ARTHRON - Sklepne in športne poškodbe

Magister travmatologije, specialist kirurg svetuje o artroskopskem, kirurškem, ne-operativnem ter ultrazvočno vodenem zdravljenju poškodb sklepov (kolena, ramena, gležnja, komolca...) in športnih poškodb (udarnina, nateg, raztrganje vezi ali mišic, zvin ali zlom).
Moderator: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., specialist kirurg
Pozdravljeni
Pred dobrim letom sem v prometni nesreči utrpel stabilni zlom 4. ledvenega vretenca (L4). Par tednov bergel, fizioterapije, redne vaje za krepitev hrbtnih mišic in precej previdnosti pri vseh opravilih, pa naj bi se stvari uredile. Na pregledih so mi vselej odkrili kaj novega. Najprej naj bi se vretence posedlo, pri naslednjem pregledu je bilo zaklinjeno in premaknjeno naprej, spet pri naslednjem pregledu je kirurginja opazila, da se je hrbtenični kanal zožal, nazadnje pa so mi na podlagi tretjega CT slikanja našli še precej velik defekt, ki sega do polovice korpusa. V izvidih je omenjena tudi Schmorlova hernija, ki pa naj baje ne bi bila posledica nesreče. Čudno se mi zdi, da bi mi na obeh predhodnih CT slikanjih Schmorlovo hernijo in tisti defekt spregledali, saj se je meni kot laiku zdelo, da tega prej ni bilo in da se je to pojavilo na novo.
Pred kratkim so se mi začeli pojavljati problemi, ki postajajo vedno bolj pogosti. Pojavljajo se mi mravljinci v nogah, najbolj pa me skrbijo močni krči v nožnih mišicah (kot da bi me nekdo zelo močno zagrabil za zadnjo golensko mišico). Najhujši so ponavadi ponoči, ko se zaradi njih zbujam in sploh ne vem, kako naj se bolečine znebim. Čez dan je intenzivnost navadno manjša. Krči ponavadi trajajo kakšnih 5 minut. Po raznih člankih sem bral, da je možen vzrok za to tudi poškodba hrbtenjače. Nekje so svetovali uživanje magnezija, ki naj bi takšne krče vsaj delno odpravljal.
Redno delam vaje za krepitev hrbtnih mišic (kirurginja in fizioterapevt sta mi dala vsak svoja navodila), redno pazim, da ne dvigam težkih predmetov (včasih mi ni bil problem nesti 50kg, zdaj imam že pri 10kg probleme), da dvigujem pravilno - z nogami (iz počepa), po navodilih kirurga ne skačem z višine (doskoki so baje kritični za to vrsto poškodbe), ne delam hitrih gibov,... v glavnem pazim kolikor se da.
Bodo ti problemi s časom postajali vedno hujši ali bodo izginili (s čim naj jih odpravim). Zanima me resnost teh problemov, ali kažejo na kakšno hudo poslabšanje? Sicer naj bi šel na ponoven pregled nekje konec marca, ampak razmišljam, če bi bilo mogoče bolje, da bi šel prej (če bo slučajno potreben kakšen poseg, da se zadeva uredi, ko še ni preveč škode).
Mi bo ta poškodba pustila trajne posledice, ali lahko pričakujem, da se bo stanje normaliziralo? Če povem po pravici, se pri 25 letih počutim kot en upokojenec.
Vsak nasvet ali mnenje sta dobrodošla.
Najlepša hvala
Spoštovani,

mravljinci in krči v nogah so lahko posledica pritiska na živce v predelu hrbtenice. Priporočam Vam čimprejšen pregled pri zdravniku!

Zelo verjetno boste morali, da se bo natančno ugotovilo vzrok Vaših težav, opraviti magnetno resonanco (MR) ledvene hrbtenice (dobro pokaže tudi živce in ne predvsem kosti, kar je zcačilnost računalniške tomografije (CT)) in elekromiografijo (EMG) spodnjih okončin.

V primeru, da bodo pregled in preiskave pokazale jasen pritisk na živce v predelu hrbtenice, lahko pride v upoštev operativno zdravljenje.

O trajnih posledicah je preuranjeno govoriti. Najprej je potrebno izčrpati vse možnosti zdravljenja, kar pa se pri Vas še ni zgodilo.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
irenaf 

zlom ledvenega vretenca

07.04.09 07:35

pozdravljeni. hčerka se je poškodovala pri športni vzgoji (pri skoku daljino), pedagog jo je na kratko odpravil naj počiva.vzela je naklofen in počivala. po nekaj dneh se je pri športni vzgoji bolečina spet ponovila, še močneje. šla je na urgenco, kjer so s slikanjem ugotovili zlom l.vfetenac - L3 in L4.svetovali so ji počitek, analgetike in izogibanje določenim gibom. osebni zdravnik ji je dal samo napotnico za kontrolni pregled na polikliniki, nobenih zdravil ali karkoli drugega. v dijaškem domu ji pomaga fizioterapevt.šla je nazaj v šolo in sedaj čuti mravljinčenje v nogah.ali bi morala strogo počivati doma? kako resno lahko postane? na šoli se obnašajo, ko da s skokom v daljino taka poškodba ni možna, fizioterapevt pa ji je rekel, da bi morala it v bolnico.kako ravnati, da ne bo še huje? hvala za odgovor.
Spoštovana,

glede na mravljinčenje priporočam čimprejšnji pregled pri kirurgu/travmatologu.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
Pozdravljeni!

Je ta tema še aktualna? Upam, da bom dobila odgovor.

Konec januarja sem si zlomila drugo ledveno vretence. Bom kar prepisala izvid s slikanja (ciljano slikanje in stranska tomografija) 10 dni po poškodbi: Vidna je kompresijsko impresijska fraktura korpusa vretenca L2 s strani zgornje terminalne plošče v sprednji tretjini. Korpus vretenca je v sprednjem delu znižan za približno 1/5 svoje pričakovane višine. Zgornja terminalna plošča je prekinjena v sprednji tretjini, sprednja faseta pa v zgornji tretjini. Posteriorni skeletni elementi izgledajo ohranjeni. (Vsega niti ne razumem, saj mi zdravnik ni razložil izvida.)
Nosila sem tritočkovni steznik (3 mesece), dokler ni odkrušeni del vretenca prirasel. Izvid pravi, da je zlom "videti preraščen v nespremenjenem položaju, IV prostor z L1 pa je videti precej zožen".
Opravila sem fizioterapijo, z vajami za jačanje trebušnih mišic pa nadaljevala tudi doma (oz. jih še vedno občasno delam).
Bolečine v ledvenem predelu imam še vedno, bila sem na kontroli pri travmatologu in čakam na datum za CT slikanje. Zdravnik me je vsakič vprašal, ali imam poleg bolečin še kakšne druge težave, recimo mravljinčenje. Do pred kratkim jih nisem imela. Le občasno so mi dlani "zaspale", vendar tega nisem pripisovala poškodbi hrbtenice, saj se ni zgodilo pogosto, pa tudi ne spomnim se, ali se je res začelo šele po poškodbi. Zadnje čase pa sem zaskrbljena, saj se mi je začelo dogajati, da pri dolgotrajnem sedenju čutim mravljince v spodnjem delu rok (od komolcev do prstov). Prste imam tudi pogosto mrzle. Sicer pri sedenju vedno pazim, da nisem sključena, stopala imam na tleh ali na "podstavku", pri delu z računalnikom imam roke v pravem položaju, še podlago za miško imam ergonomsko.
Je možno, da je mravljinčenje posledica poškodbe hrbtenice in da se je pojavilo šele zdaj?
Kaj mi svetujete?

SIcer sem stara 22 let.

Vnaprej hvala za odgovor.

LP
Katja
Mravljinčenje po rokah ni v neposredni povezavi s poškodbo ledvene hrbtenice (zlom L2). Živci, ki oživčujejo roke, izhajajo iz spodnjega dela vratne in zgornjega dela prsne hrbtenice.

Priporočam, da se s težavami obrnete na Vašega izbranega zdravnika.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
Dragica Kljakovič

Re: problemi - zlom ledvenega vretenca

10.07.12 11:28

Spoštovani !
V sredo 4.7. sem si pri padcu v službi zlomila prvo ledveno vretence L1. Odpuščena sem
bila v petek 06.07.2012.Predpisali so mi tritočkovni steznik, katerega si moram namestiti v postelji. Po potrebi naj jemljem analgetike.Ker imam visok prag bolečine, vzamem 1 lekadol. Kontrolni pregled imam 6.08.2012.
Zanima me, koliko časa se lahko dnevno gibljem z steznikom in kakšen je nadaljni postopek
zdravljenja (oz. koliko časa je potrebno nositi steznik). Stara sem 53 let.

Hvala za vaš cenjeni odgovor.
Gibljete s steznikom se lahko, dokler ne bodo začele bolečin naraščati. Pomembna je dosledna uporaba steznika. Le-ta preprečuje predklon, ki bi lahko vretence dodatno poškodoval. Uporabo tritočkovnega steznika običajno priporočamo 3 mesece od zloma, kolikor tudi traja celjenje zloma.

Sledi še 3-mesečna mišična rehabilitacija (krepitev obhrbteničnih mišic). To lahko opravite tudi pri nas.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
maricap

Vretenci L2 in L3

31.08.12 14:40

Pozdravljeni,
pred enim mesecem sem imela nesreco pri jahanju. Posledica:poskodovani vretenci L2 in L3.
Zivim v tujini in nisem prav razumela izvida:ta ne govori o zlomu, pac pa o 'stisnjenem vretencu'. Po brskanju po spletu sem dobila dvome: pri vretencih je nujno zlom, ce so poskodovana, ali gre lako tudi za 'stisnjenje' brez zloma?
Predpisali so mi pet tednov pocivanja (brez kakrsnegakoli steznika), sportne dejavnosti po petih tednih, a samo plavanje na hrbtu in sobno kolo. Ostali sporti pa po treh mesecih.
Moram priznati, da sem precej prestrasena, ko berem, da se pri nekaterih pacientih sele kasneje pojavijo mravljinci, tj. tezave pri hrbtenjaci...
Zato ne vem, ali naj sploh hodim ali naj kar lezim ti mesece. Kako dolgo traja stabilizacija, tj. da ne pride vec do premikov vretenc? Zakaj se scanner ne naredi zmeraj ob taki poskodbi? Meni so naredili le slikanje in rekli, da ni nic hudega...

Najlepsa hvala za nasvet.
Zanima me tudi, ali je mogoce priti na rehabilitacijo _ okrepitev misic - k vam z napotnico sportnega zdravnika ali ortopeda.
Marica P.
Vsekakor priporočam opraviti slikanje poškodovanega področja hrbtenice (ledvene hrbtenice) z računalniško tomografijo (CT) in pregled s posnetki. Glede na opis gre zelo verjetno za stabilna zloma (pri stisnjenju vretenc gre vedno za zlom!), pri katerih ne pričakujemo pomembnega sesedanja, kar pa se da bolj zanesljivo oceniti s CT preiskavo.

Rehabilitacijo lahko opravite pri nas. Storitve so samoplačniške ali pokrite s strani privatnih zavarovalnic.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
Hvala lepa.
kaj pa menite o sportu in gibanju, lahko hodim ali moram pet tednov skoz lezati?
Se vam zdi nenavadno, da mi niso predpisali steznika?
Sicer imam zaupanje v tukajsnje zdravstvo, vendar se cudim, da mi potemtakem (ce gre za zlom) niso predpisali steznika in ne scannerja.
Hvala vnaprej in lep pozdrav,
Marica
Ni potrebno vseskozi ležati, NE SMETE pa se prepogibati! Odsvetujem tudi sunkovite obremenitve (hojo navzdol) in prenašanje bremen. Vse to odsvetujem do preteka 3 mesecev od poškodbe. Priporočam tudi rentgensko kontrolo po preteku 6 tednov od poškodbe.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
Maricap.

Re: problemi - zlom ledvenega vretenca

31.08.12 19:30

Hvala, dovolim si se eno vprasanje: glede sporta. Mnenja so razlicna, splosni zdravnik pravi, da vsaj sest mesecev ne jahanja in teka. ortoped in sportni zdravnik pa tri mesece. Upam, da boste to vzeli resno: se dejansko bojim, da se mi bo zmesalo, ce se ne bom mogla vec ukvarjati s sportom in bom potem potrebovala intenzivno zdravljenje na psihiatriji.
A so kaksni sporti razen plavanja, ki jih clovek lahko izvaja, ce ima poskodbe te vrste?
Se v vasem rehabilitacijskem centru izvajajo tudi kaksni sporti, npr, sobno kolo, tek na traku itd...Kaj pa menite o teku po pesku?
Bolecine v spodnjem delu hrbtenice sem imela od nekdaj (po daljsi hoji po asfaltu ali stanju na mestu) in ravno sport, zlasti tek in jahanje, mi je pomagal, da me ni bolelo.
Ko zdaj hodim po asaltu, me boli ravno v spodnjem delu.

Vas smem se vprasati, kaj mislite o transportu: od mesta, kjer zivim, do Slovenije imam malo manj kot dve uri z avionom. Predpostavljam, da so pristanki smrt za zlomljena vretenca. ali bi bil nocni vlak primernejsi? Najbrz sele po 3 mesecih?

lep pozdrav


Sem se pa ze narocila na pregled s scannerjem po vasem nasvetu. Res hvala!
Pred odgovorom na vprašanje, kako dolgo brez športa, bi moral najprej videti posnetke CT preiskave.

Poleg plavanja pri de že zdaj v upoštev hoja po ravnem ali navzgor (ne navzdol!) in nordijska hoja. Do nadaljnjega se izogibajte sunkovitim obremenitvam (hoji navzdol, teku, skokom, jahanju, predklonom) ter dvigovanju in prenašanju bremen!

Za transport bi bil boljši vlak, še posebej, če je spalnik in lahko pretežni del poti preležite. Potovanje priporočam po preteku 3 mesecev od poškodbe.

V našem centru vas lahko naučimo vaj za okrepitev mišic trupa, ki so dolgoročno zelo pomembne za dobro delovanje hrbtenice ter tistih športov, ki ne bodo delali škodo poškodovanim vretencem.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
Pozdravljeni!

Pred enim mesecem je prišlo do poškodbe ledvenih vretenc L2 in L3. Posledica padca pri smučanju.
CT je pokazal, da gre za "stisnjeni" vretenci oziroma zlom, kjer sta vretenci deformirani. Menim, da gre za podobno zadevo, kot je že opisala maricap, pri padcu s konja.
Tudi izvid je bil podobno opisan.

Pred enim tednom je bil opravljen ponoven CT, ki pa je pokazal, da se je L2 začel posedati. Zdravnik je sicer rekel, danaj to ne bi bilo kaj hujšega, vendar pa strah pred trajnimi posledicami ostaja in me zato zanima vaše mnenje.

Kaj mi priporočate, da kar najbolj omejim posedanje in kaj sploh posedanje vretenca po taki poškodbi pomeni?
Kako se gibati, kaj lahko počnem, česa zagotovo ne smem,...

Hvala in lep dan!

Romaim
Spoštovani,

izogibajte se sedenju in hoji navzdol.

Do večjega ali manjšega sesedanja prihaja pri tovrstnih zlomih pogosto. Če je sesedanje pomembno (pomemben delež višine vretenca), lahko zapusti trajne težave.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
Pozdravljeni!

Zaradi bolečin v ledvenem delu, sem obiskal ortopeda, ki je postavil diagnozo: defekt partintraartikularis korpusa L5 desno. Lahko bi šlo za svežo spondilozo. Sam se ukvarjam z različnimi športi, tek, kolesarjenje in borilni športi. Z borilnimi športi sem zaključil imam vprašanje ali lahko nadaljujem s kolesarjenjem in tekom?

Predno sem začel jesti naklofen, so me močno bolele tudi mišice v ledvenem delu, ki so posledica poškodovanega vretenca. Zanima me kako dolgo bodo te mišice še zakrčene, naj jem naklofen ali kaj drugega in kako dolgo. Zanima me tudi kako hitro se mi bo nezarslo vretence zaraslo in do česa lahko pride, če se to vretence dodatno poškoduje.

najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani,

navedena diagnoza ni jasna. Priporočam, da prepišete celoten izvid.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
Zahvaljujem se vam za hiter odgovor:

Vsebina izvida:

Suh/lm
3 mesece ima bolečine v LS hrbtenici, ki jih je poslabšala fleksija in hiperekstenzija, prej se je aktivno ukvarjal s kolesarjenjem in tekom, zadnje mesece počiva. teden dni jemlje naklofen, bolečina je fokusirana ledveno, ne širi se v spodnje okončine.

Status: Napeta in boleča paravertabralna moskulatura - ledveno. Posteriorni spini neboleči, izstopišče hiadikusa prosta SIS bolečine ni. Zaklon izvede, vendar bolečina ledveno potencira. Predklon izvede do kolen. Lasegue in Ely negativna groba moč spodnjih okončin v mejah normale brez dizestezij.

RTG LS stransko in polstransko, vidna spondiloliza. Defekt partintraartikularis korpusa L5 desno.
Lahko bi šlo za relativno svežo spondilolizo.

Lep pozdrav, Miha
Spoštovani,

priporočam še slikanje ledvene hrbtenice z računalniško tomografijo (CT), ki bo bistveno boljše kot navadno rentgensko slikanje pokazala kosti hrbtenice in pregled s posnetki. Do takrat odsvetujem vse obremenitve, ki povzročajo bolečine, prav tako tudi vse sunkovite in velike obremenitve.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
zlom vretenca

Re: problemi - zlom ledvenega vretenca

31.03.14 14:33

Pozdravljeni,

zanima me vaše mnenje glede mojega 70 letnega očeta. Naj najprej povem, da je oče vitalni 70 letniki, aktiven športnik, zdrav, ki je po nekajtedenskih hudih bolečinah v križu danes obiskal zdravnika. Slikali so mu hrbtenico in ga pod nujno poslali k ortopedu, ki ga bo obiskal v naslednjih dneh. Na napotnici preberem, da naj bi šlo za zlom vretenca zaradi utrujenosti kosti, mislim, da je lumbalni predel ali nekaj podobnega. Nekaj so mu omenjali steznik, kaj več pa mu niso povedali. Lepo prosim, če lahko kaj več poveste na to temo, kaj lahko pričakujemo, se to da sanirati ipd. Iskrena hvala za vsaka informacijo.
Spoštovani,

glede na opis gre zelo verjetno za osteoporotični zlom (je posledica razredčenja kosti, ki tako postanejo bolj lomljive). Takšni zlomi se lahko zdravijo operativno in neoperativno. Odločitev je odvisna od tipa zloma. Priporočam, da počakate na pregled.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
Olga Štupar

Re: problemi - zlom ledvenega vretenca

16.05.14 06:26

Spoštovani!
Prosim za nasvet. Kmalu po virozi z nahodom sem začutila hude bolečine v levem delu hrbtenice in tudi v ledvenem. Zdravnica mi je dala Elderin 600, 2x dnevno. Ker bolečine niso minile, me je zdravnica poslala na rtg levih reber.
Izvid: Skelet levih reber je normalen. Izrazita spondiloza L/S hrb. in torakolumbalnega prehoda.
Ponovno sem prejela Elderin in še Doreta, eno tableto na 8 ur, s priporočilom dnevne vadbe za hrbtenico.
Jemljem tudi D-vitamin in Kalcijev karbonat za osteoporozo.
Kam se lahko obrnem, da bi izboljšala stanje in kaj se sploh dogaja s hrbtenico.
ISKRENA HVALA za vaš odgovor.
Olga
Spoštovana,

koliko časa že trajajo bolečine?

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
Spoštovani!

Padel sem z višine cca 5m in magnetna je pokazala počeno 3L.

Poleg mirovanja, bi mi svetovali kakršnikoli steznik?

Kot aktivni športnik, me zanima, kdaj bi se lahko vrnil nazaj k teku, vadbi v fitnesu, ter naknadnem dvigovanju uteži?

Najlepša hvala za odgovor.
Olga
Spoštovana(i),

način zdravljenja je odvisen predvsem od tipa zloma, kar lahko najbolše razberem iz posnetkov računalniške tomografije (CT). Priporočam pregled s posnetki CT slikanja.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
Nataša Harl

Poškodba vratnega vretenca

25.10.14 11:10

Spoštovani.

Prosila bi vas za odgovor glede moje hčerke. Bila je poškodovana v prometni nesreči. Na prehodu za peščce jo je povozil avto. Stara je 13 let. Ima poškodbo sedmega vratnega vretenca, ki je spredaj stisnjeno in odkrušeno, kar je pokazal CT. Hoteli so ji narediti MR, vendar to ni bilo mogoče zaradi fiksnega zobnega aparata, ki ga nosi. Zdaj je dobila opornico za 6 tednov. Zanima me, če priporočate, da se fiksni aparat odstrani, da bodo, ko bo to spet potrebno, lahko naredili MR? Koliko je CT škodljiv za otroka? Če se vam zdi smiselno, bomo dali aparat odstraniti, kljub temu, da novi stane okoli 4000 evrov, ker ga naj zavarovalnica ne bi plačala.
Ali lahko v teh 6 tednih hodi v šolo?
Kakšna je dolgoročna prognoza po tej poškodbi?

Hvala in lep pozdrav,
Nataša Harl
Spoštovana,

za odgovor(e) bi moral videti posnetke opravljene računalniške tomografije (CT). S slikanjem s CT prejmemo precej veliko dozo rentgenskega sevanja (nekaj 100 kratnik doze običajnega rentgenskega slikanja). Škodljivost je posredna in izražena v večji verjetnosti pojavov dogodkov povezanih s sevanji.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, info@arthron.si, http://www.arthron.si
 

Avtor: Naslov teme:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls
  • Datoteka ne sme biti večja od 500 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 4 krat 7?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.