregled pri svoji G imam šele čez 3tedne, te odgovore pa bi želela seveda že prej, zato se obračam na vas: koliko časa se naj ne bi ukvarjala s športom - športno plezanje? Koliko časa naj preteče, preden imava s partnerjem ponovno spolne odnose? In še: en zdr. mi je rekel, da lahko ponovno poskusiva zanositi po eni moji normalni menstruaciji, drugi pa po treh. Kolegici, ki je imela enako izkušnjo pa so rekli, da šele po 6.mesecih. Kaj priporočate vi?
Vnaprej hvala za odgovore,
LP

Re: splav s tabletko


20.11.13 20:07
Spoštovani,

če po postopku ni zapletov, lahko športne aktivnosti obnovite takoj, ko prenehajo krvavitve in izcedki, to pa je večinoma v 7 do 10 dneh, redko dlje. S spolnimi odnosi počakajte vsaj 2 tedna, ponovno zanosite pa lahko v drugem ciklusu. Za daljše odlašanje od 2 do 3 mesecev pa res ni nobenega razloga.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
klkl 

Re: splav s tabletko


22.11.13 15:25
spoštovani,
ponovno jaz...danes sem bila ponovno na pregledu(natanko en teden po ponovni abraziji),kjer so mi naredili uz in ponovno vzeli kri za beta hcg. Na ultrazvoku gin.ni videla dobro,je rekla da se na tem ultrazvoku ne vidi tako natančno,čeprav mi je na tem istem prejšnji teden delal drug ginekolog,ki se je odločil za ponovni poseg. Beta hcg je 16,8. Ali bi moral biti že negativen,glede na to,da je bil prejšnji teden pred posegom 64?

Hvala in lep pozdrav

Re: splav s tabletko


22.11.13 22:03
Spoštovani,

ßhCG pada vsakokrat na polovico po cca. 3 dneh, torej s 64 na 16 potrebuje približno 1 teden. Vrednost je zdaj tik nad pragom negativnosti (10 u/L), zato bi ponovno preveril stanje čez 2 tedna.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


24.03.14 11:53
Spoštovani,

v soboto 22.3. sem imela splav s tabletko (prva v četrtek, dve v soboto v nožnico), glede na krvavitev se je zdelo, da čiščenje poteka brez zapletov. Bila sem noseča cca 7-8 tednov, plod ni imel utripa, velikost ploda 0,7 cm. Danes je iz mene prišla cca 5-6 cm velika tvorba, kompaktna, oblike ploda. Ob koncu dneva v soboto, po splavu, mi niso naredili UZ, da bi potrdili ali sem se dobro ščistila.

A je OK, če je tako velika tvorba prišla iz mene po dveh dneh? Kaj je bilo lahko tako veliko? Temperatura je bila včeraj okoli 37,3 oC. Bolečine so bile včeraj kar močne, jemala sem protibočinske tablete. Krvavim zmerno. Stanje se umirja.

Hvala za odgovor!

Re: splav s tabletko


24.03.14 13:12
Spoštovani,

"tvorba" dokazuje, da je vsaj do izločitve te tvorbe še bilo nekaj v maternici, po izločitvi tvorbe pa seveda ni nobenega dokaza, da je zdaj vse izločeno. zato ob takšne dogodku priporočamo dodaten obisk ginekologa ali urgence na ustanovi, kjer je bil postopek izveden, da se preveri, kakšno je zdaj stanje.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


15.04.14 18:12
Pozdravljeni!
Imam vprašanje za vas! 28.03. sem imela splaz z aborativnimi tabletkami, potekalo je brez zapletov, brez posebnih bolečin. Krvavela sem 11 dni. Danes 15.04. sem imela 1. preglet pri G. po tem splavu in mi je povedal, da se maternica še ni ščistila. Naredil mi je tudi ponovni test nosečnosti in je pokazal, da je še prisotna. Zanima me kaj to pomeni, ali lahko pride do kakšnih zapletov, ali bom morala iti na abrazijo? Ponovno sem naročena 24.04. ali se do tačas lahko maternica počisti? Krvavitev nimam imam pa rahel rjav izcedek, nimam tudi nobenih bolečin. Od takrat pa do sedaj sma s partnerjem imela 2x SO s kondomom.
Za Vaš odgovor se prav lelo zahvaljujem!

Lep pozdrav PumaLea!

Re: splav s tabletko


15.04.14 19:49
Pozabila sem vam omenit da sem bila noseča 5 tednov in 5 dni, do zaužitja 1. tabletke!

Re: splav s tabletko


16.04.14 08:13
Spoštovani,

zanimivo. Pri 5 tednih neučinkovita tabletka? Kakorkoli, uspešna prekinitev pri 5/6 tednih bi v 14 dneh morala povzročiti negativen test nosečnosti, torej ni kaj čakati ampak je smiselno aktivno postopati, bodisi z endometrijsko aspiracijo ali pa s ponovitvijo postopka mifepriston-mizoprostol.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Spoštovani,

Pred mesecem dni sem imela splav s tabletko. Prekinitev nosečnosti je bila pri 6/7 tednih. Prvo tabletko Mifegyne sem zaužila dne 2.6.2014. Po dveh dneh, t.j. 4.6.2014 so mi vaginalno vložili še preostali del tabletk Cytotec. Vse je potekalo brez zapletov, brez bistvenih bolečin, krčev itd. Splavila sem po cca treh urah, še na oddelku dnevne bolnišnice. Krvavitev po splavu, ki ni bila močna je trajala nekje 14 dni, potem dva dni brez, nato pa se je krvavitev spet pojavila, a v zelo zelo blagi obliki, bolj v obliki nekakšnega rdeče-rjavega izcedka, a vseeno v tolikšni meri, da je uporaba mini ščitnikov potrebna. Nimam nikakršnih bolečin ipd.
1.7.2014 sem imela kontrolni pregled pri izbranem ginekologu. Po G. izjavah, naj bi UZ pregled potrdil uspešnost postopka, prisotno minimalno krvavitev pa naj bi pripisali še nekoliko odebeljeni sluznici (7mm). Po pregledu sem prejela tabletke Orgametril 5mg, ki naj bi jih zaužila 2xdnevno, in sicer 14 dni. Nato naj bi nastopila menstruacija, po njej pa bo sledil ponovni ginekološki pregled.
Zanima me sledeče: So tabletke Orgametril uspešne za stanjšanje sluznice, konkretno za tovrsten priimer? Če so primerne, v kakšem procentu uporaba tabletk Orgametril uspešno stanjša sluznico? Kljub temu, da mi je G. pojasnil, da prii tolikšni debelini sluznice ni nobene potrebe po dodatnem čiščenju maternice, me vseeno zanima vaše mnenje glede tega oziroma kolikšna je verjetnost, da po vsem tem še vedno lahko pričakujem abrazijo? Kaj svetujete, ali s S.O. še (po)čakati?

Iskrena hvala za vse odgovore in lep pozdrav,

ena_cebelca

Re: splav s tabletko


02.07.14 10:07
Spoštovani,

Orgametrila vam niso predpisali zato, da bi ta sluznico stanjšal, ampak zato, da bi jo z gotovostjo pripravili za luščenje (menstruacijo), do česar bi sicer najverjetneje prišlo tudi samo od sebe, le manj zanesljivo. V koliko % to uspe? Ne vem za %, ampak skoraj vedno in v tistih nekaj primerih, kjer farmakologija odpove, včasih uporabimo kirurško metodo (abrazijo), včasih pa ne in opazujemo oziroma spremljamo dalje brez dodatnih ukrepov.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: splav s tabletko


30.07.14 11:44
Pozdravljeni!



V drugi nosečnosti so mi v 9t ugotovili, da imam polip (na izvidu piše placentarni). Tako se imela neprestano izcedke. V naslednjih 3 tednih so ti izcedki postali krvavi in pojavili so se tudi krči. Dobila sem Buscopan (3x na dan), ki pa ni kaj dosti pomagal.
V petek 25.7 so se mi pojavili močni krči. Najprej na nekaj minut potem pa se je ta interval krajšal in krči so postali čedalje močnejši (kot popadki) zato sem se odpravila na urgenco in tam v čakalnici spontano splavila v 12 tednu (11t 3/7). Plod, ki se je že spustil iz maternice v nožnico, je še vedno imel srčni utrip pri pregledu z UZ. Ker se ni maternica dobro sčistila sem morala ostati čez noč tam. Dali so mi tablete za krčenje maternice. 2 vaginalno (ne vem katere) in v naslednih 24 urah še 5x2 tableti Cytotec. Po odpustu iz urgence (v soboto popoldne) sem imela 18mm debelino sluznice.Krvavitev je bila obilnejša in izločali so se mi tudi večji kosi. V ponedeljek sem še enkrat obiskala urgentni blok. Tedaj sem imela debelino sluznice med 11-14mm in dobila sem še 4x 2 tableti Cytotec. Krvavitev se mi še ni čisto umirila. Naročena sem tudi na pregled pri svojem ginekologu čez en mesec.

Ali so te vrednosti debeline maternične sluznice (glede na količino zaužitih tablet in na časovno obdobje od SS) v redu? Namreč res bi se rada izognila abraziji.

Plod/material so poslali na HP. Sedaj me pa zanima s kakšnim razlogom glede na to, da tako ali tako ne dobim nobenega konkretnega odgovora zakaj je do splava prišlo in ali je bilo s plodom kaj narobe?

Re: splav s tabletko


30.07.14 20:05
spoštovani,

polip, ki ga omenjate da bi naj visel iz MV ni bil placentarni ampak decidualni, ampak to ni bistveno. Verjetno se je ta polip inficiral, infekcija se je prenesla navzgor proti nosečnosti, to pa je povzročilo splav. To je vsaj najpogostejši razlog za splav pri decidualnem polipu. Proti temi ni učinkovitega zdravila, še najmanj pa buscopan. Glede debeline sluznice žal težko rečem kaj konkretnega na daljavo, saj za odločitev o abraziji ni odločilna "debelina" ampak videz notranjosti maternice. Glede tega lahko odloča le individualno ginekolog s tovrstnimi izkušnjami in če se bodo odločili za abrazijo, se proti temu ne gre upirati, kajti bolje ena abrazija preveč kot premalo.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Za konverzacijo na tem forumu je potrebna vaša registracija.

Kliknite tu za prijavo