Starševski čvek

Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo! Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore!

obvezno cepljenje - nujno pomoč

avatar zut 01.06.05 13:15
Vem da je bilo o tem že govora, pa vendar prosim za ponovno pomoč.
Danes sem namreč prejela vabilo za soboto, kjer naj bi bila hči cepljena pred vstopom v šolo. Cepljenje naj bi bilo po zakonu obvezno.
Lepo vas prosim za vaše izkušnje s tem kaj se lahko zgodi če odklonim, oziroma ali je potrabno kaj razlagati.
Hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Prijateljica 01.06.05 13:17
Zakaj bi sploh odklonila?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar polonak 01.06.05 13:19
Vsak ima pravico, da kaj odkloni, da ima svoje mnenje in tudi vem, da nisi hotela takega odgovora, ampak praktičnega kaj se zgodi. Ampak si mi stopila na jezik in morem ti povedat, kaj si mislim o takih mamah, oziroma starših ki ne cepijo svcojih otrok!

Veš za kaj jih ne cepite, ker jih ostali cepimo. In to je zame čisti egoizem, ker če jih noben ne bi cepil, bi se spet pojavile te bolezni.

Pa prosim ne mi sedaj razlagat vseh teorij zakaj je cepljenje vse škodlijivo in kaj vse se lahko zgodi. Vse to vem in do neke mere podpiram in verjamem da so tudi otroci, ki se ne smejo cepit!

Ampak vse ostalo pa kot sem že rekla!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lolili 01.06.05 13:21
pa zakaj bi odklonila, lepo te prosim, kaj če nekoc tvoj ptrok hudo zboli ravno zaradi necepljenja, si bos to oprostila, svojo neodgovornost???

Moj otrok je prizadet, zaradi vsakega cepljenja lahko huje zboli, pa ga kljub temu cepim, ker nisem tako pogumna, da bi nekega dne zbolel zaradi mene

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar polonak 01.06.05 13:25
Vidiš in če bi se vsi otroci cepili bi se tvoj lahko temu izognil, ampak mame so frajerke, egoistke in zdravih otrok ne dajo cepit! Katastofa ti pravim!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zut 01.06.05 13:27
Joj punce, pa ne me sedaj napadat.
Razlogi so popolnoma osebni, in kot se lahko razbere iz mojega vprašanja, me zanima le posledica, to je vse ( pa ne tista zdravstvena).
Ker se držim načela 'ne delaj drugemu česar sam ne maraš', vas ne bom napadala oziroma prepričevala v nasprotno.

Živi in pusti živeti...

ps
resnično bom zelo vesela odgovora na zastavljeno vprašanje
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tatjananz 01.06.05 13:29
kolikor jaz vem, lahko odkloniš, potem pa plačaš eno kazen, ki pa mislim, da ni visoka. tako je po zakonu. če ti bodo pa dejansko kaj zaračunali, pa ne vem.

lp, tatjana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Prijateljica 01.06.05 13:30
Oprosti, ampak to je pa še bolj neumen izgovor.
Glede posledic (ne zdravstvenih) pa ne vem nič.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zut 01.06.05 13:31
Tatjana, najlepša hvala.

Pa lep dan
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar polonak 01.06.05 13:31
Ja živi in pusti živeti, ti se tega ne držiš!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mimika. 01.06.05 13:59
ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI je tvoj stavek. No potem naj se pa tvoj otrok cepi, da bomo lahko vsi mirno živeli, brez bojazni, da bi se česa nalezli, saj praviš, ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI, kajne.

LP
Mimika
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 5ka 01.06.05 14:02
Moje mnenje - skrajno neodgovorno od staršev! Mi je pa rekla sestra v ordinaciji, da lahko šola zavrne otroka ki ni cepljen po programu, vendar je to odvisno od šole.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Dingidong 01.06.05 14:12
Draga zut,

ni nujno, da te bodo prijavili, vse je odvisno od pediatra, ki bo cepljenje izvajal, veliko je načinov, da se mu elegantno izogneš, brez kazni in sodnega pregona. Najbolje je, da se pogovoriš z zdravnikom in mu pojasniš svoje stališče, čim bolj nežno.

Za tiste, ki so ti stale ob strani pa tale stran Svooda, morda lahko katera razmisli o tem podatku, da preko 30 odstotkov otrok kljub cepljenju oboleva za temi boleznimi in da je večina teh bolezni že ozdravljivih, cepiva pa skoraj dobesedno zelo nevarna, če ne celo bolj od samih bolezni. Zakaj manj obolevanja? Ne zaradi precepljenosti, ampak zaradi boljšega standarda v katerem živimo. Podatkov je na tej strani še veliko.


http://www.kid-pina.si/~svod/SVOOD1.html


Lepo popoldne vam želim.
Nina
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ančica 01.06.05 14:13

zum,
poglej si strani Društva za svobodo odločanja SVOOD.

Tam boš našla odgovor na svoje vprašanje ...


lp A.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lolili 01.06.05 14:24
do konca si neodgovorna, naj ti povem le to, ja lahko odklonis, ne bos plačala nobene kazni, saj lahko reces ne boste ga cepili, toda takega otroka potem gledajo kot na crno ovco,vsi..sola, zdravnik...tebe pa imajo za ne zrelo osebo... izmecek je in to zaradi tebe, mamice neodgovorne do konca, ne recem da bi imela tak tehten razlog, kot ga imam jaz, da otrok lahko huje zboli...ne.sigurno ga nimas,pa jaz mojega kljub temu dat cepit... je le neki tvoj princip, pescica starsev, ki udrihajo cez cepljenja, kako so skodljiva in blablabla...mal se zamisli punca nad tvojim sloganom, zivi in pusti ziveti, jaz bi ti dodala se, ne delaj drugemu tistega, kar ne zelis da bi drugi tebi!!
Zato cepi otroka, kajti če nekoc nekdo ne bo cepljen kot tvoj in mu bo taisti otrok prenesel neki virus, ne jokaj ko bo hudo...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zviz 01.06.05 14:35
Škoda komentirat........izmeček???
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar cepljenje - nikoli več 01.06.05 14:36
Pozdravljene,
ni mi jasno zakaj žensko, ki vas je samo vprašala, kaj se zgodi, če odkloni cepljenje, tako napadate?! Sploh pa ne vem, kaj vas tako skrbi, če imate vse otroke cepljene??? Torej jim necepljen otrok ne more škoditi. Saj so zaščiteni s cepivom?
Drage moje, mislim, da niste doživele groze ob resnično hudi reakciji po cepljenju! Če bi doživele kaj takega in se malo bolj izobrazile na področju cepljenja, bi zagotovo razmišljale drugače.
Sem bila na vašem mestu včasih, pa me je doletelo.
Lp,
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zut 01.06.05 14:38
Hvala vama za podporo in predvsem voljo da se zoperstavitta tistim, katere napadajo.

Pa srečno
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zut 01.06.05 14:38
Hvala tudi tebi za podporo in pomoč.

Pa srečno
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar cepljenje - nikoli več 01.06.05 14:40
Šola v nobenem primeru NE more in NE SME zavrnit necepljenega otroka.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar barbi 2 01.06.05 14:51
kaj mu bo na čelu pisalo "jaz nisem cepljen"? In kako naj bi to zvedeli otroci in njihovi starši? Bo objavljeno pri šolski okrožnici ali v lokalnem časopisu? Kaj ne veže zdravnke prisega?Saj še o mrtvih ne dajajo informacij ki bi jih rad imel kaj, šele da bi o tem govorili? Saj ni več zdr. knjižic kjer bi to pisalo. Ampak a ni bila ena debata o tem da cepljenja sploh ne bodo več obvezna? Tudi na tem forumu je tekla debata o tem.

Pa nehajte grdo pisat (izmečki ipd) ker zaradi tega glih ne bo izmeček ker danes si izmeček če nisi lepo oblečen, če nimaš igrač po novi modi, če ne govoriš tako kot oni, če maš štrleče uhlje, če ti smrkelj iz nosa kar naprejven gleda,...... Odločitev je itak v njenih rokah. Kaj bi se lahko v njenem primeru zgodilo pa bi ji moral še najbolj natančno razložiti zdravnik ki je za otroka pristojenin ne mi.Mi lahko samo pametujemo.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Andreja               Andreja
Uredništvo MON
01.06.05 14:55
Ne vem, kakšne so posledice gledano zakonodajno in ali je ne-ceplenje sankcionirano, vem pa,

da se ti lahko zgodi, da vsakič, ko prideš na pregled ali kako drugače v stik z zdravstvenim osebjem, ki tvojega otroka vodi, poslušaš vprašanje in opozorilo, da vaš pa še ni cepljen, kako to in kdaj bo?Med.Over.Net je skupek forumov, množica uporabnikov. Je institucija, ki povezuje različne organizacije z namenom, delati dobro.
Verjamemo v splet, spletno komuniciranje, družbena omrežja. Verjamemo, da lahko prebujamo in spreminjamo. Portal Med.Over.Net nam omogoča, da izrazimo svoje misli, vprašanja, poiščemo odgovore. To je MON, ki ima iz dneva v dan več uporabnikov in vsebin.
JT: Vse o forumih, portalu, pod-portalih, gibanju, trgovini, Zavodu, moderatorjih – zgodba o MON-u, ki se nadaljuje.
http://med.over.net/clanek/jt-zgodba-o-mon-u-ki-se-nadaljuje/#.UNB3K280V8E
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Winnie 01.06.05 15:22
Mater ampak ene mate pa dons res slab dan, odločitev vsake posameznice je ali bo dala otroka cepit ali ne. Ene smo se odločile za druge pa za proti, dejte še enkrat prebrat kaj ste nekatere pisale, mislim HALO!!!!!!!!!, če nimate kej pametnega povedat bodte raj tih.
Zut predlagam ti, da se pred končno odločitvijo vseeno posvetuješ z zdravnikom.

LP W.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janis 01.06.05 16:05
No, vsak naj se odloči po svoji vesti in po temeljitem pogovoru z zdravnikom.

Lahko pa namignem še na nekaj, kar ni nobena omenila: takoimonovane "otroške" bolezni, proti katerim se cepimo, je zelo zajebano in celo nevarno prebolevat kot odrasel, proti čemer so cepljeni zaščiteni.

Poleg tega se sedaj ljudje, ki niso bili rutinsko cepljeni proti hepatitusu B, sami odločajo za samoplačniško varianto, sploh če mislijo potovati. In hepatitis B se s spolnimi stiki zelo hitro prenaša in ni tako prijetna bolezen, ima otroci pa danes zgodaj začenjo s spolnostjo, zato je recimo cilj cepljenja zaščititi celotno populacijo, še preden pride v puberteto.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ViviLivi 01.06.05 16:30
Proti vecini otroskim boleznim so otroci cepljeni v otrostvu in se cepljenja v odraslosti potem ne obavljajo vec. Ce otrok preboli npr. vodene koze (proti cemur se pri nas (se) ne cepi, naj me prosim kdo popravi, ce ni res), bo dozivljensko imun, ce pa ne pa bo cepivo nekega dne popustilo. Za primer sem dala vodene koze, ker niso bolezen, ki bi bila v otrostvu posebno nevarna oz. bi vodila v resne komplikacije.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Dingidong 01.06.05 16:59
"Zaščita" cepiva traja 2 leti.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Skr bna* 01.06.05 17:39
O tem, da otroka ne bi dala cepiti, nisem nikoli razmišljala, do dne, ko bi otrok moral biti cepljen, pa je pediatrinja sama to odsvetovala zaradi bolezni in razvojnih težav. Tako je bil prvič cepljen pri 14 mes, malo tečnobce in je šlo mimo. Drugič smo sicer zakuhali na 39,5, ampak po svečki je vročina padla. Tretjič - tretjič smo imeli pa blazno srečo, da je sine preživel brez posledic. Prišlo je do zastoja dihanja, 4 ure po cepljenju je vročina zlezla na 40 in je z nobeno svečko in nobenimi povitki nismo zbili dol. Če naju v trenutku, ko je otrok nehal dihati, z možem ne bi bilo ob njem, ga danes ne bi bilo več z nama. Takrat sem pa začela brat in brskat na veliko, se poglabljat v zadeve, ki so mi sicer tuje in cepljenja ne jemljem več kot suho zlato, predvsem pa globoko razumem vsakega starša, ki ga je cepljenja strah. Mene ga je tudi in še vedno nisem prepričana, če bomo vsa obvezna cepljenja opravili ali ne.

O tistih, ki opletate z neodgovornostjo - do koga je neodgovorno, če otrok ni cepljen? Vaši so kot pravite cepljeni in če teorija, ki jo medicina prodaja, drži, so potemtakem zaščiteni in varni pred boleznimi, ali ne? Torej do vas ni nihče neodgovoren. Česa vas je torej strah?! Morda pa je resnica nekje drugje, vi pa raje tiščite glavo v pesek in tulite v isti rog, čeprav sploh ne veste, KAJ tulite!

Verjetnost, da bo ravno necepljen otrok zbolel, je veliko manjša od tega, da se razleti v avtu, ki ga boste ve same vozile - pa zato verjetno še nobena ni nehala prevažat otroka v avtu - ali pač? Kdo je izmeček, tisti, ki razmišlja s svojo glavo in sprejema odgovornost na svoj hrbet in pleča ali mogoče tisti, ki kot ovca bleje s čredo in niti za trenutek ne vklopi lastne glave in ne premisli, kaj se z njegovim otrokom dogaja, pač pa mirno prelaga otrokovo usodo v roke zdravnika, učitelja in še koga - povejte, kdo?!! Če bo moj ali vaš otrok eden od tistih procentov, ki cepljenja ne preživijo ali ga ne preživijo brez posledic za vse življenje, vas bo vaš pediater poznal? Vam bo pomagal? Vam bo pomagal koncern, s katerega cepivom je bil vaš otrok cepljen ter ima zaradi njega posledice? Ne, ne bo , nikoli. Če boste imeli srečo, boste po 35-tih letih dobili v roke listek, s katerim vam bodo priznali, da je vaš otrok, ki je iz zdravega dojenčka po cepljenju postal "rastlinca", dejansko prizadet zaradi cepljenja. Kaj boste s tistim listkom, je vaša stvar. Dejstvo je, da je vaš otrok telesno na ravni novorojenčka, medtem ko mu glava brezhibno deluje in se točno zaveda svojega stanja in tega, za kaj vse je prikrajšan. Da vas postavim za tri dni v to kožo in da vas vidim, drage dame, ki tako velikodušno in do kraja brezobrazno opletate z jeziki.

Do zdaj mi še nihče ni uspel utemeljit, zakaj naj bi 6-letnika cepila proti hepatitisuB, ki se prenaša izključno s telesnimi tekočinami. Razumem, da bodo cepili hemofilike ali otroke, ki potrebujejo infuzije, dialize - čeprav zakaj cepiti, če pa je vsa kri pregledana, je vse sterilno in bla bla bla?! Teorije, da morajo biti pa vsi cepljeni "za vsak slučaj", pa enostavno ne morem sprejeti, ker cepljenje NI!!! en aspirin, po katerem te v najslabšem primeru boli želodec, ampak ima veliko globlje in daljnosežnejše posledice, pri katerih "za vsak slučaj" enostavno ne obstaja.

Koliko tistih, ki ste tako dejavne pri zmerjanju, vas ve, da lahko vaši fantje, cepljeni proti mumpsu, pri 16-tih letih zbolijo za njim? Koliko vas ve, da zaščite v adolescenci enostavni ni več? Koliko vas ve, da so otroške bolezni zelo redko nevarne otrokom, sploh v naši dobi, ko imamo idealne življenjske pogoje, odlično prehranjenost, odlično zdravstveno oskrbo, nasprotno pa so zelo nevarne v puberteti in odrasli dobi? Da (napol) odrasli moški redko preboli mumps ne da bi imel za posledico neplodnost, medtem ko je pri dečkih ta posledica redkost in praviloma le pri tistih, pri katerih bolezen prepozno prepoznajo? Koliko vas ve, da v mnogih evropskih državah (tudi naših sosedah!) cepljenje OMR ni obvezno, ker so ugotovili, da si delajo medvedjo uslugo? Koliko vas ve, da so v 90% tumorjev -malignih in benignih - našli mutirane seve ošpic? Koliko vas je kateregakoli od teh podatkov dobilo pri vašem zdravniku? Komu so povedali, da je lahko stranski zaplet pri cepljenju visoka vročina, ki je ne moreš zbit, zastoj dihanja, pri OMR cepljenju v najslabšem primeru meningitis ali encefalitis? Kolikim so povedali za Kawasakijev sindrom? Koliko vas ve, kaj to sploh je? Kolikim so povedali za sum povezave med OMR cepljenje in avtizmom?

Meni nihče nič od tega ni omenil. Dokler je odnos medicine do otrok tak, si pridržujem pravico, da skrbim za otroka bolje kot oni. Kajti za njih je vsaka posledica cepljenja samo statistika, zame pa je to moj - MOJ!- prizadet ali celo mrtev otrok. V enem letu, kar se podrobneje poglabljam v ta cepljenja, mi je v radiusu 50km uspelo zbrat na kup 2 otroka s Kawasakijevim sindromom, enega avtista, ki to do sicer zamaknjenega cepljenja pri 18 mes to ni bil, eno deklico z meningitisom po OMR, fanta, ki je pri 18-tih zbolel za mumpom in je neploden, ker zaradi cepljenosti nihče ni pomislil na mumps, in če k temu dodam še "rastlinco", ki se ji reče moja sestrična, mi bo zelo težko še kdo kdaj v življenju prodajal cepljenje za suho zlato. Prvo vprašanje pediatrinje po sinovem zastoju dihanja je bilo, če vztrajam, da reakcijo prijavi oz. a ne bi bili rajši kar tiho, saj ni vredno.... Če kaj, potem je TO neodgovorno in so izmečki taki zdravniki, ki jih ni malo, ne pa starši, ki jih je zaradi nepopolnih in prikritih informacij strah za svoje lastne otroke, ki zanje niso statistika in percentile, kot so za farmacevtski lobi in zdravnike. Ne za vse, za mnoge pa.

Naprej do cepljenj pred OŠ se še nisem prebila. Zaenkrat še vedno ždim na OMR-ju, ki se ga zaenkrat še otepamo. Po menjavi pediatra smo končno prišli toliko daleč, da bodo temeljito pregledali sinov imunski sistem in skušali ugotoviti, zakaj je prišlo do take reakcije. Ko bodo znani izvidi, bom premišljevala naprej. Kar se tiče OMR, je jeziček na tehtnici vsekako na strani proti, pri Di-te-per pa kljub rekaciji bolj za kot proti, ker tetanus ni tako zelo enostavna zadeva, pa tudi oslovski kašelj ne. O paralizi in davici se mi zdi povsem brezveze sploh razmišljati, verjetnost, da ju kjerkoli stakne (razen tretjega sveta), je bistveno manjša od tega, da ga ubije elektrika, ker bo v dozo (ki je zaščitena!) tlačil izvijač. Ampak zadevo pač spet dobiš samo v paketu. Koliko vas kupi komplet 5 posod, če rabite samo 2?? Pa gre samo za denar! Tukaj gre za zdravje, za imunski sistem, za vnos tujih beljakovin (kurjih!!!) v človekovo-otrokovo!- telo!

Ni problem samo v cepljenju, mariskje cepljenje dejansko je edina možna zaščita, in tam tehtnica absolutno prevaga. Problem je skrivanje informacij, ignoranca in neupoštevanje staršev, dejstvo, da o cepljenju od zdravnika izveš tako prekleto malo, pa naj bo o pozitivnih ali pa o negativnih učinkih. Zakaj?

Problem pa so tudi starši, ki bodo naredili vse, da le preložijo odgovornost s svojih na tuja ramena, pa ni važno, čigava so. Jaz si bom v vsakem primeru očitala: če ga bom cepila kljub vsemu in se zgodi najslabši scenarij, si bom do smrti očitala, ker sem vedela, pa sem vseeno rinila. Prav tako si bom očitala, če bo necepljen zbolel, seveda si bom. Vsekakor pa bom vedela, da je vsa odgovornost samo moja, in bom ob vsaki bolezni opozorila na otrokovo necepljenost ter večjo verjetnost, da je zbolel za katero od otroških bolezni.

NAj bo dosti. Upam, da se bo vsaj ena, ki očita neodgovornost mami, ki jo skrbi za svojega otroka, vzela 3 dragocene sekunde in premislila, za kaj pravzaprav gre!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mimas 01.06.05 18:06
bravo, skrbna!
mi imamo po hudi reakciji na di-te-per zdaj doma astmatika, ki bo - bogve koliko casa, potreboval pumpice. kar se mene tice, bi "raje" videla, da preboli osl. kaselj 1x in je dozivljenjsko imun, kot pa da je/bo celo zivljenje astmatik. (obstaja visoka korelacija med cepivom na osl. kaselj in astmo).

zato, drage forumovke, dobro razmislite in se pozanimajte se o drugi plati cepljenja, preden "pljuvate" cez tiste, ki nocemo dat otrok cepit. to nam ni "kar tako" padlo v glavo, ampak imamo (zelo) slabe izkusnje s tem.

lp in cimvec zdravja vsem
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Skr bna* 01.06.05 18:21
mimas, proti oslovskemu kašlju nisi nikoli imun, tudi če ga preboliš, to moraš vedeti. Tudi če ga je otrok prebolel, ga lahko ponovno dobi, verjetno pa ga bo naslednjič lažje prebolel. Jaz bi dojenčka ravno proti oslovskemu kašlju še vedno dala cepit, kajti če zboli dojenček oz. otroček do dveh let, ga preživi še vedno le 1 na 10 obolelih.

Je pa zanimivo vprašanje, zakaj je oslovskega kašlja še vedno kar nekaj vsako leto, predlani celo 75 primerov, kljub precepljenosti?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar janis 01.06.05 18:29
"Do zdaj mi še nihče ni uspel utemeljit, zakaj naj bi 6-letnika cepila proti hepatitisuB, ki se prenaša izključno s telesnimi tekočinami. Razumem, da bodo cepili hemofilike ali otroke, ki potrebujejo infuzije, dialize - čeprav zakaj cepiti, če pa je vsa kri pregledana, je vse sterilno in bla bla bla?!"

Cepljenje proti hepatitisu B drži NAJMANJ 15 let, torej 6+15=21, kar pomeni, da gladko zdrži vso adolescenco in še čez.

Zakaj? OK, načeloma bi ga lahko najbrž komot premaknili za kakšni dve leti navzgor, s čimer pa starši še vedno ne boste zadovoljni, ker očitno tega cepljenja sploh nočete, čeprav je zelo koristno. Hepatitis B ni "kar tako ena bolezen", ki bi jo bilo skoraj nemogoče dobiti in ki bi se jo dalo kar na hitro pozdravit. 30% okuženih ne razvije nobenih simptomov, velikokrat je potek tako podoben gripi, da ga laik ne prepozna (in seveda ne gre k zdravniku). 50% okuženih v Sloveniji se je okužilo PRI SPOLNIH ODNOSIH. In ravno v tem je poanta cepljenja otrok še pred puberteto - da se jih zavaruje pri prvih korakih v spolnost, ki pa se pomikajo čedalje bolj navzdol. Da ne bi o dejstvu, da je virus hepatitisa B precej virulenten in da sta HIV in virus hepatitisa C proti njemu prava starčka na vozičku. Posledice so lahko zelo resne, od jetrne ciroze in jetrnega raka, do tega, da oseba postane kronični nosilec virusa B (pa če za bolezen ve ali ne) in kot taka brez ustreznega zdravljenja nevarna za okolico. Tudi v drugih zahodnih državah (npr. Francija) poznajo obvezno cepljenje proti hepatitisu B.

Če se vam zdi, da lahko tvegate, dajte, odločitev je povsem vaša. Zase vem, da bom dokončala program cepljenja proti hepatitisu B in to seveda samoplačniško in bi bila zelo vesela, če bi bila zavarovalnica pripravljena primaknit kak tolar, pa ga ne bo. Ostali pa - kakor veste.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mimas 01.06.05 18:46
moja mami ga je prebolela (samo) 1x, pa zgleda, da je blo zadosti. ja, res je zanimivo, da se kljub precepljenosti se vedno konstantno pojavlja.

janis, "zamenjam oz. podarim" ti cepivo za mojega otroka proti hepB (bolezen, ki blaaazno ogroza predsolske otroke), samo ne vem, kako se bova zmenili z ZZZS. v franciji otrok ne cepijo vec, ker so imeli prevec stranskih ucinkov, menda je moral celo min. za zdravstvo odstopiti. ja, fino, ce ne moremo cepiti v franciji, bomo pa v sloveniji, so si verjetno mislile farmacevtske firme in hop, cplj. proti hep B (ki je pretezno bolezen odraslih) je kar naenkrat postalo obvezno pri nas. a veste, kolko vec cepiv dobijo ti nasi otroci kot smo jih mi? pol se pa ljudje cudijo nad porastom astme, alergij, avtoimunskih bolezni...saj ne recem, da je to edini vzrok, je pa ocitno zelo vpliven in pomemben.

ps moj do sedaj zelo zdrav in dobro prenasajoc cplj. necak je po stevilnih obnovitvenih dozah pred vstopom v solo dobil angino (sesut imunski sistem..). ga peljejo k zdravniku in dobi ospen, kot ze vedno prej ob anginah. no, in je decko dozivel anafilakticen sok - kao zaradi ospena, prej pa vedno vse ok ob jemanju ospena. telo ocitno prenese doloceno kolicino strupov / zdravil/ cepiv naenkrat, potem pa "zajamra" ker ne more vec
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Skr bna* 01.06.05 18:53
Kar se hepatitisa B in spolnosti tiče, imamo namen pri nas delati predvsem na vzgoji, ki bo absolutno nasprotje prepričanja, da če nataknem gumico in sem cepljen, lahko počnem vse, kar se mi ljubi. Že načeloma nisem pristaš gašenja požara, pač pa sem za to, da se preprečujejo vzroki. In kot mi je mimo prepričanje, da je manjše zlo zaščitena spolnost trinajstletnikov, kot nezaščitena, mi je mimo tudi to, da naj cepim 6-letnika za to, da ga bo lahko potem 14-leten bolj brezskrbno lomil naokrog. Seveda je manjše zlo, ampak še vedno je povsem nepotrebno in zgrešeno. Zame ta argument NE ZDRŽI.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar xy ++++ 01.06.05 19:14
No, predraga Skr bna, te bom vprašala čez ene 15 let, kako so pri tvojih otrocih so kaj delovali vzgojni prijemi.

Zadnjič si napisala zelo simpatičen post v zvezi z vzgojo tvojega sina, iz katerega se je dalo sklepati, da oborožitev s teorijo ne zaleže kaj preveč. Sploh kadar starši želimo eno, otroci pa delajo drugo.

Mislim, da že malo pretiravaš s tvojim nepopuščanjem. Saj sem iz tistega posta sklepala, da si že morala popustiti. Torej?

Pa nikar ne misli, da se ne strinjam s tvojimi nasveti. So zelo uporabni, ampak vedno nam ne gre po načrtih.
Zato nikar ne KRIČI, da mnenje, ki ga je dala Janis, ne drži. Janis poznam po tem, da nima dlake na jeziku in ni preveč uvidevna in prijazna, tule jo pa popolnoma podprem.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Skr bna* 01.06.05 19:47
Zame ta argument ne zdrži. Če zdrži zate, v redu. Jaz ne trdim, da bi morali vse na povprek nehat cepit, kot mene silijo, da bi morala.

Kaj bo čez 15 let, ne vem, nimam nobene garancije, da je tisto, kar delam prav. Sem samo človek in starš, ki se trudi narediti prav in ob tem uporablja svojo glavo. Teorija je samo "osnutek", če in kako se jo udejani v praksi, je druga stvar. Če je nimaš, je niti udejanjat ne moreš, a ne? Veliko teorij se mi je že podrlo, veliko zarečenega kruha sem že pojedla in gotovo ga še kakšno porcijo bom, o tem ne dvomim. Vendar samo zato, ker moram kdaj pa kdaj kaj spremenit na svoji teoriji, še ne pomeni, da radikalno spreminjam "kurs" naše vzgoje in gr evse kar na počez. Uberem drugo ali drugačno pot, "cilj" je pa še vedno isti. Nepopustljivost ostaja v točkah, ki so bistvene za to, da učiš otroka postat zrela in odgovorna osebnost, ki ne išče ves čas samo bližnjic in lažjih poti.

In nisem kričala na janis, ki je povedala svoje mnenje - moj stavek je brez klicaja, poudarila sem samo, da za mene, za moj okus in moje prepričanje argument, da dajmo cepit 6 letnike, zato da bodo kot najstniki lahko še prej in bolj brez skrbi vstopali v spolnost, ne zdrži. Kdor meni drugače, ima vse poti odprte, se mu ni treba nič borit za to, da bi bil lahko cepljen. Če se bom jaz odločila drugače, se bom morala borit.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jarna Kalina 01.06.05 20:38
Punca, teoretično drži petnajst let! Pa si v resnici strokovnjaki niso na jasnem če drži vsaj 5 let! Sem iz medicinske stroke, pa sem za sebe kar precej dolgo tehtala in oklevala a naj se cepim ali ne. Pa sem se, ker sem preveč v krvi, otroka pa pri šestih ne bom dala cepiti. To odločitev mu bom prepustila, ko bo dovolj star, s pojasnili o vseh možnih argumentih.
Ne kar verjeti vsega. Včasih je potrebno malo kritične distance!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jarna Kalina 01.06.05 20:41
Zkaj jih pa potem ne cepijo proti HVB tik pred puberteto? Od kje potreba po cepljenju pri šestih? Ne štekam!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zut 01.06.05 21:01
No, priznam da si nisem mislila da bo moje vprašanje rodilo takšno debato. Iz srca se zahvaljujem tistim enako mislečim za podporo.
Vsem ostalim ( oziroma predvsem njihovim otrokom)pa, da bi čimprej spoznale tisto drugo plat, katero zagovarjamo me, katere smo napadene.
Saj konec koncev so in bodo naši otroci tisti, kateri bodo plačevali ceno za naša ( včasih preveč ozko usmerjena in predvsem v medicino verujoča) dejanja.

Sama sem se že pozanimala, zato bom v soboto cepljenje odločno odklonila, in to brez slabe vesti.
Svojega otroka ljubim, zato bom naredila tako, da bo za njega dobro, to je vse.

Pa veliko sreče z vašimi malčki vam želim
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sky* 01.06.05 22:46
Moja hčerkica je dobila po drugem cepljenju di-te-per Hib in polio blažjo obliko meningitisa in za "nagrado" sva dobili pri njenih dobrih štirih mesecih plačan enotedenski apartma na infekcijski kliniki... Torej je moje stališče do cepljenj jasno - sem proti obveznemu cepljenju, saj je v večini evropskih držav le-to prostovoljno - nihče pa ne bo cepil otroka proti volji staršev (izjava zdravnice na pediatrični kliniki). Morda bi pri prostovoljnem cepljenju več staršev razmislilo o možnih stranskih učinkih cepiv...
Zelo dobra knjiga, kjer je naštetih ogromno podatkov o tej temi (z navedenimi viri) je Cepiva: So zares tako varna in učinkovita? - Neil Z. Miller

Glede na punčkino reakcijo smo se cepljenjem v bodoče odrekli, pa nas doslej še nihče ni držal za vrat... Zato se mi zdi, da določeni osebki na tem forumu trosite popolnoma neresnične podatke, ki jih niti argumentirati ne znate.

Pa malce več strpnosti (in empatije) do drugače mislečih tudi ne bi škodilo...

Pa lahko noč,

S.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Gigi 01.06.05 22:53
Vem da astma ni hec, samo poznam pa tudi družino, ki ji je otrok umrl zaradi oslovskega kašlja, tako da pri tej bolezni ne moreš reči, da jo bo zagotovo prebolel, ker lahko tudi umre.

Sicer se pa strinjam s Skrbno, da se je treba o stvareh pozanimati in se odločati. Tudi sama bi po kakih hudih reakcijah ali pa v primeru kakšnih bolezni bila zelo skeptična do cepljenj. Sicer sem pa načeloma za.

Pa nekako tudi ne cepijo samo za vsak slučaj. Npr. cepljenje za bolezni, ki se ne pojavljajo ukinejo, uvedejo pa kako cepljenje za bolezen, ki se širi (npr. hepatitis pri nas).
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Gigi 01.06.05 22:55
Pa si prepričana, da imaš dovolj znanja, da se odločaš v njegovo dobro? Da se ne boš napačno odločila, ker boš preveč zaverovana samo v en pogled na cepljenje.

Še vedno ne vem, kaki so tvoji razlogi proti cepljenju.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Trenutna stran 1 od 2

Odgovori

Avtor:
 • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls, ppt, docx, pptx, xlsx, png
 • Datoteka ne sme biti večja od 2,93 MB
 • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 3 krat 3?
Na vrh