Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!
enamamica08

Zaskrbljena :(

10.05.12 13:20
Se že v naprej opravičujem za malo zmedeno pisanje, ampak sem kar nekoliko zaskrbljena.
Doma imam 1 mesec staro punčko. Ima namreč močan refluks (sicer ni bila na preiskavah, a glede na to da smo imeli v družini dojenčka z refluksom in sem pri njemu videla kako to izgleda, vem da je to to). Poliva namreč po vsakem obroku (in to ne majhne količine), ter še potem ko zaspi, se parkrat prebudi in "vrže preko", zajoka in jo moram spet uspavat - in tako se dogaja skozi celi dan. Do včeraj sva se izključno "dojili" (moje mleko dobiva po flaški, ker smo imeli že v porodnišnici probleme z prisesavanjem na dojko, kasneje mi niso mogli pomagati niti na pediatriji). Ampak, ker je včeraj tako veliko izbljuvala (in sesirjenega mleka in tekočega), sem se odločila in ji šla kupila Novalac AR. Pa še, ko jo je včeraj patronažna sestra stehtala smo vidli, da se je v 5 dneh zredila le za cca. 60g. Včeraj ob 19.00 je dobila prvi obrok AR (pojedla je cca. 70-80ml, mojega mleka poje povprečno 80ml). Spala je potem do 1h zjutraj, vmes se je le parkrat zbudila in malo izpljunila (ampak bistveno manj kot mojega mleka). Ob 1h je spet jedla samo AR, ker sem hotela sprobati kako bo vse skupaj prenesla (drugače ji mam namen davati pol mojega mleka, pol AR). Spet je zaspala in enkrat v noči (spala mi je na prsih, ker je bila non stop nemirna), je spet kar veliko polila (kot je pri mojem mleku). Zjutraj se je hranila ob 5h (pojedla je manj-okrog 60). Potem sem ji ob 8, ko se je spet zbudila pripravila 40ml svojega mleka in 60ml AR. Moje mleko je komaj pojedla (res komaj, celi čas je tiščala cucelj ven), potem ko sma vmes podrli kupčka (s čim res nimava težav), pa je pojedla še cca. 20-30ml AR in to spet komaj. Nisem je kaj preveč silila, ker se držim načela, da nobeden ne poje vedno enako in da če ni jedla zdaj bo potem bolj lačna itd. Ampak zgodba se je zdaj ob pol 12h spet ponovila, spet je pojedla malo in "na silo". Celo jutro mi že spi na prsih (ko jo dam ležat na bok, se razbudi in začne jokat), in med spanjem joka ter se premetava. Tudi dude noče (ki jo ponavadi kar posesa vase, ko ima napad histerije).
Zdi se mi tudi da jo je malo zaprlo in jo to muči, ker je drugače veliko kakala (ob vsakem obroku), sedaj pa že od kar je dobila dodatek nič, polulana je pa ob vsakem previjanju. Naj ji zdaj popoldan dam izključno svoje mleko? Ali ji naj dam raje za piti čaj, ker se mi zdi da ima taka suha usta?
Ne vem, zelo me skrbi, ker non stop riga in pljuva ven, pa se v izpljunku je prisotna sluz (kot da se ji spahuje), poje ne veliko in ima 2 stanja - ali spi in se vmes prebuja, ali pa je budna in zelo razdražljiva (cvili).
Jutri imava prvo posvetovalnico zato bom počakala, razen če bom vidla da postaja taka apatična bom šla prej.

Prosim če mi lahko pomagate in me malo pomirite s kakšnim nasvetom, ali pa če je kdo imel podobne težave.
Hvala in lp

Re: Zaskrbljena :(

10.05.12 13:24
Se mi zdi, da bi bilo najbolje, da to na forumu pediatrija vprašaš, tam so strokovnjaki - ker tole tukaj bo bolj tako tako...vsaka po svoje bo pametna, na koncu boš vedela pa toliko, kot veš sedaj oz. boš totalno zbegana.
hm.

10.05.12 13:38
jaz bi ti glede dojenja rada svetovala nastavek za bradavico, poskusita, drugač za tvoje težave pa nimam nikakršnih izkušenj in naredila bi isto ... počakala do jutri, če bi se stanje slabšalo pa šla takoj do pediatra ... mogoče pokliči pediatra?

10.05.12 13:43
Dvignjeno vzglavje oz kar nagnjen jogi ali posteljica, je eno izmed mnogih ukrepov. Tudi moj sin je imel refluks, kar pa smo reševali s sirupom, digenol. Ho sva začela s gorsto hrano in ko je jedel v sede, se je stanje izboljšalo
enamamica08

10.05.12 13:51
Upoštevam vse nasvete glede refluksa (redno podiranje kupčkov, dvignjeno vzglavje, pokončni položaj po hranjenju itd. itd.). Pa nič boljše. Skrbi me samo, ker je cela zaspana, kot da mi je začela hirati. Brez nekega apetita in volje po hranjenju, malo cuza cucelj pa ga spet ven porine in malo gleda okrog ter zaspi. Zdaj pa ne vem, glede na to da je včeraj toliko polila mojega mleka, je mogoče da je zdaj po tem dodatku (ker je res bolj gost) tako sita, da enostavno ni kaj preveč lačna? So ta mleka bolj nasitna?
mama treh refluksarjev

10.05.12 13:57
Ne vem natančno kaj bi te lahko pomirilo, pa vendar...Sem mama rteh otrok in prav vsi trije so imeli refluks. Najhujšega je imela prvorojena hči. Brisali smo cela jezera, ki jih je v loku izbruhala. Zgledalo je pravzaprav naravnost grozno in včasih sem imela občutek da je šlo ven več kot smo dali notri. Takrat še ni bilo AR mleka, smo pa imeli zdravilo Digenol ( ki je bilo bolj za okras ) 3x dnevno. ZAradi samega zdravila ni bilo kaj dosti boljše. Jesti ni hotela zato, ker je zaradi bruhanja po vsakem obroku imela zelo občutljivo in pekočo sluznico. Saj če dobro pomisliš ko se ti zbruhaš te tudi vse peče in ti ni do hrane. Če bruhaš 5x dnevno in to dan za dnem pa sploh. Pri nas so se začele stvari umirjat po dveh mesecih in pol, ko sem ( kljub temu da je bilo prezgodaj ) začela uvajat gosto hrano. V mleko sem dala riževe kosmiče ( lahko rižolino, mislim da je sicer dovoljen od 4 meseca dalje, ampak nič hudega) da je bilo tako gosto, da sem lahko hranila otroka kar z žličko. Žličke smo se navadili dobesedno takoj, izbruhane hrane pa je bilo le še za okras. Keer je otrok manj bruhal se je v celoti opomogel in začeli smo jesti bolj konkretno. Končno je začela it teža gor - prej ne samo da ni napredovala ampak je celo izgubljala. Na riževih kosmičih smo vztrajali en mesec, potem pa pri treh in pol začeli uvajati sadje in zelenjavo, dokler ni pri 6 mesecih jedla popolnoma vse samo še gosto. Bruhala je samo ko je pila vodo, ki pa jo je morala ker ni bila dojena ali na mleku, daje dobila tudi tekočino. No kar se pijače tiče je šlo še zmeraj ven vse kar je spila in to se je vleklo vse do prvega rojstnega dne, ko je zadeva nekako izzvenela. Težave smo imeli celo s cepljenjem za polio, kjer je bilo treba cepivo popiti po žlički, ampak pri nas je v pol minute vse zbruhala, tako da so ji dali za popit tri žličke cepiva, potem pa kljub bruhanju niso več dali ker nihče ni vedel koliko cepiva je zbruhala in koliko ga je obdržala v sebi.
Danes je to zelo zdrav, res samo na vsake 3 leta enkrat prehlajen otrok, v bistvu že kar konkretna baba :-))) Pri mlajših dveh se je stvar ponovila, samo ne tako ekstremno. Tudi refluks se je popravil pri enemu do 4 in pri drugemu do 6 meseca in to popolnoma. Tudi pri vas bo šlo slje ko prej na bolje. Ta refluks naj bi povzročala slabo razvita mišica zapiralka med požiralnikom in želodcem in zato se hrana vrača nazaj. Ko otrok raste, se tudi mišica okrepi in zapre prehod dovolj tesno, da otrok ne bruha več
Srečno
po moje.......

10.05.12 14:03
Verjamem da te skrbi, ampak dokler je vsaka plenička polulana je u redu. Adaptirana mleka so bolj kalorična.
Mogoče se jo pa kaj loteva? Sicer ne vem če trenutno kaj kroži, ampak ko naša začne odklanjat hrano in pijačo je kakšna viroza na pohodu.
Želim vama da se stanje čimprej normalizira.
enamamica08

10.05.12 14:07
Hvala za odgovor, sem se ob branju le tega malo pomirila, priznam. Sem se že sprijaznila z dejstvom, da bodo pri nas težave glede refluksa in imam cel čas v mislih, da bo s časom začelo minevati.
Ampak danes me bolj skrbi ta njena rahla apatičnost, ker samo spi, ko se zbudi je razdražljiva in ne bi veliko pojedla (res jo najverjetneje peče sluznica). Skrbi me namreč, da mi ne bi dehidrirala. Poskušala sem ji ravno prej dati malo čajčka, pa ni hotela niti cuclja zagrabit - samo spanje. Zdaj pa res ne vem, počakala bom da se zbudi in popoldan ji mam namen dati le svoje mleko (da se še odžeja). Kdaj menite, da bi morala urgentno k zdravniku? Če ne bi do večera čisto nič več pojedla? Danes je skupno, do sedaj pojedla cca. 250ml - koliko pa je tista meja, ki jo otrok mora pojesti na dan? Težka je 3700g.
marjanca_a

10.05.12 14:25
Zdravo, kot da bi brala sebe pred 10leti tudi moj je imel močan refluks tako da sva pri treh tednih pristala na pediatrični, zaradi ne napredovanja, se je samo vzdrževal in ni pridobival na teži. Tam so mi svetovali tehtanje pred in po obroku da sm vidla da je ostalo dosti hrane v njem (če ni sem dodala po flaški) pa dvignjeno vzglavje. Sama sem ga najprej podojila, nato pa še dodala malo Novolaca AR.
marjanca_a

10.05.12 14:27
Zdravo, kot da bi brala sebe pred 10leti tudi moj je imel močan refluks tako da sva pri treh tednih pristala na pediatrični, zaradi ne napredovanja, se je samo vzdrževal in ni pridobival na teži. Tam so mi svetovali tehtanje pred in po obroku da sm vidla da je ostalo dosti hrane v njem (če ni sem dodala po flaški) pa dvignjeno vzglavje. Sama sem ga najprej podojila, nato pa še dodala malo Novolaca AR.

Poglej k Tanč na Pediatriji glede količin hrane, se pa dehidriranost vidi tudi na glavici - tistem mehkem delu, ki ne sme biti vdrt in če jo "uščipneš" za kožo na rokici - del nad dlanjo - koža mora hitro skočiti nazaj v svoj položaj. Če počasi leze raje takoj pokliči v ambulanto.

Je pa res pri tako majhnih otrokih, ki jih ne moreš vprašati, kaj čutijo, strah velik, ampak ne vedno neupravičeno. Moraš biti kar previden.
marjanca_a

10.05.12 15:46
Navedeno
enamamica08
Hvala za odgovor, sem se ob branju le tega malo pomirila, priznam. Sem se že sprijaznila z dejstvom, da bodo pri nas težave glede refluksa in imam cel čas v mislih, da bo s časom začelo minevati.
Ampak danes me bolj skrbi ta njena rahla apatičnost, ker samo spi, ko se zbudi je razdražljiva in ne bi veliko pojedla (res jo najverjetneje peče sluznica). Skrbi me namreč, da mi ne bi dehidrirala. Poskušala sem ji ravno prej dati malo čajčka, pa ni hotela niti cuclja zagrabit - samo spanje. Zdaj pa res ne vem, počakala bom da se zbudi in popoldan ji mam namen dati le svoje mleko (da se še odžeja). Kdaj menite, da bi morala urgentno k zdravniku? Če ne bi do večera čisto nič več pojedla? Danes je skupno, do sedaj pojedla cca. 250ml - koliko pa je tista meja, ki jo otrok mora pojesti na dan? Težka je 3700g.

Verjetno so okvirne količine tudi na škatli? Mislim, da bi bilo 250 ml za pol dneva v redu količina - pri tej starosti je od deci do 1,2 adaptiranega mleka na obrok.

Za mesec dni starosti je prevelik razmak od 19. ure do enih ponoči.

Tista punca, ki je opisala svojo izkušnjo in uvajanje goste hrane - jaz sem na primer tak otrok, ki je praktično od prvega dne jedel gosto hrano, pa zadnjič se menim z eno kolegico in je rekla, da je bilo njene dete isto - ko z mlekom ni prišla nikamor, je začela z gosto hrano in se je čudežno vse uredilo.
Ampak te metode ne brez žegna pediatra - kamor greš jutri.
dobrojutrosonček

10.05.12 16:10
Glede na zaspanost, je mogoče otrok rumen? Pri zlatenici so bolj zaspani in apatični.
Vprašaj na forumu pediatrija.
Vse dobro vam želim
r_p 

11.05.12 08:37
če želi spati, jo pusti spat. ko se bo zbudila, bo spočita, lačna,... in bo jedla. čaja ji jaz ne bi dajala, ker se ti že tako ali tako ne redi dovolj. otrok ne potrebuje dodatne tekočine do šestih mesecev, če se doji,. tudi poleti ne. ke včasih mu daš jesti in samo nekajkrat potegne, spije prednje mleko in se odžeja.

jogi pri vzglavju dvigni ne za 10 cm, ampak za več (po pravilih za pol metra pri posteljici 120x60 - to je naklon 30 stopinj). sliši se skoraj nemogoče, vendar poskusi s 30cm in pod ritko mali daj brisačko, da ne leze dol.

mojega 2,5 mesečnika mučijo grozni krči, zaradi tega pa se tudi v tem mesecu ne redi kot bi moral. včeraj sva se prenosila skoraj cel dan, jedel ni skoraj nič. ko je končno trdno zaspal, ko so se krči umirili, sem ga pustila. ko pa se je naspal, je bil lačen ko volk in je veliko pojedel. bo že prinesel not s časom.

v glavnem če spi, jo pusti. tudi čez dan, sploh če večinoma ne spi dobro, se premetava, poliva,joče, itd. pusti da se spočije. RAZEN če se ti bo res zdela popolnoma apatična... to pa je drugo in zahteva zdravnika!

pa srečno.

11.05.12 09:03
Navedeno
enamamica08
Danes je skupno, do sedaj pojedla cca. 250ml - koliko pa je tista meja, ki jo otrok mora pojesti na dan? Težka je 3700g.

120 do 180 ml na kilogram teža. Torej v vašem primeru je to nekje 450ml dnevno. Torej 250ml v pol dneva nikakor ni malo. Sin ima že precej več pa do 14 ure ne spije 250ml in čisto lepo napreduje.
Na ostalo se pa ne spoznam. Je forum pediatrija res super in tam se dobijo zaupanja vredni nasveti.

https://trgovina.over.net/home.php?cat=479
http://www.plahuta.si
živjo še od mene

12.05.12 08:05
tudi mi smo imeli refluks in tudi naši ritko je AR zaštofal. Naredila sem sledeče-za nas precej uspešno: v vsako flaško mojega mleka sem zamešala 2 žlici AR mleka-da da malo gostote v želodčku in ne zaštofa črevesje preveč. Po vsakem obroku sem jo imela pokonci še vsaj pol ure. Ponoči sem z njo zaspala v sedećem položaju :-) (ona pokonci - diagonalno ležala na meni). Za spati je bilo najbolje da smo pred tem popile res malo mleka-spanec je bil najbolj miren takrat. Pa vedno vzdignjeno vzglavje tako da ima želodček nižje kot požiralnik.
Miroslava1705

12.05.12 21:06
Tudi sin je imel refluks, s tem da smo mi prešli na Aptamil AR. Prvi mesec je tudi zelo slabo pridobival na teži, pomoje zaradi tega skakanja iz mojega mleka na adaptirano, ko pa smo po 3tednih pili še samo AR, pa je bilo vredu.
Tekočina...obvezno. Kakanje...pri AM pač je tako, da jih rado zapre, lahko pa da se bo konec koncev začelo s kolikami.
Ko je sin bil že kar zaprt, sem mu dala zelo sladkane kamilice in smo kakali kot treba. Lahko pa da tvoje dete sedaj enostavno porabi to kar poje.
Zaspanost...naša sta oba spala...hčerka do 2 mesecev 20-22ur na dan.

No pa še nekaj o našem polivanju...tudi po AR mleku, je vedno nekaj steklo ven, ni pa bruhal v loku, kot po normalnem mleku. Se je tudi dogajalo, da se je po 2 urah zbudil in je malo bruhnil. Pri nam je to trajalo do 8.meseca.

Pa še ena možnost, ki je tudi lahko verjetna...alergija na kravje mleko. Probaj iz svojega jedilnika brisat vse kar vsebuje kravje mleko.
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt,
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 21 plus 25?