Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!
Sitaucija na peskovniku - fantek in punčka se igrata, punčka v fantka začne metat pesek, njena mami stoji malo stran in ne reagira - češ se bosta že sama zmenila. Potem začne še fantek metat pesek in ga njegova mami povleče iz peskovnika, okrega in pelje domov.

Situacija na igralih - fantek in punčka se igrata, punčka pljune v fantka, njena mama stoji malo stran in ne reagija - češ se bosta že sama zmenila. Potem začne še fantek pljuvat in ga njegova mami povleče iz peskovnika, okrega in pelje domov.

Teh situacij je še malo morje - nekateri lahko dirkajo okol sendvičem v eni roki in čokolado v drugi, nosijo pijačo po vsej bajti, drugi lahko jedo in pijejo izključno pri mizi.
Nekateri morajo pospraviti igrače za sabo, drugim ni potrebno.
Nekateri z izsiljevalnim jokom dobijo, kar so si vtepli v glavo, drugi ne.

Kaj rečete temu fantku, ko vpraša:" Zakaj pa punčka lahko meče pesek/pljuva, jaz pa ne?"
Zato ker si ti vzgojen, on pa ne, ker si ti priden otrok, on pa ne, zato!!
:) ja, kaj....
Zmotavaš se in zmišljavaš vse sorte. Ko pa otrok enkrat odraste, mu "odraslo" razložiš, da se odgovori za ogroooooomno zadev v grdem obnašanju otrok nahajajo pri "pametnih" (slabih) starših. Vsa modrost, nažalost :(

---------------------------------------------------------------------------------
precej neinteligenten, vendar misli, da je inteligenten in duhovit... "Up and at 'em, Atom Ant!"
To je čisto enostavno.
Kako se ti počutiš, ko ti kdo meče pesek, lopatke v glavo? Kako se počutiš, ko te kdo pljune? Ti je všeč? NI, a ne? Torej, to se ne dela. Ne zato, ker ti to ne smeš, ampak ker tebi ni lepo, ko ti kdo drug to dela, torej takih stvari ne delaj drugemu.

Kako se postaviš pred drugim? Jasno in glasno poveš, da ti to ni všeč in da nočeš. Če nadaljuje, se odmakneš.
Navedeno
atom...ant
:) ja, kaj....
Zmotavaš se in zmišljavaš vse sorte. Ko pa otrok enkrat odraste, mu "odraslo" razložiš, da se odgovori za ogroooooomno zadev v grdem obnašanju otrok nahajajo pri "pametnih" (slabih) starših. Vsa modrost, nažalost :(

Bedasta vzgoja. Otrok že kot zelo majhen ogromno razume, če mu le iskreno in natančno razložiš, za kaj se gre.
Navedeno
Zanima me
Sitaucija na peskovniku - fantek in punčka se igrata, punčka v fantka začne metat pesek, njena mami stoji malo stran in ne reagira - češ se bosta že sama zmenila. Potem začne še fantek metat pesek in ga njegova mami povleče iz peskovnika, okrega in pelje domov.

Situacija na igralih - fantek in punčka se igrata, punčka pljune v fantka, njena mama stoji malo stran in ne reagija - češ se bosta že sama zmenila. Potem začne še fantek pljuvat in ga njegova mami povleče iz peskovnika, okrega in pelje domov.

Teh situacij je še malo morje - nekateri lahko dirkajo okol sendvičem v eni roki in čokolado v drugi, nosijo pijačo po vsej bajti, drugi lahko jedo in pijejo izključno pri mizi.

Kaj rečete temu fantku, ko vpraša:" Zakaj pa punčka lahko meče pesek/pljuva, jaz pa ne?"
Lepo po pravici: ona je slabo vzgojena! Starši je ne vzgajajo! Le tako lahko otrok dobi občutek, da ga njegovi starši pravilno vzgajajo s tem, ko mu ne dovolijo metati peska v druge. V nasprotnem primeru lahko dobi otrok občutek, kot da se z njim ravna kot s sužnjem (četudi kasneje, ko odraste, uvidi, da je imela mati prav - vendar pa slabša samopodoba ostane. Torej skratka - lepo po resnici povedati!
Kar se mene tiče to res ni problem. Kot prvo, če bo tuja punčka metala pesek v mojega sina, ji bom brez težav povedala, da se to ne počne in da tega ne dovolim. Še toliko boljše, če je mama zraven in sliši, bom isto povedala tudi njej. Seveda isto velja za mojega sina.

Tako tudi na vprašanje zakaj pa oni lahko, jaz pa ne, mojim otrokom povem, da očitno njegova mama misli, da je tako prav in mu to dovoli, jaz pa ne. Tudi tu ne vidim problema.

To je zelo podobno temi izpred nekaj dni (mogoče včeraj?), ko mama sprašuje, kaj naj naredi, ko sosedovi otroci razmetavajo, pospravljajo pa ne. Pa res mame nimate nobene samozavesti in se bojite vseh, tudi otrok? Saj veste, da ta vzorec poberejo tudi otroci, a ne? Spravite se malo k sebi, no, glavo gor in pogumno dalje. Boste koristili sebi in otrokom.
Navedeno
enostavno*
To je čisto enostavno.
Kako se ti počutiš, ko ti kdo meče pesek, lopatke v glavo? Kako se počutiš, ko te kdo pljune? Ti je všeč? NI, a ne? Torej, to se ne dela. Ne zato, ker ti to ne smeš, ampak ker tebi ni lepo, ko ti kdo drug to dela, torej takih stvari ne delaj drugemu.

... Kako se ti počutiš, ko si lahko pokonci do polnoči? Kako se ti počutiš, ko lahko ješ vse obroke v dnevni sobi pred TV-jem? Kako se ti počutiš, ko lahko spiš do 12 ure? Kako se ti počutiš, ko lahko igraš igrice po 5 ur na dan? Kako se ti počutiš, ko imaš mobitel za 250€?....

Morda pa ni vse tako čist čist enostavno?!

---------------------------------------------------------------------------------
precej neinteligenten, vendar misli, da je inteligenten in duhovit... "Up and at 'em, Atom Ant!"
Navedeno
mmmaaa

tako, ponavadi še naglas pred nevzgojenim staršem.
Najprej ne razumem, zakaj mamica okrega fantka, če je videla, da je punčka začela metati pesek vanj in tudi pljuvati. V tem primeru.

Jaz bi pač sina odstranila, brez da ga kregam in mu lepo razložila, da se to ne sme, četudi je punčka tako ravnala, da punčka ne dela prav. Pika!
Kregala bi ga v primeru, da bi še vedno, kljub opozorilu, metal pesek in pljuval.
Navedeno
bedasto
Bedasta vzgoja. Otrok že kot zelo majhen ogromno razume, če mu le iskreno in natančno razložiš, za kaj se gre.

Opažam, da sta svet (in MON) polni osebkov, ki so bili deležni "nebedaste" vzgoje - srečni ljudje z zdravim slogom življenja, z veliki srečnimi družinami, številnimi prijatelji in konjički... :(

Jaz takole:

Navedeno
točno
Navedeno
mmmaaa

Prvi del stavka je pa še zato ker si ti naš in mi se ne obnašamo tako...
Aja, še tole; predvsem pa ga ne vlečem iz peskovnika ali od igral če sam noče iti.
Je ze prislo do takih situacij, ampak je sin ze zelo zgodaj sam ugotavljal (in tudi zelo na glas komentiral), da je pa ta drugi otrok zelo slabo vzgojen.

Ker se z njim ze od malega veliko pogovarjam o vsem mogocem, so mu bile zadeve kmalu jasne. Posledicno si je zacel pazljivo izbirati druzbo; se mi zdi, da se lepo vzgojeni otroci itak "zavohajo" med sabo. Pa ne, prosim, trditi, da so taki otroci redkost; v sinovi skupini v vrtcu so sami taki - v stirih letih se je to ze dodobra pokazalo in potrdilo.

Nikoli pa ne bom pozabila situacije na igriscu, ko mu je vrstnik vrgel kamen v hrbet, sine (tri leta in pol) pa je odkorakal do njegove mame in ji povedal, da naj vendar razlozi svojemu otroku, da se tako ne obnasa, ker lahko koga poskoduje. Priznam, da sem z zanimanjem opazovala, kako je mamica zardevala in potem godrnjaje odvlekla malega rogovileza z igrisca.
Zakaj pa ti ne rečeš punčki, da se to ne dela, če je pljunila/vrgla pesek na tvojega sina? Jaz bi njej rekla in to toliko naglas, da me sliši tudi njena mama! Če pa mami kaj ne bi bilo všeč, bi pa tudi njej razložila!
S tem, da pa svojega sina umakneš iz igrišča, ga pa učiš, naj se odmakne iz raznih situacij, namesto, da se postavi zase!!! S tem ne mislim, da ga uči, da naj drugega otroka udari, ampak naj mu reče: "to se ne dela, ker me boli!"
Kako se bo tvoj otrok postavil zase, če se še ti ne znaš!!!!!???????
otroci so kopije svojih staršev

Re: Kaj odgovorite otroku ko vas vpraša: "Zakaj pa on lahko jaz pa ne?"

21.03.12 14:05
Navedeno
53544
Navedeno
Zanima me

Lepo po pravici: ona je slabo vzgojena! Starši je ne vzgajajo! Le tako lahko otrok dobi občutek, da ga njegovi starši pravilno vzgajajo s tem, ko mu ne dovolijo metati peska v druge. V nasprotnem primeru lahko dobi otrok občutek, kot da se z njim ravna kot s sužnjem (četudi kasneje, ko odraste, uvidi, da je imela mati prav - vendar pa slabša samopodoba ostane. Torej skratka - lepo po resnici povedati!

te moram popraviti: mama punčke v tem primeru je slabo vzgojena ali pa lena in se ji ne da ukvarjati s trenutnimi napakami, ki jih dopušča pri vzgoji svojega otroka in zato prenaša tak vzorec tudi na svojo hči. Starš je vzgled svojemu otoku že od malih nog. in Otrok je zrcalo svojega starša ( letanje s hrano naokrog, hranjenje vse prej drugje, kot za mizo, ipd...)

Opažam pa, da je ležernost nekaterih staršev, sploh na javnih igralnih površinah dostikrat nemogoča. Prižigajo cigareto za cigareto v bližini tudi drugih otrok ( če že svojega zastruplja, ni potrebno še drugih, saj otroci niso izbrali njih za družbo na igrišču, ampak svež zrak), se odmikajo v čvekalne gruče po dve tri mame in šele ko začnejo otroci piskati in jokati, zmajejo svoje dostikrat lene riti na prizorišče dogodka...
Navedeno
atom...ant
Navedeno
enostavno*
To je čisto enostavno.

... Kako se ti počutiš, ko si lahko pokonci do polnoči? Odlično! Ampak, ko je treba naslednji dan vstat, je daleč od odlično! Kako se ti počutiš, ko lahko ješ vse obroke v dnevni sobi pred TV-jem? Super! Ampak, ko je treba potem dnevno počistit, ni več super! Kako se ti počutiš, ko lahko spiš do 12 ure? Fajn! Ampak ko potem dan endvatri mine, ni fajn! Kako se ti počutiš, ko lahko igraš igrice po 5 ur na dan? Krasno! Samo ko si potem ves matast, ni krasno! Kako se ti počutiš, ko imaš mobitel za 250€? Bi me bolelo srce in še tako prijetno čvekanje ne bi odtehtalo ....

Morda pa ni vse tako čist čist enostavno?!
Navedeno
arteP
Zakaj pa ti ne rečeš punčki, da se to ne dela, če je pljunila/vrgla pesek na tvojega sina? Jaz bi njej rekla in to toliko naglas, da me sliši tudi njena mama! Če pa mami kaj ne bi bilo všeč, bi pa tudi njej razložila!
S tem, da pa svojega sina umakneš iz igrišča, ga pa učiš, naj se odmakne iz raznih situacij, namesto, da se postavi zase!!! S tem ne mislim, da ga uči, da naj drugega otroka udari, ampak naj mu reče: "to se ne dela, ker me boli!"
Kako se bo tvoj otrok postavil zase, če se še ti ne znaš!!!!!???????

Mogoče se nisem dobro izrazila.
Ne umikam otroka in ga ne kregam, če punčka meče pesek,pljuva itd...

Umaknem ga, če začne še on metat pesek in pljuvat.
Navedeno
Rok-1
Aja, še tole; predvsem pa ga ne vlečem iz peskovnika ali od igral če sam noče iti.

Se pravi tičiš na igralih tudi po 3,4 ure, ker naš bi bil skoz na igralih - sploh ne bi šel domov.

Po drugi strani pa - če se tvoj na igralih neprimerno obnaša, ga kar pustiš tam?
Navedeno
Rok-1
Jaz takole:

Navedeno
točno
Navedeno
mmmaaa

Podpišem
Navedeno
e bolj enostavno

... Kako se ti počutiš, ko si lahko pokonci do polnoči? Odlično! Ampak, ko je treba naslednji dan vstat, je daleč od odlično! Kako se ti počutiš, ko lahko ješ vse obroke v dnevni sobi pred TV-jem? Super! Ampak, ko je treba potem dnevno počistit, ni več super! Kako se ti počutiš, ko lahko spiš do 12 ure? Fajn! Ampak ko potem dan endvatri mine, ni fajn! Kako se ti počutiš, ko lahko igraš igrice po 5 ur na dan? Krasno! Samo ko si potem ves matast, ni krasno! Kako se ti počutiš, ko imaš mobitel za 250€? Bi me bolelo srce in še tako prijetno čvekanje ne bi odtehtalo ....

:) tipični odgovori odrasle osebe.
Vsi najstniki sveta skupaj bi se polulali od smeha ob takemu odgovoru najstnika.

Zato, ker si ti moj/naš in pri nas se obnašamo tako. Kako se drugje, je pa njihova stvar. Pa smo že v najstniških in to š evedno velja. Miljavžentkrat sem že dobila, da "drugi" lahko, naši pa ne. Odgovor je še vedno isti - drugi niso moji in za druge me ne skrbi, zate me pa. Če so zelo vztrajni, dobijo še tisto, ki se pri nas vleče že iz generacije v generacijo - a če bodo drugi na glavo na beton skakal in 4. štuka- a boš ti tud???
Navedeno
atom...ant
Navedeno
e bolj enostavno

:) tipični odgovori odrasle osebe.
Vsi najstniki sveta skupaj bi se polulali od smeha ob takemu odgovoru najstnika.

Potem pa očitno ne znaš to na pravi način povedat :P

Pri nas poleg teorije uporabimo kdaj tudi prakso. Poskusi, pomaga.
Navedeno
še jaz se
Navedeno
Rok-1
Jaz takole:

Navedeno
točno
Navedeno
mmmaaa

Podpišem

Jap, točno tako!
Kot prvo, nikoli ne komentiram drugega otroka kot osebe, da je navzgojen, ni priden...., pač pa le njegovo dejanje. Razložim mu, da dotično dejanje ni v redu, zato mi tega ne počnemo. Če je na volji (seveda odvisno od starosti in dojemnljivosti) se pogovoriva tudi o njegovih občutkih in skupaj poiščeva najustreznejši način, kako odreagirati. No, to zadnje prakticirava šele kako leto z že šolskim otrokom.
moj še nima 4 leta, pa se bi sam postavil zase in okaral punčaro, če bi vanj vrgla pesek. Jasno in glasno bi ji povedal da se to ne dela in naj takoj neha!
Če bi še nadaljevala, bi jo tudi sam zasul s peskom in šel potem stran haha....ja tako obračunajo malčki......in prav mu dam! Redko sem v vlogi sodnika kdo ima prav, zna sam urediti, običajno po mirni poti! Se je pa tudi že zgodilo, da je pravično razsodil v igri ali kregu na igrišču.....med popolnoma neznanimi otroci, kjer je samo posredoval, ni bil udeleženec..........
Kot prvo, nikoli ne komentiram drugega otroka kot osebe, da je navzgojen, ni priden...., pač pa le njegovo dejanje.

S tem se v bistvu strinjam - vendar pa situacija dostikrat nanese, da se tako pac ne da, oziroma da tak pristop ne bi dosegel zeljenega ucinka. Teoreticno imas pa popolnoma prav, ja.
Hja, pri mlajših otrocih zna to bil malce težje, ker na svet gledajo črno belo :-) Pač prilagodiš letom in trenutni situaciji.

Imam najstnico, ki v bistvu zdaj dosti bolj, kot pa prej kdaj, sprašuje oz. "meče pod nos" ravno to!
Moj odgovor je, da če jo jaz ne primerjam z drugimi, kadar bi ustrezalo meni, ne sprejmem tega, da se ona primerja z njimi, kadar bi ustrezalo njej!!! :-) Konec. Pika.

Kot šolarka sem pogosto od mame dobivala pod nos točno ta stavek, in sicer, v primeru, ko sem jaz pisala test (ali bila vprašana) in dobila 4, najboljša prijateljica pa 5. Mami me je vedno vprašala, koliko je pa ona pisala/dobila? In če je ona dobila boljšo oceno je vedno sledilo vprašanje: Zakaj je pa ona lahko dobila 5, ti pa ne? Sicer je bilo to vedno retorično vprašane, prav tako nikoli niso od mene zahtevali samih petic. Tudi mami je to izrekla tako bolj "by the way", ampak kako sem sovražila to!!! Prisegla sem si, da tega ne bom počela pri svojih otrocih in zaenkrat mi uspeva :-)))
Tudi jaz ponavadi ne komentiram vzgoje drugih otrok pred svojimi otroki, komentiram pa njihovo neprimerno vedenje.
Zadnjič smo imeli obiske in nek malček je z vso ihto napadel našo mačko, ki je ravno prišla v kuhinjo. Mački seveda ni bilo nič jasno, njegovi mami pa je bilo to silno zabavno in se je smejala. Mali jo je najprej oklofutal, potem pa še "zlasal", ker je dolgodlaka ni imel problema zagrabit. Jaz sem stekla proti njima, konec koncev bi se mačka lahko začela branit, mami pa se je zdelo še bolj zabavno. Malemu sem jasno povedala, da se to ne dela, da tudi živali boli. Našo otroci so bili popolnoma zgroženi nad njegovim dejanjem.
On se je obrnil in šel, mama pa tudi ni rekla nič. Ko me je sestra vprašala, kje je mačka, je ona "ponosno" povedala, da jo je dobil njen sin v roke in je šla raje ven.
Navedeno
Zanima me
Navedeno
Rok-1

Se pravi tičiš na igralih tudi po 3,4 ure, ker naš bi bil skoz na igralih - sploh ne bi šel domov.

Po drugi strani pa - če se tvoj na igralih neprimerno obnaša, ga kar pustiš tam?

1. Večinoma ne. Povem pa že vnaprej koliko časa je za igrala na voljo. Ko poteče - greva (ali gremo).
To da ga ne vlečem ven je letelo na vlečenje ven zaradi prepira z drugimi otroci.

2. Nikoli (kadar sem v bližini) se noben moj ali skoraj moj (nečaki) neprimerno ne obnaša - sploh pa ne dopuščam neuvidevnosti ali nevljudnosti do drugih.
odgovorila bi - zato ker je poredna ti pa ne .
"Zato, ker sem jaz tvoja mama in ti tega ne pustim." Pri petletnici vedno zaleže :)
Skrbi me za starše, ki se "bojijo" svojih otrok do te mere, da imajo celo slabo vest, ker jih vzgajajo tako, kot se njim zdi prav.

Nič hudega, če otrok že zgodaj spozna, da smo ljudje različni, da imamo različne navade, vzgojo, kulturo. Nič takega ni vprašal, če ga zanima, zakaj on ne sme - posebno pri pljuvanju in metanju peska mislim, da ni dileme, zakaj ne:)
Seveda bi bilo pa otroku grozno čudno, da on ne sme metati peska in pljuvati, mami pa lahko na glas kritizira mamo od "nevzgojene" deklice ali celo krega tisto deklico.

Imeti je potrebno malo občutka. Dovolj je odgovor, ker mi ne delamo tako. Seveda, če je to res:)
Ne da otrok ne sme po sobi s kozarcem in v čevljih, prijatelji od staršev pa pridejo lahko v dnevno obuti in tam nazdravljajo s šampanjcem - to otrok opazi in ne potrebuje dodatnih razlag:)
Navedeno
me me me
"Zato, ker sem jaz tvoja mama in ti tega ne pustim." Pri petletnici vedno zaleže :)

Misliš, da bo zaleglo tudi pri 8, 10, 12 - letnici? Sedaj še lahko uveljavljaš svojo avtoriteto, kasneje pa je ne boš mogla več, ker boš dobila vse povrnjeno z dvojno dozo! :D

Nevzgojne in brez učinka so fraze: "Ker ti jaz ne pustim! Ker sem jaz tako rekla!", ipd. Svetujem ti, da že sedaj spremeniš svojo vzgojo in najprej spremeniš svojo avtoriteto do otroka, če kasneje ne želiš imeti težav, ker boš vse nazaj dobila poservirano, pa še z dodatkom - pri deklicah še posebno.
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt,
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 20 minus 9?