//

Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!
v škafu vode

gostitev otrokovih prijateljev

25.07.12 07:32
Hči (15) ima krog prijateljev (4 fantje, 2 punci), s katerimi se rada druži. Včasih se srečajo pri nas doma in potem jih pogosti s sokom, piškoti, čipsom - karkoli pač imamo. Občasno eden ali več prijateljev pri nas tudi obeduje in malica - pridejo že dopoldan in nimam srca, da bi jih do večera ali noči pustila lačne. Pogosteje je to med počitnicami, se pa dogaja tudi med šolskim letom. Zanimivo pa je, da hčerko v hišah teh prijateljev nikoli ne postrežejo denimo vsaj z malico (saj punce ne pojedo veliko, a vseeno), kaj šele s kosilom. Dobi sok ali vodo, občasno kak piškot ali sadež.

Zdaj ne vem, ali pretiravamo mi, ali pa so drugje bolj "ohrni" oz. pametni in so se odločili, da bodo hranili le svoj zarod.

Po tem, ko je zalotil prijatelja moje hčere, kako odpira naš hladilnik in pregleduje vsebino, je mož rekel, da bo počasi te hiše odprtih vrat dovolj - da imajo te mladi ljudje svoje domove in svoje starše, ki morajo poskrbeti za njih. Načeloma jaz s s tem nimam takih težav, seveda pa lačni fantje veliko pojedo in potem zmanjka toplega obroka za nas :).

Zanima me, kako na to, da vaše otroke hranijo drugod, gledate starši tistih, ki "se že nekako znajdejo čez dan" - in kako gledate na to tisti, ki ste v vlogi "stalnega gostitelja".
likeafree

Re: gostitev otrokovih prijateljev

25.07.12 07:42
Sama sem v mladosti imela kolegico, ki je bila cele dneve pri meni. Dala sem ji jesti, normalno. Starši se niso pritoževali, takrat je še bilo denarja. Šlo je pa na živce meni. Še sedaj sem mnenja, da obisk traja 2 uri, ne pa cel dan. Eno je obisk prijateljev, drugo obisk partnerja v teh letih. Če že, mi deluje ok obisk in potem gredo ven, ne pa cel dan med 4 stenami.
ejha.ta

25.07.12 07:42
Meni se zdijo drugi starši čisto normalni! Bom jaz povedala primer hčerkine sošolke. Oni stanujejo blizu šole, moja se vozi z avtobusom. Ko čaka na avtobus, gre občasno, za približno eno uro k tej sošolki domov. VEDNO ji dajo tam kosilo. Ponujajo, silijo... V začetku ji je bilo nerodno, zdaj ne več. Enako delajo tudi z drugimi sošolkami, ki pridejo k tej punci na obisk. Jaz sem se temu vedno čudila in skoraj občudovala to mamico, da je tako gostoljubna. Na kar se enkrat srečam z njo in ji omenim, da sem slišala, da moja hčerka občasno tam je kosilo in ta gospa mi pove, da to ni noben problem, češ, kaj pa je to, itd., itd..... Ko se še nekaj časa pogovarjava, pa mi reče, da itak vsi hodijo k njim na kosilo in da je to za znoret. Jaz sem bila samo tiho in sem si mislila, da je ena navadna babura. Najprej otroke sili, naj jedo kosilo pri njih, potem jih pa opravlja. Mislim, da je pri vas enako!
Čisto ok

25.07.12 07:51
Meni bi se zdelo čisto ok in najbolj normalno ponuditi malico, kosilo, prigrizek otrokom, ki je v naši hiši cel dan. Če drugi tega ne storijo se nebi sekirala veliko, pri nas je pač tako.

Bi me pa vsekakor zmotilo to, da imajo moji otroci cele dneve obiske. Ok, saj se lahko družijo in vse, ampak to naj bo omejeno. Dopoldan bi ji jaz dala raje kaj v hiši za postorit, kakšno počitniško delo, potem kaj za skuhat, popoldan pa ni problem, če preživi s prijatelji. Enkrat doma, drugič pri drugih, pa na bazenu, dvorišču, travniku, gozdu,......

Meni to čepenje doma ni nikoli ustrezalo.
zamenjava

25.07.12 07:51
Jaz pa postrežem tiste prijatelje,prijatelice katerih starši tudi postrežejo naše. Je pa en od prijateljev,ki vedno je,pije pri nas,od njega pa ni mše nič prišlo.Temu sem pa sama direkt že rekla,kdaj bo pa on kaj prinesel...Pa izkoriščevalcev in parazitov ne maram.
v škafu vode

25.07.12 07:53
Navedeno
ejha.ta
Meni se zdijo drugi starši čisto normalni! Bom jaz povedala primer hčerkine sošolke. Oni stanujejo blizu šole, moja se vozi z avtobusom. Ko čaka na avtobus, gre občasno, za približno eno uro k tej sošolki domov. VEDNO ji dajo tam kosilo. Ponujajo, silijo... V začetku ji je bilo nerodno, zdaj ne več. Enako delajo tudi z drugimi sošolkami, ki pridejo k tej punci na obisk. Jaz sem se temu vedno čudila in skoraj občudovala to mamico, da je tako gostoljubna. Na kar se enkrat srečam z njo in ji omenim, da sem slišala, da moja hčerka občasno tam je kosilo in ta gospa mi pove, da to ni noben problem, češ, kaj pa je to, itd., itd..... Ko se še nekaj časa pogovarjava, pa mi reče, da itak vsi hodijo k njim na kosilo in da je to za znoret. Jaz sem bila samo tiho in sem si mislila, da je ena navadna babura. Najprej otroke sili, naj jedo kosilo pri njih, potem jih pa opravlja. Mislim, da je pri vas enako!

:) Hvala za mnenje.
Naj povem, da jaz drugih otrok čisto nikoli ne silim jesti.
Ampak - če pokličem na kosilo svojega otroka, drugi pa nekako žalostno gleda in mu rečem - si lačen? bi kaj jedel? - in prikima, potem mu bom pač kaj ponudila.

Kar se tvoje hčere tiče - domnevam, da pride k sošolki ravno v času kosila.
In kaj naj potem naredijo starši te sošolke - pač ponudijo hrano še njej, ne?
Ko bi prišla k sošolki recimo ob 17.00 ali 18.00, ji kosila verjetno ne bi ponudili, ali pač?

Ja, lahko si mislim, da se drugim staršem to zdi čisto normalno - za otroka je poskrbljeno....
v škafu vode

25.07.12 07:55
Navedeno
Čisto ok
Enkrat doma, drugič pri drugih, pa na bazenu, dvorišču, travniku, gozdu,......

Vsekakor bom upoštevala ta nasvet - naj otroci rotirajo po družinah (oz. kjerkoli že). Hvala.
neumno

25.07.12 07:57
Navedeno
zamenjava
Jaz pa postrežem tiste prijatelje,prijatelice katerih starši tudi postrežejo naše. Je pa en od prijateljev,ki vedno je,pije pri nas,od njega pa ni mše nič prišlo.Temu sem pa sama direkt že rekla,kdaj bo pa on kaj prinesel...Pa izkoriščevalcev in parazitov ne maram.

To je pa za moje pojme precej ozkogledno!. Saj niso otroci krivi, da imajo takšne starše. Po moje si vsak otrok želi, da bi bili njegovi starši prav tako gostoljubni.

Jaz takemu otroku še raje ponudim, ker vidim, kako mu to ugaja.

Me pa take mame, ki potem te svoje frustracije stresajo na nedolžne otroke tako hudo zmotijo. Kako si lahko tako kruta? Res mi ni jasno! Povej to snjegovi mami, ne njemu!

A njej pa ne upaš?
zamenjava

25.07.12 08:03
Boš še njej enkrat.Brez skrbi.Zadnje čase imam precej oster jezik.To je pa tako,če celo življenje samo kimaš in požiraš in si vsem na uslugo in vsem vse daš in samo daješ in daješ.Zakaj bi? Saj ne pobiram denarja po tleh.Vse stane,a ne?Zakaj pa bi samo jest futrala tuje otroke in to stalno?Jest sem pa drugače tako uvidevna,da otroke,ko imajo drugi kosilo ,pokličem domov,naj doma jedo,potem se pa lahko gredo nazaj igrat.
ni mi všeč

25.07.12 08:14
Navedeno
zamenjava
Boš še njej enkrat.Brez skrbi.Zadnje čase imam precej oster jezik.To je pa tako,če celo življenje samo kimaš in požiraš in si vsem na uslugo in vsem vse daš in samo daješ in daješ.Zakaj bi? Saj ne pobiram denarja po tleh.Vse stane,a ne?Zakaj pa bi samo jest futrala tuje otroke in to stalno?Jest sem pa drugače tako uvidevna,da otroke,ko imajo drugi kosilo ,pokličem domov,naj doma jedo,potem se pa lahko gredo nazaj igrat.

Ni mi všeč tvoj način razmišljanja. Res hrana stane, ampak od enih lačnih ust več, ne boš bankrotirala!

Drugače pa tudi jaz mojega pokličem domov za kosilo, če je kje na obisku v času kosila, potem pa naj gre spet nazaj, če hoče. Ampak, če je pa že kdo pri nas v času kosila ali večerje, ga nahranim brez problema, tudi v času zdajšnje kar hude krize.
kerch mr

25.07.12 08:29
Navedeno
ejha.ta
Ko čaka na avtobus, gre občasno, za približno eno uro k tej sošolki domov. VEDNO ji dajo tam kosilo. Ponujajo, silijo... V začetku ji je bilo nerodno, zdaj ne več.

In seveda ti (po hčerki) tej mamici nisi poslala niti ene škatle čokoladnih bonbonov v zahvalo, ne?
mamulka

25.07.12 08:30
Pri nas imamo ravno te dni naval kobilic. Meni je najbolj neprijetno to, ker po par dnevih postrežba postane samoumevna in naravnost vprašajo, a danes pa ne bo nič. Ampak jaz s tem nimam problemov in rečem, da je pač vsega zmanjkalo, ker nisem šla v trgovino, in če lahko oni kaj prinesejo.

S kosilom bi bila pri nas težka, ker vedno kupim samo toliko, kot pojemo mi, in težko sčaram kosilo še za enega ali dva. Morajo pač gostje malo potrpeti, sicer pa verjetno kosilo dobijo, ko pridejo starši oziroma pri 15 bi menda morali med počitnicami kuhati sami ali kako? Vsak ima svoje meje.

Lahko pa jim predlagaš, da vsak nekaj prinese in skupaj skuhajo ali spečejo recimo pico pri vas (če si seveda upaš, ha ha). Bodo vsaj kaj pametnega počeli.
jaooooooo

25.07.12 08:40
Meni je pa hecno, da so tile pubertetniki po cele dneve pri vas doma. Se mi zdi, da si ti naredila že v tem napako, ker imajo pri vas svoj drugi dom in so se pač temu prilagodili. Ne bodi preveč prijazna s temi kosili - s hčerko se zmeni, da naj ima obiske pred ali po kosilu - v času kosila naj jih pa lepo pošlje domov. Mislim, da je čas, da narediš rez pri tem futranju, razen, če ti paše, da imaš brezplačno restavracijo.
Vidim pa, da ne vidiš, da je problem predvsem v tebi, glede na to, da se ti zdi večji problem, da drugi tvoji hčeri ne kuhajo kosila kot to, da ga kuhaš ti za druge. In povej hčeri, da je nevljudno po cele dneve viseti pri drugih. To so ja osnove bontona. Kje se pa to neha?
v škafu vode

25.07.12 08:44
Navedeno
jaooooooo
Meni je pa hecno, da so tile pubertetniki po cele dneve pri vas doma. Se mi zdi, da si ti naredila že v tem napako, ker imajo pri vas svoj drugi dom in so se pač temu prilagodili.

Ja, imaš prav, preveč smo bili prijazno gostoljubni.
Bomo omejili.
Hvala.
Hm, saj če ima hči samo enega prijatelja/ico pomoje ni problem da se mu/ji kdaj ponudi kak prigrizek. Če jih je pa več zna biti pa kar zoprno.

Predvsem jih ne navajaj da vsakič kaj dobijo. Ja če si recimo slučajno kaj pekla, jim seveda ponudiš. Nebi jim pa jaz dajala kosil in malic. S hčerko se pač zmeniš da naj se dobijo po kosilu z eno ali dve uri.
Otroci zelo hitro pogruntajo koga lahko izkoriščajo. Bolje prva zamera kot zadnja, zato imej red od začetka.
ejha.ta

25.07.12 08:50
Navedeno
kerch mr
Navedeno
ejha.ta
Ko čaka na avtobus, gre občasno, za približno eno uro k tej sošolki domov. VEDNO ji dajo tam kosilo. Ponujajo, silijo... V začetku ji je bilo nerodno, zdaj ne več.

In seveda ti (po hčerki) tej mamici nisi poslala niti ene škatle čokoladnih bonbonov v zahvalo, ne?

Ne, ji nisem poslala in ji tudi ne bom. Predvsem zaradi njene dvoličnosti.
Sem pa že rekla hčerki, naj to sošolko kdaj povabi k nam domov in takrat se bomo zmenili tudi za kosilo. Ampak se bomo dogovorili takole: Pridi k nam in pri nas boš tudi na kosilu. Da se točno ve, kako in kaj. Če bo za to, bo tako ostalo, sicer bomo dogovor spremenili. Sicer pa dvomim, da bo punca res prišla, ker imajo pri njih tak sistem, da druge vabijo domov, otrok pa nikamor ne pustijo...
neumno

25.07.12 08:52
Navedeno
zamenjava

Pa zato, ker si bila ti celo življenje tiho in vse požirala niso krivi nedolžni otroci, no, daj si dopovej. To so TVOJE FRUSTRACIJE in ne zdiraj se nad otroci, ki pri vsem tem niso NIČ krivi. Razumeš?

Noben te ne sili, da sploh komu kaj ponudiš, noben, razumeš. Noben pa ni dolžan sprejemati tvoji kritik na račun svojih staršev, neben!
Moja hči je bila včeraj pri eni sošolki 5 ur (ker drugače ni imela prevoza) in ji niso dali nič za jest. Se ni nikomur nič čudno zdelo. Če bi bila žejna, bi pa sigurno prosila za vodo in sem prepričana, da bi jo tudi dobila. Seveda pa je šla k sošolki zaradi druženja in ne zaradi hranjenja!
dolores72

25.07.12 09:00
jaz bi jim vse dala, ne glede na to, če moj dobi kaj ali ne ..
da pa bi mi en tuj mulc, odpiral hladilnik in čekiral kaj je not...tuki bi se pa drugač pogovarjal
rojnldol

25.07.12 09:04
To, da bi zalotila tujega otroka, da je pri nas odprl hladilnik, bi mi pa dvignilo pritisk!!! Še moji nečaki, ki redno prihajajo k nam na enotedenske počitnice, si tega ne smejo privoščiti. Razen, če jih jaz pošljem po kaj... Sicer pa je vsak sam odgovoren za to, kje in kako postavi meje.
hahahaha :)

25.07.12 10:04
Navedeno
ejha.ta
Navedeno
kerch mr
Navedeno
ejha.ta

Ne, ji nisem poslala in ji tudi ne bom. Predvsem zaradi njene dvoličnosti.
Sem pa že rekla hčerki, naj to sošolko kdaj povabi k nam domov in takrat se bomo zmenili tudi za kosilo. Ampak se bomo dogovorili takole: Pridi k nam in pri nas boš tudi na kosilu. Da se točno ve, kako in kaj. Če bo za to, bo tako ostalo, sicer bomo dogovor spremenili. Sicer pa dvomim, da bo punca res prišla, ker imajo pri njih tak sistem, da druge vabijo domov, otrok pa nikamor ne pustijo...

Hahahaha :)
Kdo je tu dvoličen?
Mama, ki nahrani tvojo hčer vsak teden ali TI, ki boš hčerino sošolko povabila na ENO kosilo, tvoja hči pa še vedno vsak teden pri njih "čaka" na avtobus?????!!!!!

Ma, jbm vas škrte, zadrte, zahojene in zavrte!
zakaj pritisk?

25.07.12 10:10
Navedeno
rojnldol
To, da bi zalotila tujega otroka, da je pri nas odprl hladilnik, bi mi pa dvignilo pritisk!!! Še moji nečaki, ki redno prihajajo k nam na enotedenske počitnice, si tega ne smejo privoščiti. Razen, če jih jaz pošljem po kaj... Sicer pa je vsak sam odgovoren za to, kje in kako postavi meje.

Zakaj vas moti, če vam kdo odpira hladilnik? Imate v hladilnikih kakšne temne skrivnosti, ki jih ne želite deliti z drugimi?
Pri meni kolegice kuhajo kofe in si vzamejo iz hladilnika mleko, če je kakšno pecivo, potem tudi to, če je katera lačna, si tudi vzame za jest... Saj če nimam ravno kaj nujnega v rokah, jih postrežem, že zaradi olike gostitelja, ampak če ravno obešam perilo, končujem nekaj za službo ali mešam bešamel, potem zrihtajo same in mene ne moti.

Priznam, da če bi kakšen tujec (otrokov prijatelj, ki ga še ne poznamo dobro) odpiral hladilnik, bi se mi zdelo čudno, ne bi mi pa dvigalo pritisk.
jao no

25.07.12 10:24
Mislim a zdej boste pa že otroke obirale, včeraj moževemu sodelavcu sendvič očitale danes otrokom hrano. Ja, pravi egoisti in preračunljivci ste postali. Kajti jaz, če kuham ko so takile pubertetniki pri meni doma, skuham pač malo več. Saj ne jemo ob navadnih dneh pečenko . Da bi bil to pa en velik strošek. Zaradi kile krompirja in pol kile solate pa mal mesa pa ja ne bom bankrotirala. In večkrat jedo pri nas. Pa jim še palačinke naredim- pa naj se najedo. vesela sem da prihajajo k nam, se pravi da se dobro počutijo - zaželjene. Pa čeprav ne dobijo vedno za jest. Pač odvisno od ure. So tudi cel dan tle, pa kaj. Ampak še nikoli nisem rekla kdaj boste pa kaj prinesli. In glej ga zlomka. enkrat prinese en sladoled, drugič drugi meni čokolado. ni vse v računici. Raje vidim da mladi prihajajo radi k meni - sem babica - kot da sama glancam bajto in preštevam evrčke. Ko je je, ko ni ni. In še vseeno pridejo ko rečem : danes pa nisem vedela da pridete. Bi kaj spekla. Oh, babi, saj ni vse v hrani rečejo. Ampak meni hudič ne da mira, pa palačinke naštimam. Jajca, sol, mleko in olje je vedno pri hiši. Pa marmelada tudi. Pa ne bodite vendar že pri otrocih tako preračunljivi.
eowin

25.07.12 10:25
Se kar čudim, ko berem vaše zapise....
Meni je všeč, da imamo polno hišo, in jo imamo. Dostikrat tudi prijatelji/ce prespijo pri nas.
Hrana?
Naši otroc so vzgojeni, da vsakega gosta sami strežejo s pijačo, če so kakšne sladkarije, tudi grejo v promet. Prijateljice starejše hčere od 14ega naprej same skuhajo pri nas, običajno makaroni, solate, jajca, pa še za ostale nekaj pustijo. Sinovi prijatelji so mlajši, včasih delajo kakšne tople sendviče v kuhinj, pojejo kakšne marelčne cmoke od prejšnjega dne, ali pa jaz naredim večerjo. Običajno tudi v teh časih za vse narežem lubenico, melono.

Skratka, v hrani ne vidim težav. Če je kaj skuhanega, se poje, če ne, sami delajo makarone, sendviče,jajca, če nič ni, skočijo pa v bližnjo pekarno pa je. Enako moji otroc dobijo pri svojih prijateljih, nekje več, nekje manj. Predvsem najraje sami kaj pripravljajo, ne pa da jih strežejo starši.

Zato bi jaz na tvojem mestu, avtorica, delala v to smer, da hčerka tudi kdaj kaj sama pripravi za svoje prijatelje oz skupaj z njimi.
Hja, pri nas je tako... Če vem, da bo kdo ostal dlje ali prespal, pripravim hrano za vse ali pa pripravi oz. ponudi hči kakšen prigrizek.
Po hladilniku (oz. kjerkoli drugje) pa brskam jaz ali hči, obiski pač ne. A ve, ko pridete kam na obisk tudi brskate po hladilniku, omaricah itd.? A ste počene?
jao no, ne pretiravaj. Ni treba bit tako radodarna, ker noben, niti najstnik, ne poje pol kile solate :p
jao no

25.07.12 10:32
Ne dlakocepi. Na splošno je bilo rečeno.
eowin

25.07.12 10:33
Yo, komu odgovarjaš?
eowin

25.07.12 10:34
Yo, ok, že vidim.
hladilnik kraljestvo mon

25.07.12 10:36
Mislim - a zdej že spet v vašo intimo posegajo - če gredo poiskat kaj v hladilnik. Kolk ste navezane na mat. stvari - pa tako duševne se delate. Ah sem pozabila da ste ga kupile za svoje evrčke in napolnile s svojimi evrčki. Res je kriza : ampak ne samo materialna tudi duševna . Jaz bom tebi, če boš ti drugič meni. Drugače se mi sicer ne gre, ampak princip - je pa za lase privlečen izgovor za škrtost.
eowin

25.07.12 10:43
Navedeno
savy
Hm, saj če ima hči samo enega prijatelja/ico pomoje ni problem da se mu/ji kdaj ponudi kak prigrizek. Če jih je pa več zna biti pa kar zoprno.

Predvsem jih ne navajaj da vsakič kaj dobijo. Ja če si recimo slučajno kaj pekla, jim seveda ponudiš. Nebi jim pa jaz dajala kosil in malic. S hčerko se pač zmeniš da naj se dobijo po kosilu z eno ali dve uri.
Otroci zelo hitro pogruntajo koga lahko izkoriščajo. Bolje prva zamera kot zadnja, zato imej red od začetka.

Otroci izkoriščajo? Ker jejo? In da ne bi jedli, so lahko le 2 uri na obisku?

Ne vem, meni je bližja logika, da so otroc od vseh in od nikogar, moji, tvoji, naši in predvsem svoji. Če se nahajajo pri nas, bodo dobili hrano. Lahko da ne nevemkaj, a nekaj že. Mi ne bomo bankrotirali zaradi tega.

Aja, hladilnik pri nas sme odpreti vsak, ki želi kaj ven vzeti. Če pripravljajo hrano, pač jemljejo ven in notri. Če imajo notri kakšno pijačo, enako. To se mi ne zdi nič posebnega, daleč od posega v intimo naše družine :-))
dolores72

25.07.12 10:44
moj hladilnik ni vedno nafilan do vrha
in bi mi bilo nerodno, da ga en, tuj odpre, pa vidi skor praznega.

pa zdi se mi, da se tega pač ne dela
če lahko, po hladilniku brska, gre lahko tudi mal v omaro pogledat
al pa mu dam mal za likat....ne gre to tko, meja pač mora bit...
nevzgojena

25.07.12 10:45
Navedeno
hladilnik kraljestvo mon
Mislim - a zdej že spet v vašo intimo posegajo - če gredo poiskat kaj v hladilnik. Kolk ste navezane na mat. stvari - pa tako duševne se delate. Ah sem pozabila da ste ga kupile za svoje evrčke in napolnile s svojimi evrčki. Res je kriza : ampak ne samo materialna tudi duševna . Jaz bom tebi, če boš ti drugič meni. Drugače se mi sicer ne gre, ampak princip - je pa za lase privlečen izgovor za škrtost.

No, s takim komentarjem pa največ poveš o svojih navadah oz. nevzgoji. Na obiskih si človek pač ne postreže - ga postrežejo. MI na misel ne pride, da bi kar odprla hladilnik, pa po možnosti še malo pogledala po predalih ...

No, saj ni čudno, da so otroci kakršni so - po tebi sodeč, se jim zdi to nekaj samoumevnega.
eowin

25.07.12 10:51
A veste kaj, "problem" so vaši otroci, ne njihovi prijatelji na obisku! Vaši otroc bi pri teh letih morali sami znati postreči prijatelje, morali bi že biti pravi gostitelji.
Navedeno
hladilnik kraljestvo mon
Mislim - a zdej že spet v vašo intimo posegajo - če gredo poiskat kaj v hladilnik. Kolk ste navezane na mat. stvari...

A ti na obisku brskaš po hladilnikih? Oz. to delajo tvoji obiski? Ne me hecat, a res?
tista balada za uno adelino

25.07.12 11:04
Navedeno
eowin
Navedeno
savy
Ne vem, meni je bližja logika, da so otroc od vseh in od nikogar, moji, tvoji, naši in predvsem svoji. Če se nahajajo pri nas, bodo dobili hrano. Lahko da ne nevemkaj, a nekaj že. Mi ne bomo bankrotirali zaradi tega.

Aja, hladilnik pri nas sme odpreti vsak, ki želi kaj ven vzeti. Če pripravljajo hrano, pač jemljejo ven in notri. Če imajo notri kakšno pijačo, enako. To se mi ne zdi nič posebnega, daleč od posega v intimo naše družine :-))

Zanimivo razmišljanje.
Nisem zelo ozko usmerjena, ampak menim, da imam enega otroka (in da ta ni od nikogar), drugi so od drugih staršev. Jaz moram skrbeti za svojega, drugi morajo skrbeti za svoje.
Če so na obisku, je lepo, če poskrbim ( minimalna hrana, pijača) še za otroke drugih, ni pa to moja obveza.

Ne strinjam se s tem, da mi obiski (moji ali od otroka) odpirajo omare in brskajo po hladilniku.
Če moja hči zanje kaj skuha, prav, sicer pa - si na obisku in ne doma. Tudi jaz drugod (razen, če me sami pozovejo) ničesar ne jemljem, ne prestavljam ...
Očitno bolj strogo ločim med tem, kje sem doma in kje sem samo povabljena v hišo k prijateljem na obisk.... Po hladilniku naj brskajo po svojih domovih, če si tega želijo.
hladilnik kra....

25.07.12 11:07
Kot ponavadi mone vse besede obračajo samo da lahko nekaj povedo - kaj, pa vedo samo one. A na wc lahko gredo - al se bojite polulanih wc školjk in brskanja po kopalniških omarah. Hladilnik odpreti in vzeti kar pač rabiš za nekatere normalne ni enako kot brskati po omarah. Za vas očitno je. Torej ! Da, moji obiski si lahko vzamejo mleko za kavo sami, če jim jaz ne postrežem. Ker to niso takele mone neznane - pač pa obiski - ki sem jih jaz povabila torej imam rada njihovo družbo, torej smo prijatelji, torej.....niso taki kot vi. Če dobite dovoljenje za hladilnik , avtomatsko za vas pomeni tudi dovoljenje brskanja po omarah. Prave mone, ni kaj. Moji obiski lahko poiščejo v hladilniku če kaj rabijo, pa te ne hecam. In zdaj ! A tvoji res ne smejo , ne me hecat, a res? Pač nič pretresljivega ne skrivam v hladilniku ! Jasno sem zato čudna, če ne mogoče nenormalna, a ne ?!
Se hecaš, a ne?
nevzgojena

25.07.12 11:13
Navedeno
hladilnik kra....
Kot ponavadi mone vse besede obračajo samo da lahko nekaj povedo - kaj, pa vedo samo one. A na wc lahko gredo - al se bojite polulanih wc školjk in brskanja po kopalniških omarah. Hladilnik odpreti in vzeti kar pač rabiš za nekatere normalne ni enako kot brskati po omarah. Za vas očitno je. Torej ! Da, moji obiski si lahko vzamejo mleko za kavo sami, če jim jaz ne postrežem. Ker to niso takele mone neznane - pač pa obiski - ki sem jih jaz povabila torej imam rada njihovo družbo, torej smo prijatelji, torej.....niso taki kot vi. Če dobite dovoljenje za hladilnik , avtomatsko za vas pomeni tudi dovoljenje brskanja po omarah. Prave mone, ni kaj. Moji obiski lahko poiščejo v hladilniku če kaj rabijo, pa te ne hecam. In zdaj ! A tvoji res ne smejo , ne me hecat, a res? Pač nič pretresljivega ne skrivam v hladilniku ! Jasno sem zato čudna, če ne mogoče nenormalna, a ne ?!

ja, si pa res konkretno ... da ne rečem kaj. Če se tebi zdi povsem samoumevno odpirati tuj hladilnik, potem je pa res - čudno, prečudno - da se ti pa odpiranje omare ne zdi samoumevno, saj si vendar povabila tebi ljube ljudi.
Skratka, tvoj "domet" je res neverjeten ...
hladilnik kra

25.07.12 11:25
Nevzgojeno je človeka soditi po tem kaj dovoli v svoji hiši. Zelo nedemokratično, zelo navzgojeno za današnje čase kjer ima vsak pravico..... nevzgojena si ker človeka na podlagi enega posta okarakteriziraš glede njegovega dometa. Da, to je zame nevzgojen človek ! In brez širine - če ni po tvoje...... nevzgojeno zelo !
Navedeno
hladilnik kra
Nevzgojeno je človeka soditi po tem kaj dovoli v svoji hiši. Zelo nedemokratično, zelo navzgojeno za današnje čase kjer ima vsak pravico..... nevzgojena si ker človeka na podlagi enega posta okarakteriziraš glede njegovega dometa. Da, to je zame nevzgojen človek ! In brez širine - če ni po tvoje...... nevzgojeno zelo !

A potem moraš takemu demokratičnemu osebku dovoliti tudi vse, kar se mu zdi fajn in oh in sploh tudi v tvoji hiši?
Od kdaj pa je demokracija izgovor za nevzgojenost?
fgđv

25.07.12 11:35
Moj sin ima ravno prijateljčka na obisku. Dobil je včeraj večerjo, danes zajtrk, potem bo kosilo in še večerja. Najbolj normalna stvar pod soncem. In če je lačen, bom zelo vesela, če si bo sam odprl hladilnik ali pokukal v shrambo. Hrana in kuhinja na splošno zame ni intimen prostor, ampak je skupen prostor, ki ga lahko uporabljajo tudi obiski. Smo pa imeli problem, ko je lani brat otrokovega prijateljčka, ki so ga pripeljali s sabo, vzel alkohol. Star 14 let.
Za take pa raje vidim, da ne hodijo k nam. Dokler pa otrokom zaupam, jim je pa vse na razpolago. Seveda je zadeva recipročna. Smo sami normalni starši.
težka si YO

25.07.12 11:42
Yo, a poznaš ti samo domačo demokracijo - več od hladilnika in omar ne potegne. Drugega mnenja pač ne dovoliš kajne - to pa je domokracija. Ne hladilniška in omarna. Saj vemo da boš še, kajti drugače se ti lahko.....Kdo pravi da je samo tvoje mnenje pravilno. Da, za tebe. Za druge je morda kakšno drugo.
Aja, od zdaj naprej moram pisat mnenja drugih, svojega pač ne.
Ampak dnevno menjate prepričanje, to pa moram rečt. Hkrati pa me mika se h kateri od vas povabit. Bom malo prebrskala hladilnik, če ste že tako "odprte" :))))))))))))
težka si YO

25.07.12 12:00
Ne pisat, ampak upoštevat in ne drugim pametovat kako naj živijo?! V tem je point. In jih ne prepričevat kako narobe delajo, to je smisel. A ti vedno vse prav delaš, da po svojih prepričanjih. In nekomu reči - vem da nisi ti - da je nevzgojen zaradi tega - je neumnost na kubik.
v škafu vode

25.07.12 12:21
O duševni bedi MON-k in o tem, kako kdo "narobe razmišlja" je začela prva pisati "hladilnik kra...."

ki je potem zanikala samo sebe v naslednjem postu:

Ne vem sicer, o kakšni pravici vsakega govori zgoraj, ampak trditi, da nekdo (ki si ga prej - na podlagi enega posta - napadel, da je duševno reven) druge (tako kot ti) označuje na podlagi posta, je silno trapasta, zabavna že ne več tako.

Mogoče bi zaleglo, ko bi (silno široka) "hladilnik kra..." zaprla vrata frižiderja in poskušala prebrati, kar je napisala....

Pa pustite Yo na miru, no.
Glede na to, da je največji problem, če tašča čez lastno okno pogleda, me prav čudi, kako menda dovolite in si dovolite brkljanje po hladilnikih. Mislim, resnično, za kaj takega še nisem slišala, da bi obiski prosto brkljali po hladilnikih. A ste resne?
Aja, od danes naprej je to dovoljeno, samo da je kontra mojemu mnenju :)))))))))))))
p.s. Vedno bolj dojemam smisel naziva MON-a :)))))))))))))))))
eni so res mim

25.07.12 13:28
Se spomnim, ko smo v osnovni šoli delali en projekt. Dobili smo se pri eni sošolki ob 10. uri in delali do 18. ure. Ob 13. uri jo je mama poklicala na kosilo, mi smo pa čakali v njeni sobi. 8 ur nič za pit, nič za jest. Smo bili že celi difektni zvečer.
wladka

25.07.12 13:49
Navedeno
eni so res mim
Se spomnim, ko smo v osnovni šoli delali en projekt. Dobili smo se pri eni sošolki ob 10. uri in delali do 18. ure. Ob 13. uri jo je mama poklicala na kosilo, mi smo pa čakali v njeni sobi. 8 ur nič za pit, nič za jest. Smo bili že celi difektni zvečer.

In zakaj naj bi bila njena mama zadolžena za vašo prehrano??? Se je tvoja mama tako zmenila z njo, al kako?
eowin

25.07.12 13:50
Navedeno
eni so res mim

No, sedaj veš, zakaj taka praksa. Ker ste pač bili tuj zarod, ki naj gre k sebi domov jest. Ker zadeve stanejo. Ker bi v bistvu morali biti tam samo 2 uri. Ker......

:-)
hladilnik kralj...

25.07.12 14:00
Da, res je, samo s to razliko da nista oba posta namenjeni eni in isti osebi, torej si se zakvačkala ti. Ker jaz odgovarjam dvema in če ne razumeš poante - nisem zato jaz nevzgojena, ker odpiram vrata hladilnika /ne frižiderja/ na široko, hahahahahaha. Kolk imate dela s seboj, ampak še vedno udarite mimo.Tako kot si pa zdaj ti naštrikala pa bi mogoče, mogoče bilo zate ok. Zame sta to dve popolnoma drugi repliki in ne bodi tako zategnjena in piši še iz svoje glave - ali hladilnika. Zapri haldilnik - prepih ti škodi.
Navedeno
wladka
Navedeno
eni so res mim

In zakaj naj bi bila njena mama zadolžena za vašo prehrano??? Se je tvoja mama tako zmenila z njo, al kako?

Glede na zgornje odgovore so bili neumni, ker niso šli do hladilnika in si postregli :p
nosy bitch

25.07.12 14:00
V celoti podpišem post od eowin.
Pri nas je bilo že v moji matični družini v navadi, pa nikoli ni bilo denarja na pretek, da so vsi, ki so bili v času kakšnega obroka na obisku, dobili krožnik in žlico. Tako je tudi sedaj pri nas, in še nikoli mi ni niti na kraj pameti padlo, da bi preštevala, kdo pri meni večkrat obeduje kot jaz pri njemu. In če napečem protfan štrudla ali zelenjavno pito, jo bom, če dovolj ostane, prav gotovo odnesla še k sosedom ali naslednji dan v službo, ne da bi pričakovala za to kakšno posebno hvaležnost. Saj je samo hrana, porkaduš, saj mi ni na riti zraslo, da bi morala očuvat za sodni dan.
OK, v redu, ampak nekateri ne pečemo celih protfanov, ampak skuhamo za 2 osebi. A pol 2 zrezka npr. tudi razdelite na 5 ljudi? 150g makaronov npr. tudi? Ali pač vedno kuhate "na rezervo"? Jaz ne, zdaj pa ne vem, a sem res tako čudna?
eni so res mim

25.07.12 14:05
Ne vem, ampak da bi po dveh urah starši prišli po nas in nas odpeljali domov na kosilo, potem pa spet nazaj ... Moja mama bi ravnala drugače.
Da bi šli sami iskat hrano, nam na kraj pameti ni padlo. Še ko je kateri moral na wc, je šla sošolka zraven in pred vrati čakala.
nosy bitch

25.07.12 14:08
Makarone daš kuhat zadnji hip, zrezke smo tudi kdaj že rezali na pol, ker je bilo več ljudi kot zrezkov, zelenjavne pite ali štrudla pa ne znam naresti manj kot en protfan.
v škafu vode

25.07.12 14:10
Navedeno
hladilnik kralj...
Da, res je, samo s to razliko da nista oba posta namenjeni eni in isti osebi, torej si se zakvačkala ti. Ker jaz odgovarjam dvema in če ne razumeš poante - nisem zato jaz nevzgojena, ker odpiram vrata hladilnika /ne frižiderja/ na široko, hahahahahaha. Kolk imate dela s seboj, ampak še vedno udarite mimo.Tako kot si pa zdaj ti naštrikala pa bi mogoče, mogoče bilo zate ok. Zame sta to dve popolnoma drugi repliki in ne bodi tako zategnjena in piši še iz svoje glave - ali hladilnika. Zapri haldilnik - prepih ti škodi.

To je moja zadnja replika tebi.
Kdor ne piše kot ti, je po tvoje duševno reven (četudi - navezujoč se na temo - materialno bogat škrtuh), četudi obenem trdiš, da človeka ne smemo soditi na podlagi enega zapisanega posta.

Na podlagi tvojih zapisov menim, da imaš nekaj težav sama s seboj, kakšne, veš ti.
Zelo rada berem različna mnenja in poskušam iz vsakega potegniti najboljše ali najuporabnejše, ampak tule si pa res le smetila, uporabne vrednosti tvojih pisanj žal ni.
Ja, pa ti res misliš, da imam doma hrane na lagarju? Zakaj pa? A če bi bil kateri od sončkov slučajno lačen? A ure so tudi določene, kdaj moraš skuhat, pa to? Pa jaz vas res ne razumem. Res ne.
nevzgojena

25.07.12 14:10
Navedeno
hladilnik kralj...

Zdaj bo pa počasi mera polna - kakšna so merila osnovnega bontona obiskov menda ja vemo vsi. Če pa imaš ti pri sebi doma drugače - prav. Ne moreš pa potem pravila spodobnega vedenja imenovati nedomakracija. OK?
To je celo bistvo. In ja, če tako širokogrudno "bluziš", da je odpiranje hladilnika daleč od intime, potem človek sklepa, da je povsem normalno, da še kaj hrane poiščemo v predalu, mar ne?

PS: razvidno je, da je tvoja logika posebna, ne pa večina mnenj ...
eowin

25.07.12 14:11
Navedeno
Yo_
OK, v redu, ampak nekateri ne pečemo celih protfanov, ampak skuhamo za 2 osebi. A pol 2 zrezka npr. tudi razdelite na 5 ljudi? 150g makaronov npr. tudi? Ali pač vedno kuhate "na rezervo"? Jaz ne, zdaj pa ne vem, a sem res tako čudna?

Se pa pač dokuhajo makaroni pa naredi tunina omaka. Ali spečejo jajca. Ali naredi rizi bizi. Pač nekaj. V teh primerih gre za gesto in namen, da nekoga nasitiš.
Čakaj, pa saj nisem menza. A to pol res moraš? Očitno sem res za na luno.
nosy bitch

25.07.12 14:16
A ti nimaš doma čisto nič hrane in jo greš namensko kupit za vsak obrok posebej? Moja shramba je daleč od univerzalne, kila pašte, kila riža, nekaj jajc in nekaj tuninih konzerv se pa vedno najde.
Ja, pri meni se pač ne. Plus, da imam dieto (celiakija), ne maram tune niti pod razno in mesa tudi ne (torej imam 1 zrezek npr. za hči) itd., torej ne vem, zakaj bi morala imeti to na zalogi, razen, če nimam povabljenih gostov.
eowin

25.07.12 14:25
Yo, ni problem, najbrž je kje kakšna trgovina v bližini? Pekarnica? Ali vsaj jajca v hladilniku?

Gre preprosto za to, da človeka nahraniš. S čemerkoli že. Samo za to.
nosy bitch

25.07.12 14:26
Pač stvar vzgoje in navad. Toliko, da vem, da ne bom prišla k tebi na obisk na tešče, sicer sem pa samo pojasnila, da je pri nas futranje obiskov nekaj povsem običajnega.
Navedeno
eowin
Yo, ni problem, najbrž je kje kakšna trgovina v bližini? Pekarnica? Ali vsaj jajca v hladilniku?

Še vedno ne razumem, zakaj bi morala nahranit kogarkoli, ki ni vabljen na kosilo, večerjo itd.
lkfš

25.07.12 14:31
Navedeno
Yo_
Ja, pri meni se pač ne. Plus, da imam dieto (celiakija), ne maram tune niti pod razno in mesa tudi ne (torej imam 1 zrezek npr. za hči) itd., torej ne vem, zakaj bi morala imeti to na zalogi, razen, če nimam povabljenih gostov.

Yo, daj poskusi razumet, da imamo nekateri dejansko radi ljudi, ki nam pridejo v goste. In smo jih navajeni, zato tudi ni noben problem, če nam pokukajo v hladilnik, sploh otroci. In ker so vedno najavljeni, jih bo tudi hrana pričakala.
Sin ima prijatelja 500 m proč. Pri nas je po cele dneve in nikoli ga nismo poslali lačnega domov. Ga imamo radi, zato tudi skočimo v trgovino, če je treba. In enako velja obratno - če je moj sin pri njih, nikoli ne gre lačen domov. A ni lepo, ko se vsi razumemo in si ne štejemo, koliko je kdo dal?
Martin Krpan

25.07.12 14:32
Že Krpan je rekel, kar spomnite se :"Ni grjega kot da se nekaj da, potlej pa očita..."
Res bi rada v reali videla, kako to deluje. Prav res.
nosy bitch

25.07.12 14:37
Navedeno
Yo_

Še vedno ne razumem, zakaj bi morala nahranit kogarkoli, ki ni vabljen na kosilo, večerjo itd.

Na primer zato, ker je lačen, ker sta se s tabo ali tvojo tamalo zaklepetala in se je obisk zavlekel, ker je vsem prijetno, če ste skupaj in se onemu drugemu še ne da domov, vam pa tudi ne v posteljo, pač take običajne stvari. Vsaj tako gre to pri nas.
eowin

25.07.12 14:37
Navedeno
Yo_
Navedeno
eowin

zato, ker je v tvoji hiši/stanovanju IN ker je tvoj/hčerin prijatelj/ica. Formalni status njegove prisotnosti je obisk in ne povabilo na kosilo/večerjo, vendar, če se obisk raztegne v čas kosila/večerje, mogoče dobi tudi on kaj za jest. Če hoče, seveda.
Navedeno
Yo_

Pri vas, seveda :p
Navedeno
Čisto ok
Meni bi se zdelo čisto ok in najbolj normalno ponuditi malico, kosilo, prigrizek otrokom, ki je v naši hiši cel dan. Če drugi tega ne storijo se nebi sekirala veliko, pri nas je pač tako.

Bi me pa vsekakor zmotilo to, da imajo moji otroci cele dneve obiske. Ok, saj se lahko družijo in vse, ampak to naj bo omejeno. Dopoldan bi ji jaz dala raje kaj v hiši za postorit, kakšno počitniško delo, potem kaj za skuhat, popoldan pa ni problem, če preživi s prijatelji. Enkrat doma, drugič pri drugih, pa na bazenu, dvorišču, travniku, gozdu,......

Ani bolje , če so doma , jih imaš nekako pod kontrolo vsaj veš kaj delajo in kje so, sem bila zelo vesela, ko je bila naša hiša polna otrok, zdaj sta še samo v paru, pa imam tudi najraje če sta pri nas...S hrano pa tako, če je za tri je tudi za pet ali osem, pa spečeš kaj ali si sami in tako naredijo še kaj mimogrede ...
lkfš

25.07.12 14:53
Navedeno
Yo_

Je vikend - fant pride ob desetih. Se s sinom lotita nekaj delat. Ob pol enih reče, da mora domov, ker ima kosilo. Jaz pokličem njegovo mami in vprašam, ali lahko ostane, ker nekaj delata. Noben problem.
Pride popoldne. Čez dve ure dam jest našemu. Valjda, da postavim še en krožnik in dobi tudi on. Zakaj bi skakal domov in potem nazaj? Če ne drugega, bo dobil kos kruha z namazom. Mene bi bilo sram, da bi otroka pustila lačnega. In me je dejansko enkrat bilo, ko se nisem spomnila, da bi ponudila za jest in je kar naenkrat rekel, da mora domov. Šele potem mi je potegnilo, zakaj.
Priznam pa, če bi bilo takih otrok več in bi mi uletavali, bi me pa verjetno motilo. Tako gre pa za sinovega najboljšega prijatelja in tudi starši se razumemo.
kr nalagat

25.07.12 14:59
Navedeno
lkfš
Navedeno
Yo_

Je vikend - fant pride ob desetih. Se s sinom lotita nekaj delat. Ob pol enih reče, da mora domov, ker ima kosilo. Jaz pokličem njegovo mami in vprašam, ali lahko ostane, ker nekaj delata. Noben problem.
Pride popoldne. Čez dve ure dam jest našemu. Valjda, da postavim še en krožnik in dobi tudi on. Zakaj bi skakal domov in potem nazaj? Če ne drugega, bo dobil kos kruha z namazom. Mene bi bilo sram, da bi otroka pustila lačnega. In me je dejansko enkrat bilo, ko se nisem spomnila, da bi ponudila za jest in je kar naenkrat rekel, da mora domov. Šele potem mi je potegnilo, zakaj.
Priznam pa, če bi bilo takih otrok več in bi mi uletavali, bi me pa verjetno motilo. Tako gre pa za sinovega najboljšega prijatelja in tudi starši se razumemo.

no, zdaj pa preberi izvorni post, potem pa razpredaj naprej ...
torej, nisi gostopljubna, pravzaprav ...
čudno, prečudno, pa saj če se najde za ennega se bo pa ja še za 5 "prijateljev" ...
Aha, teorija se fino bere. Saj pravim, me prav zanima, kako je v praksi. Mislim tko, zares.
lkfš

25.07.12 15:04
Navedeno
Yo_
Aha, teorija se fino bere. Saj pravim, me prav zanima, kako je v praksi. Mislim tko, zares.

Jaz debatiram s tabo, ne z avtorico. Njo razumem, tebe pa ne. Ti govoriš, da ne boš nikogar pogostila.
Nikogar? Kje sem pa to napisala?
eowin

25.07.12 15:06
Navedeno
Yo_

Ja, več kot opisat ne morem, razen če ne pričakuješ fotoreportaže ali youtube posnetka :-))

Bi pa rekla, da ni problem v hrani, ni problem v polnosti/praznosti hladilnika, gre pač za drugačnost gledanja. Saj smo tudi kot odrasli do svojih prijateljev različno gosoljubni, ponekdo so vrata vedno široko odprta, pa hrana tudi pride na mizo, če ne se pa pico pokliče. Nekateri pa pač drugače. Smo torej različni, ni kej. Pa nič narobe s tem.
Navedeno
sde
Navedeno
Čisto ok

Ani bolje , če so doma , jih imaš nekako pod kontrolo vsaj veš kaj delajo in kje so, sem bila zelo vesela, ko je bila naša hiša polna otrok, zdaj sta še samo v paru, pa imam tudi najraje če sta pri nas...S hrano pa tako, če je za tri je tudi za pet ali osem, pa spečeš kaj ali si sami in tako naredijo še kaj mimogrede ...

Ne ljubica, nikoli ni hrane za pet ali osem, če kuham za tri. Nimam navade metati hrane proč in vedno skuham natančno toliko kot mi pojemo. In dam Yo popolnoma prav! Ko je prišel k otroku na obisk sošolec, sem ponudila piškote in sok. Res pa je, da imel moj otrok olikane prijatelje, ki so vedeli kdaj se pride na obisk in kdaj se odide. In prvič slišim, da nekateri tuji otroci brskajo po vaših hladilnikih. Pri nas tega nikoli ni počel nihče.
Mislim, da se tele monovke, ki pišejo, da kuhajo za vsakega, ki pride k hiši:-)),, debelo lažejo in bahajo.
Yo imaš čisto prav.
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt, docx, pptx, xlsx, png
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 7 krat 4?