Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!
vešča

tabor mojca


19.07.11 12:50
Moj otrok gre v tabor v nedeljo,pa me že tri dni najeda da ne gre ker je od predhodnikov slišal da je letos ful bed.
opic_

Re: tabor mojca


19.07.11 12:56
Pa naj gre Mojca kam drugam v tabor.
tralalalalalalalala

Re: tabor mojca


19.07.11 12:58
ne vem od koga je slišal, da je ful bed...naša je bila in je blo fajn tko kot vsako leto
pri nas doma

Re: tabor mojca


19.07.11 13:27
Naša otroka sta bila na taboru enkrat - in menda točno enkrat preveč.
Me je začudilo - ker sta sicer vedno zadovoljna z vsemi počitniškimi kolonijami in tabori.
Predvsem ju je menda motil upravnikov odnos do otrok, pa končni nastop, za katerega so se morali na silo pripravljati, pa dejstvo, da so šli jahat - in je bilo premalo konj (seveda, če so šli jahat vsi naenkrat), pa dejstvo, da so se šli vozit s kanuji in je vožnja trajala le 5 minut ....
Če se prav spomnim, je bilo kar poceni, ampak tja nista želela več.
Priporočam tabore v domovih CŠOD!
mrcina

Re: tabor mojca


19.07.11 13:54
Zanimivo, na spletnih straneh je objavljen poimenski seznam prijavljenih na tabor?!
Starši soglašate s tem?

http://www.drustvopm-mojca.si/w2/seznam-vpisanih-otrok-na-vesele-angleske-pocitnice-2011,174.html
pri nas tudi

Re: tabor mojca


19.07.11 13:54
Tudi pri nas je ista pesem, zelo jih je motil odnos upravnika do otrok, in ostalega osebja.Ne samo upravnik cela njegova familija se obnaša tako.Vsiljujejo dejavnosti, ki so njim všeč kar pa še ne pomeni da so otrokom v veselje. Vse je neki na silo, nobene spontanosti.Drgač so bili pa navdušeni nad vsemi letovanji ki jih ponuja zpms.je pa tabor zelo lepo urejen, sm sporen je pa upravnik.Škoda da ima občutek da je najboljši.
sergi

Re: tabor mojca


19.07.11 14:43
Zanimivo!
Moja sta bila prvič( 6 in 8 let) in ni bilo pripomb. Dobili smo tudi CD s posnetki in nikjer nisem videla nič spornega.
Kar se pa tiče upravnika... Ali se zavedate, da je v taboru naenkrat okoli 170 otrok? Kaj to pomeni? Tu ravno primeren čas za spontanost! Sama mislim, da je pomembno, da so dejavnosti dobro in skrbno načrtovane. Pomembni so red, disciplina in stalen nadzor. Sama lahko rečem le - kapo dol - kolikor mi je znano, še niso imeli izgredov in večjih poškodb - 170 otrok naenkrat pač ni mačji kašelj!!!

Pa še to - mislite, da bodo najeli 170 konj, da bodo vsi "sončki" naenkrat lahko jezdili?

lp
pri nas doma

Re: tabor mojca


19.07.11 14:57
Navedeno
sergi
Pa še to - mislite, da bodo najeli 170 konj, da bodo vsi "sončki" naenkrat lahko jezdili?

lp

Nikakor ne, verjetno pa bi z nekaj malega načrtovanja lahko planirali ure ježe tako, da bi vsak dan jahala ena od skupin.... - če že jahanje oglašujejo in obljubljajo!

Red in disciplina sta v taboru nujna, aroganca upravnika pa povsem nepotrebna.
jahanje

Re: tabor mojca


19.07.11 15:20
Jahanje konj sploh ni več, ravno zaradi arogance upravnika.......
Vse dejavnosti, ki jih dodatno plačaš v taboru so na brzino.....škoda vsakega evra.
sergi

Re: tabor mojca


19.07.11 15:35
Cena je bila enotna - letos nismo nič doplačevali ( le obisk toplic, kar pa je verjetno prav, zaradi vremena). Upravnika sem srečala dvakrat (prvi in zadnji dan) - mislim, da ni prav nič aroganten. Ko smo prišli po otroka, se mi je zdelo, da ga zelo spoštujejo in ga imajo radi. Mislim, da se tisti otroci, ki so upoštevali pravila v taboru, nimajo za kaj pritoževati. Letos sem jih vpisala ravno zaradi tega, ker so naši prijatelji, ki imajo otroke tam že več let, zelo zadovoljni. Le ena družina ne- le zakaj? Mogoče pa slutim odgovor- le kakšen dan na leto preživimo z njihovimi sončki, pa je takoj jasno, kje je bil problem. Danes ne hodijo več, zdaj imajo vedno večji problem starši. Zanimivo, kajne?


Pa me vseeno zanima... Kako ste občutili aroganco upravnika?

lp
moji bili že

Re: tabor mojca


19.07.11 16:08
lepe. lepe počitnice, mentorji kul, samo vodja in njegova pomočnica pa bljek
pri nas doma

Re: tabor mojca


19.07.11 17:04
Navedeno
sergi

Pa me vseeno zanima... Kako ste občutili aroganco upravnika?
lp

Torej - po tvojem so bili nezadovoljni srcrkljani, pa vseeno nevzgojeni sončki :) - OK, mislim, da moja dva gotovo ne sodita v drugo (če že morda delno sodita v prvo) kategorijo.

Aroganca vodje Janeza - hja, ko smo prišli po otroka, se je napihoval pred starši kot žaba. Malce nesimpatično, vendar ne arogantno.
Sta mi pa otroka povedala, da so za drobne "prekrške" (drobne razposajenosti) otroci dobivali nesmiselne kazni, otroka sta prosila za dodatni odeji, pa je bilo rečeno, da "naj pač potrpita, pa bo".
Tuširati se niso smeli in deklica je bila okarana, ker si je predolgo umivala lase, saj je očitno tabor ekološko naravnan in se varčuje z vodo in energijo - OK, res ne bo nobenega konec, če se par dni pošteno ne umije (četudi omejevanja vode niso oglaševali).
Ampak da te pride otrok prosit, če lahko pride nekdo v hišico popravit vrata, ker se ne zapirajo dobro, pa ga odsloviš z " a se bojiš, da bi ti kaj ukradli", no, tole je pa malo tako...

Ko sem poslušala še druge otroke, sem v mislih videla napis nad vhodom: "Arbeit macht frei" ...
Belkica

Re: tabor mojca


19.07.11 17:17
Otroški tabor enačiš s koncentracijskimi taborišči????????????? A si ti normalna??????
pri nas doma

Re: tabor mojca


19.07.11 17:30
Navedeno
Belkica
Otroški tabor enačiš s koncentracijskimi taborišči????????????? A si ti normalna??????

Mislim da sem.
Občutek je nastal izključno zaradi upravnika, ki me je asociiral na kapota...
sergi

Re: tabor mojca


19.07.11 17:36
No, ja... Mislim, da ni tako hudo :-)
Res pa je, da otroci vsak po svoje prenašajo odsotnost od družine. Včasih tudi malo pretiravajo...
Sem še enkrat povprašala otroka, če sta dobila kakšno kazen, pa sta me samo debelo gledala. Tudi nista vedela, da bi kdo drug, razen, če so zelo nagajali ali bili nesramni.
Če je res tako, kot pravite vi, bi bilo prav, da se glede takšnih stvari upravnika opozori - s tem se vsekakor strinjam.
Vseeno pa sem vesela, da je bila naša izkušnja pozitivna.
Lep pozdrav!
mirn

Re: tabor mojca


19.07.11 19:26
Sem pa res šokirana kaj pišete. Moja je letos bila drugič, stara je 13 let in mi je rekla, da želi iti naslednje leto kar dva termina. Janez je res strog, ampak meni se zdi prav, da otroci vedo kdo je glavni, saj pri skoraj dvestotih otrocih moraš imeti neko komando, razen, če ste doma navajeni, da imajo otroci glavno besedo.
Zanimivi so tudi mentorji, mladi, zabavni..hrana odlična, kuhajo in strežejo z Grand hotela, otroci se res ne umivajo radi, grejo pa kar dva krat na kopališče, pa še s cevjo jih Janez namaka...in še in še.
Moja je rekla, da se počuti varno in, da nima nobenih pripomb preko Janeza. Res jo je letos v šotoru zeblo, ampak bomo vedeli za drugo leto in ji bomo dali zraven še spalko.
Mi smo zadovoljni in kar deset hčerinih prijateljev in sošolcev iz šole (MB) se udeležuje tega odličnega Tabora.
Je pa res, da so nekateri otroci izredno razvajeni, za kar pa se morajo zahvaliti staršem.
Meni se zdi lepa izkušnja in vesela sem, da smo ta tabor našli. Ga priporočam.

Re: tabor mojca


19.07.11 19:49
Mislimmmm ... saj ne morem verjeti !

Naša je bila lani prvič stara 6 let. Šla je sama brez poznanih in razen normalnega domotožje prvi dan ni bilo nobenih pripomb. Ko sem jo vprašala kaj misli o Janezu je rekla, da je to največja faca tabora in da je kul in prijazen.

Letos je šla drugič in s seboj vzela še prijateljico.

Malo reda in discipline ni škodilo še nikomur in v vsaki skupini se mora vedeti kdo je šef. Kar se pa dejavnosi tiče pa iz vših zapisov razberem samo to, da nekateri otroci pač mislijo da so edini na svetu in bog ne daj da bi kdaj počakali v vrsti in razumeli, da morajo vsi priti na vrsto za dejavnosti in ne samo oni.

Tale vaša strašna kazen pa ... mislimmmm.... Kazen je da če kakšno ušpičijo( recimo pohajanje po taboru ponoči) , da morajo na pogovor k Janezu ..... uuuuu grozna kazen....

Umivali pa se niso, ker sami niso hoteli oziroma se jim je zdelo da ob vseh dejavnostih nimajo časa še za to. so jih pa letos ( vsaj v našem terminu, ker je bilo vroče ) stuširali vsak dan preden so šli v bazen ( termalni ali taborni ).

Janez pa je upravičeno ponosen na svoj tabor, ker ga uspešno vodi že 20 let in je duša tega tabora. Ko boste pa dragi starši vložili toliko dela, ljubezni in energije v takšno stvar pa kritizirajte....

Sicer pa nihče nikogar ne sili. Razpis je vsako leto 1. marca... 15 marca pa je že vse polno (1600 otrok ) Mislim, da to pove vse....
ah dejte no

Re: tabor mojca


19.07.11 20:52
Ja Janez včasih tudi malo pretirava s svojo samohvalo, pozornost mu godi, je pa res da pa kritike ne prenese. Ima občutek da je naj, naj najboljši.Po moje vstraja iz čistga koristoljubja.
dolenjska

Re: tabor mojca


19.07.11 22:22
Navedeno
ah dejte no
Ja Janez včasih tudi malo pretirava s svojo samohvalo, pozornost mu godi, je pa res da pa kritike ne prenese. Ima občutek da je naj, naj najboljši.Po moje vstraja iz čistga koristoljubja.

Ne, kritike - tudi dobronamerne - ta človek res ne prenese nobene.
Zna biti malo sitno.
Pa jasno, da ne vztraja iz samega človekoljubja, no, saj ni dobri samaritanec...
Onja

Re: tabor mojca


20.07.11 15:55
No, moj sin je pa letos, po 4. počitnicah v taboru, le priznal, da je prav, da je upravnik tak kot je...saj drugače bi tabor postal norišnica...

Nimam pripomb in sem vesela, da je otrok v družbi sovrstnikov varen in aktiven. Morda le to, da pač nimajo vedno srečne roke pri izbiri mentorjev, a pomembno je, da se imajo fajn!

Srečno in upsešno naprej, Tabor Mojca!
mentor

Re: tabor mojca


20.07.11 19:18
Kot mentor se po moje sploh ne moreš izkazat, ker moraš itak delat pod taktirko Janeza. On vse ve in zna, pač na žalost tako je.Komur je sam tabor všeč se vrača nazaj, pa še koga povabi zraven, komur pa ni všeč mu pa pač ni, žal.
neponovljivi tabor.. *__*

Re: tabor mojca


21.07.11 15:50
živjo..

Če prav nisem ena izmed staršev in sem le otrok sem se odločila da vam povem kako ste se zmotili glede določenih komentarjev. To da se Janez tako obnaša ...je čisto logično saj pri 170 otrocih moraš imeti red in desciplino. Letos sem bila na taboru že 7 leto zapored! in sem se imela tako neizmerno fajn da ko je napočil zadnji dan sem imela kar malo solze v očeh in bila zelo žalostna da je že konec..bilo je nepozabno in neponovljivo.. odnos mentorjev in janeza do nas je biu zelo lep!!! tako da ne pišite kar ni res...!

l.p.
mentor 2

Re: tabor mojca


21.07.11 15:56
ah dejte no
Ja Janez včasih tudi malo pretirava s svojo samohvalo, pozornost mu godi, je pa res da pa kritike ne prenese. Ima občutek da je naj, naj najboljši.Po moje vstraja iz čistga koristoljubja.

Točno tako.
Dejstvo je, da se sami otroci pritožujejo in nam(mentorjem) govorijo, da se ne počutijo dobro, ker nas Janez -mentorje- tako zaničuje in podcenjuje.
Otroci energijo čutijo in on zelo vpliva na njih z njegovim PREstrogim pristopom.

Mislim, da mentorji sami vemo, kaj se tam dogaja. Otroci pa tudi, vendarle ne vedno povejo čiste resnice...Ni vse tako z rožicami postlano kot se zdi :)

Lp
mentor 3

Re: tabor mojca


21.07.11 18:19
Ja mentorji če je pa tako, zakaj potem pa ne vztrajate s pritožbami pri zpms, da ga odstranijo od tam! Potem bi bilo boljše in lažje za mentorje in udeležence samih počitnic. Negativne energije okrog njega pa je VELIKO!
mentor 2

Re: tabor mojca


21.07.11 20:22
haha, NIHČE ne more odstranit gospoda Janeza...na njemu leži tabor, torej pod njegovim vodstvom...kaj mu moremo...
mentor 3

Re: tabor mojca


21.07.11 20:35
haha, NIHČE ne more odstranit gospoda Janeza...na njemu leži tabor, torej pod njegovim vodstvom...kaj mu moremo...

ja tak občutek ima on sam, da boljši od njega ne obstaja sploh. Ne vem, če je glih njegov tabor.Enkrat bo moral spokat, ker ta teror res ne pelje nikamor :)
Lep je dan

Re: tabor mojca


21.07.11 22:20
Mentorstvo je super, tudi z otroci ni problemov in se imamo krasno, ce le znas pravilno, na lep nacin pristopiti.
Da, je res, upravnik velikokrat podleze jezi in na grd, nepotreben nacin to strese, ne samo na mentorje, zal, tudi na otroke, nihce ne podpira tega. Dejstvo pa je, da ta pritisk najbolj obcutijo tisti, ki so tam prisotni in, ki seveda, zvesto in s teznjo po perfekciji, delujejo pod njegovo komando. Najbolj se pa pokaze njegova "hvaleznost" takrat, ko se mentorji res potrudijo, moram pa reci, da je to vecina casa delovanja, on pa, ne samo, da tega ne vidi, marvec tudi 'prekolne' oz. 'da v nic'.
Nekateri pravite: "Zakaj se potem mentorji odlocite, za pomoc v taboru, ce vam gre tako v nos?!" PROSIM, zavedajte se, da mentorji, vsaj jaz osebno, hodimo tja iskat neprecenljive izkusnje, ter deliti dobro voljo z otroci (razloga za denar ni, saj je honorar minimalen). Torej, tisti MENTOR, ki se na tabor vrne, kljub vsem nepravilnostim, kljub zelo motecemu odnosu vodij, tisti, pride iz pravih razlogov; otroci, njihova druzba, ter pomagati jim spoznati in nauciti se dolocenih stvari, vrednot.

:)
mentor 2

Re: tabor mojca


22.07.11 11:10
ja tak občutek ima on sam, da boljši od njega ne obstaja sploh. Ne vem, če je glih njegov tabor.Enkrat bo moral spokat, ker ta teror res ne pelje nikamor :)

ja, očitno, da ne bo spokal, če tabor USPEŠNO vodi že 20 let :)
hmhmhm

Re: tabor mojca


22.07.11 18:41
Jaz tudi ne bi spustil kokoške, ki zlata jajca nosi :))
mentor4

Re: tabor mojca


01.08.11 16:52
Ni vse tko pošlihtan kot se predstavlja. Če bi Upravnik več dajal na osebje in ne grebel vsega honorarja zase (družina nosi najboljše znamke, imajo 20 000 € drage avtomobile), bi si lahko najel tudi ljudi, ki bi bili sposobnejši popravljati tabor. Ogromno varčujejo, obrokov naročajo za 150 ljudi, je pa jih 200, saj mlajše skupine ne dobijo več kot polovični obrok ... Mene ni več nazaj ... Vsaj ne na Upravnikovo kričanje.
upravnik

Re: tabor mojca


03.08.11 15:32
Upravnik se sam hvali, kako je vse pošlihtano, v resnici ga pa vsi zavračajo.V svojem okolju je zelo nepriljubljen, nihče ga ne mara!

družina nosi najboljše znamke, imajo 20 000 € drage avtomobile...veliko tabor navrže, ne!
RobertE

Re: tabor mojca


08.08.11 17:40
Včeraj sem bil na sprejemu 7. letošnje skupine, hčerka bo tam prvič. Imel sem dober občutek. Pri takšnem številu otrok je potrebna disciplina.
Zanimivo, kakšne komentarje vse tu berem.Tipične slovenske manire - metanje polen pod noge, obrekovanje, zavistnost...in seveda večina komentira pod skrivnimi šiframi. Zanimivo, da si noben ne upa napisati svojega polnega imena in priimka. Kje imate jajca? To me spominja na forume na Siol,RtvSlo, 24ur itd.
Povej človeku v obraz, če imaš kaj v hlačah. Ali pa ne pošiljaj otroka na tabor. A če je imel tabor doslej 40.000 otrok, potem lahko to normalnemu človeku da misliti....
Samo pozitivno.
Z dobrimi željami naprej.
Se oglasim, ko bo hči v soboto prišla domov.
mojcatabor

Re: tabor mojca


09.08.11 21:32
Glede na slike, nihče ne zgleda nezadovoljen. Vam povem v soboto, ko se mojedva vrneta, ki sta šla prvič in bosta sigurno iskrena. Name je gospod s svojo strogostjo naredil dober vtis. Pri 170 otrocih red mora biti, hkrati odgovarja za vseh teh 170 otrok. Če bi bil preveč prijazen bi pa rekli, da tud to ni ok in zato ni reda. Sigurna sem, da je biti v vlogi mentorjev težko, še nihče ni imel rad strogega šefa. Glede na to, da se nekateri otroci vračajo vsako leto in to že več let zaporedoma, 7,8,9 tako zelo grozno verjetno ni. Pa še to, glede discipline, če sem jaz prav prebrala mobiteli niso zaželjeni in k sreči se otroci skladno z programom nimajo časa z njimi ukvarjati. Ampak nekdo je tukaj nediscipliran in ni strog, veliko otrok ima namreč mobitele s seboj. Torej kdo starši, otroci, Janez...??? Po mojem mnenju starši... Tudi jaz si želim otroka slišati vsak dan, tudi večkrat, ampak če so navodila taka se jih pač držimo. Če bo kaj nujnega nas bodo sigurno poklicali, sem prepričana tudi brez mobitela... Uživajte poletje in imejte se fino...
mojcatabor

Re: tabor mojca


13.08.11 22:26
No takole kar se reda tiča ima Janez čisto prav. Mi sicer ni všeč, da njego sin, ki je celo poletje tam potem sodeluje pri igrah in pobere del nagrad. Tudi pri naših je bilo mraz in so dobili dodatne deke. Mentorji so pa žal druga zgodba in Janez ima prav, da je strog, morda še premalo, ker vseh dejanj mentorjev ne vidi. Glede na to, da smo imeli v taboru 4 otroke in vsakega pri različnem mentorju smo seveda tudi veliko izvedeli in žal so nekateri res neprimerni za delo z otroci, medtem ko so nekateri super. Janez je ok, hrana je dobra. Drugo leto pa bomo preiskusili še kakšen drug tabor.
ma ja

Re: tabor mojca


14.08.11 18:28
Kar se reda tiče je vse lepo in prav.Mentorji so pa študenti, in jih namerno take izbere da jih lahko komandira pa se norce z njih dela. Ker pedagoško izobražen mentor se glih mu nebi pustil.Če pa bi imel tak kader v taboru bi bilo pa malo drugače.Samo takih, ki imajo več znanja se on boji, ker so mu konkurenca huda!!!
uznjhh

Re: tabor mojca


15.08.11 10:01
moj otrok se je včeraj vrnil iz tabora,program dober,, ampak strog,,skoz so bili omenjeni,
tako da je bil pravi prvič in zadnjič.

janez pa je na zaključni predstavitvi najbolj sam sebe hvalil ,,bil je poln sam sebe... oh ,oh

me je pa motilo tudi to, da je njegov sin sodeloval pri tekmovanju in odnesel nagrade..
halo, le kje si še to videl.. imel je celo najlepši zvezek,,HALO..

no izkušnja pa je le bila
mentor 8

Re: tabor mojca


15.08.11 13:02
program je prilagojen vsem starostim. hvala bogu, da so bili omejeni ves čas-saj ste prijavili otroka da mu nudite varnost, delo v delavnicah, zabavo, sproščen program ki traja od 8 ko pričnemo z aerobiko do 23 ure ko si umijemo zobe in ležemo h počitku.

janez je vesel, ker lahko staršem pove, da ima vseh 180 otrok celih in zdravih, brez praskice!. ko boste VI (ki se še ne upate poimensko izpostaviti) v enem tednu poskrbeli za toliko otrok - se pa oglašajte!

sin sodeluje v delavnicah KER POMAGA mlajšim skupinam. lahko bi se pridružill skupini B (od 10-13 let) pa se raje pridruži skupini C, kjer so otročički stari od 4 - 6!!!!!! in jim pomaga pisati, risati-- da je njegov zvezek najlepši smo se odločili skupaj. zvezek se ne ocenjuje samo po lepoti; ves teden se opazuje kako skupina deluje, kako je mentor povezan s skupino, itd. torej - niso samo zvezki v vprašanju.
ŠTUDENTI ali pedagoško izobraženi - ne bodo nikoli imeli izkušenj kot jih imajo tisti KI ŽE DVAJSET LET VODIJO TABOR! pridejo v tabor se zabavat - potem pa vi delajte s takimi...

vsaka čast pavlinovim!!!
ulalalala

Re: tabor mojca


15.08.11 17:09
mentor 8

dej nehi!
mentor 8

Re: tabor mojca


15.08.11 19:17
v čem je problem? povem kakor jaz vidim to stvar..
vem pa, da ga skoraj da ni človeka, ki bi zmogel tako stvar obvladovati v takem navalu otrok. Že prvi teden, ko so znani termini, se VSE kapacitete zapolnijo. Oh ta slovenska Foušarija... ko bi se le VI (gospod neimenovani) zmogli odpovedati morju, počitku, dopustu, ležernemu dogajanju in počitnicam z družino, da bi raje vzeli pod streho 1800 otrok..
bennett

Re: tabor mojca


16.08.11 10:30
Pozdravljeni starši!

Sem mentor na osmem tednu počitnic mladih. Včeraj sem protestno zapustil tabor zaradi nezaslišanega odnosa do otrok.

1. Otrokom so prepovedani klici staršem, kdor to stori mora klicati na skrivaj. Včeraj dopoldne sem z moijim otrokom na skrivaj klical starše, ker mi je rekel da bi mu bilo lažje če sliši mamo. Ko so se pogovorili je bil otrok pomirjen in mi je dejal, da je seedaj vse uredu in da bo nadaljeval tabor

2. Ob petju pesmi ob ognju, je 5 letnega otroka pičila osa. Logično, da je jokal, z njim smo odšli do Janeza, ki pa je nadrl mentorja in otroka, čes da se z takimi malenkostmi nimamo časa ukvarjati. Nihče ni posrbel za otroka, zanj je pskrbl njegov mentor, ki pnima dostopa do ledu, otroku lahko rečeš samo, "potrpi".

3. Sam zelo dobro govorim angleško. Na delavnicah sem poskušal otroke nučiti, kar seda veliko. Janez pa se vozi okoli s svjim skuterjem in nas nadira pred otroki v skupini, žali, otroci živijo v taboru v strahu.

3. Dogodek na bazenu. Imeli smo otroka, ki je že od prvega dne pogrešal mamo. Neeprestano je jokal in želel domov. Namesto, da bi poklicali koga od staršev so mu začeli groziti. "Ti boš ostal do sobote", "Mama te je razvadila, pri nas boš ostal do konca", ker otrok še ni nehal jokati ga je Štefan(pomočnik Janeza) potegnil za ušesa in ga pred vsemi v zdravilišču Balnea nadrl. Ne samo pred otroki, temveč tudi pred ostalimi obiskovalci. Jaz osebno tega nisem mogel vrjeti.

4. Disko: Situacija ko mi je zavrela kri in sem odšel iz tabora ob 22.30 uri. Otroci so odšli v disko, sam sem stal pred vrati in spuščal otroke not in ven. Dobil sem navodila, da kdor zapusti ddisko NE SME več vanj. Otroci niso smeli ti na WC, ali poo kakšno drugo stvar. Notri je Janez vpil na njih, da če ne bodo plesali gredo ven. Z kolegico mentorico sva se odločila da otrok sama animmirava in so se postavili v vlakec in plesali napesem čukov. V tem času Janeza ni bilo v disku. Ko je prišel noter me je nadrl(pred skupino otrok), kaj delam tukaj, da tega ne smemo pečet... Razložil sem mu da otroke animiramo, da bodo plesali, da bodo imeli fajn in da jim ostale lepa izkušnja tudi iz diska in ne samo njegovo vpitje.

Na samem sem ga poslal saj veste kam in odšel.

5. Otroci so "cukri". Sam sem imel skupino zelo pridnih, delaavnih otrok, na katere sem se zelo navezal. Hudo mi je da sem jih mogel zapustiti, včeraj sta dve moji punci jokali, ker sem šel. Hudo mi je, ampak sam takega odnosa do otrok in ostali v taboru nisem pričakoval, očitno sem jim gre samo za denar in da navzen vse zgleda lepo.

lp Ben
no pa je le eden

Re: tabor mojca


16.08.11 13:06
bravo Ben!!
benkobenko

tabor mojca - znova


16.08.11 14:19
Pozdravljeni starši!

Sem mentor na osmem tednu počitnic mladih. Včeraj sem protestno zapustil tabor zaradi nezaslišanega odnosa do otrok.

1. Otrokom so prepovedani klici staršem, kdor to stori mora klicati na skrivaj. Včeraj dopoldne sem z moijim otrokom na skrivaj klical starše, ker mi je rekel da bi mu bilo lažje če sliši mamo. Ko so se pogovorili je bil otrok pomirjen in mi je dejal, da je seedaj vse uredu in da bo nadaljeval tabor

2. Ob petju pesmi ob ognju, je 5 letnega otroka pičila osa. Logično, da je jokal, z njim smo odšli do Janeza, ki pa je nadrl mentorja in otroka, čes da se z takimi malenkostmi nimamo časa ukvarjati. Nihče ni posrbel za otroka, zanj je pskrbl njegov mentor, ki pnima dostopa do ledu, otroku lahko rečeš samo, "potrpi".

3. Sam zelo dobro govorim angleško. Na delavnicah sem poskušal otroke nučiti, kar seda veliko. Janez pa se vozi okoli s svjim skuterjem in nas nadira pred otroki v skupini, žali, otroci živijo v taboru v strahu.

3. Dogodek na bazenu. Imeli smo otroka, ki je že od prvega dne pogrešal mamo. Neeprestano je jokal in želel domov. Namesto, da bi poklicali koga od staršev so mu začeli groziti. "Ti boš ostal do sobote", "Mama te je razvadila, pri nas boš ostal do konca", ker otrok še ni nehal jokati ga je Štefan(pomočnik Janeza) potegnil za ušesa in ga pred vsemi v zdravilišču Balnea nadrl. Ne samo pred otroki, temveč tudi pred ostalimi obiskovalci. Jaz osebno tega nisem mogel vrjeti.

4. Disko: Situacija ko mi je zavrela kri in sem odšel iz tabora ob 22.30 uri. Otroci so odšli v disko, sam sem stal pred vrati in spuščal otroke not in ven. Dobil sem navodila, da kdor zapusti ddisko NE SME več vanj. Otroci niso smeli ti na WC, ali poo kakšno drugo stvar. Notri je Janez vpil na njih, da če ne bodo plesali gredo ven. Z kolegico mentorico sva se odločila da otrok sama animmirava in so se postavili v vlakec in plesali napesem čukov. V tem času Janeza ni bilo v disku. Ko je prišel noter me je nadrl(pred skupino otrok), kaj delam tukaj, da tega ne smemo pečet... Razložil sem mu da otroke animiramo, da bodo plesali, da bodo imeli fajn in da jim ostale lepa izkušnja tudi iz diska in ne samo njegovo vpitje.

Na samem sem ga poslal saj veste kam in odšel.

5. Otroci so "cukri". Sam sem imel skupino zelo pridnih, delaavnih otrok, na katere sem se zelo navezal. Hudo mi je da sem jih mogel zapustiti, včeraj sta dve moji punci jokali, ker sem šel. Hudo mi je, ampak sam takega odnosa do otrok in ostali v taboru nisem pričakoval, očitno sem jim gre samo za denar in da navzen vse zgleda lepo.

lp Ben
ODGOVOR TABORA MOJCE

Re: tabor mojca


16.08.11 16:30
Praviloma na pobude forumov pri Mojci ne odgovarjamo. Naši forumi so zadovoljni starši in otroci, ki nam že dvajset let, vsako leto v devettedenskih terminov na počitnice pripeljejo 1600 otrok starih od 4-16 let. Če nebi bilo obojestranskega zadovoljstva staršev in otrok se nebi samo od lani vrnilo več kot 900 otrok. Nekateri otroci iz vseh koncev Slovenije v taboru tudi odrastejo in postanejo naši mentorji. Ti so najboljši. Zagotovo pa med njimi nebi našli Matjaža Berkopca – užaljenega mentorja, ki je dan po odhodu iz tabora, v katerem je preživel 24 ur, (od tega jih je polovico prespal) in o taboru stresel toliko laži na forum. Od vsega je resnica le ta, da je odšel domov, ker si mladi gospod že od prihodu v tabor ni dobro počutil in je iz ure v uro ugotavljal sam pri sebi, da ne bo kos težki mentorski nalogi. Mentorji prostovoljci v našem taboru imajo nadvse zahtevno nalogo, ki res ni za vsakogar in jo zmorejo le tisti, ki so z nami že v naši spomladanski pripravljalni delavnici. Če bi Matjaž prebral precej obsežen elaborat, ki je namenjen vsakemu mentorju posebej in v katerem piše za vsak dan in za vsako minuto programa (v njem se nahaja tudi urnik po katerem do minute natančno redno opravljamo aktivnosti), bi se precej drugače lahko lotil svojega mentorskega začetka. V Mojci dobrega mentorja opazimo v prvih sekundah njegovega dela s skupino, pri Matjažu smo opazili le to, da smo dobili enega otroka več. Njegovi zvezki v ponedeljkovi dopoldanski delavnici, so ostali prazni, brez ene same besede. Ko smo ga povprašali zakaj tako, nam je odgovoril, da »ti otroci o angleščini nimajo pojma« (V njegovi skupini so bili ti otroci stari so od 8 – 13 let). Je pa ponudil svoj mobitel jokajočemu otroku iz druge skupine, katerega mamica se je s taborom že predhodno dogovorila, da mu mobitel vzamemo, pa mu je ponudil svojega, da je ta otrok ponovno močno zajokal, ko je slišal mamo. Njegove napake so se stopnjevale skozi cel dan. Zvečer je dobil nalogo, da bi pazil vstope in izhode v taborno diskoteko, pa se je kmalu znašel med plesalci, namesto da bi opravljal nalogo, ki mu je bila dodeljena. Ker te naloge ni želel opravljati, je sprožil zunaj diskoteke val nasilja, brutalnega obnašanja, razbijanja žlebov našega tabornega hotela, napadal mentorje in jim pripovedoval lažne zgodbe in na koncu te poti s potovalko, odšel proti izhodu. Vsi smo si oddahnili in že zjutraj nas je čakala sveža nova mentorica vsa vesela in navdušena Teja Pirh iz Straže. Tako je bil Matjaž prvi in edini mentor, ki je v letošnjem letu zapustil tabor. Več kot polovica mentorjev se je vrnila iz lanskega leta. Za primer: Miša Hrabra iz Velenja je celo vzela dopust v službi, da je lahko prišla v naš tabor za mentorico. Druženje otrok iz vse Slovenije ji je postalo del življenja, saj je tudi sama v taboru začela kot počitnikar. Res ni lahko biti mentor v Mojci, saj so z otroci od 7. do 23. ure zvečer. Potem pa nič žururianja ali česa drugega samo spanje. Ni alkohola, ni cigaret, ni drugih substanc. Zelo lepo pa je biti nas počitnikar, saj imajo otroci organiziran tudi prosti čas, ki ga sicer ni veliko. Na dan se zgodi več kot 70 različnih stvari. Dnevno na naši spletni strani objavimo več kot 100 različnih fotografij, kjer lahko vsi vidimo vesele in zadovoljne obraze počitnikarjev. Domov dobijo tudi dve ure in pol dolg film posnet v taboru, za vsak termin posebej, kjer ni bilo do sedaj še nikoli slišati nobenega kričanja, le radostne vzklike otrok in njihovih mentorjev in tako imajo počitnikarji in njihovi starši možnost videti vse, kar se tukaj v tednu dni naučijo – tega pa ni malo. Žal je forum največkrat prostor za sprehajanje tistih, ki v vsaki stvari vidijo samo slabe stvari, teh je med Slovenci vedno več.

LP.

www.drustvopm-mojca.si
bennet

Re: tabor mojca


16.08.11 18:27
Zdravo!


Sam ne mislim prati umazanega perila na tem forumu, vendar moram replicirati na kup neumnosti, ki ste jih zapisali.

Prvo kot prvo, ime mi je Matevž. Za "odgovornega" delovodjo bi to lahko vedeli.

Sam lahko vsako svojo trditev podkrepim z dokazom in pričami, vi žal ne.

1. Zvezek otrok ni mogel biti prazen, ker smo dve uri delali angleščino. V vsakem zvezku so na prvi strani vsakega otroka (razen najmlajše, ki še ni znala dobro pisati) napisane sledeče besede:

castle -grad, stone-kamen, wood-les, century-stoletje, in s temi besedami povezani stavki. Popisali smo celo stran, vsakega otrokovega zvezka-kot dogovorjeno.
Na naslednji strani v zvezku(ki ste ga nedvomno pogledali) ima vsak otrok moje skupine narisan svoj grb in nad grbom napisano sledeče: "coat of arms" (kar angleško pomeni grb). Če ne bi ničesar delali v zvezek, kako bi potem lahko izbrali grb skupine,ki visi na stenčasu v taboru?

2. Glede posojenega telefona. Kako lahko trdite kaj se je zgodilo če vas sploh ni bilo zraven? Ja Janez, otroci se bojijo stika s starši pred vami. Žalostno. Otrok je imel svoj telefon, lahko vam ga celo opišem ( bil je modernejši telefon z dotikom na zaslon z rdečo obrobo ob ekranu). Sam je iz svojega telefona poklical mamo, kar lahko potrdi ona (ker ima zabeležen klic iz njegove številke in ne moje), mama je otroka pomirila in skupaj smo nato ob alarmu šli na zbirno mesto.

3. Pri vašem opisu diska pa oprostite, ste šli predaleč. Res mi je bila dodeljena vloga pri vratih, vendar ob vašem vpitju na otroke, češ "nehali bomo plesati, če se ne boste zabavali" sem kot mentor začutil da se otroke lahko animira. Postavili smo se v vlakec in plesali - skoraj VSi, prej NOBEDEN. Če vam gre za zabavo bi lahko za tistih 15minut pri vratih postavili tudi koga drugega. Gre pa vam za komando, za nadvlado nad vsakim, ki dela v korist otrok in ne v korist denarja.
Da sem sprožil val nasilja? Kakšnega? Sramota, da se spuščate na takšen nivo. Po disku sem vam povedal, kar vam gre in odšel. Odščli pa bi še mnogi, če nebi imeli okoli 120 evrov pred očmi kolikor znaša plačilo mentorju. Osebno nebi delal v takem okolju, s takim odnosom do otrok tudi za večji denar.

4. Elaborat sem prebral večkrat, dobili smo ga na mail dva dni pred taborom, doma sem ga sprintal in prebral. Točno sem vedel kaj je treba podati otrokom, vi pa ne! Zato pride do časovnih stisk.
Da sem trdil, da otroci ne znajo angleško? To sem vam rekel ob situaciji, ko ste od mene zahtevali, da se z otroci pogovarjamo 30 minut. Pa še takrat sem vam dejal (za pričo je bila zraven vaša žena in sin), da otroci ne znajo dovolj angleško - zato smo se v angleščini samo predstavili in nato šli obravnavat predpisano snov.

5. Ne trdim, nisem bil popoln mentor, marsikdo je bil boljši od mene, vendar sem pa eden redkih, ki je javno opozoril na napake in sramotne stvari, ki se dogajajo v taboru.

Čestitke ob 20.letnici, 40000 otrok je že obiskalo tabor ( tudi sam sem bil med njimi ), odšlo jih je po vaših podatkih samo 10, koliko drugih jih pa ni smelo odditi zaradi vaše zgrešene politike pa je drugo vprašanje?

Lep pozdrav MATEVŽ Berkopec
Marjeta123

Re: tabor mojca


16.08.11 19:03
Zelo rada prebiram starševski čvek in že dopoldne sem zasledila članek od benetta, kjer opisuje stanje v Taboru Mojca v Dolenjskih Toplicah. Rekla bi, da je vse to res, kar se dogaja ali celo je stanje še veliko slabše, le razve se ne veliko. Zelo verjamem, da se vsi mentorji trudijo v korist otrok, vendar je rezultat lahko dober le ob podpori vodstva, kar pa gospod Pavlin ne zna oziroma ne zmore, glede na njegov velik EGO. Velikokrat sem bila z mojimi otroki prisotna na raznih prireditvah, kjer je bil organizator gospod Pavlin, pa niti enkrat nisem od njega slišala ene prijazne besede, razen kričanja in nerganja. In sigurno se tako obnaša tudi na Taboru.
Vodstvo "Mojce" razmislite!!!
LP
Marjeta
SašaO

Re: tabor mojca


16.08.11 20:12
PA VI DELAJTE KOT PROSTOVOLJEC IN ORGANIZIRAJTE TOLIKO PRIREDITEV NA LETO, NASMEJITE 1800 OTROK, SE SPUSTITE V TO, DA BOSTE VAROVALI 4 LETA STARE OTROČIČKE, KI VAM JIH BI ZAUPALI STARŠI, SPRAVITE V DOBRO VOLJO DOLENJSKE OTROKE OSMIH OBČIN, KO JIH OBDARI DEDEK MRAZ S SKIROJEM, IN ŠE BI LAHKO NAŠTEVALI.. KER TEMU NIKOLI NE BO KONCA. ČE NEBI BIL DOBER ORGANIZATOR, KI BI VSE TO ZMOGEL - BI BIL NAJBRŽ TAK KOT VI. NEKATERI TAKA DELA PAČ OPRAVLJAJO S SRCEM IN ZADOVOLJSTVOM.
prostovoljechahah

Re: tabor mojca


16.08.11 20:30
@SašaO


* Če bi Upravnik več dajal na osebje in ne grebel vsega honorarja zase (družina nosi najboljše znamke, imajo 20 000 € drage avtomobile), zato to počne in to mu je v zadovoljstvo. Oni še P niso od prostovoljca, samo skrivajo se za besedo PROSTOVOLJEC
Objektivni opazovalec

Re: tabor mojca


17.08.11 11:53
Čisto tako... Glede očitkov da gospod Pavlin "grebe" ves honorar zase.. Na slo1 je bilo pri reportaži objavljeno da počitnice v taboru stanejo 140€ za enega otroka, ki je v taboru 7 dni. Od tega predstavlja okoli polovico zneska strošek za hrano (zajtrk, kosilo, malica, večerja, s tem da imajo neomejeno možnost pitja več vrst sokov). Potem pa še prištejte stroške kot so taborni bazen, voda, elektrika, trampolin, zavarovanje, vsakoletna obnova in popravilo tabora, skiroji, kolesa, loki, spletna stran, kanuji, šotori, majice, slike, DVD-ji................ Glede na to, da celotna družina živi za tabor in je to njihov način življenja (poletnih dopustov in zimskih smučanj pri taki zadevi ni) in da za organizacijo tovrstenga tabora porabiš takorekoč celo leto + da skoraj pol leta dobesedno živijo v taboru in delajo po minimalno 16h na dan, se mi zdita omenjen avtomobil za 20.000€ in najboljše znamke(sicer ne vem od kdaj Nike in Addidas spadata pod le te) banalna stvar. Pa še to...od kdaj avtomobili Francoskih proizvajalcev spadajo pod nadstandard in nevem kakšen luksuz? Lepo vas prosim... Pa ne pozabite, da gospodu Pavlinu pripada pokojnina in da se s taborom kot družina ukvarjajo že 20let. Vse kaže na to, da se jim pa le ne gre zgolj za denar, ali ne?
Vsa čast, da obstajajo ljudje kot je Janez, da vstrajajo toliko časa pri delu z otroci in jih delajo srečne. Lahko da pride pri najmlajših do joka in pogrešanja mamic. Vendar to je riziko, katerega se morajo zavedati tudi starši. Saj poznajo svoje otroke in njihove reakcije...Pa tudi takim otrokom ne škodi, da se jih za teden dni vzame iz "vate". Kar se pa tiče klicev domov in jokanja po telefonih, ker pogrešajo starše - še ne dolgo nazaj mobilnih telefonov sploh nismo imeli, pa smo ravno tako usi preživeli in normalno odrastli.
Osebno z Janezom nisem imel konfliktov, in tudi ostali mentorji in delavci mi niso tarnali. Da pa koga kdaj ošteje in pove, da dela narobe, se mi pa zdi pravilno (glede na to, da je odgovoren za 1600 otrok letno). In pri takem pritisku na vodjo, kot je v taboru-v katerem je naenkrat 180 otrok starih od 4 do 16 let, je normalno, da navodila "padajo" hitro in odrezavo - tako se ne izgublja nepotrebnega časa. Brez reda in discipline bi pri takem številu tako majhnih otrok nastal kaos. Če pa koga piči osa(kot sem zasledil zgoraj) in če otrok nima alergije(na kar bi prej opozorili starši in priložili tablete) pa res ni noben baubau.
Kar se tiče skupin in mentorstva tudi ni težav, saj na 11/12 otrok pazi in se z njimi ukvarja 24h en mentor. Za primerjavo: na maturantskem izletu, ki je konec 3. letnika srednje šole pa pazi 54(en avtobs) pijanih otrok prav tako en vodič - in to na skoraj drugem koncu sveta. Zanimivo ne?

Pa dragi mentorji...dobite neprecenljive izkušnje, certifikat o opravljenem delu(kar vam lahko kasneje pomaga pri iskanju službe), prenočišče, polni penzion(hrano) in na koncu še honorar. S tem da pridete delat v tabor po lastni volji, ker radi delate z otroci. Ne bit taki mehkužci, če vas kdo opozori na nepravilnost...tudi če se vam zdi nepravično. Tam ste zaradi otrok in ne da boste vihali nosove, če vas kdo koordinira. Pa ne obsojajte in ne blatite javno tabora zaradi individualnih in osebnih težav.
bennet

Re: tabor mojca


17.08.11 13:35
@ objektivni opazovalec

Mislim, da v mojem sporočilu nisem kritiziral tabora kot takega, vednar odnos upravitelja do vseh ostalih.
Tudi ne zanima me kam gre denar, kdo se vozi s kakšnim avtom, kaj ima oblečeno.
Moj namen je bil opozoriti na čudne stvari, ki se dogajajo v taboru. Imam tudi izkušnje z delom na debelem rtiču, kjer se tudi pazi otroke, ki so neprestano ob vodi, pa je odnos do mentorjev in osebja vsaj človeški.

Se popolnoma strinjam z vami, da je treba vzpostaviti avtoriteto nad otroki in jih za nepravilnosti ošteti, vendar zato obstaja način. Če pod "ošteti" pomeni nadreti otroka in mentorja hkrati, češ otrok je razvajen, mentor pa je zaradi napake nima pojma, se človek vpraša, kako bo kazen vplivala na otroka.

Tudi glede pika. Pik ose boli, zelo boli. Če vas je že kdaj pičila osa to gotovo veste. In najmanj kar bi kot mentor pričakoval je, da če osa piči otroka, da se mu vsaj ponudi led ali oskrba, ne pa da se stvar označi kot malenkost s katero se ni vredno ukvarjati.
Tudi ko Janez v zimskem času organizira maškarado je prisotno dretje in vpitje na otroke iz vseh front, kar pred njihovimi starši.
Zato je praviloma v taboru zelo malo otrok iz Dolenjske ( v terminu, v katerem sem deloval jih je bilo od 190 otrok le štirje iz Dolenjske)

Moj namen je bil opozoriti na stvari, ki se dogajajo v taboru. Žal sem med mentorji javno ostal sam, vendar verjemite da znotraj tabora med mentorji vre.

Res je, dobimo izkušnje in certifikat in smo tam, ker imamo radi otroke. Če jih ne bi imel rad, bi se izognil delu na taboru že prej. Je pa stvar šla tako daleč, da če mentorji na koncu ne bi dobili 120 evrov, kolikor znaša plačilo, ne bi bilo nikogar na taboru. Pa ne zato, ker ne bi imeli radi otrok (mnogi mentorji smo prostovoljci tudi na drugih področjih), vendar zaradi nenehnega šikaniranja.
Tudi pomočnik Janeza je človek, ki mu je sodišče naložilo družbeno-koristno delo.

Še vedno pa se odločijo starši ali bodo vpisali otroka ali ne. Večinoma so otroci zadovoljni, ker se jim nenehno nekaj dogaja, imajo mnogo delavnic, mnogo je na taboru dobrega, vendar če je pa cilj, da se dela na tak način, kjer ni normalnega odnosa otrok-odrasel, se pa smisel izgubi. Mar ne?

lp Matevž
objektivni opazovalec

Re: tabor mojca


17.08.11 14:42
Bennet, moje pismo ni bilo namenjeno vam osebno ampak sem pisal na splošno, za vse čez kar so se obiskovalci foruma pritoževali. Vaš osebni odnos z gospodom Janezom me ne zanima.

Še kmečka računica za tiste mentorje, ki mislijo da so plačani premalo:
PRIMER: delaš v podjetju 8h na dan za 4€ na uro 5 dni v tednu.
Zaslužek na dan: 32€ x 5dni = 160€
Tedenski stroški: jutranja kavica 1€ x 5dni = 5€
malica med delo 4€ x 5dni = 20€
popoldanska pijača s prijatelji 2€ x 5dni = 10€
+ če kadite še cigareti (kateri so v Taboru Mojca STROGO PREPOVEDANI)
Realni tedenski zaslužek: 125€ (brez cigaret)

V Taboru Mojca so mentorji plačani od 120€ do 160€ (podatki 100% držijo), brez kakršnih koli stroškov.
laži, laži

Re: tabor mojca


17.08.11 15:26
Toliko, da se malo zamislite!
Pomočnik Janeza, oz. nočni čuvaj, ki se prav tako znaša nad mentorji, KADI PRED OTROCI, 1m stran od njih.
In to takrat, ko je skupaj z otroci in polovico mentorjev na poti na bazen.
PRIČE - OTROCI.

Lp, razočarana mama
laži, laži

Re: tabor mojca


17.08.11 15:31
In MATEVŽ Berkopec NI EDINI mentor, ki je letos prostovoljno spakiral in odšel.
Od mojega sina mentorica, je prav tako tretji dan zaradi takšnega odnosa prostovoljno odšla, bila je pa odlična mentorica, na katero se je moj sin z ostalimi otroci neizmerno navezal.

Razmislite.
udeleženka tabora

Re: tabor mojca


17.08.11 15:34
Mi smo plačali 140€ + 25€! Oba otroka sta bila zelo zadovoljna s svojim mentorjem in programom.Upravnik je pa pač tak kakršen je. Moje mnenje pa je, da se avtoriteta gradi na dejanjih, nikakor pa ne s kričanjem, ustrahovanjem in pa šikiniranjem.

Bennet, hvala za info, verjamem da so tvoje besede resnične, in te ne prištevam med upornike.
;)

Re: tabor mojca


17.08.11 15:38
Hmmm "OBBJEKTIVNI OPAZOVALEC" menim da ste direktno človek iz vodstva tabora.
Logično je
Dolenjka

Re: tabor mojca


17.08.11 18:19
Pozdravljeni,
to je moje prvo pisanje na katerem koli forumu. Tudi spremljam jih ravno ne. Ampak tale "Objektivni opazovalec" me je pa prisilil v razmišljanje in mi spomnil na nekatere stvari, ki sem jim bila priča. Tudi sama sem bila priča dogodku na bazenu, ko je uslužbenec tabora vlekel za ušesa otroka in zraven še dodajal komentarje v smislu "si razvajen, pa še cel teden boš tukaj" - slišalo se je pa tako, kot da ga bo že naučil reda....Tudi vaša zgornja izjava o "jemanju otroka iz vate" ni ravno na mestu. Tega VI v enem tednu ne boste rešili in primerjava maturantov in otrok na taboru ni ravno na mestu - a ni med njimi tudi 14 let starostne razlike??? Starši otroke pripeljejo k vam po nove izkušnje in doživetja, da lepo preživijo počitnice. A ni tista g. Janez tudi VAM poznana - groziš jim (otrokom) lahko, udarit jih pa ne smeš. Smo jo že slišali in bili zgroženi. Osebno mislim, da red in avtoriteta pri tako velikem številu otrok vsekakor morata biti, ampak to se da doseči tudi prez poniževanj in dretja. To pa je pri gospodu Janezu prisotno že zelo dolgo. Tudi sama sem sodelovala - pred več kot tridesetimi leti na karavani Dedka mraza kot snežinka in namesto, da bi se spominjala samo lepih stvari, se spomnim njegovega kričanja (tega pač od doma nisem bila navajena in mi je bilo grozno - pa so me starši vseeno brez večjih problemov vzgojili v nerazvajeno in pošteno žensko - tako da se vse ne reši z kričanjem in žaljenjem), naslednja iskušnja oz. srečanje z njim mi je pa bilo na pustovanjih in prireditvah ob Novem letu. Res je in vsaka čast gospodu Janezu da pridobi sponzorje za obdaritev otrok -ampak njegovo obnašanje - to je pa katastrofa. Tukaj se moram strinjati z Marjeto, ker sem tudi sama slišala le kričanje gospoda Pavlina in njegovo hvalisanje. Verjetno je veliko naredil za tabor, ni pa človek za komunikacijo in da je kolerik vsekakor ni izgovor.
Vsekakor je lepo, da se organizira tak tabor in izkoristi čudovite pogoje, ki jih nudi Dolenjska, da otroci iz drugih delov Slovenije obiščejo južni del svoje domovine in ob tem spoznajo prijatelje in vrstnike od drugod. Takšna organizacija je velik projekt. Ampak se ga da z dobro voljo in disciplino vsekakor izpeljat. Ne SME pa biti prisotno kakršno koli nasilje - ne fizično in ne psihično - če se ne motim naj bi imela Slovenija nulto nasilje na otroki.
Pa še to - tudi moja hči je že več let prostovoljka na različnih taborih po celi Sloveniji. Pa ni bilo še nikoli deležna poniževanj, žaljivk, dretja - dela tudi z ljudmi na robu preživetja, ljudmi s posebnimi potrebami, otroci, športniki...skratka vse se da - kjer je volja je moč. In zelo je zadovoljna, da lahko podaja svoje znanje drugim in se ob tem veliko nauči.
Zato "Objektivni opazovalec" niste me prepričal, bolj me je prepričal Matevž, ki je verjetno res OBJEKTIVNO in brez žaljivk opisal svoja občutja.
Potem pa nastopi tisti pregovor : "Ko stopiš mački na rep zacvili". Ali se pa motim, gospod Janez???
Pa še nekaj me je zelo zmotilo - veliko podatkov je vam znanih Objektivni opazovalec - avtomobili, športni copati, točni podatki o izdatkih - ni to nekam čudno. Tega pa tale Matevž ni omenjal.
In preberite kdaj kakšno zadevo o učinkoviti komunikaciji.
Pa lep pozdrav in veliko uspehov,

Dolenjka
Miha B

Re: tabor mojca


17.08.11 19:35
Gospa dolenjka, prav rad bi vas spoznal, morda bi skupaj spremenila svet!
hahahahaha :D

Re: tabor mojca


17.08.11 19:44
hahaha keri smehi ko tole berem :D gospa dolenjka...mi smo z vami! :D
Pa ko imate radi pregovore in reke, naj vas spomnim še na enega: Kdor misli, da je brez greha, naj prvi vrže kamenj vanjo.
Sproste se, pa se ne sekirajte tolk v življenju...lep dan je, pelte hčerkico na sadoled rajš kr je tako fejst:)

PEACE!!!!
Marjeta123

Re: tabor mojca


17.08.11 20:00
Zelo se strinjam, da "Objektivni opazovalec" to dejansko ne more biti, ker ve preveč podatkov, kar se tiče družine Pavlin in plačila mentorjem. Zato ni smiselno, da se predstavlja kot objektivni, ker to še zdaleč ni res.

Lp
Marjeta
Objektivni opazovalec

Re: tabor mojca


17.08.11 20:37
Sem študent, kateri vsak teden honorarno dela v taboru. Poznam večina mentorjev s katerimi imamo prijateljski odnos in se o plačilu in številkah tudi pogovarjamo. -glede na to da nas kot študente zanimajo tudi finance (plačilo).
A ne morte verjet da se na forumih ne najdejo samo primitivni nergači in kritizerja al kaj? :)
Za dolenjko imam repliko: ko ste napisali "tega Matevž ni omenjal" bi si lahko prebrali moj odgovor ob 14:42, ki se je glasil: "Bennet, moje pismo ni bilo namenjeno vam osebno ampak sem pisal na splošno, za vse čez kar so se obiskovalci foruma pritoževali. Vaš osebni odnos z gospodom Janezom me ne zanima". Podatke sem črpal na nasledni način (mogoče bo komu tukaj pomagalo, da si bo razširil omejena obzorja): Število otrok je bila objavljena na spletni strani, cena počitnikovanja tudi ni skrivnost glede na to da dobi vsak starš domov položnico, avtomobili organizatorjev so parkirani v taboru (vidi jih vsak ki stopi vanj), oblačila pa so na njih samih... Prou smešno mi je takole pisat in razlagat povsem logične strani...počutm se omejenga, priznam :)
Pa glede na pritoževanje in javno blatenje ki ga izvajate tukaj čez g. upravnika in njegov ego....ste po tej logiki kaj boljši od njega mogoče?? Očitno ste še pametnejši in samozavestnejši od njega. Lahko mu daste kakšen nasvet mogoče... haha
Al bi dau še kakšen primer iz življenja pa bi se spet najdu kakšen cvetek inteligence in mi metal pod noge kaj ma to veze s taborom.
Pa glede na to, da se pritožujejo več ali manj menorji, bom bil spet provokativen in bom za svoje besede spet poslušal očitke, ampak vseeno.... Mehkužci - Tudi za k vojakom ni vsak!! Tako kot ni vsak doktor znanosti, glasbenik, vrhunski športnik.........
kaj ma to veze s taborom? NIČ! Kako lahko vojsko primerjam s taborom? NE MOREM! Povem pa s tem marsi kaj.
Kako se je lušno prtožvat čez politike, župnike, uspešne poslovneže, šefe v službah, učitelje, delavce,.... ajaja.... Me spomne na tale modri rek (ker so glih moderni vidm): "Pamet je najbolj pravično razdeljena stvar na svetu - vsak kdo misli, da je ima dovolj". In tako je tudi res :) Pa še en, preden končam.. tega je napisal Einstein (itak je biu bedak za koga od vas a ne? haha): "Samo dve stvari sta neskončni, vesolje in človeška neumnost, za tisto prvo pa nisem čisto prepričan!"

Lepo se imejte do konca poletja, ne se živcirat, pejte malo na svež zrak.

Mir in dobro! :)
NEKDO, KI JE BIL ŽE SEDEMKRAT V TABORU IN VE O ČEM GOVORI!

Re: tabor mojca


17.08.11 20:58
Tudi mene je ŠOKIRALO, ko sem odkrila ta forum in odkrila kakšno mnenje imate NEKATERI, in to o stvareh, o katerih tako rekoč nimate pojma, javno izražate domneve, ki ste jih dobili iz enournega stika z upravnikom tabora Janezom Pavlinom (in ga prav gotovo osebno ne poznate, še najbolj pa me je zmotil Brkopčev možiček s svojim kritiziranjem, pa je v taboru preživel le en dan) ali pa vam je iz kje drugje kaj priletelo v uho. Seveda se hvali, saj se ima s čim in seveda mora imeti ves čas glavno besedo ter vse pod nadzorom, kam pa bi res drugače prišli?? In kdor misli da se ga otroci bojijo in zaradi njega v taboru ŽIVIJO V STRAHU (le zakaj sploh potrebujemo hišo strahov?)

Fotografija 1

Fotografija 2

Zanima me, če se starši zavedate, koliko dela je samo z ENIM otrokom. Namesto, da se bi mentorjem in g. Pavlinu zahvalili, da smo popazili in animirali vašega otroka ter ga naučili mnogo različnih svari, raje kritizirate in širite laži. HVALA LEPA!

Še bolj pa me motijo komentarji mentorjev. Poznam skoraj vse mentorje, ki so letos delali v taboru in lahko vam povem, da imajo DOBRI mentorji o taboru odlično mnenje. Lahko pa si mislite, da so tisti, ki jih je g. Pavlin večkrat okaral (a žal redko dosegel kakšen pozitiven učinek), povesili nosove do tal in se mu pač morajo nekako 'maščevati'. Vedite, da je g. Pavlin v taboru nam mentorjem kot šef v službi in ga seveda morate ubogati, se držati načrtov in navodil, ki vam jih zada. Nekdo je na forum napisal: 'Kot mentor se po moje sploh ne moreš izkazat, ker moraš itak delat pod taktirko Janeza'. Na sestanku mentorjev sem bila že sedemkrat, in g. Pavlin vsakič ponovi iste besede: 'Vedno sem vesel mentorjev z novimi idejami, ki v tabor prinesejo nekaj svežega'. Poleg tega, bi organiziral vse te stvari ki jih počnemo v taboru če ne bi imel rad otrok?? Otrok se vedno dovolj (celo preveč) prijavi, torej tega ne počne zaradu reklame ali česarkoli. Poleg tega je do otrok prijazen, povzdigne pa glas le ob mentorjih ko je potrebno.
No, da pokomentiram še nekaj stvari:

1. 'Da so se šli vozit s kanuji in je vožnja trajala le 5 minut ....' - Meni se zdi to prej pohvala, da je vašim otrokom čas na kanuju tako hitro minil, vožnja traja namreč 20-25 minut, sem že večkrat gledala na uro med čakanjem.

2. 'Predvsem ju je menda motil končni nastop, za katerega so se morali na silo pripravljati. Vsiljujejo dejavnosti, ki so njim všeč kar pa še ne pomeni da so otrokom v veselje' - Naj fotografije spregovorijo, saj se mi zdi neumno odgovarjati na tako neumne komentarje:

Fotografija 1
Fotografija 2
Fotografija 3
Fotografija 4

3. 'Otroka sta prosila za dodatni odeji, pa je bilo rečeno, da naj pač potrpita, pa bo' - Lepo vas prosim, dodatnih odej je v taboru malo morje. Ne vem sicer v kakšni situaciji ali kontekstu je bilo to rečeno, a zaloga dodatnih odej še ni nikoli pošla.

4. ' Ogromno varčujejo, obrokov naročajo za 150 ljudi, je pa jih 200, saj mlajše skupine ne dobijo več kot polovični obrok ...' – Tudi to je ena vrsta pohvale, čeprav mislim, da besede niso bile napisane s tem namenom. Mentorji poskrbimo, da otroci vzamejo samo toliko, kolikor mislijo, da bodo pojedli. Vsak dan je g. Pavlin povedal vsaj desetkrat, da kdor hoče še, naj gre po 'repete'. In še – kdor gre po repete ne gre čakati v kolono, temveč gre naravnost do kuharja, da mu postreže. S tem preprečimo, da bi otroci puščali polne krožnike hrane, kar se bi zdelo marsikomu logično. Očitno žal ne vsem.,

5. 'Otrokom so prepovedani klici staršem, kdor to stori mora klicati na skrivaj'. Brkopčev možiček je očitno sedel na ušesih, ko so bila mentorjem dana navodila – otroci naj kličejo starše, če so se tako doma dogovorili, vendar naj bo mentor med tem nekje v bližini, da otrok med pogovorom ne bo začel jokati in kar naenkrat začel pogrešati starše, saj se to res velikokrat zgodi. V tem primeru se mora mentor z otrokom dogovoriti, da lahko starše kliče le, če ne bo jokal. Tako so potem zadovoljni otrok, ki ne bo jokal, saj želi slišati starše, in starši, ki svojega otroka ne rabijo le tolažiti temveč se z njim lahko o čem pogovorijo.. Tudi to je precej logična zadeva.

6. 'Ob petju pesmi ob ognju, je 5 letnega otroka pičila osa. Logično, da je jokal, z njim smo odšli do Janeza, ki pa je nadrl mentorja in otroka, čes da se z takimi malenkostmi nimamo časa ukvarjati. Nihče ni posrbel za otroka, zanj je pskrbl njegov mentor, ki pnima dostopa do ledu.' – Lepo da si javno upaš priznati kako nesposoben mentor si. Medtem ko ob tabornem ognju 200 otrok poje pesmi, greš g. Pavlina nadlegovati s tem, da je otroka pičila osa. Kako pomembno! Glede na to, da si star najmanj 18 let, ne znaš SAM POSKRBETI za to? Majhen nasvet – zmočiš z mrzlo vodo papirnato brisačo in jo položiš na pik. Postopek ponovi. Lahko bi tudi sklepal, da se led dobi v kuhinji, do katere mentorji imamo dostop. Če tega ne veš, je to tvoj problem.

7. 'Dobil sem navodila, da kdor zapusti ddisko NE SME več vanj. Otroci niso smeli ti na WC, ali poo kakšno drugo stvar. Notri je Janez vpil na njih, da če ne bodo plesali gredo ven. Z kolegico mentorico sva se odločila da otrok sama animmirava' – Dobil si natančna navodila. Če bi bila hoja v in iz diska dovoljena bi bilo najbolje, da so vrata diska kar ves čas odprta in čakamo, da se sosedje pritožijo čez hrup. Tudi otroci vedo, da se gre iz diska samo enkrat, zato gredo lahko na wc pred tem.
'Če vam gre za zabavo bi lahko za tistih 15minut pri vratih postavili tudi koga drugega. – Dobil si kratka in jasna navodila da stoj pred vrati, pa se jih nisi mogel držati? Kam bi peljalo, če si bi VSAK mentor tako kot ti kar sproti izmišljeval kaj bi raje počel namesto da bi upošteval navodila? Poleg tega bi moral TI najti ZAMENJAVO, ne pa da kar izgineš v disko ker si slišal božji glas, da gotovo potrebujejo tvoj plesni talent.

8. 'Točno sem vedel kaj je treba podati otrokom, vi pa ne! ..To sem vam rekel ob situaciji, ko ste od mene zahtevali, da se z otroci pogovarjamo 30 minut' – Haha, torej praviš, da vodstvo ne ve kaj SAMI pišejo? Natančno vem, da sej je treba za uvod 30 minut pogovarjati, a ni nujno da v angleščini!
Pa nikar ne krivi samega sebe za vse krivice ki so se ti zgodile, očitno je kriva le premajhna uporaba zdrave pameti. Lep dan še naprej!

9. In gospa Dolenjka, upam, da vam ' fizično in psihično nasilje' ni pustilo nobenih travm iz otroštva, če v to smatrate vlečenje za ušesa (seveda bolj za ŠALO kot zares, kateremu so se otroci smejali) in 'dretje', ki je popolnoma isto kot 'dretje' učiteljev v šoli, s katerim si pridobijo pozornost, ko otroci klepetajo. Očitno ste se 12 let šolali v mirnem razredu in imate za hčerkico angelčka, če ne veste, kaj to je. Osebnemu poniževanju pa nisem bila enkrat v sedmih tednih priča. In objektivni opazovalec bi bila lahko tudi jaz (pa nisem), saj so stroški znani vsem, oblačila pa si lahko tudi vi ogledate na fotografijah. Ne vem, kaj je tu SUBJEKTIVNEGA.
In Dolenjka, naj Vam duševne travme niso ovira pri doseganju ciljev - kjer je volja je tudi moč! (:ŠE ISKRENE ZAHVALE STARŠEV, zaradi katerih imam občutek, da v taboru ne delam samo zato, da potem nekateri vse vržejo v koš:
http://www.drustvopm-mojca.si/w2/pisma-starsev-o-taboru,206.html
ohohoh

Re: tabor mojca


17.08.11 21:49
@Objektivni opazovalec
tinček še ne veš veliko:)
;)

Re: tabor mojca


17.08.11 23:00
Joj, joj kot da smo neumni. hahahahaha
"Objektivni opazovalec". Študent ? Ne bi rekel.
Če ne direktno iz vodstva tabora, pa sorodnik enega izmed njih.

SMEH-
Marjeta123

Re: tabor mojca


18.08.11 07:17
NEKDO, KI JE BIL ŽE SEDEMKRAT V TABORU IN VE O ČEM GOVORI!

Lepo vas prosim. Tako očitno, da je to napisal nekdo iz tabora (vodstvo ali sorodstvo), sigurno pa ne študent, niti mentor.
Če stojite za svojimi besedami, se podpišite s celim imenom, ne pa z nekdo.
Lp
Marjeta
bennet

Re: tabor mojca


18.08.11 10:31
@NEKDO, KI JE BIL ŽE SEDEMKRAT V TABORU IN VE O ČEM GOVORI

Na najlepši način si pokazala kakšen je odnos delavcev tabora do ostalih.
Sam v nobenem mojem komentarju nisem žalil nikogar in nisem ga opisoval z pomanjševalnicami kot so "Janezek", "Štefanček", .... Zato sem od odraslih in polnoletnih oseb na forumu pričakoval, da se držijo vsaj minimalnih standardov kulturnega pogovora.

Tudi samo grajal nisem tabora, ampak opozoril na očitne probleme. Vendar tako je, na taboru spoštovanja ni, je samo Janez in ostali na katere se lahko zadira.

1. Klici: Nevem kdo je tukaj spal na ušesih. jaz enkrat ali ti sedemkrat. Klici niso bili dovoljeni, sem se pa s svojimi otroci dogovoril, da lahko kličejo, vendar o tem Janezu niti besede. Če mi otrok v skupini joka, da pogreša mamo, sam nebi imel srca, da bi mu rekel, da je ne sme poklicati. Nevem, zakaj je s temi klici tak problem, ko pa sem imel z njimi samo pozitivne izkušnje. Vsak starš najbolje pozna svojega otroka in ga zna pomiriti bolj kot mentor, mu da vzpobudne besede, za nadeljevanje tabora. SIgurno pa je problem klicev, da bi otrok povedal kaj kar nebi smel....

2. Še enkrat pik: Ko je otroka pičila osa je je ob ognju pelo okoli 80 otrok, ker so bili ostali na bazenu. To bi kot sposobna mentorica lahko vedela. Najmanj kar sem pričakoval, ko smo šli do Janeza, da mu povemo da se je zgodil pik je da bi vsaj prinesel led, ali pokazal kje ga najdem, ne pa da je nadrl mentorja in otroka. Naslednjič ko bo kakšnega otroka pičila osa, se sploh ne bo upal povedati! To je zate nesposobnost, da smo otroka kasneje oskrbeli sami?

3. Disko: Otroka moraš ob piku oskrbeti sam, v nobenem primeru ne smeš nadlegovati ubogega Janeza, ko pa očitno vidiš, da otroci v disku rabijo malo vzpodbude, jim pomagaš v tisti smeri ki jo najbolje znaš je pa narobe. Pred vrati sem stal okoli 15 minut in disko se je napolnil, ob vpitju na otroke, češ plešie ali pa bomo ugasnili glasbo je logično da bom kot mentor, ki sem takrat bil pred diskom nekaj v tej smeri naredil. Animiral bi jih lahko Janez, ki je bil takrat prisoten v njem, pa jih ni, zakaj? Ko pa to stori mentor, ki je zadolžen za disko je pa narobe... Priložila si veliko slik s srečnimi otroki, zraven njega, brez zamere, verjetno si jih kar dolgo iskala.
Da se bodo sesedje pritožili čez hrup?? Če si bla sedemkrat na taboru bi lahko vedela, da jih v bližini ni, nevem zakaj se ne pritožujejo potem zvečer, ko se animacije dogajajo po mikrofonu?

4. Pogovor: Hmmm, najlažje je reči 30 minut se pogovarjajte z otroci. Z njimi sem se pogovarjal mnogo več kot toliko, recimo na bazenu, ob obrokih, med odmori, ko pa je bilo treba narediti kaj v angleščini smo se predstavili in nato jemali predpisano snov. Pripelje se Janez na skuterju in me nadira, da se moram z otroci pogovarjat najmanj pol ure, vendar o čem? Mnogo bo še priložnosti, da jih bolje spoznam, vendar ko so skoncetrirani da naredimo nekaj v zvezek je treba izkoristiti to priložnost. Med učnimi urami angleščine smo se imeli prav fino, vsi so sodelovali, tudi sam sem bil na koncu zelo pozitivno presenečen. Na tem mestu: Bravo moja skupina, res vas pogrešam.

5. Še replika na tvoj odgovor Dolenjki. Vlečenje za ušesa na bazenu ni bilo niti pribljižno samo za šalo. Moja skupina otrok me je gledala z izbuljenimi očmi, češ kaj se dogaja. Vam je pa uspelo, eden je žrtveno jagnje, nato pa na bazenu ne joka nihče več, ne zaradi avtoritete, ampak strahu.

6. Ker si bila že velikokrat na taboru se najbrž spomniš, ko sta dva otroka zatavala iz tabora. Pa ju je v tabor nazaj pripeljal neki gospod in namesto da bi se mu Janez zahvalil, ga je nadrl češ kaj se vtika v stvari tabora... Hmm...Čudno kaj ne?

Še enkrat, sam zmorem toliko spoštovanja do tabora, da rečem da je sama ideja dobra. Nikoli nisem trdil da se imajo otroci samo slabo,v mnogih trenutkih uživajo in odnesejo veliko pozitivnih stvari. Je pa veliko stvari slabih, veliko stvari se dela na napačen način. Od odnosa do otrok, mentorjev in ostalih obiskovalcev.

P.S. Glede nato da so v taboru na forumu razkrili mojo identiteto, bi bilo pošteno od tebe, da jo poveš tudi ti.

lp Matevž
pa ne no

Re: tabor mojca


18.08.11 16:36
@ NEKDO, KI JE BIL ŽE SEDEMKRAT V TABORU IN VE O ČEM GOVORI! ,
@ Objektivni opazovalec

ena in ista oseba, pa ne vem zakaj se v taboru toliko trudite mentorja prikazat kot slabega. Zakaj ne sprejmete kritiko, ki jo je podal. Sej ni s tem, ko je opozoril na napake nič slabega hotel.Samo povedal je, kaj ga je zmotilo.Kaj se to ne sme? Zakaj ste tako zlobni, in želite na vsak način krivdo pripisati mentorju, ki je prišel na tabor s pozitivno energijo, zaradi vašega odnosa pa odšel zelo, zelo razočaran.
Priznam, da ste bili v svojih odgovorih zelo izčrpni, ampak prepričali me pa niste.Bennet je bil vsaj iskren, kar pa za vas nisem čist prepričan
tako.je

Re: tabor mojca


18.08.11 23:16
@bennet
SIgurno pa je problem klicev, da bi otrok povedal kaj kar nebi smel....

bravo ;)
mamica.

Re: tabor mojca


18.08.11 23:24
pa ne no - se POPOLNOMA strinjam, bennet je iskren in je opisal realno sliko.
gospodična iz vodstva tabora pa vse na nerealen in lep način...takšen kot starši mislimo, da je.
zakrivanje resnice... moj otrok na tabor ne želi več in mislim, da ne za brezveze.
ko sem ga vprašala zakaj mi je povedal za odličnega mentorja, čudovito skupino otrok in prijateljev, dober program ... kaj ga je torej tako zmotilo ?????

- saj vemo kaj.
tajkuni?

Re: tabor mojca


20.08.11 08:44
Kaj je zdaj to? Je tabor morebiti Pavlinov ali je na vidiku nova tajkunska afera....
mentorica

Re: tabor mojca


20.08.11 23:50
Zdravo!

Sama sem bila mentorica na taboru drugo leto zapored, več terminov v enem poletju. Matevževo objavo podpiram 100% ker je vse, kar je napisal res.

Odnos do mentorjev in otrok je katastrofalen. Otroci potrebujejo pred seboj figuro, ki jih bo naučila pravilnega odnosa do sočloveka. Vem, da so vsi mentorji, ki so delali v terminih, ko sem delala jaz, otroke tretirali spoštljivo, a vseeno v odnosu mentor-tabornik, kar pomeni, da je mentor obdržal avtoriteto v delavnicah in bil otrokov prijatelj v prostem času.
Kar dela upravnik tabora pa je popolno nasprotje. Ko vidi mentorjevo »napako« (večkrat sploh ne pozna ozadja zgodbe, ne ve kako je do določene situacije prišlo, ker ga takrat ni bilo v bližini…) se brez pomisleka zadere na mentorja PRED OTROCI samimi in s kletvicami ne »špara«. Pa naj bodo to otroci stari 16 let, ki že znajo malce precenit ali je uporaba takšnega načina govora primerna ali ne, ali pa 5-letniki, ki te sposobnosti še nimajo razvite. Ti otroci so potem prestrašeni in na samem mentorje na robu solz sprašujejo »Zakaj pa se Janez tako obnaša do vas? Zakaj se dere na vas in potem še na otroke?«
Otroci vse opazijo! Ampak v navalu navdušenja, ko po tednu dni vidijo starše, na take reči pozabijo, ker jih starši vprašajo o različnih dejavnostih in jim njihovi malčki najraje govorijo bazenu, kolesarjenju...

Popolnoma neprimerno se mi zdi hvaljenje upravnika, da lahko sam skrbi za vseh 200 otrok, kar je v letošnjih terminih, ko sem bila tam jaz, večkrat poudaril pred starši, mentorji, otroci… Nihče ne more skrbeti za 200 otrok hkrati, pa naj ima še toliko izkušenj.
In ko smo že pri izkušnjah… tudi mentorji smo v veliki večini v nekakšnem stalnem stiku z otroki.. ali prostovoljno delamo v vrtcih, študiramo kaj v tej smeri… skratka, imamo kar nekaj izkušenj. Nismo popolnoma nesposobni in neumni, za kakršne nas neredko označijo vodilni v taboru in ostali zaposleni.

Za vse, ki sprašujete, zakaj se potem mentorji vračamo, je odgovor preprost. Mentorji smo tam zaradi otrok. Vsaj zase vem, da tja hodim izključno zaradi otrok in lastnih izkušenj in pridobivanja znanj na področju dela z otroci in sodelovanja z ljudmi z istim pogledom na svet (=mentorji).
Tisti honorar seveda pomaga, nikakor pa ni vse. In ker sem opazila, da ste se že dotaknili teme denarja bi rada povedala, da se mi zdi preračunavanje zaslužka in primerjanje takega mentorstva z osem urnim delavnikom popolnoma nesmiselno in neprimerno, ker si v taboru 24/7 in nimaš časa za cigaretke, pijačke, kino… druženje mentorjev po tem ko otroci že zaspijo pa je nemalokrat prepovedano. Toliko o tem.. res nesmiselno računanje »objektivnega opazovalca«. (Če si pa ti objektiven… In ne poznam nobenega študenta, ki DELA v taboru VSE termine.. še kuharji, ki so na študentskem delu, so mi povedali, da delajo le nekaj tednov, bili pa so res prijazni in se spoprijateljili tako z nami kot tudi z nekaterimi taborniki. V taboru je vse poletje le upravnikova družina in zaposlene čistilke, nočni čuvaj in izredno prijazna gospa Irena, ki postori večino dela kar se tiče organizacije programa delavnic.)

Rada bi samo še dodala stvar, ki se je meni osebno zdela prav smešna. Upravnik stremi k redu in disciplini, ki sta nedvomno najpomembnejši stvari za vzdrževanje varnosti pri takem številu otrok. A ko smo se pogovarjali na enem izmed (redkih) sestankov mentorjev nam je naročil, naj otroku zagrozimo s kaznijo, a naj ga ne kaznujemo v primeru, da svojega početja, ki moti delovanje skupine, ne preneha, češ, da je otrok na počitnicah in da zato ne sme biti kaznovan. Kje si še to videl? Otrok mora imeti meje in če je nagajal in onemogočal delo v skupini mora biti za to primerno kaznovan. In ne pravim, da mora opraviti kakšno fizično delo ali kaj podobnega, lahko pa za kazen gre npr. zadnji v koloni na večerjo, naj se umakne od skupine za nekaj minut, da se umiri.. pač primerno njegovi starosti. Če otroku (predvsem mlajši…) v glavo vbijaš kakšne kazni mu boš naprtil, če se bo obnašal grdo in ga ob takem obnašanju vseeno ne kaznuješ, ga samo zmedeš, da ne ve več kaj je prav in kaj sprejemljivo.
Otroka na počitnicah »ne smeš kaznovat«, a lahko/moraš mu vsiljevati delavnic, ki se jim včasih upirajo (ne le angleške, nekateri nočejo v disko, gledat filma…).

Zadnja stvar, to kar je omenil že bennet, res ne vem zakaj je v taboru prav z dolenjskega konca minimalno število otrok.. vedno je v taboru Dolenjcev najmanj. A ni to malce čudno?
ne moreš verjet

Re: tabor mojca


21.08.11 09:32
Ni samo upravnik neprimeren za delo z otroci, tudi njegova žena ni. Hči mi pravi, da je slišala kako je upravnikova žena pred spanje posvarila mentorje, da si ga ne smejo na roke.......Mogoče je bilo res izrečeno v hecu, primerno pa ravno ni!
zahvala mentorju Marku

Re: tabor mojca


21.08.11 11:14
Po vsem povedanem bi se kot mama dveh otrok, ki sta včeraj zapustila tabor, rada posebej zahvalila mentorju enega od mojih otrok - resnično upam, da to prebere! ;-)
Marko, mentor ene od dveh skupin najstarejših otrok v 8. izmeni, je moji 13 letni letni hčerki napisal v posvetilu - v angleščini, seveda :-) - da je izredno pametna punca; da zna razmišljati s svojo glavo; da ve, da ji bo v življenju uspelo in ji želi ambicij in srečo in... Že tam, na taboru, jo je večkrat pohvalil - in glede na slišano sem prepričana, da tudi druge otroke - predvsem njeno znanje angleščine in še kaj. Hči večkrat na dan vzame v roke njegovo posvetilo, z zadovoljnim, blaženim nasmeškom, in pravi, da do zdaj nase ni tako gledala. Sem jo spomnila, da sem ji vse to že velikokrat sama povedala, pa je rekla, da mama itak vidi v svojem otroku vse najboljše, zato moje pohvale niso imele enake teže. "Drugače je, če ti to pove nekdo drug!" pravi.
Ta mentor je menda šele na pragu študijskih let, torej mlad fant, ki bi se naj o življenju šele začel učiti. :-) Pa je odgovoren in zreli moški, predvsem pa očitno pozitivna oseba, ki zna in zmore v drugih - tokrat pri otrocih - videti dobro in jim to povedati.
Marko, resnično hvala, Katarini si pustil pozitiven pečat za celo življenje!!! :-)

Re: tabor mojca


23.08.11 07:40
Navedeno
bennett
Pozdravljeni starši!

Sem mentor na osmem tednu počitnic mladih. Včeraj sem protestno zapustil tabor zaradi nezaslišanega odnosa do otrok.

1. Otrokom so prepovedani klici staršem, kdor to stori mora klicati na skrivaj. Včeraj dopoldne sem z moijim otrokom na skrivaj klical starše, ker mi je rekel da bi mu bilo lažje če sliši mamo. Ko so se pogovorili je bil otrok pomirjen in mi je dejal, da je seedaj vse uredu in da bo nadaljeval tabor

2. Ob petju pesmi ob ognju, je 5 letnega otroka pičila osa. Logično, da je jokal, z njim smo odšli do Janeza, ki pa je nadrl mentorja in otroka, čes da se z takimi malenkostmi nimamo časa ukvarjati. Nihče ni posrbel za otroka, zanj je pskrbl njegov mentor, ki pnima dostopa do ledu, otroku lahko rečeš samo, "potrpi".

3. Sam zelo dobro govorim angleško. Na delavnicah sem poskušal otroke nučiti, kar seda veliko. Janez pa se vozi okoli s svjim skuterjem in nas nadira pred otroki v skupini, žali, otroci živijo v taboru v strahu.

3. Dogodek na bazenu. Imeli smo otroka, ki je že od prvega dne pogrešal mamo. Neeprestano je jokal in želel domov. Namesto, da bi poklicali koga od staršev so mu začeli groziti. "Ti boš ostal do sobote", "Mama te je razvadila, pri nas boš ostal do konca", ker otrok še ni nehal jokati ga je Štefan(pomočnik Janeza) potegnil za ušesa in ga pred vsemi v zdravilišču Balnea nadrl. Ne samo pred otroki, temveč tudi pred ostalimi obiskovalci. Jaz osebno tega nisem mogel vrjeti.

4. Disko: Situacija ko mi je zavrela kri in sem odšel iz tabora ob 22.30 uri. Otroci so odšli v disko, sam sem stal pred vrati in spuščal otroke not in ven. Dobil sem navodila, da kdor zapusti ddisko NE SME več vanj. Otroci niso smeli ti na WC, ali poo kakšno drugo stvar. Notri je Janez vpil na njih, da če ne bodo plesali gredo ven. Z kolegico mentorico sva se odločila da otrok sama animmirava in so se postavili v vlakec in plesali napesem čukov. V tem času Janeza ni bilo v disku. Ko je prišel noter me je nadrl(pred skupino otrok), kaj delam tukaj, da tega ne smemo pečet... Razložil sem mu da otroke animiramo, da bodo plesali, da bodo imeli fajn in da jim ostale lepa izkušnja tudi iz diska in ne samo njegovo vpitje.

Na samem sem ga poslal saj veste kam in odšel.

5. Otroci so "cukri". Sam sem imel skupino zelo pridnih, delaavnih otrok, na katere sem se zelo navezal. Hudo mi je da sem jih mogel zapustiti, včeraj sta dve moji punci jokali, ker sem šel. Hudo mi je, ampak sam takega odnosa do otrok in ostali v taboru nisem pričakoval, očitno sem jim gre samo za denar in da navzen vse zgleda lepo.

lp Ben
Zelo vesel bi bil, če se mi javite na moj mail, ali pa me pokličete in poklepetava o tem problemu.

Primož

*********************
Srečnga pa zdravga!!!

090 30 41 Številka za vse vrste težav.

http://galerija.over.net/mon/main.php/v/javnagalerija/Primo__
http://pino.blog.siol.net/ Poglej kaj pišem

Re: tabor mojca


23.08.11 07:52
Prosim vse udeležene , da se mi javijo na mail.

Primož

*********************
Srečnga pa zdravga!!!

090 30 41 Številka za vse vrste težav.

http://galerija.over.net/mon/main.php/v/javnagalerija/Primo__
http://pino.blog.siol.net/ Poglej kaj pišem
Monika78

Re: tabor mojca


05.11.11 11:15
Živjo!
Tudi moje hčerke niso bile zadovolne kakor ste prej omenili je upravnik kakor sem slišala zelo aroganten in da se vs čas krega z mentorji skupin.Potem vam pa povem tole zgodbo:moje hčerke so se na igrišču želele igrati z košarkaško žogo bile so čisto same na igrišču potem pa je prišel upravnikov sin Miki in jim na grd način vzel žogo in pri tem boksnil mojo hčerko.Je pa tudi to da je upravnik ko so mu to povedali rekel "to je žoga mojega sina sem mislil da gre za kakšno posebno žogo!"Pa res nevem zakaj so se vsi drugi lahko igrali z žogo!


lp,ali slučajno kdo ve še za kakšen angleški tabor?
tabornica

Re: tabor mojca


08.11.11 20:08
Tudi sama sem že bila v taboru, in sicer dvakrat. drugič sem se vrnila le zaradi prijateljev ki sem jih tam spoznala in se na njih precej navezala(želela sem jih ponovno videti), sicer pa se ne bi več.

lp
tabornica8

Re: tabor mojca


08.11.11 21:21
se strinjam, sama sem v taboru tudi opazila odnos do mentorjev in se zgrozila... da jih nadira pred nami (otroki) in še ponavadi za popolnoma nesmiselne stvari se mi zdi res neprimerno. z tem se je strinjala tudi večina mojih prijateljic in vse smo se pogovarjale, da na tabor prihajamo samo za to da med seboj ohranjamo stike...
Zadovoljna tabornica ;)

Re: tabor mojca


27.02.12 21:46
Tukaj se tako grozno zgražate nad tem taborom. Tam sem bila že petkrat! In je use okej in super. V taboru so določena pravili ki jih je potrebno upoštevati, ampak pravila so pravila. Janez(upravnik) je super človek, zelo prijazen, peprost in razumevajoč! Ko kdo ne upošteva pravil, zakriči iz drugega konca tabora:"ej ti! dol s trave!" in to je to. Rad se tudi kaj poheca in se pogovarja s taborniki. On ni grozen starec ki se samo dere, ampak je prijazen človek, ki ima rad disciplino in upoštevanje osnovnik pravil(ne hoditi po travi, ne kaditi, spati ko je treba,..). Ampak mislim, da je tudi odgovornost imeti na grbi 200 otrok! Bi vi zmogli?
Glede kajenja pomočnika pa je tako: on kadi ponavadi le ponoči in to pri ograji izhoda od tabora. In tisti kadilci sami veste, da je težko ne kaditi kar cel dan. Zato pa se pomočnik umakne in v miru pokadi.
Mentorji so super in zelo zabavni. Otroci se na njih zelo navežejo. Je pa res da bi lahko imeli malo višjo plačo..
Torej:tabor mojca je super in ga priporočam prav za vse! Otrok spozna nove prijatelje,ina svojo skupino in se neizmerno zabava! Zame so tedni v taboru bili najlepši tedni mojega življenja in že komaj čakam naslednje poletje, da spet doživim tak teden!
vitica vita

Re: tabor mojca


09.03.12 20:48
Jst sicer nisem odrasel ampak sem šla pa NI blo dober in pač nočem več tja pa me mami sili.tega tabora pač ne maram in vam ga ne priporočam!
MogočeMenotor

Re: tabor mojca


14.04.12 19:28
Zanimivi komentarji, moram rect :), sam pa zal nevem vec kaj je res in kaj ne, definitvno se bom prijavil in sam stestiral tega groznega Janeza in njegovo Dolce&Gabanna druzino. Verjamem da ljudje odhajajo z razlicnimi izkusnjami, lepo da se o tem debatira dejansko ste mi dali le zeljo preveriti kaj se res dogaja. Ce bo res tak podn pa obvestim! :D

LP
SOMEONE IN ŠE EN

Re: tabor mojca


01.08.12 20:35
ODGOVOR: Včeraj sem bil na sprejemu 7. letošnje skupine, hčerka bo tam prvič. Imel sem dober občutek. Pri takšnem številu otrok je potrebna disciplina.
Zanimivo, kakšne komentarje vse tu berem.Tipične slovenske manire - metanje polen pod noge, obrekovanje, zavistnost...in seveda večina komentira pod skrivnimi šiframi. Zanimivo, da si noben ne upa napisati svojega polnega imena in priimka. Kje imate jajca? To me spominja na forume na Siol,RtvSlo, 24ur itd.
Povej človeku v obraz, če imaš kaj v hlačah. Ali pa ne pošiljaj otroka na tabor. A če je imel tabor doslej 40.000 otrok, potem lahko to normalnemu človeku da misliti....
Samo pozitivno.
Z dobrimi željami naprej.
Se oglasim, ko bo hči v soboto prišla domov.
NENENENENENENENENENENENENENE NIMAMO JAJC! JAZ SEM OSEBNO ŽE BLA NA TABORU IN JE BEEEEEEEEEDNOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TI KAR GOVORI ITAK ŠE NISI BIL NA TABORU,KR PEJT PA ME ZANIMA KOK TI BO VŠEČ!

Avtor:


Naslov teme:


  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt, docx, pptx, xlsx, png
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 1 plus 8?