Verjetno me bo marsikdo napadel, naj se brigam zase in da to ni moja stvar, pa vseeno bom povedala, kar mi leži a duši, kaj si mislim sama pri sebi, tudi če ne rečem na glas...
Situacija je sledeča:
Moj fant je zaposlen v družinski firmi, majhni agenciji, kjer dela poleg njega njegov oče in še en priden študent. Firma lepo laufa, njegov oče bo šel čez eno leto v penzijo in ker jaz delam v isti branži (imam izkušnje in tudi primerno izobrazbo), si seveda želim, da bi se po porodniški našlo tam delo tudi zame (do sedaj sem delala drugje, kjer mi pa zaradi krize žal ne morejo podaljšati pogodbe). Problem nastane, ko se pojavi NJEGOVA SESTRA. Punca že 3 leta kao išče službo (med tem časom sem jaz dobila dve, pa še kakšno bi lahko, če bi bilo treba), kao nič ne najde in ker jo oče financira z žepnino, jim hodi malo pomagati v agencijo delati (3 ure na dan malo poknjiži kakšne račune in kakšno podobno rutinsko delo). Glavnina problem je v tem, da ona tega poklica niti slučajno ne obvlada, nima interesa, je ne veseli in to prizna tudi sama.
Vsakič, ko se s fantom pogovarjava, da bi bilo fajn, da bi po porodniški prišla jaz k njim in da bi se skupaj trudila, da bi firma naprej lepo laufala... se zatakne, ker on ne ve, kaj bo s to njegovo sestro. Njun oče je zelo popustljiv, ona posledično konkretno razvajena, pri iskanju službe zelo izbirčna (lahko bi šla recimo delati na recepcijo v kak hotel, ker to je že delala, pa je izjavila, da ne bo delala vikendov in praznikov!), pa niti toliko ni, da bi vsaj faks končala ali karkoli druga... Vsem pa je kristalno jasno, da če bo delala v tej firmi, si svoje plače ne bo zaslužila. Da bo pa malo papirje zlagala in tu pa tam rože zalila... Posledično bo moj fant cele dneve tam (je že zdaj), garal bo kot nor, ona ga niti nadomeščati med dopustom ne more, ker to kar je primarna dejavnost gencije, ona tud slučajno ne zna delati, niti noče... Jaz sem ž rekla, da tudi če bo on tiho, jaz tega ne bom mirno gledala.
Skrbi me tudi to, da je moj fant zelo mirljuben in bojim se, da bo vse požrl samo zaradi ljubega miru... ne glede na krivico do njega in dejstvo, da se mu bo šlepala ena nesposobna, ker je pač hčerkica svojega očeta. Tudi še ni jasno, kako dolgo bo še foter (kljub penziji) hodil delati in posledično odločal o takih zadevah. Bojim se, da bo moj na koncu cele dneve garal, imel še kr isto plačo, jaz po možnosti ne bom našla službe in bomo dobesedno životarili... imeli pa bomo otroka, ki je že na poti.
Bolje prva zamera kot zadnja. Torej naj se sin z očetom usede skupaj in mu pove, da je prišel čas, ko se fotr odloči, kako kaj in predvsem KDO bo fural podjetje naprej. V koliko fotr želi, da sta oba otroka vpletena v to, (kako je pa z lastništvom, a je sp, a je doo, prenos dejavnosti, davki, prihodek upoštevan (v slabo) tistemu, ki bo imel otroške dodatke nižje in enormno visok znesek vrtca ipd ipd???). Nikakor ne more bit en lastnik, deljenje dobička pa na pol. Torej na fotru je, da razmisli, kako naprej, da ne bo kreganja v familiji. vsekakor (če gre za večje stvari) potrebno morda celo vključit kakšnega svetovalca, davčnega, finančnega...
Niti predstavljaš si ne, KAM si želiš priti v službo.
Skrbi te za tvojega fanta? Nikar. Se bo že znašel.
Tudi njegova sestra ne bi smela biti tvoj problem, pa tudi če cel dan v zrak gleda, TEBI ne jemlje prav ničesar.
Imej svojo službo kjer jo imaš. Družinska podjetja so tako kot vsa podjetja... težki časi so in ni varno, da se izpostavita toliko, da oba delata v isti firmi (če bi slučajno šlo kaj v maloro).
Osredotoči se na otroka in ne glej lačno po službi, ki ti je nihče ni ponudil. Nima veze, kako si razlogi za to, da bi sestra morala ven od tam, da bo zate plac... ker se ti lahko zgodi, da bosta na koncu oba delala ko norca cele dneve, sestra bo pa še vedno zaposlena in bo zalivala rožice. Ne bo ti všeč, vendar ne boš mogla narediti nič, samo še bolj te bo žrlo kot zdaj.
Hja, komurkoli, ki me pozna in mu povem, kakšna je situacija, mi ne zameri, da tako mislim. V službi mi sodelavke govorijo, da bi bilo logično, da me moj fant zaposli in ko povem, kaki problem imamo, so vsi zgroženi. Ker pač noben, ki dela in borba, da ima delo, ne razume, kako lahko eni pustijo, da se nekdo tako šlepa. Tukaj je problem že v vzgoji, ker ji noben ne pove, kaj ji gre...
ženska draga, ne želi si tega, da se v družinski firmi zaposliš.
najprej je problem ta, da če mali firmi zagusti in sta oba zaposlena tam, sta kar naenkrat oba brez denarja
drugič, če imaš ti možnost dobit delo, kot se hvališ, ne vem zakaj siliš v to firmo
tretjič, nikoli ne boš več vredna kot njihova hči
četrtič, dvomim, da je njihova hči tako slaba, kot jo ti prikazuješ
petič, je vprašanje, če firma prenese še strošek enega zaposlenega zraven...
in še in še....
najdi si svojo službo, ne sili nekam, kjer te nočejo... vztrajaj pa na tem, da moža korektno plačajo, ne pa minimalca in nekaj poleg na roke
ne nori Niti predstavljaš si ne, KAM si želiš priti v službo.
Skrbi te za tvojega fanta? Nikar. Se bo že znašel.
Tudi njegova sestra ne bi smela biti tvoj problem, pa tudi če cel dan v zrak gleda, TEBI ne jemlje prav ničesar.
Imej svojo službo kjer jo imaš. Družinska podjetja so tako kot vsa podjetja... težki časi so in ni varno, da se izpostavita toliko, da oba delata v isti firmi (če bi slučajno šlo kaj v maloro).
Osredotoči se na otroka in ne glej lačno po službi, ki ti je nihče ni ponudil. Nima veze, kako si razlogi za to, da bi sestra morala ven od tam, da bo zate plac... ker se ti lahko zgodi, da bosta na koncu oba delala ko norca cele dneve, sestra bo pa še vedno zaposlena in bo zalivala rožice. Ne bo ti všeč, vendar ne boš mogla narediti nič, samo še bolj te bo žrlo kot zdaj.
živce imaš samo ene, šparaj jih
pod to pa podpis. In pečat.
In poskusi najt karkoli, da ne boš odvisna od te njihove firme. Da boš samostojna in da boš po končanem šihtu na razpolago vsaj otroku. In da za morebitne slabosti v firmi ne boš nič kriva.
Napisala si tvoj opis situacije. Kaj pa vem, če je iskreno realen.
Ti bi se uštulila v njihovo družinsko firmo, jaz pa bi kot starš v vsakem primeru dala prednost svojima otrokama - tako tudi njuna družina (obema, svojima otrokoma enake možnosti). Prav je, da starši svoje premoženje delijo čimbolj pravično na pol, zato je tudi prav, da se da sestri možnost, da prevzame pol firme. Ti pa si le punca, s katero lahko gre jutri narazen. Zato prste stran, ker se zaposlovanje v tej firmi tebe prav nič ne tiče. Lahko rečeš, da bi si želela tam delati, to pa naj bo, če si pametna tudi vse. Če se bo pa ugotovilo ,da sestra ne opravlja svojega dela tako kot bi ga morala, bi pa jaz (kot brat ali starš) vseeno raje zaposlila tretjo osebo kot tebe. Ti pa si najdi službo drugje.
Dalia2011 Hja, komurkoli, ki me pozna in mu povem, kakšna je situacija, mi ne zameri, da tako mislim. V službi mi sodelavke govorijo, da bi bilo logično, da me moj fant zaposli in ko povem, kaki problem imamo, so vsi zgroženi. Ker pač noben, ki dela in borba, da ima delo, ne razume, kako lahko eni pustijo, da se nekdo tako šlepa. Tukaj je problem že v vzgoji, ker ji noben ne pove, kaj ji gre...
madona, moraš biti ti fajn snaha, če na veliko pljuvaš po svoji familiji...
pa svojo službo imaš, no... kaj se grebeš nekam, kjer ni placa za tebe. če je hči do sedaj samo po par ur kaj naredila, potem že ni potrebe po polno zaposlenem. ti pa samo vidiš firmo in lahko pridobljeno delovno mesto...
Ustanovi po porodniški svoje podjetje in res prični delati na svojem, če to želiš. Nikar pa ne meči časa, denarja, volje in energije v projekt, ki je že v osnovi zastavljen tako, da bodo same težave.
Razumem te, ni ti lahko. Svetujem ti, da ne sili delati v to firmo. Vem, da je težko za službe, ampak, če si do zdaj našla boš tudi v prihodnje. Naj se sami zmenijo kako in kaj, ti pa se ne vpletaj, ker boš sigurno takratko potegnila.
Tudi ne veš zagotovo, kdo od otrok bo prevzel firmo? Fant, sestra, morebiti vsak pol?
Malo gobo bo zvenelo, ampak, one je lastnikova hči, meni je logično, da bo oče najprej poskrebel zanjo (za sina je ze), četudi bo moral spregledati njeno nesposobnost. Zal, ampak tako je.
Vzemi pa si nekaj v tolažbo- ne želi si delati s partnerjem v isti službi, večinoma se ne izkaže za najboljšo situacijo. Poznam kar nekaj parov, ki delajo skupaj, pa jim zakon super laufa, na delovnem mestu se pa spičijo k zmaji. Vsaj tistih 8-10 ur na dan, je že fajn, da furata vsak svoje življenje.
Pa vmes omenjaš tudi nadomeščanje med dopusti- tudi ti nebi mogla nadomeščati partnerja med dopustom, saj bi ga koristila skupaj.
In pa delo preko celega dneva- tudi v tem primeru, ko bi vidva delala skupaj, bi po vsej verjetnosti mož delal več, saj bi ti verjetno po končanem delu hitela domov k otroku in domačim opravilom.
Moje mnenje, poišči službo drugje.
Je pa res, se bo moral tvoj tvoj partner konkretno pogovoriti z očetom, kdo bo šef in s sestro o njegovih in njenih pričakovanjih in zadolžitvah.
Tudi če prideš ti namesto sestre, kdo bo vaju oba nadomeščal med dopustom? Ali bosta vsak posebej koristila dopust.
Tudi jaz delam v družinski firmi, vendar samo 4 ure na dan, 4 ure pa v drugi službi (ki je dokaj blizu prvi). In mi super znese in bolj ustreza, kot če bi bila vseh 8 ur v družinski.
Ja nej bo ta sestra plačana za toliko ur kolikor jih oddela, npr. polovični delovni čas...in jo bo mogoče to streznilo...da je pošteno plačana ampak za toliko ur kolikor jih oddela...
Glede družinskih podjetij je pa tako kot so ti druge povedale...nikoli ne boš "toliko vredna" kot njihova hči, edino če bo tvoj udaril po mizi in naredil red...in če bo enkrat šef bo to moral narest, ker drugač se bo sam prekuril od dela... Tako da tvoj mora imeti tukaj glavno besedo..je pa še kot so ti druge napisale da ne vemo kakšno je stanje, lastništvo in drugi podatke o tem podjetju.
Te razumem, očitno ti preko fanta/partnerja ni vseeno za firmo in si vpletena v dogajanje. Ampak res ti si lepo najdi svojo službo, proč od vseh teh problemov, ki jih nihče razen tebe ne vidi. Ker v tej firmi boš samo živce izgubljala, na koncu pa ti bodo še vrgli naprej, da tu ni nič tvojega, kaj se pametno delaš itd. In očitno te tudi še nimajo za "svojo", za "del družine", ker drugače bi že oče kaj namignil v tej smeri da bi te zaposlili, ne glede na hčerko.
Res je, da še nič ni dokončno zastavljeno, ampak kolikor se govori in nakazuje, naj bi formo prevzel moj fant, ki tam dela od vsega začetka, še enih 8 let in to zna delati.
Ne me narobe razumeti, po nikomur ne pljuvam, punca ni slaba po duši, le zelo jasno in očitno je, da to delo ni za njo, to tudi sama prizna.
Trenutno seveda ni placa še za enega zaposliti, ampak ko gre njegov oče v penzijo, bo moral en priti, ki bo delal to, kar zdaj dela on in da bo znal tudi to, kar dela moj fant, ker taka mala firma si žal n more privoščiti enega, ki dela samo nekaj na pol. Zaposleni so lahko samo in največ trije. Imajo študenta, ki je že 5 let tukaj in ga tudi nočejo odsloviti. To pa samo zato, ker fant ZNA DELATI točno to, kar je bistvo firme - prodaja. Nekega dodatnega velikega kapitala se ne ustvari, veseli so, če je dovolj za plače in najemnino ter da na koncu niso v minusu. Če je kakih par tisoč € plusa, pa je to za rezervo, da ni ravno nula.
Težko si pa predstavljam, kot ste nekateri napisali, da bi se lastništvo delilo na pol...??? Običajno se v družinskih firmah vse skupaj prepusti tistemu, ki dela. Tukaj namreč ne gre za neko glomazno tovarno, ampak za majhno s.p. firmo, ki jo bodo prestavili na d.o.o., ampak še vedno je to samo en majhen lokalček.
Tudi sama sem razmišljala en čas, ali si sploh želim tega, vem da so minusi in riziko, da oba ostaneva brez... po drugi strani, pa je odlična priložnost, da oba svoje znanje in pridnost vloživa ter od tega morda vsaj en čas lepo živiva, kaj ustvariva zraven, imava tudi ideje... je pa res, da žal ni placa za 4 osebe, je morda za 3 zelo sposobneni pridne, to je tudi vse.
Jaz te pa čist razumem in res si v nzavidljivi situaciji.
Samo to moraš ti razčistiti s fantom, on pa s svojim očetom. Dokler je še oče zaposlen in vodja, itak nimaš kaj. Ko bo pa šel v penzijo je pa na fantu, da z očetom razjasni par stvari.
Predvsem to, kdo je šef.
Ker, če se bo oče, kljub temu, da ne bo več zaposlen, še vedno vtikal v vsako njegovo poslovno odločitev, potem naj tudi fant razmisli in gre na svoje, če se ne more upreti očetu. V nasprotnem primeru se bodo uresničile tvoje bojazni, da bo fant za male pare delal cele dneve, oče pa bo še vedno vlekel vse niti iz ozadja. Že večkrat videno, stari se nikakor nočejo umakniti mladim, ampak trmasto vztrajajo pri svojem, posledično gre pa firmi vedno slabše, saj ne sledijo več novostim in jih tako prej ali slej povozi čas.
Če pa se bo oče popolnoma umaknil, potem je pa na fantu, da razreši odnose s sestro, ji morebiti izplača polovico firme, potem pa lahko tudi tebe zaposli.
Samo se strinjam s predhodnicami, da sta v teh časih oba zaposlena v isti firmi ni ravno pametno.
js bi pa zelo težko bila z možem 24/7....mene bi to najbolj motilo, v službi skupi, doma skupi, povsod skupi, ni pogrešanja,.... pa sej si morš jit na žvice...
pa tudi Pusti naj se najprej sami zmenijo z očetom.
Tudi če prideš ti namesto sestre, kdo bo vaju oba nadomeščal med dopustom? Ali bosta vsak posebej koristila dopust.
Tudi jaz delam v družinski firmi, vendar samo 4 ure na dan, 4 ure pa v drugi službi (ki je dokaj blizu prvi). In mi super znese in bolj ustreza, kot če bi bila vseh 8 ur v družinski.
Bi bilo lahko podobno pri meni. Sem že tudi fantu rekla, da bi me morda samo za polovični delovni čas zaposlil, da sem čim manjši strošek, za redno pa naj zaposli tega študenta, ki je res zelo sposoben in priden in si to prvi zasluži (on komot lahko oba nadomešča, če greva na dopust, njemu se da zaupati). Potem bi pa videla... koliko bi me rabil in koliko bi delala. Če bi bilo kaj viška €, bi on toliko več zaslužil in bi se poravnalo, sej ni važno koliko kdo na papirju zasluži, važno je, da je pravično. Midva si se lažje zmenila, kot pa on z njegovo sestro, ki je še poleg vsega mahnjena na luksus in absolutno ne bi pristala na neko revščino od plače, ne glede na to, kaj zna in koliko je sposobna. Vsaj tako se mi zdi, morda se motim.
Sicer je čisto možno, da pretiravam, saj dejansko nihče še tudi z besedo ni omenil, da bi se ona kdaj zaposlila, je pa "nevarnost", da bo to njena edina rešilna bilka, ker si res ne zna najti službe. Zdaj je poslala prošnjo v eno ustanovo, kjer bi bilo delo za njo in bi jo veselilo. Tam ima tudi prijateljico, ampak pazi... njej ne izpod časti, da bi prijateljico prosila, da šefici omeni, da bi jo vsaj povabili na razgovor. Vse ji je odveč in sploh ne zna borbati, kr čaka....
japajade. js bi pa zelo težko bila z možem 24/7....mene bi to najbolj motilo, v službi skupi, doma skupi, povsod skupi, ni pogrešanja,.... pa sej si morš jit na žvice...
tudi jaz sem najprej na to pomislila. To ne bi šlo prav dolgo časa.
japajade. js bi pa zelo težko bila z možem 24/7....mene bi to najbolj motilo, v službi skupi, doma skupi, povsod skupi, ni pogrešanja,.... pa sej si morš jit na žvice...
Ma ne vem, poznam kar nekaj primerov, ko tako delajo in jim laufa. Sej samo delo in moja prisotnosti bi se porazdelila. Dosti je takega dela, ki ga lahko na rač. podelaš od doma. Poslovalnica ima deljen del.čas in komot bi lahko en od naju kdaj bil dopoldne, drugi popoldne, med tem časom pa vsak pol dneva z otrokom, zvečer vsi skupaj... Jaz bi tudi delala v drugi pisarni, čeprav v isti stavbi... prevzela bi bolj administracijo, račune... še vedno pa lahko kadarkoli grem na šalter in delam s strankami, ker to znam.
Ma ne vem, malo mi je čudno, da foter gre kao čez leto dni v penzijo in kr noben nič ne debatira, kako bo to potem, kdo bo lastnik, kdo bo šef, kdo bo kaj delal, kdo bo prevzel njegovo delo.... kr nekaj.
Meni pa ni vseeno, ker so še vedno težki časi in res se bojim, kako bom našla službo. Do zdaj sem imela srečo, ampak nikoli ne veš...
Ma ne vem, poznam kar nekaj primerov, ko tako delajo in jim laufa. Sej samo delo in moja prisotnosti bi se porazdelila. Dosti je takega dela, ki ga lahko na rač. podelaš od doma. Poslovalnica ima deljen del.čas in komot bi lahko en od naju kdaj bil dopoldne, drugi popoldne, med tem časom pa vsak pol dneva z otrokom, zvečer vsi skupaj... Jaz bi tudi delala v drugi pisarni, čeprav v isti stavbi... prevzela bi bolj administracijo, račune... še vedno pa lahko kadarkoli grem na šalter in delam s strankami, ker to znam.
Ma ne vem, malo mi je čudno, da foter gre kao čez leto dni v penzijo in kr noben nič ne debatira, kako bo to potem, kdo bo lastnik, kdo bo šef, kdo bo kaj delal, kdo bo prevzel njegovo delo.... kr nekaj.
Meni pa ni vseeno, ker so še vedno težki časi in res se bojim, kako bom našla službo. Do zdaj sem imela srečo, ampak nikoli ne veš...
Kaj se imaš pa ti - mislim koji faktor pa si ti tej družini - vtikati v to, ker noben nič ne debatira kaj bo potem, kdo bo lastnik, kdo bo šef, kdo bo kaj delal (tebi itak ne bodo razlagali, pa še zaslužiš si ne, da bi ti!).
Meni pa ni vseeno, ker so še vedno težki časi in res se bojim, kako bom našla službo. Do zdaj sem imela srečo, ampak nikoli ne veš...[/[/b]quote]
NO, SI le napisala bistvo - tebi se gre, da bi tebe zaposlili, namesto sestre. Ja, ne bo šlo - nisi objektivna v tej situaciji in ne moreš soditi nepristransko.
Malo preveč se vmešavaš v firmo tasta. Misliš, ker si se primožila, da bodo pa tebi službo zrihtali - tvoji starši naj ti jo priskrbijo.
lej boljše ti je, da se zaposliš pri kakšni firmi oz. drugje. če partner in njegov oče kdaj propadeta, ali jim začne iti zelo slabo - kaj bo potem?? tako bosta imela pa še vedno tvojo plačo. ali pa obratno. vem, da je težko dobiti službo, ampak če ti je tolikokrat uspelo ti bo še pa zdaj. pa še distancirala se boš od teh problemov. naj se oče in fant ukvarjata z razvajeno smrkljo, tebe pa boli ona stvar. naj se zmenijo in se kregajo med sabo. tako ne boš izpadla grda, pa še fajn ti bo v novi službi ;) in na konec koncev še vedno lahko greš potem v njihovo firmo delat.
Zakaj oa ne na svoje, če imaš dobre ideje in bi rada samostojno delala?
Eno leto imaš, da pripraviš dober poslovni načrt, če bi zdržali finančno po porodniški s tvojim samo štiriurnim delovnikom, boste verjetno zdržali tudi, da greš na svoje. Lahko gresta s partnerjem celo skupaj na svoje, čeprav dvomim da bo hotel zapustiti družinsko firmo, glede na to da tam dela že toliko let.
V družinski firmi boš težko naredila kaj "revolucionarnega", njeni "ustanovitelji" ti bodo tudi ves čas gledali pod prste, ocenjevali uspešnost skozi svoje oči, ... če želiš na svoje, pojdi na svoje.
Če hočeš redno službo, potem jo raje išči pri drugem delodajalcu, v omenjeni firmi je že sedaj preveč ljudi, ki čakajo, da jih zaposlijo.
kalkuliraš s tujim kapitalom in tujim denarjem. meni so to ne zdi najboljša rešitev.
seveda ti gre samo za vajino rit, lahko se pa obrne in sta oba brez dela.
Če rečem, kaj bo s sestro, boš rekla, da ni tvoja stvar. no, in če ni tvoja stvar, se ne vtikaj.
po zapisanem si zelo sposobna in ne dvomim, da boš sama našla službo drugje.
ali pa pejdi na svoje, pa boš potem kalkulirala, koga zaposliti in koga ne. in za koliko plač bo.
sej razumem, da nisi mislila nič slabega in vidiš priložnost, sploh če sestra priznava, da se v tem ne vidi. ampak nekaj je, sami se bodo zmenili, tako pa res izpadeš kot preračunljivka. če ti bo oče, ki je še zaenkrat gospodar to delo ponudil, potem pa premisli.
in tako vidiš, ti si sama služila svoj kruh, fantova sestra pa dobi šenkano od očeta (seveda, če je vse to res). tudi če se ti ne zdi pravično, tako pač je.
Delaš račune brez krčmarja. V tehle časih je eno leto isto kot je bilo prej deset let - nihče ne ve, kaj bo čez pol leta, kaj šele drugo poletje.
Tale fotr bo hodil v službo, tudi če bo šel v penzijo (se mi pa zdi čisto možno, da se mu ne bo mudilo upokojiti 24 ur po tistem, ko bo izpolnil vse pogoje), torej delovnega mesta mogoče sploh ne bo.
Ko sem prebrala tvoj začetni post, sem takoj vedela, da si to ti, Dalia 2011.
Ker tvoj način pisanja poznam iz teme o Odklopu na forumu Kam in kako na počitnice.
A nisi tam eni, ki je napisala, da odpira svojo lastno agencijo," prerokovala" hiter in boleč
propad?
Se mi zdi, da te malo preveč lastni ego za*ebava.
Nisi ti center sveta veš, v tej tvoji primoženi družini imajo dva odrasla otroka, za katera nameravajo poskrbeti. Ni mi jasno, kako lahko zahtevaš, da te zaposlijo v njihovi firmi.
Pljuvaš po sestri od tvojega moža, pljuvaš po Odklopu, pljuvaš po vsakomur, ki ne misli tako kot ti, pljuvaš po tisti, ki ima izkušnje in je dovolj pogumna, da bo odprla lastno agencijo.
Uh, še dobro, da te ne poznam osebno.
Težko si pa predstavljam, kot ste nekateri napisali, da bi se lastništvo delilo na pol...??? Običajno se v družinskih firmah vse skupaj prepusti tistemu, ki dela. Tukaj namreč ne gre za neko glomazno tovarno, ampak za majhno s.p. firmo, ki jo bodo prestavili na d.o.o., ampak še vedno je to samo en majhen lokalček.
Tudi sama sem razmišljala en čas, ali si sploh želim tega, vem da so minusi in riziko, da oba ostaneva brez... po drugi strani, pa je odlična priložnost, da oba svoje znanje in pridnost vloživa ter od tega morda vsaj en čas lepo živiva, kaj ustvariva zraven, imava tudi ideje... je pa res, da žal ni placa za 4 osebe, je morda za 3 zelo sposobneni pridne, to je tudi vse.
skratka, ti bi rada kar celo firmo pohopsala, pa bi bilo, kajne...
tako bo izgledalo:
ata se bo upokojil, direktorsko mesto na papirju in zaposlitev bo pripadla tvojemu tipu, ampak v reali bo pa ata še dolgo dolgo hodil v firmo in špilal direktorja. ker poznam take s.p.je, ki so se upokojili, prestavili firmo na d.o.o. in jo furali dalje. misliš, da bo stari gledal, kak mu bo sine zafural biznis?
Ti ne boš našla službe????
Pa kaj se nisi na vse grlo malo prej hvalila, da je NJEGOVA SESTRA, tista, ki ne najde službe, ti pa si našla že dve, pa ša kakšno bi lahko.
Veš kaj mislim, da si samo strašno sebična in ljubosumna na NJEGOVO SESTRO. Ja, žal,je pač NJEGOVA SESTRA, ti pa le punca, če boš kdaj kaj veš se ne ve, pa tudi kakorkoli, tvoj fant ni edinec kakor bi si ti želela, na to bi morala misliti prej.
In sploh, vmešavaš se v odnose neke družine, ki se te ne tičejo. In pa, da očeta svojega fanta imenuješ "foter", mi pove marsikaj o tebi.
ne me basat Oče bo raje kot za tujo hčer poskrbel za svojo. Zakaj točno te to čudi?
preprosto.. ker bo šlo k vragu vse skupaj. žal to ni megalomazna tovarna, ki z lahkoto preživi enega, ki NIČ ne dela, pa ima plačo. v velikih firmah ni problem hčerkica, ki samo rože zaliva, da zato dobiva plačo, tukaj pa bo... ampak ja, sej jaz sem si do zdaj še vedno našla, pa bom še v prihodnje kaj našla.
ne me basat Oče bo raje kot za tujo hčer poskrbel za svojo. Zakaj točno te to čudi?
preprosto.. ker bo šlo k vragu vse skupaj. žal to ni megalomazna tovarna, ki z lahkoto preživi enega, ki NIČ ne dela, pa ima plačo. v velikih firmah ni problem hčerkica, ki samo rože zaliva, da zato dobiva plačo, tukaj pa bo... ampak ja, sej jaz sem si do zdaj še vedno našla, pa bom še v prihodnje kaj našla.
če do sedaj ni, bo tudi v bodoče laufalo. tebe samo boli, da svakinja dobiva denar iz firme, ne da bi kaj delala...ali povedano po domače. fauš si ji... saj, kdo ji pa ne bi bil...
Ne razumem kaj tebi ni jasno.
Ne razumem kaj sploh imaš, fanta ali partnerja? Živiš s tem človekom? Imaš otroka z njim ali z bivšim?
Če živita skupaj in je on pče tvojega otroka, potem, sori, naziv "fant" daje temu človeku manjvrednostni prizvok iz tvojih ust. Fant je namreč nekdo, ki danes je, jutri pa ni rečeno, da še bo. Fantov imaš lahko sto, partnerjev/možov pa najbrž ne toliko, a ne?
Kaj bodo oni s svojo firmo, je predvsem stvar očeta in veliko privatnikov kljub uradni upokojitvi še neparej dela v svojih firmah. Kje je potem tam mesto zate?
Če bo njegova hči tam sedela in se praskala po riti ter cel dan visela na FB in YT, je to samo stvar lastnika in nikogar drugega! Kaj ti tu ni jasno? Ti si samo sinova punca, ki danes je, jutri pa vprašanje kje bo!
Če si res tako sposobna, sem prepričana, da bo fantov oče tudi za tebe našel kakšno delo in ti pošteno plačal. Če bo pa ob tebi za brezdelje plačeval lastno hčer, pa ni niti malo tvoja stvar!
Potem pa kar.
Če bo šlo k vragu, bo šlo k vragu. Kdor je firmo ustvaril, jo ima pravico poslati k vragu. Tako pač je.
Tričetrt s.p-jev se spravi čim prej v penzijo, potem pa delajo še dalje oz hodijo komnadirat tamlade.
Tudi če se ti zaposliš tam, bo sestra še vedno hodila "pomagat" - ali si lahko privoščite 2? Ti smatraš za sebe, da delaš oreng in boš hotela imet dobro plačo, ona hodi tja rožice zalivat in bo imela najbrž kar lepo isto plačo kot ti - ko bo zanosila pa ji bodo po možnosti še kaj dali zraven...se boš lahko sprijaznila s tem?
Jaz osebno ne bi nikoli delala v isti firmi, kot moj,sploh če je to mini družinska firma in to iz razlogov, kot ti jih je povedalo že enih par prej - kot "lastnik" se čutiš odgovornega in delaš cele dneve (kaj boš z malim otrokom???), če firmi ne luafa potem sta oba brez dohodka.
Potem praviš, da imate že 5 let enega preko študenta in ki zna in ve delat - meni bi se na njegovem mestu zdelo zamalo, da bi potem namesto njega zaposlili še eno deklico za rože zalivat, ki bi hodila delat, ko bi imela ravno čas, ker drugače pa bi se rajši z otrokom ukvarajala, vlekla pa bi po možnosti isto plačo, kot jaz...in bi si na njegovem mestu poiskala drugo službo.
Nwm no - najdi si nekaj drugega...
Aja pa še nekaj - spomnim se, da si v temi o izgubi zaposlitve in porodniški rekla, da te tast ne bi vzel za teh par mesecev, kolikor ti jih manjka do porodniške, ker bi mu bila v strošek - to bi meni povedalo dovolj...
Dalia2011 Hja, komurkoli, ki me pozna in mu povem, kakšna je situacija, mi ne zameri, da tako mislim. V službi mi sodelavke govorijo, da bi bilo logično, da me moj fant zaposli in ko povem, kaki problem imamo, so vsi zgroženi. Ker pač noben, ki dela in borba, da ima delo, ne razume, kako lahko eni pustijo, da se nekdo tako šlepa. Tukaj je problem že v vzgoji, ker ji noben ne pove, kaj ji gre...
Ne zgovarjaj se na druge. Ti opisuješ situacijo kot jo vidiš ti. Fantov oče bi jo opisal drugače.
Kaj te sploh briga, kako so oni vzgojili svojo hčer in zakaj to razlagaš sodelavcem v sedanji službi?
Zdi se, da imaš kar nekaj problemov s seboj.
Prevzeti družinske firme pa ne bosta mogla. Fantov oče je v to vlagal in delal in celo kljub temu, da je iz prejšnje generacije uspel preveslati najbolj krizna obdobja... Ej, če imaš svoje sanje, jih uresniči na svojem, ne na tujem vrtu.
Sestra bo njegova sestra tudi še čez 20 let, tebe pa, če ga boš takole srala in rovarila proti fantovi družini, ne bo več. Imata vsaj otroke?
Ne vem, kaj bi ti svetoval, mogoče ponaredit svoj rojstni list in se izdajat za njegovo sestro, ampak potem ga boš morala pustiti, pa saj ga boš tudi drugače.
ne nori Tudi njegova sestra ne bi smela biti tvoj problem, pa tudi če cel dan v zrak gleda, TEBI ne jemlje prav ničesar.
Kako, da ne jemlje ničesar?
Treba bo znat malo bolj globlje pogledat. Če bo njegova sestra tam zaposlena in ne bo dobro delala bo posledično moral toliko več narediti on.
Tako pa avtorica izgublja svojega moža v večjem delu za isti denar.
Ne, avtorica ne izgublja moža. Spravlja se na njegovo družino in jo kleveta v svoji službi ter kdo ve kateri prijateljici. Če ga bo izgubila, ga ne bo zaradi možene sestre, pač pa zaradi lastne nevoščljivosti.
Slej ko prej mu bo dojadila s svojim teženjem in strahovi. Zamerila se bo tudi njegovi družini. Če bo on potegnil z njo, bo pa seveda letel na cesto.
Zdaj ga nekaj mrcvari za to, da bi ona delala tam, sčasoma mu bo scuzala vse živce in čez deset let bo tu jokala, da se mož ne pogovarja z njo in pozablja, da ona sploh obstaja. Čudno, a ne.
Pa vse se začne zaradi ene fovšije in požrešnosti po tuji firmi.
Naredi se noro, napiši uradno prošnjo in jo nesi tastu ( če še je on šef? ). In ti bo mogel uradno odgovorit na prošnjo. Pa boš vidla odziv. In ne rabiš prosjačit ne fanta, ne njegove sestre, ne čakat, da se bo nekomu t*č vstal in ti dal službo, za katero si najbrž usposobljena in pripravljena trdno delat.
sestra je sestra Sestra bo njegova sestra tudi še čez 20 let, tebe pa, če ga boš takole srala in rovarila proti fantovi družini, ne bo več. Imata vsaj otroke?
Ne vem, kaj bi ti svetoval, mogoče ponaredit svoj rojstni list in se izdajat za njegovo sestro, ampak potem ga boš morala pustiti, pa saj ga boš tudi drugače.
primitivnež čudni, bodi tiho, idi na borzo in si najprej ti najdi službo, potem pa bodi pametn. aja, ups, ne bo šlo - ne znaš brat.
in res bo sestra celo življenje sestra, ni pa treba, da ji bo rit brisal celo življenje. zakaj pa ona sere in rovari po njegovi družini? aja, ona najbrž ni del njegove družine,... ne, to pa ne .. wtf
v naši firmi tako futramo na tone raznih sorodnikov od lastnikov.
mislim da je bolje, da nehaš razmišljati o tej službi, bog ne daj govoriti o prednosti in kolk si boljša od te sestre. tako ti bodo zamerili, da joj. tega ne slišijo radi.
najprej nauči svojega, da se postavi zase- to vama je prioriteta
Dalia,
glej, ti hodiš s svojim fantom in ne z njegovo familijo. Podjetje je od njegove familije (tako ali drugače, ni važno, kdo je na papirju lastnik).
Ti HODIŠ s svojim fantom, nisi njegova mama. Ali nimaš dovolj svojih problemov, da bi se želela ukvarjati še z njegovimi? In četudi je tvoj fant bolj mile sorte, ti povem, da živeti s copato je težje kot živeti z nekom, ki ve, kaj hoče. Zato mu pusti, da se nauči sam reševati svoje težave. Ti si poišči zaposlitev nekje drugje. In ko bosta pač imela otroka in ga boš rabila več doma ali bosta rabila večje prihodke, boš pač od njega pričakovala, da reši situacijo kot ve in zna. Ali naj dela na heroinu z dvakratno hitrostjo, ali naj oropa banko ali pa naj se zmeni z razvajeno sestro. In če ne gre, lahko še vedno izstopi iz družinskega podjetja in vidva ustvarita svoje.
Vsekakor v premislek vzemi, da tu se pol države šlepa na drugi polovici države, ki resno in veliko dela. In če dovolimo, da je temu tako, potem je še najmanjše zlo, da se ti šlepa družinski član. Saj vem, da ni "tvoj", njegov pa vendarle je...
Polovica odgovorov je čist v stilu tega foruma, pol vas sploh ne zna brati, ampak ok, še vedno je nekaj normalnih, ki razumete.
Seveda se zavedam, da "nič ni mojega" in da sem zaenkrat mogoče še "samo njegva punca", po drugi strani je pa tako: nisva dva mlada fičfiriča, ki bosta šla čez nekaj mesecev naraze, sva dva odrasla, pričakujeva otroka, skupaj sva opremila stanovanje, ko bo kaj denarja odveč, se želiva poročiti itd. V glavnem, tudi družina me je lepo sprejela in se ne počutim kot "kr ena, ki ni nič", ampak kot del te družine.
Dejstvo je, da je moj fant vložil že do sedaj 10 let sebe, svojega dela in znanja v to firmo in da zadnja leta glavnino dobička ustvarja prav on sam. Tudi zaradi njega je firma obstala in laufa pozitivno, imajo redne stranke in tudi take, ki pridejo ravno zaradi njega skozi tista vrata. Krivično bi bilo, da bi se nekoč, ko bo čas za predajo firme, s tem okoristila njegova sestra, ki ji ta poklic sploh ni všeč in ni vložila nobenega konkretnega dela, nobene energije, nobenega znanja, nič. Sej ni moja stvar, kako se bodo stvari odvile čez nekaj let, bom pa vedno vedela, kaj je pošteno in kaj ne. Dejstvo je, da si noben lastnik ničesar ne more nesti seboj v grob, zato je logično, da mladi pričakujemo, da nam starši zapustijo stvari (karkoli že imajo), pa naj bo to firma ali hiša... nima veze, dejstvo je, da pričakovati dedovanje ni pohlep, ampak nekaj logičnega. Navsezadnje mu ali nama tast ne bo firme samo podaril, ampak nama bo predvsem dal možnost, da DELAVA in sama s svojimi rokami zasluživa. To pa še zdaleč ni isto, kot če bi ti nekdo dal milijon evrov, da ti nikoli več ne bo treba delati. Firma sama kot taka nima nekega imena, za katerega bi človek dobil kakšen velik denar, če jo proda. Edina možnost je, da nekdo to fura dalje in se trudi po najboljših močeh. Ker je zelo majhna firma, za več kot dva ali tri plače ni, pomeni, da ni prostora za nekoga, ki bi se šlepal, kot se to dogaja v večjih firmah.
Dejstvo je, da je oče lastnik, in ne sin. Sin je v podjetju le zaposlen, kot bi bil v tujem podjetju. PO SMRTI OČETA, ko se deduje, se ponavadi dediščina zapusti obema, kar je z vidika starša in otroka pravično.
To, da je hči ''zaposlena''-malo pomaga v očetovem podjetju, ni nič nenavadnega. Postavi se v vlogo očeta; a ni bolje da vsaj malo pride pomagat, da od očeta prejme finančno podporo, kot pa da bi jo dobivala, brez kakršnega kol dela. Vrjetno bi vsak oče, ki bi imel podjetje, z nekaj prihodki, pomagal svoji hčeri, če je ta nezaposlena.
Res je tudi, da je sin s svojim delom veliko prispeval podjetju, ampak najverjetneje bi na isti način lahko prispeval najet delavec, ki ni v sorodu z očetom. Vendar ne pozabi podjetje je očetovo, dedovalo se bo ali
a) 50-50% podjetja
b) bo oče uvidel, da bi bilo bolje podjetje prepustiti sinu, a bo še vseeno hči izplačal! .
Oba bosta od očeta dedovala enako, oba sta njegova otroka. Kaj pa bi ti naredila v primeru, da imaš sina in hčer, ki si ju vzgajala po svoje in je po tvoji vzgoji prišlo do takšne situacije kot je v tem primeru, zelo vrjetno je da svoje vzgoje nebi tako kritično dojemala,saj je bila vendar tvoja, ali pa bi se zavedala napake in bi se čutila odgovorno. Sigurno pa si nebi iz danes na jutri premislila, ali pa bi se v tvoji glavi nekaj tako drastično spremenilo, da bi lastno hči napodila.
Objektivno mnenje nekoga, ki ni ta oče, je zelo drugačno od očetovega, tudi meni se zdi, sodeč po tvojem opisu, hči razvajena in bi si mogla poiskat službo. Vendar pa je tu oče in za njega ta stvar ni takšna, kot jo vidijo drugi(ne le ti) in tudi nikoli ne bo takšna. Po eni strani je pravično, po drugi ni. Sigurno ne bi bilo pravično, da bi oče lastni hčeri odrekel pomoč, sicer bi ji lahko pomagal tudi tako, da bi ji dobil pravo službo kje drugje, ampak to je njegova stvar.
Oče bo sigurno, kot so že drugi zapisali, v podjetju ostal ali sodeloval še dolgo, lahko se zgodi da tudi do smrt.
Tudi če te v podjetju zaposlijo, bo hči pomoč še prejemala. Saj denarja ne dobiva zaradi dela. Ampak je to denar, ki bi ga oče hčeri dal tako ali drugače, tudi če bi bil oče navaden delavec, bi se nekako potrudil in pomagal hčeri. Predlagam, da na stvar ne gledaš kakor, da je ona zaposlena v podjetju, ampak si misli: bolje da vsaj''tiste rože pride zalit'', kot pa da za ta denar nebi storila še to malo, kar počne. Kajti prepričana sem, da bi ta denar dobila tudi brez tega malo dela.
Če se želiš zaposliti v tem podjetju je to tvoja stvar. Če te vzamejo se bodo odločili oni. O nasvetih v zvezi z zaposlitvijo se pridružujem mnenju ostalih komentatorjev.
ena jezna Polovica odgovorov je čist v stilu tega foruma, pol vas sploh ne zna brati, ampak ok, še vedno je nekaj normalnih, ki razumete.
Seveda se zavedam, da "nič ni mojega" in da sem zaenkrat mogoče še "samo njegva punca", po drugi strani je pa tako: nisva dva mlada fičfiriča, ki bosta šla čez nekaj mesecev naraze, sva dva odrasla, pričakujeva otroka, skupaj sva opremila stanovanje, ko bo kaj denarja odveč, se želiva poročiti itd. V glavnem, tudi družina me je lepo sprejela in se ne počutim kot "kr ena, ki ni nič", ampak kot del te družine.
Dejstvo je, da je moj fant vložil že do sedaj 10 let sebe, svojega dela in znanja v to firmo in da zadnja leta glavnino dobička ustvarja prav on sam. Tudi zaradi njega je firma obstala in laufa pozitivno, imajo redne stranke in tudi take, ki pridejo ravno zaradi njega skozi tista vrata. Krivično bi bilo, da bi se nekoč, ko bo čas za predajo firme, s tem okoristila njegova sestra, ki ji ta poklic sploh ni všeč in ni vložila nobenega konkretnega dela, nobene energije, nobenega znanja, nič. Sej ni moja stvar, kako se bodo stvari odvile čez nekaj let, bom pa vedno vedela, kaj je pošteno in kaj ne. Dejstvo je, da si noben lastnik ničesar ne more nesti seboj v grob, zato je logično, da mladi pričakujemo, da nam starši zapustijo stvari (karkoli že imajo), pa naj bo to firma ali hiša... nima veze, dejstvo je, da pričakovati dedovanje ni pohlep, ampak nekaj logičnega. Navsezadnje mu ali nama tast ne bo firme samo podaril, ampak nama bo predvsem dal možnost, da DELAVA in sama s svojimi rokami zasluživa. To pa še zdaleč ni isto, kot če bi ti nekdo dal milijon evrov, da ti nikoli več ne bo treba delati. Firma sama kot taka nima nekega imena, za katerega bi človek dobil kakšen velik denar, če jo proda. Edina možnost je, da nekdo to fura dalje in se trudi po najboljših močeh. Ker je zelo majhna firma, za več kot dva ali tri plače ni, pomeni, da ni prostora za nekoga, ki bi se šlepal, kot se to dogaja v večjih firmah.
Ja đizs, no kake mečeš ven. Po eni strani bi kar imela tastovo firmo, po drugi pa ni vredna nič, je majhan, nepoznana. So ti že povedali, ti povem še jaz. Odprita svojo firmo in jo vodita po svoje, če se vama zdi, da je to tako lahko. Tasta in njegovo firmo pusti pri miru, ker se TE NE TIČE. Upam, da stari spregleda kaka kača si, proda firmo komurkoli že in si privošči ležerno penzijo. Še to, starši po defoltu najbolj pomagajo nesposobnemu otroku. ker tisti ''tapriden, tapameten, iznajdljiv'' se bo že znašel in oni to vejo.