Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!
Imava skoraj enoletnega sina, ki je najin prvi otrok.
Skoraj vso opremo zanj sva kupila - večinoma rabljeno preko bolhe, nekaj pa nove - ker je imel moj fant še kredit za avto in ker je še colal doma starše za neke investicije, sem večino opreme za otroka kupila sama.
Stvari so res luštne in očuvane.
Sedaj je noseča mlajša sestra od mojega moža, ki si že nagovarja, da bi ji midva vse skupaj posodila pač po načelu "dobiš nazaj, ko boš rabila".

Fant seveda nima nič proti, jaz pa, ker njegova sestra ni ravno znana po tem, da bi čuvala in pazila na stvari, zato sem ji rekla, da bova stvari čuvala za najinega naslednjega otroka, potem pa bova prodala vse skupaj na bolhi ali pa ji podarila, če bo še potrebovala.

Sedaj je mula in me postrani gleda.
Fant se jezi, da kompliciram.
Jaz pa imam občasno napade slabe vesti.

Kako ve urejate, ko vas kdo pride nagovarjat za otroško opremo in oblačila?
Jaz sem od svakinje kupila voziček za 80 evrov in stajico za 30 evrov. Obleke mi je podarila.

Sama sem lupinico prodala preko Salomonovega oglasnika, voziček bom za simbolično ceno 30 evrov prodala prijateljici, obleke sem podarila drugi prijateljici, ki pa mi je zagotovila, da mi jih bo vrnila. Igrače, ki jih bo mali prerasel, bom podarila prijatlejici, ki vodi zasebno varstvo.
Jaz opreme ne bi posodila. Ji pa lahko svetujes, kje jih lahko dobi ugodno. Posodi ji pa oblekice za zacetek, saj jih bodo uporabljali res malo casa. Lepo jih oznaci in pofotkaj vse, kaj ji bos dala.

Tocno tako smo naredili mi, vmes smo posodili le posteljico in trenutno je v uporabi kosara od vozicka.

Vse ostalo zdaj prodajam. Tudi talepe oblekice, ostalo sproti podarjam.
Kolikor poznam moje znanke, tiste, ki so nameravale še imeti otroke, stvari niso posojale (razen morda par cunjic za prve 3 mesece). ko pa so se odločile, da otrok en bo več, so jih kao "posodile", a je bila to v bistvu oddaja. Jaz sem storila enako. Po tretjem otroku sem vse skupaj oddala, kar je bilo sploh še kaj vredno. Oblačila so bila pa izprana, zaflekana in bi me jih bilo sram oddajati, zato so povečini končala kot cunje.
Čisti računi dobri prijatelji!
Jaz večino oblačil dobim od svakinje, ampak jih tudi plačam. Po eni razumni ceni. Pa sva obe zadovolni.
Če boš še potrebovala, ne posojaj. Stvari pač niso neuničljive in tudi, če se že ne bodo uničile, se bodo pa obrabile.

Bolje, da je zdaj svakinja užaljena, ker ne dobi stvari, kot da bi bila čez dve leti užaljena ti, ko bi dobila nazaj praktično neuporaben voziček in bi morala kupit novega.
prav razmišljaš in ne obremenjuj se z okolico, možu pa lepo povej, da si večino cunj kupila s svojim denarjem in da boš z njimi pač počela kar ti misliš da je prav ... pika.

bolje prva zamera kot zadnja!
Jaz bom večino stvari dobila na posojo od brata in svakinje, ker oni so z dojenčki zaključili. Posodili mi bodo predvsem opremo (posteljica, stajica, voziček), ki so jih prej posodili že tudi sestram od svakinje, pa so še vedno v odličnem stanju (so kot kaže vse lepo pazile na stvari). Oblačilca pa si bom kupila sama, ker oni so sami povedali, da njihova so bila bodisi že preveč obrabljena, da bi jih dajali naprej, bodisi so jih že prej podarili sestram od svakinje in so se tam toliko obrabila, da so jih one potem dale stran. No, saj meni to čisto ustreza, z veseljem bom kupila oblačilca po svojem okusu in da bo otrok imel nova. Itak bom ogromno prihranila, ker mi ne bo treba kupiti opreme. Potem smo pa še zmenjeni, da bom kasneje njihovo opremo prodala na bolhi in jim dala, kar bom za to dobila. Ker jaz sem doma v Ljubljani, oni pa v nekih odročnih hribih, in bom jaz najbrž da lažje našla kupca, kot bi ga oni.
Kaj pa vem... zame svakinja predstavlja druzino in znotraj druzine mi je normalno, da se stvari delijo, posojajo, podarijo. Takole, kot razmisljas ti, bi sama razmisljala bolj v zvezi s kaksno kolegico. Je pa veliko seveda odvisno od tega, v kakih odnosih ste sicer.
od nobenega nisem dobil nič, vse sva z ženo kupila sama, novo. nisva izbirala kakih exstra znamk, vendar kvalitetno. otroci niso nič uničili, vse je kot novo. nekateri so nas sicer vprašali, če jim kaj posodimo, pa nisem nič nobenemu. vsi so bogatejši od mene, zastonj pa ne bom nobenemu nič dajal. voziček, ki je bil kot nov, sem po drugem otroku poceni prodal. ostalo opremo imam na kašči. oblačila in obutev (od cicibana, kvalitetna, kot nova) pa sem dal v kontejner za cunje od humane, na karites in RK se mi ni dalo peljat.

da pa bom vse prijatelje in žlahto zastonj zalagal, niti za hvala lepa, pa ko jih jebe....jaz sem kupil, naj si še oni.
Čisto vse za dojenčka smo si pri nas posojali med sabo. Po osmih otrocih v širši družini in med prijatelji, so ene stvari še uporabne, druge pa smo z veseljem vrgli v kanto, saj so odslužile svojemu namenu. Za kaj pa so te stvari, kot za ponucat! Ste pa res egoistične, ne razumem....
tudi jaz posojala ne bi. Kar pogovori se s partnerjem. Mislim da je on tule ključen problem, ker se mula. Poveš, da bosta otroke še imela. Če pa je tvoj partner že obljubljal, pa naj razčisti sam. Pa ne odstopaj od tega, da ne pososdiš.
Tudi jaz nisem ravno navdušena nad svakinjo, ki je "strašno revna samohranilka". Pa si kupi ohoho avto, pa takrat, ko delo dobi nerga, kako so ji nagrmadili ravno takrat... tako da se mi smili čisto nič. Mož ji za rd podarja gotovino ali darila v vrednosti 100 - 200 eur, kar se mi zdi tudi nesorazmerno. Ampak, spremeniti ga ne morem. Očitno še vedno ni odrasel. Verjetno ga bom prej zapustila, kot pa bo on odrasel.
Navedeno
Topsy
Jaz opreme ne bi posodila. Ji pa lahko svetujes, kje jih lahko dobi ugodno. Posodi ji pa oblekice za zacetek, saj jih bodo uporabljali res malo casa. Lepo jih oznaci in pofotkaj vse, kaj ji bos dala.

Tocno tako smo naredili mi, vmes smo posodili le posteljico in trenutno je v uporabi kosara od vozicka.

Sej ne morem verjet, a majčke pa pajacke za dojenčka bi slikali in pol primerjali s slikami, kaj dobite nazaj? Pa sej ne posojate avta, no!
Svakinja naj kuha mulo, možu pa razloži kot si nam. Večkrat je obleka oprana, manj časa bo potem še ok za nošenje. Glede na to, da nameravaš imeti še otroke je povsem smiselno, da stvari ne posojaš naprej. Jaz osebno se niti ne bi dobro počutila, če bi imela stvari na posodo, ker je potem cel hudič, če se nekaj zafleka tako, da ne gre več ven, pa potem preden najdeš vse za vrnit...
Ne kompliciraj preveč. Kje pa piše, da ji moraš posoditi? Zato, ker se je ona tako odločila? Tvoja odločitev je ali boš podarila, posodila, prodala ali shranila za naslednjega otroka.
Navedeno
nemoršverjamet
Navedeno
Topsy

Sej ne morem verjet, a majčke pa pajacke za dojenčka bi slikali in pol primerjali s slikami, kaj dobite nazaj? Pa sej ne posojate avta, no!

Bimbika no...slika se zato, da veš, kaj je sploh bilo tvojega, ker jaz imam toliko teh cotk, da niti slučajno ne morem vedeti, ali je nekaj bilo moje ali ne, ko je potrebno dati nazaj.

To pa, da ne pride v istem stanju nazaj pa je čisto ok.
Mi2 s svakinjo sva se ravno izmenjevale pri otrocih.
Najprej je rodila ona in je kupila vse svoje.
Potem sem rodila jaz, dobila njene stvari na posojo, sem pa ji v zameno kupila par stvari za večjega otroka, ki sem jih potem spet dobila na posojo.
Ko je svakinja rodila drugič, sem ji dala nazaj njene stvari pa še vse tisto, kar sem sama dokupila pa še kako novo stvar za hvala lepa.
In krog teče dalje...
Navedeno
nemoršverjamet
Navedeno
Topsy

Avto je eden. Oblekic je pa mali milijon. In ker kolegice veckrat dobivajo stvari z vecih koncev, bodiji so pa klasicno oz HM in Clar, je to pac logicno. Ce posodim, zelim nazaj svoje. Tkae it or leave it.
Če si nekaj rekla, si rekla. Kaj bi sedaj? Prva zamera je boljša kot druga! Saj menda ima še kakšno prijateljico, ali kako??
Navedeno
ma ste
Čisto vse za dojenčka smo si pri nas posojali med sabo. Po osmih otrocih v širši družini in med prijatelji, so ene stvari še uporabne, druge pa smo z veseljem vrgli v kanto, saj so odslužile svojemu namenu. Za kaj pa so te stvari, kot za ponucat! Ste pa res egoistične, ne razumem....

Mislim enako.
eni imajo pač take navade, da si radi sposojajo. Jaz sem tako kot ti nekaj kupila novo, nekaj na bolhi in sem vse potem skrbno spravila, tudi voziček, stajico, banjico.....it.d.....pa kasneje posteljico.........in sva prišle navzkriž z mojo sestro, ki ji je bilo samo po sebi umevno, da ji bom pač posodila vse za otroka. Ona je rabila za drugega otroka, ki je "nepričakovano" prišel, po prvem je vse prodala ali pa odnesla na karitas, aja posteljico mi je ona drago prodala, potem pa bi jo vzela nazaj na posodo in mi bi vrnila, če jo bomo res potrebovali. sem rekla, da ji jo jaz nazaj prodam za nižjo ceno.......ne to pa ne, saj ona jo bo rabila samo kakšna tri leta.........Potem sem presekala in nič prodala, nič šenkala...........takrat je bila grozna zamera, zdaj sva pa ok.

Je pa kasneje spet poskušala dobit v uporabo poganjalec, pa kolo, pa igrače..........no pol se je pa unesla.

Ti dam kar prav, ne vem zakaj bi na vsak način drugi, četudi je sestra določali, kaj, kam in kako boš ti dajala ali prodajala svoje stvari. In jaz mislim, da vse še prenese nekako dva otroka, tretji pa ima že kar ponošeno in obrabljeno, posebno če ne znajo paziti na stvari.
Če nameravaš v kratkem imeti še enega otroka, pač prihrani opremo zanj in ji to jasno povej. Lahko pa pokažeš dobro voljo in odstopiš nekaj oblekic za prvo silo, da bo dobila občutek, kaj naj kupuje. Lahko ji pa daš tiste najbolj znucane, da si bo premislila in hotela imeti nove, pa ne bo več žicala :)
Končno pa tudi tvoj drugi otrok je lepo, da ima kaj novega, a ne?
Mi smo imeli na moji in ženini strani par sorodnikov, ki so imeli starejše otroke, in od katerih sem pričakoval, da bodo kaj posodili. No sami niso nič ponudili, fehtarit pa tudi nisem hotel. Tako da je skoraj vse kupljeno (novo ali rabljeno).

Imam pa soseda v bližini, ki dostikrat prinese kaj, kar so njihovi otroci prerastli pa se jim zdi škoda metat stran ker je še uporabno (oblekce, igrače celo posteljo).

Meni določenih stvari ni problem posodit/podariti naprej, vendar trenutno ni nobenega sorodnika, ki bi v bližnji prihodnosti imel otroka. Tako da nekatere stvari sem že prodal, nekaj jih je romalo v smeti, nekaj pa jih še čaka na boljše čase.

Moj nasvet mladi mamici 85 - Če nočeš posodit pač ne posodi. Reci da hočeš spraviti vse skupaj za drugega otroka. Bi pa tej mlajši sestri ob rojstvu otroka vseeno podaril del oblačil od 0 do 6 mesecev.
Če še nameravaš imet otroke,ji nikar ne posojaj opreme, sploh če praviš, da ne zna ravno čuvati stvari. Oblačilca za začetek komot pogrešaš in ji npr. posodiš ali celo daš, ostalo pa prodaj ali oddaj, ko ne boš več potrebovala. Mislim, da ti ne sme prav nič zameriti, saj si v končni fazi tudi ti morala stvari kupiti in verjetno ni bil ravno majhen strošek. Nisem sicer sama v takšni situaciji, ker je moj brat precej mlajši od mene, vendar bi v nasprotnem primeru storila to, kar sem napisala zgoraj.
Naredi tako kot ti misliš, da je prav. Če jih boš pa posodila ti pa svetujem, da jih označi.
Jaz sem dobila stvari iz različnih virov. Od najbližjega vira (sestre) sem cunjice kupila po simbolični ceni, ki jo je sama postavila :D 80 €.
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt,
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 15 minus 5?