//

Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!
ginko*

Kontrolni ginekološki pregled

10.05.12 08:37
Danes grem na pregled, ker sem imela rezultat brisa PAP C.
Strah me je, ne pregleda, ampak tega nesigurnega čakanja na rezultat. In rezultata samega.

Ima katera že takšne izkušnje za sabo? In kako se je izteklo?
naj te ne skrbi

Re: Kontrolni ginekološki pregled

10.05.12 08:40
Pomembna pri oceni brisa je tudi številka zraven C-ja. Recimo C3 pomeni blago displazijo. Načeloma ginekologi pri takem izvidu delajo kontrole na 6 mesecev.

Nima pa smisla, da te je strah. Če je sprememba predrakava, jo bodo pač odstranili.
ginko*

10.05.12 08:46
Pa to povedo na pregledu (št. ob C)? Vprašala vsekakor bom.
Sem že brskala po netu, sem videla, da je več različnih podtipov.

Hvala ti!
Živio, jaz sem po dveh letih in pol konstantnih rezlultatov C3 dočakala rezultat A. Končno. Vem pa kako je čakati. Pač redno hodim na GK na odvzem brisa in kolposkopijo. Junija imam menda zadnji pregled. Upam.

Pogumno,
Tea
Navedeno
ginko*
Danes grem na pregled, ker sem imela rezultat brisa PAP C.
Strah me je, ne pregleda, ampak tega nesigurnega čakanja na rezultat. In rezultata samega.

Ima katera že takšne izkušnje za sabo? In kako se je izteklo?

takrat, ko še ni bilo črk, sem imela pap 3 in potem poseg. kontrole na pol leta, nato še po 15 letih na eno leto. po posegu vse bp.
naj te ne skrbi

10.05.12 08:52
Navedeno
ginko*
Pa to povedo na pregledu (št. ob C)? Vprašala vsekakor bom.

Hm, najbrž res ne. Jaz sem oceno sama videla na izvidu. Na izvidu je tudi razpredelnica, kjer je natančno opredeljeno, kaj številke ob C pomenijo.
Meni je z ocene C3 šlo na C1. V tem primeru nižja številka res pomeni boljši rezultat, ni pa to nujno. Potem me je ginekologinja testirala še na rizične tipe HPV. Rezultat je bil negativen, kar v praksi pomeni, da raka materničnega vratu zaenkrat ne morem dobiti.

So pa ti presejalni testi namenjeni odkrivanju predrakavih sprememb, ko še ni nevarnosti za zasevke in ko je terapija enostavna: odstranijo sumljivo spremembo. Zato res ni potrebe, da bi te moralo biti strah.
ginko*

10.05.12 08:53
Kakšen poseg?
In kaj je to kolposkopija?
na robu

10.05.12 08:56
Jaz sem imela pred 12 leti pap 3 in po kolposkopiji sem šla na konizacijo. Vsako leto hodim na pregleda in je tudi vse b.p.
naj te ne skrbi

10.05.12 08:58
Navedeno
ginko*
Kakšen poseg?
In kaj je to kolposkopija?

Kolposkopija je pregled materničnega vratu s kolposkopom, ki je v bistvu mikroskop. Ob tem nanesejo posebno barvilo, s katerim poudarijo prerakave in rakave spremembe.
Poseg se izvaja lasersko, z električno zanko ali pa se napravi konizacijo: izreže se konus-stožec spremenjenega tkiva.
ginko*

10.05.12 09:18
Kolposkopija potem ne boli (???), konizacija pa se bere mnogo bolj boleče. Se motim?

Kje pa se to izvaja? le v LJ ali tudi po drugih bolnišnicah?
naj te ne skrbi

10.05.12 09:22
Kolposkopija je v bistvu pregled, za konizacijo pa dobiš anestezijo. Torej naj ne bi bolela ne ena ne druga. Izvajajo pa to po vseh bolnišnicah, kjer imajo tudi ginekološki oddelek, torej tudi v SB Izola, SB Novo mesto itd.
ginko*

10.05.12 09:25
Zelo prijazna si, hvala! :)

Upam na najboljše.
lahko pa

10.05.12 09:33
Tudi jaz sem že bila na kolposkopiji pred 5. leti (stara sem bila 25 let), ker me je ginekologinja poslala na kontrolo na onkološki inštitut, ker se mi je ponavljal slab izvid brisa. Mi je pa na OI ginekologinja vzela še tkivo z materničnega vratu. Onkogeni HPV so bili negativni - diagnoza je bila kronično vnetje MV. Tako, da mogoče bodo tudi tebi odvzeli tkivo, pa se nikar ne boj, ni nič hudega, vsaj meni se ni zdelo. In slab bris nikakor ne pomeni hude bolezni. Jaz imam zdaj že nekaj časa bris b.p. in kontrole 1x letno. Vse dobro ti želim.
ginko*

10.05.12 12:11
Pregled in odzem brisa je za mano. Imam PAP 20.
Kaj to pomeni?

Zdravnico sem vprašala, pa mi ni želela povedati nobene številke. Videla sem jo potem zapisano v kartoteki.
naj te ne skrbi

10.05.12 12:19
Navedeno
ginko*
Pregled in odzem brisa je za mano. Imam PAP 20.
Kaj to pomeni?

Zdravnico sem vprašala, pa mi ni želela povedati nobene številke. Videla sem jo potem zapisano v kartoteki.

Mislim, da PAP 20 ne obstaja. Sedaj se citološke brise materničnega vratu ocenjuje najprej s črko A, B ali C, ki se ji za natančnejšo opredelitev doda številka.

Katastrofa od ginekologinje, da ni želela nič pojasniti! Drugič kar lepo zahtevaj pojasnilo, saj si do njega upravičena. Zdravnik je pacientu dolžan vsak pregled, poseg, izvid in terapijo pojasniti, in sicer v jeziku, ki ga pacient razume. Dolžan je tudi preveriti, ali je pacient razlago razumel. To se na žalost dosledno ne izvaja, a to še ne pomeni, da moramo takšno situacijo tiho sprejemati.
ginko*

10.05.12 12:26
Imela sem PAP C20. Pardon.

rekla mi je, da št. ne pove nič, da so pač potrebne nadaljne preiskave. Zaenkrat ponoven bris in tudi test za HPV. In spet moram čakati 2-3 tedne.
Spraševala sem, pa me je le vedno znova povedala, da pač moram počakati na izvide. Zato me zanima, če je katera imela PAP C20.
naj te ne skrbi

10.05.12 12:36
Še vedno se bojim, da si nekaj narobe prebrala. Številke pri C gredo od 1 do 10. Lahko da je C20 kaka šifra za vrsto preiskave.
Glej, si pod zdravniškim nadzorom, v skarjnem primeru te bodo poslali na poseg, da ti odstranijo del tkiva, ki je problematičen - v smislu da se lahko razvije v raka MV. Tako je bilo pri meni. Po slabšanju brisov sem pristala na laserski operaciji - lahko gre la za to, da ti "postrgajo" te problematične celice (tako je bilo pri meni), ali pa za konizacijo. V obeh primerih v LJ v UKC to delajo lasersko, pod lokalno anestezijo oz. samo malo te omamijo in posega nič ne čutiš. Isti dan greš domov.

V tvojem primeru bi vztrajala, če bo potreben poseg, da ti tvoja G napiše napotnico za LJ za UKC i ne za katero od ostalih bolnišnic. Marsikje tega posega še ne delajo lasersko in posledično gre za manjšo operacijo, čas okrevanja je daljši pa še odstranijo ti več tkiva kot je nujno potrebno oz. kot pri laserju.

Jaz sem po tem posegu kot nova, sem tudi bp donosila otroka in rodila po naravni poti. Je bila pa tudi pri meni G strašno skrivnostna glede rezultatov izvidov ipd. Nimam pojma, zakaj so takšni??

Srečno!
..pupa..

10.08.12 16:10
Pap C20 obstaja, ker sem tudi jaz imela letos na začetku leta slab bris, in sicer pap C20 in C25 (pregled sem imela novembra 2011), mojem primeru so bile atipične ploščate celice, neopredeljene in atipične žlezne celice, neopredeljene). dobila sem napotnico za bolnico, naredili so mi odščip tkiva in abrazijo ck (pri tem ti odvzamejo nekaj celic iz kanala materničnega vratu). To je bilo v mesecu marcu, izvida obeh teh preiskv sta bila normalna, zato mi je ginekolog aprila ponovno vzel bris, ki je bil A (torej normalni). Vmes nisem imela nobenega zdravljenja, ampak se je zgleda pozdravlo samo od sebe, zdej imam čez pol leta kontrolni pregled. Tako da kar brez panike, te spremembe niso še nič tako strašnega, čeprav vem da sem sama najprej bila zelo obupana, saj nisem vedela, kaj to zdaj pomeni če imam bris C in nato še v bolnico... vglavnem bilo je zelo stresno obdobje in zato razumem strah, ampak iz lastnih izkušenj povem da to še ne pomeni bolezni, sploh pa ne raka...
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt, docx, pptx, xlsx, png
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 22 minus 13?