Osnovno in srednješolci ter vzgojne dileme

Se soočate z vzgojnimi dilemami? Se vam najstnik vztrajno upira? Imate doma šoloobveznega otroka, ki ne želi hoditi v šolo? Forum za svetovanje in pomoč pri reševanju vzgojnih dilem.
Moderatorka: mag. Nataša Durjava, geštalt izkustvena družinska psihoterapevtka
Pozdravljeni!

Na forum se obračam zato, ker me je vsak dan bolj in bolj strah srednje šole. Verjetno bi rekli, da me je strah ker grem od doma in od mame...pa vendar ni to....

Bojim se...bojim se, da me ne bo nihče sprejel, nikomur ne bom všeč, bom padla pristala iz visokih na nizkih ocenah (Čeprav vem, da se moram samo veliko učiti, a mislim da bom zablokirala...) .

Odločena sem, da rečem ne vsemu kar vidim da ni dobro zame...

In zdaj mi ostaja samo še velik, brezupen strah, ki se čedalje bolj bliža in ta tema, mislim da me bo posrkala vase...sanjam kako tavam po šoli, a me vsi ignorirajo, kako ne najdem prave učilnice, se izgubim dobesedno sama v sebi...

Zelo mi je tesno...potem je tu še dejstvo da sta moja starša ločena...mama bo sama za vse, prej sem pomagala še jaz, kaj pa zdaj? Oče me noče videti, imeti kakršnega koli stika z mano in sestro....

Vem, naložila sem Vam ogromno snovi, toda ne morem sama!
Prosim pišite, svetujte mi!
gimnazijk@

Re: Strah pred srednjo šolo!

08.01.12 15:20
Živjo
Iz branja sklepam da boš v dijaškem domu? Imaš koga ki gre na isto šolo ali pa v dijaški dom? Tudi mene je bilo obupno strah,ker sem šla edina z naše šole na mojo SŠ. Ampak zdaj je pa res super! SŠ je veliko boljša od OŠ,vsaj jaz ne poznam nikogar,ki je imel raje OŠ ;))
Na začetku je v razredu kakšen teden,dva tišina,ker se še vsi spoznavate,pa se nihče noče izpostavljat tako da so prvi tedni mal nerodni,ampak potem pa počasi začneš z vsemi govort in jih spoznavat,družit s tistimi ki ti bolj ustrezajo.

Dvomim,da te nihče ne bo sprejel,vse je vsaj malo strah na začetku tako da nočejo na nikogar narediti slabega vtisa in ga ignorirat in žalit. Zapomni si,da ne bit preveč glasna na začetku,ker bodo vsi takoj mislili da hočeš biti v središču pozornosti. Ne pa bit tiha miška,ker potem bodo vsi mislili da se z nikomer nočeš zgovarjat ;)

Ocene ponavadi res padejo... Jaz ti predlagam sprotno delo. Pa ne se ustrašit na zečetku kakšnega cveka. Ta prehod je malce težak,ampak potem se vneseš in padeš not.

Mami te ima rada in ti želi vse najboljše,zato ti najbrž tudi dovoli da greš od nje. Torej je nekako sprejela,da pač ne boš več vedno ob njej,kar se mi zdi popolnoma zdravo in ok. Konec koncev celo življenje ne boš z njo. Kaj pa sestra,ji ona lahko pomaga?

Srečno in malo več samozavesti! Boš videla da bo vse ok! :)) Če pa karkoli rabiš,pa kar napiši!
enana

08.01.12 16:41
Živjo

najprej, naj te nič ne bo strah. Pomisli samo, da boste vsi v enakem položaju.Tudi druge je strah, verjemi. Če ti bo kaj pomagalo, ti povem svojo izkušnjo. Zdaj sem že u četrtem letniku gimnazije pa se še vedno spomnim kako me je bilo strah cele počitnice in prvi šolski dan. Takoj prvi dan pa sem že spoznala dve sošolki, ki so postale moje najboljše prijateljice. Tudi mene je bilo strah ocen, pa kolk velik se bo treba učit, da ohranim dobre ocene, pa ti povem, da se ni treba zelo velik učit, tako čisto normalno in ne verjemi, če ti kdo reče, da se nič ne uči...najbolj pomembno je, da "zagrabiš" prve pol leta, ko te tudi profesorji opazujejo in spoznavajo in če narediš dober vtis na njih in pridobiš zaupanje, potem je vse lažje...

kako boš najdla prave učilnice? saj so oštevilčene, pa prve dni je na hodnikih veliko dijakov višjih letnikov, ki pomagajo "fazanom", pol so pa tud dežurni, pa profesorji, ki jih vedno lahko kaj vprašaš...skratka brez strahu, vse bo o.k.

za mamo se ne sekiraj, ti glej predvsem nase, mama bo že...to je tvoj lajf, ne od staršev...

Želim ti čim lažji prvi teden, odmisli strah, bodi samozavestna in uživaj...

Nika
Avrila

08.01.12 18:58
Pozdravljena, miska!

Mislim, da je bilo vsakega strah pred srednjo šolo, kot nas je strah pred vsem neznanim. Če se boš spraševala kako in kaj bo, bo samo še slabše, obremenjevala boš samo sebe, drugi pa bodo to začutili...

Mene je bilo strah pred vstopom v SŠ, hkrati pa sem komaj čakala na nove ljudi in novo okolje.
Res je, tudi jaz sem doživela padec ocen (že v OŠ nisem bila neka odličnjakinja), imela nekaj graj, ampak potem se pobereš, spoznaš, na kakšen način delajo učitelji, vsak ima svoje "fore".

Sprosti se, spoznavaj nove ljudi (predvidevam, da boš prebivala v dijaškem domu?), živi življenje in ne sekiraj se preveč - si še premlada za to :-)! "Go with the flow"!

LP
PROSIM!

Ima kdo podobne, mogoče enake izkušnje????
Vsem najlepša hvala za odgovore, še mislite si ne koliko mirnejša sem...

Sicer pa imate prav, ne bom se obremenjevala, samo šla naprej...

HVALA, HVALA, HVALA, HVALA!!!!!!!!!!!!!!!!!
francis

16.01.12 13:12
Če je zadeva še aktualna in glede na težave, kot jih opisuješ, ti svetujem, da se obrneš na Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše na Gotski v Ljubljani. Tudi če nisi iz Lj., pokliči na 01 5837500 in povej v kakšni situaciji si, pa ti bodo takoj znali svetovati, ali pa te bodo celo kar naročili na pogovor.
Ne čakaj, da se ti ''tema'' razširi. Ukrepaj čimprej, poišči pomoč pri strokonjakih in ti bo veliko lažje.
Držim pesti zate!
3333

16.02.12 14:21
pa kaj vas je res strah?
zakaj?
riki 55

16.02.12 14:23
zakaj vas je strah vas v šoli tepejo ali se iz vas norčujejo?
robi halas

16.02.12 14:25
kaj vas morda všoli tepejo ali se norčujejo?
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc,
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 13 minus 4?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.