Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!
Vem da je bilo o tem že govora, pa vendar prosim za ponovno pomoč.
Danes sem namreč prejela vabilo za soboto, kjer naj bi bila hči cepljena pred vstopom v šolo. Cepljenje naj bi bilo po zakonu obvezno.
Lepo vas prosim za vaše izkušnje s tem kaj se lahko zgodi če odklonim, oziroma ali je potrabno kaj razlagati.
Hvala
Zakaj bi sploh odklonila?
Vsak ima pravico, da kaj odkloni, da ima svoje mnenje in tudi vem, da nisi hotela takega odgovora, ampak praktičnega kaj se zgodi. Ampak si mi stopila na jezik in morem ti povedat, kaj si mislim o takih mamah, oziroma starših ki ne cepijo svcojih otrok!

Veš za kaj jih ne cepite, ker jih ostali cepimo. In to je zame čisti egoizem, ker če jih noben ne bi cepil, bi se spet pojavile te bolezni.

Pa prosim ne mi sedaj razlagat vseh teorij zakaj je cepljenje vse škodlijivo in kaj vse se lahko zgodi. Vse to vem in do neke mere podpiram in verjamem da so tudi otroci, ki se ne smejo cepit!

Ampak vse ostalo pa kot sem že rekla!
pa zakaj bi odklonila, lepo te prosim, kaj če nekoc tvoj ptrok hudo zboli ravno zaradi necepljenja, si bos to oprostila, svojo neodgovornost???

Moj otrok je prizadet, zaradi vsakega cepljenja lahko huje zboli, pa ga kljub temu cepim, ker nisem tako pogumna, da bi nekega dne zbolel zaradi mene

Vidiš in če bi se vsi otroci cepili bi se tvoj lahko temu izognil, ampak mame so frajerke, egoistke in zdravih otrok ne dajo cepit! Katastofa ti pravim!
Joj punce, pa ne me sedaj napadat.
Razlogi so popolnoma osebni, in kot se lahko razbere iz mojega vprašanja, me zanima le posledica, to je vse ( pa ne tista zdravstvena).
Ker se držim načela 'ne delaj drugemu česar sam ne maraš', vas ne bom napadala oziroma prepričevala v nasprotno.

Živi in pusti živeti...

ps
resnično bom zelo vesela odgovora na zastavljeno vprašanje
Oprosti, ampak to je pa še bolj neumen izgovor.
Glede posledic (ne zdravstvenih) pa ne vem nič.
Tatjana, najlepša hvala.

Pa lep dan
Ja živi in pusti živeti, ti se tega ne držiš!
ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI je tvoj stavek. No potem naj se pa tvoj otrok cepi, da bomo lahko vsi mirno živeli, brez bojazni, da bi se česa nalezli, saj praviš, ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI, kajne.

LP
Mimika
Moje mnenje - skrajno neodgovorno od staršev! Mi je pa rekla sestra v ordinaciji, da lahko šola zavrne otroka ki ni cepljen po programu, vendar je to odvisno od šole.
Draga zut,

ni nujno, da te bodo prijavili, vse je odvisno od pediatra, ki bo cepljenje izvajal, veliko je načinov, da se mu elegantno izogneš, brez kazni in sodnega pregona. Najbolje je, da se pogovoriš z zdravnikom in mu pojasniš svoje stališče, čim bolj nežno.

Za tiste, ki so ti stale ob strani pa tale stran Svooda, morda lahko katera razmisli o tem podatku, da preko 30 odstotkov otrok kljub cepljenju oboleva za temi boleznimi in da je večina teh bolezni že ozdravljivih, cepiva pa skoraj dobesedno zelo nevarna, če ne celo bolj od samih bolezni. Zakaj manj obolevanja? Ne zaradi precepljenosti, ampak zaradi boljšega standarda v katerem živimo. Podatkov je na tej strani še veliko.


http://www.kid-pina.si/~svod/SVOOD1.html


Lepo popoldne vam želim.
Nina

zum,
poglej si strani Društva za svobodo odločanja SVOOD.

Tam boš našla odgovor na svoje vprašanje ...


lp A.
do konca si neodgovorna, naj ti povem le to, ja lahko odklonis, ne bos plačala nobene kazni, saj lahko reces ne boste ga cepili, toda takega otroka potem gledajo kot na crno ovco,vsi..sola, zdravnik...tebe pa imajo za ne zrelo osebo... izmecek je in to zaradi tebe, mamice neodgovorne do konca, ne recem da bi imela tak tehten razlog, kot ga imam jaz, da otrok lahko huje zboli...ne.sigurno ga nimas,pa jaz mojega kljub temu dat cepit... je le neki tvoj princip, pescica starsev, ki udrihajo cez cepljenja, kako so skodljiva in blablabla...mal se zamisli punca nad tvojim sloganom, zivi in pusti ziveti, jaz bi ti dodala se, ne delaj drugemu tistega, kar ne zelis da bi drugi tebi!!
Zato cepi otroka, kajti če nekoc nekdo ne bo cepljen kot tvoj in mu bo taisti otrok prenesel neki virus, ne jokaj ko bo hudo...
Škoda komentirat........izmeček???
Pozdravljene,
ni mi jasno zakaj žensko, ki vas je samo vprašala, kaj se zgodi, če odkloni cepljenje, tako napadate?! Sploh pa ne vem, kaj vas tako skrbi, če imate vse otroke cepljene??? Torej jim necepljen otrok ne more škoditi. Saj so zaščiteni s cepivom?
Drage moje, mislim, da niste doživele groze ob resnično hudi reakciji po cepljenju! Če bi doživele kaj takega in se malo bolj izobrazile na področju cepljenja, bi zagotovo razmišljale drugače.
Sem bila na vašem mestu včasih, pa me je doletelo.
Lp,
Hvala vama za podporo in predvsem voljo da se zoperstavitta tistim, katere napadajo.

Pa srečno
Hvala tudi tebi za podporo in pomoč.

Pa srečno
Šola v nobenem primeru NE more in NE SME zavrnit necepljenega otroka.
kaj mu bo na čelu pisalo "jaz nisem cepljen"? In kako naj bi to zvedeli otroci in njihovi starši? Bo objavljeno pri šolski okrožnici ali v lokalnem časopisu? Kaj ne veže zdravnke prisega?Saj še o mrtvih ne dajajo informacij ki bi jih rad imel kaj, šele da bi o tem govorili? Saj ni več zdr. knjižic kjer bi to pisalo. Ampak a ni bila ena debata o tem da cepljenja sploh ne bodo več obvezna? Tudi na tem forumu je tekla debata o tem.

Pa nehajte grdo pisat (izmečki ipd) ker zaradi tega glih ne bo izmeček ker danes si izmeček če nisi lepo oblečen, če nimaš igrač po novi modi, če ne govoriš tako kot oni, če maš štrleče uhlje, če ti smrkelj iz nosa kar naprejven gleda,...... Odločitev je itak v njenih rokah. Kaj bi se lahko v njenem primeru zgodilo pa bi ji moral še najbolj natančno razložiti zdravnik ki je za otroka pristojenin ne mi.Mi lahko samo pametujemo.

Re: obvezno cepljenje - nujno pomoč


01.06.05 14:55
Ne vem, kakšne so posledice gledano zakonodajno in ali je ne-ceplenje sankcionirano, vem pa,

da se ti lahko zgodi, da vsakič, ko prideš na pregled ali kako drugače v stik z zdravstvenim osebjem, ki tvojega otroka vodi, poslušaš vprašanje in opozorilo, da vaš pa še ni cepljen, kako to in kdaj bo?Med.Over.Net je skupek forumov, množica uporabnikov. Je institucija, ki povezuje različne organizacije z namenom, delati dobro.
Verjamemo v splet, spletno komuniciranje, družbena omrežja. Verjamemo, da lahko prebujamo in spreminjamo. Portal Med.Over.Net nam omogoča, da izrazimo svoje misli, vprašanja, poiščemo odgovore. To je MON, ki ima iz dneva v dan več uporabnikov in vsebin.
JT: Vse o forumih, portalu, pod-portalih, gibanju, trgovini, Zavodu, moderatorjih – zgodba o MON-u, ki se nadaljuje.
http://med.over.net/clanek/jt-zgodba-o-mon-u-ki-se-nadaljuje/#.UNB3K280V8E
Mater ampak ene mate pa dons res slab dan, odločitev vsake posameznice je ali bo dala otroka cepit ali ne. Ene smo se odločile za druge pa za proti, dejte še enkrat prebrat kaj ste nekatere pisale, mislim HALO!!!!!!!!!, če nimate kej pametnega povedat bodte raj tih.
Zut predlagam ti, da se pred končno odločitvijo vseeno posvetuješ z zdravnikom.

LP W.
No, vsak naj se odloči po svoji vesti in po temeljitem pogovoru z zdravnikom.

Lahko pa namignem še na nekaj, kar ni nobena omenila: takoimonovane "otroške" bolezni, proti katerim se cepimo, je zelo zajebano in celo nevarno prebolevat kot odrasel, proti čemer so cepljeni zaščiteni.

Poleg tega se sedaj ljudje, ki niso bili rutinsko cepljeni proti hepatitusu B, sami odločajo za samoplačniško varianto, sploh če mislijo potovati. In hepatitis B se s spolnimi stiki zelo hitro prenaša in ni tako prijetna bolezen, ima otroci pa danes zgodaj začenjo s spolnostjo, zato je recimo cilj cepljenja zaščititi celotno populacijo, še preden pride v puberteto.
Proti vecini otroskim boleznim so otroci cepljeni v otrostvu in se cepljenja v odraslosti potem ne obavljajo vec. Ce otrok preboli npr. vodene koze (proti cemur se pri nas (se) ne cepi, naj me prosim kdo popravi, ce ni res), bo dozivljensko imun, ce pa ne pa bo cepivo nekega dne popustilo. Za primer sem dala vodene koze, ker niso bolezen, ki bi bila v otrostvu posebno nevarna oz. bi vodila v resne komplikacije.
"Zaščita" cepiva traja 2 leti.
O tem, da otroka ne bi dala cepiti, nisem nikoli razmišljala, do dne, ko bi otrok moral biti cepljen, pa je pediatrinja sama to odsvetovala zaradi bolezni in razvojnih težav. Tako je bil prvič cepljen pri 14 mes, malo tečnobce in je šlo mimo. Drugič smo sicer zakuhali na 39,5, ampak po svečki je vročina padla. Tretjič - tretjič smo imeli pa blazno srečo, da je sine preživel brez posledic. Prišlo je do zastoja dihanja, 4 ure po cepljenju je vročina zlezla na 40 in je z nobeno svečko in nobenimi povitki nismo zbili dol. Če naju v trenutku, ko je otrok nehal dihati, z možem ne bi bilo ob njem, ga danes ne bi bilo več z nama. Takrat sem pa začela brat in brskat na veliko, se poglabljat v zadeve, ki so mi sicer tuje in cepljenja ne jemljem več kot suho zlato, predvsem pa globoko razumem vsakega starša, ki ga je cepljenja strah. Mene ga je tudi in še vedno nisem prepričana, če bomo vsa obvezna cepljenja opravili ali ne.

O tistih, ki opletate z neodgovornostjo - do koga je neodgovorno, če otrok ni cepljen? Vaši so kot pravite cepljeni in če teorija, ki jo medicina prodaja, drži, so potemtakem zaščiteni in varni pred boleznimi, ali ne? Torej do vas ni nihče neodgovoren. Česa vas je torej strah?! Morda pa je resnica nekje drugje, vi pa raje tiščite glavo v pesek in tulite v isti rog, čeprav sploh ne veste, KAJ tulite!

Verjetnost, da bo ravno necepljen otrok zbolel, je veliko manjša od tega, da se razleti v avtu, ki ga boste ve same vozile - pa zato verjetno še nobena ni nehala prevažat otroka v avtu - ali pač? Kdo je izmeček, tisti, ki razmišlja s svojo glavo in sprejema odgovornost na svoj hrbet in pleča ali mogoče tisti, ki kot ovca bleje s čredo in niti za trenutek ne vklopi lastne glave in ne premisli, kaj se z njegovim otrokom dogaja, pač pa mirno prelaga otrokovo usodo v roke zdravnika, učitelja in še koga - povejte, kdo?!! Če bo moj ali vaš otrok eden od tistih procentov, ki cepljenja ne preživijo ali ga ne preživijo brez posledic za vse življenje, vas bo vaš pediater poznal? Vam bo pomagal? Vam bo pomagal koncern, s katerega cepivom je bil vaš otrok cepljen ter ima zaradi njega posledice? Ne, ne bo , nikoli. Če boste imeli srečo, boste po 35-tih letih dobili v roke listek, s katerim vam bodo priznali, da je vaš otrok, ki je iz zdravega dojenčka po cepljenju postal "rastlinca", dejansko prizadet zaradi cepljenja. Kaj boste s tistim listkom, je vaša stvar. Dejstvo je, da je vaš otrok telesno na ravni novorojenčka, medtem ko mu glava brezhibno deluje in se točno zaveda svojega stanja in tega, za kaj vse je prikrajšan. Da vas postavim za tri dni v to kožo in da vas vidim, drage dame, ki tako velikodušno in do kraja brezobrazno opletate z jeziki.

Do zdaj mi še nihče ni uspel utemeljit, zakaj naj bi 6-letnika cepila proti hepatitisuB, ki se prenaša izključno s telesnimi tekočinami. Razumem, da bodo cepili hemofilike ali otroke, ki potrebujejo infuzije, dialize - čeprav zakaj cepiti, če pa je vsa kri pregledana, je vse sterilno in bla bla bla?! Teorije, da morajo biti pa vsi cepljeni "za vsak slučaj", pa enostavno ne morem sprejeti, ker cepljenje NI!!! en aspirin, po katerem te v najslabšem primeru boli želodec, ampak ima veliko globlje in daljnosežnejše posledice, pri katerih "za vsak slučaj" enostavno ne obstaja.

Koliko tistih, ki ste tako dejavne pri zmerjanju, vas ve, da lahko vaši fantje, cepljeni proti mumpsu, pri 16-tih letih zbolijo za njim? Koliko vas ve, da zaščite v adolescenci enostavni ni več? Koliko vas ve, da so otroške bolezni zelo redko nevarne otrokom, sploh v naši dobi, ko imamo idealne življenjske pogoje, odlično prehranjenost, odlično zdravstveno oskrbo, nasprotno pa so zelo nevarne v puberteti in odrasli dobi? Da (napol) odrasli moški redko preboli mumps ne da bi imel za posledico neplodnost, medtem ko je pri dečkih ta posledica redkost in praviloma le pri tistih, pri katerih bolezen prepozno prepoznajo? Koliko vas ve, da v mnogih evropskih državah (tudi naših sosedah!) cepljenje OMR ni obvezno, ker so ugotovili, da si delajo medvedjo uslugo? Koliko vas ve, da so v 90% tumorjev -malignih in benignih - našli mutirane seve ošpic? Koliko vas je kateregakoli od teh podatkov dobilo pri vašem zdravniku? Komu so povedali, da je lahko stranski zaplet pri cepljenju visoka vročina, ki je ne moreš zbit, zastoj dihanja, pri OMR cepljenju v najslabšem primeru meningitis ali encefalitis? Kolikim so povedali za Kawasakijev sindrom? Koliko vas ve, kaj to sploh je? Kolikim so povedali za sum povezave med OMR cepljenje in avtizmom?

Meni nihče nič od tega ni omenil. Dokler je odnos medicine do otrok tak, si pridržujem pravico, da skrbim za otroka bolje kot oni. Kajti za njih je vsaka posledica cepljenja samo statistika, zame pa je to moj - MOJ!- prizadet ali celo mrtev otrok. V enem letu, kar se podrobneje poglabljam v ta cepljenja, mi je v radiusu 50km uspelo zbrat na kup 2 otroka s Kawasakijevim sindromom, enega avtista, ki to do sicer zamaknjenega cepljenja pri 18 mes to ni bil, eno deklico z meningitisom po OMR, fanta, ki je pri 18-tih zbolel za mumpom in je neploden, ker zaradi cepljenosti nihče ni pomislil na mumps, in če k temu dodam še "rastlinco", ki se ji reče moja sestrična, mi bo zelo težko še kdo kdaj v življenju prodajal cepljenje za suho zlato. Prvo vprašanje pediatrinje po sinovem zastoju dihanja je bilo, če vztrajam, da reakcijo prijavi oz. a ne bi bili rajši kar tiho, saj ni vredno.... Če kaj, potem je TO neodgovorno in so izmečki taki zdravniki, ki jih ni malo, ne pa starši, ki jih je zaradi nepopolnih in prikritih informacij strah za svoje lastne otroke, ki zanje niso statistika in percentile, kot so za farmacevtski lobi in zdravnike. Ne za vse, za mnoge pa.

Naprej do cepljenj pred OŠ se še nisem prebila. Zaenkrat še vedno ždim na OMR-ju, ki se ga zaenkrat še otepamo. Po menjavi pediatra smo končno prišli toliko daleč, da bodo temeljito pregledali sinov imunski sistem in skušali ugotoviti, zakaj je prišlo do take reakcije. Ko bodo znani izvidi, bom premišljevala naprej. Kar se tiče OMR, je jeziček na tehtnici vsekako na strani proti, pri Di-te-per pa kljub rekaciji bolj za kot proti, ker tetanus ni tako zelo enostavna zadeva, pa tudi oslovski kašelj ne. O paralizi in davici se mi zdi povsem brezveze sploh razmišljati, verjetnost, da ju kjerkoli stakne (razen tretjega sveta), je bistveno manjša od tega, da ga ubije elektrika, ker bo v dozo (ki je zaščitena!) tlačil izvijač. Ampak zadevo pač spet dobiš samo v paketu. Koliko vas kupi komplet 5 posod, če rabite samo 2?? Pa gre samo za denar! Tukaj gre za zdravje, za imunski sistem, za vnos tujih beljakovin (kurjih!!!) v človekovo-otrokovo!- telo!

Ni problem samo v cepljenju, mariskje cepljenje dejansko je edina možna zaščita, in tam tehtnica absolutno prevaga. Problem je skrivanje informacij, ignoranca in neupoštevanje staršev, dejstvo, da o cepljenju od zdravnika izveš tako prekleto malo, pa naj bo o pozitivnih ali pa o negativnih učinkih. Zakaj?

Problem pa so tudi starši, ki bodo naredili vse, da le preložijo odgovornost s svojih na tuja ramena, pa ni važno, čigava so. Jaz si bom v vsakem primeru očitala: če ga bom cepila kljub vsemu in se zgodi najslabši scenarij, si bom do smrti očitala, ker sem vedela, pa sem vseeno rinila. Prav tako si bom očitala, če bo necepljen zbolel, seveda si bom. Vsekakor pa bom vedela, da je vsa odgovornost samo moja, in bom ob vsaki bolezni opozorila na otrokovo necepljenost ter večjo verjetnost, da je zbolel za katero od otroških bolezni.

NAj bo dosti. Upam, da se bo vsaj ena, ki očita neodgovornost mami, ki jo skrbi za svojega otroka, vzela 3 dragocene sekunde in premislila, za kaj pravzaprav gre!
bravo, skrbna!
mi imamo po hudi reakciji na di-te-per zdaj doma astmatika, ki bo - bogve koliko casa, potreboval pumpice. kar se mene tice, bi "raje" videla, da preboli osl. kaselj 1x in je dozivljenjsko imun, kot pa da je/bo celo zivljenje astmatik. (obstaja visoka korelacija med cepivom na osl. kaselj in astmo).

zato, drage forumovke, dobro razmislite in se pozanimajte se o drugi plati cepljenja, preden "pljuvate" cez tiste, ki nocemo dat otrok cepit. to nam ni "kar tako" padlo v glavo, ampak imamo (zelo) slabe izkusnje s tem.

lp in cimvec zdravja vsem
mimas, proti oslovskemu kašlju nisi nikoli imun, tudi če ga preboliš, to moraš vedeti. Tudi če ga je otrok prebolel, ga lahko ponovno dobi, verjetno pa ga bo naslednjič lažje prebolel. Jaz bi dojenčka ravno proti oslovskemu kašlju še vedno dala cepit, kajti če zboli dojenček oz. otroček do dveh let, ga preživi še vedno le 1 na 10 obolelih.

Je pa zanimivo vprašanje, zakaj je oslovskega kašlja še vedno kar nekaj vsako leto, predlani celo 75 primerov, kljub precepljenosti?
"Do zdaj mi še nihče ni uspel utemeljit, zakaj naj bi 6-letnika cepila proti hepatitisuB, ki se prenaša izključno s telesnimi tekočinami. Razumem, da bodo cepili hemofilike ali otroke, ki potrebujejo infuzije, dialize - čeprav zakaj cepiti, če pa je vsa kri pregledana, je vse sterilno in bla bla bla?!"

Cepljenje proti hepatitisu B drži NAJMANJ 15 let, torej 6+15=21, kar pomeni, da gladko zdrži vso adolescenco in še čez.

Zakaj? OK, načeloma bi ga lahko najbrž komot premaknili za kakšni dve leti navzgor, s čimer pa starši še vedno ne boste zadovoljni, ker očitno tega cepljenja sploh nočete, čeprav je zelo koristno. Hepatitis B ni "kar tako ena bolezen", ki bi jo bilo skoraj nemogoče dobiti in ki bi se jo dalo kar na hitro pozdravit. 30% okuženih ne razvije nobenih simptomov, velikokrat je potek tako podoben gripi, da ga laik ne prepozna (in seveda ne gre k zdravniku). 50% okuženih v Sloveniji se je okužilo PRI SPOLNIH ODNOSIH. In ravno v tem je poanta cepljenja otrok še pred puberteto - da se jih zavaruje pri prvih korakih v spolnost, ki pa se pomikajo čedalje bolj navzdol. Da ne bi o dejstvu, da je virus hepatitisa B precej virulenten in da sta HIV in virus hepatitisa C proti njemu prava starčka na vozičku. Posledice so lahko zelo resne, od jetrne ciroze in jetrnega raka, do tega, da oseba postane kronični nosilec virusa B (pa če za bolezen ve ali ne) in kot taka brez ustreznega zdravljenja nevarna za okolico. Tudi v drugih zahodnih državah (npr. Francija) poznajo obvezno cepljenje proti hepatitisu B.

Če se vam zdi, da lahko tvegate, dajte, odločitev je povsem vaša. Zase vem, da bom dokončala program cepljenja proti hepatitisu B in to seveda samoplačniško in bi bila zelo vesela, če bi bila zavarovalnica pripravljena primaknit kak tolar, pa ga ne bo. Ostali pa - kakor veste.

moja mami ga je prebolela (samo) 1x, pa zgleda, da je blo zadosti. ja, res je zanimivo, da se kljub precepljenosti se vedno konstantno pojavlja.

janis, "zamenjam oz. podarim" ti cepivo za mojega otroka proti hepB (bolezen, ki blaaazno ogroza predsolske otroke), samo ne vem, kako se bova zmenili z ZZZS. v franciji otrok ne cepijo vec, ker so imeli prevec stranskih ucinkov, menda je moral celo min. za zdravstvo odstopiti. ja, fino, ce ne moremo cepiti v franciji, bomo pa v sloveniji, so si verjetno mislile farmacevtske firme in hop, cplj. proti hep B (ki je pretezno bolezen odraslih) je kar naenkrat postalo obvezno pri nas. a veste, kolko vec cepiv dobijo ti nasi otroci kot smo jih mi? pol se pa ljudje cudijo nad porastom astme, alergij, avtoimunskih bolezni...saj ne recem, da je to edini vzrok, je pa ocitno zelo vpliven in pomemben.

ps moj do sedaj zelo zdrav in dobro prenasajoc cplj. necak je po stevilnih obnovitvenih dozah pred vstopom v solo dobil angino (sesut imunski sistem..). ga peljejo k zdravniku in dobi ospen, kot ze vedno prej ob anginah. no, in je decko dozivel anafilakticen sok - kao zaradi ospena, prej pa vedno vse ok ob jemanju ospena. telo ocitno prenese doloceno kolicino strupov / zdravil/ cepiv naenkrat, potem pa "zajamra" ker ne more vec
Kar se hepatitisa B in spolnosti tiče, imamo namen pri nas delati predvsem na vzgoji, ki bo absolutno nasprotje prepričanja, da če nataknem gumico in sem cepljen, lahko počnem vse, kar se mi ljubi. Že načeloma nisem pristaš gašenja požara, pač pa sem za to, da se preprečujejo vzroki. In kot mi je mimo prepričanje, da je manjše zlo zaščitena spolnost trinajstletnikov, kot nezaščitena, mi je mimo tudi to, da naj cepim 6-letnika za to, da ga bo lahko potem 14-leten bolj brezskrbno lomil naokrog. Seveda je manjše zlo, ampak še vedno je povsem nepotrebno in zgrešeno. Zame ta argument NE ZDRŽI.
No, predraga Skr bna, te bom vprašala čez ene 15 let, kako so pri tvojih otrocih so kaj delovali vzgojni prijemi.

Zadnjič si napisala zelo simpatičen post v zvezi z vzgojo tvojega sina, iz katerega se je dalo sklepati, da oborožitev s teorijo ne zaleže kaj preveč. Sploh kadar starši želimo eno, otroci pa delajo drugo.

Mislim, da že malo pretiravaš s tvojim nepopuščanjem. Saj sem iz tistega posta sklepala, da si že morala popustiti. Torej?

Pa nikar ne misli, da se ne strinjam s tvojimi nasveti. So zelo uporabni, ampak vedno nam ne gre po načrtih.
Zato nikar ne KRIČI, da mnenje, ki ga je dala Janis, ne drži. Janis poznam po tem, da nima dlake na jeziku in ni preveč uvidevna in prijazna, tule jo pa popolnoma podprem.
Zame ta argument ne zdrži. Če zdrži zate, v redu. Jaz ne trdim, da bi morali vse na povprek nehat cepit, kot mene silijo, da bi morala.

Kaj bo čez 15 let, ne vem, nimam nobene garancije, da je tisto, kar delam prav. Sem samo človek in starš, ki se trudi narediti prav in ob tem uporablja svojo glavo. Teorija je samo "osnutek", če in kako se jo udejani v praksi, je druga stvar. Če je nimaš, je niti udejanjat ne moreš, a ne? Veliko teorij se mi je že podrlo, veliko zarečenega kruha sem že pojedla in gotovo ga še kakšno porcijo bom, o tem ne dvomim. Vendar samo zato, ker moram kdaj pa kdaj kaj spremenit na svoji teoriji, še ne pomeni, da radikalno spreminjam "kurs" naše vzgoje in gr evse kar na počez. Uberem drugo ali drugačno pot, "cilj" je pa še vedno isti. Nepopustljivost ostaja v točkah, ki so bistvene za to, da učiš otroka postat zrela in odgovorna osebnost, ki ne išče ves čas samo bližnjic in lažjih poti.

In nisem kričala na janis, ki je povedala svoje mnenje - moj stavek je brez klicaja, poudarila sem samo, da za mene, za moj okus in moje prepričanje argument, da dajmo cepit 6 letnike, zato da bodo kot najstniki lahko še prej in bolj brez skrbi vstopali v spolnost, ne zdrži. Kdor meni drugače, ima vse poti odprte, se mu ni treba nič borit za to, da bi bil lahko cepljen. Če se bom jaz odločila drugače, se bom morala borit.
Punca, teoretično drži petnajst let! Pa si v resnici strokovnjaki niso na jasnem če drži vsaj 5 let! Sem iz medicinske stroke, pa sem za sebe kar precej dolgo tehtala in oklevala a naj se cepim ali ne. Pa sem se, ker sem preveč v krvi, otroka pa pri šestih ne bom dala cepiti. To odločitev mu bom prepustila, ko bo dovolj star, s pojasnili o vseh možnih argumentih.
Ne kar verjeti vsega. Včasih je potrebno malo kritične distance!

Zkaj jih pa potem ne cepijo proti HVB tik pred puberteto? Od kje potreba po cepljenju pri šestih? Ne štekam!

No, priznam da si nisem mislila da bo moje vprašanje rodilo takšno debato. Iz srca se zahvaljujem tistim enako mislečim za podporo.
Vsem ostalim ( oziroma predvsem njihovim otrokom)pa, da bi čimprej spoznale tisto drugo plat, katero zagovarjamo me, katere smo napadene.
Saj konec koncev so in bodo naši otroci tisti, kateri bodo plačevali ceno za naša ( včasih preveč ozko usmerjena in predvsem v medicino verujoča) dejanja.

Sama sem se že pozanimala, zato bom v soboto cepljenje odločno odklonila, in to brez slabe vesti.
Svojega otroka ljubim, zato bom naredila tako, da bo za njega dobro, to je vse.

Pa veliko sreče z vašimi malčki vam želim
Moja hčerkica je dobila po drugem cepljenju di-te-per Hib in polio blažjo obliko meningitisa in za "nagrado" sva dobili pri njenih dobrih štirih mesecih plačan enotedenski apartma na infekcijski kliniki... Torej je moje stališče do cepljenj jasno - sem proti obveznemu cepljenju, saj je v večini evropskih držav le-to prostovoljno - nihče pa ne bo cepil otroka proti volji staršev (izjava zdravnice na pediatrični kliniki). Morda bi pri prostovoljnem cepljenju več staršev razmislilo o možnih stranskih učinkih cepiv...
Zelo dobra knjiga, kjer je naštetih ogromno podatkov o tej temi (z navedenimi viri) je Cepiva: So zares tako varna in učinkovita? - Neil Z. Miller

Glede na punčkino reakcijo smo se cepljenjem v bodoče odrekli, pa nas doslej še nihče ni držal za vrat... Zato se mi zdi, da določeni osebki na tem forumu trosite popolnoma neresnične podatke, ki jih niti argumentirati ne znate.

Pa malce več strpnosti (in empatije) do drugače mislečih tudi ne bi škodilo...

Pa lahko noč,

S.
Vem da astma ni hec, samo poznam pa tudi družino, ki ji je otrok umrl zaradi oslovskega kašlja, tako da pri tej bolezni ne moreš reči, da jo bo zagotovo prebolel, ker lahko tudi umre.

Sicer se pa strinjam s Skrbno, da se je treba o stvareh pozanimati in se odločati. Tudi sama bi po kakih hudih reakcijah ali pa v primeru kakšnih bolezni bila zelo skeptična do cepljenj. Sicer sem pa načeloma za.

Pa nekako tudi ne cepijo samo za vsak slučaj. Npr. cepljenje za bolezni, ki se ne pojavljajo ukinejo, uvedejo pa kako cepljenje za bolezen, ki se širi (npr. hepatitis pri nas).
Pa si prepričana, da imaš dovolj znanja, da se odločaš v njegovo dobro? Da se ne boš napačno odločila, ker boš preveč zaverovana samo v en pogled na cepljenje.

Še vedno ne vem, kaki so tvoji razlogi proti cepljenju.
Ja, hepatitis se širi. Pa je bolj trpežen kot HIV, pa velik del narkomanov ga ima, tako da ga otrok kar lahko stakne na igli v peskovniku, ki niso tako redke. Vem za nekaj vrtcev, ki se ukvarjajo s problemom, da se ponoči na igrišču zbirajo narkomani.
Ja kdaj se pa sedaj začenja puberteta? Pri 8-ih, 9-ih?
Ali veste, da so ukinili cepljenje novorojenčkov proti tuberkolozi?Še ne dolgo tega so otroke cepili še v porodnišnici.
Pravijo, da so reakcije na cepljenja blage. Seveda, če pa težjih zapletov ne priznajo. Moj sin je imel po vsaki dozi cepljenja proti hepatitisu več tednov driske in bruhanja, ki so zelo oslabele njegov organizem in imunski sistem, vendar tega niso priznali kot reakcijo na cepljenje ampak psihičnemu dejavniku(vztop v šolo), čeprav rad hodi v šolo, je uspešen in priljubljen med prijatelji???

Malo si preberite spodnje linke.

http://www.kid-pina.si/~svod/Peklstroj.htm
http://www.kid-pina.si/~svod/SobotaPN.html

Večja verjetnost je, da bodo naši otroci zboleli za klopnim meningitisom in boreliozo, kot pa za hepatitisom B. Se pravi, da bodo čez nekaj let obvezna tudi ta. Tudi cepivo proti vodenim kozam že obstaja, samo odločiti se mora nekaj ljudi , pa bo že obvezno. Hvala bogu so jih moji otroci že preboleli. In potem cepivo proti HIV in še vsa druga cepiva ki jih bodo še odkrili.
Mimogrede, moja mama je prebolela hepatitis B (poklicna okužba) v svojih tridesetih letih. Sedaj se počasi približuje 70 in je zelo dobrega zdravja.

Sama sem prebolela vse otroške bolezni ,razen davice , oslovskega kašlja.Bodoče mamice, ki niso bile cepljene ali niso prebolele rdečk, se še vedno lahko cepijo pred zanositvijo. In še bi lahko naštevala pa se mi ne ljubi več.
V demokraciji, bi morali imeti več svobode odločanja. V resnici pa je imamo vedno manj.

Berem prvi link. Mumps. Prvi odstavek: "Okužba katerekoli strani daje doživljenjsko imunost."
Kolikor jaz razumem, je potem nemogoče, da bi imel mumps 2x. Ali pa se da stavek še kako drugače razumeti?
No, jaz sem mumps imela 2x (prvič pri sedmih letih, drugič pri osemnajstih), obakrat na obeh straneh.
Bravo za tvoje razmišljanje! Rada bi te samo vprašala, če se boš udeležila piknika 11.06. na Podpeškem jezeru?
Lep pozdrav! Pa veliko zdravja vsem!

copy/paste

Avtor: vitae
Datum: 02-06-05 08:26

Berem prvi link. Mumps. Prvi odstavek: "Okužba katerekoli strani daje doživljenjsko imunost."
Kolikor jaz razumem, je potem nemogoče, da bi imel mumps 2x. Ali pa se da stavek še kako drugače razumeti?
No, jaz sem mumps imela 2x (prvič pri sedmih letih, drugič pri osemnajstih), obakrat na obeh straneh.Si morda pomislila, da se tudi zdravniki kdaj zmotijo v diagnozi?
Cepljenje ne nudi 100% zaščite. Tudi v naravi so izjeme ampak minimalne.
Nisem proti cepljenju, vendar sem proti obveznem cepljenju.

npr. za hepatitisom B letno zboli v povprečju manj kot 30 ljudi.
Za rakom dojk v Sloveniji zboli skoraj 1000 žensk vsako leto. Po statističnih podatkih vsaka 11 ženska tekom svojega življenja zboli za rakom na dojkah.
Ali si bomo zato vse ženske dale preventivno amputirati dojke? Mislim, da ne. Pa je tveganje bolj stvarno.
Gre se za to, da pri določenih cepljenjih korist ne opravičuje tveganja.
Ko pride do težjih zapletov starši in otroci ostanejo bolj ali manj sami. Takrat država ne prevzame odgovornosti, ampak jo celo zanika.
Kolikor jaz razumem gre pri cepljenju tudi za "vzajemno zaščito". Ti bi si zagotovila varnost za svojega otroka na račun naših, ki so cepljeni.
"Ali si bomo zato vse ženske dale preventivno amputirati dojke?"

Seveda ne, ker amputacija ne nudi zaščite pred rakom na dojki. Tkivo dojke je namreč zelo razraščeno in niti slučajno ni samo tam, kjer se pač "vidi" dojka, ampak tudi po paduhami itd. itd.

Sicer pa prepričevala prepričanih ne bom, ker naj ima končno vsak svoje mnenje, saj bo tudi vse posledice svojih odločitev nosil sam.
Oba moja otroka sta bila cepljena po programu. Ko sem zavrnila za mlajšo cepljenje proti hepatitisu B, zaradi zapletov pri sinu, mi je zdravnica rekla, da me lahko prijavi . To me je pošteno pogrelo. Saj menim, da če imam osebno slabo izkušnjo (ne po govoricah) imam pravico zaščititi svojega drugega otroka, ki pa je še po vrhu alergik. Zaradi tega je bila cepljena z zamikom dveh let po nasvetih zdravnikov. Dva cepljenja je opravila v bolnišnici pod zdravniškim nadzorom. V vsem pogovoru ni bilo nobenega zagotovila o varnosti cepiva ampak, samo o zakonski obveznosti. No , potem je toliko popustila, da smo prestavili cepljenje za tri leta, nisem se želela prepirati, saj imam tri leta časa, da z argumenti in izvidi dosežem oprostitev.

Malo si prečitajte sestavo cepiva proti hepatitisu B, ki se uporablja pri nas.


GENSKO SPREMENJENA CEPIVA

Cepivo, ki se uporablja za cepljenje proti Hepatitisu B, je sintetično cepivo, pridobljeno z gensko manipulacijo. Engerix-B proizvajalca Smithkline Beecham poleg antigenov vsebuje aluminijev hidroksid, tiomersal, sol ter beljakovine kvasovk. "Tiomersal je zelo sporna spojina, vsebuje približno polovico živega srebra, ki je znan povzročitelj alergij. Aluminijev hidroksid vsebuje aluminij, ki je strupen za živčevje, problemetične so tudi beljakovine kvasovk, saj vsaka beljakovina, ki vstopi v telo direktno in ne preko prebavnega trakta, lahko povzroči alergijske reakcije," pravi Rižnerjeva.

Stranski učinki, ki jih navaja proizvajalec, so razne alergijske reakcije, slabše delovanje srca in okvare živčevja, npr. paralize, multipla skleroza, epileptični napadi,... Rižner: "V slovenskih navodilih za uporabo so v primerjavi z ameriškimi nekatere stvari izpuščene, čeprav gre za natančno isti proizvod! Največja debata v medicinskih krogih trenutno poteka o povezavi med tem cepivom in multiplo sklerozo, zato nekateri zdravniki že odsvetujejo cepljenje vsem, ki imajo takšno bolezen sami, oziroma v družini. Podatki proizvajalca kažejo, da je cepivo minimalno preizkušeno, saj so reakcije opazovali na relativno majhnem vzorcu samo štiri dni, čeprav se večina stranskih učinkov lahko pojavi dneve, tedne ali celo mesece po cepljenju. Nikakor ne razumem, kako lahko nekdo, ki opazuje reakcije samo štiri dni, reče, da je cepivo varno. Po vsem tem se lahko upravičeno vprašamo, ali je zavračanje cepljenja res le nevarna moda trmastih staršev, kot menijo nekateri."

Rižnerjeva je podvomila tudi v upravičenost cepljenja otrok, saj otroci niso v rizični skupini za bolezen Hepatitis B, trajanje zaščite po cepljenju ni znano (vsekakor naj ne bi bilo daljše od sedmih let), Slovenija pa spada med države z najnižjo obolevnostjo na svetu. "Ko bodo ti otroci prišli v puberteto, bodo spet nezaščiteni, kljub temu pa za njihovo cepljenje pred vstopom v šolo država porabi 216 mio SIT letno."


In še nekaj o anatomiji in raznih spremembah dojk (malo znanja o tem ne bo nikomur škodilo)

<http://med.over.net/onko/knjizice/mamografija/mamografija1.htm#2>;
Tukaj pa še link do uradnega ugovora staršev, proti cepljenju hepatitis B.
Prosim preberite.

http://www.kid-pina.si/~svod/jugovor3.html
Samo v razmislek

Spodnji članek je kopiran iz slovenske izdaje revije ameriškega zdravniškega združenja.
Danes je cepljenje proti noricam (vodenim kozam) v ZDA obvezno za vse otroke med 12 in 18 meseci starosti.
1997 so argumentirali uporabo rutinskega cepljenja, da bi preprečili smrt treh mladih žensk, če bi bili njihovi otroci rutinsko cepljeni. Pozabli pa so omeniti, da bi te smrti preprečili tudi, če bi cepili 5% mladostnikov, ki v otroštvu niso preboleli noric. Zaradi 5% odraslih so uvedli rutinsko cepljenje celotne populacije otrok. In šele z uvedbo cepljenja so uvedli vzporedni nadzor o učinkovitosti in varnosti cepiva. Če primerjamo dobiček farmacevtskih gigantov, ki izdelujejo cepiva pri 5% uporabi ali 100% uporabi cepiva, je ta ogromen. Od leta 97 do leta 2000 ni objavljen niti en članek o varnosti, uspešnosti in primernosti cepiva v tej isti reviji. Pravzaprav niti en sam članek na temo cepljenja!? (morda sem ga spregledala)

Kmalu lahko pri nas pričakujemo obvezno cepljenje proti noricam.
Sama, pa se vprašujem, koliko doz cepiva lahko prenese otroški organizem v tako kratkem obdobju?
Odgovora na to vprašanje ne bom dobila.
S tem se poslavljam od te teme. Vsak ima svoje razloge za za in proti.
LP
SMRTI ODRASLIH ZARADI NORIC - ZDA, 1997
JAMA 1997:277:1755-1755
Klinično patološko poročilo. V obdobju med januarjem in aprilom 1997 so državne zdravstvene institucije Centru za nadzor nad boleznimi (CDC) prijavile tri smrtne primere noric. Vsi trije primeri so bile mlade odrasle ženske, necepljene in neimune proti noricam. Okužile so se pri stiki hs predšolskimi otroki z značilno obliko noric, ki niso bili cepljeni. To poročilo povzema te tri primere, ki kažejo, da se v ZDA še zmeraj pojavljajo smrti zaradi noric, ki bi jih lahko preprečili. Poročilo razen tega ponovno poudarja priporočene smernice za preprečevanje noric.

PRVI PRIMER
Pri 23-letni zdravi ženski se je 19. januarja 1997 pojavil značilen izpuščaj noric. V začetku januarja sta prebolela norice njena 2-letni in 5-letni otrok, ki nista bila cepljena. Bolnica je 22. januarja začela težko dihati in izkašljevati kri. Ko so jo 23. januarja sprejeli v krajevno bolnišnico, so na rentgenski sliki prsnega koša odkrili difuzno alveolarno zasenčenje, skladno s sliko pljučnice zaradi virusa noric. Začeli so jo zdraviti z aciklovirjem. Njeno stanje se je slabšalo, nekaj ur po sprejemu so jo morali intubirati. Zaradi naraščajoče dihalne stiske so jo premestili v referenčno bolnišnico, kjer so nadaljevali zdravljenje s kisikom, antibiotiki in intravenoznim aciklovirjem. Dne 31. januarja je postal njen izpuščaj hemoragičen, pojavila se je diseminirana intravaskularna koagulacija (DIK) in odpoved ledvic, stanje se je nadaljevalo v večorgansko odpoved; umrla je 2. februarja. Iz kožnih sprememb in aspirata sapnika so kultivirali virus varicella-zoster.
DRUGI PRIMER
Pri 25-letni zdravi ženski so se 11. marca 1997 pojavili značilen izpuščaj noric, vročina in glavobol. Njen 4-letni otrok, ki ni bil cepljen, je od 23. februarja imel izpuščaj noric. Bolnica je 12. marca začela kašljati, 13. marca pa težko dihati. Dne 14. marca je iskala pomoč v krajevni ambulanti nujne medicinske pomoči (NMP) zaradi vedno težjega dihanja in zmedenosti. Na rentgenski sliki prsnega koša so bili vidni obojestranski infiltrati, skladni s sliko pljučnice zaradi virusa noric, plinska analiza arterijske krvi je pokazala hipoksemijo. Postavili so diagnozo pljučnice zaradi virusa noric in encefalitisa. Sprejeli so jo v bolnišnico in začeli zdraviti s kisikom in intravenoznim aciklovirjem. Štiri ure po sprejemu se je dihalna stiska poslabšala in so jo morali intubirati. Dne 15. marca je računalniška tomografija možganov pokazala hud difuzni možganski edem, odpovedale so ji ledvice in padla je v komo. Dne 16. marca so jo premestili v referenčno bolnišnico zaradi dialize. Na elektroencefalogramu ni bilo nobene možganske aktivnosti, na ponovljenih rentgenskih slikah prsnega koša so bili vidni difuzni infiltrati. Umrla je 17. marca.
TRETJI PRIMER
32-letna ženska s Crohnovo boleznijo je 3. aprila 1997 poiskala zdravniško pomoč v krajevni NMP zaradi bolečin v trebuhu in hrbtu. Dne 7. marca so jo začeli zdraviti s 40 mg prednizolona dnevno zaradi poslabšanja Crohnove bolezni. Dne 3. aprila so zdravljenje s steroidi zmanjšali na 20 mg prednizolona dnevno. Pri pregledu so odkrili blago generalizirano občutljivost trebuha brez posebnih znakov ali defansa. Vročine ni imela, bela krvna slika (BKS) je bila normalna. Kot verjetno diagnozo so postavili benigni abdominalni sindrom in bolnico odpustili.
Simptomi niso izginili in 4. aprila je poiskala zdravniško pomoč pri osebnem zdravniku. Ugotovitve pri pregledu so bile nespremenjene. Rentgenska slika trebuha, ultrazvok trebuha in medenice in BKS so bili normalni, kljub temu je bila zaradi svoje osnovne bolezni napotena na kirurški pregled. Dne 5. aprila je imela še vedno bolečine v trebuhu in se je vrnila v NMP na pregled. Bela krvna slika je bila 15.000 levkocitov/mm3 (normalno: 3.200-9.800/mm3), sprejeli so jo v bolnišnico. Razmišljali so o diagnozi kolitisa in ileitisa z možnim predrtjem črevesa in intraabdominalnim abscesom, začeli so jo zdraviti s širokospektralnimi antibiotiki. Pri pregledu so na trupu, glavi in vratu odkrili makulopapularni in vezikularni izpuščaj z majhnimi krastami. Kot verjetno diagnozo so postavili norice in jo prestavili na izolacijski oddelek. Bolnica je povedala, da se je blag makularni, nesrbeč izpuščaj začel na hrbtu 3. aprila in da je bila 12. in 13. marca v stiku s svojo 4-letno nečakinjo z noricami, ki ni bila cepljena. Dne 6. aprila so mehurčki postali hemoragični in začela je krvaveti iz intravenoznih mest. Hitro se je razvila hipotenzija in DIK, isti dan je umrla zaradi šoka. Pri obdukciji so našli virusna inkluzijska telesca v mnogih organih, kar se sklada z noricami. Kot vzrok smrti so opredelili norice.

Uredniška opomba CDC: V tem poročilu opisani trije primeri kažejo, da se kljub od leta 1995 registriranemu cepivu proti noricam in že od zgodnjih osemdesetih let razpoložljivim antivirusnim zdravilom v ZDA še vedno pojavljajo smrti zaradi noric. Podatki o smrtnosti zaradi noric iz let 1990-1994 kažejo, da se manj kot 5% primerov noric pojavi pri odraslih, starih nad 20 let, vendar pa je 55% smrti zaradi noric prav v tej starostni skupini (CDC, neobjavljeni podatki, 1997). Pred obdobjem cepljenja proti noricam v ZDA so na leto prijavili okoli 4 milijone primerov noric, od tega je bilo 4.000-9.000 sprejemov v bolnišnico in 100 smrti.

Cepivo proti noricam je na voljo od marca 1995. Uporaba je dovoljena pri zdravih neimunih osebah, starih nad 12 mesecev. Vse otroke naj bi rutinsko cepili v starosti 12-18 mesecev, Vsi neimuni otroci med 19. mesecem in 13. letom starosti naj bi bili cepljeni pred 13. rojstnim dnevom. Med osebami nad 13. letom starosti so v prednostni skupini za cepljenje tisti, ki niso imuni in so v tesnih stikih z osebami z velikim tveganjem za resne zaplete bolezni (npr. delavci v zdravstvu in družinski člani imunsko oslabljenih bolnikov); cepljeni pa so lahko vsi neimuni odrasli. Cepivo proti noricam je pripravek iz atenuiranega živega virusa, zato ni dovoljeno pri imunsko oslabljenih bolnikih, tudi tistih, ki prejemajo imunosupresivna zdravila (npr. sistemske steroide >2 mg/kg telesne teže na dan ali skupno >20 mg prednizolona na dan). Najboljši način za zaščito imunsko oslabljenih oseb je, da zagotovimo, da so cepljene vse neimune osebe, ki bi lahko prišle z njimi v stik.

Na podlagi podatkov iz treh mest v ZDA, ki so sodelovala v programu aktivnega nadzora nad noricami (West Philadephia, Pennsylvania; Travis County, Texas; in Antelope Valley, Los Angeles County, California), je bilo v letih 1995-1996 cepljenih proti noricam od 0 do 20% 2-letnikov (CDC, neobjavljeni podatki). Ovire za večjo pokritost prebivalstva s cepljenjem so najverjetneje: mišljenje, da so norice blaga bolezen in da cepivo ni zanesljivo; pomisleki o učinkovitosti cepiva in zagotavljanju dolgotrajne imunosti; stroge zahteve za skladiščenje in ravnanje s cepivom; dostopnost cepiva in njegova cena; nepopolno kritje iz zavarovanja; in pa normalen časovni zamik pri vključevanju novega cepiva v obstoječe programe cepljenja.

Podobne ovire pri cepljenju je pokazala novejša raziskava o znanju, prepričanjih in ukrepanju zdravnikov iz Connecticuta v zvezi s priporočili Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) in American Academy of Pediatrics (AAP) o splošnem cepljenju otrok proti noricam. Poleg tega so zdravniki, ki se s priporočili ACIP in AAP niso strinjali, redkeje cepili otroke kot tisti, ki so se s priporočili strinjali (Connecticut Department of Public Health, neobjavljeni podatki, 1996).

S temi prepoznanimi ovirami naj se javnozdravstvene agencije spopadejo z izobraževanjem zdravstvenih delavcev in javnosti o: zapletih, povezanih z noricami, predvsem pri odraslih; razpoložljivosti cepiva, ki je zelo učinkovito proti tej nevarni bolezni; dokazih o dolgotrajni imunosti po cepljenju; pomembnosti zgodnjega protivirusnega zdravljenja pri odraslih in pri bolnikih z velikim tveganjem za zaplete bolezni. Z letom 1997 so v verzijo 3.0 Health Plan Employer Data and Information Set (HEDIS) vključili tudi poročanje o razširjenosti cepljenja proti noricam, kar bo prav tako pospešilo uveljavljanje cepljenja proti noricam v organizacijah managed care.

Pri preprečevanju smrti zaradi noric med odraslimi lahko pomagajo vsaj tri priporočene strategije. Prvič, učinkoviteje je treba uporabljati protivirusno zdravljenje. Pri neimunih osebah, pri katerih je večje tveganje za resne zaplete noric, kot so imunsko oslabljeni bolniki (npr. osebe, okužene s HIV, bolniki z aidsom, malignimi boleznimi ali zdravljeni s steroidi) priporočajo za profilakso po izpostavitvi virusu varicella-zoster imunoglobulin (VZIG). VZIG ublaži bolezen, če ga bolnik dobi do 96 ur po stiku z okuženim, vendar čimprej po stiku. Če se razvije bolezenska slika noric, lahko bolnikom pomagajo protivirusna zdravila, ki ublažijo bolezen in zaplete (npr. aciklovir). Da bo korist teh zdravil največja, je treba z zdravljenjem začeti v 24 urah od pojava izpuščaja ali čimprej je mogoče. Drugič, neimune odrasle osebe naj bi bile cepljene s cepivom noric. Približno 95% odraslih v ZDA ima naravno razvito imunost proti noricam, zato je treba cepiti le majhen odstotek odraslih. Le okoli 10-30% odraslih z negativno ali nejasno anamnezo o noricah v resnici ni imunih. Pri odraslih je zato serološko testiranje in nato cepljenje odkritih neimunih oseb bolj upravičeno (cost-effective) kot dajanje dveh odmerkov cepiva vsem odraslim z negativno ali nejasno anamnezo o noricah. Dve od umrlih bolnic v tem poročilu sta bili primerni za cepljenje proti noricam. Tretjič, neimuni otroci naj bi bili rutinsko cepljeni proti noricam. Tako ACIP kot AAP priporočata rutinsko oziroma splošno cepljenje otrok proti noricam v starosti 12-18 mesecev, vendar obe dovoljujeta cepljenje neimunih otrok v katerikoli starosti. Vse tri smrti v tem poročilu bi lahko preprečili s cepljenjem predšolskih družinskih članov, s katerimi so umrle bolnice imele stike.

Za obširno oceno, kako cepljenje proti noricam vpliva na obolevnost in smrtnost zaradi noric, bo treba ustanoviti sistemski nadzor za spremljanje incidence, sprejemov v bolnišnice in smrti zaradi noric. Zato so državne javnozdravstvene agencije pozvane, da začnejo z dogotrajnim nadzorom; raziskujejo vse smrti zaradi noric; in razmislijo o uvedbi sistema prijavljanja primerov noric v šolah, dnevnih zavodih, zdravstvenih ambulantah ali bolnišnicah.

Naslov izvirnika:
Varicella-Related Deaths Among Adults-United States, 1997

predlog


02.06.05 22:42
zut, ni potrebno, da takoj v soboto odklonis cepljenje. Vprasali te bodo ali je otrok pred kratkim bil kaj bolan in samo povej, da je pred desetimi dnevi imel virozo z vrocino (pac spomni se in opisi zadnjo tako virozo) ker otroka po bolezni z vrocino nekaj casa ne smejo cepit. Verjetno ti bodo povedali, da poklices cez nekaj casa in narocis otroka za cepljenje. S tem pridobis cas (malo jih ignoriras ine se zgovarjas na poletje in dopust). Zal, ko odklonis cepljenje, se sprozi postopek. Ampak se hujse je, da tudi, ko placas kazen pri sodniku, se vedno moras cepiti otroka ker je to po zakonu obvezno :(
Ne vem, sama nikoli nisem odklanjala cepljenj, ker toliko pa še zaupam našim strokovnjakom in zdravstvu.

Sem pa zadnjič na forumu o cepljenjih brala o razlogih za tako zgodnje cepljenje za hepatitis B in sicer eden izmed njih je, da organizem pri 6 letih bolje tvori protitelesa, kar za odrasle ne morejo trditi.
Sem se pa zgrozila, ko sem prebrala, da je veliko ljudi okuženih s hepatitsom B brez kakšnih znakov bolezni, vendar ko enkrat pride do izbruha, so posledice hude.
Ker zdaj testirajo kri vsem rizičnim skupinam, odkrijejo več okuženih, ki nimajo nasplošno z zdravjem nobenih problemov.
Strokovnjaki sklepajo, da se je veliko ljudi s to beleznijo okužilo v otroštvu.

Za okužbo je že dovolj, npr. če je okužen ranjen in okužba poteka na podoben način kot pri virusu HIV, preko krvi, sline in ostalih tel. izločkov.
Torej ne pomeni, da okužbo staknemo samo preko spolnih odnosov. Lahko se to zgodi pri čisto vsakdanjih dogodkih.

Lp.
Škoda, prav rada bi te spoznala, ker si res krasna oseba!
Lp,
zut  

Re: predlog


03.06.05 09:45
Hvala za nasvet, bom upoštevala
"cepljenje - nikoli več" - domnevam, da se boš ti udeležila srečanja....... ja na žalost je res tako, da se nas verjetno mnogo ne bo moglo udeležiti (tudi mi smo na morju)......Lani ko smo se veselili tega dne, pa je bilo deževno, v jesen pa smo malo pred tem dobili dojenčka......

Skratka, zelo nam je žal, da se nikakor ne moremo udeležiti tega srečanja...saj do sedaj , kljub že več kot dveletnemu članstvu, nismo imeli priložnosti, da bi se spoznali z drugimi člani, kar pa bi se zelo, zelo radi...........

Če boste kaj debatirali v tej smeri, bi bilo fajn, ko bi se našle še druge priložnosti za srečanja, vsaj nekajkrat letno....morda toliko, da bi se določil kraj in datum ......saj je izmenjava izkušenj na tem področju neprecenljiva........ Bom uradno posredovala takšen predlog tudi predsedniku......

Lep pozdrav ! Članica

Pozdravljena,
tudi jaz mislim, da je srečanje enkrat na leto premalo. Tudi jaz bom predlagala, da bi se sračanja organizirala vsaj parkrat letno.
Tudi jaz se že veselim srečanja z ostalimi člani in izmenjavo izkušenj.
Vi pa kar se da uživajte na morju! (mogoče se pa naslednjič srečamo :))
Lep pozdrav,

Avtor:


Naslov teme:


  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt, docx, pptx, xlsx, png
  • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 24 minus 20?