Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!
Kaj bi vi??

Bi v takem primeru pomagali sorojencu?

09.08.12 10:08
Sorojenca s povsem različnimi navadami, kar se tiče ravnanja z denarjem, sicer pa podobna višina dohodkov. Eden zapravi vso plačo za bolj ali manj nujne stvari - za položnice, za kavice, za večerne izhode, za razna razvajanja, za izlete ... Skratka konec meseca denarja zmanjka ali je v minusu.

Drugi z denarjem ravna preudarno, varčuje, si sicer tu in tam kaj privošči, ampak načeloma tudi kaj prihrani za čas "suhih krav".

Potem pa prvi ostane brez službe in je posledično tudi brez denarja. Kaj zdaj? Bi pomagali finančno?
a niso casi suhih krav ze nekaj casa prisotni? sicer pa ce sta sorojenca se zmenita med sabo. pri nas si pomagamo, kako je pa pri vas pa ves sama.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Wow. Koo-koo-ka-choo got screwed.
ne oz. le minimalno. če ne, se ne bo nič naučil
Ne! vsaj nekaj časa ne. Naj se sooči in razmisli kaj in kako je postopa prej, ko je imel. Mislim, da bi taka oseba pomoč vzela kot nekaj samoumevnega.
Ko bi se odpovedal vsemu kar ni potrebno - mobitel, nepotrebne vožnje, kofetkanje... pa bi pomagala, a ne z denarjem, s hrano pa ja.
trije bratje

Re: Bi v takem primeru pomagali sorojencu?

09.08.12 10:20
Pri nas si ne pomagamo na tak način, da si dajemo ali posojamo denar med seboj.
enkrat pomagaš, vedno pomagaš

09.08.12 10:25
Jaz bi rekla, da denarja ne daš, da pa je kadarkoli dobrodošel/a za topel obrok, družbo in pogovor. Nuditi pomoč, ne pa biti zasebni bankomat.
Navedeno
Menka
Ne! vsaj nekaj časa ne. Naj se sooči in razmisli kaj in kako je postopa prej, ko je imel. Mislim, da bi taka oseba pomoč vzela kot nekaj samoumevnega.
Ko bi se odpovedal vsemu kar ni potrebno - mobitel, nepotrebne vožnje, kofetkanje... pa bi pomagala, a ne z denarjem, s hrano pa ja.
Se kar strinjam, za tako pomoč so ponavadi sorojenci zapravljivega tipa, se Jim vse zid samoumevno ... Mene so izkušnje naučile proti taki pomoči, saj smo vedno bili na tisti strani, ki je pomoč dajala.
Plačaš položnico, skuhaš kaj ... Pomagaš tako, da denar res gre tja, kamor je namenjen.
Klinc ga gleda. Pusti ga naj crkne, sej je le sorojenec.

(najbrž bi enako spraševala tudi za brata ali sestro, starša, otroke....)
Pri nas se ve, da se da,če se lahko, ampak se tudi ve, da se vrne, ko se lahko...
Ne glede na to, kdo je, sorodnik ali prijatelj-ica, če vse skozi z denarjem ravna preudarno, bi mu (ji) v izredni situaciji pomagala finančno in materialno.

Se mi pa dozdeva, di si ti tisti "sorojenec", ki misli, da mu mora "sorjenec" pomagati, ker ima zagotovljeno eksistenco - po svoji zaslugi!
bi pomagala

09.08.12 10:55
Bi pomagala, finančno in tudi drugače.
Moja moralna dolžnost in moja čista vest je, da jaz pomagam. Kaj bo sorojenec naredil z mojo pomočjo, je pa njegova moralna dolžnost in njegova čista vest. Če bo mojo pomoč vrgel skozi okno ali si z njo res pomagal, je njegova stvar, jaz bom pa veliko bolj mirno spala, če bom vedela, da sem naredila vse, kar lahko, da mu pomagam. Ne samo sorojencu, tudi vsem svojim najbližjim.
Kaj je pravzaprav sorojenec

09.08.12 10:59
Ali ni sorojenec brat ali sestra? Kaj pa je to, da se nekaj naučim?
posodila bi

09.08.12 11:02
Jaz bolj razmišljm o kakšnem dolgoročnem posojilu, pa ti naj vrne, ko dobi službo. Odvisno pa je tudi od tega kakšno imaš ti družino, in tudi on (otroke)
Taka oseba ne potrebuje pomoči z denarjem ampak s spremembo. Ta sprememba pomeni, da si najde dodaten vir zaslužka za financiranje svojega življenskega sloga za stvari, ki niso življensko nujne ali pa svoje življenske stroške prilagodi prihodkom. Odločitev je na posamezniku ali bo sofinanciral življenski slog ali ne.
Navedeno
Kaj je pravzaprav sorojenec
Ali ni sorojenec brat ali sestra? Kaj pa je to, da se nekaj naučim?

Meni je ful butast izraz. Baje pa pomeni brata ali sestro. Čeprav meni zveni "sorojenost" smiselno le, če gre za dvojčke (sočasno rojstvo).
sovražimherbicide

09.08.12 11:11
Pomoči je potreben ta drugi. Kje si vidu, da se danes špara, poj ti pa ta butasta država vse pobere. Neki je narobe z njim.
posodila bi

09.08.12 11:11
Navedeno
Antun
Taka oseba ne potrebuje pomoči z denarjem ampak s spremembo. Ta sprememba pomeni, da si najde dodaten vir zaslužka za financiranje svojega življenskega sloga za stvari, ki niso življensko nujne ali pa svoje življenske stroške prilagodi prihodkom. Odločitev je na posamezniku ali bo sofinanciral življenski slog ali ne.

Saj ne gre za to, da mora spremeniti svoj življenjski slog. Službo je zgubil. Prej je pač živel po svojih zmožnostih, pa mu je šlo.
Navedeno
Pikica11

Meni je ful butast izraz. Baje pa pomeni brata ali sestro. Čeprav meni zveni "sorojenost" smiselno le, če gre za dvojčke (sočasno rojstvo).

Oh no.... BAJE?!

Sorojenci imajo le enega skupnega starša in se vglavnem med sabo imajo za brate in sestre.
službo mu

09.08.12 11:23
zrihtajte, da bo preživel. Zakaj tisti, ki šparate to celemu svetu razlagate. Povabi ga na kosilo. Vrnil pa ne bo, ne se slepit. Če daš takemu denar, gre takoj na kavo v lokal in še koga časti, potem pa spet cvili.
Preseravanje z besedami

09.08.12 11:32
En-a se preserava, pa besede ocitno sploh ne pozna. Sorojenec je samo eden od dvojckov, trojckov, ki so bili rojeni hkrati.

Lahko pa besedo uporabis v mnozini, tedaj pa pomeni vse brate in sestre, po nemsko geschwister, siblings po anglesko. Ni pa sorojenec polbrat ali polsestra...

sòrojênec  -nca m (ȍ-é) knjiž. 1. novorojenček v razmerju do drugega novorojenčka iste matere: povezanost posameznega dvojčka s sorojencem ♦ vet. mladič iz istega gnezda 2. mn. bratje in sestre: imel je več mlajših sorojencev; nepreskrbljeni sorojenci ♪
A je to za različne čase

09.08.12 11:47
A je to tematika sorojencev, ki se navezuje na to tematiko in so različni primeri za različne čase?

http://med.over.net/forum5/read.php?151,7979404
Navedeno
bi pomagala
Moja moralna dolžnost in moja čista vest je, da jaz pomagam. Kaj bo sorojenec naredil z mojo pomočjo, je pa njegova moralna dolžnost in njegova čista vest. Če bo mojo pomoč vrgel skozi okno ali si z njo res pomagal, je njegova stvar, jaz bom pa veliko bolj mirno spala, če bom vedela, da sem naredila vse, kar lahko, da mu pomagam. Ne samo sorojencu, tudi vsem svojim najbližjim.

Mislim, da si ti na tisti strani, ki potrebuje pomoč in ne živi preudarno, zato praviš, da bi dala, pomagala in bi ti bilo vseeno kam gre pomoč.
Taki ljudje pravijo, dal bi če bi imel! A nimajo, ker ne živijo odgovorno svojim prihodkom primerno.
bi pomagala

09.08.12 12:05
Navedeno
Menka
Navedeno
bi pomagala

Mislim, da si ti na tisti strani, ki potrebuje pomoč in ne živi preudarno, zato praviš, da bi dala, pomagala in bi ti bilo vseeno kam gre pomoč.
Taki ljudje pravijo, dal bi če bi imel! A nimajo, ker ne živijo odgovorno svojim prihodkom primerno.

Sem na tisti strani, ki res nima veliko, pa sem pripravljena tudi to, kar imam deliti s svojimi bližnjimi.
Moja babica je vedno govorila, bolje da dajem, kakor da prosim, da mi dajo. Pa sama ni imela skoraj nič in je vedno dajala drugim, ki so imeli še manj.
Moja mati s svojo pod minimalno penzijo daje invalidom na Čopovi po 20€.
Midva z možem sva v času, ko sva od ene plače plačevala najemnino, vrtec in šolanje ob delu, vzela pod streho sorodnika (ne brat, ne sestra, ne starša), ki nista imela kam, brez prihodkov in sta živela pri nama eno leto, dokler se nista postavila na noge.

Eto, iz te strani sem jaz.
prioritete

09.08.12 12:23
V celoti odvisno od mojega trenutnega stanja. Ne zdi se mi samo po sebi umevno, da prihitiš na pomoč sorojencu, še posebej, če je evidentno, da denar 'fračka' in z njim neodgovorno ravna. V času ko si ti varčeval se je on preseraval in ni mislil na prihodnost. Ti si torej 2x nasankal - prvič, ko si se odpovedoval, on je pa 'užival', zdaj pa še od svojega odpovedovanje ne boš nič imel. Posojilo, ja, če ni bil moj privarčevani denar namenjen čemu drugemu, kar je zame potrebno. Ampak pričakujem, da bo vrnil, res ob prvi priložnosti, ne pa da gre z mojim denarjem nekaj butastega kupit ali pa ga zafračka pol je pa spet kao 'bogi'. Težka odločitev, res. Najbolj se mi dopade, da bi plačala kakšno položnico ali skuhala kak obrok, ne pa da dam večjo količino denarja v roke nekomu, ki z njim ne zna delati. V primeru če bi šlo za to ali je lačen ali ne, je seveda drugače
leelee_nepr.

09.08.12 12:28
Sestri bi seveda pomagala, če bi mož hotel svoji sestri (torej moji svakinji) kaj dat, bi pa znorela. Po monovsko pač :))

Hecam se, v resnici sem pristaš filozofije, da je treba človeka naučit, kako se ribe lovi. Metat denar v jamo brez dna, kjer gre potem vse za nepotrebno kramo, se mi ne zdi nobena dolgoročna pomoč. Ne moreš razsipnežu toliko denarja dat, kot ga on zna zapravit.

Če nekdo ne zna razpolagat z denarjem, mu je pač treba pomagat, da se nauči. Konec koncev to ni samoumevna veščina.
Z možem sva tudi pomagala po svojih močeh...njegovima sorojencema. Nikoli nisva pričakovala ničesar v zameno, nikoli nikomur govorila, da pomagava na tak ali drugačen način. Zdelo se nama je samoumevno, da pomagava, ko sta bila onadva in eden od partnerjev brez službe.

In? Včasih niti en majhen skromni hvala nisva dobila, sedaj, ko so se vsi openezili (dobro plačane službe), pa so se eni namrgodnili (sem vprašala že kaj je narobe, pa nihče ne zna konkretno kaj bi bilo), drugi pa so začeli biti nekam čudno zahrbtni (tudi tukaj moram vprašati, kaj se dogaja). So se pa eni in drugi začeli družiti med seboj, kljub temu, da se niso nekaj let niti pogledali med sabo, nas so pa začeli ignorirati. Otroci enega od sorojencev, se sedaj znajo norčevati iz mojih otrok, ker ne nosijo oblek znanih modnih znamk.

In to me je naučilo, da nikoli več takim osebam ne bi pomagala, res nikoli več, pa čeprav je to proti mojim načelom. Pomagam pa drugim, ki potrebujejo pomoč (recimo z dobro ohranjeno otroško garderobo).
Navedeno
posodila bi
Navedeno
Antun

Saj ne gre za to, da mora spremeniti svoj življenjski slog. Službo je zgubil. Prej je pač živel po svojih zmožnostih, pa mu je šlo.

Imaš prav, sem bil proti koncu branja površen.
posodila bi

09.08.12 13:19
Navedeno
Antun
Navedeno
posodila bi
Navedeno
Antun

Imaš prav, sem bil proti koncu branja površen.

:-) lepo, da še kdo tukaj napiše, če se je zmotil...
Moja svakinja je "nujno" rabila finančno pomoč in jo je dobila od naju. Potem sem izvedela, da sta šla z možem za en teden na morje:-(( Sicer je denar vrnila ampak od takrat ji ne bi posodila tudi ficka ne več. Ker sva pač posodila, ko je bila kao v stiski. Za dopust ji pa nikakor ne bi.
slovenska mentaliteta

09.08.12 16:08
Navedeno
v stiski
Moja svakinja je "nujno" rabila finančno pomoč in jo je dobila od naju. Potem sem izvedela, da sta šla z možem za en teden na morje:-(( Sicer je denar vrnila ampak od takrat ji ne bi posodila tudi ficka ne več. Ker sva pač posodila, ko je bila kao v stiski. Za dopust ji pa nikakor ne bi.

Si ji folž ali kaj? Pa kaj potem, če sta šla na dopust? Je vrnila denar?
Mater ste eni nagravžni!
Navedeno
slovenska mentaliteta
Navedeno
v stiski

Mater ste eni nagravžni!

Denar se posodi, če je človek v stiski, za morje zagotovo ne, četudi ga vrne. Pošteno bi bilo, da pove, da potrebuje za morje, dopust...... In nihče, ki varčuje ji ne bi posodil. In potem ga sprašujejo če je " FOLŽ " Kaj je že to? Ah kar nekaj.....
blablablabla

09.08.12 18:59
Navedeno
Menka
Navedeno
slovenska mentaliteta
Navedeno
v stiski

Mater ste eni nagravžni!

Denar se posodi, če je človek v stiski, za morje zagotovo ne, četudi ga vrne. Pošteno bi bilo, da pove, da potrebuje za morje, dopust...... In nihče, ki varčuje ji ne bi posodil. In potem ga sprašujejo če je " FOLŽ " Kaj je že to? Ah kar nekaj.....

Blablabla...
Eto, to ste ve Mone. Sama neka pravila, pa vse tipi topi, pa vse po regelcih, da ne govorim, da ste bolj papežke od papeža in bolj terezovske od matere Tereze!
Kaj pa v resnici? Dam obe roki v ogenj, da ste polne grehov in na polno sprevržene...

Denar brez problema posodim vsakomur, še vedno sem vse dobila vrnjeno, pa čeprav je včasih trajalo nekaj dlje. Če nekomu s tem privoščim dopust, zakaj ne? Sem jaz kaj oškodovana? Sem kaj na slabšem?

Mater, ste zategnjene in zagrenjene! Ubogi ljudje okoli vas!
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt,
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 5 plus 25?