ABC ginekologije in porodništva

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.
Moderator: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar


FORUM TRENUTNO ZARADI DOPUSTA ZAPRT!!!
trine 

induciran splav


19.05.10 08:20
Spoštovani,


V 12.tednu nosečnosti je ginekolog ugotovil odmrtje zarodka, ki je ustrezal velikosti 6 w 3 d starega zarodka. ZA indukcijo splava mi je predpisal Cytotec 0,2 mg x 4tbl in ibuprofen in paracetamol za blažitev bolečin. Gre za enkratno terapijo, brez naknadnega kontrolnega UZ pregleda. Čez 4 tedne moram narediti test nosečnosti, ki bo potrdil uspešnost splava.
Tablete sem per os vzela včeraj in moram reči da do zdaj abortus poteka bp. Tablete sem vzela doma in predpisano imam 3 dnevno ležanje. Nahajam se na Finskem.
Zanimajo me vaše izkušnje z Misoprostolom v smislu sredstva za indukcijo splava.

Iskrena hvala za vaš čas in lep dan vam želim.

Re: induciran splav


19.05.10 18:54
Spoštovani,

mislim, da so Finci v reproduktivni medicini vodilni in da imajo postopke okrog prekinitev nosečnosti izjemno dobro dodelane. Tudi v SLO uporabljamo citotec in imamo z njim dobre izkušnje najmanj do 7. tedna žive nosečnosti, ob odmrtju pa kadarkoli tudi kasneje. Pri nas ob cytotecu uporabljamo še misoprostol, ki pa očitno ni nujen za dosego cilja. Sicer pa ne vem, zakaj bi morali 3 dni ležati, razen zato, da bi zagotovo "ujeli" splavek, saj pri 6 tednih to verjetno ne bo drugače kot običajna menstruacija.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
trine 

Re: induciran splav


20.05.10 08:25
Najlepša vam hvala za odgovor.
Cytotec(Orion Pharma) pravzaprav je misoprostol. ;-).
Imeli ste prav- začelo se je kot močna menstruacija, ki pa po dveh dneh že pojenja. Mislim tudi, da sem "izločila" večji del odluščene maternične sluznice in pa tudi gestacijsko vrečko, ki pa je na žalost nisem ujela. Slišalo se je samo kot en velik "pljusk" v straniščno školjko.
Svetovali so mi, da počakam en ciklus in da potem lahko skušam znova zanositi.
Stara sem 31 let, ginekološko bp., brez predhodnih nosečnosti. Zelo dolgo časa sem bila na Diane 35 (več kot 13 let morda z dvema krajšima pavzama)- Po prenehanju jemanja se mi ciklus še ni uredil in zanosila sem dva meseca po prenehanju jemanja tablet, brez menstrualne krvavitve.

Vaše izkušnje, ki jih delite z nami na forumu so mi pomagale, da sprejmem, da je zgodnja embrionalna smrt pogost,naključen pojav in naravni mehanizem za preprečitev razvoja plodu z napakami nezdružljivimi z življenjem, zato sem na nek način vesela, da se je to zgodilo v zgodnji fazi embrionalnega razvoja. Narava ima vedno prav.

Še enkrat hvala za vaš čas in nesebično pomoč.

Re: induciran splav


20.05.10 08:37
Spoštovani!

Danes sem bila na pregledu pri ginekologu in ugotovljeno je bilo odmrtje ploda. To se je na žalost zgodilo že v tretje. Sedaj mi uradno pripadajo genetske preiskave. Ali je sploh možnost, da tam karkoli ugotovijo, še bolj pa to,ali ob ugotovljenih napakah lahko sploh karkoli storijo? Prva in druga nosečnost sta se končali med 8 in 9 tednov, zadnja pa pri 6 tednih in pol. Do sedaj so mi opravili abrazijo 2X, sedaj pa bom imela splav s tabletko. Imela sem histeroskopijo pri prof. Tomaževiču in ta mi je ugotovil enorogo maternico. Ta naj bi sicer problema povzroča šele v zadnjem delu, in sicer prezgodnji porod. Zanima me, če veste še za kak vzrok, zaradi katerega bi lahko prihajalo do ponavljajočih splavov? Koliko časa moram počakati na to, da spet s fantom začneva delati na dojenčku glede na to, da bom imela splav s tabletko?

Hvala za odgovore,

LP

Re: induciran splav


20.05.10 16:41
se opravičujem, v mislih sem imel mifepriston = RU 486 = Mifegyn), res je, misoprostol pa je prostaglandin E1.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: induciran splav


20.05.10 16:46
Spoštovani,

zanosite v bistvu lahko že po prvi M, sicer pa 3 zaporedni splavi še ne zagotavljajo, da je res kaj sistemskega narobe. Tudi povsem po naključju so možni 3 zaporedni splavi. Vseeno se priporočajo citogenetske preiskave staršev, saj je eden od obeh lahko nosilec uravnotežene translokacije, ki v povečanem številu povzroča splave pri plodovih, ki "podedujejo neuravnoteženo translokacijo" v približno 50% primerih.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: induciran splav


22.05.10 07:55
Spoštovani!

Žal mi je, da ima toliko vprašanj, a sem pridobila že veliko različnih mnenj in sem res zelo zbegana. Po prvem spontanem splavu mi ni nihče ničesar pregledoval, ker se to pač lahko zgodi. Po drugem spontanem splavu me je poleg moje ginekologinje pregledal še drug ginekolog, ki je sumil, da bi lahko imela pregrado zaradi dveh zaporednih splavov in me naročil na pregled takrat, ko naj bi se to pregledovalo. To je bilo sicer kmalu- nekje 14 dni al kak dan več po opravljenem splavu. Takrat pregrade ni našel, napotil pa me je k prof. Tomaževiču. Tudi do njega sem prišla še v istem mesecu po splavu in zdelo se mu je, da imam enorogo maternico. Samo menstruacijo sem dobila zelo pozno (šele v 8., 9. tednu po splavu). Na historoskopiji me je pregledal prof. Tomaževič in dejal, da imam enorogo maternico. Da to ne bo predstavljalo večjega problema, da bodo v 10., 11. tednu naredili cirklažo in bo potem vse dokaj normalno. No sedaj sem imela že tretji splav. Moja ginekologinja ni opazila kake nepravilnosti maternice, ko pa sem šla po drugo mnenje (glede bitja srčka) k ginekologu, ki mi je že enkrat pregledoval pregrado (sedaj je bil v maternici še odmrl plod), je dejal, da to ni enoroga maternica temveč pregrada in da se ta najbolje vidi v času nosečnosti. Sedaj me bo poslal na rentgen in predvideva, da bodo potem s histeroskopijo odstranili pregrado. Sedaj sploh nič več ne vem, kaj je sploh res. Ali je možno, da se enoroga maternica vidi pri pregledu v času nosečnosti kot pregrada in bi se ginekolog zmotil? Deloval je namreč zelo sigurno. Poleg tega sem bila zaradi vmesne krvavitve na urgentnem pregledu pri tretjem ginekologu in ko sem mu omenila, naj bi mi delali cirklažo zaradi enoroge maternice, je dejal, da to pa res nima smisla, ker jo bodo v primeru prezgodnjih popadkov morali odvezati. Kakšno je Vaše mnenje glede tega?

Včeraj sem pojedla tabletko za splav (da se odlepi posteljica) in jutri imam drugi del splava v bolnici. Zelo mi je slabo, ni mi do hrane in tudi splošno počutje je zelo slabo. Je to normalno in bo jutri izginilo?

Res sem že čistp zmešana glede vsega in se v naprej zahvaljujem za Vaše mnenje.

LP

Re: induciran splav


22.05.10 13:59
Spoštovani,

vaš primer je res kompleksen. Doživeli ste torej 3 zaporedne splave, kar daje povod za kromosomsko analizo vaju obeh s partnerjem. Kaj in če je sploh kaj narobe z maternico bi lahko pokazala kombinacija preiskav histeroskopija + laparoskopija. Prva bi pokazala obliko in morebitno prisotnost pregrade, če se z UZ ni mogoče jasno odločiti, druga pa bi pokazala še prisotnost jajcevodov, prehodnost le teh in jajčnike. Enoroga maternica je resna napaka v razvoju maternice, ki pomeni pol manjšo maso mišic in s tem manjšo možnost prilagajanja potrebam nosečnosti, Tveganje za prezgodnji porod pri enorogi maternici je približno tolikšna kot je pri dvojčkih v normalni maternici, kar je okrog 10% pred 32 tedni (v primerjavi z normalno enoplodno nosečnostjo cca. 7x več). Cerklaža bi verjetno preprečila morebitno popustljivi MV pred prezgodnjim popuščanjem, seveda pa bi ne mogla preprečiti prezgodnje krčenje maternice ob preveliki volumski obremenitvi. Vendar se to lahko zgodi tudi pri vsaki drugi nosečnici z normalno maternico, zato se sam z ginekologom, ki je predlagal cerklažo v primeru enoroge maternice strinjam. Nosečnost pa je mimogrede najslabši čas za ugotavljanje napak na maternici! Te se ugotavljajo z največjo zanesljivostjo v drugem delu ciklusa, torej med ovulacijo in M.
Slabo počutje bo po splavu verjetno hitro izginilo.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
trine 

Re: induciran splav


27.06.10 22:30
Spoštovani dr.Pušenjak,

Pred 5 tedni in 5 dnevi sem imela induciran splav zaradi odmrtja zarodka v 6.tednu nosečnosti
( noseča sem bila skoraj 12.tednov; stara sem 31 let). Ker sem trenutno na Finskem, so mi tu opravili splav in sicer samo z Misoprostolom per os (Cytotec 0,2 mg x 4tbl ). Takrat sem vam tudi pisala, Ginekolog mi je rekel, da naj pridem nazaj na abrazijo, če bo test nosečnosti tudi po 6-tih tednih pozitiven. Test sem naredila 4 tedne in 5 tednov in 5 dni po splavu in test je se vedno pozitiven. Moram pa povedati, da sem krvavela skoraj 4 tedne po indukciji zadržanega splava ( 2 dni močno, potem pa je sledil "spotting").
Danes sem imela ovulacijo ( beljaku podoben izcedek) in zadnje 3 dni redne spolne odnose, zato se lahko zgodi, da sem ali bom zanosila. Spolne odnose sem imela tudi 4 tedne po splavu, vendar takrat ovulacije nisem zasledila. Menstruacije po splavu še nisem imela.
Ni mi logično, da bi lahko imela ovulacijo, če bi v maternici še ostal kak zaostal del prejšnje nosečnosti.
Zanima me, če je po vašem mnenju možno, da je visok nivo nosečnostnega hormona še vedno tako visok, ker sem zelo dolgo krvavela oz. ali bi do ovulacije sploh lahko prišlo. Ne želim oditi na abrazijo in uničiti ugodnega miljeja za morebiten nov zarodek, če le to ni resnično potrebno. Zanima me tudi če lahko takšno stanje, kot je z menoj, prepreči vgnezditev blastociste v maternično steno oz. ogrozi novo nosečnost.

Najlepša hvala za vaš dragocen čas in cenjeno mnenje.

Re: induciran splav


27.06.10 23:36
Spoštovani,

res ste zakomplicirali.
1. test nosečnosti ni dovolj specifičen, da bi ločil med zvišanimi vrednostmi hCG (nosečnost) in ostalimi gonadotropini (FSH, LH, TSH), od katerih se vsaj nekateri pred ovulacijo močno zvišajo (zlasti LH, pa tudi FSH). Zato priporočam, da opravite pravi nosečnostni test iz krvi ßhCG, ki ne reagira navzkrižno z ostalimi gonadotropini ter ne povzroča lažnih + testov.
2. Dokler hCG ne pade dovolj, se jajčnik ne more aktivirati in je zato ovulacija skrajno malo verjetna.
Iz vsega skupaj gre torej sklepati, da bodisi niste več noseči in je bi test lažno pozitiven zaradi vrha LH ali pa ste noseči in potem ni bilo ovulacije.
Najprej torej opravite test ßhCG, če bo ta negativen pa obiščite ginekologa in se dogovorite naprej glede ostalih težav.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
trine 

Re: induciran splav


03.08.10 15:34
Spostovani,

12.7.sem imela ßHCG vrednost 257, 14.7. pa 290. Takrat bi naj bila 14 dni po ovulaciji ( prisotna beljaku podobna sluz, povečan libido). 12.7 je bilo tudi 7 tednov po induciranem splavu zaradi zadržanega splava. Nosecniski znaki so izginili 4.tedne po splavu, nato pa so se znova pojavili prvi teden v juliju.Test nosecnosti je bil od induciranega splava pa do krvnega testa neprestano pozitiven, ceprav je bila druga crtica na Clear Blue testu 6 tednov po induciranem splavu sibkejsa, kasneje pa je postajala vse bolj ocitna. Mimogrede- v navodilih Clear Blue je navedeno, da je lahko test pozitiven tudi do 9 tednov po splavu.
Po splavu menstruacije nisem dobila- imela pa sem omenjeno ovulacijo.
Danes sem imela UZ, kjer so nasli reziduum induciranega splava- pricakovala sem 7 tedensko nosecnost. Jajcniki in jajcevodi bi naj bili ok. Jutri imam abrazijo.
Zanima me ali je možno, da sem bila noseča v drugo in se je embrio resorbiral ( v 7 tednih nisem imela nobenega izcedka) oz. kako je možno, da so se mi nosečniški znaki pojavili v močnejšem obsegu kot prvič, v bistvu pa nisem bila na novo noseča, oz. ali imate vi kakšno logično razlago.
Najlepša hvala in lepe pozdrave s Finske.

Re: induciran splav


04.08.10 08:50
Spoštovani,

logičnih razlag je žal celo več:
1. lahko da je bila diagnoza prvič napačna in ni šlo za zadržani splav temveč za prazno jajce (blighted oovum), to pa je pogosto predstopnja "mole hidatidose", po slovensko "sneti", ki ima potencial avtonomne rašče in potencialno tudi napredovanja v horiokarcinom (nekakšen germinativni rak), ki je zavoljo današnjih ustaljenih, rutinskih do potankosti izdelanih algoritmov ukrepanja (tudi v vašem primeru) skoraj izumrla redkost.
2. možno je, da je ob prejšnji abraziji v maternici zaostal mikroskopsko majhen košček trofoblasta, torej tkiva, iz katerega se sicer razvije posteljica in je to preživelo tkivo začelo ponovno rasti. Tudi to ima včasih lastnosti, kot jih navajam pod točko 1.
3. da gre res za novo nosečnost, ki se je nacepila na nezaključeno zgodbo od prej ali pa gre tokrat za izven maternično nosečnost, ki jo bo treba še potrditi.

Vsekakor ste vstopili v sistem, ki bo tako dolgo preverjal, za kaj gre, dokler to ne bo jasno oziroma, dokler se zgodba ne zaključi, kot je treba.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: induciran splav


04.08.10 11:37
Pozdravljeni,

Zakaj se po odmrtju ploda nekateri ginekologi odločijo takoj za abrazijo in ne najprej za indukcijo splava s tabletami. Če je slednji način uspešen, namreč ni potreben poseg, kar se mi zdi ugodnejše. Ali prav razmišljam?
kaj so torej razlogi za eno ali drugo odločitev?

Re: induciran splav


04.08.10 11:56
Spoštovani,

se strinjam z vami, vendar smo ginekologi vseh generacij, nekateri bolj, drugi manj zavzeti za uvajanje novosti in žal je v nekaterih segmentih stroke napredek hitrejši od sposobnosti izvajalcev, da se ta ustrezno "vpelje" v prakso. Pri trenutni situaciji, v kateri se zdravnikom omejuje obiskovanje strokovnih srečanj, kjer se pogosto prihaja do neposrednih informacij o takšnih in podobnih novostih in dognanjih, oziroma se nekritično agitira proti vsem oblikam sponzoriranja in doniranja v ta namen, bo zaostajanja prakse za teorijo v prihodnje verjetno še več. Vsega se namreč žal ne da opaziti na spletu in v občasnikih s strokovno literaturo. Ravno pred kratkim sem sledil prispevku, ki se na svetovni ravni sprašuje, če na področju, ki ga omenjate, ravnamo "up do date"...:-(...torej problem ni le naš ampak prej globalen.

http://www.medscape.com/viewarticle/725047?src=mp&spon=16&uac=72100HR

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: induciran splav


04.08.10 18:30
Pozdravljeni!

Včeraj sem imela na ginekološki kliniki v Ljubljani splav z abortivnimi tabletkami. Krvavitev se je pojavila uro in pol po vstavitvi tabletk. Še približno uro kasneje sem šla na wc in izločila gestacijsko vrečko. Preden sem odšla domov (po štirih urah), me je pregledal zdravnik in dejal da je do splava prišlo. Kasneje je bila krvavitev cel dan zmerna. Tudi ponoči sem še malo krvavela. Danes pa skoraj nič več. Samo rjavkast izcedek pa še to bolj malo. Zanima me, če je to normalno in ali je možno da se bo kakšna krvavitev pojavila še kasneje? Sprašujem zato, ker vem da naj bi krvavitev po posegu trajala od 5 do 7 dni, jaz pa sem s tem praktično 'končala' že danes.

Hvala za odgovor,
Sara

Re: induciran splav


04.08.10 20:15
spoštovani,

po popolni izločitvi nosečnosti je krvavitev bolj ali manj simbolična, včasih skoraj povsem odsotna, le redko močna. V kolikor nimate krčev je torej vaša situacija povsem normalna.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
trine 

Re: induciran splav


05.08.10 08:07
Spoštovani,

Včeraj sem imela abrazijo zaradi zaostalega reziduuma prejsnje nosecnosti, ki je po prvem splavu ostal v maternici 2,5 meseca, ker nisem imela nobenih znakov, ki bi nakazovali, da se maternica ne bi scistila po prvem medikametoznem splavu.
Večer prej sem morala vzeti 2tbl Cytotec per os in zjutraj je sledil še enkrat pregled krvi in UZ, pred posegom.
Včeraj je bila vrednost beta HCG pred posegom 217 ( 12.7.257 in 14.7. 290). Po mojem laicnem mnenju to pomeni, da je delcek zaostalega trofoblasta stagniral in da ni slo za molo. Na izvidu pise Suctio evacuatio et abrasio cavi uteri- predvidevam da je poseg enak, kot ga delate v Sloveniji. Po posegu so naredili se en UZ, ki naj bi pokazal da v maternici ni nicesar vec. Cez 3 tedne moram iti v zasebni laboratorij dati pregledat kri za beta HCG, ki bo srcno upam negativen,
Vceraj sem krvavela minimalno, danes pa krvavitve skoraj ni vec. Napisali so mi, da lahko poskusim zanositi že po prvi menstruaciji. Imate kaksen komentar na to oz. kako bi mi svetovali vi?

Najlepša hvala za vaš čas in lepe pozdrave iz Finske!

Re: induciran splav


05.08.10 12:06
Spoštovani,

postopke v skandinaviji kar dobro poznam, saj so tam s pravzaprav začeli z rutinsko uporabo mifepristona in mizoprostola skoraj 10 let pred nami. Mislim, da dodaten komentar ni potreben, razen tega, da ste obravnavani v zdravstvenem sistemu, ki ga imam za enega najzanesljivejših in hkrati enega najbolj "na znanstvenih dokazih temelječega" na svetu.
Po višini vrednosti ßhCG skoraj zagotovo ni šlo oziroma ne gre za molo.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: induciran splav


08.08.10 12:30
Imam še eno vprašanje, ki je povezano s prsmi po splavu, katerega sem imela, kot sem opisala že v prejšnjem odgovoru 3.8.. Prsi so mi namreč 'zrastle' v tem času (mislim v času trajanja zgodnje nosečnosti do splava). Zredila se zagotovo nisem. Občasno so boleče na dotik, posebej okoli bradavic. vendar pa ne bolijo non stop tako kot so pred splavom in dan oz. dva po. zanima me če, ozrioma kdaj, se bodo vrnile v prvotno stanje :) Sicer imam pregled pri ginekologinji naslednji ponedeljek, vendar me zanima, če je takšno stanje normalno in če se potem prsi vrnejo na prvotno obliko.

Hvala za odgovor!

Re: induciran splav


08.08.10 19:47
Spoštovani,

načeloma bi naj vpliv nosečnosti na dojke prenehal, ko upadejo vsi hormoni, ki so posledica nosečnosti. to se običajno zgodi v 2 do 3 tednih.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
SV 

Re: induciran splav


10.08.10 09:04
Pozdravljeni,

imam vprašanje kar se tiče te tabletke za splavljenje...Ko tole berem nisem več prepričana, če še sledim.
Ali ta tabletka pomeni, da ti jo vstavi ginekolog, greš domov in počakaš, da se zgodi...začne se krvavitev, posledično se izloči, kar bi se naj in je potem vse ok ali ti tabletko vstaviijo na oddlku in odležiš na ginek. odd. dokler je vse ok?

Ali to pomeni, da si lahko ženska sama izbere postopek z tabletko ali se za to odloči samo ginekolog? SE ima žesnka sploh pravico odločiti za to metodo s tabletko?

In če prav razumem, bi naj bila tabletka boljša za žensko od splava z opertivnim posegom ( če gledamo koliko stranksih učinkov je lahko kot posledica splava- narkoze ipd? ali potem treba še nujno na abrazijo ali ne?

Do katerega meseca nosečnosti pa se uporablja tabletka za splavjenje?

Prosim za odgovore, ker je zame osebno to nekaj novega, ko pa sem začela to prebirat, pa so se mi porodila vprašanja, če ni mogoče ta način splava s tbl celo boljši kot opretivni poseg v telo...

Hvala..

Lp

Re: induciran splav


10.08.10 09:58
Spoštovani,


kot prvo naj povem, da je način in vrsta uporabljene »tabletke« odvisen od tega, kdaj in za kakšne vrste "splav" gre. Uspešna je zlasti v prvih 8 oziroma 9 tednih nosečnosti in potem ponovno koncem 2. trimesečja (po 20. tednu), vendar moramo v primerih, ko želimo odpraviti plod zaradi hujše nepravilnosti v razvoju poskrbeti, da se po 23. tednu zagotovo ne rodi živ, saj so v tem času že opisani tudi primeri živega rojstva in celo preživetja.

Za popoln splav pri živi nosečnosti do nekje 9. tedna nosečnosti je potrebno najprej uporabiti mifepriston (RU 686), ki se ga zaužije per os. To povzroči, da propade rumeno telesce, ki je odločilno za preživetje nosečnosti pred 10. tednom nosečnosti in da se prične proces »odmiranja in odstopanja zasnove posteljice« iz podlage, torej maternične sluznice. Ta del postopka lahko poteka tudi doma.
Približno 36 ur kasneje se v bolnišnici odmeri še misoprostol (oblika prostaglandina E1), ki povzroči zmehčanje, odpiranje materničnega vratu, krčenje maternice in poveča tudi občutljivost maternice na druga sredstva za krčenje. Vse skupaj povzroči krvavitev (lahko tudi zelo močno) ter izločitev nosečnosti.

V primeru, da je prišlo že do spontanega odmrtja nosečnosti s krvavitvijo, prvega koraka ni potrebno uporabiti in se lahko omejimo le na odmerjanje misoprostola, to pa je potrebno zaradi možnih stranskih učinkov in močne krvavitve izvesti v ustanovi, torej nikakor ne doma. V nožnico se vstavi 5 tabletk in v nekaj urah običajno pride do iztisa ostankov nosečnosti. V preko 90% je splav popoln in brez stranskih učinkov.

Treba je povedati tudi to, da postopek ni 100%-no zanesljiv in da je v približno 5% do 10% vseeno treba opraviti še abrazijo.

Pri tehtanju o vrsti postopka se torej izvajalci in nosečnice odločamo individualno in »po izkušnjah«, s kakšnim pristopom bomo pri konkretni ženski v najkrajšem možnem času prišli bolj zanesljivo do želenega cilja, to pa je prazna maternica s čim manj zapleti.

Postopek s tabletkami je namreč relativno zamuden in včasih vzame tudi 3, 4 in več dni, medtem ko je npr. posrkanje nosečnosti pred 7. tednom s plastično cevko brez narkoze ali v lokalni anesteziji lahko zelo hitro, vzame 5 minut, 1 uro po posegu pa je »bivša nosečnica« že v takšnem stanju, kot bi imela menstruacijo in nič več. Ta razlika je lahko za konkretno nosečnico pomembna, saj morda svojo nosečnost prikriva bližnji in daljni okolici, morda ji dolg postopek s tabletkami moti vsakdanje načrte, poklicno delo, šolanje ali bi morala zaradi njega odložiti potovanje? … No, tudi ta postopek s posrkanjem nosečnosti ni 100%-no zanesljiv in tudi po njem smo včasih primorani narediti še abrazijo, vendar redkeje, morda v 1% ali največ 2% primerih.

Problem pri »izbiri postopka« je tudi v tem, da snovi za splav (mifepriston in misoprostol) v Sloveniji niso registrirane in jih zdravstvene ustanove (le bolnišnice) naročajo preko dobaviteljev neposredno iz tujine. Nekatere ustanove oziroma njihove lekarne torej zdravila nimajo na razpolago in tam pač takšna izbira ni možna.

Kadar se mora nosečnica soočiti s splavom, vsekakor priporočam, da ob pogovoru z zdravnikom omeni možnost »farmakološkega splava« in če v konkretni ustanovi takšna možnost obstaja, zanjo ni kontraindikacij in nosečnici »slabosti metode« ne predstavljajo ovire, da se poskusi za njeno uporabo dogovoriti.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Pozdravljeni,

pred 15 meseci sem rodila zdravega otročka, po predhodnih dveh abrazijah. Sedaj sem ponovno noseča 9 tednov. Ker imam žal nekoliko slab občutek, da nosečnost ne napreduje, sem začela prebirati tole temo. Ponovno imam UZ čez par dni. Če sem prav razumela, sem že predolgo noseča za farmakološki splav? Ali se kdaj odločite za takšen splav tudi, če ugotovite, da je do odmrtja ploda prišlo že npr. v 6 tednu? Ali so katere bolezni pri materi kontraindikacija za farmakološki splav? V mislih imam astmo.

Skušam razmišljati pozitivno, a mi gre tokrat bolj težko od rok oz. misli, ker so mi na zadnjem UZ pregledu povedali, da je gestacijska vrečka premajhna za pričakovano starost in, v nasprotju s prvo nosečnostjo, mi ni skoraj nič slabo.

Ker svojega otročka še dojim, si nikakor ne želim prebiti 3 dni v bolnišnici. Prav tako pa me je tudi strah ponovne abrazije :(. Zanima me tudi ali lahko dojenje povzroči splav, glede na to, da se ob dojenju krči maternica? Sem tu naredila napako?

Koliko naj bi bil po vašem mnenju minimalno star otroček preden mamica ponovno zanosi? Nekje sem slišala, da naj bi bila razlika 3 leta, če želimo imeti zdravega otroka. Je to res? Moj ginekolog mi je predlagal, da počakam vsaj 9 mesecev.

Hvala za vaše nasvete in LP.

Re: induciran splav


10.08.10 13:23
Spoštovani,

dojenje ne povzroča splava in ga tudi ne pospešuje. Če je GV premajhna za pričakovano starost, to še ne pomeni, da je z nosečnostjo kaj narobe. Pogosto to zgolj pomeni kasnejšo zanositev kot bi pričakovali, še zlasti je to pogosto ob dojenju. Pri odločitvi za način odprave nosečnosti igra odločilno vlogo velikost nosečnosti, ne časovno trajanje. Če torej pri pričakovanih 12 tednih nosečnosti odkrijemo, da je nosečnost odmrla pri 8 tednih in zgolj vztraja v maternici, jo povsem ustrezno lahko odpravimo farmakološko. Tudi tole s "potrebno razliko med nosečnostmi za zdravega otroka" je hudo površna in posplošena izjava. Enako zdravi otroci se rojevajo neodvisno od tega, koliko je med nosečnostmi, s prezgodnjim dodajanjem novih članov družine prejšnjim zgolj včasih lahko prizadenemo določeno fazo v psihološkem in socialnem razvoju prejšnjega otroka. Huda astma pa sicer je kontraindikacija za uporabo nekaterih prostaglandinov, vendar na pamet ne vem, če tudi misoprostol, torej E1 spada med te.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: induciran splav


10.08.10 21:37
Zanima me glede odnosov po splavu. Brala sem po forumih, kjer pišejo ženske, da so jim svetovali deset dni brez odnosov, nekaterim celo samo par dni. Meni je na listu, ki se ga dobila ob odpustu iz bolnišnice (dobila sem ga tudi pri prvem obisku, ko sem prišla po prvo tabletko), pisalo da odnose odsvetujejo vsaj 4 tedne po splavu. Te iste ženske pišejo, da če so se odločile za odnose brez kondoma, da so dobile glivično vnetje in razne podobne infekcije. Vprašanje, ki se mi poraja je, zakaj je potrebno počakati 4 tedne po splavu z odnosi? Očitno lahko do dva tedna po splavu pride do infekcij, kaj pa kasneje?

Lp,
sara

Re: induciran splav


10.08.10 21:48
ne vem, morda ne ločite infekcije nožnice od infekcije zgornjih rodil. Po splavu se zlasti bojimo infekcije maternice in jajcevodov, ne nožnice in zlasti nas ne vznemirjajo glivična vnetja, ker ta nikoli ne napredujejo v višje predele. Po splavu je kanal materničnega vratu nekaj časa odprt in to lahko traja nekje do maksimalno 2 tedna, pri nižjem splavu celo le teden dni. Zakaj bi naj spolnih odnosov ne imeli 4 tedne mi torej ni razumljivo.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: induciran splav


11.08.10 13:53
Spoštovani!

Prosim za vaše mnenje. Dne 2.7.2010 sem imela prvi dan zadnje menstruacije. Dne 3.8.2010 je nosečnostni test pokazal zelo rahlo roza črtico. Tudi naslednji dan enaka črtica. V tem času so mi prsa zelo narasla, slabosti nimam (za razliko od prvih dveh nosečnostih). Imam pa stalno prisotno bolečino v levem predelu trebuha. Zaradi bolečin sem odšla v četrtek 5.8.2010 k dežurni ginekologinji (ker je bil moj ginekolog odsoten), ki mi je naredila UZ in se ni nič videlo. Dne 7.8.2010 naredila ponovno test, ki je spet pokazal rahlo roza črtico. Dne 10.8.2010 sem bila naročena pri svojem ginekologu, ki pa na UZ tudi ni ničesar videl. Naredil mi je urinski test, ki je bil pozitiven in me poslal na BHCG test, ki je pokazal 1767,0 U/L. Ali je to normalna vrednost hormona za 6 T? Zakaj se na UZ ničesar ne vidi? Ali je možnost izvenmaternične nosečnosti? Morda kaj drugega?
Moram povedati, da je nosečnost nezaželena, kar sem povedala tudi ginekologu. Ali mi lahko svetujete kakšne so možnosti splavitve v mojem primeru?

Že v naprej se Vam najlepše zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam!

Re: induciran splav


11.08.10 15:07
Spoštovani,

pri vrednosti ßhCG nad 1000 U/L bi se naj v maternici jasno videla gestacijska vrečka. Če je ni videti, gre zelo verjetno za izvenmaternično nosečnost in so smiselni nadaljnji diagnostični postopki v to smer (ponavljanje ßhCG vsaka 2 do 3 dni, ponavljanje UZ pregledov, ob hujših težavah hospitalizacija).

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: induciran splav


12.08.10 10:51
Spoštovani!

Najlepša hvala za tako hiter odgovor.
Danes bom šla samoplačniško na pregled BHCG hormona, to je 48 ur po prvem merjenju. V kolikor bo porast hormona manjši od 66% bom poklicala svojega ginekologa. Ali ravnam pravilno? Upam, da mi ginekolog tega ne bo zameril... Pozabila sem povedati, da je ginekolog na UZ preveril oba jajčnika in jajcevoda, vendar ni opazil nobenih posebnosti. Ali je možna izvenmaternična nosečnost v trebuhu?
Se opravičujem za nadlegovanje, vendar me je strah, da se iz tega ne bo razvilo kaj hudega. Imam pa občutek, da ni vse tako kot bi moralo biti. Upam, da se motim.
Lp

Re: induciran splav


12.08.10 13:55
če se nosečnost v maternici relativno zlahka vidi, se toliko težje opazi drugje, tudi v jajcevodih in v jajčniku, teoretično pa je možna IMN tudi drugje, a vse lokacije skupaj znesejo < 1,5% v primerjavi z jajcevodom ,kjer je IMN v 98,5% primerih. Kakorkoli, razmišljate pravilno.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Re: induciran splav


12.08.10 17:07
Še enkrat hvala za Vaš odgovor!
Sporočam Vam, da sem dobila izvide BHCG testa, ki pa so 2731,0 U/L. Dva dni nazaj je bil rezultat 1767,0 U/L Po mojih izračunih je to 64,7 % povišanje. Kaj pa sedaj? Ali je to IMN? Osebni ginekolog danes ne dela, tako da bom počakala do jutri. Kaj me čaka v kolikor je to IMN?
Lep pozdrav!

Re: induciran splav


12.08.10 17:28
ne vem, je pa smiselno ponovno opraviti UZ v kratkem, morda jutri. Če gre za IMN, bodo naredili laparoskopijo.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Nimate dovoljenja za pisanje v tem forumu.