Hormonske motnje

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore.
asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

Policistični jajčniki

avatar tteja 12.08.09 21:27
Pozdravljeni!

Stara sem 31 let in že nekaj časa nazaj so mi pri ginekološkem pregledu odkrili, da imam na jajčnikih cistice (tako imenovane policistične jajčnike). Ginekolog mi je predpisal Diane-35, ki jih že jemljem cca. 2 leti in dosedaj nisem imela nikakršnih težav (sem vegetarijanka in tudi aktivna športica). Zanima me ali obstajajo samo Diane 35 kot vrsta ''zdravljenja'' za to motnjo. Strah me je namreč, da bi ob prenehanju jemanja tabletk mesečno perilo izostalo (kar ni dobro za telo in osteoporozo) in verjetno bi se pojavili tudi drugi stranski učinki, zato vas prosim, da mi svetujete kaj narediti v mojem primeru (ali obstaja kakšno drugo ''zdravljenje'' - npr. lasersko odstranjevanje cistic in kako uspešno je ali so edina rešitev Diane 35 in ali je sploh možno, da se jih jemlje celo življenje??).

Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Teja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar dcdc 13.08.09 15:17
Meni je ginekologinja povedala, da se tabletke Diane35, kot terapija jemljejo max dve leti. Priporočam, da prenehaš z jemanjem, če s samimi jajčniki oziroma stanjem sploh nimaš (večjih) težav.

Pri policističnih jajčnikih gre za PRESNOVNO bolezen, tako da ni tako enostavno. Preberi si kaj več o tem in res svetujem, da nehaš z Diane, ki pa niso tako "naivne" tabletke.

Srečno,
Lp.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
13.08.09 15:20
Spoštovani!

Cistične spremembe na jajčnikih (policistični jajčniki) so dokaj pogosta najdba pri ultrazvočnem ginekološkem pregledu. Gre za morfološko spremembo jajčnikov, ki nikakor ni nujno povezana s PCOS, pri katerem se poleg cist na jajčnikih pojavijo neredni menstrualni ciklusi,otežena sposobnost zanositve, prekomerna poraščenost, akne,pogosta je prekomerna telesna teža in metabolne motnje v povezavi z insulinsko rezistenco. Če ste imeli sicer redne menstrualne cikluse in nimate drugih težav dolgoročna terapija ne bo potrebna. Odstranjevanje cist, ki sicer ne povzročajo težav tudi ni potrebno.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tteja 28.08.09 20:23
Pozdravljeni,

najlepša hvala za vaš odgovor.Vseeno me zanima ali so tabletke ''edini'' način zdravljenja sindroma policijstičnih ovarijev oz. ali obstaja še kakšen drugi način zdravljenja.

Hvala in lep pozdrav,

Teja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
06.09.09 16:54
Spoštovani!

PCOS navadno začnemo zdraviti medikamentozno. Za zdravljenje neplodnosti pri bolnicah z PCOS se odločajo tudi za kirurško dravljenje. Prvi kirurški poseg je bil klinasta resekcija jajčnikov, ki se danes ne izvaja več. Danes je v uporabi laparoskopska elektrokoagulacija ovarijev (LEKO). Pri tem postopku v splošni anesteziji s tanko iglo preko trebušne stene punktirajo ciste v jajčnikih in jih koagulirajo z električnim tokom. Postopek je dokaj uspešen za zdravljenje neplodnosti.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Anem 28.09.09 10:27
Pozdravljeni!

Stara sem 26 let in imam sindrom policijstičnih ovarijev. Šest let nazaj sem bila na študijah na KC na endokrinološki, opravila vrsto raziskav... Dobila sem tablete (naziva se ne spomnim, ker je že dolgo od tega) po katerih so mi lasje odpadali in sem bila prisiljena prenehati z jemanjem. Sedaj že 3 leta pijem Diane 35.

Od pubrtete naprej imam težave s poraščenostjo, mastno kožo, mozolji in seveda sedaj tudi s težo. Namreč v slabih dveh letih (pri 20. letih) sem se zredila za cca 30 kg (prej teža 57kg sedaj cca 90, višina 175 cm). Skušala sem z raznim dietam, ki so kazali kratkotrajne rezultate.

Zanima me, če obstajajo katere nove tabelete oz. terapije za PCO? Namreč Diane 35 pijem že 3 leta in ne vidim nobenih rezultatov oz. ni nekih sprememb... Potim se nenormalno, glava me zna boleti tudi po 4 dni skupaj, ponoči in čez dan. S partnerjem sva se odločila, da bi bi pa že počasi delala na otroku, če bodo seveda jajčniki naklonjeni. Zavedam se, da bi lahko prišlo do zapletov, zato se mi zdi nepotrebno, da bi jemala KT še naprej. Slišala sem tudi za veliko težav, ki nastanejo po prenehanju jemanjem tablet zato se kar bojim, kaj me čaka...

Ali je možno, da je PCO možno podedovati? Imam dve sestri in obe imata veliko težav s poraščenostjo, ena od sester ima hirsutizem druga pa še ni opravila nobenih raziskav.

Bi prosila za kakršenkoli nasvet oz. napotke...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar dancerin 05.05.07 20:26
Ginekolog mi je postavil diagnozo sindrom policističnih jajčnikov. Zanima me kakšne so možnosti zanositve?Kako se lahko to bolezen zdravi in kakšne težave še lahko povzroči? Obstajajo kakšne nevarnosti?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
07.05.07 18:41
Spoštovani!

Za sindrom policističnih ovarijev (PCOS) so značilne ciste na jajčnikih, motnje menstrualnega ciklusa,lahko so zvišane ravni androgenih hormonov s posledično prekomerno poraščenostjo, pogosto je prisotna insulinska rezistenca in prekomerna telesna teža. Sposobnost zanositve je pri teh bolnicah nekoliko zmanjšana, zaradi pogostih anovulatornih ciklusov. Gre za genetsko spremembo zato popolna "ozdravitev" ni možna. Za prekomerno poraščenost se pogosto predpisuje Aldactone ali Diane 35. Pri težavah z zanositvijo se včasih uporabljajo stimulatorji ovulacije. Za zdravljenje insulinske rezistence pa se v zadnjem času pogosto predpisuje metformin. Dolgoročno nevarnost lahko povzroča ravno insulinska rezistenca, ki zviša raven ogroženosti za kardiovaskularne bolezni. Veliko gibanja, redukcija telesne teže, kadar je ta previsoka, in uporaba metformina lahko ogroženost zmanjšajo.

Lp

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar M.C. 08.05.07 13:03
je možno uporabljati namesto diane 35 tudi yarino? Tudi meni je namreč ginekologinja povedala, da imam nekoliko policistične jajčnike. nisem pa debela, veliko se ukvarjam športo. Je pa res da sem prekomerno poraščena po obrazu in sem imela neredne menstruacije.
LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
09.05.07 20:42
Spoštovani!

Možno je uporabljati tudi Yarino.

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Nita 17.05.07 15:45
Spoštovani,

Vljudno vas prosim za odgovor.
Stara sem 46 let in sem rodila že enkrat po normalnem postopku, brez nikakršnih problemov.
Zaradi tragedije, ki se nama je z možem zgodila pred tremi leti, bi želela ponovno zanositi. Z možem se trudiva že 2 leti in med tem časom sem tudi že zanosila in imela spontani splav.
Po več preiskavah zaradi težav pri zanositvi je ginekolog ugotovil policisatične jajčnike. Pred dnevi sem imela laparoskopijo. Ker sem imela zelo šibke ovulacije mi je ginekolog pred laparoskopijo predpisal klomifen tablete. Učinka na ovulacijo ni bilo, kvečjemu po njih so bile ovulacije še šibkejše.
Danes sem bila pri njem na pregledu in mi je dejal, da pri mojih letih in glede na policistične jajčnike ni kaj vzpodbudno stanje ter mi predpisal tablete CYCLO-PROGYNOVA za 3 cikluse. Dejal mi je, da naj bi ta zdravila pripomogla k boljšim ovulacijam, ker klomifen ni imel pravega učinka. Moram pa povedati, da imam še vedno redne menstruacije in nimam nobenih posebnih ginekoloških težav, zato me moti, da mi je predpisal ta zdravila za vzpodbujanje ovulacije, ker ko sedaj prebiram navodila o namenu uporabe teh zdravil sem v dilemi, kajti kot jaz razumem je to zdravilo bolj primerno za tiste, ki sploh nimajo rednih menstruacij ali pa so že tik pred meno (tako razumem seveda kot laik in ker sem sedaj že čisto zmedena in na tleh).
Lepo vas prosim, odgovorite mi na moje vprašanje, zakaj mi jih je v mojem primeru predpisal in ali mi bodo k zanositvi sploh kaj pripomogle ali pa mi noče direktno povedati, da je pač z mano že itak vse narobe.Resnično sem zmedena in ne vem, če bi jih sploh začela jemati, ne glede na vse skupaj.
Ker bi rada, da moje vprašanje ostane anonimno, vas prosim, če mi lahko odgovorite na mojo elektronsko pošto.
Za čimprejšnji odgovor bi najraje prosila g. dr. Pušenjaka, če pa on ne utregne, pa koga drugega , ki mi bo kar se da točno odgovoril na moje vprašanje.
Opravičujem se, ker malce zmedeno pišem, toda sem res že na dnu in ne vem več kaj je prav in kaj narobe, ali pa je sploh z mano že vse narobe in se zaman z možem trudiva.
Najlepša hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
17.05.07 21:38
Spoštovani!

Vaše vprašanje vsekakor sodi na forum "Ginekologija", ki ga ureja dr. Pušenjak. Zmožnost zanositve se po 40 letu vsekakor močno zmanjša. Ne vem, če stimulatorji ovulacije pripomorejo k zanositvi.

Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar špelen 04.12.08 19:23
pozdravljeni..

Pred dobrima mesecama sem bila na ginekološkem pregledu. bil je moj prvi pregled in seveda je bilo prisotnega nekaj strahu..
na srečo je z mojo maternico vse vredu, vendar pa so moji jajčniki tisti ki povročajo probleme..moja mestruacija je zelo neredna (v šestih mesecih sem jo imela samo dvakrat), ginekologinja pa mi je povedala, da imam na jajčnikih nekakšne pike.
predpisala mi je kontracepcijske tabletke Yasminelle Yarina.
vendar moje menstruacije še vedno ni, zato me skrbi kdaj začeti jemati tabletke..jih lahko začnem takoj, ali moram počakati na prvi dan menstualni dan?..
zanima me tudi, ali bodo težave izginile z jemanjem tabletk?
stara sem komaj 17 let in me vse te težave z jajčniki pošteno skrbijo.
o otrocih še nikakor ne razmišljam..kje pa.. bo pa tudi ta čas enkrat prišel.
prosim, če mi kdorkoli lahko kaj svetuje v zvezi s tem, se že v naprej zahvaljujem..

papa
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
07.12.08 12:33
Spoštovani!

Glede na to, da nimate menstruacije lahko pričnete jemati yasminelle takoj, sicer se načeloma prične jemati prvi dan ciklusa 21 dni nato 7 dni premora. Verjetno se bo menstrualnih ciklus vspostavil po par mesecih.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jončka 09.12.08 17:21
Pozdravljeni!

Tudi midva z možem si želiva štručke, a je še vedno ni. Pred kratkim sem bila na preiskavah, kjer so, na podlagi mojih nerednih menstroacij, ugotovili da imam policistične jajčnike. Malo me je že strah, ko prebiram, da imajo ženske s polic. jajčniki težave pri zanositvi. G mi je predpisal tablete Dabroston, že tri mesece pa uživam še tablete Retafer (sem zelo slabokrvna).
Zanima pa me, kako nastanejo policistični j. in kakšne so možnosti pri zanositvi?? Ali tablete Dabroston pripomorejo tudi k večji učinkovitosti pri zanositvi (le te so pri meni namenjene uravnavanju meseč. ciklusa)??
Martina
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
11.12.08 20:25
Spoštovani!

Policistični ovariji so dokaj pogost vzrok za endokrinološke motnje. Gre za genetsko pogojeno bolezen. Pogosti so anovulatorni menstrualni ciklusi, prekomerna poraščenost in metabolni sindrom. Zanositev je včasih otežena. Dabroston bo predvsem pripomogel k ureditvi menstrualnega ciklusa.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anonimna x 01.01.09 22:24
Pozdravljeni!

Tudi midva s partnerjem si želiva povečat družino, vendar ne rata.Decembra sem imela pregled pri ginekologu in mi je rekel da imam kar nekaj cist na levem jajčniku.Svetoval mi je hormonske tablete,vendar sem v dilemi kaj narediti če bi slučajno prišlo do zanositve med jemanjem tablet
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
02.01.09 11:42
Spoštovani!

Žal niste navedli katere hormone so vam predpisali za zdravljenje PCOS. Vsekakor priporočam posvet z ginekologom, ki vam je zdravilo predpisal.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar AnEtK@ 10.01.09 16:21
men pa zanima kako pa sindrom policističnih jajčnikov vpliva na nastanek inzulinske rezistence??
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
11.01.09 09:30
Spoštovani!

Insulinska rezistenca (odpornost tkiv na insulin) je najpomembnejša metabolna motnja pri PCOS in sestavni del sindroma. Gre za motnjo delovanja insulina v tkivih. Oviran je prenos glukoze v tkiva pod vplivom inzulina. Posledično se zvišajo ravni insulina v serumu,kasneje se izčrpa zaloga insulina v pankreasu. Pojavi se motena toleranca za glukozo, sladkorna bolezen tip II, arterijska hipertenzija, hiperlipidemija, debelost in pospešena aterogeneza, kar močno zviša tveganje za pojav kardiovaskularnih bolezni.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mateja25 16.01.09 12:49
Spoštovani!

Stara sem 24 let in so mi ravno diagnosticirali še PCOS in predpisali Aglutirab(1tbl/dan). Že prej sem se 4 leta zdravila pri endokrinologu zaradi mikroprolaktinoma (jemljem Dostinex) in funkcionalne androgenizacije-predvsem zaradi težav trdovratnega izpadnja las.Do sedaj sem jemala že Diane 35,Aldactone(4leta), poskusila tudi z Androcurjem, a sem ga opustila, saj ni izboljšal stanja, kvečjemu obratno.Ginekologinja mi je ukinila terapijo, ki mi jo je predpisal endokrinolog, da so mi lahko testirali vrednosti hormonov, ki pa so presenetljivo vsi znotraj normale (le prosti testosteron je na zgornji meji), pred zdravljenjem pri endokrinologu ni bilo tako. Na UZ je ginekologinja ugotovila, da imam PCOS in predvideva da je metabolnega vzroka, zato mi je predpisala Aglutirab. Zanima me,če lahko ob jemanju Aglutiraba še vključim prejšnjo terapijo z Aldactone in Diane 35 (možnost interakcij?), saj imam sedaj precej problemov z aknami, mastno kožo, mastnimi lasmi, neredna menstruacija,..Ali bi vključitev še teh tablet motila spremljanje učinkovitosti Aglutiraba na moje stanje? Zaenkrat še ne razmišljam o tem, vendar me zanima, glede na to da imam poleg PCOS še mikroprolaktinom,kakšna je sploh možnost zanositve?Za odgovore se vam že naprej zahvaljujem!

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
19.01.09 20:19
Spoštovani!

Motena toleranca za glukozo je sestavni del PCOS. Nikakršnih zadržkov ni za sočasno jemanje Agluraba, Aldactone in Diane 35. Sposobnost zanositve je pri PCOS in prolaktinomu zmanjšana.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar vesnica.mala 07.02.09 08:19
mene pa zanima kakšna je razlika med policističnimi hajčniki in sindromom policističnih jajčnikov. jaz imam namreč policistične jajčnike in aprila moram na laparo. a po operaciji ne bo več cist. ali je veliko možnosti da se te nazaj naredijo? imam tudi neredne menstrulne cikle.. kakšna je možnost a zanositev po laparo?
hvla za odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
08.02.09 13:28
Spoštovani!

Ciste na jačnikih so sestavni del sindroma policističnih jajčnikov, kjer poleg cist najdemo motnje menstrualnega ciklusa, prekomerno poraščenost, navadno prekomerno telesno težo in moteno toleranco za glukozo. Glede indikacij za operacijo in možnosti zanositve priporočam posvet z izbranim ginekologom.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar vesnica.mala 08.02.09 14:26
aha.. potem je to ubistvu eno in isto???
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
12.02.09 17:26
V bistvu da.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar zaskrbljena vrtnica 15.02.09 00:11
Imam policistični levi jajčnik.Glede desnega jajčnika G.ni imel pripomb.
Imam redne menstruacije,trenutno nimam problemov z debelostjo,ker pazim na težo,imam pa povečano poraščenost po obrazu in malo na trebuhu.
Zanima me:
1.zakaj imajo ženske probleme z zanositvijo,če je policističen samo en
jajčnik,ali sprememba hormonov ne glede na to vpliva na zanositev?
2.ali se lahko z zdravljenjem prekomernega izločanja inzulina kaj popravi,
da bi ženska lažje zanosila?
3.Ali desni (zdravi?) jajčnik proizvaja jajčeca,ki bi se lahko oplodila
(naravno ali umetno)?
4.Ali bo potrbno jemati zdravila celo življenje?
5.Ali pri tej bolezni pomagajo diete,telesna aktivnost in teža?


Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem.


Lp.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
15.02.09 20:39
Spoštovani!

Pri PCOS so pogosti t.i. anovulatorni menstrualni ciklusi pri keterih ne pride do ovulacije zato tudi oploditev ni možna. Glede delovanja jajčnika na katerem niso opazili cist vam ne vem povedati ničesar. Vsekakor je možna zanositev tudi pri PCOS. Zdravljenje insulinske rezistence verjetno ne vpliva na sposobnost zanositve. Zdravila za zdravljenje insulinske rezistence ( metformin ) bo potrebno jemati stalno. Telesna aktivnost in zmanjševanje telesne teže ugodno vpliva na metabolne vidike sindroma.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar vesnica.mala 16.02.09 11:26
a potem po laparoskopiji je velika možnost za zanositev ??
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
16.02.09 16:17
Spoštovani!

Laparoskopija je diagnostična metoda in sama posebi ne vpliva na sposobnost zanositve.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar gk1982 06.03.09 14:51
Pozdravljeni!

Ker sem po forumih že kar veliko prebrala, mislim, da imam tudi jaz policistične jajčnike (PCO).
Lani maja sem prenehala z jemanjem KT Logest, ki sem jih jemala 5 let. Od kar sem prenehala z jemanjem KT nimam več normalne menstruacije. Na vsake toliko časa imam le eno do dva dnevni izcedek, ki je črno rdeče barve. Ko sem prvič septembra lani obiskala ginekologa me je z ultrazvokom pregledal in dejal da je vse vredu in da je stanje povsem normalno. Takrat sem opravila tudi imunološke preiiskave (tudi te izvide je komentiral kot normalne).
Izvidi iz 30.09.2008 so sledeči:
TSH = 5,05
T4 = 14,11
T3 = 4044
FSH = 3,6
LH = 6,22
Prolaktin = 8,3
Glede na povišanje TSH-ja sem opravila tudi ponoven pregled za ščitnico v januarju katerega rezultati so:
TSH = 3,217
antiTg = 30,6
antiTPO = 15
Ker menstruacije še vedno ni normalne, skrbi pa vse večje sem šla danes še samoplačniško na pregled nekaterih preiskav. Dobila sem naslednje izvide.
TSH = 3,32
FSH = 5,8
LH = 10,15
Prolaktin = 5,2
Pregledat sem si dala tudi:
Glukoza = 5,4
Holesterol = 7,8 (ne vem zakaj je tako visok. Poskušam živeti čim bolj zdravo, velika 170 cm, težka 55 kg.)

Glede na to, da sem v pon. 16.03.2009 naročena k ginekologu bi rada še vaše mnenje kaj se dogaja z mano? Ali gre za PCO ali PCOS? Ali so to resne težave, ki bi lahko vplivale na možnost zanositve. S partnerjem si želiva otroka.

Hvala in lep dan.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
11.03.09 20:18
Spoštovani!

Vrednosti TSH 3,32, FSH 5,8, LH 10,15 in PRL 5,2 so v mejah normale. Glede na to pri vas verjetno ne gre za PCOS. Morda gre za moten menstrualni ciklus po prenehanju jemanja OK.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TanjaMamba 19.04.09 12:30
Moje vprašanje sicer nebo postavljeno v čisto pravilno temo, kljub temu pa upam na odgovor.
Stara sem 25 let. Prvo menstruacijo sem dobila pri 13ih letih. Kasneje menstruacije nisem imela redne (zaostajala mi je tudi po 9 mesecev). Pri 17ih letih sem bila na pregledu (tudi z ultrazvokom) in ugotovljeno je bilo, da so jajčniki normalno razviti, hormone pa naj bi imela "zaspane". Dobila sem hormonske tablete, ki sem jih jemala 3 mesece, takoj za tem pa sem pričela z jemanjem KT (sprva Stediril-m, zdaj Harmonet).
Težav, kot so prekomerna teža ali karkoli drugega nisem imela nikoli, tudi zdaj ne.
Tažava, ki jo imam, so vnetja. Vnetja imam izredno pogosto, včasih je vnetje blažje, včasih je hujše. Zdravim si vnetje z vaginalnimi ampulami in z Primotrenom. Kljub temu se stanje ne popravi, kvečjemu samo "preložim" vnetje za kakšen mesec. Ob vnetju imam tudi vročino, ki je od 37,1 do 37,4.
Pred 7imi leti sem imela hujšo obliko vnetja, levi jajčnik me je tako bolel, da če me je kdo tam prijel, sem mislila, da bom padla skupaj. Bila sem na posvetu pri ginekologinji, ki me je opozorila, da lahko to vodi tudi v neplodnost.
Otrok nimam, niti si jih ne želim (svojih ne, se pa rada ukvarjam z otroki od sorodnikov).
Imam službo, ki je fizično precej naporna, ukvarjam se z športom, delam na moči in na kondiciji. približno 8 mesecev jemljem proteine, okrog 2 meseca pa jemljem Creatin, vendar ne verjamem, da bi bilo to povezano (glede na to, da imam vnetja že vseskozi). Težo imam konstantno že nekaj let (65,66kg na 173 cm).
Prejšnji teden sem doživela neprijetno presenečenje... Sem sredi jemanja KT tabletk, ko sem prejšnjo soboto videla, da krvavim. Ne močno, rahlo (zadošča en higienski vložek za celi dan). V sredo (pred krvavitvijo) sem dobila vročino, vnetje grla, ker pa nisem imela možnosti it prej do zdravnika, sem šla šele v soboto. Ker vem, da so krvavitve med jemanjem KT dokaj pogoste, se s tem nisem obremenjevala in zdravniku tega tudi nisem omenila.
Krvavitev se je nadaljevala, zdi se mi da je prišlo do gnojnega vnetja (ker je izcedek rjav), vendar vonja ni. Krvavitev traja že 9 dni in kot kaže tudi nebo prenehala. Imam vročino (37,2), bolečino čutim v levem jajčniku (kot ponavadi). Na ginekološkem pregledu nisem bila, ker me med tednom ni in imam možnost it na pregled (zaradi odsotnosti) šele čez dobra 2 tedna.
Na pregled k ginekologu hodim 1x na leto, bris dajem redno (preventiva zaradi vnetja), kri so mi pregledali 2 meseca nazaj, ko sem kri darovala (vse je BP, razen to, da imam višji spodnji pritisk), celotni zdravniški pregled pa sem imela pred manj kot enim letom (vse BP).
Odkar sem imela hujše vnetje jajčnikov, je problem tudi, da me jajčnik ne boli oz. ga začnem čutit šele, ko pride do hudega vnetja. Že večkrat se mi je zgodilo, da sem bila na pregledu, kjer je ginekolog ugotovil hudo vnetje, jaz nisem imela pa nobene bolečine, izcedek pa tudi nima tistega smrdečega vonja, ki bi ga naj imel. Največkrat čutim levi jajčnik.
Ne vem, kaj je krivo za ta vnetja, ker se tudi oblačim ne tako, da bi bili jajčniki izpostavljeni.
Večinoma imam bolečine v levem jajčniku in ker je zaradi takih vnetij tudi možnost, da se razvije rak, sem razmišljala tudi o tem, da bi si jajčnik odstranila (seveda po temeljitem pregledu in mnenju strokovnjaka).

Če imate kakršenkoli predlog, nasvet, bi Vam bila zelo hvaležna.

Hvala in lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
19.04.09 17:56
Spoštovani!

Gre za problem ponavljajočih se vnetij jajčnikov. Priporočam obisk pri izbranem ginekologu, sicer sem vaše sporočilo posredoval drugim moderatorjem, predvsem Vam lahko pomaga nasvet moderatorja foruma "Ginekologija".

LP

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar marja k 19.04.09 21:44
Lepo pozdravljeni!
Prebrala sem, da naj policistični jajčniki ne bi bili nikoli povsem ozdravljivi.Ste prepričani v to trditev?
Nedavno so tudi pri meni odkrili več cist na jajčnikih. Lahko rečem, da sem približno pol leta nazaj pri sebi ugotovila izostajanje ovulacij, dober teden nazaj pa so mi na ultrazvoku odkrili ciste jajčnikov.Menstruacijo imam že od samega začetka ( pred 18 leti ) do dneva natančno, glede telesne teže nisem imela nikoli problemov ( 167cm, 49kg od 15 leta naprej, danes sem stara 32 let ).
V vaših odgovorih sem brala komplicirane, zastrašujoče povezave z inzulinom in nemožnost dokončnega ozdravljenja..., morda dopuščate možnost, da so ciste lahko tudi psihološkega izvora in akutne. Poznam primere žensk, ki so cistam navkljub rodile več zdravih otrok. Vsi ti neznansko pametni odgovori žensko zasidrajo v prepričanju, da je vse izgubljeno in neozdravljivo v njihovih telesih.Zakaj taka zdravstvena togost?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
21.04.09 22:24
Spoštovani!

Potrebno je ločiti med cistami na jajčnikih, sindromom policističnih ovarijev (PCOS) in PCOS z inzulinsko rezistenco. Ciste na jajčnikih še ne pomenijo PCOS. Pri cistah na jajčnikih gre za morfološke spremembe (ciste na jajčnikih), ki sicer povsem normalno delujejo. Menstrualni ciklus je normalen in ni nikakršni hormonskih motenj. Pri PCOS so prisotne motnje menstrualnega ciklusa, pogosti so anovulatorni ciklusi, pogosta je prekomerna poraščenost, spremembe na koži, alopecija. Sprememnjene so ravni FSH, LH estradiola, testosterona in DHEAS. Kadar je poleg navedenega prisotna še prekomerna telesna teža in motena toleranca za glukozo, pa govorimo o PCOS z inzulinsko rezistenco. Gre za genetske motnje kjer je klinična slika bolj ali manj izražena. Vsekakor je možno, da žene s cistami na jajčnikih zanosijo brez težav in rodijo povsem zdrave otroke. Pogosto pa se dogaja,da se pojavijo težave pri zanositvi, oziroma neplodnost. Dodatno so lahko prisotne tudi presnovne motnje. V teh primerih je potrebno zdravljenje tako hormonskih motenj, kakor tudi presnovnega sindroma.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar X. 24.04.09 15:42
Lep pozdrav!

Stara sem 19 let in s strahom prebiram te vrstice...

Menstruacijo sem dobila pri 12 letih, uredila se mi je s 17. letom. Je redna, na približno 32-35 dni (si ne zapisujem, od sedaj naprej si bom). Menstruacije so prva dva dneva boleče, trajajo okoli 4-5 dni. Kožo imam suho in čisto.

Vendar imam par kg preveč, že celo življenje. Bila sem debel otrok in sem nato konec osnovne šole shujšala, vendar se mi zdi, da je to zaradi moje navajenost jesti sladko že od otroštva. So debelosti v otroštvu tudi krivi policistični jajčniki?

In pa še - precej sem poraščena. Prav tako je bil moj oče in moj brat (recimo po nogah, stegnih...). Mama pa ne toliko. Zadnje čase se mi pa pojavljajo kocine po prsih. Ni jih veliko, vendar si jih vseeno moram puliti. Včasih imam tudi eno ali dve na obrazu, povsem naključne lokacije.

Zanima me, če si lahko poraščen in rahlo predebel, pa da nimaš policističnih jajčnikov? Zelo me skrbi.

K ginekologu bom pa tudi odšla, vendar najprej bi rada dobila tu nasvet.

Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
25.04.09 14:51
Spoštovani!

Vsekakor je potrebno ponovno povdariti, da je prekomerna porašenost lahko tudi genetsko pogojena, prav tako tudi nekoliko večja telesna teža in, da ne gre vedno za PCOS.Glede na to, da ste mladi in imate redno menstruacijo je pri vas ta možnost dokaj velika. Pregled pri gibnekologu pa vsekakor priporočam opraviti.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ljubljanakranjnm 29.04.09 11:47
pozdravljeni

zanima me naslednje: ali je možno, da ne morem zanositi, ker mi je rekla zdravnica, da naj bi imela ciste? sicer sem res močnejše postave, vendar sem trenutno na redukcijski dieti. ali naj bi se to kaj izboljšalo z dieto in hujšanjem? sicer sem pa stara 22 let in imam šele avgusta prvič ginekologa. kaj naj naredim? (trudiva se že dve leti, da bi zanosila???)

hvala in lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
29.04.09 14:57
Spoštovani!

Glede na navedeno je možno, da gre pri vas za PCOS,kar pa samo glede na ciste, ki so jih našli in prekomerno telesno težo ne moremo trditi. Ničesar niste napisali o vašem menstrualnem ciklusu, ali je reden, nereden, ali menstruacije sploh nimate? Redukcija telesne teže je vsekakor priporočljiva. Priporočam počakati na pregled pri ginekologu.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ljubljanakranjnm 29.04.09 17:14
pozdravljeni

najprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor . menstruacijo imam že od 15 leta, vendar se kar še nekako ni uredila. imam jo vsak tretji mesec ali pa dva meseca zapored ja potem pa spet ne. odkar hujšam oz imam redukcijsko dieto pa jo dobim vsak mesec, vendar se mi dogaja tudi da jo dobim na začetku meseca potem pa 14 dni ne in spet na koncu meseca. ali je to normalno? ali vi mogoče mislite, da bi bilo pred avgustom bolje, da grem nekam na samoplačniški pregled ali ne???? najlepša hvala za vaš odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
30.04.09 15:58
Spoštovani!

Glede na to, da vaše težave trajajo že daljši čas, in da se je menstrualni ciklus ob redukcijski dieti nekoliko uredil, lahko počakate na pregled pri ginekologu v avgustu.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar *bučka* 05.05.09 14:55
Spštovani!

Tudi jaz imam vprašanje glede policističnih jajčnikov. Stara sem 21 let, pri ginekologu sem bila že kar nekajkrat, vendar mi nikoli ni omenil, da bi bilo karkoli narobe. Včasih sem imela neredne in boleče menstruacije, zato sem nekaj let jemala tudi kontracepcijske tabletke. Pred nekaj meseci sem jih zaradi hudih bolečin in bruhanja dan pred menstruacijo nehala jemati in od takrat sem imela že dvakrat redno, normalno in nebolečo menstruacijo.

Bega me le to, da, ko me je nazadnje (v lanskem letu) pregledala neka druga ginekologinja, mi je rekla, da je vse v redu, le da imam policistične jajčnike, vendar pa naj se s tem ne obremenjujem, saj je to pogosta težava. Takrat sem se s to razlago zadovoljila, vendar sem kasneje prebrala, da gre to skupaj z debelostjo, poraščenostjo,da težje zanosiš... Moj indeks telesne mase je 23 (torej menim, da nimam težav s težo), prekomerno pa tudi nisem poraščena (morda sem le malo bolj, ker sem že po naravi temna). Neredno menstruacijo pa sem tudi imela v najstniških letih, sedaj pa sem jo že dvakrat imela čisto redno. Ali potem imam sindrom policističnih jajčnikov?

Ko sem vprašala Osebno zdravnico, kaj pomenijo in kaj prinesejo policistični jajčniki, mi je odvrnila, da se pač včasih na jajčnikih naredijo ciste, ampak, da to mine. Ni omenjala nikakršnega sindroma ali poraščenosti. Kako naj potem vem, ali imam sindrom ali pa je to le naključna cista, saj so me pregledali le enkrat, drugih preiskav mi pa tudi niso delali?

Poleg tega imam tudi bazedovko - ali menite, da so policistični jajčniki in moteno delovanje ščitnice kaj povezana med sabo? Ali je to kaj povezano, saj gre pri obeh stvareh za moteno delovanje hormonov?

Hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
08.05.09 11:25
Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za naključne ciste na jajčnikih in ne PCOS. Med bazedovko in PCOS ni nikakršne povezave.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tortisse 18.05.09 17:44
Pozdravljeni!

Stara sem 21 let in so mi danes pri ginekologu odkrili ciste na jajčnikih. Rekel je, da je to gensko pogojeno. M nisem imela sedaj že pribljižno 3 mesece, zato sem se tudi odpravila k ginekologu. Menila sem, da je to zaradi prenehanja uporabe kontracepcijskih tablet,vendar očitno temu ni tako.
Problem nastane pri dejstvu, da sem jemala kontracepcijske približno 4 leta. 2.leti nazaj so mi ugotovili, da imam hipotirozo oz. pomanjšano delovanje ščitnice in od takrat jemljem Euthyrox 75. Po nekaj časa sem dobila rjav izcedek, ki se ga nisem mogla znebiti. Zamenjala sem ogromno različnih kontracepcijskih tabletk vendar se stanje ni popravilo. Ko sem nehala jemati kontracepcijske tablete, so izcedki izginili, menstruacijo sem imela še dvakrat redno, vendar je sedaj nimam že 3 mesece. Danes mi je ginekolog predpisal Diane 35. Zanima me, če je kje povezava med jemanjem tablet za ščitnico in kontracepcijskih. Se morda "motijo" med seboj? Je možno, da so policistični jajčniki kako vplivali na delovanje ščitnice oz. obratno?

Redno hodim k ginekologu in sem imela zaradi težav z izcedkom kar nekaj ultrazvokov. Zanima me kako je možno, da je šele sedaj ugotovil, da imam ciste?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
19.05.09 16:26
Spoštovani!

Euthyrox, ki ga prejemate zaradi hipotroze, lahko poljubno kombinirate z oralnimi kontraceptivi, oziroma Diane 35. Vzrok za neredno menstruacijo je najverjetneje prenehanje jemanja oralnih kontraceptitvov.Hipotiroza ne vpliva na pojav policističnih jajčnikov, oziroma obratno, vzrok za hipotirozo niso policistični jajčniki.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tanaaa 25.05.09 10:49
hellow!
stara sem 17 let in imam policistične jajčnike!
imela sem spolni odnos-zaščiten!
zanima me ali je kakšna vrjetnost zanositve
saj sem naredila test in je bil negativen
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mateja25 25.05.09 14:04
Spoštovani!

Pisala sem vam že 16.01.2009, ko mi je ginekologinja postavila diagnozo PCOS in uvedla Aglurab 850 mg(1 tbl na dan). Že prej pa sem se zdravila zaradi funkcionalne androgenizacije (Diane 35, Aldactone 100 mg) in mikroprolaktinoma (Dostinex) pri endokrinologu 4 leta. Težava pa je v tem, da ne vem več koga naj poslušam endokrinologa, ki mi pravi naj Aglurab, ki mi ga je ginekologinja predpisala ukinem (zdaj ga jemljem 5 mesecev), saj pravi, da je v mojem primeru jemanje nesmiselno in da to zdravilo običajno prepisujejo drugačni skupini bolnic, običajno z zelo prekomerno težo (jaz imam normalno)...Pravi še, da so moji problemi hormonskega vzroka in da te že zdravimo, kar je razvidno tudi iz ustreznih izvidov med zdravljenjem z Diane in Aldactone...Po drugi strani pa je mnenje ginekologinje, da je bolezen metabolnega izvora in da naj odmerek še povečam, da vidimo če se bo pokazal kakšen rezultat. Lepo vas prosim za vaše mnenje, ker sem že čisto zmedena.

Zanima me še pri katerih bolnicah je priporočljivo jemanje Agluraba oziroma pri katerih se pričakuje pozitiven učinek pri zdravljenju PCOS? Ali je možno diagnostično potrditi, da je prisotna rezistenca tkiv na inzulin (kot vzrok za PCOS) in na kakšen način?Ali je lahko jemanje Agluraba vzrok dviga AST in ALT?

Se opravičujem za številna vprašanja, ki mi ne dajo miru. Že naprej najlepša hvala za odgovore!

Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
03.06.09 22:50
Spoštovana tanaa!

Če ste imeli zaščiten spolni odnos je verjetnost zanositve zelo majhna.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
03.06.09 23:13
Spoštovana mateja 25!

Pri PCOS se pogosto pojavi tudi rezistenca na insulin.Nekateri avtorji so mnenja, da je insulinska rezistenca (IR) eden izmed ključnih parametrov, ki vpliva na pojav anovulatornih menstrualnih ciklusov, neredno menstruacijo in predvsem na metabolne vidike (debelost, arterijska hipertenzija, pojav sladkorne bolezni, hiperlipidemije in ateroskleroze). Zdrvavljenje z metforminom(Aglurab, Glucophage...)je pri PCOS koristno. Insulinsko rezistenco lahko opredelimo s t.i.HOMA testom, ki opredeljuje razmerje med ravnjo insulina in ravno glukoze v serumu.Jemanje Agluraba lahko povzroči dvig jetrnih encimov AST in ALT.
Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Bubalina 05.06.09 15:43
Pozdravljeni!

Stara sem 21. Danes sem bila na obisku pri ginekologinji, ki mi je ugotovila, da imam policistične jajčnike. Rekla mi je da se večinoma pozdravijo sami.. in tega stavka ne razumem najbolje, glede na to da sem si o tem prebrala na internetu in se mi zdi malo bolj resno.
Predpisala mi je tablete Primolut, za urejanje ciklusa, ki je seveda nereden.
Za kontracepcijske tablete nisem primerna, ker imam nekaj kg preveč, kadim in pred kratkim sem imela operacijo krčnih žil. Rekla mi je, da mi jih lahko predpiše če nekaj kg shujšam ampak vseeno ni priporočljivo zaradi krčnih žil da kadarkoli jem kontracepcijo.
*Zanima me ali te tablete kakorkoli pripomorejo k zdravljenju PCOS ali so samo za urejanje ciklusa?
*Ali so te tablete spodbujevalnik ovulacije? Ne razumem zakaj bi potem jedla te tablete če ne želim zanositi. Rekla mi je da ni nujno da jih jem, bilo pa bi fino če bi si na ta način uredila ciklus.
*katere tablete bolje vplivajo na zdravljenje, kontracepcijske ali te, ki jih jem?
*Zakaj mi je odsvetovala jemanje kontracepcijskih tablet zaradi krčnih žil, kako se to povezuje? Ali bi mi jih odsvetovali tudi vi?
*ne vem točno kako naprej..kakor da probam s temi tabletami za urejanje ciklusa in z nujnim hujšanjem, prvič ker je potrebno za zdravljenje da probam priti na normalno težo in drugič zato, da mi lahko predpiše kontracepcijske tablete Diane 35 ali Yarino, ki naj bi bile preimerne za zdravljene tistih, ki naj še nebi želele zanositi.

Zmedena sem zaradi vseh informacij, ki sem jih danes dobila, pa še vedno mi vse ni jasno, zato sem vam pisala. zahvaljujem se vam za odgovore.
Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar kitty 08.06.09 17:30
Pozdravljeni!

Tudi jaz imam vprašanje za vas. In sicer: stara sem 22 let, dobrih 5 let sem jedla KT Logest, decembra pa sem z njimi prekinila, saj s fantom počasi načrtujeva otroka. Od decembra do zdaj sem imela samo 3 menstruacije - nekje na 55 dni. Zanima me, če se da policistične jajčnike ugotoviti le z ultrazvokom ali tudi kako drugače? UZ mi še moja G namreč nikoli ni delala. Mene pa sedaj po vsem prebranem skrbi, da nebi imela tudi jaz policističnih jajčnikov, glede na neredne M (težo imam normalno, kakšne pretirane poraščenosti pa tudi nimam). Zanima me tudi, v katerem primeru si upravičen do UZ in če ga moraš sam zahtevati? Svojo G sem že klicala in se hotela naročiti, vendar imajo sedaj dopuste in začnejo naročati šele proti koncu julija.

Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar girlangel 09.06.09 16:10
Pozdravljeni,

mene pa zanima, kako ločiti med PCOs z inzulinsko rezistenco in samo PCOs? Se to kaže v vrednosti sladkorja v krvi? Sama imam namreč PCOs, vrednost sladkorja pa je 4,5.

V upanju na vaš odogovor vas lepo pozdravljam,
Katarina
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
11.06.09 20:19
Spoštovani!

Primolut (noretisteron) je sintetični progesteron in se uporablja za uravnavanje menstrualnega ciklusa. Krčne žile sicer niso absoluten zadržek za uporabo oralnih kontraceptivov. Kontraindicirani so pri povišanem krvnem tlaku, boleznih jeter, prebolelih trombozah in embolijah, relativna kontraindikacija je tudi prekomerna telesna teža.
Za sindrom policističnih ovarijev (PCOS) so značilne ciste na jajčnikih, motnje menstrualnega ciklusa,lahko so zvišane ravni androgenih hormonov s posledično prekomerno poraščenostjo, pogosto je prisotna insulinska rezistenca in prekomerna telesna teža. PCOS diagnosticiramo s kliničnim pregledom, UZ jajčnikov, določitvijo hormonov (FSH, LH, in androgenih hormonov), insulinsko rezistenco pa opredelimo z OGGT in določitvijo razmerja med insulinom in ravnjo glukoze v serumu.
Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar odsotnost 29.06.09 10:20
Pozdravljeni,

ginekolog mi je predpisal Primolut nor, ker mi zamuja M ze 3 tedne. Vendar se mi zdi, da me po teh tabletah dusi. Full tezko diham in nikoli ne morem do konca vdihniti. Zdi pa se mi tudi da mi nabija srce. Sem pa si izmerila v teh dnesh tudi pritisk sicer je v mejah normala za normalne ljudi, ampak jaz sem hipertonik. Tako da se mi je tudi pritisk povecal.

Ali naj koncam zdravljenje s temi zdravili?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
01.07.09 20:38
Spoštovani!

Glede na to, da ste po Primolutu zaznali dušenje in povišan krvni tlak, priporočam, da z jemanjem prenehate in se posvetujete z vašim ginekologom glede urejenja menstruacije.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar teja88 02.07.09 10:59
spoštovani,
stara sem 21 let in so mi pred parimi dnevi na ultrazvoku ugotovili, da imam policistične jajčnike. zadnjo menstruacijo sem pa imela 11.aprila, takrat sem tudi nehala jesti KT in od takrat nimam menstruacije. mentruacijo imam redno že 10 let,in mi je zelo čudno ker je ginekologinja rekla da je to gensko prirojeno. KT sem jemala 5 let, vendar sem tudi pred jemanjem KT imela redne menstruacije.bila sem pri 16letih na ultrazvoku in takrat niso ugotovili čisto nič. prekomerno poraščena nisem, ITM imam 19,3, in ne spadam v to skupino žensk za katere je značilno da imajo policistične jajčnike. zanima me, ali je to samo prehodno ali bom imela celo življenje probleme s tem? ali obstaja tudi kakšna operacija, da se to odpravi? ginekologinja mi je tudi rekla, da če ne dobim menstruacije do septembra, da bomo opravili še en ultrazvok.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Goga F 04.07.09 19:58
Pozdravljeni,

danes sem izvedela, da imam L jajčnik policističen, D pa normalno dela,je v ovulaciji. Zanima me kaj to sploh pomeni. Namreč s partnerjem bi rada imela otročka in nama ne rata. Obisk pri zdravniku mi tudi ni bil najbolj v pomoč, uteho. Od samega šoka sem pozabila na vsa vprašanja, ki sem jih želela zastaviti. Rekla je naj se še naprej trudiva in če v roku 5 mesecev ne bo nič naj pridem nazaj. Dala mi ni nobenih tablet (vidim na forumu da jih drugi dobivajo). Kaj sedaj. Koliko je to resna zadeva. V bistvu me je zelo prestrašila. Mestruacije imam redne na 28 dni. Lani novembra sem prenehala jemati KT yarina (jemala sem jih več let), nimam problemov s poraščenostjo, teža je 63kg na 164 cm, edino kar je, da imam zadnje čase povišan krvni pritisk.

Hvala za odgovor, lep dan
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
10.07.09 12:07
Spoštovana Teja 88!

Na UZ ugotovljene ciste na jajčniku še ne pomenijo, da gre za PCO sindrom z nerednim menstrualnim ciklusom, prekomerno poraščenostjo in metabolnimi spremembami. Glede na to, da ste aprila prenehali z jemanjem OK je možno, da je izostanek menstruacije posledica jemanja OK in se bo tekom časa ponovno vspostavil normalni menstrualni ciklus. Vsekakor priporočam počakati nekaj mesecev in morda ponoviti UZ kakor vam je svetovala ginekologinja. Operativni poseg verjetno ne bo potreben. Če se izkaže, da gre za PCO sindrom prihaja v poštev medikamentozno zdravljenje.

Lp

Spoštovana Goga F!

Glede na navedeno pri vas ne gre za PCO sindrom. Menstrualni ciklus je reden, telesna teža primerna. Menim, da ni razloga za paniko. V kolikor ne bo uspeha glede zanositve priporočam ponovni obisk pri ginekologu čez pol leta.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar siska 14.07.09 22:00
Pozdravljeni

Meni so prav tako pred kratkim odkrili polistične ovarije.(čeprav o tem ni bilo nikoli govora...). Cist je veliko tako v levem kot v desnem ovariju. Ker imam neredne menstruacije (zadnjo imela maja po 6 mesecih) in nimam ovulacij, sem prejela terapijo z Orgametrilom, nato pa ponovno Klomifen, ki sem ga že jemala. Ker imam tudi hipotirozo po kroničnem vnetju, me zanima ali je to primerna terapija, ni nič kontraindikacij.ipd. .. Poskušam zanositi že leto dni in grem jeseni verjetno na lpsc. Zadnje merjenje TSH spomladi je bilo normalno, čeprav se ne počutim ok. Še vedno imam močno bitje srca, zasoplost, krče v mišicah in utrujenost...Simptomi me ovirajo med športom. Naj povem, da sem športno aktivna, nimam prevelike telesne teže, zadnje čase pa opažam, da imam več maščobe v telesu, akne, kar poprej nisem imela...Ali se lahko simptomi kaj izboljšajo? Kakšno hrano priporočate? Kako to, da so mi PCO odkrili šele pri 29 letih kljub rednim pregledom...Pri vas sem naročena jeseni....
Zahvaljujem se vam za odgovor in razumevanje.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
16.07.09 11:07
Spoštovani!

Ob jemanju tiroksina pri zdravljenju hipotiroze ni nikakršnega zadržka za drugo hormonsko zdravljenje (Orgametril, Klomifen...).Glede na to, da je ob jemanju tiroksina raven TSH normalna, je odmerek tiroksina ustrezen. Vzrok za težave: močno bitje srca, zasoplost, krče v mišicah, utrujenost, je iskati drugje.Verjetno prihaja v poštev tudi terapija PCOS po opravljenih preiskavah. Posebna dieta pri hipotirozi in PCOS ni potrebna.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar AnA LoVe 27.07.09 15:06
Pozdravljeni!
Imam sindrom policističnih jajčnikov in predpisali so mi Aglurab 500 mg dvakrat na dan. Zanima me, kako bo to odpravile moje težave in katere sploh. Nimam prevelike teže, ravno nasprotno, skoraj premalo imam (168 cm, 53 kg) vendar sem prekomerno poraščena. Ali bodo tablete to odpravile? Kaj pa akne? In kako dolgo traja, preden so učinki vidni?
Hvala za vaš odgovor!
Ana
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar girlangel 30.07.09 14:27
Pozdravljeni,

danes sem prejela sledeče izvide:
TSH...1.761
prolaktin...5.86
17OH progesteron...5.21
LH...35.7
FSH...3.99
Serumski androgeni: DHEA-S,celokupni in prosti testosteron so v mejah normale, androstendion pa je na zgornji meji normalnih vrednosti (10.7).
S-železo (III)...8.6 (L)

Sedaj pa bi prosila čelahko malo komentirate moje izvide-predvsem me zanima če izvidi potrdijo PCOs?

V upanju na vaš odgovor, vas lepo pozdravljam!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar girlangel 30.07.09 14:42
Pozabila sem še dodati:
testosteron...1.1
testosteron prosti...0.7

Hvala in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Bucka 31.07.09 15:13
Spoštovani!

Tudi meni so sedaj odkrili sindrom PCO, imam precej prekomerno TT (94 kg na 167 cm višine). Uvedli so mi aglurab 850 mg 2x1. Menda dobro vpliva tudi na redukcijo telesne teže, pa me zanima ali je to dejansko res in ali moram prilagoditi prehrano in telesno vadbo. Kakšne so izkušnje in kakšno dieto priporočate ob Aglurabu.

Hvala in lep sončen pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
03.08.09 12:38
Spoštovana Girlangel!

laboratorijski izvidi, ki ste jih navedli ne govorijo za PCOS. Sicer se pri PCOS navadno pojavi nereden menstrualni ciklus, prekomerna poraščenost, akne, ciste na jajčnikih, lahko je zvečana telesna teža (oziroma indeks telesne mase), motena toleranca za glukozo.

Lp


Spoštovani!

Metformin (Aglurab) vpliva na metabolne motnje pri PCOS. Za zmanjšanje telesne mase je potrebno prilagoditi prehrano, priporočljiva je tudi dodatna telesna vadba. Morda lahko zdravljenje z metforminom izboljša tudi druge vidike PCOS (poraščenost, menstrualni ciklus, akne).

LP

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar girlangel 06.08.09 20:30
Spoštovani,

najprej iskrena hvala za odgovor!

Pri meni se je sum na PCOs pojavil zaradi neredenih menstruacij po prenehanju KT (vedno pa so najkasneje na 42 dni) ter zaradi izpadanja las (moška plešavost). Zadnjič sem prejela zgoraj omenjene izvide in sem rahlo v dilemi; namreč tudi meni se zdi, da izvidi ne potrdijo PCOs, vendar je izvidu priložen komentar na katerem piše DIAGNOZA: PCOS... Mislite, da so se zmotili ali gre res za PCOs?
Moj ITM je normalen:22

Še enkrat upam na vaš odgovor, ki mi bo res v pomoč!

S spoštovanjem,
Katarina
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
09.08.09 22:21
Spoštovani!

Verjetno so se za diagnozo PCOS, kljub praktično normalnim hormonom, odločili glede na neredne menstruacije in izpadanje las v obliki moške plešavosti. Vprašljivo pa je ali je potrebno zdravljenje? Glede tega je vsekakor potreben posvet z endokrinologom, ki vam je opravil preiskave.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Mina86 27.08.09 21:49
Pozdravljeni,

diagnosticiran mi je bil PCOS, danes sem prijela še izvide in dokler čakam, da se moja zdravnica vrne z dopusta, me zanima vaše mnenje, ali se vam zdi,da je vse vredu, v mejah normale...itd.

S-glukoza 4,6
s-sečnina 4,0
s-kalij 4,47
s-natrij 142
s-kreatinin 60
oGF (MDRD) nad 90
DHEAS 5,0
prosti testosteron 2,4
TSH 0,838
androstendion je 14,1

Hvala
Lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
29.08.09 16:11
Spoštovani!

Naqvedene laboratorijske vrednosti so v mejah normale z izjemo zvišane ravni androstendiona, kar lahko potrjuje PCOS.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Anem 25.09.09 08:08
Pozdravljeni

Stara sem 26 let. Pred 7imi leti so zdravniki odkrili, da imam sindrom policističnih ovarijev. Bila sem na raziskavah in tudi na študijah v KC - na endokrinološkem oddelku. Na študijah sem dobila neke tablete (naziv tablet sem pozabila, ker je tega že dolgo), po katerih so mi izpadali lasje in sem bila prisliljena nehati z jemanjem. Sedaj jemeljem KT Diane 35.

Problem je v tem, da sem že od svojega 12. leta starosti prekomerno poraščena, menstruacije nisem imela redne, s kilogrami nisem imela težav. Mozolji pa so še danes prisotni, včasih se pojavijo tudi turi, koža pa zna biti včasih nenormalno mastna. Težave s kilogrami so se pojavili okoli 7 let nazaj, ko sem se zdredila v dveh letih za 30 kg (prej sem imela 60 kg sedaj pa 90 kg, velika sem pa 175 cm). Sedaj pa kljub zdravi prehrani ne shujšam... Zanima me, če mi lahko svetujete kakšno dieto, ki bi bila bolj primerna...Velikokat sem tudi utrujena, glavoboli se pa pojavljajo vedno bolj pogosto, včasih trajajo tudi 4 dni (mogoče to nima nobene povezave s PCO).

Glede na to, da jemljem tablete Diane 35 že 4 leta, se mi ne zdi, da bi bilo neke razlike, razen tega, da je sedaj M redna in da se mi je koža za malenkost izboljšala... Potim se nenormalno veliko. Poleti znoj teče ven iz mene, predvsem iz glave. Mi je velikokrat nerodno...

Ali so sedaj mogoče že kakšne druge tablete, ki bi bolj pomagale? Mi predlagate kakšno drugo terapijo?

S partnerjem sva se namreč odločila, da bi imela dojenčka in bom kmalu opustila KT Diane 35. Če bodo moji jajčniki seveda sodelovali...

Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
03.10.09 09:28
Spoštovani!

Pri zdravljenju PCOS uporabljamo preparate za ureditev menstrualnega ciklusa in posredno za zdravljenje težav pri zanositvi, preparate za zmanjšanje poraščenosti in zdravila, ki vplivajo na insulinsko rezistenco, oziroma metabolni sindrom, ki je pri PCOS zelo pogosto prisoten. Vsekakor je pri vas priporočljiva redukcija telesne teže. Priporočam dieto, ki jo uporablajjo pri zdravljenju diabetikov (redni obroki 5x dnevno, popolna opustitev prečiščenih sladkorjev, omejitev maščob, veliko žitaric, mlečnih proizvodov, zelenjave in sadja in veliko gibanja). Za zdravljenje metabolnih vidikov PCOS se uporablja metformin. Obetajo tudi nekatera druga zdravila za zdravljenje insulinske rezistence npr.rosiglitazon.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Payton 08.10.09 15:24
Pozdravljeni!

Februarja letos sem bila na pregledu na endokrinološkem oddelku v Ljubljani. Ker sem jemala kontracepcijske tablete Yasminelle, mi zdravnica ni mogla popolnoma pomagati, saj bi moje telo naj bilo prazno umetnih hormonov, da bi lahko določili kaj je narobe. K endokrinologom sem se napotila v prvi vrsti zato, ker sem že popolnoma obupana nad neuspelimi poskusi hujšanja, katerih rezultati so vedno znova redenje. Poleg tega se po vratu pojavlja poraščenost že več let in tudi tu opažam pojačanje. Zdravnica je omenila sum policističnih jajčnikov in skrbi me tudi, da ko se bom odločila za otroke, da bodo nastopile težave. Ampak kot sem rekla v prvi meri me najbolj ovira moja telesna teža, saj sem zaradi tega zelo zelo nesamozavestna, to pa posledično vpliva na mojo efektivnost vključevanja v družbo in okolje.
Ker imam konec meseca ponovno pregled, trenutno nimam kontracepcijskih tabletk, in ker je do endokrinologov zelo težko priti, Vas prosim da mi svetujete kaj naj naredim oziroma kaj naj prosim zdravnico. Zelo rada bi odpravila kilograme, saj sem v treh letih pridobila preko 20kg in to je iz mene naredilo popolnoma drugo osebo, na žalost slabšo, ki ne izžareva več energije, ki jo je prej.
Verjamem pa da se nekaj a narediti in da morem ukrepati takoj! Stara sem 25 let in kmalu bom začela s svojim poklicom, to je učiteljica in potrebujem nazaj mojo samozavest.

Že v naprej se Vam zahvaljujem za Vaš odgovor in Vas lepo pozdravljam!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar girlangel 08.10.09 22:36
Spoštovani,

Pred mesecem dni sem oddala kri na 4 dan menstruacije, danes pa sem prejela sledeči izvid:

LH 5,59
FSH 4,02
serumski kalij 4,60
Serumski androgeni:DHEAS 4,2
cel.testosteron1,8, prosti 4,8, androstendion 10,9

Mi lahko sedaj poveste ali gre za PCOs ali ne? Že približno pol leta čakam na rezultate in upam, da je sedaj čas, da končno izvem kaj je z mano narobe...:) Da pa boste imeli malo boljšo predstavo, bom na kratko povzela,kaj se je v tem času dogajalo z mano.

Torej skoraj leto dni nazaj sem prenehala z 1,5 letnim jemanjemKT Diane 35 (pred tem sem imela vedno redne menstruacije). Sedaj sem stara 21 let, ITM 21. Po prenehanju jemanja KT so se pojavile težave kot so neredne menstruacije,izpadanje las...Vendar se je sedaj stanje umirilo. Opažam, da mi lasje ne izpadajo več toliko (rastejo novi), mentruacijski ciklusi pa se vsak mesec krajšajo in postajajo bolj redni (največ na 40 dni, zadnji na 33). Vmes imam tudi ovulacije saj sem malo bolj pozorna na svoje telo in prepoznam znake. Žal sem imela zadnji ultrazvok pred 1 letom, tako, da tega podatka nimam. V teh pol leta odkar sumim na PCOs sem tudi shujšala skoraj 10 kil (bolj upoštevam načela zdrave prehrane). Včasih sem imela preden sem dobila menstruacijo rjavi izcedek par dni prej, sedaj (zadnja 2 ciklusa) pa imam rjavi izcedek samo še kakšen dan, dva po menstruaciji.

Če sem še karkoli pomembnega pozabila napisati se opravičujem ampak malo sem raztresena po prejetju rezultatov, kajti nekako sem imela občutek, da je bilo vse samo odgovor telesa na prenehanje jemanja KT, sedaj pa ne vem več:)

Iskerno se vam zahvaljujem za odgovor že vnaprej!

Hvala in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
09.10.09 16:55
Spoštovani!

Glede na zvišane vrednosti testosterona in androstendiona je možno, da gre za PCOS. Navedli ste, da se vam je menstrualni ciklus uredil, da ste shujšali 10 kg in imate ITM 21 tako, da ni razloga za zaskrbljenost. Zdrav način življenja, ustrezna prehrana in ohranjanje normalne telesne teže so pomembni tako pri zdravih kakor pri bolnicah s PCOS. V primeru težav predvsem z menstrualnim ciklusom in telesno težo pa priporočam pregled pri endokrinologu in morebitno uvedbo terapije.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar girlangel 09.10.09 20:36
Spoštovani,

najlepša hvala za hiter odgovor!

Zanima pa me še ali lahko še na kakšen drug način ugotovim ali imam PCOS? Obstajajo še kakšne dodatne preiskave, ki bi to diagnozo dokončno ovrgle oz. potrdile?

Zanima me še zakaj pri mojih prejšnji izvidih (vzeti 17 dan ciklusa pred 2 mesecema) prosti testosteron ni tako visok?

PREJŠNJI IZVID:
TSH...1.761
prolaktin...5.86
17OH progesteron...5.21
LH...35.7
FSH...3.99
Serumski androgeni: DHEA-S,celokupni in prosti testosteron so v mejah normale, androstendion pa je na zgornji meji normalnih vrednosti (10.7).
S-železo (III)...8.6 (L)
testosteron...1.1
testosteron prosti...0.7

ZDAJŠNJI IZVID:
LH 5,59
FSH 4,02
serumski kalij 4,60
Serumski androgeni:DHEAS 4,2
cel.testosteron1,8, prosti 4,8, androstendion 10,9

Pa še zadnje vprašanje; ali pri PCOS tudi obstajajo lažje in težje oblike? So drugače moji rezultati dokaj v mejah normale?

Hvala še enkrat za vso pomoč in za vaš čas!!
V upanju na odgovor vas lepo pozdravljam!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar neliTT 10.10.09 23:51
Pozdravljeni!

Stara sem 29 let. Neredne menstruacije imam že od vsega začetka (35-60 dni, zadnja 3 leta tudi redkeje). Moja diagnoza so močno policistični jajčniki. Hormonskih preiskav mi niso naredili. Pred dvema letoma sem zanosila ob jemanju Agluraba (v prvem ciklusu). Moje vprašanje pa je sledeče: sicer sem prebrala že precej člankov o PCOs, vendar sem v enem vaših zgornjih postov prvič zasledila, da obstaja razlika med PCOs, ki ima za posledico le menstrualne težave in anovulatorne cikluse ter med PCOs z motnjo insulinske rezistence. Ker sama nisem imela nikoli problemov s težo (56kg pri 168cm) bi iz vsega sklepala, da gre pri meni za prvo obliko PCOs. Kar me ob tem zanima je ali tudi v prvem primeru PCOs pomaga hranjenje po Montignacu oz. jemanje metforminov?
V preiskavi je bilo ugotovljeno rahlo povečano delovanje trebušne slinavke (alfa amilaza 1,95). Ali bi to kljub vsemu lahko pomenilo, da je prisotna insulinska resistenca?

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
20.10.09 20:55
Spoštovani!

O PCOS je bilo na tem in nekaterih forumih že veliko ngovora. Glede na to, da gre za genetsko determiniran sindrom je lahko manj ali bolj izražen. Insulinska rezistenca je verjetno osnovna motnja pri PCOS. Zdrav način prehrane in ohranjanje primerne telesne teže je vsekakor zelo koristno. Jemanje metformina lahko izboljša simptome in klinično stanje tudi pri osebah z normalnim ITM. Zvišana vrednost amilaze in insulinska rezistenca nista v povezavi.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar r-o-s-e 02.11.09 10:18
Spoštovani!

Stara sem 20 let in pred nekaj meseci so mi odstranili z levega jajčnika cisto, ker je povzročila torzijo. Jajčnik je tudi drugače poln cist, menstruacije nimam več redne odkar sem prenehala jemanje KT, poraščena sem prekomerno samo na nakaterih predelih in ne po celem telesu, teža je normalna .
Pišem vam zato ker me v levem jajčniku že 3 dni "špika" in me skrbi da ne bo ponovno prišlo do torzije jajčnika, saj vendar ne morem vsake ciste odstraniti z operacijo.KT pa mi očitno niso pomagale pri preprečitvi cist in jih zato ne jemljem več.
Kaj lahko prepreči ciste oz. to da zrastejo do take mere da je potrebna operacija?

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
06.11.09 11:23
Spoštovani!

Glede na navedeno gre tudi pri vas za PCOS. Če težave z zbadanjem v levem jajčniku ne bodo izzvenele je potreben ponoven obisk pri ginekologu. V terapiji bi morda prišel v poštev metformin. Tudi glede tega priporočam posvet pri izbranem ginekologu.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Maja B. 10.11.09 12:47
Spoštovani,


pišem Vam, ker ste na tem forumu zelo prijazni, strokovni in skušate v najkrajšem času odgovoriti na vsa vprašanja, ki Vam jih zastavimo. Hvala in čestitke za to!


Tudi sama imam diagnozo PCO.

Lani avgusta sem prenehala z jemanjem KT (Diane35 in zadnje 3 mes. Yasminelle). Od novembra 2008 imam zelo neredne M in od kar sem prenehala z KT so se mi začele pojavljati akne, tudi tiste nadležne podkožne (na obrazu in predvsem na hrbtu) - akne imam cel čas od kar sem prenehala z KT.


Maja 2009 sem bila pri svoji G, ki me je naredila tudi ultrazvok. Predpisala mi je 3 mes. kuro Cyclo Progynova, da bi se mi naj uredila M(jemala sem jih 6., 7. in 8. mesec 2009). Po prenehanju jemanja mi je M ponovno zamujala (med jemanjem je bila OK - na 28 dni).


Včeraj sem ponovno obiskala G, ki me ni pregledala, ampak dejala, da je maja sumila na PCO, vendar ni bila prepričana, sedaj pa je, saj se mi M ni uredila. Ponovno mi je predpisala Cyclo Progynovo, saj želim zanosit in s tem naj bi imela rednejšo ovulacijo (le-to si moram od 10 do 15 dan ciklusa tudi meriti s testom). Če kmalu ne bom uspela zanositi mi bo predpisala klimofen.


Naj še povem, da sem stara 28 in imam normalno telesno težo (teža mi ne niha) in sem zdrava (nimam nikakršnih drugih bolezni).


Zanima me vaše mnenje glede mojega hormonskega "zdravljenja".


Hvala in lep pozdrav,

Maja B.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
14.11.09 23:39
Spoštovani!

Glede na navedeno je možno, da gre pri vas za PCOS. Pri PCOS pogosto med menstrualnim ciklusom ne pride do ovulacije in s tem možnosti zanositve. Simulatorji ovulacije (klomifen) so v tem primeru učinkovita pomoč pri zanositvi. Vsekakor priporočam upoštevati navodila, ki ste jih prejeli od vašega ginekologa

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Manja25 22.11.09 00:21
Pozdravljeni,
ginekologinja mi je na osnovi UZ in neredne menstruacije (odkar sem nehala jemati KT februarja, sem imela menstruacijo le julija in še to le 2 dni, sedaj pa je že skoraj december) določila, da imam policistične jajčnike in možno nagnjenost k sladkorni (kar imam tudi v družini). Ali je ta diagnoza stoodstotna ali je možen zaostanek menstruacije samo zaradi prenehanja jemanja KT?

Stara sem 25 let z normalno telesno težo (58 kg, 168 cm)

Zdravnica me ni napotila na nobene druge preiskave. Zanima me, če bi bilo to potrebno?

Predpisala mi je zdravila Climen za trimesečno poskusno dobo. Sama bi se najraje pozdravila na naraven način (mogoče s pravilno prehrano), seveda, če je to sploh mogoče, saj bi čez kakšno leto želela tudi zanositi. Ali mi priporočate jemanje tablet Climen, saj sem prebrala da le-te slabo vlivajo na nastanek raka.

Skrbi me predvsem povezava z sladkorno in težave pri zanositvi in zdravljenje in potrebo po drugih preiskavah ter vaše mnenje.

Hvala za odgovor

Manca
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
22.11.09 10:41
Spoštovani!

V medicini žal nobena diagnoza ni 100%. Bolje je uporabljati verjetnost, oziroma možnost, da gre za določeno bolezen. Glede na genetsko predispozicijo, policistične jajčnike in neredno menstruacijo je možno, da gre pri vas za PCOS. Od dodatnih preiskav, bi kljub normalni telesni teži, priporočal določitev glukoze na tešče, oziroma OGTT, dodatni hormonski testi niso nujno potrebni. Glede jemanja Climena priporočam posvet z ginekologom, ki vam je zdravilo predpisal. Zdrav način življenja, zdrava prehrana mediteranskega tipa z veliko gibanja v naravi, je zelo koristen za vse.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar s-a-m-a 22.11.09 20:21
Pozdravljeni!
Ginekologinja je na ultrazvoku ugotovila da imam policistične jajčnike.Na enem več in na drugem manj cist. Stara sem 37 let in že zelo dolgo z možem poskušava, pa nama ne rata razširi najine družine.Imam redne menstruacije, sem prekomerno poraščena, pa tudi kak kilogram preveč imam.Svetovala mi je, da gre partner na spermiogram, meni ni predpisala kakšne terapije, poslala me je na pregled krvi. Izvidov še nimam.
Zanima me, kakšen je postopek pri zdravljenju. Se lahko sama obrnem na kliniko za neplodnost, potrebujem napotnico....
Kako lahko zamenjaš ginekologa, ali si ga lahko izbereš kjerkoli v Sloveniji?
Mislim da bi mogla malo pohitet(glede na moja leta), vendar nimam občutka da ginekologinja vidi kak problem v moj situaciji...malo sem razočarana.Ne znajdem se najbolj na koga naj se obrnem!?
Hvala, tina
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
26.11.09 22:29
Spoštovani!

Glede na navedeno je možno, da gre pri vas za PCOS. Za zdravljenje v centrih kjer zdravijo neplodnost, potrebujete napotnico izbranega zdravnika ali ginekologa. Vsekakor je pri zdravljenju neplodnosti potrebno zdraviti, oziroma vklučiti oba partnerja.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Poli1 30.11.09 23:31
Pozdravljeni,

tudi jaz sem pred kratkim zvedela, da imam PCO jajčnike. Sindromi niso izraziti (malo aknavosti). Menstrualni ciklus imam na 32 do 42 dni, enkrat na mesec imam 2 dni vmesne krvavitve. Kontracepcijskih tablet ne jemljem že eno leto. Ginekologinja pravi, da mi ne svetuje nobene terapije. Ker želim zanositi, me zanima kakšne so moje možnosti?

lep pozdrav, Poli
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
02.12.09 23:09
Spoštovani!

Sposobnost zanositve je pri PCOS zmanjšana predvsem zaradi anovulatornih menstrualnih ciklusov. Pogosto je potrebno zdrvaljenje s stimulatorji ovulacije npr. Klomifen...Priporočam poskusiti s spontano zanositvijo, v primeru neuspeha pa posvet z ginekologom in morda uvedbo zdravljenja.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar fikus007 17.12.09 21:58
pozdravljeni!
Stara sem 25 let, julija letos sem prenehala s kt diane 35 (po 7 letih). sedaj že 3 mesece nisem imela menstruacije. pri ginekologu dobila tablete cyclo prognova. (za 2 meseca). imam policistične jajčnike. zanima me, kakšna je možnost zanositve (če sploh in kdaj?????) hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
21.12.09 14:45
Spoštovani!

Pri PCOS je sposobnost zanositve nekoliko manjša kot pri zdravih ženah. Pri PCOS so zelo pogosti ciklusi pri katerih ne pride do ovulacije. Cyclo proginova so vam predpisali zaradi ureditve menstrualnega ciklusa. Ko se bo menstruacija uredila se bo pri vas povečala sposobnost zanositve. Včasih se pri zdravljenju neplodnosti ob PCOS uporabljajo tudi stimulatorji ovulacije (npr. Klomifen....). Vsekakor vam želim pri načrtovanju rojstev veliko sreče i uspeha.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar karmen grine 21.12.09 19:23
jaz sem imela policisticne jajcnike,zdaj sem noseca 11 tednov in jajcniki mirujejo,imela sem neredne menstruacije zato me zanima kako je prislo do zanositve
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
23.12.09 13:48
Spoštovani!

Pri PCOS so pogoste motnje v menstrualnem ciklusu, posebej ciklusi, ko ne pride do ovulacije (anovulatorni ciklusi). Glede na to, da ste noseči je pri vas do ovulacije in tudi do oploditve jajčeca, očitno prišlo. Želim vam, da bi nosečnost potekala čim bolj nemoteno.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Masa_P 26.01.10 14:55
Pozdravljeni!

Stara sem 20 let in že 6 mesecev, mi odpadajo lasje enakomerno po vsej glavni, hkrati pa mi se tudi tanjšajo, predvsem novi narastek, ki raste nenormalno počasi (postaja že skoraj belkasto prozoren). Tudi poraščenost po telesu se mi je zmanjšala, dlake če zrastejo pa so zelo tanke. Pred tem sem imela vedno zelo močne lase in bila močno poraščena po celem telesu (kar preveč).Imam ocitni tudi slab metabolizem, saj imam prekomerno telesno težo, kljub temu da ne pojem tako ogromno.

Moja osebna zdravnica, nočem se grdo izraziti, ampak resnica je pač taka, da bi jo ubistvu ganilo le če bi mi manjkalo pol noge, kar pa mi povzroča še večje preglavice pri tem problemu, saj sem v odkrivanju težave več ali manj sama.
Pijem hormonske tablete Bellune za uravnavo hormonov, ne manjka mi železa ali kakih vitaminov, mineralov, nisem pod stresom, zdravnica me je poslala na osnovni pregled krvi in rekla da velikih težav s ščitnico ni, jemljem tudi B-Complex tablete - vendar učinka sploh ni, stanje se samo slabša.

Ali mislite, da bi lahko bil za moje težave kriv PCOS? In ali se da to pozdraviti?

LEPO VAS PROSIM ZA KAKRSENKOLI ODGOVOR!
Hvala vnaprej in lepo pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Polica 28.01.10 19:27
Pozdravljeni,

ker imam tudi sama policistične jajčnike sem začela z merjenjem bazalne temperature, da ugotovim, če imam ovulacijo. Pri 32 dnevnem ciklu sem imela ovulacijo 26 dan, le 6 dni pa je trajala lutealna faza. Prejšnji mesec sem imala 44 dnevni cikel tudi s kratko lutealno fazo. Glede na raziskovanje po internetu se bojim da je lutealna faza prekratka, da bi lahko zanosila. Ali je potreben klomifen? Ali naj se takoj obrnem na ginekologinjo ali naj še naprej poskušam zanositi po naravni poti? Ali lahko kako izboljšam stanje z načinom življenja? (imam normalno težo)

Najlepša hvala za odgovor.

Poli
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Deja 29 02.02.10 22:09
Pozdravljeni,

že nekaj časa s partnerjem poskušava zanositi. Lani, v začetku decembra sem bila na pregledu pri mojem ginekologu in po pregledu z ultrazvokom je dejal, da imam policistične jajčnike in da so povečani. Maternica je bila videti normalno. Jajčniki niso bili zamašeni. Menstruacije imam redne, normalne, prav nič nenavadnega ne morem pripomniti v zvezi z njimi (s kontracepcijskimi tabletkami sem zaključila že v letu 2006, z željo, da se "sčistim"). Ker sem prvič sploh slišala za ta pojav oz. bolezen, nisem imela vprašanj, informirala sem se šele potem, na internetnih forumih. Nekje sem celo prebrala komentar neke ginekologinje, ki pravi, da se diagnoza policističnih jajčnikov ne postavi le na podlagi UZ, ampak morajo biti prisotni še drugi simptomi. Ob vseh naštetih, se nisem prav pri nobenem našla. Sem zdrava, ne pijem, ne kadim, moja teža je normalna, nisem prekomerno poraščena, kožo imam čisto itd. Kakorkoli, ginekolog mi je dal list za trimesečno spremljanje bazalne temperature. Če v tem času ne zanosim, bo šel partner na spermiogram, nato pa bomo razmišljali o nadaljnjih korakih. Ginekolog mi ni predpisal nobenih zdravil, le temperaturo moram spremljati, da ugotovimo, če imam ovulacije. Na forumih sem prebrala, da to merjenje temperature ni najbolj posrečana reč. Dva meseca sta naokrog in menstruacije so pokopale upanje...

Pišem vam predvsem zato, ker me je strah. Stara sem 29 let in bojim se, da me bo življenje kaznovalo, ker sem odlašala z otrokom. Moram še poudariti, da ne dvomim v znanje in izkušnje svojega ginekologa, le drugo mnenje me zanima. Razmišljam o tem, da grem kam na samoplačniški pregled, partner pa meni, da kompliciram in sem panična ter da bo že OK, ko odmislim skrbi. Ampak to je malce težje, ko na vsakem koraku srečuješ mamice z dojenčki...

Vnaprej hvala za vaš čas in odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
05.02.10 11:08
Draga Masa_P!

Izpadanje las je lahko povezano s PCOS, vsekakor pa je možno tudi, da gre za sezonsko izpadanje. Priporočam redukcijo telesne teže, zdravo mešano prehrano in dovolj gibanja.

Lp

Draga Polica!

Glede na PCOS in zelo neredne menstrualne ciklise priporočam obisk pri ginekologu. Verjetno bo potrebno zdravljenje s Klomifenom,

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
05.02.10 22:57
Spoštovani!

Merjenje bazalne telesne temperature je star i preiskuen način opredeljevanja ali je prišlo do ovulacije ali ne. Druga možnost so testni lističi za opredeljevanje ovulacije. Trenutno je dejansko najbolje počakati par mesecev: Če ne boste zanosli bo potrebna nadaljna obravnava (spermiogram, spodbujanje ovulacije zdravili....). Pretirana zaskrbljenost ni potrebna: Včasih tudi sproščenost zelo pomaga pri planiranju rojstev.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Alenka79 15.02.10 13:51
Navedeno
dcdc

Meni je ginekologinja povedala, da se tabletke Diane35, kot terapija jemljejo max dve leti. Priporočam, da prenehaš z jemanjem, če s samimi jajčniki oziroma stanjem sploh nimaš (večjih) težav.

Pri policističnih jajčnikih gre za PRESNOVNO bolezen, tako da ni tako enostavno. Preberi si kaj več o tem in res svetujem, da nehaš z Diane, ki pa niso tako "naivne" tabletke.

Srečno,
Lp.

pozdravljeni,

Lani maja sem prenehala s KT, zadnjo M sem imela decembra. ginekološki pregled je ovrgel nosečnost. UZ pa pokazal manjšo cisto v levem jajčniku. Na splošno se dobro počutim. M je bila vse do januarja redna. Cikel imam na 29 dni. Januarja je zamujala 10 dni. V zadnjem letu ali dveh sem se resda zredila, vendar sem to pripisala letom in premajhni telesni aktivnosti. Poraščenost ni nikoli bila problem. Preobčutljivosti na glukozo tudi nimam. G me je povprašal ali naj pusutimo času čas ... priznam, da sem se za "čakanje" delno odločila zaradi šoka. Tu pa se mi postavlja vprašanje: koliko časa naj počakam na M - težav in/ali bolečin nimam, zato se tudi nerada odločam za hormonske tablete...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Alenka79 17.02.10 19:18
UZ pregled je pokazal policistične jajčnike. Nekaj pikic in manjša cista v levm jajčniku. Maja sem prenehala s Femodenom. Menstruacijo imam redno, na 28 dni; le v januarju je zamujala 10 dni. Poraščenost ni problem. Z glukozo ni problemov. Le kilogrami zadnje leto ali dve ne gredo dol (ITM - debelost druge stopnje). Prehrana je raznolika, sladkarij skorajda ni, sadja in zelenjave pa veliko. Ginekolog je predlagal, da počakamo, da se zadeve uredijo same od sebe. Koliko časa pa? Ali lahko sama povprašam/zahtevam Metformin ali Klomifen? Kako pa je s preiskavami? Nekateri so navajali svoje rezultate...

Lp, A
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
21.02.10 10:59
Spoštovani!

Glede na to, da imate dokaj redne menstrualne cikluse, hormonska terapija trenutno verjetno res ni potrebna, tudi zdravljenje z metforminom ne. Kljub temu menim, da bi bil smiselen tudi pregled pri endokrinologu, da se opredeli ali gre res za PCOS ali samo UZ spremembe na jajčnikih.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Lealea 29.03.10 13:39
Lepo pozdravljeni!

Stara sem 22 let, menstruacijo sem dobila pri 16 letih in je vse od takrat zelo neredna (od začetka nekajkrat na leto, sedaj pa čisto različno, zamuja tudi po 3, 4 mesece). Dve leti sem jemala kontracepcijske tablete in takrat je bila menstruacija redna, sedaj jih ne jemljem več. Velika sem 174 cm in imam 53 kilogramov.

Trenutno se zdravim pri dermatologu zaradi Pityriasis versicolor (svetlo obarvane lise po telesu) in dermatolog sumi, da so razlog hormoni in me je napotil k ginekologu za pregled policističnih jajčnikov, izvide želi imeti do konca aprila. Ginekologinja mi je povedala, da lahko tovrstne preiskave opravijo šele po končani menstruaciji. Meni pa menstruacija mi zamuja že en mesec in to bo lahko trajalo še nekaj časa.
Zanima me, ali teh preiskav res ni mogoče opraviti prej?

LP
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
05.04.10 21:54
Spoštovani!

Pytiriasis versicolor je gljivično vnetje kože, ki se kaže kot belkaste lise po koži in ni v neposredni povezavi s hormonskimi spremembami pri PCOS. Glede na to, da imate neredne menstruacije je morda res potrebno izključiti PCOS. Hormonske teste za opredelitev PCOS je sicer možno opraviti kadarkoli med menstrualnim ciklusom.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nena37 13.04.10 17:36
Pozdravljeni!
V endokrinološki ambulanti so mi ugotovili sindrom policističnih ovarijev. Tja sem bila napotena
zaradi prekomerne poraščenosti po bradi in pod nosom. Predpisali so mi zdravljenje z aldactonom
in sicer 1x dnevno 1 tableta-100mg. Ker pa nimam drugih težav, razen poraščenosti ( menstruacije imam redne od 28 - 30 dni ) se nikakor ne morem odločiti ali naj sploh začnem jemati aldactone, ker se bojim, da mi bo prej škodil, kot koristil. Bojim se namreč, da bo moja menstruacija neredna in da ne bom po prenehanju jemanja zdravila še kje bolj poraščena, kot sem sedaj. Zanosit ne nameravam več, kontracepcijskih tablet nisem nikoli uporabljala. Zato me res zanima, kaj konkretno pozdravi zdravilo aldactone in če si bom naredila kakšno škodo, če ga ne bom jemala?
Zanima me, ali sem ga dobila zaradi vpliva na policistične jajčnike ali zaradi poraščenosti?
Drugače se počutim zdrava in sem dokaj aktivna.

Lep pozdrav in res najlepša hvala za odgovor:
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
25.04.10 10:47
Spoštovani!

Aldactone ste prejeli predvsem za zdravljenje prekomerne poraščenosti. Posebnih neželenih učinkov sicer ni pričakovati, so pa možni (elektrolitske motnje, alergične reakcije, mišična oslabelost...). Glede na to, da imate reden menstrualni ciklus in je glavni razlog za uvedbo zdravljenja z Aldactonom prekomerna poraščenost, dodatnih težav zaradi nejemanja Aldactona ni pričakovati.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Nat 30.04.10 09:42
Pozdravljeni,
stara sem 19 let in že malo manj kot 1 leto opažam nereden ciklus. Prej sem imel menstruacijo vedno na 28-30 dni, potem se je pa začelo na 35, 40, 42. Nazadnej sem jo dobila po 25 dneh, sedaj jo tudi čakam in je že 40 dan. Zdi se mi, da se mi je v zadnjih mesec povečala poraščenost (ne zelo zelo intenzivno, a vendar), prej nism imela zelo veliko dlak. S kilogrami sem imela vedno malo težav, kakšnih 10 kg preveč, nekajkrat sem že hujašla in to uspešno, pa sem se potem vedno vrnila na star način življenja.
Zanima me, če je možno, da so neredne menstruacije lahko posledica cist na jajčnikih? !8. junija sem naročena za 1. pregled pri ginekologinji, in me zanima, če ti ob prvem pregledu pregleda tudi, če imaš ciste na jajčnikih, ali ji moraš za to reči posebej?

Hvla za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
02.05.10 11:34
Spoštovani!

Glede na navedeno je tudi pri vas možno, da gre za PCOS. Ob obisku pri ginekologu mu povejte o vaših težavah. Pričakovati je, da bo poleg ginekološkega pregleda opravil tudi UZ jajčnikov.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar marina30 13.05.10 13:23
Spoštovani dr. Pirnat,

pred dobrega pol leta mi je ginekolog postavil diagnozo policističnih jajčnikov. Kljub temu sem imela ves čas praktično do ure točne menstruacije (na 28 dni), predvidevam pa, da nisem imela ovulacij, saj sem si jih 3 mesece merila s pomočjo urinskega testa, ki je bil vsakokrat negativen. Ginekolog mi je za zdravljenje predpisal hormonske tablete Yasminelle. Ker bi v bližnji prihodnosti (po obdobju jemanja tablet) rada zanosila, me zanima, koliko časa bom predvidoma morala jesti tablete. Je dovolj pol leta? Eno leto? Vem, da je to verjetno odvisno od posameznega primera, pa vendar najbrž lahko glede na svoje bogate izkušnje podate neko splošno oceno.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
16.05.10 16:21
Spoštovani!

Glede na to, da ste imeli povsem redno menstruacijo in želite zanositi jemanje Yasminele ni nujno potrebno. Verjetno pa bodo potrebna zdravila za indukcijo ovulacije (Klomifen....)

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar AngelAnaja 26.05.10 20:22
Pozdravljeni,
Stara sem 27 in že 7 mesecev imam povečano izpadanje las, kar se tudi že opazi na sprednjem delu glave in na sencah. Pa se odločim da obiščem ginekologa, ker bi želela zamenjati tabletke (pomislim da je tukaj vzrok) in mi predpišejo Yaz namesto Yarine. Ginekologinji povem za zgoraj omenjeno težavo in pa da imam poleg tega še težave z manjšimi izbruhi aken, nepojasnjene občasne bolečine v jajčnikih in pa obilen beli tok, hkrati še omenim da sem več kot leto nazaj pri bivšem ginekologu imela ultrazvok jajčnikov in da je ta ugotovil, da imam policistične jajčnike. Takrat mi je ginekolog dejal, da bi bilo dobro če bi začela z jemanjem KT in da se bo zadeva uredila.
Sedanja ginekologinja me napoti na ultrazvok, katerega tudi sama opravi in ugotovi da so ciste (5,6 njih) še vedno na jajčnikih. Vpraša me, če planiram nosečnost in ji odgovorim da še kakšno leto ne potem pa že. Njen odgovor me je šokiral, saj mi je dejala da če takrat ne bom mogla zanosit, da bo to že zaskrbljujoče!!! Odslovila me je brez kakršnih koli zdravil ali napotnice za nadaljne preiskave.
Ker me seveda skrbi za zdravje in prihodnost se obračam na vas, da mi svetujete kaj naj naredim?

Lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
30.05.10 22:32
Spoštovani!

Glede na to, da imate PCOS in izpadanje las, bi pri zdravljenju prišel v poštev tudi Aldactone. Ničesar niste navedli glede telesne teže. Če je telesna teža prevelika bi potrebovala tudi metformin. Priporočam opraviti pregled pri endokrinologu.

LP

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar AngelAnaja 31.05.10 13:10
Telesna teža je normalna...170cm/52kg.
Kar se tiče napotnice za endokrinologa jo pa najbrž lahko dobim pri splošnem zdravniku ali moram nazaj h ginekologinji? Zanima me če je možno že prej opraviti preiskave glede neplodnosti, čeprav še ne načrtujem otroka?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
06.06.10 21:40
Spoštovani!

Napotnico za endokrinologa vam lahko izda izbrani zdravnik družinske medicine. Preiskave zaradi neplodnosti navadno opravijo kadar spontana koncepcija pri konkretnem paru ni uspešna.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Matetka 07.06.10 18:20
Spoštovani!

Tudi meni je ginekologinja aprila z ultrazvočnim pregledom, po 3 mesecih odsotnosti menstruacije, odkrila policistične jajčnike in mi spet predpisala kontracepcijske tabletke Diane 35, ki sem jih sama novembra nehala jemati (ne zato, ker bi želela zanositi). Moj problem je v tem, da sem se v tem času (od decembra pa do aprila) zredila za 4 kilograme iz 62 na 66, ki se jih sedaj že dobra 2 meseca nikakor ne morem znebiti. Pazim na prehrano, ogljikovih hidratov skorajda ne jem, razen morda 2x tedensko in se veliko gibljem (približno 9 ur tedensko; tečem in hodim na fitnes), pa mi uspe shujšati samo za kilogram, potem se pa vse ustavi. Nikakor mi ne uspe priti pod 64,5 kg. Poskusila sem že z ločevalno dieto, pri visokobeljakovinski pa se mi je ustavila prebava in spet ni bilo želenega učinka. Vedno sem težko shujšala, a se še nikoli v življenju nisem toliko gibala in tako pazila na prehrano. Manj jesti je skoraj nemogoče, ker mi potem ne ostane dovolj energije za učenje in gibanje, za več gibanja pa skoraj nimam časa. Vedno večje težave imam tudi z motivacijo, saj se moj trud res nikjer ne pozna. Naj omenim še, da sem stara 22 let in visoka 173 cm. O svoji težavi sem že govorila s ginekologinjo, ki mi je svetovala naj se obrnem na vas. Obstajajo živila, ki bi se jih morala striktno izogibati, ali morda kakšna dieta?

Najlepša hvala za vašo pomoč!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
13.06.10 10:13
Spoštovani!

Pri PCOS je pogosto prisotna tudi t.i. insulinska rezistenca (odpornost tkiv na delovanje insulina). Pri vas je ITM sicer normalen. Kljub temu priporočam dieto podobno diabetičnim dietam ( ukinitev prečiščenih sladkorjev - tudi v pijači, 5 obrokov dnevno, ki naj vsebujejo primerno količino oglikovih hidratov, beljakovin, maščob, mleka, mlečnih izdelkov, sadja in zelenjave, energetsko pa ne presegajo 1700 do 1800 Kcal dnevno, če želite shujšati). Zelo koristno je tudi gibanje in aerobni športi.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Anajrim 14.06.10 17:33
En lep pozdravček...

stara sem 21 let, vendar pa mi je letos moja ginekologinja odkrila policistične jajčnike...5 let sem jemala kontracepcijske tabletke cilest in vse je bilo ok dokler se mi pred pol leta niso začele pojavljati zelo boleče krvavitve vmes med ciklusom tabletk, vendar pa je šlo tukaj le za bore malo krvi...no po pregledu mi je ginekologinja dala tabletke Triregol ki naj bi bile najboljši približek ženskim hormonom...3 mesece sem jemala te tabletke in vse je bilo v redu...prav nasmihalo se mi je že saj sem mislila da bo vse ok...no in moje veselje se je končalo pred 4 dnevi ko sem vnovič začela krvaveti na sredini jemanja tabletk in povrhu me zelo boli vse...od maternice do jajčnikov...marsikaj še razumem ampak tega pa ne več...zato me zanima če mi mogoče zna kdo povedati ali je normalno da se mi take krvavitve ponavljajo? namreč imam resnega fanta s katerim se že pogovarjava o družini in moja največja mora je, da ne bi mogla zanositi saj si otroka zelo želim...malo sem že obupala nad sabo...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Gaga 14.06.10 21:48
Imam PCOS, endokrinolog mi je predpisal Aldactone, ki jih jemljem 8 mesecev. Prihaja do krvavitev 2x mesečno (vsakih 14 dni), zato bi morala jemati dodatno še gestagen (npr. Primolut nor). Že dalj časa imam boleče in napete prsi, ter občasno povišan puls srca - včasih me to tudi zbudi. Kaj mi predlagate? Je smiselno jemati Aldactone še 2 leti? Koliko časa bi morala jemati Primolut nor - 2, 3 cikle kot piše v navodilih? Od endokrinologa sem dobila malo informacij, ginekologinja pravi, da bi "pustila tako kot je".
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
23.06.10 10:28
Draga Anajrim!

Glede na to, da imate vmesne krvavitve med jemanjem oralnih kontraceptivov, je verjetno vsebnost hormonov, predvsem estrogenov v preparatu premajhna. Priporočam obisk in posvet pri ginekologu.

Lp

Draga Gaga!

Pri PCOS navadno priporočamo daljše jemanje Aldactone (vsaj dve leti). Glede vmesnih krvavitev me ciklusom priporočam posvet z ginekologom, ki vam predpisal Primolut Nor.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar šery 23.06.10 23:19
Spoštovani!

Naj opišem svoje stanje.
Pri 14 letih sem dobila menstuacijo in imela dokaj redno (menstruacije so bile vsak mesec a ne vedno na točno določen dan - par dni vmes).
Pred jemanjem KT me je dala ginekologinja na pregled hormonov, ugotovila je da imam policistične jajčnike. Pri 18 letih sem pričela jemati KT in jih jemala 7 let (Diane 5 let in Femoden 2 leti) ter imela redne menstuacije na točno določen dan natančno.
Pri 26 letih sem prenehala z jemanjem KT in se mi moj mentrualni ciklus ne vzpostavi že 2 (Dabroston, Cyclo Proginova in še ene). Ja, ko tablete jem imam menstruacijo, ko pa jih neham menstruacije ni. Vsi tableti zelo slabo vplivajo name, in jih bi želela jemati čim manj. Opazila sem, da sem se v 2 letih, ko imam težave z vzpostavitvijo ciklusa kar zredila (15 kg).

Zelo sem že obupana in zadeva postaja neobladljiva. Prenehala sem jemati tablete prvič zato, da ne vživam tablet, ter drugič, ker sem počasi že dovolj stara za otroka. Ko omenim ginekologinji, da ne bi želela jesti tablet, me kar po hitrem postopku prekine in mi napiše nove.

Ali obstaja še kakšen drug naraven način za ureditev menstrualnega ciklusa?
Nekateri promovirajo krmovočnico. Kako je s tem?

Za odgovor bi vam bila zelo hvaležna. Lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar qa 24.06.10 14:58
Spoštovani!

Stara sem 27 let, težka 85 kg, višina 170 cm. V puberteti sem se zredila za 20 kg, kljub temu da sem se redno ukvarjala s športom (tek, borilne veščine, košarka). Takrat so se začeli tudi problemi s kožo (akne) in izpadanje las. Na predlog osebne zdravnice sem šla k endokrinologu, kjer so opravili preiskave, izvid je sledeči:

biokemične preiskave v mejah normale, z izjemo mejno zvišanega fosfata 1,49
funkcije ščitnice in prolaktin normalna
LH 4,56
FSH 2,13
DHEAS 3,96
androstendion 6,77
prosti testosteron 6,41.

Zanima me, če rezultati kažejo na PCOS in ali se stanje PCOS z leti slabša (da je vedno več moških hormonov)? Kako lahko zmanjšam izpadanje las? Lase si umivam 2x na teden (ker se hitro mastijo) z blagim šamponom (kopriva) in jem Fitoval kapsule ter uporabljam njihov losjon za lasišče, pa nič ne pomaga. Vsak dan jem tudi proseno kašo, ki naj bi utrdila lasne korenine a tudi to ne pomaga. Bojim se, da bom zaradi izpadanja las postala plešasta.
Prosim pomagajte!

Hvala, lp!

Vesna
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
27.06.10 10:09
Spoštovana Šery!

Ugotovili so vam PCOS in 7 let ste jemali OK. Sedaj se vam že 2 leti ne vspostavi menstrualni ciklus. V zadnjih nekaj letih ste pridobili 15 kg,. Glede na to priporočam ponovno hormosko diagnostiko: določitev PRL, FSH, LH, estradiola, in morda testosterona. Insulinska rezistenca je skupni imenovalec PCOS, zato menim, da bi pri vas koristlo zdravljenje z metforminom (Glucophage, Aglurab...), tako za ureditev menstrualnega ciklusa kakor za zdravljenje metabolenga vidika PCOS (prekomerna telesna teža, dislipidemija....). O vplivu krvomočnice na menstrualni ciklus mi žal ni ničesar znanega.

LP

Draga Qa!

Laboratorijski izvidi, ki ste jih navedli so lahko združljivi s PCOS, za katerega so značilne cistične spremembe na jajčnikih, motnje menstrualnega ciklusa, prekomerna poraščenost, akne, izpadanje las...Pri vas izstopa zvišana raven testosterona. Morda gre za t.i. androgeno alopecijo. V tem primeru bi v terapiji prišel v poštev spironolakton (Aldactone) ali inhibitor 5 alfa reduktaze (npr. finasterid Propecia, Prostide). Glede tega priporočam posvet z endokrinologom.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar yia 26.07.10 12:42
pozdravljeni..pravkar prihajam od ginekologinje, zato imam nekaj vprašanj za vas..stara sem 23 let in še nisem imala spolnih odnosov.
zadnjo menstruacijo sem imela 5.7..ginekologinja pravi naj bi ovulacijo imela 19. ali 20.7 to je bil ponedeljek..mene pa je v sredo začelo bolet v spodnjem desnem delu trebuha..občutek kot da imam nekaj v tem predelu..še posebaj sem bolečino čutila ko sem se vsedla ali vstala..
no danes sva z G naredili UZ in pravi da je vse vredu..ampak da na levi strani opazi cisto(ali folikel?) napolnjeno z krvjo..pravi da bo stvar OK če bo to počilo do naslednje mestruacije..če ne bo, in bo stvar rastla me mora napotit v bolnico..mestruacijo dobim 4,5.8, 11.8 pa sem naročena na ponoven UZ da vidi če je počla ta cista ali karkoli že to je..
pravi da če to raste morjo operirat..
menstruacije imam zelo redne, trajajo do 6 dni,so boleče..
prosim če mi lahko razložite kaj je vzrok da med ovulacijo to ni počilo, in kaj bo v primeru da do naslednje menstruacije ne poči..je možnost torzije ovarijev??kaj bodo sploh naredili če me bodo operirali?? G pravi da nardijo 3 luknjice v trebuh,itd..
hvala za odgovor,lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar yia 30.07.10 22:07
pozdravljeni! pred nekaj dnevi sem vam poslala vprašanje ampak še nisem zasledila odgovora..
upam da sem vprašanje zastavila pod pravi naslov, ali naj se raje obrnem na forum ginekologije?

lp,yia
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
02.08.10 23:13
Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za obovulatorno krvavitev in cisto jajčnika. Torzija jajčnika je zelo malo verjetna. Operacijo, če bo potrebna, izvedejo laparoskopsko (3 luknjice v trebuh). Vsekakor je potrebno spremljanje in kontrola pri ginekologu.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Darchy 16.08.10 14:14
Pozdrav!

Čez kak mesec mi bodo odstranili en jajčnik (tumor), ta drug je pa policistični - stara sem 32 in bi rada prvič zanosila ... razlog za skrb? Koliko časa po posegu je "varno" zanositi?
Tabletke (različne) sem jemala od 19.leta brez prekinitve, ... nazadnje nekaj let Logest do 2. 7.2010... zaradi izostanka "naravne" menstruacije sem sedaj dobila Primolut.
Pred 3 leti sem bila na konizaciji in pred tem že na abraziji. Imela sem tudi težave s povečanimi vrednostmi holesterola in trigliceridov.

Hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
19.08.10 09:05
Spoštovani!

Glede na to, da imate predvideno odstranitev jajčnika zaradi tumorja je vsekakor potrebno počakati histološki izvid po operaciji, ki bo opredelil za kakšno vrsto tumorja gre. Sposobnost zanositve je po odstranitvi enega jajčnika zmanjšana. Glede planirane nosečnosti priporočam posvet z vašim izbranim ginekologom.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar obupana26 07.11.10 16:33
Pozdravljeni.

Stara sem 26 let. Spartnerjem se več kot eno leto trudiva zanositi in nikakor ne gre. Obiskala sem ginokologinjo, ker sem imela neredno menstruacijo. Dala mi je pregledati kri in izvidi so pokazali da imam LH 11,3 in FSH 23,8. Ginokologinja mi je rekla, da imam težave z hormonim.
Prepisala mi je Bellune 2mg/0,035 mg. Mene zanim, kaj je z menoj narobe oz. kaj to pomeni, koliko časa bom jemala te tablete, kako naj se zdravim? Sem bolj poraščena in imam povišano telesno težo. 166/88 kg. Želim pa, da bi čim prej zanosila. Hvala za vaš odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
09.11.10 23:44
Spoštovani!

Glede na visoke vrednosti LH in FSH gre pri vas za primarno insuficienco jajčnikov. Glede zdravljenja in možnosti zanositve priporočam posvet z vašim ginekologom.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mk41 11.11.10 19:22
Pozdravljeni!

Zanima me ali bi za moj primer predlagali obisk pri specialistu oz. zdravljenje.

Ginekologinja mi je ugotovila policistične jajčnike. Pravi tudi, da ima policistični jajčniki niso bolezen, da jih ima pač določen procent žensk in da zdravljenje ni potrebno. Menstruacije sem imela vedno redne (na 28-32 dni), nimam problemov s poraščenostjo ali aknami. Kontracepcijskih tablet nisem nikoli jemala. Pred kratkim sem dala pregledati kri in ščitnične hormone in vse je v mejah normale. Pred puberteto sem imela normalno telesno težo, s puberteto sem se začela nekontrolirano rediti.

Pri sebi opažam (pred menstruacijo) brezvoljnost, depresivnost, napihnjenost, težo v trebuhu. Menstruacije so zelo boleče, tako da če ne vzamem analgetika bruham. Po končani menstruaciji s počutje zelo popravi - kar zacvetim, dobim energijo za vsakdanje opravke. Moj problem je tudi prevelika telesna teža in preobčutljivost ter alergičnost na veliko vrst hrane. Občutek napenjanja, bolečin in napihnjenosti je konstanten. Boleč je celotni predel trebuha.

Ali je to povezano s policističnimi jajčniki in posledično moteno presnovo?

Hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
13.11.10 16:41
Spoštovani!

Glede na prekomerno telesno težo in težave, ki jih navajate je možno, da gre pri vas za PCOS. Priporočam opraviti hormonske teste pri endokrinologu. Če se potrdi PCOS bo potrebna terapija z metforminom in antiandrogeni (Diane 35, Yarina...).

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar 22gjh 17.11.10 01:49
Pozdravljeni!
Sicer PCOS (še) ni potrjen, vendar glede na simptome(neredni cikli, aknavost, telesna teža, poraščenost) obstaja zelo velika verjetnost. Čakam na gin. pregled, ki bo 30.11.
O zdravljenju je bilo tu že ogromno napisanega, predvsem je pomembno to, da se zdravi simptomatsko, kjer sem naletela na manjšo težavo, in sicer redukcija telesne teže.
Tako vi, kot drugi avtorji, pišete, da je potrebno urediti prehrano in dodati gibanje. V večini primerov to pomeni zmanjšati količino hrane, izogibati se jedem z visokim GI, izločiti ali omejiti slaščice, previdnost pri izbiri in uporabi maščob itd.,
Pred dobrima dvema mesecema sem načrtno povečala aktivnost. ( trener z ustrezno izobrazbo, 3x na teden). Z analizatorjem telesne sestave se je izračunal nivo bazalnega metabolizma, ki se je v začetku gibal med 1600 in 1650 kcal, danes pa je skoraj 1800 kcal. Ampak, količina hrane, ki jo zaužijem, je max 900 kcal, če sem res dosledna, sicer se vrtim nekje okrog 700kcal. In že dolgo časa ne jem kruha, izbiram živila z nizkim GI, prehrana temelji na zelenjavi in sadju, načrtno sem povečala vnos beljakovin, ki ga prej praktično ni bilo.
Rezultat po dveh mesecih in pol je praktično enak, kot ob začeku, prišlo je le do povečanja mišične mase, ki jo je že tako glede na višino "preveč" in ker opažam, da se več ali manj opirate le na ITM, je ta v končni fazi še višji, čeprav na račun povišanja mišične mase.
Ker vem, kaj bo prvi "nasvet" ginekologinje, in ker je do takrat še dva tedna, pa ne vem kaj storiti s hrano. Do katere meje "manjšati" vnos, čeprav sem že zdaj daleč od nivoja bazalnega metabolizma. Vem, da je PCOS metabolna motnja, da je tu posredi IR, ampak imam občutek, da enostavno ne vem več, kaj naj naredim, razen tega, da še naprej nadaljujem z aktivnostjo.
Poleg imam sicer dg. depresije, a ima le-ta vzrok povsem drugje in nikakor ni v tem zaporedju: povečana teža, nezadovoljstvo, stiska, tolažba s hrano, depresija.
Naveličana sem nekih "instant" nasvetov, kajti presrečna bi bila, če bi bili predlogi kot so, naredi xy počepov, ne uporabljaj dvigala, ne jej mastne hrane, jej več sadja ipd., učinkoviti.
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar URŠKA MALA 18.11.10 13:17
Pozdravljeni!

Zadnjič sem bil bila naključno pri gastroenterologinji in me je prosila za uslugo-naredila mi je
ultrazvok trebuha in ugutuvila cisto(v mali medenici)33X39 in mi predlagala pregled pri
ginekologu.Stara sem 25.Moja teža je 52,5,velika sem 168 cm.
Ginekologinja mi je opravila ultrazvok in mi dejala da ciste več nimam-je počila,ob
menstruaciji,in da pa imam policistične jajčnike.
Rekla mi je če hočem to odpravit moram jemati kontracepcijske tablete,vendar jih ne želim
jemati,ker ne želim še imeti otrok vsaj do 30-ega,in pol bi morala jemati dolgo te tablete in je
verjetnost da bi se rodili "pohabljeni" otroci,če jih bom le lahko imela,drug vzrok je da bi lahko
kdaj pozabila vzeti tabletke in bi nenačrtovano zanosila.
Neredne menstruacije sem imela ko sem bila še v najstniških letih.
Imam boleče spolne odnose,ampak ne v vsakem položaju.
Kaj mi predlagate,ali naj raje jemljem te tablete,če bom želela zanositi?
Ali se to moje stanje lahko popravi samo od sebe?
Moja mama je imela z mano neke hormonske težave in se je zdravila leta da je lahko zanosila.
Ali ne bom mogla zanositi?
Lepo Vas prosim da mi odgovorite kaj naj naredim.
Zakaj se mi je to sploh pojavilo?
Ali lahko imam to že vrsto let?
Namreč bila sem prvič na ultrazvoku.
Najlepša Vam hvala za odgovor.

Urška
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
23.11.10 23:36
Spoštovana "22ghj"!

Pri terapiji PCOS je fizična aktivnost, oziroma redna telesna vadba, vsekakor zelo dobrodošla. Telesna vadba posredno zmanjšuje insulinsko rezistenco, koristna pa je tudi za psihično podporo. Če bo pri vas potrjena diagnoza PCOS bo verjetno potrebno zdravljenje z metforminom.Vsekakor pa priporočam nadaljevati z redno telesno vadbo.

Lp

Spoštovana "Urška mala"!

KOntracepcijske tablete so vam predpisali za zdravljenje PCOS. Samo zdravljenje s kombiniranimi estrogensko progesteronskimi preparati, ki imajo tudi antiandrogeno delovanje dologoročno ne pušča škodljivih posledic in nikakršne nevarnosti ni, da bi zaradi zdravljenja imeli posledice na potomcih. PCOS je sicer genetsko pogojena. Pogosti so t.i. anovulatorni ciklusi in sposobnost zanositve je zmanjšana, ni pa rečeno, da ne boste mogli zanositi. Če ne bo šlo spontano je možna uoraba nekaterih zdravil.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TINA21 08.12.10 15:23
Lep pozdrav!

Danes sem bila pri ginekologu, ugotovila je da imam policistične jajčnike. Pred tem sem imela redno menstruacijo, zelo bolečo, ampak redno. Zdaj mi je menstruacija zamujala 2 meseca in mi je ginekologinja predpisala tablete Primolut da bi menstruacijo dobila. Ko jo dobim pa mi je priporočila KT Yasminelle, katere ne želim jemati, saj jih nisem do zdaj in jih ne bi tudi sedaj, Ampak mi je G. rekla da mi bo menstruacija zopet zamujala in da jo ne bom imela več redno, saj je to doživljensko. Prosim vas če mi svetujete oziroma bolj obrazložite kaj in kako bi bilo najbolje. Imam pa tudi povečano ščitnico, tablet pa trenutno ne jemljem ( jemala sem jih 3 mesece, pred slabim letom.)- ali vpliva ščitnica na policistične jajčnik?

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar manca008 09.12.10 17:13
Lep pozdrav!
Že dobro leto jemljem Aglurab 500 mg dvakrat na dan. Pred kratkim pa so povečali dozo na 850 mg dvakrat na dan, vendar zaradi bolečin v trebuhu to ni dolgo trajalo in spet sem šla nazaj na prejšno dozo. Kako dolgo je treba jemati Aglurab, da se zadeva pozdravi? Na zadnjem OGTT-ju so mi poleg oligomenoreje, hirzutizma in insulinske resistence odkrili še moteno toleranco na glukozo. Ali lahko insulin in to celotno zdravlenje vpliva tudi na potenje? Imam kar nekaj težav s tem. Ali je možno, da prekinem zdravljenje z Aglurabom in začnem z novimi tabletami, ki zdravijo samo hormone, ne pa tudi insulin? Ali je to trajno stanje in ga ni mogoče pozdraviti?
Hvala za odgovore.

Lp, Manca
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
10.12.10 11:17
Draga "TINA21!

Nereden menstrualni ciklus je pogosto prisoten pri PCOS. Za ureditev ciklisa bo verjetno potrebno zdravljenje s kombiniranim estrogensko progesteronskim preparatom, ki ima tudi antiandrogeno delovanje (Yasminelle, Diane 35...). Pogosto je zelo koristno tudi zdravljenje z metforminom, ki vpliva na insulinsko rezistenco. Povečana ščitnica ni v povezavi s PCOS.

Lp

Draga "manca008"!

Glede na to, da imate PCOS in moteno toleranco za glukozo, absolutno priporočam nadaljevati z metforminom (Aglurab, Glucophage....). Zdravila, ki imajo antiandrogeno delovanje ne vplivajo na insulinsko rezistenco. Stanje je trajno, genetsko pogojeno in ga ni mogoče odpraviti, z ustreznim zdravljenjem pa se lahko težave zelo omilijo.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar URŠKA MALA 12.12.10 16:44
Pozdravljeni!
Pišem Vam že drugič,prvič zaradi zanimanja o policističnih jajčnikih,sedaj pa me skrbi nekaj
drugega.
Namreč po 21 dneh po koncu menstruacije sem dobila rjav izcedek iz nožnice ki je bil slab prvi
dan,na drugi dan bolj obilen.
Tega izcedka mislim da še nisem imela.Ali je to taka barva menstruacije,ali je možno da sem
ga
dobila zaradi prepogoste higiene,z intimnim milom Nivea intimo,namreč intimni del si umivam
2-3x/dan.
če je to barva menstruacije ali sem jo dobila prehitro?


Ker imam policistične jajčnike in za zdravljenje tega še nisem jemala kontr.tabletk,sem jih
nameravala prvič po predlogu ginekologinje.
Rekla mi je da naj vzamem tabletke Logest 1.dan menstruacije,sedaj pa ne vem, če bi jih že
morala, ker ne vem kaj je to za izcedka,ali je to taka barva menstruacije zaradi zaužitja kake
take hrane?
Ali je ta izcedek nevaren?
Ali bi morala k ginekologinji še enkrat na pregled?
Namreč ne dolgo sem bila na odvzemu brisa materničnega vratu,pa še ni rezultatov.
Stara sem 25.
Lepa hvala za odgovor.
Lp,Urška
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar URŠKA MALA 12.12.10 17:10
Dodala bi še da me prsi sedaj ne bolijo,medtem ko so me vedno do sedaj ko sem dobila
menstruacij.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
14.12.10 22:11
Spoštovani!

Verjetno gre za nekoliko prezgodno menstrualno krvavitev in ne metroragijo (izvenciklično krvavitev). Vsekakor ni razloga za preplah. Glede pričetka jemanja Logesta priporočam posvet z izbranim ginekologom.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Anonimna123 18.12.10 00:50
Pozdravljeni,

pred dvema letoma sem na ginekološkem pregledu zaradi izostanka menstruacije izvedela, da imam sindrom policističnih jajčnikov. Od takrat naprej jemljem kontracepcijske tabletke Logest. V tem času sem se nenormalno zredila (kljub konstantnemu trudu, da bi shujšala - kot da bi imelo vse obratni učinek) in sem vsak dan grozno izmučena.

Zadnja dva meseca pa menstruacije sploh nimam. Zanima me, kaj mi lahko svetujete, ker mi stanje res ni všeč.

Kaj bi pomenilo zame, če bi prenehala s tabletkami, ki mi očitno ne pomagajo in se po njih samo redim in sem utrujena? Poleg tega mi ni všeč hitro rejenje in ne vem več, kako naj to ustavim (diete,šport, zdrava prehrana mi ne pomagajo).
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
23.12.10 10:13
Spoštovani!

Pri vsakem izostanku menstruacije v rodnem obdobju je potrebno izključiti morebitno nosečnost, kar ste predvidevam že storili. Sicer je glede na PCOS morda potrebno zamenjati Logest z drugim preparatom, ki ima tudi antiandrogeno delovanje. Pridobivanje telesne teže in insulinska rezistenca sta zelo pogosti pri PCOS. Koristno je zdravljenje z metforminom, ustrezna prehrana in veliko fizične aktivnosti.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar URŠKA MALA 13.01.11 23:16
Pozdravljeni!

Stara sem 25 in prvič se zdravim za policističnimi jajčniki z tabletkami Logest.

Z temi tabletkami se mi je ča menstruacija podaljšal.

Ali je to kaj narobe in naj obišče ginekologinjo?

Zanima me če morda veste kako dolgo približno se moraš zdraviti da izginejo te ciste?

Ali je možno zanositi po prenehanju jemanja teh tabletk tudi pred ozdravitvijo?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
17.01.11 23:34
Spoštovani!

Ob jemanju Logesta se lahko čas menstruacije podaljša. Glede na to da gre pri PCOS za genetsko pogojeno bolezen, so ciste na jajčnikih prisotne trajno. Pogosti so tudi menstrualni ciklusi pri katerih ne pride do ovulacije in zanositve. V tem primeru je potrebno zdravljenje s stimulatorji ovulacije.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar URŠKA MALA 19.01.11 11:29
Pozdravljeni!

Ker imam policistične jajčnike in se prvič zdravim z tabletkami Logest, Ste mi napisali, da se je

potrebno zdraviti s stimulatorji ovulacije,če želim zanositi,vendar ne vem kake stimulatorje ste

mislil,ali kontracepcijsek tabletke Logest?

Torej se to na ultrazvoku ne vidi če so jajčniki sprejemljivi za oploditev jajčeca?

Ker sem Vas vprašala obdobje hormonskega zdravljenja in mi niste napisali,sem na vizita.si

prišla do informacije da se ovulacija vzpodbudi s posebnimi zdravili in da to zdravljenje traja

od 6-9 tedniv,pa me zanima če je to res?

Ali lahkoj zaprosim ginekologinjo po tem času pregled z ultrazvokom za nadzorovanje

delovanja jajčnikov?

Hvala.

Lp.Urška
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
22.01.11 22:33
Spoštovani!

Za stimulacijo ovulcije pri PCOS in sterilnostjo se uporabljajo stimulatorji ovulacije (npr. Klomifen, Pergonal..). Zdravljenje predpiše in nadzoruje ginekolog, ki se ukvarja z zdravljenjem sterilnosti.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mojca-marija 28.01.11 13:54
pozdravljeni

Imam tudi sama pco. Pa da opišem svojo zgodbo. Stara sem 22 let, sem suha, imam redne menstruacije na 30 - 33 dan, ki niso boleče. Aprila lani sem prenehala z jemanje kt Loges. Prejšnji teden sem šla h g zaradi močnih krčev, ki sem jih imela v jajčnikih le od ovulacije do menstruacije, nekaj mesecev, same menstruacije pa niso boleče. G mi je naredila ultrazvok in rekla da imam pco. Poslala me je, da so mi vzeli kri (nevem, kaj mi je pregledovala), ki je pa v mejah normale. Rekla mi je, naj jem kt (nevem kakšne), vendar jaz ne bi rada jemala kt. Svetujte mi, kaj naj naredim? Vidim da imam zelo netipične znake, saj tudi nisem poraščena po moško. Otroka pa bi rada imela tam čez eno leto. Res moram jest kt, ali lahko kaj drugega naredim, da ne bo več cist na jajčnikih?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
04.02.11 09:56
Spoštovani!

Pri PCOS so pogoste motnje v menstrualnem ciklusu. Pogosto so t.i. anovulatorni ciklusi, pri katerih ne pride do ovulacije, zato so pogoste težave pri zanositvi. Pojavi se sterilnost. Glede na to, da načrtujete nosečnost čez približno eno leto, je verjetno najprimerneje, da pričnete z jemanjem KT za 6 do 8 mesecev. Nato prenehate z jemanjem KT in poskušate zanositi. Pri PCOS je pogosto potrebno zdravljenje s stimulatorji ovulacije (Klomifen, Pergonal....). Sama glede cist na jajčnikih ne morete storiti ničesar.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tejcy 13.02.11 18:13
Pozdravljeni!

Stara sem 23 let in odkar sem dobila prvo perilo (okoli 13.leta) imam neredne menstruacije. S tabletkami pa sem začela pri 17.letih predvsem zaradi nerednih menstruacij. Včasih sem imela krvavitev po celi mesec ali več, včasih pa tudi po dva meseca ne. In to niso bile manjše krvavitve, ampak kot prava močna menstruacija. Preden pa sem sploh začela jemati KT, so se mi pa en dan pojavile nenormalne bolečine najprej v predelu levega jajčnika, nato se je bolečina prestavila na drugega, potem pa me je bolel celotni spodnji predel trebuha. Ta bolečina se je prestavljala v roku nekaj ur. Šla sem v dežurno, kjer so mi dali injekcijo proti bolečinam, vendar ni pomagalo. Nato sem bila hospitalizirana 5 dni in sem jemala neke močne tablete, dokler mi bolečina ni popusila (približno 3 dni). Sicer v bolnišnici in osebna ginekologinja mi niso potrdili diagnoze policističnih jajčnikov.

Po tem, pa sem začela z KT. Najprej Logest, te so mi uredile ciklus, vendar so mi popustile kaj kmalu (verjetno tudi zaradi teže, ker sem se na hitro zredila - iz 54kg na 66kg katero imam še danes - imam normalno težo glede na velikost 173cm, in nisem preveč poraščena), nato sem prišla na Femoden, sedaj pa jemljem Yarino priližno 2 leti. Trenutno mi Yarina odgovarja, vendar je težava v tem, da imam večkrat bolečine v jajčnikih, ne glede na to ali sem pred ali je že bila menstruacija - bolečina pa je lahko zelo različne jakosti. Največkrat je srednje močna, vendar takšna, kot da bi nekdo pikal z nožem. Pojavljajo pa se mi tudi vnetja - največkrat brez vonja, malce več belega toka ter srbeče in odnosti so boleči (Canesten ne pomaga). Do sedaj pa sem vedno dobila vaginalno kremo Dalacin (in Sumamed), ki je pomagala, vendar se po času še vedno pojavijo nazaj vnetja.

Zelo pazim kakšna oblačila nosim in ves čas nosim ščitnike perila (predvsem zaradi danega mehčalca) in res nikoli nimam prekratkih majc v dolžini, vendar sem očitno zelo podvržena tem vnetjim. Včasih se pojavi vnetje z zelo temnim izločkom (le ta je po navadi pozimi) - skoraj črne barve, vendar nima posebnega vonja in rahlo srbi - vendar mi za to po navadi kar sestra svetuje kamilično kopel, ki ne pomaga več. Pred nekaj meseci sem bila na pregledu predvsem zaradi bolečin v jajčnikih, ginekologinja mi je naredla UZ, nakar je ugotovila, da ni nič vidnega, da možno je, da imam endometriozo, ampak na UZ nič ne vidi in da če se bodo težave stopnjevale, bo potreben OP, kjer me bodo odprli in pogledali na oko, saj je možno, da so ciste zelo majhne in da bolijo, vendar se preko UZ nič ne vidi. Je pa rekla, da ko se bom odločila zanositi, da se pridem k njej posvetovat, saj je možno, da bodo zapleti v nosečnosti (trenutno še nimam namena zanositi).

Prosim Vas še za vaše mnenje, ker sem trenutno v temi, saj diagnoze nimam potrjene, je bilo pa samo omenjena možnost.

LP


Tejcy
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
19.02.11 00:07
Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za dva problema, nereden menstrualni cikus in ponavljajoča se ginekološka vnetja. Vsekakor priporočam opraviti tudi pregled pri endokrinologu zaradi hormonskih testov za izključevanje PCOS. Če se izkaže, da imate PCOS je verjetno pričakovati težave pri zanositvi in bo potrebno zdarvljenje s stimulatorji ovulacije in morda še kakšna druga terapija. Za preprečevanje vnetij pa je priporočljivo vzrdževati ustrezeno kisel pH nožnične sluznice (borax vaginalete). Glede tega priporočam posvet z ginekologom.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar KristiA 03.03.11 17:55
Pozdravljeni.

Stara sem 28 let, imam PCOS in iz tu verjetno izhaja tudi moja prekomerna poraščenost po nogah in stegnih, imam neredne menstruacije, nimam pa težav z aknami ali prekomerno telesno težo. Vsake toliko časa naredim kuro (navadno 6 mesečno) z Diane35, ker mi je všeč reden menstrualni ciklus in vpliv Diane na mojo kožo, čeprav na mojo poraščenost nima vpliva.
Pogosto spremljam forume povezane s PCOS in opažam, da gre pri veliko ženskah zgodba nekako v smislu...Imam PCOS, stara sem X let, v pol leta sem se zredila za 30 kg. Kar pa me skrbi..ima PCOS res lahko tako velik vpliv, da se nekdo tako močno zredi, ali je PCOS preprosto le izgovor za prenajedanje in telesno neaktivnost? Sama pazim na to kar pojem in sem telesno aktivna in me zanima, če se mi to lahko zgodi in če je odgovor da, če je to sploh možno pozdraviti?

Hvala in lp,
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
08.03.11 18:40
Spoštovani!

Pri PCOS je pomemben dejavnik za bolezen rezistenca tkiv na insulin. Ta je pogosto tudi vzrok za prekomerno telesno težo. Vsekakor je ob strikti dieti, veliko gibanja in zdravljenju z metforminom možno obdržati tudi povsem normalno telesno težo.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Rosie 26.03.11 12:33
Pozdravljeni!

Sama ima probleme s prekomerno poraščenostjo, poleg tega pa imam tudi akne in mastno kožo. Menstruacija je dokaj redna ( približno 34 dni). Teža pa je tudi normalna. Zanima me, ali je možno, da bi bil to PCOS ali ne.

Hvala za odgovor.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
03.04.11 22:21
Soštovani!

Glede na opis je možno, da gre za PCOS. Priporočam pa pregled pri ginekologu in endokrinologu.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Tici 04.04.11 12:13
Lep pozdrav,

tudi jaz imam sindrom PCO, nevem natančno če imam na obeh jajčnikih, ker mi ginekologinja noče kaj dosti povedati. Imam pa jih okrog 20, tako sem vsaj prebrala v kartoteki med čakanjem na pregled. Je to dosti? In kaj to pomeni pri zanositvi?
Lani sem imela tudi operacijo 2 cm pregrade v maternici, katero je opravljala druga ginekologinja in mi povedala da ni čisto nič problematičnega na jajčnikih, medtem ko me je osebna ginekologinja kar prestrašila s tem, da mi je rekla da bom le s težka imela kdaj otroka. Komu verjeti?
Osebna ginekologinja mi nikoli ni predpisala nobenih zdravil, problemov z poraščenostjo, telesno težo in mastno kožo nimam. Menstruacije od prenehanja jemanjo KT, to je bilo 2009, res nisem imela redno, sedaj pa imam že leto dni redno na 32-35 dni in po občutkih imam tudi ovulacijo oz. tam 14-18 dan po menstruaciji čutim rahle krče, kar verjetno pomeni ovulacijo. Stara sem 23 let. Kaj torej lahko pričakujem iz tega?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
05.04.11 21:07
Spoštovani!

Pri PCOS se dejansko lahko pojavijo težave pri zanositvi zaradi motenj menstrualnega ciklusa, oziroma t.i.anovulatornih ciklusov (menstrualni ciklusi pri keterih ne pride do ovulacije). Ni pa nujno,. da se težave pri zanositvi tudi dejansko pojavijo. Če gre za PCOS je priporočljivo zdravljenje z metforminom, tudi če nimate prekomerne telesne teže.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar BBrina5 30.04.11 20:03
Pozdravljeni,

prosim vas za pomoč. Moja situacija je taka. Trenutno se zdravim za PCOS z aglurabom 500 mg 2 x na dan. Te sem dobila za 15 dni in potem povečanje na 850 mg 2 x na dan. Glede na to, da ko sem dozo povečala se je pojavila slabost in bruhanje, sem dozo zmanjšala, da se želodec in vse umiri in zopet jem 500 mg. Glede na to, da se slabo počutje (občasna slabost, riganje in čuden občutek v želodcu, zgaga) nadaljuje, me zanima ali lahko tablete zamenjam za Glucophage (najprej 500mg - ali lahko grem na 850mg), ki jih lahko dobim od očeta (se zdravi za sladkorno). Za vaš odgovor se vam zahvaljujem.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar soncica5 30.04.11 20:17
Pozdravljeni!

Prosim vas za mnenje. Sem v postopku zdravljenja PCOS. Ginekolog za neplodnost mi je predpisal jemanje Agluraba, najprej 500 mg 2 x na dan 15 dni in nato večjo dozo 850 mg. Ko sem dozo povečala, se je pojavilo bruhanje in slabost ter slabo počutje, nato sem zopet zmanjšala, vendar še vedno se ob jemanju čudno počutim (dela mi težo v želodcu, bruhanje in občasna slabost ter močna žeja). Zanima pa me sledeče, glede na to, da trenutno ne morem do svojega ginekologa, bi poiskusila zamenjati tablete za Glucopage, v enakih količinah (naprej 500mg in nato 850mg), ali lahko takoj preidem na 850mg?. Tablete lahko do pregleda dobim od očeta, ki se zdravi za sladkorno bolezen. Sicer bom prekinila z zdravljenjem, dokler nimam pregleda pri ginekologu, saj se zelo slabo počutim. Hvala za razumevanje in vaše mnenje.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
02.05.11 20:46
Spoštovani!

Metformin je aktivna substanca obeh zdravil Agluraba in Glucophaga, tako, da lahko takoj preidete na Glucophage 850 mg 2x dnevno do pregleda pri ginekologu.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar še ena z 27.05.11 15:35
Pozdravljeni!

Pred 7 leti mi je ginekolog ugotovil sindrom policističnih jajčnikov. Imam prekomerno težo, težave z poraščenostjo na stegnih, obrazu, trebuhu,... Zelo neredne menstruacije, nekaj časa so približno na en mesec, potem je dva meseca ni,... Ginekolog me takrat ni zdravil z ničemer, povedal mi je samo, da bom težje zanosila. Po dveh letih sm zanosila, nosečnost je potekala normalno,... ker sem imela carski rez, sem leto dni po porodu jemala tabletke proti zanositvi. Po letu dni sem jih prenehala jemat, in od takrat imava s partnerjem nezaščitene spolne odnose, vendar zanosila še nisem. Ker si zelo želimo še kakšnega otroka, me zanima kaj mi predlagate. Pri GIN sem naročena šele čez pol leta.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar spelaaaa 02.06.11 18:40
Lepo pozdravljeni!

Ginekolog mi je danes na pregledu (po spontanem splavu) na hitro omenil, da se vidi, da imam policistični jajčnik-pred tem te informacije ni nikoli omenil. Bila sem rahlo zmedena od vsega in nisem vedela kaj vse naj vprašam, pa bi zastavila vprašanje vam. Prebrala sem si določene informacije o sindromu policističnih jajčnikov. V nobenem od naštetih znakov se ne najdem. Imam redne menstruacije (27-30 dni), v zadnjem letu sva s partnerjem delala na zanositvi in ob delanju ovulacijskih testov sem videla da imam tudi ovulacijo redno vsak mesec. Ginekolog mi je omenil, da je možnost spontanega splava tudi zaradi slabše kvalitete jajčec. A ker pri meni do zanositve pride, meni, da se ne bi odločal da bi mi ne poslal na zdravljenje naprej. Meni,da naj poskusim zanositi pa bomo potem videli kako naprej. To sedaj je bil že 2 spontan splav. Umes sem imela eno nosečnost, ki se je končala s prezgodnjim porodom. Stara sem 38 let in resnično me je strah, da nimam več mnogo časa za "poskušanje" in za to, da bomo videli kaj bo.

Mi lahko tudi vi svetujete, bi bilo pametno se odločiti za zdravljenje oz. poskušati dalje zanositi in videti ali bo tokratno jajčece boljše kvalitete.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
05.06.11 22:59
Spoštovana "še ena z"!

Glede na PCOS, prekomerno telesno težo in težave pri zanositvi bi bilo najprimernejše zdravljenje z metforminom.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
06.06.11 22:44
Spoštovani!

Glede na to, da imate redne menstruacije in tudi ovulacije je PCOS manj verjeten. Vsekor bo potrebno opredeliti kaj je vzrok za spontana splava (genetska napaka, okužba, morfološka sprememba maternice.....Vprašanje priporočam zastaviti tudio na forumu ABC ginekologije in porodništva.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Živa_K 10.06.11 10:13
Dr. Pirnat, pozdravljeni,

Stara sem 30 let in z možem si že dobro leto prizadevava zanositi. Ker nama zaenkrat še ni uspelo, sem šla včeraj na pregled h ginekologu. Naj povem, da imam že od nekdaj reden menstrualni ciklus (nekako med 26 in 34 dnevi; traja od 5-7 dni), moja telesna teža je normalna, poraščena nisem pretirano, kožo imam neproblematično, kontracepcijskih tablekt ne jemljem. Posebnih ginekoloških težav do sedaj nisem imela, vedno vse bp.

Na pregledu mi je ginekologinja naredila UZ in rekla, da imam "take jajčnike, da verjetno ne pride vsak mesec do ovulacije". Tega, da bi imela PCO ali PCOS ni omenjala. Vseeno pa se glede na njeno izjavo, sprašujem, ali je z mojimi jajčniki vse ok. Ugotovila je tudi, da imam v maternici majhno pregradico, vendar je rekla, da to ne bi smel biti prevelik problem za zanositev. Svetovala je naj gre najprej mož na preged (spermiogram), da se bomo potem pogovarjali naprej in da naj me ne skrbi.

Mene seveda zelo skrbi. Sprašujem se zlasti kako je mogoče, da nimam vsak mesec ovulacij, če je moj ciklus vedno reden. Ali je mogoče da imam PCO oz. PCOS, kljub rednemu ciklusu? Zanima me tudi, kakšno je zdravljenje v primerih kot je moj?

Že v naprej hvala za odgovore in lep pozdrav,

Živa


P.S.: Če sem vprašanja naslovila na napačen forum mi prosim povejte kam naj se obrnem...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
15.06.11 22:06
Spoštovani!

Možno je, da imate kljub redni menstruaciji, cikluse ko ne pride do ovulacije (anovulatorni ciklus). V tem primeru je včasih potrebno zdravljenje s stimulatorji ovulacije. Glede na to, da se že leto dni prizadevate zanositi priporočam, da s z možem oglasita pri specialistu za zdravljenje neplodnosti.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sun18 23.06.11 15:18
Spoštovani dr. Pirnat,

rada bi slišala še vaše mnenje.

Leta 2004 sem bila 1x na kontrolnem pregledu, zaradi suma PCOS. Do danes sem imela le 2x v življenju spontano menstruacijo, ki je bežno trajala le dan ali dva. Stara sem 23 let. Občasno sem jemala Diane (v tem času sem nekoliko pridobila na teži (par kil), nazadnje pa Dabraston. Visoka sem 178 – teža 68kg. Poraščenost se mi je precej povečala v zadnjih mesecih oz. zadnjem letu dni. V maju sem po 5-ih letih ponovno šla na preiskave, kjer sporočam izvide:

Biokemija: Korigirani Kalcij 2,30; S-Urat 299; Androstendion 10,0; S-Glukoza 4,7; S-Secnina 2,4; S-Kreatinin 66; oGF (MDRD) nad 90; S-Bilirubin cel. 10; S-Bilirubin (dir.reakc.) 3; S-Proteini 72; S-Albumin 45; S-Kalij 4,28; S-Natrij 142; S-Klorid 100; S-Kalcij 2,42; S-Fosfat (P) anorg. 1,17; S-A Fostaza 1,29; S-AST 0,37; S-ALT 0,23; S-gama-GT 0,15; S-Cel. CO2 25; S-Železo (III) 7,4.
Hemogram: K-Lkci 6,8; K-Erci 4,66; K-Hb 139; K-Ht 0,412; MCV 88,4; MCH 29,9; MCHC 344; RDW 13,4; K-Trombociti 223; MPV 8,1.
Ostalo: Testesteron prosti 5,0; Testesteron 2,7; S-DHEA-S 6,8.

Funkcija ščitnice je normalna, PRL normalen, LH 10,4, FSH 6,49. Supresija kortizola popolna pod 27,6. Razmerje gonadotropinov in višje normalne vrednosti androstendiona ob klinični sliki iz UZ izvidu potrjuje PCOS.

Doktor predlaga jemanje Glucophage 2x850 mg.

Prosim za vaše mnenje.

Hvala in lp 
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tadee 25.06.11 10:46
Pozdravljeni!
Na pregledu mi je z UZ ginekolog odkril ciste na jajčnikih (PCO). Pri 17 letih sem začela jemati KT harmonet in jih jemala do julija lani. Od takrat se mi je pojavila menstruacija takoj po končani škatlici in nato še dvakrat, vsakič v daljšem ciklusu. Od novembra lani nisem imela več menstruacije. Pred KT je bila menstruacija dokaj redna (cca. 10-15 dni razlike v ciklusih). Ginekolog mi je predpisal Primolut za sprožitev menstruacije in KT Yasminelle. Predlagal mi je da KT jemljem dokler ne bi želela načrtovati nosečnosti. KT jemljem 2 meseca, vendar sem se zaradi slabega prenašanja (glavoboli, boleč želodec) in tudi želje po naraščaju odločila, da s KT preneham.
Kakšne so možnosti, da se težave s PCO ne bi reševale s zdravili oziroma, da bi se menstruacija in ovulacija uredili čimbolj po naravni poti in permanentno?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
26.06.11 10:33
Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre pri vas za PCOS. Zdravlejnej z metforminom (Glucophage 2 x 850mg) je najprimernejšinačin zdravljenja.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Amanda J 29.06.11 16:02
Pozdravljeni
Stara sem 24 let. Včeraj sem bila pri ginekologu, ki je na ultrazvoku opazil na obeh jajčnikih različno velike folikle. Napotil me je v laboratorij za pregled hormonov. Danes sem dobila izzvide in bi Vas prosila za obrazlago: S-LH 4.2 S-FTH 5.0 S-progesteron 1.3 S-Estradiol 0.39 S-Testosteron 2.2
S.prolaktin, PRL 11.4. Zadnjo menst sem imela 17.6.2011

Sicer imam neredne menstruacije; od 29 do 50 dni. (zadnje mesece dokaj normalno) sem se pa v pol leta zredila za 10kg.. kljub telesni aktivnosti in zdravi prehrani. (Izločila sem krompir, kruh, sladice) Pretežno jem solate in/ali piščančje meso. Po 16h pa ne jem. Probleme imam z valungami, kakor v klimakteriju; kar naenkrat me ob normalni temperaturi oblije pot... vročina.. nato pa to popusti. Zanima me, ali morda krvi izzvidi kažejo na policistične jajčnike.. in kaj mi svetujete? Otroka sicer še ne nameravam imet, ampak če bi bil kakšen problem za v prihodnje, bi začela poizkušat že sedaj.. oz. če je potrebno kakršnokoli predhodno zdravljenje v izzogib nevšečnostim. Za odgovor se Vam v naprej iskreno zahvaljujem.

Lep pozdrav A
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
06.07.11 16:41
Spoštovani "tadee"!

Nekaj možnosti je, da se menstrualni ciklus pri PCOS uredi po naravnio poti (optimalna telesna teža, zdrav način življenja, veliko gibanja...), vendar so možnosti za to relativno majhne. Verjetno bo potrebno zdravljenje u OK,

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Amy 07.07.11 13:36
Pozdravljeni

Imam vprašanje glede hormonskih izzvidov. Dne 26. 6.11 sem bila pri ginekologu, ki mi je na ultrazvoku opazil "bunkice" na jajčnikih.. povedal mi ni kaj veliko.. vendar me je poslal na krvne preizkave. Stara sem 24let. Izzvidi so sledeči:

S-LH 4.2, S-fth 5.0, S-PROGESTERON 1.3, S-Estradiol 0.39, S-TESTOSTERON 2.2, S-Prolaktin, PRL 11.4

Zadnjo menstruacijo sem imela 17.6. sicer imam neredne menstruacije od 28-50dni.. v zadnjih 7mesecih sem se zredila za 10kg.. kljub zdravi prehrani, in telesni aktivnosti. Imam težave z valungami - kar naenkrat me oblije vročina, znoj.. kljub normalni temperaturi v prostoru. Zanima me, ali izzvidi kažejo morda na policistične jajčnike.. in kaj mi svetujete? Ali bom imela težave z zanositvijo? Otroka še ne nameravam imeti sedaj, ampak če bi pa bil možen kakšen problem, pa bi ga imela tudi sedaj. Za odgovor se v naprej zahvaljujem
Lep pozdrav Amy
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
11.07.11 13:30
Spoštovana "Amanda J"!

Izvidi, ki ste jih navedli so v mejah normale. Potrebno bo še dodatno opredeliti zakaj imate neredne menstruacije. Vsekakor verjetno prihaja v poštev zdravljenje s kombiniranimi estrogensko progesteronskimi preparati.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sun86 31.07.11 13:57
Spoštovani,

lani septembra po 7 letnem nehanju jemljanja KT logset(maja sem nehala jemljat t) so mi odkrili PCO. Z možem se trudiva skoraj eno leto zanositi. Imam zelo neredne menstruacije in verjetno nimam ovulacije-to je pa tudi edini sipmtom PCO. Imam normalno težo-168cm in 55kg. Zdravnica mi je prejšnji mesec povedala, da bo petrebno opraviti kirurški poseg LEKO. Nobenih tablet za regulacijo ciklusa in spodbujanja ovulacije nisem jemljala. Pa tudi hormone nisem preverjala.
Zakaj me ne pošlje preverit hormone in zakaj nebi prej poskusila z zdravili za spodbujanje ovulacije? Ali mislite, da je moje stanje jajčnikov tako slabo, da je edini način za zanositev kirurški poseg?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
02.08.11 22:51
Spoštovani!

Morda bi vseeno veljalo poskusiti z zdravili, ki stimulirajo ovulacijo. Sicer je odločitev glede najprimernejšega načina zdravljenja PCOS pri vas predvsem v rokah ginekologa, ki natančno pozna Vaše stanje.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Gost00007 16.08.11 17:37
Lep pozdrav!

Obračam se na vas, ker imam že več let podobne probleme. Pri 18ih letih sem začela jemati kt, prvih nekaj let je bilo vse ok, nato pa se je men.cikel sesul. Kljub KT sem imela pogostejše menstruacije, na približno en teden premora, sem imela 3 tedne krvavitev. Z ginekologinjo sva zamenjali več različnih kt, od diane, yasminele, logest, itd, mislim da sem poizkusila vse kar je možno dobiti v slovenskih lekarnah.

Vmes sem bila tudi na samoplačniškem ginekološkem pregledu, kamor sem šla po drugo mnenje, vendar ni bilo z ultrazvokom nič posebej vidnega, ginekologinja je komentirala samo, da levi jajčnik zgleda malo drugače (naj bi bil manjši al ne vem kaj je že rekla), da pa bi drugače naj bilo vse vredu.

Nekako potrpiš, če se to vleče nekaj mesecev, ne pa če se vleče cca 7 let. Lani jeseni sem bila nazadnje pri svoji ginekologinji, ki mi je prepisala še neke najnovejše kt, ki pa jih nisem šla iskat v lekarno. Ko sem kt nehala jemati, najprej 8 mesecev nisem imela menstruacije. Sedaj jo imam na cca 2 meseca.
V teh letih sem opravila tudi dodatne teste, ščitnica je ok, kri tudi, hormonski izvidi naj bi bili tudi ok (sklepam, ker me ginekologinja ni poklicala nazaj, ko je dobila izvide).

Tudi ostali simptomi so vidni, aknavost sedaj po prenehanju tablet še mogoče bolj opazna, tudi teža je 10 kg višja v zadnjem letu... Zadnji dve menstruaciji pa sta bili sploh boleči, krči neznosni, na prvi dan sem tudi bruhala in čutila omedlevico.

Zanima me, kje se dajo opraviti dodatne samoplačniške preiskave, in pa, koliko se simptomi sploh lahko omilijo po morebitnem zdravljenju?

Hvala, lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
23.08.11 09:08
Spoštovani!

Gledena navedene težave, nereden menstrualni ciklus, aknavost, pridobivanje telesne teže, gre morda lahko za PCOS. Priporočam opraviti pregled in hormonske preiskave pri endokrinologu.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Loncha 06.09.11 14:43
Pozdravljeni!

Trenutno sem v veliki dilemi, zato se na vas obračam z upanjem, da mi boste lahko svetovali. Stara sem 22let in pred približno letom dni so mi odkrili policistične jajčnike. Prej sem 3 leta jemala kt, že dobro leto in pol pa jih ne jemljem več. Imam neredno menstruacijo, pojavlja se mozoljavost, ostali večjih težav pa nisem opazila.

Sedaj pa sem 8tednov noseča in razmišljam o splavu. Kakšno je vaše mnenje o tem, glede na moje bolezensko stanje?

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
06.09.11 22:33
Spoštovani!

Odločitev glede splava je v vaših rokah, ni pa nikakršnih medicinskih indikacij za to.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar messfox 02.10.11 18:49
Spoštovani,

2 leti sem jemala KT Logest, z jemanjem sem prenehala januarja letos, ker je bil test za trombofilijo pozitiven (oče je imel trombozo, podedovala sem mutiran gen). Junija sem imela menstruacijo dolgo 12 dni, ginekologinja mi je predpisala neke hormonske tablete, ki so stvar uredile za 3 mesece, zdaj se je spet ponovilo, menstruacijo imam že 16 dni. Pri UZ pregledu je ugotovila, da imam malo policistične jajčnike. Ali obstaja kakšen drug način zdravljenja? KT ne smem jemati, LEKO pa verjetno ne pride v poštev, ker nimam večjih težav oz. si trenutno ne želim zanositi. To pomeni, da se moram sprijazniti z aknami, poraščenostjo pod popkom in menstruacije, ki bodo trajale zelo dolgo?

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar messfox 04.10.11 22:28
Pozdravljeni,

stara sem 20 let, ker je oče imel 10 let nazaj trombozo me je ginekologinja poslala na test za trombofilijo, ki je bil pozitiven. Po očetu sem podedovala mutiran gen Leiden zato sem po dveh letih morala prenehati z jemanjem KT Logest. Med jemanjem KT sem menstruacije imela redne, po prenehanju je bilo potrebno določeno obdobje, da se je ciklus uredil. Junija sem imela menstruacijo kar 12 dni zato sem obiskala ginekologinjo, ki mi jo je ustavila s tabletami (ne spomnim se s katerimi). Naslednje 3 mesece je bilo vse v redu, normalni ciklusi, nato se je ista situacija ponovila. Menstruacija traja že 17 dni, zato mi je naredila UZ, kjer naj bi opazila, da imam malo policistične jajčnike. Ko sem jo vprašala kako bomo to uredili, mi je odgovorila, da sem kot tempirana bomba, ker ne smem jemati KT, naj se sprijaznim s tem, da bom imela dolge cikluse in me naročila na pregled čez 1 leto.

Zato me zanima kaj lahko v takem primeru naredim, naj počakam 1 leto? Ali obstaja še kakšna druga možnost, saj me skrbijo dolge krvavitve.

Hvala in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
12.10.11 15:20
Spoštovani!

Glede na to, da imate trombofilijo jemanje KT za zdravljenje PCOS ni priporočljivo. Ni pa zadržka za jemaje metformina (Glucophage, Aglurab...) ali spironolaktona (Aldactone).

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar miss-x 12.10.11 21:02
Pozdravljeni

Stara sem 26 let in pol. Od 14 leta imam redne mensrtuacije na 28 dni(trajajo 5-7 dni in so prvi dan zelooooo boleče).
KT (Diane 35) sem jemala 5let, zadnje leto sem imela med jemanje kt težave z vmesnimi krvavitvami, zato mi je ginekolog predpisal diane 35 na 12 ur, takrat ko se pojavi krvavitev. Na enem izmed pregledov mi je ginekolog odkril endometriozo (kar naj bi bil tudi vzrok za izredne krvavitve,naj pa bi bila zelo majhna), ki jo je postrgal z nekaksnim strojckom.
Po tem sem prenehala z jemanje dian 35, sledila sta dva meseca brez menstuacije, dobila sem tablete za urejanje ciklusa in od prve menstruacije imam spet menstruacije redno, tako kot pred tabletkami.
2 leti po prenehanju jemanja diane 35 sem imela velike težave z aknavastjo, vendar so minile in sedaj je že več kot eno leto stanje normalno.
Vendar imam odkar sem prenehala z jemanjem KT težave z izvencikličnimi krvavitvami (imam občutek, da takrat ko imam ovulacijo), ki trajajo 5dni ali več, poleg tega pa še ponavljajoča e(skoraj vsakmesec) vnetja. In ko sem zaradi teh vnetij hodila h G, mi je med UZ pregledom odkrila policistične ovarie. Vprašala me je samo ali imam redne cikluse in ker jih imam ni več nadaljevala pogovora v tej smeri.
Sedaj bi počasi rada zanosila, vendar me je strah ker se mi vseskozi pojavljajo izvenciklične krvavite in pa vnetja.
Zanima me ali bi morala predno pričneva delati na otroku narediti še kakšne preiskave in ali ste mnenja da je možno, da bi pri meni šlo za PCOS, če upoštevate, da sem velika 177 in imam 61 kg.
Nevem ali ovuliram, ker tega nisem še nikoli preverjala ( vendar imam v nekaterih ciklusih močno nabrekle prsi, tudi za eno številko nederčka, v nekaterih pa nič).

Že v naprej se zahvaljujem za odgovor,

miss-x
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
13.10.11 18:30
Spoštovana "messfox"!

Glede na to, da imate trombofilijo (povečano nagnjenost k tvorbi strdkov) ne smete prejemati OK, ki vsebujejo estrogene. Ugotovili so vam policistične ovarije. V tem primeru je potrebno opredeliti ali gre za PCOS. Če gre za PCOS v terapiji pride v poštev metformin ali spironolakton.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
16.10.11 21:47
Spoštovani "miss-x" !

Glede na izvenciklične krvavitve in UZ izvid ginekologa je možno, da gre pri vas za PCOS. Priporočam opraviti hormonske teste pri endokrinologu ali ginekologu. Nosečnost lahko načrtuje že pred opravljenimi preiskavami.

LP

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar speela 28.10.11 10:46
Spoštovani,
stara sem 33 let in tudi jaz imam težavo z zanositvijo, pravzaprav imam že 2 leti izvenciklične krvavitve,zlasti po ovulaciji-so opazni izcedki.Na pregledu za neplodnost so mi dali diagnozo policističnih jajčnikov. In sedaj sem dobila terapijo Aglurab 2x dnevno 100 dni in klomifen pol tablete 5 dni v času menstruacije.Hotela sem se pozanimati, če imam sindrom polic.jajčnikov, a žal mi niso dali odgovora. Ker imam dokaj nizko težo (176cm,60kg), nisem pretirano poraščena,imam nizek pritisk in nizko raven železa in hemoglobina, nevem, ali je vredu, da jemljem Aglurab?In dejalo so mi, da tudi, če zasnosim, še naprej jemljem Aglurab.-čeprav sem zasledila, da je škodljiv za plod.Lepo prosim za odgovor.Hvala že v naprej!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar speela 28.10.11 10:57
Pozdravljeni,
eno vprašanje še imam, kako ugotovijo, ali imamo insulinsko rezistenco?Oz. ali je kak test po katerem ugotovijo sindrom PCO ali je dovolj že UZ po katerem se vidijo ciste, ki kažejo na to težavo?
Hvala lepa že v naprej za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar speela 28.10.11 16:04
Spoštovani,
zanima me, ali je pomembno, da se ugotovi, ali imam sindrom PCO ali samo policistične jajčike? Na UZ so odkrili ciste na obeh jajčnikih. Imam težave pri zanositvi, sicer pa imam nizko težo, nisem poraščena, nizek pritisk in tudi mejno slabokrvnost. Zanima me, če je vredu, da jemljem Agrulab 100 dni + klomifen. Skrbi me zaradi Agrulaba, saj do sedaj nisem imela težav z inzulinom. Ali bi me morali dati na pregled za inzulinsko rezistenco? Kaj mi predlagate? Že v naprej najlepša hvala za odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
06.11.11 13:41
Spoštovani!

Za potrditev PCOS je potrebno opraviti ginekološki pregled z UZ jajčnikov, določitev hormonov: FSH, LH, testosteron, DHEAS, androstendion. Za opredelitev insulinske rezistence uporabljamo razmerje med serumsko glukozo in insulinom (HOMA test). Terapija z metforminom (Aglurab) in klomifenom se mi zdi pri vas ustrezna. Ko bo nosečnost potrejena prenahajte z jemanjem Agluraba in klomifena.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Nikkka 17.11.11 19:25
Spoštovani,

Stara sem 21 let in sem do novembra lani jemala KT ( 2,5 let KT Logest) . Zadnjo menstruacijo sem imela januarja letos, pred jemanjem KT je bila redna na 28-29dni. Okrog maja sem šla do ginekologa, ki ni ugotovil ničesar neobičajnega prav tako ni bilo posebnosti na UZ (opravlja ga drug ginekolog), zato me je naročil na ponovni pregled čez pol leta.
Na ponovnem pregledu je izbrani ginekolog rekel, da ni posebnosti in da vse izgleda vredu a da se naj po UZ, ki bi mi pregnal t.i. neutemeljene strahove, da v prihodnosti ne bi mogla zanositi, naročim na ponovni pregled, da "če že želim, vzpodbudimo ovulacijo, da načeloma ni potrebno" . Ginekolog na UZ mi je rekel, da ni videti nič posebnega. V zdravniškem kartonu pa piše, da imam PCO. Telesna teža je malo previsoka, cca.5kg in tako je že od otroštva. Prav tako je od otroštva pristotna malo močnejša poraščenost.
Kaj menite na napisano? Je smiselno opraviti dodatne preiskave, da diagnozo potrdijo? Kakšno bi bilo primerno zdravljenje, če je potrebno? In mogoče še malo neprimerno ter "off topic" vprašanje, ali bi bilo bolje menjati ginekologa glede na njegovo "nezaskrbljenost" ter neseznanjanjem mojega zdravstvenega stanja kljub temu, da vprašam kaj bi lahko bili razlogi za takšen izostanek menstruacije?

Najlepša hvala za odgovore!
LP
Nika
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar TejaM 18.11.11 14:17
Spoštovani!


Pred par meseci sem bila pri ginekologinji, ker nisem imela več mesecev menstruacije in mi je povedala, da imam policistične jačnike. Predpisala mi je tablete za sprožitev menstruacije, ko sem jo dobila, pa sem morala začeti jemati kontracepcijske tablete Diane. Problem je v tem, da sem pred par leti morala nehati jemati kontracepcijske tablete zaradi pojava depresije. Zdaj jemljem Diane 1 mesec in se mi poleg prekomernega potenja, poraščenosti, s telesno težo sicer nimam težav, kvečjemu sem shujšala v enem letu za 8 kg, pojavljajo spet simptomi depresije. Težave imam z nespečnostjo, neprestano sem pod stresom, zmedena, občutki tesnobe, začeli pa so mi tudi precej izpadati lasje in kvaliteta se je zelo poslabšala. Ko sem bila nazadnje pri ginekologinji, sem jo vprašala če obstaja kateri drug način zdravljenja kot pa kontracepcijske tablete preden mi jih je predpisala in je rekla da ne...Je to res? Ker zdaj ne vem kaj naj, ko ne prenašam dobro teh tablet, rabila bi še kako mnenje...

Hvala in lep pozdrav,
TejaM
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
27.11.11 20:16
Spoštovani!

Vsekakor priporočam opraviti pregled pri endokrinologu, da se potrdi diagnoza PCOS. Če se PCOS potrdi je, glede na to, da imate nekoliko prekomerno telesno težo, je verjetno najprimernejše zdravljenje z metforminom.

LP

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
27.11.11 21:39
Spoštovana "TejaM"!

Glede na to, da imate ob jemanju Diane težave, je morda za zdravljenje PCOS poskusiti z jemanjem metformina in spironolaktona.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Xy 16.12.11 19:17
Pozdravljeni!

Stara sem 20 let in imam diagnozo policističnih jajčnikov. Prisotni simptomi so prekomerna poraščenost( in to tako, da se sama sebi več ne zdim normalna. Na dan si odstanjujem dlačice z obraza vsaj 1 uro- vsak dan), prekomerna telesna teža in akne na bradi.

Dve leti sem jemala Diane 35, ampak se mi stanje od začetka jemanja ni izboljšalo je šlo samo na slabše. Po prenehanju jemanja tablet Diane 35( ne jim jih cca. 3 mesece) pa se stanje poraščenosti iz dneva v dan slabša.
Nato mi je ginekolog predpisal hormonske tablete Cyclo-Progynova, ki sem jih jemala 2 tedna. z jemanjem sem prenehala po svetovanju z endokrinologinjo.Dejala je, da me bodo te tablete samo še bolj ''zmešale'' moje telo. Predpisala mi je tablete Glucophage 500mg za lažje izgubljanje teže, pri katerih sem vsak teden povečevala odmerek do 2000mg. Te sem tudi prenehala jemati saj so mi povzročale bolečine v trebuhu in vsakodnevne močne driske.Endokrinologinja mi je rekla, da druge rešitve, kot da shujšam ni(Saj se trudim in mi nikakor ne uspeva). Čeprav sem jaz kasneje brskala po internetu in našla, da se dajo policistični jajčniki zdraviti tudi z lapraskopijo.

Zanima me če je možno se takoj dogovoriti z ginekologom za lapraskopijo, kljub temu, da trenutno še ne želim zanositi, ampak me ta poraščenost tako ovira v življenju, da ne vem kaj naj storim.

Ponovni pregled pri endokrinologinji imam šele čez 4 mesece.

Hvala za odgovor!

Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
17.12.11 20:27
Spoštovani!

Vsekakor je zdravljenje PCOS potrebno začeti z redukcijo telesne teže in medikamentozno terapijo (metformin, aldactone, Diane 35). Menim, da kirurški poseg pri vas ni primeren način zdravljenja, vsekakor pa je glede tega potreben posvet z ginekologom.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anja_22 10.01.12 22:45
lep pozdrav...

pred 1 letom sem prenehala jemati KT, ker sva se s fantom odločila za otroka... od takrat nisem imela rednih menstruacij sprva marca in maja nato pa je izginila... pred KT sem imela 30dnevni ciklus in M 10dni... jemala sem diane 6let.... pri ginekologu so to težavo skušali odpraviti z primolut tableti... M sem sicer dobila vendar je naslednji mesec spet izginila... dobila sem ponovno te tablete in sem imela zadnjo M 28.novembra... ginekolog mi je pri ponovnem pregledu ugotovil da imam PCO.

dobila sem ponovno tablete primolut in pa tablete klomifen (iskati jih moram it na HR) ki naj bi spodbujale naravno ovulacijo... ko sem odšla k osebni zdravnici me je ta napotila še na preiskave ščitnice....
zanima me kakšna je možnost da zanosim po teh tabletih, ali lahko grem na preiskavo ščitnice tudi v primeru da sem noseča, ali mi lahko kdorkoli pomaga da bi mi opravili več preiskav in ali naj počakam na pregled za ščitnico in nato jemljem vse te tablete?

hvala za vaš odgovor....
želim vam lep dan....
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
11.01.12 10:54
Spoštovani!

Glede na to, da imate nereden menstrualni ciklus in načrtujete nosečnost priporočam, da pričnete jemati hormonsko terapijo, ki vam jo je predpisal ginekolog. Na preiskavo ščitnice lahko greste tudi če ste noseči.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar ljubi 02.02.12 19:09
Spoštovani

tudi jaz imam diagnozo policistični jajčniki stara sem 25 let,zdravim se z Argulab 500 2 x dnevno, zelo me moti poraščenost po obrazu ter moćno potenje.

Vem da imate vprašanj na to temo nešteto vendar na nobeno nisem zasledila odgovora kako se da pomagat proti poraščenosti ter potenju, s telesno težo se tudi dnevno borim jem zdravo in se ukvarjam s športom.

vljudno prosim da mi odgovorite konkretno kaj obstaja proti potenju in proti poraščenosti.

hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
04.02.12 16:22
Spoštovani!

Metformin (Aglurab) je zdravilo za zdravljenj PCOS in posredno zmanša tudi poraščenost. Zmanjšanje potenja pa je pričakovati ob redukciji telesne teže.

LP

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Vanaa 20.03.12 19:05
Pozdravljeni,

Pred enim letom sem izvedela, da imam policistične jajčnike. Pred tem se jemala kontracepcijske tabletke Yarina, odkar sem jih nehala jemati imam zelo neredne menstrualne cikluse (na 40, 60 dni in več). Zanima me, kako si lahko uredim cikluse, res pa je da imam kakšen kilogram preveč. Ko sem obiskala ginekologinjo mi je dejala, da to ni nekaj posebnega ni mi predpisala nobenih tablet, da bi se mi cikli uredili. Sedaj ko sva se s partnerjem odločila za družino pa vidimo da je problem. Na naslednji pregled sem naročena šele v maju.Zanima kaj je narobe z mano ?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Edi P
Moderator
25.03.12 23:51
Spoštovani!

Glede na o, da imate PCOS, neredne menstruacije in nekoliko prekomerno telesno težo, je verjetno najprimernejše zdravilo za vas metformin. Vsekakor je glede tega potreben posvet z ginekologom.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar bibasm 01.04.12 18:18
Pozdravljeni!

V zadnjem mesecu opažam, da mi porašča obraz in trebuh, s čim prej nikoli nisem imela problemov. Poleg tega pa mi je ta mesec izostala tudi menstruacija... Imam le rjave izcedke vsake 2-3 dni vendar menstruacije še nisem dobila. test nosečnosti sem naredila pa je bil negativen.. imela sem vse znake da bom dobila menstruacijo, od krčev v trebuhu, mozoljev in tudi bolečih prsi..ali je možno da imam policistične jajčnike ali mogoče še kaj drugega??

Hvala in lp
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lizika86 02.04.12 18:29
Pozdravljeni!

Stara sem 25 let. Menstruacijo sem dobila dokaj pozno in imela že od nekdaj bolj kot ne, neurejen ciklus. Od 19. leta naprej sem jemala kontracepcijske tablete, ki so mi ciklus uredile. Sedaj jih že eno leto dni več ne jemljem. Menstruacije so bile nekako na 35 dni, od septembra 2011 pa sem jo imela na 60 dni.

Januarja letos sva se odločila, da bova začela delati na otroku. Zanosila sem takoj, v prvem poskusu. Ko sem šla na pregled, mi ginekologinja ni nič omenjala policističnih jajčnikov. Moja nosečnost se ni dobro iztekla in sem v 7. tednu splavila - zadržani splav. Sedaj je 10 dni od abrazije. Bila sem pri ginekologinji, želela sem vedeti, kako naprej in ali je bil splav povezan z mojimi nerednimi menstruacijami v zadnjem času...odgovorov nisem dobila. Sama sem morala spraševat, če nimam morda kakšnih cist in mi je tako mimogrede rekla, da ja, imam policistične jajčnike, da je to pač podedovano. In to je bilo vse, že tako sem se počutila, da je vse, kar vprašam, pač preveč.

V začetku maja imam zopet kontrolni pregled. Do takrat je še kar dolga doba, zato bi rada nekaj informacij dobila prej.

Nimam tipičnih znakov za PSOS, nimam večje poraščenosti, sem normalne postave, morda kaksen kg prevec, razen nerednih menstruacij. Zanima me, kako sem lahko brez težav zanosila, ko pa imajo vse toliko težav s tem? Je bil zgolj slucaj in pravi trenutek? Ali lahko PCOS vpliva na splav (da je bilo zaradi PCOS slabse jajcece)? Kakšne so moje možnosti za naprej? Na testih za PCOS sploh še nisem bila. Svetujete za naprej kakšno hormonsko zdravljenje s tabletami za spodbujanje ovulacij? Skratka, zanima me, kaj lahko naredim, katere raziskave, da se mi mogoce vsa stvar ne bi kmalu spet ponovila...

Res sem obupana, sploh po temle splavu pa PCOS (ce sploh je), potem pa se tak odnos pri ginekologu. Saj razumem, oni se s tem srecujejo vsak dan, samo vseeno.

Najlepsa hvala za vas odgovor!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
Trenutna stran 1 od 2

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls
  • Datoteka ne sme biti večja od 300 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 10 plus 14?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.
Na vrh