//

Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!
soseda11

Razžalitev - pravni nasvet

21.05.12 12:24
Prosim za odgovore tiste, ki se spoznate na pravne zadeve. Sosed me je obtožil, da sem storil nekaj, kar nisem. Ker mi je že parkrat rekel, da sem to storil, jaz pa nisem in to govori tudi okrog imam tega dovolj in želim, da prekliče svoje navedbe oz. da se mi javno opraviči.

Za pričo so moji družinski člani, katerim je tudi povedal, kaj naj bi jaz storil.

Vem, da je nesmisel iti s tem na sodišče, vendar živimo v majhnem kraju in mi take obtožbe res niso všeč. Sem mu povedal direktno, sva se pogovorila, on pa še kar trosi naprej svoje izmišljotine.

Kje v zakonu kaj bolj natančno piše o teh stvareh (gre to za razžalitev ali je kakšen drug pravni pojem)? Kaj svetujete?
kaj te je obtožil

Re: Razžalitev - pravni nasvet

21.05.12 12:40
odvisno česa te dolži in kakšne posledice ima to zate. če okoli govori, da ješ samo vanilijev sladoled, ti pa ravno tega ne maraš, ne boš kaj veliko na sodišču dosegla.
Če pa na primer govori, da si mu ukradla denar, pa lahko ima to zate negativne posledice in tukaj lahko kaj narediš.
Lahko pa tudi ti začneš okoli govorit, da tako tankega in kratkega kot je njegov še nisi videla......
kz rs

21.05.12 12:41
V google odtipkaj KZ RS (Kazenski zakonik R Slovenije), 'žaljiva obdolžitev'.

Gre za člen 171, kjer imaš opis kaznivega dejanja.

Ti pa svetujem, da se obrneš na Policijsko postajo in jih vprašaš za nasvet. Oni ti bodo (brezplačno) tudi svetovali, če bodo prevzeli primer in soseda uradno preganjali ali bo šlo za zasebno tožbo.
Res se pogovori z lokalnim policistom ali kriminalistom, saj so prijazni. Lahko tudi po telefonu za začetek.

LP
policijska akademija

21.05.12 12:54
Navedeno
kz rs
V google odtipkaj KZ RS (Kazenski zakonik R Slovenije), 'žaljiva obdolžitev'.

Gre za člen 171, kjer imaš opis kaznivega dejanja.

Ti pa svetujem, da se obrneš na Policijsko postajo in jih vprašaš za nasvet. Oni ti bodo (brezplačno) tudi svetovali, če bodo prevzeli primer in soseda uradno preganjali ali bo šlo za zasebno tožbo.
Res se pogovori z lokalnim policistom ali kriminalistom, saj so prijazni. Lahko tudi po telefonu za začetek.

LP

A,da so lokalni policisti prijazni:) Odvisno, kako se pišeš oz. v kakšnem "odnosu" so s tistim, ki ga dolžiš. Po telefonu so pa res prijazni-npr. "O, gospa, a na vas pa danes mal lunca vpliva?
susjediiiii

21.05.12 12:59
Eh pozabi...vsaj poskusi. Česa vsega mene ni sosed obtožil...ma bi mogla bit vsak teden na policiji, če bi blo vse res. Ne moreš da verjameš česa so zmožni skisani možgani. Odkar sem se odselila imam ljubi mir.
Ne spuščaj se na njegov nivo.
Če pa res ne gre, pa vprašaj odvetnika za nasvet. Bo še najbolj učinkovito.
ves čas

21.05.12 13:19
Navedeno
policijska akademija

A,da so lokalni policisti prijazni:) Odvisno, kako se pišeš oz. v kakšnem "odnosu" so s tistim, ki ga dolžiš. Po telefonu so pa res prijazni-npr. "O, gospa, a na vas pa danes mal lunca vpliva?

Nate luna očitno vpliva ves čas, v petek in svetek. Jap, do takih pa policisti res niso najbolj prijazni. Zato imaš druge službe - psihiatrijo npr....
odvetnik ja, haha

21.05.12 13:23
Navedeno
susjediiiii
................
.....................
................

Poglej ženska, na vsaki PP je lokalna kriminalistična enota, kjer ti dajo ZASTONJ nasvet ali - ne moreš verjamet - celo vzamejo zadevo v reševanje.
Odvetniku moraš plačat že, ko ti samo odzdravi! Vsaka nadaljna beseda pa stane 10 eur.
soseda11

21.05.12 13:36
Sploh nisem tak človek, da bi užival v takih stvareh in mi je tole čist odveč. Ampak, ko je preveč je preveč. Povedal sem jim, da tega nisem storil in pred parimi dnevi mi spet vržejo naprej. Dovolj imam. Živim v manjši vasi in me sprašujejo ljudje, če sem res to storil.

Dovolj je. Hvala za navedbo zakona in člena. Sem si pogledal in našel. Sedaj pa naprej.
susjediiiii

21.05.12 13:39
Navedeno
odvetnik ja, haha
Navedeno
susjediiiii
................
.....................
................

Poglej ženska, na vsaki PP je lokalna kriminalistična enota, kjer ti dajo ZASTONJ nasvet ali - ne moreš verjamet - celo vzamejo zadevo v reševanje.
Odvetniku moraš plačat že, ko ti samo odzdravi! Vsaka nadaljna beseda pa stane 10 eur.

Se ni treba razburjat. Ni potrebe.
Sem bila velikokrat v situaciji, ko bi lahko poklicala policijo, ker je sosed take zganjal. Pa so mi to domači odsvetovali, češ da mi ne bodo pomagali, pa da bom na koncu še jaz naj....ta (sosed je bil namreč psihični bolnik s kartoteko v Polju).
Zato pomislim samo še na odvetnike. Mogoče bi pa morala takrat policijo klicat, kaj vem. Zdej je itak vseeno. Če se pa še kdaj najde kje kdo, ki mi bo eno tretjino tok najedal kot un bivši sosed, pa ne bo ostalo samo pri domnevah. Bom upoštevala tvoj nasvet :)
2711

21.05.12 14:20
In od sedaj naprej boš vsak mesec imel poseben odbitek za advokata, sosed te bo pa še naprej imel na daljincu. Nobenega ponosa nimaš; prezri vse skupaj, ljudje te pač nimajo kaj spraševati, dovolj je, da enkrat poveš, da je tvoja vest čista in da se s takimi bedarijami ne misliš ukvarjati.
Vsaka stvar gre v pozabo, razen če brskaš pa brskaš... Saj poznaš tisti ljudski pregovor: Bolj k d..k mešaš, bolj smrdi. V loku se izogibaj sodnij, advokatov, tožba..če hočeš v miru živeti.
soseda11

21.05.12 14:30
Ja, 2711, se delno strinjam s tabo in tako sem tudi vedno živel. In evo kam me je to pripeljalo. Določeni ljudje dobijo "zalet", če jih ne ustaviš pravočasno in pri sosedu se je ravno to zgodilo. Ves čas je bilo nekaj - pa meja, pa to pa ono, pa sem vedno vse preslišal in pustil, da je naredil, kot je želel (jaz v prepričanju, da za tistih 10 cm se pa res ni za kregat) in evo potem se je stopnjevalo do te mere, da je prišlo osebno name (zadeva sedaj ni nič povezana z mejo ipd.). Ampak, ker je več let lahko delal vse kar je hotel je dobil zalet. In odločil sem se, da ga ustavim. Dovolj je. On naj bo na svojem, jaz na svojem in naj me pusti že enkrat pri miru, kot jaz ves čas pustim njega.
2711

21.05.12 14:54
Saj te razumem, vendar ti vseeno spet svetujem, da greš preko njegovega izzivanja. Včasih so rekli, da je takega človeka najbolje pustiti kot konjsko figo na cesti. Verjemi - najbolj boli prezir.
Ta sosed naj se kar pogovarja sam seboj, ga bo kmalu minilo. Tožarjenja bodo pa voda na njegov mlin. Dobro razmisli preden se podaš na to pot.
Pozdravljen!
Zima1

21.05.12 16:43
Pravnik lahko napiše "grozilno pismo". V stilu, da boš tožil, če ne preneha s tem in tem. Mogoče bo pomagalo. Verjetno bi kaj takega pravnik tudi predlagal preden se podaš v kakšno tožbo. Je pa res, da pokvarjene ali motene ljudi sploh kaj gane. Če je človek baraba, bi morala tudi okolica vedet, da mu ni za verjet. A kaj, ko ljudje komaj čakajo čenče.
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt, docx, pptx, xlsx, png
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 10 krat 8?