Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!
dajtesvetovat

KDAJ SADIT CIPRESE?

02.05.12 14:43
kdaj je najbolje sadit cipresice - živo mejo, ali je vseeno? Prosim še kak nasvet v zvezi s tem. Hvala.
mamulka

Re: KDAJ SADIT CIPRESE?

02.05.12 14:45
Kadarkoli, če kupiš tiste v loncu (se pravi s koreninsko grudo). To so zelo nezahtevne rastline.
Kupi tiste malo lepše (gostejše) in ne nasadi jih na pregosto, ker razmeroma hitro zrastejo. Če ne želiš, da so previsoke, jim čez nekaj let, ko se bodo lepo razrasle, odreži vrh.
Če kupiš cca meter visoke, boš kmalu imela lepo živo mejo, pri tistih nižjih boš pa čakala nekaj let, da bodo opravljale svojo funkcijo.
Načeloma se drevesa in grmovje sadi jeseni. Re so pa ciprese tako trpežne, da če se kupijo v loncih jih lahko presadiš kadarkoli v letu. Mogoče toliko pazi, da ne bo to tik pred najhujšo vročino.

https://trgovina.over.net/home.php?cat=479
http://www.plahuta.si
tko je to

02.05.12 17:16
če se hočeš kregat, bit bolančkana in druge nevšečnosti met, pol pa mej te ciprese, sicer pa ne!!

ciprese so za na britof
dejtesvetovat

02.05.12 17:25
Ojoj...
Kaj pa pol naj dam? Pušpan? Kaj se sploh daje za živo mejo (pa ne da je drago ko žafran)?
poljski javor

02.05.12 17:27
pušpan - neeeeeeee

ta boljš je poljski javor ali pa beli gaber
25-6

02.05.12 17:44
Navedeno
tko je to
če se hočeš kregat, bit bolančkana in druge nevšečnosti met, pol pa mej te ciprese, sicer pa ne!!

ciprese so za na britof

"tko je to", zakaj? lahko obrazložiš?
mamulka

02.05.12 17:58
Ne poslušaj predsodkov, nekje si oglej, ali ti je živa meja iz cipres všeč in se odloči na podlagi tega, kar je tebi všeč.
S cipresami je res malo dela, so zimzelene, lepe, ni čiščenja odpadlega listja, ne rastejo tako hitro, da bi jih bilo treba stalno oblikovat - sploh če imaš veliko prostora za živo mejo, skratka, meni se zdijo idealna rastlina za živo mejo, pa tudi sicer.
tko je to

02.05.12 18:07
Navedeno
25-6
Navedeno
tko je to

ciprese so za na britof

oh, to je že sto krat bilo obrazloženao, po resnici ti povem, da se mi ne lub, bi nastal cel esej ;-)))

sploh pa, ko se je pojavila mamulka
ona ti bo naful povedala saj je brez predsodkov - to je ja edino pomembno za pravilno odločitev
Boom 

02.05.12 18:12
Me ne bi čudilo, če ti je ime Matilda.
nikoli in nikdar

02.05.12 18:32
to je nekaj najgršega kar si lahko človek okoli bajte omisli. ciprese so sicer zelo zdravilne, pozdravijo namreč vse bolezni, samo moraš nekaj časa ležat pod njenimi koreninami.
Daj karkoli drugega, samo teh cipres ne.
pia33

02.05.12 19:13
kaj kdo kje sadi je stvar vsakega posameznika. mi doma nimamo nobene ciprese, ker tašča pravi isto kot nekaj ljudi pred mano zgoraj- ciprese so za britof. me pa moti tudi to da so te ciprese že pri vsaki drugi hiši.
so pa drugače fajne za živo mejo, ker hitro zrastejo(cca10-15cm), sadiš jih lahko celo leto, le v bolj toplih mesecih moraš pogosteje zalivat. čeprav jih ravno poleti jaz osebno nebi sadila.no ja jaz jih sploh nebi;)))
Moje izkušnje

02.05.12 19:14
"dajtesvetovat"

Ne sprašuj strokovnih zadev na forumu, kjer je večina pišočih brezposelnih in brez izobrazbe. Če bi njihovi "nasveti" kaj koristili, potem bi v prvi vrsti ti ljudje najprej poskrbeli zase, pa niso.Ker ne znajo. Ciprese so v Sloveniji (ne pa tudi drugje v Evropi) v starih časih res sadili pretežno na pokopališčih. Kdo pa misliš da se je takrat v splošni revščini in na kmetih ukvarjal z hortikulturo iz Toscane? Danes ko povprečen Slovenec ni več lačen, razgled pa se je nekaterim razširil tudi pol metra čez sosedove planke, temu ni več tako. Zato tudi pri nas Thuje (to kar ti praviš Cipresa) vse bolj zamenjujejo stare vrste živih mej, ki so večinoma bolj občutljive na mraz in škodljivce, pa še več dela imaš z njimi. Strupene pa so bolj ali manj vse lepe rastline. Recimo pušpan je zelo strupen, pa ga tukaj svetujejo prav tisti, ki govorijo o strupenosti cipres?! In v Slovenski tradiciji je pušpan tudi pogrebna rastlina, saj z njim kropimo pokojne. Saj pravim... "stručkoti" iz MONa :)

Kot so ti že povedali. Thuja je trpežna. Sedajle je verjetno še čas za njeno saditev. Če pa bo prekmalu vročina, boste pač morali izdatneje zalivati. Ko smo jih pred leti sadili pri nas, smo najprej skopali jarek, nad katerim naj bi bila potem živa meja. Na dnu jarka smo položili plastično rebrasto cev, kakršna je namenjena električnim inštalacijam v hiši. Na vsakih nekaj centimetrov smo s šilom napikali drobne luknjice. En konec cevi smo zamašili s plutovinastim zamaškom, drugi konec cevi pa speljali tako, da je gledal 10cm ven iz jarka. Na to cev smo nametali nekaj centimetrov zemlje. na tako pripravljen jarek smo v razdalji cca 30cm nasadili mlade Thuje in vmesni prostor med njimi zasuli s zemljo. Ker smo sadili že konec maja in je bilo že vroče, smo vsak večer skozi cevko (na katero smo nataknili lijak)natočili 10 litrov postane vode (da ni premrzla). Thuje so se krasno prijele vse brez izjeme. Takoj po zalivanju pa smo štrleči konec cevi zamašili z eno leseno palčko, da ne zaleze not kakšna žival.

Veliko uspeha ti želim.
mamulka

02.05.12 19:42
Navedeno
tko je to
Navedeno
25-6
Navedeno
tko je to

ciprese so za na britof

oh, to je že sto krat bilo obrazloženao, po resnici ti povem, da se mi ne lub, bi nastal cel esej ;-)))

sploh pa, ko se je pojavila mamulka
ona ti bo naful povedala saj je brez predsodkov - to je ja edino pomembno za pravilno odločitev

Veliko bolj verodostojna boš, če boš svoje mnenje podkrepila vsaj s približkom argumentov, ne z žaljenjem drugače mislečih.
kleki

02.05.12 19:46
Navedeno
Moje izkušnje
"dajtesvetovat"

Ne sprašuj strokovnih zadev na forumu, kjer je večina pišočih brezposelnih in brez izobrazbe. Če bi njihovi "nasveti" kaj koristili, potem bi v prvi vrsti ti ljudje najprej poskrbeli zase, pa niso.Ker ne znajo. Ciprese so v Sloveniji (ne pa tudi drugje v Evropi) v starih časih res sadili pretežno na pokopališčih. Kdo pa misliš da se je takrat v splošni revščini in na kmetih ukvarjal z hortikulturo iz Toscane? Danes ko povprečen Slovenec ni več lačen, razgled pa se je nekaterim razširil tudi pol metra čez sosedove planke, temu ni več tako. Zato tudi pri nas Thuje (to kar ti praviš Cipresa) vse bolj zamenjujejo stare vrste živih mej, ki so večinoma bolj občutljive na mraz in škodljivce, pa še več dela imaš z njimi. Strupene pa so bolj ali manj vse lepe rastline. Recimo pušpan je zelo strupen, pa ga tukaj svetujejo prav tisti, ki govorijo o strupenosti cipres?! In v Slovenski tradiciji je pušpan tudi pogrebna rastlina, saj z njim kropimo pokojne. Saj pravim... "stručkoti" iz MONa :)

Kot so ti že povedali. Thuja je trpežna. Sedajle je verjetno še čas za njeno saditev. Če pa bo prekmalu vročina, boste pač morali izdatneje zalivati. Ko smo jih pred leti sadili pri nas, smo najprej skopali jarek, nad katerim naj bi bila potem živa meja. Na dnu jarka smo položili plastično rebrasto cev, kakršna je namenjena električnim inštalacijam v hiši. Na vsakih nekaj centimetrov smo s šilom napikali drobne luknjice. En konec cevi smo zamašili s plutovinastim zamaškom, drugi konec cevi pa speljali tako, da je gledal 10cm ven iz jarka. Na to cev smo nametali nekaj centimetrov zemlje. na tako pripravljen jarek smo v razdalji cca 30cm nasadili mlade Thuje in vmesni prostor med njimi zasuli s zemljo. Ker smo sadili že konec maja in je bilo že vroče, smo vsak večer skozi cevko (na katero smo nataknili lijak)natočili 10 litrov postane vode (da ni premrzla). Thuje so se krasno prijele vse brez izjeme. Takoj po zalivanju pa smo štrleči konec cevi zamašili z eno leseno palčko, da ne zaleze not kakšna žival.

Veliko uspeha ti želim.

še dobro, da se superinteligenti brez okusa najdejo tudi na monu. Čudno, da si spregledala, da se tem ultra popularnim rastlinam po slovensko reče klek. Aja, ni dovolj nobel, ne spominja na Toskano. Priznam, da tam še nisem bila, res pa da so na sliki ponavadi tiste visokorasle, ne pa to slovensko grmovje okrog bajte.
Navedeno
dejtesvetovat
Ojoj...
Kaj pa pol naj dam? Pušpan? Kaj se sploh daje za živo mejo (pa ne da je drago ko žafran)?

Če hitrost ni na prvem mestu potem imaš milijon možnosti. Meni najlepša živa meja je iz neomejeno različnih vrst grmičevja zasajenega tako, da čez skoraj celo leto vsaj eden cveti. Seveda je pa za to potreben čas in tudi pogledov ne zastre tako močno kot recimo cipresa. Poleg hitrosti je zato pomembno to koliko mora ta živa meja zapirati poglede.

Sicer pa nekaj idej najdeš kar na googlu:
http://www.google.si/search?hl=sl&rlz=1T4GGHP_slSI445SI445&q=Hedges&gs_upl=0l0l0l430lllllllllll0&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=3pyhT42pFYek4ATfrLHrCA&biw=1396&bih=604&sei=4pyhT8P4GYmM4gTn_4jWCA#um=1&hl=sl&rlz=1T4GGHP_slSI445SI445&tbm=isch&sa=1&q=flower+Hedges&oq=flower+Hedges&aq=f&aqi=g-L1&aql=&gs_l=img.3..0i19.40439.42765.0.43415.7.7.0.0.0.0.148.935.0j7.7.0...0.0.trI312_4krQ&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=ee9be8899e0da0ab&biw=1396&bih=604

dejtesvetovat

02.05.12 22:53
Mora zastirat pogled ja, zaradi soseda jo bom sadila.
Navedeno
dejtesvetovat
Mora zastirat pogled ja, zaradi soseda jo bom sadila.

Jaz bi se vseeno poigrala s par različnimi cvetočimi rastlinami, ki so primerne za živo mejo. Bo sigurno lepše kot ciprese:) Če bi pa rada rešila zelo na hitro in cenovno ugodno so pa dejansko ciprese idealna rešitev. Pa potem pred njih kaj cvetočega zasadiš, da ne bo tako pusto.

Dejstva

03.05.12 02:02
- Najboljši čas za sajenje iglavcev je pozno poletje/jesen.
- Strupenih je večina okrasnih rastlin (oleander, glicinija, thuja, pušpan, oktovec...), če jih jemo. Sicer pa se vse naštete uporabljajo tudi v ljudski medicini.
- Ciprese so mediteranskega izvora in rastejo le v toplih krajih (primorska). Drugje rastejo Thuje, ki so bile v Evropo prinešene iz Amerike.
- Thuja je latinsko ime, Klek pa Slovensko. Vendar obstaja veliko različnih vrst in le nekatere imajo tudi slovensko ime (ameriški klek, orjaški klek). Zato se v vrtnarijah večinoma prodajajo pod latinskimi imeni, ki se začnejo s Thuja, dodana pa je beseda, ki rastlino bolje označuje.
- Nekateri Thujam pripisujejo grdo lastnost, da slabo vpliva na druge rastline. V resnici je njen edini vpliv ta, da zaradi svoje gostote in višine dela senco ostalim bližnjim rastlinam. Zato je pogost razlog za medsosedske spore, ker dela senco. Zakon namreč brez soglasja soseda ne dovoljuje zasaditev rastlin tik do meje, če s senco lahko škodujejo drugim rastlinam. V tem primeru je potrebno upoštevati potreben odmik od meje. Se pa sosedje radi pritožujejo tudi zato, ker vas potem ne morejo več špijonirati .
- Thuja je nezahtevna rastlina, ki zelo dobro uspeva na slabem ilovnatem zemljišču, zato je vse bolj popularna.
+-

03.05.12 06:58
Navedeno
25-6
Navedeno
tko je to

ciprese so za na britof

tudi sama sem že večkrat slišala, da so ciprese za na britof, baje imajo negativno energijo.

To sem slišala od bioenergetikov.
bioenergija

03.05.12 07:56
Navedeno
+-
Navedeno
25-6
Navedeno
tko je to

ciprese so za na britof

tudi sama sem že večkrat slišala, da so ciprese za na britof, baje imajo negativno energijo.

Po njihovem škodijo tudi poročni prstani.
jaaaaaaa

03.05.12 11:09
Navedeno
bioenergija
Navedeno
+-
Navedeno
25-6
Navedeno
tko je to

ciprese so za na britof

Po njihovem škodijo tudi poročni prstani.

seveda škodijo, saj vsak drug zakon v slo razpade
vrtnarkabio

03.05.12 11:30
Ciprese (thuja - ameriški klek) so zame res zadnja možnost za živo mejo.

Najboljša možnost so domače vrste, kot je že predlagal nekdo zgoraj, sta najboljša beli gaber in maklen - poljski javor (gosta rast, gaber obdrži liste tudi pozimi - sicer suhe, skozi se pa ne vidi). Če želiš bolj zeleno tudi pozimi, potem je tu pušpan in kalina.
Če želiš zapreti pogled na sosedov vrt (s sosedom vred), je zelo dobra možost lesena ograja brez rež - zavzeme malo prostora in totalno zapre pogled, pa še draga ni, pred njo pa posadiš, kar ti je lepo in cveti, tudi nižje rastline.
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt,
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 12 plus 7?