Najbolj brane teme zadnjega tedna:
ned, 02. jun 2013
pon, 03. jun 2013
pon, 03. jun 2013
pon, 03. jun 2013
pon, 03. jun 2013
sob, 08. jun 2013
pon, 03. jun 2013
pon, 03. jun 2013
sob, 08. jun 2013
ned, 09. jun 2013

|
xxxy
Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 11:33 |
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 12:09 |
|
šecjen
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 12:10 |
|
ah ja
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 12:14 |
|
janca pomaranča
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 12:26 |
Navedenošecjen
imaš narečno skupino - v tem primeru štajersko - znotraj narečne skupine pa potem , podnarečja, krajevne govore ipd.
tule si poglej:
[slo.slohost.net]
prleško narečje sodi pa že v panonsko narečno skupino, ni eno od štajerskih narečij.
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 12:31 |
|
šecjen
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 12:38 |
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 12:42 |
Navedenonobenaena
Pocajtaj tudi jaz uporabljam, pa sem iz Lj., tako da primerjava po moje ni najboljša.
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 12:45 |
Navedenoah ja
Čist tko by the way...on te je vprašal a si se "pocaJtal" in ne "pocaRtal"...a ne slišiš razlike?
|
cija....
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 13:04 |
|
cija.....
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 13:06 |
Navedenojanca pomarančaNavedenošecjen
imaš narečno skupino - v tem primeru štajersko - znotraj narečne skupine pa potem , podnarečja, krajevne govore ipd.
tule si poglej:
[slo.slohost.net]
prleško narečje sodi pa že v panonsko narečno skupino, ni eno od štajerskih narečij.
mislim, da bo vsak drug prlek ti vedel povedati, da ne spada v panonsko narečno skupino. 2 kr neki indijanca ki sta pač rekla, da bo tu panonsko narečje - se definitivno ne morem strinjati. Prekmurci govorijo prekmursko in so v prekmurju, ne pa v panoniji??? prleki živimo v prlekiji in govorimo prleško in tudi ne panonsko, haložani so haložani + lükarija, slovenskogoriško pa je del štajerščine, ker ima enostavno narečje največ podobnosti s štajerščino.
Kako so ta 4 narečja lahko skupaj dali mi ni jasno, očitno samo na osnovi geografije, dvomim, da boste našli prleka, ki bo pristal, da je v isti jezikovni skupini kot prekmurec in obratno tudi ne. Prleki in prekmurci se imamo namreč čisto radi, ampak nas jezikovno metati v en kotel -> NE tu pa se ne strinjamo.
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 13:18 |
|
mariborcanka12
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 13:45 |
|
mariborcanka12
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 13:48 |
|
yyyx
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 14:00 |
Navedenoxxxy
Vidim, da vas je na tem forumu precej nerazgledanih in da ne veste, da v Sloveniji ne obstaja nobena štajerščina, štajersko narečje, ali kaj podobnega. Štajerska ni samo Maribor z okolico, Štajerska je tudi Ptuj, pa dalje Prlekija, pa z druge strani Celje, pa dol vse do Brežic. Na tem področju govorijo ljudje zelo razčino.
Jaz sem Mariborčan in ko sem enkrat po krajši bolniški prišel nazaj v službo me sodelavec Celjan vpraša "no, a si se pocajtal". Meni niti slučajno ni bilo jasno, kaj me sprašuje, pocartati se v mariborščini pomeni pocrklati se, stisniti se k nekomu...Potem sem počasi izluščil, da naj bi to pomenilo, če sem se že pozdravil..:)))
|
janca pomaranča
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 14:46 |
Navedenocija.....Navedenojanca pomarančaNavedenošecjen
tule si poglej:
[slo.slohost.net]
mislim, da bo vsak drug prlek ti vedel povedati, da ne spada v panonsko narečno skupino. 2 kr neki indijanca ki sta pač rekla, da bo tu panonsko narečje - se definitivno ne morem strinjati. Prekmurci govorijo prekmursko in so v prekmurju, ne pa v panoniji??? prleki živimo v prlekiji in govorimo prleško in tudi ne panonsko, haložani so haložani + lükarija, slovenskogoriško pa je del štajerščine, ker ima enostavno narečje največ podobnosti s štajerščino.
Kako so ta 4 narečja lahko skupaj dali mi ni jasno, očitno samo na osnovi geografije, dvomim, da boste našli prleka, ki bo pristal, da je v isti jezikovni skupini kot prekmurec in obratno tudi ne. Prleki in prekmurci se imamo namreč čisto radi, ampak nas jezikovno metati v en kotel -> NE tu pa se ne strinjamo.
prekmurci in prleki ste si hudo podobni po narečju, pa če to hočete slišat, ali ne.
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 14:49 |
Navedenocija.....
prekmurci in prleki ste si hudo podobni po narečju, pa če to hočete slišat, ali ne.
Navedenomariborcanka12
Edina pravilna stajerscina je mariborscina, celjani kot ze iz primera opisano, uporabljajo ogromno ljubljanscine, od uck dalje..brrrr.
Mislim da so vsa narecja ki izhajajo iz stajerscine grozna in kmecka..
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 15:30 |
Navedenocija....
pa pocajtaj se sem prvič slišala od mariborčanke.
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 16:29 |
Navedenomariborcanka12
Mislim da so vsa narecja ki izhajajo iz stajerscine grozna in kmecka...
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 17:49 |
|
0na
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 18:06 |
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 18:31 |
|
pepca z brjegu
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 19:56 |
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 20:50 |
Navedenopepca z brjegu
tud u naših kvonceh se pr usaki hiši drgač gvari, pa ša fajn se nm zdi. prekmurce pa tud mi bl tjež'k zastopm'. liži korošce pa primorce. lblančanu pa tak nbjedn vječ nje, k s tak šmvorn nardili z jezika, da ša sami sjebe na zastopj'. tak se to nardi, č ldj' neč na daj' na svaj' narečje.
|
Ravenčanka
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja15.02.09 22:23 |
NavedenoCveka
Dekleta, pred časom sem bila v Ravnah - tam vsaka hiša uporablja rahlo drugačno govorico:-)))
Slovenija je tako bogata z narečji, da bi morali biti na to še kako ponosni! Je pa res, da so nekatera prijetnejša za uho, druga pa manj. Meni osebno je prekmurščina najtrše narečje, najmehkejše pa primorsko in koroško.
|
ju3
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja16.02.09 08:22 |
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja16.02.09 08:23 |
Re: Štajersko narečje v bistvu ne obstaja16.02.09 11:13 |

© Med.Over.Net 2000 - 2012 | Pogoji uporabe
Siix d.o.o. - Tehnične rešitve in lastnik blagovne znamke. Zavod Med.Over.Net - skrbnik vsebinskega delovanja.