Čustvena inteligenca

Medsebojni odnosi in komunikacija. Kako ravnate s čustvi in kakšen odnos imate do sebe? Pogovorite se med seboj in z malo bolj izkušenimi.
Svetovalka na forumu: Metka Furlani, univ. dipl. soc. in psihodinamska psihoterapevtka
mita 

nezvestoba pred 25 leti

28.05.12 14:32
Dogodki izpred 25 let

Z možem sva poročena že 25 let. Vseskozi je finančno pomagal sestri, ki ima svojo družino, sedaj ko pa je ta postala vdova, se nekako čuti dolžnega pomagati ji še bolj. Sestra ima 3 odrasle otroke, zaposlene, vendar še vedno išče finančno pomoč pri mojem možu – bratu. Ob vsakem obisku ji je potrebno pustiti 50 Eur, ob tem pa sploh ni važno, kakšno je stanje pri nas. Ker se je preveč vmešala v najin odnos, sem ji jasno dala vedeti in smo stike prekinili za dolga 4 leta. No sedaj spet kontaktiram z njo, gremo k njej ( je v precej oddaljenem kraju). Zdaj se pogovarja z mano, vendar sem že 2 krat opazila, da zelo rada govori o preteklih dogodkih. Tem večji šok je bil ko mi je povedala, da je pred 25 leti mož pripeljal novo »prijateljico«, katero naj bi ona spoznala, da bi želel mene zapustiti (midva še takrat nisva bila poročena, živela pa sva skupaj že 4 leta. No in češ ona mu je takrat rekla, da je zadovoljna z mano in da se naj umiri. Češ, da je to tudi povedala novi moževi prijateljici. Pa da je potem on z njo prekinil.

Mene to sedaj nažira, zaupala sem možu, vidim pa da sem se čustveno precej ohladila, mu pa z ničemer tega nisem omenila.
Sedaj imava odraslega sina, moti me samo njegova navezanost na sestro in to da mi vedno znova pove, kako se je »potegnila zame« Večkrat razmišljam o tem in ali mu naj to očitam?
Kaj bi storili na mojem mestu?

ina
marinec.si

Re: nezvestoba pred 25 leti

28.05.12 15:25
Zakaj so dogodki izpred 25 let sedaj naenkrat postali zate hudo pomembni? Kaj ni to že starejša zgodovina, ki se poleg tega začne z, češ... in še enkrat, češ...? Rekla - kazala o dogodkih izpred četrt stoletja od svakinje, ki verjetno do tebe ni povsem iskrena, posebej, ker si z njo za dolga 4 leta prekinila vse stike in sta bili na bojni nogi, to nima nobene teže sedaj, ko vlada navidezno premirje, posebej, ker gre tebi ona še vedno enako močno na jetra, kot ti je šla že od nekdaj. Najmanj pa je to po 25 letih lahko razlog za čustveno ohladitev do partnerja, mora biti že še kak drug vzrok. Praviš, da imata samo enega otroka? A je to tudi posledica ohladitve ali slučajno ratalo? Poleg tega je malo verjetno, da je tvoj mož tak hud lolekbolek, da ni imel takrat o tako pomebnih zadevah, kot je izbira partnerke, svojega lastnega mnenja in je mora poslušati nasvete svoje sestre, ki naj bi ga usmerjala po svoji lastni presoji. Ker beseda ni konj, ga po mnenju odkrito povprašaj in ti bo takoj bolj jasno, kako preudaren je bil on in ali te je vzel po pomoti, oziroma, kaj je prikriti namen svakinje, ki ti je lansirala pripovedko o svoji plemeniti potezi. Po moje se ona dela lepšo, kot je v resnici ali pa je tvoj mož res bil od nekdaj lolekbolek, le da ti nisi tega opazila... Lahko, da je res preveč radodaren in navezan na sestro, ki z njim manipulira in ga finančno izkorišča, vse je mogoče. Kakšno recita danes zvečer na to temo.

V vsakem primeru pa dogodki izpred 25 let, četudi so resnični, sedaj nimajo nobene teže več in če vidva drug z drugim nimata drugih težav, si jih ne nakopljita dodatno s prastarimi zamerami. Končno, vzel je tebe in ne one druge in sedaj te ima in ti njega natanko takega, kot si ga hotela pred 25 leti, hehehe. Glede odnosov s svakinjo pa postavi jasne meje, mejnike, kaj je zate še sprejemljivo in kaj sploh ne več in se o vsem tem pogovori z možem, ne pa da razgljablja o tem en cel forum tu in še en sosednji, poleg tega pa še trije svetovalci in pet moderatorjef.
svakinja problem

28.05.12 18:45
Bom poskusila upoštevati nasvet o lepem vedenju torej.
Se ti res zdi, da te moti vedenje svakinje ali te moti vedenje tvojega moža do nje? Kako si se počutila, ko je dal zadnje fičnike njej, ti si pa morala čarati, da je bilo kosilo na mizi?
Kakšno ravnanje bi se želela od moža? Se kdaj pogovarjata o tem, kako se počutiš? Kaj je pravzaprav mož o tem dogodku (da je pripeljal k sestri na ogled drugo žensko)?
Se ti zdi smiselno pogrevati dogodke izpred 25 let?
Je odnos z možem sedaj tak, da te zadovoljuje, ali pa morda igra moža ovdoveli sestri, ti si pa malo tako za peto kolo?
Navedeno
mita
Dogodki izpred 25 let

Z možem sva poročena že 25 let. Vseskozi je finančno pomagal sestri, ki ima svojo družino, sedaj ko pa je ta postala vdova, se nekako čuti dolžnega pomagati ji še bolj. Sestra ima 3 odrasle otroke, zaposlene, vendar še vedno išče finančno pomoč pri mojem možu – bratu. Ob vsakem obisku ji je potrebno pustiti 50 Eur, ob tem pa sploh ni važno, kakšno je stanje pri nas. Ker se je preveč vmešala v najin odnos, sem ji jasno dala vedeti in smo stike prekinili za dolga 4 leta. No sedaj spet kontaktiram z njo, gremo k njej ( je v precej oddaljenem kraju). Zdaj se pogovarja z mano, vendar sem že 2 krat opazila, da zelo rada govori o preteklih dogodkih. Tem večji šok je bil ko mi je povedala, da je pred 25 leti mož pripeljal novo »prijateljico«, katero naj bi ona spoznala, da bi želel mene zapustiti (midva še takrat nisva bila poročena, živela pa sva skupaj že 4 leta. No in češ ona mu je takrat rekla, da je zadovoljna z mano in da se naj umiri. Češ, da je to tudi povedala novi moževi prijateljici. Pa da je potem on z njo prekinil.

Mene to sedaj nažira, zaupala sem možu, vidim pa da sem se čustveno precej ohladila, mu pa z ničemer tega nisem omenila.
Sedaj imava odraslega sina, moti me samo njegova navezanost na sestro in to da mi vedno znova pove, kako se je »potegnila zame« Večkrat razmišljam o tem in ali mu naj to očitam?
Kaj bi storili na mojem mestu?

ina

Dvojno izdajstvo. Ampak predvsem je tvoj mož tisti brezhrbtenični "lolek", da se da voditi spletkarski sestri in podlega "ženski manipulativni psihični moči", ko ga "kastrira" kot 10-letnika, ki celo daje ocene za njegove izvoljenke, ker je on "brezjajčnik", da mora sestro vprašati, s katero lahko gre v posteljo? Mu je morda mati zgodaj umrla, ali pa je bila podobna tej njegovi sestri, da je tak "cempo".

To, da ti to 25 letih omeni, kaj naj bi imel tvoj mož z neko žensko, čeprav gre verjetno za resnico, je njena spletka, očitno se ji je brat v nečem zameril in bi ga rada zašila, tebe pa po moje z užitkom prizadela, saj se obe potegujeta za istega moškega. Jaz bi na tvojem mestu kar obadva "poslal nekam". Ti si mogoče preveč dobrosrčna in niti ne opaziš te zakulisne zlobe, kaj neki ima ona biti "zadovoljna" s tabo...

M/Ž čvek
spomini ...

29.05.12 09:10
Uhhhh, me je kar zmrazilo. Ja, včasih so problem tudi bolezenski odnosi med sorojenci, čeprav najpogosteje izpostavljamo čudne naveze med starši in otroki, sploh materami.

Jaz sem pred davnimi leti imela fanta, ki je imel takšnega posesivnega brata ... Enkrat mi je zabrusil, da bratu nikoli ne bo dovolil, da bi se resno vezal z mano in da se bo z mano poročil samo, če bo ON to dovolil. Naj si to kar lepo zapišem za uho. In da tega seveda ne bo dovolil, ker se mu ne zdim dovolj dobra zanj. Ta moj fant je bil dejansko lolek na kvadrat in se je bratu totalno podrejal. Če sva bila zunaj in je mimo slučajno prišel brat (smo pač hodili v iste lokale) ter mu rekel, naj gre z njegovo družbo, je tudi šel. Izjemoma je rekel, da ne gre.
No ja, jaz sem bratu rekla, da bo lahko vesel, če bo imel tako dobro žensko, kot sem jaz, ampak da bo to zgleda učinkovito preprečil.
Vse skupaj je bilo vedno bolj mlačno in sem pustila pri miru.
Obadva imata bolj tako tako življenje.

Joj, kako sem bila mlada in nora.
Sedaj sem se z možem pogovorila, prvi trenutek je osupnil in bil tiho. No včeraj pa mi je povedal, da ne verjame da bi njegova sestra to rekla in da sem si očitno izmislila. Ko sem mu rekla, da bomo ob prvem naslednjem obisku skupaj to razčistili, mi je rekel, da nimam kaj razčiščevati in da vse to počenjam ker jo ne maram. Drugače pa mi doma veliko pomaga pri delu in bi bilo z njim lepo živeti, če ne bi imel vseh teh bremen.
Res ne vem kako naprej?
marinec.si

07.06.12 10:34
In ta virtualni forum naj usmerja tvoje življenje?

Znajdi se sama.
Navedeno
mita
Sedaj sem se z možem pogovorila, prvi trenutek je osupnil in bil tiho. No včeraj pa mi je povedal, da ne verjame da bi njegova sestra to rekla in da sem si očitno izmislila. Ko sem mu rekla, da bomo ob prvem naslednjem obisku skupaj to razčistili, mi je rekel, da nimam kaj razčiščevati in da vse to počenjam ker jo ne maram. Drugače pa mi doma veliko pomaga pri delu in bi bilo z njim lepo živeti, če ne bi imel vseh teh bremen.
Res ne vem kako naprej?

Veš kje si, če ti lasten mož, ki je očitno uboga, nesamostojna in vodena figurica svoje sestre, reče, da lažeš, ki da več besedu klevetalcu in spletkarju, ker nima poguma, da bi razčistil s svojo sestro.... Torej to drži potem, kar je rekla njegova sestra. Ne vem, kako lahko živiš s takšnim človekom.

M/Ž čvek
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 10 krat 7?