Najbolj brane teme zadnjega tedna:
sre, 15. maj 2013
pet, 17. maj 2013
sob, 18. maj 2013
ned, 19. maj 2013
pon, 20. maj 2013
čet, 16. maj 2013
sre, 15. maj 2013
čet, 16. maj 2013
tor, 21. maj 2013
čet, 16. maj 2013

|
smrekca zelena
do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:12 |
|
Simpatizer SDS
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:14 |
|
vsaj
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:14 |
|
pikica pokica :-)
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:15 |
|
cikcak.
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:15 |
|
arkyca
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:17 |
|
stefanie
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:18 |
|
immam
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:19 |
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:28 |
|
Krena***
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:36 |
|
Žena od možeka
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:39 |
|
Kr neki
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:41 |
Navedenocikcak.
Jaz sem pospravila včeraj. Postavili smo pa za miklavža.
|
andii
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:43 |
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:44 |
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:48 |
|
tako mi
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:56 |
|
morana
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 09:57 |
|
creativa nepr.
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 10:01 |
|
lilikaaa
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 10:05 |
NavedenoKr nekiNavedenocikcak.
A vi pa kar malo po svoje? Pa saj to nima nobenega smisla, da se ne držite nobenih običajev,...ne vem no,....
Mi postavljamo na božični večer in podiramo 6., ko so sv. trije kralji.
|
ja res no
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 10:06 |
A vi pa kar malo po svoje? Pa saj to nima nobenega smisla, da se ne držite nobenih običajev,...ne vem no,....
|
dejansko
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 10:11 |
Navedenoja res noNavedenoKr nekiNavedenocikcak.
Ja res, en red bi pa moral bit tud pri smrekcah, ne?
Kaj, če bi meli kar referendum in zadevo uzakonili, da se ve, kako in kaj. Ne pa, da se že od začetka decembra grunta, kdaj postavit in pol v januarju, kdaj podret ...
|
Butasto
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 10:15 |
NavedenodejanskoNavedenoja res noNavedenoKr nekiNavedenocikcak.
Ja res, en red bi pa moral bit tud pri smrekcah, ne?
Kaj, če bi meli kar referendum in zadevo uzakonili, da se ve, kako in kaj. Ne pa, da se že od začetka decembra grunta, kdaj postavit in pol v januarju, kdaj podret ...
Pa dajmo ustanovit inšpekcije, ki bodo hodile po domovih in devale kazni za morebitne prekrške, ker hej-če postaviš samo minuto prej kot je običaj, potem je to hud zločin!
|
ni butasto
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 10:23 |
NavedenoButasto
Pa normalno, da se običaje in navade spoštuje. Drugače pa ne vidim smisla, da sploh postavljate smrekco,...a da se mal sveti po hiši,.....brez veze,.....lahko obestie tudi lučke na omaro, pa bo isti učinek!
|
enako
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 10:29 |
Navedenopikica pokica :-)
ta konec tedna podremo, nima več smisla
|
Butasto
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 10:45 |
Navedenoni butastoNavedenoButasto
Pa normalno, da se običaje in navade spoštuje. Drugače pa ne vidim smisla, da sploh postavljate smrekco,...a da se mal sveti po hiši,.....brez veze,.....lahko obestie tudi lučke na omaro, pa bo isti učinek!
Ni res, vsak se sam, po svoji lastni presoji in volji svobodno odloči, katere običaje in navade bo spoštoval.
|
do 2013
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 11:06 |
|
tudiposvoje
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 11:41 |
|
mini321
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 11:54 |
|
Ni res
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 12:20 |
NavedenotudiposvojeNavedenoKr nekiNavedenocikcak.
Če se že greš običaje se smrekica postavlja na sveti večer pospravlja pa na svečnico - torej 2.2. in ne 6.1. na svete tri kralje.
|
mimi345
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 12:46 |
Navedenouluru
Postavili 24., pospravili 2. 1.[/quoteEnako mi.
|
mala maja
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 12:47 |
|
ja res no
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 13:07 |
NavedenoButastoNavedenoni butastoNavedenoButasto
Ni res, vsak se sam, po svoji lastni presoji in volji svobodno odloči, katere običaje in navade bo spoštoval.
Se popolnoma strinjam s tvojo izjavo. Samo ne moreš si pa vseh običajev in navad prirejat in spreminjat, ker potem to nima ne repa in glave. ALi ga sprejmeš ali ne, ne moreš ji pa sprejet in jih obrnit na glavo.
Nisem se zapela samo zaradi smrekice, če bi bilo to samo to, z lahkoto spregledam. Problem je, ker si današnja družba vse običaje in navade prireja sebi v prid in se ne ozira na spoštovanje tradicije. Si samo zamisliš kaj od tega bo imela generacija čez 100 let?
Npr. miklavž dva dni prej, ker je vikend ali da otroci ne vstajajo zgodaj, smrekca se postavlja in podira kakor jim paše, za pusta hodijo namaškadrani cel teden in še dlje, velikonočni zajček je začel nositi igrače in ostao plastično navlako namesto pirhov, zajtkujejo itak ne skupaj, ker otroci velike noči še ne kapirajo,sveče znosijo na grob že teden dni pred 1.11., da se potem ne gužvajo.......Da bi za kakšen praznik izobesili zastavo, pa itak ne pride na pamet več kot polovici ljudi.
No zato me to prirejanje moti.
|
no ja, običaji se spreminjajo
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 13:10 |
|
REOBIČAJI
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 13:39 |
Navedenono ja, običaji se spreminjajo
No ja, tudi običaji se spreminjajo.
Ko sem bila otrok, smo smrekico postavljali 31. 12. , na silvestrovo, podirali pa 6. 1. Sedaj jo prav tako postavljamo na silvestrovo (ker ne praznujemo božiča), podremo pa na svečnico. Aja, imamo pa novoletno smrečico in ne božično drevesce :)
|
švedi
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 13:59 |
|
običaji gor, običaji dol
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 14:01 |
NavedenoREOBIČAJINavedenono ja, običaji se spreminjajo
No ja, tudi običaji se spreminjajo.
Ko sem bila otrok, smo smrekico postavljali 31. 12. , na silvestrovo, podirali pa 6. 1. Sedaj jo prav tako postavljamo na silvestrovo (ker ne praznujemo božiča), podremo pa na svečnico. Aja, imamo pa novoletno smrečico in ne božično drevesce :)
pojdi v najbljižjo cerkev pa boš videla da tisti ki se običajev držijo postavljajo smrekico in jaslice 24.12 in jo pospravljajo na svečnico. Če imaš ti novoletno smrekico in ne božične in če ne praznuješ božiča in tudi sicer nisi verna, potem je čisto licemerstvo da imaš smrekico bodisi do svetih treh kraljev, bodi si do svečnice. Oba praznika sta krščanska in vezana na vero. Če imaš novoletno smrekico jo torej podri po končanih novoletnih praznikih, glede na to da cerkvenih ne praznuješ.
|
Sveti duhovnik
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 14:28 |
|
takole:
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 14:32 |
|
primadonna
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 14:48 |
Navedenotakole:
Sicer sem pa -nevedno, priznam- mislila, da je božič eden lepših krščanskih praznikov, saj se vendar takrat rodi vaš Jezušček - no, pa vidim, da si eni še tisto malo prijetnega pokvarite s pravili. NA MESTU!!!-POZOR!!!-MARŠ!!!!!..... ali kako že?
|
ja saj res!
Re: do kdaj boste imeli okrašeno?05.01.12 15:03 |
NavedenoprimadonnaNavedenotakole:
Sicer sem pa -nevedno, priznam- mislila, da je božič eden lepših krščanskih praznikov, saj se vendar takrat rodi vaš Jezušček - no, pa vidim, da si eni še tisto malo prijetnega pokvarite s pravili. NA MESTU!!!-POZOR!!!-MARŠ!!!!!..... ali kako že?
Verjetno gre to nekako takole: 24. decembra ženičke že ob 7h zjutraj začnejo po hiši iskat okraske od smrečice, smrečico, jaslice itd. Potem začnejo ob 21:00 (točno, do sekunde natančno, bog ne daj kaj prej) okraske vesiti na smrečico. Ob 21:34 postavijo hišico za jasli. Ob 21:35 postavijo jezuščka v jasli in v naslednjih sekundah hitro še vse ostale možičke. Ob 22:27 dajo na smrečico "špico", do takrat se pa s kirurško natančnostjo ukvarjajo s tem, kje bo stala kakšna ovčka, ali bo jezušček obrnjen proti severu, vzhodu, zahodu ali jugu in popravljajo zadnje detajle. Nato ob 22:16 prižgejo lučke in slavijo Jezušča. Mogoče zaplešejo tudi kakšen naroden ples, ker je to pač zelo pomembno-ampak seveda, spet vsi koraki do sekunde natančno usklajeni. Nato se gredo ženičke točno ob 23:01 pripravljat za k polnočnicam in potem skupaj marširajo tja. Nadaljni dnevi seveda potekajo po točno določenem urniku, do sekunde natančno seveda. 6. januarja pa začnejo zjutraj ob 7h s podobno procesijo kot 24. decembra, vendar v obratnem vrstnem redu. Na koncu sledi paritveni ples. Živeli prazniki :)

© Med.Over.Net 2000 - 2012 | Pogoji uporabe
Siix d.o.o. - Tehnične rešitve in lastnik blagovne znamke. Zavod Med.Over.Net - skrbnik vsebinskega delovanja.