Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!
Živijo,
mene pa zanima, kakšne zadolžitve oz.naloge imajo vaši otroci doma. Kaj je njihova naloga, da pomagajo narediti?
Kaj bi sploh lahko že pričakovala od 8 letnice in 5,5 letnika?
Moja dva fanta imata 7 in 9 let. Pospravljati morata za sabo; posteljo, obleke, igrače,..., pomagata pri pripravi mize za kosilo, pri pripravi kosila, zložita posodo iz pomivalca, pomagata pri opravilih okrog hiše, večji kdaj posesa dnevno sobo, svojo sobo, pa še kaj bi se našlo :-) Sta pa oba zelo zadovoljna, ko lahko pomagata.
Popravljanja posode umazane v pomivalc,pospravljanje za sabo od oblačil,do igračk.Bisanje praha 1x na teden in sesanja.Za sabo morajo počistiti kopalnico( umivalnik po umivanju itn). Stara sta 7 in 5 let
Moja dva fanta imata 7 in 9 let. Pospravljati morata za sabo; posteljo, obleke, igrače,..., pomagata pri pripravi mize za kosilo, pri pripravi kosila, zložita posodo iz pomivalca, pomagata pri opravilih okrog hiše, večji kdaj posesa dnevno sobo, svojo sobo, pa še kaj bi se našlo :-) Sta pa oba zelo zadovoljna, ko lahko pomagata.
otroci ja...

Re: Kakšne zadolžitve imajo vaši otroci

03.05.12 09:00
Jaz sem pri 8ih vozila traktor, cel dan na njivi mlad krompir pobirala na roke, plela... ni da ni. :D Brez, da bi me kdo silil. Pa je od tega 15 let, mi je bilo fajn, ker sem dobila največ žepnine na celi šoli. :P
osemletnik:enkrat tedensko posesa in pospravi svojo sobo(ne pričakujem,da bo pospravljeno v nulo)
vsak dan odnese smeti
vsak dan sprehodi in nahrani psa
po večerji pomije svoj krožnik
sam poskrbi za red v šolski torbi (jaz opravljam inšpekcijski pregled ;) )
Odnaša umazano perilo v koš,pomaga obešati in zlagati oprano perilo
zalije svojo gredico(goji jagode :) ) in svoje korito z rožami
očisti si čevlje če so umazani....
Pravzaprav je zelo ponosen,da vse to zna in zmore,saj je že takoooo veeeliiiik fant! ;))
"otroci ja"Ni bilo pametno da si vozila traktor pri 8 letih, neodgovorno od tvojih staršev. Vem za 16 letnika, ki se je s traktorjem ubil:(
pri nas pa

03.05.12 09:18
Rri nas pa nimamo nobenih rednih zadolžitev. Ne jaz, ne mož, ne otroci. Ritem življenja nam tega ne dovoljuje, urniki niso stalni, en dan tako, drugi dan drugače, tudi vikendi so velikokrat polni obveznosti, delovnih ali nedelovnih.
Pospravljanje krožnikov za sabo in pospravljanje umazanega perila v koš za perilo ter pospravljanje čevljev in ostalega, sam za sabo, ne štejem pod obveznosti, to mi je normalno, da vsak za sabo pospravi.
Kar zadeva pa tedensko pospravljanje, se ga lotimo tisti, ki imamo čas in se zmenimo, kaj bo kdo naredil. Ko so bili otroci manjši, so pač sproti pomagali, sva jim z možem rekla kaj in so naredili.
Meni je v današnjem pomanjkanju časa predvsem pomembno, da je vse čim hitreje narejeno in da smo potem vsi freeeeee :)
jaz sem tudi pri 12-ih traktor vozila, sedaj ga pa že 20 let ne več. Takrat je bilo logično, da smo cel dan na njivi.
sedaj pa... new morejo vsi otroci imeti istih zadolžitev. Pri enih monah kjer kuhajo mame ali tašče ter imajo čistilke imajo otroci verjetno manj zadolžitev, kot drugje.
Poleg tega pa so otroci različni, mu daš tisto kar veš, da bo lažje delal. Enemu bolj leži pospravljanje, drugemu likanje, tretjemu spet nekaj drugega.
Pa kak dan brez vseh obveznosti tudi kdaj prav pride.
jaz sem tudi pri 12-ih traktor vozila, sedaj ga pa že 20 let ne več. Takrat je bilo logično, da smo cel dan na njivi.
sedaj pa... new morejo vsi otroci imeti istih zadolžitev. Pri enih monah kjer kuhajo mame ali tašče ter imajo čistilke imajo otroci verjetno manj zadolžitev, kot drugje.
Poleg tega pa so otroci različni, mu daš tisto kar veš, da bo lažje delal. Enemu bolj leži pospravljanje, drugemu likanje, tretjemu spet nekaj drugega.
Pa kak dan brez vseh obveznosti tudi kdaj prav pride.
15-letnik, njegova zadolžitev = šola!
Potrudila sem se da znata poskrbeti zase. Torej preživita teden dni brez odraslih.

Me pa moti da ne vidita ( ali nočeta) dela. Vse je potrebno reči.............
pri nas pa

03.05.12 09:55
6 in 9 let, ta večji zjutraj prvi ostane in mi skuha kavo in pripravi zajtrk, tamali pospravi postelje, potem peljeta psa na sprehod, popoldan, ko se zopet srečamo, odideta v trgovino in iz spiska prineseta izdelke, pomagata pri pripravi kosila, pomijeta posodo, čez vikend pa itak pomagata na vrtu, en kosi travo, drugi posesa in opere avto, pa vrtnarita tudi, ravno včeraj sta sejala krompir, čez poletje pa pomagata pri zlaganju drv.
Ta večji, 9 let, odnaša in sortira smeti, prazni pomivalni stroj, trudi se skrbeti za red vsvoji sobi. Pripravi mizo in samostojno fura šolo. Občasno posesa, po sredini, se ve, vogali so "untouchable" :))

Tamali, 4,5 let predvsem zelo rad obeša perilo :)))) in ga sortira po barvah :))) Iz tega naredi celo znanost, vendar če on sortira cote, sem 500%, da ne bo noben črn štumf zašel med belo ali obratno. Tudi sicer je ultra redoljuben in pospravi vse, kar kdo drug ni, če le zmore in doseže.
nič hotel mama

03.05.12 17:50
Jaz sem tudi vozila traktor pri 13. In še kako sem bila ponosna. Je pa res, da sem človek akcije in dela in sem diplomirala pri 23, poročila pri 24, odselila pri 24, vselila v novo hišo pri 26 letih. In ne, nisem bila sonček, ki mu je bilo edino "delo" učenje.

Pri 10 letih sem skuhala kosilo za celo družino, pri 12 tudi če so bili delavci, torej za 12 ali več ljudi.
štefica cvek

03.05.12 18:12
Predvsem ga navajam pospraviti sam za sabo. Pospravi igrače, sobo (kolikor pač jo, njegova merila so daaaaleč pod mojimi), samoiniciativna skrb za šolo (ne priganjamo ga delat domačih nalog ali učit, to je njegova skrb), pospravi kuhinjo za sabo, kadar je sam. Če jemo skupaj pospravi z mize za vsemi.

Odnaša odpadke za reciklažo (včasih sam od sebe, večinoma mu je treba reči), briše prah s TV (vedno mu je treba reči), daje prat in sušit perilo, zlaga perilo in ga pospravi v omaro (svojega), posesa tla (vedno mu je treba reči).

Sam od sebe redko naredi kaj, ko mu rečeš, naredi takoj brez ugovora. Meni je važno, da se nauči funkcionirati sam (ne pa da si pri tridesetih ne bo znal narediti sendviča ali oprati gat).

Starost: 10 let.
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt,
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 4 krat 6?