Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!
varcevalka

600 tisoč eur

21.05.12 12:30
Privarčevanih imam 600.000 €, zdaj pa ne vem, ali je bolje, da jih dvignem, ker je vse tako čudno. Katera tuja banka bi bila najbolj zanesljiva?
Ne se čudit od kje toliko denarja, imam dobro plačo in sem v 20 letih dajala na stran, ker za osnovno življenje potrebujem zelo malo.

Imate izkušnje s tujimi bankami, katera bi bila bolj zanesljiva?
imaš pa res dobro plačo

Re: 600 tisoč eur

21.05.12 12:35
Si morda poslanka. Da si lahko daš 2500 evr mesečno na stran, uff kakšna sreča nekateri toliko zaslužimo v štirih mesecih.
tele com

21.05.12 12:36
jap, vsak mesec si dala na stran 2500 € ... bučke ;-)
ivons

21.05.12 12:38
Maš 600 tisoč, ja pajade.
Na tvojem mestu bi si kaj privoščila.
zakaj pa ne?

21.05.12 12:40
zakaj pa da ne bi mogla dat tolk na stran?

glede vprašanja pa ... izogibaj se evropskim bankam. lahko pa investiraš kam, ali pa kaj bolj otipljivega ... kakšno zlato skalo recimo :)?
...za 600 jurjev dobiš od banke že lepe obresti?

Sicer pa Primož prodaja Med.Over.Net. ;)

Lep pozdrav, Iztok

http://www.facebook.com/avtoovernet Avto.Over.Net na Facebooku
http://twitter.com/#!/avtoovernet Avto.Over.Net na Twitterju
http://avto.over.net/
http://iztokfranko.si/
kaj boš z denarjem?

21.05.12 12:47
20 let si varčevala, potrebuješ malo,...kaj ti bo potem denar,....?

Resno sprešujem,... potrebuješ ga ne, varčuješ pa vseeno,......kaj boš s toliko bogastvom?

Ni mi jasno, jaz če kaj ne potrebujem podarim, simpl,...

Npr., jaz bi si kupila hišico na morju, ker bi preživljala čim več časa, ker meni je morska klima zakon, skozi vse leto. Mogoče še kakšen apartmajček poleg oddajala.

Odprla bi še kakšne lokalček/slaščičarno z dobro kavo in pestro ponudbo čajčkov,......pa kakšne home made slaščice, take posebne,.......

No, jaz bnebi vlagala v banke, temveč v prvi vrsti v užitke, nepremičnine, posel,....
se mi pa zdi...

21.05.12 12:52
...da si feeejst zgrešila forum, zato se kr pripravi na posledice t.j. zlivanje kakcev po tistih ki nekaj imajo...

Pa srečno s tistimi 600 jurčki! I ja bi tata!
ENA S PRAKSE

21.05.12 12:55
No avtorica, jaz ti verjamem. midva sva dva in imava melo več kot ti. Do konca leta morava naštudirat vse opcije kam vložit. verjetno bova precej razpršila, nekaj v zlato, nekaj v kakšno švicarsko banko, nepremičnine odpadejo, skratka ne vem še.pred nama je še teoretično kakih dvajset let do penzije, vmes bova sicer delala malo, nekako nimava namena drezat v suh keš, razen, če se nama kaj zalomi, zdravje recimo...
Kako vam uspe?

21.05.12 13:12
V 20 letih našparat 600.000€ in očitno enim še več? Edino, če ste podedovali še kaj poleg, npr. hišo v kateri živite, počitnice, app na morju zastonj (npr. od tašče) v nasprotnem primeru ne razumem.

Midva z možeme imava nadpovprečne plače in sva si pri svojih 32 letih čestitala, ker sva se uspela vseliti v svojo novo hišo, za katero bova plačevala samo še 15 let kredita, ker vsi najini kolegi so se selili po 35. em s krediti do30 let!

Je pa res, da sva v teh letih za dva otroka zmetala okoli 30.000€ za vrtec.

Ko enkrat odplačamo bajto, potem upamo na kakšno prikolico, app na morju je pa itak verjeno misija nemogoče,.....

Če se komu da odgovorit, bom vesela, ker res ne štekam.
imaš pa res dobro plačo

21.05.12 13:12
Pa kje vi , ki imate toliko našparanega delate? Meni enostavno ni jasno, koliko potem dejansko zaslužite mesečno 3500 ali 4000 evr morda. Jaz NUJNO potrebujem delo, zato prosim, povejte mi, rada bi delala, TER varčevala in nekoč tudi nekaj imela.

Rada bi si kupila svojo hišo ali bolje gradila svojo hišo. Cilje imam visoke, dela pa ne morem dobiti, razen tista z minimalno plačo.
ničle

21.05.12 13:15
Tudi midva imava podoben znesek (malo nižji).Več kot deset let imava en račun odprt v Švici,v zlato pa računava letos dati en del.Midva sicer ne živiva slabo in si privoščiva kar nama pač zapaše,temveč še vedno zmerno.V nepremičnine ne bova vlagala,ker bova denar zapustila nečakom in si bodo že kupili in pomagali z njim po lastnih željah.
nina.patt

21.05.12 13:19
Res lepa vsotica, ampak poraja se mi vprašanje: za kaj šparate, če potem nič ne porabite?

Jaz bi si ob takšni vsoti definitivno kaj privoščila. Kot prvo eno stanovanje za naju s fantom, v katerem bi se dalo dostojno živeti. Kajti sedaj sem v eni najemniški luknji, kjer mi veselo kaplja s stropa, ko je zunaj dež. On pa doma v svoji luknji, saj na mesec zasluživa (prek študenta) ravno toliko, da sva na 0 oz. jaz sem v -, tako da moram doma prosjačiti za denar. Joj, kaj bi dala za kakšen € več...
Super predlog

21.05.12 13:19
Kakšna grška banka?
zakaj čudno?

21.05.12 13:21
Ok, na prvi pogled se zdi nemogoče, preveč, če pa še enkrat preberemo, pa zadeva zgleda približno tako, da gre za samsko žensko (brez moža, brez otrok), ki morda celo živi pri starših, dela zato, da varčuje, privošči si nič, zna bit, da na dopust ne hodi, oblači se v nizkocenovne obleke ipd. - ker piše, jaz, jaz, jaz. In če je temu res tako in ima dobro plačano službo, potem ji dejansko ni problem dajati na stran 2.400 eur/mesec. Torej je mogoče, zlahka. Je pa žalostno, če je to, kar pišem, res.

Tuje banke? Hja, ta trenutek zanesljivosti ne garantira enake zanesljivosti že v naslednjem trenutku. Ne vem, jaz takih prihrankov nima zato niti ne razmišljam na ta način. Sploh, ker nimaš želje po ničemer. Spet, zdi se mi kar grozno, no. Ker kaj pa boš npr. z milijonom evrov čez 10 let? Če že varčujše, varčuj z namenom, sicer nima smisla.

Aja, vseeno, če pomislim. Bi vedela. če bi bila sama, brez otrok (pa nisem in jih imam), bi si kupila en otoček in odšla tja živet.
Soncka 

21.05.12 13:27
Če v kakšno banko, potem katero od bank v Švici (boš morala malo raziskati, da najdeš ustrezno, lahko tudi povprašaš kakšnega naložbenega strokovnjaka, zadnja leta se najbolje držita Züricher Kantonalbank in Pictet & Cie), pa v plemenite kovine.
kljub vsemu - nepremičnina

21.05.12 13:33
Kupiš si nepremičnino na ekskluzivni lokaciji - kot naložbo. Trenutno res bogati delajo tako.
Soncka 

21.05.12 14:17
Trenutno bogati kupujejo kmetijska zemljišča, ker se zavedajo, kakšno bo stanje čez par let.
Na tvojem mestu bi jaz kupila kmetijsko zemljišče v bližini ali z vodnim virom, ampak ker si rekla, da tega ne nameravaš, je pač ne € oz. $ banka najboljša alternativa poleg plemenitih kovin.
ENA S PRAKSE

21.05.12 14:59
Navedeno
Soncka
Trenutno bogati kupujejo kmetijska zemljišča, ker se zavedajo, kakšno bo stanje čez par let.
Na tvojem mestu bi jaz kupila kmetijsko zemljišče v bližini ali z vodnim virom, ampak ker si rekla, da tega ne nameravaš, je pač ne € oz. $ banka najboljša alternativa poleg plemenitih kovin.

Hja tole mi je moj ravno včeraj omenil in sploh ni slaba ideja. malo obdeluješ zase pa za kake kolege, tko za rekreacijo, ampak njive in kak kos hoste so še vedno poceni in pol miljona ne bi investirala, kakih 50 jurčkov pa že.
krneki no

21.05.12 15:14
Navedeno
ENA S PRAKSE
Navedeno
Soncka

Hja tole mi je moj ravno včeraj omenil in sploh ni slaba ideja. malo obdeluješ zase pa za kake kolege, tko za rekreacijo, ampak njive in kak kos hoste so še vedno poceni in pol miljona ne bi investirala, kakih 50 jurčkov pa že.

Potem rabiš pa še kakšno brzostrelko, da boš branila svoje zelje, drva in vodo, ko bodo nanj navalile trume brezposlenih sestradancev iz mest, ko jim bodo ukinili brezplačno gretje in socialno pomoč....
moj predlog

21.05.12 15:21
Stanovanje v Londonu.
Grgl

21.05.12 15:50
Pozdravljeni,

Najprej vas prosim, da si ne vzamete k srcu pripombe na tem forumu - žal je eden glavnih slovenskih problemov nevoščljivost. Za privarčevana sredstva vam lahko le čestitam.

Glede vprašanja pa sledeče:
Ne nasedajte raznoraznim "finančnim svetovalcem", ki vam bodo ponujali raznorazne odlične ponudbe, od zlata dalje.
Na vašem mestu se v teh časih ne bi šel nikakršne pretirane razpršitve sredstev - sicer je mogoče primeren čas za vstop na kakšno tujo borzo, vendar vam tega ne priporočam, če zadeve ne poznate. Pri znesku privarčevanih sredstev vam to niti ni potrebno.

Prosim, ne nasedajte trenutni evforiji po zlatu, saj je zlato izredno precenjeno zaradi trenutne gospodarska situacije, ki se lahko na hitro spremeni. Poleg tege trenutna vrednost zlata nima več nobenega stika z realno vrednostjo, saj je posldica številnih izvedenih finančnih instrumentov, ki ne temeljijo na fizičnem zlatu, ampak na navideznih poslih oz. na pohlepu in "črednem nagonu". Nazadnje je bila podobna situacija v 80 letih prejšnjega stoletja, ko je po umiritvi razmer zlato doživelo tak padec, da so vlagatelji potrebovali 20 let, da so prišli nazaj na vloženo. Poleg tega je zlato mrtva naložba, ki vam ne bo prinašala dodatnih prihodkov v smislu obresti, dividend ali najemnin - skratka vse je odvisno od tečaja - ki pa je trenutno v špekulativnih višavah.

Glede na trenutno situacijo, dokler se ne vidi kako in kaj bo, vam priporočam kratkoročno vezavo na max. tri mesece - vsaj dokler ne bo jasno, kaj bo z Grčijo in posledično z EUR, čeprav trenutno ne bi hitel s kakšnimi konverzijami, saj situacija vseeno še ni tako kritična.

Kakor je omenjeno že zgoraj - mogoče bi bilo pametno da manjši (do 100.000 EUR) del investirate v nakup kmetijskih površin, saj so cene trenutno še vedno izredno ugodne, v prihodnosti pa se pričakuje porast povpraševanja in tudi dvig cen. Vse več ljudi se bo iz mest selilo spet na podeželje, ker si bodo tako lahko nekaj hrane sami pridelali - tukaj velja preprosto razmišljanje, "dokler imam nekaj svoje zemlje, ne bom lačen" - ja, žal smo v takih časih.

Banka, ki bi ji na slovenskem trgu najbolj zaupal, je sedaj mogoče Volksbanka, ki je dobila sedaj izredno močnega lastnika, Rusko Sberbank (60% lastnik Ruska centralna banka) in iz tega stališča, ter tudi iz stališča, da ni v Evro območju, je mogoče trenutno še najbolj varna banka pri nas. To je le moje mnenje - da ne bo pomote, osebno nimam s to banko nikakršne povezave in ne delam reklame - gre le za gola dejstva.

Če ste imeli v mislih banko v tujini (in ne tujo banko v Sloveniji), pa priporočam kakšno večjo Švicarsko banko (žal s tem pretiranih izkušenj nimam), čeprav sam še vedno zaupam slovenskemu bančnemu sistemu (ampak ne vsaki banki). Na vsak način pa neka garancija to je.

Sicer do 100.000 EUR na posamezno banko garantira država in lahko premoženje razpršite po več bankah (recimo 6x100.000) - samo vprašanje koliko ta garancija, glede na to, da država nima denarja, v praksi dejansko pomeni. Na vsak način pa vseeno neka garancija to je.
arkyca

21.05.12 16:11
Poznam kar nekaj takih, ki imajo toliko denarja ali pa še več. tisti, ki ga šparajo ga večinoma za vnuke, nečake,...da bodo kaj podedovali. Če bi jaz imela 600.000€ bi si kupila avto, stanovanje za živet ter oddajo, šla na kar nekaj potovanj ter počitnic, zamenjala komplet garderobo ostalo pa za sproti.
hey

21.05.12 16:46
Uf najprej čestitke, ker si tako šparovna! Tudi jaz sem, vendar imam privarčevano skoraj 80x manj hehehe :) no ja, privoščim si pa tudi precej, predvsem potovanja! Jaz, če bi imela tak znesek, bi definitivno potovala, hotela bi prepotovati cel svet!!
No ja, ti sprašuješ kam vložiti denar, jaz ti pa govorim kako ga porabiti (vendar bi s tem obogatila sebe kot osebo). Saj mogoče si si pa to že vse privoščila, pa se ti zdi trapasto to brat. Vsaj upam, da pri vsem tem denarju vsaj kaj daš tudi nase, da živiš polno življenje?
Drugače pa res ne vem kaj bi jaz s toliko denarja, predvsem bi me skrbelo, da mi ne bi vse propadlo. Mogoče nepremičnina, vendar vprašanje je kaj in kje? Vsega definitivno ne bi imela po bankah. Sicer pa, kaj misliš nekoč s tem denarjem, nimaš nobenega cilja?
madlen

21.05.12 16:58
A sploh lahko kupiš kmetijsko zemljišče, če nisi kmet?
wenga

21.05.12 17:26
Toliko denarja ima lahko žal, samo zelo škrta oseba, ki sebi nič ne privošči. Ti pa čestitam, da ti je uspelo v današnji poplavi agresivnega oglaševanja ohraniti trezno glavo in kupovati le najnujnejše.
Najbolj pametno je vsekakor razpršenost naložb, ker je vprašanje kaj bo z denarjem čez leto ali dve (napovedujejo, da bo vrednost drastično padla). Kupi si vsaj kakšno nepremičnino, ki jo lepo uredi, mogoče nekaj zlata, ampak jaz ga ne bi veliko, potem mi pa kar zmanjka idej, ker nimam pojma kaj bi jaz delala s tolikšnim denarjem.
Pa še en nasvet - začni živeti.
Pametna punca

21.05.12 17:46
Koliko kurcev si pa pofafala za ta denar?
Borat

21.05.12 22:50
Navedeno
Grgl
Pozdravljeni,

Najprej vas prosim ...

Grgl, ti se pa očitno spoznaš in še razumljivo napišeš. Kaj pa misliš o naložbah v umetnine? Se ti zdi, da se bo cena zlata jeseni dvignila?
Grgl

22.05.12 10:21
Navedeno
Borat
Navedeno
Grgl
Pozdravljeni,

Najprej vas prosim ...

Grgl, ti se pa očitno spoznaš in še razumljivo napišeš. Kaj pa misliš o naložbah v umetnine? Se ti zdi, da se bo cena zlata jeseni dvignila?

Kot rečeno, sam priporočam, da imate glavnino v depozitih - žal so časi taki, da v kolikor niste pripravljeni sprejeti tveganja, osebno ne verjamem nobeni alternativni naložbi - mogoče kakšnim nemškim obveznicam, vendar so donosi nizki in tudi vprašanje je, če se situacija še poslabša, če bo tudi Nemčija zdržala pritisk. Z alternativnimi naložbami bi počakal še vsaj 6-12 mesecev. Sicer pa je odvisno od tega, kakšno tveganje ste pripravljeni sprejeti - glede na vaše pisanje na hitro zaključujem, da vas tvegane naložbe ne zanimajo. Žal pa je tako, da je donos vedno povezan s tveganjem in obratno.

Jaz bi sicer še malo počakal, vendar če se bo Grčija dokončno zlomila, bi denar pretopil v CHF. Problem konverzije je le v tem, da nekaj izgubite v razliki med nakupnim in prodajnim tečajem, ter v tem, da so obrestne mere za vezave v tujih valutah pri nas izredno nizke. Ne vem pa, kakšne imajo obrestne mere za varčevanje v Švici, vendar zagotovo precej nižje kot pri nas.

Za zlato - možno je, da cena še zraste, čeprav sam mislim, da še nekaj zelo več ne more rast. Zlato ima že tako ceno, da je zadeva precej tvegana. Čisto odvisno je, kako se bo razpletla ta zgodba z Grčijo in EU. Osebno v zlato denarja ob tej ceni ne bi nalagal, ne samo zaradi cene, ampak tudi zato, ker naložba v zlato, razen tečaja, nima nikakršnega donosa v obliki obresti, dividend in podobnega. Če pa se zgodba obrne v pozitivno smer, bo pa cena zlata strmoglavila. Kaj se bo zgodilo pa žal noben ne ve.
Zakaj pa naj bi cena zlata zrasla ravno jeseni?

Glede umetnin - umetnine ohranjajo ceno, vendar iz stališča donosa in likivdnosti menim, da ni ravno najboljša naložba.

Mogoče nekoliko smešno za veliko ljudi - ampak vas popolnoma razumem. V teh časih je kar problem, kaj narediti, če ima človek večji znesek privarčevanega denarja. Sam verjamem, da je depozit še vedno najbolj varna oblika naložbe, časi pa so taki, da vam naj bo varnost na prvem mestu. Mislim, da ste glede na znesek lahko preskrbljeni do konca svojega življenja in da vam ni potrebno sprejemati nikakršnih tveganj. In ne pustite se prepričati nikomur o nasprotnem - niti kakšnim prijateljem, niti bankam, niti "finančnim svetovalcem", saj obstaja velika verjetnost, da boste odločitev obžalovali.
dr dr

22.05.12 15:40
Avtorica začetnega članka je zdravnica. Ti zaslužijo ogromno, imajo astronomske plače, seveda ne vsi večina njih pa!
nebodigatreba

22.05.12 19:22
Pa lepo vas prosim.... da bi celo življenje samo šparal? za koga? Jaz delam zato, da živim in ne obratno.
Blefer

22.05.12 22:55
Možnosti sta v bistvu dve:

konzervativna: depozit
tvegana: delnice

Sam bi se na tvojem mestu odločil za delnice in sicer za tiste družbe, ki imajo konstanten cash flow - farmacija, telekomunikacije.

Ljudi je trenutno strah kupovanja vrednostnih papirjev in ravno strah je tvoj zaveznik. Kupi danes, čez nekaj let ko bo strah poniknil, pa boš z zaslužkom prodala ravno tistim katere je danes strah. V prid temu govori dejstvo, da so tečaji v preteklih letih močno padli, kar še dodatno zmanjša tveganje.

25.05.12 18:34
Verjemi, v življenju še nisem doživel česa podobnega. Sunek, pretres, šok.

Ne najdem besed. Obmolknil sem, le odprta suha usta so nema priča te presunljive lepote katero izžarevaš.

V trenutku ko sem prebral tvojo čutno, nežno, vzdihljajev polno s strastjo nabito pripoved sem se zavedel:

TI IN NOBENA DRUGA!

To kar se dogaja z menoj presega ljubezen na prvi pogled, kolena se mi tresejo, šibijo, metuljčki letajo po trebuhu, znanka bi dejala - pajčevina, katera se je nabrala na meni samo za tebe, se je spremenila v sladko srebrni nakit, kateri samo čaka da ga ti obrišeš, poližeš z mene.

Seveda ti vem in znam svetovati, vendar ti to povem na uho
Mirore 

26.05.12 11:52
Kje to je bilo kaj s strastjo nabite pripovedi? Najbrž si jo zamenjal s cekini in so ti zapajčevinili razum. Znano, poznano.

28.05.12 12:32
Mirore, ne sekiraj se.

Si prav prijetno, poželjivo seksi bitje, a glede na to, da te je čas že krepko načel, ti do prave avanture, nabite s strastjo, ko padaš iz omame v omamo, na meji omedlevice manjka najmanj 600 tisoč želja..........
Mirore 

19.06.12 23:29
Salander, maa bluziš... 600 tisoč na uro.
Za take cekine bi jo tudi jaz odpeljal v nebesa. In to ne ena taka povprečna nebesa. Ampak takšna v paralelnem vesolju! Neminovna.
hvonus

28.12.12 13:51
pozdravljena varčevalka !

čestitam za privarčevani denar.
Prav nič ti nisem fouš,kot ostali,zato ker sem mišljenja,da če ne privoščiš tudi sam ne boš imel !
Jaz denarja ne bi izvažal v druge države,ampak bi na primerni lokaciji (vas ampak zelo blizu mesta) kupil nekaj parcel,na vsaki zgradil hiško in jo dal v najem. Ko bodo vnuki odrasli,ter si dobili partnerje,jim podariš hišo.Oni bodo potem presodili ali bojo imeli zraven hiške še njivco za hrano,če ne bodo imeli za jest..ali bodo imeli travnik-zelenico,če bodo imeli službe. S tem dejanjem jih rešiš vsaj 30 letnega pekla ki ga doživlja skoraj vsak državljan.Pa še nekaj! Če jim boš dala vsakemu po 200 jurčkov na roko,si bodo šli kupit avte,garderobo in ostalo šaro,kot smo že slišali tu gor po komentarjih in ko ne bodo vedeli kaj več se bodo še zadrogirali,na koncu pa ostali dobesedno reveži !.Tako da jim boš s slednjim naredila več škode kot koristi. Odločitev je pa seveda tvoja..
In pa še nekaj nekaterim tu gor,ki se nekaj napenjajo zakaj šparaš.. take ljudi kar preslišaj-kot da jih ni ,ker taki ti naredijo več škode u življenju kot da bi te kdo udaru u glavo!

pa lep pozdrav in živi svoje življenje ;)
Aragorn

19.02.13 08:49
Čestitke...
zakaj pa ne delat, kot si delala do zdaj? In otroke naučiti tega? Če si zdržala menjavo valute in krizo in toliko našparala, potem se nimaš kaj dosti bat. Splača se kupit zlato, vsaj za četrtino denarja, če pride do kakega preliva bogastva, glede na to, da je evro verjetno še ena fiat valuta. Še vseeno bo zlato verjetno raslo.
Tudi nepremičnine se splačajo, tudi če cena pade, imajo funkcionalno vrednost- nudijo streho nad glavo.
Šparanje je pa seveda vedno najboljša varianta, če ne veš kaj. Priložnost se bo že pojavila. Trenutne razmere za kakšen posel niso rožnate tako da- denar v štumfe, enkrat bo že prišla spet šansa.
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt,
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 5 krat 4?